4 minute read

Frans de Haan: Van Chili naar de Afsluitdijk

In Friezen in den Vreemde volgt Ondernemend Friesland (OF) al meer dan vijftien jaar Friese managers, bestuurders, studenten en ondernemers in het buitenland. Zo kwamen er tientallen mooie verhalen voorbij en foto’s van arcadische landschappen en wereldberoemde landmarks. In deze editie lijkt dat allemaal samen te komen. Want deze keer maken we kennis met Frans de Haan uit Spannum. Voor Arcadis mocht hij op reis naar Chili. Maar dichterbij huis kon hij zijn expertise inzetten bij een ander wereldberoemd icoon: onze eigen Afsluitdijk.

38 OF 2022-04

'Waar je ook bent: je ‘thuis’ wordt gemaakt door de mensen om je heen'

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA , EN . 39 OF 2022-04

Wie ben je en waar ben je geboren? Mijn naam is Frans de Haan en ben geboren in Zwolle. Op jonge leeftijd ben ik naar Friesland (Spannum) verhuisd. Opgegroeid op een boerderij met Friese paarden.

Je bent in 2018 naar Chili gegaan: waarom? Ik ben naar Santiago in Chili gegaan met behulp van het Arcadis Quest programma. Het doel hiervan was kennisuitwisseling met internationale collega’s op het gebied van geotechnische aardbevingsberekeningen.

Hoe was dat? Leerzaam en gezellig. Tijdens mijn verblijf heb ik veel samengewerkt met de collega’s in Chili. Naast de lopende projecten hadden we ook tijd om berekeningsmethodieken te vergelijken en achtergrondliteratuur te bespreken. Buiten werktijd om werd ik hartelijk ontvangen door verschillende collega’s zodat ik de cultuur wat beter kon leren kennen.

Wat is jou in Chili opgevallen? Het contrast van de ligging van Santiago midden in het op het oog rustig lijkende berglandschap en de drukte in de stad zelf. Zeer indrukwekkend.

Nog lastige momenten gehad? Nou lastig is te veel gezegd. Maar een klein deel van de vliegreis gaat door een bergpas en dat geeft veel turbulentie. Dat was wel weer een hele ervaring.

Lessons Learned? Dat we het thuis in het mooie Friesland ontzettend goed hebben. Waar je ook bent: je ‘thuis’ wordt gemaakt door de mensen om je heen. Na terugkomst van de trip heb ik mijn huidige vrouw dan ook ten huwelijk gevraagd.

En dan hebben we begrepen dat jij ook betrokken bent bij de vernieuwing van de Afsluitdijk. Wat gebeurt daar nu eigenlijk precies? Nederland moet veilig blijven, ook bij een stijgende zeespiegel. De dijk zelf wordt daarom verhoogd, maar ook de bestaande spuicapaciteit wordt verhoogd door de aanleg van nieuwe spui- en pompgroepen. Ook worden er extra deuren voor de bestaande sluizen gemaakt en komt er een nieuwe vismigratie rivier. De Afsluitdijk moet zo voor de komende honderd jaar weer veel veiligheid bieden.

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA , EN . 41 OF 2022-04

Wie voert dat eigenlijk uit en wat is jouw rol? Het project wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door Levvel. Dit bouwconsortium bestaat uit BAM, Van Oord, Rebel en Invesis. Maar ook Arcadis is betrokken. Zo werk ik op het project als geotechnisch ontwerper van de pompgroepen in Den Oever die bij hoog water in het IJsselmeer water naar de Waddenzee kunnen pompen. Verder werk ik aan het project als Site Engineer.

Wat doet een Geotechnical Engineer precies? Vooral berekeningen maken over alles wat er in en op de grond gebouwd wordt. Voor de pompgroepen betreft dit twee keer zes geschakelde bouwkuipen dit door de A7 heen lopen en tijdens de bouw altijd hoog waterkerend moeten zijn (zie afbeeldingen, red.). Als Site Engineer lossen we de problemen op die in de uitvoering optreden.

Wat inspireert jou bij dit project het meest? Vooral de omvang en complexiteit. Direct naast en onder de A7 bouwen we enorme constructies. Binnen dit project ben ik betrokken vanaf ontwerp tot uitvoering, waardoor je enorm veel leert. Dat vind ik hartstikke boeiend.

Foto’s Afsluitdijk: Levvel / Rijkswaterstaat / Topview

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA , EN . 43 OF 2022-04