KAK Magasin #01 2023

Page 1

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

DAKARRALLYT 2023

Annie Seel tävlar för tionde gången

ESTORIL CLASSICS

Klassiska bilar i Portugal

MASERATI GRANTURISMO

Provkörd i Italien

FEL FOKUS PÅ LADDNING I DET VÅRAS I HAVANNA I RALLYE MONTE-CARLO HISTORIQUE
MAGASIN #01 2023 . STÄNDIGT PÅ VÄG

THE LEGEND CONTINUES.

Mercedes-Maybach S-Klass: bränsleförbrukning i l/100 km (blandad körning enligt WLTP): 10,4 – 13,5; koldioxidutsläpp i g/km (blandad körning): 237-306. Med reservation för ändringar, justeringar och skrivfel.

S-Class.

The new Mercedes-Maybach

Perfekt både i Paris och Dakar, och allt däremellan.

Nya Porsche 911 Dakar.

Bränsleförbrukning blandad körning 11,3 l/100 km (WLTP), CO2-utsläpp 256 g/km (WLTP). Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

FORWARDISM.

EVERY MOVEMENT CREATES ITS OWN ICON.

BMW i7 xDrive60. Strömförbrukning. kWh/100 km bl. körning (WLTP): 18,4-19,6. Utsläpp CO2 g/km: 0.
#bornelectric

DRÖMKÖK BYGGT

PÅ KUNSKAP, KVALITET OCH TRADITION

www.lidhults.se

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

MAGASIN #01 2023

ESTORIL CLASSICS

LOGGBOK: RALLYE MONTE-CARLO

HISTORIQUE 2023

KAK SÖDRA

KAK MOTORSPORT I SOCIALA MEDIER

FIA GENERALFÖRSAMLING

I BOLOGNA

NY ORDFÖRANDE FÖR FIA REGION 1

KLUBBINFORMATION & NYA MEDLEMMAR

Facebook.com/kungligaautomobilklubben

KAK MAGASIN
kak.se
KAK MAGASIN GES UT AV Kungliga Automobil Klubben ANSVARIG UTGIVARE Anders Ericson CHEFREDAKTÖR Marcus Berggren PRODUKTION Newsfactory Media Group TRYCK V-TAB Falkenberg SID 13 14 18 20 24 33 35 39 40 44 48 50 54 55 57 60 64 67 68 70 71 74 INNEHÅLL LEDARE ANNIE SEEL OCH DAKAR KAK ÖSTRA NYA MASERATI GT KAK 120 ÅR AUTOMOBILISMENS PIONJÄRER JAG OCH MIN BIL VOLKSWAGEN GOLF COUNTRY KRÖNIKA: NÄR MARGARET THATCHERS YTA KRACKELERADE AUDI R8 GT DET VÅRAS I HAVANNA KAK VÄSTRA ESTORIL CLASSICS KAK SÖDRA TRAFIKRÄTT
BILEN
Instagram: @kak_kungligaautomobilklubben
LADDNING AV
OM EN UNIK VOLVO 544S
SVANENMÄRKET Miljömärkt trycksak 3041 0083
10
Kontakta
ANNONSBOKNING Vill du också synas i KAK Magasin?
Patrik Wersäll för annonsering. patrik.wersall@newsfactory.se Tel 073-536 60 76
INNEHÅLL 50 24
KAK MAGASIN 11 20
KAK 120 ÅR. Automobilens pionjärer. NYA MASERATI GranTurismo, provkörd i Italien.

Kvalitet som varar.

Har du en lite äldre Audi? Då har du också ett försprång när det gäller service och reparationer med Audi Originalservice 4+ eller 8+.

Det är helt enkelt samma Originalservice som för nyare bilar. Skillnaden är att priset är lägre om bilen är äldre än fyra år, och ännu lägre om den är äldre än åtta år. Allt arbete på bilen utförs av experterna på den, med rätt metoder och alltid med Originaldelar. Vi fyller även på med Mobilitetsgaranti och vid behov uppdaterar vi bilens programvara.

Läs mer och boka Audi Originalservice på audi.se

Dela upp betalningen på 12 månader utan ränta och avgifter.

din Audi-återförsäljare eller om du frångår din delbetalningsplan för köpet tillkommer f.n 20,15 % rörlig ränta och aviavgift om 25 kr/mån. Detta ger ett månadsbelopp på 934 kr, ett totalt återbetalningsbelopp på 11 211 kr och en effektiv ränta på 23,99 % vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader. Samtliga räntor per 2022-12-13. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ), orgnr 516406-0922. Poäng utgår inte vid betalningar genom tjänsten Betalo eller kontantuttag. Aktuella räntor och villkor hittar du på audikortet.se  .

Med AudiKort Visa kan du dela upp ditt köp hos din Audi-återförsäljare på 12 mån utan ränta eller avgift för krediten vilket ger en effektiv ränta på 0,0 % (2022-12-13). Den genomsnittliga månadskostnaden är 834 kr och totalt återbetalningsbelopp är 10 000 kr vid en skuld på 10 000 kr.  AudiKort Visa är en löpande kontokredit med ränte- och avgiftsfri inköpsmånad. Om du väljer att delbetala ditt köp utanför

VÄLKOMNA TILL ÅRETS FÖRSTA NUMMER AV KAK MAGASIN

UTAN NÅGOT VETENSKAPLIGT BELÄGG får jag känslan av att intresset för bilsport är större än på mycket länge. Familjer och vänner samlas framför tv-skärmar och tittar på Formel 1 och rallyn. Det poppar upp poddar om bilsport och det publiceras härliga bilbilder på sociala medier och det är riktigt kul.

INOM KAK ÄR VI I FULL FART med att planera våra egna stora event under året - Gärdesloppet, Midnattssolsrallyt och Prins Carl Philips Racing Pokal. Först ut är Gärdesloppet den 4 juni. Du kan gå in på vår hemsida och anmäla ditt ekipage om du vill medverka i kortegen, Concours de Charme eller tävlingen Prins Bertil Memorial. Vi kommer förstås att hålla dig uppdaterad om evenemangen genom vårt nyhetsbrev, i kalendariet på vår hemsida och i våra sociala kanaler.

ÄVEN OM VI ÄR MYCKET STOLTA och glada över att kunna arrangera tre mycket uppskattade och publika evenemang så är det i det regionala arbetet som gemenskapen och klubbkänslan inom KAK skapas. Det är ju lokalt och regionalt som vi har möjlighet att regelbundet träffa våra klubbkompisar för att umgås, tävla, göra studiebesök, fika och hålla vårt gemensamma intresse för bilens värld levande.

Trevlig läsning!

generalsekreterare KAK
KAK MAGASIN 13 LEDARE
”Inom KAK är vi i full fart med att planera våra egna event under året.”

ANNIE SEEL KÖR SITT TIONDE DAKARRALLY

”Det var riktigt tufft i år, men det är precis så det ska vara.” berättar KAK-föraren Annie Seel som är nyss hemkommen från Saudiarabien och hennes tionde Dakarrally i ordningen. Det har blivit fem starter (och målgångar) på motorcykel och fem i bil sedan debuten 2002.

PROFILEN
TEXT: MARCUS BERGGREN I FOTO: MCH PHOTOGRAPHY
14 KAK MAGASIN

ANNIE SEEL och tyskan Annett Fischer redo för det två veckor och nästan 900 mil långa Dakarrallyt.

15 KAK MAGASIN PROFILEN

FÖR ANNIE SEEL gick 2023 års Dakarrally av stapeln tillsammans med Team X-Raid Yamaha och tyskan Annett Fischer bakom ratten. Mer specifikt rattade de en X-Raid YXZ 1000 R Turbo Prototype med fabrikssupport i T3-klassen för lätta prototyper. Målsättningen var en seger i damklassen – vilket de lyckades med i fjol - men en allvarlig olycka på den tolfte delsträckan där bilen landade på taket satte stopp för framfarten. ”Vi voltade och landade på taket och även om vi fixade bilen och tog oss in i mål svankade huvudbågen och vi fick inte fortsätta”, berättar en märkbart frustrerad Annie.

FLER TJEJER BEHÖVS

”Det är viktigt att visa kvinnliga fram-

gångar i motorsporten, vi behöver ju fler tjejer”, berättar Annie som under hela sin karriär har presterat på topp som en av motorsportens främsta kvinnliga förare. Just nu ägnar hon exempelvis sin tid till att coacha en saudisk tjej som ska tävla.

Annie har kört Dakarrallyt på samtliga kontinenter där det ägt rum. Vid debuten 2002, då tävlingen gick under namnet Paris Dakar-rallyt, gick rutten norr om den franska huvudstaden hela vägen ner till den senegalesiska huvudstaden. ”Jag är en av få som har kört Dakar på alla kontinenter”, berättar hon.

FRÅN VÄRLDSDEL TILL VÄRLDSDEL Rallyt flyttades 2009 till Sydamerika av säkerhetsskäl och 2020 blev det

” DET SPELAR INGEN ROLL HUR MYCKET MAN FÖRBEREDER SIG, DET HÄNDER ALLTID GREJER NÄR MAN TÄVLAR. I ÅR VAR DET REGN, ÖVERSVÄMNINGAR, KRÅNGLANDE ELEKTRONIK – OCH EN RULLNING.

i stället Saudiarabien som skulle stå värd för det kända ökenrallyt. Annie är den svensk som har ställt upp i Dakarrallyt flest gånger samt den enda som tävlat som förare både på motorcykel och i bil. ”De på insidan vet om vilken kompetens jag har, vilket är varför jag fått den här möjligheten. I år var det mycket drama med vädret”, berättar Annie. ”Det spelar ingen roll hur mycket man förbereder sig, det händer alltid grejer när man tävlar.”

Även om Annie föredrar att själv sitta bakom ratten trivs hon i rollen som codriver och ser fram emot nästa upplaga av det berömda rallyt.

”Det visar sig att jag funkar väldigt bra i team”, fortsätter hon. ”Jag tycker fortfarande det är roligt och det är det som är min drivkraft”. Detta gör att hon inte har några som helst planer på att sluta. ”På ett eller annat sätt ska jag köra Dakarrallyt igen.” Året kommer att ägnas åt att tävla i diverse rally raid-tävlingar där nästa VMtävling drar igång den 25 februari i Abu Dhabi. 6

PROFILEN
16 KAK MAGASIN
SAUDIARABIEN BJUDER PÅ olika typer av ökenterräng – steniga bergspassager, milsvida dalgångar och monumentala sanddyner.

Dressed to thrill.

Continental GT S.

Styled to set hearts racing and powered by a 4.0 litre V8 engine, the Continental GT S exudes sporting attitude. Whether you’re turning heads in the city or leaving it far behind, this is a grand tourer with a bold, uncompromising edge.

Bentley Stockholm Tel. +46 8 523 227 00

Continental GT S (V8) WLTP drive cycle: fuel consumption (petrol) l/100km –Combined 12.1. Combined CO₂ Emissions – 275 g/km.

BENTLEY STOCKHOLM
The name ‘Bentley’ and the ‘B’ in wings device are registered trademarks. © 2023 Bentley Motors Limited. Model shown: Continental GT S.

JULGLÖGG PÅ AUDI STUDIOS

Den 7 december 2022 arrangerade

KAK Östra ett härligt glöggmingel

hos Audi Studios i Stockholm.

TEXT: JOHAN SÖDERLIND

FOTO: ELISABETH ERICSON OCH JOHAN SÖDERLIND

IRENE BERNALD, kommunikationschef på Audi Sverige, berättade bland annat om Audis elbilsplaner. Annie Seel, KAK Motorsport, en av världens mest meriterade kvinnliga förare inom ökenrally, delade med sig av information och tankar kring det då kommande Dakarrallyt, vilket genomfördes i januari 2023 i Saudiarabien.

Vi bjöds också på ett fint bildspel från KAK-året 2022. Och så fanns det förstås tid att umgås och mingla med både nya och gamla medlemmar. 6

KAK ÖSTRA 18 KAK MAGASIN
KAK ÖSTRA
ANNIE SEEL, KAK Motorsport IRENE BERNALD, Audi

Sidospåren.

Att köra en klassisk Morgan är ett mer lustfyllt sätt att ta sig fram. En upptäcksresa vid sidan av det vanliga.

Helt nya Morgan Plus Six och Plus Four med sina lätta CX-chassin i aluminium, har turbomatade motorer med 6 respektive 4 cylindrar, på 335 eller 255 hk. Bägge med magisk sportbilskänsla och mängder av valmöjligheter. Beställ din personliga Morgan hos oss, precis som du vill ha den, den byggs bara för dig.

Vi är Morgan Main Dealer Sweden och hos oss hittar du nya och begagnade Morgan tillsammans med handplockade brittiska veteraner och klassiska märken. På vår hemsida britishauto.se kan du läsa mer om Morgan och aktuella objekt. Välkommen till oss på British Auto, strax utanför Göteborg.

Hede Gärde 2, 443 60 Stenkullen. Tel: 0302-10 000. www.britishauto.se

NYA MASERATI GRANTURISMO

- MAKE SPREZZATURA GREAT AGAIN!

20 KAK MAGASIN
PROVKÖRD

Maserati är ett av världens häftigaste bilmärken, trots många historiska snedsteg. Dessa snedsteg har inneburit att de passionerade italienarna haft svårt att etablera sig som ett lyxmärke i vår ständigt föränderliga samtid. Kan sprillans nya GranTurismo råda bot på detta?

Vi tog oss ner till Italien för att ta reda på det.

21 KAK MAGASIN
TEXT: ANDREAS BERGMAN I FOTO: MASERATI PROVKÖRD
PROVKÖRD

EN ITALIENSK MODELL PÅ FYRA HJUL Även om nya GranTurismo inte är helt olik den utgående generationen är den helt ny på alla punkter. De som välsignats med fungerande ögon kan omedelbart dra slutsatsen att detta är något bra.

Här samsas suveräna proportioner med låga, svepande linjer. Bilen är nästan fem meter lång men det kan man inte tro när man tittar på den.

Den utgående modellen hade en biffig V8 under huven med ett ljud som kunde väcka hela Emilia-Romagna. Den nya motorn, Maseratis egna Nettuno-V6, är emellertid mer nedtonad och saknar det högprofilerade ljud som gjorde förra GranTurismo känd.

ETT NÖDVÄNDIGT ONT

Anledningen varför Maserati genomfört denna nedgradering är för att kunna erbjuda modellen med fyrhjulsdrift som standard och inte behöva kompromissa på dess slanka siluett. Motorn sitter bakom framaxeln och klassas därför tekniskt sett som mittmonterad.

I termer av effekt får man 490 hästkrafter i ”instegsvarianten” Modena och 550 i GranTurismo Trofeo. Båda modellerna har en förmåga att verkligen uppmuntra till en inspirerande körning och bilen njuter till fullo av det.

Nettuno-motorn är en varvvillig historia med en sträv och raspig karaktär, som påminner mycket om V6:an i Alfa Romeos Quadrifoglio-modeller även om de inte har något gemensamt.

BEKVÄMT BANMONSTER?

Körupplevelsen genomsyras inledningsvis av det faktum att Maserati GranTurismo rullar på luftfjädring. Det må

YTOR OCH

VÄXELPADDLARNA

I METALL BAKOM RATTEN ÄR HÄRLIGT KALLA. ”

vara den hårdaste luftfjädringen jag har upplevt men för den här typen av bil är den likväl anmärkningsvärt behaglig.

Tanken med en GranTurismo är att man ska kunna köra i stil och komfort till racingbanan för att sedan krossa sina motståndare på den och även kunna ta sig hem i samma stil och komfort. Det är just den avvägningen mellan komfort och prestanda som genomsyrar upplevelsen.

SNYGGT MEN SLARVIGT

Maserati har ansträngt sig för att GranTurismo ska kännas högteknologisk och exklusiv på insidan. Vid första anblick har de också lyckats. Mittkonsolen domineras av två touchskärmar där den undre främst styr klimatsystemet. Bilen är också fyrsitsig på riktigt och har ett stort bagageutrymme.

Den interiöra designen är, precis som i fallet med exteriören, suverän. Läder täcker alla tänkbara ytor och växelpaddlarna i metall bakom ratten är härligt kalla.

Vid närmare inspektion finner man emellertid att känslan i knappar och reglage inte lever upp till förväntningarna. Vissa paneler känns inte ordentligt monterade och mittkonsolen känns anmärkningsvärt ihålig.

Samtidigt kommer Maserati undan med detta på något sätt, främst för hur bra man mår bakom ratten på nya GranTurismo. Bilen kommer alltså med känslan av att man har vunnit i livet som standard.

STANDARDUTRUSTAD MED ORIMLIGT

PRIS OCH MYCKET CHARM

Nya Maserati GranTurismo har alltså vissa uppenbara tillkortakommanden men den är så sexig att jag halvt ofrivilligt väljer att slänga på ett par skygglappar för att slippa tänka på dessa. Och det är lite det som är grejen med italienska sportbilar, de är lite nonchalant bristfälliga på ett sätt som ändå är sympatiskt. Blir det mer sprezzatura än så? 6

MASERATI GRANTURISMO TROFEO (2023)

Motor: 3-liters V6, dubbelturbo, 550 hästkrafter, 650 newtonmeter

Kraftöverföring: 8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift

Acceleration: 0–100 km/h: 3,5 sekunder

Toppfart: 320 km/h

Vikt: 1 795 kg

Längd/höjd/bredd: 4 966/ 1 957/ 1 353 mm

Pris: från cirka 3 150 000 kronor

PROVKÖRD
23 KAK MAGASIN
” DEN INTERIÖRA DESIGNEN ÄR, PRECIS SOM I FALLET MED EXTERIÖREN, SUVERÄN. LÄDER TÄCKER ALLA TÄNKBARA

AUTOMOBILISMENS PIONJÄRER

År 1903 startade ett litet gäng direktörer, ingenjörer, professorer, uppfinnare och godsägare en klubb för bilismens sak. De var alla fascinerade av automobilen, den nya mekaniska uppfinningen, som var en så typisk representant för industrialismen och maskinkulturen. Dess första ordförande, Clarence von Rosen skrev, ”från första stund var jag djupt övertygad om en sådan klubbs stora betydelse.”

24 KAK MAGASIN
1
TEXT: HELENA EGERLID I FOTO: KAK:S ARKIV I ÅR FIRAR KAK 120 ÅR. Det är något vi vill uppmärksamma. Därför kommer vi i varje nummer under 2023 att ta våra läsare med på en tidsresa genom KAK:s lika långa som spännande historia. Artiklarna kommer till stora delar att vara hämtade från boken I samtidens tjänst - Kungliga Automobil Klubben 1903-2013. Boken finns att beställa via Bokus på www.bokus.com.

KAK:S FÖRSTA MEDLEMMAR var väl medvetna om att det bara var ett litet fåtal som hade råd att äga och köra en bil. Redan 1905 bjöd de därför riksdagsmännen på provtur för att marknadsföra bilen som transportmedel. Redan då fanns tanken att enklare bilmodeller, som cyclonetten, en trehjulig droska, skulle kunna bli en folkbil.

Det var kännetecknande för tiden att välbärgade män med stark social position bildade ideella föreningar som syftade till det allmännas bästa. Att göra en frivillig insats för framåtskridandet var närmast en självklar tanke. Klubben, som 1908 fick namnet Kungliga Automobil Klubben, skulle bli oerhört framgångsrik. Dess betydelse för den svenska bilismen med tillhörande infrastruktur går knappast att överskatta.

FÖRST MED TRAFIKMÄRKEN

Det enorma arbete och de egna resurser KAK:s medlemmar lade ner började som

en ren nödvändighet. Ville man köra med luftfyllda däck, måste man ordna vägar som det gick att köra på. Ville man ha varningsmärken vid ”riskabla passager”, fick man själv tillverka och spetta ner dem. Medlemmar uppmanades tala om var de behövdes. Ville man veta var man befann sig, eller vilka vägar som var tillåtna att köra på, (minst 3,6 meters vägbredd) var man tvungen att rita och trycka upp kartor.

FÖRST ATT SYSTEMATISERA

VÄGUNDERHÅLLET

I bilens barndom krävdes tekniska kunskaper av ”automobilisterna”. Slangklämmor, bultar, muttrar, skiftnyckel och avbitartänger var en omistlig del av bagaget. För att inte tala om spadar, yxor och hackor. En häst kunde dra i leriga spår. Bilen fastnade obevekligt. Farbara vägar blev därför ett av klubbens första åtaganden för det allmännas bästa. Erland Bratt, en mycket handlingskraftig ingenjör samt klubbens första generalsekreterare, fick en genial idé.

NÅGRA DATUM

KRING KAK:S

BILDANDE:

Den 20 maj 1903 bildas Stockholms automobilklubb. Den 16 oktober samma år döps den om till Svenska Automobil Klubben. År 1908 byter man namn till Kungliga Automobil Klubben, KAK.

1. DE SVENSKA VÄGARNA

var inte byggda för biltrafik. Bilen var ännu inte etablerad som transportmedel utan konkurrerade med häst och vagn. Vagnshjul tog sig fram. Bilar med däck hade stora problem. Pionjärerna fick, som här, vara beredda att närsomhelst plocka fram spade och hacka ur bagaget för att gräva fram bilen ur djup lera eller löst grus.

2.

VARNINGSMÄRKENA var hopknåpade, tillverkade och nedspettade av frivilliga krafter.

25
DE FÖRSTA
2
KAK MAGASIN KAK 120 år

IKONISK KOMPETENS

landrover.se
Bränsleförbrukning från 7,6-12,8 l/100 km, CO2-utsläpp från 199-290 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF.

Vägunderhållet sköttes av bönder i självförvaltande distrikt. Det fanns 350 000 väghållare, men ingen samordning. Varför inte organisera dem i en rikstäckande vägförening? Då kunde man utbilda väghållare till vägmästare och få ett fackmässigt underhåll. Han fick gehör - Svenska vägföreningen grundades 1914. Den stod för det svenska vägunderhållet fram till 1944 då staten tog över.

FÖRST MED VÄGRAPPORTER

GPS fungerar inte särskilt väl när det

gäller att registrera vägarbeten, vägskick och ändrade körsträckor. Hur hopplöst måste det då inte ha varit att få reda på vägnätets kondition för hundra år sedan – utan modern teknik?

Det problemet löste en annan ingenjör i KAK:s tjänst, Gustaf L M Ericsson. Med ett mänskligt nätverk av 400 rapportörer över hela landet och ett raffinerat rapportsystem fick tjugo- och trettiotalets bilister den information de behövde. En förtjänstmedalj var rapportörernas eftertraktade belöning.

3. KVINNOR HADE ÄNNU INTE samma rättigheter och ekonomi som män. En av de första kvinnliga bilisterna, Alexandra Lindh, hade fördelen av att vara dotter till en bilhandlare. (Olga Östberg, hustru till direktör Adolf Östberg, klubbens första sekreterare, var en annan.) Denna kvinnliga pionjär försökte köra mellan Stockholm och Södertälje men beskrev hur vattnet ofta kokade och tändstiften sotade. Först under tjugotalet var bilarna så pålitliga att hon kunde ta sig nedåt kontinenten.

4. VÄGHÅLLARE VÄLTAR, krattar och vattnar grusvägar. Redskapen var enkla, men tack vare Svenska vägföreningen och det trafikforskningsinstitut som föreningen bildade, blev de svenska vägarna snabbt bättre.

5. VÄGINSPEKTÖREN GUSTAF LM ERICSSON prickar in vägarnas kvalitet på en vägrapportkarta; heldragen linje betyder god väg, prickad väg knappt farbar. Kartan gavs ut var fjortonde dag och fanns att köpa på bättre hotell och bensinmackar.

6. LUNCHPAUS UNDER BILUTFLYKT. När automobilerna blev mer pålitliga ville allt fler utforska såväl Sverige som kontinenten.

27 KAK MAGASIN
3 4 5 6 KAK 120 år

Fordon, flärd och inspiration

I sommar är Sofiero Classic tillbaka – nu i två dagar. Den 10 -11 juni bjuder vi in till en helg med såväl klassiska bilar från förr, lyxiga ekipage och fartvidunder som inte lämnar någon oberörd.

10 –11 juni

Utställningar | Concours d’Elegance | Uppvisningar | Tävlings- och elbilar

Fordonsklubbar | Försäljning | Tävlingar och prisutdelning | Classic träffyta

Guidade turer | Mat och dryck | Barnaktiviteter | Musik

Har du ett fordon som du vill ställa ut under Sofiero Classic? Vänligen skicka in din intresseanmälan senast den 7 maj. Läs mer på sofiero.se.

Sofierovägen 131, Helsingborg, Sverige sofiero.se

KLUBBEN GAV SÅ SMÅNINGOM ÄVEN UT EN ÅRLIG RESEGUIDE, KAK:S TURBOK.

BILISTENS RESEBYRÅ

Ett viktigt mål för klubben var att bilen accepterades som transportmedel, för bilisterna var den nog lika mycket njutning och upptäckarglädje. Åtminstone när automobilen blivit mera pålitlig. 1920 öppnade KAK Automobilklubbens resebyrå. Den låg i bottenvåningen av KAK:s första högkvarter, Nybrogatan 3. Här kunde man få professionella råd om man ville resa utomlands eller bara göra en längre biltur inom landet.

Broschyrer trycktes upp och klubben gav så småningom även ut en årlig reseguide, KAK:s turbok, med tips på hotell, matställen, bilverkstäder och annat.

FÖRST MED VÄGFORSKNING

År 923 bildade KAK ett institut för vägforskning. Man lade en egen grundplåt och sökte statsanslag. Motivet för in-

stitutet var att vägväsendet skulle bli samhällsekonomiskt och ”tekniskt fulländat”. Man ville se till att det fanns sakkunskap och systematik inför nya trafikbeslut. Institutet testade olika material för vägbeläggning som masugnsslagg, asfaltmakadam, betong och gatsten. Man analyserade maximal lutning för vägkurvor och räknade på medelunderhåll. Även denna pionjärinsats blev så småningom statlig i form av VTI, Statens Väg- och Trafikforskningsinstitut, numera oberoende och internationellt.

EL- OCH VÄTGASBILAR LÅNGT FÖRE VÅR TID

Den kanske allra viktigaste karaktäristiken av bilentusiasternas pionjäranda var den utforskande öppenheten de hade inför all ny teknik.

7. 1920 ÖPPNADE KAK RESEBYRÅ. Exotiska resmål som Capri och Agay klär bortre väggen. En chaufför i förgrunden får praktisk karthjälp medan en dam läser en resebroschyr. Det var krångligt att ta sig utomlands med tullar och andra regler och resebyrån var behjälplig med allt, inklusive hotell och verkstäder.

8. I BILENS BARNDOM tillverkades chassit, alltså maskinen för sig och inredningen, karosseriet, för sig. Det gick därför att bygga ihop en bil på bara fem timmar om man hade alla delarna hemma. På bilden skelettet till en Buick från Ostermans bilfirma 1923.

9. EN ELBIL FRÅN 1933 från Partridge, Wilson & Co. Bilen går 65 km på en laddning. Toppfart 55 km i timmen. Denna är från 1933, men redan 1917 fanns elbilar.

10. ÅREN 1907–1981 gavs Svensk Motortidning ut utan avbrott. Det var en genomarbetad, välskriven tidskrift med mycket research bakom artiklarna. Där kunde man läsa om klubbens liv, politiska ställningstaganden och allt om bilens och bilismens utveckling och historia.

KAK MAGASIN 29
7 9 10
” BROSCHYRER TRYCKTES UPP OCH
KAK 120 år 8

Billån eller Leasing Med garanterat restvärde

Vi anpassar bilfinansiering efter dina behov där vi även kan garantera restvärdet på din nya Volkswagen när du väljer vårt billån eller leasing. Bilfinansieringen följer bilens värdeminskning, vilket ger dig en lägre månadsbetalning och möjlighet att byta till en ny bil oftare. Vi kan även underlätta ditt bilägande med en förmånlig försäkring och ett serviceavtal med en fast månadskostnad. Allt på en faktura och betalning per månad.

Volkswagen
Under
det gemensamma varumärket Volkswagen Financial Services erbjuds serviceavtal genom Volkswagen Service Sverige AB och bilfinansiering genom Volkswagen Finans Sverige AB, helägt dotterbolag inom Volkswagen Group. Volkswagen Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB.
Financial Services

Bensinbilen var ännu ingen självklarhet. Det innebar att konstruktörer och ingenjörer tillverkade elbilar och testade bränslecellsteknik. 1917 fanns redan elbilar. De gick 40 km i timmen, ”gången var mjuk och absolut tyst”, enligt Svensk Motortidning, KAK:s husorgan.

1933 skriver tidningen om bränslecellsbilen: ”Alla de punkter man nu kan dra fram till elbilens favör mångdubblas i betydelse om den lätta ackumulatorn kommer (…) och elvagnen vore förutbestämd att bli det enkla och underbara fordon för envar som vi drömma om.”

SVENSK MOTORTIDNING

Till sist några ord om den tidning som klubben började ge ut 1907 och som med kunskap, mod, nyfikenhet och djup skrev om precis allt som rörde samtiden och bilen. Inte minst bilsporten.

12

Under trettiotalet kan man i krönikor följa den politiska utvecklingen, framtidsvisioner för det som nu börjar kallas ”motorismen” och en mer uttalad oro för ett nytt världskrig. 6

11. I OKTOBER 1923 tog regeringen initiativ till en nationell konferens om Sveriges vägar. Ämnen var bilskatten, vägunderhållet samt motorfordonsförordningen. Kungen deltog, tillsammans med statsråd ur regeringen, landshövdingar och myndigheter. KAK och det väginstitut klubben bildat var särskilt inbjudna att delta.

12. DET HÄR ÄR ETT UPPSLAG ur den första bilatlasen som KAK gav ut, 1909-1910. Kartbladet visar Kalmar och Öland. Det var en stor bok med läderomslag. De röda markeringarna har tuschats i efterhand. Varför då, kan man undra. Svaret är att endast de rödmärkta vägarna var tillräckligt breda för att tillåta bilkörning.

13. EN MEKANIKER PÅ MOTORCYKEL 1926. I sidovagnen finns en miniverkstad för enklare reparationer som byte av tändstift, punktering och liknande. KAK införde vägpatruller på egen bekostnad under ett antal år. De åkte längs de mest trafikerade vägarna på jakt efter strandade bilister. Servicen var främst tänkt för medlemmar och det väl synliga emblemet var en marknadsföring av klubben och ”motorismen som helhet.”

11
13 KAK MAGASIN 31 KAK 120 år

VÄLKOMMEN TILL GÄRDESLOPPET

4 JUNI 2023

Det blir en fartfylld dag med bilkortege genom Stockholm, Prins Bertil Memorial, Concours de Charme, lådbilsrace och många andra aktiviteter.

Läs mer om dagen och anmäl ditt ekipage på: kak.se/gardesloppet

ARRANGÖR KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

KERSTIN BLOMBERG DANE – en mångårig KAK-medlem med hjärta för klubbaktiviteter

Under decennier av medlemskap i KAK har Kerstin Blomberg Dane varit med om många minnesvärda stunder inom klubben. Vid årsmötet 2022 på Riddarhuset i Stockholm fick hon ta emot en utmärkelse för 50 år som medlem.

TEXT: KALLE BÄCK

FOTO: URBAN DAHLÉN

– JAG BLEV MEDLEM i början av 1970-talet genom en värvningskampanj. Klubben hade många aktiviteter som lockade mig. Under åren har jag haft många uppdrag på olika nivåer, bland annat satt jag i styrelsen från tiden då prins Bertil var ordförande till att Poker Wallenberg tog över. Sedan har jag också varit klubbmästare och ansvarade i 25 år för Kungliga Klubbarnas Fest för alla de fyra klubbarnas räkning. Jag hoppas innerligt att festen blir av snart igen för det är verkligen en av höjdpunkterna i KAK:s verksamhet, säger Kerstin Blomberg Dane.

Hennes bilintresse började dock långt tidigare. Det är svårt att säga exakt när, men fröet såddes redan i barndomen.

- Under delar av min uppväxt var det krig i Europa. Min pappa var officer och blev ofta hämtad med bil som drevs med gengas. Det var något fascinerande över

de där fordonen. Min yngre bror och jag började tävla om vem som kände igen flest bilmärken. Kanske var det någon gång då som mitt intresse för bilar grundlades.

Körkortet tog Kerstin Blomberg Dane så fort hon hade åldern inne. Sedan blev hon också bilkårist, något som passade bra att kombinera med engagemanget i KAK och alla klubbens aktiviteter.

- På den tiden anordnade klubben bland annat bilorienteringstävlingar när det gällde att hitta till rätt platser på kortast tid, vilket var en mycket uppskattad klubbaktivitet. Ett annat bra exempel på klubbaktivitet är när vi anordnade bilparad genom Stockholm på våren.

Många stiliga ekipage var med och en jury utsåg sedan vinnare i olika klasser, bland annat för bästa kombinationen av klädsel och fordon.

DET ÄR JUST KLUBBKÄNSLAN som är det bästa med KAK, tycker Kerstin Blomberg Dane. Med en så stor bredd av medlemmar måste olika typer av evenemang anordnas för att skapa den där härliga samhörigheten.

- Medlemsaktiviteter är grunden för att KAK ska kunna fungera som klubb. Då träffar man folk och lär känna andra medlemmar. Det första jag arrangerade som medlem var ett glöggparty som blev mycket uppskattat. Under åren var jag med och anordnade många sammankomster, ofta i samarbete med bilföretag. Studiebesök gjordes och intressanta personer bjöds in för att tala om sina verksamheter. Ibland var det lite enklare tillställningar och ibland mer exklusiva. Bredden behövs!

Ytterligare något med KAK som Kerstin Blomberg Dane vill lyfta fram som något viktigt är den opinionsbildande rollen. Klubben ska enligt stadgarna arbeta ”för bilismens sunda utveckling”, något som ständigt är aktuellt.

- Det är väldigt bra att KAK genom Expertrådet tar så mycket plats. Vi måste föra vår och bilisternas talan gentemot politiker och myndigheter. Det handlar om att driva opinion och att arbeta för bästa möjliga förutsättningar för bilismen. Här har klubben en mycket viktig roll att spela.

Kerstin Blomberg Dane är fortfarande aktiv i KAK, men på ett lite annorlunda sätt än tidigare.

- Numera är jag hedersmedlem och är med på en del aktiviteter. I somras var jag till exempel med i Båstad när Expertrådet anordnade seminarium om framtidens bilism i samband med utställningen BotaniCar. Det blir kanske inte lika mycket fester längre, men det finns så mycket annat att göra i KAK och jag är med på så mycket som möjligt. 6

33 KAK MAGASIN
KERSTIN BLOMBERG
33
DANE och KAK:s ordförande Poker Wallenberg vid årsmötet 2022 där hon fick motta utmärkelsen för 50 år som medlem.
MEDLEMMAR - JAG & MIN BIL
FONDBOL A G Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säker t att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm. finns att få på www fondita.se Fondbolaget Fondita Ab Alexandersgatan 48A, 00100 Helsingfors www.fondita.se Magnus von Knorring +358 9 66 89 89 22 Fredrik von Knorring +358 9 66 89 89 33 Njut av resan i trygga händer

VOLKSWAGEN GOLF COUNTRY

– KONCEPTET SOM BLEV VERKLIGHET

Mellan år 1983 och 1992 tillverkades 6,3 miljoner exemplar av andra generationens Volkswagen Golf. Av dessa var 7 735 i form av suv-föregångaren Golf Country. Vi begav oss till Magdeburg i norra Tyskland för att provköra en Volkswagen Golf Country från 1990. TEXT:

MODELLEN VISADES UPP för första gången på Genève-mässan 1989. Allmänhetens överväldigande positiva respons ledde till att bilen sattes i produktion mellan 1990-1992.

Golf Country erbjöds i tre utföranden – en instegsmodell i form av Country Allround, en ”kromversion” som hade stötfångare i krom, en standardversion (som vi provkörde) samt en GTI-variant som endast erbjöds till den personal som jobbade med utvecklingen av Golf Country.

EN REJÄL UPPGRADERING

Volkswagen Golf Country är mer än en andra generationens Golf som höjts. Utgångsläget var fyrhjulsdrivna Golfar, vars fyrhjulsdriftsystem kom från österrikiska Steyr-Daimler-Puch.

Dessa behöll bilarna och höjde dem till 21 centimeter, en centimeter högre än Dacia Jogger. Därtill adderades underredsskydd, tuffare komponenter, nya

rejäla stötfångare, ett externt reservhjul bak, rejälare plastdetaljer och mer terränganpassad fjädring.

ETT PRIMA EXEMPLAR

På plats i Magdeburg fick vi ratta en pjäs från Volkswagens historiska samling, ett exemplar från 1990 som hade gått strax över 6 700 mil. Bilen var lackad i Royalblau med halvlädersäten. De 98 hästkrafterna gick ner i backen via en femväxlad manuell låda och alla fyra hjul.

Körningen ägde rum på ett semi-snöbelagt flygfält och i termer av terrängkörning fick vi endast gästa en snötäckt gräsmatta. Flygrakan var torr och lämpade sig väl för våra sommardäck.

Interiören är lika analog som en moraklocka och funktionaliteten som exteriören utstrålar återfanns även i interiören. Reservhjulet baktill och den enorma markfrigången ser lustig ut, men pekar även på att Golf Country har skapliga terrängambitioner.

35 KAK MAGASIN HÖGSTA VÄXELN TESTAR
MARCUS BERGGREN I FOTO: VOLKSWAGEN

Funderar du på att sälja din samlarbil? - Det gör vi också!

Skicka in en kostnadsfri intresseanmälan via vår hemsida så blir du kontaktad av en värderingsman.

www.bilwebauctions.se/salja-bil

Volvo 1800E B20 — 1971

Safarigul skönhet med en ägare från Kalifornien. Körklar bil i ett välvårdat skick.

Såld på nätauktion för 245 000:-

Bilweb Auctions AB har specialiserat sig på försäljning av veteranbilar, entusiastbilar och sportbilar för samlare och bilentusiaster. Vi erbjuder svenska och internationella kunder en professionell marknadsplats för att köpa och sälja samlarbilar. Följ Bilweb Auctions på YouTube där du ser och hör experterna snacka samlarbilar.

” KÖRNINGEN ÄGDE

RUM PÅ ETT SEMISNÖBELAGT FLYGFÄLT OCH I TERMER AV

TERRÄNGKÖRNING

FICK VI ENDAST GÄSTA EN GRÄSMATTA. FLYGRAKAN VAR TORR OCH LÄMPADE SIG VÄL FÖR VÅRA SOMMARDÄCK.”

ANALOG SOM FÅ

Jag inledde min stund bakom ratten i sakta mak och när bilen värmdes upp uppmanades jag av en man från Volkswagen att pressa på och låta ”den gamla damen leva lite.” Sagt och gjort. Gasen i botten resulterar i mer snack än verkstad, men den förhållandevis låga vikten – 1 245 kilogram – gör att de 98 hästkrafterna får bilen att kännas pigg.

Styrningen är direkt och kommunikativ och saknar styrservo. Resultatet är en körupplevelse som känns förvånansvärt levande. Med hänsyn till den terränganpassade fjädringen är Golf Country otroligt mjuk. Att köra slalom med bilen kan liknas med att kryssa med en segelbåt i en orkan och Golf Country kränger så mycket att man är rädd för att skrapa dörrhandtagen i asfalten.

Att pricka rätt växel i växellådan är som att försöka göra mål i basket med en ögonbindel och den känns oerhört grötig. Kopplingen erbjuder emellertid en hel del feedback och när man, efter mycket om och men, får pejl på växellådan är bilen en fröjd att ratta.

KUL PÅ HJUL

Volkswagen Golf Country är tveklöst en i raden av flertalet udda kreationer från fabriken i Wolfsburg. Den började som ett roligt koncept men blev snabbt verklighet efter att allmänheten sagt sitt.

Den är bland de ovanligaste varianterna av andra generationen Golf, något som reflekteras i andrahandsmarknaden. Golf Country skriker lifestyle och dess funktionella anda och robusta utstrålning genomsyrar hela körupplevelsen. 6

VOLKSWAGEN GOLF COUNTRY (1990)

Motor: 1,8-liters, 4-cylindrig, bensin, 98 hästkrafter, 142 newtonmeter

Kraftöverföring: 5-växlad manuell, fyrhjulsdrift

Acceleration: 0–100 km/h: 12,3 sekunder

Toppfart: 155 km/h

Vikt: 1 245 kg

Längd/höjd/bredd: 4 255/ 1 555/ 1 705 mm

Mätarställning testbil: 67 635 kilometer

37 KAK MAGASIN HÖGSTA VÄXELN TESTAR
KÖPA SÄLJA COLLECTINGCARS.COM

JULIA BRZEZINSKA, VINNARE AV KAK:S JOURNALISTPRIS 2021. HON PRISADES BLAND ANNAT FÖR ATT HENNES BERÄTTARKONST BIDRAR TILL ATT ÖKA INTRESSET FÖR BILISMENS UTVECKLING.

NÄR MARGARET THATCHERS YTA KRACKELERADE…

SOM POLITIKER VAR HON ett hårdkokt ägg, men när hennes son försvann i öknen under det mytomspunna Paris-Dakarrallyt skymtade vi en mammas oro bakom ytan. Några dagar efter starten vid foten av Eiffeltornet på nyårsdagen 1982 dök Mark Thatcher, hans co-driver Anne-Charlotte Verney och mekanikern aldrig upp vid nästa checkpoint.

Det finns många olika versioner av händelseförloppet. När ekipaget kommit över till den afrikanska kontinenten, in i Saharaöknen, började det kluriga navigationsarbetet, eftersom detta utspelades före GPS:ens tid. En för vid kompassriktning i den stora sandlådan gjorde att man kom helt ur kurs och den vita Peugeot 504 som de körde, syntes inte röken av.

När dag blev till dagar, kunde man på brittiska tabloider se en allt djupare bekymmersrynka i premiärminsterns ansikte. Risken för att Thatchers son skulle dö av uttorkning ökade för varje dag. Slutligen kommenderade the Iron Lady sin man – Åk till Algeriet och hitta honom! Sagt och gjort. Mr.Thatcher flög ner och syntes sökandes sida vid sida med landets luftvärn. På den sjätte dagen återfanns de. Sonens hud var, enligt den version av historien jag fått återberättad, läderartad av vätskebrist. De var medtagna, men vid liv. I intervjuer lär mekanikern har sagt att han fått hindra dem från att i ren desperation släcka sin törst med batterivattnet.

Det här utspelade sig alltså då tävlingen från Paris till Dakar krävde riktiga navigationskunskaper. Det var en tävling, där man deltog med livets som insats – där många startande aldrig kom i mål.

”EN UTMANING FÖR DEM SOM VÅGAR. En dröm för dem som stannar kvar,” lär en av grundarna, Thierry Sabine, ha sagt.

Det är alltså från denna mytomspunna tävling som Porsche 911 Dakar härstammar. Då var bilen strajpad med tobaks- och oljereklam - nyutgåvan som släpptes i år har bara ärvt färgerna från tobaksbolaget Rothmans, eftersom varumärkena inte längre platsar i finrummen. Men det är inte bara Porsche som fått tillbaka sin djungelfeber. Lamborghini byggde också en häftig terrängbil på åttiotalet, som kallades Rambo Lambo, med V12-motor från Countach under huven. Nu lanserar även de en modern terrängversion, fast av Hurácan. Även Audi och Skoda har visat upp konceptbilar med tydliga äventyrsdrömmar.

Och vem drömmer inte om äventyr. Stora som små. Att resa jorden runt som en nomad och uppleva vår värld på nära

håll istället för genom en skärm. Om man inte har möjlighet att göra som Mark Thatcher. Eller som en annan äventyrare, vid namn Gunter Holtorf, som efter en lång karriär som flygdirektör sa upp sig från jobbet och köpte en G-wagen, för att därefter resa runt jorden i 26 år med sin flickvän. Med endast två regler, att aldrig köra över 80 km/h och att aldrig betala mutor, tog han sig in i 177 länder och tillryggalade 884 000 kilometer.

Innan du lämnat in din avskedsansökan och köpt en terrängbil kan du uppleva högoktaniga äventyr direkt från vardagsrumssoffan. Här kommer det bästa om bilar i kulturen.

Glöm inte att leva livet. Och källgranska för guds skull aldrig en riktigt bra story.

MINA FAVORITER: DE BÄSTA HÖGOKTANIGA ÄVENTYREN I KULTUREN

Senna - Den bästa filmen alla kategorier oavsett om man är bilintresserad eller inte. Ayrton Senna - vacker, lidelsefull och en sjuhelsikes förare.

Dakar - Madness in the Desert - en dokumentär om tävlingen Dakar och Margaret Thatchers sons försvinnande - mycket sand och äventyr.

Le Mans - Tävlingarnas tävlingar med Steve McQueen från 1971; behöver mer sägas?

Vanishing Point - En av de bättre biljakterna på filmduken. Drive - Ett modernt mörkt bildrama som beskriver vad som sker i det inre när vi sätter oss bakom ratten.

Gunther, Christine och Otto – En tillika bedårande som inspirerande historia om flygbolagsdirektören som sade upp sig från arbetet. BBC har gjort ett vackert reportage som du hittar online om du googlar ”Gunther, Christine and Otto - BBC”. 6

KRÖNIKA
MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015.
39 KAK MAGASIN
Foto: Wikimedia/ Frankie Fouganthin BILEN SOM FRIHETSMASKIN, här är Gunther Holtorf i Himalaya med sin bil ”Otto”. Foto: Gunther Holtorf

EN RACINGBIL FÖR GATAN

Audi R8 är en av få nya bilar du kan köpa med en mittmonterad V10-motor. Som en hyllning till den utrotningshotade motorn har Audi nu släppt specialversionen Audi R8 GT RWD, det närmaste en väglaglig Le Mans-bil med fyra ringar i grillen du kan komma. Vi begav oss till Monteblanco-banan i Spanien för en provkörning.

AUDI R8 GT PROVKÖRD
HÖGSTA VÄXELN TESTAR 40 KAK MAGASIN
TEXT: ANDREAS BERGMAN I FOTO: AUDI

FÖR TOLV ÅR SEDAN släpptes specialversionen GT. Idén var att skapa en råare upplevelse än i den vanliga, någorlunda rimliga R8. Nu har det alltså blivit dags igen och receptet förblir oförändrat. Utgångsläget för Audi har varit en R8 V10 RWD Performance och sedan har man adderat spoilers och splitters en masse.

EN BANORIENTERAD PÅFÅGEL Designfilosofin bakom bilen beskrivs nog bäst som über-maximalism. Snyggt? Inte särskilt. Ballt? Mycket!

Unikt för R8 GT är även svarta specialfälgar, skalstolar och alcantararatt. Stolarna tappar tyvärr en del justeringsmöjligheter, men samtidigt är man tacksam för dem i snabba bankurvor.

Under skalet sitter sportigare stötdämpare, ett styvare chassi och keramiska bromsar kraftfulla nog att sätta stopp på ett australiensiskt vägtåg.

Kronjuvelen i R8 GT är i form av den 5,2 liter stora V10:an vars effekt har pumpats upp till imponerande 620 hästkrafter som går ner i backen via en sjustegad dubbelkopplingslåda och därefter bakhjulen.

AUDIS VERSION AV ”SKA ’RU HA HJÄLP Å SLADDA?”

Audi har även utvecklat en funktion de kallar ”Torque Rear” vilket enkelt förklarat är sju olika lägen för hur av eller på ESPsystemet ska vara. Detta ska underlätta för den mest korvfingrade att sladda.

Rent praktiskt fungerar det på så vis att man bara ska behöva trycka plattan i mattan när sladden väl har initierats och sedan göra alla korrigeringar via ratten. Detta kräver viss tillvänjning eftersom man instinktivt vill gå av gasen när bilen börjar rotera men när man väl hittar balansen gör systemet uppgiften enklare.

När man väl ska kasta ut bilens bakända inser man snabbt att R8 GT i mångt och mycket är ett verktyg som man måste hantera med stor precision och respekt. Även med diverse hjälpsystem är detta inte en lättkörd bil, men samtidigt en oerhört belönande sådan när man uppnår harmoni med maskinen.

HÖGA KRAV PÅ FINESS

Ute på motorbanan blir detta än mer uppenbart. Under det första varvet tog jag varenda kurva på tok för snabbt vilket bara resulterade i icke önskvärd överstyrning och att antisladdsystemet dödade all acceleration ur kurvan.

HÖGSTA VÄXELN TESTAR
41 KAK MAGASIN

” UNDER SKALET SITTER SPORTIGARE STÖTDÄMPARE, ETT STYVARE CHASSI OCH

KERAMISKA BROMSAR

KRAFTFULLA NOG ATT SÄTTA STOPP PÅ ETT AUSTRALIENSISKT VÄGTÅG. ”

Efter några försök började jag få till kurvtagningen och kunde avancera till att bemästra det påföljande gaspådraget, vilken kräver mycket engagemang från föraren. Man kommer inte särskilt långt genom att bara trycka gasen i botten såvida man inte vill köra med konstant bredsladd.

INTE FÖR VEM SOM HELST Körupplevelsen i en R8 GT är på gränsen en oerhört taktil upplevelse. V10-motorn sjunger med höga toner någon decimeter bakom öronen och däcken skriker när man plågar dem igenom kurvorna.

Samtidigt inser jag också att det kräver en enorm körförmåga för att vrida ur det mesta på banan från en så extrem bil som en Audi R8 GT.

Den begränsande faktorn blir därför sannolikt personen bakom ratten eftersom bilen i sig är så fruktansvärt kapabel. Men naturligtvis kan man fortfarande ha roligt, även fast antisladdsystemet räddar upp ens klumpiga manövrar.

Nya R8 GT är det närmsta en väglaglig Le Mans-bil Audi någonsin har tillverkat. Vill du ha en behöver du betala strax över två miljoner kronor. För dessa pengar får du inte bara en bil vars gränser du sannolikt aldrig kommer att kunna nå, men samtidigt något exklusivt.

Audi kommer nämligen bara att tillverka 333 enheter varav 10 kommer till Sverige. 6

AUDI R8 GT (2023)

Motor: 5,2-liters, V10, 620 hästkrafter, 565 newtonmeter

Kraftöverföring: 7-stegad dubbelkopplingslåda, bakhjulsdrift

Acceleration 0–100 km/h: 3,4 sekunder

Toppfart: 318 km/h

Vikt: 1 570 kg

Längd/bredd/höjd: 4 496/ 1 964/ 1 237 mm

Pris: Från 2 207 900 kronor

KAK MAGASIN 43
HÖGSTA VÄXELN TESTAR

DET VÅRAS I HAVANNA

Efter sextio års isolering från den moderna bilvärlden står nu dörrarna vidöppna till Kuba med sina berömda 50-talsbilar.

KUBAS BILAR
TEXT: ROLF ANDERSSON I FOTO: TT 44 KAK MAGASIN

ALDRIG SINANDE AFFÄRSMÖJLIGHETER FÖR HÄNDIGA OCH KREATIVA

LOKALA BILÄGARE.

GATUBILDEN I HAVANNA och runt om på den kubanska ön präglas i hög grad av gamla amerikanska ”dollargrin”

- bilar byggda och levererade före revolutionsåret 1959. Då stängde Fidel Castro abrupt landets hamnar för all vidare import av bilar, reservdelar och andra kapitalistiska onödigheter. Fram till dess hade Kuba varit den största importören av USA-bilar i hela Latinamerika. Enligt uppgift fanns det 1956 hela 90 000 amerikanska bilar på gatorna, enbart i Havanna.

Sextio års isolering från omvärlden har medfört aldrig sinande affärsmöjligheter för händiga och kreativa lokala bilägare. I brist på amerikanska reserv-

delar användes hemgjorda eller adapterade komponenter från alla tänkbara (och otänkbara) ryska, östeuropeiska och kinesiska biltillverkare.

Klassiska jänkarbilar är idag en vital del av den kubanska kulturen som även genererar otaliga arbetstillfällen, inte minst inom turistindustrin. Åtskilliga lyckliga ägare av sådana bilar erbjuder ”informellt” guidade turer på den vackra kubanska landsbygden. Den som själv vill köra en övervintrad gammal goding kan hyra en från statliga uthyrare som har monopol på dessa tjänster.

KUBA KRYLLAR AV FINURLIGA

HEMMAFIXARE

Embargot lyftes 2016, men höga tullar

och importavgifter i kombination med låga lokala löner, innebar att nya importerade bilar i praktiken förblev en omöjlig dröm för de flesta kubaner.

Däremot öppnades nya möjligheter för classic car-entusiaster i andra delar av världen att hämta hem en eller flera potentiellt läckra 50-talsbilar.

Den som gör det bör dock vara medveten om att bilarna inte bara är 60–70 år gamla eller mer. De har ända sedan dess hållits i hjälpligt körbart skick av finurliga hemmafixare och småverkstäder utan tillgång till riktiga reservdelar. Det kan med andra ord krävas mycket jobb, tid och pengar för att återuppväcka den ursprungliga magin.

45
KAK MAGASIN KUBAS BILAR
” SEXTIO ÅRS ISOLERING FRÅN OMVÄRLDEN HAR MEDFÖRT

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på?

Vi har bett våra experter svara på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder just nu.

Läs svaren på seb.se/expertsvar

” DEN SOM SJÄLV VILL KÖRA EN ÖVERVINTRAD

GAMMAL GODING KAN HYRA EN FRÅN STATLIGA UTHYRARE. ”

Ett internationellt speditionsföretag publicerade förra året några goda råd för den som ändå vill ta sig an utmaningen.

1. Tänk efter före

Det är lätt att bli störtförälskad i en gammal bil, men det kommer att kosta både tid och pengar. Så tänk igenom vad hela renoveringsprocessen innebär i praktiken.

2. Ta reda på så mycket du kan om just den bilmodellen Vem här hemma har praktisk erfarenhet av att renovera den? Vilka är de största utmaningarna? Hur är det med tillgången på reservdelar?

3. Ta fram en realistisk budget Inte bara för inköp och hemtransport. Räkna med att spendera minst lika mycket pengar, troligen mycket mer, innan du är klar. Är det rimligt? Skulle du få igen pengarna om du sålde den renoverade bilen? Tänk i alla fall tanken.

4. Vem ska du köpa bilen av?

På en auktion? Hos en bilhandlare? Av en privatperson? Du kan till exempel registrera dig och dina betalningsuppgifter online hos ett etablerat auktionshus.

5. Vad händer när du kommer hem?

Så här skriver Tullverket på sin hemsida: ”Du kan klassificera ett fordon som samlarfordon av historiskt eller etnografiskt intresse och få tullfrihet för fordonet, men fordonet måste uppfylla vissa krav. HS-numret för ett samlarfordon är 9705. Det ger tullfrihet och 12 procent i moms. Beskrivningen av kraven i sin helhet finns i den kompletterande anmärkningen till kapitel 97 i Tulltaxan.”

Det handlar framför allt om att ett samlarfordon ska vara:

. Minst 30 år gammalt.

. Av en modell som inte längre tillverkas.

. I ursprungligt skick utan omfattande förändringar (chassi, kaross, styrning, bromsar, överföring/fjädrar och motor).

Fortfarande sugen?

KUBAS BILAR
47 KAK MAGASIN

KAK PERFORMANCE PRIZE DELADES UT TILL WILLIAM SIVERHOLM

I december 2022 delade KAK Västra ut priset KAK Performance Prize. Utmärkelsen går till en västsvensk ungdomsförare eller annan aktiv ungdom inom motorsport som under det gångna året gjort en anmärkningsvärd prestation.

TEXT OCH FOTO: KALLE BÄCK

ÅRETS VINNARE är William Siverholm, en förare som har ”racing i blodet” då intresset för bilsport sträcker sig långt tillbaka i familjen. Han beskriver sig själv som en explosiv förare med starkt psyke och stort fokus. Det är egenskaper som ska ta honom hela vägen till toppen.

William Siverholm är 17 år och bor i Gråbo. Han tävlar framgångsrikt i internationell motorsport och började sin karriär i gokart redan vid sex års ålder. Sedan dess har han skördat många fina framgångar i Sverige innan han började tävla internationellt. De senaste fyra åren har han tillhört världseliten i gokart och svenska landslaget i gokart. Han har kört tävlingar såsom World Series, EM och VM i gokart med många framskjutna placeringar.

WILLIAM SIVERHOLM HAR OCKSÅ vunnit serier i Sverige och varit bland de främsta i SM de senaste åren. Till säsongen 2021 tog han steget till formelbil och tävlade i klassen Formula Renault Nordic. Säsongen avslutades med flera pallplatser, pole position och vinst. Till säsongen 2022 blev han uttagen till Stenhaga Motorsport ungdomsakademi och tävlade i mästerskapet Sprint Challenge med en Porsche GT4. Han vann serien 2022 som den yngsta Porscheföraren hittills och är därmed en värdig vinnare av KAK Performance Prize.

Prisutdelningen kombinerades med KAK:s årliga glöggmingel i klubblokalen i Göteborg. Det blev en trevlig tillställning med många nya ansikten på plats. Varmt välkomna på fler aktiviteter framöver! 6

KAK VÄSTRA
48 KAK MAGASIN
ÖVERLÄMNING AV PRIS. Lars Olsson (t.v) från KAK Västra, Siverholm (mitten) och Magnus Hellsten (t.h), ordförande KAK Västra.

Rostfria avgassystem som tar ut det mesta av din bil för att du ska kunna glädjas max.

Alltid utan kompromisser.

Alltid handbyggt i Sverige.

ferrita.com

Sedan 1959 har ferrita handtillverkat avgassystem & förgyllt fordon med rostfria avgassystem som har lägre vikt, önskad ljudbild och bättre flöde. Vi har även uppdaterat programvaran och tänkt på miljön med renare avgasvärden.

ESTORIL CLASSICS 50 KAK MAGASIN

ESTORIL CLASSICS

Circuito do Estoril invigdes 1972. Under 1977 kördes F2 och ETCC, 1984 inleddes dess guldålder då F1 kördes i 13 år. År 1984 tog Niki Lauda en andraplats vilket ledde till hans tredje och sista mästerskapstitel. Året efter tog Ayrton Senna sin första GP-seger i komplett ösregn. Michael Schumacher vann sin andra GP-seger här, och 1995 tog David Coulthard sin första GP-seger.

TEXT OCH FOTO: CHRISTER TÄRNING

EFTERSOM VI HAR goda vänner i Lissabon har jag funderat länge på att besöka Estoril Classics, det portugisiska eventet i den europeiska serie för historisk racing som Peter Auto anordnar. År 2022 blev det äntligen dags.

EN PANGSTART PÅ HELGEN

Vi anlände till Estoril, en halvtimme väster om Lissabon, vid niotiden. Vi hade biljetter till paddock, och parkering framför grindarna ingick. Perfekt. När vi anlände pågick kvalheat med klassiska touringjärn som Ford Capri RS och BMW 3.0 CSL. Vi ställde oss vid en kort raka där

vi kom nära. Åsynen och ljudet var enastående.

Vi gick vidare in i depåområdet. Det som är så underbart med dessa event är att det inte finns några avspärrade depåer, utan man kommer hela vägen fram.

Vi njöt av närvaron av alla klassiska sportbilar runt oss. Några torrgasade lite, förmodligen bara för att höja känslan för oss. En Ford GT40 gasade på höga varv, länge. Den lät bra!

Första heatet med tidiga Porsche 911 i 2.0L Cup såg vi från läktaren vid startkurvan. Från huvudläktaren såg vi CER-I, med vidunder som Lola T70, Ford GT40 och Porsche 911 RSR. De låter gött på

fullvarv. I nästa klass kördes bland annat Jaguar D-type, Bizzarini 5300 GT och Porsche 904. På fullvarv. Obeskrivbart läckert.

Efter en trevlig lunch i skuggan gick vi åter bort till läktaren vid startkurvan för att njuta av F1-bilar. Det var en salig blandning av årsmodeller, men de hade gemensamt att de gick fort och lät mycket. Det är fascinerande att se hur tufft alla körde med sina ovärderliga samlingsobjekt. Det fanns inget utrymme för misstag och några ekipage var nära att sladda av.

Vi avnjöt åsynen av Porsche 935, BMW M1 och andra sportvagnar blandat

KAK MAGASIN 51
ESTORIL CLASSICS
KAK-MEDLEMMEN CHRISTER TÄRNING begav sig till Portugal för att beskåda Estoril Classics, södra Europas största evenemang för klassiska bilar. Dyrgripar av alla dess slag rastas för fullt på den legendariska banan.

NÅGRA TORRGASADE

LITE, FÖRMODLIGEN

BARA FÖR ATT HÖJA KÄNSLAN FÖR OSS. EN FORD GT40

GASADE PÅ HÖGA

VARV, LÄNGE. DEN LÄT BRA! ”

med prototyper i skuggan bakom en lastbil. Vi satt på huvudläktaren och tittade på den stora klassen Iberian Historic Endurance med mängder av olika typer av bilar på banan.

MINNE FÖR LIVET

När vi anlände på söndagen pågick ett heat för moderna sportvagnar och Grupp C, det intensiva motorljudet från dem hördes långa vägar och välkomnade oss varmt. Vi stannade på huvudläktaren medan de körde klart, och inför The Greatest Trophy flyttade vi oss till den korta rakan bakom depån, där man kommer riktigt nära bilarna.

Inne i depån hade några stall börjat packa ihop. Istället hade det tillkommit 50-60 Aston Martin av olika årgångar, så det fanns fortfarande gott om ögonfägnad. Efter lunchuppehållet var det dags för klassiska F1-bilar. Vi började

med att kika på dem i hårnålen bakom depån, men satte oss i den södra läktaren efter ett tag.

Nästa klass var Heritage Touring Cup, med touringjärn från 70-talet. Förutom en Alfa var resten antingen Ford eller BMW, något som avspeglar historien. Alla förare körde stenhårt, vilket gav extra intressanta dueller in i startkurvan efter den långa rakan.

Många gånger gick två eller fler bilar parallellt genom kurvan med minimala marginaler mellan varandra, flera gånger bromsade man för sent och låste upp hjulen medan man förtvivlat försökte styra in mot apex. Häftigast var några av BMW-bilarna som spottade eld när de släppte gasen efter rakan. Sevärt.

Två sevärda och upplevelserika dagar var över, med många minnen att vårda. Årets upplaga av Estoril Classics går av stapeln den 6–8 oktober 2023. 6

ESTORIL CLASSICS
52 KAK MAGASIN
KAK MAGASIN 53 ESTORIL CLASSICS

KAK SÖDRAS KVALTÄVLING

TILL KAK CUPEN

I början av februari genomförde KAK Södra kvaltävlingen till stora KAK Cupen i gokart.

DENNA GÅNGEN valde vi att köra tävlingen på Gokartcity i centrala Malmö med fantastiska el-kartar. Tävlingsledaren, och tillika KAK-medlemmen John, ordnade som vanligt med en bra tävlingsgenomgång och säkerhetsinstruktioner innan han startade kvalheaten för samtliga deltagare. Reglerna för denna tävling innefattade två obligatoriska depåstopp som utmanade förarnas skicklighet.

I dessa el-kartar finns en ”boosterknapp” som kan användas en gång per tre varv – något som onekligen höjde spänningen. Finalen var sammanlagt på 18 varv runt den fina banan.

Efter en spännande final så vann slutligen Liam Karlsson strax före tidigare mångfaldige vinnaren Filip Karlsson. På fin tredje plats kom Siri Hökfelt infarande. 6

54 KAK SÖDRA
TEXT OCH FOTO: JACOB LAURIN
EL-KARTARNA redo för att starta. PÅ PALLPLATS: Liam Karlsson, Filip Karlsson och Siri Hökfelt. SIRI HÖKFELT känner sig hemma bakom ratten.
KAK MAGASIN
TUMMEN UPP och klar för start.

JUR. KAND. JOHAN SJÖVALL

SVARAR PÅ FRÅGOR OCH KOMMENTERAR NYA RÄTTSFALL OM TRAFIKMÅL. HÖR GÄRNA AV DIG TILL OSS, INFO@KAK.SE

NÄR HASTIGHETSBEGRÄSNINGEN KOM TILL SVERIGE

VI ÄR VÄL FORTFARANDE NÅGRA som kommer ihåg när det rådde fri fart i Sverige. Detta gällde på landsvägar där inte annat särskilt angavs. Den enda begränsningen var att förare inte skulle köra fortare än att de kunde stanna inom den sträcka av vägen de såg!

Den fria farten upphörde i praktiken i samband med högertrafikomläggningen 1967, men formellt avskaffades den 1970.

Därefter rådde 130 km/h på motorvägar under två år för att därefter sänkas till 110 km/h.

Fordon och vägar har utvecklats snabbt sedan dess och säkerheten har blivit väsentligt högre i trafiken. EU nöjer sig dock inte med detta utan har 2019 i en förordning som rör fordon och vägsäkerhet beslutat om ett antal åtgärder för att höja trafiksäkerheten inom EU etappvis med början 2022.

Bland dessa åtgärder ingår införandet av ett antal nya tekniska system i nyproducerade bilar varav ett är ett ”intelligent hastighetsstöd” (Intelligent Speed Assistance, ISA) som går ut på att hjälpa föraren att undvika fortkörning både i form av överträdelse av hastighetsbegränsning och i form av högre hastighet än vad som är lämpligt vid rådande väglag.

DET AKTUELLA SYSTEMET är ett informations- och varningssystem som ger stöd till föraren och alltså inte ett system som elektroniskt påverkar motor och hastighet. (Sådana system finns ju redan på många moderna bilar i form av automatiska bromssystem som aktiveras av sensorer i bilen.) Systemet skall gå att åsidosätta genom att tex trycka hårdare på gaspedalen om denna skulle givit en signal och föraren skall även kunna stänga av systemet helt. Detta måste dock göras inför varje ny körning.

EU-reglerna lämnar stort utrymme till biltillverkarna att själva utforma systemen för att på bästa sätt implementera dem i sina bilars övriga tekniska system. Under 2025 kommer en utvärdering att göras av olika tillverkares system för att se hur man därefter skall gå vidare.

Som kuriosa kan nämnas att en stor del av det bakomliggande arbetet som ligger till grund för EU-förordningen bottnar i ett mångårigt svenskt forskningsprojekt

EN ANNAN SAK som kommer att bli obligatoriskt att införas i nyproducerade bilar är en teknik som påminner om den ”svarta låda” man har inom flyget. Vad det handlar om är

” DEN FRIA FARTEN UPPHÖRDE I PRAKTIKEN I SAMBAND MED

HÖGERTRAFIKOMLÄGGNINGEN 1967

MEN FORMELLT AVSKAFFADES DEN 1970. DÄREFTER RÅDDE 130 KM/H

PÅ MOTORVÄGAR UNDER TVÅ

ÅR FÖR ATT DÄREFTER SÄNKAS

TILL 110 KM/H. ”

en minnesfunktion (Electronic Data Recorder) som sparar data 30 sekunder före en olycka och 10 sekunder efter. Denna data ska efter en olycka kunna analyseras av polis och myndigheter.

ÄR DET NÅGON SOM DRÖMMER sig tillbaka till tiden före den avancerade elektronikens intåg i bilar så går det fortfarande bra att skaffa sig en några år gammal V12:a och åka på Autobahn där farten, trots EU, fortfarande är fri. 6

TRAFIKRÄTT
MAGDALENA RIBBING under tv-sändningen av prinsbröllopet 2015. Foto: Wikimedia/ Frankie Fouganthin
55 KAK MAGASIN

THORSKOGS SLOTT

-30 minuter norr om Göteborg-

Thorskogs Slott är beläget i en underbar engelsk park. Med tinnar och torn, vackra personligt inredda rum och salonger, värdskap i världsklass, utsökt mat, trolska omgivningar och guldkant på tillvaron väntar en upplevelse utöver det vanliga.

Konferens - Vardagslyx - Weekends - Afternoon tea - Vandring - Golf - Bröllop

Privatpaket från 1845 kr per person. Mer om detta och mycket mer på vår hemsida.

Varmt välkomna till en annan värld och ett värdskap i världsklass!

www.thorskogsslott.se 0520-661000

info@thorskogsslott.se
-661000

FOKUS PÅ PUBLIK

LADDNING RISKERAR ATT

BROMSA ELEKTRIFIERINGEN

De flesta vill ladda sin bil vid hemmet. Ett ensidigt fokus på publik laddning kan bidra till att bromsa elektrifieringen av fordonsflottan.

LADDBARA BILAR BLIR en allt vanligare del av fordonsflottan. En viktig fråga är hur bästa möjliga förutsättningar skapas för tillgången till laddning. Mycket av rapporteringen och diskussionen om laddbara bilar kretsar kring publik laddning. Men detta är ett ensidigt perspektiv som leder fel, tycker Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s Expertråd, som också låtit genomföra en undersökning om hur bilisterna ser på saken.

– Bilägarna ser laddning vid egen parkering som den självklara lösningen och

inte fler publika laddplatser. Men många kommuner försämrar nu möjligheterna till parkering, ivrigt uppmuntrade av staten. Man tar bort befintliga parkeringsplatser och det tillkommer alldeles för få vid nybyggnation. Det är en ekvation som inte går ihop, säger han.

Enligt Energimyndigheten sker ungefär 80-90 procent av laddningen vid icke-publika, i många fall enskilda, parkeringsplatser. Det är ingen slump då det finns många fördelar med laddning på hemmaplan, menar P-O Hedman från KAK:s Experttråd.

– Att ha en egen laddplats skapar trygghet för fler att våga ta steget att köpa en elbil. Man kan ladda på de tider som passar en själv, vilket är i linje med den unika flexibilitet som bilen erbjuder för personresor. Det ligger liksom i hela personbilens natur. Man slipper att ta sig till en tankstation eller mack för att fylla på bränsle i och med elektrifieringen.

Fördelarna kan göras många. När det blir enklare att ladda vid bostaden kan bilen vara fulladdad efter natten. Bilisterna behöver då inte oroa sig för att hitta en laddplats nästa gång man ska parkera dagtid.

KAK:S EXPERTRÅD KAK MAGASIN 57

” ATT HA EN EGEN

LADDPLATS SKAPAR

TRYGGHET FÖR FLER

ATT VÅGA TA STEGET

ATT KÖPA EN ELBIL.

MAN KAN LADDA PÅ

DE TIDER SOM PASSAR

EN SJÄLV, VILKET ÄR I

LINJE MED DEN UNIKA

FLEXIBILITET SOM

BILEN ERBJUDER FÖR

PERSONRESOR. ”

På så sätt minskar även beroendet av extremt stor räckvidd. Värt att notera är att en svensk personbil kör i snitt cirka tre mil per dag (Trafikanalys).

– Det behövs inte heller lika stora batterier och fordonen kan bli mindre resurskrävande i alla led. Då kan även priset på bilarna sjunka eftersom batterier idag utgör en stor del av produktionskostnaden. Omställningen av fordonsflottan kan skyndas på när fler får råd med en laddbar bil. Laddning nattetid skapar också förutsättningar för långsam laddning vilket är mer skonsamt mot batterierna och ökar deras livslängd. En viktig aspekt på hållbarheten, understryker P-O Hedman.

I TAKT MED ATT befolkningen ökar kommer också antalet bilar att göra det. Även om en viss överflyttning till andra trans-

portslag skulle ske, vilket det inte finns några tecken på i dagsläget, så kommer antalet bilar i absoluta tal att öka.

– Hållbarhetsarbete kräver ett holistiskt synsätt där de olika delarna måste hänga ihop. Det är dags att kommuner, staten och andra inblandade aktörer börjar att arbeta därefter och slutar att planera bort parkeringsmöjligheter. Det är något som bör vara prioriterat under överskådlig framtid, säger Anders Ydstedt. 6

KAK om vad som bör göras för att skapa laddmöjligheter

1. Se till att det skapas tillräckligt många parkeringsplatser vid nybyggnation. Tankarna på minskad bilism blir alltmer verklighetsfrånvänd och måste en gång för alla avvisas.

2. Skapa bästa möjliga förutsättningar för att bygga ut möjligheterna till långsam laddning vid hemmet eller arbetsplatsen. Detta bör vara tydligt prioriterat framför publik laddning.

3. Utveckla möjligheterna till mobilitet. Kortare resor i stadsmiljö öppnar möjligheter för lättare fordon och mindre batterier. Det är en utveckling som ska bejakas.

Undersökningen i korthet

Enligt en ny undersökning från KAK föredrar en tydlig majoritet att ladda på en egen parkeringsplats. På frågan ”Om du skulle köpa en elbil, hur viktigt är det då att ha tillgång till egen parkeringsplats med möjligheter att ladda?” svarade 85 procent att det är antingen helt nödvändigt, mycket eller ganska viktigt. Tidigare undersökningar från KAK visar på ungefär samma mönster.

FAKTA:

Ungefär hälften av alla nybilsregistreringar 2022 var laddbara fordon, vilket inkluderar både laddhybrider och rena elbilar. Samma år passerade Sverige fem miljoner personbilar i trafik, vilket är rekord.

58 KAK MAGASIN KAK:S EXPERTRÅD
ANDERS YDSTEDT OCH P-O HEDMAN har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om vikten av egen parkering med tillgång till laddning.
48 coupé deltapowerboats.se

OM EN UNIK VOLVO 544S EN UNIK BERÄTTELSE

VOLVO 544S PÅ SAFARI 60 KAK MAGASIN

Det finns bilar och det finns alldeles särskilda bilar. Det här är en fantastisk berättelse, i två delar, om en unik SafariVolvo. Följ dess resa från Safarirallyt i Kenya 1964, via en bilskrot och ett omfattande renoveringsarbete, till ett rally på de isiga alpvägarna i Monte Carlo 2023.

BILEN KOMMER FRÅN Smedjan, en motor- och trimningsverkstad som på 1960-talet låg precis utanför Volvos fabriksområde på Hisingen. Volvo anlitade Smedjan för specialbyggen: ambulanser, televerksbilar, missionärsbilar och annat. Verkstaden preparerade även rallybilar, både för Volvos fabriksteams tävlingsbilar och för andra rallyförare. I ett senare skede försvann Smedjan, då Volvo expanderade fabriken och behövde mer mark.

År 1963 iordningställde Smedjan åtta Volvo 544S inför det legendariska Safarirallyt 1964. Fyra bilar anmäldes till start och fyra skulle användes för träning. Tre av fyra bilar bröt och den fjärde överskred maxtiden. En Volvo förstördes då Tom Trana körde in i ett träd, men de tre övriga fraktades tillbaka till Sverige efter rallyt. De fyra träningsbilarna stannade kvar i Kenya.

Den kenyanske föraren Joginder Singh blev ägare till den Volvo som Tom Trana hade kraschat. Efter omfattande reparationer, inklusive karossbyte, ställde han upp i Safarirallyt året efter, 1965. Han vann tävlingen.

En av de fyra träningsbilarna, vår Volvo 544S, köptes av Sarendar Kalsi, kusin till Joginder Singh. Kalsi deltog med den i minst två Safarirallyn, 1970 och 1971. Därefter sålde han bilen till sin kusin. Joginder Singh använde sin nyinköpta bil till lokala rallyn, backtävlingar, bantävlingar och som träningsbil. Någon gång under hans tid som ägare blev den ommålad i en roströd nyans och han kallade bilen för Red Mary. Detta bekräftades av Joginder Singh i ett brev till bilens nuvarande ägare, med angivande av bilens registreringsnummer.

Efter några år gav Singh bort bilen till en skola för synskadade att auktioneras ut för att få in pengar till verksamheten.

61 KAK MAGASIN VOLVO 544S PÅ SAFARI
TEXT OCH FOTO: LARS HOLMQVIST VÅR KLASSISKA Volvo 544S med Michael Högström bakom ratten.

Känsla är att kunna skapa ett hus utan kompromisser.

Förnuft är att kunna lita på att det blir välkonstruerat.

Ett lyckat husprojekt kräver både känsla och förnuft. Känsla för det vackra, charmiga och estetiska, och förnuft när det kommer till funktion, konstruktion och tillverkning. På Willa Nordic har vi en noga strukturerad och kvalitetssäkrad tillverkning som säkerställer alla steg i processen. Det är så vi gör verklighet av våra kunders visioner till absolut högsta kvalitet. Välkommen till Willa Nordic!

Hur känns ett drömboende? Skanna QR-koden och se vår inspirerande film!

willanordic.se HUS A3265

” DEN KENYANSKE FÖRAREN JOGINDER SINGH BLEV ÄGARE TILL

DEN VOLVO SOM TOM TRANA HADE KRASCHAT. EFTER OMFATTANDE REPARATIONER, INKLUSIVE KAROSSBYTE, STÄLLDE HAN UPP I

SAFARIRALLYT ÅRET EFTER, 1965. HAN VANN TÄVLINGEN. ”

Så småningom hamnade bilen på en bilskrot i Nairobi, Kenya. Där upptäcktes den 1989 av två svenskar, Kjell Lundberg och Sigurd Rege. Ungefär samtidigt fann de ytterligare en av de fyra träningsbilarna, denna i Mombasa. De äger fortfarande bägge bilarna, bil nummer två har använts som reservdelsbil.

MASSIVT RENOVERINGSARBETE

Ett massivt renoveringsarbete tog sin början. Kaross och chassi renoverades på plats i Kenya. Under en period stod bilen för visning i Amazon Motors bilhall, Volvoåterförsäljaren i Nairobi. Efter många år fördes bilen till Sverige där renoveringsarbetet slutfördes med motor, transmission och andra delar. Tjugofem år efter upptäckt blev Safari-Volvon färdig, lagom till Midnattssolsrallyt 2014 där den deltog utan några som helst missöden. Förare då som nu, Michael Högström.

Snart är det dags att ställa bilen inför en helt ny utmaning – Rallye Monte-Carlo Historique. En tävling i kyla och mörker,

på isiga alpvägar, medför andra påfrestningar än savannen. Inför rallyt har vi tagit fram en tavla på bilen. Dels för att hedra vår Safari-Volvo och dess brokiga historia, dels för att stödja vårt deltagande i Monte Carlorallyt.

Vi är ödmjuka men även stolta inför uppgiften att som svenskt team få tävla med detta exempel på förnäm svensk ingenjörskonst. Teamet består av chaufför och kartläsare, servicefolk, mekaniker och organisatör. Allt ska klaffa. Samspelet mellan förare och kartläsare, återkommande uppgifter som att hålla tiderna, mat, tankning, rätt däck på bilen och planera nästa fas i rallyt, till förmågan att kunna åtgärda små och stora fel som kan uppstå. 6

Du kan läsa mer om Volvo 544:ans strapatser, tillsammans med chauffören Michael Högström och kartläsaren Lars-Erik Bäckwall, under årets Monte Carlorally på nästa sida.

63 VOLVO 544S PÅ SAFARI
MAGASIN
ETT tog sin början. Kaross och chassi renoverades på plats i Kenya. Under en period stod bilen för visning i Amazon Motors bilhall, Volvoåterförsäljaren i Nairobi.
KAK
VÅR VOLVO i Nairobi 1971.

LOGGBOK: FRÅN

RALLYE MONTE-CARLO

HISTORIQUE 2023

Bil: Volvo 544S 1964, byggd och preparerad för Safarirallyt, där den deltog 1971, möjligen även 1969 och 1970. Pilot: Michael Högström. Co-pilot: Karl-Erik Bäckwall.

VI VAR BORTA I FEMTON DAGAR, från lördagen den 21 januari till och med söndagen den 5 februari.

Äventyret efter nedresan startade för vår del i champagnehuvudstaden Reims och avslutades i Monte Carlo. En fantastisk resa som tog oss till många fina platser och med mycket god mat. Allting fungerade väl och det gick också ganska bra för oss.

I Reims skedde registrering, tejpning av dekaler och egna förberedelser. Vi hann också med en överdådig middag i champagnens tecken på onsdagen.

Den inledande körningen var krävande. Vi startade i Reims kl. 20 på torsdagen den 26 januari och skulle sedan passera ett antal kontrollpunkter under ett dygn framåt.

Enstaka stunder av sömn i bilen, men inte mer. Väl framme i Monte Carlo sov vi gott.

Lördagen den 28 januari tog vi oss från kusten upp till Valence, 35 mil åt nordväst. På vägen körde vi de första specialsträckorna.

Söndagen den 29 till tisdagen den 31 januari var tävlingsdagar. Den sista

dagen tog vi oss ner till Monte Carlo igen, för det avslutande avsnittet, två specialsträckor i mörker. Målgången kom efter kl. 02 på onsdagen, men allt hade gått bra.

Onsdagen vilodag som vi tillbringade i solen nere i Monacos hamn, där tävlingens sista Parc Fermé var placerad. Kvällens avslutande galamiddag var extraordinär. Fantastisk mat och matchande viner och med högklassig underhållning gjorde det till en minnesvärd kväll.

Hem till Stockholm kom vi på tre dagar, även om en av oss sedan hade

VOLVO 544S I MONTE CARLO
TEXT OCH FOTO: LARS HOLMQVIST
64 KAK MAGASIN

” ETT EXTRA PLUS ÄR DEN FINA BILEN VI HADE

FÖRMÅNEN ATT FÅ

KÖRA.

ETT GOTT STYCKE SVENSK MOTOR- OCH KULTURHISTORIA.

VI TROR ATT DET ÄR

GANSKA FÅ

BILAR

SOM DELTAGIT BÅDE I SAFARIRALLYT OCH MONTE CARLORALLYT. ”

en dagsetapp kvar. Vi var alla trötta men väldigt nöjda. Härliga dagar och inga större bekymmer som drabbade vårt ekipage eller team.

Framgångsfaktorer finns alltid. Vi kan konstatera att alla tekniska förberedelser betalar sig. I denna tävling finns inte tid att åtgärda större fel under tävlingstiden, så bilen måste hålla. Bra stämning i bilen och gott samarbete pilot/co-pilot är mycket viktigt. Man måste vara överens om vad man vill. Serviceteamet måste vara väl förberedda och helst också förövade. Man ska inte behöva ordna saker när man väl är på plats, allt ska vara klart när man åker hemifrån. Visst har vi funnit saker att förbättra, men inte särskilt mycket och inga större eller mer allvarliga saker.

I VÅR KLASS KOM VI nummer 15 av 50. I den totala sammanställningen på 100 av 298 startande. Ett bra resultat för en förstagångstävling, tycker vi själva. Terräng och tävlingsförutsättningar blir så mycket enklare att hantera när man kör en andra eller tredje gång. Den som har möjlighet att göra en rekognoseringsresa veckorna innan kan ha nytta av det, men det är en tids- och resursfråga och inte alls nödvändigt. Vi valde bort det. Om man prioriterar bra placering, skulle kanske en modernare, mer motorstark bil med bättre belysning kunna vara en fördel.

Ett extra plus är den fina bilen vi hade förmånen att få köra. Ett gott stycke svensk motor- och kulturhistoria. Vi tror att det är ganska få bilar som deltagit både i Safarirallyt och Monte Carlorallyt och ännu färre som gjort det med 52 år mellan tillfällena. Vår bil mötte välförtjänt uppmärksamhet och uppskattning överallt dit vi kom och det är förstås extra roligt att bilen är svensk.

Till den KAK-medlem som funderar på att delta, vill vi bara säga: Gör det! Det är en stor upplevelse som blir till ett minne för livet. Utmanande körning, storslagna landskap, trevliga människor och fransk mat- och vinkultur blir en härlig blandning. Men glöm inte att ta med kudden i bilen. 6

65 VOLVO 544S I MONTE CARLO
KAK MAGASIN 4 6 5 2 1
1. Vår Volvo på väg till tankplats. 2. Jodå, det är snö i bergspassen. En Porsche som haft närkontakt med terrängen. 3. KAK-föraren Michael Högström. 4. Tidig morgon efter en krävande nattkörning. 5. Startnumret sätts på plats i Reims. 6. Tidkontroll söndag lunch i ett fruset Saint-Agrève. Ett svenskt Renault Gordini-ekipage i förgrunden.
3
Vi tar hand om din ögonsten på bästa sätt! – och ser till att den kommer dit den ska Rullar din Porsche eller Ferrari i vår? Strandgatan 12, Mora | 0250-59 26 50 | morahotell.se Skönt boende mitt i Mora
du
av trevliga
frukostbuffé, vällagade måltider i restaurangen och sköna behandlingar i SPA- och relaxavdelningen. Hjärtligt välkommen!
Hos oss kan
njuta
rum, en stor

GLÖGGAFTON HEMMA HOS

MARIE OCH LARS ERIK!

Varje höst längtar många av KAK:s medlemmar i Skåne till början av december när Lars Erik och Marie öppnar sitt garage hemma och bjuder in till glöggafton.

NÄR MAN VIA alla marschaller ute längs landsvägen lyckats hitta fram så välkomnas man av KAK:s fantastiska klubbmästargäng med Bertil, Ytte och Cecilia i spetsen.

Marie och hennes lilla orkester bjuder där på musik och julinspirerad jazzsång i bakgrunden och Lars Erik, å sin sida, bjuder på spännande historier och bildvisningar kring gamla och nya bilprojekt. Under tiden som alla gästerna vandrar runt och beundrar alla bilarna så serveras det alkoholfri glögg och massa hemmalagat julgodis och lussebullar (Maries förstås). Sedan förra året hade det kommit till en hel del fina bilar och några

andra hade fått nya ägare. Denna gång var kanske den mest spännande den fina Ferrari 250GT som nu äntligen (nästan) var klar efter flera års totalrenovering.

Även den från Frankrike nyinköpta Mercedes 300 SE Coupén fångade allas intresse liksom diverse andra häftiga bilar. Efter någon timmes studerande av alla fina bilar så fick vi följa med på ett besök in i verkstaden där ett tiotal andra projekt pågår. Alla är inte Lars Eriks utan även hans son och några nära vänner nyttjar verkstaden där. 6

Vi ser redan fram emot nästa glöggafton!

KAK SÖDRA
TEXT OCH FOTO: JACOB LAURIN
67 KAK MAGASIN

KAK MOTORSPORT I SOCIALA MEDIER

NYSS HEMKOMMEN från öknen har vår Dakarveteran Annie Seel spanat in några av våra KAK-förare som står på startlinjen. Vi har många spännande namn ett följa i olika racingserier både hemma i Sverige och internationellt. På formelsidan har vi flera starka kort, både i Europa och i amerikanska formelserier.

Nytt hemma i Sverige är den helt elektriska juniorserien Next Gen Cup som kommer köras med eldrivna Mini Cooper i samband med STCC, vilket 2023 är världens första helt eldrivna touring car-mästerskap. I Next Gen Cup står Junior SM-titeln på spel och två av klubbens förare är redan klara för start, de båda 16-åringarna Elias Adestam och Sebastian Kinnmark.

DINO BEGANOVIC FORMELRACING

Dino kommer 2023 satsa på Formula 3 som nästa steg efter att med Ferrari tagit hem guldet i Formula Regional EM 2022. Årets säsong kickade 19-åringen igång redan i januari med två segrar i Formula Regional Middle East.

Instagram: dinobeganovic_

Facebook: Dino Beganovic Racing

Webb: dinoracing.se

JOEL GRANFORS FORMELRACING

Joel tog hem silvret i brittiska Formel 3 förra året. 17-åringen tar i år steget över Atlanten och provar lyckan i amerikanska formelserien USF PRO 2000, en supportklass till INDYCAR.

Instagram: granforsjoel

Facebook: Joel Granfors

Webb: granforsracing.se

68 KAK MAGASIN
Foto: joelgranfors.com
Foto: dinoracing.se

ELIAS ADESTAM RACING

Elias körde 2022 i den brittiska formelbilsklassen GB4. Den rutinerade 16-åringen vänder nu hemåt igen för att slåss om den officiella Junior-SM-titeln i eldrivna Next Gen Cup.

Facebook: eliasadestam_racing Instagram: eliasadestam_racing Webb: adestam.se

SEBASTIAN KINNMARK RACING

Sebastian körde förra året sitt första elkartrace på GTR Motorpark där han kom på åttonde plats i finalen. Den förre kartingmästaren fick mersmak för elracing och nu växlar 16-åringen upp i nya eldrivna juniorserien Next Gen Cup.

Instagram: sebastian_kinnmark

69 KAK MAGASIN MOTORSPORT
Foto: NextGenCup Foto: NextGenCup

FIA GENERALFÖRSAMLING I BOLOGNA

Den 9 december 2022

ägde FIA:s (Fédération

Internationale de l'Automobile) årliga generalförsamling rum i Bologna, Italien. KAK representerades av Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s Expertråd.

TEXT: SUSANNE YDSTEDT I FOTO: FIA

MÖTET LEDDES för första gången av FIA:s president Mohammed Ben Sulayem, som tillträdde i december 2021. Då utlovade han att arbeta för transparens, ekonomi i balans, liksom jämställdhet, mångfald och inkludering. Och nog fick han kavla upp ärmarna. Förutom att han blev president just vid tidpunkten för en av de mer kontroversiella händelserna i Formel 1 på senare år, säsongsavslutningen i Abu Dhabi, upptäckte han att FIA:s ekonomi låg 20 miljoner dollar back. Dessutom fanns det legala problem som akut behövde hanteras. Omfattningen av problemen var inte kända ens för Ben Sulayem.

Ben Sulayem har därefter tillsatt flera externa utredningar för att reda ut ekonomin, kring att få en tydligare beslutsstruktur med tydlig ansvarsfördelning och för att komma med förslag på hur man snarast kan få ekonomin åter i balans. Dessutom har man nu tillsatt en VD för organisationen, Natalie Robyn, med bakgrund från Volvo Cars. På generalförsamlingen kunde Ben Sulayem berätta att utvecklingen vänt. En imponerande insats.

– Att uppdatera förbundet var en av mina största utmaningar. Det är ett förbund för alla och jag vill stärka alla

70 KAK:S EXPERTRÅD KAK MAGASIN

MÅNGA FÖRKNIPPAR

FIA MESTADELS MED F1 OCH RALLY MEN PÅ SPORTSIDAN FINNS ALLT FRÅN KARTING TILL DRAGRACING. ”

medlemmar och klubbar. Nu är vår utmaning att fortsätta den förändringen. Vi kommer att följa vår plan för att omvandla vår verksamhetsmodell med styrning i världsklass. Och som vi lovade kommer vi att åta oss att balansera böckerna 2023, sade Mohammed Ben Sulayem i sitt inledningstal på generalförsamlingen.

En surdeg som Ben Sulayem fick ärva var rättstvisten kring patenten för säkerhetsbågen Halo som gjort F1-bilarna så mycket säkrare. Denna tvist är nu löst. Många förknippar FIA mestadels med F1 och rally men på sportsidan finns allt från karting till dragracing. Sporten är bara ena benet, det andra är mobilitet och det är där KAK har sin hemvist. Bland mobilitetsklubbarna finns det de som främst sysslar med olika tjänster kopplat till bilen såsom turism, försäkringar och vägassistans, liksom klubbar likt KAK vars hjärta ligger i entusiasmen och intresset för bilen i sig.

Ben Sulayem driver att de båda delarna sport och mobility ska jobba tätare tillsammans; en rimlig ambition då båda sidor har bilen i fokus. KAK har följt den linjen och börjat samarbeta med Svenska Bilsportförbundet om hållbarhetsfrågor, vilket fått positiv uppmärksamhet av FIA och dess president.

DET HAR VARIT ETT utmanande år för FIA och dess ledning. Få kunde ana när den nya presidenten valdes att han skulle behöva ägna så mycket tid åt ärvda problem. KAK har med intresse följt den nya presidenten och hans omdaning av en organisation vars tidigare styrning saknade tydliga ambitioner för transparens och ett aktivt involverande av medlemsklubbarna.

– På årets generalförsamling fick vi tydlig information om läget. Det är uppenbart att FIA nu har en ledning som arbetar hårt på att skapa en modern organisation som bättre klarar omvärldens krav på transparens.

Ska man kunna driva bilismens och motorsportens viktiga frågor måste man själv också kunna tåla granskning, avslutar Anders Ydstedt. 6

NY ORDFÖRANDE FÖR FIA REGION 1

På årsmötet i Bologna valdes Jorge F. Delgado till ny ordförande för FIA Region 1 som samlar klubbar inom mobility, såsom KAK, i Europa, Mellanöstern och Afrika.

JORGE F. DELGADO EFTERTRÄDER Thomas Møller Thomsen från danska FDM som valt att gå i pension. Delgado är VD för Royal Automobile Club of Spain (RACE) och ingår redan I FIA Region 1s management team samt i FIA World Council for Automobile Mobility and Tourism. Delgado har över 10 års erfarenhet I olika exekutiva roller inom globala företag på fyra kontinenter, tillsammans med 10 år på RACE som VD och CIO. Uppdraget som ordförande i Region 1 är fram till och med våren 2025.

Anders Ydstedt träffade Jorge F. Delgado under FIA:s årsmötesvecka i Bologna och frågade honom hur han såg på sin nya roll.

– ”Som ordförande ser jag fram emot att ytterligare stärka vår region. Att förstå de relativt sett mindre klubbarnas behov och ta en proaktiv roll i deras utveckling samt öka inriktningen och samverkan med FIA i stort och slutligen utnyttja den styrkan för att engagera nyckelregulatorer (key regulators) i hela regionen för att säkerställa våra medlemmars intressen.”

– ”Jag ser också fram emot att ytterligare engagera och stärka relationerna med Kungliga Automobil Klubben, med vilken vi delar intressen och syfte, som kungliga klubbar och vi har till och med 1903 som samma år för grundandet.”

KAK ÄR EN AKTIV MEDLEM i FIA Region 1 och kommer därför att ha många kontakter med Jorge F. Delgado.

KAK välkomnar Jorge F. Delgado som ny ordförande i FIA Region 1 och ser fram mot gott samarbete. Särskilt uppskattar vi att Delgado ser de mindre klubbarnas roll och behov inom FIA. 6

KAK MAGASIN 71 KAK:S EXPERTRÅD
TEXT: ANDERS YDSTEDT I FOTO: SUSANNE YDSTEDT JORGE F. DELGADO och Anders Ydstedt.

Plötsligt stod viltet framför bilen

180 viltolyckor sker varje dag på svenska vägar

Mörkertalet är stort eftersom många viltolyckor sker utan att polisrapporteras. Flest viltolyckor sker med rådjur, vildsvin, dovhjort och älg.

Älgskadefondsföreningen

Föreningen är verksam i hela Sverige året runt. Vi sprider kunskap och information om viltolyckor och deltar i hundratals evenemang samt anordnar föreläsningar och utbildningar inom viltolycksprevention och trafiksäkerhet.

Anmälningspliktigt enligt lag

Man är enligt lag skyldig att anmäla viltolycka med djur som ingår i §40 Jaktförordningen. Det gäller björn, varg, järv, lo, älg, rådjur, hjort, vildsvin, utter, mufflonfår och örn, samt ren. Man måste anmäla viltolycka även om djuret har försvunnit eller till synes är oskadatDet är omöjligt för en förare att avgöra om djuret är skadat eller ej. Ring alltid 112.

Om olyckan är framme

• Stanna bilen säkert - varningsblinkers.

• Varna andra trafikanter - sätt ut varningstriangel.

• Finns tillgång till GPS - notera koordinaterna.

• Ring 112 och anmäl olyckan. Lämna vägbeskrivning

• Markera med viltremsa på den sidan där djuret försvann. Viltremsor kan du få från Älgskadefondsföreningen.

Medlem blir du enklast

genom att swisha 150 kr till 123-514 80 10 Skriv ditt personnummer i meddelandefältet!

• Flytta döda djur från vägbanan.

• Gå aldrig fram till rovdjur eller vildsvin. Följ inte skadat djur eller gå i djurens spår.

• Tänk på din egen säkerhet.

Tips!

• Anpassa hastigheten efter väglag och sikt. Du passerar ett djur var 23:e sekund som befinner sig mindre än 300 meter från bilen när du kör i 90 km/h

• Väj aldrig för ett djur. Om du väjer kan skadorna bli betydligt allvarligare. Lämna inte din körbana. Om du inte hinner bromsa, sikta mot bakbenen, då minskar du risken att djuret kommer in genom vindrutan.

Bli medlem du också för 150 kr/år

För 150 kr/år får medlemmar ekonomisk hjälp vid kollision med anmälningspliktigt vilt.

Medlemskapet är personligt och gäller för privatägda motorfordon som du som medlem är registrerad ägare till. Du kan få ekonomisk hjälp oavsett om du har hel-, halv- eller trafikförsäkring. Det gäller även om du som medlem kör någon annan persons privata fordon och om du lånar ut ditt fordon. Du kan få hjälp med självrisk, reparation, hyrbil och bärgning. Maximalt belopp per viltolycka är 7 500 kr + 500 kr i extra kostnadsersättning.

Läs mer på www.algen.se eller ring 0474-77 39 50

eller betala 150 kr via Bankgiro 824-6027 Skriv ditt personnummer i meddelandefältet!

50 1973- 2023
-
Jag hann inte bromsa ...

LARS WENDEL 1943-2022

KAK:s tidigare ordförande Lars Wendel har gått bort.

FÖR MÅNGA KAK:ARE och motorintresserade var Lars Wendel ett känt namn. Många vände sig till Lars när de var på jakt efter en finare sportbil, behövde få bilen servad eller kanske bara prata om fina bilar och motorer.

Tillsammans med sin far, Henning Wendel, startade Lars företaget AB H. Wendels Bil & Motor 1962 som hade import-

agenturen för Aston Martin och senare även Morgan och Lotus. 1989 såldes bolaget men Lars Wendel gjorde comeback efter bara något år med köpet av Autoropa. Det var då ett mindre företag men det växte snabbt med Wendel som ägare. Några år senare köpte han också tillbaka Wendels Bils anläggning i Arlöv. Autoropa kom bland annat att bli skandinavisk agent för McLaren och återförsäljare för Ferrari och Maserati. Företaget kom att bli ett landmärke för sport- och premiumbilar som många bilentusiaster vallfärdade till.

Lars Wendel betonade alltid att han först och främst var mekaniker. Kärleken till bilen gjorde att han trots motorsportintresset inte tävlade själv. I en intervju med Dagens Industri 1998 förklarade han att ”jag tycker om att köra bil och jag har inget emot att göra några snabba varv på en bana – men att tävla är svårt för mig. Jag lider av att plåga en motor och det gör ont i själen på mig om en bil kvaddas – eller ens utsätts för risken att kvaddas. Därför tävlade jag aldrig.”

Lars Wendel gjorde stora och avgörande insatser för KAK. Han var styrelseledamot i KAK och under en problematisk tid när klubben hade ansträngd ekonomi gick Wendel in som tillförordnad ordförande för klubben år 2001. Han genomförde då en del förändringar, fick ordning på ekonomin och administrationen, och kunde därefter lämna ordförandeklubban vidare till Ando Wikström 2002. Lars Wendel hade även ett stort intresse för trafikpolitiken och vi hade många samtal om olika trafikfrågor över åren. Det var också Lars som bad mig ta över som ordförande i Expertrådet efter Jan Edvin Henriksson.

Vi är många som har fina minnen av Lars Wendel och kommer att sakna honom.

Anders Ydstedt, ordförande KAK:s Expertråd

DITT MEDLEMSKAP ÄR LADDAT MED FÖRMÅNER

KAK rivstartade 2023 med att ladda ditt medlemskap med fina medlemserbjudanden hos våra nya partners.

Villkor och rabatter finns på kak.se/medlemsrabatter

73 KAK MAGASIN MINNESORD
LARS WENDEL tillsammans med pappa Henning och en Aston Martin.

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN

Har du något du vill dela med dig av i KAK Magasin? Hör gärna av dig till oss för en chans att vara med i nästa nummer!

VÄLKOMNA SOM NYA MEDLEMMAR!

Anders Albihn GÖTEBORG

Christofer Andersson STOCKHOLM

Mikael Andersson NORRKÖPING

Per Andersson LINKÖPING

Svante Andersson VARA

Leo Billstrand Rychter BUNKEFLOSTRAND

Mats Björck FARSTA

Joakim Bodén STOCKHOLM

Joakim Bratell VÄNERSBORG

Ingemar Carlsson UPPLANDS VÄSBY

Oscar Dahrné SALTSJÖBADEN

Åke Danås VÄRNAMO

Magnus Delin LIDINGÖ

Michael Ekberg KÖPINGEBRO

Åse Ekberg KÖPINGEBRO

Jörgen Eklöf LINKÖPING

Ludwig Ellhage VARA

INFORMATION

STOCKHOLM

Box 56038, 102 17 Stockholm

Rosendalsvägen 9, Stockholm 08- 678 00 55 info@kak.se

Öppet: månd–torsd: kl 9–17, fred: kl 9–16

GÖTEBORG

Parkgatan 8, 411 38 Göteborg 031-711 03 00

Öppet: efter överenskommelse

MALMÖ

Limhamnsgårdens Allé 37, 216 16 Limhamn 040-26 47 50

bertil.liljeqvist@kak.se

Öppet: efter överenskommelse

Kenny Ellström SPEKERÖD

Henrik Envall BROMMA

Lars-Göran Eriksson BJURSÅS

Mats Eriksson VÄXJÖ

Marcus Forsell LIDINGÖ

Ludvig Fransson HULTSFRED

Rasmus Gillingsjö TÄBY

Anders Gustafsson STOCKHOLM

Axel Hagberg STOCKHOLM

Michael Hagström KÅGERÖD

Enzo Hallman JÖNKÖPING

Håkan Ivarsson HEBERG

Thomas Järlinge VALLENTUNA

Peder Jönsson KINNARUMMA

Liam Karlsson STAFFANSTORP

Tom Karlsson VÄSTERVIK

Bertil Larsen UPPLANDS VÄSBY

Kent Laurin KRISTIANSTAD

Patrick Leksell STOCKHOLM

Lisa Leuhusen STOCKHOLM

Oskar Lindholm STOCKHOLM

Peter Läns LJUNGBY

Johan Löf DJURSHOLM

Christer Lönn STORVRETA

Arne Lööw SALTSJÖBADEN

Mikael Marin BROMMA

Catrin Moberg VAXHOLM

Jan Nilsson BORÅS

Lars Edvin Nilsson ÅSKLOSTER

Per Nordlander ENKÖPING

Oscar Nyman STOCKHOLM

Richard Perbeck SPÅNGA

Gunnar Persson HÖÖR

Sune Persson SOLLENTUNA

Peter Rehnström RÅÅ

Tony Rohnér ONSALA

Jan Rundström NORRTÄLJE

Anna-Alexandra Rydholm HELSINGBORG

Joakim Rydholm UDDEVALLA

Kjell-Arne Röjgren TVÅÅKER

Anders Selberg LIDINGÖ

Lena Skattberg TVÅÅKER

Filip Svartengren LIDINGÖ

Håkan Svensson LIMHAMN

Matz Svensson VETLANDA

Mathias Thulin HÖLLVIKEN

David Uddare Sevelin STOCKHOLM

Beatrice von Schwerin STOCKHOLM

Fredrik Zachrisson STOCKHOLM

Christopher Östlund STOCKHOLM

Bankgiro: 651-8393

Swish: 123 631 40 58

Medlemskap & klubbshopp

74
Vi önskar alla våra medlemmar och läsare en härlig vår!
F-TYPE 75 F-TYPE 75 Convertible
MY24. Bränsleförbrukning från 9,6 l/100 km, CO2-utsläpp från 218 g/km, WLTP. Miljöklass Euro 6DF. Med reservation för ev tryckfel.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.