Arnhem Business 03 - 2023

Page 1

Personeelsdiensten

Power People in transport & logistiek

REGIONAAL ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 36 | NUMMER 3 | APRIL 2023 ARNHEM

HEEFT JOUW BEDRIJF DE ENERGIEBESPARINGSPLICHT AL GEREGELD?

Grote bedrijven moeten aan de slag met nieuwe duurzaamheidsregels, opgesteld door de Europese Unie. Grote bedrijven moesten al rapporteren over omzet, winst en andere financiële resultaten, maar sinds begin dit jaar moeten ze ook rapporteren over de effecten van hun activiteiten op milieu en samenleving. Maar wat is hier de definitie van een groot bedrijf en hoe weet je dat jij ook aan de slag moet?

Tot op heden waren beursgenoteerde ondernemingen verplicht verslag te doen over de effecten die zij hebben op milieu en sociale omstandigheden én over de effecten van het milieu en sociale thema’s op organisaties. Sinds januari dit jaar geldt deze verplichting voor álle bedrijven met meer dan 250 medewerkers, gecombineerd met omzet- en balanstotaalcriteria.

Bovendien moet de informatie nu getoetst worden door accountants. Dat is een enorme uitbreiding van de huidige verslaggevingsverplichtingen. Het door de accountant gecontroleerde en goedgekeurde jaarverslag moet inzicht geven in doelstellingen, strategie, voortgang en toekomst met betrekking tot duurzaamheid.

Waarom dit allemaal moet? Om de effectiviteit van de duurzaamheidsagenda van bedrijven te kunnen evalueren, beoordelen en zo nodig bij te stellen. Betrouwbare en evenwichtige rapportage over de voortgang is daarvoor essentieel. Een conclusie die we nu al in het algemeen kunnen trekken: duurzaamheid vraagt om meer innovatie en ontwikkeling van kennis en talenten. Hoe ver ben jij?

Namens het team van RAN Business, Ber Pas

Blijf up-to-date van regionaal zakelijk nieuws en sluit je aan bij ons online netwerkplatform!

Online platform ranbusiness.nl www.facebook.com/ NijmegenBusiness www.linkedin.com/ company/ran-business www.instagram.com/
@r.a.n._business

Hét zakenmagazine voor de regio Nijmegen en Arnhem

REDACTIE ADRES

Kerkenbos 1077D

6546 BB Nijmegen

Tel. (024) 360 92 88 info@nijmegen.business www.nijmegen.business

VOIR branding agency: branding your business

A12 Personeelsdiensten: Samen op Champions League-niveau spelen én plezier maken

Column: Stoppen of doorgaan?

Startclub Arnhem: Inspirerende events op de kalender dit voorjaar!

StartUp Nijmegen: Blijven leren en ontwikkelen is de basis voor iedere ondernemer

Kwaliteit en betrokkenheid: dat is wat telt bij Ecobit Software

Sterk Techniek Regio Rijk van Nijmegen: Van het maken van een elektrische skelter tot een baan in de techniek

REAL Concepts: Real verbinders met oog voor de interne én externe doelgroep

De Bruijn in Wijnen: Amerika omarmt de rosé van Bernardus

UITGEVER

RAN Media - Ber Pas

SALESMANAGER Bas Giling

SALES

Anita van de Wetering

REDACTIE

Heleen Kommers, Koppie Copy, Joep Peters, Anne Marie Voskamp

FOTOGRAFIE

Jan Adelaar, Beeldfanaat, Rob Koppers, Bart Kouwenberg

VORMGEVING

Nicolet Pennekamp

DRUKWERKBEGELEIDING

REAL Concepts B.V. www.realconcepts.nl

ABONNEMENTEN

Kijk voor onze abonnementen op: www.nijmegen.business/abonneren

Los exemplaar: € 5,95

COPYRIGHT

Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Duurzaamheid

28 Zet duurzaamheid op de agenda!

30 Klingele Golfkarton C.V.: ‘Karton: een multifunctioneel, flexibel en uitdagend product’

33 ALMN: Slimme mobiliteit en milieuverantwoorde kilometers

34 Lunchbijeenkomst bij het arsenaal: Duurzaamheid – Wat betekent dat voor jou en jouw onderneming?

38 Geldbesparen.nu: Niets is voor niets… behalve de zon

40 Nóg meer eigen energieopwekking op Golfbaan Het Rijk van Nijmegen!

41 Liemers Fietsen: Zonder zorgen op pad met de fiets van jouw keuze

42 Lunchbijeenkomst bij Hotel Haarhuis: Snappen we nog wel wat duurzaamheid inhoudt?

47 IndAgri Solar Energy B.V: ‘Als je zonnepanelen wil, doe het NU!’

Be safe – IT Local zorgt voor een veilige werkplek

Houvast voor ondernemers: veilig en verantwoord zakendoen met het KVK Handelsregister

vantienen: De koffie staat klaar, al 50 jaar

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen bestaat 7 jaar

RAN Business Rally: ‘Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers’

5 vragen aan Maurice en Tim Traa van Mauron

06 10 14 15 17 19 21 22 24 27 48 55 56 58 61 62
NIJMEGEN
VOIR branding agency creëert sterke merken (024)3651010stmakelaars.n Particulier&Zakelijk ARNHEM Personeelsdiensten Power People in transport & logistiek

Intermediair A12 Personeelsdiensten, gesitueerd aan – hoe kan het ook anders – de A12, viert in 2023 haar 15-jarig jubileum. Het bedrijf helpt organisaties in de transport, logistiek en Grond-, Weg en Waterbouw aan de juiste kandidaten, die zowel flexibel als in vast dienstverband aan het werk gaan. Algemeen Directeur Frank Huijink en Operationeel Directeur Shu Fun Tang nemen ons mee in het verhaal van A12.

Wij zijn VOIR branding agency. Wij zijn een full service branding- en marketingbureau dat is ontstaan vanuit één gedeelde passie. Wij geloven dat de wereld een veel mooiere plek kan zijn. Móét zijn. Nooit eerder volgden veranderingen elkaar sneller op dan nu. Om morgen nog relevant te zijn, moet je vandaag nieuw durven denken en doen. Wij creëren merken die klaar zijn voor de toekomst. Deze maand bestaan wij 1 jaar. Het is tijd om onszelf aan de regio voor te stellen…

Met een leeftijd van 250 jaar – behaald in 2022 – is familiebedrijf De Bruijn in Wijnen de oudste zelfstandige wijnhandel van Nederland. En dit is niet bepaald onopgemerkt gebleven. Vorig jaar werd het Nijmeegse bedrijf benoemd tot erelid van de KVNW (Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren), bovendien mocht directeur Eric de Bruijn de zilveren erepenning in ontvangst nemen. En het verhaal gaat verder, mogelijk met de verovering van de Amerikaanse markt als volgende mijlpaal.

In een inspirerend herenhuis aan de Beekhuizenseweg 11 in Velp vinden we het kantoor van REAL Concepts. Hier spraken we met Kimberley Las van Bennekom en Tom Schreuder die ons vertelden wat het betekent om als marketingbureau strategische- én fullservicediensten te leveren. Het sleutelwoord binnen REAL Concepts is verbinding, die komt onder meer aan bod in de strategische methode de Vertraagde Versnelling en het recent in 2023 geïntroduceerde REALCALIBRATE.

Het arbeidsbemiddelingsbedrijf dat 7 jaar geleden ontstond uit een samenwerking tussen de 7 gemeenten van het Rijk van Nijmegen en voormalig Breed heeft in deze tijd heel veel mensen aan duurzaam werk kunnen helpen. WerkBedrijf werkt voor werkzoekenden met een bepaalde kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt. Door de benodigde begeleiding te bieden, talenten verder te ontwikkelen en te bemiddelen tussen werkgever en werkzoekende kunnen mensen weer volwaardig deelnemen aan de maatschappij.

58 10
22
6
24

VOIR branding agency: branding your business

MARKETING & COMMUNICATIE
6 NUMMER 3 | APRIL 2023
Djoeke Vellinga en Romy Scholten

Wij zijn VOIR branding agency. Wij zijn een full service branding- en marketingbureau dat is ontstaan vanuit één gedeelde passie. Wij geloven dat de wereld een veel mooiere plek kan zijn. Móét zijn. Nooit eerder volgden veranderingen elkaar sneller op dan nu. Om morgen nog relevant te zijn, moet je vandaag nieuw durven denken en doen. Wij creëren merken die klaar zijn voor de toekomst. Deze maand bestaan wij 1 jaar. Het is tijd om onszelf aan de regio voor te stellen…

EEN SPRONG IN HET DIEPE

We hadden het al wel eens tegen elkaar gezegd: “Ooit zou ik een eigen bedrijf willen”. Maar ja, ooit komt nooit als je de sprong niet waagt. Stiekem hadden we alles al tot in de puntjes uitgedacht, want de kansen, die zagen we wel. Maar de twijfel was er ook. Zeg je je vaste contract op, terwijl je spaarpotje niet écht toereikend is? Je hebt wel gewoon verplichtingen, zoals een huur die je moet betalen, om zomaar iets te noemen.

Retespannend, maar we geloofden erin. Van het één op het andere moment was ons ontslag ingediend en op 1 april 2022 gingen we fulltime aan de slag met VOIR branding agency. Geen half werk, maar full focus.

VOIR BRANDING AGENCY

Dus, daar staan we dan. Inmiddels alweer één jaar verder – en dat in twee keer knipperen. In het afgelopen jaar hebben we ons ontwikkeld tot toegankelijke agency die branding en marketing voor iedereen behapbaar maakt met één duidelijk doel: topwerk maken. We bouwen nieuwe merken van A tot Z en laten bestaande herleven. Branding is namelijk meer dan de visuele identiteit. We’re up to it all.

We vormen nog steeds de ambitieuze eenheid waar alle expertises op het gebied van branding en marketing samenkomen, maar dat doen we niet alleen. We werken samen met veelzijdige professionals: jonge, ambitieuze merkspecialisten die ons helpen met verschillende diensten. Welke hulp we inschakelen, hangt af van het project. Als we de vraag van de opdrachtgever helder hebben, stellen we een projectteam samen met specialisten die wij bij de betreffende opdracht vinden passen en waar we voor de volle 100% op vertrouwen. Als het om kwaliteit gaat, doen wij geen concessies.

ONZE WERKWIJZE

Een merk dat klaar is voor de toekomst heeft een opvallende, maar flexibele identiteit die soepel werkt op fysieke en digitale touchpoints. Het ziet, voelt en klinkt samenhangend, want dat is hoe we het ontwerpen: holistisch.

Zo dragen we bij aan het fundament, de formatie en de formulatie van een merk. Dat zijn onze drie pijlers, die ons helpen om het merk stap voor stap op te bouwen. Hiermee wordt de basis gelegd om de authentieke onderdelen van een merk bloot te leggen, een merkidentiteit te ontdekken en de brug te slaan tussen het merk en de (visuele) prikkels die nodig zijn om de juiste doelgroep te bereiken.

ALLES ONDER ÉÉN DAK

Als jouw full service merkpartner lossen we problemen op, brengen we duidelijkheid en ontwerpen we oplossingen op maat. Wij helpen en ondersteunen je in het gehele proces. Van een huisstijl die naadloos aansluit op jouw DNA tot een complete website én van een brochure tot de reclameborden langs de weg – en alles wat daar tussenin zit. Wij helpen je erbij en laten jouw merk stralen.

TEKST EN FOTOGRAFIE: VOIR BRANDING AGENCY
7 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Wij ondersteunen onze klanten met advies en bouwen sterke merken waar je als bedrijf jaren mee verder kan ”

ORGANISEER EEN GOLFDAG VOOR

JE RELATIES, KLANTEN EN/OF PERSONEEL!

MAATWERK | WEDSTRIJD EN/OF CLINIC| COMPLEET VERZORGD

informeer naar de mogelijkheden bij:

Marieke Hendriks - m.hendriks@welderen.nl of Maud van Oijen - m.vanoijen@bleijenbeek.nl

WELDEREN.NL
GROTE MOLENSTRAAT 173 ELST T. 0481-376591
WWW.BLEIJENBEEK.NL WWW.WELDEREN.NL
tussen Arnhem en Nijmegen
BLEIJENBEEK.NL
BLEIJENBEEK 14 AFFERDEN T. 0485 - 530084 onder de rook van Nijmegen

We hebben alles onder één dak en dat is voor veel opdrachtgevers een groot voordeel. Op die manier kunnen de lijnen namelijk lekker kort blijven en ontzorgen we de opdrachtgever volledig. Je zou ons kunnen zien als de externe collega binnen je bedrijf.

CASES

De wereld en de markt evolueren. Het publiek verandert en merken groeien. Aan jou als merkeigenaar de (bijna) onmogelijke taak om daar voortdurend in mee te bewegen. Gelukkig zijn wij er om je daarbij te helpen en ondersteunen.

Dit deden we eerder al bij verschillende bedrijven binnen de regio, zoals DakkapelDirect, Café Eijck en DKC Totaaltechniek, maar hoe mooi deze omgeving ook is, we kijken graag verder dan dat. Ook toonaangevende bedrijven van buiten de Gelderse grenzen weten ons te vinden. Zo mochten we meegenieten van een flinke dosis Brabantse gezelligheid tijdens onze samenwerking met Ludicrous Dukes en ontwikkelden we voor SEIKO een

toekomstbestendige consumentenwebsite met een gelikte branding en flitsende fotografie.

ONS KANTOOR

Wij werken vanuit ons kantoor op Bijsterhuizen. We hebben een plek weten te bemachtigen in het pand van DKC Totaaltechniek, één van onze opdrachtgevers. Het is een fijne werkplek, lekker centraal in de regio en vlakbij de snelwegen om ook de rest van Nederland te kunnen bedienen.

ONZE AMBITIES

Inmiddels zijn we dus één jaar. Dat eerste jaar is voorbij gevlogen. Het gaat lekker en daar zijn we trots op, maar we blijven ook down-to-earth. We genieten vooral heel erg van de diversiteit van ons werk en de verschillende typen opdrachtgevers.

We dromen écht groot en we hebben mooie ambities. Over een paar jaar hebben we ons eigen team, maar we hopen dan nog steeds de combinatie te maken met ZZP’ers. Een frisse blik blijft namelijk essentieel.

Onze ambitie met VOIR branding agency is niet om de grootste te zijn, maar om de beste te zijn. En de leukste. We kunnen niet wachten om je de mogelijkheden te laten ontdekken.

9 NUMMER 3 | APRIL 2023
PERSONEEL & ORGANISATIE A12 PERSONEELSDIENSTEN 10 NUMMER 3 | APRIL 2023
Samen op Champions League-niveau spelen én plezier maken

Intermediair A12 Personeelsdiensten, gesitueerd aan – hoe kan het ook anders – de A12, viert in 2023 haar 15-jarig jubileum. Het bedrijf helpt organisaties in de transport, logistiek en Grond-, Weg en Waterbouw aan de juiste kandidaten, die zowel flexibel als in vast dienstverband aan het werk gaan. Algemeen Directeur Frank Huijink en Operationeel Directeur Shu Fun Tang nemen ons mee in het verhaal van A12.

Binnen de sectoren waar A12 Personeelsdiensten zich op richt, gebeurt het regelmatig dat een tijdelijke of vaste klus niet kan worden ingevuld met het eigen personeel. Juist in deze situaties komt de toegevoegde waarde van A12 naar boven. Vanuit een brede pool aan gekwalificeerde mensen, met allemaal hun eigen ervaring en expertisegebied, vindt de bemiddelaar uit Duiven de juiste mensen voor de klus. Bovendien is de bedrijfsvoering van het bedrijf volledig gericht op het bieden van gelijke kansen. Iedereen heeft dezelfde kans op werk, ongeacht geslacht, afkomst, geloof of etniciteit. Als je iets graag wil, dan helpt A12 om je doel te bereiken!

FLEXIBILITEIT, DIVERSITEIT EN LANGE DIENSTVERBANDEN

Volgens Frank wordt A12 nog weleens gezien als een uitzendbureau voor transport en logistiek. Niet altijd terecht, zo stelt hij: “We zijn geen doorloopkantoor met dagwerk, maar bieden vooral langere dienstverbanden en vaste banen. Mensen kunnen lang bij ons blijven hangen, soms wel 10-15 jaar.” Het aanbod van A12 is flexibel en divers. Mensen kunnen aangeven welke diensten ze willen draaien en wanneer ze vrij willen zijn. Alles is bespreekbaar. Frank voegt lachend toe: “En de betalingen zijn altijd op

tijd, ook niet onbelangrijk. Shu Fun: “We praten hier niet over uitzendkrachten, maar over flex-collega’s. Iedereen is gelijk en draagt zijn steentje bij. We luisteren naar onze (potentiële) collega’s en opdrachtgevers, zij staan voor ons altijd centraal! Zo weten we precies waar de werkzoekenden én de werkgevers naar op zoek zijn. Bovendien vragen we standaard aan de medewerkers wat ze het leukste vinden om te doen.”

A12 OPLEIDINGSPROGRAMMA

Frank: “We geloven in de lange termijn. Als je mensen laat doen wat ze willen doen, dan leidt dat tot een lange, constructieve samenwerking. Hier ben je de regisseur van je werk, je bepaalt zelf hoe dit eruitziet. Dat leidt vanzelf tot nieuwe inzichten en ideeën, dit geldt voor onszelf trouwens ook.”

A12 stimuleert mensen om ‘out of the box’ te denken. Shu Fun stelt dat ze er zo tijdens een gesprek regelmatig achter komen dat mensen

hele andere latente behoeftes hebben. Soms belanden ze daardoor via een kleine omweg bij de baan die het beste past. Frank: “Sinds 2019 hebben we de beschikking over onze eigen voertuigen: een vrachtwagen met aanhanger voor het C(E)-rijbewijs en een personenauto voor het B-rijbewijs. Die behoefte ontstond omdat we niet meer afhankelijk van rijscholen wilden zijn. Nu zijn we eigen regisseur en kunnen kandidaten al zeer snel starten met de theorie en praktijklessen.”

Shu Fun: “We willen groeien in kwaliteit en we dragen op deze manier bij aan het tekort aan beroepschauffeurs.”

Frank: “In plaats van extern te recruiten, werven we nu dus ook voor ons eigen opleidingsbedrijf.”

NIET ALLEEN DE HANDJES, MAAR STRATEGISCH SAMENWERKEN

Volgens Shu Fun was je voorheen een goede chauffeur als je technisch goed kon rijden. Tegenwoordig ligt de

TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: BEELDFANAAT – SANDER BAARDEMANS
11 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Het klopje op de schouder, gewoon ff lachen: we vinden het belangrijk dat iedereen hier gezelligheid ervaart ”
TEL. (024) 204 99 00 SUPPORT@ICTENCO.NL ICTENCO.NL OOK VOOR CIRCULARITEIT & DUURZAME OPLOSSINGEN KUNT U TERECHT BIJ ICT&CO BENIEUWD NAAR WAT WIJ VOOR U KUNNEN BETEKENEN? Bijvoorbeeld door ons geheel vernieuwde portaal in te zetten voor uw organisatie! Bel of stuur ons een berichtje, dan laten we u met veel plezier de mogelijkheden zien!

nadruk vooral op andere zaken, zoals representativiteit, digitalisering, communicatieve vaardigheden en regelgeving. Bovendien maken steeds meer chauffeurs de stap naar 3 -of 4-daagse werkweken. “Dit stemmen we altijd af met onze opdrachtgevers, en we kijken vooral naar wat wél kan.”

Frank vult aan: “We bieden een flexibele schil die steeds belangrijker wordt. Zo kunnen we snel op- en af schalen en weerleggen we de risico’s ten aanzien van vaste dienstverbanden. We bieden niet alleen de handjes, maar willen echt een partner zijn. Daarbij zijn we 24/7 bereikbaar en gaan we altijd op zoek naar een oplossing voor onze klanten.”

Shu Fun stelt dat A12 haar opdrachtgevers ontzorgt, bijvoorbeeld door het overnemen van de planning. De klant hoeft zich daardoor alleen maar bezig te houden met zijn eigen business.

“We kijken daarbij samen met onze opdrachtgever naar de toekomst en denken mee met hun HR-beleid. Logistiek medewerkers kunnen bijvoorbeeld bij ons hun opleiding volgen, voordat ze starten bij hun nieuwe werkgever. Dit soort samenwerkingsverbanden op HR-gebied wordt steeds belangrijker.”

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN

Frank: “Toen ik in 2008 met dit bedrijf startte, op een klein kantoor in Babberich, zaten we midden in de financiële crisis. Er was destijds een overschot aan werkzoekende mensen. Nu – 15 jaar later – is de markt totaal anders. De werknemer van nu stelt andere eisen aan zijn leven en zijn werk. Tegenwoordig is het is meer werken om te leven en niet zozeer om te overleven.” Sinds 2008 is er volgens Frank veel veranderd. Mensen willen tegenwoordig meer digitaal doen en hebben minder behoefte om elkaar fysiek te ontmoeten. “Natuurlijk zijn we digitaal en een commercieel bedrijf, we hechten er echter nog steeds veel waarde aan om elkaar ook live te zien. We organiseren uitjes en willen een kantoor zijn waar je binnen komt lopen als je ergens mee zit. Het klopje op de schouder, gewoon ff lachen: we vinden

het belangrijk dat iedereen hier gezelligheid ervaart. Mensen zoeken altijd connectie, een basis waar ze op terug kunnen vallen. Dat willen we hen hier bieden.”

a12personeelsdiensten.nl

Impact 60, Duiven
0316 247 350
13 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Hier ben je de regisseur van je werk, je bepaalt zelf hoe dit eruitziet ”

COLUMN

Stoppen of doorgaan?

Als ondernemer weet je dat succes niet vanzelfsprekend is. Dat tegenslagen en uitdagingen onvermijdelijk zijn. Maar wat doe je als de financiële vooruitzichten van je bedrijf slecht zijn en je voor een moeilijke keuze staat: stoppen of doorgaan?

Het antwoord is niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren. Maar er zijn enkele algemene overwegingen die je kunt maken:

Ten eerste is het belangrijk om realistisch te zijn over de situatie en de oorzaken van de slechte financiële vooruitzichten te begrijpen. Is het een tijdelijke dip of een structureel probleem?

Ten tweede is het van belang om een goede inschatting te maken van de risico's en kosten van doorgaan of stoppen.

Ten derde is het essentieel om te kijken naar je persoonlijke doelen als ondernemer. Als je nog steeds gepassioneerd bent over je bedrijf en gelooft dat het potentieel heeft om te slagen, kun je wellicht doorgaan. Maar als je het gevoel hebt dat je vastzit in een doodlopende weg, kan stoppen soms de beste optie zijn.

Kortom, het stoppen of doorgaan is een moeilijke beslissing die zorgvuldige afwegingen en inzichten vereist. En onthoud: soms kan een mislukking een waardevolle les zijn voor toekomstig succes.

Heb je nog vragen/opmerkingen of heb je hulp nodig, neem dan contact op met Ruud Cornelissen: ruud@shvgo.nl of bel 088 708 88 88.

Voor meer informatie:

Begin 1963 vertrok een avontuurlijke twintiger uit het Brabantse Zeeland naar het verre Amsterdam, met de intentie om alle kneepjes van het koffie-ambacht onder de knie te krijgen. Tien van Tienens passie voor koffie was toen al aangewakkerd. In de hoofdstad wilde hij in de leer gaan bij Wilhelmus Lévelt, samen met broer Jacobus eigenaar van de gerenommeerde koffiebranderij Simon Lévelt. Bij Simon Lévelt legde Tien de basis voor het latere vantienen wat hij in 1973 start.

Landweer 2a

5411 LV Zeeland (NB)

T 085 20 20 720

E info@vantienen.nl

www.vantienen.nl

Nijverheidsweg 25

6171 AZ Stein

T 046 433 93 83

E info@limcaf.nl

www.limcaf.nl

STARTCLUB ARNHEM

Inspirerende events op de kalender dit voorjaar !

De dagen worden langer, het voorjaar komt eraan en alles begint te groeien. Maar welke voedingsstoffen heb jij als ondernemer nodig om te groeien en straks om te oogsten?

Kom laagdrempelig netwerken met andere ondernemers, werf nieuwe klanten neem deel aan onze events! Maandelijks organiseren wij Coffee Connect, Power Breakfast en borrels voor en door starters op verschillende locaties in de stad, maar we gaan dit voorjaar next level!

24 MEI KENNISSESSIE VERMOGENSBEHEER + BORREL Vermogensbeheer... Niet het eerste waar je aan denkt als je voor jezelf begint toch? Eerst maar eens klanten vinden, geld verdienen en je rekeningen kunnen betalen... de rest komt later wel.

Wij begrijpen dat helemaal en toch kan het geen kwaad om vanaf de start van je bedrijf stil te staan bij je wensen rondom ‘vermogen’. Startclub Arnhem organiseert daarom in samenwerking met onze partner Buro Philip van den Hurk deze interactieve avond vol kennis, inspiratie en een topspreker.

31 MEI STARTUP COLLEGETOUR

I.S.M. DE HAN

De startup collegetour is een serie ontmoetingen met aansprekende ondernemers uit de regio. Door een combinatie van interview en vragen vanuit het publiek komen we meer te weten over de weg die ze hebben afgelegd, hoe ze hun bedrijf hebben aangepakt en welke lessen ze hebben voor starters en studenten in de zaal.

Tijdens deze 4e editie gaan de ondernemers Dana Dijkgraaf (Dana Dijkgraaf Design) en Roel Bleumer (Volta Energy) het hemd van het lijf vragen!

Dus.. ga naar www.startclubarnhem.nl, kijk op onze eventkalender en meld je aan, want deze toffe events wil je niet missen!

16 JUNI

EERSTE HULP BIJ OPDRACHTEN – VINDEN EN BINDEN VAN KLANTEN

Je staat ingeschreven in de KvK en start als ondernemer. Maar wat heb jij als starter nu echt nodig... klanten! Tijdens dit interactieve en energieke event neemt team Startclub Arnhem je mee in de wereld van klanten vinden en binden. Van acquisitie tot propositie en lead generation, online zichtbaarheid en van alles rondom communicatie. Een event dat absoluut aansluit bij de behoefte van starters en direct in de praktijk kan worden gebracht.

NETWERKEN
15 NUMMER 3 | APRIL 2023

17.11.2023

17.11.2023

17.11.2023

17.11.2023

17.11.2023

Betuwe Onderneemt Beter is terug!

Betuwe Onderneemt Beter is terug!

Betuwe Onderneemt Beter is terug!

Betuwe Onderneemt Beter is terug!

De organisatie van Betuwe Onderneemt Beter heeft de koppen bij elkaar gestoken en dit heeft ertoe geleid dat het event dit jaar weer doorgaat! Op vrijdag 17 november vindt de zevende editie van BOB plaats in de Theaterkerk te Bemmel. Inmiddels kan men al bedrijven aandragen waarvan zij vinden dat ze kans maken op deze felbegeerde prijs.

De organisatie van Betuwe Onderneemt Beter heeft de koppen bij elkaar gestoken en dit heeft ertoe geleid dat het event dit jaar weer doorgaat! Op vrijdag 17 november vindt de zevende editie van BOB plaats in de Theaterkerk te Bemmel. Inmiddels kan men al bedrijven aandragen waarvan zij vinden dat ze kans maken op deze felbegeerde prijs.

Betuwe Onderneemt Beter is terug!

De organisatie van Betuwe Onderneemt Beter heeft de koppen bij elkaar gestoken en dit heeft ertoe geleid dat het event dit jaar weer doorgaat! Op vrijdag 17 november vindt de zevende editie van BOB plaats in de Theaterkerk te Bemmel. Inmiddels kan men al bedrijven aandragen waarvan zij vinden dat ze kans maken op deze felbegeerde prijs.

De organisatie van Betuwe Onderneemt Beter heeft de koppen bij elkaar gestoken en dit heeft ertoe geleid dat het event dit jaar weer doorgaat! Op vrijdag 17 november vindt de zevende editie van BOB plaats in de Theaterkerk te Bemmel. Inmiddels kan men al bedrijven aandragen waarvan zij vinden dat ze kans maken op deze felbegeerde prijs.

De organisatie van Betuwe Onderneemt Beter heeft de koppen bij elkaar gestoken en dit heeft ertoe geleid dat het event dit jaar weer doorgaat! Op vrijdag 17 november vindt de zevende editie van BOB plaats in de Theaterkerk te Bemmel. Inmiddels kan men al bedrijven aandragen waarvan zij vinden dat ze kans maken op deze felbegeerde prijs.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De insteek van het event is dit jaar anders dan voorgaande jaren. We hebben een nieuw concept waarbij elke ondernemer in de regio kans maakt om te winnen. Hoe dan? Via de website betuweonderneemtbeter.nl vul je een paar vragen in en op deze manier draag je iemand aan. Vervolgens maakt de organisatie een shortlist uit alle aangedragen ondernemingen en deze shortlist wordt overgedragen aan de onafhankelijk jury.

De insteek van het event is dit jaar anders dan voorgaande jaren. We hebben een nieuw concept waarbij elke ondernemer in de regio kans maakt om te winnen. Hoe dan? Via de website betuweonderneemtbeter.nl vul je een paar vragen in en op deze manier draag je iemand aan. Vervolgens maakt de organisatie een shortlist uit alle aangedragen ondernemingen en deze shortlist wordt overgedragen aan de onafhankelijk jury.

Hoe werkt het?

De insteek van het event is dit jaar anders dan voorgaande jaren. We hebben een nieuw concept waarbij elke ondernemer in de regio kans maakt om te winnen. Hoe dan? Via de website betuweonderneemtbeter.nl vul je een paar vragen in en op deze manier draag je iemand aan. Vervolgens maakt de organisatie een shortlist uit alle aangedragen ondernemingen en deze shortlist wordt overgedragen aan de onafhankelijk jury.

De insteek van het event is dit jaar anders dan voorgaande jaren. We hebben een nieuw concept waarbij elke ondernemer in de regio kans maakt om te winnen. Hoe dan? Via de website betuweonderneemtbeter.nl vul je een paar vragen in en op deze manier draag je iemand aan. Vervolgens maakt de organisatie een shortlist uit alle aangedragen ondernemingen en deze shortlist wordt overgedragen aan de onafhankelijk jury.

Zij gaan uiteindelijk de bedrijven langs, maken hun selectie en op basis van hun criteria kiezen zij een winnaar per categorie. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het event op 17 november en aansluitend aan de awards is er een feestavond.

De insteek van het event is dit jaar anders dan voorgaande jaren. We hebben een nieuw concept waarbij elke ondernemer in de regio kans maakt om te winnen. Hoe dan? Via de website betuweonderneemtbeter.nl vul je een paar vragen in en op deze manier draag je iemand aan. Vervolgens maakt de organisatie een shortlist uit alle aangedragen ondernemingen en deze shortlist wordt overgedragen aan de onafhankelijk jury.

Zij gaan uiteindelijk de bedrijven langs, maken hun selectie en op basis van hun criteria kiezen zij een winnaar per categorie. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het event op 17 november en aansluitend aan de awards is er een feestavond.

Zij gaan uiteindelijk de bedrijven langs, maken hun selectie en op basis van hun criteria kiezen zij een winnaar per categorie. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het event op 17 november en aansluitend aan de awards is er een feestavond.

Zij gaan uiteindelijk de bedrijven langs, maken hun selectie en op basis van hun criteria kiezen zij een winnaar per categorie. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het event op 17 november en aansluitend aan de awards is er een feestavond.

Zij gaan uiteindelijk de bedrijven langs, maken hun selectie en op basis van hun criteria kiezen zij een winnaar per categorie. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het event op 17 november en aansluitend aan de awards is er een feestavond.

Benieuwd wie al aangedragen zijn? Check onze site: www.betuweonderneemtbeter.nl

Benieuwd wie al aangedragen zijn? Check onze site: www.betuweonderneemtbeter.nl

Benieuwd wie al aangedragen zijn? Check onze site: www.betuweonderneemtbeter.nl

Benieuwd wie al aangedragen zijn? Check onze site: www.betuweonderneemtbeter.nl

Benieuwd wie al aangedragen zijn? Check onze site: www.betuweonderneemtbeter.nl

Volg ons op social media:

Volg ons op social media:

Direct een bedrijf aandragen:

Direct een bedrijf aandragen:

Direct een bedrijf aandragen:

Direct een bedrijf aandragen:

Direct een bedrijf aandragen:

Volg ons op social media:
Volg ons op social media:
Volg ons op social media:

STARTUP NIJMEGEN

Blijven leren en ontwikkelen is de basis voor iedere ondernemer

WORKSHOPS

Een van de activiteiten zijn de workshops en events. Daar houdt Tessa Pluk, event coördinator bij StartUp Nijmegen, zich mee bezig. “Stil zitten, daar ben ik niet zo van. Ik houd ervan om dingen te regelen. Sinds kort houd ik mij ook bezig met de workshops. Een leuke manier om ondernemers te helpen bij waar ze behoefte aan hebben. Ook op onderwerpen waar ze dat zelf nog niet van wisten.”

LEERSCHOOL

Tessa ziet het als een bruisende en innovatieve omgeving. “Het is een plek om te blijven ontwikkelen. Niet alleen voor ondernemers. Ook voor onszelf is het een echte leerschool. Bij elke ondernemer die er binnenkomt, krijg je weer

nieuwe energie en inzichten. Daarnaast zijn er zoveel expertises binnen ons netwerk waar je door een gesprek bij het koffiezetapparaat al van kan leren. De workshops die we faciliteren worden dan ook altijd gegeven door een expert uit ons eigen netwerk. De onderwerpen zijn ontzettend uiteenlopend. Zo hebben we een workshop over TikTok gehad en financieringsmogelijkheden. Beiden bruikbaar voor jouw onderneming.”

AANKOMENDE WORKSHOPS

De workshops bij StartUp Nijmegen zijn voor iedereen toegankelijk, ook al ben je niet aangesloten. De aankomende tijd staan de volgende workshops op de planning. Inschrijven kan via deze QR-code.

2 mei 17:00 uur – Zakelijk vloggen door Sabien Kuster (Qster Productions)

17 mei 09:00 uur – SEO zelf toepassen door Thomas Janssen (Do More)

24 mei 09:00 uur – Gedragsverandering bij je klant door Dirkje van de Ven (Wavy)

20 juni 17:00 uur – Structuur in je werkdag door Roeland Bridié (Ondernemerscoach)

Niet alle workshops staan al op de agenda. Workshops worden aangekondigd via social media voor inschrijving.

www.startupnijmegen.nl

17 NUMMER 3 | APRIL 2023
“Wat doen we toch veel’’, is een zin die vaak wordt uitgesproken door het team van StartUp Nijmegen. StartUp Nijmegen is dé plek om te vestigen als startende ondernemer. Naast de werkplek zijn er allerlei onderdelen die zorgen voor de groei van een starter. De stichting heeft als grootste doel om bij te dragen aan het ondernemersklimaat in Nijmegen. NETWERKEN

OP MAAT

Over ons

Vakantiexperts De Planeet is een gerenommeerd reisbureau gevestigd in Wijchen. Met onze 12 ervaren reisexperts beschikken wij over een schat aan kennis op het gebied van reizen. Of het nu gaat om een avontuurlijke rondreis, ontspannen strandvakantie, bedrijfsreis, familiereis of stedentrip, wij vinden voor iedereen een passende reis. Persoonlijke aandacht en advies op maat staan bij ons hoog in het vaandel. Door onze jarenlange ervaring weten wij de beste deals te vinden en zorgen wij voor een zorgeloze vakantie. Laat ons jouw reiswensen vervullen en boek vandaag nog jouw droomvakantie bij Vakantiexperts De Planeet.

Onze ReisXperts hebben zelf veel van de wereld gezien

Tientallen jaren ervaring in de reiswereld

Afspraken met echte specialisten

Wij nemen de tijd voor onze klanten

Enorm aanbod om uit te kiezen

Altijd een prijsvergelijking

Burchtstraat 14, 6602 AR, Wijchen | wijchen@deplaneet.nl | 024-6411414 | www.deplaneet.nl

Kwaliteit en betrokkenheid: dat is wat telt bij Ecobit Software

Softwarebedrijf Ecobit onderscheidt zich van haar concurrenten met haar focus op duurzaamheid, in de omgang met mens en maatschappij, vandaar dat de naam met ‘Eco’ begint. Dit staat volgens directeur en oprichter Bart Clement boven het behalen van winst.

En deel twee van de naam Ecobit laat zien welke producten het bedrijf maakt: ‘bit’ lijkt te komen van bits & bytes, maar bij Ecobit betekent het vooral Bedrijfsinformatie Toepassingen. De oplossingen uit de koker van de Nijmeegse softwareontwikkelaar zijn altijd maatwerk, maar gebaseerd op standaard producten en modules waar Ecobit continu in investeert. Dit maakt complexe functionaliteit mogelijk voor kleinere tot zeer grote organisaties. Momenteel biedt het bedrijf twee soorten producten: Koppelingen & Apps (systeemintegratie en add-ons) en Documentverwerking (scan & herken).

Ecobit hecht daarbij veel waarde aan partnerschappen, met als sprekend voorbeeld de inmiddels 10-jarige samenwerking met AFAS Software.

2023: 10 JAAR ECOBIT

Bart: “op 1 april bestaan we 10 jaar. In 2013 begon ik in mijn eentje,

bijna vijf jaar later kwamen de eerste collega’s erbij. Op dit moment zijn we met een superleuk team van 12 enthousiaste mensen. We vieren op 14 april ons 10-jarig bestaan. We mogen dan de ontbijtsessie van het Ronald McDonald Huis hier op locatie organiseren. We gaan daarna met het hele team én onze partners op pad.” Lachend: “ik weet alleen nog niet waarnaartoe, alleen de feestcommissie is hiervan op de hoogte. Ook zijn we dit jaar wederom sponsor van het Eredivisie Tennisteam van Rapiditas.”

DUURZAAMHEID BOVEN WINST

Bij Ecobit heeft iedereen een NS Businesscard, en de medewerkers bellen met Fairphones. Het bedrijf ondersteunt ook goede doelen en klanten die een maatschappelijke bijdrage leveren, zoals zorginstellingen, krijgen bovendien altijd 10% korting op de producten en diensten van Ecobit. Bart: “Bij de start

van Ecobit was mijn belangrijkste vraagstuk hoe je maatwerkoplossingen ontwikkelt op basis van standaard producten. Dat is de afgelopen jaren succesvol gebleken met onze koppelingen en documentverwerking. We onderzoeken bovendien graag elke kans voor nieuwe oplossingen. In de ICT-sector zijn er bijna geen bedrijven met duurzaamheid in hun DNA. Ik vond het belangrijk om juist dit in de haarvaten van het bedrijf op te nemen. En we merken dat – in de zoektocht naar personeel – het duurzaamheidsverhaal werkt. Kortom: we denken er voortdurend over na en doen wat we kunnen!”

19 NUMMER 3 | APRIL 2023
DIGITALE WERELD Heyendaalseweg 121 Nijmegen 024 260 00 93 www.ecobit.nl
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: ROB KOPPERS

LIVE WEBPRESENTATIES

LIVESTREAMS • WEBINAR • E-CONGRES • UITVAART • PUBQUIZ • JOUWONLINEEVENEMENT?
NEDERLANDS
VIDEO-VERGADEROPLOSSINGEN WWW.AUDIOTRAJECT.NL
OPENLUCHTMUSEUM

Het regionale programma Sterk Techniek brengt technisch onderwijs en het bedrijfsleven uit de regio bij elkaar. De doelstelling is om werken in de techniek bij de jeugd op de kaart zetten. De jongeren moeten het immers gaan doen in de nabije toekomst. Projectleden Saskia Schoester (Montessori College), Wouter van der Werff (Het Rijks) en Björn Hermsen (IW Nederland) vertellen over hun rol binnen Sterk Techniek.

Het onderwijsprogramma van Sterk Techniek sluit volledig aan op de innovaties die kenmerkend zijn voor deze regio. Ruim 50 aangesloten bedrijven uit de bouw, infra, installatie, automotive, logistiek, hightech en de zorg dragen het project een warm hart toe en bieden leerlingen de mogelijkheid om ‘levensecht te leren’. Zo maken zij hun eerste techniek-meters in de oriëntatieroute techniek, op het beroepenfeest, tijdens workshopmiddagen en op hun stageplek.

KEUZEVAK DUURZAME ENERGIE

Saskia is Projectcoördinator van het Xperience House en heeft het keuzevak

Duurzame Energie geschreven. Ze licht

toe: “We gingen enkele jaren geleden van start met de opdrachten zonnepanelen en windmolens. De opdracht veranderde de laatste jaren enigszins, we kozen er daarom voor om bovenschools keuzevakken aan te bieden.

Het vak Duurzame Energie is toegankelijk voor leerlingen van 14 scholen uit de regio. IW Nederland heeft de praktijk-

opdrachten gemaakt, ik heb de theorie samengesteld. Het voordeel van dit unieke programma is dat het vrijwel alleen maar praktijkgericht is én dat de leerlingen nog meer leren dan wat in de exameneisen is bepaald.”

SAMEN WERKEN AAN

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

Wouter is betrokken bij het doorlopende leerprogramma Elektrische Voertuigen. In de onderbouw volgen leerlingen een oriëntatieprogramma, in de bovenbouw gaan ze vervolgens in het keuzevak met theorie- en praktijkopdrachten aan de slag. ‘In de toekomst willen we deze lijn ook doortrekken naar het mbo, daar leren ze echt om autotechnicus te worden. Hier maken de leerlingen uit de onderbouw spelenderwijs kennis met het vak van autotechniek met behulp van elektrische skelters. Hopelijk raken ze op die manier enthousiast over techniek. Bovendien zien ze hoe leuk het is om samen te werken in een werkplaats.”

DE MEESTERPROEF

Samen met Saskia werkt Björn aan het keuzevak Duurzame Energie. Als docent heeft hij vrijwel dagelijks contact met leerlingen. Hij vertelt: “De vraag tijdens de eerste les is altijd: ‘wat is duurzame energie?’ We lopen met de leerlingen door het pand en gaan naar buiten om windmolens, zonnepanelen, en andere energieopwekkers te bekijken. Het lesprogramma duurt 20 weken, we sluiten het af met een eindopdracht: de Meesterproef. De leerlingen bouwen een schaalmodel huis zodanig om, dat het van een energielabel F naar B gaat. Ze kijken daarbij naar factoren als isolatie, ventilatie, meten, installatie en montage. Leerlingen geven na afloop aan dat het meer behelst dan dat ze in eerste instantie dachten. En ze doen kennis op van zowel het opwekken als besparen van energie.”

21 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: ROB KOPPERS
sterktechniekregionijmegen.nl ONDERWIJS V.l.n.r.: Saskia, Bjorn en Wouter
Van het maken van een elektrische skelter tot een baan in de techniek
STERK TECHNIEK REGIO RIJK VAN NIJMEGEN

REAL CONCEPTS

Real verbinders met oog voor de interne én externe doelgroep

In een inspirerend herenhuis aan de Beekhuizenseweg 11 in Velp vinden we het kantoor van REAL Concepts. Hier spraken we met Kimberley Las van Bennekom en Tom Schreuder die ons vertelden wat het betekent om als marketingbureau strategische- én fullservicediensten te leveren. Het sleutelwoord binnen REAL Concepts is verbinding, die komt onder meer aan bod in de strategische methode de Vertraagde Versnelling en het recent in 2023 geïntroduceerde REALCALIBRATE.

REAL Concepts noemt zichzelf een strategisch fullservice marketingbureau. De huidige tendens is dat steeds meer bureaus zich specialiseren in één onderwerp. Het Velpse bedrijf volgt deze tendens juist niet en biedt online- en offlinediensten aan op alle onderwerpen. Denk bijvoorbeeld

aan het ontwikkelen van een nieuw beeldmerk en een nieuwe huisstijl. Het bouwen van websites, ondersteuning in social media qua content en ook de inkoop van drukwerkproducties, het bouwen van beursstands en videoproducties. Heel veel dus eigenlijk. De echte verbinding maken op de

bedrijfsstrategie maakt REAL Concepts echt uniek. Hier doen we de onderwerpen die eigenlijk thuishoren bij een adviesbureau. We maken concrete begrijpende verbinding met de missie en strategie van onze klanten. Vervolgens maken we de verbinding met hun interne en externe doelgroepen.

MARKETING & COMMUNICATIE
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR
22 NUMMER 3 | APRIL 2023
V.l.n.r: Martijn Bosman, Tom Schreuder, Kimberley Las van Bennekom en Roel van Holen

Dit doen we met het feitelijk bedenken en produceren van de juiste en meest effectieve marketingcommunicatieproducten. REAL Concepts houdt zelf in al het werk de planning en de regie in eigen hand. We zijn in die zin net een bouwbedrijf, zie ons als de hoofdaannemer die de eindverantwoordelijk houdt met alle werkprocessen tijdens de bouw en daarmee de opdrachtgever ontzorgt.

DE VERTRAAGDE VERSNELLING

Met de Vertraagde Versnelling, een strategische methode van 4 hele dagen over een periode van meerdere maanden, helpt REAL Concepts bedrijven met het benoemen en vergroten van hun strategische en emotionele verbinding. “Dit doen we door te inspireren en te faciliteren. Begrijpen en begrepen worden, daar draait het om.” In de interactieve sessies worden verschillende zaken in kaart gebracht en behandeld. Te denken valt aan ambities, DNA & Cultuur, identiteit, marketing & communicatie en keuzes gemaakt voor de uiteindelijke realisatie. Aan het eind van het programma hebben de deelnemers onder andere hun ambities scherp, inzicht in hun eigen cultuurwaarden en de missie en visie vastgelegd. Dit inzicht leidt automatisch tot meer verbinding met de interne én externe doelgroep, oftewel de eigen collega’s en externe partijen zoals klanten en partners. Als extra optie is er een programma om met de hele organisatie de verbinding te maken op de uitkomsten.

NIEUW IN 2023: REALCALIBRATE

Als alternatief voor de Vertraagde Versnelling, biedt REAL Concepts sinds 2023 het REALCALIBRATE-programma,

aangeboden vanuit Arnhem. De insteek van beide trainingen is grotendeels vergelijkbaar, met het verschil dat REALCALIBRATE een kort en compact workshop-programma van 2 dagen is, waarbij maximaal 5 andere organisaties aansluiten. Elke deelnemend bedrijf levert 2 afgevaardigden, in de meeste gevallen directieleden en/of leidinggevenden. Juist voor bedrijven die minder tijd en middelen willen besteden aan een dergelijk programma, is REALCALIBRATE een geschikt en meer laagdrempelig alternatief. De deelnemers gaan wat minder de diepte in ten opzichte van de Vertraagde Versnelling, desalniettemin krijgen ze na 2 dagen meer inzicht in hun missie, ambities, eigen cultuur en vergoten ze de interne en externe verbinding. Juist ook de interactie tussen de ondernemers maakt REALCALIBRATE extra interessant. Het delen van inhoudelijke bedrijfsinformatie blijft behouden tot hetgeen dat je juist met de markt wilt delen en je ook plaatst op de ‘over ons’ pagina op je website. Uiteindelijk zijn de deelnemers in staat een goede elevator pitch te doen over hun bedrijf en de propositie naar de markt.

VERBINDING MET HET EIGEN ÉN POTENTIEEL PERSONEEL

Binnen REAL Concepts is Martijn Bosmann als Account Director het eerste gezicht naar buiten toe, oftewel de verbinder. De verbinding maken op

de identiteit van de organisatie speelt volgens Kimberley en Tom ook een rol in de zoektocht naar goed personeel. “In deze markt is ’employer branding’ heel belangrijk, omdat er een tekort is op de arbeidsmarkt. Het is dan fijn om te weten wat je cultuur is en mensen te zoeken die daar goed op kunnen aansluiten. We zijn bij REAL Concepts ook zelf op zoek naar nieuwe collega’s.”

Lachend: “het voordeel is dat wijzelf uiteraard goed weten hoe onze cultuur in elkaar steekt”.

Beekhuizenseweg 11 Velp 026 319 01 60 www.realconcepts.nl 23 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Bij REAL Concepts maken we zowel strategische, tactische als operationele verbinding ”

Amerika omarmt de rosé van Bernardus

Met een leeftijd van 250 jaar – behaald in 2022 – is familiebedrijf De Bruijn in Wijnen de oudste zelfstandige wijnhandel van Nederland. En dit is niet bepaald onopgemerkt gebleven. Vorig jaar werd het Nijmeegse bedrijf benoemd tot erelid van de KVNW (Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren), bovendien mocht directeur Eric de Bruijn de zilveren erepenning in ontvangst nemen. En het verhaal gaat verder, mogelijk met de verovering van de Amerikaanse markt als volgende mijlpaal.

Eric is de zevende in de generatie van wijnkopers en leidt het bedrijf samen met zijn vrouw Marianne. Zij is oenologe (wijnmaakster) en heeft het vak in Frankrijk geleerd. Eric: “We staan hier niet stil en hebben ons 250-jarig bestaan

in 2022 gevierd. Dat vond ik een mooi moment om van de naam De Bruijn Wijnkopers naar De Bruijn in Wijnen over te gaan. We zijn immers naast wijnkopers ook wijnverkopers. De nieuwe naam voelt heel goed, we zitten hier

bijna letterlijk ín de wijn. Onze klanten zijn particulieren, horeca, bedrijven en instellingen. We leveren niet slechts aan sterrenrestaurants, maar aan iedereen die bovengemiddeld geïnteresseerd in wijn is.”

24 NUMMER 3 | APRIL 2023
FAMILIEBEDRIJF
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: ROB KOPPERS DE
BRUIJN IN WIJNEN

DE OCEAAN OVER

Ruim 30 jaar geleden stak Ben Pon – van de gelijknamige familie groot geworden in de auto-industrie – de oceaan over om in Californië het wijnmerk Bernardus neer te zetten. In 2019 verkocht Ben de Amerikaanse wijngaard aan Robert van der Wallen. Robert hecht veel waarde aan de nalatenschap van Ben Pon en zet zijn filosofie ‘Het beste is niet goed genoeg’ 100% voort. Het enige verschil, zo stelt Eric, is dat Robert rosé zag als een enorm mooie aanvulling op de portefeuille. “Ben vond dat maar niks: rosé is geen wit en geen rood”. In 2022 vond de introductie van de Bernardus-rosé plaats in Huis ter Duin. Het was de eerste kennismaking van de Nederlanders met deze wijn, en de reacties waren volgens Eric zeer enthousiast. De golfbaan in Cromvoirt draagt inmiddels de

naam Bernardus Golf en met succes: de laatste jaren vindt hier het Dutch Open Golftoernooi plaats. Tot slot vinden mensen ontspanning in het luxe Bernardus Lodge: een wellnessen retreat-ontspanningsoord in Phuket Thailand. Welkom bij de internationale reis van Bernardus: ‘Wine, Golf, Retreat.’

STREVEN NAAR HET ALLERBESTE

Robert streeft er met Bernardus naar om de allerbeste rosé te maken. Samen met Eric begon hij de zoektocht naar het beste wijnchateau in de Provence, met als doel om een samenwerking tussen een Frans wijnhuis en zijn Amerikaanse Bernardus-wijnmaker te creëren. “Het succes in Amerika én Nederland is groots. Inmiddels gaat 70% vanuit de Provence naar de Amerikaanse markt en 30% naar de Nederlandse. Wat de Amerikanen aanspreekt is dat het enerzijds hun merk is en dat de wijn anderzijds uit de Provence komt, volgens hen de meest aansprekende wijnstreek voor rosé. Bovendien is rosé momenteel het hardst groeiende wijnsegment in de Verenigde Staten.”

DE ZOEKTOCHT IN NIEUWE WIJNLANDEN

De oude webshop van De Bruijn was klaar en volledig ontwikkeld. Corona was daarom volgens Eric het uitgelezen moment om een nieuwe website te lanceren. “We hebben de afgelopen

Bijleveldsingel 25 Nijmegen 024 322 93 01 www.debruijninwijnen.nl

25 jaar alleen Franse wijn en Bernardus aangeboden. Dat hebben we recent aangevuld met alle wijnlanden om Frankrijk heen. De acceptatie van zowel de consument als sommelier is zeer bevredigend. Ik heb de laatste jaren ontzettend veel wijnen geproefd, het was iedere keer opnieuw zoeken naar die speld in een hooiberg. Daarbij heb ik gesproken met wijnboeren en gezien hoe ze werken, wat hun filosofie is en hoe duurzaam en hygiënisch ze te werk gaan. Uiteindelijk was het een zoektocht van twee jaar. Het mooie van dit werk is dat ik ontzettend veel leuke mensen ontmoet en dat ik de kans heb gekregen om kennis te maken met andere wijnculturen. Maar wat de ontwikkelingen ook zijn, we blijven ons oorspronkelijke DNA altijd behouden.”

25 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Ik heb de laatste jaren ontzettend veel wijnen geproefd, het was iedere keer opnieuw zoeken naar die speld in een hooiberg ”
Ben Pon en Robert van der Wallen

DE NIEUWE LEXUS RX

De compleet nieuwe Lexus RX doet vanaf de eerste kennismaking het hart sneller kloppen. Met zijn 21" lichtmetalen velgen en krachtige coupé-look is onze luxe SUV gemaakt om op te vallen. Zijn vastberaden uitstraling wordt gecombineerd met het intuïtieve ‘Tazuna’ cockpit-concept en een keur aan ‘connected’ en veiligheidsfeatures. Kies voor een klasse apart en geniet meteen van 10 jaar Lexus garantie/200.000 km*. Maak een proefrit in de nieuwe RX 450h+ Plug-in Hybrid, RX 500h Performance Hybrid of de RX 350h zelfopladende hybride en ‘Experience Amazing’. U rijdt de Lexus RX vanaf € 84.995,-. Meer weten? Ga naar lexus-arnhem.nl.

LEXUS ARNHEM

Meander 123, Arnhem, 026-3842400, lexus-arnhem.nl

IN
* Lexus biedt tot 10 jaar of 200.000 km garantie bij onderhoud door een erkende Lexus dealer in Nederland. Kijk voor meer informatie en de volledige voorwaarden op lexus.nl/10jaargarantie. (Prijs)wijzigingen en typefouten voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van de genoemde prijzen en voorwaarden.
STAP NU

Duurzaamheid

Wanneer is verduurzamen voor jouw bedrijf of organisatie succesvol? Wat wil je eind 2023 bereikt hebben? Welk verschil wil je gemaakt hebben? Door sociale en ecologische doelen expliciet te formuleren, is het voor iedereen binnen én eventueel buiten het bedrijf duidelijk waar de organisatie naar toewerkt. Doe inspiratie op met de volgende verhalen.

27 NUMMER 3 | APRIL 2023

Zet duurzaamheid op de agenda!

Veel ondernemers houden zich inmiddels actief bezig met duurzaamheid. In zowel hun bedrijfsstrategie, overleggen, besluitvorming of actiepunten. Door van duurzaamheid een regelmatig of vast terugkerend agendapunt te maken, voorkom je dat de tijd je inhaalt zonder écht progressie te boeken. Zelfs als plannen nog niet concreet zijn, is het goed om er tijd voor in te ruimen en het gesprek op gang te houden.

28 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST: HELEEN KOMMERS

Wanneer is verduurzamen voor jouw bedrijf of organisatie succesvol?

Wat wil je eind 2023 bereikt hebben? Welk verschil wil je gemaakt hebben?

CONCRETE DOELEN

Door sociale en ecologische doelen expliciet te formuleren, is het voor iedereen binnen én eventueel buiten het bedrijf duidelijk waar de organisatie naar toewerkt. Maak je doelen desgewenst SMART. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel/ Activerend, Realistisch en Tijdsgebonden.

Het is raadzaam om aan iedere doelstelling een verantwoordelijke te koppelen. Daardoor is er tenminste één persoon die bewaakt dat het onderwerp de aandacht en actie krijgt die het verdient.

MEERJARENPLAN

Maar hóé ga je vervolgens die concreet geformuleerde doelen daadwerkelijk halen? Met een meerjarenplan. Ga je veel tijd en geld investeren? Maak dan een vijfjarenplan, aangezien het over het algemeen ook langer duurt om een grote investering terug te verdienen.

Beweeg je je in een constant veranderende branche, dan kun je bijvoorbeeld een driejarenplan opstellen.

WAT NEEM JE ZÉKER MEE?

In je meerjarenplan beschrijf je bij ieder doel wat daarvoor nodig is: welke kwaliteiten en mensen? Welke middelen? Hoeveel kapitaal en hoe kom je hier aan?

PLAN VERSUS GARANTIE

Aangezien een plan een plan is en geen garantie voor de toekomst, is het slim om verschillende scenario’s uit te denken. Natuurlijk, je moet kansen zien en durven grijpen. Echter, verlies de risico’s niet uit het oog. Door met verschillende scenario’s te werken kun je tegenvallers incalculeren, risico’s verminderen en buffers inbouwen. Houd ook altijd scherp wat je oorspronkelijke pad en gestelde doelen zijn!

DOORBEREKENEN

Wellicht heb je al genoeg aan drie scenario’s: één dat uitgaat van bijvoorbeeld 10 procent groei van je omzet, één van een gelijkblijvende en één van 10 procent krimp.

Ga nauwkeurig na wat ieder scenario (en eventuele actuele trends) betekent voor je winst, onderneming en meerjarenplan. Belangrijk: beschrijf zowel de financiële als de strategische kant in je scenario’s.

EN VERGEET NIET…

Af en toe stil te staan bij de gemaakte stappen richting een duurzamer bedrijf. En doe dat niet pas tijdens de kerstborrel van 2023, maar las meerdere momenten gedurende het jaar in om samen successen te vieren. Een verruimd partnerverlof, de switch naar een leverancier op het eigen continent, het uitfaseren van een niet-duurzaam product: concrete zaken die een moment én compliment verdienen.

29 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Het is raadzaam om aan iedere doelstelling een verantwoordelijke te koppelen ”

Uit lucht en papier ontstaan stabiele partnerschappen, dat is de ervaring van Klingele Golfkarton en haar klanten. Een betrouwbare en gedegen ervaring ook, want in 2020 vierde het van origine Duitse Klingele haar 100-jarig bedrijfsjubileum. Algemeen Directeur Pascal Burhenne van de vestiging in Nijmegen vertelt over het prachtige, complexe product karton en de successen die het bedrijf boekt op gebied van duurzaamheid.

De kernactiviteit van Klingele Nijmegen is het maken van golfkartonnen verpakkingen. Het bedrijf beweegt zich volgens Pascal al 103 jaar in een milieuvriendelijke branche. In Nijmegen komen kartonnen platen binnen, die zijn al voor een groot deel gerecycled. In dat papier zit kraftliner of testliner verwerkt, en in sommige gevallen een combinatie van beide. Het grote verschil tussen deze twee kartonsoorten betreft de technische waardes. In zijn algemeenheid is kraftliner sterker en

steviger dan testliner. Bovendien wordt hier afval hergebruikt, onder meer door het te persen. Uiteindelijk wordt daar in de fabriek weer nieuw papier van gemaakt.

DE OMSLAG VAN KRAFTLINER

NAAR TESTLINER

Het beleid binnen Klingele is erop gericht om zoveel mogelijk producten te gebruiken op basis van gerecycled papier, die ook nog eens weinig grondstoffen nodig hebben. Daar waar het

kan, zet de kartonfabrikant en -leverancier zoveel mogelijk testliner in. Pascal ziet daarnaast dat steeds meer klanten de omslag maken van veel bedrukking naar eenvoud: “Dit heeft nou eenmaal een veel duurzamere uitstraling en draagt bij aan het imago.”

KLINGELE NIJMEGEN LEVERT

DUURZAAMHEIDSPRESTATIES

Pascal: “We zijn in juli 2019 naar de locatie in Nijmegen verhuisd. In

30 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: ROB KOPPERS
DUURZAAMHEID
‘Karton: een multifunctioneel, flexibel en uitdagend product’
KLINGELE GOLFKARTON C.V.

2022 hebben we de helft minder gas verbruikt dan in 2021. We hebben

3.276 zonnepanelen op het dak gelegd, waarvoor we het dakafschot moesten aanpassen door het dak te overlagen. Een mooie bijkomstigheid hiervan was een veel betere isolatie. Daarnaast waren we door de panelen genoodzaakt om de dakconstructie te verstevigen. Deze initiatieven hebben ertoe geleid dat we in 2022 de allereerste ZonnedakAward van Gemeente Nijmegen wonnen. Bij de grote poorten waar de vrachtwagens lossen, hebben we plastic lamellen opgehangen. Deze houden de warmte binnen en de kou buiten. Tot slot hebben we de gasheaters vervangen door elektrische heaters.”

NIEUWE PRODUCTEN DIE IMPACT MAKEN

Elk jaar weer ontwikkelt Klingele nieuwe producten, die kunststof of plastic verpakkingen vervangen én makkelijk(er) in gebruik zijn. Zo kwam het bedrijf met de Ecogrip; een kartonnen product waarmee je eenvoudig maximaal zes petflessen

tegelijk oppakt en verplaatst. Een groot bijkomend voordeel van de Ecogrip is dat het enorme besparingen oplevert op gebied van single use plastic. Daarnaast heeft Klingele recent het SuperCobb-papier ontworpen (klingele-supercobb.nl): een papiersoort die veel beter bestand is tegen intrekkend vocht. Pascal: “We hebben nu zelfs testliner-papier ontwikkeld, met dezelfde Cobb-waarde als kraftliner. Met andere woorden: dit papier is veel vochtbestendiger, goedkoper dan kraftliner én volledig te recyclen. Daarbij is het zelf ook nog eens gemaakt van volledig gerecycled papier. Het moge duidelijk zijn: we hebben hoge verwachtingen van de SuperCobb. Tot slot: we bieden via onze webshop Klingele24.nl tegen-

woordig alle soorten verpakkingen aan, die indien gewenst ook te bedrukken zijn.”

Binderskampweg 27 Nijmegen 088 14 49 000 www.klingele.com

31 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ SuperCobb: Dit papier is veel vochtbestendiger, goedkoper dan kraftliner én volledig te recyclen ”

ALMN

Slimme mobiliteit en milieuverantwoorde kilometers

Autolease Midden Nederland uit Tiel, sinds eind 2022 kortweg ALMN, verzorgt mobiliteitsoplossingen voor mensen en organisaties. De dienstverlening reikt dan ook verder dan alleen het inzetten van leaseauto's. Accountmanager Luc Beaumont vertelt over de toenemende focus op zaken als slimme mobiliteit, vitaliteit en milieuverantwoorde kilometers.

“Wij kunnen bedrijven niet alleen informeren en adviseren over elektrificatie, maar ook voorzien in de uitvoering daarvan. We hebben de kennis in huis over ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto's en welke merken en modellen personen- en bedrijfswagens geschikt zijn om toe te passen. Daarbij adviseren we over zaken waar je als bedrijf, wagenparkbeheerder en berijder aan moet denken. Denk aan het gebruik van slimme apps, laadtags en laadoplossingen op kantoor of bij de medewerker thuis.”

SLIMME EN DUURZAME MOBILITEIT

ALMN biedt slimme oplossingen die bijdragen aan het klimaat. Luc: “Denk hierbij aan schone (bedrijfs)auto’s, e-bikes en Openbaar Vervoer. Onze pooloplossing stelt bedrijven in staat hun mobiliteit efficiënter in te zetten. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, namelijk die van kostenbesparing én de

reductie van CO2-uitstoot.’ Dit leidde recent tot mooie resultaten bij een woningcoöperatie, waar het aantal auto’s in het wagenpark substantieel afnam door het efficiënter plannen van de bezettingsgraad van de voertuigen. Medewerkers plannen hun ritten nu eenvoudig via een online agenda of met de app op hun smartphone, waarbij ze bovendien de auto met hun telefoon kunnen openen en sluiten. Luc vervolgt: “Steeds meer leaserijders gaan op vakantie met een vakantieauto. Veel berijders willen echter niet het hele jaar door in een grote en duurdere gezinsauto rijden. Wij bieden hen de mogelijkheid om de rest van het jaar – buiten de vakanties – in een elektrisch of kleiner, en dus schoner voertuig te rijden.”

MENSEN MAKEN LEASING

De missie van ALMN zegt veel over haar bedrijfscultuur: ‘Mensen maken leasing. Bij ons ervaar je het verschil.’ Het leasebedrijf stelt het welzijn van

mensen centraal. Dit is verweven in het DNA van de organisatie en werd nog eens geïllustreerd in 2016, het jaar waarin ALMN de stap zette richting MVO Prestatieladder 3. Daarmee is het bedrijf een van de weinige Nederlandse leasemaatschappijen met deze certificering.

OOK HET VERSCHIL ERVAREN?

Luc helpt jou graag verder!

“Ik kijk uit naar een persoonlijke en langdurige relatie!”

06 52 32 64 84

lbeaumont@almn.nl almn.nl

33 NUMMER 3 | APRIL 2023
DUURZAAMHEID
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: ALMN

Duurzaamheid Wat betekent dat voor jou en jouw onderneming?

34 NUMMER 3 | APRIL 2023 NETWERKEN
LUNCHBIJEENKOMST BIJ HET ARSENAAL
V.l.n.r.: Gert-Jan Willems, John Ariëns, Michel Lebbink, Hakan Eijkenboom en Mark in den Bosch

Duurzaamheid… het is een begrip dat je tegenwoordig zo'n beetje overal tegenkomt. Een modewoord?

Duurzaamheid is gewoonweg iets dat je moet doen om mee te kunnen in de vaart der volkeren?

Simpelweg een stempel die je zet, omdat het in deze tijd nu eenmaal zo hoort? Of is het meer dan dat?

Betekent duurzaamheid écht iets voor jou en jouw bedrijf? Mark in den Bosch, marketing en salesmanager bij Avodesch, Gert-Jan Willems, eigenaar van UTS Verkroost en businesspartner bij Stadslogistiek, Hakan Eijkenboom, eigenaar van Prosperos, Michel Lebbink, sales en marketing manager bij Encon en John Ariëns, eigenaar van Ariëns Solar gaan erover in gesprek tijdens een goed verzorgde lunch in het Arsenaal.

“Duurzaamheid is een containerbegrip," vangt Gert-Jan aan. “Er wordt van alles onder geschaard.” “Het is een breed begrip,” vult Michel aan, “uiteraard zijn er de ecologische aspecten, maar een duurzame inzetbaarheid van personeel bijvoorbeeld hoort daar, zeker in deze tijd van krapte in de arbeidsmarkt, nadrukkelijk ook bij. Zo geven steeds meer (potentiële) werknemers aan

ARSENAAL 1824

De lunch werd dit keer verzorgd door Het Arsenaal, zoals Arsenaal 1824 vooral bekend is. Een grand café en restaurant dat is gevestigd in het Rijksmonument Vlaams Arsenaal. Met gerechten uit de Franse, Mediterrane en Oosterse keuken zit je hier altijd goed. Privé zowel als zakelijk. En met parkeergarage Mariënburg die er direct aan ligt is de bereikbaarheid prima. www.arsenaal1824.nl

een voorkeur te hebben voor bedrijven met een duidelijk maatschappelijk doel. “Duurzaamheid is tegenwoordig overal aanwezig,” beaamt Mark. “Maar we zien toch ook dat het in bepaalde zin ook een modewoord is, een label dat je in deze tijd nu eenmaal moet hebben, zonder dat er echt over nagedacht wordt waarom duurzaamheid belangrijk is en óf het dat ook daadwerkelijk is. Wat we nog voornamelijk tegenkomen is dat prijs belangrijk is en dat zal ook nog wel blijven. Niet iedereen is bereid of in staat om extra te betalen voor de duurzaamheid idealen.” Volgens Michel is verduurzaming een transitieproces om ook op lange termijn als bedrijf te kunnen groeien. Duurzaamheid is dan ook niet alleen een soort ‘ideaal’ maar gewoon realiteit. Zo hebben bedrijven met een duidelijke duurzaamheidsstrategie inmiddels een voorkeurspositie bij meerdere banken bij het verkrijgen van voldoende werk- investeringskapitaal.

PRIJS BOVEN IDEALEN?

John ziet eveneens dat prijs nog altijd de beslissende factor is. “Zo bieden wij bijvoorbeeld zonnepanelen van Europese makelij en dan blijkt dat de klant dan toch liever voor de goedkopere panelen uit China kiest, al komen die van ver en zijn ze minder ecologisch verantwoord.” “En dat is

ergens ook wel logisch,” denken anderen. “Onderaan de streep moet er toch een bedrijf gerund worden dat financieel gezond moet zijn om te kunnen blijven doen wat ze moeten doen.”

Zeker in het midden- en kleinbedrijf moeten investeringen toch terugverdiend worden. De stimulerende werking richting andere, meer duurzame keuzes zal dan toch vanuit de overheid moeten komen. Door duidelijke wet- en regelgeving op te stellen en door het voortouw te nemen in de aanbestedingen die worden uitgeschreven. Daarin zien we dat het ecologische aspect een steeds grotere rol begint te spelen. Dat gezegd hebbende wordt ook gezien dat zelfs bij grote aanbestedingen binnen de overheid de uiteindelijke verdeling 70% prijs en 30% duurzaamheid bleek te zijn. “Daar waar wij ons aanbod deden met goed ecologische producten kregen we uiteindelijk terug van een grote regionale zorginstelling: op de producten van jullie tegenspeler zit ook een eco label, maar is stukken goedkoper, terwijl het zoveel meer dan dat is, zeker in onze branche,” vertelt Mark.

WAT DOE JE

ZELF?

Zelf blijken de ondernemers zowel privé als zakelijk elk weer andere

35 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST:
KOPPIE COPY | FOTOGRAFIE: ROB KOPPERS
Polestar 2 — Geen visitekaartje meer nodig polestar.com

keuzes te maken. En alhoewel alle partijen aan tafel zich in deze specifieke markt van duurzaamheid bevinden, maken niet alle bedrijven zelf ecologische keuzes. Zo is elektrisch rijden nog geen gemeengoed. En dat heeft verschillende redenen. De diesel die al aangeschaft kan uiteraard nog prima worden afgereden. Maar er zijn zeker ook andere, meer zakelijke redenen. Zoals Hakan aangeeft: “Wij werken landelijk, onze mensen rijden ruim 400 kilometer per dag, dat red je simpelweg niet met de actieradius van een elektrische auto. Dit neemt echter niet weg dat we er niet over nadenken. Er zijn organisatorische wijzigingen aan te brengen, zo denken we erover om niet 2 tot 3 volle dagen op de weg in te plannen, maar dagelijks een halve dag. Dat heeft echter toch ook weer milieutechnische gevolgen als je kijkt naar de extra bewegingen die je dan maakt.”

Zo ontkom je er niet aan om, ondanks de idealen die er zijn, goed na te blijven denken over wat haalbaar is voor jouw bedrijf op dit moment. Maar dat er een beweging gaande is valt niet te ontkennen. “In alles is voelbaar dat er wel degelijk gewerkt wordt aan andere keuzes voor de toekomst. Daarbij moeten we echter niet vergeten dat Nederland niet alleen staat in de wereld. Werkelijke stappen zijn nog te zetten in de landen die nu een ontwikkeling doormaken, zoals ZuidAmerika en Azië. We moeten ervoor zorgen dat die mensen opgeleid worden om het technisch beter in te richten. Zelfs als we kijken binnen Europa zien we dat de mentaliteit in veel landen nog steeds heel anders is dan hier.”

Ook hier aan tafel zijn er grote verschillen. Waar de één (Encon) opereert vanuit een hoofdkantoor dat in 2019

werd uitgeroepen tot meest duurzame gebouw in Europa denkt de ander er nog over na of het rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

STADSLOGISTIEK

In Nijmegen zijn er alvast grote stappen gemaakt met de elektrische vrachtwagen van Stadslogistiek Nijmegen. Waarbij een stevige samenwerking tussen de leveranciers van facilitaire producten, de grote ontvangende partijen en de gemeente ervoor heeft gezorgd dat pakketten verplicht gebundeld en elektrisch worden geleverd met UTS Verkroost als cityhub. Dat zorgt voor minder transportbewegingen en heeft daarmee niet alleen grote milieuvoordelen, maar zorgt ook voor een vergrote veiligheid. En zo is er veel gaande. Nederland is dan wel klein, maar tegelijkertijd heel erg groot. Alle disgenoten zijn het er wel over eens dat duidelijke wet- en regelgeving helpt om die noodzakelijk nieuwe richting in te slaan. Daarbij wordt eveneens opgemerkt dat het ontbreken van een heldere visie in diezelfde wet- en regelgeving op dit moment ook erg tegen kan werken. Energieopslag, het terugleveren van de opgewekte energie… er zijn nog veel hobbels op de weg. Het vinden van adequaat opgeleid personeel en het vinden van nieuwe technologische oplossingen maakt daar met oog op toekomstbestendigheid/duurzaamheid zeker ook deel van uit.

Al met al: Er is beweging, en tegelijkertijd is er nog veel te doen.

37 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Er zijn wereldwijd nog veel slagen te maken ”

Niets is voor niets… behalve de zon

38 NUMMER 3 | APRIL 2023 DUURZAAMHEID GELDBESPAREN.NU

De jongens van zonnepanelen-installateur Geldbesparen.nu zijn net een jaar onderweg, maar het succes voelt als veel langer. De markt heeft natuurlijk behoefte aan schone(re) energie, maar dat is niet de enige reden achter de behaalde resultaten. Oprichters Jordy Peters en Senna Nunnink blikken terug, kijken vooruit en lichten toe waarom zij het anders aanpakken dan veel andere leveranciers.

Tijdens zijn tijd als ZZP’er zag Jordy de potentie en het belang van zonnepanelen. Bovendien constateerde hij dat veel dingen in die markt beter kunnen. Daar ontstond het idee om er, samen met beste vriend Senna, werk van te maken: Geldbesparen.nu. Door de enorme hoeveelheid aanvragen, lieten ze het initiële idee om zelf panelen te plaatsen direct varen. Vanaf dat moment is het hun missie om op een eerlijke en persoonlijke manier goede oplossingen te leveren. Geldbesparen.nu heeft een eigen Technische Dienst in huis, die de juiste kennis heeft om op een kwalitatief hoogwaardige manier zonnepanelen te leggen.

BESPAREN MET ZONNE-ENERGIE

Zonnepanelen kunnen enorme besparingen opleveren. Dit werd onlangs nog maar eens in de praktijk aangetoond: “De energiekosten bij een klant bedroegen maar liefst € 4.000,per maand. Na het plaatsen van onze zonnepanelen, betaalt hij geen € 150,per dag meer, maar krijgt hij in plaats daarvan € 4,- per dag terug. De cellen in de zonnepanelen werken op daglicht en UV-stralen, waarmee je je eigen elektriciteit opwekt én bespaart op je energienota. We leveren standaard een offerte met daarin een terugverdientijd voor de installatie. Natuurlijk hangt

deze wel af van het aantal zonuren. Veel mensen denken minder na over de extra voordelen die je haalt uit de installatie. Ons advies is altijd om stroom te verbruiken wanneer de zonnepanelen actief zijn. Gebruik dus overdag vooral de producten die het meest energie verbruiken, zoals je wasmachine en magnetron.”

HET KAN MAKKELIJKER, GOEDKOPER EN PERSOONLIJKER

Persoonlijk contact met de klant is belangrijk bij Geldbesparen.nu. Dit betekent dat hij vooraf duidelijk weet wat hij op het dak krijgt en waarvoor hij betaalt. “Wanneer een klant een aanvraag heeft voor 13 panelen en we zien dat 11 genoeg is, dan adviseren we hem het laatste. Bovendien is het tarief voor de totale installatie bij ons all-in, geen meerkosten en financiële verrassingen achteraf dus. We hebben alle paneelsystemen vooraf gefilterd en hebben voor de – wat ons betreft – twee beste oplossingen gekozen. Dit zijn de micro-omvormers van Enphase en de centrale omvormers van Growatt. Deze oplossingen zijn hybride, zodat ze in de toekomst klaar zijn voor batterijen.”

EEN JAAR ONDERWEG

Geldbesparen.nu groeit flink en heeft heldere doelstellingen voor de toekomst. “We willen toewerken naar

vijf teams, waarbij we de sfeer van een familiebedrijf willen behouden. Momenteel werken we met twee teams, elk team bestaat uit twee jongens op het dak en een bij de meterkast. We zijn van plan om nog dit jaar een team toe te voegen, in de loop van 2024 voegen we er nog twee toe en hopen we de organisatie compleet te hebben. Het leveren van hoge kwaliteit heeft echter altijd voorrang op de bedrijfsuitbreiding. We willen daarbij dat onze mensen het goed hebben. Dit doen we door het bieden van goede arbeidsvoorwaarden, veel vrijheid en natuurlijk de vrijdagmiddagborrel. Met een zonnetje en een biertje bespreek je de week net wat lekkerder.”

Leemansweg 37H

Arnhem

085 070 47 14

geldbesparen.nu

39 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST:
JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR
“ Met een zonnetje en een biertje bespreek je de week net wat lekkerder ”

Nóg meer eigen energieopwekking op Golfbaan Het Rijk van Nijmegen!

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen zet flinke stappen in het verduurzamen van de accommodatie. Zo zijn er onlangs door Solisplan maar liefst 468 zonnepanelen op het dak van het clubhuis en de Driving Range geplaatst. Solisplan, gevestigd in Sint-Oedenrode, ontzorgt u volledig bij de aanschaf én installatie van zakelijke zonnepanelen.

DUURZAAM BEHEER EN VERDUURZAMING GEBOUWEN ALS TOPPRIORITEIT

“Verduurzaming is een belangrijk onderdeel van ons beleid. We zijn dan ook volop bezig met een verduurzamingsslag. Duurzaam beheer van de golfbanen en investeren in de verduurzaming van de gebouwen en installaties is een topprioriteit.”

En zo kwam hij in aanraking met Solisplan: “Martijn van Summeren (projectmanager bij Solisplan) en ik kennen elkaar en raakten tijdens een bruiloft aan de praat. Van het een kwam het ander en al snel kwam Solisplan met een goed voorstel om ons te helpen met onze uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.”

SNEL SCHAKELEN BIJ OPSCHALING

“Vanaf dag 1 was er een ‘can do’ mentaliteit vanuit Solisplan, het plan lag er dan ook al vlug. Ook werd er snel geschakeld en meegedacht toen we het project wilden opschalen van 250 naar bijna 500 zonnepanelen. Niet iedere partij kan dat. Er is een belofte gemaakt en deze is ook waargemaakt.”

Of Hans Solisplan zou aanbevelen aan andere bedrijven? “Zeker! Zowel over het projectmanagement als de

uitvoering zijn we heel tevreden. De kracht van Solisplan zit in het meedenken, vooruitdenken én helderheid over projectplanning en afspraken.”

EEN DUURZAME GOLFBAAN

Wat levert de samenwerking concreet op voor Het Rijk van Nijmegen? “Dit project gaat zo’n 40% van ons stroomverbruik in Nijmegen dekken. De investering is binnen een redelijke termijn terugverdiend. Het is duurzaam, financieel een goed model en goed voor je PR om aan te tonen dat je daadwerkelijk duurzaam bezig bent.”

info@solisplan.com

085 303 13 25 www.solisplan.com

40 NUMMER 3 | APRIL 2023
DUURZAAMHEID
“ Dankzij hun ‘can do’ mentaliteit is Solisplan in staat om snel te schakelen, ook bij opschaling ”
Hans Blaauw, Algemeen Directeur bij Het Rijk Golfbanen

LIEMERS FIETSEN

Zonder zorgen op pad met de fiets van jouw keuze

Met de overname in 2016 van “Sjaak Huisman De Fietsspecialist” door Michiel de Warle en zijn vrouw kwam een grote droom van Michiel uit. De naam wijzigde naar Liemers Fietsen en in 2021 werd een nieuw pand betrokken in Duiven. In de ruim opgezette winkel wordt een grote sortering fietsen verkocht. De focus is breed met fietsen voor kinderen en volwassen van alle Nederlandse A-merken en een uitgebreide selectie racefietsen. Met 7 man personeel in de winkel, 10 vaklieden in de gecertificeerde werkplaats en een gratis haal en breng service weten klanten uit heel Nederland de zaak te vinden. Dat er geen kilometrage wordt gerekend speelt hierin mee, maar het is vooral de grote servicegerichtheid en het feit dat alles rondom de fiets, verzekeringen en eventuele leaseplannen tot in de puntjes geregeld wordt waardoor er een grote en trouwe klantenkring is ontstaan.

“Met de 1.500 m2 die tot onze beschikking staan in onze sfeervol ingerichte winkel hebben we veel op voorraad. Daardoor kunnen we snel leveren. Mochten we onverhoopt niet hebben wat je zoekt, dan kunnen we via het grote netwerk dat we hebben linksom of rechtsom altijd de juiste fiets vinden,” aldus Michiel.

FIETSSPECIALISTEN

“De fiets staat in de belangstelling. Bij de particulier, maar zeker ook bij bedrijven. Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers een fiets van de zaak aan. Zij kunnen bij ons terecht voor verschillende leaseconstructies en alles wat daarbij komt kijken. Het is een groeimarkt, je ziet daardoor ook dat bedrijven in de automotive hierin springen. Toch hebben wij, als fietsspecialist, meer te bieden. Een fiets

vraagt toch om een specifiek specialisme: de techniek is verfijnd en ontwikkelt zich in een razend tempo. Je moet weten wat je doet als je aan een fiets sleutelt, zeker als het een elektrische fiets betreft. Die kennis, dat vakmanschap en verfijning is wat onze monteurs bieden.”

ALTIJD IN BEWEGING

“We zijn altijd in beweging. Dat vertaalt zich in de continue groei die wij de afgelopen jaren hebben meegemaakt, maar ook in de activiteiten die we ontplooien. Het pand is eigenlijk alweer te klein, toch kiezen we ervoor om hier te blijven. De zaak is centraal gelegen, goed bereikbaar en er zijn altijd voldoende parkeerplekken. Klanten vanuit heel Nederland weten ons dan ook goed te vinden. Ons jonge en dynamische team werkt hard om de hoge

kwaliteit die we nastreven te leveren. We werken hard, maar hebben het ook erg gezellig met elkaar. We organiseren zeker 4 keer per jaar een leuk uitje en op de vrijdag koopavond wordt er zelfgemaakte soep geserveerd. Ook voor onze klanten proberen we altijd iets extra’s te doen. Zo organiseren we bijvoorbeeld fietstochten, een lentemarkt en een ontbijt voor alleenstaande 60-plussers. Daar is zelfs een setje uit voortgekomen. De band die we hebben met onze klanten is waardevol voor ons. Daar doen we graag iets extra’s voor.”

41 NUMMER 3 | APRIL 2023
DUURZAAMHEID
Holland 63
TEKST: KOPPIE COPY | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR
Het
Duiven 0316 261 337 www.liemersfietsen.nl

Snappen we nog wel wat duurzaamheid inhoudt?

Lunchen bij het prachtige Hotel Haarhuis in Arnhem op een regenachtige vrijdagmiddag. Dat deden we op 31 maart met een leuk en divers gezelschap. Het was wederom een geslaagde lunchsessie, waarbij nieuwe inzichten ontstonden en werden uitgewisseld over het thema duurzaamheid.

Reny Stark (Advocaat IT & Privacy bij Van Veen Advocaten), Fred van Hooff (Directeur NTP Zevenaar), Joris Kemperman (Accountmanager bij Bochane) en Patricia Hofs (mede-eigenaar Schoonmaakbedrijf Hofs) deelden de tafel en hun ervaringen.

42 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR
NETWERKEN LUNCHBIJEENKOMST BIJ HOTEL HAARHUIS
V.l.n.r.: Fred van Hooff, Joris Kemperman, Patricia Hofs en Reny Stark

Duurzaamheid. Het is allang geen trend of hype meer, maar staat op de beleidsagenda van ongeveer elke onderneming. We associëren dit onderwerp vaak met het klimaat en de milieubesparende acties die we ondernemen. Maar gaat duurzaamheid wel alleen over klimaat? Waar kunnen we op dat vlak nog stappen zetten? En welke beleidsveranderingen zien we op dat vlak binnen de verschil-

lende bedrijfstakken? Het is duidelijk dat duurzaamheid een van de grote vraagstukken van deze tijd is, en dat we tegelijkertijd op veel vlakken nog zoekende zijn. Toch boeken we successen die zo hard nodig zijn, en we zijn het er allemaal wel over eens: niks doen is allang geen optie meer.

DUURZAAMHEID, IS DAT ALLEEN AAN HET KLIMAAT GERELATEERD?

Patrica: “wij werken alleen nog maar met ecologische schoonmaakmiddelen. Voorheen werkten we met een bepaalde zuren en chloor, die hebben we inmiddels allemaal vervangen. We volgen daarmee de duurzaamheidsrichtlijnen voor de schoonmaakbranche.” Reny vult aan: “Wat ik in de praktijk terugzie bij onze cliënten is dat duurzaamheid een thema is bij de ontwikkeling van producten. Vanaf de ontwerpfase dien je al te kijken naar materialen en grondstoffen. Wat is de impact op het milieu? Hoe kun je het product uiteindelijk weer duurzaam afbreken? Ook imago is belangrijk én je merkt dat er veel producten worden bedacht met in het achterhoofd duurzaamheid. Een mooi voorbeeld is een vleermuiskastje, waarmee je vleermuizen diervriendelijk uit een gebouw haalt.”

ALLEMAAL EEN BODYWARMER

In de autobranche speelt duurzaamheid logischerwijs een enorme rol. Joris licht toe: “Bij onze merken Renault en Nissan leggen ze de focus vooral op elektrische auto’s en bedrijfsauto’s. En we ontvingen bij Bochane laatst – met een kwinkslag naar de energienota –

allemaal een bodywarmer.” Fred vertelt dat de werknemers van NTP elke dag worden uitgedaagd met de vraag of het nóg duurzamer kan. De vraag wordt niet eenvoudiger, maar wel meer divers. “We werken momenteel aan ons duurzaamheids-DNA, we bedden het steeds meer in binnen de gehele organisatie. Dit kunnen we echter niet alleen, we hebben daar onze partners en opdrachtgevers ook voor nodig.” De gemeente Arnhem vervult volgens Fred een voorbeeldfunctie, bijvoorbeeld op gebied van elektrificatie en de ruimte die ze ondernemers biedt om te innoveren.

VERANDERINGEN EN ONTWIKKELINGEN LEIDEN

TOT RESULTATEN

Reny: “We zijn zo goed als helemaal digitaal gegaan, dit scheelt enorm veel verspilling van papier. Dit proces werd versneld door corona. Ons kantoor laat de advocaten binnen kaders zelf bepalen waar en wanneer ze werken. We besparen op reistijd, bovendien hebben mensen meer tijd om te sporten of tijd met hun kinderen te spenderen. We kunnen elk dossier op elk moment waar dan ook openen.” Patricia geeft aan dat Hofs ongeveer alle materialen heeft aangepast,

43 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ We kunnen elk dossier op elk moment waar dan ook openen ”

Occasion leasen?

Dat doe je natuurlijk bij Herwers Lease.

Naast nieuwe auto’s kunt u bij Herwers

Lease terecht voor een lease-occasion.

Goed onderhouden, snel leverbaar en met de kop er flink af. Extra voordelig leasen dus!

Scherp tarief

Korte looptijd mogelijk

Soepele acceptatievoorwaarden

Voor zakelijk én prive

Bij Herwers Lease ben je verzekerd van:

Alles onder één dak

Vast contactpersoon

Maatwerk

No-Nonsense

Laagdrempelig

Transparant

Duurzaam

Korte lijnen Bekijk onze voorraad

Kruisbergseweg 8 7255 AE, Hengelo Gld 088-3741720

herwerslease.nl

*Excl. btw.

denk aan werkkarren en stofzuigers. Er wordt nog wel geprint, maar veel minder. “We staan nu op het punt om de benzineauto’s te vervangen. Vragen die we momenteel hebben gaan bijvoorbeeld over wie de auto’s straks gaat opladen, wij of het personeel zelf.” Joris biedt spontaan aan om na deze sessie nog eens van gedachten te wisselen. En wie weet rijdt het personeel van Hofs binnenkort in auto’s van Bochane.

DUURZAAMHEID GAAT OOK OVER MENSELIJKHEID EN VITALITEIT

Fred: “We kijken naar de menskant. De vraag is hoe we de mensen tevreden en gezond houden? Het betreft bij NTP immers zwaar fysiek werk. We bieden daarom vitaliteitsprogramma’s, en alles wat machinaal kan gebeurt machinaal. Een ander thema is Duurzaam Veilig. Dit gaat over veilige maakbaarheid, duurzame uitvoerbaarheid én we hebben oog voor de sociaal veilige

inrichting van Openbare Ruimtes. Alles wat we bedenken moet immers veilig te ontwerpen en te maken zijn, en bovendien veilig zijn voor de omgeving zijn.”

ZAKEN OM NOG MEER OP IN TE ZETTEN

Patricia: “Het OV! Even met de bus naar je werk; het is absurd wat dat kost. In Spanje ben ik 8 Euro kwijt voor een retourtje met de trein. Ze willen graag dat we het openbaar vervoer nemen, maak het dan interessanter. Bied mensen die met pensioen gaan gratis openbaar vervoer aan.” Reny: “Thuiswerken of buiten de spits reizen neemt ook de druk op het forenzenverkeer weg. De controlecultuur vanuit werkgevers is door corona afgenomen. Voorheen heerste meer de beleving dat output alleen op kantoor gegenereerd kon worden. Tegenwoordig worden werknemers meer beoordeeld op wat zij leveren. Het is minder relevant wanneer een werknemer de uren draait,

als je de gewenste output maar levert. Laat het controleren los, dan zet je mensen in hun kracht. En je biedt daarmee een oplossing voor het fileprobleem, de kinderopvang én de gezondheid van je personeel.”

SUCCESVERHALEN

Fred: “Elektrisch rijden, daar worden we rustig van! Het is voor mij een sport om op 1 batterij de hele week woonwerk-verkeer af te leggen. Zonder te laden dus. Ik denk dat ik ergens nog één enkele reis moet zien te overwinnen, dan is-ie rond. Elkaar aanspreken op gedrag, dat mogen we sowieso nog meer doen. We zijn binnen NTP trots op Van Asfalt en Grasfalt naar Harsfalt Dit betekent concreet dat wij fossielvrij asfalt kunnen produceren, onze grootste prestatie op productgebied tot nu toe.”

Joris: “We hebben als enige Renaultdealer in Nederland een Battery Repair Center. Zelfs andere dealers komen bij ons om hun auto’s te laten repareren. En met ons mobiliteitsconcept – voor bestaande en potentiële klanten –ontzorgen we grote wagenparken en zorgen we voor besparingen. Bochane Lease deelt ook geen boetes uit bij het inleveren van je leaseauto voor einde van het contract.” Fred sluit af: “Dan creëer je in elk geval een duurzame relatie!”

45 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Het is voor mij een sport om op 1 batterij de hele week woonwerk-verkeer af te leggen ”

‘Als je zonnepanelen wil, doe het NU!’

Als je slim bent, investeer je als onderneming snel in zonnepanelen. “Als je nu inzet op panelen, haal je de investering er nog makkelijk uit”, weet Bessel van den Broek, directeur-eigenaar van IndAgri Solar Energy uit Lunteren. “Het huidige kabinet wil de saldering per 2025 dan wel afbouwen, maar de doorontwikkeling van batterijen voor bijvoorbeeld laadpalen, heffen die salderingsafbouw straks weer op.”

“Als je wil vergroenen met panelen, wacht dan niet langer”, adviseert Bessel. “Je kan nu nog subsidie op je panelen krijgen. Daarnaast gaan de ontwikkelingen van laadpalen en batterijen nu heel hard. Dat betekent dat een paneel je veel blijft opleveren. Daarbij geldt: als die salderingsafbouw van het huidige kabinet doorgaat, dan kan je vanaf 2025 tot aan 2030 steeds minder salderen. Dus hoe sneller je nu panelen op je dak hebt, hoe sneller je die investering eruit hebt en kan verdienen aan je panelen.”

BATTERIJEN

Nu werkt het nog zo dat je zonnepaneel stroom teruglevert aan het net, minus de stroom die je verbruikt. Maar als je die stroom straks kan opslaan in bijvoorbeeld batterijen, betekent dit dat je auto’s zelfs ’s avonds kan opladen

met de overtollige stroom die je overdag hebt opgewekt. “Maar aan deze oplossing hangt nu nog een prijskaartje”, weet Bessel. “Daarom werken wij met omvormers die al ‘accu-ready’ zijn, om het zo maar te zeggen. Als je nu investeert, maak je optimaal gebruik van alle voordelen: je kan nu nog goed gebruikmaken van zonnepanelensubsidie en straks van de batterij.”

WAAROM INDAGRI?

Bessel is trots op zijn zonnepanelenbedrijf. “Wij zorgen van A tot Z voor onze klanten. Doordat ik mede-eigenaar ben van FZN BV (machinehandel en -verhuur), kunnen we onze eigen vrachtwagen inzetten en de verreikers (een soort shovels die de lucht ingaan) van FZN BV gebruiken/huren. Die zijn ook te huur overigens.”

“We werken graag met korte lijntjes”, vervolgt Bessel “Degene die langs is geweest en de offerte verzorgt, is dan ook meteen je vaste contactpersoon. Diegene is verantwoordelijk voor het hele traject: panelen plaatsen, omvormers aansluiten en het installeren tot aan het downloaden en leren gebruiken van de bijbehorende apps voor monitoring en bijsturing. Je komt nooit voor verrassingen te staan: we gaan de deur niet uit voordat alles werkt voor de prijs die was afgesproken.”

47 NUMMER 3 | APRIL 2023
DUURZAAMHEID Ruitenbeekweg 93 Lunteren 0342 70 16 42 www.indagri.nl
TEKST: ANNE MARIE VOSKAMP | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR INDAGRI SOLAR ENERGY B.V.

Be safe IT Local zorgt voor een veilige werkplek

Met een kleine 40 medewerkers werkt IT Local, gevestigd op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, dagelijks aan het ontwerpen, leveren en beheren van veilige cloudwerkplekken. En dat is zeker in deze tijd, waarin succesvolle hackpogingen aan de orde van de dag zijn, geen overbodige luxe. Directeur Remko Kleij en marketing- en communicatiemanager Theo Kroon vertellen over hoe zij er met hun team voor zorgen dat de werkplek die zij inrichten bestand is tegen kwaadaardige aanvallen.

“Wij werken vanuit het PPT Framework, daar vertelden we in een eerdere editie van Arnhem en Nijmegen Business al over,” aldus Remko. “People, Process, Technology, daar draait het om. Daarin staat de mens centraal. Technologie staat enkel in dienst van de mens en het optimaliseren van processen. Ook in de security-roadmap die we hebben ontwikkeld is de mens het startpunt: wie is jouw medewerker, welk type

mens, als we dat zo mogen zeggen, is hij of zij en is er wellicht al enige IT-kennis aanwezig? Als we daar een beeld bij hebben gaan we verder.”

DE ROADMAP-GEDACHTE

“Alles begint met bewustwording,” vult Theo aan. “Het risico wordt steeds groter. Steeds vaker zijn bedrijven het doelwit van hackpogingen. En die pogingen worden almaar gehaaider.

Met de mogelijkheden die ChatGPT biedt bijvoorbeeld worden mails opgesteld die er zo echt uitzien dat je al snel verleid raakt om de mail te openen. Met alle gevolgen van dien. Je moet echt heel goed uitkijken.

Zelfs de professional, de medewerker die zich heel bewust is van de gevaren die er zijn, kan er intuinen.”

“We zeggen dan ook nog weleens gekscherend dat het grootste veiligheids-

48 NUMMER 3 | APRIL 2023
DIGITALE WERELD Remko Kleij
TEKST: KOPPIE COPY | FOTOGRAFIE: JAN ADELAAR

risico tussen het toetsenbord en de rugleuning van de bureaustoel zit, aldus Remko.”

“We beginnen met een inventarisatie: waar sta je nu en waar zou je met het type bedrijf dat je hebt moeten staan qua veiligheidsmaatregelen? Als we dat helder hebben maken we in nauwe samenwerking met de ondernemer een plan om te komen tot waar je zou moeten zijn. Oplossingen hoeven daarbij zeker niet altijd duur te zijn. Soms doet een eenvoudige 2-stapsverificatie al heel veel.”

PERSOONLIJKE

AANSPRAKELIJKHEID

“Met de geüpdate versie van de Europese security-maatregelen, de NIB2, die dit jaar is ingegaan, zijn er strengere eisen rondom netwerken informatiebeveiliging ingegaan. Die gelden op dit moment nog alleen voor bepaalde organisaties, maar de scope aan bedrijven die hier-

DE SECURITY JOURNEY

In 3 stappen naar een veilige werkplek:

1. Check: hoe veilig is jouw IT-omgeving

2. Verbeter: aanpassen van de IT-omgeving.

3. Monitoring en gedrag: hou de IT-omgeving veilig.

onder gaan vallen wordt steeds groter. Belangrijk om te weten is dat, mocht je slachtoffer worden van een datalek of iets dergelijks, je niet zomaar jouw IT-partner daar verantwoordelijk voor kunt stellen. Jij, als eigenaar van het bedrijf, bent voortaan persoonlijk aansprakelijk.”

WEES JE BEWUST VAN

DE GEVAREN

“Alles staat of valt met het bewust zijn van wat er kan gebeuren. We steken dan ook veel tijd in de bewustwording van de medewerkers en geven daarbij eenvoudige tips als: noteer nooit wachtwoorden, zorg dat je je computer lockt als je even van je plek gaat en laat geen usb-sticks slingeren. Je zult versteld staan hoe vaak dit soort simpele zaken nog voorkomt. Naast bewustwording monitoren we ook. Met de test-app die we ontwikkeld hebben bijvoorbeeld, waarmee we mails rondsturen om te zien of er ongeoorloofd toch op geklikt wordt. Is dit het geval dan gaan we opnieuw het bewustwordingsproces in.”

DATA VEILIGSTELLEN

“Wij zorgen ervoor dat de werkplek veilig is. Mocht het alsnog voorkomen dat er iets mis gaat – en ga ervan uit dat we allemaal een keer aan de beurt komen – dan zorgen wij ervoor dat je

zo snel mogelijk weer operationeel bent met zo min mogelijk dataverlies. Als het nodig is, schakelen we daar onze partners bij in die gespecialiseerd zijn in het blussen van digitale brandjes. Door de samenwerking met externe partijen blijven we scherp en kunnen we de veiligheid van de werkplek continu optimaliseren. Het is toch een soort van wedloop: aan de ene kant staan wij, aan de andere kant de hackers. Wij staan klaar en testen met professionele ethische hackers regelmatig ons platform om te zien of en hoe snel zij binnen kunnen komen. En nemen we waar dat nodig is maatregelen. In de hybride wereld waarin we leven en werken zorgen wij voor een gestandaardiseerde werkplek waarbinnen alles veilig kan draaien. We werken daarbij op profielbasis: op basis van de functie in kwestie wordt de werkplek ingericht. Zo voorkom je dat er onnodig dure werkplekken worden ingeregeld en ben je veilig tegen zo laag mogelijke kosten.”

Meer weten over hoe IT Local jouw werkplek veilig houdt?

www.itlocal.nl

49 NUMMER 3 | APRIL 2023
“ Het grootste gevaar zit tussen het toetsenbord en de stoelleuning ”
info@cibod.nl | www.functioneel-beheerders.nl 0161489.pdf 1 19-1-2016 13:50:11 Wij zijn gespecialiseerd in interim, detachering en recruitement van gecertificeerde functioneel beheerders. Postbus 30286 | 6803 AG Arnhem | T. +31 (0)6 29 52 74 14 info@cibod.nl | www.functioneel-beheerders.nl 0161489.pdf 1 19-1-2016 13:50:11 Wij zijn gespecialiseerd in interim, detachering en recruitement van gecertificeerde functioneel beheerders. Postbus 30286 | 6803 AG Arnhem | T. +31 (0)6 29 52 74 14 info@cibod.nl | www.functioneel-beheerders.nl 0161489.pdf 1 19-1-2016 13:50:11

Houvast voor ondernemers:

veilig en verantwoord zakendoen met het KVK Handelsregister

Veilig en verantwoord zakendoen als kleine ondernemer kan soms een uitdaging zijn.

In het KVK Handelsregister zijn alle ondernemingen in Nederland geregistreerd. Dit betekent dat je via het register informatie kunt opvragen over een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan handelsnamen, bevoegde personen en ook faillissementen. In het uittreksel Handelsregister van een bedrijf staat wie er mag tekenen en of er beperkingen zijn. Zo weet je wie er op dat moment namens een bedrijf een contract mag sluiten.

Een praktisch voorbeeld van het gebruik van het KVK Handelsregister is het controleren van de gegevens van een leverancier. Als je als ondernemer met een nieuwe leverancier in zee gaan, is het belangrijk om te weten wie de leverancier is. Door de gegevens van de leverancier op te zoeken in het

KVK Handelsregister, kun je snel en eenvoudig achterhalen wie de eigenaren zijn en of de personen met wie jij zakendoet aan alle eisen voldoen om een overeenkomst af te sluiten. Zo kun je met meer zekerheid zakendoen.

Een ander voorbeeld is het aanvragen van een verzekering. Doordat de gegevens van je bedrijf zijn opgenomen in het KVK Handelsregister, kunnen verzekeraars snel en eenvoudig controleren wie je bent en wat je bedrijf doet.

Het is belangrijk om te weten met wie je zaken doet en wat de achtergrond is van de zakenpartner waarmee je in zee gaat. Het KVK Handelsregister kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. www.kvk.nl/

En ben je bijvoorbeeld zzp’er met een eenmanszaak, dan vragen opdrachtgevers vaak ook om een uittreksel uit het register om jouw gegevens te controleren, voordat ze jou de opdracht verstrekken.

Het is daarom ook belangrijk om jouw informatie in het register tenminste 1x per jaar te controleren op juistheid van de gegevens, zodat andere partijen ook met vertrouwen met jou en jouw bedrijf zaken kunnen doen.

Kortom, het KVK Handelsregister kan voor kleine ondernemers een handig hulpmiddel zijn om veilig en verantwoord zaken te doen. Door gebruik te maken van het register kun je snel en eenvoudig informatie opvragen over een bedrijf en zo met meer zekerheid zakendoen.

handelsregister 55 NUMMER 3 | APRIL 2023

De koffie staat klaar, al 50 jaar

Het Brabantse familiebedrijf vantienen zorgt al 50 jaar lang voor de perfecte koffiebeleving. Die zit hem in de automaat, een hoge mate van service & support en, hoe kan het ook anders, de perfecte koffie. Directeur Maarten van Tienen is trots op de historie van het door zijn vader opgerichte bedrijf en het typische vantienen-DNA.

‘Een automaat koop je, maar service moet je bieden’: Dat was de heilige overtuiging van oprichter Tien van Tienen. Hij wilde daarmee zeggen dat je alles kunt kopen en dat er niks mooier is dan snelle handel, maar dat je altijd je beloftes dient na te komen. Hij zag al vroeg dat veel bedrijven gouden bergen beloofden.. die als

sneeuw voor de zon verdwenen na de handtekening. Vanaf dat moment begon het gesteggel. Een werkwijze die volgens Maarten nog steeds regelmatig voorkomt. Hij stelt: “Service is een, maar je moet er ook zijn wanneer de klant met een probleem zit. Je dient snel en adequaat te reageren, zodat de klant snel geholpen en dus tevreden is.

Klanten van vantienen kunnen elke dag van de week tot 21.30 uur bellen als ze een storing hebben.”

JUBILEUMJAAR 2023

Maarten vertelt: “2023 is het jaar van 50 jaar vantienen én 60 jaar ervaring in de koffie. Mijn vader is in 1963 naar Amsterdam gegaan om bij Simon Lévelt

FAMILIEBEDRIJF VANTIENEN 56 NUMMER 3 | APRIL 2023
TEKST: JOEP PETERS | FOTOGRAFIE: ROB KOPPERS

in de leer te gaan. Tien jaar later startte hij, met medewerking van de familie Lévelt, zijn eigen koffiebedrijf. We vieren dit jaar geen uitbundig feest, maar we hebben over het gehele jaar activiteiten gepland. Zo hadden we eind januari een presentatie over 50 jaar vantienen, waarbij we een jubileummagazine uitgaven voor personeel en naaste familie. Begin februari hebben we dit magazine ook naar onze klanten gestuurd. We organiseren nog een avond voor oud-medewerkers en in juni zijn er twee open dagen voor relaties en andere geïnteresseerden. Tot slot gaan we in oktober met de personeelsleden een weekend weg.”

HET VANTIENEN-DNA

Eerlijk zijn en je afspraken nakomen, veel meer houdt het vantienen-DNA niet in volgens Maarten. Hij illustreert dit met enkele voorbeelden: “Ik zat tijdens mijn vakantie eens op het strand, toen ik een klant aan de telefoon kreeg met enkele specifieke wensen. Uiteindelijk beantwoordde ik zijn vragen vanaf mijn strandstoel en kocht hij direct een aantal nieuwe automaten. In zijn algemeenheid geldt dat, wanneer op

vrijdagmiddag een automaat kapot gaat, we alles op alles zetten om nog voor het weekend een andere machine op locatie te krijgen. We moeten met z’n allen de kar trekken. Dus als het nodig is om een dag op de vrachtwagen te rijden om producten te leveren, dan doe ik dat. Het heeft altijd de hoogste prioriteit om de klant te helpen.”

MEER DAN KOFFIE ALLEEN

Het kernassortiment van vantienen bestaat uit koffieautomaten, koffie en thee. Daarnaast levert het bedrijf toebehoren zoals melk, suiker en bekers, die vanzelfsprekend inmiddels allemaal duurzaam zijn. Tegenwoordig houdt het ontzorgen rond de koffieautomaat ook in dat je snoepgoed, snacks, frisdranken, bier en wijn voor de vrijdagmiddagborrel levert. “De klant wil minder leveranciers en zoveel mogelijk bij één partij afnemen. We leveren al

deze artikelen waar mogelijk vanuit onze eigen logistieke dienst, op de door de klant gewenste plek. We merken dat dit goed is voor de onderlinge band, we ontzorgen de klant en bouwen een partnerschap op. Dat is wat de klant wil, en wij ook natuurlijk!”

Landweer 2a, Zeeland 085 2020 720

www.vantienen.nl

“ Eerlijk zijn en je afspraken nakomen, veel meer houdt het vantienen-DNA niet in ”
57 NUMMER 3 | APRIL 2023

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen bestaat 7 jaar

TEKST: KOPPIE COPY | FOTOGRAFIE: BART KOUWENBERG

Het arbeidsbemiddelingsbedrijf dat 7 jaar geleden ontstond uit een samenwerking tussen de 7 gemeenten van het Rijk van Nijmegen en voormalig Breed heeft in deze tijd heel veel mensen aan duurzaam werk kunnen helpen. WerkBedrijf werkt voor werkzoekenden met een bepaalde kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt. Door de benodigde begeleiding te bieden, talenten verder te ontwikkelen en te bemiddelen tussen werkgever en werkzoekende kunnen mensen weer volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Er wordt hierin niet gedacht in beperkingen, maar in kansen door fundament te geven aan het talent dat iedereen in zich heeft en dit verder uit te bouwen.

Directeur van WerkBedrijf Ina Hol blikt terug op de afgelopen 7 jaar.

58 NUMMER 3 | APRIL 2023
PERSONEEL & ORGANISATIE

“In de afgelopen paar jaar is er veel voorbij gekomen. We hebben een laagconjunctuur meegemaakt én goed doorstaan en ook in de huidige hoogconjunctuur staan we klaar om mensen verder te helpen. Doordat we beide uitersten hebben gezien hebben we een goed inzicht gekregen in wat we kunnen. Met de brede kennis en ervaring en de grote variëteit aan professionals zijn we in staat gebleken om in elke situatie flexibel en wendbaar te zijn en hebben we heel veel mensen naar werk kunnen helpen.”

REGIONAAL WERKBEDRIJF

“De 7 gemeenten van het Rijk van Nijmegen werken samen om iedere inwoner een kans te geven op de arbeidsmarkt. En dat is vrij uniek in Nederland. Landelijk is er steeds meer aandacht om de publieke arbeidsbemiddeling één gezicht te geven. Tot nu is het nog vrij geëtiketteerd geweest: afhankelijk van de uitkering waarin je zit krijg je hulp van een bepaalde instantie. Die grenzen worden langzaam afgebroken. We werken steeds meer vanuit de gedachte dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Wij zijn er om je naar werk te begeleiden. Er is één plek waar je antwoord krijgt op jouw vragen over de arbeidsmarkt. Dat geldt voor de werkzoekende en ook voor de ondernemer.”

KIJKEN NAAR TALENT

“Wij kijken naar talent. Naar wat mensen wél kunnen en bouwen dat met trainingen, opleiding, coaching en begeleiding verder uit. We zijn ervan overtuigd dat in welke tijd dan ook er voor iedereen altijd een plek op de arbeidsmarkt te vinden is. We begeleiden mensen naar werk én zorgen ervoor dat ze blijven werken. We zoeken hierin bijvoorbeeld de samenwerking met scholen. Met name voor de jongeren waarvan het ernaar uitziet dat zij een moeizame start zullen hebben op de arbeidsmarkt. Maar ook met andere partijen.

HART VOOR DE MENS

“We zien in deze regio heel veel ondernemers met een groot sociaal hart. In de afgelopen jaren ervaren we dat we overal welkom zijn. De deur staat bij iedereen open om dat eerste gesprek aan te gaan. Daar onderscheidt regio Rijk van Nijmegen zich absoluut in. Heel veel van onze mensen hebben dan ook een goede eerste kans gekregen en hebben die weten om te zetten in een zinvolle betrekking. Hierin trekken we samen met de ondernemer op. Met de begeleiding die onze jobcoaches bieden én door praktische middelen in te zetten zoals een loonkostensubsidie bijvoorbeeld. Het één op één invullen van de openstaande vacature zal zelden lukken, maar we kunnen wel samen kijken hoe de functie ingevuld kan

worden. Wat we zien is dat ondernemers vanuit de wens om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en vanuit een sociaal HRM beleid bereid zijn om mee te denken en mee te bewegen. Wij zijn er om antwoorden te geven op vragen en praktische ondersteuning, zodat er voor alle partijen een werkbare situatie ontstaat.”

“Ondanks dat we een enorm netwerk hebben opgebouwd de laatste jaren en in alle branches wel aanwezig zijn, zijn er nog altijd bedrijven die we graag nader zouden willen leren kennen. Wij zijn voor onze mensen altijd op zoek naar werk waar zij laagdrempelig in kunnen stappen. Zodat zij zich zekerder voelen om van daaruit te stabiliseren of te groeien. Mochten er bedrijven zijn die ons nog niet kennen en openstaan voor een nadere kennismaking, dan hou ik mij van harte aanbevolen.”

59 NUMMER 3 | APRIL 2023
www.werkbedrijfrvn.nl
“ Er is altijd voor iedereen een werkplek te vinden ”
WWW.TERBORGSE.NL de Terborgse HandelsOnderneming B.V. (THO): hét adres voor uw kantoor – & magazijninrichtingen Ruim 12.000m² kantoormeubelen op voorraad! Nieuw, refurbished én tweedehands kantoormeubilair. Praktisch altijd gemonteerd afgeleverd! ► Showroom Terborg, Ettensestraat 19 +31(0)315 325523 ► Showroom Huissen, Nijverheidsstraat 3 +31(0)26 3616843 Bureaus Tafels Zitmeubelen Kasten Stellingen Akoestiek Uitgebreide mogelijkheden voor duurzamer inrichten Voor kantoor, magazijn én thuiswerkplek Grote voorraad = snel leverbaar

Maurice en Tim Traa van Mauron

WAT WAS VOOR MAURON DE AANLEIDING OM OP DE VORIGE COVER VAN NIJMEGEN BUSINESS

TE STAAN?

Om te laten zien waar we al 10 jaar trots op zijn. In 10 jaar tijd is ons bedrijf uitgegroeid van 2 naar 11 medewerkers en inmiddels hebben we al vele bedrijven voorzien van refurbished kantoormeubilair. Ook denken we graag mee over het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen.

MAURON LEVERT KWALITEITSMEUBELEN VAN A-MERKEN TEGEN

EEN FRACTIE VAN DE NIEUWPRIJS.

HOE DOEN JULLIE DAT?

Door onze inmiddels al jarenlange ervaring in deze branche hebben we de juiste partijen aan ons kunnen binden waarbij wij de juiste kantoormeubelen kunnen inkopen, natuurlijk tegen de juiste prijs, zodat wij tegen mooie nette prijzen weer veel ondernemers blij kunnen maken met een mooi ingerichte werkplek of kantoorinrichting.

1 4 5

WAT KAN MAURON ALLEMAAL BETEKENEN VOOR ONDERNEMERS?

Wij kunnen iedere ondernemer compleet voorzien van de juiste werkplek. En of het nou om 1 of 100 werkplekken gaat, wij hebben alles op voorraad om een fijne en mooie werkplek te kunnen realiseren.

Denk hierbij aan (elektrische) bureaus, zit-sta bureaus, kantoorkasten, ladeblokken, vergadertafels en -stoelen en een grote keuze aan bureaustoelen. Deze hebben we gebruikt, refurbished of nieuw. Je ziet: echt iedereen kan bij ons terecht!

WAT IS HET GROOTSTE COMPLIMENT

DAT MAURON VAN EEN KLANT KAN KRIJGEN?

Een van onze grootste complimenten zijn de mooie reviews die we krijgen: ‘Het lijkt wel nieuw!’, ‘Wat een verschil in kwaliteit vergeleken met ons vorige meubilair!’

Een ander, vaak gekregen compliment is dat klanten fijn en correct geholpen zijn in de showroom of aan de telefoon. En tenslotte moeten we ook zéker ons montageteam niet te vergeten. Die medewerkers leveren de spullen uiteindelijk bij onze klanten en monteren ze desgewenst. Zij gaan vaak net zo tevreden bij de klant weg met een ‘Super geregeld!’ op zak.

HEB JE EEN ONDERNEMERSLES DIE

JE MET ONS ZOU WILLEN DELEN?

Onze visie is gewoon jezelf blijven, doen waar je goed in bent. Help de klant zoals je zelf ook geholpen wil worden. Zakendoen is ook een stukje gunnen en dat creëer je onder andere door hoe je zelf met mensen omgaat. Dan blijft de bal vanzelf rollen!

5
FOTOGRAFIE: BART KOUWENBERG 62 NUMMER 3 | APRIL 2023
VRAGEN AAN: 2 3
Geopend sinds 1 januari 2023
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.