1 minute read

Bijzonder afscheid na 50 jaar brandweer

Uniek afscheidscadeau Joop Huizing

Een leven vol vuur. Dat is de titel van het boek dat Joop Huizing onlangs uitgereikt kreeg bij zijn afscheid. Na 50 jaar is hij officieel met pensioen.

‘Ik vind het heel fijn en waardevol dat niet alleen vele herinneringen zijn beschreven, maar tegelijkertijd ook een stuk historie is vastgelegd’, reageert Joop.

In het boek vertelt Joop, die iets meer dan vier decennia in dienst was bij Brandweer Gooi en Vechtstreek, over de vele facetten van zijn loopbaan. Voorbeelden zijn de ontwikkelingen rondom de regionale brandweer sinds 1980, Opleiden & Oefenen en Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Ook is er aandacht voor de opkomst en het einde van Oefencentrum Crailo, iets waar Joop zeer nauw bij betrokken was. Naast de hoofdpersoon heeft auteur Maarten Steinkamp (zelf vrijwillig manschap) zo’n vijftien (ex)-collega’s geïnterviewd.

Brandweerkruis van Verdienste

Vanwege alle coronamaatregelen was de afscheidsceremonie van Joop een aantal keer uitgesteld. Dat werd ruimschoots goedgemaakt met mooie speeches van commandant John van der Zwan, Pieter Broertjes (voorzitter Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek) en Stephan Wevers (commandant Twente). Laatstgenoemde speldde Joop namens Brandweer Nederland het Gouden Brandweerkruis van Verdienste op.