Ondernemend Friesland editie 4-2022

Page 18

‘Over schuttingen heen kijken is meerwaarde VANN’ De transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem helpen versnellen. Dat is het doel van de Voedsel Alliantie NoordNederland (VANN). De alliantie wil dit vooral bereiken door bestaande initiatieven en bijvoorbeeld voedselproducenten en onderwijs- en kennisinstellingen bijeen te brengen, met kruisbestuiving als resultaat. “We zien enorm veel energie in de hele keten en willen de samenwerking nog meer stimuleren.”

Voedsel is een prachtig onderwerp, vindt Ton Stierhout. Hij is één van de oprichters van VANN. “We eten elke dag en het is een manier om samen te genieten.” Het is ook een onderwerp dat het nieuws regelmatig haalt. De biodiversiteit neemt af, de bodemkwaliteit daalt en de algemene gezondheid verslechtert. De uitdagingen op dit soort fronten geven aan dat een voedseltransitie noodzakelijk is. Allerlei partijen werken hieraan, ook in het Noorden. VANN wil die transitie helpen versnellen.

Samenwerking versterken Stierhout: “Er zijn heel veel partijen die werken aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. De samenwerking kan alleen beter. Als VANN willen we alle partijen met elkaar verbinden. In coronatijd hebben we bijvoorbeeld kenniscafés georganiseerd over verschillende thema’s, zoals smaak, bodem en hoe je de jeugd enthousiasmeert voor dit onderwerp. Ook nodigen we ons netwerk uit

18

OF 2022-04