Repay HRM Magazine 2022

Page 1

Magazine #6 - www.repay.nl

Het Huis van HRM

Elke maandag live

The Sleeping Agency pakt kansen

‘Veranderingen doorvoeren hoort ook bij ondernemen’

‘Verandering is de enige constante’


Altijd dichtbij Wij hebben voor iedere mobiliteitswens een passende leasevorm, en met onze landelijke dekking is er altijd een vestiging bij u in de buurt. Of u nu op zoek bent naar zakelijke lease, particuliere lease of een maatwerkoplossing voor een compleet wagenpark, wij staan voor u klaar met advies op maat.

Erwin Bax 06-46205018, erwin.bax@vanmosselautolease.nl www.vanmosselautolease.nl

O PER AT I O N A L L E A S E FINANCIAL LEASE S H O RT L E A S E FIETSLEASE PR I V É L E A S E O CC A S I O N L E A S E B ED R IJ FS WAG EN L E A S E FLEXLEASE


Repay HRM ))

Voorwoord Het is alweer twee jaar geleden dat ons magazine is verschenen en wat is er veel veranderd! Wij hebben twee extra diensten aan ons ‘Huis van HRM’ mogen toevoegen en ons team is uitgegroeid tot 100 enthousiaste werknemers. Ons doel: één totaaloplossing op het gebied van flexibiliteit en personeel. Ik ben blij dat we hierin grote stappen hebben gezet en de komende jaren ook gaan zetten. Maar niet alleen bij ons is er veel veranderd. Onze relaties en andere ondernemers in Nederland hebben een uitdagende tijd gehad. Sommige branches hebben te maken gehad met een enorme groei, terwijl andere branches volledig stil vielen. En dan moet je als ondernemer wendbaar zijn. Daarom hebben we, voor deze uitgave van het Repay HRM magazine, gekozen voor het thema ‘verandering’. We blikken terug en kijken vooruit naar de verandering binnen Repay HRM, we delen inspirerende verhalen van onze relaties en we geven handvatten mee aan ondernemers in Nederland om met verandering om te gaan. Veel leesplezier!

Hans Vlugt, CEO Repay HRM

3


7

12

24

7

Interview Hans Vlugt Over het Huis van HRM

16

Het functioneringsgesprek Zie het niet als een ‘moetje’

24

Live op Facebook Mathilda Fashion in Buitenpost

10

De kracht van het gesprek Bij het koffieapparaat

19

Repay HRM in het land Campagnes die opvallen

25

Horecatrainer Franck Evers Klantbeleving staat centraal

12

Profuomo Van zakelijk dassenlabel naar een smart casual mannenmodemerk

22

De mensen van Repay HRM Twee afdelingen nader bekeken

28

Bijzondere tips Onder meer boeken en muziek die impact maken

4


Inhoud

34

35

43

30

De mensen van Repay HRM Twee afdelingen nader bekeken

35

The Sleeping Agency Over het pakken van kansen

43

Micodo Transport ‘Afwachten kan je de kop kosten’

32

Interview Bas Paridaens Over de aandacht voor verzuim

38

Voortvarend veranderen Hoe krijg je medewerkers mee?

46

Veranderen is hersenwerk (On)interessante feitjes

34

Restaurant de Kamer Een tweede keuken bracht verandering

40

Hotspots In sfeervol en historisch Nijmegen

COLOFON Repay HRM

Redactie Repay HRM: Ivo Bourgondiën

www.repay.nl

Redactie BCM MEDIA: Rob de Baar en TextVast

Sportweg 26

Met dank aan alle flexwerkers, relaties, franchisenemers, werknemers en

5037 AC Tilburg

adverteerders van Repay HRM Fotografie: Repay HRM, Sander van der Veen en Imca van de Weem, tenzij anders aangegeven

Realisatie: BCM MEDIA BV

Vormgeving BCM MEDIA: Patrick Hoogduin

in opdracht van Repay HRM

5


Wilt u ook meer Grip op uw zaak? Als hun multidisciplinaire adviseur - accountant, maar ook fiscaal en juridisch - werken wij al jaren intensief en prettig samen met Repay HRM. Wij zijn dan ook trots dat wij deze grote naam op het gebied van uitzenden en HRM-diensten tot onze klantenkring mogen rekenen. Onze succesvolle samenwerking is onlosmakelijk verbonden met onze overeenkomstige kenmerken: Een gemotiveerd team dat Gedreven is in het ontzorgen van ondernemers, zodat zij zich kunnen richten op hún core business. Ondernemerschap, met oog voor Resultaat en Innovatie. Maar ook een Persoonlijke benadering en échte interesse in klanten en

Hoeveel Grip wilt ú eigenlijk op de zaak? Maak kennis met ons op www.gripadviseurs.nl

Postbus 158, 6920 AD Duiven | Postbus 337, 7000 AH Doetinchem

medewerkers.


Repay HRM ))

Hans Vlugt van Repay HRM:

‘Wij blijven vernieuwen’ Plotseling een grote verandering doorvoeren? Dat kan weerstand oproepen. Bij Repay HRM is één ding zeker: alles is altijd in beweging. Dat maakt dat Repay HRM flexibel is richting klanten én zichzelf blijft ontwikkelen. Een interview met oprichter en CEO Hans Vlugt.

Of Hans Vlugt toen hij 16 jaar geleden Repay HRM oprichtte had verwacht dat hij nu meer dan 100 mensen in dienst zou hebben? Nuchter: “Niet per se, maar het is wel altijd de droom geweest om een allround HRMdienstverlener te zijn.”

Huis van HRM

En dat is inmiddels aardig gelukt. Repay HRM stond al bekend om zijn payroll- en uitzenddiensten. Daar zijn de afgelopen tijd extra diensten aan toegevoegd. “We bieden inmiddels salarisadministratie en ZZPcontractmanagement aan. Hierdoor kunnen we ondernemers optimaal ondersteunen en voor elk bedrijf groot en klein - een oplossing op maat bieden.” Vanwaar deze nieuwe diensten? “We merkten dat er behoefte aan was. We hebben goed geluisterd naar die wens. Door meer diensten aan te bieden, hoeven onze partners niet met verschillende bedrijven te werken. Ze vinden in Repay HRM één partij voor alle HRM-diensten, daardoor zijn er korte lijntjes en verloopt alles soepel.” Volgens Hans willen ondernemers )) zich graag richten op waar ze goed

‘Zorg dat verandering altijd op de agenda staat’ 7


)) Repay HRM

in zijn: hun business. Inmiddels zien zowel relaties als medewerkers Repay HRM als ‘het Huis van HRM’, waar ze voor ál hun vraagstukken terechtkunnen. “Maar waar ze ook eenvoudig, met behulp van een klantportal, alle gegevens bij elkaar hebben en zaken kunnen regelen.”

Hele jaar door ontwikkelen

Moet er intern veel gebeuren om zo’n verandering in dienstverlening voor elkaar te krijgen? “Dat valt eigenlijk wel mee”, vertelt Hans. “De afgelopen jaren hebben we diverse zaken verder geautomatiseerd, waardoor onze mensen hun handen vrij kregen voor andere taken. We hebben natuurlijk wel trainingen gegeven, maar dat doen we eigenlijk het hele jaar door. Je blijven ontwikkelen, dat is bij ons heel belangrijk. We bevinden ons in een snel veranderende branche, waarin ook de wet- en regelgeving regelmatig aangepast wordt. Daar moet je optimaal van op de hoogte zijn en blijven. Daar profiteren onze medewerkers ook van.” Toch moet je ervoor zorgen dat al je mensen meegaan in de andere koers van het bedrijf. Volgens Hans is het belangrijk dat je niet in één keer een grote verandering aankondigt. “Veranderen gaat stapsgewijs. Ik zie het als een constant proces. Daarnaast is communicatie enorm belangrijk.

‘Ik zie verandering als een constant proces’

8


Repay HRM ))

Neem medewerkers mee in wat er gaat veranderen en vooral waaróm dat moet veranderen. Het is altijd een agendapunt bij onze vaste bijeenkomsten met alle medewerkers.”

Mensenwerk

Die medewerkers zijn duidelijk heel belangrijk voor Repay HRM. Zij zorgen ervoor dat deze nieuwe diensten aangeboden kunnen worden. Zoals Hans het zegt: “Personeel is het grootste kapitaal van je bedrijf.” Hoe lukt het om in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt de juiste mensen te blijven vinden? Medewerkers die flexibel zijn, meedenken met relaties en openstaan voor verandering? “Wij hebben onder meer het geluk dat ons hoofdkantoor naast Tilburg University te vinden is. We werken met studenten en stagiaires: dat is een geweldige kweekvijver. Juist het feit dat we zo’n brede dienstverlening aanbieden, trekt hen aan. Je maakt bij ons kennis met alle facetten van het HRM-vak en je kunt je erin verdiepen.”

Toekomst

Hoe ziet Hans de toekomst van Repay HRM? “Het zijn natuurlijk onzekere tijden en juist dan is de roep om flex-arbeid groot. Daarbij merk ik dat ook veel jongeren graag op flexibele basis aan de slag gaan.” Je zou kunnen zeggen dat de stoplichten voor Repay HRM op groen staan, dus. “We blijven doen waar we al 16 jaar sterk in zijn. We blijken een stabiele partner in flexibele arbeid. Daarnaast willen we een steeds bredere HRM-dienstverlening aanbieden. Denk ook aan HR-advies of diensten op arbo-vlak. Zodat we in de toekomst nóg meer dat Huis van HRM zijn voor ondernemers.” ■

9


)) Leuk om te weten

Onveranderd

De kracht van een koffiegesprek De afgelopen twee jaar is er veel veranderd in organisaties. Eén ding blijft echter hetzelfde: de behoefte aan een informeel gesprekje. En waar kun je je interesse beter tonen dan bij het koffiezetapparaat?

Digitaal overleg, zogeheten hybride werken en minder reistijd. Door de coronapandemie zijn veel ontwikkelingen op de werkvloer in een stroomversnelling geraakt. Ondanks al deze veranderingen is er één ding hetzelfde gebleven: we hebben allemaal behoefte aan erkenning, waardering en interesse. Maar hoe kan je als collega of leidinggevende aan die behoeften voldoen? Simpele stap: knoop een gesprek aan bij het koffiezetapparaat. De praktijk wijst uit dat informele gesprekken beter werken dan een vergadering of ander formeel gesprek.

Welke gesprekken voer je?

Wie denkt dat het bij een koffiezetapparaat alleen gaat over de plannen voor het weekend of de voetbalwedstrijd van gisteravond, heeft het mis. De koffieautomaat is bij uitstek de plek waar je erachter komt wat er écht speelt op de werkvloer. En hiervoor hoef je geen formeel gesprek te voeren. Vraag eens op een laagdrempelige manier hoe het gaat of hoe de vergadering van vanmorgen is verlopen. Je zult merken dat de ander al snel meer vertelt dan je vooraf had gedacht en dat oprechte interesse tonen motiverend werkt. Het is bovendien een simpele manier om signalen als oververmoeidheid, werkdruk of juist werkgeluk op te vangen. Werkgevers kunnen deze signalen gebruiken om een persoonlijk gesprek in te plannen. Wat je vooral niet moet doen? Alleen over jezelf praten, de ander negeren of klagen. En uh… vergeet niet ook te genieten van je koffie. ■

10


Leuk om te weten ))

‘Het gaat echt niet alleen over de voetbalwedstrijd van gisteravond’

11


)) Relatie van Repay

Paspoort

Foto’s Profuomo

Naam: Harry van der Zee Leeftijd: 51 jaar Functie: CEO van Profuomo


Relatie van Repay ))

‘Maak duidelijk waarvoor en waarom je het doet’ Van zakelijk dassenlabel naar een smart casual mannenmodemerk. Profuomo heeft in bijna negentig jaar de nodige veranderingen doorgemaakt. Het Nederlandse modebedrijf blijft zichzelf uitdagen. CEO Harry van der Zee denkt dan ook graag in mogelijkheden in plaats van beperkingen.

“Stilstaan is geen optie”, geeft Harry aan. “Je moet kijken naar wat wel kan en niet naar wat niet kan. Als wij dat niet hadden gedaan, hadden we simpelweg niet meer bestaan.” Profuomo is ontstaan uit de Eerste Nederlandse Dassenfabriek in Rotterdam. Die werd in 1934 opgericht. Zoals de naam al aangeeft, rolden er (strop)dassen uit de fabriek. Het bedrijf verkocht die dassen aan winkels, die ze opnamen in hun collectie. Een zogeheten private label dus. Daarnaast leverde het bedrijf ook accessoires, zoals manchetknopen, aan klanten als C&A en de Bijenkorf.

Van label naar merk

Een sprong naar ruim zeventig jaar later. Harry kwam in 2006 aan het roer van het bedrijf te staan. Hij liet Profuomo uitgroeien van private label tot een op zichzelf staand merk. “Toen ik hier startte, was het modebeeld al aan het veranderen. Mensen gingen steeds minder vaak een das dragen naar het werk. Onze business kwam dus onder druk te staan en we moesten nadenken over de toekomst. Daarom breidden we de collectie uit met overhemden en knitwear. En we werden dus écht een merk. Daar hoorden ook eigen winkels bij.” Het modebedrijf pakte dat meteen groots aan door de eerste winkel op de PC Hooftstraat in Amsterdam te openen, in 2007. “Mensen verklaarden ons voor gek. Maar ik dacht: dit is wel een goede manier om je merk letterlijk tussen de grote merken te plaatsen. We hadden ook onze grootste klant mee, de Bijenkorf. Dus we gingen er gewoon voor.” Het pakte goed uit, want niet veel later volgde ook een tweede winkel en daarop nog meer. Klinkt simpel, maar zo gemakkelijk was het vast niet? “Natuurlijk niet, de focus kwam naast b2b ook op b2c te liggen. Daar komt bij dat we de afgelopen jaren meer en meer op digitaal focussen en ook steeds meer data driven werken.

Dat is zeker niet eenvoudig. Mijn les aan bedrijven die zo’n omslag willen maken: ga op zoek naar de juiste partners en medewerkers! Zeker als het om zaken als automatisering gaat. Dat kun je allemaal zelf proberen te bouwen, maar dat kost enorm veel tijd en energie. We zijn een fashionbedrijf en geen IT-bedrijf, waarom zouden we het wiel uitvinden als we ook kunnen leren van wat anderen doen?”

Verstand van zaken

De CEO koos om diezelfde reden ervoor om de administratieve hr-rompslomp rondom de winkels aan Repay HRM over te laten. “We hadden eigenlijk nog maar weinig kaas gegeten van retail. Als je winkels gaat openen, komen er veel nieuwe aspecten bij kijken. Zoals hoe het bijvoorbeeld zit met werken in het weekend of de avonduren. We waren daar in het begin veel tijd aan kwijt. Het leek mij beter om het over te dragen aan een partij die er verstand van heeft. Ook om in dat stuk ontzorgd te worden. Plus, Repay HRM had ervaring in de modesector. Dat sprak mij ook aan.” Harry is sowieso niet bang om zaken uit te besteden of eigen processen te veranderen. Ook al betekent dat soms harde keuzes maken. Hij heeft een aantal jaren terug al een reorganisatie doorgevoerd bij Profuomo. “We gingen als merk voor een minder complexe structuur. ))

‘Dit is wel een goede manier om je merk letterlijk tussen de grote merken te plaatsen’ 13


)) Relatie van Repay

Als private label deden we zelf erg veel aan de logistiek. Dat hoefde niet meer. Ik sloot daarom onze vestigingen in het buitenland en besloot de logistiek uit te besteden aan een logistieke partner, gespecialiseerd in fashion. Dat hield wel in dat we afscheid moesten nemen van een groot deel van de betreffende medewerkers.”

Doel uitleggen

Het hele traject ging hem zeker niet in de koude kleren zitten. “Maar je moet wel door. Je neemt afscheid van één groep en móet door met de andere. Dat heeft hoe dan ook impact, op iedereen en voor iedere functie. We waren met 130 man en zijn nu met 50. De nadruk kwam veel meer op design en marketing te liggen. Ik heb altijd ons doel uitgelegd. Je moet ook echt een strategie hebben. Duidelijk maken waar je naartoe wilt groeien en wat je wilt. Op die manier weet iedereen waarvoor en waarom je het doet. Ik noem dat: werken vanuit een plan, in plaats van vanuit een excuus.” De afgelopen jaren maakte het merk wederom een transformatie door en die is nog niet afgerond.

‘In het weekend kun je je ‘werkshirt’ gewoon uit de kast halen’ 14


Relatie van Repay ))

Want waar een tijd terug de stropdas al veel minder in het modebeeld terugkwam, is door het vele thuiswerken vanwege COVID-19 ook het ‘in pak’ aan het werk gaan niet meer het hoogste goed. Sterker nog, de nadruk komt meer en meer op comfort te liggen, ook voor werkkleding. Bij Profuomo vind je daarom steeds meer zogeheten luxury sport items en comfortabele hybride workwear. Wat dat betekent? “Het gaat om kleding die je op je werk kunt dragen, maar nadrukkelijk ook daarbuiten. Als je na je werk een drankje gaat doen, hoef je je dus niet meer om te kleden. En in het weekend kun je je ‘werkshirt’ gewoon uit de kast halen.” Comfort is daarbij dus de sleutel. “Dat zit ‘m in de innovatieve stoffen en materialen die we gebruiken. Bijvoorbeeld een overhemd dat gebreid is met ‘tech’-garen, waardoor het ademend en vochtabsorberend is.”

Daar stopt het wat Harry betreft niet. Hij zit vol toekomstplannen. “Waar we over vijf jaar staan? Dan zijn we verder en harder gegroeid met onze eigen retail en online activiteiten, maar ook met geselecteerde retailers in het buitenland. Nu hebben we alleen in Nederland winkels, maar daar komt straks België bij en daarna ook Duitsland. De potentie van ons merk is groot.” ■

‘Ik noem dat: werken vanuit een plan, in plaats van vanuit een excuus’

Nieuw logo

Om die ingeslagen weg te bekrachtigen, is het logo in een nieuw jasje gestoken. Van een klassiek, Romeins lettertype naar een veel moderner beeld. “Iets wat veel meer uitstraalt wat we vandaag de dag willen zijn. Actuele mode voor de moderne man. We gaan voor timeless comfort, letterlijk tijdloos dus. Hybride kleding voor de langere termijn. Ook met het oog op duurzaamheid. Daar zetten we erg op in. We doen niet aan fast fashion.”

15


)) Leuk om te weten

Het functioneringsgesprek

Zie het niet als een ‘moetje’ Het functioneringsgesprek is gehaat én geliefd, maar vooral nuttig. Nuttig voor zowel werkgever als werknemer. Maar dan moet je zo’n gesprek wel op de juiste manier aanpakken…

16


Leuk om te weten ))

De een ligt er nachten wakker van, de ander gaat er vol verwachtingen heen: het functioneringsgesprek. Om te zorgen dat medewerkers niet met klotsende oksels aanschuiven, is het belangrijk dat de leidinggevende vooraf duidelijk maakt wat het doel van het gesprek is. Laat je werknemers weten dat je tot concrete en heldere afspraken over het functioneren wilt komen. Stuur ze vervolgens op tijd een uitnodiging, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden. Een zinvol functioneringsgesprek eist namelijk een goede voorbereiding. Voor zowel de leidinggevende als de werknemer. Maar laten we vooral beginnen bij het begin, voor je dat gesprek ingaat: waarom zijn functioneringsgesprekken eigenlijk nodig?

‘Bespreek hoe het gaat: op het werk én privé’ Het doel

Een functioneringsgesprek is zinvol voor zowel werkgever als werknemer. Zie het dan ook niet als een ‘moetje’, maar als een ontwikkelgesprek. Een gesprek waarin tips en ideeën geopperd kunnen worden. Het doel? Het werk efficiënter, maar vooral ook leuker maken. Voor iedereen. En hoe belangrijk is dat, in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Het gesprek kan je helpen om je medewerkers langere tijd aan je bedrijf te binden. Daarnaast is het een moment om te checken hoe het gaat. Op werkgebied, maar ook op privévlak. Als je als werkgever weet waar medewerkers mee worstelen, dan kun je ze verder helpen. Ook de werknemer heeft baat bij een geïnteresseerde werkgever en dus bij een functioneringsgesprek. Hij of zij kan zo stilstaan bij ontwikkelingsdoelen en zaken aankaarten die goed of minder goed gaan. Daarnaast draagt een eerlijk gesprek bij aan betere prestaties. Door open verwachtingen en stoorzenders te bespreken, kun je daar ook aan gaan werken.

Wees bewust van je houding

Dat een functioneringsgesprek belangrijk is, mag dan duidelijk zijn. Wat ook belangrijk (misschien nog wel belangrijker…) is, zijn de houding en het gedrag tijdens zo’n gesprek. Wees je daar bewust van en probeer je te verplaatsen in elkaar. Merk je dat een medewerker als een berg tegen het gesprek opziet en gespannen is? Zorg dan eerst voor een goede sfeer, vóórdat je je puntenlijstje gaat afwerken.

Do’s

Managers en leidinggevenden hebben de neiging om vooral veel te praten ‘tegen’ hun medewerkers. Probeer dit eenrichtingsverkeer om te zetten naar een actief samenspel. Dat betekent dat je ook naar je medewerkers luistert. En dan niet passief, maar juist actief. Vraag door, stel open vragen en vermijd sturende vragen. Naast goed luisteren, is het ook belangrijk dat je de werknemer zelf oplossingen voor problemen laat bedenken. Kom tot slot samen tot een afspraak, benoem talenten en successen én vat de afspraken aan het eind samen. Appeltje-eitje, toch? ))

‘Vraag door, stel open vragen en vermijd juist sturende vragen’ 17


)) Leuk om te weten

Don’ts

Slecht voorbereid zijn, is een echte no-go. Zoals bij veel dingen is een goede voorbereiding het halve werk. Je komt niet alleen amateuristisch over, ook leidt het gesprek tot niets. Zonde van de tijd dus. Ga daarnaast niet ‘in de aanval’, laat je vooral niet door je emoties beïnvloeden én probeer niet (koste wat kost) discussies te winnen. Focus je vooral op onderwerpen rondom het functioneren en verzand niet in details. Als je deze dingen in je achterhoofd houdt, moet het goedkomen.

Verschil met beoordelingsgesprek

Naast het functioneringsgesprek is er ook nog een zogeheten ‘beoordelingsgesprek’. En alhoewel dat soms door elkaar wordt gehaald, zit er wel degelijk een groot verschil tussen deze twee. Zie het functioneringsgesprek meer als een tussenstop op reis waarin je bespreekt: zitten we op de juiste weg? In dit gesprek stelt de werkgever zich op als coach/adviseur. Je denkt samen met de werknemer

‘Zie het functioneringsgesprek meer als een tussenstop op reis’ na over de stappen die gezet moeten worden om dat be­oogde doel te behalen. Een beoordelingsgesprek is een­ zijdiger. Er wordt gekeken of de doelstellingen zijn bereikt en/of de gemaakte afspraken zijn nagekomen. Maar ook of daar een bepaalde (extra) beloning tegenover staat. Wat voor gesprek je ook hebt: sta open voor nieuwe ideeën, zorg voor een veilige omgeving en maak bespreekbaar waar de pijnpunten zitten. In deze tijd staat werkgeluk voorop. Een functioneringsgesprek kan dat geluk (als je het goed doet) alleen maar bevorderen. Voor iedereen. ■

Repay HRM heeft een white paper geschreven over functioneringsgesprekken. Een handig achtergronddocument dat voor iedereen duiding biedt over waarom en hoe je dit soort gesprekken kunt voeren. Scan de QR-code, vul enkele gegevens in en je krijgt het document in je mailbox.

18


Repay HRM ))

Opvallende campagnes

Repay HRM in het land

Als je het één keer hebt gehoord, krijg je het niet meer uit je hoofd. Het reclamedeuntje van onze radiospot. En dat is ook precies de bedoeling. Ivo Bourgondiën, marketeer bij Repay HRM, vertelt meer over de campagne.

De score tot zover: een bereik van meer dan vijf miljoen Nederlanders, één influencer die het deuntje van ‘repay.­ nl’ zingt in haar video en heel veel reacties. Best een goede score als je bedenkt dat Repay HRM nog nooit een grootschalige radio- én beeldcampagne had gedraaid. “Tot nu toe lag de focus op online”, legt Ivo uit. “Het voordeel daarvan is dat je goed kan meten en bijstellen. Je ziet wat werkt en wat niet en neemt op basis daarvan beslissingen. Dat is bij een offline campagne een stuk lastiger. Toch hebben we voor een radio- en beeldcampagne gekozen, omdat het ons doel was om onze naamsbekendheid te vergroten. Daar is vooral radio zeer geschikt voor.”

‘Een radiocampagne is een effectieve manier om de naamsbekendheid te vergroten’

Geluid en beeld

En aangezien de wens van Repay HRM naamsbekendheid was, werd dus besloten om eens een andere weg te bewandelen. “We combineerden deze radiocampagne bewust met borden langs de snelweg én vrachtwagens met onze reclame erop”, vertelt de marketeer. “Dit omdat audio en beeld elkaar versterken en we weten dat een groot deel van onze doelgroep naar de radio luistert in de auto.” Zo’n beslissing nemen is één, een pakkende en passende commercial bedenken is natuurlijk een tweede. Niemand bij Repay HRM had ooit een radioreclame gemaakt. “We hebben expertise van buitenaf ingehuurd.” De eerste knoop die toen moest worden doorgehakt was: gaan we voor kort maar krachtig óf willen we een langere reclame waarin we dieper ingaan op de dienstverlening? Wie de reclame heeft gehoord, weet al waar de keuze op is gevallen. Een echte ‘oorwurm’ is het, zoals dat in de muziekwereld wel wordt genoemd. Een kort deuntje dat je maar níet uit je hoofd krijgt. Zelfs influencer Monica Geuze had het opgepikt, zij zong het riedeltje in een van haar vlogs. Vanwaar deze )) keuze? “We hebben best wat uit te leggen: wat is payroll? 19


)) Repay HRM

Wat is uitzenden? Hoe onderscheiden wij ons daarin? Dat is te veel informatie voor een radioreclame. Bovendien was ons doel: naamsbekendheid. We verwachten niet dat ondernemers meteen hun telefoon erbij pakken en contact opnemen. Maar als ze op een later tijdstip op zoek zijn naar een totaaloplossing op het gebied van HR, dan denken ze hopelijk aan ons. Daarom hebben we gekozen voor de kracht van herhaling in combinatie met een opvallende jingle.”

Opvallen

Vervolgens werden verschillende opties voorgelegd aan collega’s die de knoop mochten doorhakken. En, eerlijk

‘We wilden dat het opviel én dat lukt met deze jingle’

20


Repay HRM ))

als hij is, vertelt Ivo: “Dit was niet eens onze eerste keuze.” Waarom dan toch deze jingle? “We hadden een duidelijk doel: attentiewaarde. We wilden dat het opviel. De maker kon ons ervan overtuigen dat we dan toch echt voor dit geluidsfragment moesten gaan.” En daar hebben Ivo en zijn collega’s geen spijt van. “We hebben heel veel reacties gehad, dus opvallen doet het zeker”, lacht hij. “Het leuke is dat we niet alleen potentiële relaties hebben weten te bereiken, maar ook bestaande relaties hebben verrast. We hebben heel wat foto’s ontvangen van bedrijven waar we al mee samenwerken. Die vonden het wel leuk om op de snelweg een vrachtwagen met ons logo tegen te komen.” Het beeld valt dan ook best wel op. Het lijkt net of je in de vrachtwagen kijkt. “Je moet wel even twee keer kijken, ja. En dat was ook de bedoeling. De vrouw in flexibele houding valt ook meteen op.” Niet álle reacties waren positief. Zo’n oorwurm kan ook irritant zijn, als je die heel de dag in je hoofd hebt. “We hebben een aantal mensen uitgenodigd om mee te denken

‘Onze volgende campagne? Die gaat er zeker komen’ over de volgende campagne en daar is ook al iemand serieus op in gegaan.”

Meer radiocampagnes

Smaakt deze campagne naar meer? “Zeker! Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan onze naamsbekendheid. Het liefst in combinatie met online marketing, zodat we ook kunnen blijven meten en online zichtbaar blijven.” De boodschap van die nieuwe campagne? Ivo: “We weten het nog niet precies, maar we willen ondernemers in ieder geval duidelijk maken dat ze bij ons moeten zijn voor een totaaloplossing op het gebied van HR. Dus binnenkort zitten we weer bij elkaar om te brainstormen!” ■

21


)) Repay HRM

De mensen bij Repay HRM

Als relatie van Repay HRM kun je met verschillende medewerkers van diverse afdelingen te maken hebben. Maar wat doen die afdelingen nu precies en wie werken daar? En vooral: wat is hun toegevoegde waarde voor jou?

Afdeling Relatiebeheer

‘De vraag achter de vraag: het is onze rol om die naar boven te krijgen’ Stel: je twijfelt tussen payroll en uitzenden. Welke dienst past het best bij de situatie? En wat is eigenlijk het verschil? Allemaal vragen waarop Elle (rechts op de foto) en haar collega Natascha je een antwoord kunnen geven. Een enorme hoeveelheid kennis, dat is waar Elle en Natascha voor staan. “Relaties en ook werknemers kloppen bij ons aan wanneer ze vragen hebben over arbeidsrelaties, regelgeving of bijvoorbeeld het creëren van een veilige werkplek. Ook bij arbeidsconflicten of bijzondere verzuimsituaties zijn wij er voor onze relaties. Dat doen we als bemiddelaar, adviserend en natuurlijk ook proactief, omdat we trends en wet- en regelgeving nauw in de gaten houden”, vertelt Elle. Het is de kracht van Elle en Natascha om relaties op de hoogte te brengen van kansen en risico’s. “De vraag achter de vraag is waar het om gaat,

‘We willen gezien worden als een verlengstuk van de relatie’

want een relatie wil vooral weten hoe hij een bepaald doel kan bereiken.”

Gezicht van dienstverlening

Elle en Natascha zijn veel op pad. Het is belangrijk om je te kunnen verplaatsen in een relatie en zijn werkomgeving. Hiervoor is persoonlijk contact en kennis van de organisatie essentieel. Natascha: “Onze diensten, zoals payroll en uitzenden, zijn niet tastbaar. Als relatiebeheerders zijn wij hét gezicht van Repay HRM.” Elle wordt er blij van als relaties haar bellen om even te sparren. “Ik wil niet dat ze me zien als externe adviseur, maar als iemand ‘van hen’ die toegankelijk en makkelijk benaderbaar is. Als verlengstuk dus.” ■ 22


Repay HRM ))

Afdeling HR Servicedesk

‘Je kunt met vragen bij ons terecht, daarom zitten we hier’ Jeroen Grootenboer, manager HR Servicedesk, vertelt meer over de afdeling waarbij het allemaal draait om het zo goed mogelijk beantwoorden van vragen.

Bij de HR Servicedesk worden alle vragen beantwoord die relaties en medewerkers van Repay HRM hebben. Van praktische vragen over het aantal verlofdagen tot complexere HRvraagstukken die bijvoorbeeld cao-gerelateerd zijn. Jeroen: “Je kunt met vragen bij ons terecht, juist daarom zitten we hier.”

‘De manier van beantwoorden is net zo belangrijk als het antwoord zelf’ Diverse voorkeuren

De teamleden van de afdeling proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. “Het is geen one size fits all: je moet in dit vak heel goed kijken naar wat bij iemand past. Waar de een vrolijk wordt van een diepgaand gesprek, wil de ander snel een praktische oplossing.” Alles is bespreekbaar volgens Jeroen. “Het is aan ons om aan te voelen wat er nodig is. De manier waarop je een vraag beantwoordt, is net zo belangrijk als het antwoord zelf. Soms ben je geholpen met een gesprek over de werk-privébalans.” ■ 23


)) Relatie van Repay HRM

Paspoort Naam: Mathilda Haarsma Leeftijd: 50 jaar Functie: Eigenaresse Mathilda Fashion in Buitenpost

‘Social media heeft mijn ­kledingzaak gered’ De pandemie bracht veel ondernemers aan het wankelen. Voor kledingzaakeigenaar Mathilda Haarsma geldt gelukkig precies het tegenovergestelde. Sinds ze op maandagen live gaat op Facebook, rinkelt de kassa harder dan ooit.

De deuren sluiten door corona? De Friese Mathilda Haarsma - recht voor z’n raap en opvallend vrolijk - had in het begin van de pandemie géén idee wat ze moest doen. Al 12,5 jaar bestierde ze met veel succes haar winkel, de laatste jaren in het Friese dorp Buitenpost. Hoe nu verder? De rompslomp van een webshop zag ze in elk geval niet zitten. Mathilda: “Mijn collega Anouk opperde dat ik live-uitzendingen moest maken op Facebook. Mijn eerste reactie? Héél hard lachen. Ik vond het een idiote gedachte, ik met mijn Friese accent. Wie wil daarnaar luisteren?” Toch besloot ze uit haar comfortzone te gaan en het gewoon te proberen. “We zijn nu twee jaar verder. Ik heb 11.000 volgers en gemiddeld 500 kijkers waarvan bijna iedereen overgaat op koop. We zetten op maandagen meer om dan opgeteld in de rest van de week.” 24

Gouden team

Mathilda, die al sinds de start van haar bedrijf met Repay HRM samenwerkt zodat ze geen omkijken heeft naar de salarisadministratie, laat in de wekelijkse Facebook-uitzending tientallen kledingstukken zien die de kijkers kunnen kopen. De rest van de week is ze met haar team razend druk met pakketten versturen. “Ik vraag veel van mijn collega’s”, beaamt ze. “Ook zij staan in de spotlight in de Facebook-uitzendingen. Ik ben ze allemaal heel dankbaar.” Voor ondernemers die het even niet meer weten, heeft ze één gouden tip: “Zeg nooit: ik kan het niet. Er is altijd een manier om je geld te verdienen. Soms moet je alleen even buiten de gebaande paden gaan.’ ■

‘Zeg nooit: ik kan het niet’


Relatie van Repay HRM ))

‘Slecht getapt biertje kan de beleving verprutsen’ De horeca heeft een zware periode achter de rug. En nu de deuren weer open zijn, wacht de volgende kluif. Want hoe kom je in deze krappe arbeidsmarkt aan mensen? Beter gezegd: aan goede medewerkers? Franck Evers coacht horecamedewerkers in het neerzetten van de beste gastvrijheidsbeleving.

))


)) Relatie van Repay HRM

Paspoort

Foto’s Alek Bruessing

Naam: Franck Evers Leeftijd: 52 jaar Functie: Horecatrainer

26


Relatie van Repay HRM ))

Biertjes tappen. Er was een tijd dat de 52-jarige Franck dat dagelijks deed, in zijn eigen horecazaken, welteverstaan. Maar als hij nu terugkijkt, durft hij te zeggen dat hij toen geen idee had waar hij mee bezig was. Dat kwam pas later. Toen hij voor bierbrouwer Heineken een groots educatieprogramma mocht opzetten en zich ging verdiepen in het perfect getapte biertje. Die lessen geeft hij in heel de wereld: hij stond in ruim 80 landen achter de toog. Zijn doel: zorgen voor de perfecte horecabeleving. De horeca-innovator schuwt hard werken niet. En dat heeft er eigenlijk altijd al ingezeten. “Ik begon op mijn 18e als psychiatrisch verpleegkundige. Daarnaast was ik tennisleraar én horecamedewerker. Ik werkte gewoon honderd uur in de week. Ik woonde boven een kroeg en besloot die op mijn 25e te kopen. Ik stopte toen in de zorg, het vrije leven trok mij veel meer. Ik heb erg leuke tijden gehad, zo bracht ik het nummer ‘Who the X is Alice’ uit, dat in verschillende landen uitkwam. Het was wel handig dat ik door mijn achtergrond wist met moeilijke figuren om te gaan”, grapt hij.

Adverteren via bierviltje

Franck runde de kroeg tien jaar en sleepte een Horecava Innovation Award binnen. Dat begon allemaal met een ‘simpel viltje’. “Ik dacht: waarom niet beide kanten bedrukken, in plaats van alleen de naam van de brouwerij vermelden? Zo wordt het opeens een advertentiemiddel voor een groot merk.” Door het binnenhalen van de award genereerde Franck veel (media-)aandacht. Het leverde hem een ontmoeting met Freddy Heineken op. “Ik had in een interview met HP/De Tijd gezegd dat ik weleens met hem wilde gaan zitten. Een paar weken later werd ik door zijn secretaresse gebeld met de vraag wanneer het schikte.” Een datum werd gepland en voor ze het wisten waren ze 2,5 uur verder. “We hadden het over van alles en nog wat. Over de zaak, mijn medewerkers, maar bijvoorbeeld ook over tennis.” De twee hielden contact en er werden tips uitgewisseld. Franck kreeg van de topman bijvoorbeeld toegang tot het Heineken-museum om materiaal voor een nieuwe horecazaak uit te zoeken. “Samen met Eric Siebenheller heb ik toen in opdracht van Heineken een training voor horecamedewerkers opgezet: Goed Getapt. Een niet-kundige barmedewerker kan het hele proces verprutsen. Mensen koppelen die slechte tap-ervaring dan aan het biermerk”, vertelt Franck. “Een merk als Heineken heeft eigenlijk alles in de hand, tótdat het biertje wordt getapt in de kroeg. Ik heb geholpen om die laatste stap te perfectioneren.”

‘Ik had drie banen en werkte gewoon 100 uur in de week’

‘Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden’ Trotse medewerkers

“Het gaat erom dat je overbrengt hoe trots je op het merk bent.” Daarvoor hoef je volgens Franck niet in uren in de boeken te zitten en alles te leren over de samenstelling van bier. Sterker nog: “Ik heb eigenlijk helemaal geen verstand van bier. Ik weet wél alles over het stukje ‘van tap tot tafel’. Als je eerste drankje je verrast, dan bestel je nog eens of kom je nog een keer terug.” Een voorbeeld? “Ik bestelde laatst een chocolademelk voor mijn dochtertje. We kregen een prachtig glas met warme melk en stukjes chocolade om erin te doen. Onze dag was meteen goed. De tijd dat je weg kon komen met een zakje thee en heet water, is bijvoorbeeld ook voorbij. Je moet het ánders doen.” Franck vindt dat horecaondernemers soms ook wat meer hun best mogen doen. “Neem het personeelstekort. Ja, dat is lastig, maar je mag jezelf ook weleens afvragen: waarom zijn die mensen vertrokken? Omdat ze jaren slecht betaald kregen en heel onregelmatig moesten werken. Ik zie de afgelopen jaren niet als een herstart, maar als een reset. De horeca gaat er hoe dan ook anders uitzien. En daar hoort training voor de optimale horeca- en bierbeleving bij.” Dankzij de coronapandemie zag het leven van Franck er even heel anders uit. “Ik heb mezelf de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden. Voorheen was ik altijd onderweg. Op Schiphol kenden ze m’n naam. Nu geniet ik met mijn vrouw en 6-jarig dochtertje veel meer van het familieleven. Ik ben begonnen met het maken van YouTube-filmpjes.” En die trainingen? “Het kriebelt wel hoor. Ik wil hoe dan ook de horeca weer gaan helpen om voor een topbeleving te zorgen. Want er is niks mooier dan die jonge mensen te leren hoe ze voor de gast een fantastische ervaring kunnen creëren. Zo zorg je ervoor dat die gast terugkomt, meer uitgeeft en zich als ambassadeur van het bedrijf gaat gedragen.” ■

Trainingen bij relaties van Repay HRM

In de horeca draait alles om de beleving en daarin spelen medewerkers een essentiële rol. Daarom investeert Repay HRM in de ontwikkeling van horecamedewerkers. In overleg met Franck en een aantal horecarelaties is dan ook een scholingsbudget beschikbaar gesteld. Door middel van een training leren medewerkers alles over klantbeleving. Bovendien halen ze hierdoor meer voldoening uit hun werk, omdat ze zien dat hun gasten tevreden zijn.

27


)) Leuk om te weten

Bijzondere tips Veranderen moet je willen én kunnen. Het ‘waarom’ is belangrijk; het punt op de horizon. Maar ook: ben je in staat om zaken nét even anders te bekijken? Een paar tips om in je vrije tijd inspiratie op te doen en je ogen (en oren) de kost te geven.

Documentairefilm Nederland onder water

Nog geen 30 jaar geleden was het ondenkbaar om een onderwaterfilm te maken in Nederland. In het vervuilde, troebele water was niets te zien en een groot deel van ons water was levenloos. De ergste vervuiling is inmiddels achter de rug. Zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug, schoon water bruist weer van het leven. Daar mogen we trots op zijn. Afgelopen jaren heeft regisseur Arthur de Bruin duizenden uren onder water doorgebracht op zoek naar de meest spectaculaire verhalen, verteld door Gijs Scholten van Aschat. De film is in de bioscoop te bekijken vanaf 12 mei 2022.

Actief leren Een andere taal met italki

Het leren communiceren in een vreemde taal heeft een positief effect op je hersenen. Uit onderzoek blijkt dat hersenen groeien bij het leren van een vreemde taal. Ook heeft twee- of meertaligheid cognitieve voordelen, het verbetert bijvoorbeeld je concentratie en je geheugen. Een nieuwe taal leren is niet eenvoudig, het kost tijd én energie. Bedenk vooraf wát je precies wilt leren en waarvoor. Gaat het om een alledaags praatje of de weg vragen tijdens je vakantie? Of wil je een gesprek voeren met een collega in het buitenland? Het platform italki.com biedt uitkomst. Op het online platform kun je je spreekvaardigheid in meer dan 150 talen (!) oefenen. Je geeft de taal in die je graag wil leren en er verschijnen namen van mensen die jou hier bij kunnen helpen. Je kunt kiezen tussen hulpleraren en leraren met diploma’s. Je kunt er ook voor kiezen om een proefles te nemen en je ziet meteen de beschikbaarheid van de leraar naar keuze. De grote online community van italki biedt je de mogelijkheid om met anderen, in hun taal, al snel informele gesprekken te voeren. Want hoe hard je ook studeert: vooral oefenen in de praktijk geeft je het snelste resultaat. www.italki.com

28


Leuk om te weten ))

Boek Uitwaaien

Je zou kunnen denken dat het boek ‘Uitwaaien’ enkel gaat om de mooiste plekjes in Nederland om de wind door je haren heen te voelen, maar niets is minder waar. Dit boek van Daphne Deckers beschrijft allerlei zaken die typisch Nederlands zijn: van een verjaardagskalender op het toilet tot bitterballen bij de borrel. Met vele persoonlijke verhalen en vol met illustraties neemt Daphne ons mee op een inspirerende reis door Nederland.

Boek Gek van geld

Eef van Opdorp (bekend van het tv-programma Uitstel van Executie) schreef al eerder boeken over geldzaken, zoals ‘Pubers & Poen’ en ‘Geld gezin en geluk’. In haar nieuwste boek ‘Gek van geld’ leert ze je anders kijken naar de relatie die je met geld hebt. Beter met geld omgaan is geen kwestie van het maken van rekensommetjes, maar meer van goed luisteren naar je gevoel. De impact van geld(-stress) op ons leven is enorm. Grip houden op je geldzaken geeft vrijheid en rust. Dit boek zet je aan je te verdiepen in je zogenoemde geldbrein en je onbewuste patronen. De geldtypetest laat zien welke strategieën voor jou werken om meer te sparen, investeren en/of te beleggen.

(Klassieke) muziek is gezond

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muzikale ritmes een positief effect hebben op je brein. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat muziek ons hele brein activeert – en niet alleen het deel van je hersenen dat met horen te maken heeft. Vooral klassieke muziek zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Een top 5 van wat klassieke muziek je kan opleveren: 1. Betere concentratie Volgens Erik Scherder, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek ‘Singing in the Brain light’ kan klassieke muziek leiden tot betere concentratie. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors. 2. Maakt gelukkig Als je naar muziek luistert die je fijn vindt, komt er dopamine vrij in je hersenen. Dat is een stofje dat bijdraagt aan het geluksgevoel. Uit onderzoek van het Medical & Biological Research Center in Mexico blijkt dat het luisteren naar klassieke muziek zelfs symptomen van depressie kan verlichten. 3. Lagere bloeddruk Als je naar klassieke muziek met een lage frequentie luistert, daalt je hartslag en bloeddruk – zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. 4. Betere nachtrust Kom je moeilijk in slaap? Drie kwartier voor je gaat slapen naar muziek met een lage frequentie luisteren, kan een positief effect hebben op de kwaliteit van je nachtrust, volgens een onderzoek van de Case Western Reserve Universiteit in Cleveland. 5. Klassieke muziek maakt zen Wanneer je veel stress ervaart, kun je volgens een onderzoek van het UMC Groningen het beste naar non-complexe klassieke muziek luisteren.

Luistertip MOZART - String Quartets, Vol. 2 (K. 80, 458, 499) Door Armida Quartett

29


)) Repay HRM

De mensen bij Repay HRM

Als relatie van Repay HRM kun je met verschillende medewerkers van diverse afdelingen te maken hebben. Maar wat doen die afdelingen nu precies en wie werken daar? En vooral: wat is hun toegevoegde waarde voor jou?

Afdeling Sales

‘We willen zoveel mogelijk ondernemers ondersteunen met onze dienstverlening’ Voordat een bedrijf klant is bij Repay HRM, heeft die al veelvuldig contact met het salesteam. Manager Sales Leon Vugts vertelt over de werkzaamheden van deze afdeling. “Wil een ondernemer weten welke voordelen het oplevert om met een organisatie als Repay HRM te werken? Ons salesteam vertelt daar graag meer over”, vertelt Leon. “Wij leggen op een begrijpelijke manier uit hoe onze dienstverlening ondernemers ondersteunt en ontzorgt. Bovendien geven we aan hoe we zorgen voor onze medewerkers, zodat het voor iedereen goed geregeld is.” Proactief en enthousiast gaan de accountmanagers op pad om met potentiële relaties het gesprek aan te gaan over de diensten van Repay HRM. “Wij zijn geen types die de hele dag op kantoor zitten, maar komen graag langs om ondernemers persoonlijk te adviseren hoe Repay HRM werk uit handen kan nemen. Wanneer je ergens op bezoek gaat, krijg je een beter beeld bij het bedrijf én de mensen

30

die er werken. Dat is belangrijk als je een oplossing op maat wilt bieden.”

Persoonlijke betrokkenheid

Ondernemers in het mkb worden door de accountmanagers op een persoonlijke manier geadviseerd. Bijvoorbeeld over het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap en het brede dienstenpakket. De afdeling is verantwoordelijk voor het hele traject om een relatie te worden van Repay HRM. “Onze taak? Zorgen dat alles soepel verloopt. We zijn ontzettend resultaatgedreven en willen zoveel mogelijk ondernemers ondersteunen met onze dienstverlening.” ■

‘Doordat we zo betrokken zijn, willen ondernemers met ons samenwerken’


Repay HRM ))

Afdeling Verzuim

‘Bij ziekmeldingen zoeken we een passende oplossing’

Ziek zijn is nooit fijn, maar ook op de werkvloer brengt het de nodige uitdagingen met zich mee. Renate de Jonge, Manager Verzuim, biedt met haar afdeling begeleiding op dit gebied. “Wanneer iemand ziek is, wordt er contact met ons opgenomen. Wij kijken naar de (aan te nemen) duur van de ziekte, de situatie en de reden van de ziekmelding”, vertelt Renate. De meeste ziekmeldingen zijn gelukkig van korte duur.

‘Je moet inlevingsvermogen hebben en probleemoplossend handelen’

Probleemoplossend handelen

Dagelijks komen er meldingen binnen, variërend van griep tot botbreuken of erger. “Voor elke situatie dienen wij een passende oplossing te bieden, waarbij we de belangen van de relatie én de medewerker niet uit het oog verliezen.” Renate geeft een voorbeeld: “Heb je een gebroken been? Dan kun je misschien zittend werk uitvoeren.” Opdrachtgevers en medewerkers kunnen altijd bij de afdeling Verzuim terecht voor bijvoorbeeld vragen over een veranderende werksfeer of de hoeveelheid werkzaamheden. “Klop op tijd aan als je merkt dat iemand klachten heeft of niet helemaal goed in zijn vel zit. Dan kunnen wij adviseren hoe je daar het beste mee omgaat.” ■ 31


)) Repay HRM

Samen verantwoordelijk voor verzuim Het thema verzuim is al 15 jaar onderdeel van zijn takenpakket. Bas Paridaens (47 jaar), COO bij Repay HRM is dus de aangewezen persoon om hier meer over te vertellen.

Verzuim, iedere organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Van medewerkers die een dagje ziek zijn tot iemand die langdurig niet op het werk verschijnt. “Onder verzuim valt eigenlijk alles wat er speelt waardoor werknemers niet aanwezig zijn”, vertelt Bas. Voor medewerkers is verzuim natuurlijk niet fijn, maar voor ondernemers kan verzuim ook een behoorlijk risico zijn, zeker met de krappe arbeidsmarkt. Wat als er een medewerker uitvalt en je vindt geen vervanger? Om over het kostenplaatje nog maar niet te spreken. “Wanneer je samenwerkt met Repay HRM, zijn de medewerkers bij ons in dienst. Dat biedt voordelen. Wij dragen alle risico’s als het gaat om ziekte, ontslag en het wegvallen van werk. Daardoor kunnen onze relaties zich richten op daar waar ze het beste in zijn: ondernemen.” Maar dat betekent natuurlijk niet dat relaties geen ‘last’ meer ondervinden van verzuim. “Als iemand wegvalt, betekent dat hoe dan ook dat er meer werk op het bordje van collega’s terechtkomt. Als dat tijdelijk is, is dat meestal wel op te lossen. Totdat het structureel is, dan moet er wel iets gebeuren.” Om te voorkomen dat mensen langdurig uitvallen, wat voor zowel de werknemer als de werkgever heel vervelend kan zijn, is de ‘Wet Verbetering Poortwachter’ in het leven geroepen. Bas: “In de wet is vastgelegd dat wij ons, samen met de opdrachtgever en werknemer, moeten inspannen om de persoon in kwestie zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen en hoe dat proces eruitziet.”

Op zoek naar een oplossing

Om dat voor elkaar te krijgen is het volgens Bas belangrijk dat je weet wat de oorzaak van verzuim is. “Naast oorzaken die zichtbaar of bekend zijn bij een werkgever, zoals een ernstige ziekte, zijn er ook medewerkers die niet zo graag vertellen over de reden van hun afwezigheid.” Bas noemt een voorbeeld: “Onlangs voerden we een gesprek met een alleenstaande moeder die regelmatig afwezig was. In het 32


Repay HRM ))

‘De verantwoordelijkheid van re-integratie ligt niet alleen bij Repay HRM en de opdrachtgever’ gesprek kwam naar voren wat nu het échte probleem was. Ze vertelde ons dat ze haar balans tussen werk- en privé maar niet kon vinden. De hele situatie leverde haar veel stress op en daardoor verzuimde ze. En haar problemen met haar opdrachtgever bespreken? Dat durfde ze niet. We hebben haar toen kunnen helpen door een psycholoog in te zetten. Met een aantal handvatten op zak durfde ze het gesprek uiteindelijk aan te gaan. Samen hebben ze een manier kunnen vinden waardoor het wél werkt.” Bas vervolgt: “Overigens hadden we in dit geval ook een reintegratietraject als uitkomst kunnen bieden. De werknemer hoeft niet altijd in dezelfde functie terug te komen of meteen voor 100 procent te werken. Wij denken met opdrachtgevers en medewerkers na over een goed en passend traject voor alle partijen.”

Providerboog

Uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel: verzuim voorkomen en zo snel mogelijk aan de slag. Bas: “De opdrachtgevers, de medewerkers en ook wijzelf zijn erbij gebaat wanneer iemand gewoon weer aan het werk is en kan.” Daarom investeert Repay HRM in een zogeheten providerboog: een groep zorgvuldig geselecteerde organisaties zoals fysiotherapeuten, jobcoaches en psychologen voor een snellere en betere re-integratie. “Of dat nu binnen het bedrijf is of daarbuiten.” “De verantwoordelijkheid van re-integratie ligt niet alleen bij Repay HRM en de opdrachtgever”, benadrukt Bas. “Soms merk je dat werknemers een beetje achteroverleunen, ziek is ziek. Maar ook de werknemer dient zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Welke werkzaamheden kan je wél verrichten na een bepaalde aanpassing? Die gesprekken voeren we ook, alleen al het creëren van bewustwording kan veel opleveren.”

Toekomst

Als Bas naar de toekomst kijkt, wil hij nog meer aan de slag met verzuimpreventie. “Het liefst merken we signalen vroegtijdig op, voordat iemand uitvalt. Dat is ons doel voor de komende tijd; nog meer contact met de relatie en medewerker. Daarnaast was de coronaperiode een drukke periode. Door het verwerken van een groot aantal coronameldingen verdween de focus op het regulier verzuim naar de achtergrond. De komende tijd gaan we er hard aan werken om weer te zorgen dat we alle aandacht hebben voor het contact. Zodat iedereen gezond, met plezier en vitaal aan de slag kan gaan!” ■ 33


)) Relatie van Repay HRM

Paspoort Naam: Peter Paul Grimme Leeftijd: 43 jaar Functie: Restauranteigenaar

‘We hebben nu zelfs een tweede keuken’ Tijdens de eerste lockdown besloot hij de tent volledig te sluiten. Maar toen het coronavirus niet wegging, was afwachten geen optie meer. Peter Paul Grimme van Restaurant de Kamer besloot zich daarom te wagen aan het bezorgen van maaltijden.

Peter Paul nam het restaurant, in hartje Emmen, officieel zo’n 15 jaar geleden over van zijn vader. De horecazaak had genoeg aanloop door de locatie midden in het centrum. Totdat in maart 2020 de pandemie de wereld op zijn kop zette. De restauranteigenaar, die al zo’n twee jaar klant is bij Repay HRM, denkt eerst dat het een kwestie van een aantal weken of misschien maanden is. “Ik kon het financieel wel even uitzingen, dus besloot maar gewoon dicht te gaan. Niemand had toen natuurlijk ook echt een duidelijk beeld van corona.”

Binnen een week

Hij en zijn partner komen die eerste lockdown goed door, maar eenmaal bezig met de kerstvoorbereidingen komen er onzekerheden naar boven. Dus besluit Peter Paul zich toch eens in bezorgen te verdiepen. “En toen kwam de tweede lockdown nog eerder dan we al hadden verwacht. Binnen een week had ik de bezorgdienst opgezet.” De bestellingen gaan op een duurzame manier de deur uit. Zijn medewerkers trekken eropuit met elektrische voertuigen, zogeheten Spyder Wheelz, en een stads- of 34

invalidewagentje. “Je kunt wel een busje of scooter nemen, maar ik vind dat je toch ook naar het milieuaspect moet kijken. Ik heb zelf ook kinderen en wil de aarde nog wel een beetje leuk voor ze achterlaten. Bovendien: klanten waarderen het ook.”

Tweede keuken

In het begin had Peter Paul nog wat twijfels, maar inmiddels loopt het goed. Zo goed dat er zelfs een tweede keuken bij is gekomen die ’s avonds alleen voor de bestellingen is bedoeld en ’s middags wordt gebruikt voor voorbereidingswerk. “Ik heb echt geen spijt van deze beslissing. Het hoort ook bij ondernemen. Dat je, eigenlijk dagelijks, veranderingen durft door te voeren. Anders kom je ook niet verder.” ■

‘Veranderingen doorvoeren hoort ook bij ondernemen’


Relatie van Repay HRM ))

Foto Joeri Greve

The Sleeping Agency pakt kansen en breidt uit Kevin Scholten (28) en Ruben van Goor (29) begonnen in 2019 The Sleeping Agency. Het succes van het jonge bedrijf was helaas van korte duur. Door de pandemie stond de omzetteller in no time op 0. Maar daar laten de twee ondernemers zich niet door tegenhouden.

Kevin en Ruben woonden 6 jaar lang samen in een studentenhuis in Breda. Een mooie tijd waarin ze beste vrienden werden én waarin, naast veel gefeest, ook hard gestudeerd en gewerkt werd. Want al in hun studententijd hadden ze ieder hun eigen eenmanszaak. “Ik werkte als stagemanager op verschillende festivals”, vertelt Kevin. “Ruben verhuurde gepimpte caravans aan evenementen. Door het nauwe contact dat ik met de festivalbranche had én de vraag naar de festivalcaravans, kwamen we op het idee om The Sleeping Agency te starten: een bedrijf dat gespecialiseerd is in tijdelijke slaapaccommodaties voor festivals en evenementen.”

Beste vrienden en compagnons

De twee besloten er in 2019 voor te gaan. Ruben was net afgestudeerd aan de opleiding Commerciële

Economie en Kevin had een diploma International Event Management op zak. Het bleek voor de twee net afgestudeerden het perfecte moment om samen een bedrijf te starten. Ruben: “Het eerste echte ondernemingsjaar samen verhuurden we 4 caravans en na een tijdje hadden we zo’n 30 caravans in een loods staan. Met een vaste pool van oproepkrachten werkten we hard en de hele zomer door. In die periode waren we vooral gericht op festival­bezoekers.” “Maar na een tijd kregen we vanuit verschillende organisaties de vraag of we niet méér slaapaccom­ modaties hadden”, vult Kevin aan. “We besloten ons aanbod aan te vullen met tenten en bedden.” En dat bleek een goede zet. The Sleeping Agency werd niet meer alleen benaderd door festivalbezoekers, maar ook )) 35


Foto Joeri Greve

)) Relatie van Repay HRM

door festivalorganisaties, de sportwereld, mensen met trouwplannen én de overheid. Kevin: “De diversiteit aan opdrachten is heel mooi. De ene keer zet je een camping op voor een groot festival, de andere dag regel je 600 bedden voor een noodopvang voor vluchtelingen. The Sleeping Agency bleek dus een succes.”

Veerkracht

Van dat succes konden ze helaas niet lang genieten. Corona gooide roet in het eten. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, zochten de twee jonge ondernemers naar manieren om door te gaan. Ruben: “Met oog op wat wél kon, besloten we in samenwerking met Maik van Breda en Jasper van Goor (Rubens neef), twee andere ondernemers uit de festivalbranche, een pop-upfamiliecamping te starten. Vakantie in eigen land werd door de crisis immers populair en de spullen stonden toch in de loods.” Samen kwamen ze eind juli 2020 tot het concept Camping Hemelrijk. Kevin: “Meteen uitvoeren bleek onmogelijk. Voor slaapaccommodaties zorgen is één, maar een complete familiecamping opzetten, inclusief horeca en entertainment, vraagt om veel meer.”

‘Als ondernemers in hart en nieren gaat ons hart sneller kloppen als iets lukt en werkt’ 36


Relatie van Repay HRM ))

‘Met oog op wat wél kon, besloten we een pop-upfamiliecamping te starten’

Een tweede succes

Het viertal ging op zoek gaan naar de perfecte locatie. “Jasper kwam uit bij een stuk recreatiegrond, om de hoek bij Billypark Hemelrijk in Odiliapeel. Dit park is voorzien van zwembaden, attracties, een circus en nog veel meer”, vertelt Ruben. “Het leek ons dan ook de ideale locatie om onze pop-upcamping op te organiseren.” Samen kwamen ze met Billypark Hemelrijk tot een overeenkomst. “Eind april 2021 gingen we live, de

Foto Jason Setzer

Gelukkig konden ze met de juiste hulp toch vrij snel tot actie overgaan. “Ruben en ik hebben verstand van het opzetten van een camping terwijl Maik en Jasper bekend zijn met het organiseren van festivals, bestemmingsplannen en wet- en regelgeving. Daarnaast hebben we de hulp ingeschakeld van Repay HRM. Waar zij eerst alleen de hr-administratie voor onze pool van oproepkrachten verzorgden, namen zij vanaf dat moment de gehele personeelsadministratie (dus ook voor de mensen in vaste dienst bij The Sleeping Agency - red.) over. Dat heeft ons veel tijd gescheeld.”

boekingen stroomden binnen en een succesvol seizoen volgde. Zelfs Fabrice Swens, toenmalig commercieel directeur bij Repay HRM, is met zijn gezin langsgekomen. Fijn om naast zakenpartners ook een persoonlijke band te hebben.” “Een familiecamping is totaal iets anders dan wat we deden, maar zeker niet minder leuk”, benadrukt Kevin. “Als ondernemers in hart en nieren gaat ons hart sneller kloppen als iets lukt en werkt. Daarom blijft deze camping, ook als de coronamaatregelen niet meer gelden, bestaan.” Maar als het aan Kevin en Ruben ligt, blijft het hier niet bij. “We pakken samen iedere kans aan die op ons onder­ nemerspad komt. Niet alleen als compagnons, maar ook als beste vrienden.” ■

37


)) Leuk om te weten

Voortvarend veranderen ‘Als de wind verandering waait, bouwen sommige mensen muren en andere windmolens.’ Bij dit Chinese gezegde kunnen we ons allemaal iets voorstellen. Verandering is niet altijd makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat je team er zo goed mogelijk mee omgaat?

Toen corona uitbrak, was voor iedereen duidelijk waarom er iets moest veranderen en dat het snel moest. In no time was iedereen via Teams of Zoom aan het vergaderen. Natuurlijk waren er hobbels, maar over het algemeen werd vooral duidelijk wat wél kon. Hoe dat kan? Vooral omdat voor iedereen de urgentie van deze verandering duidelijk was. Als je iets wilt veranderen, is het dus zaak om uit te leggen wat de ander eraan heeft. Je moet duidelijk maken waarom die verandering nodig is. Want waarom zou je als medewerker je dagelijkse routine doorbreken, als dat in jouw ogen helemaal nergens voor nodig is?

Maak het persoonlijk

Probeer je in te leven in de persoon in kwestie. Want wat voor Janet van hr belangrijk is, zegt Pieter van ICT misschien helemaal niks. Grote kans dus dat je de plank misslaat met massacommunicatie (een berichtje op intranet). Focus liever op wat iemand nodig heeft en

‘Maak duidelijk waarom verandering nodig is’

38

spreek zijn of haar taal. Voorkom dat je blijft hangen in algemene termen als ‘eigenaarschap’ en vertel concreet wat je nou eigenlijk anders zou willen zien. Bijvoorbeeld: we willen voortaan dat iedereen minimaal een klant­ gesprek per week voert. En verpak je boodschap niet alleen in een ellenlange tekst, maar maak ook een video of infographic. Iedereen verwerkt informatie immers op een andere manier.

Betrek medewerkers

Nog een reden waarom dat intranetberichtje irritatie kan oproepen: het kan als donderslag bij heldere hemel komen. Het management praat misschien al maanden over die nieuwe aanpak, maar is dat ook zo bij de rest van de medewerkers? ‘Strooi’ een verandering niet over ze uit, maar betrek ze er vanaf het begin bij. Dan voelt het als ieders verandering en niet als een idee dat in een ivoren toren is bedacht. Zo zorg je ervoor dat verandering geen ‘moeten’ meer is, maar ‘willen’ wordt.


Leuk om te weten ))

Feedback geven

Vergeet zeker niet om feedback te geven. Een keer zeggen dat het anders moet? Daar kom je nergens mee. Herhalen en bijsturen (feedback geven) is superbelangrijk. En niet alleen je team moet bijsturen, ook managers moeten bereid zijn hun plannen bij te stellen. Misschien blijkt dat wat op papier stond, in de praktijk toch niet zo goed werkt.

Sta daar open voor. Want een ding is zeker: verandering is nooit ‘af’. Als alles goed loopt, dan komt er vanzelf weer iets voorbij (een pandemie, een nieuwe trend, wensen van klanten of medewerkers), waardoor het weer anders kan. Chinees is dit spreekwoord niet, maar wel passend: ‘verandering is de enige constante’. ■

‘Als medewerkers zelf willen veranderen, dan is het geen ‘moetje’ meer’

39


)) Leuk om te weten

Hotspots in

Sfeervol Nijmegen

Ben je op zoek naar een totaaloplossing om jouw onderneming te ontzorgen op het gebied van HR? En ben je gevestigd in Gelderland? Dan staat Viveka Oortman voor je klaar. Vanuit de Repay HRM-vestiging in Nijmegen staat zij garant voor een deskundige HR-dienstverlening. Maar er zijn nog zoveel meer redenen om de stad te bezoeken.

De oudste stad van Neder­ land kan bogen op een rijk Romeins verleden. Maar in wat ooit legernederzetting Noviomagus heette, zijn het vooral sporen van de middeleeuwen die zichtbaar zijn. Strikt genomen is het gros van de bouwsels in het Nijmeegse Kronenburgerpark net ietsjes jonger, maar de Kruittoren stond hier al in 1425 pontificaal. En ook de stukken stadsmuur die te zien zijn, waren destijds nog intact en omsloten de hele stad.

Skyline

Reizigers die destijds naar Nijmegen kwamen, zagen al van veraf de Stevenstoren en het Valkhof opdoemen. Die laatste is vandaag de dag minder in het oog springend, maar de toren van de Sint Stevenskerk steekt nog steeds met kop en schouders boven de Nijmeegse skyline uit. Rond 1500 was dat een baken aan de horizon, waardoor handelaars, pelgrims, marktlui en dagjesmensen feilloos hun weg konden vinden.

Ontbijt of brunch: Fresca

Fresca is zeker wanneerde zon schijnt een heerlijke plek voor je ontbijt of brunch. Geniet op het Faberplein van al het lekkers en blijf vooral lang hangen. Van Broeckhuysenstraat 16, Nijmegen www.frescanijmegen.nl 40

Wandelen door de stad

Nijmegen ontdek je eenvoudig én spannend te voet met de ‘Walk of the Town’: een (groene) lijn die door de stad heen kronkelt. Het is een belevingsroute langs culturele hotspots, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten. Met de ‘Walk of the Town’ zie je het allemaal! Volg gewoon de lijn en laat je verrassen. Er is zelfs een audiowandeling bij ontwikkeld. Meer info op: www.intonijmegen.nl


Leuk om te weten ))

Borrelen: Stadsbrouwerij De Hemel

Bestel hier je eigen proeverijtje bier van Nijmeegse bodem en vraag er ook wat kaas met biermosterd bij; ook die wordt gemaakt van eigen gebrouwen bier. Franseplaats 1, Nijmegen www.restaurantdehemel.nl

Dineren: Klinkklaar

In Nijmegen-Oost namen in 2020 drie voormalige studenten uit de stad het eetcafé Klinkklaar over. Ze hebben het inmiddels flink aangepakt en bieden “zonder poeha” lekkere gerechten in een sfeervolle ambiance. Tooropstraat 59, Nijmegen www.klinkklaar.nl

Dineren: Bistro Flores

Er is een goede kans dat je hier veel vaker wilt komen, want Bistro Flores staat voor urenlange pure verwennerij. Ambacht en eenvoud in de keuken, waar met passie gekookt wordt met ingrediënten die voornamelijk van lokale, kleine producenten komen. Kelfkensbos 43, Nijmegen www.bistroflores.nl

Koffie: Puck Specialty Coffee

De állerlekkerste koffie van Nijmegen! Hier móet je – naast je heerlijke koffie - de kaneelbroodjes of het vegan saucijzenbroodje proberen. Van Welderenstraat 132, Nijmegen www.puckspecialtycoffee.nl

Overnachten: Hotel Credible

In Nijmegen kun je gerust enkele dagen je prima vermaken. Dan is een fijne plek om te slapen wel handig. Hotel Credible is dan een echte aanrader en absoluut geen standaard hotel. De sfeervolle explosie van kleur maakt dat je misschien nóg wel een nachtje wil blijven, gewoon om er te zíjn. Hertogstraat 1, Nijmegen www.in-credible.nl 41


De leukste secundaire arbeidsvoorwaarde: Wegnahetwerk.nl! Wil jij je medewerkers iets extra’s bieden?

Inclusief

eigen logo Vanaf

€ 4,75

na inloggen

per medewerker per jaar

Met Wegnahetwerk.nl geef je je medewerkers toegang tot een website vol voordelen. Zo profiteren zij van kortingen tot maar liefst 50% op de leukste uitjes én ontvangen zij voordelen op reizen, producten en cadeaukaarten. De leukste manier om medewerkers te binden aan je organisatie! Meer informatie of een demo aanvragen? Ga naar www.zakelijk.wegnahetwerk.nl of neem direct contact op via 070-4132155.

Smart words beautiful designs crazy results Pak je voorsprong op de markt. Met alle digitale marketing expertises onder één dak zorgen we dat je merk slimmer en effectiever wordt dan je concurrentie. Bezoek onze website voor meer informatie: trn.eu

TRN-00168 Advertentie Repay-v3.indd 1

04-04-2022 14:13


Relatie van Repay HRM ))

‘Afwachten kan je de kop kosten’ Veel bedrijven hadden tegenslag(en) door de coronacrisis. Vooral de evenementensector kreeg het zwaar te verduren. Ook bij Micodo Transport, logistiek dienstverlener in deze branche, kwam alles stil te liggen. Maar het bedrijf bewees dat je het ook om kunt buigen.

Micodo Transport wordt al bijna 30 jaar lang geleid door broer en zus Heino en Natasja, nadat zij het overnamen van hun vader. Zij verzorgen onder meer het transport en de opbouw voor evenementen. De afgelopen twee jaar vielen ze in een flink, zwart gat. Door de coronacrisis kwam de hele sector stil te liggen. Ze zagen hun omzet met zo’n 85 procent dalen. “Alles waar wij goed in waren, ging op slot. We moesten het bedrijf echt terugbrengen naar het minimum”, geeft Natasja aan. “We moesten bijna 35 mensen laten gaan en 30 voertuigen wegdoen.”

Moeilijke en emotionele gesprekken

Die beslissing was niet makkelijk. En de gesprekken voeren al helemaal niet. “Dan zit je hier op een gegeven moment met z’n tweeën en de boekhouder. Dan komen één voor één de mensen binnen die je dan de deur moet wijzen. Sommigen liepen hier pas net rond. Dat is echt verschrikkelijk moeilijk. Dat doet ook wel iets

GEFELICITEERD

Natasja en Heino werden in maart verkozen tot Nijmeegs Ondernemer van het Jaar 2021

met je op persoonlijk vlak”, vertelt Heino. Ook bezuinigt het transportbedrijf zoveel mogelijk op extra kosten en diensten die er in de loop der jaren in waren geslopen. “We hebben alle lopende contracten eruit gegooid. Van sponsoring tot schoonmaakdiensten en van fruit op kantoor tot abonnementen op bladen. Als we dat niet hadden gedaan, bestonden we nu niet meer.” Alleen de kosten drukken, was niet genoeg. Er moest toch ook geld binnenkomen om te kunnen blijven bestaan. Maar zonder festivals en evenementen viel er weinig brood te verdienen. “We werden met de neus op de feiten gedrukt”, ))

‘We werden gedwongen weer ondernemer te worden’ 43


)) Relatie van Repay HRM

Paspoort

Naam: Natasja Vink en Heino van Ophuizen (zus en broer) Leeftijd: 51 en 49 jaar Functie: Directeuren Micodo Transport in Nijmegen

44


Relatie van Repay HRM ))

‘Medewerkers deden meer dan wat we van ze zouden vragen of verwachten’

zegt Heino. “We hadden een mooi bedrijf en alles liep wel prima. Maar eigenlijk kabbelde het allemaal maar een beetje. We deden al tien jaar hetzelfde. Nu werden we gedwongen om weer ondernemer te zijn. We moesten weer stappen zetten. En niet zonder risico.”

Nieuwe tak

Het tweetal besloot hun nog overgebleven wagenpark daarom voor iets anders in te gaan zetten. En dat met hun vaste medewerkers. Er werden geen grote stellages meer vervoerd, maar ze zagen kansen in de ‘fijnmazige distributie’. Dit zijn te grote producten voor de ‘postbezorgers’, maar weer te kleine artikelen voor grote transport- en distributiebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan mobiele airco’s en wasmachines. Micodo’s medewerkers van bijvoorbeeld de klantenservice gingen, hup, de wagen in. Iedereen kreeg eigenlijk wel (tijdelijk) een andere functie. “Onze mensen op kantoor hebben de toiletten schoongemaakt, onze planners hebben in het magazijn meegeholpen, ik heb met de auto transporten gedaan en Natasja is planner geweest”, aldus Heino. De fijnmazige distributie sloeg aan en binnen een jaar begonnen ze alweer behoorlijk te groeien. Zowel qua aantal medewerkers als voertuigen. Natasja: “Je kunt erg goed zijn in de dingen die je al heel lang doet, maar je moet nooit blind zijn voor veranderingen en kansen. Die pakken we nu. Ook omdat het moest, natuurlijk. Maar als je dan ziet dat het lukt, is dat hartstikke fijn. Dat geeft echt weer

energie.” Ook hadden ze het niet zonder hun medewerkers kunnen doen. “Niemand heeft ons iets kwalijk genomen. Ze zagen ook dat het bedrijf ineens bijna ter ziele ging. We hebben een bedrijf dat bijna 45 jaar bestaat en binnen twee weken zaten we zo ongeveer aan de grond. De mensen die konden blijven, hebben echt hun schouders eronder gezet. Ze deden meer dan wat we van ze zouden vragen of verwachten om het bedrijf te redden.”

Redder in nood

Ook Repay HRM was een redder in nood voor de twee. Ze hadden er altijd al een fijne partner aan voor de (personeels-)administratie voor de flexibele werknemers. In coronatijd vonden Heino en Natasja al helemaal dat Repay HRM dat stapje extra deed. “Ze hebben medewerkers van ons opgevangen, wat ons een hoop kosten bespaarde. Toen we later juist weer mensen nodig hadden, konden zij hierin voorzien en zorgden ze dat die de juiste opleiding kregen. Ook zijn er zo mensen bij ons teruggekomen. Als dat niet was gelukt, hadden wij dit bedrijf echt niet meer gerund.” Nu de evenementen en festivals wél weer door kunnen gaan, zijn ze van plan de nieuwe tak ernaast te blijven doen. Het bevalt ze namelijk uitstekend. Broer en zus hebben daarom ook nog wel een tip voor andere ondernemers. “Durf stappen te zetten. We zien veel ondernemers die in dezelfde situatie zaten en toch nog even de mensen en voertuigen aanhielden. Dat afwachten kan je de kop kosten.” ■ 45


)) Leuk om te weten

(On)interessante feitjes over

Veranderen

Leuk bericht

Een tekstberichtje op je telefoon met ‘goede nacht’, ‘slaap lekker’ en ‘goede morgen! :)’ activeren het deel van je hersenen dat gaat over geluksgevoel.

Hersenwerk

Veranderen is hersenwerk: onze hersenen zijn verantwoordelijk voor wat we doen en laten. Pas wanneer we processen binnen onze hersenen kennen, kunnen we ze beïnvloeden. Er zijn drie breinen die ons leven bepalen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Elk brein heeft een andere invloed op gedrag. Kort samengevat: het reptielenbrein doet wat het gewend is, het zoogdierenbrein doet wat goed voelt en lekker is en ten slotte het mensenbrein, dat rechtvaardigt wat de andere twee doen.

Onverwacht stabiel

Je ‘basispersoonlijkheid’ is relatief stabiel gedurende je leven. We denken vaak dat die verandert naarmate we ouder worden, maar het zijn onze gewoonten die veranderen, onze kracht, gezondheid, verantwoordelijkheden en omstandigheden. Er zijn drie aspecten die wél veranderen hoe ouder we worden: je angstniveau, je vriendelijkheid en je nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen.

Emoties

Emoties beïnvloeden níet hoe we met anderen communiceren. Het is juist andersom: hoe we met anderen communiceren, beïnvloedt onze emoties.

46

Ohjee: je brein kan niet multitasken

Jammer hè? Maar eigenlijk is het misschien maar beter ook. Je focus leggen op één taak leidt namelijk tot betere resultaten dan het proberen te doen van meerdere dingen tegelijkertijd. En zelfs als je denkt dat je aan het multitasken bent, is dit volgens neurowetenschappers in de praktijk niet het geval. Wat je dan feitelijk doet, staat bekend als multiswitchen; het snel heen en weer schakelen tussen verschillende taken. Multiswitchen is bewezen ineffectief, aangezien uit onderzoek blijkt dat het twee keer zolang duurt en leidt tot twee keer zoveel fouten. Streef daarom altijd naar een laserfocus!


LAAT MIJ MAAR SCHUIVEN HOU JE VAN DYNAMIEK IN JE INTERIEUR? DE DOMINO.18 BOUW JE ZELF. EXPERIMENTEER MET DE RONDE, RECHTHOEKIGE EN VIERKANTE MODULES EN CREËER JOUW IDEALE BANK.

SCAN MIJ