2 minute read

Werkgroep Gedragsverandering: ‘Praat in plaatjes’

’Dat rookmelders levens redden, is een waarheid als een koe. Maar hoe bereik je nou dat mensende rookmelders écht goed gaaninzetten? Dat ze nadenken over het aantal rookmelders in huis,over de locaties waar ze moetenhangen en dat ze de rookmelders daadwerkelijk ophangen. Collega’s van de werkgroep Gedragsverandering aan het woord.

‘Bang maken door te vertellen over vreselijke branden die je hebt meegemaakt, helpt niet’, zo stelt Nick Boersma. ‘Tenminste, meestal maakt dát nog niet het verschil omdat mensen blokkeren en denken: ‘De kans is zó klein dat dit mij overkomt’.’ Nick is als gedragswetenschapper en beleidsadviseur Brandveilig leven werkzaam bij Veiligheidsregio Limburg- Noord. Ook is hij voorzitter van de landelijke werkgroep Gedragsverandering in het kader van brandpreventie. De werkgroep bestaat uit gedragsexperts van verschillende veiligheidsregio’s en het IFV.

Echt iets doen

De werkgroep kan jouw regio helpen om gedragsverandering op een goede manier onderdeel te laten zijn van het beleid en de activiteiten. Nick: ‘Ons doel is dat mensen écht iets gaan doen met de voorlichting en bewustmakingscampagnes voor Brandveilig leven. Want wat heb je eraan als je heel veel mensen weet te bereiken met je campagne, terwijl die mensen vervolgens die rookmelders niet ophangen.’ Margo Karemaker (IFV) en Leonie Webbink (VNOG): ‘Voor de komende Brandpreventieweken hebben we inhoudelijke kennis én expertise vertaald naar een contentkalender met berichten om te delen via websites en social media. Fysiek gaan we binnenkort - als pilot - in gesprek met twintig wijkbrandweermannen van Gooi en Vechtstreek en Flevoland over effectieve gedragsverandering.’

Wat dan wel

‘Wat helpt, is beelden laten zien die ondersteunend zijn. Die keuzestress verminderen bijvoorbeeld.’ Nick vertelt over de bouwmarkten waar mensen kunnen kiezen uit een hele wand vol verschillende rookmelders. ‘Zorg voor vereenvoudiging. Laat bijvoorbeeld zien wat goede rookmelders zijn. Hoe je deze kunt bevestigen met een paar schroeven, maar ook eenvoudig met een magneet of met dubbelzijdig tape. Laat zien wat de beste plekken zijn om ze op te hangen. Kortom; denk na over de drempels in de hoofden van mensen en over de manier om die weg te halen. En als je iets wilt uitleggen, praat dan in plaatjes. Kun je geen foto maken van dat wat je vertelt, dan moet je verhaal concreter.’

Komt dat zien

Nick en zijn collega’s van de landelijke werkgroep Gedragsverandering geven ook een workshop op het Brandweerevent.

Wil je meer informatie over de werkgroep of wil je ze uitnodigen in jouw regio, neem dan contact op met Nick Boersma, n.boersma@vrln.nl of kijk op de website van Brandweer Nederland.