Brandweerkrant van Nederland, oktober 2021

Page 10

10 MAXimaal

Nieuwe blusboten voor Friese posten Na vijftien jaar waren de posten Balk en Heeg in het waterrijke zuidwesten van Fryslân toe aan nieuwe blusboten. De nieuwe, grotere vaartuigen zijn sinds begin juli beschikbaar voor de uitruk en hebben inmiddels al de nodige inzetten gehad. Na een aanbestedingstraject werd deze opdracht gegund aan een botenbouwer in Meppel. Hetzelfde bedrijf bouwde eerder al de vaartuigen voor vier van de tien oppervlakteredteams (OVRT’s) van Brandweer Fryslân. Als basis van de twee nieuwe boten diende het tendermodel Bullit 660. De opbouw is echter anders dan die van de standaardversie van dit model. Deze boten zijn op tal van punten op maat gemaakt, naar een ontwerp dat een werkgroep van ploegenleden van beide Friese posten maakte.

Unieke boten Zo ontstonden twee boten die uniek zijn in hun soort. Met hun zeven meter lengte zijn ze groter dan de oude blusboten van Balk en Heeg en ook iets langer dan de OVRT-vaartuigen. Ze zijn gemaakt van aluminium en worden voortgestuwd door een krachtige 200 pk buitenboordmotor. Aan de linkerzijde zit een multi-deur, waardoor OVRT’ers of duikers makkelijk in en uit het water kunnen komen. Voorop zit een duwblok. En de radarbeugel kan eenvoudig naar achteren worden geklapt om onder lage bruggen door te varen. Dit vaartuig heeft acht zitplaatsen. Standaard bestaat de bemanning uit zes ploegleden. Andere brandweerregio’s ‘Als projectgroep zijn we tijdens het bouwproces meerdere keren in Meppel geweest’, vertelt medewerker Materieelbeheer Zuidwest Eeuwke Terpstra, die ook vrijwilliger is bij ploeg Heeg. ‘Daarbij hebben we onze wensen en ideeën aangegeven, waar de montageploeg van de bouwer

vervolgens mee aan het werk ging. Het bedrijf gaat nu ook de markt op met deze boot voor andere brandweerregio’s. Daarom is alles tot op de centimeter vastgelegd. Bestelt een andere regio een blusboot, dan kan die worden gebouwd op basis van ons ontwerp.’ Naast medewerkers van de afdeling Materieelbeheer was ook Vakbekwaamheid betrokken bij dit project. Zo zijn de schippers voor de ingebruikname getraind in het werken met deze grotere boten. Uitrusting De boten zijn uitgerust met een kaartplotter inclusief een sonar, een aanvalskrat (cassette) brandbestrijding en een wervelplank/brancard. Uit de oude blusboten zijn onder meer de bluspomp, warmtebeeldcamera, AED en EHBOkoffer overgezet. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Eeuwke Terpstra van Brandweer Fryslân via e.terpstra@brandweerfryslan.nl.

‘Twee boten die uniek zijn in hun soort’ Kazerne Zandvoort (Kennemerland) en de Formule 1

‘Time to make history again’ Brandweer Kennemerland is maandenlang bezig geweest met voorbereidingen rondom een wel heel bijzondere nationale sportwedstrijd: The Dutch Grand Prix (DGP). Voor het eerst in 36 jaar werd er op een Nederlands circuit weer een Formule 1-wedstrijd gereden. Daarbij startte ook nog eens ‘onze’ Max Verstappen vanaf pole position en eindigde hij op de eerste plaats. Ingrediënten voor een geslaagd evenement?

Elk groot evenement wordt door veiligheidsregio’s voorbereid. Er wordt (multidisciplinair) advies gegeven aan de voorkant en rekening gehouden met diverse scenario’s als het om hulpverlening gaat. Ook Brandweer Kennemerland nam maanden voorafgaand aan het evenement aan diverse werkgroepen deel ter voorbereiding op de Formule 1-wedstrijd. Brandveiligheid Een speciale werkgroep met afgevaardigden vanuit Incidentbestrijding, Risicobeheersing en Operationele Voorbereiding, boog zich over zaken als brandveiligheid, mobiliteit en bereikbaarheid tijdens de race en tijdens alle evenementen die eromheen werden georganiseerd. Vooral bereikbaarheid was een uitdaging voor de kustplaats. Sander Boon, adviseur Incidentbestrijding bij Brandweer Kennemerland: ‘Tot op


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

(Be)zoekgedrag basis voor nieuwe brandweer.nl

1min
page 12

Inzet quad in ruig terrein

1min
page 12

Werkgroep Gedragsverandering: ‘Praat in plaatjes’

2min
page 11

Rookmelders Redden Levens

1min
page 11

‘Time to make history again’

2min
pages 10-11

Nieuwe blusboten voor Friese posten

2min
page 10

Ook jij kunt meedoen aan de World Police and Firegames 2022

2min
page 9

Haaglanden en Twente rollen VLAS handig op

2min
page 9

Via livestream te gast op basisschool

1min
page 8

Bijzonder afscheid na 50 jaar brandweer

1min
page 8

Twente werkt aan testfaciliteit voor batterijveiligheid

1min
page 8

Vaardigheidstoetsen ABWC weer van start

2min
page 7

Stadshoning van eigen dak

1min
page 6

Kazerne Losser, Brandweer Twente

3min
pages 6-7

Eindelijk weer samen oefenen in natuurbrandbestrijding

1min
page 5

DRONES op zoek naar natuurbranden

2min
page 5

Fryslân investeert in natuurbrandbestrijding

1min
page 4

‘Perfecte combinatie van kantoor en repressie’

2min
page 4

De vijf basisprincipes van brandbestrijding

3min
page 3

Brandweergevoel

1min
page 2

Vijftig jaar in actieve dienst als vrijwilliger

1min
page 2

#VetVeilig the game

1min
page 2
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.