BAM Content Marketing Casebook 2021 NL

Page 1

CONTENT MARKETING HALL OF FAME 2021 De beste Belgische cases in content marketing


INHOUD 4 6

Bloovi toont hoe breed een platform kan zijn Cera Notenkrakken, een geolied samenlevingsproject

8

CM gaat de strijd aan met fake news

10

Decathlon helpt gevangenen ontsnappen…

12

Delhaize steunt de GoeBezigers

14 16

Edgard & Cooper kiest voor een Instagram-waardige krant Port of Antwerp-Bruges, een baken van vertrouwen in een zee vol veranderingen

18 20 22 24 26 28 30

2*

Teamleader toont hoe het er echt aan toegaat Technopolis en Thomas More vinden elkaar Nspire maakt Telenet Business menselijker VSOA Politie: content als strijdwapen tegen geweld Engie kiest voor een koolstofneutrale toekomst (Coup de Coeur 2020) Een hemels HEMA-lichaam. Van Coppens (Coup de Coeur 2019)

Sibelga opteert voor een eigen ‘contentmerk’ (Coup de Coeur 2017)

Contactgegevens Raketstraat 50 • 1130 Brussel • + 32 2 234 54 00 • info@marketing.be • www.marketing.be


> HALL OF FAME

Wat een divers palet… Feestje! Je hebt de vijfde editie van het BAM Content Marketing Casebook in je handen. Inderdaad, in je handen! Tot nu toe was het BAM Content Marketing Casebook een digitaal naslagwerk. Ter gelegenheid van deze vijfde editie ware twee partners bereid om een printeditie mogelijk te maken. Dikke merci, Teamleader en bpost!

Ga mee op Content Trip naar Amsterdam!

15/6/22 Inschrijven via www.marketing.be

Al voor de vijfde keer bundelen de leden van de Expert Hub Content Marketing hun favoriete Belgische case van het afgelopen jaar in onze ‘hall of fame’. Dat levert jaar na jaar tal van contentmarketingontdekkingen op. Dit is immers een vak waar je slechts met de initiatieven in aanraking komt als je tot de doelgroep hoort (als het merk het goed aanpakt toch). Dit jaar geven de cases (aangevuld met enkele favoriete cases uit eerdere edities) meer dan ooit de diversiteit aan die content marketing kenmerkt. Je kan er een campagne body mee geven, een event extra bereik mee bezorgen, leads en sales genereren, mistoestanden aanklagen en zelfs kwetsbare groepen aan werk helpen. Geweldig hoe de Belgische contentmarketeers er steeds weer die pareltjes weten uit te plukken die ons vak verder helpen. Zodat content marketing ook in 2022 (and beyond) kan uitblinken. Daar worden we allemaal, zowel marketeer als consument, beter van. Ik wens je veel inspiratie toe! Bart Lombaerts Voorzitter BAM Expert Hub Content Marketing

PS: Heb je na het lezen van het Content Marketing Casebook zin gekregen om je nog verder te verdiepen in content marketing en met vakgenoten in debat te gaan over de actuele topics? Aarzel dan niet en word lid van de Expert Hub. Dat kan eenvoudig, door contact op te nemen met Nathalie Prieto (nathalie.prieto@marketing.be).

> INHOUD 3*


> HALL OF FAME

BLOOVI TOONT HOE BREED EEN PLATFORM KAN ZIJN Contentplatform Bloovi is ondertussen een gevestigde waarde geworden. Maar ook gevestigde waarden moeten scherp blijven om hun plaats te verdienen in de tsunami van content die elke dag op ons afkomt. Met een aantal scherpe keuzes hebben zij hun pad naar de toekomst geplaveid. Doelstellingen In digitale middens verwierf Bloovi (kort voor Blooming Vision) snel een sterke positie, oorspronkelijk als jobsite voor de digitale sector en gaandeweg ook met gerelateerde content. De jobsite werd afgestoten, wat bleef was de content, die ondertussen vrij breed was geworden, allemaal onder de noemer ‘iets met digitaal’. Dat was althans de perceptie. Bloovi zag in dat er een scherper profiel moest komen en dat ze daarbij keuzes moesten maken, met content die meer onderscheidend is.

Aanpak Het begon met de vragen: wie zijn we, voor wie en wat moeten we dan brengen? Daaruit bleek dat hun belangrijkste publiek lag bij ondernemers, marketeers en digitale profielen, op zoek naar verhalen van peers, die hen inspireren en context bieden. De content evolueerde zo naar content die breder en dieper gaat. In de voorhoede kwam een printmagazine, met als doel om fysiek op de tafel van 7.000 ondernemers te liggen. Print was een logische keuze met de diepgang die Bloovi wou brengen. Het magazine telt zes verhalen van markante ondernemers, longreads, kwalitatief gebracht, met aantrekkelijke fotografie.

4*

In zijn missie om ondernemers te laten leren van andere ondernemers, werden drie reizen opgezet naar de wereldtentoonstelling in Dubai. Het succes daarvan bracht het idee om in het najaar van 2022 een nieuw event op te starten om ondernemers te inspireren en verbinden. De contenthub kreeg een nieuwe look, met nieuwe secties als ondernemersnieuws, opinies, video en podcasts. In de toekomst wil Bloovi nog sterker filteren op de verhalen die ze brengen, nog meer diepgang bieden en dit illustreren met kwalitatieve fotografie. Op die manier willen ze zich gaan profileren als online magazine, dat een goede balans hanteert tussen rust en dynamiek.

Resultaten Het magazine wordt massaal aangevraagd, door de juiste profielen, ondernemers die passen in het Bloovi-profiel. Zij reageren dermate positief dat bij elke editie een honderdtal spontaan reacties of foto’s van hen met het magazine plaatsen. Het magazine krijgt door zijn kwalitatieve look een lang leven op menige salontafel.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “In een tijd waarin veel bedrijven in content marketing wat doelloos rondlopen en dan maar inzetten op nog meer volume, in de hoop daar hun doel of een doel mee te raken, krijg je met Bloovi een organisatie die duidelijke keuzes durft maken: ondernemers met elkaar verbinden, door hen samen te brengen en te inspireren met diepgaande verhalen. Ze kiezen daarbij voor kwaliteit, in de keuze van de onderwerpen, de redactie, de fotografie, een aantrekkelijk content platform, een salonfähig magazine en engaging events. Het is een focus en consistentie die ik alle marketeers wil aanbevelen.”

De keuze van Koen Denolf - Strateeg bij The Fat Lady - BOCA Content Marketer of the Year - Co-auteur van ‘Dit is Content Marketing’

BLOOVI 5*


> HALL OF FAME

CERA NOTENKRAKKEN, EEN GEOLIED SAMENLEVINGSPROJECT Wat is de taak van een coöperatie? Krachten bundelen. Om mensen sterker te doen staan. Om onze samenleving meer solidair te maken. Cera wilde mensen met een beperking zinvol werk geven en mobiliseerde daarvoor zijn coöperanten. Maak kennis met de Notenkrakken.

DOE MEE!

Resultaten

Cera, dat in 1998 de bankstatus inruilde voor aandeelhouderschap in de KBC-groep, is een van de grootste coöperaties in België. Haar missie is de lokale verankering van KBC veilig te stellen en vooral maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Met een participatie van 22% in de KBC-groep en 400.000 aandeelhouders/vennoten elk met een bescheiden participatie, heeft Cera er de slagkracht voor.

Niet het eindproduct, wel de “notenkrakken” stelen de show: Cera-vennoten, rapers, persers, maar vooral de mensen in de zorgateliers komen aan het woord en vertellen hun verhaal.

En die slagkracht heeft het ingezet om mensen met een beperking in zorgateliers zinvol werk te geven. Dankzij walnotenolie…

Schenk jouw verzamelde walnoten aan de zorgateliers. Zij krakken en pellen deze met veel plezier. Onze artisanale olieperserij zorgt voor de finishing touch en maakt er heerlijke walnootolie van!

Aanpak

cera.coop/nl/notenkrakken

24/09/2021 16:46

6*

Doelstellingen

Cera trommelde zijn 400.000 vennoten (coöperanten) op om samen met vrienden, kennissen en familie in tuinen walnoten te gaan rapen. Die werden bezorgd aan mensen in zorgateliers die de noten kraakten en pelden. Persers haalden vervolgens de olie uit de noten, waarna de olie verkocht kon worden en de organiserende zorgateliers een financieel duwtje in de rug kregen.

Via cross-mediale contentmarketing (direct marketing, e-mailing, sociale media, website, …) bereikt Cera alle doelgroepen in het hart. Zodat om en bij de vijf ton walnoten tot olie werd omgetoverd! De eerste editie van de notenkrakken werkte nog met een testmarkt, meer bepaald West-Limburg en Demerland. En de afzet van de notenolie blijft nog grotendeels beperkt tot Ceravennoten. Maar ergens is de stap gezet naar een recept voor een duurzamere economie, gebaseerd op maatschappelijke samenwerking, inclusie en cohesie.


> HALL OF FAME

“Ik zorg voor de finishing touch!” — Fred van Vigor olieperserij

Alsjeblieft! Fijn dat je bijdraagt aan de Notenkrakkenactie. Om je te bedanken krijg je een flesje cadeau. Dat heb je verdiend! Geef deze bon af in een inzamelpunt in je buurt en geniet van dit heerlijke natuurproduct van bij ons.

Scan de QR-code of surf naar cera.coop/nl/notenkrakken, vind een inzamelpunt in je buurt en kom alles te weten over de Cera Notenkrakkenolie.

Gratis! 100 ml

Verantwoordelijke uitgever: Hilde Talloen - Muntstraat 1 - 3000 Leuven - BTW BE 0403.581.960 - RPR Leuven.

Walnootolie

Waarom zo’n straffe case?

De keuze van

“Cynische globalisering en mondialisering. Vergiftigende industrialisering. Bikkelharde grootdistributie. We staan erbij en we kijken ernaar. En misschien is de coöperatieve gedachte – die zo’n 150 jaar geleden de weg effende naar onze welvaartstaat – het gepaste recept om weerwerk te bieden. Voor een keer niet vertrekken van geprojecteerde winstcijfers. Wel van menselijke betrokkenheid met een maatschappelijke en economische meerwaarde. Voor een keer geen creatief concept rond het zoveelste artisanale product. Wel pakkende content van kwetsbare mensen die hun verhaal vertellen. En op die manier succesvol verschillende doelgroepen mobiliseren en een heuse productieketen op gang houden.”

Peter Van Puyvelde - Copywriter – concept provider - Content strategy – creative strategy - Vooral begaan met creatie in digitale omgevingen

CERA NOTENKRAKKEN 7*


> HALL OF FAME

CM GAAT DE STRIJD AAN MET FAKE NEWS Fake news gaat niet enkel over bommen, roddels en andere ‘alternative facts’. Ook op vlak van voeding vind je online de grootste onzin. Gelukkig is er CM, een baken van vertrouwen. Het countert met zijn mini-site over voeding en waarheden én zorgt daarmee voor lead generation én sales!

Doelstellingen De beste manier om als gezondheidsfonds de terugbetalingskosten aan je leden te drukken? Hen gezonder laten leven. En gezonde voeding is daarbij een belangrijk aspect. Hoe meer info mensen hierover krijgen, hoe beter dus! CM wil hiermee zijn rol als partner en coach in de verf zetten, maar zag het ook omgekeerd: dankzij dat thought leadership mensen overtuigen dat het over correcte content beschikte. Over voeding doen immers de wildste geruchten de ronde, aangevuurd door een tsunami aan dieetinfo. CM wilde dus de strijd tegen fake news op dit vlak aanpakken.

Aanpak CM bouwt een mini-site rond voeding uit en biedt de content zeer gelaagd aan. De contentstream is opgebouwd uit basis content (over voedingsgewoonten, diëten, …) en leidt surfers dan verder door de funnel. Dat doet het gezondheidsfonds met tests, e-books, infosessies en heuse gezondheidsprogramma’s. Vooral de kwaliteit van de gated content is opmerkelijk hoog. Het zorgt ervoor dat je als surfer snel geneigd bent je gegevens na te laten, waardoor CM aan lead generation kan doen.

8*

Bovendien bouwt het geleidelijk op. Wie geïnteresseerd is in een gezondheidsprogramma, krijgt eerst wat gratis video’s te zien en kan vervolgens intekenen voor een langdurig programma. Die programma’s zijn betalend, waardoor CM niet alleen aan lead generation doet, maar ook sales genereert. Straf!

Resultaten Na een soft launch start CM pas dit jaar met brede communicatie rond het initiatief. Voor resultaten is het dus nog wat te vroeg. CM geeft evenwel mee dat het platform nog voor de ondersteunende communicatieacties heel wat bezoeken én een mooie time on site optekent.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Deze case is niet mega vernieuwend, maar dat hoeft ook niet: het ziet er heel fris uit, to the point, helder en kernachtig; en on top passend bij de perceptie die ik over CM heb. Het versterkt de opgebouwde brand image en ik ben er zeker van dat het CM ook doeltreffend zal helpen in de zoektocht naar nieuwe klanten.”

De keuze van Kristof Duran - Corporate Marketing Communications bij SD Worx - Lector bij Howest - Creatieve podcaster bij blijfbij.be

CM 9*


> HALL OF FAME

DECATHLON HELPT GEVANGENEN ONTSNAPPEN… Virtueel dan toch… Met The Breakaway gaf de retailer gevangenen de kans via Zwift deel uit te maken van de ‘echte’ sportwereld. Een mooi voorbeeld van meaningful content marketing.

Doelstellingen “Decathlon wil sport toegankelijker maken door grenzen te verleggen voor wie het moeilijk of zelfs onmogelijk is om te sporten”, klonk de argumentatie uit de mond van Thomas Lejeune Debarre, Marketing & Communication Leader van Decathlon. “Via dit project willen we benadrukken dat sport mensen samenbrengt, ondanks de verschillen of vooroordelen die mensen hebben, dankzij een gedeelde passie – in dit geval wielrennen. Tenslotte geloven wij dat sport de sleutel is om te leren samenleven, elkaar te respecteren, elkaar te helpen, … Dit alles zal uiteraard zeer belangrijk zijn wanneer deze gedetineerden vrijkomen en zich reintegreren in de maatschappij.”

Aanpak The Breakaway was een sportevent in de gevangenis van Oudenaarde. Eind maart 2021 (met de wielerhoogdagen rond de Ronde van Vlaanderen in aantocht) lanceerde Decathlon (in samenwerking met de vzw De Rode Antraciet) een Belgisch ecycling-team met zes gedetineerden. Zij werden – met behulp van het juiste materiaal – klaargestoomd om op de fietsapp Zwift een wedstrijd te rijden.

10*

Door de koppeling met Zwift en zo de kans om te racen tegen sporters buiten de gevangenismuren hadden de gedetineerden het gevoel deel uit te maken van de maatschappij. Wekelijks stond er een race op het programma. Het initiatief werd naar de buitenwereld gebracht met een video en podcasts en kreeg heel wat persaandacht.

Resultaten Het succes van dit initiatief zit ‘m vooral in de PR-waarde en wat daaruit volgde. Dankzij contact met minister van Justitie Van Quickenborne kwam er een bestelling aan sportmateriaal om de gevangenissen beter uit te rusten. En als gevolg van de actie kreeg Decathlon ook vragen uit landen als Engeland, Spanje en Duitsland. En de gevangenen? Die konden al even (virtueel) proeven van de buitenwereld en werden zo geholpen bij hun toekomstige reintegratie.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Met The Breakaway toont Decathlon op een eerlijke en originele manier waar het bedrijf voor staat: sport toegankelijk maken voor iedereen. Het getuigt van moed en een open geest om gedetineerden aan je merk te verbinden. Maar het plaatje klopt. Sport verbindt en sport bevrijdt. Een grensverleggend staaltje “show, don’t tell”.”

De keuze van Eva Careel - Global Brand & Content Marketing Manager bij Barco

DECATHLON 11*


> HALL OF FAME

DELHAIZE STEUNT DE GOEBEZIGERS #HalloGoeBezigers. De tagline van de nieuwe communicatieaanpak van Delhaize, die ook in content marketing wordt doorgetrokken. Op sociale media, YouTube en het Delhaize Magazine, tot zelfs in ‘De Zwangerschapstest’.

Doelstellingen “Dááág goede voornemens. Hallo goede gewoontes.” Met deze baseline ging de campagne 'HalloGoeBezigers' van Delhaize in Januari 2022 van start. Opvallend in het landschap van de retail? Het is zeker en vast geen evidentie. Toch slaagde Delhaize in zijn opzet door een gerichte communicatie te lanceren die de maatschappij (onder)steunt. Het vertrekt vanuit de boodschap om samen voor beter te gaan.

Aanpak Delhaize richt zich met de campagne #HalloGoeBezigers heel specifiek naar de doelgroep die bewust omgaat met de natuur en de maatschappij. In tijden waarin sustainability de scepter zwaait, is er ongetwijfeld een grote betrokkenheid van een zeer breed en divers publiek. De campagne werd bekrachtigd door video’s op sociale media – in reportagestijl – waar vijf producenten hun producten en merkidentiteit presenteren voor een jury van vier zwangere dames. Zo ontstond de social TV 'De zwangerschapstest'. Dit is ongetwijfeld een link naar de steeds kritischer wordende consument. De reacties bleven dan ook niet uit.

12*

Daarnaast kreeg ook het Delhaize Magazine een #HalloGoeBezigers-makeover.

Resultaten De brede nationale TV-campagne wordt verder gebundeld via het YouTubekanaal en wordt versterkt door de typerende Delhaizefotografie die gedeeld wordt op de socialemediakanalen. De campagne werd cross-mediaal doorgetrokken en werd netjes verweven in het Delhaize Magazine. Daar activeert de retailer zijn doelpubliek door bijvoorbeeld een ‘keukenchallenge’ te creëren en roept hij op om foodfoto’s te delen via de hashtag #HalloGoeBezigers met begeleiding van het @delhaizebelgium account.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Kritische content marketing in een hedendaags kleedje, een leuke tone of voice en het activatie gehalte van hun doelgroep, dit maakt voor mij persoonlijk deze campagne op en top! #zééérsocialproof”

De keuze van Steven Six - Digital marketing manager bij Sioen Industries

DELHAIZE 13*


> HALL OF FAME

EDGARD & COOPER KIEST VOOR EEN INSTAGRAM-WAARDIGE KRANT Scoren op sociale media met een fysieke krant. Dat is exact wat Edgard & Cooper voor ogen heeft.

Doelstellingen

Resultaten

Bij Edgard & Cooper zijn ze meesters in online marketing. Met hun knappe visuals, aanstekelijke filmpjes en doelgerichte online campagnes duikt deze jonge petfood-ontwikkelaar overal op. Een sterk verhaal doet de rest.

Het zou een try-out worden in Groot-Brittannië met een tiental gepersonaliseerde kranten naar influencers. Maar enkele weken later groeide het uit tot een succesvolle campagne in zeven Europese landen en in dito talen.

Maar hoe boost je je sociale mediakanalen? Edgard & Cooper kwam met het volgend briljant idee: een echte old school krant sturen naar influencers met de naam én een foto van hun huisdier erin.

De kranten werden massaal gepost en gerepost op sociale media. De campagne miste haar effect niet. Online marketing, gestart met een gepersonaliseerd offline product, zorgde voor een geslaagde mediacampagne.

Ze rekenden op een verrassingseffect bij de influencers die deze krant massaal postten op hun socials.

Aanpak Voor deze campagne namen ze contact op met Genscom, gespecialiseerd in gepersonaliseerde kranten in kleine oplage. Genscom kon voor Edgard & Cooper snel en eenvoudig in een try-out voorzien en nam de personalisatie en verzending voor haar rekening. Op verschillende plaatsen in de krant werd de naam en een foto van het huisdier toegevoegd. De krant werd geadresseerd en met bpost international naar de thuisadressen van de influencers gestuurd.

14*


> HALL OF FAME

De keuze van Waarom zo’n straffe case? “Wie mij een heel klein beetje kent, weet ook dat ik een vleugje print wel kan smaken. Uiteraard kunnen we anno 2022 niet om digitale en sociale media heen. Maar de mooiste cases zijn voor mij die waar print en digitaal elkaar de hand rijken. Het is een geslaagd voorbeeld van een cross-over toepassing tussen een klassiek traag medium (krant) en een modern snel medium (sociale media). De stopkracht van een krant zorgt voor een digitale boost.”

Tatjana Raman -

Head of Media Intelligence bij bpost Co-Auteur “De Power van Post” Allround Media Expert Storyteller & Gastdocent Marketing Millennial op het nippertje Digital immigrant met een passie voor papier No-nonsense, leergierig en bijzonder enthousiast over dit casebook

EDGARD & COOPER 15*


> HALL OF FAME

PORT OF ANTWERP-BRUGES, EEN BAKEN VAN VERTROUWEN IN EEN ZEE VOL VERANDERINGEN Een publiek opbouwen via content. Port of Antwerp-Bruges doet het met succes. Een schoolvoorbeeld voor wie gelooft in de lange termijn.

Doelstellingen Port of Antwerp-Bruges wil een voortrekkersrol spelen. Hierbij ligt zijn strategische klemtoon op groei (economische relevantie), duurzaamheid (CO2 neutraliteit in 2050) en veerkracht (maatschappelijke relevantie). Verbinding is hierbij dan ook een belangrijke waarde. Zo legt de haven onder meer de nadruk op het verbinden van klanten, collega’s, stakeholders en de omgeving. Als haven van de toekomst is digitalisering bovendien cruciaal.

Aanpak De digitale thuishaven is een verbindende ‘content hub’ en is een aanvulling op het papieren Thuishaven Magazine. De printeditie richt zich op omwonenden (Antwerpen en Waasland), terwijl de haven de digitale versie inzet naar de bredere doelgroep in Vlaanderen. De initiatiefnemers voeden de hub met diverse vormen van content zoals infotainment, brand filmpjes die op een visuele manier de strategische visie en waarden weergeven, menselijke verhalen, verhalen die weergeven dat de haven maatschappelijk relevant is, gamification en verhalen die ze tegelijk als innovatief en duurzaam bedrijf naar voren brengen. De initiatiefnemers maken slim gebruik

16*

van een mix in geschreven en audiovisuele media en trekken hun doelgroep consequent hun digitale haven binnen via digitale vaargeulen zoals LinkedIn, Facebook, YouTube, …

Resultaten De digitale thuishaven toont hoe content marketing in z’n zuiverste vorm kan zijn: mensen aantrekken via originele en inspirerende content die het merk vooruithelpt. Dat bewijzen ook de cijfers. Port of Antwerp-Bruges bouwde een database van 6.575 ontvangers from scratch op (met content via sociale media en web). De nieuwsbrieven hebben een open rate van meer dan 53% en een gemiddelde click rate van 22%. Op sociale media was 2021 goed voor 123.000 impressions op alle kanalen samen (LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter), 78.370 reach en 1.894 engagements. De website was in 2021 goed voor zo’n 7.000 unieke paginaweergaven, waaronder zo’n 3.000 voor de overzichtspagina. Bron van verkeer zijn hoofdzakelijk de QR-codes uit het


> HALL OF FAME printmagazine (65%), gevolgd door organische zoekopdrachten. Gemiddeld blijven bezoekers 59” op de magazinepagina’s. Iets uitgezoomd bevindt het bedrijf zich in een sector waar zijn reputatie makkelijk onder vuur kan staan op vlak van duurzaamheid, criminaliteit, maatschappelijke relevantie, … De aanpak van de digitale thuishaven is een enorme boost voor het imago dat het bedrijf nastreeft. Eind dit jaar plant de haven een reputatiebevraging en zullen ook op dit vlak resultaten voorhanden zijn.

Waarom zo’n straffe case? “De digitale thuishaven is voor mij “schoolboek content marketing” in uitvoering. Ze beginnen vanuit hun strategische visie en doelstellingen, gecombineerd met de waarden die ze willen uitdragen binnen en buiten het bedrijf, en passen dit consequent toe. De gehele aanpak in de digitale thuishaven straalt menselijkheid, maatschappelijke relevantie en duurzaamheid uit. De boodschap ‘we care’ wordt consequent toegepast. Ze gebruiken de hub om hun brand en reputatie te ondersteunen, en gebruiken het tegelijk ook als conversietool door mensen te laten inschrijven door middel van een call to action elke keer er een verhaal wordt gedeeld op LinkedIn bijvoorbeeld.”

De keuze van Griet Bruyninckx - Content Strateeg bij Telenet Business

PORT OF ANTWERP-BRUGES 17*


> HALL OF FAME

TEAMLEADER TOONT HOE HET ER ECHT AAN TOEGAAT Inspirerende stemmen uit de doelgroep de volledige doelgroep laten inspireren. Het is een beproefd recept in content marketing. Maar zelden is het resultaat zo succesvol als Agency Life van Teamleader.

Doelstellingen Het gaat hard voor het Gentse Teamleader. Met haar work management software helpt de scale-up agencies slimmer werken: van verkopen over factureren tot werk organiseren. Dat doet Teamleader niet enkel met software, maar ook met Agency Life: een programma dat toppers uit de agency-wereld samenbrengt rond de thema's die er leven: pricing, positionering, commerciële processen, pitches … Een creatief antwoord op de vraag naar kennisdeling in de agencywereld - en dé manier voor de softwarespeler om op een schaalbare manier brand awareness en demand te genereren.

Aanpak Opvallend is dat Teamleader koos voor slow content: geen snackable listicles, maar diepgravende, authentieke gesprekken. Het was ervan overtuigd dat de doelgroep – overladen met snelle, korte content en bedolven in de constante rush die het agency-leven is – daarnaar op zoek was, dat het daarmee onderscheidend kon zijn en dat de inhoud interessant genoeg was om pakweg een video van 20 minuten gewoon uit te kijken. Door niet onnodig in de videocontent te knippen, krijgt de kijker een zeer authentiek en open gesprek te zien tussen agencies. Zonder ‘inmeninging’ via montage.

18*

Daarnaast kiest Teamleader niet voor een korte campagne, maar wel voor een langetermijnaanpak: Agency Life loopt intussen een dik jaar. De naamgeving (met seizoenen, episodes enz.) maakt Agency Life tot een echt programma en creëert een bingewatch-effect. Bovendien is Agency Life méér dan een tv-show: er zijn ook blogs, e-books, er is een Agency Life podium op Teamleader's event Work Smarter... Zo is het een echt all-round contentprogramma geworden voor en door agencies.

Resultaten Agency Life was een schot in de roos. Na zes weken zorgde het al voor 350 marketing qualified leads (MQL's) en meer dan 55 sales qualified leads (SQL's). In de eerste 6 weken tekenden 13 nieuwe klanten bij Teamleader via de campagne. En meer dan 700 mensen – recht in de doelgroep – schreven zich in voor de tweewekelijkse Agency Life nieuwsbrief. De video views op Facebook haalden in die korte periode meer dan 330.000 views. Sindsdien is het programma niet meer te stoppen. Dat er intussen 3 seizoenen zijn, en een reeks in Frankrijk en Duitsland, bewijst het succes van Agency Life.


> HALL OF FAME

Agency Life bestaat in België enkel in het Nederlands. Maar Teamleader is ook actief in andere Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk. Ook in die landen is het Agency Life inmiddels uitgerold: volgens hetzelfde succesrecept, met een lokale touch.

De keuze van Waarom zo’n straffe case? “Ik heb zelf verschillende jaren in start-ups gewerkt en geloof me… the struggle is real... Om dan te zien hoe een Belgische start-up erin slaagt zichzelf op te schalen naar een bedrijf dat een waardevol product aanbiedt op een enorm succesvolle manier… Dat is werkelijk inspirerend! Hun content marketing ligt in perfect dezelfde lijn: waarde bieden aan de doelgroep!”

Sylvie de Lannois - Content Marketing Lead @ Sodexo Benefits & Rewards - Begon haar carrière in een groep start-ups binnen de digitale muzieksector, waar ze haar sporen verdiende op vlak van marketing & communication. Het was echter het schrijven van content (persberichten, newsletters, artikels, …) dat haar altijd al het meest beviel, al sinds haar kindertijd. Content marketing is dan ook het logische vervolg van haar professionele parcours.

TEAMLEADER 19*


> HALL OF FAME

TECHNOPOLIS EN THOMAS MORE VINDEN ELKAAR Technopolis beheerst als geen ander de kunst om relevante content op sociale media te brengen. Een samenwerking met Thomas More Hogeschool leidde tot de YouTube-reeks Studentikeus. En daar varen beide organisaties wel mee…

Doelstellingen

Resultaten

Wat hebben Technopolis en Thomas More Hogeschool gemeen? Ze proberen de aandacht voor STEM (wat staat voor science, technology, engineering en mathematics) te verhogen en dat vooral bij kinderen en jongeren. Vroeg of laat moest een samenwerking tussen de twee Mechelse organisaties er komen…

Het format bleek een schot in de roos. Meer dan 36.000 jongeren bekeken de reeks op YouTube. Bovendien tekende Thomas More Hogeschool sinds de release van de Studentikeus een stijging van 2 tot 7% in het aantal inschrijvingen voor de in beeld gebrachte opleidingen. Dat terwijl alle andere opleidingen uit hun aanbod daalden met 10 tot 12%.

Aanpak Technopolis en Thomas More Hogeschool sloegen de handen in elkaar voor een content collab. De vrucht van deze verrassende samenwerking? Studentikeus: een creatieve, verfrissende YouTubereeks waarin de 19-jarige Witse verschillende opleidingen uit het aanbod van Thomas More Hogeschool ontdekt en zijn indrukken erover met de jonge viewers deelt. Wekelijks dropte Technopolis een nieuwe aflevering op zijn eigen YouTube-kanaal, waarna de content vervolgens crossmediaal door zowel Technopolis als Thomas More werd verspreid op kanalen waar jongeren bij uitstek content consumeren, zoals Instagram en TikTok.

20*


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Technopolis bewijst dat het zijn publiek en de contentnoden ervan kent. De bewuste keuze voor herkenbaarheid en authenticiteit binnen het format is een sleutelingrediënt van dit geslaagde recept. Net zoals zo veel jongeren worstelt het gezicht van de reeks namelijk met zijn studiekeuze. Zo geeft Technopolis zijn publiek een (hoofd)rol in hun storytelling, waardoor het verhaal echt aanslaat. Als dan ook nog eens de distributiestrategie en tone of voice snor zitten, volgen de resultaten vanzelf.”

De keuze van Ben De witte - Online hoofdredacteur bij het Vlaams Parlement - Freelance copywriter - Gepassioneerd door straffe content en rake storytelling

TECHNOPOLIS EN THOMAS MORE 21*


> HALL OF FAME

NSPIRE MAAKT TELENET BUSINESS MENSELIJKER Ook in 2021 heeft het coronavirus het meest creatieve in ons bovengehaald. Telenet Business bouwde Nspire om tot een hybride event. Een gigantische stijging van het bereik was het gevolg.

Doelstellingen

Aanpak

Al enkele jaren probeerde Telenet Business met het live event Nspire een connectie te maken met zijn doelgroepen (corporates, KMO’s en business partners). Het coronavirus stak daar in 2020 een stokje voor en ook in 2021 was ‘live’ geen evidentie.

Nspire werd in 2021 ‘Nspire On Air’ en ‘Nspire & Connect’. Het eerste was een reeks van drie online tv-programma’s gespreid over drie dagen, het tweede een live event gespreid over dezelfde drie dagen (met telkens een andere doelgroep die uitgenodigd was). De interviewees van het tv-programma waren de keynotes tijdens het event.

Telenet Business maakte van het nadeel een voordeel en koos voor een hybride concept. Ambitie was de reach te vergroten en het geheel zo interessanter te maken voor eventpartners (waaronder de sprekers/interviewees). De concept- en contentcreatie kon dan als investering ‘multichannel’ ingezet worden. Een online programma zorgt ook voor een langer houdbaarheid. De content is opnieuw inzetbaar voor content recycling en je kan er handig ook afgeleiden van maken (korte filmpjes, podcasts, ...). De hybride aanpak geeft tot slot ook blijk van innovatie.

22*

Resultaten En of het bereik werd uitgebreid dankzij de online reeks. De events waren samen goed voor 247 deelnemers (corona oblige), terwijl de premières van de reeks in totaal 1.128 kijkers konden bekoren. In totaal klokte Nspire On Air af op 71.300 unique views via de mediacampagne. Het leidt tot een kost per unique view van nauwelijks 2 euro.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Iedereen is het erover eens dat hybride de toekomst is, maar weinigen weten hoe ze dit goed moeten aanpakken. Een camera plaatsen tijdens een live event volstaat (gelukkig) niet meer. Telenet Business toont dat eenzelfde concept slim doortrekken tot succes leidt en bewijst zo dat online voor extra bereik en een langer leven kan zorgen. Nspire is voortaan een standaard voor wie content marketing en events wil linken.”

De keuze van Bart Lombaerts - Head of Content van contentmarketingbureau SPYKE - Auteur van ‘Meaningful Marketing’ (LannooCampus) en co-auteur van ‘Dit is content marketing’ (LannooCampus) - VoorzitterExpert Hub Content Marketing bij BAM - Docent aan Ihecs en gastdocent aan diverse hogescholen - Geeft workshops en opleidingen over content marketing (o.a. bij BAM, Digimedia, Voka, Etion, ...)

TELENET BUSINESS 23*


> HALL OF FAME

VSOA POLITIE: CONTENT ALS STRIJDWAPEN TEGEN GEWELD “Geweldpleging tegen politie” is een gevoelig onderwerp. Door een krachtige low budget contentcampagne van de VSOA Politie krijgen de slachtoffers een hart onder de riem. Het publiek en de pers worden bewust gemaakt van het probleem en de politiek wordt verplicht om in te grijpen.

Doelstellingen Door het creëren van impactvolle content moet de frustratie die leeft bij de politie omtrent geweldpleging tegen hen, naar buiten worden gebracht. Er moet awareness gecreëerd worden over de ernst en de scope van het probleem bij het grote publiek. Bovendien wil men deze campagne gebruiken om de politiek aan te zetten tot een versnelde goedkeuring van de wet die geweld op politieagenten strenger veroordeelt (de zogenaamde zero-tolerance-wet). Het budget is krap.

Aanpak Om eeuwige discussies in “het middenveld” over de scope van het probleem te kunnen counteren, werd via onderzoek met duidelijke cijfers de omvang van het probleem geschetst. De resultaten zijn ontnuchterend, creëren awareness en worden via sociale media gerapporteerd. Om deze boodschap kracht bij te zetten wordt gebruik gemaakt van simpele, maar in deze context enorm krachtige en authentieke, testimonials van politieagenten die slachtoffer zijn geweest van geweldpleging. De verhalen die je meekrijgt zijn soms schokkend

24*

maar nooit melodramatisch, geënsceneerd of belerend. De content toont de feiten gewoon zoals ze zijn. De hele campagne wordt bovendien ondersteund door bekende Belgen en influencers die hun steun aan het onderwerp hardop uitspreken. Dankzij hun medewerking krijgt ook de reach van de campagne een sterke boost.

Resultaten De resultaten overtreffen duidelijk de verwachtingen: • Een organische explosie op sociale media (+500.000 likes). • De campagne haalde het tv-nieuws in primetime en front page coverage in de krant. • 40 verschillende media coverden het topic 218 keer. • Social reach van + 50 Mio. • Evolutie van 2.400 naar 24.150 volgers voor het facebookaccount van de VSOA Politie. • De wet op zero-tolerance werd goedgekeurd. • De politieagenten voelden zich ondersteund door de publieke opinie.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Ik heb voor deze case gekozen omdat hij perfect illustreert hoe ongelofelijk KRACHTIG content wel kan zijn, indien je het inzet op de juiste manier, in de juiste context. De manier waarop de boodschap gebracht wordt is enorm impactvol. Het publiek wordt geïnformeerd over het gevoelige topic met correcte informatie en plots krijg je een lawine aan positieve reacties en steunbetuigingen. De pers volgt en covert het topic in primetime. Hierdoor moet de politiek volgen en er wordt gepast gereageerd met de goedkeuring van de zerotolerance wet. De metrics van de campagne zijn ronduit indrukwekkend. Of hoe je dus met enkele juistgeplaatste “content”-dominostenen een kettingreactie kan creëren om je doelstellingen te bereiken.”

De keuze van Mikhaïl Goossens - Marketing Communications Project Manager bij Luminus - Kijkt door zijn ervaring in FMCG, Telco en Commodity met een brede en enthousiaste blik naar de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van data driven growthmodellen, digital marketing en content marketing. - Als jurylid van de BOCA-awards overtuigd dat content-marketing een essentieel aspect is binnen je marketingstrategie en elke stap in je funnel kan ondersteunen.

VSOA POLITIE 25*


> HALL OF FAME

Coup de Coeur van

2020

ENGIE KIEST VOOR EEN KOOLSTOFNEUTRALE TOEKOMST Engie schept de besluiteloze Belgen een geweten en stelt resoluut als doel: een betere toekomst bouwen voor de planeet en voor ons allemaal. Doelstellingen Belgen aanmoedigen om de eerste stappen richting CO2-neutraliteit te zetten.

Aanpak ‘De eerste stap naar een koolstofneutrale toekomst is erin geloven’, zo klinkt het bij Engie wanneer ze het hebben over hun nieuwe ambitie in 2021. Met interessante content gebracht door de juiste mensen willen ze Belgen in de eerste plaats informeren. Met behulp van de luchtige podcast ‘#ikgelooferin’ gaan vertellers Hilde De Baerdemaeker en Xander Peeters in conversatie met vier mensen die zich zowel in hun job als in hun dagelijks leven inzetten voor een koolstofneutrale samenleving. Deze experten en ‘eco-warriors’ geven tips en vertellen hoe zij met kleine beetjes proberen hun levensstijl aan te passen richting een CO2-neutrale toekomst.

26*

Ambassadeurs van het project Laura Van De Woestyne en Moenia Ladhib sporen dagelijks hun community op Instagram aan om duurzamer te gaan leven. Met de hashtag ‘#ikgelooferin’ proberen ze hun volgers in de eerste plaats te doen geloven dat iedereen kan bijdragen om tot een koolstofneutrale toekomst te komen.

Resultaten Een enquête toonde aan dat 72% van de Belgen zich bewust is van de uitdagingen van een koolstofneutrale toekomst, maar 1 Belg op 2 weet niet hoe hij hieraan kan bijdragen. Dit initiatief van Engie zou mensen het duwtje in de rug kunnen geven dat ze nodig hebben.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Vooral de podcastserie was mij enorm opgevallen. Hoe je mensen op een luchtige manier over een zwaar onderwerp kan informeren en inspireren. De keuze voor een combinatie van Engie-experten en échte ‘ecowarriors’ vind ik erg geslaagd.”

De keuze van Kim De Clercq - Brand & Content expert bij Gamma

ENGIE 27*


> HALL OF FAME

Coup de Coeur van

2019

EEN HEMELS HEMA-LICHAAM. VAN COPPENS Wanneer een retailmerk en een mediamerk elkaar vinden in hun fundament (waarden en doelgroep) kunnen er mooie dingen gebeuren.

Doelstellingen Interessant aan deze case is dat het initiatief in eerste instantie bij het televisieprogramma 'Het lichaam van Coppens' lag. De makers waren op zoek naar een straffe stunt met maximale impact om het nieuwe seizoen af te trappen. HEMA heeft het lef en de flexibiliteit gehad om op deze trein te springen.

Aanpak De eerste twee afleveringen van het seizoen wilden de broers Coppens de voor- en nadelen van bodybuilding belichten door zelf in twee maanden tijd een lichaamsmetamorfose te realiseren. Einddoel: ondergoedmodel zijn. DPG Media ging op zoek naar een adverteerder die dat mee kon helpen realiseren en kwam bij HEMA uit. De retailer heeft sympathie, toegankelijkheid en authenticiteit hoog in het vaandel. Net als de broers. Een echte match dus! In de eerste twee afleveringen van 'Het Lichaam van Coppens' kreeg HEMA zichtbaarheid, doordat er in het bedrijf is gefilmd. Dit bleef heel natuurlijk, omdat het aansloot bij de inhoud van het programma, maar ook door de manier waarop HEMA in beeld gebracht werd.

28*

De broers Coppens verschenen met hun hemelse lichaam op de achterzijde van de HEMA-folder in een echte onderbroekenadvertentie. Daarenboven claimde HEMA extra visibiliteit met billboards rond het programma en in de winkels plaatsten ze wobblers en levensgrote pancartes van de broers. Ook de eigen merken van DPG Media kregen een rol in de samenwerking: VTM Nieuws wijdde er een item aan en ook op JOE en Qmusic kwam het aan bod.

Resultaten De stunt van Coppens en HEMA leverde veel extra publiciteit op voor HEMA en het programma. De case sleepte twee Native Advertising Awards in de wacht in Berlijn, waarvan een bronzen award voor beste omnichannel integratie.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case? “Het plaatje klopt: HEMA en 'Het Lichaam van Coppens' is een echte match op waarden en doelgroep, waardoor je nooit het gevoel krijgt dat er ergens gefoefeld is of men zich in bochten moest wringen. Voor mij is dat het bewijs van de kracht van een goed mediahuis in het bedenken en maken van sterke content marketing: zij kennen het merk-DNA van hun programma's en weten exact de juiste toon aan te slaan. Er is ruimte en respect voor de adverteerder, maar voor het programma en de kijker sluiten ze compromissen: dat blijft als een huis overeind staan.”

De keuze van Esther Braspenning -

Co-owner De Marketing Mentor Freelance content marketeer Tekstschrijver, o.a. Zin in Meer (P&G) 30 jaar ervaring in media, communicatie en marketing

HEMA 29*


> HALL OF FAME

Coup de Coeur van

2017

Zomer 2017

Het antwoord op al uw enerGievraGen in BruSSel

Brussel wordt lage-emissiezone vanaf 2018 op kot? enkele praktische tips

dossier wasmachine p.10

Zo bespaart u tijd en energie!

30*

SIBELGA OPTEERT VOOR EEN EIGEN ‘CONTENTMERK’ Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zocht naar een manier om zijn klanten op een moderne en duidelijke manier te informeren en tegelijkertijd enkele andere marketingcommunicatiedoelstellingen te realiseren. De oplossing? Energids.be Doelstellingen De liberalisering van de energiemarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zorgde voor heel wat communicatie bij de energieleveranciers. Een moment dat Sibelga aangreep om meerdere doelstellingen te realiseren: burgers informeren, de rol en het belang van energiedistributie verduidelijken, een beter en positiever imago creëren en de dialoog tussen burger en bedrijf bevorderen. Zo wil het dé betrouwbare referentie zijn in Brussel voor alles wat draait rond energie.

Aanpak Sibelga creëerde daarom Energids.be: dé bron voor onafhankelijke informatie en nieuws over alle energieaangelegenheden. Energids.be is een 360°-platform met website, e-letter, magazine en app (zodat de Brusselaar op elk gewenst moment Energids kan raadplegen). Het platform is helemaal opgebouwd rond Q&A over energieonderwerpen. Het is de uitdrukkelijke bedoeling dat de burger gemakkelijk een correct en onafhankelijk antwoord vindt op elke energievraag. Het platform stimuleert de burger daarom ook om nog niet beantwoordde vragen te stellen en dus met Sibelga in dialoog te treden.

Sibelga wil hiermee op een up-to-date manier haar missie verduidelijken. Met Energids.be positioneert het zich als onafhankelijke expert op vlak van energie. Belangrijk was om klaarheid te scheppen in zijn rol en om een betrouwbare referentie te worden voor alle vragen rond energie in Brussel.

Resultaten Sibelga gebruikt zowel pull als push kanalen. In deze eerste categorie is de website het belangrijkst. Die haalt meer dan 110.000 unieke bezoekers/maand, heeft intussen meer dan 1.600 vragen over energie beantwoord, is uitgegroeid tot dé referentie voor energie in Brussel en wordt ook als dusdanig erkend door de pers en door de media van de energiebedrijven die beiden Energids.be als bron gebruiken (earned media). Als offline push kanaal verschijnt het magazine drie keer per jaar op 450.000 exemplaren. De gemiddelde leestijd is 21 minuten. 9 op 10 lezers vindt de info in Energids interessant, bruikbaar en betrouwbaar. Daarnaast is er ook een e-newsletter, waarop meer dan 6.600 mensen ingeschreven zijn.


> HALL OF FAME

Waarom zo’n straffe case?

De keuze van

“Sibelga maakte bij de start een gedurfde keuze. In plaats van vooral veel over zichzelf te gaan vertellen werd er resoluut gekozen om te vertrekken vanuit de vragen van de klanten. Met de creatie van een apart merk (powered by Sibelga) werd de onafhankelijke kwaliteit van de informatie nog extra in de verf gezet. De slimme en zachte koppeling aan het Sibelga merk zorgt ervoor dat de positieve waarden van het Energids.be project ook uitstralen naar Sibelga zelf. Tot slot is ook de timing goed gekozen. De liberalisering van de energiemarkt in het Brusselse zorgde ervoor dat de klanten niet langer gebonden waren aan één standaardleverancier. Commerciële energiebedrijven lanceerden verschillende sales driven informatiecampagnes. Sibelga positioneerde zich als onafhankelijk kenner op vlak van energie. Op het moment dat de klant niet meer wist waar hij onafhankelijke en betrouwbare informatie kon krijgen…”

Michel Libens - Managing partner – CEO van Propaganda - Co-auteur van Content marketing - van marketeer tot uitgever – (Lannoo Campus), co-auteur van 'Dit is content marketing' (Lannoo Campus) - Spreker en trainer over content marketing (Kluwer – Stima – Voka – COB - …) - Voorzitter van de BAM Expert HUB Content marketing

SIBELGA 31*


De sappigste verhalen komen uit de interne keuken.

Altijd al eens willen binnenkijken bij een ander agency? Teamleader zet je op weg. In Agency Life laten we de belangrijkste stemmen uit digitale en creatieve bureaus aan het woord. En daar kan jij gigantisch veel inzichten uit halen. Kijk nu op www.agencylife.be.

Agency Life