3 minute read

Netwerkclub op bezoek bij Woudagemaal: 'Diversiteit en informaliteit kenmerkt Friese Zaken'

50 OF 2022-04

Netwerkclub Friese Zaken was onlangs op bezoek bij het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar het monument is bepaald geen stoffig museumstuk, want wordt nog altijd bij te hoge waterstanden ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland. De foto’s op deze pagina’s spreken voor zich, maar OF wilde even polsen bij Friese Zaken-lid Albert Klooster, salesmanager bij Brandsma Koffie: wat maakt Friese Zaken eigenlijk bijzonder?

“Het is een erg fijne club, die denk ik opvalt door de diversiteit van de leden en de zeer informele sfeer”, zegt Klooster desgevraagd. “Dat informele is belangrijk; de stropdas kun je wel thuis laten. Wat ik erg fijn vind is dat je door die sfeer al heel snel een klik kunt voelen, waarmee je ook gewoon kunt overleggen wat je voor elkaar kunt betekenen. Een kenmerk is ook dat de leden meestal ook beslissingsbevoegdheden hebben. Zo kun je dus ook snel tot zaken komen.”

Volgens Albert Klooster is dealtjes scoren overigens niet het hoofddoel: “Persoonlijk vind ik het altijd inspirerend om andere ondernemers enthousiast te horen vertellen over hun plannen en ambities. Interesse hebben voor elkaar; daar begint het mee. En daarbij kun je ook van elkaar leren. Een ander pakt uitdagingen misschien anders aan dan jij en ook dat is leerzaam.”

Niet alleen de diversiteit in het ledenbestand, maar ook de afwisseling in de bijeenkomsten wordt door Albert gewaardeerd. “We hebben om de twee weken iets; dan weer een lunch-activiteit; dan weer een diner-activiteit. Ik vind dat eigenlijk allemaal leuk en heb niet een sterke voorkeur. Van bedrijfsbezoek, tot karten, tot survival; het is bepaald geen straf om daarbij te zijn.”

Zo kijkt de salesmanager ook terug op de bijeenkomst bij het Woudagemaal. “Ik vond het écht indrukwekkend. En dat zo’n enorm monument, meer dan honderd jaar oud, dan ook nog functioneert. Het is al zo lang een bekend monument in Friesland; mooi dat ik nu de kans heb gekregen om er ook eens binnen te kijken.”

Friese Zaken is ontstaan in 2016, na een transformatie van De Commerciële Club Friesland.

De netwerkclub wil een eigentijdse en informele club zijn, met evenementen waar de leden zichzelf kunnen zijn. Laurens Snoek vertelde in 2021 in OF precies hoe het zit: “Als wij ergens te gast zijn laten we onze gastheer of gastvrouw vertellen over diens achtergrond en pieken en dalen. In zo’n setting krijg je het échte verhaal, daarmee verrijk je je inzichten. Wij zijn een club waar je inspiratie opdoet en van elkaar leert. Vaak leidt dit tot zakendoen en komt dat door de sterke vertrouwensband.”

www.friesezaken.frl

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA , EN . 51 OF 2022-04