3 minute read

1500m2 meer werkoppervlakte voor Havinga metaal

“Het is nu echt nodig om te verhuizen”, legt eigenaar Jan Havinga van Havinga metaal uit Surhuisterveen uit. “We hebben meer ruimte nodig: om te werken, voor de opslag en ook om het logistiek aantrekkelijker, of eigenlijk logischer te maken.” In de herfst van dit jaar staat de verhuizing van de Zoom 34 naar de Lauwerswelle 3 gepland. Hemelsbreed slechts honderd meter verderop. Jan: “We gaan van 800 naar 2300 vierkante meter.”

In 2006 startte Jan Havinga met het bedrijf Havinga metaal. Toen nog als metaalbedrijf in de ruimste zin van het woord: van hekwerk tot bullbars en van fijn-technische projecten, vaak voor particulieren, tot staalconstructies, meestal bij ondernemers. Dat laatste heeft zijn passie en is de afgelopen tien jaar de corebusiness geworden. Staalconstructies voor gebouwen met oppervlaktes van soms 2500 m2 of meer rijzen op. Havinga: “Ik doe het inmiddels al lang niet meer alleen. Er lopen gemiddeld vijftien mensen rond, waarvan een deel eigen personeel is en een ander deel zzp-er.” Toch beschrijft Havinga zijn bedrijf als klein, waar de lijnen nog kort zijn. Hij kent zijn klanten erg goed en wil dat ook graag zo houden. Havinga: “De relatie met mijn klanten is heel belangrijk voor mij.”

Nieuwe keuzes

Het toespitsen op staalbouw en de keuze klein te blijven weren hem niet te investeren in een grotere werkplaats. Havinga: “De projecten worden groter en vragen om meer bevoorrading en werkruimte. Daarnaast kunnen we steeds meer processen zelf uitvoeren, zoals het maken van zetwerk en het monteren met eigen kranen. Kortom: zaken die om vierkante meters vragen. Zo’n doorstart op een nieuwe locatie maakt dat je over zaken nadenkt en nieuwe keuzes maakt als het gaat om het managen van bouwprocessen.” Want dat is ondertussen wel Havinga’s professie geworden.

Van A tot Z Havinga: “We zijn goed in het bouwen van loodsen, bedrijfshallen en werktuigbergingen. Indien gewenst wordt alles van A tot Z verzorgd. Alle disciplines hebben we in huis: het verzorgen van het vergunningstraject, het tekenwerk, plaatsen van de fundering, maken en monteren van staalconstructies en het leveren en monteren van dak- en wandbeplating. Met de eigen zetterij zorgen we voor een mooie afwerking.”

Naast nieuwbouw doet Havinga metaal ook aan het restylen van gevels en daken. Voor vaste opdrachtgevers verrichten ze ook andere werkzaamheden, zoals laswerk, het maken van trappen en bordessen en andere metaalgerelateerde klussen. In de werkplaats bewerken ze eveneens rvs en aluminium. Zo zijn de mensen van Havinga metaal ruim inzetbaar en kunnen ze flexibiliteit bieden aan klanten. Collega-staalbouwers gaat hij overigens niet uit de weg. Zijn visie: het is een wereld van ‘ons kent ons’, daar help je elkaar. Havinga: “Ik zeg altijd dat het beter is om met elkaar te werken dan tegen elkaar.”

Ruimte

Nu de tekorten van materialen overal voelbaar zijn, wordt de aandacht voor voorraad steeds groter. “En daar is ruimte voor nodig”, aldus Havinga, terwijl hij de grote, nieuwe loods laat zien. “Meer ruimte biedt ook meer mogelijkheden voor nieuwe plannen en andere projecten. Voornaamste is vooral dat het nieuwe pand de bedrijfsvoering efficiënter zal maken. Denk daarbij aan een betere indeling, handige looplijnen en meer ruimte voor de constructiewerkplaats en de zetterij. De herfst mag wat dat betreft snel komen. Als laatste: wie een loods wil huren, in oktober komt er één beschikbaar aan de Zoom 34 in Surhuisterveen.”

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA , EN . 85 OF 2022-04