Revista A PUNT 51

Page 1

CONSELL DE REDACCIÓ

BERNALTES, Lucrècia (clàssiques-direcció)

GALLEGO, Maria (castellà)

PALOS, Mireia (matemàtiques)

RAMIRO, Vicent (biologia) REDÓN, Marian (CF)

REVISIÓ LINGÜÍSTICA MAIGÍ, Carme (català)

COORDINACIÓ

ARQUÉS, Oleguer (català)

LOGOTIP GIL, Miquel

EDITA

INS Ramon Berenguer IV Av. Músic Sunyer, 1-37 Tel.: 977701556 e-mail: e3000329 xtec.cat http://www.iesramonberenguer.org

REDACCIÓ

REDACCIÓ

SUMARI PORTADA: Dibuix monogràfic de Manel Pérez Serrano (1r Batxillerat Artístic E) ............................................1 Sumari.........................................................................2 Editorial/ In memoriam ...............................................3 Orles 4t d’ESO/ Orles 2n batx. .....................................4 Orles CF/ Lliurament diplomes AO .............................5 Coeducació / Engrescats ...............................................6 ExpoArt / Aula al pati ..................................................7 GEP / Activitat vaga 23/9 ..........................................8 Simulacre d’evacuació/Acollida de famílies ...........9 Crítiques literàries ....................................................10 Entrevista ..................................................................11 Diversificació Curricular / Aula d’Acollida ...........12 APS:Creu Roja/Pere Mata/Càritas .............................13 Treballs batxillerat ...................................................14 Treballs ESO ...........................................................15 APS:Dinamitzem Berenguer/E.verdes/P.Neus Català ....16 L’alumnat de 1r opina / AFA ....................................17 Jornades literàries/Barcelona industrial i Ex.Dalí ....18 Biblioteca / Lectures S. J. Arbó .................................19 Setmana Ciència ........................................................20 Memòria històrica / P. Artesania 360º ......................21 Patis d’EF / Activitat al Fangar ............................22 Activitat als Alfacs/ Activitat a Horta amb bici ......23 X. Violència de gènere / Fitjove ................................24 Salut i Escola / X. Salut i Escola .................................25 CF:Càncer de mama/ EXCEL·LÈNCIES .......................26 EXCEL·LÈNCIES .....................................................27 CONTRAPORTADA:Assignatura de volum.Projecte 2023. Batxillerat artístic 1r E ....................................28 Notes:(Portada, pàgines 12 i 13 i contraportada, coordinades i elaborades pel Departament de ViP) ( *J. : Jornada/es) ( *P. :Projecte/ «Portes») ( *X. : Xerrada/es) ( *T. :Taller) (* C .: Conferència) 2
IMPRESSIÓ Impremta Querol, SL Tel.: 977597100 DIPÒSIT LEGAL: T-1649-2006
(3r d’ESO D) BÀEZ, Míriam BALADA, Pau BAYO, Isona BLANCH, Víctor EL HAKOUR, Aya GABOR, Beatrice LLAMBRICH, Ariadna MIKATI, Aicha MIRALLES, Adrià PORRES, Adrià
(3r d’ESO D) RAHMOUNI, Nawal RAMOS, Hugo REDÓ, Iago RUMBAU, Dayla SALAET, Íker SAPIÑA, Ruth SEGARRA, Irina SOLÉ, Naiara STEF, M.Patrícia

EDITORIAL

Iniciem un nou curs acadèmic i un nou cicle de la revista A PUNT per informar-vos de tot allò que fem i farem, passa i passarà al vostre institut, el Ramon Berenguer IV, a Amposta.

Aquest any ha començat un pèl aviat per dues circumstàncies; primerament, perquè des de la Conselleria d’Educació ens van fer iniciar les classes lectives una setmana abans del que és habitual, amb il·lusió, com sempre, però també amb presses, nervis i una mica de desconcert; perquè, en segon lloc, el nou currículum de batxillerat no es va publicar al DOGC fins ben avançat el mes de setembre, concretament el 20 de setembre; i el de l’ESO, el 29 de setembre, amb tot el que aquest fet comportava i amb les classes ja començades des del 7 de setembre.

Però tota la comunitat educativa (alumnat, professorat, famílies, secretàries, conserges, personal de neteja...) va engegar l’engranatge i tot va començar a funcionar com una màquina que no es veu afectada per les inclemències del temps, per les irregularitats del terreny o pels imprevistos del funcionament del mecanisme.

Aquest any la maleïda pandèmia sembla que ens ha donat ja i per fi, una treva (l’hem dixada enrere) i, tret d’algunes restes com la separació a les aules en files d’un/a, les ubicacions als patits per nivells, els manteniments de les dues entrades i sortides per evitar aglomeracions i d’altres petits detalls, com no deixar deambular l’alumnat pels passadissos entre classes, ja podem impartir i rebre coneixements i educació amb la cara descoberta des d’un principi i ensenyar els nostres somriures o, pot ser, si cal, alguna cara de recriminació, però al cap i a la fi, ja ens podem veure (les cares) i posar «cara i ulls» i somriures als noms; anys enrere havíem perdut la humanitat que comporta l’educació per culpa de les mascaretes i d’altres restriccions que ens angoixaven bastant i ens feien fins i tot treballar amb temor. Ara sembla que tot està tornant a la normalitat.

IN MEMORIAM

Però, tampoc no voldríem dixar de memorar que aquest curs també el comencem amb tristor, perquè ha estat un estiu en què ens han dixat persones molt estimades, companys i familiars (exalumne) de companys, encara que el seu record i la seua presència sempre romandran al nostre costat i dintre nostre. Ferran Bel i Anna Comalada ens van omplir de mestria i bonhomia, i en la seua absència, ara i sempre, de records conviscuts i molt bonics; Cristian Puga, ens farà rememorar moments compartits a classe i d’altres esperant sa mare, Aurora, a consergeria. Tots tres romandran per sempre en els nostres cors i allí on siguen segur que ells i ella també se’n recorden de nosaltres. Un record molt emotiu per a tots tres.

3

ORLES 4t d’ESO (promoció 2018-2022)

Lliurament de les Orles d’ESO

El passat mes de juny, es va celebrar l’Acte de Lliurament de les Orles de la Promoció d’ESO 2018-2022 al Pati de les Acàcies del nostre Institut, al qual van assistir l’alumnat, les famílies i el professorat.

Les tutores, tutors i professorat van felicitar l’alumnat i el van encoratjar a seguir la seua formació.

En mostrem unes quantes instantànies.

Direcció

ORLES 2n batx. (promoció 2020-2022)

Lliurament de les Orles de batxillerat

El passat mes de juny també es va celebrar l’Acte de Lliurament de les Orles de la Promoció de batxillerat 2020-2022 al Pati de les Acàcies del nostre Institut. Van assistir-hi l’alumnat, les famílies i el professorat.

Les tutores van felicitar l’alumnat i el van encoratjar a seguir la seua formació en el futur.

En mostrem algunes de les moltes instantànies.

Direcció

4

ORLES CF (promocions 2022)

Dimecres 22 de juny es va celebrar la graduació de l’alumnat de Cicles Formatius de Cures Auxiliars d’Infermeria (2021-2022) i d’Higiene Bucodental (2020-2022).

A l’acte assistiren l’alumnat i les seues famílies, així com el professorat. Els parlaments anaren a càrrec de la regidora d’educació, Núria Marco; la directora del centre, Lucrècia Bernaltes Tenesa; les tutores dels cicles, Marián Redón i Clara Valls, i l’alumnat representant de cada Cicle Formatiu.

Enhorabona a les graduades i els graduats! Direcció

Acte de Lliurament de Diplomes a l’Aula Oberta

Un any més, l’alumnat de l’Aula Oberta del nostre Institut va assistir a l’acte de tancament de les pràctiques laborals, un projecte de diversificació curricular implementat a 4t de l’ESO.

El divendres 10 de juny, al saló de plens de l’Ajuntament d’Amposta es va efectuar el lliurament dels diplomes de pràctiques als nois i noies del nostre institut i als de l’Institut Escola Agustí Barberà.

L’acte fou presidit per la regidora d’educació, Núria Marco, que va donar la benvinguda a tots els assistents i tot seguit va donar les gràcies a totes les parts que fan possible aquest projecte. A continuació, el senyor Adam Tomàs, alcalde de la localitat, va reiterar l’agraïment a tutors i tutores de pràctiques, professorat i direcció dels centres educatius i sobretot a l’alumnat; a més, va remarcar la col·laboració d’aquest recurs en tant que afavorix la permeabilitat dels instituts en les diferents dependències i serveis de l’ajuntament d’Amposta.

Els i les alumnes de l’Aula Oberta del nostre institut, durant el curs 2021-2022, han estat realitzant les pràctiques a la Llar d’Infants La Gruneta, a la Biblioteca Comarcal Sebastià Joan Arbó, a les consergeries de les escoles Consol Ferré, Soriano Montagut i Agustí Barberà, a l’Oficina de Turisme i a la secretaria de l’Institut Ramon Berenguer IV. Sara Monserrat, dels serveis educatius del consistori municipal, fou l’encarregada de cridar un a un tot l’alumnat que amb molt d’entusiasme rebé els diplomes corresponents.

A l’acte també van assistir, amb l’objectiu d’acompanyar l’alumnat, algunes tutores de pràctiques; Lucrècia Bernaltes, directora del nostre institut; i Rosa Royo, tutora de l’Aula Oberta.

Direcció

5

Coeducació

En l’Institut Ramon Berenguer IV implementem un any més aquest projecte per lluitar contra la violència masclista. Hi haurà activitats organitzades per a implementar des de les tutories per a tot l’alumnat de l’ESO i el batxillerat; hi haurà també una exposició d’estereotips de l’amor romàntic que s’oferixen des de l’Institut Català de la Dona.

Les persones que participaran en la Comissió per a la Coeducació són Patrícia Escrivà, Carme Maigí, Noèlia Ruano i Joana Bertomeu, entre d’altres docents més d’altres instituts. La comissió està oberta, però, a tothom que vulgui participar i ajudar perquè la coeducació siga present en tots els instituts.

La comissió de coeducació del Berenguer pretén, entre d’altres aspectes, impulsar, incorporar i visibilitzar el treball per a la coeducació i la perspectiva de gènere; fomentar l’educació afectiva i sexual basada en els principis dels drets humans; i continuar avançant cap a un model de sistema educatiu inclusiu, així com contribuir a la millora en la convivència social.

Els nostres objectius són impulsar un projecte que assegure espais rics, estables i segurs que elaboren i implementen nous materials curriculars; facilitar orientacions, suggeriments i materials al professorat; i vincular explícitament i sistemàticament la coeducació i la perspectiva de gènere als currículums.

En l’àmbit personal, pretenem preparar les noies i els nois per a la vida afectiva i sexual basada en la igualtat de gènere i els drets humans, i col·laborar en la construcció d’un model integral de persona, sense estereotips sexistes.

PROJECTE ENGRESCATS

A 3r E

Com ja fa uns quants cursos, novament enguany l’alumnat de 3r E de l’ESO torna a engegar el Projecte Engrescats.

Animats per ajudar i col·laborar amb la gossera, l’alumnat assistix un dimecres cada tres setmanes a la gossera per netejar les gàbies, passejar els gossos i jugar amb ells.

També hi ha previst proposar una campanya durant el Nadal de recollida de productes de neteja, aliments, accesoris, joguines,etc. i també fer una campanya de conscienciació d’adopció per millorar la qualitat de vida dels gossos.

En l’àmbit social, volem aconseguir contribuir, des dels centres educatius, a fer efectiva la igualtat de gènere i col·laborar en la prevenció de totes les violències masclistes.

Més informació: https:// sities.google.com/a/xtec.cat/lacoeducacio-al-berenguer/

(Foto: fons documental)

MIKATI, Aicha

Han començat amb molta il·lusió en aquest projecte i esperem que done molts bons fruits i que els gossets troben ben aviat una llar on siguen acollits amb l’amor que es mereixen.

GONZÁLEZ, Neus (Tutora 3r E)

6

«Art Primer. Artistes de la prehistòria»

Durant el passat mes d’octubre al Museu de les Terres de l’Ebre alumnat del centre va poder visitar l’exposició temporal « Art Primer. Artistes de la prehistòria ».

La mostra, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, va proporcionar un viatge al passat de fa més de 50.000 anys en una recerca dels orígens de l’art, del desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció, grans fites de l’evolució humana. Hi destacà l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la Mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.

Van organitzar l’activitat el Departament de Visual i Plàstica i el de Ciències Socials. L’alumnat al qual anava concretament adreçada l’activitat va ser el de 1r i 2n de l’ESO i el de 2n del Batxillerat d’Arts que cursa la matèria Fonaments de les arts. Dep. VIP/ Dep. Socials

L’exposició es va oferir entre octubre i desembre. Es va rebre un PDF que mostrava l’exposició i que es va explicar a classe de 1r i 2n de l’ESO.

L’art primitiu (pintures), la seua ceràmica i petits estris de l’època es van poder admirar durant una hora de visita aproximadament al Museu de les Terres de l’Ebre.

L’Aula al Pati

L’alumnat que cursa 1r del Batxillerat d’Arts va participar en el projecte «Conviure al Parc» de l’Aula al Pati del Centre d’Arts Lo Pati d’Amposta i la regidoria de Joventut i Participació al voltant del parc dels Xiribecs.

El projecte es basa en una metodologia desenvolupada per un col·lectiu d’artistes berlinesos (Jennifer Aksu, Gilly Karjevsky i Sebastian Quack, Playful Commons) per facilitar formes inclusives d’habitar els espais públics. És un projecte participatiu que té com a objectiu final instal·lar una senyalística al parc dels Xiribecs que en regule l’ús, no des de la prohibició, sinó des de la proposta de diferents opcions de millora. A través d’una butlleta de participació,

Van decidir visitar aquesta exposició d’art prehistoric (art paleolític i neolític), perquè el tema de les arts rupestres forma part del temari que s’està impartint a classe i han decidit aprofitar l’ocasió per implementar una activitat divertida i interactiva per a l’alumnat de 1r i 2n de l’ESO.

També es veia representat l’interior de les coves, grutes, cavernes ...

Van decidir visitar l’exposició perquè era una manera de tractar els continguts estudiats a classe de forma más interessant, interactiva i directa,perquè coneguen de primera mà el patrimoni de les Terres de l’Ebre.

STEF, M. Patrícia

l’alumnat ha treballat propostes d’ús alternatives i ha explorat els usos possibles de les diverses zones del Parc. No es tractava de transformar materialment el lloc, sinó de donar-li un nou significat i valor a través de com l’usem i l’ocupem.

El procés participatiu va culminar el dissabte 1 d’octubre en una jornada al Parc dels Xiribecs plena d’activitats per a tots els públics.

7

GENERACIÓ PLURILINGÜE: APRENDRE LLENGÜES ESTRANGERES

(GEP)

El programa «Generació Plurilingüe(GEP): aprendre llengües estrangeres» es basa en les orientacions del Consell d’Europa i la Comissió Europea en matèria d’impartir matèries no lingüístiques en anglès i francès, i és una de les accions estratègiques del Departament d’Educació per al desplegament d’un marc educatiu per al plurilingüisme.

El programa GEP es du a terme al llarg de tot el curs i està distribuït entre els tres trimestres.

S’implementarà en tots els cursos de secundària, des de 1r a 4t de l’ESO, als grups on hi haja professorat que forme part del GEP.

El professorat en podrà formar part si acredita una titulació de nivell B2 o superior en una titulació de llengua estrangera i tinga, a més, formació en metodologia CLIL (Content and Language Integrated Learning).

Una vegada el professorat estiga present a l’aula amb l’alumnat, haurà de preparar i d’impartir una o dues unitats didàctiques en una llengua estrangera.

Les matèries que col·laboren i participen en el projecte GEP són Matemàtiques, ViP, Tecnologia, Ciències Socials, Educació Física i Física i Química.

Els objectius del programa pretenen fer millorar el nivell de llengua estrangera de l’alumnat i, indirectament, del professor/a que no és especialista en llengües estrangeres. Concretament es tracta de millorar la competència comunicativa en llengua estrangera; desenvolupar competències clau per al s.XXI (bàsiques, del pensament i actitudinals o personals); fomentar el treball cooperatiu i per projectes i adquirir estratègies per a l’aprenentatge autònom (aprendre a aprendre).

8

Simulacre d’evacuació Curs

2022-2023

El simulacre d’evacuació va tenir lloc el passat 23 de novembre a les 11:10 h del matí per a l’alumnat de l’ESO i el de batxillerat, i a les 17:40 de la tarda per a l’alumnat de CF, totalment per sorpresa per als estudiants. Va representar l’inici de l’acció després de tres anys de pandèmia en què no es va poder realitzar.

Prèviament, a les classes de tutoria es va recordar i explicar en què consistia: quin era el protocol d’actuació, el Pla d’evacuació i els planells amb les sortides en cada cas per a cada aula, tot d’acord amb les directrius marcades des de la Delegació d’Ensenyament de les Terres de l’Ebre, i que s’ha de dur a terme durant el primer trimestre.

Abans d’abandonar l’aula, les finestres van haver de quedar tancades; la llum, apagada i, l’últim a sortir de la classe, el professorat, va tancar la porta, però no amb clau.

El professorat va controlar el nombre d’alumnat del seu grup un cop situats al punt de concentració, a l’exterior de l’edifici.

La coordinadora de Prevenció de Riscos Laborals, Mari Luz López, va revisar la sortida de tot el personal afectat i va comprovar les portes de

REUNIÓ D’ACOLLIDA DE FAMÍLIES

La setmana del 3 al 7 d’octubre van tenir lloc les reunions amb les famílies de l’Institut Ramon Berenguer IV com tots els anys.

Les reunions es van realitzar a les diferents classes on les tutores i els tutors van contactar per primer cop amb les famílies, ja de forma presencial.

Els percentatges d’assistència per nivells i classes van ser els següents:

A 1r ESO va assistir un total del 76,8% de les famílies; a 2n ESO, un 51,9% de les famílies; a 3r ESO va acudir un 58,3% de les famílies; i a 4t ESO, un 52% de les famílies;

En total, a l’ESO va assistir el 59,77% de les famílies.

A 1r de batxillerat va assistir el 58,1% de les famílies i a 2n de batxillerat, el 56,8% de les famílies; En total a batxillerat va assistir un total del 57,45% de les famílies.

Les persones tutores van informar les famílies bàsicament dels següents aspectes del nou curs:

Per començar, es va passar llista per a comprovar l’assistència.

En segon lloc, es va informar les famílies dels aspectes més bàsics, com ara l’actitud, l’ús dels aparells tecnològics (mòbils...), les normes de convivència (NOFC), etc.

Van informar de l’Equip Docent i l’horari d’atenció a les famílies, dels horaris marc i del calendari escolar (els dies festius i de lliure disposició, les vacances, les dates de reunions i d’informacions acadèmiques…)

Es va informar també de l’Aula d’Acollida i dels serveis que s’hi oferixen. Es va explicar la

les aules. Va ser ella qui va donar l’autorització per tornar a entrar al centre. Un cop finalitzat el simulacre, l’alumnat van poder dirigir-se a les aules respectives a recollir els entrepans de l’esbarjo. El professorat va tornar a les aules a tancarles en clau.

En cas de visites externes, tothom es va veure afectat per aquest simulacre. Les visites van ser assabentades que s’estava efectuant un simulacre i van sortir juntament amb les conserges i les administratives. Redacció

normativa dels esbarjos, que enguany no és tan restringida com anys anteriors.

A continuació, es va parlar de les preavaluacions i es van explicar les diferents frases que s’envien després a les famílies.

Es va recordar com es controlen les faltes d’assistència i les diferents maneres de justificar-les.

Van informar del servei d’orientació i mediació del centre, de la nova assignatura APS a 3r de l’ESO, per exemple, i del servei Salut i Escola.

Es va explicar què es treballaria a tutoria (Pla d’Acció Tutorial) a cada curs i com posar-se en contacte amb la persona tutora o el professorat (agenda, full model del centre, sms, telèfon o per l’espai Consultes del web del centre)

Al final, hi va haver un torn obert de paraula per presentar dubtes i formular preguntes.

Com cada any, famílies i persones tutores es van conèixer i van poder posar-se al dia i recordar com podem tota la comunitat educativa col·laborar en l’educació i la formació dels vostres fills i filles.

BALADA, Pau

9

QUAN S’APAGUE LA LLUM

Enguany a 3r d’ESO aquest primer trimestre i a l’assignatura Llengua catalana i literatura hem llegit la novel·la juvenil Quan s’apague la llum de l’escriptor valencià Joanjo Garcia.

La història té com a protagonista l’Anna, una xica valenciana, i la seua única família, en Ricard, el seu germà gran que treballa en una fundació anomenada Orió.

En un dels viatges organitzats per la fundació, Ricard desapareix misteriosament en un «suposat accident» aeri sense dixar cap rastre. A mesura que va avançant la trama, a la nostra protagonista li succeïxen una sèrie de fets curiosos, misteriosos, inexplicables... que fan que ella sospite i investigue la, a priori, desaparició del seu germà, fins arribar a una sinistra conclusió que no et dixa indiferent, que et dixarà atònit/a. L’esmentada fundació Orió té planejat provocar una pandèmia per així acabar amb la major part de població mundial i d’aquesta manera poder protegir el nostre planeta!

Aquesta novel·la vol expressar que no tot és el que pareix i que hi ha gent que està disposada a trencar fins i tot les seues fronteres ètiques per tal d’evitar que « s’apague la llum». També se’ns mostra una realitat catastròfica del nostre medi ambient, d’altra banda prou realista, i del que passarà si no cuidem el nostre planeta com es mereix, perquè,

La Guerra de los botones

Enguany a 3r de l’ESO aquest primer trimestre en Llengua Castellana i literatura hem llegit la entretinguda novel·la juvenil La Guerra de los botones de l’escriptora Charlotte Doyle

La història té com a protagonista el Patryk, un jove de 12 anys, i també els seus amics Drugi, Jurek, Makari, Raclaw , Ulryk i Wojtex, uns nens que viuen a un petit poble a Polònia que estava ocupat pels russos.

L’agost de 1914, quan Patryk estava passejant pel bosc, va sentir el soroll del motor d’un avió de guerra i llavors una bomba va caure i així va esclatar la guerra entre Alemanya i Rússia, la Primera Guerra Mundial, però no només aquesta guerra, sinó també l’arriscada i mortal «Guerra de los botones», una competició, un joc, que consistia a robar el millor botó que tingués un general ja sigués rus, alemany, austríac...

A mesura que va avançant la història, la guerra dels botons també va avançant, i així ja quasi tots els amics tenen un botó.

Al principi només tenien 2 dies per acabar la competició, però una sèrie d’imprevistos van produir que s’allargués massa i aquesta guerra de botons va acabar esdevenint un malson.

Aquesta novel·la ens tracta d’esplicar com es viu una guerra des del punt de vista d’un nen; a part d’això ens mostra la malícia que pot arribar a tenir algú per satisfer el seu desig, per absurd, petit o insignificant que siga o semble: arriba un moment en què no importa la gent, només un mateix.

Jo us puc recomanar la lectura d’aquest llibre, ja que segurament et farà viure el que estàs llegint, com si fosses un més dels amics de Patryk,perquè el llibre està ple de detalls minúsculs que fan que l’experiència siga molt real.

En conclusió, espero que, si el llegiu, us encante i us agrade tant com ha estat en el meu cas.

com diu a la novel·la, «No ens mereixem el que tenim.

El llibre és bastant recomanable, ja que des del meu punt de vista és una novel·la prou entretinguda; en tot moment dixa el lector amb la intriga de saber què passarà en el capítol següent; la trama mostra diverses situacions inesperades que fan que el lector no patisca l’avorriment o desgana, encara que de vegades el text potser dona més detalls dels necessaris, però sobretot ens vol conscienciar per enèsima vegada que s’ha de fer alguna cosa davant la situació del planeta, per salvar-lo de la destrucció total i que no és una ficció, el problema és real i urgent, tot i que, potser, no cal ser tan dràstics, no? Llegiu la història i ho entendreu tot.

10

M’AGRADARIA BALLAR I COMPETIR

A UN NIVELL MOLT ALT

Avui volem entrevistar l’alumna de 1r de batxillerat Vera Fluixà Arques, bona estudiant i, potser, millor esportista.

Quin és el teu nom? D’on ets? Quants anys tens? Em dic Vera Fluixà Arques; soc d’Amposta i tinc 16 anys.

Quin esport practiques?

Practico ball de saló esportiu.

Quan vas començar en el món del ball de saló esportiu?

Vaig començar de molt petita, quan tenia només 3 anys.

Per què vas escollir aquest esport i no algun altre?

Vaig escollir aquest esport perquè la meua àvia va dir que li agradaria molt que jo i el meu cosí ens apuntéssem junts a ballar com a parella.

Has viatjat moltes vegades fora dels país per competir? Sí, he viatjat a diferents ciutats i països com ara Praga (República Txeca), Sicília (Itàlia), Munich (Alemanya), etc.

Quants premis has aconseguit? Quins? Quin ha estat el més important per a tu?

Vaig aconseguir quedar campiona de Catalunya de balls estàndards juvenil; 4a d’Espanya en la modalitat de llatins júnior II; subcampiona de la Comunitat Valenciana; finalista al Campionat d’Espanya en la modalitat d’estàndards youth; finalista a Catània en la modalitat d’estàndards i, la més important per a mi, va ser quan vaig quedar campiona de Catalunya perquè era molt petita i no m’ho esperava per a res. Quantes hores dediques a entrenar? Entreno aproximadament entre 9 i 13 hores a la setmana.

T’has lesionat alguna vegada? No, no m’he lesionat mai.

Tens algun ídol en el món del ball de saló esportiu?

Sí, hi ha una parella formada per Andrey Guseu i Vera Bondareva que m’agrada molt; m’agradaria arribar a ballar i competir a un nivell tan alt com el seu.

Com t’organitzes per estudiar i practicar ball de saló esportiu?

La veritat, és una mica complicat, però intento els caps de setmana que no viatjo per competir dedicarlos a estudiar, i, durant la setmana, el mínim moment que tinc lliure el dedico a estudiar, ja que curso 1r de batxillerat i hi necessitem moltes hores d’estudi. Què estàs estudiant ara?

Com ja he dit, estic cursant 1r de Batxillerat social i econòmic al nostre Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta.

Havies pensat mai que arribaries on has arribat en el món de l’esport?

No, perquè aquest món és bastant complicat i he tingut diverses parelles de ball i és molt complicat adaptar-se cada vegada a una nova parella i obtenir bons resultats.

Quin esport practicaries si no haguesses triat ball de saló esportiu?

Tambe m’agrada molt córrer, per tant hauria triat practicar atletisme.

Quines són les pròximes competicions en què participaràs?

Participaré a les competicions de Saragossa i a la Comunitat Valenciana. I, a final d’any, també, al campionat d’Espanya de 10 balls a Guadalajara. Què és el més emocionant que has experimentat?

El més emocionant que he viscut ha estat quedar finalista en unes competicions internacionals a Sicília; va ser molt emocionant perquè hi havia moltes parelles estrangeres que tenien molt de nivell, inclús hi havia parelles que tenien el ball com a assignatura a l’escola.

Quina és la competició en què has participat que més t’haja agradat?

La competició que més m’ha agradat va ser a Praga ja que van venir moltes parelles famoses com la que he mencionat que admiro. Moltes gràcies per haver-nos dedicat part del teu valuós temps. Gràcies a tu.

11

L’AULA D’ACOLLIDA

En l’Aula d’Acollida es realitzen activitats diverses per poder aconseguir afavorir la immersió lingüística de l’alumnat nouvingut, però s’hi decanten majoritàriament per la comprensió i l’expressió orals i escrites; ensenyen llengua i cultura catalana i treballen tant a nivell individual com grupal.

Implementen classe tots els dies de dilluns a divendres de 8:30h a 15:00h com la resta d’alumnat.

Hi ha alumnat de 1r a 4t de l’ESO; l’aula d’acollida abasta alumnat de tots els nivells i edats de l’ESO. Aquest any hi ha alumnat de Colòmbia, Hondures, Marroc, Moldàvia, Senegal i Veneçuela.

Molts us preguntareu: i batxillerat? Doncs, en el nivell de batxillerat no es contempla el servei de l’Aula d’Acollida ja que és un ensenyament postobligatori, no obligatori o bàsic; per tant, si hi ha algun alumnat que vol cursar batxillerat i li manca un nivell de llengua adequat ha de buscar-se pel seu compte un repàs o reforç lingüístic.

Les activitats en què l’alumnat de l’Aula d’Acollida s’ho passa millor són els treballs o activitats en grups i orals, l’esriptura els costa una mica més.

L’objectiu fonamental i bàsic de la tutora de l’Aula d’Acollida, Núria Gasparín, és que els estudiants puguen defensar-se parlant, entenent i escrivint català

TREBALLEM EL PROJECTE DE DIVERSIFICACIÓ CURRICULAR

Aquest any és el primer curs que l’anterior Aula Oberta canvia de nom, de plantejament i d’aula. El seu nou i innovador nom és Projecte de Diversificació Curricular i aquest el podem trobar a l’aula 008.

Aquest canvi suposa un «afegiment» d’alumnes a l’aula, ja que la nova aula, una mica mes ordinària, és més gran i permet que 10 alumnes més s’afegixen a aquesta nova proposta i puguen tenir l’oportunitat de tenir una atenció més propera a ells.

Aquesta proposta ha estat aprovada per la Junta de direcció i la idea suposa que l’atenció a l’alumnat siga diferent.

La seua tutora, Rosa Royo Espuny, ha de treballar de la mateixa manera, però ha de treballar amb més famílies i s’ha de coordinar amb la tutora de l’Aula d’Acollida.

L’alumnat del Projecte de Diversificació Curricular implementa una part de pràctiques i una altra d’optatives, a part de les assignatures comunes i transversals.

Les pràctiques es realitzen a diversos llocs: l’escola infantil La Gruneta, el CEIP Innocenci Soriano Montagut, l’Institut Escola Agustí Barberà, el Casal Cívic, la secretaria de l’Institut Ramon Berenguer IV, la Unió Musical Filharmònica, el CEIP Miquel Granell i el CEIP Consol Ferré.

L’alumnat que realitza aquestes pràctiques està aprenent una activitat laboral i tenen un tutor/ a a cada lloc. L’horari de les practiques és dimarts, dijous i divendres de 9:30 a 11:30, un total de 6 hores setmanals.

SALAET, Íker

per poder integrar-se poc a poc a les classes ordinàries i, també, en el seu entorn social més immediat.

El professorat de l’Aula d’Acollida té molta experiència amb els/les adolescents, saben com tractar-los perquè puguen aprendre sense que s’adonen, per exemple, realitzant treballs en grups; treballant presentacions a la pissarra; realitzant excursions i activitats fora del centre per aprendre i conèixer l’entorn i la cultura catalana més propera; implementant jocs amb el vocabulari per aprendrese’l de forma interactiva i dinàmica, etc.

12

APS (Aprenentatge Servei)

APS (Treballem amb la Creu Roja)

En aquest APS es treballa al banc d’aliments de la Creu Roja i es col·labora en el repartiment de menjar a les famílies vulnerables des de Serveis Socials. Es realitza reforç escolar donant berenar i també suports a l’alumnat en els seus estudis a les instal·lacions de Creu Roja. S’ajuda a entrenar a futbol nois i noies de primària a l’Institut/Escola Agustí Barberà.

(Comissió APS)

APS (Treballem amb Càritas)

En aquest APS es realitzen les següents activitats: S’elaboren receptes de cuina que serviran per repartir plats cuinats entre les persones usuàries de Càritas. Es posaran a punt les bicis que la gent dona a Càritas, per donar-hi una segona oportunitat. També s’ajudarà a seleccionar i organitzar la roba donada per tal que quede endreçada i classificada per repartir-la a les persones usuàries.

APS (Treballem amb el Pere Mata)

En aquest APS es col·laborarà i treballarà amb la Fundació Pere Mata per apropar-nos a una realitat humana de la nostra ciutat ajudant i interactuant amb els seus usuaris en diferents activitats lúdiques, culturals, etc.

Durant estes setmanes, l’alumnat prepara les diverses diàmiques que realitzaran amb les persones usuàries.

13

APS (Aprenentatge Servei)

APS (Treballem: Dinamitzem el Berenguer)

En aquesta comissió col·laborarem en les diverses activitats que es realitzen al centre, tant de caire informatiu com solidari, com ara les recollides solidàries de llibres, la Marató de TV3 o els actes de celebració de Sant Jordi i d’altres dates especials. (Comissió APS)

En

APS (Treballem: Escoles verdes)

(Comissió APS)

APS (Treballem: Apadrinem la plaça Neus Català i les llambordes)

En aquesta comissió continuarem les tasques d’ajardinament i cura de la plaça Neus Català. elaborarem una ruta guiada de les lambordes per a oferir-la als col·lectius interessats. (Fotografia de fons documental)

(Comissió APS)

16
aquesta comissió l’alumnat s’implicarà de forma especial en totes les activitats de la Comissió Escoles Verdes del Centre per contribuir en tasques con ara el reciclatge selectiu, el manteniment d’espais, l’aprofitament de materials reciclables, etc.

DE 1r D’ESO OPINA

Hem passat de ser els més grans a ser els més petits

Com cada any, hem demanat a una petita representació de l’alumnat que està cursa 1r de l’ESO (Aroa, Desiree, Alba, Idoia, Èric, Jacint, Àngel i Aroa) de distints grups i provinent dels diversos col·legis de primària de la nostra vila, les seues primeres impressions en aquestes primeres setmanes en el

perquè gairebé tot el professorat explicava aspectes semblants. Semblava que seria una mica més complicat.

CANVIS NOTATS: En un principi pensaven que podrien relacionar-se més amb altres cursos i que hi hauria molt més alumnat. El professorat «explica millor», els horaris són diferents i tenen més professorat. Les hores són més seguides i «l’horari és més llarg»(horari intensiu). També hi ha més deures i hi haurà més exàmens, i hi ha més control, per exemple quan es va al vàter o a dins de les classes. Hem passat de ser «els més grans» a ser «els més petits». Alguns s’ho esperaven pitjor, més difícil i dur, però no n’hi ha per a tant.

ASPECTES NEGATIUS: Hi ha més deures; hi ha molt control de la conducta; el pati de 1r és molt petit; hi ha més assignatures i molt professorat, un/a per a cada matèria, i són, la majoria molt estrictes.

ASPECTES POSITIUS: Les persones tutores i la classe que els ha tocat són bones. Han fet amics i amigues nous/ noves; no hi ha classe a la tarda.

ASPECTES QUE CANVIARIEN: Potser canviarien la «forma d’ estudiar» (ensenyar) d’algun professorat, el pati, ja que és petit, i proposarien tenir dos esbarjos, perquè hi ha moltes classes seguides i se’ls fa el matí (l’horari lectiu) molt llarg. Potser també ajuntarien les taules, és a dir, no seurien individualment (residus del protocol anticòvid).

seu nou centre, el nostre i el de tots i totes. I els seus comentaris i opinions han estat les següents: «PRIMERES CLASSES: Els primers dies han estat una mica nerviosos/es per no saber amb quins companys/es compartirien classe; per conèixer el professorat que els correspondria i per començar a estudiar les diferents assignatures. Alguns es van sentir «apartats», perquè els van separar dels seus companys de sempre o se’ls va fer un pèl avorrit,

AMPA NOU DE TRINCA

Durant el curs 2021-2022 es va renovar una part important de la junta de l’AMPA de l’Institut Berenguer IV i totes les que en formem part estem il·lusionades a continuar el camí de col·laboració amb el centre i el suport a les famílies, en tot allò que estiga en les nostres mans.

Continuarem facilitant l’accés als llibres a les famílies amb les millors condicions possibles; donant suport en l’organització d’esdeveniments i celebracions quan el centre ho requerisca; participant en els seus actes dins de les nostres possibilitats; i, en definitiva, estar al costat de tota la comunitat educativa.

Volem agrair el gran esforç que va fer l’anterior junta per recuperar per a l’institut la figura de l’AMPA que estava gairebé desapareguda.

I, finalment, ens esforçarem a apropar les famílies al centre, per fer comunitat, per sumar i avançar. TALARN, Eva, Presidenta de l’AMPA Institut Ramon Berenguer IV

En general no hi ha un criteri unànime per dir quines assignatures els agraden més, tot depèn del professorat i de les metodologies emprades, en molts casos.»

Ara ja sabem una mica més de l’ambient que s’està creant a 1r; caldrà tenir-ho en compte. Tot ens pot fer millorar perquè tots i totes estiguen millor. BÁEZ, Míriam; RUMBAU, Dayla; SOLÉ, Naiara

17 L’ALUMNAT

Jornades literàries

Aquest curs es compleixen 10 anys de les primeres Jornades literàries del Departament de llengua i literatura castellana al nostre centre. Des del curs 2012-2013, les jornades han anat prenent forma i s’han consolidat com una activitat important dins del calendari del centre que ha estat possible gràcies al suport de la Direcció del centre, de l’AMPA, dels companys/es del claustre i del treball del propi Departament de castellà. Sabem que de vegades no ens va bé, en la programació de les nostres activitats d’aula, un canvi per portar l’alumnat a una xerrada o a la Sala d’Actes per presenciar una obra teatral, però pensem que són activitats importants en la formació i consolidació de les competències artístiques i literàries del nostre alumnat i és aquest convenciment el que ens anima a continuar programant-les curs rere curs. Us volem donar les gràcies per la vostra comprensió i el vostre suport.

Les activitats tindran lloc entre els mesos de gener i abril de 2023 i s’iniciaran el dia 10 de gener amb dues xerrades impartides per la professora Mª Dolores Jiménez de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. La primera porta el títol de «¿CÓMO HABLA MI CEREBRO?» i «CÓMO HACER UNA EXPOSICIÓN ORAL Y NO MORIR EN EL INTENTO», totes dues adreçades a l’alumnat de 1r batx. i 4t de l’ESO.

Una novetat d’aquest curs són els tallers de creació poètica que es realitzaran a les aules de

VISITA MULTICULTURAL: BARCELONA INDUSTRIAL I EXPERIÈNCIA VIRTUAL

El dia 9 de novembre es va organitzar una sortida a la Barcelona Industrial (Manchester Català), al matí, des de les 9:00 h del matí, organitzat pel Departament de Ciències Socials per implementar el currículum de 4t de l’ESO on van arribar a les 10:30 h del matí en autobús.

En sortir des de la Torre Agbar va començar una visita als barris del districte de Sant Martí on hi havia edificis que a finals del segle XIX eren fàbriques, però actualment estan habilitats com a edificis culturals.

La ruta va durar des de les 11:00 h fins a les 13:00 h. Van poder observar i visitar fàbriques tèxtils i farineres (La Farinera del Clot -fotografia-) de camí. També van passar per la zona del Poble Nou, on hi ha una Facultat de Periodisme ubicada on fa més d’un segle hi havia una fàbrica tèxtil que han remodelat amb una arquitectura moderna. A les 13:00 h de la tarda van anar prop de la zona de platja a dinar.

A les 15:00 h tenien programada l’entrada al Centre d’Art Digital (IDEAL) de Barcelona, en el qual van poder accedir i visitar una exposició immersiva

l’ESO durant tot el segon trimestre de manera setmanal. L’alumnat, en grup i de manera individual aprendrà a gaudir de la poesia tot desenvolupant tècniques d’escriptura, de lectura de poemes d’autors consagrats i de la lectura de les pròpies creacions. Els millors treballs seran els que es presentaran al Concurs literari de Sant Jordi que aquest curs se centrarà en els textos poètics.

Esperem la visita de l’autor de La goleta de los siete mástiles , Juan Ramón Barat que parlarà a l’alumnat de 2n de l’ESO de la seua faena com a escriptor i compartirà el procés de creació de les seues obres. L’alumnat podrà demanar a l’autor la signatura dels seus llibres i formular aquelles preguntes que la lectura de la seua obra els plantege. D’altra banda, estem acabant de planificar una exposició amb els treballs realitzats per l’alumnat de l’assignatura Creación literaria de 1r de batx. i un recital dels textos escrits que exploren la complexitat del «jo» i la del «nosaltres». Ens agradarà poder participar en la Setmana de les Humanitats de la URV i comptar amb la presència d’activitats teatrals al nostre centre. De moment no us podem avançar més dades; continuem treballant per tal que aquest dècim aniversari ens faça gaudir, una vegada més, del goig i del plaer de la literatura i la llengua en totes les seues manifestacions. Per molts anys!

Dep. de Llengua i literatura castellana

(Fotografia feta per Dàlia Porres i Idaira Maldonado-2n ESOC-)

sobre el pintor Dalí: una sala molt gran amb imatges projectades pel sostre i el terra; també es van col·locar unes ulleres 3D per veure una pantalla amb els seus efectes 3D; es van també col·locar unes ulleres de realitat virtual (RV). L’experiència va durar 13 minuts.

Segons paraules de l’alumnat, la millor part o més innovadora va ser l’experiència de Realitat Virtual. A l’acabar van visitar un establiment comercial del centre i a les 18:00 h van començar el camí de tornada cap a Amposta.

18

NOVETATS A LA BIBLIOTECA

Aquest any, degut al fet que ja no hi ha (tantes) restriccions per la pandèmia i ja que aquesta sembla que està, de moment, bastant controlada, la biblioteca torna a obrir les seues portes durant la mitja hora de l’esbarjo per a tota la comunitat educativa.

Com ja sabem, a la biblioteca es poden i es podran realitzar activitats relacionades amb la lectura, la cerca d’informació, els treballs, els deures...

L’ús dels portàtils que se’n faça a la sala, però, cal que estiga relacionat amb aquestes faenes o tasques, per tant, estarà prohibit usar-los per jugar, navegar per les xarxes o per a d’altres usos no acadèmics o educatius i didàctics.

Com en cursos anteriors, la coordinació de la biblioteca, juntament amb el Departament de Llengua catalana i literatura, ha sol·licitat participar en el programa «Autors a les aules». Estem pendents de

120è aniversari del naixement d’Arbó

L’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta va participar el dia 28 d’octubre de 2022, amb l’alumnat que cursa 1r de Batxillerat Humanístic, en el cicle de lectura de 12 hores seguides de textos de l’obra de l’escriptor ebrenc Sebastià Juan Arbó.

La narració escollida, La Pigada, forma part del recull Totes les narracions del Delta publicada recentment per l’editorial Proa.

Així doncs, el divendres 28 d’octubre des de les 9:30 h fins a les 10:30 h, l’alumnat va assistir a la Plaça del Mercat d’Amposta per participar en l’acte de l’Any Arbó en què es van llegir fragments de la seua obra.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta es va posar en contacte durant el mes de maig amb la cap del Departament de Llengua catalana i literatura amb l’objectiu de poder participar-hi.

Al mes de setembre van arribar obres d’Arbó a la biblioteca del centre per poder seleccionar els textos per a la lectura. Tots els grups de primer de batxillerat van ser informats de l’Any Arbó i se’ls van presentar les obres i s’hi va parlar de la seua biografia i de la seua trajectoria literària.

la confirmació de la participació dels autors i autores que hem sol·licitat, en conferències, xerrades i activitats amb l’alumnat lector.

Una altra activitat que també es coordina des de la biblioteca és la que desenvolupa l’alumnat de 1r d’ESO quan hi treballa l’assignatura Gust per la lectura durant una hora setmanal. Aquest curs també s’implementarà a tot aquell alumnat de tots els grups de 2n de l’ESO que l’haja escollida com a optativa.

19

27a Setmana de la Ciència de l’11 al 20 de novembre

En el marc de la Setmana de la Ciència s’han organitzat tot un seguit d’activitats amb l’objectiu fonamental d’apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i de formentar les vocacions científiques entre els mes jóvens.

El fil conductor de l’edició d’enguany van ser la innovació i el coneixement local com a motor de creixement, posant en valor els actius en innovació i ciència que hi ha arreu del país. En paral·lel va formentar la participació activa de la ciutadania en les diferents etapes del procés de recerca científica. Altres temes de rellevància van ser la commemoració de l’Any internacional de les ciències bàsiques per al desenvolupament sostenible i el centenari dels naixements del primatòleg Jordi Sabater Pi i de la microbiòloga nord-americana Esther Lederberg.

La Setmana de la Ciència ha estat una iniciativa coordinada per la Fundació catalana per a la recerca i la innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca de la ciència i la tecnologia a la qual ens hem unit el professorat dels Departaments de Ciències Naturals i de Matemàtiques de l’Institut Ramon Berenguer IV amb les següents activitats Rally fotogràfic: Què fa la ciència per tu?

Quines coses són possibles avui dia gràcies a la ciència que no ho eren amb anterioritat? En quins aspectes ha millorat la ciència les nostres vides? Quins problemes ha solucionat? Quins reptes té encara per davant?

De forma individual es van presentar fotografies que responguessen aquestes o altres preguntes relacionades amb la temàtica proposada. El resultat final es va lliurar al professorat de Ciències Naturals (Biologia i Geologia o Física i Química).

Fem ciència a l’aula : Es tractava de realitzar una presentació oral a classe de senzills experiments científics per part de l’alumnat de l’ESO. Havien de ser experiments no perillosos i amb materials senzills i en grups de fins a tres persones que havien de fer-ne la presentació a les classes de Física i Química. La classe va votar l’experiència que més els agradés, i entre les més votades el professorat triava la millor de cada curs.

Pòster científic: Havia de contenir un missatge clar que es correspongués amb la idea principal (treballada a classe) que es volia transmetre. Aquell que no estigués clarament relacionat amb la idea central no era acceptat. Es podia presentar de forma individual o en grups.

Cafè científic a càrrec de Gemma Marfany, doctora en biologia i professora de genètica de la Universitat de Barcelona. La seua trajectòria professional i acadèmica s’ha desenvolupat a Barcelona, Edimburg i Oxford i ha estudiat molts camps de la genètica com ara l’evolució molecular. Actualment dirigix un grup de recerca que estudia les bases genètiques de malalties humanes hereditàries, en particular la ceguesa. Impartix classes de genètica molecular, diagnòstic genètic o teràpia gènica. Des de jove és molt aficionada a la fantasia i la ciència-ficció. Creu que els científics han de divulgar la ciència que tant els apassiona per apropar-se més a la societat.

Tallers científics: Amb el suport de personal investigador de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, l’alumnat va dur a terme una electroforesi, una tècnica de separació de fragments d’ADN, per resoldre una qüestió concreta a partir d’una situació contextualitzada. El taller anava adreçat a l’alumnat de batxillerat que cursa biologia i química.

Cinefòrum amb Ramon Nogueras el 9 de novembre al teatre del Casal d’Amposta. Activitat organitzada per l’Associacio catalana per a la divulgació científica amb els suport del Departament de matemàtiques.

En coordinació amb el grup ICE-URV de professorat d’STEAM Ebre i el Cineclub La Ràpita es va projectar el documental El dilema de les xarxes socials . Ramon Nogueras, psicòleg sanitari conductual i professor universitari, va comentar i dialogar amb els adolescents sobre el documental.

Conferència: Espècies amenaçades al parc natural dels Ports, c onferència a càrrec de Víctor Reverte, comunicador i tècnic ambiental d’Arabogues-Terres de l’Ebre i responsable d’activitats d’educació mediambiental del Parc natural dels Ports.

La ciència en primera persona : El 16 de novembre l’alumnat de matemàtiques de 3r i 4t de l’ESO va participar en un repte matemàtic a càrrec de Marià Cano, físic i professor de matemàtiques de secundària.

Lliurament de premis : La setmana del 21 de novembre a les classes de Biologia i Geologia i/o de Física i Química, es van lliurar els premis consistents en un diploma acreditatiu i un val per a material escolar per a l’alumnat que hagués presentat els millors treballs en cadascuna de les modalitats. El jurat estava integrat pel professorat del Departament de Ciències Naturals (la participació en els concursos suposa l’acceptació de les bases). Els treballs guanyadors podien ser publicats en mitjans físics i/o digitals mencionant-ne l’autoria.

MIRALLES, Adrià

20

Projecte Artesania

360º

Els dies 14 i 15 de novembre l’alumnat de 3r de l’ESO va participar en la primera fase del Projecte Artesania 360º amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta, a través de les regidories d’Educació i de Cultura, i que enguany s’implementa com a prova pilot a tots els instituts de la comarca del Montsià.

Es tracta d’un programa impulsat per l’Associació Artra i el Departament de Cultura de la Generalitat per fer difusió entre el jóvens dels oficis d’artesania i per fomentar aquesta via com a opció en la seua formació futura (podeu veure la nota de premsa de la presentació a https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/ 428482/cultura-presenta-projecte-artesania-360terres-lebre ).

El programa consta de quatre fases i en aquesta primera, anomenada Tast d’artesania, l’alumnat podrà experimentar un tast de 6 professions/ artesanies diferents.

Un cop a l'Auditori municipal, al costat del Pavelló, abans de començar i després de presentarse els artesans, ens van passar un vídeo d’una dissenayadora gràfica que ens va proposar un repte per grups: crear «un objecte únic i artesà» decoratiu, funcional... perquè al febrer, en la segona fase del projecte, el presentem i veure si és possible fer-lo

realitat. Ens van dividir els grups-classe en petits grups d’unes 10 persones per anar realitzant l’observació i l’experiència («bona, divertida, agradable, entretinguda, bonica, interessant, agraïda, propera, única, segons l’alumnat) de forma més intensa i individualitzada. I s’ho van passar molt bé, perquè els i les professionals van ser molt agradables i nobles, també quan van respondre una sèrie de preguntes que els van formular els nois i noies en una fase del matí.

Dilluns 14 de novembre van assistir-hi els grups de 3r A, B i E. Dimarts 15 de novembre va ser el torn dels grups 3r C i D; l’horari va ser de 9:00h a 14:30 i els oficis d’artesania representats i que van oferir els seus tallers van ser llatadora(Gisela Chortó), barretaire i florista (Jordina Bravo), joiera (Maria Lanau), ceramista (Teresa Marta), picapedrer (Joan Mateu) i vitrallera (Núria Romeu).

MEMÒRIA HISTÒRICA

Durant tot el curs, es treballarà el Programa Memòria Històrica. Aquest primer trimestre es treballa a l’aula dones com Nativitat Yarza.

Durant el segon trimestre, el professorat de Cultura i Valors i de Llengua catalana i literatura de 4t de l’ESO treballarà la lectura Un cel de plom, en què es narra la història de Neus Català, escrita per Carme Martí. D’aquest llibre es treballarà únicament la tercera part de la història que correspon a l’estada de Neus Català al camp de concentració de Ravensbrück. S’ha de treballar a classe, individualment, i també per parelles. L’alumnat es troba amb una història sovint desconeguda en què poden aprendre com era un camp de concentració exclusiu per a dones i també conèixer la sororitat (solidaritat entre dones) que s’establia entre elles per sobreviure l’infern nazi.

Es dedica una hora setmanal al treball a l’aula i a les primeres sessions, l’alumnat coneix el significat de la paraula deportació i també qui va ser Neus Català i el llegat que ens ha dixat.

La causa o el motiu pel qual es treballa la Memòria Històrica és perquè es considera que és necessari tractar aquestes qüestions de «memòria» que ens ajuden a repassar un temps que ha estat ignorat.

Al final, qui volia deixava «paraules d’agraïment» en un cub de paper que hi havia a l’entrada per haver-nos mostrat una forma diferent d’aprendre uns oficis que s’estan quedant sense relleu generacional i passar-nos-ho bé. Gràcies. Redacció

La finalitat és donar a conèixer uns fets que de vegades trobem llunyans per desconeixement i també per incorporar nous fets que han quedat arrancats per la desmemòria anterior; es tracta en definitiva de reconstruir el nostre passat per conèixer-lo més i millor, i per evitar que com a societat ens tornem a equivocar o ens oblidem dels errors històrics comesos.

REDÓ, Iago

21

EN CAIAC PEL DELTA

L’alumnat de 4t d’ESO, el dia 7 d’octubre va realitzar un conjunt d’activitats al medi natural en caiac de mar al port del Fangar, a la zona de les muscleres i organitzada pel Departament d’Educació Física.

Va navegar en caiac des de la badia del Fangar fins a la platja del far del Fangar, passant per les muscleres.

Després de l’arribada a la platja del Far del Fangar va continuar fins a la platja de Riumar, on va realitzar diferents jocs i activitats físiques com per exemple el voleibol platja o el futbol platja.

Aquesta sortida al medi natural està pensada per implementar la programació d’activitats físiques

recreatives diverses; per fomentar bons hàbits saludables; per aprendre a respectar el medi natural i també, és clar, per divertir-se en un entorn diferent en què habitualment practiquen Educació Física al centre, a les pistes o al gimnàs.

ACTIVITATS ESPORTIVES DURANT L’ESBARJO

Aquest curs acadèmic el professorat d’Educació Física (Xavi Matheu, Albert Reverté i Josep Maria Martín) han organitzat unes «activitats especials» que es van iniciar el dia 28 de setembre i destinades a l’alumnat de 3r i 4t de l’ESO.

Les activitats consistixen a practicar dansa, tennis taula, futbol i bàsquet, i tenen lloc a l’hora de l’esbarjo al gimnàs i a les pistes dels patis de 3r i 4t; cada dia a cada curs se li assigna un espai i unes activitats diferents.

Aquests esports o activitats especials van ser organitzades amb la finalitat de promoure la pràctica de l’esport i els hàbits saludables en temps de l’esbarjo. Tenen molts avantatges com ara per exemple millorar el treball en equip, ja que són activitats en les quals has de relacionar-te; també milloren la mobilitat i la salut de l’alumnat.

La dansa ajuda a millorar la memòria, enfortix els músculs i ajuda a tenir una millor coordinació i equilibri; el tennis taula millora la concentració, la velocitat i disminuïx la tensió arterial; el futbol millora la coordinació motora, fomenta el treball en equip i millora el desenvolupament de les capacitats lògiques; i el bàsquet millora la resistència, l’agilitat i desenvolupa reflexos més ràpids. Gràcies per la vostra implicació, Departament d’EF!!

22
RAHMOUNI, Nawal

ACTIVITAT ESPORTIVA ALS ALFACS

El passat 24 d’octubre el Departament d’Educació Física va organitzar una sortida en bicicleta a la Platja de la Ràpita. Una sortida adreçada especialment per a l’alumnat que cursa 1r de batxillerat que va començar a les

8:30 del matí i va acabar a les 14:55h aproximadament. En arribar al seu destí, l’alumnat va navegar en bicicleta aquàtica i va practicar esports com ara pàdel, el surf, el big sup paddle i jocs a la platja com ara el voleibol platja, el futbol platja i les pales.

L’equip docent d’EF va organitzar aquesta activitat, ja que considera que és una bona manera de fomentar el treball en equip i l’activitat física, saludable i al medi natural. També perquè l’alumnat es divertisca, ja que al ser activitats que es practiquen al medi natural i en companyia de companyes i companys són poc habituals i més lúdiques.

ACTIVITAT ESPORTIVA ALS PORTS

El dia 16 de novembre, l’alumnat de 2n d’ESO, quaranta-tres alumnes, van realitzar una activitat en bicicleta d’aproximadament dues hores i mitja de durada.

Organitzada pel Departament d’Educació Física, van dirigir-se des de l’antiga estació de tren d’Horta de Sant Joan fins a l’estació de tren de Xerta.

Durant el trajecte en bicicleta van realitzar diverses parades a les diferents estacions intermitges: Bot, on també van esmorzar; Prat de Comte; Pinell de Brai; Benifallet i, per últim, Xerta.

A cada parada l’alumnat va aprofitar per capturar instantànies del paisatge i el professorat els anava explicant diferents aspectes que s’anaven trobant a l’entorn.

La sortida va estar pensada amb l’objectiu de realitzar activitat física al medi natural entre dues comarques diferents, Terra Alta i Baix Ebre, per conèixer els paisatges, els diferents túnels i la fauna i flora del nostre entorn, en aquest cas dels paratges dels Ports.

23

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

El passat dilluns 10 d’octubre l’alumnat que cursa 3r de l’ESO, cadascú a una hora i a la seua aula del grup-classe, va rebre una xerrada per part de Joana Rodríguez, psicòloga clínica que col·labora amb la Creu Roja d’Amposta, sobre violència de parella. (Fotografia extreta de fons documental)

«Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), s’entén per «violència de gènere» la violència a la dona només pel fet de ser dona». Però també s’hi pot considerar cap als hòmens, tot i que costa més de veure-ho així, segons l’alumnat.

Se’ls va explicar que no és el mateix sexe que gènere. El sexe el determina o ve condicionat pels òrgans genitals de cadascú en nàixer, característiques fisiològiques i/o biològiques: si neixes amb vulva, ets dona; si neixes amb penis, home. Tot i això, hi ha persones que naixen amb tots dos sexes. En canvi, el gènere és el rol que et marca o imposa la societat segons uns estereotips (colors, vestimenta, comportaments, oficis, etc.). La dona ha de ser femenina, plorar si cal, vestirse d’una forma concreta...; en canvi, l’home, tot el contrari. També la societat fa que se’t tracte d’una forma diferent i se’t condicione a realitzar certes tasques a casa o a la societat en general, com ara el fet de cuinar en el cas de les dones, encara que els millors cuiners del món, paradoxalment, són hòmens.

També va parlar de les persones no binàries (que no volen identificar-se ni amb un gènere ni amb l’altre); de les persones transsexuals (que no s’identifiquen amb el seu sexe de naixement); de les persones transvestides (que

FitJove

El FitJove és un programa que oferta la Generalitat de Catalunya per a l’alumnat que cursa 4t de l’ESO, des dels centres públics de Catalunya. Al nostre centre s’ha implementat entre els mesos d’octubre i novembre.

El programa consistix a realitzar diverses activitats dirigides per monitors i practicades en espais interiors: musculació, spinning, circuits, exercicis de cardio, estiraments... amb les quals s’espera aconseguir com a finalitat bàsica que l’alumnat faça seus i interioritze hàbits bons i saludables i que, en una segona fase, s’inscriguen ells i elles al programa de Fitjove.

Es va realitzar bàsicament al gimnàs de la piscina municipal d’Amposta dos dies a la setmana amb una durada de dues hores cada sessió.

s’identifiquen amb el sexe que naixen, però es vestixen amb «roba pròpia de l’altre gènere»)... i totes han de ser respectades per tothom.

Va explicar també els diferents tipus de violència de gènere i/ o domèstica: Econòmica:prohibir treballar, controlar els diners i el que es fa amb ells...

Física: maltractar físicament...

Per mitjans socials o digitals : difondre imatges que humilien o controlar amb qui van, on van...

Sexual: obligar a tenir relacions sexuals i/o a que siguen moltes vegades antinaturals o vexatòries...

Van parlar també dels drets de les dones en la història o del que es pot/deu fer en parella per eliminar estereotips patriarcals anacrònics d’altres temps.

Al final, es va explicar com i quan comença a notar-se realment que hi ha a casa o en la parella violència de gènere i quins solen ser els seus efectes...»

Va ser una classe molt participativa ja que en tot moment la Joana anava requerint la intervenció, l’opinió i la reflexió dels nois i noies, sempre des del respecte i l’empatia com el tema tractat requeria. Redacció

La Generalitat de Catalunya finança més de la meitat del cost de les activitats incloses en aquest programa. L’alumnat només hauria de pagar una petita quota de 9€, per anar dues tardes a la setmana més.

24

SALUT I ESCOLA

Us comuniquem que a partir del dimecres 28 de setembre es va reanudar el servei Salut i escola .

La infermera, Iolanda Elias, romandrà al centre cada segon i quart dimecres de cada mes de 10:30 h a 14:00 h per atendre l’alumnat que ho demane; per accedir al servei de la consulta s’haurà de demanar hora prèviament a consergeria, com així es procedix en qualsevol centre de salut, a no ser que siga un cas d’emergència o no hi haja ningú altre a la consulta.

Dimecres 28 de setembre, va passar per les classes de 1r d’ESO a partir de les 10:30 h per informar l’alumnat nou del servei que s’hi oferirà.

Enguany hi haurà també la participació i col·laboració en el programa d’una persona psicòloga i d’una persona especialista nutricionista.

D’esquerra a dreta: Laura Bel Trullen (REBEC), Iolanda Elías Cervera (infermera del SIE), Evelin Mascarell Ramos (nutricionista) i Alba Romero Martínez (REBEC).

Direcció

ANSIETAT DAVANT D’UN EXAMEN

L’11 de novembre, Alba Romero, psicòloga d’intel·ligència emocional, va explicar a l’alumnat de 1r de batxillerat en el si d’una xerrada com controlar l’ansietat davant d’un examen. Començà parlant de les emocions i dels sentiments, i afirmà la importància d’identificar les emocions que sentim, ja que complixen diferents funcions. Apuntà que l’emoció és inconscient i no la controlem. Explicà la diferència entre emoció, sentiment i estat. L’emoció és instantània; el sentiment és l’emoció lligada amb el raonament; l’estat és l’emoció quan té una durada determinada i pot esdeveneir transtorn.

Ens va diferenciar les emocions: l’alegria es dona quan la persona està en un estat de motivació positiva; la tristesa apareix amb la reflexió; la ira, quan ens sentim amenaçats o incompresos; i, per últim, la temor i el fàstic són necessaris per protegirnos.

L’ansietat és una emoció o un trastorn? És una emoció, ja que pot aparèixer per exemple davant d’un examen. Sorgix de la temor, quan estem nerviosos, quan hem de fer alguna cosa que no sabem fer. Patir-la molts cops és dolent, ja que pot causar un trastorn d’ansietat o la depressió. Quotidianament, les persones intentem evitar les emocions com la tristesa o la ira, tot i que evitar-les pot empitjorar la situació.

Els símptomes que causa l’ansietat són molt diversos: tics, sequedat de boca, suor a les mans, mal de panxa, vòmits, nàusees, diarrea...

Totes les emocions estan connectades amb el pensament. Els pensaments negatius són automàtics. tot i que tenim la capacitat de canviar-los; aquests

pensaments poden augmentar el nivell de l’ansietat, de la tristesa, etc. Però, si aconseguim canviar-los aquests nivells disminuïxen.

Quan s’apropa un examen ens hem d’organitzar, preparar i dormir bé. El que ens pot ajudar abans d’un examen és identificar l’antecedent de l’ansietat que sentim i acceptar que tenim aquesta emoció. Quan plorem, les emocions són molt intenses tot i que plorar ajuda a disminuir el nivell de l’emoció. L’ansietat és ràpida i superficial.

El ioga i meditació poden funcionar per retornar a la calma. En aquests casos, la inhalació ha de durar quatre segons i l’exhalació, entre sis i set. La relaxació progressiva de Jackobson és una tècnica científicament demostrada en què s’ha d’apretar un múscul determinat del cos i centrar-nos en la respiració, així notarem com a poc a poc el nostre cos es relaxa. Hem d’apretar el front durant quatre segons fort i soltar; farem el mateix amb els ulls, els llavis i les dents; després posarem el coll enrere i soltarem, després un altre cop però amb el cap endavant; continuarem amb les espatlles; i notarem com el pit i les espatlles es relaxen; estirarem el braç dret amb el puny tancat, tensarem i destensarem i repetirem amb l’altre braç; continuarem amb l’abdomen i seguidament amb les cames. Després es fa un repàs de tots els músculs que hem treballat i amb quin ens ha tensat més i quin ens ha relaxat més. Podem repetir el procés les vegades que necessitem.

25

Premi Manuel Sales i Ferré Terres

de l’Ebre

Martina Tolós Campàs , alumna de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, guanya el Premi Manuel Sales i Ferré Terres de l’Ebre pel treball Avaluació de la presència de tetrodotoxina en mostres de marisc del Delta de l’Ebre, dirigit pel professor Josep Albiol Ferré . L’acte de lliurament del guardó va tenir lloc el dissabte 29 d’octubre de 2022 al saló de plens de l’Ajuntament d’Ulldecona. Aquests premis, organitzats per l’Institut Manuel Sales i Ferrés amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona tenen com a objectiu difondre els treballs de recerca dels alumnes de secundària en les modalitats de Sociologia, Terres de l’Ebre i Terres del Sénia. Enhorabona! Direcció

CICLES FORMATIUS

19 d’octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama

El Departament de Sanitària va organitzar una xerrada per conscienciar l’alumnat de CAI i Higiene Bucodental sobre el problema del càncer de mama.

Després de passar uns vídeos i impartir una explicació informativa i formativa de com realitzar un autoexamen de mama, tothom es van col·locar un mocador rosa al cap per visualitzar i donar a conèixer el càncer de mama i la diada commemorativa.

Dep. Sanitat

Premis de Recerca Jove

La nostra ex alumna del batxillerat d’arts Marta Pons Obradós va rebre el premi Jove de Recerca de la Generalitat amb el seu treball de recerca de 2021 Consum de moda sostenible per a adolescents, un projecte de centre , tutoritzat pel professor Francesc Escriche

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van participar el dissabte 5 de novembre, en l’entrega dels Premis Recerca Jove (PRJ) 2021.

L’edició d’enguany ha recordat els premiats en les convocatòries corresponents als anys 2019 i 2020, ja que a causa de la situació de pandèmia no es van poder celebrar les cerimònies corresponents.

Direcció

26
EXCEL·LÈNCIES

EXCEL·LÈNCIES

El gel a una societat sostenible

Premi Gerard Vergés

L’estudiant María Díez Gallego va rebre una beca per participar al Simposi Internacional El gel a una societat sostenible

L’ortografia i la gramàtica de l’ADN: el

l’epigenètica

Al certamen també va participar Manel Méndez Alcántara amb el treball Aplicacions del sistema operatiu Linux en el món empresarial dirigit per Joan Domènech . Enhorabona a la guanyadora! Direcció

Finalista Premis UB-Santander de la Facultat de Belles Arts

La nostra alumna Verònica Valero Roig ha estat finalista del Premi UB-Santander de la Facultat de Belles Arts amb el seu treball L’art il·limitat. La percepció artística del suïcidi , tutoritzat per Maria Amparo Giner . Enhorabona! Direcció

Finalista al millor treball de recerca de la UPF

L’alumne Omar Rosario Solà va quedar finalista del Premi UPF al millor treball de recerca en l’àmbit de les llengües i el llenguatge amb el seu treball The influence of memes on modern society , escrit en anglès i tutoritzat per la professora Montse Reverter García .

El lliurament del diploma als finalistes va tenir lloc el passat 20 de maig a la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Enhorabona! Direcció

Aquesta trobada de científics especialistes de tot el món va tenir lloc a l’edifici Bizkaia Aretoa de la Universitat del País Basc, a Bilbao, entre el 5 i el 10 de juny i va estar organitzada per la Societat Internacional de Glaciologia (IGS) i el Basque Centre for Climate Change (BC3). Allí va presentar el pòster científic del seu treball de recerca La glacera de Monte Perdido i com el canvi climàtic ha afectat a la seva desaparició tutoritzat pel professor Vicent Ramiro, pel qual va rebre un premi en el sopar de clausura de l’acte, celebrat al museu Guggenheim. Enhorabona! Direcció

100% d’aprovats a les PAU 2022

ENHORABONA al nostre alumnat de 2n de Batxilerat! De 77 alumnes presentats hem tingut un 100% d’aprovats en les proves de les PAU 2022!

Destaquem les mencions, per haver superat les proves amb més d’un 9 de mitjana, de Clara Casanova Miró, Carla Porras Pomar , David Ruíz Ortí , Kevin Ruíz Segarra i Martina Tolós Campàs.

Felicitats a tot el nostre alumnat i al nostre professorat! Direcció

Proves DELF Scolaire

Felicitem el nostre alumnat de francès pels seus excel·lents resultats en les proves DELF Scolaire.

Aquest diploma oficial que expedix el Ministeri d’Educació Nacional de França permet validar la competència comunicativa de l’alumnat en llengua francesa segons el Marc Europeu Comú de Referència de les Llengües.

Un total de 21 alumnes presentats han obtingut el certificat dels nivells A2 o B1, per la qual cosa, tot el claustre de l’Institut, i especialment la professora de francès, donem l’enhorabona als guardonats pels seus excel·lents resultats. Direcció

Premi Ciutat d’Amposta

El treball de matemàtiques L’impacte de la Covid-19 a Amposta de Sara Flos Palacios tutoritzat per la professora Rosa Reverté Calvet ha estat guardonat amb el premi de Recerca de Batxillerat «Ciutat d’Amposta» en la seua XV edició. S’ha premiat també el treball Avaluació de la tetrodotoxina en mostres del marisc del Delta de l’Ebre de Martina Tolós Campàs tutoritzat pel professor Josep Albiol Ferré amb l’accèssit. Tots els participants van rebre un reconeixement en l’acte que es va dur a terme el divendres 7 d’octubre al saló de plens de l’Ajuntament i que fou presidit per l’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs, i la regidora d’Educació, Núria Marco. Enhorabona a tots i totes! Direcció

27
Paula Bosch Vidal guanyà el Premi Gerard Vergés del Campus Terres de l’Ebre de la URV als Treballs de Recerca de Batxillerat pel treball paper de en la nostra salut , realitzat sota la tutoria del professor Vicent Ramiro
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.