Händer i kyrkan nr 3 2020

Page 1

HÄNDER

I KYRKAN Teckenspråkigt arbete i Svenska kyrkan Nr 3 juli-sept 2020. Tema: vigsel


andakt

Gud älskar oss i nöd och lust som beskrivs i Johannesevangeliet är vinundret i Kana. Det berättas att det är bröllopsfest. Vilka som gifte sig vet vi inte. Men Jesus, hans lärjungar och hans mor Maria var bjudna. Precis som hos oss idag, ville naturligtvis brudparet att festen skulle flyta på bra, att folk skulle ha roligt och att mat och dryck räckte till alla. Men det pinsamma som inte fick hända, just det hände. Vinet på festen tog slut. Det fanns inget mer att dricka. En sådan tabbe!

ett av de första undren

mitt i denna vardagliga händelse räddar Jesus festen, och varken brudparet eller bröllopsgästerna märker någonting. Jesu mor Maria uppmärksammar Jesus på den tabbe som håller på att hända. Vinet har tagit slut. Hur ska det nu gå? Jesus ser att huset har stora vattenkrukor som skulle användes till rituella reningar. Han säger till husets tjänare att fylla dessa med vatten. Och det blir gjort. Sedan säger han till dem att hälla upp vattnet i bröllopsvärdens glas. När värden smakar har vattnet förvandlats till vin. Och kanske aldrig brudparet, gästerna eller bröllopsvärden någonsin fick reda på vilken katastrof som höll på att hända. Du hittar hela berättelsen i Johannesevangeliet 2:1-10.

och mirakler under sin tid på jorden. Det handlar om människor som blir helade från sina sjukdomar, om hungrande som får mat, om döda människor som får livet tillbaka. Och så detta ganska konstiga under. Vatten som blir till vin. Man kan fundera över varför det överhuvudtaget står med i Bibeln. Vad vill det säga om Gud? Och vad vill det berätta för oss?

jesus gör många under

2

”den som älskar människorna måste också älska deras glädje”, skriver den ryska författaren Dostojevskij. Och jag tror att det ligger väldigt mycket i det. Denna bibeltext visar tydligt på en Gud som älskar människan och vår glädje över livet. Det handlar inte om förmaningar och vad vi ska eller inte ska göra, utan om kärlek och glädje. Vi behöver aldrig känna oss som dåliga kristna för att vi är glada, skrattar, umgås med vänner och går på kalas och fester. Jesus är med oss då också och vill dela vår glädje. Gud älskar livet. på att fastän vi kanske aldrig märker av Gud eller Guds under och närvaro i våra liv så finns Gud med ändå. Kanske vi, precis som bröllopsgästerna aldrig ser, eller får veta vad som skulle kunna ha hänt om inte Gud hade gripit in i våra liv. Vi tror att allt är som vanligt, eller att det bara var ”tur” - men bakom allt fanns Gud hela tiden.

för det andra så visar texten

i Bibeln för att Jesus ofta liknade himmelriket vid en stor bröllopsfest. En himmelsk fest där kärleken mellan Gud och oss människor blir tydlig. Gud har lovat att älska människan, att älska dig och mig, i nöd och lust. Och där i himmelriket ska ingenting fattas oss. Vi har allt och saknar inget. Det vi firar då är kärlekens och glädjens fullbordan. Vi firar att livet vann över döden. Det är ett mirakel att glädjas över och fira!

kanske texten också står med

text: kristina åkerman foto: joakim carlström/ikon


tankar om livet

Störst av allt är kärleken Temat för det här numret av Händer i kyrkan är Vigsel. Bröllop kan se väldigt olika ut – ett stort kalas för släkt och vänner eller en drop-in-vigsel med närmaste familjen. Och allt däremellan. är det som står i centrum vid en vigsel. Två personer som älskar varandra och vill dela sina liv med varandra. I nöd och lust. Att älska och vara älskad för den man är. Att vilja varandras bästa. Livet tillsammans innebär både medgång och motgång. Vi behöver vårda alla våra relationer – oavsett om det är relationen till en livskamrat, barn, syskon eller vänner. Vi behöver ta oss tid att prata och syssna. Hitta på roliga saker tillsammans. Behandla varandra med respekt. Våga be om förlåtelse och förlåta.

kärleken mellan två personer

nu i vår har livet vänts upp och ner. Visa kärlek har inneburit att hålla sig hemma istället för att hälsa på. Prata via bildtelefon eller skicka ett kort

istället för att ge en kram. Hålla avstånd. Handla åt en vän. Coronapandemin har gjort många ensamma och orsakat mycket oro och lidande. blivit annorlunda – många träffar och gudstjänster har blivit inställda och istället har det sänts gudstjänster och andakter i sociala medier. Dop, konfirmationer, bröllop och begravningar har blivit annorlunda eller kanske framflyttade.

i kyrkan har det också

vi får fortsätta att hjälpas åt att minska smittspridningen genom att stanna hemma, hålla avstånd och tvätta händerna. Vi får fortsätta att sprida kärlek genom att hålla kontakt med varandra och hjälpa varandra. Ringa ett extra samtal. Skicka ett kort eller kanske en blomma för att överraska någon. Kärlekshandlingar i vardagen. Jag önskar alla en skön sommar, ta hand om er! text: jessica lindberg, foto: magnus aronson / ikon

nästa nummer: manusstopp 14/8

har du flyttat?

Nr 4 utkommer i mitten av september Material skickas till: handerikyrkan@svenskakyrkan.se

Kom ihåg att meddela din nya adress, så du inte missar något nummer av Händer i kyrkan! handerikyrkan@svenskakyrkan.se

händer i kyrkan utges av samtliga svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga arbete Ansvarig utgivare: Camilla Lans camilla.lans@svenskakyrkan.se Omslagsbild: Erika Nordbring Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet

3


intervju

cecylia larsson och vera dahlin, uppsala:

-Viktigt med respekt Det är gemenskapsträff i Uppsala. Solen lyser från en klarblå himmel och det är riktigt varmt ute. Vi sitter i skuggan av syrenbuskarna för samvaro och fika. Det är många som denna termin varit extra ensamma och isolerade. på olika sätt, men kanske just ensamheten är den som varit svårast för oss alla. Det har blivit så tydligt hur viktig vår gemenskap är. Vi behöver varandra mer än vad vi tror. Att leva i ett äktenskap är en form av gemenskap. En del kan känna sig ensamma i sina äktenskap. Man är gift men känner sig ändå ofta ensam. Medan andra kan känna att man har hittat just den rätta. Någon som gör att man aldrig riktigt är ensam. coronaepidemin har påverkat oss

om hon har tips för att ett äktenskap ska bli levande och härligt. – Vi försöker göra så mycket som möjligt tillsammans, säger Cecylia. Vi gör inte saker var för sig utan är alltid tillsammans. Det är ett bra tips. Sedan är det viktigt att också vara glad och inte bråka med varandra.

jag frågar cecylia larsson

minns du din vigseldag?

undrar jag. – Ja, självklart. Jag och Alf gifte oss här i Uppsala, jag var ganska ung runt 20 år. Det var inte så många som var med, bara 10 personer, tror jag. Det var en väldigt enkel och kort ceremoni. Jag hade en vit överdel och en svart kjol på mig.

cecylias man alf,

visar på sin mobil, deras bröllopsfoto. På fotografiet ser jag två unga människor som ser så glada ut. Ögon lyser och man kan nästan se den kärlek och förväntan som glimmar från ögonen från detta nygifta par. jag frågar en annan deltagare,

Vera Dahlin, vad hon minns från sin och Berts vigseldag. – Det var också en väldigt enkel ceremoni. Jag hade en vit klänning och cowboyboots. Det var

Alf och Cecylia Larsson.

4


intervju

Bert och Vera Dahlin.

lite ”flower-power” – inspirerat. Vi gifte oss under påsken och efter ceremonin gick vi hem till mina svärföräldrar och åt. Jag minns att vigselförrättaren frågade oss om vi hörde vad han sa, eftersom vi båda har hörselskador, men det gick bra. Vi hörde tillräckligt.

gråta och bli knäsvaga då de står framför prästen. Det är en sådan stor dag för dem. En kärlek som blir offentliggjord på ett speciellt sätt. Det är också nervöst för många brudpar att så tydligt visa sin kärlek och längtan inför både släktingar och vänner.

vilka är dina tips för ett lyckligt äktenskap?

blir det speciellt eftersom man också ber att Gud ska vara med i äktenskapet. Man ber att Gud ska välsigna brudparet och fortsätta att vara med dem genom livets glädjestunder, men också då nöden och kärleken prövas. Det tycker jag är fint. Livet blir sällan så som vi drömmer om, eller har fantiserat om. Men oavsett vad som händer i livet eller i ens äktenskap så är Gud med och hjälper oss framåt. Hjälper oss att både säga förlåt och att ge förlåtelse.

– Jag tänker att det är viktigt att respektera varandra. Man får tycka och tänka olika även om man är gift. Livet som gift är ju inte bara en dans på rosor. Ibland bråkar man och blir arg, men det är viktigt att sedan prata ut och försonas. varför ville ni gifta er?

– Jaa, det var en bra fråga. Vi tyckte nog att det var ”dags”. Vi hade varit tillsammans länge och skulle köpa hus ihop. Så det passade bra liksom. Jag tycker att det är bra att gifta sig. Jag har inget emot samboförhållanden, det spelar ingen roll för mig, men jag känner ändå att det är bra att vara gift. Det ger en trygghet och känns bra. många vigslar genom åren, både av hörande och av döva. En del bröllop har varit utomhus, andra i små kapell och några i Uppsala domkyrka. Ibland är det bara brudparet, prästen och ett vittne med. Men det kan också vara ett stort bröllop med över 150 gäster. Jag har sett både brudar och brudgummar som präst har jag förrättat

då man gifter sig i kyrkan

ett bibelord som läses på många bröllop är hämtat från ett brev som Paulus skrev till de kristna i staden Efesus. I det brevet beskriver han kärleken så här: ”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte självisk ….. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den och allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.” (Ef. 13:4-13) text och foto: kristina åkerman

5


intervju

emmy lindgren, präststudent

– Jag vill möta Gud i människan Emmy sitter i sin nya lägenhet i Karlstad. Hantverkarna har precis blivit klara med hennes sovrum. Om två veckor är det prästvigning i Karlstads domkyrka. Sedan är sex års studier över.

1 Timotheosbrevet 4:12 ”Låt ingen se ned på dig för att du är ung utan var en förebild för de troende i allt du säger och gör, i kärlek, tro och renhet”.

emmy, kan du berätta lite mera vem du är?

teckenspråkskompetens. hur blev du intresserad av

uppvuxen här i Värmland, i Skattkärr. Så nu är jag tillbaka igen där allt började. Det var här som drömmen om att bli präst startade.

– Mina kusiners föräldrar är döva, så de hade både svenska och teckenspråk som modersmål. Så intresset började där. Men jag kunde inte så mycket teckenspråk då, bara TACK och GRODA. När jag började mina präststudier i Uppsala satt jag en dag och googlade runt på teckenspråk och kyrka. Då hittade jag en hemsida om teckenspråkig verksamhet i Uppsala. Jag kontaktade den prästen, Kristina Åkerman, för att fråga lite mera om hur man kunde arbeta med teckenspråk i kyrkan. Allt slutade med att jag blev volontär i den teckenspråkiga verksamheten i Uppsala. Och så gick jag på teckenspråkskurser på både Västanviks folkhögskola och Södertörns folkhögskola. Jag läste också två år på Stockholms Universitet och deras teckenspråks- och tolkutbildning.

– Jaaa, nu är jag student, men snart präst. Jag är

kan du berätta mer om ditt kall till att bli präst?

– Jag visste rätt tidigt att jag ville arbeta med

människor och i kyrkan. Men präst ville jag inte bli. Det verkade så tråkigt. Men något hände inom mej när jag gick i 9:e klass och jag förstod att det var ju faktiskt präst jag vill bli. Jättekonstigt, men det var så. Jag ville möta människor och möta Gud. Och jag var också ganska säker på att jag ville läsa teologi i Uppsala. Och jaa, så blev det ju. är det fortfarande mötet med människor och med

du kommer ju vara en av få präster i sverige som har teckenspråket?

gud som lockar dig med prästyrket?

– Ja, det stämmer. Jag vill här på jorden vara ett redskap för Guds kärlek. Jag vill möta Gud i människan. Ett bibelord som har följt mig och som betyder mycket för mig är det som står i

6

varför är det så viktigt för dig att svenska kyrkan har teckenspråkig verksamhet? – Jo, Svenska kyrkan är en evangelisk luthersk

kyrka. Evangelisk betyder att kyrkans grund är


glimtar

Emmy har överlämnat en grön stola från Jerusalem till prästen Kristina Åkerman i Uppsala. i berättelserna om Jesus Kristus, så som de fyra evangelierna i Bibeln berättar. Och att kyrkan också är luthersk betyder att vi följer munken Martin Luthers lärosatser om hur en kyrka ska vara. Martin Luther menade bl. a att kyrkan måste förkunna evangelium till alla människor. På den tiden, 1500-talet, var allting i kyrkan på latin, både i Sverige och i övriga Europa. Det betydde att folket som kom till kyrkan förstod ingenting av det som prästen sa. Martin Luther menade att det var fel. Han tyckte att predikan och bibelläsning skulle vara på landets modesmål, så att folket förstod. Man skulle alltså få tala sitt modersmål i kyrkan. Och så blev det sedan. Eftersom inte alla människor pratar samma språk behöver vi ha olika språk i kyrkan. Människor har rätt att få lyssna och syssna på predikan, ta emot nattvarden och syndernas förlåtelse på sitt modersmål. Därför är det viktigt att teckenspråket är en naturlig del i Svenska kyrkans arbete. det blev mycket studier för dig. hur många år har du nu studerat i uppsala?

– Jag har studerat i sex år. Så det är ju en ganska lång tid.

hur är det att nu komma tillbaka till karlstad efter att har varit borta så länge?

– Jätteskönt!!!! Nu är jag äntligen där jag vill vara. Nu har jag nått målet. Det är ju det här jag har drömt om i så många år. temat för den här tidningen är ”vigsel”. du ska ju

prästvigas snart. finns det någon likhet mellan en vigsel mellan ett par som älskar varandra och en prästvigning?

– Till viss del finns det en likhet. Ett kärlekspar säger -JA till varandra. De vill leva med varandra. I prästvigningen säger man -JA till sitt uppdrag som präst. Jag vill leva med Gud i mitt liv. Men jag är inte ”gift med Gud”, så att säga.

Emmys rast från studierna är slut och hon måste sätta sig vid datorskärmen igen. Det har varit en annorlunda sista termin. På grund av Coronaepidemi har studierna bedrivits på distans. Men snart är studier, tentor och prästexamen över och det kall som Emmy kände inom sig redan som 14-åring kommer att förverkligas. Den 7 juni prästvigs Emmy i Karlstads domkyrka. Vi önskar Emmy Guds välsignelse och allt gott i hennes viktiga uppdrag som Guds händer här på jorden. text: kristina åkerman foto: privat

7


glimtar

Vi ställer inte in, vi ställer om!

1

3

2

Coronaepidemin drabbade Sverige och världen ganska dramatiskt och plötsligt. Många verksamheter i både samhälle och kyrka fick ställas in. Men det har också funnits kreativa lösningar för att de som vill och kan fortfarande ska kunna träffas på ett säkert sätt.

Uppsala I Uppsala träffades vi utomhus då värmen och solen kom tillbaka. I trädgården utanför prästgårdssalen kunde vi ha ett enkelt fika och samvaro på lagom avstånd till varandra. Vi omgavs av röda tulpaner, gula gullvivor och vita tusenskönor. Solen värmde och kaffet smakar alltid extra gott utomhus. Alla tyckte vi att det var så skönt att få se varandra på riktigt igen, och att få umgås en stund. Bild 1: Eva Karlsson och Bert och Vera Dahlin njuter av fika och samvaro i vårsolen

Lunds stift I Lunds stift har vi förutom att spela in andakter även livestreamat två gudstjänster - påskgudstjänsten från Lunds domkyrka och en parallellgudstjänst på teckenspråk och svenska från

8

Limhamns kyrka. Bild 2: Beata och Nils medverkade i gudstjänsten från Limhamn.

Leksand Ibland måste vi tänka om, inte bara ställa in. När Coronapandemin spreds så ställdes många verksamheter in, men i Leksands pastorat ställde vi om. Vi har fortsatt att umgås med varandra men på avstånd och inte kramats eller hållit om varandra. Vi har vår verksamhet utomhus, för det minskar att smitta andra. Vi kan vara ute och få frisk luft, vilket är hälsosamt enligt folkhälsomyndigheten. Vi har haft tipspromenader, bingo, planterat vårblommor (bild 3-4), haft italiensk afton med lite lätt tilltugg, samtalat om livet och alltid avslutat med en andakt. Detta har uppskattats av många som kommit för att bryta sin isolering och kunnat vara ute i friska luften och träffa andra. Vi har haft friluftsgudstjänst vid Leksands hembygdsgård (bild 5) och alla tog med egen fikakorg. Johan predikade om treenighet - Fadern, Sonen och Anden. Treenigheten menar vi att Gud är tre personer – samtidigt. Gud är Fadern, Sonen


glimtar

och den heliga Anden. Det kan vara förvirrande, men de tre personerna kan kort beskrivas så här: Fadern – Skaparen. Sonen – Jesus som levde som människa. Anden - finns överallt, precis som vinden. Fadern, Sonen och den heliga Anden är i en fullständig gemenskap, de är EN Gud, och samtidigt verkar de var för sig.

4

Det är viktigt att kyrkan kan tänka om. Vad skulle Jesus ha gjort om han hade levt idag? Han hade nog gått runt och träffat folk och evangeliserat. Viktigt är att vi tvättar händerna, är friska och håller avståndet.

Växjö stift Nu när vi inte kan ses på grund av coronapandemin har vi fått tänka nytt. Istället för träffar med andakter och gudstjänster har vi bjudit in till andakter i små grupper via messenger. Att få ses en stund och prata i grupp har blivit ett trevligt avbrott i vardagen. Bild 6: Andakt på distans Anita, Zinita, Irene och Jessica.

5

6

9


glimtar

Roberth gör tummen upp för visirhållarna som Mattias har tillverkat och skänkt till företaget.

Frivilliga insatser i pandemins spår att lagren av skyddsutrustning inte kunnat fyllas på i samma takt som det hade behövts. Stundtals stod lagren tomma och personalen fick det svårt att sköta sitt arbete i sjukhusen. Det finns även andra yrkesgrupper som är i behov skyddsutrustning, som är anställda hos företag som har till uppgift att ledsaga och assistera människor. Därför kom det flera uppmaningar via sociala medier att de som har 3D-skrivare kan skriva ut och skänka visir. coronapandemin har lett till

många har hörsammat uppmaningen och en av dem är Mattias Hellöre, bosatt i Insjön. Mattias har en 3D-skrivare och använde den genom att skapa hållare till visiren, ett slags glasögonbågar till den genomskinliga plasten som fästes på bågen.

Roberth Klarqvist på Libra Assistans. Företaget är arbetsgivare till 400 personliga assistenter i Mellansverige. Roberth upplevde det svårt att införskaffa den skyddsutrustning som krävdes för att säkra assistenternas arbetsmiljö. Mattias har tillverkat och skänkt många visir till Libra Assistans. – Nu är skyddsutrustningen säkrad vilket känns oerhört betryggande, avslutar Roberth.

mattias tog kontakt med

10

vid namn Niclas Mauritzsson öppnat en restaurang på Ågatan 5 Niclas Kök & Bar. Den kom igång på ett bra sätt men så slog covid19-viruset och restaurangen blev nästan tom, men efter ett tag kom folk och stöttade oss genom att köpa matlådor och beställda matleverans eller swisha lunchpengar till restaurangen i förväg. – Måste säga att det har varit härligt med folk som stöttat oss och vi har fått bra med stöd och gott samarbete med DFÖ!, avslutar Niclas.

i örebro har en ung kille

frivilliga på 22 personer som är beredda att ställa upp och gå ärenden åt döva och teckenspråkiga äldre och sjuka, t.ex. att handla mat, hämta medicin och annat som behövs. SDF har även under perioden erbjudit möjlighet till samtal under vardagar kl. 10-14 via bildtelefon eller Skype. i stockholm finns det en grupp

med Malmös dövas förening och pensionärsföreningen i Malmö att bistå 70+ i trakten. De ska tillsammans kolla upp vilka som har behov av hjälp och samordna föreningens yngre medlemmars arbete. text: anita hellöre, foto: privat lunds stift har startat samarbete


frågesport

Frågesport! i det här numret av Händer i kyrkan. Vi drar fem vinnare bland de som skickar in rätt svar. Vinnarna får varsin liten vinst med posten. Vinnarna presenteras i nästa nummer av Händer i kyrkan. Skicka in dina svar senast den 14/8 2020 till: Åsa Grönberg, Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås, eller skicka via SMS: 070-378 61 80 eller e-post: asa.gronberg@svenskakyrkan.se

du hittar svaren på alla frågor

1. ”Händer i Kyrkan” har ofta ett speciellt tema. Vilket är temat i denna tidning? 1. Bibeln X. Domkyrkor 2. Vigsel

Frågesport nr 3 2020! Ringa in rätt svar, klipp ur talongen eller skriv av den och skicka in den.

2. I nya testamentet kan vi läsa om Saul som får synen tillbaka. Efter det förändrades hans liv. Vad hände efter det undret? 1. Han predikade om Jesus X. Han blev munk 2. Han gifte sig 3.Saul bytte senare namn. Vilket blev hans nya namn? 1. Isak X. Paulus 2. Johannes

Lycka till!

1. 1

x

2

2. 1

x

2

5. Var i Bibeln kan vi läsa om när Jesus under en bröllopsfest förvandlade vatten till vin? 1. Höga visan X. Johannesevangeliet 2. Psaltaren

3. 1

x

2

4. 1

x

2

6.Tre stift planerar en pilgrimsresa för döva till Assisi under sommaren 2022. I vilket land ligger Assisi? 1. Spanien X. Grekland 2. Italien

5. 1

x

2

6. 1

x

2

7. 1

x

2

8. 1

x

2

9. 1

x

2

10. 1

x

2

4. Johan och Anita har åkt runt en av Sveriges sjöar. Vilken? 1. Vättern X. Storsjön 2. Siljan

7. Många frivilliga hjälper till på olika sätt under Coronapandemin. En av dem är Mattias Hellöre. Hur hjälper han till? 1. Han handlar mat X. Han besöker döva 2. Han gör hållare till skyddsvisir 8. I Assisi föddes på 1100-talet en man som blev pilgrim och ett omtyckt helgon. Vad hette han? 1. Franciskus X. Augustus 2. Bartolomeus 9. 7 och 14 juni prästvigdes Emmy och Sofie. De ska arbeta i Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet. I vilka stift? 1. Stockholm & Västerås X. Karlstad & Göteborg 2. Linköping & Skara 10. Den teckenspråkiga verksamheten i Härnösands stift har under många år gjort bussutflykter. Ett år besökte de ett museum vid Skeppsmalen. Vilket museum var det? 1. Skolmuseum X. Historiskt museum 2. Surströmmingsmuseum

Namn:

__________________________ Adress:

__________________________ __________________________

11


kyrkskola

Saul blir Paulus Det finns en man i Nya testamentet som haft två helt olika liv och två olika namn. och var en laglärd man, en farisé, som var en av de som inte var förtjust i Jesus. Han förföljde Jesus lärjungar och i Apostlagärningarna 8:1-2 kan man läsa vad han gjorde: Den dagen började en svår förföljelse mot församlingen i Jerusalem, och alla utom apostlarna skingrades över hela Judeen och Samarien. Några fromma män begravde Stefanos och höll stor dödsklagan över honom. Men Saul for hårt fram mot församlingen. Han trängde in i hus efter hus, släpade bort män och kvinnor och lät sätta dem i fängelse.

han hette i början saul

så han gick med ett brev från översteprästen mot Damaskus, en välkänd stad. Damaskus ligger i dagens Syrien och är dess huvudstad. På vägen dit med brevet som skulle överlämnas till synagogorna där, för att kunna gripa de som var lärjungar till Jesus, hände det en omvälvande sak för Saul. Han omgavs plötsligt av ett starkt ljussken och han och de andra som reste med honom hörde en röst som sade: »Saul, Saul, varför förföljer du mig?« Han (Saul) frågade: »Vem är du, herre?« – »Jag är Jesus, den som du förföljer. Stig upp och gå in i staden, så får du veta vad du skall göra.« (Apg 9:4-6) han var inte helt nöjd

saul hade plötsligt förlorat sin syn och såg ingenting så de som gick med Saul fick leda honom in i Damaskus där de stannade i tre dagar. Saul åt och drack ingenting under dessa dagar. Han bad och i en syn fick han veta att det skulle komma en lärjunge som skulle bota honom så han väntade i mörker.

till Jesus som hette Ananias som visste precis vem Saul var och han fick budet från Jesus att gå till honom och bota honom från sin blindhet. Ananias ville inte göra det först då han var rädd för att Saul skulle gripa honom då han hade brevet som gav honom rätt att gripa alla som bekände Jesus som sin Herre.

i staden fanns en lärjunge

och sade; »Saul, min broder! Herren själv, Jesus, som visade sig för dig på vägen hit, har sänt mig för att du skall få

ananias gick ändå till saul

12

tillbaka din syn och fyllas av helig ande.« Saul fick synen tillbaka och blev omvänd och började predika om att Jesus är Guds son. han fick vara med om! Han blev sedan döpt och började resa omkring för att berätta om vad kristen tro är och hur man skulle leva som kristen. Han besökte många församlingar i Mellanöstern och i södra Europa. Han reste bland annat till Cypern där han bytte namn till Paulus och sen vidare till Turkiet och Grekland. I bibeln finns det många brev skrivna av honom till exempel Romarbrevet, Filipperbrevet, de två breven till Korinthierna och min favorit: Kolosserbrevet.

vilken mäktig upplevelse

ska leva fromma liv och hedra Gud; Fadern, Sonen och Anden. Till slut greps han och fördes till Rom för att dömas. Han var en orädd person och hans namn finns överallt då många kyrkor heter Paul eller Paulus efter honom, till exempel den stora katedralen S:t Paul i London där prinsen Charles och Diana gifte sig. Du kan läsa om hans resa från att vara Saul och hur han blev Paulus i Apostlagärningarna. Det börjar med Stefanos död i Apg 7:54-8:3 och 9:1-30 och vidare. Stefanos är den första martyren i kristna historien, han dog för sin tro på Jesus som Guds son. Läs gärna även något av Paulus brev. Du kan även se berättelsen om Paulus på YouTube - sök på Bibeln på teckenspråk Apg 8:1b-3, Apg 9:1-9, Apg 9:10-25 och Apg 9:26-30. text: camilla lans, foto: linda mickelsson /ikon han brann för att kristna

Låt oss be: Tack för att det alltid finns möjlighet att förvandlas till det bättre, hjälp oss lyssna och förstå vad som är din vilja och visa oss din väg. Amen.


avlidna

Foto: Magnus Aronson / IKON

Avlidna Anna-Greta Dobos, Nödinge, avled den 27 mars 2020. Anna-Greta blev 91 år.

Siv Öhman, Skellefteå, avled den 23 april 2020. Siv blev 84 år.

Birgitta Littorin, Örebro, avled den 29 mars 2020. Birgitta blev 63 år.

Jerry Bunk, Västra Frölunda, avled den 30 april 2020. Jerry blev 49 år.

Anna-Maria Björklund, Kållered, avled den 1 april 2020. Anna-Maria blev 93 år.

Tommy Hansson, Surte, avled den 1 maj 2020. Tommy blev 58 år.

Uldis Ozolins, Ystad, avled den 21 april 2020. Uldis blev 77 år.

Ferenc Finyak, Göteborg, avled den 12 maj 2020. Ferenc blev 76 år.

rätt svar i frågesporten nr 2/20 1. Temat i tidningen var konfirmation. 2. Dop- och Missionsbefallningen börjar: ”Åt mig har getts all makt i himmelen och på jorden...” 3. Man kan bli konfirmerad som ungdom eller som vuxen. 4. Den nya dövprästen i Västerås stift heter Johan S Wisser. 5. I Lunds stift har de haft en föreläsning om en resa till Jerusalem. 6. Det var Paulus som skrev Korintierbrevet. 7. I Saga och Mats konfirmationsgrupp fanns

10 konfirmander. 8. Man kan läsa om Abraham, Sara och Hagar i Första Moseboken. 9. Bibeln består av 66 böcker. 10. Sonen som Hagar födde, hette Ismael.

grattis till vinnarna: Eva-Karin Klint, Örebro Anna Gidlund, Örnsköldsvik Sussie Nylander, Sundsbruk Britt-Louise Börjerson, Karlskoga Helene Ritheim, Åkarp

13


samtal med en präst

Kyrkan ställer inte in vi ställer om! Covid 19 viruset ”Coronavirus” har drabbat Sverige hårt, så hårt att stora delar av landet står still och folk sitter hemma och kurar i soffhörnet. Människor är oroliga och rädda för vad som kan hända dem och deras anhöriga. Ingen vet vad som kommer att ske i framtiden. Många blir utestängda från sitt arbete för att minska risken för smittspridning. jobba hemifrån och slippa stressen som många känner i dessa tider. Men ändå inte för man började snabbt sakna det sociala livet som finns kring själva arbetet och man oroar sig för andra och för dem som sitter hemma ensamma. Speciellt om man jobbar i kyrkan som prästen Johan S Wisser gör. Västerås stift köper 50% av församlingen till den teckenspråkiga verksamheten i Västmanland och Dalarna förutom Leksands församling som ju har 50% av hans tjänst. visst är det skönt att få

S:t Persgården som är Leksands församlings administrationsbyggnad och träffpunkt för alla som bor i trakterna. Huset ligger alldeles bredvid Gropen där den riksbekanta midsommarstången reses varje midsommarafton.

johan bor och jobbar i

14

startade vi vår resa runt sjön Siljan för att berätta om bygdens historia och vad olika platser betydde för döva, vilka samlingsplatser vi hade och har haft genom åren. Första anhalten var givetvis Västanvik Folkhögskola. Vi träffade ingen där då skolan är stängt för besökande för att skydda personalen och eleverna men vi fick ändå njuta av lite vackert utsikt mot Leksand och kyrkan ute på udden. Sedan fortsatte vi mot Siljansnäs där Johan fick se en del av sin arbetsplats högt uppe på Björkberget.

en solig aprilmorgon

den slingrande vägen till Gesunda skidcenter och Tomtelandet. Vi passerade även jordgubbsön Sollerön innan vi kom fram till norra Dalarnas metropol Mora. Staden genomsyras av varumärket Vasaloppet och kungen Gösta (Gustav Vasa) som var upphovsman till det 90-kilometerlånga skidspåren som åks av tusentals löpare första söndagen i mars. Vi åkte förbi Andreasgården där döva samlas en gång i månaden för att äta god soppa och umgås. Vi hann även med att åka genom byn Nusnäs och dalahästtillverkningen innan vi stannade till i Rättvik för en kaffepaus i det fina konditoriet med utsikt mot järnvägstationen och Sjövillan. Där inne uppmanades vi att hålla avstånd och att tvätta händerna med handspriten som stod vid kassan.

långt där nere skymtade


samtal med en präst

ställa in? omställning! Vi samtalades kring detta märkliga och farliga virus som snabbt och dramatiskt har tagit makten över folkets liv och gärningar. Vi har inget att sätta emot detta annat än att försöka skydda oss mot varandra genom att tvätta händerna ofta och hålla folk på avstånd, försöka förstå och följa alla dessa nya rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gett oss för att hålla oss vid liv, bokstavligt talat.

– just nu ligger verksamheten nere och kontakterna hålls via bildtelefonen, webben och på andra sätt istället för det vanliga träffar och samlingar som vi är vana vid. Det är så mycket som måste ändras i vårt sätt att leva och arbeta. Vi måste sätta oss ned och fundera. Hur kan vi förändra vår verksamhet så att alla kan vara med?”, funderar Johan mobiler. Ett sätt är att skicka kort eller brev med uppmuntrande ord. Eller så kan man prata genom fönstret. Vårt språk är ett visuellt språk och för att kunna kommunicera med varandra är vi helt beroende av att kunna se språket, spelar ingen roll om det är genom fönstret, på skärmen eller i verkligheten.

alla har ju inte datorer och smarta

en av de allra bästa lösningar för att upprätthålla Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet. Johan har utomhusaktiviteterna verkar vara

tillsammans med några av församlingsborna gått en runda nere vid Österdalälven och stannat på strategiska platser för betraktelser, samtal och böner. Därefter bjöds det på fabriksförpackade dryck och smörgåsar. Detta kommer att fortsätta om intresset finns. kollat läget om det finns någon som behöver extra omsorg och uppmuntran från oss, men det verkar som att det finns anhöriga och vänner som kan hjälpa till med inköp av mat, medicin och annat. Det enda vi kunde erbjuda är att vi är tillgängliga via bildtelefon eller sociala medier om det är någon som vill prata med oss. Hur tänker du kring äldre, sjuka, ensamma och andra som hör till riskgruppen i Västerås stift?

i växjö stift har jag och min kollega

– jag och stiftskonsulenten Åsa Grönberg i Västerås har också tänkt kring detta. Åsa ställer upp och handlar åt dem som behöver. Men däremot här i Leksandområdet är behovet inte lika stort. Kanske är det så att de behövande redan har bra stöd från början, tack vare hemtjänsten och familjen. Vi erbjuder även samtal via bild- och texttelefon och andra kanaler. Dessutom har jag, tillsammans med några olika stift, filmat andakter och lagt dem i Facebook. De når många och är uppskattade. text, foto s 14: anita hellöre, foto s 15: annemaj magnström

15


kalender

Kalender juli –16 september 2020 Foto: Anders Söderlund

Med reservation för ev ändringar. Aktiviteter kan bli inställda på grund av coronaviruset. Håll koll på information i sociala medier eller kontakta de teckenspråkiga medarbetarna i ditt område - du hittar kontaktuppgifter på sidan 20-21. Kom ihåg att stanna hemma om du känner dig sjuk! På Facebooksidan Teckenspråk i Svenska kyrkan hittar du andakter och gudstjänster från olika platser i Sverige.

Göteborgs stift Sommarcafe på Repet Torsdagar kl 11-14

25/6, 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7, 6/8, 13/8, 20/8 Utomhus så länge det fungerar Om det blir inomhus så får vi sitta med avstånd mellan

14/7 Uddevalla kl 10.00 Friluftsgudstjänst Plats

kommer Ta med fikakorg och sittunderlag. Inställt vid regn

21/7 Falkenberg kl 18.00 Friluftsgudstjänst vid

Tullbronskyrkan. Ta med fikakorg och sittunderlag. Inställt vid regn

11/8 Göteborg kl 18.00 Friluftsgudstjänst Vi

möts vid Minigolfen i Slottsskogen och går tillsammans till friluftskyrkan. Ta med fikakorg och sittunderlag. Inställt vid regn

29/8 Björkö-Bohus Solhem 09.00 Pilgrims-

vandring med Frälsarkransen. Vi vandrar runt i Björkö Ta med matsäck och sittunderlag. Kanske badkläder också? Vi kommer tillbaka cirka kl 15.00 till Solhem. Anmälan till Camilla senast 21/9

3/9 Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30

Gudstjänst och soppa

6/9 Göteborg Repet kl. 11.00 Mässa och Kyrkkaffe

9/9 Göteborg Repslagargården kl 11.00

10/9 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Andakt

och Gemenskapsträff

Härnösands stift

Inga aktiviteter under perioden. Se inspelade sommarandakter på facebooksidan: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Härnösands stift

Karlstads stift

Ingen verksamhet under perioden. Se hemsidan för information.

Linköpings stift

www.svenskakyrkan.se/finspang FB: Finspångs församling, Svenska kyrkan

Luleå stift

Umeå vill önska alla en trevlig sommar och så ses vi den 29/10 på teckenspråks café kl 13.00 på väven Skellefteå På grund av rådande omständig- heter med covid-19 och risk för smitt- spridning, så har vi i dagsläget inte möjlig- het att planera början av höstterminen. Vid frågor - kontakta Katarina (se sid 20) Piteå Sommarträff utomhus med gemen- skap och fika. Välkommen till Kyrkstadscaféet Sankt Mary i Öjebyn! (Sockengränd.) Onsdagar samt en fredag kl. 13-15. Datum: 1/7, 29/7 och 31/7. Församlingen bjuder på det du vill dricka. Vid frågor - kontakta Anna (se sid 20)

Lunds stift

16

Andakt och gemenskapsträff

På vår FB-sida och FB-sidan Teckenspråk i


kalender

Svenska kyrkan publicerar vi andakter på teckenspråk - titta gärna.

27/6 Ängelholm Sankt Mikaels kyrka kl 13-15

Sommargudstjänst Efter gudstjänsten bjuder vi på fika i St Mikaels fina trädgård Anmäl till Kerstin senast 23/6. Kyrktaxi kan bokas från stationen

16/8 Sjörröd Pilgrimsvandring kl 11-15 På

önskan från våra medlemmar gör vi denna vandring igen, med start i Sjörröd Beata tar med grillar, ni tar med egen mat för dagen Vandring ca 5 km på slät mark Anmälan till Kerstin senast 7/8

6/9 Lund utanför Domkyrkan Pilgrimsvandring i labyrinten kl 13-15 Prästen Magnus Malmgren föreläser Vi bjuder på fika Anmälan till Kerstin senast 28/8 Andakter för boende på Dalen & Sparven: Dalen-Lindängelund torsd kl 14.30: 17/9 Gråsparven-Lund fredagar kl 14.30: 18/9

Skara stift

Varje söndag publicerar vi en kort gudstjänst. Du ser den på Facebooksidan: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Skara stift. Ett brev skickas ut när vi åter kan fira gudstjänst i våra kyrkor.

Stockholms stift

Inga aktiviteter under perioden.

Strängnäs stift

Följ gärna andakter och gudstjänster på facebook: Teckenspråk i Svenska kyrkan och Teckenspråk i Svenska kyrkan, Strängnäs stift under sommaren. Nikolai sommarcafé, Örebro Café Nikolai har sommaröppettider 15/6- 14/8 kl. 12–16. Den här sommaren kommer vi endast att ha öppet på uteserveringen. Det finns leksaker i trädgården för barnen. Skötbord och WC finns inomhus. Nikolaigatan 8. Vi ber alla besökare att respektera

möbleringen i trädgården och att hålla avstånd till varandra. Tillsammans kan vi hjälpas åt att träffas så att det blir så säkert som möjligt. Välkommen! Utställning i S:t Nicolai kyrka i Örebro 27/6-8/8 Nya, ännu inte visade presenningsikoner av prästen, konstnären och före detta örebroaren Mats Hermansson på temat ”Händer och kors” ställs ut i S:t Nicolai kyrka i sommar. Händer som välsignar och berör i en tid då beröring är proble matisk – och kors som talar om det som är svårt i livet, men som framför allt berättar om hoppet. Utställningen är öppen samma tider som kyrkan. Välkommen!

Öppettider i S:t Nicolai kyrka i Örebro S:t Nicolai kyrka har öppet alla dagar. Här kan du tända ljus, ha en stilla stund eller enskild andakt. Välkommen! Måndag, tisdag, torsdag, fredag: 9.00 - 17.00 Onsdag: 7.30 - 17.00 Lördag, söndag: 10.00 - 17.00 Obs! Känner du dig minsta förkyld eller sjuk - stanna hemma!

För övrig aktuell information om tecken- språkig verksamhet hösten 2020 se stiftets hemsida.

Uppsala stift

29/6 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 -17.00

UTOMHUS Öppet hus – samvaro, enkelt fika, möjlighet till enskilt samtal med präst Inställt vid regn

6/7 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00

-17.00 UTOMHUS Öppet hus – samvaro, enkelt fika, möjlighet till enskilt samtal med präst Inställt vid regn

25/8 Uppsala Prästgårdsalens trädgård,

Odinlund kl 13.00 -15.00 Gemenskapsträff Enkelt fika utomhus Inställt vid regn

2/9 Gävle Mariakyrkan (Annasalen)

Superhjältarna kl 17.00 Enkel måltid kl 18.30 Mässa

17


kalender

4/9 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13-00-15.00

16/9 Mora Andreasgården kl 12-14

Gudstjänst och kyrkkaffe

Gemenskapsträff Soppa Kaffe

6/9 Gävle Mariakyrkan kl 11.00 Höstupptakt

16/9 Falun Stora Kopparbergskyrka kl 18.30

med mässa för framtiden Kyrkkaffe

Veckomässa Åsa tolkar

8/9 Gävle Mariakyrkan (Annasalen) kl 12.00

16/9 Leksand S:t Persgården kl 18-20. Kyrka på

Surströmmingsfest Föranmälan

teckenspråk Smörgås Kaffe

8/9 Uppsala Prästgårdsalens trädgård,

17/9 Gagnef Församlingshem kl 14-16

Odinlund kl 13.00 -15.00 Gemenskapsträff Enkelt fika utomhus Vid regn inställt.

Gemenskapsträff Smörgås Kaffe

23/9 Leksand S:t Persgården kl 18-20 Kyrka på

teckenspråk Smörgås Kaffe

12/9 Gävle Mariakyrkan (Ingång från Sätra

Centrum vid ån) kl 13.00 -16.00 Tecken 3:an

16/9 Gävle Mariakyrkan (Annasalen)

Superhjältarna kl.17.00 Enkel måltid kl 18.30 Mässa

25/9 Västerås domkyrka kl 11.30 Gudstjänst

och soppa

27/9 Leksand kyrka kl 13.00 Gudstjänst och kyrkkaffe

Växjö stift Visby stift

23/8 Boge kyrka kl 10.00 Mässa på tecken

språk Utfärd med lunch

Se andakter och gudstjänster på facebook: Teckenspråk i Svenska kyrkan under sommaren. Information om verksamhet i augusti-september meddelas senare.

Västerås stift

20/8 Gagnef Församlingshem kl 14-16

Gemenskapsträff. Smörgås Kaffe

26/8 Mora samling utanför Andreasgården kl

12.00 Lunch och samtal

29/8 Västerås Kyrklördag kl 9-15 Uppstigning i

domkyrkans torn, Gudstjänst, föredrag av Dövas Afrika Mission mm. Anmälan till Åsa Grönberg eller Johan S Wisser senast 16/8.

2/9 Leksand S:t Persgården kl 18-20 Kyrka på

teckenspråk Smörgås Kaffe

3/9 Gagnef Församlingshem kl 14-16

Gemenskapsträff Smörgås Kaffe

9/9 Leksand S:t Persgården kl 18-20 Kyrka på

teckenspråk Smörgås Kaffe

11/9 Köping samling utanför St Olovsgården kl

18

13-15 Lunch och samtal

Välkomna till en härlig sensommardag i Västerås! När och var? Lördag 29 augusti kl. 9.00-15.00 Stiftskansliet, Västra kyrkog. 9 i Västerås Vad händer? Kaffe/smörgås, uppstigning i domkyrkans torn, besök av Dövas Afrika Mission, lunch på Café Malin och mässa i Västerås domkyrka. Vi avslutar med samtal och kaffe/kaka Hur? Var och en betalar sin lunch, övrigt bjuder vi på. Anmälan senast 16 augusti till Johan S Wisser eller Åsa Grönberg


pilgrimsresa

En av många statyer av Franciskus i Assissi.

Pilgrimskransen, Franciskus och ett kors. (fotocollage)

I Franciskus spår Lunds stift, Beata Sandell, Kerstin Dahl, Rune Leander, Göteborgs stift, Camilla Lans och Sofie Strid, och Leksands pastorat, Johan S Wisser har börjat planera en gemensam resa till Italien, Assisi den 11–16/5 2021. Sedan kom corona... gör ett gemensamhetsläger någonstans i Sverige 2021 och flyttar fram resan till Assisi till 2022. Pilgrimsresan till Assisi ger oss en möjlighet att lära känna Franciskus liv och anda. det kan bli så att vi först

vem var franciskus?

Franciskus av Assisi tillhör ett av den kristna världens mest omtyckta helgon. Många städer, gator och kyrkor i Italien bär hans namn. Hans anda lever i den stora Franciskanerorden, den största munkorden inom den katolska kyrkan. år 1181/1182 i Assisi, som son till en rik klädeshandlare. I sin ungdom älskade Franciskus att festa. Som tonåring var han något av en playboy och slösare. Franciskus kunde dra från krog till krog tillsammans med sina vänner. En gång avvisade han en tiggare, ångrade sig på en gång och sprang efter honom. I det lilla fallfärdiga kapellet San Damiano hörde han en röst under ett krucifix som sa: ”Franciskus, gå och bygg upp min kyrka igen. Du ser att den håller på att förfalla”. Franciskus tog uppmaningen allvarligt. Han sålde allt han ägde för att bekosta renoveringen och för att ge till de fattiga.

franciskus föddes

för att tillsammans med några likasinnade börja ett rotlöst liv. De tiggde från de rika, gav åt de fattiga, vårdade de sjuka och predikade för alla de mötte. Franciskus dog vid 44 års ålder år 1226 i kapellet Portiuncula utanför hemstaden. Han helgonförklarades redan 1228. Vi kommer under våra dagliga vandringar att berätta mer om Franciskus liv, vandra på de platser han vandrat och besöka de platser som han har varit på. franciskus lämnade hemmet

vad är en pilgrim?

Pilgrim kommer från ordet främling. Pilgrimsvandring betyder att man gör en vandring i ny miljö där kropp och själ aktiveras. Man möter nya människor, vandrar i tystnad, lär sig lyssna till den inre rösten.

pilgrimsrörelsen har funnits länge och syftet med pilgrimsvandringen har förändrats från botgöring till andlig vandring där man fokusera på sju nyckelord: Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delaktighet. De första bokstäverna i orden bildar ordet FETBLAD, en växtfamilj som är känd för sin tålighet. Mest känd i denna familj av växter är Kärleksörten. Kärleken sammanbinder allt, också pilgrimskransens sju nyckelord. Pilgrimskransens pärlor: Vit – Frihet, Lila – Enkelhet, Blå – Tystnad, Grön – Bekymmerslöshet, Gul – Långsamhet, Orange – Andlighet, Röd - Delaktighet

på din vandring, ta med dig Pilgrimens krans och fundera på vad varje pärla betyder för dig. text: camilla lans, johan s wisser & kerstin dahl foto: kerstin dahl & johan s wisser du kan redan nu ge dig ut

19


kontakt

F.v. Ing-Marie, Kristina, Gun, Pernilla, Emmy, Margareta, Åsa, Johan SW, Jessica, Anita, Camilla, Sofie, Johan R, Beata, Kerstin, Martina, Pia, Barbro, Anna, Annalena, Katarina, Carina, Malin, Akar.

Välkommen att kontakta oss! Göteborgs stift

Teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift, Carl Johans pastorat, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5 FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Göteborgs stift Camilla Lans, Diakon 100% SMS: 073-773 89 25 camilla.lans@svenskakyrkan.se Sofie Strid, präst 100% sofie.strid@svenskakyrkan.se Johan Rudin, Kommunikatör 20% SMS: 073-508 09 01 johan.rudin@svenskakyrkan.se

Härnösands stift

Besöksadress: Universitetsbacken 1, Härnösand Postadress: Box 94, 871 22 Härnösand FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Härnösands stift www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/teckensprakigt Akar Holmgren, stiftsdiakon Tal/SMS: 0763-97 59 35 Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Karlstad stift Box 186, 651 05 Karlstad FB: https://www.facebook.com/karlstadsstift/

20

Emmy Lindgren, präst emmy.lindgren@svenskakyrkan.se

Linköpings stift

www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Luleå stift

FB: Teckenspråk Luleå stift Annalena Norberg, Stiftsdiakon SMS/video: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se Malin Grönlund, Assistent Luleå Domkyrkoförsamling Telefon: 0920-26 49 39, 070-190 15 25 malin.gronlund@svenskakyrkan.se Katarina Häggmark, Diakon, Skellefteå pastorat SMS: 072-722 40 25 BT: svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se Anna Yttergren, Präst i Piteå 50% & Skellefteå 50% Videosamtal/sms: 070-169 67 01 anna.yttergren@svenskakyrkan.se Tal: 0911-27 41 11


kontakt

Ing-Marie Lundberg, Präst SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 Bildtelefon: gavlepastorat@t-meeting.se Gävle pastorat, Box 1423, 801 38 GÄVLE Besöksadress: Forellplan 3, Gävle ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se

Carina Sehlström, Diakoniass 50%,Umeå pastorat Videosamtal/sms: 072-539 10 68 carina.sehlstrom@svenskakyrkan.se

Lunds stift

Box 32, 221 00 Lund FB: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift

Kristina Åkerman, Präst 40% Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 skype: kristinaakerman3 Tunabergskyrkan, Tunag 29, 753 37 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel 80% Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

Visby stift

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet 25% Mobil: 0761-884 242 kerstin.dahl@live.se

Väskinde prästgård 622 75 Visby www.svenskakyrkan.se/visbystift Martina Åkeson Wollbo, Präst 10% Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

Skara stift Box 173, 532 23 Skara FB: Teckenspråkig verksamhet i Skara stift

Västerås stift

Barbro Lilja Brattgård, Präst 50% Mobil: 0768034103 Skype: barlilja barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se Pia Renner, assistent 50% SMS: 070-910 17 66 pia.renner@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/teckensprak Kontaktperson: Linda Olofsson, Handläggare för mångfaldsfrågor Tel: 08-402 36 11 linda.olofsson@svenskakyrkan.se

Box 7, 721 03 Västerås FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Västerås stift

Johan S Wisser, präst 100% SMS: 0735-08 40 71 Bildtelefon: johan.wisser@ectalk.se Skype: johanfs johan.s.wisser@svenskakyrkan.se Kyrkallén 23, 793 31 Leksand Åsa Grönberg, Stiftskonsulent 100% Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Växjö stift

Lillemor Lindahl, Diakon, Sjukskriven

Box 527, 351 06 Växjö FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Växjö stift

Strängnäs stift

Jessica Lindberg, stiftskonsulent 75% Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan, Strängnäs stift www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/teckensprakStiftspräst 100% Vakant Gun Carlzon, Stiftspedagog 100% Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se Pernilla Folebo, Stiftsdiakon 75% Mobil: 072-726 59 70 & Tel: 0152-234 93 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Uppsala stift

Anita Hellöre, stiftskonsulent 75% SMS/MMS/video: 0709-105 874 Bildtelefon: so7384@ectalk.se Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Nationell nivå

www.svenskakyrkan.se FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan

FB: Teckenspråk i Svenska kyrkan i Gävle och Uppsala

21


glimtar

Sommarutflykter att minnas

1

2

I år bryter vi en mångårig tradition i Härnösands stift. Vi har i flera år gjort bussutflykter varje sommar, vid kusten har vi sammanlagt gjort hela sju stycken sommarutflykter och i Jämtland två. Coronapandemin inte följa denna uppskattade tradition med att per buss åka till för oss okända, spännande platser. Vi får istället hoppas på att tillsammans kunna upptäcka olika smultronställen i vårt stift nästa år. Till dess kommer här en påminnelse för alla er som varit med, ja några av er har faktiskt varit med vid varje tillfälle! Till er som inte deltagit vid bussresorna kan denna tillbakablick kanske locka till egna utflykter i vårt fina stift. i år kan vi på grund av

bussutflykt tillsammans var 2011. Vi besökte då Torsåkers kyrka, Sandslåns häxmuseum och Ytterlännäs gamla kyrka. Och vi vandrade upp till Häxberget, där så många människor brändes på bål år 1675, det var en stark upplevelse. Vid Ytterlännäs kyrka åt vi våfflor och lunch åt vi på Kalles pizzeria i Bollstabruk.

det första året vi gjorde en

22

3

kyrka (bild 4) och Nordbo gård, samt den fantastiska trädgården villa Fraxinus i Nordingrå. På Nordbo gård fanns hembakat fika och lunchen åt vi på villa Fraxinus i deras mycket speciella restaurang som arkitekten låtit smälta in i tallskogen så fint.

året därpå besökte vi ullångers

Sidensjö kyrka, Källarbackens saga med en hel sagovärld uppbyggd i skogen i By, och där fick vi tacobuffé till lunch innan vi avslutade på Brynge kulturområde vid Nätraån. Där kan man följa industrialiseringens historia i området, där finns väl upprustade lador och hus t. ex en gammal kvarn från 1764. Och där bjöds vi på eftermiddagsfika av Barbro, som vunnit SM i mathantverk 2011, i klassen Kakor! Sedan blev det dags ett år senare att åka lite söderut i stiftet och då blev det ett besök på Merlo slott i Timrå. Sedan åkte vi ett par mil österut upp på det höga Vättaberget, där vi åt lunch med hisnande utsikt över Indalsälven och sedan vidare till Gudmunstjärns kulturområde, långt in i skogen. Därefter hade vi uppehåll med sommarutflykten, vi valde att istället åka till det teckenspråkstolkade påskmusikalen i Insjön.

ett år senare bar det av till


glimtar

för utflykt igen åkte vi norrut till Skeppsmalen, ett par mil norr om Örnsköldsvik (bild 2). Skeppsmalen är en hamn och en fyr vid Skags udde. Där finns ett kapell från 1700-talet och där hittar man även Sveriges första surströmmingsmuseum med spännande utställningar. I lokalen finns även båtmuseum, café och restaurang, där vi åt vår lunch.

när det sedan var dags

lite norrut i stiftet, denna gång till Köpmanholmen som ligger ett par mil söder om Örnsköldsvik. Där tog Nätra hembygdsförening väl hand om oss hela dagen, vi besökte Brukskyrkan, fick lunchsoppa på Café Svea och vandrade i Herrgårdsparken. Där möter den orörda naturen den anlagda parkmiljön. I kombination med konst, djurliv och spår av industrihistoria gav det en spännande och intressant upplevelse. I fjol, år 2019, besökte vi Graninge kyrka och Graninge bruk och vi åt lunch på Graningegården innan vi avslutade dagen vid Västanåfallet i Viksjö, allt detta några mil väster om Härnösand. året därpå åkte vi åter igen

ett år besökt Ångsta kvarn (bild 1), där man maler olika sorters mjöl som används av många ekologiska mathantverkare runt om i

i jämtland har vi

Jämtland. Där serverades vi oförglömligt goda kolbullar till lunch utomhus innan vi besökte Näs kyrka, där vi även fick fika i kyrkstallarna som också hade en hantverksutställning. Nästa gång det var dags för utflykt i Jämtland var vi tillsammans en hel dag på Jamtli i Östersund (bild 3). Jamtli består av ett innemuseum med utställningar, och ett friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. Där finns alltid något nytt att upptäcka, till Jamtli behöver man åka många gånger. har vi under alla år haft fantastiskt bra guider, flera gånger utklädda i kläder som visat på de gamla tider de berättat om. Det känns fint att tänka tillbaka på gemenskapen vi haft och allt vi lärt oss på alla dessa olika platser. Och vet ni vad, tror ni mig när jag säger att vi alltid haft bra väder? Jo, faktiskt så har vi det, vi har alltid haft bra väder vid våra bussutflykter! Eller hur, ni som var med? på varje ställe vi har besökt

att vi kan återuppta denna trevliga tradition nästa sommar igen. Jag önskar er Guds välsignelse och sänder här mina sommarhälsingar till er alla! text & foto: akar holmgren, diakon låt oss hoppas och tro

4

23


Avsändare

Jessica Lindberg Växjö stift Box 527 351 06 Växjö

Vad är kärlek för dig?

wilda stridh, degerfors:

– Kärlek för mig är ömsesidig tillit och total trygghet i alla situationer.

britt-louise börjerson, karlskoga:

– Jesus visar oss kärlek genom att Guds folk lär känna Kristi kärlek. Tro, hopp och kärlek.

vera dahlin, uppsala:

– Kärleken är stark. Den kan innehålla många olika känslor: ömhet, värme, omtanke, närhet.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.