Kotivaso 1/24

Page 1

KOTIVASO

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n asukaslehti • 1/2024

Vaso kilpailuttaa huoltoyhtiöt – tavoitteena sujuvampi arki

Kirstinpuisto – modernia kaupunkiasumista

ASUMISEN ONNEA KERTTULASSA

Vaso­kodit houkuttelevat yhä useampia

VUOSI 2024 on käynnistynyt Vasossa kiireisissä merkeissä. Kohtuuhintaisen asumisen kysyntä nousee taloudellisesti epävarmoina aikoina, joten korkea inflaatio ja nopeasti noussut korkotaso ohjasi asunnonhakijoita valitsemaan kodikseen asumisoikeusasunnon. Asumisoikeusasuntojen entistä parempaan kysyntään Vason toimialueella vaikuttaa myös talousalueen muuttovoittoisuus. Varsinais-Suomi oli vuonna 2023 muuttovoittoinen noin 5 200 asukkaalla. Edellä mainittu tarkoittaa, että lähes kaikki Vaso-kodit ovat löytäneet asukkaansa.

Vason toimintaa on säännelty monilla eri tasoilla, ja lainsäädännön muutokset vaikuttavat merkittävästi toimintaamme. Vuoden 2023 syksyllä voimaan tullut asumisoikeuslain järjestysnumero- ja asukasvalinnan uudistus otettiin sujuvasti osaksi Vason toimintaa niin tietotekniseltä kuin henkilöstön osaamisenkin näkökulmasta. Myös asunnon hakijat näyttävät löytäneen hyvin uuden järjestysnumerohaun ja tarvetta asumisoikeusasunnoille näyttäisi olevan tulevaisuudessakin.

Vilkkaan asumisoikeusasuntokysynnän ja uuden asukasvalinnan lisäksi Vasossa on valmisteltu hallituksen johdolla uutta strategiaa. Strategiatyöhön on osallistunut laajasti sidosryhmiämme ja asukkaiden edustus on ollut kattava aina yksittäisistä asukkaiden satunnaishaastatteluista Yte-workshopiin. Tulevaisuuden suunnitelmamme sisältävät jatkuvan investoinnin asumisen innovaatioihin ja asumisen tuotekehitykseen, asukaskokemuksen parantamiseen sekä kestävään ja vastuulliseen liiketoimintaan. Strategiamme julkaistaan kevään aikana ja viestimme siitä monikanavaisesti asukkaillemme.

Jäljempänä tästä lehdestä löydät monta uutta ja mielenkiintoista asiaa, kuten tietoa päivittyneestä kanta-asiakasohjelmasta

Hyviä lukuhetkiä ja aurinkoista kevättä toivottaen Maria

Tässä lehdessä

4 Ajankohtaista Vasossa

6 Uuden kodin viehätys Lauran ja Eemelin toinen Vaso­koti on Lehtokertussa

9 Hauatko vaihtaa asuntoa?

Toimi näin

10 Viihtyisä Kirstinpuisto laajentaa Turun keskusta-aluetta

Vaso rakentaa

12 Tällaisia koteja suomalaiset hakevat Aran tilastoja asumisoikeusasumisesta

Laura ja Eemeli muuttivat Raision Lehtokerttuun

“Kerttulassa on pururata, kuntoportaat ja jopa ulkoliikuntasali.”

KOTIVASO • numero 1/2024 • julkaisija Varsinais­Suomen Asumisoikeus Oy • päätoimittaja Maria Aspala • toimitus VASO: Maarita Lund ja Marko Äijälä sekä Hansdotter: Sara Kauppila, Anna Korpi­Kyyny ja Miikka Rusi • taitto Hansdotter / Tiina Valve • valokuvat Tuomas Hinkkanen, Juha Laukkanen/Pixelate Media, Anni Savolainen, Bo Business, Museovirasto, Turun museokeskus, Sarc + Sigge, iStock, Shutterstock • painopaikka Newprint Oy • painosmäärä 3 400 • yhteystiedot Rauhankatu 4, 20100 Turku, puh. 02 274 7000, vaso.fi, vaso@vaso.fi • Lehden toimitusneuvostoon osallistuivat asukkaiden yhteistyöelin YTE:n tiedotusryhmästä Kari Kuloila ja Kari Vainio

6
2 • KOTIVASO

13

Potkua pihapiiriin

Kirstinpuistoon rakentuu Vason uudiskohde Artemis, joka tarjoaa modernia kaupunkiasumista uudesta kodista haaveileville.

LUE LISÄÄ SIVULTA 10

Aktiivinen Vaso­asukas kannustaa lapsia ja nuoria pihapeleihin

14 Tavoitteena sujuvampi arki

Vaso kilpailuttaa huoltoyhtiöt

16

18

20

Asukkaiden uusi

Pistepankki

Vaso kehittää

Vaso korjaa ja rakentaa

Vaso-asukkaiden tyytyväisyys kasvoi

Vaso lukuina

21 Kerhohuone palvelee ja yhdistää

22 Aidosti välittävä isännöitsijä

Vasolainen

9 Näin vaihdat asuntoa

21

Asukkaiden yhteiset kerhohuoneet lisäävät yhteisöllisyyttä

Uusi isännöitsijä

Leea Toivanen

"Vasolaisuudessa korostuu aito välittäminen ja yhdessä tekeminen.”

LEEA TOIVANEN

22
10
SARC
SIGGE
kuva
+

Valtakunnallinen aso­edustuskunta

Uudistunut asumisoikeuslaki toi mahdollisuuden päästä vaihtamaan ajatuksia asumisoikeusasumista koskevissa asioissa valtakunnallisessa neuvottelukunnassa.

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ NIMITTÄÄ kustakin asumisoikeusyhtiöstä jäsenet niin yhtiön kuin asukkaidenkin osalta. Asukkaat valitsevat omat jäsenehdokkaansa kevään Vaso-kokouksessa nyt ensimmäistä kertaa.

– Hienoa päästä keskustelemaan asumisoikeusasumisen ajankohtaisista aiheista ja kehityskohteista. Pääsemme jakamaan omia kokemuksiamme ja kuulemaan uusia ajatuksia kollegoiltamme ympäri Suomea. Toimintaympäristömme on muutoksessa ja tämän kaltaiselle foorumille on iso tarve tällä hetkellä, sanoo Vason toimitusjohtaja Maria Aspala

Palohälyttimet ovat jatkossa

Vason vastuulla

Uudistuneen pelastuslain myötä rakennuksen omistaja vastaa jatkossa siitä, että kotona on toimiva palohälytin. Vastuu palohälyttimien tarkistuksesta ja uusimisesta siirtyy Vasolle siirtymäajan, eli vuoden 2025 loppuun mennessä.

Asukasopas

UUNITUORE ASUKASOPAS tullaan jakamaan jokaiseen Vaso-kotiin vielä ennen kesälomia. Asukasoppaasta löytyy kattavasti ja monipuolisesti tietoa ja ohjeistusta asumisen alkuhetkistä aina poismuuttoon asti.

YHTEISKÄYTTÖAUTOJEN TUTUSTUMISTARJOUS

-50%

Vason kiinteistöjen pihoilla olevissa 24Rentin yhteiskäyttöautoissa on kesän ajan kokeilutarjouksena ensimmäinen vuokraus puoleen hintaan. Tutustumistarjous on kaikille Vason asukkaille. Etu koskee varauksen ensimmäistä neljää tuntia ja on voimassa arkisin kesä-, heinä- ja elokuun ajan.

Vason autot löydät osoitteista Pääskysillankatu 5 (Turku), Käsityöläiskatu 13 (Turku), Ahterikatu 10 (Turku), Kerttulantie 16 (Raisio) ja Lautakunnankatu 12 (Kaarina). Saat edun käyttöösi osoitteessa www.24rent.fi. Autoa varatessa käytä koodia VASOKOKEILU.

AJANKOHTAISTA
4 • KOTIVASO

Luonto heräilee kevääseen

Lisääntynyt valo ja luonnon vehreytyminen ilahduttavat pitkän talven jälkeen. Lämpimämpi kevätsää houkuttelee monia suuntaamaan ulos nauttimaan heräilevästä luonnosta.

MYÖS VASO-KOTIEN LÄHEISYYDESTÄ löytyy useita hienoja ulkoilumahdollisuuksia, kuten Halistenkoskelta lähtevä luontoreitti, joka kuljettaa reippailijoita pitkin kaunista Aurajoen rantaa. Yli-Maariasta löytyy myös useita luontopolkuja, jotka kiemurtelevat Maarian altaan läheisyydessä. Lintujen hilpeä sirkutus on jokaiselle tuttu kevään merkki. Lintujen kevätpuuhia voi seurata niin luonnossa kuin omalla pihallakin. Innokkaimmat lintuharrastajat voivat ladata ilmaisen Muuttolintujen kevät -sovelluksen, jonka avulla pystyy havainnoimaan eri lintulajeja niiden laulun perusteella. Sovellus on ladattavissa AppStoressa ja Google Play -kaupassa.

Kevättä

pihaan

PIHATALKOOT ON MUKAVA tapa viettää yhteistä aikaa naapureiden kesken. Talkoiden järjestelyistä ja tiedottamisesta vastaa asukastoimikunta. Talkoolavojen, mullan, karikkeen ja muiden talkootarvikkeiden tilauksista asukastoimikunnan puheenjohtaja voi olla yhteydessä isännöitsijään.

Tarjoilut asukastoimikunta voi hankkia S-Business kortilla. Mikäli kortti vielä puuttuu, voi sen tilata isännöitsijältä.

KOTIVASO • 5

Uuden kodin viehätys

Raision Lehtokerttuun muuttaneet Laura ja Eemeli vaihtoivat kerrostaloasumisen rivitaloon. Vaihtaminen kannatti, sillä uudiskohteeseen on ollut ihanaa asettautua.

RAISION KERTTULASSA vallitsevassa rauhassa ei uskoisi olevansa noin 100 metrin päässä vilkkaasta 8-tiestä. Moottoritien äänien sijaan keväisenä iltapäivänä korvia voi höristää kohti lintujen hyväntuulista sirkutusta.

Rivitalokiinteistö Lehtokerttu onkin saanut nimensä niityillä asustavan lintu-

lajin mukaan.

Yksi Lehtokertun asunnoista on sairaanhoitajana työskentelevän Lauran ja konetekniikan insinööriksi opiskelevan Eemelin 68,5-neliöinen kolmio. Kolmantena asukkaana kotia vartioi 1-vuotias kääpiöpinseri Nafta.

– Muutimme kerrostalosta rivitaloon, mikä tekee koiratalouden arjesta hel-

pompaa. Täällä on hyvät lenkkimaastot ja saatiin aidattua myös takapihalle koiralle oma alue, Laura kertoo. Iloa on tuonut myös kodin uutuudenkarheus. Missään ei ole aiempia käytön jälkiä, ja kodin saa ottaa haltuun sen ensimmäisenä asukkaana.

– Siinä on jotain ihanaa, kun kaikki on uutta. Olen nauttinut uuden asunnon

VASO-KOTI
teksti MIIKKA RUSI • kuvat TUOMAS HINKKANEN
6 • KOTIVASO

“Siinä on jotain ihanaa, kun kaikki on uutta. Olen nauttinut uuden asunnon sisustamisesta oman näköiseksi kodiksi.”

sisustamisesta oman näköiseksi kodiksi.

Eemelille yksi erityisen tärkeä asia muutossa ja uudessa kodissa on oman varastotilan saaminen käyttöön.

– Sille on moottoripyörän ja auton omistajana todella paljon käyttöä, hän kertoo.

INSPIROIVAA SISUSTAMISTA

Lehtokertun asunnoissa oli kaksi värimaailmavaihtoehtoa – Päivänpaiste ja Aamurusko.

Eemeliä ja Lauraa vaihtoehdoista enemmän viehätti Päivänpaiste-niminen sisustusvaihtoehto, jossa pehmeän greigen seinävärin parina ovat vaaleahkon tammen sävyinen lattia ja keittiön työtasot.

– Pidän tästä keittiöstä olohuoneeseen avautuvasta isosta avonaisesta tilasta. Voi laittaa samaan aikaan ruokaa, kun ystävät ovat kylässä, ja seurustella olohuoneen suuntaan, Laura kehuu.

Suomen kaunein koti -TV-ohjelmasta tutun “punaisen maton” molemmat laittaisivat olohuoneeseen sohvan äärelle, paikkaan, josta näkee hyvin ulos ja samalla sisältä kodin parhaat puolet.

Laura kertoo, että inspiraatiota kodin sisustusvalintoihin saatiin somen lisäksi erityisesti sohvavalinnasta. Se oli nimittäin ensimmäinen uuteen kotiin tehty hankinta.

– Tiesimme, että haluamme juuri tuon sohvan, ja sen perusteella alettiin miettiä muuta kokonaisuutta. Tammen väriset keittiötasot ohjasivat myös valintoja –halusimme valita puupintoja myös muualle.

HELPPOA LIIKKUMISTA

Noin puolen vuoden kokemuksen perusteella arki Lehtokertussa on toimivaa ja rivitaloasuminen on lähtenyt Lauran ja Eemelin mielestä mukavasti liikkeelle.

“Opiskelijana

on mahdollista saada myös asumistukea asumisoikeusasunnossa.”

KOTIVASO • 7

Lehtokertun etäisyyksiä

Kirpputori (Alisan ihmemaa) 150 m

K-Market Kokinvuori ......... 200 m

Veitikanraitin päiväkoti 300 m

Kerttulan koulu 750 m

Raision keskusta 2,5 km

Turun keskusta 10,5 km

Kesällä uusi asunto pääsee vielä täyteen potentiaaliinsa, kun oman takapihan saa kunnolla käyttöön ja voi tehdä suunnitelmat vihersisustuksesta.

– Vielä ei olla ehditty järjestää ystäville tupaantuliaisia. Ollaan odoteltu kelien lämpenemistä riittävästi, jotta tarkenee istuskella terassilla, Laura naurahtaa.

Vaso-kokemuksena Lehtokerttu ei ole pariskunnan ensimmäinen, sillä aiempi koti löytyi Melodiasta Raision Tornikadulla. Aluksi uutta kotia haettiin myös Naantalista, jossa Vasolla on niin ikään rivitaloja.

– Vaso-asuminen on mielestämme riskitöntä ja helppoa. Nykyinen korkotilanne vaikutti tietysti ostohalukkuuteen. Opiskelijana on mahdollista saada myös asumistukea asumisoikeusasunnossa, Eemeli kertoo.

Raisio ja Lehtokerttu olivat lopulta

luonnolliselta tuntuva valinta. Lauran työpaikalle Raision terveyskeskukseen on lyhyt kävelymatka ja Eemelin on näppärää kulkea Turkuun tekemään opintojaan.

Kaikki on siis lähellä – myös erinomaiset ulkoilumahdollisuudet koiran kanssa tai yksikseen.

– Tämä on rauhallinen alue, jossa on hyvät lenkkipolut ja liikuntamahdollisuudet. Kerttulassa on pururata, kuntoportaat ja jopa ulkoliikuntasali.

PALJON UUSIA TUTTAVUUKSIA

Lehtokertun kuudessa asumisoikeusrivitalossa naapureilla on takana vasta noin puoli vuotta yhteistä eloa. Moni naapureista on kuitenkin ehtinyt tulla tutuksi ja omaa yhteisöllisyyttä muodostua: kiitos erityisesti lemmikkien.

– Täällä on paljon koiratalouksia, joten Naftan kanssa lenkille mennessä saa

yleensä joka kerta uuden tuttavuuden, Laura kertoo.

Lehtokertussa palvelut ovat lähellä, sillä päiväkoti, koulu, sairaala ja terveyskeskus löytyvät kaikki alle kilometrin säteellä. Aivan vieressä on myös lähikauppa, jonka yrittäjän esittäytyminen jäi asukkaille heti mieleen.

– Kun muutettiin, niin kaikki asukkaat saivat postia kauppiaalta. Hän esitteli itsensä ja kirjeen mukana tuli kuponki, jolla sai hakea kaupasta ilmaisen suklaalevyn. Se oli hauska ele.

Lauran ja Eemelin toinen Vaso-koti on vahvistanut luottoa asumisoikeuden hyviin puoliin. Lehtokerttu oli heille ratkaisu, joka palvelee arjen tarpeita juuri nyt erinomaisesti.

– Ollaan viihdytty erittäin hyvin. Vason sisällä asunnosta toiseen vaihtaminen oli helppoa, ja kaikki on sujunut hienosti

8 • KOTIVASO

Haluatko vaihtaa asuntoa?

Toimi näin.

Jos haaveilet uudesta kodista, älä suotta emmi, sillä asunnon vaihto Vason sisällä on tehty helpoksi ja sujuvaksi.

Asunnon hakeminen tapahtuu hieman eri tavalla riippuen siitä, haluatko vaihtaa asuntoa omassa asuinkiinteistössäsi vai haetko vaihtoa toiseen Vaso-kiinteistöön.

Asunnon haku käy helposti vaso.fi-sivuilla.

NÄIN VAIHDAT KOTIA VASOKIINTEISTÖSTÄ TOISEEN:

• Ensimmäiseksi kannattaa hakea asumisoikeuden järjestysnumero ja tutustua Vason asuntotarjontaan sekä tehdä asuntohakemus, joka toimii hakuvahtinasi.

• ARAn (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) myöntämän järjestysnumeron haku on helppoa. Vason verkkosivuilla on linkki ARAn järjestysnumerohakemukseen. Järjestysnumero on valtakunnallinen ja numero on voimassa kaksi vuotta.

• Voit täyttää asuntohakemuksen, kun olet saanut järjestysnumeron.

KODIN VAIHTO OMASSA ASUINKIINTEISTÖSSÄ:

• Jos haluat vaihtaa nykyisessä asuinkiinteistössäsi sinulle sopivampaan asuntoon, sinun ei tarvitse hakea järjestysnumeroa.

• Asunnon vaihtamiseen samassa asuinkiinteistössä on oma hakemus, jonka voit täyttää Vason verkkosivuilla.

• Kiinteistössä asuva asukas on aina etusijalla muihin hakijoihin nähden. Jos asuinkiinteistössä on useampi asunnonvaihtaja, on etusijalla asukas, joka on asunut pisimpään asunnossaan.

ASUNTOHAKEMUS

LÄHETETTY –SAAT OSTOTARJOUKSIA HAKUASI

VASTAAVISTA VASO-KODEISTA!

Kun asuntohakemuksesi on vastaanotettu, saat ostotarjouksia hakutoiveitasi vastaavista asunnoista. Ostotarjouksen lähettämisen jälkeen tarjouskierros suljetaan, jolloin ko. asunnon hakuun ei enää oteta vastaan uusia hakemuksia.

Mikäli tarjottu asunto kiinnostaa sinua, ilmoittaudu hakijaksi kyseiseen asuntoon hakuajan aikana. Voit ilmoittautua hakijaksi niin moneen asuntoon kuin haluat.

Hakuajan päätyttyä tarjoamme asuntoa etusijaiselle hakijalle. Hakijana sinulla ei ole velvoitetta ottaa asuntoa vastaan, eli voit huoletta kieltäytyä asunnosta, jos se ei tunnu juuri sinulle sopivalta kodilta. Asuntohakusi päättyy vasta, kun löydät uuden kodin tai järjestysnumerosi vanhenee.

UUSI KOTI LÖYTYY –ONNEA UUTEEN KOTIIN!

Kun uusi Vaso-koti löytyy, on suostumuksellasi mahdollista siirtää nykyisen asuntosi asumisoikeusmaksu uuteen asuntoon. Mikäli nykyisen asuntosi asumisoikeussopimus on pankissa lainan vakuutena, tarvitaan asumisoikeusmaksun siirtoon pantinhaltijan suostumus ennen uuden sopimuksen allekirjoitusta. Asunnoista maksetaan vastiketta päällekkäin muuton vaatimat päivät, jotka sovitaan ennen sopimuksen allekirjoitusta. Vason asuntomyynnistä saat ohjeistusta ja opastusta asunnonvaihdon osalta sekä neuvoja nykyisen asunnon irtisanomiseen.

KOTIVASO • 9

teksti ANNA KORPI-KYYNY • havainnekuvat BO BUSINESS

Turun keskusta laajenee uudelle Kirstinpuiston asuinalueelle

Kirstinpuistosta on syntynyt Portsan ja Iso­Heikkilän väliin oma uusi asuinalueensa. Se on lähellä sekä keskustaa että Ruissalon vehreitä maisemia.

Uudella asuinalueella rakentuu Vason uudiskohde Artemis, joka tarjoaa modernia kaupunkiasumista uudesta kodista haaveileville.

KAUPUNGINOSAN ERI­

KOISUUS on se, että kadunvarsipysäköintiä on vain vähän: katujen sijaan autot halutaan keskittää alueen pysäköintihalleihin. Vähentämällä kadunvarsipaikkojen määrää ja kaventamalla katuja Kirstinpuistoon on saatu tavallista enemmän tilaa polkupyörille ja jalankulkijoille.

Jos siis haaveilee autottomasta elämästä

lähellä keskustaa, on tämä mahdollista Kirstinpuistossa: alueen asukkaille on tarjolla vuokrattava yhteiskäyttöauto. Päärautatieasemalle, Aurajoen rantaan ja Kauppatorille pääsee nopeasti, vaikka kävellen tai pyörällä. Hyvät bussiyhteydet keskustaan sekä asuinalueen omat palvelut, kuten uusi K-Market ja Saippua Centerin harrastusmahdollisuudet, tekevät arjesta sujuvaa.

Myös viheralueisiin ja niiden toiminnalli-

suuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Korttelin taloilla on yhteinen sisäpiha, ja pihapiireistä rakennetaan viihtyisät ja vehreät. Samaa periaatetta noudatetaan myös lähipuistojen viherrakentamisessa.

Uudiskohde Artemiksen asunnoissa on suuret ikkunat, lasitettu parveke, ja osassa on myös oma sauna.

Myös yhteisöllisyyteen kannustetaan; Artemiksessa on yhteiseen ajanviettoon ja etätyöskentelyyn suunniteltu tila, jossa on myös sauna.

Artemiksen arvioitu valmistumisaika on tammikuussa 2025. Lue lisää: www.vaso.fi/artemis

VASO RAKENTAA
10 • KOTIVASO

Artemis

• Kirstintasku 2, 20200 Turku

• 5- ja 6-kerroksiset kerrostalot, Artemis A- ja B-talo

• 77 asuntoa

• asunnot 36,5–72,5 m²

• asukkaiden käytössä on vuokrattava yhteiskäyttöauto

• yhteisissä tiloissa mm. sauna, etätyötila ja polkupyörien pesupiste

• 12 sähköauton latauspistettä

ARTEMIKSELLE ON MYÖNNETTY VIHREÄ RAHOITUS

Kuntarahoitus myöntää Vihreän rahoituksen investointihankkeille, joissa syntyy selkeitä, mitattavia ja hyödyllisiä vaikutuksia

ilmastolle ja ympäristölle. Valitut hankkeet edistävät vihreää siirtymää, ilmastonmuutoksen hillintää tai siihen sopeutumista.

Iso-Heikkilän kasvitieteellinen puutarha vuonna 1939.

Historiasta

uuteen alkuun

Kirstinpuiston tarina ulottuu aina 1600­luvulle saakka. Asuinalue on saanut nimensä Ruotsin kuningatar Kristiinan mukaan.

1920 ­LUVULLA ALUEELLE perustettiin Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, joka muutama vuosikymmen myöhemmin siirrettiin Ruissaloon nykyiselle paikalleen. 1950-luvun jälkeen alue on ollut teollisuuskäytössä: sinne on sijoittunut esimerkiksi rakennusliikkeitä ja kaupungin varikko. Nyt historiallinen alue elää uutta aikaa ja on kasvamassa tuhansien ihmisten kodiksi.

Iso-Heikkilä Mikaelin kirkon tornista nähtynä vuonna 1908.

kuva MUSEOVIRASTO kuva TURUN MUSEOKESKUS
KOTIVASO • 11

Tällaisia koteja suomalaiset hakevat

ASUMISOIKEUSASUNNON HAKEMISESSA

tarvittavan järjestysnumeron myöntää nykyään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Muutoksen myötä ARAn palvelusta löytyvät nyt myös tiedot kaikista suomalaisista asumisoikeusasunnoista sekä niihin tehdyistä sopimuksista. Siksi uutta kotia hakevien taustoista ja asuntotoiveista sekä solmituista aso-sopimuksista kertyy uudenlaista valtakunnallista tietoa.

Tältä valtakunnalliset asumisoikeusasumisen tilastot näyttivät vuonna 2023:

Aran järjestysnumerorekisteristä myönnettiin 30 293 numeroa.

Uusien järjestysnumeroiden hakijoiden keski­ikä oli

50 vuotta

40 % hakijoista oli yli 55­vuotiaita.

Yli puolet asumisoikeussopimuksista tehtiin yksin. Lapsiperheiden osuus hakijoista oli 28 %.

40 % asui aiemmin vuokralla

18 % asui aiemmin omistusasunnossa

Joulukuussa 2023 aso-asuntojen käyttövastike oli koko maassa keskimäärin 12,6 €/m2. Vasolla vuoden 2023 käyttövastike oli 10,83 €/m2. Vuoden takaiseen verrattuna käyttövastikkeet kohosivat valtakunnallisesti 3,8 %. Vasolla käyttövastike nousi 1,3 % ja käyttövastikkeet olivat 22–24 % edullisempia kuin vastaavan kokoisten asuntojen markkinavuokrat.

Tiedot perustuvat ARAn järjestysnumeropalvelun dataan 1.9.2023–29.2.2024.

Valtakunnallisesti asumisoikeusasuntoihin tehtiin puolen vuoden aikana yli

3 600 sopimusta.

67 % uusia sopimuksia

30 % asunnon vaihtoja toiseen asumisoikeusasuntoon

3 % sopimuksen luovutuksia toiselta henkilöltä

Asunnoista kaksi kolmasosaa oli kerrostaloasuntoja.

29 % neliöt ja suuremmat

7 % yksiöt

30 % kolmiot

34 % kaksiot

Turun seudulla hakijoiden ensisijainen toive kunnasta:

Turku 58 %
18 % Raisio 11 % Naantali 10 % Lieto 3 % yhteensä
553 hakemusta
Kaarina
1
12 • KOTIVASO

Leevi, Janne ja Elmeri iloitsevat pihan uudesta palloiluseinästä sekä lämmittävästä kevätauringosta. Nyt kelpaa lasten pihalla pallotella!

Potkua pihapiiriin

Asukkaamme Janne Solavuoren ajatuksena oli houkutella lapset ja nuoret järkevään tekemiseen, tarjota paremmat puitteet ulkona olemiselle ja yhdessä puuhastelulle – antaa vaihtoehtoja houkutteleville ja koukuttaville älylaitteille.

TÄMÄ HIENO AJATUS jäi vahvasti mieleeni haastattelusta ja sai ajattelemaan, miten paljon me aikuiset voimme tehdä ja saada aikaan parantaaksemme lasten ja nuorten hyvinvointia, ja miksei myös pihapiirissä asuvien aikuistenkin.

Janne Solavuori on asunut perheineen 11 vuotta Vason Pastellin paritalossa. Perheeseen kuuluu vaimo Jenni, 10-vuotias poika Leevi ja kissaherrat Aapo ja Vilho. Asuttuaan 10 vuotta Tampereella perhe muutti Jannen tuttuihin lapsuuden maise-

miin Länsinummeen. Jannen isovanhemmat asuivat alueella jo silloin, kun talojen paikalla oli vielä vehreät, runsassieniset metsämaastot. Edelleen alueen rauhallisuus, suojaisa sijainti ja lähellä oleva luonto ovat saaneet Jannenkin perheen viihtymään alueella hyvin. Hyvät palvelut niin Länsikeskuksessa kuin Kuninkojan alueellakin helpottavat lapsiperheen arkea. Lastensuojelussa työskentelevälle Jannelle lapset ja nuoret ovat lähellä sydäntä. Kun pikkulasten leikkipaikka jäi tyhjäksi pihan lasten kasvaessa, kyseli Janne lasten ja nuorten omia toiveita piha-alueen parantamiseksi. Harrastavien nuorten toiveena oli saada kaikenlaiselle palloilulle oma aidattu alue, jossa heidän ei tarvitsisi pelätä pallojen sinkoilevan autojen päälle tai naapuruston pihalle, vaan saisivat rauhassa treenailla ja viettää aikaa yhdessä. Nyt vanha, käyttämätön hiekka-alue on kaivettu ylös, asfaltoitu ja aidattu, ja siihen rakentuu vaneroitu monitoimiseinä, johon tulee keskelle jalkapallomaali

ja sen yläpuolelle korisverkko. Aiemmin hankitut jääkiekkomaalit ovat ilahduttaneet jo talven aikana pihapiirin kiekon lämijöitä. Koska alueella ei ole nuorille suunnattua omaa paikkaa tai toimintaa, palloilualueelle ovat tervetulleita Pastellin lasten ja nuorten ystävätkin. Janne haluaakin korostaa sitä, että tarjoamalla nuorille mielekästä tekemistä, vältytään turhautumiselta ja saadaan aikaan paljon hyvää niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Idearikas Janne kokee, että myös oma asumisviihtyvyys lisääntyy toimimalla muidenkin asukkaiden iloksi ja hän onkin ollut aktiivinen mm. pysäköintiasioissa ja pihan kasvillisuuden hoitamisessa. Toiveina Jannella olisi saada nuorille vielä oma sisätila esimerkiksi biljardipöydälle, muutama lisäparkkiruutu asukkaiden kakkosautoille sekä lisää naapureita mukaan puuhastelemaan yhteisten asioiden eteen. Yhdessä tekeminen antaa hyvän mielen ja etenkin lapsilta tarttuu energiaa itseenkin!

KOTIVASO • 13
teksti Vason asuntoneuvottelija MAARITA LUND • kuva JUHA LAUKKANEN /Pixelate Media
teksti

Vaso kilpailuttaa huoltoyhtiöt

Tavoitteena sujuvampi arki

Vasossa on päivitetty huollon palvelukuvaus ja otettu käyttöön uusi dynaaminen hankintamalli. Nyt huoltoyhtiöiden kilpailutus on käynnistynyt ja tavoitteena on parempi huoltokulujen ennakoitavuus, laajempi tehtäväkuvaus huoltoyhtiöille ja sujuvampi arki asukkaille.

ENNEN KILPAILUTUSTEN

käynnistämistä Vasossa päivitettiin huoltosopimusten palvelukuvaus. Palvelukuvaukseen on haettu entistä enemmän huoltoon kuuluvia tehtäviä, jotta tuleva sopimus palvelee paremmin sekä asukkaita että kiinteistöä.

Uuden palvelukuvauksen avulla pystytään määrittelemään paremmin, mitkä kaikki asiat kuuluvat huoltoyhtiön vastuulle ja sopimukseen.

– Tällaisia määrityksiä voivat olla vaikkapa, miten lumityöt tulee tehdä sekä kriteerit kattojen ja rännien puhdistamisesta. Näin vältämme lisälaskutuksena tehtäviä töitä, sanoo kiinteistöpäällikkö Teppo Heinonen

Päivitetty huollon palvelukuvaus otetaan käyttöön 2–3 vuoden aikana jokaisessa Vaso-kiinteistössä, jotta huollosta aiheutuneita kuluja saadaan hillittyä ja taattua kaikille asukkaille tasavertaiset palvelut.

– Uusien sopimusten myötä kuukausihinnat todennäköisesti nousevat, sillä velvoittavia suoritteita on sopimuksissa enemmän. Kuitenkin huollon kokonaiskustannukset pysyvät lähes ennallaan lisätöiden määrän pienentyessä, jopa poistuessa.

Osassa kiinteistöistä asukkaat ovat toivoneet saman huoltoyhtiön jatkavan, mutta näidenkin yhtiöiden kanssa otetaan käyttöön uusi palvelukuvaus.

UUSI TAPA KILPAILUTTAA

Huoltoyhtiöiden kilpailutusta tehdään nyt uudella tavalla – dynaamisella hankintamallilla. Se tarkoittaa, että palveluntarjoajat voivat ilmoittautua mukaan milloin tahansa.

Kun Vason isännöitsijä sitten tekee kilpailutuksen tiettyjen kiinteistöjen huoltoyhtiöstä, kriteerit täyttäneille ilmoittautuneille lähtee tarjouspyyntö ja he voivat halutessaan vastata siihen. Hankintamalli

"Tarkoituksena on saada tänä vuonna noin 40 prosenttia kiinteistöjen huoltoyhtiöistä kilpailutettua."

on voimassa vuoden 2028 loppuun saakka.

– Tarkoituksena on saada tänä vuonna noin 40 prosenttia kiinteistöjen huoltoyhtiöistä kilpailutettua, sanoo Heinonen. Kilpailutuksen jälkeen isännöitsijällä on tärkeä rooli työn laadun arvioinnissa.

– Isännöitsijä ei voi kilpailuttaa kaikkia kiinteistöjään samaan aikaan, sillä uudet huoltoyhtiöt vaativat huomiota samoin kuin sen varmistaminen, että tuotettu palvelu vastaa palvelukuvausta.

KOKEILUNA ALUEHUOLTO Dynaamisen hankintamallin lisäksi Vaso kokeili aluehuoltoa pilottiprojektina Turun keskusta-alueella sekä Raisiossa. Aluehuollossa ajatuksena on, että huoltoliikkeestä kiinnitetään tietty henkilö, jolla on vastuullaan reilu kymmenen kiinteistöä alueella. Sopimuksessa on määritelty myös, että nimetty henkilö ei saa tehdä töitä muualla.

Aluehuolto-pilotteja oli kaksi, ja projektit ovat tulleet päätökseen. – Kokemusten perusteella päätimme jatkaa toisen huoltoyhtiön kanssa sopimusta, mutta tällä hetkellä meillä ei ole suunnitteilla ottaa aluehuoltoa muualla käyttöön. Kilpailutamme siis huoltoyhtiöt jatkossa dynaamisella hankintamallilla, sanoo Heinonen.

14 • KOTIVASO

Asunnossasi tai kiinteistössäsi on jotain epäkunnossa (esim. hana tai wc vuotaa, ilmanvaihto tai lämmitys ei toimi, sähköviat)

Huoltoyhtiö hoitaa nämä

Katso oman huoltoyhtiösi yhteystiedot asuinkiinteistösi ilmoitustaululta, OmaVasosta tai Vason verkkosivuilta: asukkaalle > huoltoyhtiö- ja isännöintihaku

Muut kiireelliset asiat (esim. putki vuotaa, ulko­oven lukko on rikki, akuutit sähköviat)

Oven avaukset

Muuttoilmoitukset ja nimenmuutokset (ilmoita nimenmuutos myös Vasolle)

Autotolppien avaimet

Pihojen kunnossapito (esimerkiksi hiekoitus, auraus, nurmikonleikkuu)

!
KOTIVASO • 15

teksti MARKO ÄIJÄLÄ • kuvitus VASO

Asukkaiden uusi Pistepankki

Vanha kanta­asiakashyvitysjärjestelmä korvattiin helmikuun alussa Pistepankki­etuohjelmalla. Tällä uudella ohjelmalla kannustamme asukkaitamme käyttämään pisteitä aktiivisesti, ja valmiiksi suunnitelluilla etupaketeilla se on tehty mahdollisimman helpoksi.

KERTYNEET ETUPISTEESI näet OmaVaso-asukassivujen etusivulta kohdasta Pistepankki. Lisäksi löydät Pistepankista ohjeet, miten etupisteesi kertyvät, minkälaisia etupaketteja pistemäärälläsi on saatavilla ja miten käytät etupisteitä.

MITEN ETUPISTEET KERTYVÄT?

Pisteitä kertyy jokaisesta täydestä asutusta kuukaudesta. Ensimmäisen viiden asumisvuoden jälkeen alat saamaan kuukausittaisten etupisteiden lisäksi vuosittaista bonuskertymää. Bonuskertymä kasvaa viiden vuoden välein, sillä haluamme palkita pitkäaikaisia asukkaitamme. Tämä mahdollistaa myös sen, että vaikka käyttäisitkin hyvitystä aktiivisesti, voit tu-

Asumisajan pistekertymä

levaisuudessa silti päästä käsiksi arvokkaampiin etupaketteihin. Pistekertymään lasketaan mukaan koko yhtäjaksoinen asumishistoria Vasolla. Jos siis muutat Vason asunnosta toiseen, se ei katkaise pistekertymääsi.

Asumiskuukausien lisäksi saat pisteitä asukastoiminnasta, kuten asukastoimikunnan jäsenyydestä, puheenjohtajuudesta tai jos olet vaikka kiinteistösi Vasokokousedustaja.

MITÄ ETUPISTEILLÄ SAAT?

Etupisteet on tarkoitettu kodin asumismukavuuden lisäämiseen ja kunnossapitoon. Jokaisella valmiilla etupaketilla on oma pistearvonsa ja saat itse päättää, mihin pakettiin pisteitäsi käytät. Jos pisteitä on kertynyt paljon, voit lunastaa yhden

Viiden asumisvuoden jälkeen vuosittainen bonuskertymä lisääntyy joka viides vuosi 60 pisteellä.

arvokkaamman tai vaikka useamman edullisemman etupaketin. Valittavia etupaketteja on useita, kuten lattian uusiminen, asunnon seinien maalaus, kaapiston lisääminen, sälekaihtimet, pihapation asentaminen tai vaikka ilmalämpöpumppu asennettuna.

MITEN KÄYTÄT ETUPISTEITÄ?

Näet OmaVasosta Pistepankki-osiosta etupistekertymäsi lisäksi etupaketteihin tarvittavat pistemäärät sekä sisällöt. Kun sinulle on kertynyt tarvittava määrä etupisteitä haluamaasi etupakettiin, teet helposti valinnan ja tilauksen OmaVason huoltopyynnön kautta. Nyt viimeistään sinun kannattaa ottaa OmaVaso käyttöösi. Jos OmaVason käyttö ei ole sinulle mahdollista, voit olla yhteydessä omaan isännöitsijääsi.

+120 p. vuodessa

+60 p. vuodessa

5 vuotta

Etupisteet alkavat kertyä Pistepankkiin heti ensimmäisestä asumiskuukaudesta 5 pistettä/kk.

Käytettävät etupisteet 300 p. kuukausipisteet = 300 p. (5 p. x 12 kk x 5 v.)

10 vuotta

15 vuotta Asumisaika

Käytettävät etupisteet 900 p. kuukausipisteet = 600 p. + bonus 300 p.

Käytettävät etupisteet 1800 p. kuukausipisteet = 900 p. + bonus 300 p. + bonus 600 p.

VASO KEHITTÄÄ
Bonus
Bonus
16 • KOTIVASO

Näin käytät Pistepankin etupisteitä

1

Katso OmaVason Pistepankkikohdasta reaaliaikainen pistemääräsi.

7

3

2

Tee etupakettitilaus kohdasta Huoltopyynnöt ja lisää uusi huoltopyyntö.

• valitse kohde

• valitse kieli

• valitse etupakettitilaus

• kirjoita kuvaus-kenttään valitsemasi etupaketin nimi

• täytä myös kotieläin- ja sisäänpääsykohdat ja paina Tallenna

Tutustu etupakettivaihtoehtoihin.

4

6

Remontti/ tilaus on valmis.

Urakoitsija on yhteydessä sinuun sopiakseen tilauksen toimituksesta ja aikataulusta.

5

Isännöitsijä tarkistaa tilauksesi ja välittää sen urakoitsijalle.

8

Pistesaldosi päivittyy, kun remontti/tilaus on valmis.

Saat sähköpostiisi vahvistuksen etupakettitilauksen vastaanottamisesta.

HUOMIOITHAN TÄMÄN: Tietojärjestelmämuutoksesta johtuen etupisteesi eivät ole OmaVasossa ajan tasalla, jos olet vaihtanut Vasokodista toiseen ja aikaisempi sopimuksesi on päättynyt ennen 1.9.2021. Tässä tapauksessa toimita isännöitsijällesi sähköinen DVV:n (Digija väestötietovirasto) rekisteriote asumisestasi Vason eri osoitteissa, niin isännöitsijä päivittää asumishistoriasi Vason tietojärjestelmään.

KOTIVASO • 17

Soininen

VASO KORJAA JA RAKENTAA

Tikanmaa

NAANTALI

Kaanaa

kauppakeskus Mylly Kuua

RAISIO

Kuloinen

Ihala

Mälikkälä

UUDISKOHDE ARTEMIS

valmistuu tammikuussa 2025, Kirstintasku 2, Turku 77 asuntoa

Ruissalo

Suunnitteilla UUDISKOHDE PORTINVARTIJA

valmistuu 2025–2026

Hovineidonkatu 4, Turku 52 asuntoa

Kukola

Teräsrautela

Runosmäki

TURKU

Kaisrtarniemi

Raunistula
18 • KOTIVASO
teksti VASO • kartta TIINA VALVE

Vason kiinteistö

Perusparannettava

Uudiskohde

Kiinteistössä sähköauton latauspiste

RAGNARINKIVI

Perusparannus 2024

Finnberginkatu 1, 5, 8, 12, 14 ja Salokivenkuja 1, Turku

43 asuntoa

METSÄRINNE

Perusparannus 2024

Löytänänkatu 4 ja 6, Turku

32 asuntoa

Vanhalinna

Räntämäki

Halinen

Auranlaakso

Kohmo

Pääskyvuori

kauppakeskus Skanssi

Littoinen

Piispanristi

OLAVINTYTÄR

Perusparannus 2024–2025

Mattelmäenkatu 1, Kaarina

16 asuntoa

Vaso toteuttaa vuosittain useita kiinteistöjen perusparannuksia. Seuraavaksi ovat vuorossa Ragnarinkivi Länsinummessa, Halisten Metsärinne sekä Beatankuja ja Olavintytär Kaarinassa. Turun uusien kiinteistöjen Portinvartijan ja Artemiksen on määrä valmistua vuosina 2025–2026.

PERUSPARANNUKSEN TARPEEN arviointi on ajankohtaista, kun kiinteistö täyttää 20 vuotta. Silloin kartoitetaan kiinteistön yleiskunto, energiatehokkuus sekä korjaushistoria, ja sen pohjalta päätetään korjauksen ajankohta. Perusparannuksen tarpeeseen vaikuttavat kiinteistön ikä, sen tekniset järjestelmät, tehdyt korjaukset menneiltä vuosilta sekä isännöitsijän saama palaute huollolta ja asukkailta.

Perusparannuksessa kiinteistöissä saneerataan muun muassa keittiöt, kylpyhuoneet ja yhteiset tilat sekä kunnostetaan julkisivut, pihat ja leikkipaikat. Kiinteistöön asennetaan täyssähköautojen latauspisteitä ja päivitetään perinteiset lämmityspistokkeet etäohjattaviksi. Perusparannuksen yhteydessä öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön. Samalla tehdään lämmöneristyksiä yläpohjiin.

Asukkaille aiheutuvaa haittaa pyritään minimoimaan muun muassa hyvällä tiedotuksella. Remontista vastaava pääurakoitsija tiedottaa asukkaita remontin edistymisestä ja akuuteista asioista. Remontoitavan kiinteistön oma isännöitsijä, tekninen isännöitsijä ja kiinteistöpäällikkö valvovat myös remontin etenemistä. Asukkaat voivat tarvittaessa olla yhteydessä nimettyyn yhteyshenkilöön.

BEATANKUJA

perusparannus 2024–2025

Tuuliviirinkatu 1 ja 5, Kaarina 16 asuntoa

LIETO Kuusisto Lauste Tuorla Piikkiö Littoistenjärvi
KOTIVASO • 19

Vuosi 2023 oli haasteiden ja onnistumisen vuosi. Haasteita toivat talouden laskusuhdanne ja asuntopolitiikan muutokset: uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite päätöksestä lopettaa asumisoikeusasuntojen uudistuotannon rahoitus. Onnistumisia taas olivat liikevaihtomme kasvu 3,9 prosenttia, laskenut vaihtuvuus ja asukkaiden kasvanut suositteluhalukkuus.

Vaso­asukkaiden tyytyväisyys kasvoi

KULUNUT VUOSI piti sisällään onnistumisia usealla osa-alueella. Onnistuimme vakuuttamaan hakijat ja asukkaamme asumisoikeusasumisen eduista: asuntojemme käyttöaste pysyi korkeana koko vuoden 2023 ollen 98,5 % (2022: 98,6 %). Vason kodeista myös muutettiin pois viime vuonna entistä harvemmin: vaihtuvuus oli 11,8 % (2022:13,3 %). Lisäksi saimme vuotuisessa asukastyytyväisyyskyselyssä asukkailtamme korkeimmat suositteluhalukkuuspisteet (NPS) koko kysely-

Tilinpäätös 2023

historian aikana, NPS vuonna 2023 oli 28 (2022:16). Tämä lämmitti sydäntämme, kiitos!

Investoimme Vasossa noin 11 miljoonaa euroa uudisrakentamiseen ja olemassa olevan kiinteistökannan perusparantamiseen. Viime vuonna valmistuivat uudiskohteet Pääskynlinna (Turku) ja Lehtokerttu (Raisio). Vuoden 2023 lopussa rakenteilla oli 77 asuntoa Turkuun. Tulevaisuuden suunnitelmamme sisältävät jatkuvan investoinnin asumisen innovaatioihin ja asumisen tuotekehityk-

seen, asukaskokemuksen parantamiseen sekä kestävään ja vastuulliseen liiketoimintaan. Käynnistimme strategian päivityksen vuonna 2023. Uuden strategian 2024–2027 myötä olemme sitoutuneet olemaan entistä vastuullisempi yritys, ja pyrimme jatkossakin vähentämään ympäristövaikutuksiamme ja edistämään sosiaalista ja taloudellista vastuullisuuttamme kaikilla liiketoimintaalueillamme.

henkilöstökulut

käyttökorvaukset 5,0 %

Liikevaihto ja muut tuotot 27 532 288 €

vuokrat 2,4 % vastikkeet 90,9 % muut tuotot 1,7 %

hallinto 0,7 % ulkoalueiden huolto 1,5 % siivous 1,0 %

vahinkovakuutukset 0,4 % vuokrat 0,2 % muut kiinteistön kulut 0,6 %

VASO LUKUINA
4 %
huolto 5,4 %
korjaukset
muut hoitokulut
varaukset
% lainanlyhennykset 30 % korot 7,2 % sähkö
Kiinteistöjen kulut
käyttö ja
lämmitys 11,4 % vesi- ja jätevesi 3,5 % jätehuolto 2,7 % kiinteistövero 2,9 %
18,3 %
2,4 %
5,5
2,3 %
TULOT MENOT
20 • KOTIVASO
teksti VASO • kuva ISTOCK

Asukkaiden yhteiset kerhohuoneet voivat olla tärkeiden harraste­ tai kokoontumispaikkojen lisäksi naapureiden yhteisöllisyyttä lisäävä elementti.

Asukastoimikunnan puheenjohtaja Sirkku Alinin mukaan kerhohuoneista haluttiin keskenään erilaiset.

Kerhohuone palvelee ja yhdistää

OSASSA VASON asuinkiinteistöjä asukkaita palvelee naapureiden yhteiseen käyttöön tarkoitettu asukastila tai jonkinlainen kerhohuone.

Pääskyvuoren linkkitornin kupeeseen keväällä 2023 rakennetussa Vason Pääskynlinnassa niitä on peräti molemmissa taloissa. Asukastoimikunnan puheenjohtajan Sirkku Alinin mukaan huoneiden toiminnot suunniteltiin yhdessä vastaamaan asukkaiden tarpeisiin.

Toinen Pääskynlinnan kerhohuoneista on kokoontumistila.

Eeva-Marja Matilainen tarjoilee kahvia.

– Toinen on pienimuotoisiin juhliin ja kattauksiin sopiva tila, jossa on tuoleja ja astioita isommalle porukalle. Toinen on urbaani verstastila, jossa on ompelukone ja puutyöpiste.

Pääskynlinnassa kerhohuoneet toimivat myös asukkaiden lähikierrätyspisteinä. Niihin saa viedä itselle ylimääräistä käyttökelpoista tavaraa, ja ilmoittaa siitä Facebookin asukasryhmään tai ”saa ottaa” -lapulla.

– Itse kierrätin yhdet verhot, jotka löysivät heti uuden omistajan. Lisäksi täällä on ollut kirjoja ja astioita.

Vaikka Pääskynlinnan yhteisö on vasta vuoden ikäinen, yhteenkuuluvuuden tunnetta on jo muodostunut naapurien välille – osittain yhteisten kerhohuoneiden ansiosta.

– Kerhohuoneen huonekalujen kasaaminen talkoovoimin sysäytti yhteisöllisyyden käyntiin jo heti asumisen alussa, kertoo asukastoimikuntaan kuuluva Eeva-Marja Matilainen

Yhteisen varauskalenterin kautta varattavat asukastilat ovat olleet mukavan aktiivisessa käytössä.

– On ollut askartelua, lastenjuhlia ja esimerkiksi isänpäivän kattaus. Verstaan puolella on ompelun ja puutöiden lisäksi esimerkiksi huollettu pyörää, Sirkku Alin kertoo.

Asukastoimikunnassa ollaan kerhohuoneen käytöstä iloisia ja uusia ideoita kuunnellaan mielellään. Kerhohuoneet ovat tarkoitettu kaikkien asukkaiden asumismukavuuden lisäämiseen.

– Kannustamme ihmisiä ottamaan yhteisiä tiloja käyttöön ja kertomaan toiveista rohkeasti.

teksti MIIKKA RUSI • kuvat ANNI SAVOLAINEN
KOTIVASO • 21

VASOLAINEN

Vason uudelle isännöitsijä Leea Toivaselle asukkaiden kohtaaminen on yksi työn parhaista puolista. Aktiivisella asukasyhteistyöllä hän haluaa olla mukana luomassa laadukasta asumisoikeusasumista.

Aidosti välittävä isännöitsijä

NAAPURUSTO ON parhaimmillaan tukiverkosto, jossa aikuisetkin voivat ystävystyä keskenään – vaikka hiekkalaatikolla.

Näin kävi Vason isännöitsijä Leea Toivaselle hänen asuessaan perheensä kanssa aikanaan kerrostaloyhtiössä Turun Pääskyvuoressa. Pihapiirin leikkipaikka oli pienten lasten vanhemmille suosittu ajanviettopaikka, jossa tuli tutustuttua naapuruston muihin lapsiperheisiin. Lasten pihaleikkejä seuratessa muodostui seitsemän perheen läheinen ystäväporukka, jonka kesken jaettiin kerrostaloelämää hiekkalaatikolla ja sen

ulkopuolella. Perheet pitävät edelleen yhteyttä toisiinsa, vaikka asuvatkin nykyään eri paikoissa.

– Tiivis yhteisöllisyys lisää luottamusta naapurustossa ja tuo myös enemmän sisältöä pihapiiriin, Leea sanoo.

Hyvä ilmapiiri naapurustossa perustuu Leean mukaan toisten huomioon ottamiselle. Jokainen voi halutessaan vaikuttaa viihtyvyyteen tervehtimällä naapuria reippaasti rappukäytävässä tai vaihtamalla nopeat kuulumiset pihalla ohikulkiessa. Aloittaessaan Vasolla tämän vuoden alussa, Leea sai nopeasti huomata, että samat arvot toteutuvat myös työyhteisössä. Uusi arki Vasolla on lähtenyt rullaamaan mukavasti ennen kaikkea kol-

legoiden lämminhenkisen vastaanoton ansiosta.

– Vasolaisuudessa korostuu aito välittäminen ja yhdessä tekeminen, Leea kertoo.

YHDISTYSTOIMINNAN AMMATTILAINEN

Leealla on kokemusta isännöitsijän työstä jo lähes kymmenen vuoden ajalta, ja kiinteistöalalla hän on toiminut sitäkin pidempään. Ennen Vasoa hän teki pitkän uran vuokra-asuntojen isännöitsijänä Lumo-kodeilla. Vasolla Leean vastuulla ovat Naantalin kiinteistöt, lähes kaikki

Raision kiinteistöt sekä pari Turun kiinteistöä.

22 • KOTIVASO

Intohimona kansanmusiikki

VAPAA­AJALLA Leea Toivasen rakas harrastus on musiikki. Tässä kolme faktaa Leean soittoharrastuksesta.

Leea on soittanut viulua 40 vuotta. Hän toimii aktiivina kansantanssiyhdistyksessä Turun Kansantanssin Ystävissä. Vuonna 2022 kansantanssiyhtye PRO, jossa Leea on mukana soittamassa, ansaitsi Pispalan Sottisiin Vuoden Kansantanssiyhtye -tittelin.

Vahva kiinnostus asukastoimintaan ja asukasyhteistyöhön houkuttelivat häntä laajentamaan osaamistaan asumisoikeusisännöinnin pariin. Pysyvämpi asukaskunta luo erilaiset mahdollisuudet kehittää asumista yhdessä asukkaiden kanssa pitkällä aikavälillä.

Aktiivista naapuruutta arvostava Leea on kiinnittänyt huomionsa asumisoikeusasumisen yhteisöllisyyteen, jota Vaso pyrkii edistämään vireällä asukastoiminnalla. Yleinen harhaluulo saattaa olla, että asukaskokouksissa keskitytään ainoastaan talousasioihin tai pyritään värväämään uusia asukasaktiiveja talotalkoisiin.

Todellisuudessa ne ovat kuitenkin loistavia tilaisuuksia tavata naapureita ja tu-

tustua paremmin.

– Sinne voi tulla vaikka ideoimaan mukavaa yhteistä tekemistä, Leea korostaa.

Kaikilla asukastoimikunnilla on oma asukastoimintabudjetti, jonka avulla voidaan järjestää yhteistä puuhaa. Talojen kerhohuoneet tarjoavat sopivat puitteet esimerkiksi käsityökerholle tai pikkujouluille. Pihalla voi puolestaan järjestää vapaasti, vaikka pihajoogaa tai perinteiset pihatalkoot.

Leea kannustaa kiinteistöjen edustajia jakamaan ideoita esimerkiksi Vasokokouksissa myös eri talojen välillä. – Vaso-kokouksissa voi kertoa, mitä yhteistä omassa talossa on keksitty ja järjestetty, Leea sanoo.

Isännöitsijän vastuulle kuuluu

• remontit asunnossa

• lisäavaintilaukset ja ilmoitukset hävinneestä avaimesta

• Pistepankki-etuohjelma

• autopaikat (jos kiinteistössä on käytössä eParking, hoidetaan varaukset sitä kautta)

• järjestyshäiriöt

• asukastoiminta ja asukaskokoukset

• huoltoyhtiön kilpailutus

Löydät asuinkiinteistösi isännöitsijän tiedot Vason verkkosivuilta: asukkaalle > huoltoyhtiö- ja isännöintihaku.

Helpoiten yhteyden isännöitsijään saa OmaVason kautta viestillä tai soittamalla. Mikäli isännöitsijä on varattu toisessa puhelussa, voi hänelle jättää takaisinsoittopyynnön. Avoin soittoaika on arkisin klo 10–12 välillä. Asukkaat voivat myös varata ajan ja tulla poikkeamaan Rauhankadun toimistolle Turun keskustaan.

VÄLITTÄVÄÄ HUOLENPITOA

Isännöitsijänä Leea haluaa olla asukkaiden tukena ja kannustaa heitä ottamaan huoletta yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Isännöitsijälle kannattaa ilmoittaa kaikista asumiseen liittyvistä toiveista ja häiriöistä. Isännöitsijään tulee myös ottaa yhteyttä kodin muutostöitä tai etupisteitä koskevissa asioissa. Huoltoyhtiöön kannattaa vuorostaan olla yhteydessä, jos esimerkiksi jääkaappi on hajonnut.

– Asukkaat ja asumisen laatu ovat ensisijaisen tärkeitä. Siksi haluamme isännöitsijöinä luoda asukkaisiin luottamusta, että asioista pidetään huolta.

KOTIVASO • 23

Asukas, askarruttaako jokin?

Asioi

OmaVasossa…

OmaVaso-asukassivuilta löydät vastaukset pieniin ja suuriin asumiseen liittyviin kysymyksiin.

Kirjaudu tai rekisteröidy palveluun osoitteessa vaso.fi/omavaso

…tai ota meihin yhteyttä!

Tavoitat meidät helpoiten soittamalla puhelinpalveluumme. Soitamme sinulle takaisin, jos emme ehdi auttaa sinua palveluaikana. Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@vaso.fi. Toimistomme palvelee osoitteessa Rauhankatu 4, 20100 Turku ma–to klo 10–16 ja pe klo 10–15. Huom! Tullessasi tapaamaan isännöitsijää, varaathan häneltä ajan.

ASUNTOMYYNTI

02 274 7002 (ma–pe klo 10–14) myynti@vaso.fi

VASTIKEVALVONTA

02 274 7004 (ma–pe klo 10–14) vastikevalvonta@vaso.fi

ISÄNNÖINTI

02 274 7006 (ma–pe 10–12) Löydät asuinkiinteistösi isännöitsijän tiedot Vason verkkosivuilta: asukkaalle > huoltoyhtiö- ja isännöintihaku

DNA toimittaa nettipalvelut kaikkiin Vason kohteisiin.

DNA Netti 100/10 M perusnopeudella sisältyy vastikkeeseen. Voit halutessasi tilata nettiisi vielä lisää nopeutta edulliseen hintaan.

Hinnat ja vaihtoehdot dna.fi/vaso tai käy DNA Kaupassa.

HUOLTOYHTIÖT

Katso oman huoltoyhtiösi yhteystiedot asuinkiinteistösi ilmoitustaululta, OmaVasosta tai Vason verkkosivuilta: asukkaalle > huoltoyhtiöja isännöintihaku

facebook.com/vasokoti instagram.com/vasokoti linkedin.com/company/vaso­oy
koko talo hymyilee kuin Naantalin aurinko
Vaso-kodeissa on taloyhtiön DNA Netti –ja
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.