PensioenPrikkels 1 - januari 2023

Page 1

Het magazine van Pensioen-Coaching Editie 1, januari 2023

Help, mijn pensioen verandert!

Klant van de Maand: Golfpark De Haenen

Pensioenakkoord: de vervolgstap is gezet

Meer zorgen over de hoogte van je pensioen

Veel meer mensen moeten

pensioen opbouwen

4 6

Inhoudsopgave

Help, mijn pensioen verandert!

Het simpele feit dat we een jaar verder zijn, heeft veel invloed op je pensioen. Er zijn meerdere variabelen die invloed hebben op de hoogte van jouw pensioen. Zowel positief als negatief. We staan in deze PensioenPrikkel stil bij die consequenties.

Klant van de Maand: Golfpark De Haenen

Ons prikkelend interview Klant van de Maand was deze maand bij Golfpark de Haenen? Of moeten we zeggen Entertainment Park De Haenen? Want in een hele leuke vorm verbinden zij golf, wonen, kunst, ontmoeten en ontspannen. Wil je weten wie, hoe, wat en waarom? Lees dan het interview. Met prikkelende foto’s. Rieks Lamberts en Stefanie Greeven praatten ons bij.

En verder in deze editie:

10 Pensioenakkoord: de vervolgstap is gezet

12 Meer zorgen over de hoogte van je pensioen

13 Meer mensen moeten pensioen opbouwen

14 Sportpools 013

14 Bruto/netto tool mét hypotheeklastendoorrekening

15 Yes, de AOW stijgt!

Een nieuw jaar, een nieuw jasje

Via deze nieuw vorm, proberen we je nog beter, uitgebreider en moderner op de hoogte te houden van alle prikkels rondom pensioen. Want er speelt nogal wat in onze branche…

Maandelijks prikkelen we je met deze ontwikkelingen en achtergronden.

Met vertrouwde rubrieken als Klant van de Maand en nieuwe impulsen die we aan onze PensioenPrikkels geven.

Mis dit niet!

Kennissessie Pensioenakkoord

Donderdag 2 maart om 15.30 uur praten we je weer bij over de ontwikkelingen rondom het pensioenakkoord. Heel concreet van insteek.

We ontvangen je in het Textielmuseum in Tilburg om 15.30 uur met koffie. Rond 17.00 uur ronden we af met een hapje en drankje. We rekenen geen kosten. Wel moet je je even aanmelden via onze speciale webpagina. Daar download je trouwens ook ons e-boek over het pensioenakkoord. Zo blijf je op de hoogte.

Alfred van den Dobbelsteen Pensioen-Coaching
PensioenPrikkels voorwoord
3
HAND-POINT-DOWN

Help, mijn pensioen verandert!

Het simpele feit dat we een jaar verder zijn heeft veel invloed op je pensioen. Je weet vast dat pensioen jaarlijks verandert. Ben je bewust van de consequenties voor jou. We nemen de meest voorkomende wijzigingen even met je door.

We bespreken er in totaal drie:

• Aanpassing wettelijke AOW franchise

• Aanpassing salaris

• Aanpassing percentage beschikbare premie

Eerste en tweede wijziging

Twee belangrijke variabelen kunnen wijzigen én hebben daardoor invloed op jouw pensioen:

1. De overheid wijzigt de wettelijke AOW franchise; voor veel pensioenregelingen geldt een verhoging van € 16.322,-

2. Je werkgever verhoogt hopelijk jouw bruto salaris

Beide variabelen hebben invloed op je pensioen. Een rekenvoorbeeld:

Let nu even op:

• Waarschijnlijk ben je blij met je salarisverhoging, maar (zie voorbeeld geringe verhoging) het kan zomaar zijn dat je pensioeninleg hierdoor verlaagd wordt.

• Als er sprake is van een eigen bijdrage

je pensioenregeling, verandert deze ook.

4
2022 2023 2023 2023 zelfde geringe ruimere salaris verhoging verhoging Salaris € 36.322 € 36.322 € 37.322 € 40.322 Franchise € 14.802 € 16.322 € 16.322 € 16.322 Grondslag € 21.520 € 20.000 € 21.000 € 24.000 Verschil t.o.v. 2022 € 1.520 € 520 € 2.480
aan
HAND-POINT-RIGHT

Geschreven door Paul

Derde wijziging

Deze wordt bepaald door je leeftijd op de peildatum (meestal 1 januari van een jaar). Je leeftijd op dat moment is bepalend voor het bedrag dat je aan pensioenpremie betaalt.

Nieuw salaris 2023 € 28.822

Franchise 2023 € 16.322

Pensioengrondslag € 12.500

Als je een beschikbare premieregeling hebt (tegenwoordig de meest gekozen pensioenregeling), is jouw pensioenpremie gelijk aan een percentage van de pensioengrondslag. De percentages per leeftijdscategorie worden vastgelegd in een premiestaffel.

Hieronder een voorbeeld: Leeftijd 21 - 24 jaar

25 - 29 jaar

30 - 34 jaar

35 - 39 jaar

45 - 49 jaar

50 - 54 jaar

55 - 59 jaar

60 - 64 jaar

40 - 44 jaar 9,8% Leeftijd 65 - 67 jaar 26,8%

Het peilmoment voor de pensioenpremie is in de regel 1 januari. Als je op die datum een zogenaamde “staffelsprong” maakt, wordt de pensioenpremie verhoogd.

Stel je bent op 1 januari 2023 45 jaar oud. Dan stijgt je staffelpercentage van 9,8% naar 11,9% van de pensioengrondslag en daarmee je pensioenpremie.

• Pensioengrondslag € 12.500,00 x 9,8% = € 1.225,00 pensioenpremie per jaar

• Pensioengrondslag € 12.500,00 x 11,9% = € 1.487,50 pensioenpremie per jaar

Dus het simpele feit dat je een jaartje ouder bent, zorgt er voor dat je ook meer premie gaat inleggen in de pensioenpot. Mooi voordeel toch?

Door aanpassing van het percentage beschikbare premie kan wel jouw eigen bijdrage veranderen.

5
PensioenPrikkels Help, mijn pensioen verandert!
4,4% Leeftijd
11,9% Leeftijd
5,4% Leeftijd
14,6% Leeftijd
6,6% Leeftijd
18,0% Leeftijd
8,0% Leeftijd
22,4% Leeftijd

Klant van de maand: Golfpark De Haenen

Rieks Lambers & Stephanie Greeven

Wanneer je aan komt rijden bij Golfpark De Haenen, zie je eerst een prachtig mooi klooster. Dat geeft al meteen de sfeer weer van deze bijzonder mooie locatie. Een plek waar de ervaringen van historie, kunst en buiten zijn samen komen. Dat zie je gelijk bij binnenkomst. De eigenaar van het golfpark kreeg de kans om de wijk ernaast te ontwikkelen. Wanneer er een goed plan kwam met daarin de overgang van wonen naar recreëren in het groen, mocht het gerealiseerd worden. En zo geschiede. Wanneer je naar buiten kijkt vanuit de brasserie klopt het plaatje. De omgeving gaat mooi in elkaar op. Ook al blijft de hoofdmoot golfen, de beleving om recreëren, kunst (een passie van de eigenaar), natuur, historie en de brasserie met elkaar te verbinden blijft centraal staan.

6 Geschreven door Jeannette

Na een rondje golf moet er natuurlijk nog even worden nagepraat in “hole 19” zoals golfers de horeca bij een golfbaan noemen. De leden van De Haenen gebruiken de brasserie als hun clubhuis maar voor de mensen uit de buurt is Brasserie De Haenen even toegankelijk. Golfpark De Haenen maak hiermee waar dat ze meer dan alleen golf zijn. De Haenen heeft de laatste jaren hard gewerkt aan meer zichtbaarheid in de regio of zoals Rieks zegt; ”We hebben het pareltje in het zuiden de afgelopen jaren opgepoetst”. Het is de enige 18-holes golfbaan binnen de gemeente Breda en bezit een waanzinnig terras met een geweldig uitzicht over de golfbaan. Daarbij is het park toegankelijk voor iedereen. Je kunt hier mooie wandelingen maken op de daarvoor aangelegde paden en tijdens deze wandelingen kom je diverse kunstobjecten tegen. Ook de hond mag aangelijnd mee en is welkom op het terras. Een ware beleving in het mooie Brabant voor iedereen.

18 holes én Par 3 Academy Course, een skala aan mogelijkheden.

Ze hebben een 18-holes golfbaan, Par 3 Academy Course, oefengreens en een Driving Range. Van beginner tot gevorderde golfer kan hier terecht voor trainen en spelen in een mooie natuurlijke omgeving. Die baan is aangelegd in verschillende “kamers” waardoor de speler alle facetten van een park, bos en heidegebied ervaart tijdens de 18 holes.

Achter hole 1 zie je de Driving Range. Trumpi Golf Academy zorgt – met 4 Pro’svoor de lessen. Naast de reguliere lessen geven ze ook GVB-cursussen; de eerste stap om binnen een dag kennis te maken met golf en te starten met HCP 54 in je zak. Rieks zegt; ‘We willen mensen enthousiasmeren, mensen blij maken.

Natuurlijk is golf een sport, maar het begint bij veel mensen als een spelletje. Als het spel je pakt, ga je meer trainen en dat maakt het leuk. Iedereen is welkom om als sport of spel golf te komen spelen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd door Golfclub De Haenen. Er is voor elk wat wils.’

PensioenPrikkels Klant van de maand
7

Dit jaar bestaan jullie 15 jaar! Hoe gaan jullie dit vieren?

Rieks: ‘We gaan dit maandelijks vieren op elke 15e van de maand door een leuke activiteit, een klein feestje, of mooie aanbieding te presenteren. Iedereen is welkom! Afgelopen zondag hadden we een stampottenbuffet en deze werd goed bezocht door zowel leden als bewoners uit Teteringen. Elke maand bedenken we iets nieuws op het gebied van horeca of golfen. Er zijn genoeg activiteiten gepland. In september bezegelen we het 15-jarige bestaan met een mooi feest voor genodigden.’

Waarom kiezen mensen voor jullie en hoe worden jullie gevonden?

‘Wij hebben geen golfarrangementen maar dagjes uit-arrangementen. We willen mensen meenemen in een stukje beleving, van welkom tot vertrek. Je komt een greenfee afrekenen, maar eigenlijk kom je voor een heel dagje uit, even weg van alles en je laat je zorgen achter. Een dagje buiten, lekker eten en drinken en daarna ga je weer terug naar de echte wereld. Dat is de bourgondische gastvrijheid die we graag willen meegeven. Vooral samen mooie momenten beleven.’

Hoe hebben jullie Corona ervaren?

In het begin was het lastig. Maar al snel was golfen weer mogelijk, omdat het een buitensport is en je met twee personen wel samen mocht zijn. Aan ons de taak om mensen enthousiast te maken. Omdat we verschillende arrangementen hebben, is het toegankelijk en laagdrempelig voor iedereen om te komen golfen. Zoals de 3e helft bij voetbal belangrijk is, is dat bij ons “hole 19” (de horeca), dat hoort erbij. Alleen konden we niet bieden wat we graag wilden. Takeway was wel mogelijk. We vonden het fijn dat mensen kwamen golfen en “hole 19” hebben we terug kunnen gegeven door een ‘borrelbox’ aan te bieden. Meer vanuit de beleving en toegevoegde waarde. Een bedankje dat ze blijven komen en een mooie manier om ze aan je te binden. Dit resulteerde in meer mensen in de baan, doordat de golfers vrienden mee gingen nemen om ze deze belevenis te laten ervaren. Hoe mooi is dat om dan met elkaar de verbinding aan te gaan. Golfsport in zijn breedste zin heeft zeker een boost gekregen tijdens de Covid periode.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Tijdens zakelijke ontbijt bijeenkomsten, hier op De Haenen.

Hoe was binnen jullie bedrijf het pensioen geregeld?

We zaten bij een partij die werd overgenomen door een grotere partij. Door deze wijziging hadden wij geen vaste contactpersoon meer. We vinden het belangrijk om persoonlijk contact te hebben met de mensen met wie wij samen werken. Je wilt ze recht in de ogen kunnen aankijken. Online is prima voor een aantal dingen, maar als het om mensen gaat, dan is echt het persoonlijke contact belangrijk.

8

Wat was jullie pensioenvraag?

Een goed pensioen voor onze mensen met een gedegen uitleg, zodat ook onze medewerkers weten waar ze aan toe waren. En dan vooral met iemand waar we vertrouwen in hebben. Daarnaast hadden we echt een issue; horen we bij een pensioenfonds of niet. Scherp op de materie heeft Pensioen-Coaching dit voor ons uitgezocht en opgepakt. Kordaat en met een prettige toon van communiceren.

Wat vond je prettig aan jullie samenwerking?

De open en directe communicatie. Weten waar je aan toe bent. Je krijgt snel antwoord wanneer je een vraag stelt. En als onze medewerkers vragen hebben, leggen ze het uit totdat ze het snappen. Echt waardevol, want dan weten ze waar ze aan toe zijn.

Hoe informeer je de werknemers over pensioenzaken?

Dit is via een presentatie gegaan en daarnaast informeren we mensen over de mogelijkheden om vragen te stellen door een pensioen-spreekuur te organiseren bij ons op de locatie. Dat is echt gegroeid, eerst deden we dit niet. We merkten echter dat onze werknemers dit echt als toegevoegde waarde beschouwen. Dit bindt onze medewerkers echt aan de pensioenregeling en dus aan De Haenen.

Wat zijn de overeenkomsten met Pensioen-Coaching en andere partners waar jullie mee samenwerken?

Wij willen graag persoonlijk contact, mensen uit de omgeving die je kunt vertrouwen en die kennis van zaken hebben. De verbinding met elkaar aangaan om zo elkaar ook in de toekomst weer verder te kunnen helpen. En als je elkaar dan weer ziet, dat je dan kunt zeggen; ‘Zo, dat was echt tof wat je geleverd hebt.’

Wat is je belangrijkste tip voor Pensioen-Coaching?

Ga vooral door met waar je nu mee bezig bent.

PensioenPrikkels Klant van de maand
9

Pensioenakkoord: de vervolgstap is gezet!

Hiermee is de wet die het nieuwe pensioenstelsel mogelijk maakt, een stap dichterbij. De wetsbehandeling in aanloop naar de stemming was ongebruikelijk.

De Kamer sprak tientallen uren over de technisch zeer ingewikkelde wet.

De kamer stemde wel in met een aantal belangrijke aanpassingsvoorstellen “onze” pensioenminister Carola Schouten zegt in een verklaring ‘erg blij’ te zijn dat de wet door de Kamer is. “Dit is de meest uitgebreide wetsbehandeling geweest die ik heb meegemaakt. En dat is goed, want de wet is door al die debatten beter geworden.”

Aanpassingen tov het eerste voorstel

• De twee hoofd-pensioencontracten heten nu de solidaire premieregeling en de flexibele premieregeling;

• Toegevoegd is een derde variant “de premie-uitkeringsovereenkomst”, die alleen verzekeraars mogen uitvoeren;

• Binnen de flexibele premieregelingen moeten verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen een risicodelingsreserve voeren. Voor andere type pensioenuitvoerders is dit binnen de flexibele premieregeling optioneel;

• Compensatie-afspraken zijn een verplicht onderdeel van het transitieplan, ook als deze er niet zijn;

10

• De definitie van partner is aangepast voor ongehuwd samenwonenden, waarbij pensioenuitvoerders de mogelijkheid wordt geboden om een partnerverklaring te gebruiken.

• Bij scheiding bedraagt het te verdelen partnerpensioen de helft van het tijdens de partnerrelatie opgebouwde partnerpensioen.

Het voorstel legt de basis voor een van de grootste sociale verbouwingen in de afgelopen tijd. Het pensioenvermogen (tussen de 1400 en 1500 miljard) gaat van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes. De overstap naar deze nieuwe manier van pensioen opbouwen kost mogelijk tientallen miljarden, en hoe het nieuwe stelsel precies uitpakt voor specifieke fondsen is nog niet helemaal duidelijk. Wel is er overeenstemming over het feit dat het oude pensioenstelsel niet meer van deze tijd is. Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt. Hoewel er grotere risico’s aan verbonden zijn, leidt het nieuwe stelsel volgens De Nederlandsche Bank in veel scenario’s sneller tot een hoger pensioen.

Steun van partijen buiten de coalitie is belangrijk, omdat Schouten de wet nu moet verdedigen in de Eerste Kamer. Daar hebben de coalitiepartijen geen meerderheid.

Het kabinet hoopt de wet snel te kunnen behandelen in de senaat, omdat deze na de Eerste Kamerverkiezingen in mei van samenstelling zal veranderen. De vrees is dat de (midden-)partijen die de nieuwe wet steunen, zetels verliezen.

Invoering van de wet is al meerdere keren aangepast, maar is nu voorzien voor 1 juli 2023. Pensioenfondsen hebben dan tot 1 januari 2027 om over te stappen naar het nieuwe stelsel.

Kennissessie Pensioenakkoord

Donderdag 2 maart om 15.30 uur praten we je weer bij over de ontwikkelingen rondom het pensioenakkoord. Heel concreet van insteek. We ontvangen je in het Textielmuseum in Tilburg om 15.30 uur met koffie. Rond 17.00 uur ronden we af met een hapje en drankje. We rekenen geen kosten. Wel moet je je even aanmelden via onze speciale webpagina. Daar download je trouwens ook ons e-boek over het pensioenakkoord. Zo blijf je op de hoogte.

11
PensioenPrikkels Pensioenakkoord: de vervolgstap is gezet!

Uitgezocht door Johan

Meer zorgen over de hoogte van je pensioen

Onzekere financiële toekomst zet pensioen hoger op prioriteitenlijst in 2023

Meer dan de helft van de werkende Nederlanders maakt zich meer zorgen over zijn of haar financiële toekomst. Hierdoor is een groter deel van de bevolking bezig met de eigen pensioenopbouw. Zo geeft ruim de helft van Nederlanders aan dat de pensioenvoorwaarden een onderdeel vormen van salarisonderhandelingen, in het geval van een nieuwe baan.

De zorgen om de gevolgen van de coronapandemie in 2020 en 2021 zijn ingeruild voor hoofdbrekens vanwege een onzekere financiële toekomst. Ruim de helft van de ondervraagden maakt zich daar meer zorgen over dan voorheen, blijkt uit het onderzoek.

Pensioen hoger op de agenda

Door de toenemende zorgen over – naderende – financiële problemen, zijn consumenten wel meer bezig met hun pensioen. Vier op de tien respondenten zet op dit moment bewust geld opzij voor later, naast een eventueel aanvullend pensioen via de werkgever.

Daarnaast geeft ruim de helft (51%) van de werkende Nederlanders aan dat ze de pensioenvoorwaarden mee zouden nemen bij de salarisonderhandelingen wanneer ze van werkgever zouden veranderen. Ten opzichte van 2020 een toename van zes procent.

Positieve ontwikkeling

Het is belangrijk dat steeds meer mensen aandacht geven aan hun inkomen voor later. En een helder beeld van de pensioenopbouw wensen.

Dat ontbreekt er namelijk nogal eens aan. Nog niet eens een derde van de respondenten (30%) weet hoeveel bruto inkomen ze overhouden na pensionering, blijkt uit het onderzoek. Laat staan netto!

12

Veel meer mensen moeten pensioen opbouwen

Over vijf jaar moet het aantal mensen dat wel werkt maar geen pensioen opbouwt met bijna een half miljoen zijn afgenomen. Het gaat vooral om mensen die bij een bedrijf werken dat geen pensioenregeling heeft voor het personeel.

In 2019 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 900.000 werknemers zonder pensioen en dat moet de komende vijf jaar worden gehalveerd. Het voornemen staat in een Kamerbrief van minister Schouten. Ze neemt daarmee een advies over van de Stichting van de Arbeid, een overlegorgaan van werkgevers- en werknemersorganisaties.

Loonstrook

De stichting denkt dat de halvering onder meer wordt bereikt als werknemers zich bewuster zijn van de vraag of ze wel of geen pensioen opbouwen. Daarom moet er een publiekscampagne komen en zouden werkgevers hun werknemers actief moeten melden als er geen ouderdomspensioen wordt opgebouwd, bijvoorbeeld maandelijks op de loonstrook.

Ook moet het voor startende en kleinere bedrijven makkelijker worden om een pensioenregeling te beginnen voor hun werknemers. Daarom willen werkgevers en werknemers werken aan een basispensioenregeling, die in verschillende sectoren kan worden gebruikt. Daarnaast gaat de Stichting van de Arbeid actief alle sectoren zonder pensioenregeling actief aanschrijven met het dringende advies om dat wel te regelen.

Maar niet alleen onder werknemers moet het aantal mensen dat pensioen opbouwt omhoog. De Stichting van de Arbeid wil ook dat het voor zzp’ers aantrekkelijker wordt om pensioen op te bouwen. Zij kunnen niet terugvallen op een werkgever die het voor hen regelt. De Stichting van de Arbeid stelt bijvoorbeeld voor dat werknemers die stoppen bij een bedrijf en zzp’er worden, langer bij hun oude pensioenregeling kunnen blijven.

13

Kort nieuws

Speciaal voor Maja ��

Sportpools 013

NBC Hermans, Linquake en Pensioen-Coaching hebben tijdens de WK Voetbal de handen in een geslagen en Sportpools 013 in het leven geroepen. Met gelijkgestemden willen we de grotere sportevenementen nog meer beleven door het maken van voorspellingen. Een passende appgroep en leuke prijzen maken de beleving helemaal af.

Tijdens de WK Voetbal was het voor Paul Vesters raak! En kijk eens wat een prachtige prijs door NBC Hermans ter beschikking werd gesteld! Wil je nou ook meedoen met de poule? Stuur dan een mail naar alfred@pensioen-coaching.nl. Je wordt dan vanzelf verder geïnformeerd.

Bruto/netto tool mét

hypotheeklastendoorrekening

We krijgen steeds vaker de vraag van klanten die vlak voor hun pensioen staan. “Wat ga ik ontvangen als ik met pensioen ga?” Dat is natuurlijk een wezenlijke vraag die hele specifieke berekeningen verlangt. We beschikken (al enige tijd hoor) over een hele goede, overzichtelijke tool waarmee we dergelijke berekeningen kunnen maken. En als je hypotheeklasten doorlopen na pensioendatum kunnen we dat meenemen in het overzicht. Bruto én netto!

14

Yes, de AOW stijgt!

De AOW stijgt met 10%. Dat is goed nieuws voor alle gepensioneerden. De indexatie van pensioenrechten heeft lang op zich laten wachten en deze groep ontvangt in 2023 een hogere AOW-uitkering. En ook voor uw werknemers is dit een positieve ontwikkeling. Het pensioen bestaat tenslotte uit AOW én het opgebouwde pensioen via u als werkgever, eventueel aangevuld met een eigen potje. De AOW stijgt en daarmee ook het toekomstig pensioen.

PensioenPrikkels is een maandelijks digitaal magazine van Pensioen-Coaching.

Colofon

Teksten Alfred van den Dobbelsteen

Jeannette de Jong

Paul Vriends

Ontwerp en opmaak Brigitte de Man, B-more design

Afbeeldingen Joris Buijs (portretfoto’s)

Jeannette de Jong (Klant van de maand)

Unsplash, Pexels

15
samen vooruitkijken Goirkestraat 84 | 5046 GN Tilburg | 013 82 23 635 info@pensioen-coaching.nl | www.pensioen-coaching.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.