Kotivaso 2/2021

Page 1

KOTIVASO Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n asukaslehti • 2 / 2021

Villa Gardberg nousee historialliselle olutpanimon tontille 1,5 asteen elämä -kampanja kannustaa ilmasto­­tekoihin

Kaarinasta löytyi nuorelle perheelle tilava koti

VIIHTYISÄ HOVIHERRA


Uusi päivitetty asumis­ oikeuslaki voimaan 2022

E

DUSKUNTA HYVÄKSYI maaliskuussa 2021 uuden asumisoikeuslain. Asumisoikeuden perusperiaatteet pysyvät ennallaan, mutta asumisoikeuslain muutos yhtenäistää asukasdemokratiaa ja lisää läpinäkyvyyttä sekä yksinkertaistaa ja nopeuttaa asukasvalintaa. Laki astuu voimaan 1.1.2022. Asukashallinnon säännökset astuvat voimaan siirtymäsäännöstön jälkeen syyskuussa 2022 ja asukasvalinnan säännökset vasta vuoden 2023 aikana. Lisätietoa asumisoikeuslain vaikutuksista asukkaille ja voimaantuloaikataulun löydät osoitteesta ara.fi/fi-fi/ajankohtaista/uusi_asumisoikeuslaki. Myös Vason kotisivuille ja vuodenvaihteessa julkaistavaan asukasportaaliin tulee lisätietoja asumisoikeuslain muutoksesta ja vaikutuksesta Vason asukkaille. Tietoa vaikutuksista Vason toimintaan päivitetään sitä mukaa, kun Aran uusittuja oppaita asukasvalinnasta ja asukashallinnosta julkaistaan ja niiden vaikutus Vason toimintaan on kirkastettu toimistolla ja yhteistyöelimessä.

LISÄÄ UUSIA JA ­­­­P ERUS­­ P­A RAN­N ET­T U­J A KOTEJA VUONNA 2022 Uudiskohteita valmistuu vuonna 2022 kolme kappaletta. Tammikuussa R ­ aision keskustaan valmistuu Ruustinna-­nimi­ nen kiinteistö, huhtikuussa ­Kaarinan­ kes­­kustaan Kartanonpuisto ja kesä­kuus­ sa Turun Kärsämäkeen Villa Gard­berg. Perusparannuksia vuodelle 2022 on suunnitteilla seitsemään kiinteistöön. Löydät uudiskohteet ja perusparannettavat kiinteistöt kartalta lehden sivuilta 18–19. UUSI ASUKASPORTAALI KÄYTTÖÖN VUODENVAIHTEESSA Päivittyvä asukasportaali on osa laajempaa tietojärjestelmiemme päivitystä. Olemme pysyneet tietojärjestelmäuudistuksessa aikataulussa, ja uuden asukasportaalin käyttöönotto siintää vuodenvaihteessa. Uuden asukasportaalin kautta saat tehtyä huoltopyynnöt ja löydät muun muassa kaikki kiinteistöänne hoitavien henkilöiden yhteystiedot. Vaikka paperisesta tiedottamisesta ei tässä vaiheessa täysin olla luopumassa, kannustan kuitenkin kaikkia rohkeasti ottamaan asukasportaalin käyttöön. Mikäli puhelimestasi, tabletistasi tai tietokoneeltasi onnistuu verkkopankin käyttö tai vaikkapa uutisten seuraaminen, on sinulla käytössäsi kaikki tarvittavat tekniset ja taidolliset edellytykset asukasportaalin käyttöön. Rohkeasti siis vain kokeilemaan.

Hyvää alkavaa talvea ja toivotaan hyviä ulkoiluilmoja sekä rauhallista joulun aikaa! Maria

Tässä lehdessä

4

4 6

Ajankohtaista Vasossa

10

Hiilineutraali Turku 2029 Pieniä tekoja, suuria vaikutuksia

12 14

Uusi talkkarimalli saa kiitosta

Vaso-koti Kaarinassa on perheen hyvä asua

Vaso lukuina Vason näkymät vuonna 2022

4

Jouluikkunat ilahduttavat Päivänkakkarassa

12 Hyviä kokemuksia uudesta talkkari­ mallista

KOTIVASO • numero 2/2021 • julkaisija Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy • päätoimittaja Maria Aspala • toimitus Hansdotter / Sari Lommerse, Miikka Rusi ja Totti Toiskallio sekä Sanna Tuomi ja Kari Vainio • taitto Hansdotter / Tiina Valve • valokuvat Gasagrande Oy, Sanna Tuomi, Kari Vainio, Annamaija Vuorio, Unsplash • painopaikka Newprint Oy • painosmäärä 3 150 • yhteystiedot Rauhankatu 4, 20100 Turku, puh. 02 274 7000, vaso.fi, vaso@vaso.fi • Lehden toimitus­neuvostoon osallistuivat asukkaiden yhteistyöelin YTE:n tiedotusryhmästä Ulla-Elina Hurme ja Kari Vainio.

2 • KOTIVASO


10

Kohti kestävää

Hiilineutraali Turku 2029

Tavoitteena hiili­ neutraali kaupunki

16 16 18

20 22 23

asteen elämää Villa Gardberg – uusia, laadukkaita perheasuntoja Kärsämäkeen

Villa Gardberg Vanhan makeistehtaan ja panimon jalanjäljillä Vaso korjaa ja rakentaa Perusparannettavat ja uudisrakennukset kartalla Perusparannusremontin jälkeen koti on kuin uusi Vasolainen Kirsi opiskeli aikuisiällä uuteen ammattiin Asukastoimikunnan puheenjohtaja Tove Peltoniemi: “Yhdessä tekeminen tuo naapurit tutuiksi”

20

Rauhankatu 8:n perusparannuksessa uusittiin lähes kaikki kodin pinnat

Vaso toivottaa hyvää joulua kaikille asukkailleen!


AJ AN KO HTAISTA

• kuvat KARI VAINIO

Jouluikkunat piristävät Päivänkakkaran rivitaloaluetta

K

ATARIINANLAAKSOSSA sijaitsevan Päivänkakkaran asukkaat ovat jo kahtena jouluna koristelleet kotiensa ikkunoita jouluteemaan. Yhteinen idea toi rivitaloalueelle mukavaa joulutunnelmaa. – Porukka innostui, ja aika monet ovat olleet mukana. Valojen laittamisen lisäksi jotkut ovat innostuneet tekemään oikein ikkunoita – on ollut luistelukenttää ja muuta teemaa, Päivänkakkarassa asuva Kari Vainio kertoo. Viime vuonna ikkunoiden julkistuspäivänä asukkaat ­kiersivät katsomassa ikkunoita. – Oli kiva tehdä jotain yhdessä. Odotan mielenkiinnolla, mitä jengi on tänä vuonna keksinyt. Saadaan taas jotain pientä mukavaa ja hilpeää joulunalusajan pimeyteen.

4 • KOTIVASO


Asukasportaali aina mukanasi V ason asukasportaalin uudistus on edennyt testausvaiheeseen. Asukkaista kootun testi­ ryhmän kommenttien pohjalta tehdään viimeiset päivitykset, ja uudistunut portaali otetaan käyttöön arviolta vuoden lopussa. Samalla Huoneistotieto.fi-palvelu poistuu käytöstä.

P

ORTAALIA VOI KÄYTTÄÄ tietoko­neella, tabletilla ja puhelimella. Kun portaaliin kirjautuu ensimmäisen kerran, täytyy kirjautuminen tehdä omien pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Jatkossa kirjautuminen sujuu käyttäjätunnusten ja salasanojen avulla. Yhtä helppoa kuin verkkopankin käyttö! Asukasportaalin käyttöohjeet toimitamme kaikkien kiinteistöjen ilmoitustaululle vuodenvaihteessa 2021–2022.

Omatekoiset sukat pukinkonttiin? JOS SUKAN KANTAPÄÄN neulominen ei ole vahvin kohtasi käsitöissä, putkisukka on hyvä ratkaisu. Novitan ohjeella aloittelijakin saa komeat sukat aikaiseksi. Tässä putkisukkamallissa käytetään vain perustekniikoita ja ohjeet ovat perusteelliset. novitaknits.com/fi/putkivillasukat-novita-nalle-tai-novita-7-veljesta

Kutsu vasolaiset kiinteistösi pihatöihin

Kerro kutsussa, mitä tehdään: h­ aravointia, ­pensaiden leikkausta, asfalttipintaisten kulku­teiden harjausta jne. Pihahommia ­tullaan tekemään yhdessä kiinteistössä ­valittuna arkipäivänä klo 14-16.

Kutsut voi lähettää osoitteeseen vaso@vaso.fi.

Vason kirjanpitäjä Annamaija Vuorio neuloi Novitan ohjeella kauniit putkisukat.

• kuva ANNAMAIJA VUORIO

VASON HENKILÖKUNTA JALKAUTUU huhti–toukokuussa pihahommiin asukkaiden kanssa. Tavoitteena on yhteinen tekeminen ja mukavat kohtaamiset.

KOTIVASO • 5


VA SO - KOT I

Kaarinassa perheen on hyvä asua Piipahdimme kyselemässä kuulumisia aktiivisen nuoren perheen kotona Kaarinan Hoviherrassa, Paraistentien varrella. • teksti ja kuvat SANNA TUOMI

6 • KOTIVASO


T

IIA JA SANTTU HUHTALA ovat asuneet pienen poikansa kanssa Kaarinassa vasta muutaman kuukauden, mutta kertovat viihtyvänsä vallan mainiosti. Tiialle Kaarina on tuttu paikka jo nuoruusvuosilta, ja päätös muutosta oli hänelle helppo. Santulle ajatus muutosta Kaarinaan oli suurempi juttu. Koko nuoruutensa Turussa asuneena ajatusta piti miettiä kerran, jos toisenkin. – Päiväkotipaikat ovat kiven alla, ja kun saimme haluamamme paikan Kaarinasta, aloimme etsiä asuntoa täältä. Tarvitsimme tämänhetkiseen tilanteeseen asumiselta joustavuutta, tilavuutta ja viihtyisyyttä. Erilaisten vaihtoehtojen joukosta

Vasolta löytyi tämä järkevästi mitoitettu kolmio, jossa pystyy myös tekemään etätöitä. Täällä on myös hyviä lenkkipol­kuja ja ulkoilumaastoja, joita me molemmat kaipaamme nuoruuden kilpaharrastusten jatkeeksi. Santun veli perheineen asuu myös Kaarinan puolella ja lapsen molemmat isovanhemmatkin vain piipahduksen päässä, Tiia ja Santtu sanovat. Sopiva kolmio löytyi Vason nettisivuilta. – Asuimme aiemmin kaupungin länsipuolella, mutta se oli koko asumisen ajan jotenkin väärällä puolella kaupunkia, ainakin entiselle Vasaramäen pojalle, Santtu sanoo naureskellen. – Tämä koti sopi mainiosti elämäntilanteeseemme ja voimme maistella kaarinalaisuutta kaikessa rauhassa.

UUDESSA KODISSA ODOTTI YLLÄTYS Tiia ja Santtu pitävät molemmat selkeästä, skandinaavisesta sisustustyylistä. Pian kaksi vuotta täyttävä nuorimies on perheen todellinen ”minimalisti”, joka pitää huolen, ettei pöytätasoille keräänny ylimääräisiä tavaroita eikä koriste-esineitä. – Rakastan sisustamista, Tiia huudahtaa. – Tykkään laadukkaista esineistä ja kalusteista, jotka kestävät paitsi käyttöä, myös katsomista pitkään. Olen aika hyvä koluamaan nettikirppiksiä ja -myyntipalstoja, ja usein olen onnistunut löytämään edukkaasti tuotteita, jotka ovat olleet haavelistallamme. Etsiminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja kauppojen toteutuminen usein nopeita päätöksiä, mutta on

KOTIVASO • 7


”Vauvaperheen arki on hektistä ja yhteisestä ajasta halutaan nauttia ilman remontti- tai korjaushuolia. Jos asunnoissa on jotain korjattavaa, olemme ymmärtäneet, että huoltoon on helppo ottaa yhteyttä ja homma hoidetaan kuntoon ammattilaisten toimesta.”

palkitsevaa, kun toiselle turha, hyväkuntoinen tuote löytää meiltä uuden elämän ja molemmat ovat tyytyväisiä. Laadukkaissa tuotteissa pysyy arvo myös käytettyinä, joten jos joskus tulee hutiostoksia, ne löytävät helposti uuden kodin jostain muualta. Toimeliaalla Tiialla polttelee sormissa jo tapettien vaihto olohuoneeseen. – Täällä on kivaa se, että seiniä voi maalata ja tapetoida ihan rauhassa, eikä tarvitse myöskään pelätä taulujen ja hyllyjen

8 • KOTIVASO

kiinnittämistä seiniin. Nämä olohuoneen tapetit saattavat päätyä uusintalistalle jonain päivänä, ja taidan pyytää energisen anoppini ideointi- ja tapetointikaveriksi. Tiia toteaa, että asiointi Vason kanssa oli alusta alkaen helppoa, ja kaikki muuttoa edeltävät asiat hoituivat sähköisinä ja puhelimella vaivattomasti. Uudessa kodissa myös odotti iloinen sisustusyllätys. – Vanhat muovilattiat olivat menneet todella huonoon kuntoon, ja mietinkin pääni puhki, miten saan paranneltua nii-

tä vai pitääkö lähteä mattokaupoille. Oli todella iloinen yllätys, kun muuttopäivänä asunnossa odottivatkin uudet laminaatit. Sillä hetkellä melkein halasin näitä lattioita. Leikimme poikamme kanssa päivittäin lattiatasossa, ja nyt tällä uudella ja kestä­väl­lä lattialla on kiva järjestää autokilpailuja. HOVIHERRAAN OLI HELPPO KOTIUTUA Heti muuttopäivänä pariskunta tunsi olonsa todella tervetulleeksi taloon.


Muuttajan muistilista • Huoneiston avaimet voit noutaa sopimuksen alkamispäivänä Vason toimistolta. • Asunnon asumisoikeusmaksu ja vakuus tulee olla maksettuna ennen muuttopäivääsi. • Muistathan tehdä oman sähkösopimuksen sekä ottaa koti- ja vastuuvakuutuksen. • Käyttövastikkeeseen sisältyy DNA Netti 100M. Lisätietoa löydät dna.fi/vaso. • Teethän muuttoilmoituksen väestörekisterin ja Postin lisäksi kiinteistön omalle huoltoyhtiölle, joka vaihtaa nimesi posti­ laatikkoon tai huoneiston oveen. • Asuntosi ja kiinteistön huoltopyynnöt voit tehdä vaso. fi/huoltopyyntö tai soittamalla suoraan huoltoyhtiölle. • Huomioithan, että kaikki sopimukset 1.10.2018 alkaen ovat savuttomia. Lisätietoa asumisesta Vasokodissa löydät www.vaso.fi/asukkaalle. Tervetuloa asumaan Vasolle!

– Tunsimme olomme todella tervetulleiksi taloon. Asukastoimikunnan puheen­johtaja tuli tervehtimään, kun näki muutto­puuhamme ja näytti pyörä­ suojat, kerhohuoneen ja lintujen uimapaikan metsän reunassa. Pieni miehen­ alkumme seuraileekin lintujen puuhia ahkerasti i­kkunasta. Kodistamme on ­joka suuntaan kivat näkymät ja o ­ lemme ­iloinneet isosta parvekkeesta, jonne saimme mahtumaan jopa pienen trampoliinin. Poika nauttii myös päiväunista

rattaissa parvekkeella. Viihtyvyyttä lisää hyvä henki talon asukkaiden keskuudessa. Leikkipiha on aidattu, leikkipaikka hyvin hoidettu ja ala-aulassa on asukkaiden yhdessä ide­ oima ­kirjojen ja lehtien vaihtopiste. Porras­käytävässä tervehditään ja talo­ yhtiöstä pidetään huolta yhteistuumin Vason kanssa. Sijainniltaan tämä Hoviherran kiin­ teistö on mainio. Paraistentien alku­ päästä on l­yhyt matka Kaarinan uima-

halliin, Hoviri­nnan rantaan, keskustan ruoka­kauppoihin ja palveluihin. Ei ihme, että naapuriin on valmistumassa lisää ­Vason koteja. – Kyllä meistä on kuoriutunut ihan ­oikeita kaarinalaisia jo lyhyessä ajassa. Ja kun täällä puhutaan kuitenkin Turun murretta, niin ei kielimuurikaan ole esteenä kotiutumiselle, pariskunta sanoo vilkaisten toisiaan pilke silmäkulmassa.

KOTIVASO • 9


• teksti TOTTI TOISKALLIO • kuva UNSPLASH

Pienillä arjen valinnoilla voi saada aikaan suuria vaikutuksia niin ilmaston kuin terveyden ja hyvinvoinninkin osalta. Vaso on mukana Turun kaupungin 1,5 asteen elämä -kampanjassa, joka kannustaa asukkaita ja yrityksiä arjen ilmastotekoihin.

Pieniä tekoja, suuria vaikutuksia J

OS ILMASTO LÄMPENEE nykyisellä vauhdilla, elinolosuhteet maa­pallolla heikkenevät huomattavasti. Vaikka ­ilmastonmuutoksen torjuminen on valtava maailmanlaajuinen haaste, siihen voidaan vaikuttaa pienilläkin arjen teoilla. Samalla oma elämänlaatu paranee. – Ilmastoystävällisillä valinnoilla on monia hyviä vaikutuksia, jotka tekevät arjesta parempaa ja sujuvampaa. 1,5 asteen elämä -kampanjassa tuomme esiin sellaisia arkeen liittyviä keinoja, joilla jokainen voi vaikuttaa positiivisesti niin ilmastoon kuin omaan elämänlaatuunsa, sanoo Turun kaupungin projektiasiantuntija Lotte Suveri. 1,5 asteen elämä -kampanja on osa ­Turun kaupungin ilmastotyötä. ­Kampanja ­juontaa juurensa Pariisin ilmastosopimuk­ sesta, jonka tavoitteena on pysäyttää ilma­­kehän lämpeneminen 1,5 asteeseen. Turun tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä: kahdeksan vuoden kuluttua kaupunki siis tuottaa hiili­ dioksidipäästöjä vain sen verran kuin se voi s­ itoa hiiltä ilmakehästä hiilinieluihin. – Hiilineutraaliuden saavuttamisen jälkeen haluamme kehittää Turkua kohti ilmastopositiivisuutta. Ilmastopositiivinen kaupunki vaikuttaa ilmakehään viilentävästi, Suveri kertoo. Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, m ­ utta tulevaisuuden kannalta keskeisiä. Niiden saavuttamiseen tarvitaan tekoja myös alueen yrityksiltä ja asukkailta. – Kaupunki on vähentänyt p ­ äästöjään jo ­noin puolella hiilineutraaliuteen tar­­­vit­­­ta­­­vas­ta määrästä ­esimerkiksi ­ener­­­giajär­jes­telmän uudistuksilla. Toisen puo­likkaan vähentämi­seen tarvitaan k­ aikkien kaupunkilaisten apua.

10 • KOTIVASO

HILLITSE ILMASTON­­MUUTOSTA KOTIOLOISSA Ilmastoystävällisiä tekoja löytyy jokaiseen elämäntilanteeseen, eikä niiden myötä tarvitse mullistaa koko elämää. Esimerkiksi biojätteiden lajittelulla, ruokahävikin vähentämisellä tai vaikkapa suosimalla joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan voi hillitä ilmastonmuutosta. – Jokaisella hiilidioksidigrammallakin on merkitystä. Kun yksittäisten ihmisten toimet kerrotaan miljoonilla, niin vaikutus on jo varsin suuri, Suveri sanoo. Asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan liittyy paljon valintoja, joilla on vaikutusta ilmastoon. Vaso tukee omalta osaltaan asukkaiden ilmastoystävällistä arkea. – Parhaillaan keräämme ja julkaisemme asukkaiden ja toimiston väen vinkke­jä ruokahävikin vähentämiseen. Syksyn ja talven mittaan kerromme myös muista helpoista ilmastoystävälliseen asumiseen liitty­vistä teoista sosiaalisen median kanavis­sam­me, kertoo Vason toimitusjohtaja Maria Aspala. Ruokahävikin vähentämisen lisäksi hän kannustaa Vason asukkaita esimerkiksi ruoan kotiviljelyyn. – Monissa Vason kiinteistöissä on isot piha-­alueet, jotka antavat mahdollisuuden ruoka-aineiden viljelyyn. Asukkaat voivat isännöitsijän välityksellä saada käyttöönsä viljelylaatikoita. Parvekkeella ja ikkunalaudallakin voi kasvattaa omaa lähiruokaa. Lähiruoan suosiminen ja elintarvikkeiden kestävä käyttö ovat mainioita tapoja hillitä ilmastonmuutosta kotioloissa. Edellisen päivän ruoan t­ähteistä voikin loihtia maittavia aterioita ja samalla vähentää hukkaan mene­­vän ruoan määrää. – Vuosittain suomalaisissa kotitalouksissa heitetään pois yli 100 miljoonaa kiloa

Hiilineutraali Turku 2029

ruokaa. Turhaan tuotettu ruoka ­aiheuttaa turhia päästöjä, jotka vaikut­ tavat paitsi ilmastoon, myös esimerkiksi Itämeren tilaan, Suveri toteaa. EKOLOGISTA ENERGIAA Henkilökohtaisten arjen valintojen ohella etenkin sähkön ja lämmitysenergian käyttö vaikuttavat asumisen hiilijalanjälkeen. Vason koteihin tuleva sähkö on hiilineutraalia ja tuotettu 100-prosenttisesti uusiutuvista energianlähteistä. Kiinteistöt myös lämpiävät uusiutuvalla energialla tuotetulla kaukolämmöllä ja osaan kohteista on asennettu maalämpö. Yli 30 kiinteistössä on käytössä tekoälyä hyödyntävä Leanheat-teknologiajärjestelmä, joka parantaa tilojen energiatehokkuutta ja sisäilmaa. – Haluamme myös tukea vähäpäästöistä liikkumista. Vason talojen pihoilta löytyykin jo noin 200 sähköautojen latauspistettä, Aspala kertoo. Sähköautojen latauspisteitä asennetaan uusiin kiinteistöihin ja kiinteistöjen perusparannusten yhteydessä. Yksittäisten latauspisteiden lisäämistä kiinteistöille selvitetään, lisätietoa on tulossa alkuvuodesta 2022.


Kohti kestävää

asteen elämää

Jaa oma ilmastovinkkisi! JULKAISE VINKKISI sosiaalisessa mediassa 1,5 asteen elämä -kampanjan aihetunnisteella #kylmääki. LÄHETÄ HÄVIKKIRUOKARESEPTISI Vasolle osoitteeseen vaso@vaso.fi. Julkaisemme reseptit loppuvuoden aikana Vason somessa ja jos liität mukaan osoitteesi, lähetämme sinulle pienen kiitoksen.

Vinkkejä arjen ilmastotekoihin Helppoja vinkkejä arjen ilmastotekoihin löydät 1,5 asteen elämä -kampanjan verkkosivuilta: turku.fi/ilmasto Ilmastoystävällisiä ruokareseptejä Vason Facebookissa facebook.com/vasokoti ja Instagramissa @vasokoti

KOTIVASO • 11


VA SO K EHI T TÄ Ä

Uusi talkkarimalli saa kiitosta Vaso otti kesällä kokeiluun uuden huolto­mallin, jossa kiinteistön huoltoa hoitaa aina sama henkilö samaan tapaan kuin talonmies ennen vanhaan. Uusi malli on saanut kiitosta sekä asukkailta että isännöitsijöiltä. • teksti SARI LOMMERSE

”Parempi on kuin entinen. Heti tulee apua, kun pyydetään. Vanhanajan talkkari!” asukas, Keskusrivi

”En ole vielä havainnut huomattavaa muutosta, mutta huoltomies on mukavan oloinen.” asukas, Kuuanpuisto

12 • KOTIVASO


H

UOLTOMALLIN ajatuksena on, että tietylle maantieteelliselle alueelle haetaan yksi huoltoliike ja kiinteistöille yksi huoltohenkilö. Kyseinen henkilö irrotetaan huoltoliikkeen vahvuudesta hoitamaan vain näitä kiinteistöjä. Kokeilu käynnistettiin Raision alueella ja Turussa Majakkarannassa, Hirvensalossa ja keskustassa. Toistaiseksi kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti hyviä. – Olemme saaneet hyvää palautetta. Asukkaat ovat tykänneet siitä, että kiinteistöjä hoitaa aina sama henkilö, joka on

helposti lähestyttävä ja hommat hoituvat. Toki kokeilua on takana vasta muutama kuukausi, joten emme ole vielä nähneet koko vuoden kirjoa, mutta tähän asti näyttää hyvältä, vastaava isännöitsijä Ville Aalto sanoo. Myös isännöitsijöiden ja huoltohen­ kilöiden puolelta palaute on ollut posi­ tiivista. – Uusi malli on antanut isännöitsijöille aikaa, kun huoltotöitä tekee tuttu ka­veri, joka tietää käytännöt. Huoltohenkilöt puolestaan ovat sanoneet, että on enemmän aikaa suunnitella ja löytää asioita, joihin pitäisi puuttua. Työnjälki on parempaa, kun on enemmän aikaa ja vähemmän kohteita.

”Nopeasti tapahtuu asiat ja huoltomies on mukava.” asukas, Katavanranta

Uudessa huoltomallissa huoltohenkilö, isännöitsijä ja huollon työnjohto eli kaikki, jotka ovat mukana päivittäisessä toiminnassa, tekevät tiivistä yhteistyötä ja pitävät aktiivisesti yhteyttä. KEHITYSTYÖTÄ KOKEILU­ JAKSON AIKANA Uusi malli on Vason kehittämä, ja ennen sen käyttöönottoa on tehty paljon taustatyötä. Kokeilujakson aikana mallia kehitetään tarpeen mukaan. Esille on noussut esimerkiksi puutarhurin ottaminen huoltohenkilön asiantuntija-avuksi. – Vaikka huoltohenkilöiden tehtäviin kuuluu muun muassa puiden ja pensaiden leikkuuta ja hoitoa, voisi olla hyvä, jos heillä olisi puutarhuri ajoittain apuna. Eri lajikkeilla on omat leikkuuaikansa ja -tapansa, ja asiantuntijasta olisi siinä apua. Uusi malli on osoittautunut paitsi kaikille osapuolille mielekkääksi, myös kustannustehokkaaksi. Jos kokemukset ovat jatkossakin hyviä, malli todennäköisesti laajennetaan koskemaan muitakin alueita. – Jo nyt meille on tullut viestiä asukastoimikunnilta, että jos malli otetaan käyttöön muuallakin, olisimme kiinnostuneita, Aalto sanoo.

Keräämme asukas­ tyytyväisyyskyselyssä asukkaiden kokemuksia uudesta aluehuolto­ palvelusta.

”Alussa oli vähän hankaluuksia. Ruoho oli pitkää, eikä viikkosiivous ollut yhtä hyvää kuin aiemmin.” asukas, Keonraitti

KOTIVASO • 13


VA SO LU K U I NA

Vason näkymät vuonna 2022 Vason taloudellisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan v­ akaana vuonna 2022. Hyvää taloudellista näkymää tukevat kasvava kysyntä sekä suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen kiinteistöjen korjaustoiminta. Keskimääräinen käyttövastike nousee maltilliset 0,8 prosenttia. • teksti VASO

Toiminnan painopisteet 2022: • Päivitämme tietoliikennejärjestelmämme, jotta ­asukkaamme saavat entistä paremmin tietoa ja vasolaisten työskentely helpottuu • Haemme mahdollisuuksia uudisrakentamiselle • Perusparannamme kiinteistöjä pitkäjänteisesti • Panostamme kiinteistöjen ylläpitoon talkkarimallisen aluehuollon kautta • Tuomme uuden asumisoikeuslain osaksi toimintaamme • Haemme uusia palvelumalleja asumisen tarpeisiin

14 • KOTIVASO


V

ASON ASUNTOJEN kysynnän ja käyttöasteen odotetaan pysyvän korkealla myös vuonna 2022. Muuttovoitto Varsinais-Suomen kasvukeskukseen vahvistui kuluvana vuonna ja tukee osaltaan Vaso-kotien tarvetta myös tulevaisuudessa. Yhteiskunnan odotetaan avautuvan S­ uomessa r­ oko­­tusten myötä, mutta myös etätyön jatkuvan hybridi­ työskentelyn kautta. Tämä vaikuttaa jatkossakin tilantarpeeseen asumisessa. Lisäksi Vaso-asuntojen taloudellinen turvallisuus vaikuttaa osaltaan asuntojen kysyntään. INVESTOINNIT Vason hankeputki ja investoinnit ovat kuluvana vuonna vahvat. Hankeputken ennakoidaan jatkuvan myös vuonna 2022 vahvana ja rakenteilla olevien asuntojen määrän olevan noin 100 asunnon vuosittaisella tasolla. Talousarvion uudistuotantoinvestoinnit vuonna 2022 käsittävät arviolta kahden kerrostalokohteen ja kahden rivitalon rakentamisen käynnistymisen. Olemassa olevaan kiinteistökantaan Vaso investoi

perusparannusten ­kautta. Suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä kiinteistöjen kunnossapidossa jatketaan. Perusparannuksia Vason kiinteistöissä ennakoidaan vuonna 2022 olevan käynnissä seitsemässä kiinteistössä. Lisäksi vuonna 2022 päivitetään taloushallinnon järjestelmät ja viimeistellään nyt käynnissä oleva opera­ tiivisten toimintojen tietojärjestelmämuutos. VASTIKE Vason vastikekehitys on ollut maltillista kiinteistöjen ­ylläpitokustannusten nousuun verrattuna. Ensi vuodelle laaditut kiinteistöjen ja koko Vason talousarvio päätyvät maltilliseen keskimääräiseen 0,8 prosentin vastikkeen korotukseen. Talousarviossa on huomioitu kiinteistökannan ikääntyminen ja sen vaatima korjaustarve. Saamme kuiten­ kin helpotusta vastikkeiden nousupaineeseen pienen­­ ty­neistä pääomakustannuksista ja onnistuneista kil­pai­lu­­tuk­sista. Näiden muutosten jälkeen keskivastike on 10,68 €/m2/kk i­lman veden osuutta.

Korjaukset

Lainojen lyhennykset Vastikkeet Lämmitys Vesi ja jätevesi Käyttö ja huolto Vuokrat Käyttökorvaukset

Tulot yhteensä 25 887 253,72 €

Sähkö Kiinteistövero Jätehuolto Muut kulut (henkilöstö) Korkokulut ja muut rahoituskulut

Menot yhteensä 25 887 253,72 € KOTIVASO • 15


• teksti MIIKKA RUSI • havainnekuvat CASAGRANDE OY

Vanhan makeistehtaan ja panimon jalanjäljillä

Hae asuntoa jo nyt! Villa Gardbergin asuntoihin on nyt mahdollista jättää hakemuksia. Lue lisää ja hae: vaso.fi 16 • KOTIVASO


Vason seuraava kiinteistö nousee kauniin vehreään Turun Kärsämäkeen. Kesällä 2022 valmistuvan Villa Gardbergin nimi viittaa alueen kiehtovaan – ja makeaan teollisuushistoriaan.

K

AUNIIT RINTAMAMIESTALOT ja omenapuut luovat ympärilleen tuttuja, kotoisia näkyjä ja tuoksuja Turun Kärsämäen vanhalla työläis-

asuinalueella. Runosmäen ja Impivaaran kyljessä sijaitseva Kärsämäki on urbaania Turkua, sillä matkaa keskustaan on vain nelisen kilometriä. Silti tunnelma on ehdottomasti luonnonläheinen ja tyyni. – Kärsämäki on erittäin s­ ympaattista ja helposti lähestyttävää seutua. Alue on omakotitalo- ja rivitalopainotteinen, ­mutta monimuotoinen ja talokannaltaan vaihteleva, toteaa Vason toimitusjohtaja ­Maria Aspala. Kärsämäkeen on tehty viime vuosina vain vähän suurempia uudisrakennus­ kokonaisuuksia. Siksi rakenteilla oleva Vason Villa Gardberg on alueella tietynlainen harvinaisuus. – Erityisesti tällaisia kiinteistöjä, joissa o ­ lisi uusia, laadukkaita perheasuntoja, ei ole juurikaan tullut. Ei ole yksinkertaisesti ­ollut sopivia paikkoja, mihin kaavoittaa. SUOMALAISTEN MAKUJEN HISTORIAA Villa Gardbergin sijainti on poikkeukselli­ sella tavalla kiinnostava, sillä kohde raken­

Villa Gardberg • 24 asuntoa: 2 rivitaloa, 2 luhtitaloa ja 1 paritalo • Huoneistotyypit: 2h+kt+s, 42-49,5 m2 3h+kt+s, 55-73 m2 4h+kt+s, 76-79 m2 5h+kt+s, 96-108,5 m2 • Lämmitys ilmavesi­ lämpöpumpuilla • Huoneistoissa älykäs huoneistoautomaatio­järjestelmä • Osassa autopaikoista lataus­­ paikka sähkö- ja hybridiautoille

tuu vastapäätä vanhaa Hellaksen, si­t­ tem­min Leafin, makeistehdasta. Vuoteen 2006 asti toiminnassa olleen tehtaan tilois­sa on nykyisin urheilukeskus Leaf Areena. Hellaksen ja sen ikoniset tuotteet, kuten Jenkki-purukumin ja Budapest-suklaan tuntevat lähes kaikki, mutta harvem­ pi tietää Hellaksen perustaja Anton Rudolf Gardbergin (1873–1932) toisesta liiketoiminnasta – nimittäin olutpanimosta. – Gardberg piti Hellaksen Osakepanimoa juuri samalla paikalla, johon Villa Gardberg nyt rakentuu. Siksi asuinalue ­nimetään Bryggerietiksi. – Tämä eri aikakausien näkyminen tuo alueelle kiinnostavaa kerroksellisuutta, kehuu Aspala. Kärsämäen alueen erityisiin vahvuuksiin kuuluvat myös monipuoliset liikunta- ja urheilumahdollisuudet. Leaf Areenan lisäksi lähistöltä löytyy myös hyvät lenkkeilymaastot ja Impivaaran uima- ja urheiluhallit sekä talvisin hiihtoladut.

MODERNIA RAKENTAMISTA YMPÄRISTÖ HUOMIOIDEN Maria Aspala kuvailee Villa Gardbergia moderniksi kohteeksi, jossa on sekä isompia, erityisesti lapsiperheille sopivia asuntoja, että pienempiä kaksioita. – Emme ole lähteneet jäljittelemään vanhempia rakennuksia, vaan teemme selvästi nykyaikaista rakentamista. Pohjaratkaisut ovat selkeitä ja valoisia, ja julkisivun maailma on tummaa, viimeisteltyä ja modernia. Osassa asunnoista on näkymä Leafin suuntaan, osasta näkyy takana oleva Paltanpuisto. Vanha rakennuskanta ja alueen kerroksellisuus huomioidaan Aspalan mukaan esimerkiksi pihasuunnittelulla. – Haluamme luoda pihoilla ja viherkasvillisuudella jatkumoa, emmekä tehdä tarpeettomia raja-aitoja uuden ja vanhan väliin. Rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä, ja asuntojen haku on avautunut marraskuun lopussa. – Valmista tulee kesäkuun 2022 loppuun mennessä.

KOTIVASO • 17


RAGNARINKIVI

teksti SARI LOMMERSE • kartta TIINA VALVE

Perusparannus 2022 Finnberginkatu 1, 5, 8, 12, 14 ja Salokivenkuja 1,Turku

VASO KORJAA JA RAKENTAA

43 asuntoa

Soininen Tikanmaa Kuua

RAISIO

kauppakeskus Mylly

Runosmäki

Kuloinen Teräsrautela

NAANTALI

Mälikkälä

Ihala Kaanaa

Rauni

UUNILINTU Perusparannus 2022 Kallastenkatu 47, Raisio 8 asuntoa

KERTTULANNIITTY

TURKU

Perusparannus 2022 Kokinvuorenkatu 15, Raisio 22 asuntoa

UUDISKOHDE

RUUSTINNA

Ruissalo

RAUHANKATU 8 Perusparannus käynnissä

Valmistuu tammikuussa 2022

Käsityöläiskatu 13, Turku

Kirkkoväärtinkuja 1b, Raisio

48 asuntoa

35 asuntoa Kukola Kaisrtarniemi

18 • KOTIVASO


Vaso käynnistää jatkuvasti uusia perusparannushankkeita. Perusparannuksen tavoitteena on saattaa kiinteistö teknisesti ja asumisviihtyvyydeltään uutta vastaavalle tasolle. Tällä hetkellä perusparannus on käynnissä viidessä kohteessa ja suunnitteluvaiheessa on seitsemän kohdetta. Uusia kohteita on rakenteilla neljä, joista kaksi Turkuun, yksi Kaarinaan ja yksi Raisioon.

KESÄPOUTA Perusparannus käynnissä Vesalankuja 8, Turku 42 asuntoa

UUDISKOHDE

Sähköautojen latauspisteiden asentamista perusparannusten yhteydessä jatketaan. Ohjeet eParkingin käyttöönottoon jaetaan kyseisten kiinteistöjen asukkaille.

VILLA GARDBERG Valmistuu kesäkuussa 2022 Kärsämäentie 68 C ja F, Turku Lue lisää s. 16

Vason kohde Perusparannettava

METSÄRINNE PUUTAKUJA 3 Perusparannus käynnissä

Uudiskohde

LIETO

Perusparannus 2022

Kohteessa sähköauton latauspiste

Löytänänkatu 4 ja 6,Turku 32 asuntoa

Puutakuja 3, Turku 31 asuntoa Vanhalinna

TAVASTINMÄEN MAMSELLI

Räntämäki Halinen

LEHDOKKI Perusparannus käynnissä

Perusparannus 2022

Hyvättyläntie 16, Lieto

Vähärasinkatu 4,Turku

Auranlaakso

28 asuntoa

34 asuntoa

istula Kohmo

UUDISKOHDE

Littoistenjärvi

Pääskyvuori

Lauste

PÄÄSKYNLINNA Valmistuu 2023. Myynti alkaa keväällä 2022

Littoinen

Pääskysillankatu 5, Turku

PÄÄSKYNPESÄ

VAAKUNANRIVI

Perusparannus käynnissä

Perusparannus 2022

Kotkankatu 4, Turku

Vaakunatie 7, Kaarina

36 asuntoa

kauppakeskus Skanssi

Piikkiö

20 asuntoa Piispanristi Tuorla

UUDISKOHDE

KARTANONPUISTO KAARINA

Valmistuu huhtikuussa 2022

OLAVINTYTÄR

Kartanontie 5 B, Kaarina

Perusparannus 2022

25 asuntoa

Mattelmäenkatu 1, Kaarina

Kuusisto

16 asuntoa KOTIVASO • 19


• teksti ja kuvat SANNA TUOMI

Jututimme Rauhankatu 8:n kiinteistössä asuvaa Jani Lahtelaa juuri ennen kuin hän pääsi muuttamaan takaisin perusparannettuun kotiinsa. Remontissa uusittiin lähes kaikki kodin pinnat ja kiintokalusteet.

Perusparannus­ remontin jälkeen koti on kuin uusi

J

ANI ON ASUNUT Rau­han­katu 8:ssa jo vuodesta 2003 asti. Hän kertoo viihtyneensä mainiosti, koska alue oli hänelle jo lapsuudesta tuttu. – Isoäiti asui viereisessä korttelissa. Vietin siellä paljon aikaani, ja parvekkeen kulmalta näen saman pihan, jossa leikin pikkupoikana. Siihen aikaan näissä kortteleissa oli vielä paljon puutaloja ja pihojen poikki oikaistiin kavereiden luo, Jani muistelee nuoruuttaan. Muutto asumisoikeuskotiin 2000-luvun alussa ei ollut sattumaa, vaan Janilla oli asunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero voimassa jo pidempään ennen oikean asunnon löytymistä. – Järjestysnumero tuli aikoinaan hankittua kaverin suosituksesta, ja kun tästä vapautui sopivan kokoinen koti, asia oli sillä selvä, Jani muistelee. – Asuin myös ennen muuttoa näillä kulmilla. Halusin asumisoikeuskodin, koska se tarkoittaa varmaa, pysyvää kotia, jota ei myydä alta. Vuokrakotiin verrattuna tämä oli iso asia muuttohalut­

20 • KOTIVASO

tomalle miehelle, joka on viihtynyt samassa kodissa jo 18 vuotta, Jani toteaa. Jani ei ole ollut mukana asukastoimikunnassa, mutta useita kehitysehdotuksia hän on kuitenkin vuosien varrella esittänyt toimikunnan puheenjohtajalle. – On hyvä, että asiat menevät sitä kautta eteenpäin ja Vasossa kuunnellaan asukkaiden ääntä. Niin saadaan näiden isojen perusparannusten lisäksi myös pieniä, ­arkea helpottavia muutoksia aikaan.

ASUKASHYVITYKSELLÄ UUSI LATTIA Juuri valmistuneessa perusparannus­ remontissa uusittiin lähes kaikki kodin pinnat ja kiintokalusteet, parvekkeen ­lattioita myöden. Kävimme Janin kanssa ihmettelemässä juuri valmistunutta, perusparannettua kotia, joka oli hänelle ­tuttu, mutta silti niin erilainen. Jani, kuten kaikki perusparannuksen läpi käyvät asukkaat, pääsi ennen remontin


PERUSPARANNUKSESSA asunnon remonttitarve suunnitellaan huoneistokohtaisesti. Lähtökohtaisesti alkuperäiset pinnat uusitaan muun muassa pesutiloissa ja keittiöissä. Samalla tilojen kalustus ajanmukaistetaan. Lisäksi pihoja kunnostetaan ja kerrostalojen parvekkeet lasitetaan. Autopai­ koitus siirtyy eParking-palveluun.

alkua valitsemaan kaikki kaapistojen, tasojen ja pintojen materiaalit ennakkoon esitetyistä vaihtoehdoista. – Mietin materiaaleja valitessani, että olisi ollut kivaa, jos vaihtoehdot olisivat värikkäämpiä, mutta on kyllä ymmärrettävää, että asunnot kalustetaan neutraalein värein. Ne ovat rauhallinen tausta kodille ja useimpien makuun. Voihan sitä väriä tuoda sitten sisustuksella lisää, Jani pohtii. – Voisi olla hyvä, jos materiaalikokonaisuuksista olisi jonkinlainen 3D-havainnekuva, niin tällainen amatöörisisustajakin saisi paremman käsityksen, miltä materiaalit näyttävät paikoillaan, hän jatkaa. Janilla oli vielä käyttämättä kanta-asiakashyvitys, jonka hän sai 15 vuoden asumisen jälkeen asunnon kunnostusta varten. Nyt oli oikea aika käyttää se. Niinpä Janilla on nyt asennettuna laminaatin sijaan vinyylilankkulattia ja keittiön mustan altaan kaverina linjakas musta hana. – Aika kivat bonukset, Jani sanoo hymyillen ja esittelee ylpeänä uutta lattiaansa. – Lattia onkin tyhjässä kodissa minusta se

näkyvin uudistus. Entinen vaalea muovimatto kävi silmääni jo useamman vuoden ajan, ja nyt asia korjaantui remontin yhteydessä. – Olen tyytyväinen myös tähän tummaan allaskokonaisuuteen, mattavalkoisiin laattoihin ja kivijäljitelmätasoihin, jotka sointuvat kauniisti lämminsävyisiin kaapin­ oviin. Pidän myös mustista vetimistä, jotka valitsin altaan ja hanan kaveriksi. Onneksi keittiön työtason pinta on kuitenkin vaalea, muuten kokonaisuus olisi liian tumma. KIITETTÄVÄÄ YHTEISTYÖTÄ Kun kysymme, mikä on parasta uusitussa kodissa, vastauksena on juurikin tuo uusi mustavalkoinen keittiö ja toimivampi kylpyhuoneen kalustus. Nyt löytää pyykit ja pesuaineet paikkansa, ja erillinen WC sai myös lisää säilytystilaa laadukkailla laatikostoilla. Yhteistyö kiinteistöpäällikkö Teppo Heinosen kanssa saa Janilta kiitettävän arvosanan. 10+ hän äityy kehaisemaan. – Kiinteistön perusparannusremontti on

iso projekti meille asukkaille, ja monta kertaa on tuntunut, että valmistuuko tämä koskaan. Nyt, kun pääsee muuttamaan takaisin omaan kotiin ja saa ensimmäiset kahvit keitettyä uudessa keittiössä, remonttiaika taitaa unohtua melko pian, Jani huokaa. Makoisia kahvihetkiä uusittuun kotiin, Jani!

KOTIVASO • 21


VA SO LAI N EN

• teksti ja kuva SANNA TUOMI

Kirsi opiskeli aikuisiällä uuteen ammattiin Isännöitsijämme Kirsi Tilkkanen kaipasi asiakaskohtaamisia ja nauttii nyt uudesta työstään.

K

EVÄÄLLÄ VASOLLA ALOITTANUT isännöitsijä Kirsi ­Tilkkanen istuu alas kahvikuppi kädessään. Hänen silmiinsä syttyy kirkas palo, kun kysymme, miten hän on viihtynyt uudessa työssään. – On ihana jälleen kohdata ihmisiä ja auttaa asukkaita arjen asioissa ja asukaskokouksissa. Olin pitkään töissä Stockmannilla kodinosaston päällikkönä, ja siellä opin, miten tärkeä paikka koti on ihmiselle. Nyt olen ymmärtänyt, miten asumisen viihtyvyyteen vaikuttaa kauniiden somisteiden lisäksi myös kodin ja taloyhtiön hyvä hoito, Kirsi pohtii. – Rakastan sisustamista ja huomaan aika usein, että kalustan ja sisustan mielessäni kohteemme, kun pääsen kurkistamaan tyhjiin neliöihin. Viimeksi niin kävi Ruustinnan uudiskohteessa, joka valmistuu tammikuussa Raisioon. Stockalta Kirsin tie vei useaksi vuodeksi Fortumiin, ja hän kouluttautui isännöitsijäksi. –Tyttäreni näki viime keväänä Vason ­ilmoituksen, jossa haettiin isännöitsijää.

22 • KOTIVASO

Haastattelujen jälkeen olin niin halukas tulemaan tänne töihin, että iso itkuhan siinä pääsi, kun kuulin, että minut oli valittu. Itseasiassa kyyneleet virtasivat niin, että jouduin odottelemaan aika pitkään linja-autoaseman parkkipaikalla ennen kuin uskalsin jatkaa matkaa, hän hymyilee muistellessaan. PUUTARHASTA HYVÄÄ MIELTÄ Alku on ollut uuden oppimista. – Töihin tuloni jälkeen olen tutustunut kaikkiin 32 kiinteistöön, jotka ovat vastuullani, tavannut asukkaita asukaskokouksissa, tehnyt huoneistotarkastuksia sekä järjestänyt asukastoimikuntien tapaamisia. Osan työajasta on kesän ja syksyn aikana haukannut myös uusi Tampuuri-ohjelmisto ja Vason asukasportaalin uudistus. – Välillä tulee tehtyä todella pitkiä päiviä, sillä kokoukset asukkaiden kanssa ajoittuvat aina ilta-aikaan, mutta onneksi kotona odottaa kärsivälliset tukijoukot: mies, kissat Mörkö ja Haamu sekä löytökoiramme Topi, Kirsi sanoo kiitollisena saamas-

taan tuesta. Pitkien päivien vastapainoksi Kirsi ryntää puutarhaan aina, kun se on mahdollista. – Puutarhatyöt vievät ajatukset pois arjesta ja mieli saa hoitoa, kun upottaa kädet multaan tai ottaa haravan käteen. Muutamassa kohteessani on tehty syksyllä mittavia pihaprojekteja ja olen aina yhtä ilahtunut, jos asukkaat esittävät toiveita ja ovat innokkaita huolehtimaan pihan istutuksista tai vaikkapa viljely­laatikoista. Oma piha on myös perheen pienimmille helppo paikka tutustua kasvun ihmeisiin. Meilläkin vierailee säännölli­sesti 2-vuotias puutarhurin alku, lapsenlapseni, joka on aina valmis auttamaan. Kysymme kahvihetken päätteeksi, mikä Kirsin mielestä on parasta hänen työssään. Vastaus tulee nopeasti. – Asukkaat ja työkaverit. Paperit, numerot ja tietokoneet eivät hymyile takaisin, mutta ihmiset ympärillä tekevät sen. Kirittävät parempiin suorituksiin ja kannustavat jatkamaan.


V

UODEN kevät- ja syystalkoiden sekä pihajuhlien jäätyä väliin, ­Tove otti yhteyttä isännöitsijään ja ehdotti, että asukastoimintaan varatut rahat käytettäisi tuomaan joulumieltä ja valoa asukkaille. Mahtava idea! Tove on asunut perheineen Kuninkaanlaaksossa jo vuodesta 2014, alun perin kolmiossa. – Olimme Janin kanssa jo pitkään sitä mieltä, että Kaarina on perheellemme hyvä kotipaikka ja tartuimme tilaisuuteen heti, kun täältä vapautui sopiva koti meille. Lisäneliöt ja huoneet tulivat ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua ja vaihtoprosessi oli helppo Vasolla. Vappuna 2017 pääsimme muuttamaan pihan yli isompaan kotiin, jossa asumme edelleen, Tove kertoo. Koko aikuisikänsä yhdistystoiminnassa olleelle Tovelle on itsestään selvää, että hän haluaa olla aktiivisesti mukana myös Kuninkaanlaakson asukastoimikunnassa. Päivätyö Åbo svenska församlingin viestintä- ja seurakuntasihteerinä pitää hänet kiireisenä, mutta antaa samalla myös valmiudet kirjoittaa K ­ uninkaanlaakson vuosittaiset asukas- ja tapahtuma­ tiedotteet.

• teksti ja kuva SANNA TUOMI

I

”Yhdessä tekeminen tuo naapurit tutuiksi” KÄVIMME JOULUKUUSSA 2020 tapaamassa Kaarinassa ­Tove Peltoniemeä, aktiivista Kuninkaanlaakson asukastoimikunnan puheenjohtajaa. Tove puolisoineen oli kirpeässä pakkasillassa jakamassa kiinteistön asukkaille joulutervehdyksiä asukastoimikunnan jäsenen Aarne Rourun kanssa.

AKTIIVINEN ASUKASTOIMIKUNTA Asukastoimikunta on toteuttanut vuosien varrella muun muassa frisbeegolf-­ korin sekä jalkapallomaalin ja -kentän takapihalle. Pihojen kaunistukseksi on tehty myös muun muassa kukkalaatikoita ja vuosittaisiin pihajuhliin on varustauduttu rengaspolttimella ja lettupannulla. – On niitä pihajuhlia joskus vietetty autokatosten suojassakin, kun on oikein satanut, Tove muistelee. Kysyimme Tovelta, mitä aktiivinen ­asukastoiminta sitten antaa tekijälleen. – Olen itse viettänyt lapsuuteni saaristossa. Siellä kyläyhteisössä kaikki tunsi­vat toisensa, apua sai ja sitä tarjottiin aina. Yhdessä tekeminen tuo naapurit t­utuiksi lisäten asumisviihtyvyyttä ja lasten on hyvä tietää, että lähellä on tuttu­ja ja turvallisia aikuisia koulupäivän jälkeen. Asukastoimikunnan työtä on helpot­ tanut hyvä yhteys isännöitsijään, ja ­hänelle lähteekin tästä erityiskiitos. Myös Kuninkaanlaakson huoltoyhtiö saa kehut puheenjohtajalta. Jos on joku asia ollut rempallaan, se on aina hoidettu kuntoon ripeällä aikataululla. Vaso-asumisen parhaita puolia onkin asumisen huolettomuus ja se, että omaan kotiin voi valita mieluisat värit ja tapetit seiniin. Siitä se kodikkuus syntyy.

KOTIVASO • 23


Joulutarjous saunan siivoukseen TurkuTiimi Oy tarjoaa Vason asukkaille kylpyhuoneen ja saunan pesun tai höyrypesun hintaan 110 € (sis. alv). Tarjous on voimassa 31.1.2022 asti.

TE

VETULOA

Ärrä on Suomen suurin kahvilaketju!

Tilaukset ja lisätiedot: Päivi, puh. 050 301 1299

R-KIOSKI TURKU LINJA-AUTOASEMA MA-PE 6-21 | LA 8-21 | SU 9-21

Valmistamme mittatilauksena laadukkaat liukuovet, liukuovi­ kaapistot, walk­in closetit, tilanjako­ovet ja seinät, pocket door­ovet sekä ladon ovet.

Ilmoitus Vaso sopinut

TURKUTIIMI Vaso Verkkokaupasta voit tilata sopinutmittojesi mukaan. liukuovet Tarjoamme suunnittelu­ ja mittakäynnin veloituksetta kotiisi Varsinais­Suomen alueella. Luxovia Oy 045 311 3356 www.luxovia.fi Voudinkatu 35 B 2 21200 Raisio

Hei vasolainen yrittäjä, taiteilija tai kirjailija! Haluatko mainoksesi seuraavan Kotivason takasivulle? Ota yhteyttä: vaso@vaso.fi facebook.com/vasokoti

instagram.com/vasokoti

linkedin.com/company/vaso-oy


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.