Händer i kyrkan 4 2019

Page 1

Nr 4 september-november 2019

Händer i Händer i kyrkan kyrkan

Teckenspråkigt arbete i Svenska kyrkan


Foto: Kristina Åkerman

...Tema Frälsarkransen...

Kärlekspärlorna vid meditationsstenarna vid Gamla Uppsala naturreservat.

I nöd och lust I Frälsarkransen finns två stycken röda pärlor. Kärlekspärlorna. De är lika stora och lika röda. Den ena pärlan handlar om dig. Den påminner dig om att du är viktig. I bibeln finns något som kallas det dubbla kärleksbudet. ”Du skall älska din nästa som dig själv.” (Rom 13:9) Vad betyder det? Jo, vi måste behandla oss själva med kärlek, respekt och omsorg. Vi kan inte älska andra människor om vi inte älskar oss själva. Det är lätt att glömma bort att vi också måste ta hand om oss själva. Vad gör dig glad? Vad får dig att må bra? Tycker du om dig själv? Pärlan handlar också om att vi får ta emot kärlek från Gud. Hur gör man det? Ett sätt kan vara att fira nattvard. I nattvarden får vi ta emot förlåtelse, kärlek och närhet från Gud genom brödet och vinet. Och vi blir påminda om att Jesus sa: ”Jag är med er alla dagar till tidens slut.” (Matt 28:20) Fundera över hur och var du hämtar kärlek till ditt liv.

Två röda pärlor, lika stora, lika röda. En pärla för dig, inåtrörelsen, du är viktigt och värd kärlek. Den andra pärlan för de människor du möter, utåtröelsen, de är också viktiga och värda kärlek. Den sandbruna pärlan kallas för Ökenpärlan. I den gömmer sig motgångar, orkeslöshet, tvivel och stunder när livet känns som en öken. Ingen av oss kan undvika ökenperioderna i livet. De finns där oavsett vad. Och att komma igenom dem är svårt. Men ibland kan ökentiderna i våra liv lära oss att särskilja det viktiga från det oviktiga. Vi får andra perspektiv och tränar oss i tålamod. Det finns inga genvägar utan bara att kämpa sig rakt fram. Ett steg i taget, ett andetag till och ögonblick läggs till ögonblick, dag läggs till dag och så småningom har vi kommit genom stora delar av vår livsöken. När du håller Ökenpärlan i din hand, fundera på hur du tidigare kom igenom ökenperioder i ditt liv. Vad kan få dig att komma vidare idag? Vad behöver du för att leva?

Om den första pärlan står för kärlekens

”inåtrörelse” – att hämta kraft från andra och från Gud till att älska sig själv, så står den andra röda pärlan för kärlekens ”utåtrörelse”. Kärlekens innersta väsen är att ge kärleken vidare. Det är ungefär som luften vi andas. Vi kan inte bara andas in utan måste andas ut också. Samma sak med kärleken. Vi kan inte behålla den för oss själva, den äkta kärleken ges alltid vidare till andra människor. Det kan vara små enkla saker som ett samtal med någon som mår dåligt, ett besök till någon som är ensam, en vänlig blick till en främling eller att behandla de människor vi möter med respekt. Men det kan också vara att skänka pengar till behövande, vårda sjuka, engagera sig i rättvisefrågor och mycket mera. Vad gör du idag för att sprida kärlek, respekt eller omsorg till människor i din omgivning?

Ökenpärlan symboliserar också att Gud är

med oss även i svåra tider. Vi är aldrig ensamma. Vare sig vi är glada, tvivlande, kära eller modlösa. Det finns en Gud som vill hjälpa dig och leda dig vidare. I bibeln står det att ”Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand”. (Psaltaren 139:5) Kristina Åkerman

2


Foto: Privat

Foto: Barbro Lilja Brattgård

...Kyrkskolan...

En stor Hoya australis, Nathalie och en sax kan bara sluta på ett sätt!

Det ska bli intressant att se hur stora våra porslinsblommor kommer att bli.

Porslinsblommor och döva i Papua Nya Guinea En torsdag i slutet av maj månad besökte

och sammanställde till ett teckenspråkslexikon. Det är imponerande att se hur hon, tillsammans med andra medarbetare, lyckades att få det papuanska teckenspråket att bli ett officiellt språk. Barbro Lilja Brattgård

Nathalie Simonsson Himmilsgården i Djurås. Nathalie tog genom sin berättelse och sina bilder med oss till Papua Nya Guinea.

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Där har Nathalie under 5 års tid forskat i utrotningshotade Porslinsblommor och samtidigt undersökt dövas livsvillkor. Nathalie har räddat porslinsblommor till eftervärlden och förändrat dövas villkor radikalt i ögruppen. Några av er läsare kanske har sett serien ”Trädkvinnan” på SVT. Serien sändes under 2014. Trädkvinnan är Nathalie. Det är kanske dags för SVT att göra en repris på dessa mycket intressanta program. Under sina år i Papua Nya Guinea samlade

Nathalie in teckenspråk från olika delar av landet

Har du flyttat?

Vill du boka dop, vigsel, begravning eller bikt?

Kom ihåg att meddela din nya adress, så du inte missar något nummer av Händer i kyrkan!

Kontakta prästen i ditt område kontaktuppgifter hittar du på sidan 22-23

Kontaktuppgift hittar du på sidan 3 Händer i kyrkan utges av: Samtliga Svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga verksamheter Ansvarig utgivare: Camilla Lans camilla.lans@svenskakyrkan.se Material skickas till: handerikyrkan@svenskakyrkan.se Händer i kyrkan, Jessica Lindberg, Växjö stift, Box 527, 351 06 Växjö Manusstopp: 1 november 2019. Nästa nummer utkommer i månadsskiftet november/december Omslagsbild: Hanna Mansten /Ikon Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet 3


...Kyrkskolan...

Ett brev från Tomas Hej!

Jag gick hem och kände mig så fruktansvärt ledsen, matt, utpumpad och livet kändes meningslöst. Efter några dagar gick jag till slut till de andra lärjungarna. Jag tänkte att vi kunde trösta varandra. Men när jag kom dit så var de glada och fulla av livslust. De berättade att de hade sett Jesus igen, att han hade återuppstått från de döda efter tre dagar. Jag tyckte att det var det fånigaste jag någonsin hört. Inte kan en människa som är död bli levande igen? Först tänkte jag att de var sjuka och yrade. Det är omöjligt. Ingen kan bli levande igen. Men de fortsatte för att övertyga mig om att det var sant. Så jag sa högt till dem alla: Om jag inte får se hålen efter spikarna och sticka mitt finger i hålen och min hand i hans sida, så tror jag inte på det ni säger.

Jag heter Tomas, men jag kallas också för Tvivlaren. Om ni läser hela mitt brev förstår ni kanske varför. En gång för länge sedan var jag lärjunge till Jesus. Jag följde med Jesus i nästan tre år. Då Jesus talade var det alltid många som kom för att lyssna till honom. Ibland var det ganska enkelt att förstå vad han menade, som till exempel när han sa: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Att Jesus menade att vi skulle behandla varandra på samma sätt som vi själva önskar bli behandlade på - det är ganska lätt att förstå.

Men andra gånger var det svårt att förstå Jesus. Som den dagen då Jesus samlade oss lärjungar och höll ett avskedstal. Jag förstod inte varför Jesus talade så. Ingen av oss skulle ju lämna honom. Men han sa till oss alla: Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig….. jag går nu bort för att bereda plats för er för att ni ska vara där jag är. Och vägen jag går den känner ni. Jag fattade ingenting av vad Jesus menade. Någon speciell väg eller vägskylt hade han inte visat oss. Så jag sa: Jesus, vi vet inte vart du går. Hur kan vi då känna till vägen? Det Jesus svarade då kommer jag aldrig att glömma. Han sa: Jag är vägen, sanningen och livet. Jag hade aldrig hört någon person säga så.

Det gick ett par dagar och jag såg inte Jesus. En dag, det var ungefär 8 dagar efter hans död, så var jag med de andra lärjungarna. Vi satt och pratade och så plötsligt kom Jesus in i rummet. Jag fattade inte hur, för dörrarna var låsta. Kanske jag också nu har börjat bli sjuk, tänkte jag. Men Jesus sa: Frid vare med er alla. Sedan vände han sig till mig och sa: Tomas - räck hit ditt finger och räck hit din hand och stick den i min sida. Och tvivla inte utan tro! Och då - då kände jag hans kropp, jag kände verkligen hålen efter spikarna i hans händer. Det var på riktigt. De andra hade inte ljugit för mig eller varit sjuka. Jag har aldrig varit så förvånad i hela mitt liv. Och då förstod jag allt. Allt vad Jesus någonsin sagt eller gjort. Jag förstod att när han pratade om att han skulle gå bort för att bereda rum för oss så var det just för att vi skulle få träffa varandra igen EFTER döden. Det som innan inte var möjligt, gjorde Jesus plötsligt fullt möjligt. Jesus var verkligen VÄGEN, SANNINGEN OCH LIVET. För visst måste han vara livet också, eftersom han visade att livet fortsätter efter döden!? Ja, så tänker i alla fall jag.

Först förstod jag noll – är Jesus en väg? Senare insåg jag att Jesus menade att vi skulle ha honom som en förebild i våra liv. Om man gjorde så som Jesus hela tiden gjort – då var man inne på hans väg, på hans sätt att leva. Och han levde ju på ett bra sätt. Han brydde sig alltid om de svaga, och ekonomisk status verkade inte vara viktig för honom. Vissa dagar kunde han umgås med kändisar och rika personer, och nästa dag satt han med barnen på gatan eller gick hem till sjuka människor. Han satte alltid andra människor före sig själv och såg till att de hade det bra. Så om jag också gör på samma sätt, då är jag inne på Jesu väg, Jesu sätt att leva. Men den sista polletten av vad han menade kom inte förrän efter hans död. Om ni inte har hört talas om den ska jag berätta kort.

Efter detta möte med Jesus igen bestämde jag mig att åka ut i världen och berätta mera om Jesus och allt han hade sagt. Det gjorde inte bara jag, utan nästan alla som hade följt med Jesus gjorde det. Vi åkte till olika platser, olika länder och träffade olika folk.

Jesus blev en dag under påsken tillfångatagen av romerska soldater och dömdes till döden. De spikade upp honom på ett kors och allt kändes förfärligt. Han hade stora spikar genomborrade i både händer och fötter. Sedan körde soldaterna upp ett spjut i sidan på honom. Det var hemskt.

Ja, nu vet ni lite mer om mig, och varför jag kallas Tomas tvivlaren. Tack för att ni läste mitt brev. Hälsningar från Tomas (via Kristina Åkerman) Bibelställen: Matt 7:12, Joh 14:1-6, Joh 20:19-29 4


...Glimtar från stiften...

Foton: Åsa Grönberg

Överst t vä: Rektor Gunilla Kolm fick ta emot uppvaktningar och blommor. Överst t hö: Thyra Lindström är glad över Jubileumsboken om Västanviks historia. Mitten: Johan S Wisser predikar om ”goda förvaltare”. Underst t vä: Johan i samtal vid kyrkkaffet. Underst t hö: Kyrkkaffe med smörgåstårta och samtal.

50-årsjubileum på Västanviks folkhögskola Den 16-18 augusti var det stor fest på Västanviks folkhögskola i Leksand. Skolan, som är dövas egen folkhögskola, firade 50 år och många döva från hela landet deltog i festligheterna. På programmet fanns: Föreläsningar, fotoutställning, frågesport, grillbuffé, rundvandring, uppvaktningar, pyssel för barnen, dans, mingel och underhållning. Ett rikt utbud, där allt var på teckenspråk.

På söndagen avslutades jubileumshelgen med

I samband med firandet släpptes även en bok:

Åsa Grönberg

en gudstjänst i Leksands kyrka. Gudstjänsten var på teckenspråk och leddes av prästen Johan S Wisser. Många döva kom till kyrkan där Johan predikade på temat ”Goda förvaltare”. Maja Hellöre tecknade psalmerna och Ingvar Edwall var kyrkvärd. Kollekt togs upp till Dövas Afrika Mission, DAM. Efter gudstjänsten bjöd Leksands församling på kaffe och smörgåstårta.

”Från semesterhem till folkhögskola – mer än femtio år av drömmar, möjligheter och mål på svenskt teckenspråk”. Kön ringlade sig lång, för alla ville köpa boken och läsa om skolans historia och utveckling. 5


Foton: Åsa Grönberg

...Glimtar från stiften...

Åtta (!) teckenspråkiga präster deltog i mässan.

Teckenkören framför en psalm vid mässan.

Kyrkodagar i Dortmund Vartannat år arrangeras kyrkodagar i Tyskland. Dessa dagar kallas ”Kirchentag” och är som en stor festival från onsdag till söndag. De flesta som deltar är tyskar, men det kommer även besökare från övriga världen. Kirchentag fyller hela staden med workshops, gudstjänster, föreläsningar, konserter, bibelstudium, teatrar, dans och en stor fest på stadens gator och torg. Den inledande gudstjänsten hölls mitt i stan och där deltog ca 300 000 personer!

ögonen”. Döva i Tyskland är verkligen duktiga på att översätta dikter och sånger till ett vackert teckenspråk. Jag var också med vid en mässa för döva, där inte mindre än åtta teckenspråkiga präster deltog! Efter den mässan bjöds det till grillkväll i trädgården utanför kyrkan. Vi hade en härlig sommarkväll tillsammans där det tecknades överallt. Jag träffade flera döva som jag mött vid våra IEWG-möten, men fick också nya döva vänner.

I år hade jag förmånen att vara med vid

Efter intensiva dagar var det dags att ta tåget hem igen. Under den 19 timmars långa hemresan fanns gott om tid att smälta alla spännande intryck jag fått under Kirchentag.

Kirchentag som hölls i staden Dortmund, beläget i den västra delen av Tyskland. På programmet fanns många aktiviteter som var tolkade till teckenspråk, men också program som var direkt till döva, på teckenspråk. Det var förstås dessa program som jag sökte mig till. Bland annat deltog jag i ett seminarium där dikter och sånger framfördes på teckenspråk ”Poesi för

Åsa Grönberg

Foton: Helene Ritheim

Foton: Kerstin Dahl

Sommargudstjänster

samlades vi i Sjuarmade ljusstakens kapell i Domkyrkan (bilden till vänster). I Ängelholm träffades vi i Sankt Mikaels kyrka (bilderna till höger). Vi firade även en gudstjänst i Kristianstad. En stund av gemenskap och trivsel i sommarens ledighet. Beata Sandell 6

Foton: Kerstin Dahl

I Lunds stift firade vi tre sommargudstjänster. I Lund


...Vi finns på nätet...

Här hittar du oss på nätet Hemsidor

Bloggar

Göteborgs stift: www.svenskakyrkan.se/carljohanspastorat/ teckensprak

Växjö stift: www.kyrkteckenivaxjostift.blogspot.se Uppsala stift: https://blogg.svenskakyrkan.se/ teckensprakuppsalastift/

Härnösands stift: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/ teckensprak

Gävle pastorat: http://blogg.svenskakyrkan.se Kyrka på teckenspråk i Gävle

Härnösands pastorat: www.svenskakyrkan.se/harnosand/teckensprak

Facebook

Göteborgs stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga arbetet i Göteborgs stift

Karlstads stift: www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/teckensprak

Härnösands stift: Teckenspråkig verksamhet i Härnösands stift

Linköpings stift: www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift Det här gör Linköpings stift – Minoritetsspråk – Teckenspråkigt arbete

Karlstads stift: https://www.facebook.com/ karlstadsstift/

Finspångs församling: www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan

Lunds stift: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift Luleå stift: Teckenspråk Luleå stift (öppen grupp)

Luleå stift: www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak

Skara stift: Teckenspråkig verksamhet i Skara stift

Lunds stift: www.svenskakyrkan.se/lundsstift Verksamheter - Teckenspråk och hörselfrågor

Strängnäs stift: Svenska kyrkans Teckenspråkiga Arbete i Strängnäs stift

Skara stift: www.svenskakyrkan.se/skarastift Meny - Kyrka på teckenspråk

Uppsala stift: Teckenspråk i Svenska kyrkan i Gävle och Uppsala

Stockholms stift: www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/ teckensprak

Västerås stift: Teckenspråkig kyrka i Västerås stift Växjö stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Växjö stift

Strängnäs stift: www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/teckensprak

Teckenspråkig ung i kyrkan: Teckenspråkig ung i kyrkan

Instagram

Uppsala stift: www.svenskakyrkan.se/uppsalastift På andra språk - Teckenspråk

Göteborgs stift: svktspigbg Härnösands stift: infotecken Uppsala stift: teckenuppsalastift teckenspraksvenskakyrkangavle

Svenska kyrkan i Gävle: www.svenskakyrkan.se/gavle - Kyrka på Teckenspråk

Svenska kyrkans Youtubekonto & Vimeo

Visby stift: www.svenskakyrkan.se/visbystift Västerås stift: www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Här finns en länk till de teckenspråkiga filmer som Svenska kyrkan har producerat:

Växjö stift: www.svenskakyrkan.se/vaxjostift Vad gör Växjö stiftskansli - Mer - Dövkyrkan

https://www.youtube.com/playlist?list=PLcH6ndQq LI8ohm5s9LjfQWJbq8enRsqQ4

Nationell nivå: www.svenskakyrkan.se Meny - Teckenspråk i övre vänstra hörnet

https://vimeo.com/album/4241436 7


...Familjenytt...

1979 Stående fr vä: Tina Andersson, Jörgen Lundgren, Annica Carlstrand, Anna Olofsson, Mikael Johansson 1963-2019, Thomas Johansson 1964-2007, Ann Lenneer, Jonny Gustavsson. Sittande fr vä: Carina Ferm, Lotta Sandgren, Dövpräst Erland Åsemyr, Lena Wikman, Pia Jonsson.

Foton: Privat

2019 Stående fr vä: Tina Andersson, Jörgen Lundgren, Annica Aronsson, Anna Racki, Anne Lenneer, Jonny Biffen Gustavsson, Sittande fr vä: Carina Klubb Ferm, Liselotte Svegfors, Lena Danielsson, Pia Jonsson.

Konfirmationsträff efter 40 år Den 29 juni hade 1979-års konfirmander i Byttorps kyrka, Borås samlats till en återträff. Av gruppen om 12 konfirmander hade 10 personer inbjudan till 40-årsjubileet. Sorgligt nog är två kamrater ej längre i livet.

minnas, umgås och berättade för varandra vad vi hade sysslat med under 40 år.

Det blev en oförglömlig dag, ett trevligt återseende efter många år med mycket glädje och skratt. Väder bjöd oss ett riktigt kanonfint väder med sol!

Jag (Anne) och Carina ordnade en träff och vi samlades vid centralstation, tänk er att ALLA kom, alltså varenda konfirmand, vilken glädje.

Jag och Carina vill tacka alla som deltog denna underbara dag på en 40 årskonfirmationsträff. Tack än en gång för fina gåvor vi fick av vänner.

Vi åkte gemensamt med fem bilar till Bovik

funningen där vi hade varit på konfirmationsläger för 40 år sen. Vi alla kom överens och sa att platsen såg liten ut och trodde det var större. Vi pratade om minnen vad vi gjorde, hur vi bodde , vilka aktiviteter och vad vi åt osv.

Anne Lenneer och Carina Klubb Ferm

Foto: Privat

Därefter åkte vi till Byttorps kyrka, det var en fin liten kyrka. Vi höll en tyst minut och hade två ljus av hjärtan tänt för Thomas Johansson och Mikael Johansson. Sedan tittade vi runt både i kyrkan och församlingen. Vi passade på att ta ett gruppfoto och placerade oss på samma platser nu som då. Avslutade vid restaurangen La Capone. Vi

Det var härligt väder när vi besökte Bovik funningen där vi var på konfirmandläger 1979.

satt och njöt med god mat och dryck, glada skratt, tittade på egna fotografier från konfirmationen, 8


...Familjenytt...

Avlidna Monica Larsson, Karlstad, avled den 13 maj 2019. Monica blev 74 år. Gunnar Johansson, Västra Frölunda, avled den 19 juni 2019. Gunnar blev 97 år. Sven Eklund, Sösdala, avled den 4 juli 2019. Sven blev 82 år.

Foto: Johanna Rosén/Ikon

Kerstin Kjellberg, Malmö, avled den 23 juli 2019. Kerstin blev 76 år. Stig Wirstedt, Alvesta, avled den 29 juli 2019. Stig blev 95 år.

Minnesord Irma Kaminski Nilsson Irma Kaminski Nilsson avled i Uppsala den 25 april 2019 i en ålder av 85 år. Hon efterlämnar maken Teddy samt systrarna Eivor, Siv och Ulla med familjer.

Foto: Privat

Irma föddes i Granträsk i Älvsbyn kommun men bodde största delen av sitt liv i Uppsala. Hon hade många vänner runt om i Sverige och många minns hennes värme och positiva livssyn. Irma arbetade många år på bokbinderiet Almkvist & Wiksell i Uppsala men även inom SDR. I Uppsala Läns Dövas Förening var hon också mycket engagerad och satt i styrelsen som både ordförande, sekreterare, kassör och ledamot i olika omgångar. Irma var även aktiv i kyrkan och var drivande i Kyrkans Dövråd i Uppsala. Vi är många människor som nu saknar hennes leende och varma bemötande. Kristina Åkerman 9


...Svenska kyrkan & Frågesport...

Gör besök på sjukhus och i fängelser

Dop

Ger ekonomiskt stöd till utsatta i Sverige Vardagsträffar Själavård

Utflykter

Alphakurser

Besöker ensamma

Öppen förskola Samtal

Bibelstudier

Bedriver ett internationellt arbete

Guidar och berättar om kyrkorna Andakter

Vigsel

Läger

Detta och mycket mer erbjuder Svenska kyrkan Nattvard Sopplunch

Språkcafe´ för nyanlända

Läxhjälp

Kyrkkaffe

Sorgegrupper

Begravning

Gudstjänster Gemenskapsträffar

Konfirmationsundervisning

Pilgrimsvandring Svenska kyrkan finns även i utlandet

Ger bistånd vid naturkatastrofer

Barn- och ungdomsverksamhet

Teckenspråk

Händer i kyrkan

Söndagsskola

Vårdar våra kyrkor och konsten i kyrkorna

Deltar i samhällsdebatten

Rätt svar på frågesporten i nr 3 2019

Vi säger

1. Den blå pärlan i Frälsarkransen kallas Bekymmerslöshetspärlan.

GRATTIS TILL VINNARNA i frågesporten i Händer i kyrkan nr 3 2019:

2. Döva från Västerås stift har besökt ett område som drabbades av skogsbrand år 2014.

Susann Andersson, Sandviken

3. Johan S Wisser heter prästen som har gudstjänst den 18 augusti i samband med Västanviks folkhögskolas 50-årsjubileeum.

Lotta Nordling, Jönköping

4. Det finns 6 st ovala och beige Tystnadspärlor.

Barbro Lindbom Salo, Degerfors

5. Konfirmationen var i Bara kyrka.

Jane Lindh, Särö

6. Flickan som döptes heter Lykke.

Gulli Nyrin, Säffle

7. Nunnorna i Vallby utanför Enköping hade kornblå Mariadräkter.

En liten vinst kommer med posten…

8. De döva syskonen heter Andersson. 9. Pilgrimsvandringen i Lunds stift varade i 4 dagar 10. Det var Aposteln Johannes som fick ansvaret för Jesus mor Maria, när Jesus korsfästes.

10


...Frågesport...

Frågesport! Du hittar svaren på alla frågor i det här numret av Händer i kyrkan. Vi drar 5 vinnare bland de som skickar in rätt svar. Dessa får varsin liten vinst med posten. Vinnarna presenteras i nästa nummer av Händer i kyrkan. Skicka in dina svar senast den 1/11 2019 till: Åsa Grönberg, Västerås stift, Box 7, 721 03 VÄSTERÅS. Eller skicka via sms: 070-378 61 80 eller e-post: asa.gronberg@svenskakyrkan.se I förra numret var det den 10:e frågesporten. Det har kommit in många brev, sms och mail med era svar. Sammanlagt vid alla frågesporterna, har det kommit in 211 svar!

Frågesport nr 4 2019!

Ni kämpar på bra och är duktiga på att leta fram svaren till frå-

Ringa in rätt svar, klipp ur talongen eller skriv av den och skicka in den.

gorna i tidningen. Här kommer den nya frågesporten. Lycka till, allihop! /Åsa 1. 1. En speciell pärla i Frälsarkransen, finns när det känns tungt i våra liv. När livet krisar och allt känns meningslöst och tomt. Vad kallas den pärlan? 1) Sorgens pärla X) Ökenpärlan 2) Svarta pärlan

Lycka till!

1. 1

x

2

2. 1

x

2

3. 1

x

2

4. 1

x

2

5. 1

x

2

6. 1

x

2

6. I texten om Ökenpärlan finns ett citat från Bibeln: ”Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand”. Var i Bibeln är citatet hämtat? 1) Första Moseboken X) Psaltaren 2) Romarbrevet

7. 1

x

2

8. 1

x

2

7. I vilken tysk stad ordnades de tyska kyrkodagarna, ”Kirchentag”? 1) Berlin X) Frankfurt 2) Dortmund

9. 1

x

2

8. Västanviks folkhögskola hade ett stort jubileum i augusti. Hur många år firade skolan? 1) 30 år X) 40 år 2) 50 år

10. 1

x

2

9. I samband med jubiléet släpptes en bok, som berättar om Västanviks folkhögskolas historia och utveckling. Vad heter boken? 1) Dövas undervisning X) Från semesterhem till folkhögskola 2) Teckenspråk i skolan

___________________________

2. I denna tidning kan vi läsa om Tomas Tvivlaren, som var en av Jesus lärjungar. Vad tvivlade Tomas på? 1) På Jesu uppståndelse X) På sin hälsa 2) På Jesus kärlek 3. Vad handlar intervjun om, med makarna Barbro och Agne Fröjd? 1) Kärlek X) Mat 2) Kyrkan 4. Var bor Barbro och Agne Fröjd? 1) I Motala X) I Malmö

2) I Mariestad

5. Hur många Kärlekspärlor har Frälsarkransen? 1) Två X) Tre 2) Fyra

10. På jubiléets sista dag, söndag 18 augusti, hölls en gudstjänst på teckenspråk i Leksands kyrka. Många döva kom dit. Vem tecknade psalmerna? 1) Thyra Lindström X) Rune Leander 2) Maja Hellöre

11

Namn:

Adress:

___________________________ ___________________________


Foto: Pia Renner

...Intervju...

Barbro och Agne njuter av skuggan vid sitt hus.

Prat om Frälsarkransens Kärlekspärlor och kärlek I ett rött hus med vita knutar, någonstans i ett sommarhärligt Mariestad, bor paret Agne och Barbro Fröjd. Man känner genast hur hemtrevligt huset är och att trädgården är som en lugn oas att vistas i. Vi sätter oss ner i den inglasade verandan. Barbro hoppas att det inte blir för varmt för då måste vi flytta på oss till andra sidan huset där det är skugga.

visar väldigt bra vad varje pärla i Frälsarkransen står för. Hon tar fram flera nummer av tidningen Händer i kyrkan från pärmen och berättar vidare att hon brukar läsa artiklarna som handlar om Frälsarkransens pärlor. De är bra artiklar tycker hon.

Barbro har också tagit fram sin Frälsarkrans och berättar att hon brukar ha på sig den medan Agne berättar att han också har en men att han har den i förvar på ett ställe där han kommer åt den. Vi pratar lite om pärlorna i Frälsarkransen och snart har vi kommit in på Kärlekspärlorna som är två stycken.

Agne berättar att han är den tredje

generationen, som bor i huset. Hans far som var byggsnickare har bland annat gjort alla snickerierna runt fönstren. Fönstren är över 60 år gamla och är så gott som nya i det skick de är i. De har hållit sig bra!

Den första Kärlekspärlan symboliserar all

Från början var huset litet men har byggts ut

den kärlek man får och den andra Kärlekspärlan, som också kallas för offerpärlan, symboliserar kärleken som man ger.

efter hand. Det finns ytterligare ett hus på tomten, som numera är ett garage på ena sidan och på den andra sidan är det en snickarverkstad. Hans pappa har köpt alla maskinerna som finns där nu. Ibland är jag där inne och arbetar säger Agne.

- Åh, vi får så mycket kärlek av Gud! Han öser kärlek till oss, säger Barbro. Se bara på naturen som Gud har skapat - den är så fin! Skogarna är så gröna nu och se på de fina djuren i skogarna. Korna som betar i hagar och ängar. Vi kan tacka Gud för det han ger när vi ber men vi

Medan vi fikar i glasverandan kommer vi

in på ämnet Frälsarkransen och alla pärlorna. Barbro berättar att hon har en sida i en pärm som 12


...Intervju...

tiden och som senare blev AMS. Jag jobbade med hörselskadade som gick där. Barbro berättar att hon jobbade med döva och dövblinda där. Barbro ler med hela ansiktet och tittar på Agne och säger att Agne var skojfrisk och hade en fin busig glimt i ögonen.

kan också visa tacksamheten genom att ge kärlek och visa omsorg för djuren och människorna.

Hm, men kan man tacka för havet? Nu kommer vi in på en diskussion ifall man kan tacka för havet som ger oss mat, ger oss härliga bad under heta sommardagar, härliga båtturer och se söta djur i havet. Vi kom överens om att vi kan göra det.

Agne tecknar leende att Barbro var lika söt

och snygg då som nu! Vi har varit gifta i 47 år, fortsätter Agne. Ja, och vi blev ihop 3 år före bröllopet så vi har varit ihop i 50 år, berättar Barbro glatt.

Man kan också tacka för de fina vänner som ger oss sin kärlek genom sin vänskap. Fin vänskap, det är kärlek, säger Barbro. Kärleken får vi från Gud och vi sprider kärleken vidare till vänner, människor och djur.

- Det stämmer, säger Agne och vi känner varandra så väl att när vi skämtar med varandra så gör vi det på ett sätt som gör att folk kan börja undra… de som inte känner oss. Men vi är inte elaka mot varandra! Det stämmer, säger Barbro.

Ge kärlek till människor som man inte alls

känner. Kan det vara svårt? Agne säger att det spelar ingen roll egentligen om vi känner någon eller inte. Vi kan ge kärlek genom att bara le mot någon! Då ser man ofta personen lysa upp och le tillbaka.

Vad har ni för råd att ge andra vad gäller

kärleken mellan par? - Prata med varandra ordentligt och diskutera igenom saker, men med respekt, säger Agne. Man får inte diskutera sönder det hela för då blir det inte bra. - Ja, och våga säga förlåt! Det är viktigt! säger Barbro och Agne nickar.

- Jag tycker det finns så mycket hat idag, säger Barbro och skakar på sig som om hon rös. Agne säger att det som känns främmande eller som man inte känner till eller inte är van vid tror jag man kan motverka genom att prata med folk. Då motverkar man okunskap och hat. Börjar man prata med varandra kommer något positivt fram. - Ja, säger Barbro och vet man inte vad man ska prata om så kan man alltid ta upp vädret, det blir som en öppning för ett samtal! Man kan visa att man tycker det är skönt ute genom att peka på solen och visa att man njuter med ansiktet. Folk förstår även om de inte kan teckenspråk!

Hur håller ni kärleken vid liv? Det går ju upp och ner för alla. - Jo, vi reser oss omkring när vi kan och… jo, humor är viktigt, säger Agne. - Absolut, utan humor är det tråkigt, håller Barbro med. Man måste också göra små saker i vardagen också, fortsätter Barbro. Göra hjärtan i snön eller rita hjärtan på bilfönstren när det är frost ute, säger Barbro och ritar hjärtan i luften och tittar på Agne. Båda ler varmt till varandra.

- Svårast tror jag det är för oss alla

människor att ge kärlek när någon har gjort något ont, säger Agne. Till exempel om man gjort eller skadat någon illa eller har dödat någon. Det är svårt att ge kärlek då.

Då känner jag det är dags att fotografera där de sitter i soffan ute i skuggan och frågar om det går bra. Det går bra säger de och ler igen.

Vi diskuterar detta svåra ämne och att man

då får be Gud om hjälp. Be om mod och kraft till att ge kärlek till människor, som man vet har gjort ont. Kärlekspärlorna är ett verktyg där vi ber Gud om att bli bättre på att bli kärleksfulla människor.

Tack, Agne och Barbro för en fin dag med

givande och trevligt samtal om allt mellan himmel och jord, om kärlekspärlor och kärleken mellan er och andra människor i världen.

Det börjar bli riktigt varmt i glasverandan

Pia Renner

så vi går till andra sidan av huset och sätter oss i skuggan. Ett stort parasoll hjälper också till att hålla platsen i skugga.

Illustration: Linda Mickelsson

Vi fortsätter att prata om kärlek, nu om kärlek mellan människor och par. Jag frågar var Agne och Barbro träffade varandra tittar de på varandra och ler. - Vi träffades i Uppsala, säger Agne. Där jobbade jag på en ”skola” hette AMU på den 13


...Glimtar från stiften...

Tacomys i Örebro -

Foto: Gun Carlzon

för barn & deras vuxna Uppdukat för tacomys.

Varannan fredag kl 18-20 har svenskspråkiga,

Den här verksamheten har gjort att vi har

teckenspråkiga och även familjer med andra språk träffats för Tacomys i Nikolai prästgård. Moni Höglund och Elisabeth Schöllin i Nikolai församling har varit initiativtagare till och ansvariga för den här verksamheten. En verksamhet som har pågått under flera år nu. Och på frågan om även teckenspråkiga familjer kunde bjudas in var svaret självklart att alla barn och deras vuxna var välkomna. Verksamheten började i februari 2016 och det teckenspråkigt arbete kom med hösten 2016.

träffat familjer som annars kanske inte skulle ha kommit till kyrkan. Vi har fått en möjlighet att lära känna varandra och bygga relationer. Vilket har varit mycket värdefullt och grunden till att också kunna dela vardagslivet med varandra.

Tidigt på fredagseftermiddag har

Foto: Gun Carlzon

Foto: Gun Carlzon

förberedelserna börjat med att steka ca. 10 kg köttfärs och skära grönsaker m.m. eftersom det har varit hemlagad tacos som har serverats. För det mesta har det även funnits flera ideella krafter som har hjälpt till. Verksamheten har varit populär och det har kommit mellan 50-100 personer varje gång och ofta har det varit ca. 50 % svenskspråkiga och 50 % teckenspråkiga. Vilket vi som jobbat med det här tycker har varit roligt. Ibland har det varit en utmaning att få plats för alla, extra bord och stolar har ställts fram. Flera familjer som känner varandra har kommit ofta och har helt förståeligt velat sitta tillsammans, dela modersmål och äta tillsammans.

Familjerna Osman/Nordin, Claesson och Jacobsson. Familjerna har kommit för att äta Tacos och umgås, barnen också för att leka. Från kyrkan har vi berättat en kort berättelse från Bibeln och även haft en sångstund tillsammans. Eftersom vi har försökt att teckenspråkstolka samlingen har teckenspråkiga föräldrar som också har svenskspråkiga barn kunnat delta tillsammans vilket har varit en ovanlig och fin möjlighet. Verksamheten har blivit en tvåspråkig, ja även en flerspråkig, mötesplats och det har funnits både svensk och teckenspråkig personal tillgänglig. Om man har velat att mötas så har det funnits en möjlighet men det har också funnits en frihet i att bara vara med sin egen språkgrupp om man har föredragit det. Friheten att kunna välja att mötas eller bara vara med sin språkgrupp har också varit viktig.

Familjerna Benyahya/Kellen, Jacobsson.

14


...Glimtar från stiften...

Vi har ställt några frågor till några svenskoch teckenspråkiga föräldrar kring Tacomys för barn och deras vuxna.

varandra. Bra gemenskap. *Personalen som är fantastisk. *Stämningen och acceptansen att alla är lika värda. *Personalen är jättetrevliga och det är alltid kul att umgås med andra teckenspråkiga familjer. Positiv och glad miljö gör att man känner sig extra välkommen hit.

Vad har det betytt för er att den här verksamheten har funnits? * Jättemycket! Mina barn älskar det. * Så mysigt. Alla är så trevliga. * Positivt för de sociala relationerna. En guldkant i tillvaron och mänskliga möten oavsett om man hör eller ej. Ett forum för att mötas över gränserna. * Det betyder stort för mig som döv mamma som annars inte umgås med andra teckenspråkiga familjer. Har varit med nästan alla tacomys-träffar och det är lika roligt att komma hit och träffa andra barnfamiljer och äta god tacos.

Foto: Ulla-Carin Ekbom

Familjerna Bergqvist och Grindborg.

Foto: Cecilia Andersson

Foto: Gun Carlzon

Vad har varit bra/bäst med den här verksamheten? *Maten! Tacomys för barn bör fortsätta. Tror det skulle alla små barn uppskatta. *Att det finns ett ställe där vi är välkomna som familj, annars känns det ofta besvärande att gå ut med små barn, då andra tycker de är störande. *Maten och ett härligt avbrott/forum i en stressad vardag. *Att verksamheten passar för alla, både barn och vuxna. Samt att Tacos är jättegott och billigt.

Moni Höglund och Elisabeth Schöllin.

Verksamheten har varit flerspråkig vad tycker ni om det? * Bara positivt! Då blir mina barn rikare på språk. * Bra. * En positiv utmaning där man kan lära sig av varandra och får mer insikt i varandras olikheter. * Det är jättebra att man kan samla både hörande och teckenspråkiga familjer på en plats. Många barn hos döva familjer är hörande så det är jättebra att barnsånger är på både tal och teckenspråk.

Hjärtligt och STORT TACK främst till Moni Höglund och Elisabeth Schöllin för att ni har hjälpt det teckenspråkiga arbetet att driva en verksamhet där även teckenspråkiga har varit och känt sig välkomna. Och speciellt tack till Moni Höglund som till hösten kommer att arbeta i en annan församling i Örebro. Tack också till alla andra medarbetare och särskilt till er ideella. Tacomys fortsätter 1 gång i månaden under hösten 2019.

Vad är det som har gjort att ni har känt er välkomna? *Alla pratar med alla och barnen leker med

Gun Carlzon, teckenspråkigt arbete i Strängnäs stift

Daniel byter tjänst

Stiftspräst Daniel Keber som har arbetat i Strängnäs stift sedan 1 januari 2015 har slutat sin tjänst i teckenspråkigt arbete 15 september 2019. 16 september 2019 började Daniel en ny tjänst som komminister i Kvismare församling.

15


september - november 2019 Med reservation för ev. ändringar Göteborgs stift Sönd 6/10

Göteborg Repet 15.00 Mässa, Emma Jacobsson avtackas. Kyrk kaffe och tårta.

Onsd 9/10

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Härnösands stift Onsd 25/9

Torsd 26/9 Härnösand domkyrkoförsamlings- gården kl 18 After Work med föreläsning

Onsd 16/10 Uddevalla Bäve kyrkan 11.00 Gudstjänst Gemenskapsträff Torsd 17/10 Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Gudstjänst, soppa och det kommer gäster från Lund stift. Onsd 23/10 Göteborg Repet kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Sönd 3/11

Östersund Marielundskyrkan kl 11.00 Högmässa och lunch. Anmäl dig till Johan S Wisser senast 23/9 för kunna beräkna antal till lunch.

Göteborg Repet 15.00 Minnesgud stjänst och kyrkkaffe

Onsd 6/11 Göteborg Repet kl. 11.00 Mässa Gemenskapsträff Onsd 13/11 Uddevalla Bäve kyrkan 11.00 Gudstjänst Gemenskapsträff​

Lörd 27/9

Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 Högmässa och kyrkkaffe

Sönd 29/9

Sundsvall Bosvedjans kyrka kl 11.00 Högmässa och kyrkkaffe

Sönd 29/9

Härnösand Domkyrkan kl 15.00 Högmässa och kyrkkaffe

Onsd 23/10

Östersund Marielundskyrkan kl 11.00 Högmässa och lunch. Anmäl dig till Johan S Wisser senast 21/10 för kunna beräkna antal till lunch.

Torsd 31/10 Härnösand domkyrkoförsamlings- gården kl 18 After Work med föreläsning

Torsd 14/11 Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Gudstjänst och soppa Sönd 24/11 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Mässa Gemenskapsträff​

16

Sönd 3/11

Sundsvall Bosvedjans kyrka kl 11.00 Högmässa och kyrkkaffe

Sönd 3/11

Härnösand Domkyrkan kl 15.00 Högmässa och kyrkkaffe

Foto: Kristina Strand Larsson /Ikon

Teckenspråkiga Mötesplatser


...mötesplatser...

Lörd 9/11

Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 Högmässa och kyrkkaffe

After work Vi äter middag tillsammans i Församlingsgården. Kostnad 40 kr/vuxen, 20 kr/barn. Fredag 25 oktober kl 17.00 Fredag 22 november kl 17.00

Karlstads stift

Ungdomsgruppen För dig i högstadiet eller gymnasiet som har kunskaper i svenskt teckenspråk. Vi träffas i Församlingsgården. Fredag 25 oktober kl 16.00 Fredag 22 november kl 16.00

Höstens tider meddelas via brev. Vid frågor kontakta Emmy Lindgren se sid 22

Linköpings stift Sönd 15/9 Finspång Mariagården kl 11.00 Dövgudstjänst med nattvard obs! tiden!

Gemenskapscafé Vi ses på Kafé Station där det bjuds på te, kaffe eller läsk. Lördag 14 september kl 12.30 Lördag 12 oktober kl 12.30 Lördag 30 november kl 12.30

Gud och spagetti i Linköping Teckenspråkstolkas Tomaskyrkan, Rekrytgatan 1, Gud och spagetti i samarbete med förskolan Ängeln. Gudstjänst på barnens villkor, kvällsmat, lek. Torsdagar kl 16.30: 24/10, 21/11

Tacotorsdag Middag i Församlingsgården. Anmäl dig senast två dagar i förväg till: johan.x.andersson@ Sönd 13/10 Linköpings domkyrka Högmässa med söndagsskola på svenskakyrkan.se Torsdagar 12/9, 2/10, 16/10, 30/10, 13/11, 27/11, Tacksägelsedagen kl 11.00 11/12 kl 17.00 Dialogpredikan Inger och Kjell Jonasson Konstlotteri till förmån Trivselträffen för Augusta Victoria sjukhuset Grupp för vuxendöva i Martasalen, Umeå stads i Jerusalem Teckenspråkstolkas kyrka. Skrivtolkas och TSS. Anmälan till Carina Sehlström. Lörd 3/11 Lilla Aska Ljusets kapell kl Onsdagar 18/9, 2/10, 16/10, 30/10, 13/11, 27/11, 16.00 Ljusgudstjänst på 11/12 kl 13.00–15.00 Alla helgons dag Teckenspråkstolkas Höstlovsaktivitet Tisdag 29 oktober kl 10.00–20.00 Hultsfred – se Växjö stift Skapar o återbruksdagen. Sopplunch, middag, sy, sticka, pyssla och återbruka. Luleå stift

Piteå

Luleå

Gudstjänster i Öjebyn Torsd 19/9 Luleå Örnäsgården kl 12.00-14.30 Öjeby kyrka. Klockan 14.00. Kyrkkaffe efter guds Torsdagsträffen Vi bjuder på fika tjänsten. Söndag 29/9. Mässa. Anna Yttergren m. fl. Umeå Söndag 27/10. Gudstjänst. Anna Yttergren m. fl. Gudstjänst, svenskt teckenspråk Lördag 2/11. (Alla Helgons dag.) Obs! Sunnanå I Församlingsgården hålls gudstjänster på svenskt kyrka i Skellefteå. Gemensam heldag: Gudstjänst, teckenspråk. Efteråt serveras kyrksoppa, kaffe och samtal, lunch mm. Samåkning ordnas. Mer inforkaka till en kostnad av 30 kr. mation kommer. Frågor och anmälan till Anna Söndag 29 september kl 11.00 Yttergren. Söndag 20 oktober kl 11.00 Söndag 3 november kl 11.00 Caféträff i Öjeby kyrkstad Sankt Mary. Kl. 13-15. Vi fikar och umgås. Du Gudstjänst, skrivtolkad bjuds på det du vill dricka. Datum: Fredag 4/10 I Umeå stads kyrka hålls skrivtolkade högmässor. och fredag 1/11. Efteråt serveras kyrkkaffe/fika. Söndag 17 november kl 11.00 17


...mötesplatser...

Mat och prat i Öjeby Församlingsgården Margretelund; nedre ingången. Söndag 1/12. Start kl. 14.00 med fika. Sedan ser vi en bibeltext från DVD:n Ett år med bibeln. Vi samtalar och diskuterar. Alla frågor och tankar respekteras. Middag och en kort andakt innan vi avslutar kl. 17.30

Sönd 10/11 Lunds Domkyrka Minnesgudstjänst kl 14.00. Efter gudstjänsten fika på stiftet

Skellefteå

Sönd 24/11 Sösdala kyrka kl 14.00. Efteråt fikar vi i Kyrkans hus

Tisd 12/11 Malmö Limhamns församlingshem kl 11.30 sopplunch till självkostnadspris

Söndagspaus i Sunnanå kyrka 13/10 och 17/11 Vi startar kl. 16.00 med middag. Gudstjänst i kyrkan kl. 17.00. Kyrkkaffe kl. 18.00

Lörd 30/11

Gemensam heldag i Sunnanå kyrka Lördag den 2/11 (Alla Helgons dag). Gemensam heldag i Sunnanå kyrka för Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå. Gudstjänst, samtal, lunch mm. Mer information kommer. Frågor och anmälan till Katarina Häggmark

Lunds Helgeandskyrkan kl 10.00- 13.00 Familjeträff med julpyssel. Vi avslutar med kort gudstjänst och lunch. Anmälan till Beata 0709- 103053 senast 18/9

Andakter för boende på Dalen och Sparven: Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 10/10 7/11 12/12 Gråsparven-Lund fredagar kl 14:30: 11/10 8/11 13/12

Ungdomshäng i Sunnanå kyrka 20 sept, 25 okt, 29 nov och 13 deckl 18.00-21.00

Skara stift

Lovkul i Sunnanå kyrka för låg- och mellanstadiet på höstlovet Datum meddelas senare

Sönd 29/9

Borås, Hässleholmens kyrka kl 13.30 Efteråt är det kyrkkaffe

Sönd 6/10 Lidköping , Sankt Nicolai kyrka. kl 13.30 Efteråt är det kyrkkaffe

Lunds stift Lörd 21/9 Lunds Helgeandskyrkan kl 10.00- 13.00 Familjeträff med Wendy som håller ett Yoga-pass. Vi avslutar med kort gudstjänst och lunch. Anmälan till Beata 0709-103053 senast 9/9 Torsd 26/9 Hässleholms Församlingshem andra våningen kl 12.00 Andakt med sopplunch till självkostnadspris

Sönd 13/10 Borås, Hässleholmens kyrka Mässa kl 13.30 Efteråt är det kyrkkaffe Sönd 20/10

Trollhättan, Götalundens kyrka. kl 14.00 Efteråt är det kyrkkaffe

Sönd 17/11

Trollhättan, Götalundens kyrka kl 14.00 Efteråt är det kyrkkaffe

Sönd 24/11 Lidköping, Nicolaigården kl 13.30. Efteråt är det kyrkkaffe (preliminärt datum)

Tisd 1/10

Ronneby Heliga Kors kyrka kl 12.00 Andakt med lunch. Anmälan Var uppmärksam på att eventuella ändringar på till Beata 0709-103053 senast 25/9 datum och ort kan uppkomma! Information om ändringar meddelas via Facebook: Torsd 10/10 Kristianstads Heliga Teckenspråkig verksamhet i Skara stift Trefaldighetskyrka kl 19.00 teckenspråkstolkad Sinnesromässa, OBS fika innan mässan kl 18.30

Stockholms stift

Sönd 20/10 Malmö Limhamns kyrka kl 11.00 Högalidskyrkan Teckenspråkstolkade gudstjänster Parallell gudstjänst Högalids kyrkväg, T-bana Hornstull, uppgång på teckenspråk och svenskt tal. Högalidsparken, buss 66 mot Reimersholme. Efter gudstjänsten fikar vi i Sönd 13/10 kl 11.00 Mässa på Tacksägelsedagen kyrkhörnan 18


...mötesplatser...

Fredagar

Sönd 24/11 kl 11.00 Mässa på Domsöndagen Sönd 1/12 Kl 11.00 Mässa 1:a söndagen i advent

Tacomys för barn & deras vuxna i Nikolai prästgård kl 18.00-20.00 13/9, 11/10, 8/11 och 6/12. Kostnad 25 kr per vuxen. Obs! endast för barn & deras vuxna! Teckenspråkig personal finns på plats. Kontaktperson Gun Carlzon

Gålö Café - En mötesplats för ungdomar och unga vuxna Högalidskyrkan onsdag 11/9, 2/10, 6/11, 4/12 kl 18.30–21. Gudstjänst i S:t Ansgarskapellet, sen aktiviteter och fika. Info: Anders Marklund, förs. pedagog, sms: 073981 43 15 anders.marklund@svenskakyrkan.se

Övrigt

Teckenspråkigt konfirmand/ungdomsläger fredag 4-söndag 6/10 Strängnäs stift i samarbete med Luleå, Härnösand och Lunds stift på Tallkrogen utanför Uppsala. Kontaktperson för Strängnäs stift Gun Carlzon

Regnbågsmässan i Sofia kyrka Teckenspråkstolkad Vitabergsparken 1, på toppen av Vita bergen. T-bana 17, 19, buss 2, 3, 66 Kom in som du är, kom ut som du vill vara! Söndagar kl 18.00 Datum: 13/10, 10/11, 8/12. Eftermingel med cider, ost, snacks & snack.

För mer kontaktuppgifter se sid. 22-23.

Uppsala stift

Strängnäs stift Nikolai prästgård, Nikolaigatan 8, Örebro

Söndagar

Teckenspråkig gudstjänst i S:t Nicolai kyrka i Örebro kl 14.00 20/10, Obs! fredag 1/11, 1/12 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr. Julotta onsdag 25/12 kl 09.00 Teckenspråkskör Om du vill vara med och teckna psalmer & sånger i teckenspråkig gudstjänst. Kontaktperson Pernilla Folebo

Tisdagar

Tisd 10/9

Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl. 13.00 -15.00 Gemenskapsträff

Tisd 24/9

Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl. 13.00 -15.00 Gemenskapsträff

Fred 4/10

Uppsala Tunabergskyrkan kl. 13.00–15.00 Gudstjänst

Tisd 8/10

Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl. 13.00 -15.00 Gemenskapsträff

Tisd 22/10

Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl. 13.00-15.00 Gemenskapsträff

Fred 1/11 Uppsala Tunabergskyrkan kl. 13.00–15.00 Minnesgudstjänst med ljuständning

Teckenspråkig gudstjänst i Fors kyrka i Eskilstuna kl 11.00 24/9, 5/11, 3/12 därefter lunch i Fors församlingshem 50 kr.

Torsdagar

Teckenspråkig Babyträff i Nikolai prästgård kl 10.00-13.00 19/9, 26/9, 3/10, 10/10, 17/10, 24/10, 31/10, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12. Avslutning 12/12. Obs! Stängt 7/11 ve. 45 Kontaktperson Gun Carlzon Sopplunch i Nikolai prästgård Soppa, smörgås, kaffe, kaka 60 kr kl 12.00-13.00 19/9, 26/9, 3/10, 10/10, 17/10, 24/10, 31/10, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12. Avslutning 12/12. Obs! Stängt 7/11 ve. 45

Tisd 5/11

Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl. 13.00-15.00 Gemenskapsträff

Tisd 19/11

Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl. 13.00-15.00 Gemenskapsträff

Fred 29/11

Uppsala Tunabergskyrkan kl. 13.00 –ca 16.30 Adventsgudstjänst med julbord efteråt. Sista anmälan till julbordet 19 november.

Gävle - Information om aktiviteter se Facebook: Teckenspråk i Svenska kyrkan i Gävle och Uppsala

Teckenspråkig samtalsgrupp i Nikolai prästgård kl 13.15-14.30 19/9, 10/10, 14/11 och 5/12. Kontaktperson Pernilla Folebo

Visby stift Sönd 22/9

19

Visby Domkyrkan kl 9.30 Visuell mässa på dövas dag


...Mötesplatser...

Lörd 5/10 Visby Domkyrkan kl 12.00 Visuell mässa Kyrkkaffe Lörd 16/11 Visby Domkyrkan kl 12.00 Visuell mässa Kyrkkaffe

Västerås stift Torsd 12/9 Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Smörgås och kaffe Fred 13/9

Västerås Domkyrka kl 11.30 Upptäck domkyrkan, andakt. Soppa på Café Malin

Onsd 25/9 Mora Andreasgården kl 12-14 Gemenskapsträff. Soppa, smörgås, kaffe

Fred 8/11

Västerås Domkyrkan kl 11.30 Upptäck domkyrkan, andakt och sen soppa på Café Malin

Tisd 19/11

Leksand St Persgården kl 18-20. Föredrag och workshop med Isabell Engvall: ”Hur går vi vidare inom dövrörelsen?” Fika

Fred 22/11

Leksand St Persgården kl 10-15 Diakon Marianne Kronberg berättar om Etiopien. Vi bjuder på en god lunch

Köping Kyrkan kl 13 Mässa på teckenspråk. Soppa, smörgås, kaffe

Sönd 24/11 Leksand kyrkan kl 13.00 Mässa på teckenspråk. Teckenkören medverkar Sönd 1/12 Västerås Domkyrka kl 11.00 Gudstjänst Första advent. Adventsfika. Åsa tolkar

Torsd 10/10 Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Smörgås och kaffe Västerås Domkyrka kl 11.30 Upptäck domkyrkan, andakt och sen soppa på Café Malin

Växjö stift Lörd 14/9

Sönd 13/10 Leksand kyrkan kl 13.00 Gudstjänst på teckenspråk, teckenkören medverkar

DRIVS-möte i Oskars församlingshem, Alsjöholm Kallelse skickas ut till representanterna

Sönd 15/9 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Onsd 23/10 Mora Andreasgården kl 12-14 Gemenskapsträff. Soppa, smörgås, kaffe Torsd 24/10

Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Rune Leander berättar: ”Från Ur i Kaldeén till Himmilsgården i Djurås”, del 3. Smörgås och kaffe

Torsd 21/11 Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Smörgås, kaffe

Fred 27/9 Köping Kyrkan kl 13 Mässa på teckenspråk. Soppa, smörgås och kaffe

Fred 11/10

Torsd 7/11

Onsd 20/11 Mora Andreasgården kl 12-14 Gemenskapsträff med andakt i Andreaskapellet. Soppa, smörgås, kaffe

Torsd 26/9 Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Smörgås och kaffe

Lörd 28/9

Fred 25/10 Köping St Olovsgården kl 13-15 Gemenskapsträff. Soppa, smörgås och kaffe

Lörd 21/9 Hultsfred Utflykt till Misterhults kyrka och Susannes nya arbetsplats Samling vid Hultsfreds kyrka kl 10.00 Tid för en andakt, kaffe o kaka samt prat innan vi åker vidare till Figeholm för lunch till självkostnadspris Anmälan senast 18/9

Djurås Himmilsgården kl 14-16 Gemenskapsträff. Rune Leander berättar: ”Från Ur i Kaldeén till Himmilsgården i Djurås”, del 2. Smörgås och kaffe

20


...Mötesplatser...

Månd 23/9

Torsd 31/10 Växjö Stars and stripes kl 12.00 Växjö Evedals värdshus kl 11.30 Lunch till självkostnadspris Andakt Lunch till självkostnadspris Andakt Anmälan senast 29/10 Anmälan senast 18/9

Tisd 1/10

Nässjö Mariagården kl 11.00- 14.00 Vardagsträff Andakt Lunch 50 kr Anmälan senast 26/9

Sönd 3/11

Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst Nattvard Kaffe 20 kr

Onsd 13/11

Nässjö Dövföreningens lokaler kl 10.00 Vi bjuder på fika

Sönd 6/10 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe Sönd 17/11 Alsjöholm Oskars kyrka kl 10.00 20 kr Gudstjänst på svenska och teckenspråk Kyrkkaffe 20 kr 11-13/10 Tallnäs stiftsgård Gemenskapshelg Gäst: Alice Kloch Kostnad: Tisd 19/11 Jönköping kl 14.00 Träff på 500 kr Anmälan senast 20/9 Kålgårdens äldreboende Fika Andakt Anmälan senast 15/11 Sönd 13/10 Tallnäs stiftsgård kl 10.00 Gudstjänst med nattvard Lunch Sönd 24/11 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 till självkostnadspris för er som Gudstjänst Nattvard Kaffe 20 kr bara kommer på söndagen Anmälan till lunch senast 4/10 Lörd 30/11 Hultsfred Kyrkan kl 11.00 Adventsgudstjänst Kyrkkaffe Tisd 22/10 Jönköping kl 14.00 Träff på Kålgårdens äldreboende Fika Tisd 3/12 Nässjö Mariagården kl 11.00- Andakt Anmälan senast 21/10 14.30 Juldrama Lunch 50 kr Anmälan senast 27/11 Lörd 26/10 Hultsfred Församlingsgården kl 11.00-13.30 Träff Lunch Andakt Onsd 4/12 Algutsboda kyrkan kl 11.00 Träff Pyssel 50 kr Anmälan senast 24/10 med juldrama Lunch 50 kr Anmälan senast 27/11 Sönd 27/10 Algutsboda Kyrkan kl 11.00 Gudstjänst på svenska och Anmälan till Jessica eller Anita - se sid 23. teckenspråk Kyrkkaffe

Träffa oss på Dövas dag i Visby

Vägra hata. Våga älska! Bor du i eller nära Göteborg och funderar på konfirmation? Nu erbjuder vi er som har teckenspråk som modersmål en konfirmationsläsning på temat: Vägra hata. Våga älska!

Prästen Martina hälsar alla välkomna till den teckenspråkiga gudstjänsten i Visby domkyrka på söndagen den 22/9 kl 9.30 i samband med Dövas dag. Passa också på att besöka oss vid vårt utställningsbord och prata en stund - hoppas vi ses!

Illustration: Linda Mickelsson

Foto: Privat

Vi tror på kärlekens väg och att möten mellan människor alltid är positivt. I Bibeln står det att ”Gud är kärlek”. Hur kan vi omvandla det till praktik?

21

Vill du veta mer? Ta kontakt med Camilla Lans, teckenspråkig diakon SMS: 073-773 89 25 e-post: camilla.lans@svenskakyrkan.se


...medarbetare...

Välkommen att kontakta oss! 1. Från vä: Ing-Marie, Kristina, Gun, Pernilla, Emmy, Margareta, Antonio. 2. Åsa, Barbro, Jessica, Anita, Camilla, Beata, Kerstin, Pia. 3. Martina, Anna, Annalena, Katarina, Carina, Malin, Akar, Johan.

Göteborgs stift

Teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift, Carl Johans pastorat, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5

Antonio Silano, Pedagog antonio.silano@svenskakyrkan.se

Camilla Lans, Diakon 100% Mobil: 073-773 89 25 camilla.lans@svenskakyrkan.se

Annalena Norberg, Stiftsdiakon SMS/video: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se

Härnösands stift

Malin Grönlund, Assistent i församlingsarbete Luleå Domkyrkoförsamling Telefon: 0920-26 49 39, 070-190 15 25 malin.gronlund@svenskakyrkan.se

Besöksadress: Universitetsbacken 1, Härnösand Postadress: Box 94, 871 22 Härnösand Johan S Wisser, präst 100% SMS: 0735-08 40 71 Skype: johanfs johan.s.wisser@svenskakyrkan.se Akar Holmgren, diakon 50% Tal/SMS: 0763-97 59 35 Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Karlstad stift

Box 186, 651 05 Karlstad Emmy Lindgren, prästkandidat emmy.lindgren@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Katarina Häggmark, Diakon, Skellefteå pastorat SMS: 072-722 40 25 BT:svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se Anna Yttergren, Präst i Piteå 50% & Skellefteå 50% Videosamtal/sms: 070-169 67 01 anna.yttergren@svenskakyrkan.se Tal: 0911-27 41 11 Carina Sehlström, Diakoniassistent 50%,Umeå pastorat SMS: 072-539 10 68 BT/Txt: svkteckensprakcarina@ectalk.se carina.sehlstrom@svenskakyrkan.se

Lunds stift Linköpings stift

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel 80% Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

22


...medarbetare...

Västerås stift

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet 25% Mobil: 0761-884 242 kerstin.dahl@live.se

Box 7, 721 03 Västerås Barbro Lilja Brattgård, Präst 50% Mobil: 070-288 68 21 Kyrkallén 23, 793 31 Leksand Skype: barlilja barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Skara stift

Box 173, 532 23 Skara Pia Renner, Stiftskonsulent 50% SMS: 070-910 17 66 pia.renner@svenskakyrkan.se

Åsa Grönberg, Stiftskonsulent 100% Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

Kontaktperson: Annica Timmerman annica.timmerman@svenskakyrkan.se

Växjö stift

Box 527, 351 06 Växjö

Lillemor Lindahl, Diakon Högalids församling Sjukskriven

Jessica Lindberg, Stiftskonsulent 75% Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se

Strängnäs stift

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Efter överenskommelse: Txt: 019-17 11 52 & BT: volontar.nikolai@sip.nu

Anita Hellöre, stiftskonsulent 75% SMS/MMS/video: 0709-105 874 Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Gun Carlzon, Stiftspedagog 100% Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se Pernilla Folebo, Stiftsdiakon 75% Mobil: 072-726 59 70 & Tel: 0152-234 93 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Procentangivelserna anger hur mycket respektive person arbetar inom Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet

Uppsala stift

Ing-Marie Lundberg, Präst SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 Bildtelefon: gavlepastorat@t-meeting.se Gävle pastorat, Box 1423, 801 38 GÄVLE Besöksadress: Forellplan 3, Gävle ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se Kristina Åkerman, Präst 40% Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 Tunabergskyrkan, Tunag 29, 753 37 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

Vill du samtala om livet och om tro?

Visby stift

- välkommen att kontakta någon

Väskinde prästgård 622 75 Visby

av oss i Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet.

Martina Åkeson Wollbo, Präst 10% Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

23


Ibland känns livet som en öken... Har du varit i en öken någon gång? Sand så

stödja varandra i dessa perioder. Att känna att man inte är ensam utan att det finns andra som också upplever samma saker kan göra livet lättare och vi kan få tips och råd eller bara mänsklig närhet som gör våra problem lättare att ta sig an. Och vill man inte gå till någon man känner, kan man vända sig till en präst, diakon, kurator eller psykolog för vägledning, stöd och hjälp.

långt ögat ser, torrt och hett och inga levande träd eller blommor. En plats man är glad för att kunna lämna. Många människor vet inte om att öknar är levande. Jag tänker inte först och främst på alla de små djur som bor under sanden, utan just på öknar som fenomen. En öken är aldrig statisk, det betyder att den inte ser ut på samma sätt hela tiden utan växlar utseende. Sanddynorna kan ändras utifrån vindar och flytta sig från en dag till en annan. Öknens gräns kan öka och breda ut sig men den kan också krympa åt andra hållet vid rätt vindriktning. Därför är öknar så förrädiska – de skiftar utseende hela tiden och gör det så svårt för människan att navigera genom.

I många av Bibelns berättelser skildras olika personers ökenvandringar, både de som fysiskt vandrar i öknen men också de som genomgår livskriser. Gemensamt för alla dessa är att de inte är ensamma, utan att Gud är med dem. Även om de inte tror det, känner det eller vet om det, har Gud ändå varit vid deras sida och beskyddat dem. Det är först efteråt som de inser att Gud var med dem. Så tror jag det är för oss också. Vi kanske inte känner att Gud är med oss, eller ens ser Gud, men ändå finns Gud med som en osynlig medvandrare vid vår sida som beskyddar och bär oss genom våra tunga perioder i livet.

Ibland känns livet som en öken. Alla vi

människor går igenom dagar, månader eller år där livet kan kännas meningslöst och tomt. Det känns som om vi inte riktigt hittar vägen fram eller ut från det som tynger oss. Ibland kan det vara stora frågor som jordens överlevnad, naturkatastrofer eller krig som gör att vi tappar tron på livet. Men det kan lika gärna vara avsaknaden av vänner eller kärlek i livet, sorger och sjukdom, arbetslöshet eller ensamhet som gör att vi upplever perioder i livet så tunga. Kanske vi inte ens orkar eller vill gå upp ur sängen vissa dagar?

Och öknen tar till sist slut. Det finns en

gräns där den slutar. Den gränsen är olika för oss alla – men den finns där. Ökenperioderna varar inte i evighet. Men det jobbiga är att vi inte vet när de tar slut; om en dag eller om ett år. Ökenpärlan i Frälsarkransen vill påminna oss om att det finns ett slut. Det vi upplever här och nu är inte allt, något nytt väntar dig. Du vet bara inte när. Så kämpa vidare, vi är många som vandrar med dig. Också Gud!

Finns det något botemedel så man kan slippa

att hamna i dessa livsöknar? Ett litet piller eller en metod som gör att vi aldrig någonsin mer upplever saknad, tomhet eller livskriser? Och det enkla svaret är ju Nej, så lätt är det inte. Däremot finns det människor runt om i vår stad och i vårt land som också går igenom samma sak. Du är inte ensam. Vi är många som kan hjälpa och

Kristina Åkerman, präst i Uppsala

24

Foto: Kristina Åkerman

Avsändare

Jessica Lindberg Växjö stift Box 527 351 06 Växjö


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.