Ondernemend Friesland editie 4-2022

Page 23

Themaspecial

‘Watertechnologie is cruciaal, Friesland loopt daarin voorop’ Friesland bestaat voor de helft uit water. Vele Friese bedrijven werken, op wat voor manier dan ook, met watertechnologie. De Nederlandse overheid ziet het thema water als één van de vijf hoogste prioriteiten voor investeringen en technologische ontwikkeling. Bovendien is Leeuwarden bekroond tot hét Europese centrum voor watertechnologie. Hoe ziet de toekomst van Friese organisaties er uit in betrekking tot watertechnologie? We vroegen het een viertal ondernemingen.

Vertel kort iets over de organisatie waar u werkt: Hein Molenkamp, directeur Water Alliance: Water Alliance is een netwerkorganisatie gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden. Zo’n 115 bedrijven afkomstig uit het hele land zijn lid van onze organisatie. Water Alliance is betrokken vanaf het eerste idee, research & development tot succesvolle export in de vorm van commerciële (inter) nationale projecten. Wij helpen bij het koppelen van internationale vraag en aanbod, marketing en matchmaking. Dankzij ons brede wereldwijde netwerk worden ontwikkelingen versneld en wordt concrete business gerealiseerd. Hidde Kriele, algemeen directeur Mous Waterbeheer: Mous Waterbeheer is kennispartner voor gemeenten en waterschappen op het gebied van gemalen,

riolering, bruggen en sluizen. Daarvoor bedenken, ontwikkelen, leveren en onderhouden onze technische vakmensen innovatieve oplossingen. Wij kunnen dat dankzij de inzet van onze jarenlange ervaring en expertise in telemetrie, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en civiele techniek. Zo zorgen wij ervoor dat Nederland droge voeten houdt. Henk Schonewille, CEO Wafilin Systems: Bij Wafilin Systems zijn wij Masters in Membrains: makers van slimme, innovatieve membraanfiltratie-systemen. Wij zijn een team van enthousiaste en gedreven mensen met veel kennis en ervaring in de membraantechnologie toegepast in de voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Met onze innovaties helpen wij klanten waardevolle grondstoffen terug te winnen en hun productieprocessen te optimaliseren en te verduurzamen.

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

Pieter Hoekstra, programmamanager CIV Water: CIV Water is het kenniscentrum dat zich richt op de mbo’er in de watersector. Het primaire doel is het ontwikkelen van de excellente wendbare vakman en vakvrouw. Dit doen we door samen met het onderwijs en het werkveld te werken aan innovatieve kennis, vaardigheden en een professionele beroepshouding. CIV Water is een broedplaats voor onderwijsvernieuwing, gericht op studenten en werknemers in de watersector.

23

OF 2022-04