Magasinet AutoBranchen Danmark nr. 15

Page 1

MAGASINET AUTOBRANCHEN DANMARK

Nr. 15 Februar 2023

TEMA: GRØN OMSTILLING

Guide til den grønne omstilling

● Bæredygtighedsdirektiv: Lovgivning og -krav

● Cirkulær økonomi og klimaregnskaber

side 10-15

Juraklummen:

Sådan håndterer du konsekvenserne af Teslas prisbombe

side 6

Abonnementsakademi giver pote hos Selandia...

- ”Vi er kommet forrygende fra start”

side 8

Morten Frederiksen, Selandia Automobiler i Ringsted

En hjælpende hånd til eftermarkedet: Få en 360 graders gennemgang af din forretning

side 24

Medlemsmagasin for AutoBranchen Danmarks medlemmer
Medlemsmagasin

Vidste du, at …

Santander Consumer Bank tilbyder attraktiv

og fleksibel finansiering til dine kunder?

• Vi tilbyder billån med og uden udbetaling samt leasing.

• Vi giver en hurtig tilbagemelding på kundens ansøgning, så du kan afslutte handlen med det samme.

• Vi stiller et stærkt Key Account Management Team, uddannelse gennem Santander Business Academy og daglig rådgivning til rådighed for dig og din virksomhed.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan tilbyde en af markedets bedste finansieringsløsninger, er du velkommen til at kontakte din eksisterende Key Account Manager eller:

T 25 10 18 00 (øst)

T 22 94 42 19 (vest)

Du kan også læse mere om vores forskellige finansieringsløsninger på www.santanderconsumer.dk

LEDER

05 Nyt år med nye muligheder – og nye udfordringer

JURA

06 Sådan forholder din virksomhed sig juridisk til Teslas prisnedsættelser

PORTRÆT

08 Abonnement på eftermarked kan løse sælgernes udfordring

TEMA: GRØN OMSTILLING

10 Nye EU-krav om klima, miljø og bæredygtighed stiller store krav til branchen

BILSALG

17 HUSK alle dine medlemsfordele hos AutoBranchen Danmark

18 Status på agentmodellerne i 2023

20 2022 var et hårdt år, men januarsalget tænder håb

Om AutoBranchen Danmark: AutoBranchen Danmark er en brancheorganisation, som repræsenterer bilforhandlere. bilværksteder og autolakererier. Vi har ca. 1.200 medlemmer over hele landet. Magasinet AutoBranchen Danmark læses af knap 18.000 ansatte hos vores medlemmer.

EFTERMARKED

22 Ny analyse: Lakerere bløder, mens driften er udfordret i hele skadesbranchen

24 Kradser krisen? Få en gratis gennemgang af din forretning

25 DM i Skills: Branchens unge mestre kåret i Fredericia

ARBEJDSGIVERFORENING

26 Dyrt at opsige en kommende far

FORDELSAFTALER

29 Ny attraktiv fordelsaftale med OK

30 Forsikring belønner loyalitet

31 Tjen flere penge med Santander

Få styr på affaldet og spar penge samtidig IT-løsningen til dine abonnementsaftaler er enkle med Holco

Redaktør: Chef for medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation Charlotte Brix Andersen.

Redaktion: Kommunikations- og uddannelseskonsulent Carsten Ritter, politisk konsulent & direktionsassistent Nicolai Fiil-Søby, kommunikations- og klimakonsulent Rune Langhoff Sørensen og grafiker & marketingkoordinator Lene Søbo.

Udgivelse: Februar 2023

Billeder:

AutoBranchen Danmark, Colourbox og Private.

Oplag: 1.200 ex.

INDHOLD
AutoBranchen Danmark / bilstatistik.dk AutoBranchen Danmark / bilstatistik.dk Diesel 13% Hybrid 5% Benzin 47% Plugin 22% El 13% Diesel 32% Hybrid 1% Benzin 60% Plugin 4% El 4% Diesel 10% Hybrid 6% Benzin 45% Plugin 18% Diesel 29% Hybrid 1% Benzin 58% Plugin 5% El 7% 2021 El 22% Nyvognssalg 2021 Brugtvognssalg 2021 +9%-point +3%-point ET DISKUSSIONSOPLÆG OM EN BRANCHE KNÆ FEBRUAR 2023 Skadesbranchens
fremtid

Elite Bilforsikring

Vil du øge din indtjening ved salg af attraktive bilforsikringer til dine kunder?

Som medlem af AutoBranchen Danmark, har du mulighed for at sælge Elite Bilforsikring via Gjensidige, med følgende fordele:

• Høj nysalgsprovision

• Mulighed for også at opnå årsbonus

• Bilerne retur til jeres værksted ved en forsikringsskade

Kontakt din lokale konsulent, og hør hvordan du kommer i gang med at tjene ekstra penge, på salg af forsikringer

Rasmus Krogh - Sjælland rasmus.krogh@gjensidige.dk

Samet Gürel - Midt- og Nordjylland samet.gurel@gjensidige.dk

mobil: 60 25 17 34

mobil: 52 39 21 60

Læs mere på www.autobranchensforsikring.dk

mobil: 41 77 53 42

Tina Agerbæk - Fyn og Sønderjylland tina-holm.agerbaek@gjensidige.dk
for AutoBranchen Danmarks
Kun
medlemmer

Nyt år med nye muligheder – og nye udfordringer

diskutere løbende året igennem. Du kan finde et diskussionsoplæg om emnet som indstik i dette magasin – jeg håber, du vil læse og diskutere det med dine kolleger.

Det er et nyt år, og vi har fået en ny regering her i landet. Det afgjort mest positive ved den nye regering i forhold til vores branche er dens fokus på at sikre mere arbejdskraft. Regeringen satser stort på at få mere faglært arbejdskraft – herunder eksempelvis flere autolakerere, flere pladesmede og flere mekanikere. Det er positivt – og vi kommer til at holde regeringen op på dens løfter. For det har branchen i den grad brug for.

Vi har allerede haft et møde med den nye transportminister Thomas Danielsen fra Venstre, hvor vi blandt andet selvfølgelig bragte vanvidsbilisme-lovgivningens uheldige konsekvenser for branchen op. Jeg oplevede, at ministeren tog vores bekymringer alvorligt, men derfra til at sikre forbedringer, er der stadig et stykke vej.

Derudover begyndte 2023 med, at Tesla sendte chokbølger gennem branchen ved at sænke deres priser kraftigt. Det er endnu usikkert, hvad de langsigtede konsekvenser bliver, men positivt er det til gengæld, at nyvognssalget er kommet godt fra start i det nye år. Mindre opløftende er de foreløbige tal for brugtvognssalget, men lad os håbe, at 2023 om ikke andet bliver bedre end 2022, som virkelig lod meget tilbage at ønske, når det kom til salg af både nye og brugte biler.

2022 var også et udfordrende år for eftermarkedet med stigende udgifter og tårnhøje energipriser. Vi har skudt 2023 i gang med en rentabilitetsanalyse af skadesbranchen, som desværre viser en branche i knæ. Det skal vi ikke acceptere – det skal vi lave om på. Så vi fortsætter ufortrødent vores indsats med at presse forsikringsselskaberne. Og vi håber, I vil være med – derfor er det noget, vi kommer til at

Et andet af fokusområderne i denne udgave af magasinet er de kommende krav til miljø og klima, som flere og flere virksomheder skal leve op til – og som vil påvirke også de virksomheder, som ikke direkte er omfattet kravene. For som underleverandører - herunder mange af os i autobranchen - skal man også inden længe have styr på sin miljø- og klimapåvirkning.

Det er et emne, som vi kommer til at arbejde mere og mere med i AutoBranchen Danmark, fordi vi ved, at det kommer til at stille store krav til jer, når I skal rapportere på alt fra jeres CO2-udledning til jeres vandforbrug.

Foråret vil også byde på overenskomstforhandlinger for det private arbejdsmarked. Forløbet begyndte 4. januar, og overenskomsterne udløber ved udgang af februar. Det vil dog ikke overraske, hvis der kommer til at gå væsentligt længere tid, før der bliver landet nogle kompromisser, for fronterne er trukket hårdt op. Reallønnen har på grund af inflation oplevet den største udhuling i årtier, mens virksomhederne omvendt er påpasselige med at øge udgifterne, når krisen kradser. Husk at vi står til rådighed, hvis du har spørgsmål eller udfordringer. Både her i AutoBranchen Danmark, men også i AutoBranchens Arbejdsgiverforening, ABAF.

Sidst men ikke mindst kan du i dette nummer læse nyt om status på agentmodellerne, som naturligvis er et område, vi følger tæt - og du kan møde nogle af de medlemmer, der er gået i gang med at opbygge en abonnementsforretning for at fremtidssikre deres forretning.

2023 kan bare komme an. Vi er klar. Klar til at hjælpe jer i jeres travle hverdag.

God læselyst.

LEDER

Sådan forholder din virksomhed sig juridisk til Teslas prisnedsættelser

Mange forhandlere er blevet fanget i en uheldig situation på grund af de voldsomme prisnedsættelser fra Tesla. Her får du overblikket over, hvilke juridiske muligheder din virksomhed har for at afbøde konsekvenserne.

Teslas markante prisnedsættelser på nogle af deres mest populære modeller har sendt rystelser igennem hele bilmarkedet. På nyvognsmarkedet er salget af elbiler ramt, på brugtvognsmarkedet er de nyere Teslamodeller ramt, og brugtvognsmarkedet for tilsvarende brugte elbiler er også ramt. Det er blot nogle af de tydeligste konsekvenser af den prisbombe, som Tesla udløste fredag den 13. januar.

Rigtig mange forhandlere sidder nu i en situation, hvor de er ramt økonomisk på flere fronter. Mange har indgået købsaftaler på køb af Teslaer fra Tyskland, hvor de afventer levering/endelig overdragelse af køretøjet, hvor bilerne er købt ind til en

nu alt for høj pris. Mange forhandlere har Teslaer stående, der efter Teslas prisfald vil resultere i et økonomisk tab. Andre har indgået handelsaftaler lige i de dage, hvor Tesla satte prisen ned, hvor forhandler eller kunde nu ønsker at ophæve købsaftalerne.

Herunder gennemgår jeg de juridiske muligheder for de forhandlere, der mærker konsekvenserne af prisnedsættelserne fra Tesla.

En aftale er bindende

I alle de førnævnte situationer er der et udgangspunkt: En aftale mellem to parter er bindende. Medmindre andet er blevet aftalt, kan ingen af parterne hæve aftalen, uden at det vil være en misligholdelse, der giver ret til at opstille et erstatningskrav for ens tab. En så væsentlig markedsændring som den nuværende med Tesla giver ikke mulighed for, at aftalen kan hæves uden konsekvenser.

Erstatningskrav

For at kunne opstille et erstatningskrav, skal man have lidt et tab, der kan dokumenteres. Tabet kan opgøres på flere måder. Man kan opgøre hvilke udgifter, man har haft i forbindelse med handlen,

og opstille et krav på de udgifter. Den anden mulighed er at opstille et krav på den tabte fortjeneste. Dette gælder både for bilen, I sælger, byttebilen samt eventuelt ekstraudstyr eller andet tilkøb, hvor I mister avance.

Muligheden for prisforbehold ved markedsændringer

I AutoBranchen Danmark har vi i kølvandet på Teslas prisfald modtaget mange henvendelser, hvor forhandlere har forhørt sig om muligheden for at tilføje et forbehold til en købsaftale. Formålet har været, at aftalen kan hæves i tilfælde af, at markedet når at ændre sig markant, som vi har set det med Tesla. Vores vurdering er, at man skal være meget påpasselig med at tage prisforbehold i forbrugeraftaler. I handelsaftaler (B2B) er der stort set aftalefrihed, så her vil det godt kunne aftales. Autoproff har lige ændret deres standardbetingelserne herom for at få en garantipris hos dem, de er et godt eksempel på, at der kan aftales dette prisforbehold i handler mellem virksomheder

Der vil være en risiko for, at et sådan prisforbehold i forbrugeraftaler vil blive underkendt ved domstolene, da vi heller ikke har nyere retspraksis på dette

JURA
6 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023
Af Ida N. Daarbak Reislev Jurist

område. Vi kan dog sige, at tager man et forbehold, må det ikke være for bredt formuleret, og det skal fremgå klart og tydeligt på første side af slutsedlen. Det kan således ikke sættes ind som en af de almindelige standardbetingelser i aftalen.

Vores vurdering er at for at kunne tage et forbehold, skal der minimum være tale om en markedsændring på 20-30 procent. Derudover er det vigtigt, at

forbeholdet er gensidigt bebyrdende, hvilket vil sige, at forbeholdet gælder begge parter, der dermed kan påberåbe sig det og hæve handlen uden erstatningsretlige konsekvenser.

Et forbehold vil både kunne aftales for nye og brugte biler samt for byttebiler.

Jo længere tidsspændet for forbeholdet er, jo større er risikoen for at man vil

● En købsaftale er som udgangspunkt bindende.

● Erstatningskrav mod køber/sælger skal kunne dokumenteres.

● Prisforbehold kan aftales i B2B-handler. I B2C-handler er der strenge krav, hvis et prisforbehold skal være lovligt.

blive mødt med indsigelsen, at det er et urimeligt aftalevilkår for en forbruger. Det vil sige, at der er større risiko for at forbeholdet vil være ugyldigt, hvis leveringstiden er lang.

Kontakt AutoBranchen Danmarks juridiske rådgivning for hjælp med udformning af kontraktvilkår eller vurdering af din konkrete sag. ■

JURA
Fredag den 13. januar sendte Tesla chokbølger gennem den danske autobranche, da det amerikanske bilmærke offentliggjorde prisfald på ca. 95­130.000 kr. på populære modeller som Tesla Model 3 og Model Y.
Tre juridiske konklusioner om prisnedsættelser:
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 7

Abonnement på eftermarked kan løse sælgernes udfordring

Eftermarkedet kommer til at løfte mere af bilforhandlernes samlede indtjening i fremtiden. Hos Selandia Automobiler i Ringsted og Næstved er abonnementer blevet en del af løsningen ­ og de er kommet forrygende fra start.

I en erkendelse af, at forbrugerne og erhvervslivet tøver lidt med bilkøb, og at der i øvrigt er ventetid på mange af de biler, som bliver købt, så har man set efter nye indtjeningsmuligheder hos Ford-forhandleren Selandia Automobiler i Ringsted og Næstved.

Det er en velkendt konklusion, at eftermarkedet i fremtiden kommer til at stå for en større del af den samlede omsætning hos en bilforhandler, og den kendsgerning bliver ikke mindre i denne tid, hvor kunderne holder lidt igen. Generelt kan man bruge det gamle billede af, at hvad man sætter til på gyngerne, må man tjene på karrusellerne.

Med det i baghovedet har Selandia Automobiler samlet en række ydelser i en abonnementsordning. Abonnementet blev døbt Selandia SAFE og blev sat i værk og markedsført straks efter nytår. Allerede to uger senere havde de første 25 kunder takket ja til en aftale.

“Vi vil gerne se vores kunder noget mere, og vi vil skabe en relation til dem og sikre, at de handler på det lokale værksted. Kort sagt kan du sige, at vi gerne vil holde kunderne i huset,” fortæller Morten Frederiksen, der er salgschef hos Selandia Automobiler.

Selandia SAFE abonnement koster 99 kroner pr måned og giver adgang til en række kontante fordele:

• Rabat på værkstedsregningen

• Gratis dækskifte

• Gratis dækopbevaring

• Gratis synstjek inkl. syn

• Gratis sprinkler væske

• Drive-In kontrol

• Rabat på brændstof

• Rabat på bilvask

• Rabat på Clever ladeboks

”Uanset hvor bilen er købt, kan alle Ford­ejere abonnere på Selandia SAFE, og bilens alder er underordnet” siger Morten Frederiksen, der er salgschef hos Selandia Automobiler.

PORTRÆT
Af Carsten Ritter Kommunikations­ & uddannelseskonsulent
8 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023
!

“Vi ville gerne lave en abonnementsordning, som i realiteten var en “no-brainer” for kunderne. Det gjorde lidt ondt på nogle af kollegerne i huset, som mente, at vi forærer ydelser væk. Men vi skal også have noget volumen før vi kan tjene penge. Du skal kunne se det store billede, og det kan vi heldigvis. Vi vil gerne skabe en større loyalitet og tillid hos kunden. I bund og grund skal pris og indhold være så interessant, at kunden ikke kan sige nej,” fortsætter Morten Frederiksen.

Sammen med eftermarkedschef Jesper Bækgaard deltog Morten Frederiksen på AutoBranchen Danmark og Subscrybes abonnementsakademi i 2022. De tre dages akademi plus hjemmearbejdet danner baggrunden for, at Selandia Safe blev lanceret straks efter årsskiftet.

“Selandia har lavet et supergodt tilbud til deres kunder. Kunder er ikke så loyale som tidligere. Derfor skal man virkelig tænke over, hvordan man kan knytte sine kunder tættere til sig og sikre en mere løbende relation, som kan være med til at fastholde kunderne og dermed give en bedre langsigtet indtjening. ,” siger Charlotte Brix Andersen, forfatter til bogen “Fremtidens Bilforretning” og chef for Medlemsservice, Forretningsudvikling og Kommunikation i AutoBranchen Danmark. “Selandia har lavet et fremragende koncept. Det giver rigtig god mening, at man knytter kunderne tættere til sigog sikrer en bedre fastholdelse af kunderne. Samtidig giver det også anledning til en tættere dialog med kunderne,” siger Charlotte Brix Andersen, forfatter til bogen “Fremtidens Bilforretning” og chef for Medlemsservice, Forretningsudvikling og Kommunikation i AutoBranchen Danmark.

For en månedspris på 99 kroner får kunden gratis hjulskift og opbevaring, gratis synstjek, opfyldning af sprinkervæske, rabat på værkstedsregning, rabat på brændstof og på levering af ladeboks fra Clever. Kunden skal ikke

benytte sig af mange ydelser før månedsprisen er tjent hjem.

“Vi har solgt abonnementet til kunder, der har købt eller leaset bil hos os, men vi har også mødt nye kunder, som er kommet ind fra gaden og har bedt om en aftale. Bilens alder er underordnet, vores eneste krav er, at det skal være en Ford,” siger Morten Frederiksen.

De to ihærdige bil-folk fortæller, at de havde forskellig indgangsvinkel, da den ene kom fra salg og den anden fra eftermarkedet. Derfor har de flere gange lagt arm om indholdet i abonnementet. Andre produkter har også været i spil og til diskussion. Det samme har prisen.

“Jeg har været glad for, at vi deltog på abonnementsakademiet med en fra hver lejr, altså både salg og eftermarked. Morten har været god til at udfordre mig, siger eftermarkedschef Jesper Bækgaard.

“Vi havde ikke fået udviklet vores abonnementsløsning uden hjælpen fra abonnementsakademiet. Jonas Juul Jeppesen fra Subscrybe er meget dygtig og der var gode faglige input også fra andre i branchen, som deltog,” siger Morten Frederiksen.

Ford-forhandleren i Ringsted og Næstved har lavet sit Selandia SAFESafe i samarbejde med Holco, der i forvejen var forhandlerens samarbejdspartner i forhold til serviceaftaler. Det betyder, at man har brugt en samarbejdspartner, som kender branchen i forvejen og som kunne sørge for betalingsløsning og administration undervejs. Også det har været en stor fordel.

En række virksomheder har allerede deltaget på de to første abonnementsakademier med Subscrybe og AutoBranchen Danmark.

Hvis din virksomhed skal med på det næste, som begynder i april, så tag fat i Louise Stenholdt på lst@abdk.dk / 31467974 eller Charlotte Brix Andersen cba@abdk.dk / 31369400. ■

Går du med tanken om at starte en abonnementsforretning og vil du styrke relationen til dine kunder?

AutoBranchen Danmark tilbyder, i samarbejde med Subscrybe, et eksklusivt Abonnementsakademi, hvor du bliver klædt ordentligt på til at udvikle og drive din egen abonnementsforretning, gennem konkrete værktøjer, teori og viden. Efter forløbet står du med:

• En eller flere abonnementsprodukter/-services

• En IT-platform til at køre abonnementsbetalingerne på

• Prissætning af ydelserne

• En plan for salg og markedsføring af dine nye abonnementsløsninger

På Abonnementsakademiet får du en abonnementsforretning op og køre, som der kan være med til at fremtidssikre din virksomhed, og som både er fordelagtig for din forretning – og for dine kunder.

Kurset løber over 3 dage og er kun åbent for medlemmer.

Næste hold kører 4. april samt 3. og 31. maj 2023.

Tilmelding: Louise Stenholdt: lst@abdk.dk / 31467974 eller

Charlotte Brix Andersen: cba@abdk.dk / 31369400.

PORTRÆT
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 9

Grøn omstilling

Lovgivning og -krav Cirkulær økonomi

Klimaregnskaber

Bæredygtighedsdirektiv

10 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023
OMSTILLING
TEMA: GRØN

Nye EU-krav om klima, miljø og bæredygtighed stiller store krav til branchen

En perlerække af nye krav om bæredygtighedsrapportering vil ramme hele Europas erhvervsliv i de kommende år. Det gælder om at komme tidligt i gang, hvis din virksomhed skal have optimale vækstvilkår.

Hele det europæiske erhvervsliv skal forberede sig på en stribe nye krav, der hvis de ikke bliver overholdt kan få en alvorlig negativ indvirkning på mulighederne for at drive virksomhed i hele EU. I første omgang vil det blive de børsnoterede og finansielle virksomheder, der rammes. For autobranchens vedkommende vil de største krav ikke ramme direkte i første omgang. De vil derimod blive pålagt af banker, forsikringsselskaber, leverandører, kunder, samarbejdspartnere mv., der skal foretage bæredygtighedsrapportering – også for deres relation til din virksomhed. Det vil stille nye krav til din virksomheds evne til at dokumentere sin klima- og miljøpåvirkning.

Klimaneutralitet er målet

De mange krav kommer bl.a. som en konsekvens af, at EU har identificeret klima som en vor tids vigtigste udfordringer, der skal løses. Det følger af mange års advarsler fra bl.a. FN’s klimapanel, der ikke er blevet handlet på. Derfor agerer EU nu, ligesom den amerikanske præsident Joe Biden er

begyndt at sætte turbo på den grønne omstilling i USA efter mange år med skovbrande og ekstreme temperaturer.

EU-lovpakken Green Deal og en række afledte EU ­ direktiver skal sikre, at EU bliver klimaneutralt i 2050 og skal have reduceret sin udledning drivhusgasser med 50 procent i 2030. Der vil blive stillet langt større krav til at begrænse forbruget af ressourcer, og det vil derfor påvirke hele det europæiske erhvervsliv.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg, der har en fortid i EU-Parlamentet fortæller om ambitionerne i EU:

”Målene om mindre udledning af drivhusgasser og mere cirkulær økonomi anses ikke kun som klima- og miljøpolitik, det er i høj grad også blevet et sikkerhedspolitisk emne, fordi Kina kontrollerer en stor del af de sjældne jordarter, der bl.a. bruges til elbiler. Derfor er det vigtigt for EU, at vi får brugt ressourcerne bedre og samtidig reducerer effekterne af klimaforandringer, hvilket bl.a. kan sikre bedre økono -

misk udvikling og færre klimaflygtninge til bl.a. EU. Den kommende regulering vil være hjørnestene i EU’s ambitioner på bæredygtighed og omfanget får reglerne om GDPR til at blegne til sammenligning.”

Autobranchen skal i gang nu

Gitte Seeberg understreger, at selvom de vigtigste dele af reguleringen først vil træde i kraft i de kommende år, så er de store finansielle virksomheder i fuld gang med at sikre, at de kan leve op til de kommende krav, der starter i 2024.

”Vi er stadig på et tidligt stadie, men vi har set eksempler på, at sunde virksomheder ikke kan låne penge eller udvide sit engagement i pengeinstitutter, fordi der gælder et nyt regelsæt fra næste år. Hvis man ikke kan dokumentere sit klima- og miljøaftryk kan det blive uhyre vanskeligt at drive virksomhed på sigt. Derfor er det vigtigt at komme i gang nu og få dannet sig et overblik over, hvad netop din virksomhed skal gøre”, fortæller Gitte Seeberg.

Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 11 TEMA: GRØN OMSTILLING
Af Nicolai Fiil-Søby Politisk konsulent & direktionsassistent

De tre vigtigste reguleringer

Din bank, kunder, samarbejdspartnere mv. kommer meget snart til at stille krav til din virksomheds påvirkning på klima og miljø. Her giver vi overblikket over den vigtigste EU-regulering for den danske autobranche.

1: Bæredygtighedsdirektivet

Den 28. november 2022 vedtog EU det såkaldte bæredygtighedsdirektiv, der pålægger udvalgte virksomheder i EU at rapportere på deres bæredygtighed/ ESG (klima/miljø, sociale og governance faktorer). Direktivet træder i kraft efter den følgende tidslinje:

Direktivet vil altså ikke ramme hovedparten af den danske autobranche i første omgang, men branchen vil blive omfattet indirekte gennem krav fra leverandører og samarbejdspartnere. Selvom direktivet er vedtaget, så afventer vi fortsat de endelige ESRS-standarder, der forventes vedtaget i maj/juni 2023. ESRS-standarderne er vigtige, fordi det er disse standarder, der kommer til afgøre, hvad der skal indrapporteres til det offentlige.

2: Bæredygtig investering

Tilsvarende er forsikringsselskaber, banker og andre finansielle virksomheder blevet omfattet af EU’s Taksonomiforordning, der stiller klima- og miljøkrav til de finansielle virksomheder. Reglerne omfatter også børsnoterede virksomheder med 250+ ansatte. To klimakrav er allerede trådt i kraft i 2022, mens fire yderligere miljøkrav forhandles færdig i 2023 og træder forventeligt i kraft fra 2024.

Fra 1. januar 2024:

• Børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte.

Fra 1. januar 2025:

• Både børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder med over 250 ansatte.

Fra 1. januar 2026:

• Små børsnoterede virksomheder.

Kravene fra taksonomiforordningen kommer indirekte til at påvirke branchen ved, at de finansielle virksomheder skal kunne dokumentere, hvordan deres samarbejde/kundeforhold med din virksomhed påvirker CO 2 -udledning, cirkulær økonomi mv. Derfor vil banker og forsikringsselskaber komme til at stille krav til din virksomhed om fx at have et klimaregnskab.

3: Cirkulær økonomi

I december 2020 blev EU’s handlingsplan for cirkulær økonomi vedtaget. Planen gælder mere end 30 indsatsområder, der skal sikre, at der bruges færrest muligt råstoffer i EU, og at mest muligt genanvendes. Formålet er at støtte den overordnede målsætning fra EU’s Green Deal om klimaneutralitet i 2050. Handlingsplanen er centrum for en række initiativer, der er i proces med at blive vedtaget i EU.

Der arbejdes fx på et nyt batteridirektiv, der skal sikre korrekt genanvendelse af batterier fra bl.a. biler. Samtidig forhandles der også om et emballagedi -

rektiv, der skal sikre genanvendelse af plastemballage, et kemikaliedirektiv og det såkaldte ecodesign direktiv. Ecodesign skal sætte nye minimumsstandarder for produkter i Europa ved, at de skal kunne holde længere, repareres, genbruges og genanvendes.

På det helt jordnære niveau er de nye krav til affaldssortering, der trådte i kraft den 1. januar 2023, også et udtryk for vejen mod en cirkulær økonomi.

Andre reguleringer

Foruden disse reguleringer bør autobranchen lægge mærke til, at der er et nyt direktiv, der skal bekæmpe greenwashing på vej. Forbrugerombudsmanden har allerede afgjort tre sager om vildledende markedsføring mod OK, Suzuki Bilimport og Toyota Danmark. Samtidig er der nye krav på vej til de største virksomheder om at undersøge virksomhedernes ESG-forhold (Due Diligence) og sidst men ikke mindst er det værd at bemærke retningslinjerne for god selskabsskik. Se figur.

Hvordan kommer jeg i gang?

Det er vigtigt for din virksomhed, at I forholder jer til, hvordan I vil leve op til kravene fra kunder, pengeinstitutter, samarbejdspartnere, leverandører mv.

AutoBranchen Danmark anbefaler, at autobranchen begynder med et klimaregnskab for virksomheden. Det skyldes primært, at branchen endnu ikke er direkte underlagt regulering, at store dele af denne regulering i skrivende stund ikke er vedtaget, og fordi det giver en mulighed for at danne sig et overblik over, hvilke udledninger netop din virksomhed har. Når man har et klimaregnskab som udgangspunkt vil det også være nemmere at vurdere, hvor man kan øge sin bæredygtighedsrapportering på sigt.

12 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 TEMA: GRØN OMSTILLING
Hvornår?

EU DRIVER DEN GRØNNE OMSTILLING

Vedtaget

Vedtaget

Bæredygtigheds direktivet (CSRD)

CSRD stiller fra 2024 og frem krav til store og børsnoterede virksomheder om at rapportere om virksomhedens indvirkning på klima, miljø, sociale og ledelsesmæssige forhold (ESG) til myndighederne. Autobranchen vil indirekte skulle leve op til kravene, fordi kunder, leverandører mv. stiller krav til branchen om dokumentation. Se tidslinje.

Bæredygtig finansiering

(SID)

SID (også kaldet taksonomiforordningen) er trådt i kraft for bl.a. banker og forsikringsselskaber. Investeringer vurderes på baggrund af klimahensyn, sociale og ledelsesmæssige aspekter, fx ulighed, overholdelse af menneskerettigheder mv. Autobranchen risikerer ikke at kunne få finansiering, hvis kravene ikke kan opfyldes.

55% reduktion af drivhusgasser i 2030

Direktivet strammer reglerne for at markedsføre sig grønt. Fx skal man dokumentere og fremlægge mål for, hvordan man vil blive CO2-neutral, hvis man bruger det i sin markedsføring.

Direktiv mod greenwashing

Ikke vedtaget

Klimaneutralitet i 2050

Børsnoterede virksomheder skal ifølge årsregnskabsloven udarbejde en redegørelse for selskabsledelsen bl.a. ift. (køns)sammensætningen af bestyrelsen, risikostyring mv.

Ved samhandel/samarbejde med børsnoterede virksomheder, kan der blive stillet krav til autobranchen om et efterleve dele af anbefalingerne.

Anbefalinger om god selskabsskik

Vedtaget Cirkulær økonomi Handlingsplan

Handlingsplan blev vedtaget i 2020, men nogle initiativer er endnu ikke vedtaget.

Planen skal sikre genanvendelse af batterier, nye krav til produkters holdbarhed og kemikalier og ikke mindst affaldssortering.

Vedtaget

Krav om at store virksomheder skal udvise rettidig omhu gennem deres forsyningskæder, fx ved at undgå krænkelser af menneskerettigheder og sike ordentlige miljøforhold gennem hele forsyningskæden.

Det vil påvirke autobranchen, fordi samarbejdspartnere skal leve op til reglerne.

Due diligence på bæredygtighed (CSDD)

Ikke vedtaget

Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 13
TEMA: GRØN OMSTILLING

AutoBranchen Danmark anbefaler at søge professionel rådgivning ifm. udarbejdelse af klimaregnskab, fx hos vores samarbejdspartner NGS.

Herunder gennemgår vi nogle af de vigtigste trin i processen med at lave et klimaregnskab. 1

Start med at kortlægge de aktiviteter, som udleder CO2 i og omkring virksomheden (scope 1, 2 og 3).

2

Undersøg hvilke udledninger der som minimum skal kortlægges i jeres første klimaregnskab.

3

Indhent data internt og eksternt. Undervejs bør I være opmærksomme på, hvor I mangler data, der fremadrettet skal indsamles til årlige klimaregnskab. 4

Lav et fælles datagrundlag hvor oplysningerne kan samles forud for beregning. Man kan evt. benytte det gratis program “Klimakompasset” eller et IT-system udviklet til formålet.

5

Foretag selve beregningen af CO2-udledning på de udvalgte områder og lav det til en rapport/klimaregnskab, der kan deles eksternt efter behov.

Sådan kommer du i gang med dit klimaregnskab

Når din virksomhed starter med at lave et klimaregnskab, skal du overordnet set igennem syv trin, som beskrevet i faktaboksen. Vi gennemgår ikke her hele processen, men slår ned på nogle vigtige punkter for autobranchen. Du vil løbende kunne læse mere om processen på vores hjemmeside eller række ud til eksterne rådgivere eller din revisor.

Et af de første skridt er at få afklaret, hvilke forretningsområder din virksomhed ønsker skal indgå i klimaregnskabet. De forskellige typer af udledning inddeles i de såkaldte scope 1,2 og 3. Overordnet set er scope 1 al udledning inden for virksomhedens vægge/grund eller ejede ressourcer, fx biler. Scope 2 er alle udledninger fra købt energi og andre processer, som man ikke ejer, og scope 3 er alt andet end scope 1 og 2. De første to scopes vil normalt indgå i et klimaregnskab, hvorimod det i høj grad er op til virksomheden selv at definere, hvilke dele af scope 3 man finder relevant og kan finde data på.

Dataindsamling

Den nødvendige data er ikke nødvendigvis til stede i det øjeblik, I beslutter jer for at begynde at lave et klimaregnskab. Derfor drejer det sig om at komme i gang med den data, der er til rådighed og få kortlagt, hvilken data man ønsker at indsamle fremadrettet. Herunder er det vigtigt at fastlægge en praksis, så data bliver sammenlignelige fra år til år.

Der ligger også en betydelig opgave i at indsamle data på tværs af afdelinger fra leverandører og samarbejdspartnere mv.

De mange forskellige datatyper, får nogle virksomheder til at samle data til klimaregnskaber i andre IT-systemer, end der hvor dataene oprindeligt stammer fra eller opbevares. Der findes gratis løsninger som Excel og Klima -

kompasset, mens der er også programmer fra IT-selskaber, der kan samle og bearbejde data til klimaregnskaber.

Få hjælp til dit klimaregnskab

AutoBranchen Danmark har indgået en fordelsaftale med Nordic Green Solution, der er eksperter i klimaregnskaber. De er også med i vores projekt “Grønt Bilhus”, hvor medlemmer af AutoBranchen Danmark arbejder på at omstille sig og dokumentere deres resultater med at nedbringe deres CO 2 -udledning.

Et klimaregnskab giver et udgangspunkt, som man kan arbejde videre fra. Det er vigtigt ift. at dokumentere sin udvikling overfor finansielle virksomheder, samarbejdspartnere mv., der i stigende grad kommer til at kræve klimaregnskaber. Det er også noget, man kan hænge op i forretningen, så kunderne kan se, at man arbejder med det, men det er også noget, man år efter år kan arbejde med – til fordel for både klima og bundlinje.

Et eksempel på et klimaregnskab udarbejdet i samarbejde med NGS er et regnskab, hvor man kan se CO 2 -udledning pr. medarbejder og virksomhedens samlede udledning, ligesom der kan gives eksempler på, hvor store økonomiske og klimamæssige besparelser virksomheden kunne få ved at tage en stribe forskellige tiltag.

Hvis du ønsker hjælp til at få lavet et klimaregnskab eller at høre mere om projekt ”Grønt Bilhus ”, kan du kontakte kommunikations- og klimakonsulent Rune Langhoff Sørensen på rls@abdk.dk

AutoBranchen Danmark anbefaler generelt, at du søger professionel rådgivning ifm. din virksomheds rapportering om ESG og bæredygtighed. Typen af rådgivning afhænger af din virksomheds type og størrelse, men de oplagte sparringspartnere er din revisor, advokat eller en ekstern rådgiver med speciale i ESG og bæredygtighed. ■

14 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 TEMA: GRØN OMSTILLING

TEMA: GRØN OMSTILLING

Scope 1:

Direkte emissioner

Al udledning inden for virksomhedens vægge/ grund eller ejede ressourcer, som fx fra biler og bygninger.

De første to scopes vil normalt indgå i et klimaregnskab, hvorimod det i høj grad er op til virksomheden selv at definere, hvilke dele af scope 3 man finder relevant.

Scope 3:

Andre indirekte emissioner

Scope 2:

Indirekte emissioner

Alle udledninger fra købt energi og andre processer, som man ikke selv ejer.

Alt det andet. Her skelnes mellem dét der sker med produkterne før og efter de er en del af din forretning

FØR produkterne kommer til din forretning (Upstream):

Alle aktiviteter og begivenheder hos leverandører og producenter (undtagen energi mv. til driften af virksomhed, som er scope 2):

1 Indkøbte varer og tjenesteydelser.

2 Anlægsaktiver, f.eks. køb af maskiner og produktionsudstyr.

3 Brændsel og energirelaterede aktiviteter, som ikke er omfattet af Scope 1 og 2.

4 Transport og distribution.

5 Affald genereret i forbindelse med aktiviteter.

6 Forretningsrejser.

7 Medarbejderpendling til arbejde.

8 Leasede aktiver.

EFTER produkterne forlader din forretning (Downstream):

Alle aktiviteter og begivenheder der sker efter produkterne har forladt forretningen:

9 Transport og distribution af produkter.

10 Forarbejdning af solgte produkter.

11 Kundernes brug af de solgte produkter.

12 Behandling/bortskaffelse af solgte produkter efter endt levetid.

13 Leasede aktiver.

14 Franchises.

15 Investeringer.

Eksempel på et klimaregnskab fra NGS
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 15

Giv dine kunder markedets stærkeste ladeløsning

Som medlem af AutoBranchen Danmark kan du give dine kunder markedets bedste ladeløsning med hjem – og du får selvfølgelig kick back.

Med Clever får dine kunder:

Adgang til Danmarks største og hurtigst voksende ladenetværk

Danmarks bedste installationspakke

Intelligent opladning, der tager højde for elpris, CO2-aftryk og elnettets belastning

Mulighed for rabat med Clever Power

Markedets højeste tilbagebetalingssats 24/7 kundesupport

Vil du vide mere? Vi er kun et opkald væk.

Karsten Nygaard

Midt - og Nordjylland +45 42 25 83 13

kny@clever.dk

Sebastian Juncker

Fyn, Syd - og Sønderjylland +45 40 81 37 30

sju@clever.dk

Lennart Malmbæk

Sjælland, Lolland og Falster +45 40 49 90 05

lma@clever.dk

HUSK alle dine medlemsfordele hos AutoBranchen Danmark

Politisk indflydelse:

Vi varetager dine interesser overfor politikere, motorstyrelsen, myndigheder og forsikringsbranchen.

Nyheder:

Netværk:

Forretningsudvikling:

Juridisk support:

Eftermarkedsafdeling:

ABAF:

Fordelsaftaler:

Ugentlige nyhedsbreve målrettet dine interesser. Medlemsmagasiner med dybdegående artikler om udviklingen indenfor branchen.

Kompetenceudvikling gennem kurser og webinarer. Brancenetværk på årsdag og medlemsarrangementer. Stærkt samarbejde med erhvervsskolerne.

Sparring i forhold til udvikling af din forretning. Abonnements-akademi og kommunikationskorps. Omstilling til grønt bilhus.

Hjælp i ankenævnssager. Rådgivning om køberet, garanti, reklamation og fortrydelsesret. Vejledning i spørgsmål om fx afgifter, skat, GDPR og hvidvask.

Kurser, rådgivning og support til bedre opgørelser i Autotaks samt adgang til Eurolak-systemet. Stærkt talerør i dialogen med forsikringsbranchen. Miljøsupport om lovgivning, indretning og håndtering af kemi.

AutoBranchens Arbejdsgiverforening bistår med overenskomster, ansættelseskontrakter og andre medarbejderforhold. Hjælp med efteruddannelses-refusion.

Attraktive vilkår hos Santander Consumer Bank og Gjensidige forsikring. Herudover en lang række andre eksklusive aftaler, der giver kontante besparelser til din virksomhed. Der er knap 40 aftaler at vælge imellem.

Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 17
MEDLEMSFORDELE

Status Agentmodellerne i 2023

Stellantis og flere andre bilproducenter begynder på agentmodellen i 2023 – dog har de måtte udskyde implementeringen i en række lande til 2024.

Der er stor interesse for omstillingen til agentmodellen blandt AutoBranchen

Danmarks medlemmer, da mange nyvognsforhandlere kan se frem til at stå med valget om at blive agenter. Tilsvarende forsøger nogle bilproducenter fx Mercedes at få større kontrol over brugtvognsmarkedet ifm. overgangen til agentmodellen.

AutoBranchen Danmark har på næste side samlet et overblik over nogle af de bilmærker, der har tilkendegivet, hvorvidt de arbejder med agentmodellen. I overblikket lægger AutoBranchen

Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg særligt mærke til, at der er kommet ændringer i Stellantis’ planlagte udrulning af agentmodellen.

”Stellantis’ tidsplanen ændres ikke for Belgien, Holland og Østrig, der stadig overgår til agentmodellen i juli 2023, men for de andre europæiske lande, vil salget af varebiler, Alfa Romeo, DS og Lancia ikke overgå til en agentmodel fra 1. juli 2023 som oprindeligt planlagt.

Det er nu udskudt til 2024. Det er også værd at bemærke, at foruden Stellantis forventer flere store koncerner som Mercedes, Volkswagen og Ford at udvide agentmodellen i 2023”, siger Gitte Seeberg.

På trods af Stellantis’ nye tidsplan er det stadig forventningen, at resten af Europa skal overgå til den fulde af agentmodel for alle mærker i 2027.

Bilproducenterne skal lave ordentlige agentkontrakter

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg mener, at overgangen til agentkontrakter kan være positivt for nogle forhandlere, men det kræver, at producenten/importøren tager ansvar for en ordentlig forhandlingsproces.

”AutoBranchen Danmark ser mange fordele i, at biler kan sælges via agentmodellen, forudsat at det foregår på ordentlige og klare vilkår. Vi har tidligere advaret imod de falske agentkontrakter,

der foruden at være ulovlige også sætter den falske agent i en meget svær juridisk position. Stellantis-forløbet er et godt eksempel på, hvor komplekse forhandlingerne kan og skal være,” siger Gitte Seeberg der fortsætter:

”Ift. Stellantis-forhandlingerne har vi fra vores kollegaer i Europa hørt om forhastede og kaotiske forhandlingsforløb, der ikke giver tid til de nødvendige kompromiser. Derfor er vi glade for, at Stellantis har udskudt implementeringen i dele af Europa, og vi håber, at andre bilproducenter vil gøre det til en prioritet at sikre et godt forhandlingsforløb, der kan sikre en bæredygtig forretningsmodel for begge parter.”

Som medlem af AutoBranchen Danmark kan du søge rådgivning om forhandler- og agentkontrakter i vores juridiske afdeling. På vores hjemmeside finder du en række artikler om, hvad du skal være opmærksom på ifm. overgangen til agentmodel. ■

18 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 BILSALG
Af Nicolai Fiil-Søby Politisk konsulent & direktionsassistent

MERCEDES

er overgået agentmodellen i Sverige, Østrig, Spanien og Portugal. Fra 2023 er Tyskland og Storbritannien også overgået til agentmodellen. Koncernen planlægger at benytte agentkontrakter i alle større EU-markeder i 2025.

VOLVO OG JAGUAR/LAND ROVER

arbejder hen imod agent eller kommissionskontrakter.

POLESTAR

benytter allerede en agentmodel i EU.

STELLANTIS

vil indføre ægte agentaftaler fra 1. juli 2023 i Belgien, Holland og Østrig. Oprindeligt var det meningen, at DS, Alfa Romeo og Lancia samt alle varebiler i alle EU-lande også skulle overgå til agentmodel på denne dato, men dette er nu udskudt til 1. juli 2024. Fra 2027 skal resten af koncernens mærker overgå til agentmodel.

FORD

forventes at introducere agentkontrakter i Holland i marts 2023.

TOYOTA OG SUZUKI

VW-GRUPPEN

har lanceret en uægte agentaftale i flere EU ­ lande. Det gælder Cupra Born-modellen, der sælges via uægte agentaftaler. Samtidig skal elbiler fra VW-gruppen sælges som elbiler. I nogle lande vil salget overgå løbende til agentkontrakter i 2023.

vil bibeholde forhandlerkontrakter. Kontrakten vil dog tage større styring over brugtvognsmarkedet og øge fokus på direkte salg til forbrugeren.

RENAULT, MAZDA, DACIA OG KIA

vil ikke overgå til agentkontrakter.

BMW

går efter en agentmodel på de europæiske markeder for alle drivlinjer, der skal inkludere byttebiler. Planen er at påbegynde salg af Mini via agentkontrakter fra 2024 og BMW-mærket fra 2026.

AIWAYS

sælges via en agentmodel i Danmark.

Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 19 BILSALG

2022 var et hårdt år, men januarsalget tænder håb

Mens salget af såvel benzinbiler, dieselbiler og pluginhybrider gik tilbage i 2022 i forhold til året før, trækker elbilerne salget opad. Læs hvilke bilmærker og ­typer, der klarede sig bedst.

2022 vil af mange bilforhandlere blive husket som et udfordrende år. Ikke nok med, at bilsalget var særdeles udfordret. Energipriser, ventetider på reservedele, øget lønpres og stigende inflation bidrog også til, at 2022 langt fra var et år, som autobranchen vil huske med glæde.

I alt blev der indregistreret 148.295 nye biler i 2022, hvilket er en nedgang på knap 20 procent i forhold til de 185.312, der blev solgt i 2021.

Den værste procentvise tilbagegang oplevede dieselbilerne, der faldt med 36 procent, mens pluginhybriderne faldt med knap 35 procent, og benzinbilerne faldt med knap 24 procent.

Salget af elbiler steg omvendt med næsten knap 24 procent, så der i alt blev solgt knap 31.000 elbiler i 2022 mod knap 25.000 året før. Fordi det samlede nyvognssalg samtidig er faldet, er andelen af elbiler gået fra 13 procent i 2021 til knap 21 procent i 2022, hvilket er rekord.

Brugtvognssalget går også markant tilbage

Brugtvognssalget blev også presset i 2022, hvor det samlede salg faldt med 10 procent i forhold til 2021. I alt blev der foretaget 504.457 genregistreringer i 2022, hvis man medregner brugtim -

port og ejer-/brugerskift, hvor antallet var 650.563 i 2021.

Her er det igen elbilerne, der gør det bedst med en vækst på knap 71 procent. I brugtvognssalget er pluginhybriderne dog også gået frem, mens tilbagegangene for benzin- og dieselbiler er mere beskedne. Dieselbilerne er i brugtvognssalget faldet med 17 procent, mens benzinbilerne er faldet med 12 procent.

SUVs dominerer nyvognssalg

Hvad angår bilernes størrelse, er mellemstørrelses SUV i 2022 stadig det mest solgte i nyvognssegmentet. Faktisk er deres andel af salget gået frem fra 2021 til 2022, hvor de udgjorde knap hver fjerde solgte nye bil.

Herefter følger biler i det lille segment, herefter små SUV’er og endelig derefter biler i mellemklassen. Det femte mest solgte segment er de store SUV’er, som udgjorde 11 procent af nyvognssalget i 2022 mod knap 8 procent i 2021.

Den mest solgte nyvogn er Peugeot 208 efterfulgt af Ford Kuga, Citroen C3, Toyota Aygo og Toyota Yaris.

Volkswagen topper nyvognssalget foran Toyota, Mercedes-Benz, Hyundai og Skoda. Alle fem mærker solgte færre biler i 2022 end 2021, mens Mercedes-Benz går kun knap én procent

tilbage, mens alle andre i top fem går tocifrede procentsatser tilbage.

Mindre biler dominerer brugtvognssalg

I brugtvognssalget er SUV’erne langt mindre dominerede og først at finde i bunden af top fem, men de første fire pladser går til biler i klasserne lille, mellem, mikro og stor.

Den mest solgte brugtvogn er Volkswagen Golf efterfulgt af Volkswagen Polo, Toyota Aygo, Wolkswagen Passat og Toyota Yaris.

Volkswagen topper også brugtvognsalget og gør det foran Peugeot, Toyota, Ford og Citroen.

København ramt hårdest af alle i brugtvognssalget

Ser man på den geografiske fordeling af nyvognssalget, er det kun én af landets kommuner, der har oplevet en vækst i antallet af nye solgte biler fra 2021 til 2022. Det er Rødovre. Værst står det til på Læsø, hvor nyvognssalget er faldet med 60 procent.

Når det kommer til brugtvognssalget er det igen Rødovre Kommune, der som den eneste kommune oplever vækst.

Værst er det gået for brugtvognssalget i Københavns Kommune, hvor det er faldet med 17 procent.

20 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 BILSALG
Af Rune Langhoff Sørensen Kommunikations­ og klimakonsulent

Seeberg: Lad os vende skuden i 2023

”Det står klart, at 2022 var et skidt år for det meste af branchen, når det kommer til antallet af solgte biler. Elbilerne lysner op, men de kan ikke redde et salg, der mange steder er styrtdykket. Der er nogle interessante tendenser i tallene fra året, der er gået, og det giver masser at arbejde videre med forhandlerne rundt omkring i landet, så vi forhåbent-

lig kan få vendt skuden i 2023,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

Forhandlerne har dog ikke de højeste forventninger til bilsalget i 2023, viser en medlemsundersøgelse foretaget af AutoBranchen Danmark, hvor bilforhandlere bliver spurgt til deres forventninger til 2023.

Undersøgelsens vigtigste konklusion er, at kun 22 procent af respondenterne for-

venter en fremgang i bilsalget sammenlignet med 2022, mens 30 procent forventer, at det vil ligge omkring status quo. Alle undersøgelsens resultater kan læse på www.autobranchendanmark.dk

Salgstallene fra årets første måned giver dog grund til delvis optimisme. I januar steg nyvognssalget med over 10 procent sammenlignet med januar i fjor. Omvendt er brugtvognssalget i januar 2023 betragteligt lavere end i 2022. ■

AutoBranchen Danmark / bilstatistik.dk
Diesel 13% Hybrid 5% Benzin 47% Plugin 22% El 13% Diesel 32% Hybrid 1% Benzin 60% Plugin 4% El 4% Diesel 10% Hybrid 6% Benzin 45% Plugin 18% Diesel 29% Hybrid 1% Benzin 58% Plugin 5% El 7% 2021 El 22% Nyvognssalg 2021
Brugtvognssalg 2021 2022
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 21 BILSALG
AutoBranchen Danmark / bilstatistik.dk
2022
+9%-point +3%-point

Ny analyse: Lakerere bløder, mens driften er udfordret i hele skadesbranchen

Høj rabat og masser af udgifter, der ikke betales for af forsikringsselskaberne, betyder, at økonomien i skadesbranchen er overordentligt udfordret, viser ny analyse.

Det er svært at tjene penge i skadesbranchen. Faktisk kører store dele af branchen med underskud på driften, viser en ny rentabilitetsanalysen, som AutoBranchen Danmark har fået foretaget af ekstern regnskabskonsulent ved en gennemgang af 40 virksomheders regnskaber.

Ser man isoleret på autolakererne giver driften et samlet underskud, mens der er små overskud på karrosseriværkstederne og på skadescentre, hvor der altså både er værksted og lakerer.

Reelt kan den økonomiske situation i skadesbranchen dog være endnu værre, da analysen kun ser på selve driften og ikke medregner finansielle omkostninger til eksempelvis lån.

Rentabilitetsanalysen konkluderer, at autolakererne ville have en langt bedre forretning, hvis der ikke bliver ydet rabat, som samlet tager 40 procent af omsætningen. På samme måde ville forretningen være bedre på såvel skadescentre som karrosseriværksteder, hvis der fra forsikringsselskaberne blev kompenseret for de mange services, der stilles gratis til rådighed. De udgif-

ter tager mellem henholdsvis 27 og 15 procent af omsætningen.

De underskud eller lave overskudsrater, der er realiteterne i de analyserede regnskaber, viser, at der overordnet set ikke er en bæredygtig økonomi i skadesbranchen, når man tager højde for behovet for investeringer og fremtidssikring af forretningen, og der samtidig tages højde for, at finansielle omkostninger ikke indgår, fremgår det.

“Skadesbranchen er i knæ. Der er brug for, at den tilføres flere ressourcer. Og det skal helst ske i en fart. Ellers ser det sort ud for branchen og alle de kunder,

som den betjener,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark om analysens konklusioner.

Den bekymring deles af Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark.

“Den grundlæggende bekymring er, at branchen får mindre og mindre betaling for at løse dens opgaver. Det har været en udfordring i årevis, men det har taget fart i takt med stigende energipriser og generelt øgede udgifter, hvilket truer branchen som sådan,” siger Nicky Bobak og fortsætter:

“Problemerne bunder i timepriser, der mange steder står i stampe og har gjort det længe, i et hårdt indkøbspres fra forsikringsselskaberne, der er branchens suverænt største kunde, i en problematisk udvikling omkring den rabat, der ydes i branchen og ikke mindst i det stigende antal ydelser, som der ikke modtages betaling for.”

Analysen bygger på 40 virksomheder, hvoraf nogle er filialer. De deltagende virksomheder har i alt en omsætning på cirka 398 millioner kroner og repræsenterer dermed en betragtelig del af

Af Rune Langhoff Sørensen Kommunikations­ og klimakonsulent
ET DISKUSSIONSOPLÆG OM EN BRANCHE I KNÆ FEBRUAR 2023 Skadesbranchens fremtid 22 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 EFTERMARKED

branchen. Virksomheder kommer fra alle landets fem regioner, og de er udvalgt med henblik på at sikre geografisk repræsentation og på at sikre, at der er tale om forretninger af forskellig størrelse.

På baggrund af rentabilitetsanalysen ønsker AutoBranchen Danmark at starte en bred og grundig debat med

branchen og dens samarbejdspartnere i forsikringsselskaberne om, hvordan man styrker branchens fremtid. Det sker med udgivelsen af et diskussionsoplæg, som vil kunne findes på AutoBranchen Danmarks hjemmeside, og som du kan finde som et indstik i dette magasin. “Grundlæggende ser vi i AutoBranchen

Danmark det som afgørende, at branchen tilføres flere penge. Der skal simpelthen betales og betales ordentligt for de services, der leveres. Men hvordan det skal skrues sammen, er vi helt åbne for at diskutere, og det håber vi, vi kan få en god debat om,” siger Gitte Seeberg om diskussionsoplægget. ■

Omsætning 180.280.396,98 Omkostning Rabat DB1 DB1 i procent - 78.140.679,70 - 72.054.992,99 30.084.724,30 17% Usynlige omkostninger DB2 DB2 i procent - 34.521.477,23 -4.436.752,93 -2% Omsætning 70.820.059,55 Omkostning Rabat DB1 DB1 i procent - 49.204.098,56 - 3.815.615,12 17.800.345,87 25% Usynlige omkostninger DB2 DB2 i procent - 10.682.552 7.117.794 10% Omsætning 88.012.257 Omkostning Rabat DB1 DB1 i procent - 56.756.818 - 2.900.780 28.354.659 32% Usynlige omkostninger DB2 DB2 i procent - 23.552.709 4.801.951 5%
og dækningsbidrag i branchen Lak
Omkostninger
Karrosseri
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 23 EFTERMARKED
Skadescentre

Kradser krisen?

Få en gratis gennemgang af din forretning

Uanset om du ejer et værksted eller et autolakereri, er det som medlem af AutoBranchen Danmark p.t. muligt at få en gratis 360­graders gennemgang af forretningen med tips og tricks til alt fra drift til samarbejde med forsikringsselskaber.

Nogle ekstra procenter på bundlinjen? Bedre afregning? Tips til samarbejde med forsikringsselskaber? Forbedrede arbejdsprocesser?

Alt det er blot nogle af de ting, som du som medlem af AutoBranchen Danmark lige nu i en begrænset periode kan få helt gratis.

AutoBranchen Danmarks eftermarkedsafdeling tilbyder og gennemfører nemlig en 360-graders gennemgang af din forretning, hvis du ønsker det.

Det eneste du skal gøre, er at tage kontakt til eftermarkedsafdelingen og bede dem komme forbi til et besøg.

“Vi ved, at mange i eftermarkedet pt. er hårdt ramt af stigende udgifter. Det er for en stor del blevet sværere at få forretningen til at hænge sammen på den måde, som den ellers altid har gjort. Derfor tror jeg, mange vil have gavn af, at vi kigger forbi og gennemgår forretningen. Fokus bestemmer I selvfølgelig, men vi kan se på alt fra drift til samarbejdsaftaler. Vores erfaring er i hvert fald, at det for mange er en fordel at få andre øjne på den måde, som man har indrettet sig på,” siger Nicky Bobak,

eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark, der selv gennemfører gennemgangene.

“Vi er gået ind i et nyt år, og det giver mulighed for at grundlægge nye vaner og nye måder at gøre tingene på, så jeg vil opfordre alle til at hive fat i os og booke et besøg, hvis de tror, det kan give mening for dem. Man behøver ikke have et specifikt problem, der skal håndteres nu og her – det kan også bare være til en snak om forretningen og de udfordringer, man står i,” siger Nicky Bobak.

Nogle af de emner, der kan blive taget op, er eksempelvis samarbejdet med forsikringsselskaber, værkstedskunder eller autolakerere, det er gennemgang af processer fra modtagelse over taksering til klargøring eller planlægning af forretningens fremtid.

“I vores arbejde ser vi mange forskellige måder at drive forret-

ning på, så vi har et godt indblik i, hvilke løsninger, der kan være relevante, som man måske ikke lige selv har tænkt på,” siger Nicky Bobak.

De gratis gennemgange er blevet gennemført intensivt siden årsskiftet og har indtil videre være efterspurgt fra mange medlemmer. ■

Af Rune Langhoff Sørensen Kommunikations­ og klimakonsulent
24 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 EFTERMARKED
En af de medlemmer som har fået foretaget en 360 graders gennemgang, er Jørgen Laursen a/s. Ole Hansen byder i den anledning eftermarkedschef Nicky Bobak fra AutoBranchen Danmark velkommen i forretningen.

Branchens unge mestre kåret i Fredericia

Fire af autobranchens unge specialister blev kåret og hædret den første weekend i februar. Ved DM i Skills i Fredericia blev der i alt kåret danmarksmestre i 45 forskellige erhvervsuddannelser.

Som altid var personvognsmekaniker, lastvognsmekaniker, karrosseritekniker og autolakerer blandt konkurrencefagene. Frederik Brandstrup Worm, fra Stiholt A/S Scania og TechCollege klarede sig bedst blandt lastvognsmekanikerne. Vinderen hos personvognsmekanikerne, Jeppe Præstiin Mikkelsen er i lære hos Autohjørnet Ringkøbing og på skole hos UCRS Skjern. Karrosseriteknikernes vinder, Michael Bolvig Hansen, er i lære hos Semler Retail og på skole hos College360.

besøgte Fredericia og havde masser af spørgsmål om autobranchens uddannelser. DM i Skills er et helt igennem fantastisk arrangement, der skaber opmærksomhed om erhvervsuddannelserne,” siger Lars Baun Vilhelmsen.

I AutoBranchen Danmark har vi anbefalet regeringen, at man skruer op for støtten til FGU, som er den forberedende grunduddannelse, der støtter de unge, der ikke kommer i gang med en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. Vi har også anbefalet, at man samler de gymnasieelever op, som ikke bruger deres studentereksamen.

Konkurrencens dygtigste autolakerer, Jonas Petersen, blev udlært hos Erling Høi-Nielsen i Sønderborg i 2021 og er fortsat i virksomheden.

Deltagerne ved DM i Skills er enten lærlinge eller nyuddannede, og de må ikke være ældre end 25 år.

AutoBranchen Danmark var med alle dage, og med 51.000 besøgende havde eftermarkedskonsulent Lars Baun Vilhelmsen mange gode snakke med interesserede unge.

“Det var en kæmpe fornøjelse at tale med både 8. og 9. klasses elever, der

Netop disse to områder var der faktisk ekstra fokus på ved DM i Skills. De nye målgrupper var noget Skillsdenmarks bestyrelsesformand Søren Heisel særligt noterede sig efter afslutningen af DM i Skills i lørdags.

”Vi har denne gang både haft en særlig konkurrence for FGU-elever og haft elever fra det almene gymnasium på rundtur. Og de foreløbige evalueringer viser, at folk ændrer holdning, når de har været med til Skills. Og det er jo lige præcis det, vi er her for. Så disse nye grene på træet skal vandes, så Skills bliver ved med at udvikle sig,” lød det fra Søren Heisel.

Næste års DM i Skills rykker til Sjælland og vil foregå i Roskilde i april 2024. ■

Af Carsten Ritter Kommunikations­ & uddannelseskonsulent
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 25 EFTERMARKED
Fotos: © skillsdenmark.dk

Dyrt at opsige en kommende far

Det var i strid med ligebehandlingsloven at opsige en medarbejder 2½ måned efter, at han havde meddelt sin arbejdsgiver, at han skulle være far og ønskede at holde fædreorlov. Medarbejderen blev tilkendt en godtgørelse på 500.000 kr.

Det er velkendt for de fleste, at en virksomhed ikke må udsætte en kvindelig medarbejder for mindre gunstig behandling på grund af medarbejderens graviditet eller barsel.

“Nogle glemmer måske, at de selvsamme regler gælder for en mandlig medarbejder. Dette fremgår af ligebehandlingsloven og bliver også illustreret i denne afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet tilbage fra november måned,” siger Maria Barfoed, advokat og sekretariatschef for AutoBranchens ArbejdsgiverForening, ABAF.

Sagen kort

En mandlig medarbejder, der var ansat til projektledelse, blev opsagt 2½ måned efter, at han havde oplyst sin arbejdsgiver om, at han skulle være far, og at han i den forbindelse ønskede at holde fædreorlov et halvt år senere.

Opsigelsen var ifølge virksomheden begrundet i en omstrukturering af afdelingen, der medførte, at medarbejderens stilling blev nedlagt. Ud over den opsagte medarbejder var der ansat én anden medarbejder i en lignende stilling, og han blev samtidig forfremmet til en lederstilling.

Tre uger efter opsigelsen slog virksomheden en ny stilling op, der i væsentligt omfang var sammenlignelig med den

stilling, som den opsagte medarbejder havde. Ifølge virksomheden krævede den nye stilling en medarbejder med en anden erfaring og andre kompetencer end den opsagte medarbejder, og lønnen var omkring 45 procent lavere end den opsagte medarbejders løn.

Den opsagte medarbejder mente, at opsigelsen skyldtes, at han skulle være far og holde orlov, og han klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandling på grund af køn.

Ligebehandlingsnævnet var enigt med medarbejderen

“Ligebehandlingsnævnet vurderede, at virksomheden ikke var lykkedes med at modbevise, at opsigelsen var helt eller delvist begrundet i medarbejderens kærestes graviditet og medarbejderens ønske om at holde fædreorlov,” fortæller Maria Barfoed.

“Nævnet lagde vægt på, at opgaverne i den nyopslåede stilling i væsentligt omfang svarede til indholdet af den stilling, som medarbejderen havde, og at virksomheden ikke havde bevist, at omstruktureringen overflødiggjorde medarbejderens stillingsfunktioner. Derfor fik medarbejderen medhold og blev tilkendt en godtgørelse på 500.000 kroner. Det svarede til omtrent seks måneders løn,” fortsætter hun.

Mandlige medarbejdere også er beskyttet mod ugunstig behandling, når de skal være fædre.

ABAF bemærker

Afgørelsen betyder, at medlemmer bør søge rådgivning hos ABAF, hvis man overvejer at opsige en nybagt eller kommende far.

“Afgørelsen gør det klart, at mandlige medarbejdere også er beskyttet mod ugunstig behandling som følge af, at de skal være fædre. Virksomheder skal derfor være opmærksomme på ikke at lægge direkte eller indirekte vægt på dette, hvis de ønsker at opsige en mandlig medarbejder, der har oplyst, at han skal være far, eller at han ønsker orlov efter barselsloven,” siger Maria Barfoed.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 10320 af 18. november 2022. ■

26 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 ABAF
Af Carsten Ritter Kommunikations­ & uddannelseskonsulent

Medlemskab af ABAF

Med et medlemskab af ABAF får du dels adgang til rådgivning i forhold til alle ansættelsesretlige aspekter, og dels sikrer du din virksomhed i tilfælde af, at en medarbejder rejser en sag, eller du får behov for at være repræsenteret af en advokat i en konkret tvist/retssag. Dette gælder uden meromkostninger, idet kontingentet er en fast årlig betaling. Såfremt man som virksomhed har valgt ikke at være medlem af en arbejdsgiverforening, er alternativet, at man søger rådgivning hos ekstern advokat, hvor udgifterne til advokat hurtigt bliver langt højere.

33 74 61 35

mba@danskerhverv.dk

Maria Barfoed Advokat hos ABAF
Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 27 ABAF

Tjen kassen på boksen

550 kr. i provision

Gør som 270 andre bilforhandlere

Autobranchen Danmark og OK har indgået et samarbejde, så du nu kan tilbyde dine kunder en ladepakke, der er nem, smart og lige til at forstå. På OK.dk kan du se dine kunders fordele, og du skal bare sørge for leadet, så sørger vi for salget.

Skriv til os på bilforhandler@ok.dk, og kom hurtigt i gang.

23417

Ny attraktiv fordelsaftale med OK

Energiselskabet OK sælger også strøm til elbiler. Som bilforhandler kan du nu formidle OK’s ladeløsninger til kunderne i en ny fordelsaftale.

Det skal være enkelt og billigt at skifte benzinbilen ud med en elbil. Sådan lyder mantraet for energiselskabet OK, som de fleste nok kender for benzinstandere. OK sælger imidlertid også strøm og i kraft af en ny fordelsaftale med AutoBranchen Danmark, kan medlemmerne formidle ladeløsninger for det danske energiselskab.

Kunderne får en fordelagtig aftale med en OK-ladeboks hjemme i carporten. De får særpriser på OK’s ladepakke med OK-strøm. Bilforhandleren får månedlig provision for at videreformidle ladeaftaler til energiselskabet.

OK tilbyder en af markedets laveste oprettelsespriser, og det er en af årsagerne til, at mange vælger en ladeboks fra OK.

Ydermere er der også rabatmuligheder, hvis du som forhandler eller værksted vil have OK’s ladestandere i virksomheden.

“Det er vigtigt for os, at det er enkelt og billigt for danskerne at skifte til elbil. Med denne aftale er det vores håb, at vi kan gøre flere forhandlere opmærksomme på vores gode aftale og gode produkter. Vi har allerede aftale med en del bilforhandlere, men der er selvfølgelig plads til flere,” siger Martin Kock Kjeldgaard, der er Partner Manager i OK.

Hos OK afregnes el-kunden for sit faktiske forbrug, mens kunden samtidig har mulighed for at vælge grøn strøm, som blandt andet kommer fra danske vindmøller.

OK forventer, at den typiske kunde til ladepakken kører mellem 10.000 og 35.000 kilometer årligt og har egen husstand og mulighed for at oplade elbilen hjemme ved bopælen.

“OK har meldt ud, at de investerer en milliard kroner i ladenetværket frem mod 2025. Det er en særdeles positiv udvikling. Deres henvisningsportal, som forhandlerne skal bruge, er enkel og let at gå til. Derfor har vi store forventninger til denne fordelsaftale, og en hel del medlemmer har allerede en aftale om ladeløsning fra OK, så vi ved, at den er attraktiv,” siger Henrik Bitzer, chef for partnerskaber i AutoBranchen Danmark.

Se mere om den fordelagtige aftale på autobranchendanmark.dk

Vil du vide mere så kontakt Henrik Bitzer på 31474997 eller heb@abdk.dk.

Du kan også kontakte OK på mailadressen bilforhandler@ok.dk.

FORDELSAFTALER Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 29

Forsikring belønner loyalitet

Gjensidige og AutoBranchen Danmarks forsikringer ændrede sig ved årsskiftet. Elite Bilforsikring er nu den eneste udbudte forsikring.

Vidste du, at Elite Bilforsikring giver dig gode muligheder for at sælge forsikringer til dine kunder? Forsikringen, der blev introduceret i foråret 2022, er særdeles attraktiv for både kunden og forhandleren.

Blandt andet er det attraktivt, at bilen kommer tilbage til eget værksted ved en forsikringsskade. Det gør den ved salg af mindst tre forsikringer i kvartalet.

Fra nytår blev Elite Bilforsikring den eneste, som udbydes i forsikringssamarbejdet. Ved samme lejlighed blev nogle af forhandlerfordelene tilpasset, så produktet belønner forhandlere, som sælger tre forsikringer eller mere i et kvartal.

Når en forhandler sælger tre forsikringer eller mere i et kvartal, får forhandleren også henvist biler til reparation på eget værksted. Forhandleren kan også få henvist biler, som virksomheden ikke selv har solgt. Salget opgøres kvartårligt pr. den 1. januar, 1. april, 1. juli og 1. oktober - første opgørelse sker pr. 1. april 2023. Læs mere i AutoBranchen Danmarks fordelsunivers på hjemmesiden.

Forsikringen indeholder attraktive geografisk bestemte priser, bedre forsikringsvilkår og giver mulighed for en række nye tilvalgsdækninger i forhold til de produkter, som nu udgår.

”Kunderne har taget godt imod den nye forsikring, og man må også sige, at der lå et grundigt arbejde bag. Priserne er nu afhængig af, hvor i landet kunden bor, hvilket gør produktet mere konkurrencedygtigt lokalt. Udover de attraktive priser indeholder Elite Bilforsikring

gode dækninger og nye tilvalgsdækninger.

Leasing Basis, der blandt andet inkluderer afleveringsdækning, er et af de nye tiltag,” siger Henrik Bitzer, chef for Partnerskaber i AutoBranchen Danmark.

Han understreger, at aftalen også giver fordele for forhandlerne i form af en god provision ved salg.

“Hvis man sætter sit salg i system og husker at spørge kunderne om forsikring, så er der bestemt penge at hente ved salg af denne attraktive forsikring,” siger Henrik Bitzer.

Er man en ung kunde, er det måske særligt attraktivt, at Elite Bilforsikring giver mulighed for, at kunden kan blive superelitebilist med det samme. Det kræver, at kunden er fyldt 25 år og kan fremvise tre års skadesfri kørsel.

Læs mere om AutoBranchen Danmark og Gjensidiges Elite Bilforsikring i fordelsuniverset på AutoBranchen Danmarks hjemmeside abdk.dk og på autobranchensforsikring.dk.

Her kan du også læse, hvilke økonomiske fordele forsikringen giver dig som forhandler.

Du kan også tage fat i din kontaktperson hos

Gjensidige:

Fyn og Sønderjylland: Tina Agerbæk

Tina.holm.agerbaek@gjensidige.dk, 60 25 17 34

Sjælland: Rasmus Krogh

Rasmus.krogh@gjensidige.dk, 52 39 21 60

Midt- og Nordjylland: Samet Gürel

Samet.gurel@gjensidige.dk,41 77 53 42.

FORDELSAFTALER
30 Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023

Tjen flere penge med Santander

Den 1. januar 2023 trådte en ny fordelsaftale i kraft for medlemmer af AutoBranchen Danmark. Den nye aftale gør det endnu mere attraktivt at bruge AutoBranchen Danmark Finans sammen med Santander Consumer Bank.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg er stolt over at kunne give sine medlemmer endnu bedre fordele.

”Vi er meget stolte af den nye aftale med Santander, der vil give vores medlemmer muligheden for at øge indtjeningen fra finansieringsaftalerne. Det har kun været muligt at forhandle så flot en aftale, fordi et stort antal bilforhandlere har valgt at bruge AutoBranchen Danmark Finans igennem vores 12 år lange partnerskab med Santander. Den nye aftale afspejler også, at vi godt ved, vi går ind i mere økonomisk udfordrende tider, hvor der vil blive behov for endnu mere likviditet. Som brancheorganisation er vi glade for at kunne hjælpe med at forbedre økonomien i forretningerne”, fortæller Gitte Seeberg.

Vil du høre mere om aftalen, og hvordan du kan gøre brug af den, er du velkommen til at kontakte din Santander konsulent eller Sales support på 70225822. Du kan også kontakte en af AutoBranchen Danmarks medlemskonsulenter: Flemming Ransborg på 25304650, eller Kim Quistgaard på 31257004. Læs mere på hjemmesiden abdk.dk/fordelsaftaler/salg

Få styr på affaldet og spar penge samtidig

ABAS tager skraldet for autobranchen, og AutoBranchen Danmark har indgået en fordelsaftale med ABAS Miljøservice for at hjælpe medlemmerne til en lettere håndtering og styring af affaldet.

ABAS tilbyder forskellige modeller for affaldshåndtering, og den enkelte virksomhed kan selv vælge omfanget af en aftale. Det kan være en totalløsning, der omfatter alle de nødvendige affaldsløsninger. Det kunne også være det nyudviklede ITsystem E-Miljø, der er udviklet til at gøre det så nemt og enkelt som muligt for autobranchen at håndtere miljø og arbejdsmiljø. Det gør arbejdet med disse områder overskueligt og nemt, og det kan hjælpe virksomheden med at skabe et bedre overblik og spare tid.

Læs mere om fordelsaftalen på abdk.dk/ fordelsaftaler/drift-og-administration.

Vidste du i øvrigt, at virksomheder med mindst 10 ansatte skal sende to medarbejdere på lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse?

På eftermarked.dk kan du se tilbud fra ABAS om lovpligtigt kursus i Roskilde og Aarhus.

IT-løsningen til dine abonnementsaftaler er enkle med Holco

Måske har du læst artiklen om Selandia Automobiler, der har succes med sin nye abonnementsløsning. Abonnementsløsningen er lavet i samarbejde med Holco, som den sjællandske bilforhandler i forvejen arbejdede sammen med. Hvis din virksomhed skal have tryghed over serviceaftalerne og nem kontrol over samtlige forhold i aftalerne, så er fordelspartneren Holco sandsynligvis noget for dig.

“Holco SAM-systemet står bag dig og gør din hverdag nem. Man får overblik, og det er stadig dine aftaler, dine penge og dig, der laver den aftale med kunderne, som du ønsker at lave. Vi leverer bare mulighederne for at gøre det nemt. Og det gælder uanset, om det er i salget, på værkstedet eller i bogholderiet,” siger Per Søby, der er administrerende direktør i Holco.

Magasinet AutoBranchen Danmark - nr. 15, februar 2023 31 FORDELSAFTALER

OVER 200 BEGEJSTREDE FORHANDLERE

Har fået en moderne hjemmeside fra Auto IT komplet med bilvisning, præsentation af virksomheden og mulighed for kontakt.

PRIS

3 GRUNDE TIL AT VÆLGE

En af Danmarks største leverandører

10.999,- + 549,- pr. md. i drift for køreklar CarLite, med alt, hvad bilforhandleren skal bruge

Auto IT har leveret over 200 CarLite-hjemmesider til forhandlere. Du leverer tekster og billeder, vi leverer resten: En køreklar hjemmeside.

Moderne bilsalg

Hjemmeside komplet med bilvisning, præsentation af virksomheden og kontaktmuligheder. Udbyg med Facebook, byttebilsfunktion mv.

Vær med og bliv fundet

hjemmeside fra Auto IT: 1 2 3

Forhandlere skal være online i dag, fordi det er kunderne.

Hjemmesiden fra Auto IT er skabt til at blive set og fundet af Google. BESTIL

IT-løsninger til autobranchen Kontaktperson Seniorsalgskonsulent André Aarestrup aa@autoit.dk 29 33 05 91 Læs mere på autoit.dk
ny HJEMMESIDE NU