Nivon - Toorts - Lente - 2023

Page 1

Lente 2023 27.000 led e n Hoe en wat? Nivon voor beginners Achter de schermen: Lokale afdelingen

Een uitdagende vereniging

Het aantal leden van Nivon is de laatste jaren fors gegroeid. De teller staat op ruim 26.000. Heel bijzonder in een tijd waarin langdurige verbintenissen niet de maat der dingen lijkt.

Veel mensen komen bij Nivon terecht omdat ze kiezen voor een verblijf met kinderen in één van onze Natuurvriendenhuizen. De regeling is aantrekkelijk: per betalende volwassene mogen twee kinderen (tot 16 jaar) gratis mee. De volwassene en kinderen zijn Nivonlid. Kinderen van 0 tot en met 5 jaar zijn gratis lid. Je bent hierdoor lid geworden van de vereniging Nivon.

Je kunt er ook voor kiezen om Nivonlid te worden omdat je enthousiast geworden bent door het lopen van het Trekvogelpad, het Stellingenpad of een van de tien andere Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden die vanwege hun cultuurhistorische waarden zeer de moeite waard zijn.

Activiteiten als zeilen, JUMP en de Trefkampen zijn aantrekkelijke activiteiten voor jongeren. Het financiële ledenvoordeel maakt deelname aantrekkelijk.

Deze financiële regelingen zijn geen doel op zichzelf, maar een middel om de vensters van de organisatie open te zetten. De vereniging Nivon, het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvrienden, bestaat bijna 100 jaar. Nivon is opgericht om mensen in staat te stellen hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Dat is in de afgelopen decennia onder andere gebeurd door Natuurvriendenhuizen op te richten en tot op de dag van vandaag met vrijwilligers te onderhouden. En door wandelpaden te bedenken, uit te zetten en te onderhouden. Op deze manier worden mensen bij elkaar gebracht en leren zij met elkaar hoe je iets kunt organiseren en uitvoeren.

Kleine Rug in het nieuws

In het huis ­ aan ­ huisblad Dordt Centraal (Stadspolders Dordrecht) verscheen een mooi artikel over verduurzaming bij De Kleine Rug. Drechtstedensecretaris Jan van der Zedde vertelt over de plaatsing van zonnepanelen en warmtepomp. De heenen­weer­wolf (de boot die bezoekers naar het eiland brengt) wordt vervangen door een elektrische pont. •

Volksontwikkeling lijkt een achterhaald begrip. Iedereen heeft zich toch via scholen ontwikkeld? Maar dat is slechts één aspect van ontwikkeling. Nivon zit daar anders in. Het begrip is actueler dan ooit. Immers, we leven in de tijd van Ikea: “Design your own life”. En: “Een beter milieu begint toch bij jezelf?” Grote vraagstukken worden tegenwoordig veelal verkleind tot een individueel probleem. Nivon meent dat gezamenlijkheid meer oplevert. Elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan, van elkaar leren, daarin zit de inspiratie. Dat geldt voor ouderen én voor jongeren, al zullen de onderwerpen van leeftijdsgenoten verschillend zijn. Gewoon gezellig kletsen mag natuurlijk ook.

Nivon is geen politieke partij, maar voelt zich wel betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en doet daarom ook mee aan acties als de Klimaatmars. Dankzij een voorstel van NivonJong (leden van 18 tot 30 jaar) zijn maaltijden die Nivon voor groepen organiseert in Natuurvriendenhuizen vegetarisch.

Lid zijn van Nivon biedt vele mogelijkheden en uitdagingen. Ik nodig je uit om vanuit deze gedachte deze Toorts te lezen. En vooral na te denken over de vraag: wat kan/ wil ik met Nivon? •

Kort nieuws

Stellingenpad genomineerd

Het nieuwe Nivon wandelpad Stellingenpad is genomineerd als Vlaamse Wandelroute van het jaar. Zeven andere Nederlandse wandelroutes staan op de longlist. De winnaar van het jaar 2023 wordt in februari bekendgemaakt, op de Vlaamse Fiets ­ en Wandelbeurs in Gent.

Meer over het Stellingenpad lees je op: nivon.nl/wandelpaden/stellingenpad

Noaberpad verlengd

Het Noaberpad, het Lange­Afstands­Wandelpad langs de grens met Duitsland, is verlengd tussen Kleve en Milsbeek. Behalve door Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland loopt het pad nu door het Reichswald naar Noord­Limburg. Het landschap in deze provincies laat je kennismaken met prachtige achterafweggetjes en is nu 450 km lang. De meest recente wijzigingen vind je op: nivon.nl/wandelpaden/noaberpad •

Rectificatie Nivon-generaties

In de winter-Toorts stond op de grote foto op pagina 6 (Vier generaties Nivon) Leny Sieslieng-Alink afgebeeld en niet Stien Alink, zoals in het bijschrift stond. Het artikel is geschreven door Jet Kooderings, haar naam was per abuis weggevallen.

Rectificatie family-friendly overzicht

Helaas is er een aantal fouten geslopen in het accommodatie-overzicht in de Winter-Toorts (pag. 26-27). Op het gehele kampeerterrein van Banjaert is uitstekend WiFi-bereik. Bij Den Broam zijn aanwezig: spelletjes, tafeltennis, tv-kamer, bibliotheek, wasmachine en droger, chillplek. Voor kleine kinderen (0-3 jaar) kinderbedjes, -bad en -stoelen. Buiten zijn, voor iets oudere (3-12 jaar) kinderen, schommels en het belevingsbos met klimtoestellen en huttendorp.

Tenslotte: Op de foto op pagina 14 (Duurzaamheid) stond natuurlijk De Kleine Rug afgebeeld, niet, zoals vermeld, Morgenrood.•

Column
2 TOORTS
waarnemend voorzitter Centraal Bestuur

TOORTS 3

4 Nivon voor beginners: Hoe zit het allemaal?

7 Afscheid van twee wandeliconen

8

Lokaal: Uit de vereniging

13 Beter milieu begint wel/niet bij jezelf

18

PiKa -Festival ’23

14 In konvooi naar Gouda

20 De ´werken´ van onze vereniging

En verder...

6 Uit de Vereniging

6 Vrijwilliger in de spotlight

12 Duurzaamheid

15 Column NivonJong

Activiteiten

Inhoud Lente 2023
22 Reizen 31 Leg een link 27 Maart 28 April 30 Mei
21 Prikb rd

Nivon voor beginners: Hoe zit het allemaal?

Nivon Natuurvrienden is een grote organisatie, waar van alles aan vastzit. Zelfs voor de gevorderde Nivonner kan het onoverzichtelijk zijn hoe alles werkt. Wist jij bijvoorbeeld dat Nivon een vereniging is van ruim 26.000 leden? Volledig gerund door vrijwilligers? Hier vind je het grote hoe­zit­het­precies­met­Nivon­overzicht!

Simpel gezegd bestaat Nivon uit drie onderdelen: Accommodaties: Kampeerterreinen en Natuurvriendenhuizen. Lokale afdelingen: Waar leden activiteiten organiseren. Als Nivonlid ben je automatisch lid van je lokale afdeling. Landelijke werkgroepen: Waar leden activiteiten organiseren: o.a. Reizen (zomerkampen, wintersport, kanoreizen, wandelreizen), Landelijke Wandel- & Fietswerkgroep, Landelijke verenigingsactiviteiten (PiKa­festival, VrouwenCursusweken, NivonJong etc.) en veel meer.

Een beetje geschiedenis

Nivon bestaat sinds 1924, eerst onder de naam IvAO en later als het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (afgekort tot Nivon). Het werd destijds opgezet voor de ontwikkeling en vereniging van arbeiders en ontmoeting in de natuur. Nog steeds is Nivon een non-profit ledenorganisatie met groene en sociale waarden. Niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld vind je natuurvriendenorganisaties met leden en vergelijkbare faciliteiten. nf-int.org/ueber-uns/mitglieder

Je vindt bij Nivon betaalbare overnachtingsplekken midden in de Nederlandse natuur. Lokaal organiseren de afdelingen activiteiten en ontmoetingen. De landelijke werkgroepen organiseren reizen, beheren wandelpaden en nog veel meer.

De dagelijkse organisatie

Leden(raad): de ruim 26.000 leden (eind 2022) zijn ‘de baas’ van de vereniging en hebben via een verenigingsconstructie met afgevaardigden stemrecht op halfjaarlijkse vergaderingen.

Centraal Bestuur: het bestuur van de vereniging wordt gekozen en vertegenwoordigd door de leden van de vereniging.

Landelijk Bureau: een klein landelijk bureau met een tiental professionals ondersteunt de vrijwilligers. Op het LB vind je bijvoorbeeld de ledenadministratie.

Lidmaatschap

Wat betekent het om lid te zijn van Nivon? Voor €40 (of €10 voor minima) ben je een jaar lid. Met dit bedrag steun je het verenigingswerk en betaal je een ledentarief voor overnachtingen, reizen en activiteiten. Om op de hoogte te blijven van wat er speelt ontvang je vier keer per jaar het ledenblad de Toorts, op papier of digitaal. Als actief lid kun je je inzetten voor een groene en sociale wereld bij een van de activiteiten binnen de organisatie. nivon.nl/leden

Vrijwilligerswerk

Dankzij de inzet van ruim 3000 betrokken vrijwilligers kan Nivon mooie activiteiten en accommodaties aanbieden. Als jij ook actief deel wilt uitmaken van de vereniging, dan ben je van harte welkom. Bij een natuurvriendenhuis zoeken ze altijd wel huiswachten.

Dat zijn de gastheren/ vrouwen die bezoekers ontvangen en een paar dagen op het huis passen. Bij de reizenwerkgroepen kun je bijvoorbeeld reisbegeleider worden en bij afdelingen activiteiten organiseren. Kijk op nivon.nl/vacatures of neem contact op met de Nivon ­ afdeling, ­ werkgroep of ­ accommodatie waar je iets wilt doen. nivon.nl/vrijwilligers

Achtergrond
Tekst: Iris Vermaas Natuurvriendenhuis Morgenrood Groene traineeship Het Hallse Hull
4 TOORTS
Foto: Marleen Annema

Natuurvrienden accommodaties

Nivon biedt op achttien locaties verspreid door Nederland natuurvriendenhuizen, kampeerterreinen en vakantiehuisjes aan. Alle accommodaties zijn betaalbaar, staan op een groot eigen terrein en worden volledig beheerd door vrijwilligers. Gemiddeld heeft één accommodatie wel honderd vrijwilligers die jaarlijks tot dagelijks actief meehelpen.

Een natuurvriendenhuis is een uniek concept. In deze grote huizen met gezamenlijke ruimtes overnacht je op basis van zelfvoorziening, net als bij een hostel, en krijg je een eigen slaapkamer. Je kan relaxen in en rond het huis, wandelen in de omgeving en het contact met andere gasten is vaak makkelijk. Op sommige terreinen vind je ook vakantiehuisjes voor twee tot tien personen.

De kampeerterreinen vind je in verschillende formaten. Sommige zijn een kampeerterrein van zichzelf en soms vind je trekkersveldjes op het terrein van een natuurvriendenhuis. De meeste kampeerterreinen horen bij de Groene Koepel (‘het groene boekje’). Alle kampeerterreinen zijn natuurlijk gelegen en hebben fijne, rustige plekken. nivon.nl/accommodaties

Lokale afdelingen

Ieder lid valt onder een lokale afdeling. Sommige afdelingen hebben een eigen gebouw waar activiteiten plaatsvinden. Bij afdeling Rotterdam vinden bijvoorbeeld regelmatig filmavonden of concerten plaats. Afdeling Aalsmeer organiseert zelfs reisjes naar het buitenland. Leden kunnen meedoen als deelnemer of als vrijwilliger. Elke afdeling heeft een eigen bestuur. Met ruim twintig afdelingen zijn er al snel tachtig leden die zich wekelijks inzetten voor het lokale afdelingsbestuur. Daarnaast organiseren leden de activiteiten zelf, zijn er kookploegen, bardiensten en nog veel meer. De afdelingsactiviteiten hebben meestal een cultureel, actief, creatief of educatief thema. nivon.nl/lokale-afdelingen

Landelijke werkgroepen

Verenigingsactiviteiten vind je ook landelijk. De landelijke werkgroepen zijn grofweg onder te delen in: reizen, wandelen & fietsen en landelijke verenigingsactiviteiten.

Naturfreunde Internationale (NFI)

De Natuurvriendenbeweging werd opgericht in 1895 en behoort tot de grootste non-gouvermentele organisaties ter wereld. De 350.000 leden zijn actief in lokale groepen/ afdelingen en worden vertegenwoordigd door regionale, federale en nationale verenigingen.

Naturfreunde Internationale of Naturefriends International (NFI) is de overkoepelende organisatie van ongeveer 45 nationale lidorganisaties en is lid van de Green 10, een platform van de tien grootste Europese milieu-NGO's.

NFI is een democratisch georganiseerde beweging die zich inzet voor ecologische en sociaal-politieke doelen. Het doel van alle activiteiten is een duurzame ontwikkeling van het milieu en de samenleving op regionaal, nationaal en mondiaal niveau. •

NivonJong

NivonJong is de jongerenafdeling van Nivon en organiseert uiteenlopende activiteiten: van wintersport tot een movie night in de bossen, van een trektocht door de Ardennen tot borrels in de late uurtjes. NivonJong vindt het belangrijk bewustwording te creëren op het gebied van natuur en duurzaamheid. Nivonleden van 18 tot 30 jaar zijn automatisch lid van NivonJong en kunnen voor ledentarieven deelnemen aan alle activiteiten.•

Reizen

Een ruim tiental reizengroepen, gerund door actieve leden, biedt een indrukwekkend aanbod voor alle leeftijden. JUMP Zomerkampen en Nivon Watersport organiseren zomerkampen voor kinderen en tieners. Spring organiseert actieve wandelreizen voor 25 – 40­jarigen. Voor (bijna) alle leeftijden vind je kanoreizen (TREQ), wintersportreizen (Nivon Wintersport) en kampeervakanties (Zomertreffen). Het aanbod van actieve vakanties op treinafstand is ook groot: Salto reizen, Wandel60plus, Vitaal reizen 50+ en Bergsport trefvakanties. nivon.nl/reizen

Wandelen & Fietsen

Nivon beheert zes Lange ­Afstand ­Wandelpaden en zeven streekpaden, zoals het Pieterpad, Trekvogelpad en Drenthepad. Vrijwilligers zorgen dat deze paden in topconditie zijn en houden alle routewijzigingen bij. De Nivon Trektochten zijn avontuurlijke tweedaagse wandeltochten met overnachtingen bij natuurvriendenhuizen. Ook is er een grote variëteit aan fietsactiviteiten, met als een van de resultaten de Natuurvrienden Fietsgids met 18 routes van en naar natuurvriendenhuizen.

Overige landelijke verenigingsactiviteiten

Naast themagerichte activiteiten vinden jaarlijks het PiKa­festival en de VrouwenCursusweken plaats; beheert de werkgroep Historie alle geschiedenis en het archief van de organisatie en komen muziekliefhebbers samen in het Zang ­ en muziekgilde. nivon.nl/landelijke-groepen •

Achtergrond
JUMP Zomerkampen
TOORTS 5
Foto: Rivka Schraa

Wie?

Bas Wetter (36 jaar) uit Wageningen, fotograaf, webmaster, reisbegeleider en -coördinator voor Nivon.

Hoe heb je Nivon ontdekt?

Een vriendin van mijn moeder was Nivonlid. Via haar ben ik bij Knor ­ later Treq­ terechtgekomen, een Nivon reisgroep voor 17 tot 25 ­ jarigen. In de Toorts zag ik een kanoreis aangekondigd staan, door Letland en Litouwen, dat was een hele leuke reis. Vanaf die keer, in 2005, ben ik vier jaar lang elke zomer mee geweest. In 2012 ging ik voor het eerst mee met een Springreis.

NivonJong goes international

Afgelopen oktober was de eerste internationale uitwisselingsweek voor jongeren, georganiseerd door NivonJong en de Duitse Natuurvrienden. We verwelkomden tien deelnemers uit verschillende landen: Mongolië, Portugal, Singapore, Oostenrijk, Duitsland en natuurlijk Nederland. Met deze culturele mix begon een toffe week met veel buitenactiviteiten en leerzame sessies.

Met dank aan derde partijen was een interessant en actief programma opgesteld. De week begon, na een uitgebreide kennismaking, met een sessie over hoe je vraagstukken kan beantwoorden met behulp van de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat de bladeren van planten een ideale inspiratie zijn voor zonne ­ energie technologie?

Het weer en de tijd van het jaar waren perfect voor de geplande buitenactiviteiten, zoals het vinden van paddenstoelen. Siegurd nam de groep mee in zijn passie

Uit de vereniging

Wat doe je precies voor Nivon?

Vlak nadat ik met Spring had kennisgemaakt was er daar een vacature voor een beeldcoördinator: het verzamelen en selecteren van foto’s van deelnemers voor de promotie van nieuwe reizen. Een jaar later kwam daar de administratie van de weekenden bij en weer later ook die van de reizen. In mei stop ik daarmee, dan heb ik dat tien jaar gedaan. Ik ben ook nog acht jaar webmaster geweest bij Spring.

Uitgenivond?

Nee, helemaal niet. Maar ik heb mijn handen vol aan het organiseren van mijn eigen kanoreizen. Ik vond het jammer dat Spring die niet meer organiseerde, en ben het toen zelf gaan doen, in eerste instantie voor een groepje vrienden en kennissen. Dat druppelde door naar het Centraal Bestuur en toen werd me gevraagd om dat onder Nivonvlag te gaan doen. Dat zag ik wel zitten. Ik heb de oude naam Treq weer van stal gehaald en onder die naam organiseerde ik in 2020 de eerste kanoreizen voor Nivon. Vanwege corona was dat overigens niet bepaald het beste jaar.

Kost dat werk je veel tijd?

Ik ben er elke dag een paar momenten mee bezig, niet lang, maar wel dagelijks. Ik krijg mails op mijn telefoon binnen en dan reageer ik meteen. Het aantal Treq ­ reizen is inmiddels ook uitgebreid: van twee in 2020 naar negen in 2023.

voor deze schimmels en wist over alle soorten wat te vertellen.

Ook ging de groep aan de slag met het maken van brandneteltouw: een rustgevende workshop waar iedereen razend enthousiast over was. Natuurlijk kon het vogelen niet ontbreken. Lars, van dagjevogelen.nl, nam de groep mee in het bos rond het Koos Vorrinkhuis, ieder gewapend met een verrekijker. Er werden 28 vogelsoorten gespot en Lars kon over elk soort wel een leuk weetje delen.

Naast deze gave activiteiten was de groep ook sportief bezig: mountainbiken, wandelen en yoga in het bos. ’s Avonds werd er heerlijk gekookt: van een Nederlands verjaardagdiner tot aan sushi en curry. De avonden werden gevuld met spelletjes spelen, een documentaire kijken of een avondwandeling. Zelfs koekhappen en spijkerpoepen kwamen aan bod. Een culturele shock voor onze internationale vrienden, maar er werd veel gelachen! Deze internationale uitwisselingsweek laat mooi zien hoe verschillende culturen samenkomen en van elkaar leren.

De doelgroep is ruimer, er zijn nu reizen voor 20 t/m 27 jaar; van 25 t/m 40; van 40 t/m 55 en 55 ­ plus. En voor elke groep moeten ook weer nieuwe reisbegeleiders gezocht en ingewerkt worden.

Ik ben ook nog betrokken bij Salto Reizen, de 'opvolger' van Spring, dat wandelactiviteiten organiseert voor de leeftijdsgroep 40 t/m 55 jaar. Daarnaast ben ik in 2019 begonnen met het bouwen van Nivonline, een website voor vrijwilligers, waarop zij zoveel mogelijk info over Nivon kunnen vinden. Dat project is uiteraard nooit af; ik blijf er, met de collega's op kantoor, aan werken.

Klinkt druk.

Doe je nog dingen buiten Nivon?

Nivon is wel een groot deel van mijn leven. Maar daarnaast wandel en fotografeer ik graag, dat laatste overigens ook vaak voor Nivon. Ik maak portretten, bewerk deze, en fotografeer graag de natuur. Eigenlijk gaat altijd mijn camera mee als ik ga wandelen of een weekendje weg ben.

In deze rubriek zetten we elke keer een Nivon ­vrijwilliger in het zonnetje. Wil je iemand aanmelden? Mail een korte toelichting naar toorts@nivon.nl •

Er zijn nieuwe woorden en gewoonten geleerd en vriendschappen gesloten.

Daarnaast maken internationale jongeren kennis met Nivon en de natuurvriendenhuizen. Ze horen ook dat soortgelijke organisaties in hun landen bestaan. Ook is deze uitwisseling waardevol voor NivonJong door de samenwerking met de Duitse jongeren Natuurvrienden.

Van 16 t/m 21 april organiseert NivonJong nog een uitwisselingsweek met de Duitse Natuurvrienden. Deze week staat in het teken van ‘Escape the city’: hoe kun je ontspannen in de natuur?•

Tekst:
Hester Schaaf Foto: Iris Vermaas Tekst: Marije van Wetten Foto: Juul Mous
Vrijwilliger in de spotlight 6 TOORTS

Tekst: Jet Kooderings

Afscheid van twee wandeliconen

Al meer dan veertig jaar zijn Cor (80) en Marijke (75) den Heijer lid van Nivon, waarvan ruim twintig jaar actief. Onlangs heeft dit enthousiaste echtpaar uit Leiderdorp hun vrijwilligerswerk bij Nivon afgesloten. Hun laatste activiteiten waren het begeleiden van de Herfst4daagse in Lage Vuursche en Kerken en Kastelen in Heerlen. Wandelen met andere mensen is en blijft hun hobby.

,,In 1999 liepen we de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en tijdens die wandeltocht besloten we om samen iets te gaan doen met dat wandelen voor Nivon. We hadden door omstandigheden veel tijd en wilden vrijwilligerswerk doen, maar niet in de mantelzorgsfeer. Mensen op vakantie zijn altijd vrolijk en enthousiast, dus iets met de Natuurvriendenhuizen leek ons wel wat”. Eerst werd een huiswachtencursus gevolgd, daarna startte Marijke in het August Reitsmahuis, later kwam Cor erbij. Omdat dit huis in de winter dicht ging, werden ze gevraagd voor het Koos Vorrinkhuis. De mooie bosrijke omgeving trok hen over de streep.

Gele briefjes

Als huiswacht, reis ­ en wandelbegeleider hebben de twee een geweldige bijdrage geleverd aan het reilen en zeilen van het voormalige August Reitsmahuis, Koos Vorrinkhuis, Eikhold, Banjaert, Morgenrood en Hunehuis. Hoe ziet de toekomst eruit?

‘Actief blijven en plannen blijven maken’, geeft Marijke aan. Nu hun agenda is leeggeroosterd kunnen ze eindelijk zelf deelnemen aan alle activiteiten die ze in de Toorts lezen. Vooral Marijke is dat van plan: deelname aan de Vrouwencursusweek en de knutselweken. Cor is thuis druk met het digitaliseren van foto’s en films. Daarnaast is hij scheidsrechter en fluit hij iedere zaterdag een voetbalwedstrijd.

Pelgrimsroute

Marijke wil zich aanmelden als markeerder van het Marskramerpad, dat van Scheveningen naar Enschede loopt. Ook is ze gastvrouw op de Pelgrimsherberg in Vessem. Maar eerst gaat het stel twee maanden overwinteren in Portugal. Ook daar wordt weer veel gewandeld en als het even kan organiseren ze er wandelingen, dat hebben ze in het verleden al regelmatig gedaan.

,,We zijn van de ene in de andere activiteit gerold, we vinden het fantastisch om met andere mensen om te gaan en hebben er veel vrienden en kennissen door gekregen. Samen met de aanmeldsecretaris van de Natuurvriendenhuizen maakten we een jaarprogramma van tien keer een wandeling, waar veel mensen op af kwamen. ‘Zijn er al nieuwe gele briefjes?’ werd er vaak gevraagd”. Maar ook met deze wandelingen stoppen Cor en Marijke nu. Het tijdperk dat ze met de rugzak in de trein stapten richting Natuurvriendenhuis is voorbij.

,,We hebben vanaf 2005 ook Nivon Wandel­ cultuurreizen begeleid in Polen, Tsjechië en Duitsland. En dan de al genoemde wandeltochten in Portugal. Naast de jaarlijkse Wandel4daagsen zijn we in 2012 ook gestart met de Nivon Wandel2daagse, die alle Nivonhuizen aandeed. Omdat het allemaal wat veel werd, zijn we vijf jaar geleden gestopt als huiswacht en nu dus ook met de wandelactiviteiten”.

Zon als kompas

Het ontbreekt het echtpaar niet aan energie, maar ze willen zich graag focussen op andere dingen. Hun drie zoons en acht kleinkinderen vinden het fantastisch dat ze zo actief zijn, maar er komt nu wel wat meer

tijd voor hen vrij. Daarnaast kunnen ze vaker samen fietsen en meer tijd besteden aan andere bezigheden. ,,Wij wandelen met een papieren kaart en de zon als kompas, tegenwoordig gaat dat met GPS. Laat de jongeren het maar overnemen”, aldus Marijke.

Als afscheid kregen ze een mooi beeldje aangeboden dat een rustend echtpaar met gele petjes op een boomstam voorstelt, genietend van de natuur en de mooie herinneringen. •

Vacatures ABK/ HHH

Als vrijwilliger het verschil maken? Dat is mogelijk bij het ABK­ huis en/of Het Hallse Hull! Op de mooiste plek tussen de Veluwe en de IJsselvallei zijn we op zoek naar:

Huis- en terreinwachten

De huis- en terreinwacht ontvangt de gasten, zet hun gegevens in het boekingssysteem, biedt service, houdt toezicht op het terrein en doet klein onderhoudsen schoonmaakwerk.

Er worden – in koppels van twee – diensten gedraaid van een weekend, een midweek of een hele week. Tijdens je dienst verblijf je in een eigen woonruimte in het huis of op het terrein.

Voorzitter

Wij zien de voorzitter graag in een actieve, meewerkende en verbindende rol. Je coördineert de taken van de BHC (Beheercommissie) en leidt de vergaderingen. Je hebt een helikopterview, houdt overzicht, en je bent handig in het leggen van contacten in de regio (netwerken). Herken je dit? Meld je dan bij ons!

Vrijwilligers op allerlei gebied (PR, huishouding, inkoop, activiteiten.)

Je past bij ons als je enthousiast, sociaal en gastvrij bent. Als je van aanpakken weet, in een team kunt werken en handig en pragmatisch bent ingesteld.

Aanmelden? Meer info?

Mail even naar cvw.abk­ hhh@nivon.nl, dan nemen wij contact met jou op. •

Uit de vereniging
TOORTS 7

Tekst en foto: Maureen van Steenbergen

Iedereen die lid van Nivon wordt, is automatisch lid van een lokale afdeling. Nivon telt bijna 30 van deze lokale afdelingen, die stuk voor stuk vrij autonoom opereren, hun eigen actieve leden en vrijwilligers trekken en activiteiten organiseren. Hoe pakken zij dit aan? Kunnen ze van elkaar leren?

Rotterdam: Wekelijks eetcafé

Rotterdam heeft een zeer actieve afdeling, met een eigen (voormalig school) gebouw waar regelmatig activiteiten te doen zijn. Er worden wandelingen en filmavonden georganiseerd, museumbezoeken en lezingen. Eén van die activiteiten is vaste prik en een speciale vermelding waard: het Nivon eetcafé.

De gasten van dit eetcafé willen graag

André Smilde in het zonnetje zetten. André is onze trouwe kok, die zich al meer dan vijftien jaar inzet om Nivonners elke zondagavond een heerlijk driegangenmenu voor te zetten. Eten bij André is iedere keer een heuse traktatie: van Hollandse stamppotten

tot gerechten uit de wereldkeuken en heerlijke nagerechten. Wat hij ons al die jaren heeft voorgeschoteld is zeer gevarieerd en gaat nooit vervelen. Integendeel, hij verrast ons altijd weer! André is zowel creatief in het bedenken van menu’s als in zijn kookkunst.

Met zijn koken iedere zondag vervult hij ook een sociale functie. In het eetcafé kunnen wij elkaar op een gezellige manier ontmoeten. Daarmee is hij ook een verbindende factor. Wij zijn heel blij met André!

Naast het wekelijkse eetcafé verzorgt André de lunches, diners en lekkere hapjes tijdens het, mede door hem opgezette en succesvolle, Nivon Filmfestival.

Utrecht: Zijdeschildergroep verrast steeds weer

Sinds de jaren ’80 komt om de week een handwerkgroep bij elkaar in het Nivoncentrum in Utrecht. Diverse handwerktechnieken zoals weven en touwknopen worden daar toegepast. Hoewel het aantal deelnemers sinds de nieuwe eeuw wat is afgenomen, komt de groep nog steeds zeer regelmatig op woensdagmorgen samen.

Fie van der Kaaij, één van de deelnemers, introduceerde het zijdeschilderen. Zo werd de handwerkgroep langzamerhand getransformeerd tot zijdeschildergroep.

Bij dit traditionele zijdeschilderen wordt de stof opgespannen op een houten raam met spanhaken of driepuntspunaises. Daarna kan de stof beschilderd worden met zijdeverf. Nadat de verf opgedroogd is, wordt ze gefixeerd door te strijken. Ook andere technieken kunnen worden toegepast, zoals shibori, een van oorsprong Japanse

afbindtechniek, waarmee je bijzondere kleureffecten kan bereiken. Ook voor een vereenvoudigde vorm van batikken, waarbij delen van de stof met was worden bedekt voordat de stof in het verfbad gaat, hebben we het materiaal. Bij al deze technieken is het eindresultaat altijd weer een verrassing!

In de loop der jaren zijn er veel andere creatieve activiteiten ondernomen, zoals marmeren, vilten, stempelen en papierknippen. Textiel en verf zijn echter altijd het kernpunt gebleven. We pakken van alles aan: we verven en beschilderen kleding, maar we versieren ook tassen, kaarten, mutsen of gewoon grote lappen stof.

We werken zelfstandig aan eigen werkstukken, er is geen leiding of les. Doordat er in de loop van de jaren veel expertise is opgebouwd, kunnen we altijd terecht bij één van de andere deelnemers. We helpen elkaar, houden van experimenteren en staan open voor elkaars ideeën en initiatieven. We

Dank je wel André, voor je trouwe inzet, voor je creatieve kookkunsten, voor de gezelligheid en de ontmoetingen, die wij iedere keer zeer waarderen!

Meer info: nivonrotterdam.nl •

hebben een fijne hoeveelheid materialen tot onze beschikking, dat kosteloos kan worden gebruikt!

Ben je Nivonlid? Je bent van harte welkom in de zijdeschildergroep. Kom gerust een keer proefdraaien!

Meer info: utrecht.nivon.nl/zijdeschilderen •

Uit
de vereniging
Tekst: Tessa Keizer Foto: Juliën Hoogland
8 TOORTS
Door Maja Houtman bewerkt textiel

Arnhem: ‘Een eigen plek voelt als thuiskomen’

Nivon Arnhem is een grote afdeling met een eigen gebouw, De Wasserij. Daar vinden alle activiteiten en cursussen plaats. Een eigen gebouw is een genot, maar het brengt ook zorgen met zich mee. “Mensen vinden het fijn om elkaar te ontmoeten, een eigen gebouw helpt daar heel erg bij. Dat voelt als thuiskomen”.

aanspreekt, hebben we een afspraak gemaakt met NivonJong om ons te laten adviseren. Daarnaast zijn er plannen om een wandelcafé op te zetten, met korte en lange wandelingen op zondagmorgen. Jarenlang was dat een groot succes, maar daar is de klad in gekomen. Dat wordt nu weer nieuw leven ingeblazen.” Verder krijgt de natuur meer aandacht de komende tijd. “Het ‘kom mee naar buiten’­idee”. Ook zijn er plannen om meer met muziek te gaan doen, zowel klassiek als volksmuziek. De programmacommissie heeft dus veel ideeën voor de toekomst. ,,Mensen binden staat centraal bij alles wat we organiseren. We willen iets bieden en inspiratie geven, naast alle gouden ouden”.

Waardoor laten jullie je inspireren?

Tekst: Jet Kooderings

Foto: afdeling Arnhem

Hoe pakken jullie het aan?

Twee jaar geleden, in het begin van de coronatijd, werd Eva Hupkes voorzitter. Omdat de vorige voorzitter plotseling was overleden, moesten penningmeester en secretaris ineens allerlei zaken overnemen, wat een zware belasting voor hen was. Nu Eva, die al tien jaar in de programmacommissie zit, bereid was de voorzittershamer over te nemen, kunnen de taken wat meer worden gespreid. In een bestuur dat uit drie personen bestaat is het risico dat mensen omvallen groot, dus heeft zij ervoor gezorgd dat er wat meer mensen kwamen, onder wie een tweede secretaris.

,,Een klein bestuur is handig, je kunt snel iets bespreken”, weet Eva. Naast de programmacommissie is er ook een beheercommissie en een communicatiewerkgroep, in elk van die groepen participeert een van de bestuursleden. Daarnaast heeft de exploitatie van het gebouw veel aandacht gekregen. Er is een beheerder en iemand die de verhuuragenda van de zalen regelt. Want als er geen eigen activiteiten zijn dan worden de ruimtes ook aan derden verhuurd.”

“Zo’n eigen gebouw is een genot, maar het brengt ook zorgen met zich mee, zeker nu de stookkosten hoog zijn. Maar we hebben inmiddels twee huisgenoten die meebetalen aan de huur, dat zijn het Humanistisch Verbond en de Vereniging voor Archeologen. We hebben een goede samenwerking met het Humanistisch Verbond, zo brengen we ons jaarlijkse programmablad samen uit”.

Wat organiseren jullie voor leden?

,,We hebben veel leden, omdat we een groot buitengebied hebben. De meeste mensen komen uit Arnhem en Nijmegen. De programmacommissie slaagt er ieder jaar weer in om een goed programma samen te stellen, waar trouwe leden op af komen, maar ook veel nieuwe mensen. De cursussen en lezingen zijn zeer gevarieerd en gaan over interessante onderwerpen. Mensen vinden het fijn om elkaar te ontmoeten, een eigen gebouw helpt daar heel erg bij. Dat voelt als thuiskomen”.

Hoe houden jullie je leden vast?

,,In 2023 gaan we ons erg richten op het binden van nieuwe mensen, vooral jongeren. Om een idee te krijgen wat jongeren

,,Wij staan erg open voor goede ideeën en kijken breed om ons heen. Niet alles hoeft in protocollen te worden vastgelegd. Uiteraard moet er een huisregelement zijn, maar je moet niet alles klem zetten. Je maakt afspraken en die kom je na. Verder is het belangrijk om regelmatig te peilen waar de leden behoefte aan hebben.”

Hoe ziet de toekomst er uit?

,,We liften mee in de zorg van alle afdelingen om actieve vrijwilligers te vinden. We hebben veel gastvrouwen en –heren nodig, want die moeten er ook zijn als de zaal aan derden wordt verhuurd. Verder willen we wat meer ‘omdenken’. Nu loopt ons seizoen van september tot april, maar we kunnen ook activiteiten organiseren in de zomermaanden, dat zijn gunstige maanden voor energie. Dan zouden we bijvoorbeeld in de dure wintermaanden een pauze kunnen inlassen”. Het is nu de uitdaging om handen en voeten te geven aan dit plan, want juist in de donkere maanden hebben de leden behoefte aan contact.

Meer info: nivon-arnhem.nl •

Uit de vereniging
TOORTS 9

Groningen-Assen: ‘Veel animo voor Eerlijk en Groen’

Nivon Groningen Assen, ook wel GrAs genoemd, is een actieve afdeling van ongeveer 1500 leden. Er zijn diverse groepen voor activiteiten, zoals de werkgroep Eerlijk en Groen, de kookgroep ‘Aan Tafel’, twee leesgroepen en drie wandelgroepen. Daarnaast worden er lezingen, fietstochten, kunstwandelingen en excursies georganiseerd en is er in Assen een repaircafé, dat al tien jaar goed loopt.

een mooi ledenblad te dat hier en daar wordt neergelegd. Gelukkig blijven er nog steeds nieuwe leden komen.”

Wat kunnen andere afdelingen van jullie leren?

“Het concept ‘Aan Tafel’ is een groot succes. Ieder kwartaal kookt een groep vrijwilligers voor gemiddeld dertig mensen een seizoensmaaltijd op een Nivonlocatie, meestal De Hondsrug, maar in de zomer ook op Natuurkampeerterrein Lettelbert. Dit vindt plaats op een zondag, er wordt een vegetarisch driegangenmenu bereid van verse, biologische producten uit de omgeving. Het is leuk voor ouderen, maar er komen ook steeds meer jonge gezinnen op af.”

Hoe ziet de toekomst er uit?

Hoe houden jullie als bestuur de vinger aan de pols?

,,We hebben een bestuur van vijf personen en dat werkt goed”, vertelt Jetty Vink, die de functie van secretaris drie jaar bekleedt en alweer vijf jaar de website plus ledenadministratie doet.

,,We proberen zoveel mogelijk in te gaan op de behoeftes van de leden, dus als de belangstelling terugloopt voor bepaalde activiteiten dan bedenken we iets nieuws. Zo is er bijvoorbeeld, naast de lange wandelingen, ook een kortere versie gekomen en leest de avondleesgroep nu ook buitenlandse schrijvers. Daarnaast wordt ook wel eens een streep getrokken door activiteiten die niet meer goed lopen, zoals de koffiegroep en de Nivonsoos. Maar ik vind eerlijk gezegd de opkomst in het algemeen erg matig voor zo’n grote afdeling. Er is weinig affiniteit met de vereniging.”

Waar zijn jullie als bestuur trots op? ,,Op onze werkgroep Eerlijk en Groen. De werkgroep organiseert maandelijks excursies, wandelingen of lezingen, bijvoorbeeld over klimaatverandering in de stad of over

de energietransitie. Voor de lezingen wordt een zaaltje gehuurd bij het Humanistisch Verbond, waar maximaal veertig mensen terecht kunnen. Komen er meer, zoals bij de lezingen van de Waddenacademie, dan wordt er uitgeweken naar een van de vele buurthuizen in Groningen.

De website is ook heel belangrijk, dat is tenslotte het plaatje dat je afgeeft aan de buitenwereld. Daarom heeft een van de leden laatst de website verbeterd en wordt deze goed bijgehouden.”

Hoe houden jullie leden vast?

,,Het meest door de activiteiten van Eerlijk en Groen. De lezingen worden altijd in Groningen gehouden, helaas liep de belangstelling hiervoor terug. We zijn daarom overgestapt op activiteiten overdag, in het weekend en buiten.

Er bleek veel animo te zijn voor excursies, fietstochten en wandelingen, zoals de Kunstwandelingen in de stad Groningen. Hiermee hopen we leden vast te houden. Nieuwe leden proberen we vooral door mond tot mond ­ reclame te krijgen en met

,,Het afdelingswerk moet wel blijven bestaan, daarvoor er zouden meer 40’ers en 50’ers actief moeten worden, zodat ook hun kinderen en kleinkinderen gebruik kunnen maken van Nivon. Het is net als met het milieu, we moeten nu iets doen, anders gaat het niet goed.”

Bij de volgende Algemene Leden Vergadering treedt Jetty af als bestuurslid en nemen nieuwe bestuursleden haar taken over.

Meer info: groningenassen.nivon.nl •

Uit de vereniging
Tekst: Jet Kooderings Foto: Marleen Annema Foto: Afdeling Groningen-Assen
10 TOORTS

Hengelo: “Ideeën van leden zelf zijn het meest succesvol”

De groepen binnen afdeling Hengelo werken heel zelfstandig. Een belangrijke succesfactor daarbij is een eigen centrum, met veel mogelijkheden, waar leden een activiteit kunnen starten. “Als bestuur doen we niets anders dan faciliteren,” zegt penningmeester Chris Molenveld. “Dus: onderhoud regelen, zorgen dat het er aantrekkelijk uitziet. Maar we gaan niks voor ze bedenken. Ideeën van leden zelf hebben de meeste kans op succes.”

Luc van Veen (voorzitter): “Een goed voorbeeld: in onze dansgroepen is een aantal deelnemers niet meer zo goed ter been. Nu wordt er op een andere dag ‘zitdansen’ georganiseerd, daar waren wij zelf absoluut niet op gekomen.”

Chris: “Of bijvoorbeeld bij wandelen: vroeger waren er wandelingen van 15 tot 20 kilometer, minder kwam niet im Frage. Nu zijn er ook groepen die 10 of 5 kilometer lopen, op een andere dag. Je moet een product op verschillende manieren aanbieden. Dat konden we vroeger helemaal niet.”

Autonomie

Chris: “Elke club heeft zijn eigen verantwoordelijkheid voor de promotie. Heb je daar hulp bij nodig? Prima, gaan we regelen. Maar jíj organiseert het. Mensen vinden het prettig dat ze autonoom zijn en ze zijn ook deskundig op dat gebied. Bijvoorbeeld bij de vogelwerkgroep gaf iemand een inleiding, deze man reisde de hele wereld over, naar Peru of Malawi en die komt met beelden thuis. Dat kunnen wij niet verbeteren als bestuur. Er is hier minstens dagelijks een activiteit. 2019 was een heel goed jaar, met gemiddeld 54 personen per dag. Voor volgend

jaar streven we naar 10.000 bezoekers. We hebben wat last gehad van de naweeën van corona; mensen zijn nog een beetje afwachtend. Maar als het centrum goed is, de activiteit en de promotie goed zijn, kan het haast niet mis gaan.”

Luc: “Een hoog bezoekersaantal is voor ons essentieel. We krijgen subsidie van de gemeente, die kijkt ook naar aantallen: ‘Wij investeren zoveel en zoveel mensen hebben zich een dagdeel vermaakt, dan is dat het geld ruim waard.’ Ambtenaren zien: Dat is een goede club en voor dat geld zitten we eerste rang. Een buurthuis is veel duurder, dat is wel doorgedrongen.”

Samenwerking

Chris: “We zoeken ook veel samenwerking op, zoals met IVN en KNNV. Je hoeft niet alle kennis zelf in huis te hebben.”

Luc: “Samenwerken is Nivonners niet altijd gegeven. Helaas heerst er vaak onbehagen om nieuwe dingen te proberen. Dat heeft bij ons ook tijd gekost hè. 20 jaar geleden was de vraag: ‘Hoe houden we straks onze broek op?’Dan ga je dingen ontwikkelen. We verhuren onze ruimtes redelijk veel en

ook voor een marktconforme huurprijs. Dat hebben we moeten leren.”

Ramen open

Luc: “Zo moesten we ook ontdekken hoe we meer mensen binnen krijgen en houden. We hebben verschillende activiteiten ‘open’ verklaard, daarvoor hoef je geen lid te zijn. Alleen: je betaalt een hogere entree. Daarmee wordt de aanloop groter, men komt binnen en denkt: ‘Hé, wat een leuke club.’ Ook hebben we lang geleden een snuffellidmaatschap ingesteld: je mag een jaar lang proeflid zijn. Sommigen zijn na een jaar weer weg, dat is all in the game . Maar negen van de tien wordt lid.

Een open sfeer is van groot belang. 20 jaar geleden ben ik hier begonnen. We zijn in die tijd teruggegaan van 1200 naar 500 leden, dus wat dat betreft kan ik niet bogen op succes. Maar een van de dingen die duidelijk werd: de ramen en deuren moeten open. Dit pand was hermetisch gesloten. Letterlijk: de deuren waren van matglas. En figuurlijk: in deze streek is men soms erg van ‘onze kring’. ‘Je zit op mijn stoel! En daar zit Mientje altijd!’ Ja dahaag. Iemand die binnenkomt moet niet horen ‘Wat kom je doen?’ maar: ‘Welkom, wil je koffie?’”

Ander geluid

Chris: “Luc zei: ‘Jullie zijn rijk aan het doodgaan.’ De financiën klopten, maar de rest niet. Geld moet je niet oppotten tot je niet meer bestaat.”

Luc: “Het geluk was dat er een groep opstond die zei: ‘Hee, een ander geluid. Daar zijn we het mee eens.’ Dat geeft een prettig gevoel.”

Chris: “We zijn ook heel blij met onze kaderleden, 50 a 60 man. Dat is noodzakelijk, alleen al voor het beheer. Wat wij doen past misschien niet bij iedereen. Er is wel gezegd: ‘Jullie zijn net een cultureel buurtcentrum.’ Ja, dat klopt. Maar wél met Nivon signatuur.”

Meer info: hengelo.nivon.nl •

Uit de vereniging Tekst en foto: Hester Schaaf
TOORTS 11

Duurzaamheid

inzetten voor vereniging

Een vereniging is een verzameling mensen die zich met een bepaald doel georganiseerd heeft, aldus Wikipedia. Dat is een breed begrip, van politieke partij tot carnavalsvereniging tot consumentenvereniging. Waar ben ik eigenlijk lid van? En hoe kan ik actief bijdragen?

Nadenkend over mijn eigen lidmaatschappen kom ik op de Consumentenbond (vergeet ik steeds op te zeggen) en de ANWB, vanwege de wegenwacht. Geen clubs waarbij ik het gevoel heb erg betrokken te (willen) zijn, behalve als consument. Verder, met regelmatige twijfel, de PvdA, alhoewel ik de gezamenlijke acties met GroenLinks zeer waardeer. En dan de clubs waar ik meer betrokkenheid bij voel. Zo ben en voel ik me ook lid van de Zonneproducentenvereniging ZPV. Een leuk clubje van particuliere zonnestroomproducenten, dat zelfs ondersteunt bij de reparatie van omvormers.

Zo gezegd, zo gedaan

Maar de club waar ik toch de meeste betrokkenheid bij voel, is Nivon. Niet van jongs af aan. Ik ben erin gerold. Het kampeerterrein, waar ik langs fietste als ik van mijn werk naar huis reed, bleek een leuk natuurkampeerterrein (de Grutto) te zijn, dat door vrijwilligers wordt beheerd en onderhouden. Dat wilde ik ook wel. Zo gezegd en zo ook heel lang gedaan. Ik voelde veel betrokkenheid bij het terrein, maar ‘Nivon’ zei me niet zo veel. Dat veranderde langzaam na deelname aan wintersport­ en bergvakanties. Mooie plekken, lekker skiën ook met anderen, en de kinderen met z’n allen op een slaapzolder. Langzamerhand is dat wat luxer geworden, maar nog steeds kiezen we ervoor om met Nivonvakanties mee te gaan en Natuurvriendenhuizen te bezoeken. Dat vinden we toch leuker.

Mijn betrokkenheid in mijn werk bij huisvesting en duurzaamheid maakte al lang geleden dat ik zag dat er in Natuurvriendenhuizen nog veel te doen was. Geen beleidsnota’s meer maken, maar concrete adviezen om de huizen duurzamer te maken. En dat doen we samen. We hebben een voorhoedeclubje met Joop, Henk, Martien, Andreas, Jan en Fons. We proberen samen om “routeplannen” te maken, om de huizen in 2030 bijna energieneutraal te maken.

Nieuw beleid

We ontdekken wel dat we niet alles zelf kunnen en er ook professionele ondersteuning nodig is. Alles hangt af van samenwerking. Van het Centraal Bestuur, om nieuw beleid richting 2030 te maken en financiën te organiseren. Van de Beheercommissies van huizen en terreinen (in zijn geheel) en de technisch ­ en duurzaamheidscoördinatoren in het bijzonder. En daar wringt soms nog wel de schoen. Voor verschillende huizen en terreinen zoeken we technischen energiebesparingscoördinatoren, die de uitvoering van energiebesparing kunnen begeleiden. Wie de schoen past, trekke hem aan!•

Neem gerust contact op met de Beheercommissie van een accommodatie bij jou in de buurt, of stuur een mailtje naar: eerlijkgroen@nivon.nl •

Tekst: Kees Hogervorst Foto: Rob Vermaas
Zonnepanelen op natuurvriendenhuis Banjaert
12 TOORTS

Beter milieu begint bij jezelf

‘We hebben het geweten’ luidde het thema van de Vrouwencursusweken (VCW) in 2022. De week stond grotendeels in het teken van klimaat en duurzaamheid.

Verschillende prominente sprekers confronteerden de deelneemsters met de actuele problemen. Een week om hoofdpijn van te krijgen? Gelukkig werden er ook oplossingen geboden.

Het geweten werd aangesproken. We wisten het toch al lang? Want exact vijftig jaar geleden kwam het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome uit. Nu was het een boekje van de acteur­ dichter Ramsey Nasr dat de vrouwen vooraf als huiswerk hadden meegekregen. In ‘De Fundamenten’ beschrijft hij de stand van ons land in crisistijd. Een aanklacht, een 21ste­eeuws J’accuse? Het viel enkele vrouwen niet gemakkelijk om achter de zware problematiek nog lichtpunten te ontdekken.

De VCW­werkgroep had ter ondersteuning voor een uitgebreide leeswijzer, inclusief discussievragen, gezorgd. De uitwisseling in kleine kring (leesgroepen) was een goede start van de week.

Goedbedoeld

Hoe duurzaam kunnen we zelf zijn? Wat kunnen we persoonlijk doen om de klimaatverandering tegen te gaan? Bekende voorbeelden kwamen voorbij: korter douchen, minder vlees eten en de cv een paar graden lager. Maar dat zal de wereld niet redden, gelooft journalist Jaap Tielbeke (De Groene Amsterdammer). ‘Goedbedoeld, en we zullen actief ons aandeel moeten leveren, maar het zet geen zoden aan de dijk.’ Hij schreef er het boek ‘Een beter milieu begint níet bij jezelf’ over. De werkelijke ingrepen moeten van de overheid en het grote bedrijfsleven komen. In een overtuigend betoog pleitte Tielbeke voor forse investeringen in het openbaar vervoer (tegen het autorijden) en afschaffing van de intensieve veehouderij (tegen de ongeremde vleesconsumptie).

Psycholoog Andreas Wismeijer legde uit waarom het zo moeilijk is om wat je wilt doen ook uit te voeren. Nivon draagt toch traditioneel zorg voor de natuur uit? Met het bewustzijn zit het wel goed, maar de praktijk is soms weerbarstiger.

Daar tegenover schetste industrieel ondernemer Babette Porcelijn een positiever beeld. Bij de VCW in 2018 wees zij al op mogelijkheden om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze toonde de aanwezigen toen een Top­10 van punten die een negatieve impact hebben op ons gedrag. Haar medewerker Elise van den Berg lichtte nu het plan toe, dat zij ‘Het Happy 2050 Scenario’ hebben genoemd.

Tandje bij

De VCW­ deelnemers voelden zich over het algemeen nauw betrokken bij het gekozen onderwerp. Een van hen zei: “Met mijn kinderen en kleinkinderen praat ik er natuurlijk ook over. Het verhaal van Tielbeke vond ik zeker inspirerend. Dat sprong er echt uit.” Een enkeling werd echter somber van het zware thema: “We hebben het inderdaad allang geweten. En dit knaagt aan je geweten.”

De meeste vrouwen kregen bevestiging van wat zij al doen om duurzamer te leven. Enkele anderen zagen een stimulans om hun gedrag aan te passen en een tandje bij te zetten.

De ondertitel van deze VCW was ‘Wat geven we door?’. En doorgeven, dat deed het gezelschap ter afsluiting maar al te graag, samen met de twee jongere Nivonners Céline Steenbergen en Iris Vermaas. Een hoopvol slot van een intensieve midweek.•

Kooij
Tekst: Henk Schaaf Foto: Nel van
Duurzaamheid TOORTS 13

In konvooi naar Gouda

Een konvooi van tien oude binnenvaartschepen voer van de werkhaven Hitland naar Gouda. Schepen met namen als De Volharding, Cornelia, Willy of Barito deden de Hollandse IJssel zachtjes klotsen van genoegen.

Lex Broere, havenbewoner en groot kenner van de rivier en omstreken sprak de Estafettedeelnemers toe. In een gloedvol betoog maakte hij duidelijk dat, alhoewel de rivier nog lang niet tot de schoonste van Nederland behoort, er in voorgaande jaren gelukkig veel verbeterd is aan de waterkwaliteit. Natuurlijk zitten er in het slib nog vele zaken die er niet thuishoren, zoals cadmium. Broere toonde zich verontwaardigd over het feit dat er vlakbij een flat zou verrijzen, die gedeeltelijk tot in de rivier zou reiken. Tegen dat soort plannen zou hij zich blijven verzetten. Toch vindt Broere zichzelf een bevoorrecht mens. “Dat ik op die prachtige rivier mag wonen en elke dag over het water kan kijken is uniek."

Die schepen liggen normaal gesproken goed vast in de werkhaven, een plek waar gewoond wordt op schepen die vroeger voor de beroepsvaart werden gebruikt. Voor één keer besloten de bewoners van Hitland om gezamenlijk een tochtje te maken. Aan boord niet alleen de gebruikelijke bewoners, maar ook, verdeeld over de vloot, ongeveer honderd deelnemers aan de zeventiende Nationale Milieu Estafette.

Op de rivier herleefden oude tijden. De thuisblijvers, afgeschrikt door het onheilspellende weerbericht van Erwin Krol, hadden ongelijk: de “enge wolkenband” verplaatste zich langzamer dan voorspeld.

Met de jaarlijkse Milieu Estafette, jarenlang georganiseerd door Nivon, werd aandacht gevraagd voor een duurzame ontwikkeling van Nederland. De discussie over rode diesel, stikstof­ en fijnstofuitstoot van de binnenvaart moest overduidelijk nog op gang komen.

De Estafette richtte zich in 2002 in negen etappes op het Groene Hart. Dat jaar haakte de Estafette aan bij ‘September Groene Maand’. Een maand lang ijverden organisaties (waaronder IVN, Nivon, het Landelijk Fietsplatform en Eceat) om de Nederlander weer eens te confronteren met de gevaren voor de natuur die hem omringt.

Voordat de deelnemers aan deze etappe zich inscheepten, wandelden ze vanaf station Nieuwerkerk a/d IJssel door natuurgebied Hitland naar de haven. De bewoners ontvingen de wandelaars op bijzondere wijze. Naast de haven stond een fraaie tent. De wandelaars werden ontvangen met koffie en prachtige muziek uit alle windstreken. Speciaal voor deze dag hadden kinderen uit de haven een slagwerkgroep gevormd. De “Hitland Junior Groovers” stalen de show.

Inmiddels waren de meeste schippers al naar hun schip vertrokken om de oude motoren vast warm te laten lopen. Sommigen een beetje nerveus, want het gebeurt niet iedere dag dat je met je huis gaat varen en zeker niet met een aantal wildvreemde natuurliefhebbers op je dak.

De organisator: “Het is geweldig wat die mensen hier voor ons doen. Zo’n haven hoort trouwens bij het beeld van de rivier. Het geeft er zelfs een meerwaarde aan. Maak van die haven maar een monument, zodat eventuele plannenmakers ervan afblijven.”

De verslaggever voer mee op de Volharding. “Als eerste verlieten we de haven Hitland, gevolgd door de anderen. Schipper Lourens liet het uit 1929 daterende schip ritmisch stampen. Eenmaal per uur daalde hij even af naar de machinekamer om de boel een kleine smeerbeurt te geven. Aan boord alleen maar tevreden gezichten.” Op de dijk stopte af een toe auto om naar de wonderbaarlijke vloot te kijken. Op een schip werden de oude bruine zeilen gehesen. De IJssel en de deelnemers van de Nationale Milieu Estafette nog tevredener stemmend.

Onderweg werd de lucht steeds zwarter. Tijdens de ontscheping in Gouda vielen de eerste regendruppels. Erwin Krols wolkenband had Gouda bereikt. •

Geschiedenis
14 TOORTS
Tekst: Sjoerd Kemeling

Sociaal

‘Sociaal’, het woord doet me denken aan rood en de SP. Maar persoonlijk zegt het me niet veel. Toch was sociaal het woord dat bij mij bleef hangen na de laatste ledenvergadering. Het woord sociaal werd een aantal keer aangehaald. Hoe is ‘sociaal’ zichtbaar binnen Nivon?

De eerste keer dat ik dit woord hoorde tijdens de ledenvergadering ging het aan mij voorbij. Binnen onze generatie heeft het woord sociaal niet veel betekenis meer. Maar toen ik het voor de tweede en derde keer voorbij hoorde komen begon ik op te merken wat voor waarde dit woord voor sommige mensen heeft. Het staat symbool voor naar elkaar omzien, saamhorigheid en onze rol in de brede maatschappij. En misschien wel in de taal van deze tijd: inclusiviteit.

Met die brede rol in de maatschappij werd ook de klimaatverandering aangehaald en hoe wij ook vanuit sociaal oogpunt hier wat mee moeten doen. Voor onze generatie vormt klimaatverandering het beeld over de toekomst. Wij gaan over 50 jaar leven op een wereld waarvan wij nu nog niet weten hoe die er dan uitziet. Daarnaast leven we in een individualistische wereld. Wat ook betekent dat we de klimaatproblemen die op ons afkomen soms alleen verwerken. Dat kan je moed geven om je bij een groep aan te sluiten en actie te voeren. Maar ik merk ook hoe het klimaatnieuws je soms kan afstompen en je je het liefst in een hutje op de hei wilt verstoppen.

Wat heeft dit nu te maken met sociaal? Tijdens de NivonJong­activiteiten zie ik dat verschillende soorten mensen elkaar ontmoeten. Ik ontmoet bij deze activiteiten ook nieuwe mensen die buiten mijn sociale bubbel zitten. De diversiteit aan deelnemers leidt vaak tot inspirerende gesprekken. Ook over klimaatverandering wordt gesproken. Wat ik zo mooi vind aan deze gesprekken is dat ik vaak geïnspireerd word. In plaats van de grote problemen die het nieuws beschrijft worden hier persoonlijke verhalen uitgewisseld. Kleine aanpassingen en nieuwe experimenten. Een website waar ik toch eens op wil kijken, een boomplantactie waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik word aangespoord om een positieve impact te hebben in de maatschappij.

Misschien krijgt het woord ‘sociaal’ voor mij zo wel een nieuwe betekenis. Het betekent omzien naar elkaar, beseffen dat we het samen doen ondanks onze verschillen en leren dat we positieve impact kunnen hebben in de maatschappij.

Esther Goes, Secretaris NivonJong •

NivonJong is de jongerenafdeling van Nivon. Speciaal voor iedereen tussen de 15 en 30 jaar organiseert NivonJong adembenemende evenementen. Check hiervoor: nivonjong.nl

Column NivonJong
TOORTS 15
@nivonnatuurvrienden Tag @nivonnatuurvrienden en deel je ervaring! Ga je op avontuur met Nivon? @agedupuy #pieterpad #wandelen #fotografie @wandelmaara #nivon #wandeleninnl #noaberpad @follow_your_own_rhythm #wanderer #hikerlife #adventure @dfietst #bikepacking #fietskamperen #outdoor @trusttheprocess11.11 #vanlife #hallsehull #geluk 16 TOORTS
@nivonzeehuis #doorzettingsvermogen #kamperen #windkracht 5
@nivonnatuurvrienden
@sillyruns #wandelplannen #wandelboeken #depadenopdelanenin @lisa.natuur #nieuwemarkeerder #drenthepad #vrijwilliger @wieweetwaariris #wandeltrekking #streekpad #veluwezwerfpad @nivonzeehuis #nieuwebekleding #kiloszand #renovatie @sillyruns #zeehuis #bergenaanzee #trekvogelpad @dekortepootjes #pieterpad #trekvogelpad #kruispunt @22bea22 #lagevuursche #wandelen #winterwonderland
TOORTS 17
@het_nivon_hunehuis #vlechtmuseum #uitje #hunehuis

PiKa -Festival ’23

Het jaarlijkse PiKa-Festival vindt dit jaar plaats van 26 t/m 29 mei. PiKa is hét Nivon (lange) weekend vol muziek, (klein)kunst, workshops en meer, helemaal georganiseerd voor en door leden.

Wat is PiKa?

PiKa ­ Festival is het festival waar er voor jong en oud iets te beleven en te ontdekken is. Georganiseerd door vrijwilligers van Nivon. De naam PiKa is een samentrekking van de oude naam Pinksterkamp. En zo voelt het ook een beetje: alsof je een weekend lang op kamp bent!

PiKa ­ Festival is geen camping met overvol activiteitenprogramma, maar een (familie)festival waar mensen samen zorgen voor een heerlijk weekend; een officieuze start van het kampeerseizoen.

Op PiKa zijn er lezingen, workshops, kleinkunst, sport & spel, muziek en nog veel meer. De activiteiten worden deels door Nivonleden verzorgd, met en voor elkaar. Op het Festival staat daarom ook een uitzendbureau, met (kleine) hand­enspan diensten die nodig zijn om het festival tot een succes te maken. Zo kan iedereen een steentje bijdragen! •

Aanmelden

Aanmelden kan vanaf 15 maart via pikafestival.nivon.nl

Vroege vogels die zich voor 25 mei aanmelden, maken gebruik van het vroegboektarief! Na deze datum ligt het tarief 10% hoger dan hieronder aangegeven. Aanmelden kan zelfs op het festival nog!

Vragen over het aanmelden of PiKa­Festival in het algemeen? Mail naar pikafestival@nivon.nl

Reserveren van een kamer in het ABK-huis is ook weer mogelijk.•

Wanneer? 26 t/m 29 mei Waar? Het Hallse Hull

PiKa-Festival
Tekst: Werkgroep PiKa Foto: Linda Jansen
18 TOORTS

Programma

Een greep uit ons programma:

Bout big

De poppenkast van Jacobus Wieman, beter bekend als Koos, is voor jong en oud. Met zijn bekende poppen als poesje, heks en Bout Big weet hij nog iedereen te intrigeren.

Dubravka

Een PiKa zonder Dubravka is als een lente zonder lammetjes: raar en niet compleet. Ook dit jaar kan je op verschillende momenten zingen met Dubravka. Er is ‘gewoon’ zingen met Dubravka en zingen met ‘het rode boekje’.

Bands/Cabaret

‘s Avonds wordt er natuurlijk muziek verzorgd door verschillende bands. Ook is er ruimte om te lachen tijdens het cabaret. Kijk op de website, Facebook of Instagram om te kijken wie er allemaal komen.

JUMP/NivonJong

Ook JUMP en NivonJong organiseren weer leuke dingen op PiKa. Uiteraard ontbreekt het ren ­verdien ­ en ­ spanningspel Grubbendonk niet en ook is er weer een silent disco in het bos!

Wil je als eerste weten wat de programmaonderdelen zijn of een kijkje nemen achter de schermen bij het PiKa-Festival? Volg ons dan op: instagram.com/pika.festival en facebook.com/NivonPiKaFestival •

Trefveld

De afgelopen jaren was het trefveld een groot succes. Daarom kun je er ook dit jaar weer gebruik van maken. Trefkampen zijn al jaren een bekend fenomeen binnen Nivon en blijkt ook op PiKa Festival een succes!

Wil je kamperen en andere mensen ontmoeten? Samen met anderen activiteiten ondernemen tijdens het festival? Gezamenlijk koken en eten? Of als gezellige campingburen borrelen en de dag doornemen?

Dat kan allemaal op het trefveld! Het veld is gericht op alleenstaanden en alleengaanden zodat je gemakkelijk(er) contact legt met je campingburen. Wij zorgen ervoor dat er enkele picknicktafels staan zodat er op het trefveld ook een centrale ontmoetingsplek is!•

Thema

De kracht van aandacht

Dit jaar gaan we op zoek naar de kracht van aandacht. Met dit thema willen we aandacht zoeken voor onder andere duurzaamheid, samenzijn en duiken we al een beetje de geschiedenis in als voorbereiding op NIVON 100. •

Tarieven

Nivon-lid? Leeftijd Kamperen ABK-huis Wel lid 25+ € 72,50 € 135

€ 195

18 ­ 25 € 75 € 195

6 ­17 € 67,50 € 142,50

0 ­ 5 € 18,75 € 30

De tarieven zijn inclusief alle activiteiten. Een parkeerkaart kost €6, ­ , een elektraaansluiting op het kampeerterrein €12,50.

Minima

Heb je een inkomen op bijstandsniveau en sta je ook als zodanig geregistreerd bij Nivon? Dan kom je in aanmerking voor het speciale minimatarief (ongeacht leeftijd). Dit tarief geldt alleen bij kamperen. •

PiKa-Festival
Foto: David Hup Foto: David Hup
Meld je aan: pikafestival.nivon.nl
18
6
0 ­ 5
25 € 50 € 135
17 € 45 € 95
€ 12,50 € 20 Geen lid 25+ € 108,75
TOORTS 19

De ´werken´ van onze vereniging

Het is wat sneu dat de naam van onze vereniging zo kort voor het 100 ­ jarig jubileum voor menigeen een mysterie is. Nog maar enkele jaren geleden wist zelfs een aantal bestuursleden het acroniem ´Nivon´ niet te duiden. Een snelle blik in onze statuten biedt al bij artikel 1 de ontknoping: De vereniging draagt de naam: Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, afgekort aan te duiden met Nivon.

Al bijna honderd jaar bevat de naam van onze vereniging de I van Instituut, wat ons bestempelt als een organisatie met een maatschappelijk, cultureel doel, n.l. de 'verheffing', aanvankelijk van de Arbeider, vanaf 1960 van 'het Volk'. Eerder had het Instituut zich onder het label I.v.A.O., samen met de vakbond en de Wiardi Beckmanstichting, met het 'Scholenwerk' over het ontwikkelingsniveau van 'den arbeider' ontfermd. Het ging daarbij niet om socialistische vorming, maar om 'het kweken van een geschoold en volgzaam kader' 1, niet bepaald een lokker voor een gretige toestroom van cursisten. Wegens gebrek aan belangstelling voor de aangeboden cursussen volgde in 1959 de onvermijdelijke ontmanteling van de Stichting Scholendienst.

Nadat wij het zonder het 'Scholenwerk' moesten stellen en het met de 'Volksverheffing' ook niet meer zo'n vaart loopt, lijkt het bestaansrecht van de honderdjarige vooral verbonden te zijn met de overgebleven belofte van het 'Natuurvriendenwerk' en het daarmee samenhangende 'Huizenwerk'.

Het toeval wil dat het in 1924 exact honderd jaar geleden is dat 'wij' ons als Nederlandse 'sectie' bij de internationale Natuurvriendenbeweging hebben aangesloten. Dat speelde zich af in de prenatale periode van het 'Instituut'. Dat is inderdaad ook in 1924 opgericht, maar al vijf jaar eerder werd in Amsterdam in een zaaltje aan het Waterlooplein een Arbeidersreisvereniging ten doop gehouden door vertegenwoordigers van de vakbond en de Amsterdamse vereniging Zomers Buiten , een vereniging die zich bezighield met de verbetering van de leefomstandigheden van arbeiders. De Arbeidersreisvereniging organiseerde korte reizen om te voorkomen dat de arbeiders zouden gaan werken op de moeizaam afgedwongen eerste vakantiedagen.

Zwitserland was in die dagen de ultieme vervulling van een droom. Daar maakten de reislustige arbeiders kennis met de eerste berghutten van de Touristenverein ‘Die Naturfreunde’. Die naam wordt meestal verkeerd begrepen. Een 'Tourist' was in het bergland iemand die een 'Bergtour', een bergtocht, maakte. Die bergwandelaars werden ook wel als 'Naturfreund' aangeduid, zonder verdere bijbetekenis.

In september 1923 togen de bestuursleden Maarten Borsje en Hans Grimm van de Arbeidersreis-vereniging naar een congres van de internationale Natuurvriendenbeweging in Leipzig, het legendarische congres waarvan geen verslag bewaard is gebleven, omdat daar een aantal Duitse communistisch georiënteerde afdelingen geëxcommuniceerd werd. Politiek behoorde je niet mee de bergen in te dragen in je rugzak, was het standpunt van de leiding in Wenen. Tegelijkertijd werd de reisclub van Borsje en Grimm met open armen ontvangen. De kranige Nederlandse bestuurders wisten zelfs af te dwingen dat hun reisvereniging zijn eigen entiteit mocht behouden, een novum, want voordien werd de internationale vereniging strak vanuit Wenen aangestuurd.

In 1924 werd de overeengekomen toetreding tot de Natuurvriendenbeweging geëffectueerd. Toen de Arbeidersreisvereniging in 1929 min of meer door het Instituut werd opgeslokt, werd de nieuwe verenigingsnaam: I.v.A.O. “De Natuurvrienden”.

In Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland hebben de Natuurvriendensecties tegenwoordig de status van milieubeschermingsorganisatie. De Duitse Natuurvrienden profileren zich als sterk gepolitiseerde organisatie met engagement voor de vrede en klimaatrechtvaardigheid. Nivon hinkt wat achteraan op zoek naar een raison d'être. Het 'Instituut' speelt hooguit nog een rol in het debat of het 'Nivon', 'de Nivon', of 'het Nivon' moet zijn. Persoonlijk opteer ik voor het behoud van het vertrouwde 'het', dat tenminste nog de herinnering aan ons onvolprezen 'Instituut' koestert. Ondertussen treden wij naar buiten als 'Nivon Natuurvrienden', een tautologie, als Natuurvrienden in het kwadraat, een belofte voor de toekomst.•

Internationaal
Tekst: Han Verschuur
1 Henk Michielse, Het Scholenwerk van het IvAO, 1921 (Canon Sociaal Werk).
20 TOORTS
© NF Düsseldorf

Prikb rd

Het prikbord is bedoeld voor iedereen die iets wil delen met Nivonners: een oproep, een compliment of juist een kritische noot. Een korte anekdote of een mooie foto. Stuur jouw inzending naar toorts@nivon.nl en vermeld ‘prikbord’ in het onderwerp.

Vrouwencursusweken '23

Heide Morgenrood

In november zijn er weer twee Vrouwencursusweken, dit keer in het Koos Vorrinkhuis. De eerste week vindt plaats van 30 oktober t/m 3 november, de tweede week van 6 t/m 10 november. In de volgende Toorts komt nadere informatie over het thema en hoe vrouwen die nog niet eerder deelnamen zich kunnen aanmelden. Vrouwen die eerder deelnamen ontvangen eind april, begin mei een mail.

Leni de Jager — info.vcw@nivon.nl

Morgenrood is een prachtige locatie, midden in het bos met een magisch vennetje op loopafstand

Ochtenden samen schrijven, losjes rond een thema met creatieve schrijfopdrachten

Reageren op elkaar, een beetje, met een zucht, een ohhh, of dankbaarheid voor het delen

Ga je in de middag samen op stap, of lekker alleen je eigen ding doen. Alles mag!

Een bezoekje aan de bakkerij van Robèrt, of de prachtige boekwinkel in Oisterwijk

Na de middag koken we samen, of je dekt de tafel, doet de afwas, gaat allemaal vanzelf

Regel jij een koekje bij de koffie/thee, dan heeft Jannie iets leuks bedacht om in de avond te gaan doen

Overal mooie mensen om je heen, het is een ketting van fijne momenten

Oh zo bijzonder, hoe veel leuks er gebeurt in één midweek

Daarom bij twijfel, ga lekker mee schrijven, de volgende keer in Morgenrood!

— Lisette van Duivenbode

JUMP reünie

JUMP Zomerkampen bestaat 50 jaar! Dit willen wij groots vieren met iedereen van JUMP, KNOR, JOK en KJA.

Wij hopen alle oude kampvrienden en medebegeleiders te bereiken, maar we hebben niet alle gegevens. We hebben jullie hulp daarbij nodig. Trommel alle oude medebegeleiders op! Dan kunnen we alle mooie momenten die we hebben meegemaakt samen vieren. Mocht je nog leuke ideeën, foto's, herinneringen, oude kamprecepten of -spellen hebben, stuur ons vooral een mailtje.

Aanmelden en meer info: jumpzomerkampen.nl/jubileum

Contact: jumpjubileum@gmail.com

Praktisch:

Aanvang: Zaterdag 2 september, 11:00

Einde: Zondag 3 september, ca. 13:00

Waar? Het JUMP-terrein op het Hallse Hull

Periodieken Bergsport Nivon gezocht!

De werkgroep Historie Nivon houdt zich o.m. bezig met het bewaren van historisch materiaal van onze vereniging. Veel van dat materiaal wordt keurig geordend en overgedragen aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. In het archief ontbreekt veel informatie over de diverse bergsportgroepen die binnen Nivon actief (geweest) zijn.

De werkgroep zoekt naar nummers van onderstaande periodieken:

– De Zekering, periodiek van Bergsportgroep Noord

– De Yeti, periodiek van Bergsportgroep Amsterdam (NBA)

Berg Vrij, periodiek van Bergsportgroep Rotterdam

Je kunt contact opnemen met: historie@nivon.nl

Uit de vereniging
TOORTS 21

Watersport

Zeilvakantie in Friesland (9 – 20 jaar)

Zon, zeilen, zwemmen en nog veel meer is wat je mag verwachten van onze supergezellige zomerkampen in Friesland. Het maakt niet uit hoeveel zeil ervaring je het, of niet hebt, iedereen kan zijn ei kwijt op onze valken. Buiten de tijd die we doorbrengen op het water wordt het een week vol lekker eten, goed gezelschap, kampvuren en spellen. Drie kampen vinden plaats op een van de mooiste boerderijen van Friesland met onze persoonlijke stijger pal aan het water. Met Expeditie Friesland maken we een trektocht en verblijven we ‘s nachts op de boten, voor de echte dare­devils dus. Zie jij deze feestelijke week wel zitten, schrijf je in! Alle kampen hebben nog plekjes vrij, maar wees er snel bij nu de vroegboekkorting nog geldt.

Expeditie Friesland

22 t/m 29 juli

14 - 18 jaar, trektocht

Prijs: € 225 , niet­ leden: € 255 Excl. 10% vroegboekkorting. Incl. volpension en materiaal.

Zeilvakantie Friesland

29 juli t/m 5 aug

16 - 20 jaar, Terherne

Prijs: € 315 , niet­ leden: € 345 Excl. 10% vroegboekkorting. Incl. volpension en materiaal.

Zeilkamp Friesland

5 t/m 12 aug

9 - 13 jaar, Terherne

Prijs: € 302 , niet­ leden: € 332 Excl. 10% vroegboekkorting. Incl. volpension en materiaal.

Zeilkamp Friesland

12 t/m 19 aug

13 - 16 jaar, Terherne

Prijs: € 305 , niet­ leden: € 335 Excl. 10% vroegboekkorting. Incl. volpension en materiaal.

Voor alle zeilkampen geldt een vroegboekkorting van 10% tot 4 maanden vóór de start van het kamp.

TREQ Kanoreizen

Treq organiseert kanoreizen en ­weekenden voor verschillende leeftijdsgroepen. Kanoën is een buitensport die zowel actief als rustgevend is. Je kan in gedachten verzonken peddelen of gezellig kletsend met je kanomaatje en medereizigers in de kano naast je. Vanaf het water beleef je de natuur bovendien op een unieke manier en laat je op een kanoreis nauwelijks sporen achter. Voor onze reizen heb je geen kano ­ ervaring nodig. De prijzen zijn inclusief heen ­ en terugreis en exclusief maaltijden.

Kanoën in de wonderlijke weerribben, Nederland

29 apr t/m 4 mei

25 – 40 jaar, KR2301 Prijs: n.t.b.

In de meivakantie verkennen we het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Om dit natuurgebied van meer dan 100 km² te kunnen verkennen maken we een vijfdaagse kano trektocht door het hele park. Op de eerste ochtend volgen we een kanocursus om de techniek in de vingers te krijgen. Ga je mee?

Kanoën rond Filipstad, Zweden

28 jun t/m 9 jul

55+ jaar, KR2302 Prijs: n.t.b.

Aan het begin van de zomer gaan we een ruime week kanoën in het gebied rond Filipstad. Denk aan wildkamperen, samen koken rond een kampvuur en zwemmen in de meren. Voor deze reis is enige kano ervaring gewenst, mede vanwege landtransporten met de kano.

Kano avontuur in Värmland, Zweden

1 t/m 15 jul

40 – 55 jaar, KR2303 Prijs: n.t.b.

Wildkamperen in de vrije natuur, een verfrissende duik en vrijwel elke avond een kampvuur. Elf dagen lang trekken we met onze kano’s door de Zweedse wildernis, over meren en langzaam stromende rivieren. Krijg jij ook al zin om even helemaal weg te zijn?

Mazurische meren, Polen

21 t/m 31 jul

25 – 40 jaar, KR2304

Prijs: n.t.b.

Ga je deze zomer mee kanoën over de Krutynia rivier tussen de Poolse Mazurische meren? Overdag actief en ’s nachts kamperen op campings. Dwars door natuurreservaten volgen we riviertjes die meren verbinden, met de trage stroom mee is het genieten van de natuur.

Kanoën over Isteren & Sølensjøen, Noorwegen

Eind juli vertrekken we, na het succes van vorig jaar, voor de tweede keer naar het afgelegen binnenland van Noorwegen. Het gebied kenmerkt zich door grote meren met eilandjes, zandstrandjes en een paar bergen die boven het verder relatief vlakke landschap uitsteken.

Mecklenburger seenplatte, Duitsland

12 t/m 21 aug

55+ jaar, KR2306

Prijs: n.t.b.

Heerlijk kanoën in het mooiste merengebied van Duitsland. Afwisselend over kleine stroompjes, meren en langs sluizen is de tocht nooit saai. Het gebied grenst aan het Müritz nationaal park, hier leven oa de zeearend en otter. Ontspannen varen met voldoende rustdagen, overnachtingen op campings en de mogelijkheid om halverwege boodschappen te doen.

Zweedse trektocht over de Hårkan, Zweden

18 aug t/m 2 sep

20 – 27 jaar, KR2307

Prijs: n.t.b.

We beginnen deze lange kanotocht op de grens met Noorwegen en kanoën over de Hårkan, via verschillende meren, door de heuvels van het Zweedse Jämtland terug naar de camping nabij Östersund. Onderweg kamperen we midden in de natuur op plekken die we zelf uitzoeken.

Mecklenburger Seenplatte, Duitsland

21 t/m 28 aug

20 – 27 jaar, KR2308

Prijs: n.t.b.

Een afwisselende kanotocht door het mooiste merengebied van Duitsland. Over stroompjes, meren en langs sluizen is elke dag anders. ’s Avonds ontspannen op een camping na een duik in het meer. Bossen, weiden en hier en daar een dorpje maken het uitzicht gevarieerd. Ook de zeearend en bever voelen zich hier thuis. Ga je mee op avontuur?

Aanmelden en meer info:

21 juli t/m 3 aug

25 – 40 jaar, KR2305

Prijs: n.t.b.

Aanmelden en meer info: treqkanoreizen.nl

Reizen
nivonwatersport.nl
22 TOORTS

Avontuurlijke wandelreizen

(voor en door 25 - 40 jarigen)

Spring biedt duurzame, avontuurlijke groepsreizen aan, wandelend van hut naar hut of met de tent.

JUMP organiseert de leukste zomerkampen van Nederland! Een week mee op kamp met JUMP betekent een week eindeloze lol, vrienden maken, mysteries oplossen en lekker opwarmen bij het kampvuur. JUMP heeft een groot archief aan originele en gave spellen en heel veel verkleedmateriaal. Wij trekken alles uit de kast om de zomer onvergetelijk te maken! Voor iedereen tussen de 6 en 18 jaar.

We hebben nog plaatsen vrij bij de volgende kampen:

MELKWEG

24 t/m 28 juli 2023 JW2302

6 – 9 jaar, Het Hallse Hull, Hall

Prijs: vanaf € 222

ACHTERSTEBUITEN

5 t/m 12 aug JW2304

9 – 11 jaar, Het Hallse Hull

Prijs: vanaf € 280

DOEN, DURVEN EN GAAN

12 t/m 19 aug JW2305

11 – 13 jaar, Het Hallse Hull

Prijs: vanaf € 280

Voorjaar in de Verdon, Frankrijk

12 t/m 21 mei

Trektocht langs berghutten

Prijs: € 1.069 , niet­ leden: € 1.109

Incl. Spring reisbegeleiding en ­ materiaal; overnachtingen in gîtes­d’étape; ontbijt en avondeten op wandeldagen.

De eerst helft van deze wandelweek volgen we de diep uitgesleten kloven van de Verdon, ook wel gezien als de Europese “Grand Canyon”. De tweede helft zoeken het hogerop en genieten van eindeloze Alpiene vergezichten.

Hemelpoort van de Pyreneeën, Frankrijk en Spanje

20 t/m 30 juli

Wildkampeertrektocht

Prijs: € 817 , niet­ leden € 857

Incl. Spring reisbegeleiding en ­materiaal; treinreis en lokaal vervoer; maaltijden op trekkingsdagen; campingovernachtingen op reis- en rustdag.

Op hoge toppen kunnen we de hemel bijna aanraken en deze weerspiegelen in de vele glinsterende bergmeertjes waaraan we wildkamperen onder een sterrenhemel. Lieflijke alpenweiden wisselen af met rotspartijen in de Pyreneeën van Spanje en Frankrijk.

Glaciers de la Vanoise, Frankrijk

21 t/m 30 juli

Trektocht langs berghutten

Prijs: € 1.183 , niet­ leden: € 1.223

Incl. Spring reisbegeleiding en ­materiaal; overnachtingen in berghutten; ontbijt en diner op wandeldagen; heen­ en terugreis.

Tijdens deze prachtige huttentocht lopen we in zeven dagen om de ‘Glaciers de la Vanoise’ heen. We trekken door ruig terrein wat dankzij de status als Nationaal park in de lente en zomer bezaaid is met bloemen en planten. En vergeet de dieren niet!

Alpe Adria Trail, Slovenië

28 juli t/m 6 aug

Informatie: n.t.b. springreizen.nl/reizen/alpe-adria-trail

Zomer in Setesdalsheiane, Noorwegen

8 t/m 18 aug

Kampeertrektocht

Prijs: € 897 , niet­ leden: € 937 Incl. Spring reisbegeleiding en ­materiaal; (wildkampeer)overnachtingen in (eigen) tent; ontbijt en diner op 9 wandeldagen; 2 overnachtingen in een accommodatie; vervoer per boot EemshavenKristiansand v.v. inclusief ontbijt­ en dinerbuffet aan boord; lokaal openbaar vervoer.

Het uitgestrekte Setesdalheiane kenmerkt zich door groen bedekte vlaktes en bergtopjes, afgewisseld met heel veel kleine bergmeertjes. Ga je mee op avontuur?

Wildkamperen in Italië

Informatie: n.t.b. springreizen.nl/reizen/wildkamperen-in-italie

Stubaier Höhenweg, Oostenrijk

25 aug t/m 4 sep

Trektocht langs berghutten

Prijs: € 1.103 , niet­ leden: € 1.143 Incl. Spring reisbegeleiding en ­ materiaal; treinreis; overnachtingen in berghutten; maaltijden op trekkingsdagen.

We wandelen langs lieflijke almen met uitzicht op gletsjers, meertjes en watervallen. Soms wordt het lopen even klauteren om de ruige bergen van het Stubaital te trotseren.

Aanmelden en meer info: springreizen.nl

Aanmelden en meer info: jumpzomerkampen.nl

Reizen
TOORTS 23

Wandel60plus

Savita (Duitsland)

10 t/m 17 mei

Prijs: € 456 , niet­ leden: € 516

Op 9 km afstand van Winterberg ligt het huis Savita op zo’n 545m hoogte te midden van een schilderachtige bosrijke omgeving. Omgeven door de hoogste bergen van West-Duitsland, biedt Savita talloze wandelmogelijkheden en adembenemende vergezichten. Kleine, grotere en pittige wandelingen kun je direct vanuit het huis maken. Pittige wandelingen die jezelf mede organiseert. O.b.v. eigen vervoer en volpension.

Freibergsee (Duitsland)

13 t/m 20 sep

Prijs: € 456 , niet­ leden: € 516

In Beieren ligt het lieflijke plaatsje Oberstdorf op 815m hoogte. Van de lente tot de herfst wacht je een meer dan 200 km lang netwerk van schilderachtige wandelpaden. Samen met het naburige Kleinwalsertal (Oostenrijk) is Oberstdorf het grootste wandel- en bergsportgebied aan de noordrand van de Alpen. Pittige wandelingen die jezelf mede organiseert. O.b.v. eigen vervoer en volpension.

Zomertreffen

Actieve kampeervakantie voor gezinnen, solo­deelnemers en stellen. Wil je kamperen en samen met anderen activiteiten ondernemen zonder voorgekookt programma?

Dan is Zomertreffen iets voor jou. We kamperen samen en maken zelf plannen: bergwandelen, huttentocht maken, zwemmen, raften, burcht, stad of strand bezoeken, paardrijden. Iedereen kan meedoen met het plan van anderen of zelf een plan inbrengen De ene dag ga je met anderen wandelen, de volgende dag doe je wat anders of blijf je lekker op jezelf. Dat maakt het geschikt voor alle deelnemers: afwisseling en voor elk wat wils.

Bohinj, Bistrica (Slovenië)

16 t/m 29 juli

We kamperen op een mooie camping aan een riviertje bij het stadje Bohinsjka Bistrica, met uitzicht op de bergen van het Nationaal Park Triglav. Bohinj biedt veel mogelijkheden voor een actieve vakantie: bergwandelen, huttentochten, raften, canyoning, kanoën en kajakken.

Guillestre, Hautes Alpes (Frankrijk)

16 t/m 29 juli

Levendige hoofdplaats in de regio en perfecte uitvalsbasis voor deze streek rijk aan natuur en cultuur, zoals Forte Vauban in Mont Dauphin. Buitensporters kunnen wielrennen, mountainbiken of tochten maken door de Queyras en de Ecrins

Entracque, Piëmonte (Italië)

23 juli t/m 5 aug

Er zijn talrijke mogelijkheden voor kleine, grote en meerdaagse wandelingen in de bergen. Op een aantal tochten kom je langs meertjes en berghutten, waar je kunt zwemmen en overnachten. De camping Valle Gesso ligt aan een riviertje en heeft schaduwrijke kampeerplekken.

Telgruc-sur-Mer, Bretagne (Frankrijk)

23 juli t/m 5 aug

De camping ligt aan de golf van Douarnenez met zijn talrijke beschutte stranden, adembenemend panoramisch uitzicht en frisse zeelucht. De natuur is in de omgeving aantrekkelijk: ruige heuvelkammen, rivierstuwingen en bossen wisselen elkaar af. Er zijn tal van wandel-, fiets- en watersport mogelijkheden.

Val di Rhemes, Valle D’aosta (Italië)

30 jul t/m 12 aug

Vanaf de camping kun je genieten tijdens verschillende wandelroutes, van makkelijk tot heel pittig. En hoog in de bergen heb je de meest fantastische uitzichten. Voor Iiefhebbers zijn er via ferrata’s in de omliggende dalen te vinden en op de rivier de Dora Baltea kun je prima raften.

Vitaal Reizen

Vitaal Reizen richt zich op 50­plussers, stellen en alleengaanden, die wat meer comfort willen. Wil je op vakantie en met anderen activiteiten ondernemen zonder gebonden te zijn aan een voorgekookt programma? Dan zijn onze reizen iets voor jou! Bij ons gaat het om "doen waar je zin in hebt". De ene dag ga je met een groepje fietsen of wandelen, de volgende dag met weer anderen op pad naar een specifiek museum. Of je blijft "thuis" een dagje luieren. ’s Avonds treffen we elkaar bij de koffie/thee ­ kring en bespreken we de plannen en ervaringen.

DMT Zuid-Limburg voorjaar (Nederland)

6 t/m 13 mei VR2302

Fietsrondje Oost via

3 Natuurvriendenhuizen in Gelderland (Nederland)

21 t/m 27 mei VR2303

Kamperen op waddeneiland Vlieland (Nederland)

3 t/m 10 juni VR2304

Steden- en cultuurreis Berlijn (Duitsland)

10 t/m 17 juni VR2305

Zeilen in Valken (Nederland)

16 t/m 18 juni VR2306

Wandelen in Val Sinestra (Zwitserland)

24 juni t/m 1 juli VR2307

Wandelen aan de Zeeuwse kust (Nederland)

28 aug t/m 2 sep VR2308

Belgische Ardennen, Malmedy (België)

1 t/m 8 sep VR2309

Steden- en cultuurreis Praag (Tsjechië)

9 t/m 16 sep VR2310

Elzas wijn- en wandelreis (Frankrijk)

23 t/m 30 sep VR2312

DMT Zuid-Limburg najaar (Nederland)

5 t/m 12 nov VR2313

Aanmelden en meer info: zomertreffen.nivon.nl

Aanmelden en meer info:

Reizen
en meer info: wandel60plus.nivon.nl
Aanmelden
nivon.nl/vitaal-reizen
24 TOORTS

SALTO

SALTO Reizen richt zich op wandelreizen voor 40 ­ 55 jarigen. Salto (oftewel: Spring in het Italiaans en Spaans) is bedoeld om een logische opvolger te zijn voor deelnemers en vrijwilligers die verplicht met leeftijdspensioen moeten bij Spring Reizen, maar die nog wel graag in groepsverband met mensen van dezelfde levensfase op pad willen.

Beemden, bossen en bieren (Noord-Brabant)

15-16 april

Prijs € 110 , niet­ leden € 114

Wandelen door één van Nederlands mooiste natuurgebieden: de Kampina. Een gebied dat bekend staat om haar natte heide met vennen, geurende gagelstruwelen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden! Om het weekend goed af te sluiten brengen we tot slot een bezoek aan een brouwerij.

Logeren en kamperen bij de Natuurvrienden

Kies waar je wilt overnachten en boek!

Reserveer online via www.nivon.nl

Bergsport trefkamp

Bergsport Trefkamp betekent: samen op avontuur, van jong tot oud, zelforganiserend en zelfverzorgend met eigen vervoer. Op een centrale plek wordt elke avond gezamenlijk koffie/thee gedronken en worden plannen gesmeed voor de volgende dag(en).

Bergsport Trefkamp strijkt neer op een van de mooiste campings in de Franse Alpen: Camping Des Glaciers.

Bergsport Trefkamp Glaciers

Camping aux milliards d'étoiles, Queyras, Frankrijk

16 juli t/m 12 aug

Prijs: Volwassenen € 1, tot 12 jaar € 0,50 p.p. p.d. Plus camping: € 6,50 (volw.), €4,40 (3­12 jr.), auto €3 p.d. Kampeerplaats: € 15 (max. 6 personen)

Nivon Natuurvriendenhuis Hier start ook een wandeltweedaagse: nivon.nl/wandeltweedaagsen

Aanmelden en meer info: bergsport.trefkamp.nl

ABK-huis - Hall (H) abkhuis.nivon.nl, 088 ­ 0990970

Allardsoog - Een-West (H) allardsoog.nivon.nl, 088 ­ 0990971

Banjaert - Wijk a. Zee (H, K) banjaert.nivon.nl, 088 ­ 0990972 (na 19.00)  banjaert.nivon.nl/kampeerterrein, 088­0990973

De Bosbeek - Bennekom (H) bosbeek.nivon.nl, 088 ­ 0990974

Den Broam - Buurse (H, K) denbroam.nivon.nl, 088 ­ 0990975

Eikhold - Heerlen (H) eikhold.nivon.nl, 088 ­ 0990956

De Gele Anemoon - Wijlre (K) degeleanemoon.nivon.nl, seizoen: 088 ­ 0990957, overig 088 ­ 0990977

De Gronselenput - Wijlre (K) gronselenput.nl, 043 ­ 4591645

De Grutto - Delft (K) degrutto.nivon.nl, (18 ­ 19 u), seizoen: terrein 088 ­ 0990958, reserveren buiten seizoen: 088 ­ 0990978

Het Hallse Hull - Hall (K) hethallsehull.nivon.nl, 088 ­ 0990979

De Hondsrug - Noordlaren (H, K) dehondsrug.nivon.nl, 088 ­ 0990980

Het Hunehuis - Darp (H, K) hunehuis.nivon.nl, 088 ­ 0990981

De Kleine Rug - Dordrecht (H, K) dekleinerug.nivon.nl, 088 ­ 0990982

Koos Vorrinkhuis - Lage Vuursche (H) koosvorrinkhuis.nivon.nl, 088 ­ 0990983

Krikkenhaar - Bornerbroek (H, K) krikkenhaar.nivon.nl, 088 ­ 0990984

Lettelbert - Lettelbert (K) lettelbert.nivon.nl, 088 ­ 0990985

De Meenthe - Noordwolde (K) demeenthe.nivon.nl, 088 ­ 0990966

Morgenrood - Oisterwijk (H, K) morgenrood.nivon.nl, 088 ­ 0990987

Het Zeehuis - Bergen a. Zee (H) zeehuis.nivon.nl, 088 ­ 0990988 (telefonisch bereikbaar di 19­21 uur, vr 10­12 uur)

Bel de contactpersonen of reserveer via de website voor een verblijf in een Nivon Natuurvriendenhuis (H) of op een kampeerterrein (K). nivon.nl

1 8 11 3 16 10 5 7 2 6 19 20 4 4 4 9 13 18 12 15 17 14 1-1 1-2 1-1 2 2 2 12 12 8 8 14 14 14 14 8 15 15 8 8 4 4 4 13 13 6 6 3 9-I 9-I 10 10 9-II 9-II 9-II 1-3 1-3 3 7-1 7-1 7-2 7-2 11 11 11 5-3 5-3 5-2 5-1 5-1 GR5 5-2 3 7-2 Den Broam Banjaert Het Zeehuis Lettelbert De Meenthe De Grutto Allardsoog De Bosbeek Eikhold Het Hunehuis Krikkenhaar Het Hallse Hull ABK-huis De Kleine Rug Morgenrood De Hondsrug Koos Vorrinkhuis De Gele Anemoon De Gronselenput Kaart: BosmaGrafiek.nl Lange-Afstand-Wandelpaden Nationale Streekpaden 6 6 Nivon Kampeerterrein
Aanmelden
TOORTS 25
en meer info: saltoreizen.nl

Activiteiten

nivon.nl /activiteiten
TOORTS 26

mrt

Veganistisch koken met Jan

6 t/m 8 mrt Allardsoog

Prijs: € 227, niet­ leden: € 287 Jan Smit kookt al meer dan 35 jaar veganistisch en heeft ruime ervaring in het geven van workshops. In de zeer ruime keuken van Allardsoog met volledige uitrusting maakt de groep alle maaltijden klaar om lekker te smikkelen tijdens de workshop. Boeken of meer informatie: allardsoog@nivon.nl

Schrijfweek in Morgenrood

6 t/m 10 mrt Morgenrood

Prijs: € 140, niet­leden: € 200

Iedere reis een verrassend thema, dagelijks een schrijfmoment van twee uur en een creatieve work shop op een avond. Voor wie graag schrijvend op ontdekkingsreis gaat naar zichzelf en de ander. Ontbijt en lunch apart, gezamenlijk de avondmaaltijd. Boeken: 0880990987 / morgenrood@nivon.nl

Meer informatie: Jannie van Maldegem / act.morgenrood@ nivon.nl / 0793427370

Drukplezier

7 t/m 9 mrt De Hondsrug

Prijs: € 107, niet­ leden: € 160

In deze tweedaagse workshop wordt op een speelse manier gewerkt met een druktechniek: de monoprint. Experimenteer met de vele mogelijkheden om vervolgens naar één of meerdere eindproducten te werken: bijv. verjaarkalender, kaarten, enveloppen. Boeken: hondsrug@ nivon.nl Meer informatie: Willy Meijer / willymeijer@hotmail.com / 0629028023

NLdoet

10 t/m 11 mrt De Bosbeek

Prijs: Gratis

NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje in het bos rondom natuurvriendenhuis De Bosbeek te komen helpen. Boeken en meer informatie: tech.bosbeek@nivon.nl

Beleef Dordrecht (1/2)

10 t/m 12 mrt De Kleine Rug

Prijs: € 140, niet­ leden: € 180

Een boottocht met onze vlet (de Heen ­ en Weerwolf) naar het centrum van de historische stad

Dordrecht en naar de Hollandse

Biesbosch met dagelijkse begeleide wandelingen van ongeveer 12 kilometer en eventueel museumbezoek. Volledige verzorging, incl. toeristen belasting, excl.

lakenpakket en entree musea. Boeken: ams.dekleinerug@nivon.nl / 0880990982 Meer informatie: elmvdkuy@kpnmail.nl / 0653552923

Beeldhouwen in speksteen

12 t/m 17 mrt De Bosbeek

Prijs: € 175, niet­ leden: € 235 Speksteen is een zachte steen die bewerkt kan worden met bv. een houtrasp, mesje e.d. Ervaring is niet nodig en materiaal (zoals stenen) kan ter plekke worden aangeschaft, ook gereedschappen zijn op De Bosbeek aanwezig. Zelfverzorging. Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974 Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 088099074

Wolvilten

13 t/m 17 mrt De Bosbeek

Prijs: € 160, niet­ leden: € 220 Samen voor de mooiste resultaten onder begeleiding, zowel voor ervaren wolvilters als voor beginners. Nodig is alleen wol, warm water, zeep en beweging. Zelfverzorging. Boeken: bosbeek@nivon.nl

/ 0880990974 Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Onze levenservaring

13 t/m 17 mrt Het Hunehuis

Prijs: € 286, niet­ leden: € 346 Een midweek reflectie en bezinning op het leven zelf. Of je nu twintig of negentig bent, het leven leert je dingen die je op school niet hebt geleerd. Wat? We gaan op zoek. Incl. verblijf, thee, koffie, lunch, diner, schoonmaak kamer. Dln: 12. Boeken: hunehuis@nivon.nl / 0880990981

Meer informatie: Mieke de Wit / mieke@freedom.nl

Open dag: Nizondag

14 mrt De Kleine Rug

Prijs: Gratis

Vanaf 11.00 uur. Kennis maken met en ontmoeting op de Kleine Rug, een duurzaamheidsmarkt, activiteiten voor kinderen, zang/muziek en natuurwandelingen o.l.v. een gids. Boeken en meer informatie: e.zoomer@kpnmail.nl / 018162158

Encaustic art voor beginners

14-15 mrt Banjaert

Prijs: € 80, niet­ leden: € 120

O.l.v. Sonja Hendriks: Schilderen met bijenwas. Met een heet strijkboutje en gekleurde bijenwas ga je aan de slag en maak je de mooiste dingen gedurende 4 dagdelen. Materiaalkosten: €27,50 Ontbijt/lunch: zelfverzorging; incl. warme maaltijd. Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl / 0880990972 Meer informatie: Kees Fit / cfmfit48@gmail.com / 0251238289

Beleef Dordrecht (2/2)

14 t/m 16 mrt De Kleine Rug

Prijs: € 140, niet­ leden: € 180 Een boottocht met onze vlet (de Heen ­ en Weerwolf) naar het

centrum van de historische stad Dordrecht en naar de Hollandse Biesbosch met dagelijkse begeleide wandelingen van ongeveer 12 kilometer en eventueel museumbezoek. Volledige verzorging, incl. toeristenbelasting, excl. lakenpakket en entree musea. Boeken: ams.dekleinerug@nivon.nl / 0880990982 Meer informatie: elmvdkuy@kpnmail.nl / 0653552923

Workshop Art Journaling

14 t/m 16 mrt Morgenrood

Prijs: € 150, niet­ leden: € 210 Wil je graag ontspannen op een creatieve manier? Houd je van tekenen, schilderen, stempelen, kleuren, collages maken, doodlen, handletteren of wil je dat leren? Meld je dan aan voor de workshop Art Journaling. Geheel verzorgd incl. materialen. Boeken: morgenrood@nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: Irene Granneman / 0880990987 / act.morgenrood@nivon.nl

Verzorgd vrij zijn

14 t/m 16 mrt Morgenrood

Prijs: € 100, niet­ leden: € 150 Niets moet, veel mag tijdens deze drie dagen. Geniet van de bossen, de heide, de vennen en het gezellige centrum van Oisterwijk. Geheel verzorgd! De koks Lila en Chitra koken vegetarisch/ Surinaams/Hindoestaans. Incl. 2x diner, 2x ontbijt en 2x lunch. Boeken: morgenrood@nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: Irene Granneman / 0880990987 / act.morgenrood@nivon.nl

Levensbomen tekenen en knippen

14 t/m 16 mrt Banjaert

Prijs: € 135, niet­ leden: € 195 Veel culturen hebben hun eigen levensboom. De boom staat voor de cyclus van dood, wedergeboorte en groei. De cursus wordt gegeven door Janna van Zuijlen, JANTJE IV, 40 jaar kunstenares in papierknipkunst. Incl. 2x diner, ontbijt/lunch zelfverzorging. Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl / 0880990972 Meer informatie:

Nivon Rotterdam

Nivon Rotterdam heeft een eigen gebouw (Dirk Smitsstraat 76 in Crooswijk). In en rond het Nivoncentrum zijn er wekelijks activiteiten: wandelen, museumbezoek, film, kleine concerten, schilderen en tekenen, een maaltijd op zondag, debat en lezingen en workshops. Kunstenaars exposeren in de zalen.

Meer info: nivonrotterdam.nl

Kees Fit / cfmfit48@gmail.com / 0251238289

Muziekworkshop

17 t/m 19 mrt Morgenrood

Prijs: € 145, niet­ leden: € 205 Dumy moï en Dudaryk, beide Oekraiens en divers: poëtische weemoed en ‘volks vrolijk’. Een muziekworkshop voor met name zangers maar ook instrumentalisten o.l.v. Grigori Sarolea. Voor alle niveaus, leeftijden en elk pluimage! Geheel verzorgd! Boeken: morgenrood@nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: Irene Granneman / 0880990987 / act.morgenrood@nivon.nl

Creatieve ontspanningsdagen

21 t/m 23 mrt, Banjaert

Prijs: € 120, niet­ leden: € 180 Behoefte aan rust, tijd voor jezelf, reflectie? Kies voor afwisselend programma o.l.v. Wilma Kooiman. Maken van zielekaart, woordspelletjes, tai chi, qi gong, filosofisch gesprek. Min 5, max 10 deelnemers. Start om 19.30 uur. Geheel verzorgd. Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl / 0880990972 Meer informatie: Kees Fit / cfmfit48@gmail.com / 0251238289

Activiteiten
TOORTS 27

Activiteiten

KoosCafé

26 mrt Koos Vorrinkhuis

Prijs: Gratis

Het KoosCafé is een gezellige zondag­gebeurtenis waar oude bekenden elkaar weer ontmoeten en je met nieuwe mensen kennis kunt maken. Vanaf 15:00 uur. Activiteit samen met afd Gooi ­ EemlandAmersfoort. Wat is er te doen? Zie website Koos Vorrinkhuis. Boeken: receptie.koosvorrinkhuis@nivon.nl / 0880990963 Meer informatie: act.koosvorrinkhuis@nivon.nl

De Kleine Rug klusdagen

27 t/m 29 mrt De Kleine Rug

Prijs: Gratis

De halfjaarlijkse klusdagen, waarbij het accent ligt op buitenwerkzaamheden, zoals schilder­ , tegel­ en groenwerkzaamheden. Het vaarklaar maken/repareren van kano’s en opknappen van de Heen en Weerwolf. De blok­ en trekkershutten worden gebruiksklaar gemaakt voor de opening per 1 april en het huis krijgt weer de van oudsher grote voorjaarsschoonmaak beurt. Volledige verzorging, incl. lakenpakket. Boeken en meer informatie: e.zoomer@kpnmail.nl / 0181621658

Lente-Retraite (Shinrin Yoku)

27 t/m 30 mrt Koos Vorrinkhuis

Prijs: € 91, niet­ leden: € 151

De essentie is in verbinding komen met de natuur. Je vertraagt, verstilt en gebruikt je zintuigen op een meer bewuste manier. Wat voel je als je met ogen dicht een dennenappel aanraakt? Verwondering, rust en ontspanning. (verblijf obv zelfverzorging). Boeken: koosvorrinkhuis@ nivon.nl / 0880990983 Meer

informatie: Lishe Los / lishelos@ hotmail.com

Bergense School zien en voelen

27 t/m 31 mrt Het Zeehuis

Prijs: € 310, niet­ leden: € 400 Geheel verzorgde midweek over de Bergense School. We bezoeken musea in Bergen en Alkmaar. We worden geïnformeerd door terzake deskundigen. Er zijn wandelexcursies door Bergen en Bergen aan Zee. We gaan ook in de Bergense Schoolstijl schilderen. Boeken: zeehuis@nivon.nl / 0880990988

Meer informatie: Friso Teerink / 0622440147 / act.zeehuis@nivon.nl

Health Qigong

31 mrt t/m 2 apr Het Hunehuis

Prijs: € 170, niet­ leden: € 230

Even aandacht voor jezelf en je lijf

? Gun jezelf dan het arrangement

Health Qigong. Deze eeuwenoude

Chinese bewegingskunst wordt dagelijks beoefend door Chinezen ter bevordering van hun gezondheid. Inc: verblijf, thee/koffie/diner. deeln: 15. Boeken: hunehuis@nivon.nl /

0880990981 Meer informatie: Ruah Tichelaar / ruahtichelaar@ziggo.nl

Dichten in 't klein

31 mrt t/m 2 apr De Bosbeek

Prijs: € 105, niet­ leden: € 160 Dit is een creatief schrijfweekend waarin we kleine gedichten, zoals elfjes, haiku’s en andere vormen gaan schrijven. Inspiratiebronnen zijn onder andere de natuur en de elementen, aarde, water, vuur en lucht. Boekingen: bosbeek@nivon.nl / 0880990974 Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Verdwalen is balen

31 mrt t/m 2 apr De Bosbeek

Prijs: € 100, niet­ leden: € 150 Leren omgaan met kaart, kompas en gps voor beginners, die zich de kennis van verantwoord kompasgebruik eigen willen maken. Incl. warme maaltijd op zaterdagavond. Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Encaustic Art voor beginners en gevorderden

12-13 apr Banjaert

Prijs: € 80, niet­ leden: € 120 O.l.v. Sonja Hendriks wordt er geschilderd met verf, honing en een strijkboutje. Iedereen kan het. Basisvaardigheden worden aangeboden. Voor gevorderden de hotplate, neonwasblokjes en stempeltechnieken. Materiaalkosten €27,50. Incl. warme maaltijd. Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl / 0880990972 Meer informatie: Kees Fit / cfmfit48@gmail.com / 0251238289

Schrijven uit het hart

12 t/m 14 apr Banjaert

Prijs: € 135, niet­ leden: € 195 Je doet in 3 dagen ervaring op met veel verschillende schrijfvormen, veel schrijfideeën. Het schrijven wisselen we af met elkaar voorlezen. We maken een schrijfwandeling en een collage. Inclusief twee warme maaltijden. Ontbijt/lunch: zelfverzorging.

Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl

/ 0880990972 Meer informatie: Jannie van Maldegem / 0637557355 / jannievanmaldegem@ziggo.nl

Fietsweek in Brabant

Inloop Handwerk-inspiratie

midweek

2 t/m 7 apr De Bosbeek

Prijs: € 105, niet­ leden: € 160 Natuurvriendenhuis De Bosbeek nodigt je uit om mee te komen quilten, breien, haken en borduren, ieder met haar/zijn eigen werk. Doe ideeën op en inspireer en stimuleer elkaar! Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974 Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Midweek Vogels kijken

3 t/m 7 apr Allardsoog

Prijs: € 299, niet­ leden: € 359 Ook dit voorjaar gaan we er met onze ervaren gids Koert Scholten weer op uit om (trek)vogels te spotten. We carpoolen vanuit Allardsoog naar de verschillende mooie locaties. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Laarzen en verrekijker meenemen! Boeken: allardsoog@nivon.nl Meer informatie: Kitty Suijling ­v.d.Wel / cvw.allardsoog@nivon.nl

Oud worden, jong blijven, lezingen en zelf(mee)doen

10 t/m 14 apr Allardsoog

Prijs: € 365, niet­ leden: € 425 Volledig verzorgde midweek rond ouder worden met onderwerpen als beweging, relaties, ontspanning, slaap, water en ook de mentale en spirituele aspecten komen aan bod. De werkvormen zijn presentaties, opdrachten, praktijkoefeningen en nog meer! Boeken: allardsoog@nivon.nl / 0880990971

Meer informatie: menno dijkstra / mendijk@gmail.com

16 t/m 21 apr Morgenrood

Prijs: € 265, niet­ leden: € 325 5 dagen met de fiets er op uit door afwisselend Brabants natuurschoon. De tochten zijn ongeveer 45 km. per dag en je fietst met de groep. Bij terugkomst verwend worden met een heerlijke maaltijd. Geheel verzorgd. Wij verhuren fietsen, geen e ­ bike. Boeken: morgenrood@nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: Irene Granneman / 0880990987 / act.morgenrood@nivon.nl

Kookworkshop NIEUW

Vegetarisch koken

17 t/m 19 apr Morgenrood

Prijs: € 120, niet­ leden: € 180 Lijkt het je leuk om de fijne kneepjes van de vegetarische keuken te ontdekken? Dit is je kans, vegetarisch en Surinaams/Hindoestaans! Koken en genieten van je zelfgemaakte

vegetarische maaltijd! O.l.v. onze koks Lila en Chitra. Geheel verzorgd. Boeken: morgenrood@nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: Irene Granneman / 0880990987 / act.morgenrood@nivon.nl

Vedic art schilderen

17 t/m 21 apr De Bosbeek

Prijs: € 220, niet­ leden: € 280 Het is voor iedereen, met of zonder schilderervaring. Iedere dag behandelen we enkele van de 17 principes van Vedic Art, waarna je zelf in stilte gaat schilderen mbv gerichte oefeningen. Hierbij speelt je intuïtie een belangrijke rol. Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974 Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Speksteen bewerken

17 t/m 21 apr Het Hunehuis

Prijs: € 304, niet­ leden: € 364 Ontdek de kracht van speksteen. Hakken, schuren, een wonder verschijnt. Lekker aan de slag, ervaren dat zo'n steen echt inspireert. Vrijdag Expo. Ook beginners. Incl: verblijf ,koffie, thee, lunch en diner, schoonmaak van de kamer. Ex: mat. Dln: 10. Boeken: 0880990981 / hunehuis@nivon.nl

Meer informatie: Geesje van der Korf / geesjek@gmail.com

Vrij schilderen

17 t/m 21 apr Het Hunehuis

Prijs: € 272, niet­ leden: € 332 Hunehuis omgebouwd tot atelier. Aan de slag met diverse soorten verf. Jij bepaalt wat je gaat doen. Er is materiaal, eigen materiaal mag ook. Expo op donderdag. Incl. verblijf, thee, koffie, lunch, diner, schoonmaak kamer. Ex: doeken Dln: 12. Boeken: hunehuis@nivon.nl / 0880990981 Meer informatie: Dineke Kraaijeveld / dinekekraaijeveld@gmail.com

Fotografeer de lente in Twente!

17 t/m 21 apr Den Broam

Prijs: € 255, niet­ leden: € 315 In deze geheel verzorgde midweek

apr
28 TOORTS

leer je van elkaar, o.l.v. Caty, hoe je de mooiste foto's kunt maken in de natuur. Je krijgt opdrachten en gaat er met je camera op uit. Ook leer je foto's te bewerken. Samen bekijk je elke avond de resultaten. Boeken: denbroam@nivon.nl / 0880990975

Meer informatie: Onne Haitsma / denbroam@nivon.nl / 0880990975

Scheppingsschilderspel

17 t/m 21 apr, 17 t/m 21 apr

Koos Vorrinkhuis

Prijs: € 165, niet­ leden: € 225 Voel je de behoefte stil te staan bij jouw leven en je verlangens? Dan kan dit spel, dat zich o.l.v. Paula Swalen over 5 dagen uitstrekt, iets voor jou betekenen. Via praten, mediteren, schilderen. Middagen voor eigen besteding. (Obv zelfverzorging). Boeken: koosvorrinkhuis@ nivon.nl / 0880990983 Meer informatie Paula Swalen / 0610328695

Zingen vanuit je hart

18 t/m 20 apr Allardsoog

Prijs: € 176, niet­ leden: € 236

Meerstemmig zingen: Bevlogen Nederlandse- en wereldliederen. Docenten Frank Edam en Marita Kruijswijk. ­inclusief 3x diner Ontbijt / lunch zelfverzorging. Boeken: allardsoog@nivon.nl / 0880990971

Meer informatie: Frank Edam / frankedam1@gmail.com

Verhalen van Binnenuit

21 t/m 23 apr Allardsoog

Prijs: € 198, niet­ leden: € 258

In deze workshop beeldende expressie ga je vanuit je eigen creatieve bron een verhaal schrijven, schilderen en tekenen. Docente in dit weekend is Henneke Andreae. Kunst en leven smelten hier samen. Boeken: allardsoog@nivon.nl / 0880990971

Meer informatie: Henneke Andreae / info.hennekeandreae@gmail.com

Kinderactiviteiten

meivakantie

23 apr t/m 5 mei Morgenrood

Prijs: Gratis

Kinderactiviteiten Ook in 2023 zijn in de mei­vakantie van zondag t/m vrijdag afwisselende activiteiten voor de jongere en oudere kinderen. Natuurbeleving, knutselen, een buitenspel! Indien het weer het toe laat ’s avonds een kampvuur. Vanaf 4 jaar. Boeken: morgenrood@ nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: morgenrood@nivon.nl / 0880990987

Tekenen met Rob Koenders 24-25 apr Krikkenhaar

Activiteiten

Prijs: € 95, niet­ leden: € 155 Twee dagen in en rondom het Krikkenhaar: wandelen, schetsen en tekenen met begeleiding van Rob Koenders. Tekenmateriaal en papier is aanwezig. Elke dag kijken we terug wat we gemaakt hebben. Overnachting met lakenpakket en volledige verzorging. Boeken: ams.krikkenhaar@nivon.nl / 0618791152 Meer informatie: Maria van Klingeren / act.krikkenhaar@ nivon.nl

Verhalendriedaagse

24 t/m 26 apr Banjaert

Prijs: € 130, niet­ leden: € 190 Een workshop met plezier, je maakt je eigen verhaal. Een volksverhaal, een stukje levensverhaal, romantiek, ieder in zijn eigen vertelstijl. Samen met Anne van Delft, een pure vertelster. Ontbijt/lunch: zelfverzorging. Warme maaltijden incl. Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl / 0880990972 Meer informatie: Anne van Delft / info@annevandelft.nl / 0206227395

Vlieg met de vogels

24 t/m 26 apr Banjaert

Prijs: € 105, niet­ leden € 157,50

Wandelen

Lentewandelweek

Morgenrood

19 t/m 23 mrt Morgenrood

Prijs: € 220, niet­ leden: € 280 Wandelen rondom Oisterwijk onder leiding van Ivan Crost, coördinator van het Brabants Vennenpad en belangenbehartiger van het wandelnet NB. Hij geeft uitleg tijdens de wandelingen en in een avond tijdens een natuurfilm uit de regio. Geheel verzorgd.

Boeken: morgenrood@nivon.nl / 0880990987 Meer informatie: Irene Granneman / 0880990987 / act.morgenrood@nivon.nl

Duinwandelmidweek

aan Zee

20 t/m 24 mrt Het Zeehuis

Prijs: € 220, niet­ leden: € 280 In deze midweek kunt u met begeleiding wandelen in de prachtige omgeving van ons natuurvriendenhuis Het Zeehuis. Voor de ervaren wandelaar zijn er lange trajecten. Voor de beginners wat kortere routes. We komen altijd samen weer thuis op Het Zeehuis. De midweek is geheel verzorgd inclusief een lakenpakket. Boeken en meer informatie: zeehuis@nivon.nl / 08809909788

Wandelmidweek Twente

27 t/m 31 mrt Den Broam

Elke dag op pad om vogels te observeren. Kijken en luisteren. Magda en Nora begeleiden de tochten. Een fiets is noodzakelijk, ook te huur. Korte fietstochten. Vergeet je verrekijker niet. Warme maaltijden op maandag en dinsdag; ontbijt en lunch zelfverzorging. Boeken: ams.banjaert.h@nivon.nl / 0880990972 Meer informatie: Kees Fit cfmfit48@gmail.com / 0251238289

Met de knapzak eropuit

24 t/m 27 apr Allardsoog

Prijs: € 210, niet­ leden: € 270 Gezellig en geheel verzorgd!! samen wandelen onder leiding van Ellen en Ria. Dus geen boodschappen mee en ook niet zelf koken na een mooie wandeltocht. De groep maakt (dag)wandelingen in de buurt van Allardsoog. Carpoolen naar de startlocaties.

Boeken: allardsoog@nivon.nl

Meer informatie: Ria de Munk / demunkmjh@home.nl

De perfecte natuurfoto

28 t/m 30 apr Koos Vorrinkhuis

Prijs: € 153, niet­ leden: € 213 Weekend ­workshop over natuurfotografie. Voor beginners en iets gevorderden. Elke dag worden fotos en cameratechniek besproken. Elke dag ga je betere fotos maken. Ook creatieve fotografie

Prijs: € 255, niet­leden: € 315 Leer al wandelend vanuit Den Broam een mooi stukje Twente kennen tijdens deze geheel verzorgde midweek. We lopen 15 tot 20 km per dag. Onderweg krijg je leuke informatie van de begeleiders. Picknick halverwege met bij ontbijt gemaakt lunchpakket. Boeken: denbroam@nivon.nl / 0880990975 Meer informatie: Onne Haitsma / denbroam@ nivon.nl / 0880990975

Bergwandelen Zuid-Veluwe

1-2 apr De Bosbeek

Prijs: € 100, niet­ leden: € 150 Wandeltweedaagse onder begeleiding, van station Rhenen naar station Arnhem. Beide dagen zo'n 20 km. Overnachting in

en bosfotografie komen aan bod. O.b.v. volledige verzorging. Boekingen: koosvorrinkhuis@nivon.nl

/ 0880990983 Meer informatie: Hugo Weenen / hugoweenen1@ gmail.com

Dao De Qi-gong; Natuurlijk samen bewegen

28 t/m 30 apr De Bosbeek

Prijs: € 125, niet­ leden: € 185 Dao De Qi Gong versterkt de vitaliteit van jou en het contact

Natuurvriendenhuis De Bosbeek. Het is incl. lakenpakket, avondeten, ontbijt en lunchpakket. Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974 Meer informatie: Lia Bouwman / bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Wandel4daagse

3 t/m 6 apr Het Hunehuis

Prijs: € 182, niet­ leden: € 242 In de april wandelmaand is het heerlijk wandelen rondom het Hunehuis. Heide, bos, zand, zijn volop aanwezig. De wandelingen variëren in afstand. Voor elk wat wils. Incl. verblijf, koffie ,thee, ontbijt. lunch, diner, schoongemaakte kamer. Deeln: 12­14. Boeken: hunehuis@nivon.nl / 0880990981 Meer informatie: Jenny Stuivenberg / 0620450588 / act.hunehuis@nivon.nl

Lente Wandel4daagse

10 t/m 13 apr Koos Vorrinkhuis

Prijs: € 195, niet­ leden: € 255 Vier fijne voorjaarswandelingen (17 en 10 km) in de bosrijke omgeving van het Koos Vorrinkhuis (Lage Vuursche, gem. Baarn). Neeltje en Rosemarie zorgen voor deze aangename wandelingen. Volledige verzorging. Boeken: koosvorrinkhuis@nivon.nl / 0880990983 Meer informatie: Neeltje Veken / neeltjeveken@ hotmail.com

Ontmoetingswandeling

Hemelvaartsdag 18 mei

Prijs: gratis Twee startpunten: Station Leiden-Lammeschans en Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Ontmoeting 13.30 uur bij Tante Tokkie, Veurseweg 184, Voorschoten met pannenkoeken lunch. Meer informatie: marliesleegwater@ gmail.com / 06 ­ 33194594 / nivon ­zuid ­ holland.nl

met anderen. Veel beweging met Qi gong vormen, interactie met elkaar, ademhalingstechnieken, voedingstips, emotieregulatie, mindfullness, en opdrachten; alleen en samen. Zelfverzorging. Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Meer informatie: Aanmeldsecretaris bosbeek@nivon.nl / 0880990974

NivonJong Waddenweekend

28 t/m 30 apr Terschelling

Prijs: € 230, niet leden: € 260

TOORTS 29

Heb jij zin in een weekend strand, duinen, spelletjes en toffe activiteiten? Ga met NivonJong mee naar Waddeneiland Terschelling voor een weekend vol avontuurlijke activiteiten. Van een eco ­ safari bij zonsondergang tot een kampvuur op het strand. Boeken: nivonjong.nl/ agenda Meer informatie: nivonjong.nl / info@nivonjong.nl

mei

1 mei viering en Koos Vorrinklezing

1 mei Koos Vorrinkhuis

Prijs: Gratis

Op 1 mei weer de traditionele 1 meiviering en de 6de Koos Vorrinklezing met als thema de toekomst van linkse politiek. Verder de traditionele liederen door een koor. Nadere info op website Koos Vorrinkhuis (activiteitenoverzicht).

Boeken: koosvorrinkhuis@nivon.nl / 0880990983 Meer informatie: ams Koos Vorrinkhuis / 0880990983 / koosvorrinkhuis@nivon.nl

Tai Ji en Qigong

8 t/m 11 mei Allardsoog

Prijs: € 242, niet­ leden: € 302 Eerder is de populaire vorm Tai Ji Qigong serie 1 aan bod gekomen,

Activiteiten

nu gaan we bezig met serie 2. Er is geen voorwaarde om serie 1 al eerder beoefend te hebben. De oefeningen zijn gemakkelijk mee te doen. Goed voor iedereen én leuk om te doen!! Boeken: allardsoog@nivon.nl / 0880990971

Meer informatie: margo bouwman / margobouwman@gmail.com

Reis door de levensfasen

8 t/m 12 mei De Bosbeek

Prijs: € 180, niet­ leden: € 240 Bij elke levensfase neem je de werkelijkheid op een bepaalde manier waar die jou de gelegenheid geeft jezelf te leren kennen. In deze midweek doorlopen we de levensfasen aan de hand van de zeven chakra’s. Boeken: bosbeek@nivon.nl / 0880990974 Meer informatie: bosbeek@nivon.nl / 0880990974

Fietsmidweek

Industrieel Erfgoed in Twente

8 t/m 12 mei Den Broam

Prijs: € 270, niet­ leden: € 330 In deze verz. midweek bezoek je via mooie routes diverse historisch interessante plekken per fiets. Incl. een paar excursies en tijdens avondprogramma enkele presentaties. Dagtochten van max. 50 km. Gem. fietssnelheid 15 km/uur. Boeken: denbroam@nivon.nl / 0880990975

Meer informatie: Onne Haitsma / pr. denbroam@nivon.nl / 0880990975

Speksteen bewerken voor beginners

8 t/m 12 mei Hunehuis

Prijs: € 304, niet leden: € 364 Deze cursus is bedoeld voor absolute beginners. Cursusbegeleidster

Geesje Korf leert u hoe de steen bewerkt kan worden. Incl. verblijf, toeristenbelasting, koffie, thee, lunch en diner, schoonmaak van de kamer. Exl: mat. Max. 10 deelnemers. Boeken: hunehuis@nivon.nl / 0880990981 Meer informatie: Geesje van der Korf / geesjek@gmail.com

Weekendje Buiten actief

19 t/m 21 mei Het Hunehuis

Prijs: € n.t.b., niet­ leden: € n.t.b. Iets doen wat je altijd al eens had willen doen maar het is er nooit van gekomen? Kom dan nu kennis maken met actief wandelen, boogschieten, hardlopen, Atb’en, spelactiviteiten, etc. Incl: verblijf, koffie, thee, diner Deelnemers: 12­14. Boeken: hunehuis@nivon.nl / 0880990981 Meer informatie: Geert Helder / g.helder49@gmail.com

Fietsen over Ecoducten

21 t/m 24 mei Koos Vorrinkhuis

Prijs: € 170, niet­ leden: € 230 Twee dagen afwisselende en begeleide fietstochten van ca. 35 km in rustig tempo. Door bossen, duinen en over de heide in het Gooi en Soesterduinen. Op eigen fiets met veel aandacht voor de omgeving. Dagverzorging met ontbijt, lunchpakket en diner. Boeken: koosvorrinkhuis@nivon.nl / 0880990983 Meer informatie: Karin Hulst / karin.hulst@ziggo.nl

Klokkenstoelen: cultureel erfgoed

22 t/m 25 mei Allardsoog

Prijs: € 115, niet­ leden: € 175 Twee hele dag ­ excursies (vervoer door carpool) naar aantal verschillende klokkenstoelen. Bovendien korte lezingen over historie, gebruik en bouw. En: ook zelf de klok luiden!! Boeken: allardsoog@nivon.nl / 0880990971 Meer informatie: Jan de Mars / j.j.demars@ziggo.nl

Colofon

Toorts, verenigingsblad van Nivon Natuurvrienden 94e jaargang, nr. 2, lente 2023 Verschijnt 4 x per jaar

Redactie:

Hester Schaaf (eindredactie), Herbert Boerendonk, Iris Vermaas

Aan dit nummer werkten mee: Esther Goes, Kees Hogervorst, Tessa Keizer, Sjoerd Kemeling, Jet Kooderings, Mieke Minkes, Henk Schaaf, Maureen van Steenbergen, Han Verschuur, Marije van Wetten, alle Nivon reiswerkgroepen en werkgroep PiKa

Coverfoto: Marleen Annema

Backcover: Juliën Hoogland

Kopij & reacties:

Redactie: toorts@nivon.nl

Nivon, Plantage Middenlaan 2F 1018 DD Amsterdam 088­0990900

Deadline kopij zomernummer: 24 maart 2023 (redactioneel) 7 april 2023 (reizen en activiteiten)

Verschijning volgende editie: eind mei 2023

Art-directie & ontwerp: Dutch Portfolio, dutchportfolio.com

Productie:

Senefelder Misset, senefelder.nl

Contact:

Nivon: info@nivon.nl

Agenda & berichten: nivon.nl/activiteiten

Regeladvertenties: nivon.nl/legeenlink

Overige advertenties: communicatie@nivon.nl

Kleine lettertjes:

Artikelen en berichten zijn welkom. De redactie behoudt het recht bijdragen in te korten of te weigeren. Door en voor Nivongroepen mag alles uit Toorts worden overgenomen, behoudens foto's waarop copyright berust. Voorwaarde voor elk gebruik is bron­ en naamsvermelding van schrijver e/o fotograaf. Auteurs dragen bij publicatie de auteursrechten over aan Nivon. Nivon is niet aansprakelijk voor wijzigingen en drukfouten.

Meer informatie? Ga naar nivon.nl/activiteiten

Toorts digitaal ontvangen?

Mail naar: leden@nivon.nl

30 TOORTS

Leg een link

Regeladvertenties voor natuurvrienden. Minimaal drie regels. Kosten €5 per regel (€10 niet-leden). Geef deze op via nivon.nl/legeenlink

Senioren zoeken tochtgenoten voor een wandeltrekking met bagagevervoer door Aspromonte (Zuid­Italië) 11 ­ 25 mei jefoomen@gmail.com of freaspierings@outlook.com 043 ­ 3219208 •

Languedoc: stilte ruimte en prachtige wandelen fietsroutes vanuit huisje midden in de Zuid­Franse wijngaarden. Vanaf € 330,­ /wk. Kijk op www.lapetitemaisonenfrance.com •

Vakantieweken voor zelfredzame 60­plussers in het Koos Vorrinkhuis. Week 1: 8 tm 15 juli Week 2: 5 tm 12 augustus. €415 pp.(nivon­lid)

Info: Annie de Vries; telefoon 0321311925 Boeken: Ton Bakker; email bakkat@live.nl •

Nivonlid worden?

Meld je aan via nivon.nl/leden . Voor meer info leden@nivon.nl of bel 088 ­ 0990914 •

Voordelen Nivonleden:

– Deelname aan alle verenigingsactiviteiten

Korting op overnachtingen in Nivon Natuurvriendenhuizen en op kampeerterreinen

– Korting op Nivonreizen en ­kampen

Korting op aanschaf Nivon wandelgidsen

– Korting op Globetrotter Buitensportvoeding

– Korting in de Carl Denig buitensportwinkel en webshop – Ontvangen kwartaaltijdschrift Toorts

Meer info: nivon.nl/leden•

Ledentarieven:

t/m 5 jaar

6 t/m 15 jaar

16 t/m 25 jaar

26 jaar en ouder eerste lid

26 jaar en ouder tweede lid

Omgeving Alkmaar.Af en toe overnachten in een stil tuinhuisje (gemeubileerd, keuken, douche, toilet) met overdag wat eenvoudig tuinwerk? Fietsen aanwezig. vooreven@yahoo.co.uk •

Heerlijk vakantiehuis in Tsjechië. Een echte roubenka met ruimte voor 8­10 pers. Geweldig wandelgebied aan de oostkant van het Reuzengebergte bij Trutnov. Info:www.snabilic.com •

Oerol per tjalk. Ik heb nog plaats naar Oerol v/m 11/6 t/m 18/6 2023 voor € 531.82 bij 11 deeln. € 493.75 bij 12 deeln. Info: Martin Kras, tel.06­45250000 e­mail: martinkras@gmail.com •

Ged.vioolleraar M.Timmerman, Nivonlid, woont in Ede. Geeft je les zo vaak als het je uitko mt. mfm.timmerman@tele2.nl, 0318­630405. •

Vakantie in het schilderachtige wijndorp Oupia. Ons www.labellepoire.nl. 2­4 pers. Natuur, historie, ruimte, gastvrij dorp. •

Walcheren: te huur 5 pers stacaravan. Rustige famcamping Serooskerke (W). Lgseizoen €60 pn, Hgseizoen €70 pn. 3 slpkmrs. Dichtbij Veere, Mburg, strand. Goed bereikbaar met OV. Info: pewattel@hotmail.com, tel 06 23960356 •

Het reductietarief vervalt als: – men enig moment aangeeft meer inkomen te hebben – na drie jaar als er niet wordt gereageerd op verzoek opnieuw aantonen inkomen

Het Nivon-lidmaatschap wordt automatisch verlengd, tenzij u minimaal acht weken voor het verstrijken van uw contributieperiode schriftelijk opzegt via leden@nivon.nl of Nivon Ledenadministratie, Plantage Middenlaan 2F, 1018 DD Amsterdam. Betaling gebeurt vooraf, per contributieperiode.

Zie Algemene voorwaarden van het lidmaatschap: nivon.nl/leden •

ANBI

belang betaalt de instelling geen schenkbelasting. (Voor meer info: anbi.nl ) •

Vrijwilligers

Dankzij de inzet van actieve vrijwilligers faciliteren wij binnen het Nivon mooie activiteiten. Ook jouw waardevolle inzet stellen wij als vereniging op prijs. Neem zelf contact op met een afdeling, Natuurvrienden huis, kampeerterrein of wandelgroep bij jou in de buurt als je zin hebt om mee te doen.

Of kijk eens op: nivon.nl/vacatures •

€ 0

€ 10

€ 20

€ 40

€ 30

Maximaal per huishouden € 90

Reductie 23 jaar en ouder

€ 10 (voor regels zie hieronder)

Het reductietarief wordt toegekend voor een periode van maximaal drie jaar.

Hiervoor geldt:

voor volwassenen (23 jaar en ouder) met een inkomen op maximaal bijstandsniveau (2021 alleenstaande € 1.021 twee personen € 1.459)

– bewijs van inkomen via bijstand in de vorm van een kopie bankafschrift wordt overlegd aan Landelijk Bureau Nivon

Nivon stelt Natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen beschikbaar voor Sociale Groepsvakanties, begeleid door vrijwilligers. Deze vakanties zijn bedoeld voor kinderen (tot 16 jaar) van ouders met een minimum inkomen. De Sociale Groepsvakanties financiert de groepsvakanties met bijdragen van sponsors, subsidies en fondsen. Giften en donaties aan de stichting zijn van harte welkom. Voor meer info: socialegroepsvakanties.nl

De Sociale Groepsvakanties zijn erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een instelling kan ANBI zijn als het zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut.

Een ANBI heeft een aantal belastingvoordelen, zoals vrijstelling van erf­ en schenkbelasting; ook als een ANBI zelf schenkingen doet voor het algemeen

TOORTS 31

Word actief!

Nivon kan mooie reizen, activiteiten, accommodaties en wandelpaden aanbieden dankzij duizenden actieve vrijwilligers. Behalve zinvol is vrijwilligerswerk ook gewoon leuk! Heb jij een idee? Wil je iets organiseren? Groene vingers, twee rechterhanden of groot organisatietalent? Sluit je aan bij een lokale afdeling, een Nivonaccommodatie in jouw buurt of landelijke werkgroep!

Doe je mee?

nivon.nl/over

PostNL Port betaald Retouradres: Plantage Middenlaan 2F, 1018 DD Amsterdam
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.