A PUNT 52 Març 2023

Page 1

CONSELL DE REDACCIÓ

BERNALTES, Lucrècia (clàssiques-direcció)

GALLEGO, Maria (castellà)

PALOS, Mireia (matemàtiques)

RAMIRO, Vicent (biologia)

REDÓN, Marian (CF)

REVISIÓ LINGÜÍSTICA

MAIGÍ, Carme (català)

COORDINACIÓ

ARQUÉS, Oleguer (català)

LOGOTIP

GIL, Miquel

EDITA

INS Ramon Berenguer IV

Av. Músic Sunyer, 1-37 Tel.: 977701556

e-mail: e3000329 xtec.cat

http://www.iesramonberenguer.org

IMPRESSIÓ

Impremta Querol, SL Tel.: 977597100

DIPÒSIT LEGAL: T-1649-2006

REDACCIÓ

(3r d’ESO D)

BÀEZ, Míriam

BALADA, Pau

BAYO, Isona

BLANCH, Víctor

EL HAKOUR, Aya

GABOR, Beatrice

LLAMBRICH, Ariadna

MIKATI, Aicha

MIRALLES, Adrià

PORRES, Adrià

REDACCIÓ

(3r d’ESO D)

RAHMOUNI, Nawal

RAMOS, Hugo

REDÓ, Iago

RUMBAU, Dayla

SALAET, Íker

SAPIÑA, Ruth

SEGARRA, Irina SOLÉ, Naiara

STEF, M.Patrícia

SUMARI

PORTADA: Dibuix inspirat en el Cartellisme Modernista a càrrec de Marc Moyota (2n batx. Artístic)

..................................................................................1

Sumari.........................................................................2

Un record entranyable... /URV (presentació) /GEP...3

Parc eòlic i Central nuclear/ Cosmocaixa ......................4

URV: T. química / Tecnologia, Biologia i medicina ......5

Coeducació / #100tífiques ..........................................6

T. cianotípia / ESDI ......................................................7

Pressupostos participatius/ Parlament i Born .........8

X. aeronàutica/ X. química: Quim Llorens ..................9

Qui fabrica les noves paraules?/ Folklore- mems ....10

P. Engrescats / Copa Cangur /NeuroArt ...................11

Sitges, bressol modernista / Xarxes en català .........12

APS: Marató TV3/Dinamitzem el Berenguer/Càritas ...13

Treballs batxillerat ...................................................14

Treballs ESO ...........................................................15

APS: Escoles verdes/Pere Mata ................................16

Visitem el Born i Picasso/ Mines de Bellmunt ............17

J.Lit.: X.¿Cómo habla mi cerebro?/ X.Exposición oral ...18

J.Lit.: Creación literària / P. Artesania 360º* ........19

Esquiada:Port del Comte/ T. EUSES ..........................20

Memòria històrica: Rotspanier/X. Antonio Muñoz ........21

PRACTICUMS .............................................................22

PRACTICUMS/Conversa entre biòlegs ......................23

X. IRTA / Olimpíada de filosofia ..............................24

Escola i Salut: esmorzars saludables/nutrició crítica25

Experiències universitàries .......................................26

EXCEL·LÈNCIES / Experiències universitàries .........27

CONTRAPORTADA: Olimpíada filosòfica de Catalunya

....................................................................................28

Notes:(Portada, pàgines 12 i 13 i contraportada, coordinades i elaborades pel Departament de ViP) ( *J. : Jornada/es) ( *P. :Projecte/ «Portes») ( *X. : Xerrada/es) ( *T. :Taller)

(* C .: Conferència)

2

EN RECORD D’UN COMPANY, D’UN AMIC, D’UN MESTRE

Aquest passat mes de gener ens va deixar el nostre estimat Ferran Gómez

Vidal: «Ferran ha marxat. I amb ell un gran company i un millor amic. Ha marxat i ens ha deixat un racó de silenci al cor. Però també un món de paraules, gestos i vivències que ens faran tenir-lo present ara i sempre.

Bon viatge, Ferran! Sent l’estima de qui ha tingut el plaer de compartir amb tu.»

LA URV SE’NS PRESENTA

El passat divendres 16 de desembre l’alumnat que cursa 2n de batxillerat va rebre la visita de Lluís i Clara, alumnes de la URV, i Juanjo, professor de la mateixa universitat.

El primer que van fer va ser ensenyar un PowerPoint en què es mostraven tots els graus, màsters, doctorats i estudis que s’oferixen des de la URV, perquè el jovent s’anime a estudiar-hi l’any vinent. Acte seguit, van passar un vídeo en què es podia observar com es treballa a la universitat i totes les pràctiques que s’hi fan. A continuació, es van compartir els percentatges de les

respostes que l’alumnat havia donat a unes qüestions plantejades uns dies abans de la xerrada en una enquesta, totes relacionades amb el futur dels estudiants. Juanjo va explicar els diferents tipus de beques i d’ajudes que la Generalitat oferix als jóvens i que es convoquen a la primavera; també va informar sobre les residències que hi ha disponibles i els seus preus. Juanjo va parlar també del cost de les matrícules i els va qüestionar si estaven segurs i segures del que volen estudiar/ser i del que estaven estudiant.

Després, el Lluís i la Clara van presentar-se i van explicar la seua experiència a partir de cadascuna de les carreres que estan cursant a la URV. Van afirmar que l’ensenyament és molt proper ja que les classes quasi sempre es desdoblen i hi ha uns 15 alumnes per classe aproximadament. També van dir que sempre hi ha una persona tutora pendent per ajudar-te personalment en els estudis. La Clara va parlar dels Erasmus i de la seua experiència personal. D’altra banda, Lluís va explicar els serveis que s’hi oferixen per aprofitar al màxim l’estada a la URV (recursos, instal·lacions, activitats extraescolars esportives i culturals...).

Per acabar, Juanjo va reformular uns plantejaments a l’alumnat: quines carreres volien estudiar i què volien ser en un futur?

GEP

En el si del programa GEP (Generació Plurilingüe) de l’institut, l’alumnat de quart d’ESO A ha treballat la unitat d’equacions i inequacions de l’assignatura de matemàtiques en anglès. Al finalitzar la unitat, l’alumnat ha confeccionat els pòsters on resumixen els passos necessaris per a resoldre-les i també ha realitzat una presentació en anglès davant dels companys i companyes. Tot i tenir reticències a l’inici de la unitat, l’alumnat ha acabat participant activament a les classes.

Comissió GEP

3

VISITEM CENTRALS DE FONTS D’ENERGIA

El dia 13 de desembre l’alumnat que cursa a 2n de batxillerat Física i Ciències de la Terra va realitzar una activitat al Centre Tecnològic Mestral de Vandellòs i al Parc eòlic Les Colladetes organitzada pel Departament de Ciències.

Primerament, van visitar l’antiga central nuclear de Vandellòs, que ja està apagada; allí Encarna, la monitora de l’activitat, els va realitzar una visita guiada per tota la central nuclear en què van poder observar i aprendre com es guarden/emmagatzemen els residus nuclears perquè no representen cap perill en un futur.

Taller i visita al COSMOCAIXA

El dia 25 de gener l’alumnat que cursa 1r de Batxillerat de Ciències, Biologia i Química, i també de 2n de Batxillerat Tecnològic de Física va visitar el Cosmocaixa per a implementar dos tallers de caire científic.

El primer tractava sobre el so i l’acústica, en aquest cas sobre les ones i com es transmet el so per l’aire. L’activitat va ser molt interactiva i tot l’alumnat va poder participar-hi. En segon lloc, es va realitzar una pràctica de laboratori amb anticossos, molècules que permeten detectar altres molècules, en aquest cas proteïnes que servirien per crear una vacuna contra la malària.

L’alumnat de segon de batxillerat va visitar la Facultat de Física de la UB, on van participar en quatre tallers sobre tecnologia electrònica, nous materials, sobre electromagnetisme i sobre raigs còsmics.

Quan van acabar les activitats, van dirigir-se a les instal·lacions de Cosmocaixa on es van trobar amb l’alumnat de 1r. Allí van dinar i tot seguit van visitar el museu del Cosmocaixa tots junts. Van estar acompanyats i assessorats pel professorat del centre i pel personal del museu.

GABOR, Beatrice

Posteriorment, els hi van facilitar uns formularis per contestar algunes preguntes sobre la/una central nuclear.

En segon lloc, van visitar el parc eòlic Les Colladetes on els van explicar i van poder observar, entre d’altres aspectes, com era la pala d’un molí.

Van veure un molí de primera mà i van poder comprovar que és més gran del que ens podem arribar a imaginar: mesuren uns 70 metres d’altura. En definitiva, durant aquesta jornada van aprendre molts aspectes interessants, per exemple les diferències entre les energies renovables i les que no ho són; com es desmantella una central nuclear per tancar-la; o com s’obté l’energia que usem a casa.

Van aprendre en primera persona molts aspectes que s’havien explicat a les aules prèviament i ho van entendre tot molt millor. Van gaudir molt d’aquesta activitat.

4
LLAMBRICH, Ariadna

ACTIVITAT AL CAMPUS SESCELADES –URV-

El passat dimecres dia 25 de gener, l’alumnat que cursa l’assignatura de química de 2n de Batxillerat va visitar la Facultat d’Enginyeria química de la URV. Allí van implementar un experiment en què van elaborar acetat de sodi: un condiment alimentari que «dona gust de vinagre»; aquesta activitat la van elaborar a un laboratori de la facultat on ja tenien preparat tot el material i on van rebre totes les instruccions per a dur-lo a terme. L’alumnat va haver

de fer l’experiment per ell mateix, tot i que hi havia una professora de la URV que els resolia tots els dubtes a mesura que anaven sorgint.

L’activitat es va organitzar perquè es pretenia que l’alumnat que està acabant el batxillerat puga experimentar com es treballa a un laboratori d’una universitat, ja que l’any vinent és el que segurament faran en iniciar les seues carreres de química.

ENGINYERIA, BIOLOGIA I MEDICINA

El punt de trobada de l’Enginyeria amb la Biologia i la Medicina és la temàtica de la xerrada organitzada pel Dep. de Ciències naturals que va oferir el passat 15 de febrer Maria Vinaixa Crevillent, del Departament d’Enginyeria, Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, per a l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat i de 4t de l’ESO de la modalitat de Ciències.

Maria és de Benissanet, Ribera d’Ebre. L’any 2002 es va llicenciar en Química i l’any 2008 es doctorà en Enginyeria Electrònica. Es dedica a la recerca d’enginyeria biomèdica i metabolòmica i està especialitzada en ciències de dades. És coordinadora del MSc Biomedical data science i, a més, és científica i professora associada a la URV i UViC-UCC.

Va explicar que la medicina personalitzada és un tipus de medicina en què es fa servir la informació dels gens o proteïnes d’una persona per prevenir, diagnosticar o tractar una malaltia, és a dir, s’adapta a les necessitats d’una persona per a crear teràpies i tractaments segons l’estat del pacient.

Ens detallà també la diferència entre la ciència bàsica i l’aplicada. La ciència bàsica és aquella que té com a objectiu incrementar el coneixement sobre els principis fonamentals que regixen la naturalesa i la realitat en ella mateixa. Es perseguix l’abstracció dels fenòmens estudiats sense un criteri d’aplicació immediat. La ciència aplicada, en canvi, és un cos de coneixements en què la recerca té una orientació directa a la pràctica i propicia el desenvolupament de noves tecnologies. Després, ens mostrà una sèrie de matèries escolars i ens proposà classificar-les segons les dues tipologies de ciències exposades.

A continuació, ens explicà que la biologia sintètica és una disciplina de recent aparició que té com a propòsit dissenyar o redissenyar sistemes biològics i atorgar-los qualitats millorades o noves qualitats.

Ens parlà també dels flavonoides: uns pigments naturals presents als vegetals i que protegixen l’organisme del dany produït per agents oxidants, com els raigs ultraviolats, la pol·lució ambiental, substàncies químiques presents als aliments, etc. i, com a Anglaterra, amb el seu equip de treball van realitzar treballs per a la síntesi de l’ADN amb aquests pigments.

Finalment, ens contà com es forma la placa d’ateroma i què són les lipoproteïnes. El colesterol és una substància que es troba de forma natural al nostre organisme i és bastant necessari per al funcionament de les cèl·lules. Les lipoproteïnes LDL són partícules que transporten el colesterol des del fetge fins a la resta de l’organisme a través dels vasos sanguinis (colesterol dolent) i que de vegades s’impregnen a la capa interior de les artèries i es dipositen en la paret arterial i com a resposta el sistema immune activa els macròfags, cèl·lules que tenen la funció d’eliminar el colesterol dolent. Quan hi ha molta quantitat acumulada de macròfags es formen cèl·lules escumoses carregades de lípids que acaben produint la placa d’ateroma que es continua acumulant a les parets de les artèries i que provoca malalties cardiovasculars.

Finalitzà la seua xerrada resolent dubtes i aconsellant l’alumnat sobre possibles estudis o carreres.

5
REDÓ, Iago

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones COEDUCACIÓ

El dia 17 de desembre de 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com a Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones .

Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència: #100TÍFIQUES

El passat 10 de febrer va tenir lloc una conferència dintre de la iniciativa #100tífiques amb motiu del Dia Internacional de les Dones i le Nenes a la Ciència, que va ser a l’endemà, l’11 de febrer, adreçada en aquesta ocasió a l’alumnat de 1r de l’ESO.

La investigadora en biofísica Irina Pi Jaumà va visitar-nos des de la Universitat de Barcelona per oferir una xerrada en què va plantejar Com es mouen les cèl·lules del nostre cos?

Va començar parlant sobre la física, una branca de la ciència, perquè volia convèncer l’alumnat de 1r que servix per treballar la biologia i que és molt més important del que pensem.

Ens va explicar que per treballar el seu doctorat va aplicar la física i la biologia per entendre el moviment cel·lular per intentar entendre la raó per la qual «passen les coses».

Els físics i les físiques toquen «molts aspectes» i en aquest cas ella treballa amb l’ordinador i no tant al laboratori.

És molt important la col·laboració, a més, així es viatja molt, coneixes nova gent i noves perspectives d’investigació, i tot esdevé més interessant. Així, per exemple, ella va anar d’intercanvi a Suècia.

Hi ha molt poques dones teballant en els projectes d’investigació i, a vegades, pareix que no encaixes en la ciència per ser dona.

Hi ha físics teòrics que solen treballar més fora del laboratori, però també hi ha físics més empírics que realitzen molts més experiments al laboratori.

Per treballar amb les cèl·lules es treballa dins d’una campana, perquè sempre està tot més desinfectat/ esterilitzat.

També va explicar molts aspectes sobre les cèl·lules, ja que és el que estudia, en què centra els seus estudis. És important conèixer el màxim sobre les cèl·lules per poder combatre les malalties, ja que, per exemple, les cèl·lules «reparen les ferides». En el cas de la metàstasi de les cèl·lules cancerígenes, les cèl·lules malignes ataquen les sanes.

La física ens ajuda a entendre com funciona el sistema biològic i així accedir a nous aspectes o coneixements mèdics.

Ens va mostrar els interessos i la motivació que l’han portada a desenvolupar la seua carrera científica. Tot un model a seguir per a les noies, i també per als nois.

Per aquest motiu, el 25 de desembre passat es van dur a terme les següents accions:

1. Lectura del manifest institucional a les 12:00 h, en tornar de l’esbarjo . El professorat de l’aula va organitzar l’alumnat per llegir el manifest.

2. Un minut de silenci en memòria de totes les dones assassinades. Des de l’1 de gener a l’1 de novembre del 2022 es van cometre 10 feminicidis (assassinats de dones pel fet de ser dones) a Catalunya i un total de 67 a l’Estat espanyol. Direcció

6
COEDUCACIÓ
BÀEZ, Míriam

TALLER DE CIANOTÍPIA

Els 13 i 14 de desembre l’alumnat que cursa primer i segon de Batxillerat Artístic va assistir a un taller sobre cianotípia : «Aprèn a fer una fotografia del s. XIX». Aquest taller el van treballar al Museu de les Terres de l’Ebre i va durar hora i mitja. La cianotípia és un procés fotogràfic del segle XIX , inventat a Anglaterra l’any 1842. És una tècnica de reproducció d’imatges basada en les propietats fotosensibles del nitrat d’amoni fèrric i el ferricianur de potassi. Van aprendre el context històric i els antecedents de la cianotípia i van conèixer les eines i els materials que s’usen/usaven en aquesta tècnica i van realitzar una pràctica per a obtenir una imatge en blau i blanc a partir del paper d’aquarel·la sensibilitzat.

El taller va anar a càrrec de Josep M. Balagué i Blanca Muñoz, que els van explicar i els van fer

ESDI (Escola Superior de Disseny)

El dia 20 de desembre va visitar el nostre centre Ferran Peral per parlar a l’alumnat que cursa 1r i 2n de Batxillerat Artístic dels graus creatius que oferix l’ESDi School of Design, una de les escoles adscrites de la Universitat Ramon Llull ubicada a Sabadell des de 1989 i que oferix els Graus Oficials Superiors de Disseny en les especialitats de Disseny Gràfic, Disseny de Moda, Disseny de Productes, Disseny d’Interiors i Disseny Audiovisual. Va ser la primera escola de l’estat a tindre graus de disseny i fa més de 30 anys que formen en el disseny.

Primerament, va passar un vídeo que ensenyava l’escola en 360 graus, tant l’interior i les seues instal·lacions, com també l’exterior i els patis que el conformen.

Amb l’escola treballen i col·laboren diferents empreses. L’any passat hi va haver 59 alumnes treballant per a les esmentades empreses.

Els va formular una pregunta bàsica: Què es el disseny? El dissseny consistix a buscar solucions creatives i estètiques a les idees i els projectes.

Els cursos oficials per accedir posteriorment a una universitat que oferixen consten de 4 anys; durant 3 anys al matí curses classes i a la tarda treballes algun projecte pendent; l’últim any al matí es dedica a treballar per a l’empresa que tu has escollit i a la tarda acabes els treballs del grau.

Durant aquests 4 anys a l’escola també s’ajuda l’alumnat a entendre millor l’anglès per si te’n vols anar a l’estranger a treballar o a seguir formant-te.

treballar la tècnica i els van parlar d’Anna Atkins, la primera dona fotògrafa a publicar un llibre d’imatges fetes amb la tècnica de la cianotípia. A més de realitzar una pràctica amb aquesta tècnica amb els materials que els van facilitar, quan van acabar, van visitar l’exposició Territori Blau de cianotípies en gran format de Josep Maria Balagué. En finalitzar el taller, l’alumnat va poder endur-se les imatges que va crear amb aquesta tècnica decimonònica.

El taller va ésser possible gràcies al Campus Extens de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre i a la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Per acabar, ens va dir que tenen acord de col·laboració amb més de 40 empreses per treballar o realitzar pràctiques durant els cursos.

BALADA, Pau

7
BAYO, Isona

PODEM VOTAR

Pressupostos participatius

El dia 1 de desembre es va impartir una xerrada a tot l’alumnat de batxillerat titulada «En què consistixen els pressupostos participatius de la vila?»

Les persones que la van presentar van ser Laura, que és tècnica de Joventut, i Kevin, que és tècnic de Situació ciutadana; els dos treballen per a l’Ajuntament d’Amposta.

Una vegada presentats van explicar l’objectiu de la xerrada. L’Ajuntament va confeccionar una butlleta (tríptic) de votació on es podien escollir els canvis

que els agradaria dur a terme als diferents barris de la població d’Amposta.

En el projecte s’han invertit 200.000 euros del total del pressupost municipal del 2023 i el dia 12 de desembre es van publicar els resultats de les propostes mes votades o «guanyadores».

Només podia votar gent empadronada a Amposta durant els darrers 5 anys i major de 16 anys. Per aquet motiu la xerrada anava adreçada a l’alumnat de batxillerat.

Les opcions possibles havien de ser una d’una part del seu barri i dues dels altres barris, i no es podien votar més de tres opcions.

Podien votar de l’11 de novembre fins al 11 de desembre. Quan van acabar d’explicar, van deixar votar l’alumnat; la votació era online i tot l’alumnat va treure el mòbil i va poder votar el que volia.

A partir del gener de 2023 es van construir les Comissions de Seguiment de cada proposta guanyadora.

Finalment, es van acomiadar donant les gràcies per participar en el projecte.

PARLAMENT DE CATALUNYA I MUSEU DEL BORN

El 7 de febrer, per a alumnat de 3r de l’ESO i de 1r de Batxillerat Humanístic i Social, i el 22 de febrer, per a l’alumnat de 3r de l’ESO, es va organitzar una visita formativa, primerament, al Parlament de la Generalitat de Catalunya i, en segon lloc, a les restes històriques urbanes del Born i d’altres indrets històrics de Barcelona.

Al Parlament els van explicar la seua història, com funciona la seua organització, com es distribuïxen les diferents formacions polítiques a l’hemicicle, com s’elaboren les diferents lleis, etc.; després van visitar el Born, on hi ha les restes d’uns edificis antics caiguts i on han habilitat un museu històric; seguidament, van passejar pel Parc de la Ciutadella i, posteriorment, per la catedral de Barcelona, l’Ajuntament , el barri gòtic i, finalment, van poder observar un edifici situat al costat de la plaça Mercè, unes muralles que delimitaven fins on arribava la Barcelona medieval, molt lluny d’on acaba o delimita actualment.

Aquesta excursió es va organitzar, perquè és de molt profit per a l’alumnat per augmentar els seus coneixements sobre Barcelona i els seus indrets més emblemàtics; també sobre Catalunya i part de la seua història. REDÓ,

8
BÀEZ, Míriam

L’enginyeria mecànica en la indústria aeroespacial

El 2 de desembre, Enrique Alejandro Saavedra Orellana, professor de màquines, mecanismes i resistència de materials del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV va oferir a la sala d’actes una xerrada sobre Enginyeria mecànica a l’alumnat que cursa els batxillerats de ciències i tecnologia.

Apassionat dels avions i per dissenyar i crear, ens va explicar que quan tenia 17 anys es va formar com a pilot i després va conduir cotxes.

El curs per ser pilot d’avió al seu país, l’Argentina, dura 6 anys i en les primeres classes es tracta d’ensenyar i transmetre coneixements; també es realitzen treballs, projectes, presentacions, etc.

Ens va dir que l’enginyeria mecànica consistix en el domini dels sistemes mecànics i engloba des de la selecció dels materials fins al disseny, el càlcul, la

construcció, la verificació i també el manteniment de màquines i estructures.

Ens va compartir una mica de visió històrica d’aquest camp: al 1799

Sir George Cayley va ser el pioner en el concepte de planador i motor; ell mateix va idear el Lift (elevar), el Trac (traccionar), el Weight (pes) i el drac (resistència aerodinàmica). El professor Enrique va explicar, així, les condicions per aconseguir el vol i aspectes de la construcció, muntatge i manteniment de qualsevol giny o instal·lació industrial d’àmbit mecànic (sistemes i fred industrial, ventilació i calefacció), així com el disseny i assaigs de nous productes o elements de màquines amb el programa CAD.

Va comentar que cada avió pot arribar a tenir més de dos milions de components o peces.

Va fer referència també a l’estudi amb elements acabats i amb programes CAE per realitzar simulacions i per a la fabricació de peces especials i prototipus; així com a la programació de robots i obtenció de programes de control numèric amb sistemes CAD i a la participació en les àrees de gestió, organització, planificació, qualitat i medi ambient, i en l’àrea comercial de les empreses relacionades amb aquest tipus d’activitats.

XERRADA: QUIM LLORENS

El 10 de febrer, l’estudiant de doctorat de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB, Quim LLorens, va oferir una xerrada sobre el seu itinerari en el món de la ciència especialment per a l’alumnat que cursa 4t de l’ESO de ciències.

És un físic teòric i un matemàtic que va començar detallant a l’alumnat de 4t de l’ESO què és la ciència i el forat negre.

Va preguntar a l’alumnat si sabien què és la física i els va dir que és una ciència que estudia les propietats de la matèria i de l’energia. Va explicar que un forat negre és una concentració de matèria d’altíssima densitat, tal que la seua força gravitatòria és tan elevada que la velocitat d’alliberament és superior a la velocitat de la llum. També va comentar que si entréssem en un forat negre ja no podríem sortir mai, de cap manera.

Va continuar contant que la biofísica és la ciència que estudia la biologia relacionat amb els principis i mètodes de la física per descriure els fenòmens físics de les cèl·lules i els organismes vius (una ciència que va més enllà). L’espai-temps és el model matemàtic que combina o fusiona l’espai i el temps absoluts en un únic continu com a dos conceptes inseparablement relacionats.

Finalment, van realitzar una petita activitat a partir d’unes fotografies de persones que van ser o són científiques.

Va ser una sessió «molt tècnica», però prou interessant.

BLANCH, Víctor

9

QUI FABRICA LES PARAULES NOVES?

El dia 12 de desembre a les 10:30, Jordi Ginebra, catedràtic de Filologia Catalana de la URV i doctor en Filologia Catalana per la UB, va impartir una xerrada-taller sobre lexicologia a tot l’alumnat que cursa 2n de batxillerat.

Va començar amb una activitat que consistia a estudiar una sèrie de frases que contenien paraules que no apareixien al diccionari de l’IEC, i que l’alumnat havia d’intentar identificar:«Vaig veure que tot és postureig.»; «Avui he vist la piulada d’un boomer que deia que l’únic que feu és sortir de festa.»; «El mensplaning és una forma de masclisme.»; «Em va semblar full raro que no responguis els meus missatges.»; «Tota la setmana has estat suant de mi; què et passa?».

L’alumnat va coincidir a dir que les paraules «postureig», «piulada», «boomer», «mensplaning», «full», «raro» i «suant» no apareixen al diccionari. A continuació, el filòleg va explicar que aquestes paraules no apareixen encara, perquè les societats contínuament estan creant noves paraules i no totes es poden incloure alhora.

Va explicar que «la creativitat lèxica» és una propietat que consistix a renovar constantment el nostre vocabulari, i per a poder comprendre de millor manera a què es referia va afirmar que «Les paraules naixen, creixen, es reprodueixen i moren. Nosaltres en llegir novel·les antigues, per exemple, ens adonem que molts mots són incomprensibles per a nosaltres, perquè la majoria ja han mort, no s’usen».

Com a segona activitat ens proposà pensar en paraules o expressions que els nostres pares o iaios diuen constantment, però que nosaltres no entenem o que ens resulten estranyes. L’alumnat va dir, entre d’altres, els següents: «carro», «estàs plena de romanços», «xicon», «anar a costura», «cotxe de línia», etc.

I com a activitat final, ens demanà pensar paraules que normalment usem nosaltres i els nostres majors, no entenen o usen: «birra», «mood», «random», «xato», «light», «primo», «outfit», «gamer», «crush»...

El professor ens va comentar que com a éssers humans tenim una capacitat espontània de crear paraules noves i sobretot durant la infància i que en l’adolescència aquest fet es frena bastant per la «censura» que tenim de part de terceres persones. Posteriorment, ens mostrà una sèrie de paraules com ara «presonat», «metrar», «portugalès», «drogaire», etc., creades per nens, però que no perden el seu sentit perquè els infants seguixen unes pautes que tenen interioritzades, és a dir, ells pensen que de la paraula «pres» deriva la paraula «presonar» i seguint aquesta lògica ells apliquen aquesta pauta a d’altres. En advertir l’infant que aquell mot és «incorrecte» el que fem és confondre, ja que d’alguna manera nosaltres trenquem aquella lògica que el nen té interioritzada; a més a més, encara que no les puguem utilitzar en articles, informes o documents importants, perquè hem d’usar el llenguatge estàndard, els mots nous no dixen de «ser completament correctes».

Constantment s’estan creant nous termes a causa de dues funcions: funció denominativa (necessitat que té la societat de denominar conceptes/idees que no tenen un nom) i funció estilística (les persones s’avorrixen del llenguatge i incessantment necessiten crear noves paraules pel simple fet de diferenciar-se entre generacions i tenir una sensació de pertinència a un grup determinat).

Jordi G. ens va donar a conèixer l’existència d’una publicació en què s’han estat recollint durant tres anys mots nous en textos periodístics: un total de 17.752 neologismes (les paraules registrades al DIEC2 són un total de 70.000). Va cloure la seua xerrada explicant que les paraules o expressions noves s’anomenen neologismes i que la branca científica de la lingüística que les estudia s’anomena lexicologia.

DE LES LLEGENDES ALS MEMS

El passat 10 de febrer des del Departament de Filologia Catalana de la URV se’ns va oferir la xerrada titulada De les llegendes als mems: Quin sentit té el folklore avui?, adreçat en especial per a l’alumnat de 4t de l’ESO, per part de l’Emili Samper Pronera, professor de Literatura popular i folklore.

El folklore no és més que un tipus especial de comunicació que s’utilitza/utilitzava en determinades situacions relacionades amb costums, cançons, històries, de caràcter tradicional o popular, com per exemple les faenes del camp (cançons de treball...), que es produïxen entre les persones conegudes (famílies, companys, amics…).

Va parlar en concret de les llegendes com a exemple de folklore literari que contenen part de realitat i part d’inversemblant i que donen pautes de comportament davant possibles perills.

També va explicar què és un mem. Un mem és una imatge normalment acompanyada de text que dona informació per distreure’s i divertir-se, tal com passava amb el folklore popular de temps pretèrits.

La gent fa molts anys quan treballava al camp cantava cançons per distreure’s, les quals també servien per acompanyar els moviments del treball, al compàs.

RAHMUNI, Nawal

Aquests són tres objectius pels qual es fa/feia servir el folklore:

-Revelació d’una informació sorprenent

-Transmissió d’un missatge moral

-Reactivació de «motius simbòlics»

L’Emili ens va posar com a exemples uns mems amb la data que s’hi van fer famosos. Un exemple: desembre 2019-gener 2020 amb el mem: «Hòstia, pilotes» de Miquel Montoro Fons, famós jove youtuber mallorquí.

Aquí us dixo el link del mem: https://www.youtube.com/watch?v=o_YDeg6knKA BLANCH, Víctor

10

CONCURS COPA CANGUR

Enguany l’Institut Ramon Berenguer IV va participar per primera vegada en el Concurs Copa Cangur, celebrat a Alcanar el passat 19 de gener.

Van participar 6 alumnes de 1r d’ESO i 8 de 2n d’ESO en la categoria cadet, i 3 alumnes de 3r d’ESO i 4 de 4t d’ESO en la prova júnior.

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes matemàtics en equips de 7 alumnes, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques.

L’alumnat participant estava molt motivat i va ser una experiència molt enriquidora.

Dep. Matemàtiques

Les creacions de NeuroArt

El nostre alumnat de 4t d’ESO A participa al projecte Neuro Art amb les matèries de Biologia i Geologia i Educació Visual i Plàstica. Ha realitzat propostes artístiques molt interessants al voltant de la neurociència que vam poder admirar exposades a l’entrada del nostre centre durant el mes de gener.

NeuroArt és un projecte de divulgació científica en què els jóvens expliquen conceptes relacionats amb les neurociències a través de la creació d’obres d’art que organitza l’ Institut de Neurociències (UBneuro) i la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I) de la Universitat de Barcelona, i que compta amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que en aquesta edició oferix visites a l’exposició «Cervell(s)» i acull la gala de NeuroArt en el marc del Brain Film Fest.

Dep. ViP

ENGRESCATS EN MARXA!

11

Sitges, bressol del Modernisme

El passat 9 de desembre, l’alumnat que cursa Literatura Catalana de 2n de batxillerat va viatjar a Sitges per visitar el Cau Ferrat, la casa-taller de Santiago Rusiñol, artista modernista i autor de L'alegria que

passa, una de les sis lectures prescriptives d'aquest curs.

La visita al Cau Ferrat, escenari de la Tercera Festa Modernista (1894) va ser guiada i en clau artística i literària. L’alumnat hi va poder gaudir de les obres d'art creades i col·leccionades per S. Rusiñol.

En acabar la visita al museu modernista, l’alumnat va poder admirar obres d'art des del romànic fins a la primera meitat del segle XX al Museu Maricel. L’activitat cultural va acabar amb una visita guiada al Palau Maricel que forma part de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

EL CATALÀ A LES XARXES SOCIALS

Albert Pagá, més conegut a les xarxes socials com Berti_iau, va visitar-nos el dia 14 de desembre per impartir un taller a l’alumnat de 4t d’ESO sobre el català a les xarxes socials.

Va explicar que ell quan va començar hi parlava en castellà, però no li anava molt bé. En canvi, quan va començar a parlar a les xarxes en català es va adonar que aconseguia bastantes més reproduccions.

Normalment, pensem que al crear un contingut en castellà arribarà a més gent, però no sempre és així, perquè si el contingut és en castellà és més difícil que arribe a molta gent, ja que hi ha molta més «competència»; en canvi, en català no n’hi ha tanta. Va explicar també que elaborar continguts en català és més còmode, perquè en el nostre dia a dia parlem català i, per tant, ens és més fàcil expressar-nos-hi i la gent també pot descobrir noves paraules o expressions catalanes: la gent que viu al nord de Catalunya no coneix moltes de les paraules catalanes que nosaltres utilitzem.

Els va explicar a qui hauríem de parlar català a part dels amics i a qui hauríem d’exigir que ens parle en català. Per exemple, hauríem de parlar en català a la gent de fora d’Espanya que ve a Catalunya, no per imposar, sinó perquè aprenguen un nou idioma. També, als castellanoparlants que viuen a Catalunya.

Hauríem d’exigir al professorat que ens parle en català, i també a les empreses catalanes, als programes de televisió com TV3, etc.

Albert va explicar que a ell quan era menudet el que més li agradava era escoltar contes, contar acudits i sobretot parlar. Al créixer una mica també va descobrir el teatre, que era el que més li agradava. Durant l’etapa de l’ESO va deixar de fer allò que tant li agradava, el teatre, perquè li feia vergonya i donava importància als comentaris de la gent. Això el va afectar molt en les notes, perquè ja no tenia motivació.

Però va decidir tirar endavant i cursar el batxillerat, mentre recuperava el teatre. Quan va acabar el batxillerat, al 2017, es va prendre

un any sabàtic; aleshores va ser quan va començar a gravar vídeos i, al veure que li anava bé, va decidir estudiar la carrera de comunicació audiovisual, que actualment ja ha acabat. Actualment està cursant un màster.

A l’acabar la xerrada pròpiament, va proposar a l’alumnat anar a fora de la sala d’actes per realitzar una activitat paral·lela o complementària que consistia a gravar un vídeo relacionat amb la frase «Me la rasques en quatre ascles.», donant-li el significat que cadascú volia. Per grups van gravat un vídeo original al pati per ensenyar-lo a la resta de la classe.

GABOR, Beatrice

12
SORLÍ, Alícia, professora Literatura Catalana

Xerrada Marató TV3 (malalties cardiovasculars)

El passat dilluns 12 de desembre l’alumnat de 3r de l’ESO va rebre una xerrada-taller a càrrec de Gerard Mora, professor d’infermeria de la URV (Tortosa) i infermer en diversos centres de salut, per explicar el tema de la Marató de TV3 d’enguany, que el 19 de desembre es va centrar en les malalties cardiovasculars, i amb qui col·laborà.

Primerament, van visionar un vídeo on s’exposaven casos de malalties cardiovasculars, les quals afecten el cor, però també les venes i les artèries, i són la principal causa de mort als països desenvolupats. Se’ns explicà com prevenir i actuar davant algú a qui li estiga sobrevenint un atac de cor.

Vam aprendre’n els símptomes, diferents en els hòmens (dolor de pit, insuficiència respiratòria, mareig, suor, pèrdua de la parla -ictus-, atròfia de mobilitat, palpitacions...) i en les dones (a més, mal a la boca de l’estómac, dolor a la gola i fins l’esquena...) en les quals es detecta més tard i en què és més difícil de detectar.

L’ictus és la primera causa en les dones i la tercera en els hòmens de mort. Si no s’actua en menys de 4 hores en poden quedar greus seqüeles. En l’ictus hemorràgic es trenca una artèria del cervell i es produïx una hemorràgia interna.

Les malalties cardiovasculars les pot patir tothom: infants, adults, hòmens, dones..., però afecten sobretot la gent de més edat.

Pautes de prevenció: controlar la pressió arterial, alimentació saludable (mediterrània), practicar exercici regularment, no tenir estrès ni disgustos...

Factors de risc: tabac, obesitat, sedentarisme, diabetis, alcohol, drogues, mala alimentació, estrès, contaminació mediambiental, colesterol elevat...

És molt important la «maniobra anomenada RAPID»: R iu, Aixeca els braços, Parla... si no, pots estar tenint o haver tingut un Ictus, aleshores el que has de fer és ... De pressa... trucar al 112!!

Al 2019 van morir a tot el món per motius cardiovasculars aproximadament 18 milions de persones. A Catalunya, són la causa d’una de cada quatre morts, unes 17000 a l’any.

Finalment, vam reflexionar i vam veure que vam aprendre molt i esperem, gràcies a l’experiència i gràcies a la Marató que hi haja menys casos de malalties cardiovasculars. Redacció

APS ( Dinamitzem el Berenguer)

Col·laborant amb la Marató de TV3 amb el sorteig de material escolar ( suport de Recycling System) es van recollir 170,90 euros per a la recol·lecta de fons per a la investigació de les malalties cardiovaculars. L’alumnat de cicles formatius de l’institut va organitzar també un berenar solidari.

Gràcies a tothom!!

APS (Treballem amb Càritas)

Col·laborant a la cuina de l’ONG Càritas en l’elaboració de dolços i altres per a la gent més necessitada.

13
APS (APRENENTATGE SERVEI)

APS (APRENENTATGE SERVEI)

APS (Treballem: Escoles verdes)

Acords en la primera reunió amb els delegats verds:

1- S’ha de parlar amb algun representant de l’Ajuntament per tal de plantejar i estudiar si és factible establir un dia de neteja amb la col·laboració de tot el poble, per exemple un dissabte en primavera.

2- S’ha d’enviar un correu a les persones tutores d’ESO amb la proposta de fer l’ornamentació de Nadal (si es fa) aprofitant material de rebuig.

3- S’ha de parlar amb la directora per a traslladar-li la petició de col·locar més papereres al pati.

4- S’han de guardar caixes i tapes de cartró per a confeccionar safates per a posar damunt de la taula del professorat en cada aula per a desar fulls en brut que es puguen reutilitzar.

5- S’ha de contactar amb l’empresa «Terracycle» per a saber si continuen recollint material escolar de rebuig i si la resposta és afirmativa passar a la fase de facilitar contenidors adients per a la recollida d’aquests materials usats.

6- Quant a la iniciativa sobre l’ús de la carmanyola i cantimplora per evitar generar residus, es dixa per a comentar i buscar idees amb els companys/es de classe.

Tasques a fer per part dels delegats verds amb el seu grup classe:

1. S’ha de fer un resum en classe del que s’ha parlat en la reunió.

2. S’ha de plantejar a tutories l’opció de fer ornamentacions de l’aula amb material reciclat.

3. S’han d’anotar suggerències dels companys/ es de classe en relació al tema d’augmentar l’ús de carmanyoles i cantimplores. Comissió APS

Acta segona reunió del Comitè d’Escoles verdes del dia 3 de febrer de 2023

Assistents:

Agents verds de classes d’ESO i de batxillerat i professorat implicat en la Comissió d’Escoles verdes. Assumptes tractats:

1. Resum dels acords de l’anterior reunió.

2. Debat sobre la implementació de les accions plantejades a dita reunió:

a) Les caixes per a posar paper brut per reutilitzar: ja n’hi ha algunes fetes que es repartiran per les aules començant pels grups de batxillerat.

b) Papereres al pati: s’ha comentat que hi ha poques papereres al pati, per la qual cosa s’han presentat voluntaris que cada dia durant una setmana observaran si estan buides o plenes per tal d’esbrinar si el problema és que s’ha d’augmentar el seu nombre, s’han de buidar més sovint o l’alumnat llença la brutícia a terra per no caminar un poc.

c) Acció cooperativa «Neteja del riu Ebre»: a iniciativa de l’alumnat del centre s’ha presentat la proposta de netejar la riba del riu a la reunió d’escoles verdes de les Terres de l’Ebre; els ha semblat molt bé i s’han adherit a aquesta iniciativa i estem a l’espera de concretar la data per a dur-la a terme. Serà una acció de tots els centres i de la ciutadania en general dels municipis per on passa el riu.

d) Per a incentivar l’ús de la carmanyola i la cantimplora s’ha proposat realitzar un concurs per a veure quina classe genera menys residus. La idea és que en els grups que vulguen participar-hi hi haurà un/a encarregat/da de, abans de sortir al pati en la mitja hora de l’esbarjo, comptabilitzar els papers d’alumini, els tetrabrics i les botelles de plàstic que porten els companys i les companyes de classe. El grup que generarà menys residus guanyarà un premi que encara està per determinar.

Tasques a fer per part dels delegats verds amb el grup classe:

1. S’ha de comunicar un resum a la classe del que s’ha parlat en la reunió.

2. S’ha de debatre si com a grup-classe volen participar en el concurs per saber quin grup genera menys residus i triar un encarregat ( poden ser un o dos voluntaris) per fer el recompte cada dia abans de sortir al pati del nombre d’ embolcalls d’alumini que porten i nombre de tetrabriks i anotarho.

Pensar en un nom o un eslògan per al concurs

3. S’han d’anotar tots els suggeriments dels companys i companyes de classe .

APS (Treballem amb el Pere Mata)

Reunió de l’alumnat integrant de la Comissió treballem amb els usuaris del Pere Mata a les dependències de la residència. Comissió APS

16

Bellmunt, la mineria al Priorat

El dia 17 de gener l’alumnat que cursa Geologia i Ciències Ambientals i Ciències de la Terra i del Medi Ambient de batxillerat va estar a Bellmunt del Priorat visitant i estudiant les seues mines.

Gemma Barceló, directora del Museu de les Mines, els va donar la benvinguda. Van visitar l’exposició i van visionar un audiovisual sobre la història de la mineria a la comarca: els hi van explicar com era la geologia del Priorat, com era la mina quan estava activa i com era el treball dels miners que hi treballaven.

Taller al Born i visita al Museu Picasso

L’alumnat que cursa Història del Món a 1r de batxillerat i Història de l’Art i Fonaments de les Arts a 2n de batxillerat va gaudir el passat 13 de gener d’una sortida cultural a Barcelona.

Els nostres nois i noies van participar en un taller al matí al Centre de Cultura i Memòria del Born on van visitar el jaciment arqueològic del Born fent una aproximació a la vida quotidiana de la Barcelona dels segles XVII i XVIII per les restes d’alguns carrers de la ciutat que van resistir el setge de les tropes de Felip V fins a la capitulació de l’11 de setembre de 1714, resseguint especialment les històries i les condicions de vida de les dones a la Barcelona de l’època des d’una perspectiva feminista i connectant els fets del passat amb esdeveniments de l’actualitat com ara les desigualtats de gènere i socials.

El professor de Mineralogia de la Universitat de Barcelona Joan Carles Melgarejo els va explicar la importància de la mineria a la zona, la seua evolució en el temps i la formació i explotació dels filons de galena.

En la seua companyia i la de Robert Rodríguez, estudiant de màster de Paleontologia, i del monitor del Museu Edgar Martínez, van visitar l’interior de la mina Eugènia. A la sortida, van picar roques de les escombreres cercant minerals en l’interior i completant d’aquesta manera un matí molt engrescador dedicat a la geologia.

El que més va agradar a l’alumnat va ser observar una mina en directe, ja que a classe només les veien en fotografies, en paper i així van poder estudiar l’estructura de la muntanya i les roques per dins i de primera mà.

L’alumnat s’ho va passar molt bé: aquestes activitats sempre agraden molt perquè són interactives.

A la tarda, l’alumnat va visitar el Museu Picasso de Barcelona on van poder contemplar de primera mà les primeres obres de l’autor, més de 4000 obres de l’època de joventut que Pablo Picasso va pintar en la seua primera etapa, i conèixer també algunes dades de la seua trajectòria i estada a Barcelona, on va viure, pintar i estudiar Belles Arts a l’escola Llotja. Per tant, és el museu de referència per conèixer els anys de formació de Picasso.

SAPIÑA, Ruth/ Dep. ViP i Dep. Socials

17
Dep. Ciències/ LLAMBRICH, Ariadna

JORNADES LITERÀRIES

¿Cómo habla mi cerebro?

El dia 10 de gener a l’Institut Ramon Berenguer IV es va oferir per iniciar les Xes Jornades de literatura que organitza el Departament de Llengua castellana i literatura, una xerrada sobre «Cómo habla mi cerebro» en què es va parlar de com actua el cervell per processar el llenguatge. La ponència va anar a càrrec de la filòloga, catedràtica, doctora i professora de Filologia romànica de la URV M. Dolores Jiménez López.

Aquest tema es tracta des de fa ja anys. Es va explicar que el llenguatge és un aspecte essencial de la nostra existència. És difícil d’imaginar una vida sense paraules tenint en compte que formem part d’una societat que es basa en la comunicació. Hem de cuidar el nostre cervell i ningú ens ensenya a parlar, aprenem del que escoltem. El cervell és com un ordinador, un programa que està en la ment, com un ordinador que processa informació. Van fer preguntes a l’alumnat com ara si sabien què és la sintaxi, la morfologia o la fonètica.

Després es van compartir algunes activitats orals i escrites amb l’alumnat com per exemple una en què es feia llegir una oració sense separacions.

¿Cómo hacer una exposició oral y no morir en el intento?

El mateix 10 de gener, M. Dolores Jiménez López, (professora, catedràtica i doctora del Departament de Filologies Romàniques de la Facultat de lletres de la URV) ens va oferir la xerrada titulada ¿Cómo hacer una exposición oral y no morir en el intento?, a la sala d’actes per a l’alumnat de 1r de batxillerat i 4t de l’ESO que tenia l’objectiu d’ensenyar com elaborar i presentar les exposicions que hauran de realitzar al llarg de la seua vida acadèmica o social de la millor manera. Va començar explicant algunes de les raons per què és tan complicat exposar oralment. Va seguir dient l’oració del filòsof grec Aristòtil: «Saber expressar una idea és tan important com la idea mateixa.» Després va assenyalar que per a realitzar una bona oratòria cal planificar, estructurar, dissenyar i, per últim, exposar.

És bàsic aportar contingut de qualitat, ja que les idees són la columna vertebral de la presentació. Una bona estructura i un bon disseny també són el millor aliat; per últim, cal exposar amb confiança i naturalitat: comunicar-se amb les paraules, però també amb els gestos i amb la veu. Va afirmar que els tres objectius de tota presentació són connectar amb l’audiència, dirigir i mantenir l’atenció i aconseguir la comprensió i el record.

Convé connectar amb les perspectives i interessos de l’audiència a nivell intel·lectual i ètic. Convé incloure elements a la teua presentació que capten l’atenció i guien l’oient cap al més important.

Més tard, la professora de la URV va anunciar algunes preguntes per a cada concepte rellevant d’una exposició per a tenir-ne una idea més clara. Exposició: «Quin és el propòsit de l’exposició?; Informar: convèncer, defensar?»; Audiència: «Com és l’audiència? Quins coneixements té sobre el tema? Què esperen o què

Per últim, es va explicar què és el «lapsus linguae»: un lapsus o error que es comet al parlar, concretament al dir una paraula malament o al dirla en lloc d’una altra.

Aquesta xerrada va adreçar-se a l’alumnat de 4r de l’ESO i de 1r de batxillerat, perquè sàpiguen com d’important és el llenguatge en al nostre dia a dia.

MIKATI ,Aicha

necessiten?»; Temps i lloc: «De quant temps es disposa? Com és la sala on s’exposa? Quines possibilitats oferix la sala?»; Coneixement: «Quins coneixements he de posseir? Sé tot el que necessito?».

Per a seguir, va aclarir que la presentació ha de ser coherent, sintètica i ordenada, i que no es pot incloure tota la informació; també va explicar un ordre a seguir en la presentació: l’estructura, l’índex, la introducció, el cos central de la presentació (en un ordre lògic) i les conclusions.

Posteriorment, va donar alguns consells per dissenyar la presentació, la qual ha de ser dinàmica, entretinguda, atractiva, visual, senzilla, breu, directa, llegible i visible. Les diapositives presentades han d’incloure explicacions, imatges i animacions. Per acabar, va declarar que a l’hora d’exposar és normal tenir sensació d’inquietud, allò important és que no es noti, no s’ha de demostrar nerviosisme, sinó seguretat.

SEGARRA, Irina

18

JORNADES LITERÀRIES

Tallers de creació de textos poètics a l’ESO

Com ja vam anunciar al número anterior de la nostra revista d’aquest curs, al llarg d’aquest segon trimestre, l’alumnat de l’ESO treballa la creació literària de textos poètics una hora a la setmana en format taller de manera individual o grupal.

Una forma d’apropar l’alumnat al fet literari és obrir-li el camí de la creació per tal que puga vivenciar en primera persona el treball que hi ha darrere d’un poema, d’una novel.la, d’un aforisme o d’una frase publicitària qualsevol. Si pensem i escrivim metàfores, personificacions, comparacions…; si mesurem versos i busquem rimes assonants i consonants…; si treballem els diferents temes que preocupen l’ésser humà i som conscients de les dificultats que aquestes faenes comporten, potser en algun moment, podrem, com a lectors, valorar els textos que el cànon ens marca com a literaris.

Els tallers permeten abordar els fets més tècnics de l’escriptura literària des d’una vessant lúdica, creativa, personal i menys encorsetada per les normes que si, per exemple, ens limitem a fer anàlisi de textos: podem mesurar versos dels poemes que ja estan escrits i canonitzats per la crítica o podem mesurar els versos propis quan els anem creant. La darrera opció potser pot resultar una mica més atractiva per a l’alumnat i sens dubte pot apropar-lo una mica més al món de la creació.

El treball als tallers es fa a partir de materials didàctics seleccionats i adaptats per les professores del departament i permeten, a més, la lectura en veu alta compartida amb els companys i companyes del grup dels textos que es van escrivint.

Tot aquest treball conclourà amb una tria de textos feta pel propi alumnat dins de cada grup classe: els treballs seleccionats es podran presentar al «Concurs literari de Sant Jordi» i seran publicats en el darrer número d’enguany de la revista. Esperarem a veure’ls publicats per valorar el talent i la vàlua creativa del nostre alumnat. Mentrestant, continuem amb el treball a les aules.

GALLEGO, Maria (Dep. Llengua castellana i Literatura)

Projecte Artesania 360º: segona fase*

Després que els dies 14 i 15 de novembre l’alumnat de 3r de l’ESO participés en la primera fase del Projecte Artesania 360º amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta, a través de les regidories d’Educació i de Cultura, i que enguany s’implementa com a prova pilot a tots els instituts de la comarca del Montsià.

L’Associació Artra i el Departament de Cultura de la Generalitat en el seu afany per fer difusió entre el jóvens dels oficis d’artesania i per fomentar aquesta via com a opció en la seua formació futura (https:// govern.cat/salapremsa/notes-premsa/428482/ cultura-presenta-projecte-artesania-360-terreslebre ), aquest segon trimestre hi havia previst implementar* la segona fase a les aules de l’institut de les classes de tutoria de 3r de l’ESO, on la dissenyadora que es va presentar a la primera fase en un vídeo i que va proposar a l’alumnat el repte de crear per grups i per classes «un objecte únic i artesà», ja siga decoratiu , funcional... hi havia previst acudir* per recollir les propostes creatives de l’alumnat i veure si era possible ferlos realitat...

(*) Però la trobada no va ser possible fins el 17 de març, data posterior al tancament del present número 52 de la revista A PUNT, per laqual cosa els resultats de l’activitat no es podran comentar/informar fins a la propera revista: A PUNT 53.

Demanem disculpes i els mantindrem informats. Redacció

19

ESQUIADA A PORT DEL COMTE

Del 23 al 25 de gener 49 alumnes de 2n i 3r d’ESO de l’institut van estar gaudint d’esports i activitats d’esquí a l’estació catalana de Port del Comte.

Van estar tres dies intensos practicant unes 5 hores al dia d’esquí i activitats de neu a la tarda (trineus, orientació...). El bon temps i el bon estat de la neu van permetre gaudir molt i aprofitar al màxim les activitats.

Dels dies 13 al 15 de febrer es va repetir l’activitat amb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO.

MATHEU, Xavier

El primer dia van parar a Solsona per descansar i esmorzar, ja que el viatge va ser llarg. En arribar a Port del Comte, al voltant de migdia, van instal·larse ràpidament i van baixar a pistes per començar l’intens programa d’activitats que els tenien preparat. El personal de monitoratge els van explicar les nocions bàsiques per esquiar i els van subministrar esquís, botes, cascos i tot l’equipament necessari per practicar esquí i snowboard. Van formar grups per a cada modalitat, fins l’hora de dinar. A la tarda, i després de dinar, van tornar-hi, que no era qüestió

de perdre el temps. També van realitzar una cursa d’orientació, una mena de gimcana per trobar un «tresor» molt distreta i divertida. A la nit, després de sopar, van poder distreure’s amb tot un seguit de jocs, per no parar ni un moment.

Al dia següent van començar novament una diada d’esquí. A la tarda van poder practicar sobre la neu amb trineus i raquetes, o directament amb la neu, fent ninots de neu: s’ho van passar molt bé.

A la nit, després de sopar i descansar una mica, va ser el moment de gaudir d’una vetllada musical i de jocs per acabar el dia abans d’anar a descansar, amb unes hores d’esbarjo aquest cop a cobert, resguardats del fred i de la neu.

El darrer dia van poder acomiadar-se de la neu amb una última sessió d’esquí abans i després de dinar per poder marxar cap a Amposta cap a les 17:00 hores de la tarda/vespre.

Van ser tres dies molt intensos i blancs. Redacció

TALLERS DE SALUT ESPORTIVA

Durant la setmana del 9 al 13 de gener, Alba Encina, graduada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per l’EUSES d’Amposta, va impartir una sèrie de xerrades de diferents temàtiques relacionades amb els hàbits saludables i l’activitat física a l’alumnat de 3r i 4t de l’ESO,i també de 1r de batxillerat del nostre centre.

A 3r d’ESO, va tractar els hàbits posturals per a la millora de la salut.

A 4t d’ESO, va parlar sobre els valors en el món de l’esport.

I a 1r de batxillerat va tractar els hàbits esportius per a la millora de la salut.

Van ser uns tallers molt productius per al diferent alumnat, ja que els va servir per prendre consciència de la importància dels hàbits saludables i dels valors per evitar malalties, patologies, trastorns i/o conductes contraproduents per a la salut, tant física com mental, del nostre alumnat.

MATHEU, Xavier (Dep. EF)

20

EXPOSICIÓ ROTSPANIER A AMPOSTA

Divendres dia 13 de gener es va inaugurar al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, l’exposició Rotspanier.Treballadors forçats espanyols durant la Segona Guerra Mundial. Les víctimes oblidades del nazisme. Es podia visitar fins al 12 de febrer i part de l’alumnat de 1r de Batxillerat Humanístic i Social la va visitar el passat 31 de gener

Es tractava d’una mostra comissariada per Peter Gaida i Antonio Muñoz que ja ha passat per Bordeus, Berlín, Bremen, Argelers, Hospitalet de Llobregat i Barcelona (UPF). Constava de 20 plafons redactats en francès, anglès i castellà que ens apropaven a la Guerra civil i a la Retirada, a l’internament d’espanyols i catalans als camps de concentració nazis quan aquests van envair França, a la Línia Maginot (un sistema de fortificacions estesa per tota la frontera franco-alemanya), a la deportació, als treballs forçats i inhumans a Mauthausen, a l’internament i treball forçat a la França de Vichy i al Nord d’Àfrica, a l’Organització TODT (encarregada d’esclavitzar persones als països ocupats pels nazis durant la Segona Guerra Mundial), a l’internament a les Illes del Canal, al treball forçat al Mur Atlàntic...

La brevetat i el caràcter descriptiu dels textos afavoria unes condicions òptimes per treballar amb

l’alumnat que cursa el Batxillerat Social i humanístic principalment, com hem dit.

Van visitar l’exposició perquè estava relacionada amb les temàtiques tractades a les assignatures impartides en la modalitat, per tal que coneguessen d’una forma diferent aquesta retrospectiva de la història recent del segle XX i per conscienciar que fets com aquests no s’han de tornar a repetir mai més.

Comissió Memòria històrica/Dep. Història BALADA, Pau

XERRADA ANTONIO MUÑOZ

En relació a l’exposició Rotspanier, el 8 de febrer, l’historiador i investigador de l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa, de la URV i del CECOS (Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials) Antonio Muñoz ens va impartir la conferència Treballadors forçats espanyols i catalans en l’Europa de Hitler (1940-1945), en motiu del Dia Internacional de Commemoració de les víctimes de l’Holocaust, adreçada a l’alumnat que cursa 4t de l’ESO humanístic i 1r de batxillerat Humanístic i Social.

Antonio Muñoz va explicar que l’1 de setembre del 1939 va començar la Segona Guerra Mundial, la qual va causar milers de morts. Als últims períodes de la guerra, en quedar-se pràcticament sense soldats, Hitler es va dedicar a reclutar totes les persones possibles perquè participessen en la guerra, sense importar si eren nens, ancians, invàlids o persones no aptes per al servei militar.

També ens va relatar que Alemanya i Espanya eren aliats durant la Segona Guerra Mundial, i encara que Espanya no estigués implicada en la guerra en si, va contribuir amb la famosa división azul .

El desembre de l’any 1939 un total de 140.000 espanyols, 100.000 excombatents i 40.000 dones, nens i ancians van fugir a França per a poder escapar del franquisme.

L’any 1940 Alemanya va atacar França i aquesta va decidir arribar a un acord: Alemanya es podria quedar amb el territori conquerit si, a canvi, parava la conquesta.

Encara que els espanyols no participessen en la guerra van ser obligats a fer treballs forçats, ja que Alemanya no sabia que entre els seus reclutats es trobaven també espanyols que havien fugit del franquisme; quan es van adonar, es va informar a Franco, però hi va haver un silenci administratiu i, per tant, els espanyols reclutats van ser obligats a treballar en condicions deplorables.

Fritz Sauckel, un destacat polític nazi que va ser executat en els judicis de Nuremberg l’any 1946 per haver creat un règim esclavista com mai s’havia vist abans, va ser el màxim responsable que Alemanya retingués més de 13,5 milions de persones procedents de l’oest per a obligar-les a treballar en condicions inhumanes. En aquella època es venia la idea que els treballadors forçats estaven allí per voluntat pròpia i també s’incitava la gent a maltractar i es prohibia els alemanys tenir qualsevol contacte amb qualsevol persona que fos de l’oest, si no era executat.

Antonio Muñoz tancà la seua xerrada resolent dubtes de l’alumnat i mostrant-nos les diferents estructures construïdes per treballadors forçats.

RAHMUNI, Nawal

21

«Disposat a innovar i provar noves metodologies»

Esteban Romero Sanjuan és un estudiant que està realitzant pràctiques al nostre institut per a ser professor. Ell ha estudiat la carrera de Filologia hispànica a la UB i, actualment, està cursant el Màster de Formació de Professorat de Secundària i Batxillerat (MUFPS) per la URV. Va estudiar l’ESO i el batxillerat a l’INS Cristòfol Despuig de Tortosa.

Pensa que el nostre institut té molt bones instal·lacions, molt bon professorat i «companys», i que no canviaria gaires coses del centre, ja que li agrada la manera com s’impartixen les classes.

Li va molt bé realitzar les pràctiques a Amposta perquè per proximitat (viu a Tortosa) li és més fàcil assistir-hi. Durant el temps que ha romàs a l’institut ha estat aprenent a les classes i nivells en què treballa la professora Amparo Pallàs, és a dir, 2n i 4t de l’ESO. Li agraden i se sent a gust amb totes les observacions i consells que que li ha ofert la seua mentora.

Avui en dia no compagina els estudis amb cap faena més, està dedicat exclusivament a les pràctiques.

L’Esteban Romero quan exercisca com a professor, que és el seu objectiu en principi, està disposat a innovar i a provar noves metodologies i tecnologies en l’ensenyament en general.

Felisa Della Querol ha estudiat Nutrició Humana i Dietètica a la URV de Tarragona i ara està cursant el Màster de Formació de Professorat de Secundària.

El seu objectiu és ser professora de Biologia o de ciències en general, ja que és la seua especialitat.

Ella va decidir estudiar el màster a aquest institut perquè està prop de casa seua i així pot compaginarlo millor amb la faena i perquè és un centre gran i amb molts departaments de ciències. Ella té una consulta pròpia de nutrició a La Sénia.

De moment ha après com preparar una classe; com gestionar els conflictes a l’aula; és a dir, a veure i aprendre la realitat de la docència actual.

Ella ha dit que faria uns canvis quant a la seua carrera i a l’aplicació o implementació de l’educació als centres: li agradaria que a la universitat donessin més recursos per enfrontar-se a una aula real i que es reduís el nombre d’alumnes a les aules per poder atendre l’alumnat més personalment i millor.

Li agrada molt estudiar per ser professora i opina que és un repte molt gran que et fa ser conscient de la realitat.

RUMBAU, Dayla

22 PRACTICUM (MUFPS)
«És un repte molt gran que et fa ser conscient de la realitat»
PORRES, Adrià

adaptat a cada una de les necessitats de l’alumnat»

Zandale Dalmau Beltri va estudiar Filologia Hispànica a la URV i un Màster sobre dificultats d’aprenentatge i trastorns del llenguatge. Actualment estudia per la UOC el Màster de Formación de Professorat de Secundària. A més, va estudiar un Màster de monitora i directora de lleure i un curs d’Auxiliar Educatiu per exercir en un centre de menors; a partir d’aquí, actualment, està treballant a un Centre de menors tutelats no acompanyats. Ella va estudiar l’ESO i el batxillerat al nostre centre.

Zandale cursa el màster al nostre centre perquè s’està formant en el màster de professorat i per poder treballar en un futur als centres educatius com a professora.

Està aprenent sobretot els canvis del sistema educatiu i, el més important, les diferents metodologies del professorat i les formes de connectar amb l’alumnat.

Està mentoritzada per la professora Rosa Royo, docent de Llengua Castellana i Literatura, de la qual li està agradant sobretot la forma que té de captar al moment l’atenció de l’alumnat i que «no impartix les classes asseguda», és a dir, intenta ser propera i dinàmica.

CONVERSA DE BIÒLEGS

En el si del Museu de les Terres de l’Ebre, l’alumnat que cursa l’assignatura de modalitat de Biologia de 1r i 2n de Batxillerat Científic el dia 13 de febrer va poder assistir a la Conversa entre dos biòlegs, Rafel Balada i Ferran Bertomeu.

Rafel i Ferran són investigadors de diferents generacions que han dedicat la seua activitat de recerca a la conservació de la natura i de la biodiversitat. Van conversar a partir de les qüestions que els va plantejar la moderadora i biòloga, Júlia Alcaraz, sobre la seua trajectòria com a científics.

L’alumnat, després de la intervenció del dos tècnics, va poder formular diverses preguntes i, per tant, participar al final de la xerrada.

Pere Luque, que és el conservador de ciències naturals del museu de les Terres de l’Ebre, va oferir, a més, una visita guiada a l’alumnat per l’exposició permanent del museu que constava d’una part d’arqueologia, una d’etnologia i una de biologia.

Aquesta iniciativa la coordinà i organitzà un grup de divulgació de la natura que s’anomena «Oxigenats». L’experiència va ser transmesa en directe pel seu canal de YouTube.

Es realitzen des d’aquesta iniciciativa sis conferències a tota Catalunya i aquesta va ser la segona.

L’alumnat va sortir a les 8:30 del centre i a les 11:30 ja estaven a l’institut altre cop: en total l’activitat va durar hora i mitja de xerrada i una altra hora i mitja de visita guiada.

Rafel Balada va ser director del Parc Natural del Delta de l’Ebre i dels Ports i actualment està jubilat. Ferran Bertomeu és un jove biòleg de 23 anys i actualment està treballant en la conservació del Delta.

El que més li ha agradat del centre és el professorat, el qual l’ha acollida molt bé, i també la metodologia emprada. El que canviaria de l’ensenyament, encara que no depèn d’ella, seria la «forma de connectar» amb l’alumnat, és a dir, la forma de captar la seua atenció.

Un canvi que ella implementaria seria el fet d’adaptar l’ensenyament a les necessitats de cada alumne.

Més endavant començarà la part més autònoma impartint alguna classe i preparant alguna unitat a les classes de 3r i 4t de l’ESO, de les quals espera captar l’atenció de l’alumnat, perquè funcione la dinàmica que ha preparat i aprenguen.

La qüestió era fer coincidir dues persones científiques, una de jove i una altra de més gran.

Esta iniciativa s’anomena «Generació NATs» i està molt ben valorada. L’alumnat sembla que s’ho va passar molt bé, perquè la xerrada va ser molt interessant per a l’alumnat. RAMOS, Hugo

23 PRACTICUM (MUFPS)
«L’ensenyament
STEF, Patrícia

IRTA: Enginyeria agrònoma

Mar Català és enginyera agrònoma i investigadora a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) d’Amposta.

El dilluns 23 de gener va oferir una xerrada als estudiants de Ciències i Tecnologia de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat. Va explicar la recerca que es treballa a l’IRTA al voltant del cultiu de l’arròs i els va convidar a visitar les seues instal·lacions.

Porta tota la vida estudiant l’arròs, la qual cosa no es duu a terme a massa llocs. A l’IRTA d’Amposta treballa un bon grup de tècnics que s’encarrega d’estudiar i solucionar les diferents problemàtiques del cultiu de l’arròs. Són una empresa pública que treballa en col·laboració

amb empreses que també busquen la millora en el cultiu de la zona, per exemple per solucionar el problema del «caragol maçana», sobretot a la part esquerra de l’Ebre al Delta.

També organitzen jornades a l’agost per ensenyar com s’hi treballa i com es conreen els seus camps. El seu laboratori són els camps, en els quals intenten no incorporar gaires productes sintètics i cultivar les varietats més resistents a les diferents problemàtiques de la zona, com ara plagues, salinització progressiva, problemes mediambientals fruit del canvi climàtic,etc.

Va justificar la importància de l’Enginyeria Agrònoma i va fer incidència en la manca de professionals en aquest camp al Delta de l’Ebre. De manera que va animar l’alumnat, tant a curt termini, a través d’un possible treball de recerca de batxillerat, per al qual va oferir la possibilitat de col·laborar amb l’IRTA, sobretot a l’estiu, que és quan l’arròs es conrea i treballa bàsicament; com també a mitjà i llarg termini, per dedicar els seus estudis a l’Enginyeria Agrònoma. Tot en un to molt proper i engrescador, que va captar a l’atenció dels assistents.

Dep. Ciències/MIRALLES,Adrià

OLIMPÍADA DE FILOSOFIA DE CATALUNYA 2023

El seminari de Filosofia va organitzar al febrer la participació de l’alumnat de 4t de l’ESO i 1r de Batxillerat en la X edició de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya (OFC) que aquest any gira envers la temàtica Fronteres i Justícia global, treballant des de les matèries de Filosofia, Problemàtiques Socials i amb la col·laboració del seminari de Ciències Socials des de la matèria de Ciutadania, política i dret, problemes o qüetions com ara: Són compatibles la globalització i la justícia?; Poden ser justes les fronteres?; Un món sense fronteres seria un món més just?; Tenen sentit les fronteres en un món globalitzat?; Hi ha guerres justes en un món globalitzat?;etc.

L’Olimpíada de Filosofia de Catalunya compta amb diferents modalitats de participació adreçada a diferents nivells de l’ESO i del Batxillerat: dissertació filosòfica (batxillerat), dilemes morals (4t d’ESO), vídeo filosòfic (de 4t d’ESO a 2n de batx.), còmic filosòfic (4t d’ESO) i fotografia filosòfica (de 4t d’ESO a 2n de batx.).

Previ a l’Olimpíada de Filosofia se celebrà el concurs de cartells en què va participar tot l’alumnat de 1r de batxillerat. Per a aquesta activitat es va comptar amb la col·laboració del seminari de Visual i Plàstica. Els cartells seleccionats per a aquesta edició eren creació de Manel Pérez Serrano i Yzan Gabarri Calzado.

Aquest any, l’alumnat de l’Institut participarà en les modalitats de dilemes morals, vídeo filosòfic i fotografia filosòfica. L’alumnat de 4t seleccionat per participar en la modalitat de dilemes morals són Anas El Habchi, Aroa Castell i Thais Rodríguez; l’alumnat de 4t que ha presentat un vídeo filosòfic són Iker Romero, Guillem Jornet, Aroa Castell i Alícia Martorell; l’alumnat seleccionat per participar en la modalitat de fotografia filosòfica són Míriam Sanz, Lola Bin Ferré i Marc Hetherington.

El passat dijous 16 de febrer l’alumnat participant en la modalitat de dilemes morals va realitzar la prova escrita. Aquell mateix dia es van lliurar les produccions relacionades amb fotografia filosòfica i vídeo filosòfic de manera telemàtica. La final catalana es va celebrar el dissabte 4 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El seminari de filosofia i el professorat involucrat en aquest esdeveniment estem molt satisfets amb la faena de tot l’alumnat participant. Tant de bo siguen seleccionats pels membres del jurat i passin a la final catalana. Ja us n’informarem. RUANO, Noèlia (professora filosofia)

24

Ser crítics en alimentació i nutrició

El dijous 1 de desembre, des del Programa Salut i Escola, la dietista i nutricionista de l’EAP Amposta i EAP Montsià, Evelin Mascarell Marcos, va impartir el Taller Aprendre a ser crítics en

alimentació i nutrició, els mites alimentaris a les diferents classes de 3r de l’ESO.

En principi, els va plantejar unes preguntes generals: com tenir una alimentació saludable?; Què s’ha de menjar?... No tot el que se’ns diu a les xarxes socials sobre alimentació és cert. No ens hem de dixar influenciar per dades comercials, ja que solen ser falses i dolentes. És millor basar-se en fons d’informació fiables, científiques, mèdiques, a ser possible, provinents del Ministeri de Salut. És important no creure tot el que se’ns diu a internet i cal tenir el nostre propi criteri, això sí, ben contrastat i fonamentat.

Acte seguit, ens va passar un powerpoint per tractar tota una sèrie de mites (informacions falses

Esmorzars i berenars saludables

El 16 de gener, l’alumnat de 2n de l’ESO va rebre un taller sobre Esmorzars i berenars saludables a càrrec d’Evelin Mascarell Ramos, dietista i nutricionista de l’EAP Amposta i l’EAP Montsià i comunitària de les Terres de l’Ebre.

El primer que vam fer és un qüestionari sobre els grups d’aliments que podem consumir diàriament: quins esmorzars són els més saludables?; quants grams de sucre hem d’ingerir com a màxim per no tenir problemes?; etc.

A continuació, va preguntar si mengem saludablement i què vol dir «menjar saludable». Menjar saludable es menjar de tot, però «sense passar-se».

i enganyoses) sobre l’alimentació: «La fruita a les postres engreixa. Els aliments integrals només són bons perquè milloren el trànsit intestinal. Menjar hidrats de carboni a la nit fa que augmentem de pes. És més important la quantitat de calories que els ingredients del plat. Els ous no fan augmentar el colesterol. L’aigua amb llimona ajuda a disminuir de pes. Els fruits secs no són saludables perquè engreixen. Hem de beure 2 l d’aigua al dia. El millor oli per fregir és el de gira-sol. Tots els cereals de color marró són integrals. Quant més suem, més pes perdem. Els suplements de vitamines i minerals són necessaris per cobrir les nostres necessitats. Els personatges públics ens conten tota la veritat sobre la seua alimentació. Beure un suc de fruita és com menjar una peça de fruita. Les persones vegetarianes poden estar ben alimentades. El menjar sense gluten és més sa. El sucre morè és més saludable que el sucre blanc. Si entreno, puc menjar pa amb xocolata, perquè ho cremaré.»

Un dels darrers consells que va donar va ser que és important realitzar exercici físic cada dia.

Finalment, va dividir l’alumnat en petits grups per realitzar una activitat consistent a pensar tres esmorzars i tres berenars saludables i exposar-los després cada grup davant la classe.

La xerrada va estar interessant perquè va desmuntar molts mites que tenia l’alumnat sobre alimentació i que no són veritat. Ha estat bastant dinàmica i interactiva. Redacció

Ens va explicar que si et saltes algun àpat del dia pot ser dolent per a la salut. Per exemple, si no esmorzem, no tenim tanta energia i no estarem al 100% concentrats a classe.

Idees saludables per a esmorzar o berenar:

- bol de iogurt i fruits secs

- torrades d’alvocat

- entrepans amb pa integral

- xips de verdures

- fruita amb xocolata negra (90%)

...i beure molta aigua. En canvi, si consumim diàriament begudes energètiques et poden crear addicció i problemes de salut, com per exemple taquicàrdies.

Finalment, en grups havíem d’elaborar tres esmorzars i tres berenars saludables i compartir-los amb la classe.

SOLÉ, Naiara

25

EXPERIÈNCIES UNIVERSITÀRIES

El divendres 27 de gener, a les 10:30h a la sala d’actes del nostre institut, van visitar-nos dos antics estudiants per començar una sèrie de xerrades sobre les seues experiències universitàries al diferent alumnat de 1r de batxillerat.

Marta Encontrado en aquests moments està estudiant Estudis Internacionals d’Economia a la UPF de Barcelona. Les classes les rep totes en anglès (encara que no et demanen un nivell gaire alt). També va explicar que des de ben petita sabia a què es volia dedicar. Estudiar a la universitat no és difícil si invertixes el temps necessari. Conviu molt bé a l’apartament on viu i parla bé dels

El dia 31 de gener a les 9:30 van visitar-nos tres noies més, exalumnes del nostre institut, i també ens van explicar algunes de les seues experiències universitàries.

La Júlia Roda estudia Enginyeria Biomèdica. De petita li agradava molt la química i la biologia, per això va triar aquesta carrera que és una mica i un molt de totes dues. La Júlia ens va aconsellar que seguim els nostres somnis i que estudiem el que més ens agrade. Però també ens va dir que no sempre aniràs amb els teus amics i que aquest fet no ens ha de preocupar massa, perquè el primer dia d’universitat tot ho veus una muntanya, però que ja vas fent amics i companys.

«Estudiar el que ens faça feliç»

La Laia Cabré estudia el doble grau de Bioquímica i Biologia Molecular a la URV. Quan era estudiant d’ESO no li agradava gens la química, però al triar aquesta carrera havia d’estudiar química obligatòriament: «fins fa unes setmanes no es va traure el títol». Li van fer estudiar una teoria de 2 o 3 anys en només 3 mesos! La Laia es passa molt temps al laboratori, moltes de les vegades realitzant pràctiques. Ens aconsella estudiar el que ens faça feliç i mirar sempre la millor manera d’«estudiar en base personal». Si compartixes pis amb algú en algun moment de la teua carrera, ella també ens aconsella mantenir-lo molt net i ordenat: la higiene i la bona comunicació és molt important.

«El professorat està molt pendent de tu»

La Isabel Gurrera estudia CAFE i Fisioteràpia (EUSES) a Amposta. Ella acaba les classes a les 20:00 de la nit i les comença a les 8:00 del matí. El professorat els ensenya molta teoria, però només passant un PowerPoint que de vegades ni llegixen; la part positiva és que igualment el professorat està molt pendent de tu: el que passa és que es pretén que ens espavilem. A classe som una gran família de 60 persones; som una pinya i tothom coneix a tothom, fins al punt de poder contar els teus problemes a qui siga, i tothom t’ajuda.

SAPIÑA, Ruth

companys: si tots conviuen bé pot ser divertit. Al principi del primer trimestre fèiem exàmens quasi cada setmana. Dins de la residència hi ha molt control, no et dixen passar amb qualsevol persona. La Marta comentava que quan hi havia molt de covid no et deixaven passar amb ningú, ni amb els teus familiars. La Marta aconsella que siguem molt constants i que no perdem el fil.

concedixen beques»

Xijunjie Zhao en aquests moments cursa Direcció d’Empreses (ESADE). Ja des de ben petit volia ser el més intel·ligent de la seua classe; sempre volia saber moltes coses. Ell ens explica que si traus molts excel·lents, et concedixen beques. Ens aconsella fer amics que estudien el mateix que natros, així tots ens podem ajudar. També, tindre contactes i bona relació amb el professorat, això ajuda molt per si necessites algun gran canvi en la carrera. A l’acabar les classes sempre donen gràcies al professorat. També ens explica que si et poses amb problemes dins o fora de la universitat t’expulsen encara que sigues el millor de la classe. «ESADE és un lloc d’oportunitats, és el deure de cadascú aprofitar-ho».

26
«No és difícil si invertixes el temps necessari»
«Seguim els nostres somnis i estudiem el que ens agrade»
«Si traus molts excel·lents, et
SAPIÑA, Ruth

EXCEL·LÈNCIES

Martina Tolòs Campàs, estudiant de Bioquímica i Biologia Molecular i ex-alumna de l’Institut Ramon Berenguer IV rep cinc guardons per la seua investigació sobre la tetrodotoxina en mostres de marisc del Delta de l’Ebre

Martina Tolòs Campàs, amb el seu treball de recerca «Avaluació de la tetrodotoxina en mostres de marisc del Delta de l’Ebre» , tutoritzat pel professor del Departament de Ciències, Josep Albiol, guanyà el Premi del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili, el 3r premi de la XXV edició dels Premis de Recerca en Química a Tarragona de la URV i una Menció Honorífica de la Societat Catalana de Química. Aquests guardons es sumen a l’accèssit del Premi Ciutat d’Amposta i el Premi Manuel Sales i Ferré. Direcció

EXPERIÈNCIES UNIVERSITÀRIES

El passat divendres 3 de febrer l’alumnat de 1r de Batxillerat Humanístic i Social va rebre la vista de Clàudia Dolz i Pol Vázquez, estudiants de Dret, la primera a la UPF i el segon a la UB, perquè ells volien explicar algunes de les seues experiències a la universitat durant els seus primers dos anys de carrera.

La xerrada va començar, tots a l’uníson, explicant que ells dos van estudiar Primària i l’ESO al Col·legi Sagrat Cor d’Amposta, però el Batxillerat Humanístic, al nostre centre, del qual recordaven molts moments bonics.

Quan van acabar d’explicar els seus moments al nostre centre van començar a parlar sobre l’organització dins de les universitats: la nota que es necessita per a accedir-hi, com són els exàmens, etc.

També van explicar les diferents assignatures que estudien en cada curs i el que va canviant tot en cada curs.

El 3 de febrer a les 13:00h, Júlia Salvadó i Eulàlia Tort ens van visitar per parlar-nos també de les seues experiències universitàries a l’alumnat que cursa Batxillerat Artístic.

Tot seguit van explicar el canvi que representa viure sols o viure en una residència de la universitat, respecte a viure a casa amb la família: t’has d’espavilar molt.

Per a finalitzar, l’alumnat els va formular unes quantes preguntes que Pol i Clàudia van anar responent sense problema:per exemple els van parlar per experiència dels diferents avantatges i desavantatges de les diferents maneres d’estudiar (realitzant esquemes o quadres sinòptics, «empollant», etc.).

SALAET, Íker

A la seua classe són 24, perquè també hi va haver baixes. Per entrar a la facultat necessitava un 9,4 i va aconseguir un 12,06.

Júlia Salvadó en aquests moments és estudiant d’un Cicle Superior de Disseny Gràfic a la URV. A la seua classe són 14, perquè hi va haver baixes i canvis a un altre cicle superior. Ens va explicar que no se li donaven bé el català ni el castellà: aquestes assignatures són les que va suspendre a batxillerat, però a les recuperacions les va aprovar.

Per entrar al seu cicle superior necessitava una mitjana de 9,5 i va aconseguir un 10,16.

Ens va explicar que per triar un professor, si no ho tens molt clar hi ha un perfil d’Instagram - informerubbbaaon s’opina del professorat, amb comentaris del que els ha semblat.

El primer any a la universitat i fora de casa va ser molt dur per elles, ja que enyores la família i si no t’organitzes bé comences a estressarte cada vegada més.

BLANCH, Víctor

Eulàlia Tort és estudiant de Belles Arts a la UB.

27
«No necessites anar directe a la universitat; pots estudiar un cicle superior»
«És molt important treure bona nota per triar el professorat que tindràs a la universitat»
«Avantatges i desavantatges de les diferents maneres d’estudiar»
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.