2 minute read

Haaglanden en Twente rollen VLAS handig op

Sinds een aantal jaren werkt de brandweer overal in het land met het Vernieuwd Lagedruk Afleg Systeem (VLAS). Hoewel brandbestrijding daarmee makkelijker gaat, zit er wel één nadeel aan: het oprollen en opruimen van de slangen neemt veel tijd in beslag. Maar het zou de brandweer niet zijn als collega’s niet zelf met een oplossing komen.

In zowel Haaglanden als Twente ontwikkelden vrijwilligers zelf een handig oprolsysteem, dat binnenkort te vinden is op alle tankautospuiten in de betreffende regio’s.

Ongemak

‘Het voordeel van VLAS met de nieuwe bundels is dat het materiaal minder zwaar is dan het oude lagedruksysteem’, vertelt Richard Krijger, vrijwilliger op kazerne Maasdijk (Haaglanden). ‘Hierdoor is het werk fysiek minder belastend. Verder zijn de slangen in plaats van twintig nu dertig meter lang. Daarmee krijgen we sneller veel water bij de brand. Er zitten wel een paar nadelen aan het opruimen van de slangen.’ ‘De slangen zijn tegenwoordig veel dunner en we moeten ze op de grond oprollen. Hierdoor kunnen er snel beschadigingen ontstaan en is het Arbo-technisch ook geen pretje’, vult vrijwilliger Barry van der Burg aan. Om die reden zochten beide heren naar een oplossing voor de ongemakken. ‘Met het nieuwe oprolsysteem ontstaan er minder snel beschadigingen aan de slang. Daarbij werkt het makkelijker, kun je de slang sneller oprollen en je hoeft niet meer met een gebogen rug de slang op te rollen.’

Haaglanden

Haaglanden

In de praktijk

Richard vervolgt: ‘We werken al ruim een jaar met het nieuwe oprolsysteem en we kunnen zeggen dat de pilot succesvol is. Met behulp van de basisinstructiekaart die er al is en een ondersteunend ELO-filmpje kunnen de manschappen leren hoe ze met het nieuwe systeem moeten omgaan. Het is niet moeilijk, maar je moet wel even weten welke handelingen je moet doen.’ ‘We vinden het mooi dat we bij de vrijwilligerskazerne een nieuwe tool konden bedenken en ontwikkelen en dat de hele regio er binnenkort mee rond gaat rijden’, sluit Barry af. Volgens de planning zit de nieuwe uitvinding in de loop van oktober op alle tankautospuiten in Haaglanden.

Twente

Twente

Twente

Twente

Peulenschil

Ook Dennis Elbersen en Klaas Reuvers, vrijwilligers in Haaksbergen (Twente), bedachten dat het oprollen en bundelen van de slangen eenvoudiger, ergonomischer en sneller moest kunnen. Na allerlei varianten geprobeerd te hebben, vonden Dennis en Klaas Reuvers het wiel uit: BundleWheel. ‘We hebben met de hand de onderdelen gemaakt voor het prototype. Toen het eenmaal klaar was en we de werking getest hadden, bleek dat het fantastisch werkte met een enorme eenvoud. Nu is het oprollen van bundelslangen een peulenschil. Het was gewoon jammer om het idee voor onszelf te houden. In de wandelgangen hoorden we dat Brandweer Twente op zoek was naar een hulpmiddel om de bundels op te rollen. Het BundleWheel behoort straks in Twente tot de standaardbepakking van de tankautospuiten. Inmiddels is er voor het oprolsysteem belangstelling vanuit heel het land, Duitsland, België en Frankrijk en zelfs Taiwan.’

Meer informatie

Wil je meer weten over het oprolsysteem van Haaglanden, neem dan contact op via vlas@vrh.nl.

Wil je meer weten over het BundleWheel van Twente, neem dan contact op met Dennis en Klaas via info@stoerbezig.com.