Magazine Avansa Waas-en-Dender najaar 2023

Page 1

Bij Babbelonië mag iedereen zichzelf zijn

Deelnemers aan het woord

De kracht van onderuit is niet te onderschatten!

Interview met Jihad Van Puymbroeck

Hoe kan ik omgaan met online haatspraak?

Tips van expert Julie Weyne

samen naar beter

samen naar beter MAGAZINE 6 | NAJAAR 2023
Waas-en-Dender Al wandelend in de Stekense stropersbossen kom je af en toe de Konikpaarden tegen. © Diane Van Goethem

Inleiding

Samen leren over de samenleving en samen leren samenleven, dat is waar Avansa voor staat. In dit najaarsmagazine tonen we wat er leeft in de samenleving en onze regio. We brengen het nieuwsgierigste in jou naar boven met interessante tips om je immuunsysteem te verhogen en een mooi overzicht van al onze najaarsactiviteiten. Jan Balliauw komt naar Lokeren en we gaan in gesprek met een aantal trouwe Babbelonië deelnemers. We steken grenzen over en luisteren naar verhalen uit de Denderstreek en gingen op bezoek bij onze collega’s in de Vlaamse Ardennen. Laat je verwonderen, veel leesplezier en tot ergens onderweg.

www.avansa-wd.be 3 KIJK
06
VAN PUYMBROECK 10 HARTELIJKE PLEKKEN IN SINT-NIKLAAS 15
IMMUNITEIT
INTERVIEW MET JIHAD
JE
VERHOGEN MET PLANTEN
HERBESTEMDE
WAASLAND 20
HET VOORJAAR 24 BABBELONIË
KIJKER 26
30
32 LANDBOUWBRIGADES 04 Activiteiten in de kijker | 05 Kort Avansa nieuws | 09 Onderweg | 12 Slotconferentie Dialoog 22 Seacoop (MegaWattPuur) | 23 Tegelwippen | 27 Vormingsaanbod voor ondersteuners van nieuwkomers | 28 Digitaliseren kan je leren | 34 Kalender najaar 2023 | 38 Trots op lokaal talent
16 ZINVOLLE INVULLING VAN
KERKEN 18 OEKRAÏNERS IN HET
EEN FOTOTERUGBLIK OP
IN DE
ONLINE HAATSPRAAK HOE GA JE ERMEE OM?
VERHALEN UIT DE DENDERSTREEK

De favoriete activiteit van…

ONZE COLLEGA’S VOOR HET NAJAAR VAN 2023

Onze collega's geven je hun top activiteit van het najaar mee. Als krakken in hun vak is dit de activiteit waarnaar ze het komende najaar het meest uitkijken.

Warm water in huis

INFOSESSIE ENERGIEZUINIG WATER VERWARMEN

Bezorgt jouw energiefactuur je koude rillingen? Weet jij hoeveel winst een zonneboiler je oplevert? En wist je dat een warmwaterinstallatie van tien jaar oud je al handenvol geld kan kosten? In deze infosessie kom je alles te weten over centrale en decentrale warmwaterproductie. Met of zonder warmwateropslag. Voorkennis is niet nodig. We ontdekken aan de hand van praktijkvoorbeelden de voor- en nadelen van toestellen en technieken.

WO 4 OKTOBER 2023

van 19.30 tot 22.00 uur

CC LOKEREN

KERKPLEIN 5

9160 LOKEREN GRATIS

Ontdek al onze activiteiten van dit najaar op www.avansa-wd.be/ activiteiten-in-waas-en-dender of in de kalender achteraan dit magazine.

Kleine hapjes en gerechtjes uit de Palestijnse keuken

SAMEN KOKEN EN BABBELEN

Onder begeleiding van een vrijwilliger van Refu Interim maken we kleine hapjes en gerechtjes klaar uit de Palestijnse keuken. We eten en praten samen over het land en zijn gastronomie. Kom kennismaken, kom proeven van het eten, van het land Palestina en zijn verhalen.

Meebrengen: een keukenschort en een aardappelmesje.

ZO 26 NOVEMBER 2023

van 10.00 tot 13.30 uur

AVANSA WAAS-EN-DENDER

RODE KRUISSTRAAT 23

SINT-NIKLAAS

€ 15 | € 10*

4
De keuze van Kim De keuze van Johan
DE KEUZE VAN...

WOW! Op camera safari

WIE OP WEG IS, IS GEZIEN

Ga mee op ‘safari’ doorheen het stadscentrum en ontdek alle camera’s in de publieke ruimte. Tijdens jouw tocht leer je van prof. Jelle Janssens (UGent) via korte filmfragmenten iets meer over de wetgeving en het gebruik van camera’s in het straatbeeld. Ontdek de antwoorden op vragen zoals: Wie kan camera’s plaatsen? Wie bekijkt de beelden?

WO 20 SEPTEMBER 2023

van 18.30 tot 21.30 uur

SECRETARIAAT BEWEGING.NET

NIEUWSTRAAT 18 A

SINT-NIKLAAS GRATIS

DI 26 SEPTEMBER 2023

van 18.30 tot 20.30 uur

HET VOLK

POSTSTRAAT 4, LOKEREN GRATIS

Welkom nieuwe collega’s!

Sinds dit voorjaar huren de organisaties Refu Interim vzw en Uilenspel vzw een bureau in het Avansa kantoor. Refu Interim vzw is een organisatie die vrijwilligerswerk zoekt voor mensen die nieuw zijn in België. Hun vrijwilligers komen uit zowat alle landen ter wereld en spreken heel wat talen. Uilenspel vzw ondersteunt en koppelt vrijwilligers aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen. De vrijwilligers bieden gratis schoolse ondersteuning aan kinderen.

De warmtepomp van MegaWattPuur draait op volle toeren

Ons volledige gebouw draait nu op 100% hernieuwbare energie. Samen naar beter.

Tweedaagse

Dit voorjaar ging het volledige team op teamtweedaagse bij de collega’s van Avansa Vlaamse Ardennen-Dender. We leerden elkaar en elkaars projecten beter kennen. Dankjewel voor de hartelijke ontvangst!

www.avansa-wd.be
De keuze van Kathleen
KORT NIEUWS
5
© Mihai Neag

De kracht van onderuit is niet te onderschatten!

INTERVIEW MET JIHAD VAN PUYMBROECK

Dag Jihad, kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben freelance communicatiestrateeg met een specialisering in inclusie, antiracisme en diversiteit. Maar ik ben ook een sociaal cultureel werker in hart en nieren. Dat is momenteel niet mijn rechtstreekse job maar ik pas de kennis wel toe in alles wat ik doe. Daarnaast ben ik ook co-voorzitster van Hand in Hand tegen Racisme vzw. Ik ben ondertussen tien jaar bezig met het thema en ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen binnen mijn huidige engagementen.

Doorheen je carrière vormden communicatie en racisme een duidelijke rode draad. Je gelooft sterk in de kracht van woorden. Welke woorden of verhalen hebben jou gevormd, zijn belangrijk voor jou?

Toen de Black Lives Matter-protesten ook Europa bereikten, kriebelde het heel hard om een actie op poten te zetten. Wat startte uit een WhatsAppgroep met vier jonge meisjes, mondde uit in een protestmars waaraan meer dan 10.000 mensen deelnamen. Dit hadden we kunnen claimen vanuit Hand in Hand tegen Racisme vzw, maar we hebben dit expliciet niet gedaan. De kracht van deze actie kwam echt van onderuit en dit heeft mij diep geraakt.

Door mijn achtergrond heb ik aan deze acties vooral achter de schermen meegewerkt. Ik besef dat ik niet dezelfde drempels ervaar en andere privileges heb dan mensen met een zwarte huidskleur.

De kracht van zelforganisatie kan op structureel niveau ook een hele grote rol spelen en dat heb ik dan ingezien. Deze protestmars was verbindend, ondersteunend en noodzakelijk voor heel veel mensen. Het liet zien dat racisme ook in België leeft en de nodige aandacht verdient.

Verder kon ik door te werken voor VRT nieuws ook verhalen binnenbrengen die anders niet gehoord worden. Representatie is super belangrijk, maar er

zijn veel drempels en er is wantrouwen ten opzichte van de media. Ik heb altijd mensen benaderd omwille van hun expertise/kennis en niet uitsluitend omwille van hun etnische achtergrond. Mensen met een migratieachtergrond zijn meer dan alleen dat.

Wat betekent het voor jou om in de regio Waas en Dender te wonen?

Ik ben een geboren en getogen Melselenaar (deelgemeente van Beveren). In Antwerpen zeg ik wel eens lachend dat ik van ‘over het water’ ben. Verder hou ik erg van het wonen en werken in een grote stad zoals Brussel, Gent of Antwerpen. Ik voel dat ik daar meer mezelf kan zijn.

In Beveren ben ik ‘de dochter van Herman’, die titel draag ik met trots. Mijn vader is trouwens ook erg geëngageerd. Hij werkt al heel zijn leven rond thema’s zoals verbinding, racisme en discriminatie op lokaal niveau.

De media is vandaag erg sensatiegericht, hoe kan een non-profit zoals Avansa hier een weerwoord op geven?

De media zoekt vaak naar contradicties, pro’s en contra’s. Ik denk dat een organisatie zoals Avansa vooral moet focussen op wat mensen verbindt. Waar zijn er gemeenschappelijke interesses of zijn er lokale doelstellingen/bezorgdheden die gedragen kunnen worden?

6 INTERVIEW
“Avansa kan, als een vertrouwd gezicht, op een laagdrempelige manier werken rond polarisatie en mensen handvaten geven.”
© Sien Verstraeten

Maar tegelijkertijd ook stilstaan bij de impact van extreemrechts op onze samenleving en hoe Avansa daarop een tegenstem kan geven. Avansa zou volgens mij de ideale organisatie zijn om andere middenveldorganisaties, die als focusthema antiracisme behartigen, een groter forum te geven en te ondersteunen. Zo kan de strijd tegen racisme breder gedragen worden in het middenveld.

Avansa kan, als een vertrouwd gezicht, op een laagdrempelige manier werken rond polarisatie en hierover mensen handvaten geven.

Vandaag merken we in de brede maatschappij (en in het bijzonder in de sociale media) een sterke polarisatie en verruwing. Welke raad kan je onze lezers geven die hiermee geconfronteerd worden?

Wel, polarisatie is niet perse iets slecht als de tegenpolen gelijkwaardig zijn. Maar als één van de twee ‘kampen’ in een machtspositie zit kan je niet spreken over gelijkwaardige tegenpolen. Dit is iets dat je altijd in je achterhoofd moet hebben: wie heeft het voor het zeggen?

Het advies dat ik aan de lezers wil meegeven is: als je de energie hebt en je wordt zelf niet dagdagelijks gediscrimineerd omwille van wie je bent, reageer dan zeker op (online) haat of racistische uitspraken. Als (witte) bondgenoot speel je een belangrijke rol in de strijd tegen haatspraak.

Enkele tips:

• Benoem dat dit bericht/deze reactie niet OK en racistisch is.

• Durf reageren! Een nieuwe toon in de reacties kan een omstandereffect genereren.

• Vind je zelf de woorden niet?

Plaats dan online de ‘Hier Niet’ campagne website onder de reactie. Deze website verwoordt alles wat jij niet kan/durft verwoorden. www.hierniet.be OF volg eens een workshop (de)polarisering. Hier krijg je concrete handvatten om constructief te reageren. Alle info en data zie hieronder.

Ben je benieuwd naar het volledige verhaal?

Lees het op onze website. www.avansa-wd.be/blog

Of bekijk je liever een video?

Vorig jaar werd Jihad geïnterviewd door ‘Zwijgen is geen optie’. www.zwijgenisgeenoptie.be/ jihad-van-puymbroeck

Polarisering en extreemrechts aanpakken als burger: een (on) mogelijke uitdaging?

WORKSHOP (DE)POLARISERING

Tijdens deze vormingreeks bieden we je concrete handvaten zodat je je niet alleen voelt. We luisteren naar wat jij nodig hebt en helpen je na te denken over jouw plaats in die strijd.

WO 4/10, 25/10, 15/11, 6/12

van 19.00 tot 22.00 uur

AVANSA WAAS-EN-DENDER

RODE KRUISSTRAAT 23

SINT-NIKLAAS

GRATIS

8
INTERVIEW
© Veerle Van Aken

Wil je meer weten over deze uitstappen? Ga naar www.avansawd.be/activiteiten-in-waas-endender en filter op het type ‘uitstap’.

Onderweg

OVERZICHT UITSTAPPEN

Op stap met Avansa. Dit najaar gaan we graag weer op ontdekking samen met jou. Ruiken, proeven, prikkelen en kritisch kijken. Kom je met ons mee?

Armoede onder ons

WANDELKENNISMAKING MET ARMOEDE

Armoede, verborgen én zichtbaar. We gaan op stap met gids Lieve Vandervelden door Antwerpen met een bijzondere invalshoek. We maken kennis met de buurt van de Sint-Jacobsmarkt, waar elementen van de vicieuze cirkel van armoede aan bod komen. Thema's als huisvesting, werk, gezondheid, voeding en levensonderhoud komen hierbij aan bod. Aangevuld met een getuigenis in het Onthaal Sint Antonius waar voedselverdeling en een tweedehandswinkel aanwezig is.

ZA 23 SEPTEMBER 2023

van 10.00 tot 12.00 uur DE LOODSEN VZW

€6 | €3*

Bezoek aan opvangcentrum Westakkers

HOE VOELT HET OM NIEUWKOMER TE ZIJN IN BELGIË?

ZA 7 OKTOBER 2023

van 14.00 tot 17.00 uur OPVANGCENTRUM

WESTAKKERS

SINT-NIKLAAS

€5 | €2.5*

Op losse schroeven

BEZOEK MUSEUM DR. GUISLAIN GENT

Over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers. Collectiepresentatie rond de geschiedenis en actualiteit van de psychiatrie.

ZO 8 OKTOBER 2023

van 14.00 tot 15.15 uur MUSEUM DR. GUISLAIN

| €3.5*

Hyperdiversiteit in Brussel

OP STAP MET HANS VANDECANDELAERE

Onderzoeksjournalist Hans Vandecandelaere peilde bij 160 Brusselaars hoe zij de diversiteit in de stad ervaren en ermee omgaan. Wat houdt de stad nog samen? Voor deze geleide wandeling filtert hij de essenties uit zijn onderzoek. Op cruciale plekken in de stad houden we halt en belicht Hans de thema's die er toepasselijk zijn. Brussel in vele facetten, voor jou gebracht door een kenner en verteller.

ZA 21 OKTOBER 2023

van 10.20 tot 15.30 uur

VERTREKPLAATS STATION

BRUSSEL NOORD

€11 | €5.5*

Bezoek aan de moskee

Yunus Emre van Hamme

KENNISMAKING MET DE TURKSE GEMEENSCHAP

DO 9 NOVEMBER 2023

van 19.30 tot 21.00 uur

MOSKEE YUNUS EMRE

VAN HAMME GRATIS

www.avansa-wd.be 9
*Prijs met korting. Bekijk de voorwaarden op onze website bij ‘veelgestelde vragen’.
ANTWERPEN
GENT €7
ONDERWEG
© Hans Vandecandelaere

Hartelijke plekken in Sint-Niklaas is goed op dreef

HARTELIJKE HANDELAARS EN BEVLOGEN BURGERS

ZETTEN ZICH IN VOOR EEN VERBONDEN SINT-NIKLAAS. Bakkerij Toon De Klerck (Vijfstraten 86)

Op 16 maart 2023 lanceerde Avansa “Hartelijke Plekken” in De Casino samen met de hartelijke handelaars, sociale organisaties en de gemotiveerde vrijwilligers. De Sint-Niklazenaar bleken enthousiast over dit project en schonken vanaf dag één voluit consumpties.

We vonden zeventien handelaars bereid om hun deuren open te stellen. Je kan in deze zaken terecht om “eentje te trakteren” aan iemand met wat minder. Het gaat vooral over horeca zaken, maar ook bakkers en zelfs een schoonheidssalon doen mee. Ondertussen vinden ook mensen met wat minder financiële middelen hun weg naar de Hartelijke Handelaars. Wil je ook je steentje bijdragen? Wil je mensen met wat minder een koffie of een boterkoek trakteren? Koop een ‘uitgestelde consumptie’ aan bij één van onze handelaars. Je doet er iemand uit de buurt een groot plezier mee. Lees hieronder enkele impressies van twee hartelijke handelaars.

Het loopt hier supervlot. Het is dan ook plezierig om kaartjes te ontvangen en terug weg te schenken. Klanten zijn hier gemakkelijk bereid om iets te geven. Onlangs kwam er een mevrouw in de winkel die voor zichzelf een broodje kwam kopen en dan voor 30 euro wegschonk aan Hartelijke Plekken!

De keuze is hier natuurlijk heel groot: koffie, koffiekoeken, rijsttaartjes, brood, een reuze bokkenpoot, enz... Ik kan er echt geen lijn in trekken wat nu het meest wordt geschonken en opgehaald.

Ik merk wel dat er nog een zekere gêne bestaat bij de mensen die iets komen ophalen. Je merkt dat ze pas binnenkomen wanneer er geen klanten in de winkel staan. En dan vragen ze toch nog aarzelend

10
WARM SINT-NIKLAAS
© Vrijwilliger Marc

of ze een kaartje van Hartelijke Plekken mogen hebben. Ik versta de aarzeling, maar die is eigenlijk niet nodig.

Da’s misschien persoonlijk, maar ik krijg er altijd een warm gevoel bij om een kaartje te ontvangen en te mogen wegschenken. Het zal zeker de wereld niet veranderen, maar het zal toch wel een beetje helpen.

Het fijne aan het Enchanté verhaal is, dat je zonder veel gedoe en grote woorden mensen hier in de stad kunt helpen die het momenteel wat moeilijker hebben. En daar is een bakkerij toch de ideale plaats voor, niet?

Sophia van ’t Gezondheidshuysje (Regentiestraat 38)

‘t Gezondheidshuysje is meer dan alleen maar wat aan massage en gezichtsbehandeling doen. Het is een hele mindset die gebaseerd is op de oosterse filosofie (en vooral de Japanse). Je lichaam volgt de impulsen en signalen van je geest en omgekeerd. Ook mensen met allerlei aandoeningen, ook psychische, komen naar hier om zich te laten verzorgen.”

Veel mensen vinden wat ik doe gewoonweg luxe. Maar niets is minder waar. Je lichaam en je geest verzorgen en opnieuw in balans brengen is een basisrecht. Voor iedereen.

Ook voor diegenen die het zich even niet kunnen permitteren. Ik krijg allerlei soorten klanten over de vloer en met mijn ervaringen kan ik de mensen redelijk goed inschatten.

Ik heb zelf ook moeilijke periodes gehad. Met heel weinig middelen moeten rondkomen en altijd opnieuw de stress op het einde van de maand.

Op dat moment maak je keuzes en vind je een lichaamsverzorging niet het allerbelangrijkste. Dat wil ik absoluut doorbreken en daarom sta ik voor de volle honderd procent achter het Hartelijke Plekken initiatief. Overal hangt hier reclame, tot zelfs op het toilet.

Dankjewel vrijwilliger Marc voor deze reportage! Hartelijke Plekken is een project van Enchanté vzw, de stad Sint-Niklaas en Avansa Waas-en-Dender.

Volgende hartelijke handelaars doen mee: Bakkerij Toon De Klerck, De Casino, Skippy’s, Mos en Mok, ’t Gezondheidshuysje, Kunstenplatform Warp, Tartinneke, Vrouwenontmoetingscentrum, Koek&Ei, De Leeuw van Vlaanderen, De Bakkerij, De Wonderbar, De Variant en The Black Sheep.

Wil je het project steunen? Doe een vrije gift! www.avansa-wd.be/projecten

www.avansa-wd.be 11
“Het fijne aan het Enchanté verhaal is, dat je zonder veel gedoe mensen kunt helpen die het momenteel wat moeilijker hebben.”

Misdaad en straf: heeft iedereen recht op een tweede kans?

Dialoog. Praten met elkaar. Om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Dat willen ook gedetineerden. Gehoord worden, begrepen worden. Daarom ging het project DIALOOG drie jaar aan de slag met herstelgerichte detentie. We naderen ondertussen bijna de finale. Avansa probeert door meerdere activiteiten, verspreid over heel Vlaanderen, bewustwording te creëren rond het huidige gevangeniswezen. Structurele veranderingen, dat is wat we uiteindelijk beogen.

Een mooie samenwerking

Dialoog is niet zomaar een term, het is de naam van een dynamisch samenwerkingsverband bestaande uit elf regionale Avansa’s, De Rode Antraciet, De Huizen vzw, de gevangenissen en diverse regionale netwerken en partners.

Tussen 2021 en 2023 heeft dit collectief in Vlaanderen en Brussel diverse sociaal-culturele activiteiten georganiseerd om het debat over ‘misdaad, straf en herstel’ aan te wakkeren. Allemaal met het doel om een platform te creëren waar openheid, discussie en wederzijds begrip centraal staan. Het programma omvat lezingen, debatten, filmvoorstellingen, een podcast en creatieve projecten die de grenzen van gesloten werelden doorbreken.

2023, de finale!

We startten het voorjaar met een heus Mail Art project. Het concept is simpel, ieder kunstwerk bestaat uit een kaartje dat is opgedeeld in vier

vakjes. Elk kaartje heeft een ander thema, zoals vriendschap, vrijheid, kracht of geborgenheid. Het is aan de deelnemers om telkens 1 vakje artistiek te bewerken. De uitwerking was ietsje minder gemakkelijk, een brief geraakte zoek in de post, een werkje werd nat en liep uit. Maar de resultaten die overleefden, mochten gezien worden. Deelnemers aan beide kanten van de muur waren tevreden. Mail Art deelneemster Alev: “Het bevorderde empathie door een dialoog te creëren door middel van kunst, en herinnerde me aan onze gedeelde menselijkheid en het belang van mededogen.”

Gedetineerde: “Geeft kans om te ademen. Verandert iets aan de dag, ademruimte.”

Het slotakkoord van Dialoog: De Herstelconferentie

Er zijn zo veel kwesties waarrond meningen en visies botsen. Denk maar aan de klimaatcrisis, het migratievraagstuk, de ‘erosie’ van de democratie, grensoverschrijdend gedrag, racisme, armoede en ongelijkheid …

De samenleving komt daardoor onder spanning, normen en waarden komen onder druk. Her en der leidt het tot brandjes, maar ook tot conflict en zelfs tot strafbare feiten, tot misdrijven. Schade wordt aangericht, persoonlijke en maatschappelijke.

Hoe gaan we daarmee om op een constructieve manier? Als individu en als samenleving? Hoe kan

VAN HET PROJECT
DIALOOG 12
DE FINALE
DIALOOG, LET’S TALK

Dit najaar op de planning: Kaffee Detinee

de schade hersteld worden? Hoe creëren we mogelijkheden om verantwoordelijkheid op te nemen voor wat gebeurde? Hoe zorgen we ervoor dat het zich niet herhaalt? Op welke manier kan een dialoog, een bemiddeling tussen alle betrokkenen helpend zijn?

Vele vragen waarover we tijdens deze Herstelconferentie graag, op een creatieve manier, met jou in gesprek gaan. Let’s talk …

DO 23 NOVEMBER 2023

van 10.00 tot 16.30 uur IRISH COLLEGE LEUVEN JANSENIUSSTRAAT 1

Alle info omtrent het programma en inschrijven vind je vanaf 25 september 2023 op: dialoogherstel.org/herstelconferentie

Tijdens Kaffee Detinee laten we je kennismaken met de wereld van de gevangenis. Het wordt een zeer interessante reeks van 5 vrijdagen die je een totaalblik geven op de wereld achter tralies. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, grijp dan nu deze unieke kans!

BEZOEK JUSTITIEPALEIS ANTWERPEN

8 SEPTEMBER 2023

Je krijgt zowel uitleg over recht en rechtspraak, als de mogelijkheid tot het bijwonen van een rechtszitting.

OUDE GEVANGENIS DENDERMONDE

15 SEPTEMBER 2023

Je gaat op rondleiding in de oude gevangenis van Dendermonde. (onder voorbehoud)

GETUIGENISSEN

22 SEPTEMBER 2023

Getuigenis van een slachtoffer en een familielid van een gedetineerde.

ASSISENZAAL GEVANGENIS BEVEREN

29 SEPTEMBER 2023

Je wordt verwacht in de assisenzaal van de gevangenis van Beveren. Je praat met gedetineerden en met personeel over het leven in de gevangenis en over het voorbereiden op het leven na de gevangenis.

TERUGKOMMOMENT

6 OKTOBER 2023

De laatste sessie is een terugkommoment waar alle onopgeloste vragen op tafel kunnen komen.

OPGELET!

Je schrijft je in voor de hele reeks. Deelnemen aan een losse activiteit uit de reeks kan niet. De meeste sessies gaan s’avonds door. Twee sessies zullen overdag plaatsvinden. Inschrijven via 03/775 44 84 of www.avansa-wd.be/activiteiten-in-waas-en-dender

13
www.avansa-wd.be

Hoe verhoog ik mijn immuniteit in het najaar?

Verheug jij je in deze periode ook op knusse herfstavonden en gezellige winterwandelingen? Of vrees jij eerder hoestaanvallen, niesbuien en gesnotter?

Veel hangt af van je natuurlijke immuniteit. Het vormt het verdedigingsmechanisme van je lichaam en helpt tegen ziektes en infecties. Hulpmiddelen om je weerstand onmiddellijk te verhogen zijn te koop maar blijvend investeren in gezonde zelfzorg is veel interessanter.

Hier vind je enkele tips en tricks van onze collega Carine:

Eet ‘echt’ voedsel. Vermijd ultra bewerkt voedsel en voedsel tjokvol suiker. Kies voor flinke hoeveelheden verse groenten en fruit. Vul aan met de nodige eiwitten en gezonde koolhydraten.

Slaap voldoende. Slaaptekort verzwakt je immuunsysteem waardoor het risico op infecties groter is.

Beweeg regelmatig buiten: fysieke activiteit stimuleert de productie van witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden.

Hou je stressniveau onder controle, want stress is nefast voor je immuunsysteem.

Probeer yoga, mindfulness of meditatie.

Deze kennen we al sinds corona: handen wassen en regelmatig verluchten is de boodschap.

DEZE HANDIGE
1 2 3 4 5 IMMUNITEIT 14
MINDER GEHOEST EN GESNOTTER DANKZIJ
TIPS!

Aansluitend zijn er traditionele middeltjes die al eeuwenlang worden gebruikt om de immuniteit te ondersteunen. Denk aan gember, knoflook, citroengras, kurkuma, basilicum, echinacea en ginseng.

Milde symptomen kan je te lijf gaan met eenvoudige huismiddeltjes. Goede en gekende combinaties zijn tijm - salie of citroen - knoflook. Maar ook andere, vlot beschikbare kruiden zijn een vermelding meer dan waard: propolis, jeneverbes, zilverspar, den, rozemarijn. Deze volkskennis wordt al eeuwenlang gebruikt om onze immuniteit preventief te ondersteunen. Als je toch nog ziek zou worden, contacteer je uiteraard je huisarts bij ernstige klachten.

Meer ideetjes ontdekken en bereiden?

Schrijf in voor ‘Je immuniteit verhogen met planten’ op 25 januari 2024 in Temse.

Je immuniteit verhogen met planten

Ingrediënten

O 2 preien

O 2 rode ajuinen

O 3 teentjes look

O 1 blokje groentebouillon

O verse geraspte gember + kurkuma

Stappenplan

Snijd de prei, ajuin en look fijn en kook in 1 liter water.

Voeg peper en zout toe.

Laat 20 minuten trekken.

Voeg daarna het blokje groentebouillon, vers geraspte gember en kurkuma toe.

Goed voor je immuunsysteem. Goedkoop, doeltreffend en makkelijk te maken. Smakelijk!

www.avansa-wd.be 15
Eenvoudig recept voor preventieve immuniteit: Look-ajuin-prei soep
MINI WORKSHOP HERBORISME DO 25 JANUARI 2024 van 19.30 tot 22.00 uur ROXY TEMSE €19.00 | €13.50

Samen werken aan en naar een zinvolle invulling van herbestemde

kerken

Honderden kerken in Vlaanderen staan leeg. Het zijn bakens in ons landschap met een rijke traditie van bouwen aan de lokale gemeenschap. De leegstand dwingt ons na te denken over een herbestemming. Dit is een moeilijke oefening want emoties en nostalgie botsen met dromen en toekomstbeelden, maar ook met belangen, commercie, pragmatiek. En met centen. Een kerk herbestemmen, verbouwen en onderhouden, kost veel geld.

Avansa wil samen met burgers, lokale organisaties, gemeentes en kerkbesturen uitzoeken hoe kerken hun verbindende functie binnen lokale gemeenschappen kunnen behouden.

Kerk in het midden - Netwerk

Driemaandelijks brengen we geïnteresseerden en betrokkenen bij de herbestemming van kerken samen om van elkaar en van deskundigen te leren. Deze bijeenkomsten gaan telkens door in een herof nevenbestemde kerk. De gastheren/vrouwen stellen hun werking voor. Welk traject legden ze af? Hoe pakten ze het aan? En wat is het resultaat? Bij een nevenbestemming blijven erediensten mogelijk, bij een herbestemming wordt de kerk onttrokken aan de eredienst.

Tijdens de kick-off in de kerk van Overbeke (Wetteren) werden de noden, uitdagingen en vragen in kaart gebracht. Daarna was het de beurt aan de schitterende cultuuraccommodatie van het Marca (Maarkedal) waar de focus erfgoed en (ver)bouwen was. De derde bijeenkomst in de Hannekesnest (Evergem), waar mensen met een beperking samen met vrijwilligers de werking dragen, ging over vrijwilligerswerving en -werking.

Om het voorjaar af te sluiten, was het de beurt aan de Kroisbestuiving in Lebbeke, met als thema fondsenwerving en buurtparticipatie.

Wil jij ook je horizon verruimen? Op zaterdag 30 september plannen we een busreis om her- en nevenbestemde kerken te bezoeken en ons te laten inspireren door nieuwe verhalen. We bezoeken o.a. Sas van Gent, Overslag, Westdorpe en Sint-KruisWinkel.

Laat je inspireren en verrassen! Gratis maar wel inschrijven via onze website (bij activiteiten).

Avansa als partner in het Labgods

Elke Oost-Vlaamse Avansa begeleidt het proces naar herbestemming van één kerk in zijn regio. Avansa Waas-en-Dender doet dat in de kerk van het Heilig Kruis in Lebbeke die al enkele jaren leegstaat. In het voorjaar van 2019 kwam een groep burgers bijeen. ‘Laat er ons een laboratorium van maken van allerlei verbindende initiatieven voor de buurt’, zeiden ze.

Ze noemden zich het Labgods en schoten meteen in actie. Na een brainstorm over de toekomst van de kerk organiseerden ze een buurtontbijt, tentoonstellingen i.v.m. erfgoed, buurtmaaltijden, wandelvergaderingen, een krantje, filmpjes over de buurt, raamaffiches, enz.

Zelfs de coronapandemie kon hun enthousiasme niet temperen. De eerste financiële middelen vonden ze o.a. via de Koning Boudewijnstichting.

16
IN HET MIDDEN WARME WIJK
KERK

Een toilet, – dat was er nog niet – daar zorgden ze voor via crowdfunding. Met grappige filmpjes en een WC-rollenverkoop verleidden ze mensen om een bijdrage te leveren. Het Streekfonds legde er evenveel bij. Het resulteerde in veel betrokkenheid door de buurt, nieuwe vrijwilligers EN een nieuw toilet.

Een toekomstplan voor de kerk

Het Labgods werkt nooit alleen. Voor elke activiteit werken ze samen met andere verenigingen in de wijk. Om het toekomstplan voor de kerk uit te werken, hielden ze de Kroisbestuiving boven de doopvont. In de Kroisbestuiving zitten, naast het Labgods, een 10-tal lokale verenigingen, de gemeente, de provincie, Avansa en een aantal geïnteresseerde buren. De provincie en de gemeente zorgen voor een budget van €22.000.

Daarmee kan een eerste aanpassing aan de infrastructuur worden gerealiseerd op voorwaarde dat er tegen half 2024 een uitgewerkt toekomstplan is. Wat wordt de functie van het gebouw? Wie mag er gebruik van maken? Is er nood aan een vzwstructuur? En, welke infrastructuurwerken zijn er nodig? En waar halen we die centen?

Je merkt het, de vrijwilligers van de Kroisbestuiving zijn druk bezig. Gelukkig is het enthousiasme groot. En ondertussen lopen de activiteiten in de kerk natuurlijk door.

Bekijk hun agenda via: www.kroisbestuiving.be

Meer info over het project ‘Kerk in het Midden’ vind je op de website van Avansa bij ‘projecten’.

‘Toren-Breed. Samen kerken nieuw gebruiken’ is een project van Avansa Waas-en-Dender, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender, Avansa regio Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en de lokale gemeenschappen en gemeentebesturen.

www.avansa-wd.be 17
“Een toilet, – dat was er nog niet – daar zorgden ze voor via crowdfunding.”
© Stefaan Van der Biest

Oekraïners in het Waasland

TUSSEN VREDE EN OORLOG

24 februari 2022, Poetin’s leger valt Oekraïne binnen. De eerste rakketten en vluchtelingen volgen snel. Bijna twee jaar later is het conflict nog steeds aan de gang. In september nodigen we Jan Balliauw, VRT-journalist en Ruslandspecialist, uit in Lokeren.

Hoe hebben Lokeraars en Oekraïense vluchtelingen deze periode beleefd? Onze collega’s Franciska en Johan gingen op pad voor een kennismakingsgesprek met Lokeraars en vrijwilligers bij Kantine Oekraïene, Freddy en Kenny, en met de Oekraïense Anna Pirogovskaya.

Anna, wanneer heb jij de klik gemaakt om te vertrekken?

Anna: Het begon met bombardementen die ik hoorde in de buurt. Er kwamen berichten van de school en mijn werk om niet te komen. Ik besloot thuis te blijven en niet buiten te gaan. Paniek vermijden. Ik bereidde toch een valies voor.

1 maart 2022 werden huizen gebombardeerd in mijn stad. Ik begon te begrijpen dat mensen stierven of gewond raakten. En dit wou ik niet voor mijn dochter. Er waren ook veel berichtjes van vrienden

uit Europa dat ik er welkom was. Onze kelder was ingericht als schuilkelder. Als de sirenes gingen, trokken we er naartoe. Veel slapen deden we niet meer.

Uiteindelijk maakte ik toch de beslissing om te vertrekken, heel impulsief. ’s Avonds beslisten we om ’s morgens met de bus te vertrekken naar Warschau. We zouden naar België gaan. Ik was er al eens geweest en hield ervan. Onze kat moest ook mee.

Ik was verbaasd dat er zoveel hulp werd geboden in Warschau. Eten, kleren, alles voor de kat,… Ook aan de grens met Duitsland was er veel hulp, ook veel vrijwilligers die informatie gaven over de treinen en waar we naartoe konden. Wij gingen rechtstreeks naar Stekene.

Freddy, kan je me even vertellen wie jullie zijn?

Wat is Kantine Oekraïne?

Freddy: Kantine Oekraïne is een vrijwilligersgroep uit Lokeren, die ontstaan is naar aanleiding van de instroom Oekraïense nieuwkomers in Lokeren. Het doel is mensen informeel met elkaar in contact te brengen en een aanvulling te zijn op de officiële hulpverlening die er al is.

DE LAATSTE DINSDAG
18
Anna (in het midden) ontvluchtte vorig jaar Oekraïne samen met haar dochter. © BEELDerig – Sieglinde Wuyts

Hoe verliepen de eerste weken? Wat liep vlot, waar hebben jullie uit geleerd?

Freddy: De eerste maanden werden we overspoeld met vragen rond huisvesting, de vluchtelingen kwamen aan in steden, en dus ook in Lokeren, via via. Het was de bedoeling dat Oekraïense vluchtelingen na registratie in Brussel, van daar uit zouden toegewezen worden aan steden en gemeenten. Voor zover ik daarvan weet heb, heeft de overgrote meerderheid van de Oekraïense vluchtelingen die weg niet gevolgd.

Op Pasen bijvoorbeeld kregen we plots telefoon: er zijn twee mensen op komst. Ik en mijn vrouw hadden een tijdje daarvoor interesse getoond om gastgezin te worden, en plots, op Pasen, stonden er twee mensen voor onze deur, heel moe van de lange reis.

maar ik heb hier een nieuw leven. We beslisten vorige zomer al om niet meer terug te keren naar Oekraïne. Er is niets dat ons verplicht om terug te keren. Als je blijft wachten op het einde van de oorlog, blijf je hangen in onzekerheid. Wij willen vooruit, en dus moesten we snel keuzes maken, en nieuwe plannen.

Kenny en Freddy, Op 26 september hebben jullie samen met Avansa Jan Balliauw uitgenodigd om te komen spreken over de oorlog in Oekraïne. Waarnaar zijn jullie het meest benieuwd?

Freddy: We willen de mensen de kans geven om Oekraïne beter te leren kennen. We willen geen stelling nemen maar de achtergrond beter begrijpen: hoe is het conflict ontstaan? Welke gevolgen dit heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen? Als Ruslandspecialist kan Jan Balliauw ons een genuanceerd inzicht in de achtergrond van de huidige oorlog in Oekraïne geven. Van harte welkom!

Kenny: Bij mij en mijn vrouw - die Oekraïense is - hebben er een maand een moeder en zoon verbleven. Dat waren kennissen van mijn vrouw. Deze mensen hadden zicht op een woning in Dendermonde. Om de wachttijd te overbruggen verbleven ze eerst bij ons en daarna bij Freddy en Christine.

Freddy: We hebben gastgezin zijn als een leerrijke en aangename periode ervaren. We hebben meer leren rekening houden met andere mensen en geleerd dat sommige dingen niet zo vanzelfsprekend zijn als we denken. Het is wel belangrijk dat je huis groot genoeg is zodat je niet de hele tijd op elkaar lip zit en dat het inwonen tijdelijk is.

Anna, wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

Anna: In juni 2023 ben ik geslaagd voor een heel belangrijk assessment. Voor een opleiding bij de VDAB: Payroll en HR. Dit is wat ik wil doen. Ik mis mijn taal, mijn buren, vrienden, mijn tomaten, rucola, sla uit mijn tuin. Het maakt me triest

© Read My Lips

Jan Balliauw over Oekraïne

DE LAATSTE DINSDAG

Inschrijven op het telnr. 03 775 44 84 van Avansa Waas-en-Dender of via www.avansa-wd.be

DI 26 SEPTEMBER 2023

van 20.00 tot 22.00 uur CC LOKEREN

www.avansa-wd.be 19
Anna: “Als je blijft wachten op het einde van de oorlog, blijf je hangen in onzekerheid.”
TORENSTRAAT 1, 9160 LOKEREN €10.00 | € 5.00 – MET KORTING

4E BIJEENKOMST

VAN KERK IN HET

MIDDEN NETWERK

Netwerk in De Kroisbestuiving Lebbeke

Fototerugblik op het voorjaar

EEN ZONNIG DANSJE OP HET VROUWENFESTIVAL

Een zonnig dansje op het Vrouwenfestival. Dit jaar stond dit in het thema ‘balans’. Tot volgend jaar? ©KodakFem

EEN LEVENDE BIBLIOTHEEK

Een levende bib is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken, maar mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis en dat verhaal delen ze met jou. ©LiesDemeyerfoto

FOTOTERUGBLIK
> > >

DURF TE VRAGEN

Dit voorjaar stelden we gedurfde vragen en kwamen we meer te weten over de LGBTQ+ gemeenschap. Een warme en waardevolle avond in Sint-Niklaas. ©KodakFem

DE LAATSTE DINSDAG

10 JAAR POLSSLAG

Armoedenetwerk Polsslag vierde haar 10e verjaardag met een optreden van ‘De Kansendans’ en een sfeervolle receptie. Santé! ©KodakFem

LANDBOUW BRIGADES

Landbouwbrigades op bezoek bij Pomona (ontdek een lekker Pomonarecept op pagina 31).

Dirk Verhofstadt op bezoek in De Laatste Dinsdag.
> > > >

MegaWattPuur investeert mee in windenergie op de Noordzee

MEDEOPRICHTER VAN DEZE WASE BURGERCOÖPERATIE

WIM WEYN VERTELT ONS WAAROM.

In de Belgische Noordzee zijn er 2 zones voor windenergieparken, waarvan de Prinses Elisabethzone nog ontwikkeld wordt voor een productiecapaciteit van 3,5 Gigawatt. Watt is de eenheid voor vermogen en ter illustratie er zit 1 miljard Watt in 1 Gigawatt. Dit park en de andere samen zullen 30% van de Belgische elektriciteitsvraag op zee opwekken. Als burgercoöperatie willen we hieraan een steentje bijdragen en hebben we ons, samen met verschillende andere burgercoöperaties, verenigd in SeaCoop. Op deze manier kunnen ook burgers mee participeren in dit windproject en wekken we echte burgerenergie op.

Wat bedoel je juist met ‘burgerenergie’?

Burgerenergie gaat over burgers die zich verenigen om in te zetten op lokale, duurzame en eerlijke energie in burgerhanden, verkocht tegen een billijke prijs zonder overwinsten. MegaWattPuur is voor 100% zo’n een burgercoöperatie. Coöperanten kunnen zowel eigenaar als gebruiker van hun energie zijn.

En wat precies is SeaCoop?

SeaCoop is een vereniging van 34 Vlaamse, Brusselse en Waalse burgercoöperaties en een uniek aanspreekpunt op het gebied van offshore windenergie. Lokaal doen wij (MegaWattPuur), Ampère uit Hamme en Denderstroom mee. SeaCoop biedt zich aan als mede-investeerder voor maximaal 20% van het nieuwe windpark. Eind 2025 besluit de regering wie het windpark zal ontwikkelen met voorziene productie tegen 2029.

Waarom is dit belangrijk voor MegaWattPuur?

MegaWattPuur wil dat burgers uit het Waasland ook de kans krijgen om eigenaar te worden van windmolens.

SeaCoop wil maximaal 445 miljoen euro investeren. MegaWattPuur heeft de ambitie om 5 miljoen euro te investeren.

Klinkt erg interessant!* Waar vind ik meer info?

Hiervoor surf je best naar de website SeaCoop. www.seacoop.be

*Opgelet, dit is een eventuele investering in een bedrijf met alle kansen en risico’s die er aan verbonden zijn.

22
SEACOOP
© SeaCoop

Tegelwippen?

Doe je mee? WAT?!

DE LUDIEKE VLAAMSE ONTHARDINGSWEDSTRIJD

Wil jij ook een tegel wippen maar zoek je nog inspiratie? In de regio worden verschillende infosessies georganiseerd die je bruikbare tips opleveren voor een fleurige herinrichting van je ontgrijsde oppervlakte. Welkom!

Start to tegelwippen

Woesndag 13/09

van 19u30 tot 22u00

Bibliotheek

Dendermonde

Donderdag 14/09

van 19u30 tot 22u00

CC Stroming

Berlare

Maandag 18/09

van 19u30 tot 22u00

Avansa Waas-en-Dender

Sint-Niklaas

Maandag 25/09

van 19u30 tot 22u00

De Meermin

Waasmunster

Alle info over het kampioenschap vind je op www.vk-tegelwippen.be

www.avansa-wd.be 23

Bij Babbelonië mag iedereen zichzelf zijn

BABBELONIË DEELNEMERS AAN HET WOORD

Dé ontmoetingsgroep voor Nederlandstaligen en anderstaligen draait al 16 jaar lang op volle toeren. Het concept is eenvoudig, Nederlandstaligen en anderstaligen die met elkaar praten. Over alledaagse dingen: het werk, de kinderen, gezondheid, de liefde, geluk en zoveel meer.

Maar de impact van de praatgroep is veel meer dan “babbelen en koffietjes drinken”. Het zorgt voor positieve emoties, nieuwe vrienden, en geeft aan elke deelnemer de mogelijkheid om iets bij te leren. En op een aangename manier levert iedereen een bijdrage aan een inclusievere en betere toekomst. We laten daarom graag enkele Babbelonië deelnemers aan het woord.

Lieve (Babbelonië Lokeren)

Eind 2016 kwam ik voor de eerste keer naar Babbelonië. Die dag verliep zelfs beter dan ik had gehoopt. Iedereen was zeer vriendelijk, respectvol en ging hulpvaardig om met de anderen. Niet alleen kon ik mensen helpen om het Nederlands te oefenen, het gaf me ook de gelegenheid om andere culturen, gewoontes en een verscheidenheid aan mensen te leren kennen. Dus, je doet het niet enkel voor de anderen, maar ook voor jezelf! Babbelonië is voor mij echt een vriendenkring, waarin elke deelnemer zichzelf mag en kan zijn. Kennis en ervaring worden vlot gedeeld. Er vallen dan ook zo goed als geen stiltes en de tijd vliegt voorbij. Dankzij Babbelonië ben ik veel vriendinnen rijker.

Jef (Babbelonië Temse)

Ik bracht mijn jeugd door in de Limburgse mijnstreek. Ik vond het zeer gezellig om in zulke multiculturele omgeving te kunnen wonen. Na mijn verhuis naar het Waasland miste ik deze ongelooflijke sfeer enorm. En toen kwam ik terecht in Babbelonië! Deze wekelijkse bijeenkomst zorgt

voor positieve contacten. We leren elkaars culturen beter kennen en waarderen. Het is dus geen eenrichtingsverkeer. Daarnaast is het een goede gelegenheid voor anderstaligen om hun Nederlands te vervolmaken. Babbelonië-dag is voor mij de mooiste dag van de week!

Paule (Babbelonië Lokeren)

Ik ben al van bij het begin deelnemer in de vrouwengroep. Ondertussen moet dat dus zo’n 15 jaar zijn. En ik kom nog altijd heel graag. Ik heb vrouwen zien “groeien” en ik ben er ook “rijker” door geworden. Het is een fijne groep, waar de inbreng van de deelnemers erg wordt gewaardeerd. Zo heb ik het ter gelegenheid van de week van de poëzie aangedurfd om zelf een aantal gedichten voor te dragen. Deze hebben we besproken in kleine groepjes en daarna zelf een “elfje” gemaakt (een “elfje” is een klein gedicht van 11 woorden op 5 regels). En het resultaat was fantastisch!

24 BABBELONIË
Babbelonië Sint-Niklaas in actie © BEELDerig – Sieglinde Wuyts

Marc (Babbelonië Sint-Niklaas)

Ik ga al 2 jaar wekelijks naar Babbelonië in SintNiklaas. Voor mij is Babbelonië een heel zinvolle activiteit waarnaar ik elke week uitkijk. De anderstaligen zijn heel leergierig en gemotiveerd en hun vriendschap is onbetaalbaar. Babbelonië is een plek waar bruggen worden gebouwd tussen mensen van over heel de wereld, met als enige voorwaarde dat er Nederlands gesproken wordt. Er heerst een heel open en warme sfeer.

Marijke (Babbelonië Lokeren)

We zijn een vrouwengroep die wekelijks samen komt om Nederlands te praten. We babbelen over diverse onderwerpen zoals eten, kleding, kinderen, seizoenen, ... Het is een gezellige groep waar veel gelachen wordt, maar niet met je fouten. De anderstalige vrouwen krijgen zo de kans om hun Nederlands te oefenen. Soms koken of wandelen we samen, wat iedereen heel plezant vindt. Wij leren elkaars cultuur kennen, wat ik heel boeiend vind. Ook zin om mee te doen? Babbelonië is gratis en je kiest zelf of je elke week komt, of soms een weekje overslaat. Er is elke week Babbelonië behalve in de schoolvakanties.

Babbelonië Sint-Niklaas

Maandag van 19u tot 21u

Dinsdag van 9u tot 11u

Avansa Waas-en-Dender, Rode Kruisstraat 23

Babbelonië Temse

Vrijdag van 9u tot 11u

LDC 't Achterpoortje

Kouterstraat 3

Babbelonië Wetteren

Vrijdag van 9u tot 11u

LDC De Koffiebranderij

Molenstraat 50

Babbelonië Beveren-Waas

Vrijdag van 9u tot 11u

Bib Beveren

Gravenplein 3

Babbelonië Lokeren

Donderdag van 9u15 tot 11u15 (enkel vrouwen)

Donderdag van 13u15 tot 15u15

Moazoart

Kazernestraat 80

Babbelonië Dendermonde

Donderdag van 9u tot 11u

Bibliotheek Dendermonde

Kerkstraat 111

www.avansa-wd.be 25
“De eerste dag bij Babbelonië verliep zelfs beter dan ik had gehoopt. Iedereen was zeer vriendelijk, respectvol en ging hulpvaardig om met de anderen.”
Begeleidster Valeriya (Lokeren, Temse en Sint-Niklaas) en Liesbeth (Sint-Niklaas) © BEELDerig – Sieglinde Wuyts

Hoe kan ik omgaan met online haatspraak?

Begin 2023 lanceerden social media managers van een zestigtal grote Belgische bedrijven en organisaties de website www.hierniet.be. Intussen onderschreven al bijna 700 organisaties dit initiatief om een halt toe te roepen aan de forse toename van haatspraak op sociale media.

Is online haatspraak een stijgend probleem?

Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen, blijkt dat haatspraak de afgelopen jaren fors toenam. De cijfers liegen er niet om: op nog geen 3 jaar tijd1 stelden de onderzoekers een verdubbeling vast van het aantal incidenten. En dat is nog maar een onderschatting. Online haatspraak is een ernstig maatschappelijk probleem dat nog altijd niet serieus genoeg genomen wordt. Want de impact op het mentaal welzijn mag niet onderschat worden.

Wat is precies haatspraak?

Haatspraak is het openbaar uiten van haat tegenover een bepaalde persoon of groep mensen. Vaak gaat het over etniciteit, religie, gender, seksuele geaardheid of handicap. Haatspraak is meestal niet strafbaar, dat is het pas als je oproept tot discriminatie of geweld.

Ook een tekening, een bewerkte foto of een filmpje kan een vorm van haatspraak zijn. Haatspraak is niet eigen aan het internet of nieuwe media. Online haatspraak heeft wel een veel grotere impact, het kan zich op korte tijd onder een zeer grote groep verspreiden. De anonimiteit van het internet zorgt er bovendien voor dat mensen veel minder geremd

1 Bron: B. Serrure (19/01/2021) De Tijd, https://www.tijd.be/tablet/newspaper/ondernemen/ antwerps-ai-bedrijf-leidt-europees-onderzoek-naar-online-haatspraak/10278340.html

zijn en dus heel grove haatdragende uitspraken kunnen doen.

Online is het snel gebeurd … Sociale media vormen een kanaal om met elkaar in interactie te gaan en netwerken te vormen. Posten en reageren zijn het hart van de sociale media. Maar helaas zijn sociale media maar zelden een plaats waar constructieve debatten gevoerd worden. Al te snel wordt er gescholden, verweten en met meer haat in het rond gestrooid. Goedbedoelde antwoorden gooien vaak olie op het vuur. Denk dus goed na voor je reageert. Elke reactie zorgt dat er meer mensen het bericht gaan zien.

Maak ook het onderscheid tussen de ‘gefrustreerde burger’ en trollen (=nepprofielen). Die trollen zijn vaak anoniem of dragen een eigenaardige naam. Ze zijn uit op polarisatie en het verspreiden van haat. Daar reageer je beter niet op.

Julie, wat doe jij als je online haatspraak opmerkt?

Steeds meer Facebook-pagina’s maken afspraken rond de communicatie op hun pagina. Het is de taak van de moderator om ervoor te zorgen dat de afspraken worden nageleefd. Je kunt haatboodschappen dus het best rapporteren. Helaas zien we nog al te vaak dat er amper gemodereerd wordt, ook bij grote mediaspelers met honderdduizenden volgers. Daar krijgt haatspraak vrij spel.

Als je iets hoort op café, dan blijft het in de aanwezige gesloten kring. Als er ongepaste uitspraken op je sociale media opduiken, dan heeft dit een meer uitdijende impact. Constructief

26 HAATSPRAAK
TIPS VAN JULIE WEYNE, REGIOCOÖRDINATOR VRIJWILLIGERS VOOR MENSEN OP DE VLUCHT - OOST-VLAANDEREN

reageren is dan ook belangrijk. Zo laat je ook een gematigde stem horen. Maar het is een hele uitdaging om dit goed te doen, zodat je geen olie op het vuur gooit.

Kan je ons drie concrete tips aanreiken?

Denk twee keer na. Zie je ergens een haatboodschap, laat het dan even bezinken. Heb je een gepast antwoord? Of zwijg je beter zodat het bericht minder zichtbaarheid krijgt?

Toon begrip voor je ‘gefrustreerde medeburger’, voor je je eigen mening geeft. Op die manier zal die persoon misschien ook effectief openstaan om te luisteren. Negeer trollen, zij zijn er enkel en alleen om te polariseren. Door hen te negeren verdwijnen ze ook naar de achtergrond en krijgen minder mensen het bericht te zien.

Als je een post ziet met daaronder haatspraak, reageer dan eens niet op de haatspraak. Reageer wel rechtstreeks onder de post met een positieve boodschap. Zo ga je niet in discussie, maar zorg je er wel voor dat het slachtoffer zich gesteund voelt.

Nieuwsgierig naar meer?

Is elke onverdraagzame uitspraak een vorm van haatspraak? Waar ligt de grens? Je ontdekt het in de podcast van De Standaard (23min.).

Of je kan de workshop volgen van Julie, met een mooie mix tussen theoretische kaders en praktische training.

Hoe omgaan met online haatspraak

DO 16 NOVEMBER 2023

van 19.30 tot 21.30 uur

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111

€4.00 | €2.00 - MET KORTING

Gratis vormingsaanbod voor ondersteuners van nieuwkomers

Wie zich inzet in het onthaal en de begeleiding van mensen die migreren naar Vlaanderen, doet heel wat nieuwe ervaringen op. Je ziet de samenleving door een andere bril en leert bij over andere realiteiten.

Dat is verrijkend, maar misschien roept het ook vragen op. Hoe kan ik beter communiceren met anderstaligen? Hoe kan ik nieuwkomers vooruit helpen met Nederlands leren? Wat moet ik als vrijwilliger weten over de asielprocedure en rechten en plichten van nieuwkomers? Wat te doen met botsende visies op waarden en normen? Enz.

De organisaties Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Amal vzw en Agentschap Integratie & Inburgering bieden het hele jaar door gratis vormingen aan, waarin ze een antwoord bieden op dit soort vragen.

Scan de QR-code voor alle info over het aanbod! Of surf naar: www.avansa-wd.be/blog/ gratis-vormingsaanbod-voorondersteuners-van-nieuwkomers

ONDERSTEUNING
1 2 3
www.avansa-wd.be 27

Bankzaken, online shoppen en boodschappen doen, een reis boeken, je belastingen invullen, videobellen met vrienden, … Steeds meer dingen gebeuren met de computer en via het internet. Om mee te zijn met deze digitale versnelling is er een aanbod aan vormingen. Ook bij Avansa Waasen-Dender organiseren we korte opleidingen rond digitalisering in de verschillende gemeenten van ons werkingsgebied.

Wegwijs in de wereld van podcasts

VORMING VOOR BEGINNERS

De podcast zit wereldwijd weer in de lift. Ook bij ons vind je podcasts over alle mogelijke thema’s. Maar hoe speel je een podcast af op een smartphone? Hoe vind je je weg in het grote aanbod aan podcasts?

Radio- en podcastmaker Lisa Smolders neemt ons mee op deze verkenningstocht.

Meenemen: koptelefoon of oortjes met microfoon samen met je tablet of smartphone. Dit kan handig zijn als er nog tijd is om te oefenen. Opgelet: dit is een lezing, geen workshop.

DI 3 OKTOBER 2023

van 14.00 tot 16.00 uur

BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS SINT-NIKLAAS

DO 12 OKTOBER 2023

van 10.00 tot 12.00 uur

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE DENDERMONDE

WOW! Op camera safari in Lokeren en Sint-Niklaas

WIE OP WEG IS, IS GEZIEN

ALLE DATA 2023 op pagina 5 DE KEUZE VAN KATHLEEN

Nooit meer de weg kwijt met Google Maps

INTERACTIEVE LEZING

We zijn allemaal wel eens de weg kwijt. Plots staat er een omleiding en ontbreekt de helft van de wegwijzers. Of je wil een korte fietsroute uitstippelen? Met Google Maps geraak je vlot en zonder veel extra kilometers op je bestemming. Wil jij Google Maps leren kennen en het volle potentieel van de app benutten? Dan is deze interactieve lezing iets voor jou! Meenemen: je opgeladen smartphone, met Google Maps reeds geïnstalleerd.

VR 6 OKTOBER 2023 van 10.00 tot 12.30 uur

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE DENDERMONDE

Cinema online

INFOSESSIE OVER ONLINE STREAMEN EN MEER

Terwijl muziekliefhebbers met een abonnement op Spotify of Apple Music beschikken over een haast volledige toegang tot de muziekgeschiedenis, moeten filmliefhebbers het met veel minder stellen. Leer waar je op legale wijze specifieke films kan bekijken en hoe je kijkt via Cinébib.

MA 23 OKTOBER 2023 van 19.00 tot 21.30 uur

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE DENDERMONDE

Digitale administratie @home

DEMONSTRATIE

Onze thuisadministratie kan/moet steeds meer digitaal gebeuren. Dit is voor velen nog onbekend terrein. In deze demo bekijken we samen op welke manier je dit het gemakkelijkst kan aanpakken en welke tools/platformen er ter beschikking zijn. We bekijken samen de mogelijkheden als Doccle, Zoomit, My e-Box, MyMinfin, Tax-onweb, itsme,…

Opgelet: dit is een lezing/ demonstratie, geen interactieve workshop.

DI 17 OKTOBER 2023

van 19.30 tot 22.00 uur

BIBLIOTHEEK STEKENE STEKENE

DI 7 NOVEMBER 2023

van 14.00 tot 16.00 uur

BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS SINT-NIKLAAS

28 DIGITALISEREN KAN JE LEREN

Over hele, halve en onwaarheden

ZOEKTOCHT NAAR

BETROUWBARE KENNIS

Tien jaar geleden was een factchecker een nog onbekend beroep. Ondertussen is het blijkbaar noodzakelijk geworden om beweringen en berichten na te trekken. Wat weten we en strookt die kennis met de werkelijkheid? Auteur, bioloog en filosoof Geerdt Magiels schetst ons de weg in de jungle van informatie.

DI 24 OKTOBER 2023

van 14.00 tot 16.00 uur

SPORTCENTRUM DE SPORTSTEK STEKENE

Schrijf Beveren op Wikipedia

HOE SCHRIJF JE VOOR WIKIPEDIA?

De zoekencyclopedie Wikipedia wordt volledig opgemaakt door vrijwilligers. In deze workshop kijken we achter de schermen van Wikipedia en gaan we zelf aan de slag. Kom naar de Bib en vereeuwig je passie en/of het Beverse erfgoed. Opgelet: Dit is een reeks van twee maandagen.

MA 20 & 27 NOV 2023 van 19.00 tot 21.00 uur

BIB BEVEREN BEVEREN-WAAS

Hoe omgaan met online haatspraak

LEZING MET CONCRETE HANDVATEN

We zitten met z’n allen op sociale media, en daar wordt al eens gescholden, uitgelachen en vernederd. Laatdunkende uitspraken over vrouwen, haatspraak tegenover migranten, intimidatie van LGBTQ+, enz. Wat kan jij doen? Op welke manier reageer je het best? En wanneer zwijg je beter? Je krijgt concrete handvaten mee.

DO 16 NOVEMBER 2023

van 19.30 tot 21.30 uur

BIBLIOTHEEK DENDERMONDE

DENDERMONDE

Canva: kaartjes en uitnodigingen maken

DEMONSTRATIELES

Een verjaardagskaart, de uitnodiging voor je verenigingsactiviteit, snel nog een flyertje voor de garageverkoop, ... Het is altijd leuk om iets persoonlijks te ontvangen dat er ook nog eens goed uitziet. Canva is gratis online software waarmee je op een eenvoudige, snelle en gebruiksvriendelijke manier mooie uitnodigingen, posters of flyers kunt maken.

WO 29 NOVEMBER 2023

van 10.00 tot 12.00 uur

BIB BEVEREN BEVEREN-WAAS

Veilig online aankopen en betalen

SAMEN OP DE

DIGITALE SNELWEG DEMONSTRATIELES

Nog niet de stap durven zetten om iets online aan te kopen? Of koop je wel eens iets online, maar toch met een bang hart? Tijdens deze demosessie toont mediacoach Tom Valcke hoe je veilig online kunt shoppen en betalen.

WO 8 NOVEMBER 2023

van 10.00 tot 12.00 uur

BIB BEVEREN BEVEREN-WAAS

DI 21 NOVEMBER 2023

van 14.00 tot 16.00 uur

BIBLIOTHEEK WICHELEN SCHELLEBELLE

DI 5 DECEMBER 2023

van 19.00 tot 21.00 uur

BIBLIOTHEEK BUGGENHOUT BUGGENHOUT

Ben jij freelancer of lesgever binnen een digitaal thema?

Of kriebelt het om dit te worden?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe digitale onderwerpen en lesgevers. Contacteer Kathleen Devroe voor meer informatie.

kathleen.devroe@avansa.be

www.avansa-wd.be 29

Samen sterk in de Denderregio

OVER SOEPBABBELS EN VERBINDENDE VERHALEN

In 2022 trok auteur Dominique Willaert gedurende vier maanden met een luisterend oor door de Denderstreek. Hij wandelde door de straten en wijken om te ontdekken wat er bij de mensen leeft. Verhalen kwamen naar boven over de impact van de snelle en ingrijpende veranderingen op de inwoners van de Denderstreek.

De Denderstreek wordt immers geconfronteerd met afbouw van de lokale tewerkstelling, het verdwijnen van heel wat vaste tradities en de groeiende aanwezigheid van nieuwe bevolkingsgroepen. Een toenemende complexiteit met andere woorden, waartoe inwoners zich proberen te verhouden. Met gevoelens van rouw, zich verloren en bedreigd voelen maar evengoed met hoop en veerkracht.

De verhalen van zowel lokale inwoners als nieuwkomers over hun obstakels, kwetsuren, dromen en verwachtingen ten aanzien van de samenleving nodigen ons uit om stil te staan bij wat we als Avansa, een middenveldorganisatie, kunnen betekenen voor deze streek.

We namen contact op met Fleur, oud-inwoner van Ninove, huidig inwoner van Herzele en één van de ‘verhalen’ in het nieuwe boek van Dominique Willaert.

Trots op de Denderstreek

“Vaak komt de Denderregio op een negatieve manier in het nieuws, en toch is er ook veel moois aanwezig. Dit is de streek waar iedereen van mijn familie geboren en getogen is, en waar iedereen blijft wonen. Er heerst een dorpse sfeer waar iedereen, iedereen kent. Toen ik verhuisde naar Herzele vond mijn moeder dat al ver weg”, lacht Fleur.

30
DENDERREGIO

Ze vertelt trots verder over het soepcafé in Ninove. “Geïnspireerd door haar nicht Charlotte die reeds eerder in Gent een soepcafé opstartte, hebben mijn mama en tante ook in Ninove een soepcafé opgestart. Twee keer per maand maken ze er niet alleen soep maar een heuse maaltijd met voedseloverschotten uit lokale supermarkten. Iedereen is er welkom om aan tafel aan te schuiven. Om mee te eten betaal je wat je kan betalen. We kozen ervoor om met grote tafels te werken, zo ga je bijna automatisch in gesprek met elkaar.

Omdat het soepcafé met gratis voedseloverschotten en vrijwilligers werkt konden we in het verleden met de opbrengst andere projecten steunen. Wat me blij maakt is dat we een heel divers publiek bereiken. We hebben plaats voor vijftig personen. Maar soms moeten we nog extra stoelen bijzetten. Wat we daar doen zijn eigenlijk kleine dingen, maar je moet ergens beginnen. Misschien doen we dat te weinig, mensen met elkaar verbinden.

Vroeger kende De Denderstreek een progressieve, sociale, zelfs wat militante geschiedenis met tot de verbeelding sprekende namen als Jan De Lichte, Priester Daens, legendarische vakbondsleiders en Louis Paul Boon. We zijn dat precies wat vergeten. Op scholen wordt hier nu misschien te weinig over verteld? Misschien gaan we sowieso te weinig met elkaar in gesprek.

Zelf praat ik verschillende talen en vind ik het verrijkend om met mensen van verschillende afkomst in gesprek te gaan. Maar dat kan niet iedereen. Daarom is het belangrijk dat er projecten als Babbelonië bestaan. Daar komen mensen met verschillende achtergronden samen en gaan ze in gesprek met elkaar. We zouden ook deze kleine verhalen meer moeten vertellen. Het is hier niet alleen kommer en kwel. Er gebeuren hier ook

vele mooie dingen. Maar daar hebben de asociale roeptoeters op Facebook het helaas niet over… Eigenlijk zouden we allemaal samen wat meer tegenwind moeten geven aan de negatieve verhalen over onze regio”, besluit Fleur.

Nieuwsgierig naar meer verhalen uit de Denderstreek?

Dit najaar komt Dominique Willaert het nieuwe boek in primeur voorstellen in de Denderstreek. Tijdens de boekvoorstelling komen de geportretteerde inwoners zelf aan het woord in een gezellig kader met lokale artiesten.

www.avansa-wd.be
31
Het Avansa team op bezoek in de Denderregio. © Mihai Neag

De Landbouwbrigades in volle actie

EEN NETWERK GEËNGAGEERDE BURGERS STRIJDT VOOR DUURZAME

LANDBOUW

Wist je dat het aantal Vlaamse landbouwbedrijven tussen 2000 en 2017 daalde met maar liefst 43%? Dat betekent zo goed als een halvering van onze boerenlandbouw. De industriële landbouw neemt over. Meer, sneller en goedkoper.

Het resultaat betekent dat enkel goed verhandelbare producten overblijven. Het feit dat die minder smaak en minder voedselnutriënten bevatten is een spijtige zaak. Het systeem zorgt met een rotvaart voor een dalende biodiversiteit, verdere inname van landbouwgrond in andere continenten om ons vee te voederen en een snellere opwarming van het klimaat.

Slik. Gelukkig zijn er positieve signalen. Zo vormt agro-ecologie de noodzakelijke tegenbeweging. Agro-ecologie is de term voor de wereldwijde grassroots-beweging van voedselproducenten, wetenschappers en burgers. Zelfstandige boeren bouwen een behapbaar lokaal voedselsysteem uit, sociaal rechtvaardig en duurzaam. Ze kiezen zelf wat, hoe en hoeveel ze telen. Hoe ze het verkopen en welke prijs ze daarvoor vragen. Want daar nijpt het agro-industriële schoentje serieus. Bodemprijzen in de supermarkt lijken leuk voor de consument. Het bijhorende traject is genadeloos. Voor de boer, voor de natuur en uiteindelijk ook voor ons als argeloze klant. De politiek en het bedrijfsleven moeten dit probleem opnemen. Burgers moeten hen daar nadrukkelijk op wijzen. En daar komen de Landbouwbrigades in het vizier.

Iedereen met honger om meer te weten te komen hoe voedsel geproduceerd wordt, kan aansluiten bij de Landbouwbrigades (een initiatief van Wervel, FIAN en Solidagro). Als burger kom je terecht in een netwerk van gelijkgestemden. Je neemt deel aan meewerkdagen op boerderijen. Een unieke manier

om zicht te krijgen op diverse Vlaamse bedrijven. Groenten, bloemen, kruiden, fruit, vlees,… Kies je favoriete plaats.

Een aantal Avansacursisten trok in het voorjaar de boer op. Ze haalden de rubber laarzen van stal en staken aardbeiplanten in de grond. Wiedden onkruid versie XXL. Plantten prei. De ene keer in de gietende regen, de andere keer in een stralend zonnetje.

We voelden aan den lijve wat boerenwerk betekent. Maar hoorden vooral de verhalen van de boeren. Hoeveel uren ze werken, hun uiterste best doen om topkwaliteit te leveren. En dan moeten ze het ook nog verkocht krijgen. En dat blijkt, alle korte-keten verhalen uit de media ten spijt, toch niet altijd zo eenvoudig te zijn. Het is niet voldoende dat onze boeren hun planten door alle weersinvloeden heen loodsen, slakken te slim af zijn en preivliegen trotseren. Ze moeten ook nog rasverkopers zijn om hun waren aan de man of vrouw te brengen.

Zoals één van de boeren zegt: “Er is een mooi aanbod van lokaal en ecologisch geteeld voedsel. Het ontbreekt alleen aan voldoende klanten.”

Beweringen als ‘zou het te duur zijn’, moeten tegengesproken worden. Als we vlot iPhones kopen en vliegvakanties boeken, is het dan niet stilaan tijd dat we eens grondig nadenken over ons uitgavenpatroon? >

32 LANDBOUWBRIGADES
Boerin: “Van de oogst gaat de helft naar restaurants, de andere helft zijn pakketten voor particulieren.”

Pompoen muffins met honing

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Ingrediënten voor 4 personen

O 350 gr pompoen

O 150 gr havermeel (hiervoor vermaal je havermout tot meel met een staafmixer of blender)

O 2 eieren

O snuifje zout

O 1 eetlepel kokosvet (of andere vetstof)

O 2 theelepels bakpoeder

O 4 eetlepels honing

O kaneel naar smaak

> Vervolg pagina 32

Dat we de coffee-to-go’s en de belegde broodjes laten voor wat ze zijn? Dat we effectief de keukenschort terug ombinden en koken met de eerlijkste en puurste ingrediënten die er zijn?

Ontdek het allemaal zelf en schrijf in voor één van de volgende Landbouwbrigade meewerkdagen via de QR code!

Stappenplan

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen, snijd hem in stukken. TIP! Neem de ongeschilde pompoen en snijd 0,5 cm van de boven- en onderkant er af. Prik in de hele pompoen gaatjes met een vork. Plaats de pompoen +-2 min. in de microgolfoven. Hierna is de pompoen eenvoudiger schil- en snijdbaar.

Kook de stukken in een pot water tot ze gaar zijn.

Prak de pompoen tot puree en laat afkoelen.

Meng de pompoen met alle andere ingrediënten tot een beslag.

Proef even en voeg naar smaak nog wat kaneel of honing toe.

Vet een muffinvorm in met kokosvet (of gebruik vormpjes) en vul 8 holtes met beslag. Zet de vorm in de oven voor een half uurtje. Zijn ze na een half uurtje nog erg zacht? Laat ze dan nog 10 min. langer staan. De muffins mogen best een beetje zacht zijn, ze harden nog wat uit als ze afkoelen.

Zin in nog meer (h)eerlijke receptjes? Ontdek ze op pomonacoop.be. Pomona biedt een aanbod eerlijke, ecologische, seizoensgebonden en lokale voeding voor vandaag, morgen én overmorgen.

Ben jij een (hobby)kok?

Elk magazine zoeken we een vrijwilliger om ons magazine-recept uit te testen. Interesse? Stuur een mailtje naar liza.vervaet@avansa.be of stuur een berichtje naar de Facebook/Instagram pagina van Avansa Waas-en-Dender.

De Landbouwbrigades zijn een netwerk van geëngageerde burgers die hun schouders zetten onder boerenlandbouw en een duurzaam voedselsysteem.

LEKKER LOKAAL
www.avansa-wd.be 33

Persoon en relaties

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

Kaffee Detinee (1/5)

Bezoek jusitiepaleis Antwerpen

Kaffee Detinee (2/5)

Bezoek oude gevangenis Dendermonde

Kaffee Detinee (3/5)

Getuigenis slachtoffer en familielid van gedetineerde

Kaffee Detinee (4/5)

Assisenzaal gevangenis Beveren

Kaffee Detinee (5/5)

Terugkom moment

Armoede onder ons Wandelkennismaking met armoede

Door zijn ogen... De wereld van dementie Wat gebeurt er in het hoofd van de persoon met dementie?

Hoe psychotische kwetsbaarheid hoopvol te benaderen?

Een voorstelling door Stijn Van Heule i.s.m. Avansa

Waarom zestigers gelukkiger zijn dan veertigers Ouder worden met een wijze glimlach

Grenzen aan je engagement Nee zeggen kan je leren

Onbespreekbaar

Café Odisee

Op losse schroeven

Bezoek Museum Dr. Guislain Gent

De Achterblijvers

Hoe de vloer onder de lagere middenklasse wegzakt

Ten derde male

Omdat armoede onwenselijk en onmenselijk is

Baas in je eigen hoofd, stel grenzen aan piekeren Bevrijd je geest en vind rust

De Kansendans

Een uniek theaterstuk over armoedebestrijding

Anders leven Lezing door Manu Keirse

Regel zelf en tijdig je levenseinde Infosessie en vragenronde over het LEIF-document

Waarom zestigers gelukkiger zijn dan veertigers Ouder worden met een wijze glimlach

Grenzen aan je engagement Nee zeggen kan je leren

Vrijdag 8/9 van 9u30 tot 11u30 €5 | €2,5* Justitiepaleis Antwerpen

Vrijdag 15/9 van 18u00 tot 19u30 €5 | €2,5* Oude gevangenis Dendermonde

Vrijdag 22/9 van 19u00 tot 21u00 €5 | €2,5*

Avansa Waas-enDender vzw Sint-Niklaas

Vrijdag 29/9 van 15u00 tot 17u00 €5 | €2,5* Gevangenis Beveren

Vrijdag 6/10 van 19u00 tot 21u00 €5 | €2,5*

Avansa Waas-enDender vzw Sint-Niklaas

Zaterdag 23/9 van 10u00 tot 12u00 €6 | €3* De Loodsen vzw Antwerpen

Dinsdag 26/9 van 19u00 tot 21u00 €11 | €5,5*

CC Jan Tervaert Hamme

Woensdag 27/9 van 20u00 tot 22u00 Gratis Koek&Ei Sint-Niklaas

Donderdag 28/9 van 20u00 tot 21u30

€9 | €6* | €1.50 - UiTPAS kansentarief

Maandag 2/10 om 19u00 tot 21u30 €6 | €3*

CC Stroming Berlare

CC Ter Vesten Beveren-Waas

Donderdag 5/10 van 18u30 tot 20u00 €5 | €0* Odisee Sint-Niklaas

Zondag 8/10 van 14u00 tot 15u15

Dinsdag 10/10 van 19u00 tot 21u00

Maandag 16/10 van 19u30 tot 21u30

€7 | €3,5* (exclusief toegangsticket)

Gratis

Betaal wat je kan/wil

Woensdag 18/10 van 19u00 tot 21u30 €11 | €5,5

Donderdag 9/11 van 20u00 tot 21u15

Betaal wat je kan/wil

Dinsdag 21/11 van 19u00 tot 21u00 €3 | €1,5*

Woensdag 22/11 van 19u00 tot 21u30

Woensdag 29/11 van 19u30 tot 21u00

Maandag 11/12 van 19u00 tot 21u30

€9 | €4,5*

€6 | €3*

€11 | €5,5*

Museum Dr. Guislain Gent

Bibliotheek Dendermonde

SteM - Stedelijk Museum

Sint-Niklaas

Avansa Waas-enDender vzw

Sint-Niklaas

CC Ter Vesten Beveren-Waas

CC Belgica Dendermonde

Avansa Waas-enDender vzw

Sint-Niklaas

Roxy Temse Temse

Avansa Waas-enDender vzw

34 KALENDER
DATUM EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS

Digitaliseren

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

WOW! Op camera safari in Sint-Niklaas

Wie op weg is, is gezien

WOW! Op camera safari in Lokeren

Wie op weg is, is gezien

Wegwijs in de wereld van podcasts

Vorming voor beginners

Nooit meer de weg kwijt met Google Maps

Interactieve lezing

Wegwijs in de wereld van podcasts

Vorming voor beginners

Digitale administratie @home

Demonstratie

Cinema online

Infosessie over online streamen en meer

Over hele, halve en onwaarheden Zoektocht naar betrouwbare kennis

Digitale administratie @home

Demonstratie

Veilig online aankopen en betalen

Samen op de digitale snelweg - Demonstratieles

Hoe omgaan met online haatspraak

Lezing met concrete handvaten

Schrijf Beveren op Wikipedia

Hoe schrijf je voor Wikipedia?

Veilig online aankopen en betalen Demonstratieles

Canva: kaartjes en uitnodigingen maken Samen op de digitale snelweg - Demonstratieles

Veilig online aankopen en betalen Demonstratieles

Duurzaamheid

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

Start to Tegelwippen Stappenplan voor beginners

Start to Tegelwippen Stappenplan voor beginners

Start to Tegelwippen Stappenplan voor beginners

DATUM EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS

Woensdag 20/9 van 18u30 tot 20u30 Gratis

Vertrekplaats Secretariaat Beweging.net Sint-Niklaas

Dinsdag 26/9 van 18u30 tot 20u30 Gratis Het Volk Lokeren

Dinsdag 3/10 van 14u00 tot 16u00 Gratis

Vrijdag 6/10 van 10u00 tot 12u30 €6 | €3*

Donderdag 12/10 van 10u00 tot 12u00 €6 | €3*

Bibliotheek Sint-Niklaas

Bibliotheek Dendermonde

Bibliotheek Dendermonde

Dinsdag 17/10 van 19u30 tot 22u00 €4 | €2* Bibliotheek Stekene

Maandag 23/10 van 19u00 tot 21u30

Dinsdag 24/10 van 14u00 tot 16u00

Dinsdag 7/11 van 14u00 tot 16u00

Woensdag 8/11 van 10u00 tot 12u00

Donderdag 16/11 van 19u30 tot 21u30

Een reeks van 2 maandagen op 20/11 en 27/11 van 19u00 tot 21u00

Dinsdag 21/11 van 14u00 tot 16u00

Woensdag 29/11 van 10u00 tot 12u00

Dinsdag 5/12 van 19u00 tot 21u00

€6 | €3*

Gratis

Gratis

Bibliotheek Dendermonde

Sportcentrum De Sportstek Stekene

Bibliotheek Sint-Niklaas

€4 | €2* Bib Beveren-Waas

€4 | €2*

Bibliotheek Dendermonde

Gratis Bib Beveren-Waas

Gratis

Bibliotheek Wichelen Schellebelle

€4 | €2* Bib Beveren-Waas

Gratis

Bibliotheek Buggenhout

Woensdag 13/9 van 19u30 tot 22u00

Donderdag 14/9 van 19u30 tot 22u00

Maandag 18/9 van 19u30 tot 22u00

€4 | €2*

€5 | €2,5*

€4 | €2*

Bibliotheek Dendermonde

CC Stroming Berlare

Avansa Waas-enDender vzw

Sint-Niklaas

www.avansa-wd.be 35
EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS
DATUM

Duurzaamheid

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

Autoafhankelijkheid

Verhelderende lezing

Dégagez-vous! Autodelen als eco-logisch alternatief

Infosessie

Start to Tegelwippen

Stappenplan voor beginners

Herfstwandeling in het bos

Rustig genieten met al je zintuigen

Natuurlijk leven

Vierdelige mini-reeks

Warm water in huis

Infosessie energiezuinig water verwarmen

Samen appels plukken in Laarne

Op bezoek bij Pluk 9230

Elke tuin een eigen boom Hoe en waarom?

Touw maken? Natuurlijk. Infosessie met korte workshop

Een heel jaar lang niks nieuws kopen Een inspirerende getuigenis

Elke tuin een eigen boom Hoe en waarom?

Je immuniteit verhogen met planten Mini workshop herborisme

Een heel jaar lang niks nieuws kopen Een inspirerende getuigenis

Elke tuin een eigen boom Hoe en waarom?

De economie van het genoeg Interessante overdenkingen

Je immuniteit verhogen met planten Mini workshop herborisme

Samen-leven

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

Jan Balliauw over Oekraïne

Tussen oorlog en vrede - De Laatste Dinsdag september

Polarisering en extreemrechts aanpakken als burger: een (on)mogelijke uitdaging?

Workshop (de)polarisering

DATUM EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS

Donderdag 21/9 van 19u30 tot 22u00

Maandag 25/9 van 19u30 tot 21u30

Maandag 25/9 van 19u30 tot 22u00

Zondag 1/10 van 14u00 tot 16u30

Een reeks van 4 dinsdagen van 3/10 tot 24/10 van 19u30 tot 21u30

€4 | €2* Bibliotheek Dendermonde

Gratis

Avansa Waas-enDender vzw Sint-Niklaas

Gratis De Meermin Waasmunster

€12 | €5,5* Stropersbos Kemzeke

€39 | €27*

Woensdag 4/10 van 19u30 tot 22u00 Gratis

Zondag 8/10 van 9u30 tot 13u00

Donderdag 19/10 van 19u30 tot 22u00

Maandag 6/11 van 19u30 tot 22u00

Donderdag 9/11 van 19u30 tot 22u00

Zaterdag 18/11 van 9u00 tot 12u00

Donderdag 23/11 van 19u30 tot 22u00

Maandag 4/12 van 19u30 tot 22u00

Dinsdag 12/12 van 19u30 tot 22u00

Donderdag 14/12 van 19u30 tot 21u30

Gratis

€4 | €2*

€11 | €5,5*

Bibliotheek Dendermonde

CC Lokeren Kerkplein Lokeren

Kasteel Laarne Laarne

OC d’Oude School Stekene

Avansa Waas-enDender vzw Sint-Niklaas

Gratis IDM Lokeren

Gratis

€22 | €8,5

JC Den Appel Hamme

Hof ter Saksen Beveren-Waas

Gratis MIWA Bezoekerscentrum Sint-Niklaas

Gratis De Meermin Waasmunster

€4 | €2*

Bibliotheek Dendermonde

Donderdag 25/1 van 19u30 tot 22u00 €19 | €13,5 Roxy Temse

DATUM EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS

Dinsdag 26/9 van 20u00 tot 22u00

4 woensdagen, van 19u00 tot 22u00 op 4/10, 25/10, 15/11 en 6/12

€10 | €5*

Gratis

CC LokerenTorenstraat Lokeren

Avansa Waas-enDender vzw Sint-Niklaas

36

Samen-leven

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

Bezoek aan opvangcentrum Westakkers

Hoe voelt het om nieuwkomer te zijn in België?

Eenzaamheid bij ouderen

Oorzaken en mogelijke oplossingen

Levende Bib: voorbij het cliché

Ga in gesprek met een levend boek

Hyperdiversiteit in Brussel

Op stap met Hans Vandecandelaere

In gesprek met ‘kinderen van de migratie’ met getuigen uit de Canvasreeks

Bezoek aan de moskee Yunus Emre van Hamme Kennismaking met de Turkse gemeenschap

Sterk vrijwilligerswerk

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

Goed communiceren in je vrijwilligerswerk Workshop

Als vrijwilliger verantwoordelijkheid nemen en grenzen aangeven - Workshop

DATUM EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS

Zaterdag 7/10 van 14u00 tot 17u00

€5 | €2,5*

Woensdag 11/10 van 19u30 tot 22u00 €6 | €3*

Donderdag 12/10 van 12u45 tot 14u30

Opvangcentrum Westakkers

Sint-Niklaas

CC Jan Tervaert Hamme

Gratis Odisee Sint-Niklaas

Zaterdag 21/10 van 10u20 tot 15u30 €11 | €5,5*

Maandag 6/11 van 19u30 tot 22u00 €6 | €3*

Donderdag 9/11van 19u30 tot 21u00

Gratis

Station Brussel Noord

CC Ter Vesten Beveren-Waas

Moskee Yunus Emre Hamme

DATUM EN TIJDSTIP PRIJS PLAATS

Dinsdag 17/10 van 13u30 tot 15u30

Dinsdag 19/12 van 13u30 tot 15u30

INSCHRIJVEN

Praktische informatie

Gratis

Gratis

CC Ter Vesten Beveren-Waas

CC Ter Vesten Beveren-Waas

Schrijf je in via: www.avansa-wd.be/ activiteiten-in-waas-en-dender

Heb je geen internet? Of lukt het niet online? Bel dan naar 03 775 44 84.

We zijn bereikbaar op: ma, wo en do: 9u – 12u30 en 13u30 – 17u |

PRIJZEN

Dinsdag: 13u30 – 17u

Heb je nog vragen over onze prijzen, ons annulatiebeleid of de wachtlijst?

Surf naar onze website en zoek je antwoord bij ‘veelgestelde vragen’ of mail naar info@avansa-wd.be. We helpen je met plezier verder.

*Prijs met korting. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds/OMNIO-statuut, voor studenten (enkel voor voltijds dagonderwijs) en voor werkzoekenden. Bij je inschrijving meld je dat je recht hebt op de korting. Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs hiervan.

www.avansa-wd.be 37

Waas-en-Dender

Ga jij op fotojacht in het Waasland of de Denderregio?

DAN SCHITTERT JOUW FOTO MISSCHIEN IN ONS VOLGENDE MAGAZINE!

Een magazine met een regionale look. Dat is waar we elke keer keihard voor gaan. Bijna alle foto’s en illustraties in ons magazine zijn gemaakt door regionaal creatief talent. En daar zijn we trots op!

Ook dit najaar zijn we op zoek naar mooie regionale beelden voor in ons voorjaarsmagazine. Ben jij een amateurfotograaf/kunstenaar? Wil jij ook schitteren in ons volgende magazine? Grijp dan nu je kans!

We zijn op zoek naar:

• Een horizontaal beeld met een duidelijke regionale toets (regio Waas en Dender). Vermeld de gemeente/ stad waar de foto werd getrokken. We zien het liefste foto’s waarvan mensen uit de streek meteen weten waar deze getrokken zijn. Herkenbaarheid is dus erg belangrijk voor ons!

• Dynamische groepsfoto's van mensen die aan het wandelen zijn, samenwerken zijn, tuinieren zijn, kortom dingen aan het doen zijn,... Het is niet expliciet nodig dat de mensen herkenbaar in beeld zijn.

Vereisten:

• De foto moet beschikbaar zijn in 300dpi.

• De foto mag geen inbreuk vormen op enige rechten, inclusief de privacyrechten van derden. Je hebt steeds expliciete/aantoonbare goedkeuring nodig.

We bieden je:

Halfjaarlijks tijdschrift

Jaargang 20 – nr. 6

september – december

Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas

T. 03 775 44 84

info@avansa-wd.be

www.avansa-wd.be

BE33 8916 7404 6946

Avansa Waas-en-Dender is erkend als regionale volkshogeschool door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

• €50 per geselecteerd beeld.

• Jouw naam (en eventuele website) op het beeld.

• Een oplage van 8000 exemplaren verspreid over de hele Waas en Dender regio.

• 5 exemplaren van onze brochure om zelf uit te delen.

Heb jij nog bruikbare foto’s in jouw repertoire die aan onze voorwaarden voldoen?

Stuur ze voor 13/11 naar liza.vervaet@avansa.be.

Veel plezier en succes! Bekijk het volledige wedstrijdreglement op onze website.

38
samen naar beter
© Mihai Neag
Waas-en-Dender samen naar beter Schrijf je in op onze nieuwsbrief info@avansa-wd.be | 03 775 44 84 avansa-wd.be Avansa Waas-en-Dender Gaat voluit voor de regio Kiest voor vernieuwing en verschil Waardeert duurzame verandering Ondersteunt engagement Stimuleert samenwerking Nodigt iedereen uit voor online en offline ontmoeting Zo versterken we mensen en sterke mensen maken de samenleving beter V.U. Avansa Waas en Dender Rode Kruisstraat 23 9100 Sint-Niklaas