Page 1

Nr 5 december 2016 - januari 2017

H채nder i H채nder i kyrkan kyrkan

Teckenspr책kigt arbete i Svenska kyrkan

Tema: K채rlek


Foto: Kristina Johansson/IKON

...Andakt...

Ett litet barn Foto: Alex & Martin /IKON

Nu börjar den tiden på året igen då vi påminns om det glada budskapet från Gud. Vår kärleksfulle himmelske fader sänder oss sin älskade son för att vi ska få veta att Gud finns nära oss och älskar oss oändligt mycket. Ett litet barn väcker vår kärlek och mjukar upp vårt hjärta. Här behövs inga försvar. Här kommunicerar Gud genom handling. Gud blir ett med mänskligheten i barnet Jesus och visar att Gud delar vårt liv i allt; glädjen och smärtan.

En översättning till teckenspråk av psalm 736

Advent och Jul kommer med ljus i mörkret.

Litet barn från Davids släkt- hans hus ska vinternatten förvandla till ljus. Barnet ska hjälpa oss tro, här nära oss ska barnet bo.

Här i Norden blir det extra tydligt. Det är mörkt ute, men i nästan varje fönster lyser julstjärnor och julljusstakar. ”Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.” står det i Johannesevangeliet i Bibeln. Detta är en sanning ifrån Gud. Hur mörkt det än blir i livet så finns det ett ljus i vårt inre som mörkret inte har makt över. I vårt djupaste inre finns sanningen om oss själva: Vi är högt älskade av Gud!

Barnet; han kommer från Gud, ska lära oss sin kärleks bud. Nu i advent; ja, än en gång jorden ska se änglasång.

Må Guds ljus lysa klart i era hjärtan!

Barnet ska hjälpa oss tro, här nära oss ska barnet bo. Nu i advent; känn glädje, tänd ljus Snart föds frälsaren från Davids hus.

Daniel Keber, präst, teckenspråkigt arbete, Strängnäs stift

Svensk Psalm 736 lite omskriven av mig, Daniel Keber (Originaltexten finns i psalmboken nr 736 skriven av Britt G Hallqvist 1966)

2


...Glimtar från stiften...

Foton: Anita Hellöre & Jessica Lindberg

Händer & fötter

Händer & fötter var temat på vår gemenskapshelg på Ädelfors folkhögskola utanför Vetlanda. Även i år kom ett gäng ungdomar från Strängnäs stift och var med på vår gemenskapshelg. Kul! Helgen innehöll lekar av olika slag, skattjakt med olika kluriga uppgifter att lösa i grupper, pilgrimsvandring ute eller inne, chokladbollsbakande, pärlande, andakter, god mat och trevligt sällskap. Vi avslutade helgen med att fira en fin gudstjänst som vi hade förberett tillsammans. Tack alla för en trevlig helg – hoppas vi ses nästa år igen! Jessica Lindberg Händer i kyrkan utges av: Samtliga Svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga verksamheter Ansvarig utgivare: Camilla Lans camilla.jansson@svenskakyrkan.se Material skickas till: handerikyrkan@svenskakyrkan.se Manusstopp: 1 januari 2017 Nästa nummer utkommer i månadsskiftet januari-februari Foto omslagsbild: Magnus Karlsson Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet 3


...Familjenytt...

Döpta

Foto: Privat

Vigda

Foto: Privat

Vigsel har ägt rum i Eslövs kyrka den 4 juni 2016 mellan Magnus Ljungstedt och Olga Vladimirova. Vigselpräst: Beata Sandell. Emma Lindgren mamma och Jimmy Lindgren pappa. Rebecka Lindgren storasyster till lillasyster Alice som döptes lördagen den 29 oktober 2016 i Ekhagens kyrka, Jönköping, av prästen Nina Palmgren med teckenspråkstolk.

Jubilar

Avlidna Harry Aron, Mora, avled den 21 juni 2016, i en ålder av 86 år. Ingvar Nord, Västerås, avled den 2 juli 2016, i en ålder av 89 år. Willy Thörn, Jönköping, avled den 5 september 2016, i en ålder av 79 år.

Foto: Johan Tell

Raissa och Yury Sharapo, Högseröd, avled den 7 oktober 2016. Raissa i en ålder av 56 år och Yury i en ålder av 55 år.

Har ert barn döpts eller konfirmerats? Har ni gift er? Har någon i er familj avlidit?

Uppvaktning av Lars Molin, tidigare kyrkvärd i dövkyrkan i Finspång, på hans 80-års dag. Skolkompisen Lars Björk (Norrköping), tidigare arbetskamrater från kyrkogården i St. Maria kyrka och församlingens personal uppvaktade Lars i samband med dövmässa på Mariagården i Finspång den 18 september.

Skicka gärna in material till Familjenyttsidan i Händer i kyrkan. Adressuppgift finns på sidan 2. 4


...Glimtar från stiften...

Foto: Privat

Museibesök & minnesgudstjänst

Deltagarna från Uppsala och Stockholm hade en trevlig dag tillsammans i Uppsala.

Fredagen den 4 november träffades döva från Uppsala och Stockholm för gemenskap och gudstjänst. Allt började på Gamla Uppsala museum. Där fick vi veta mer om vikingarnas tro och liv. Också området omkring Gamla Uppsala berättade guiden om. Av ungefär 3000 gravhögar finns bara cirka 300 kvar runt om, resten har blivit förstörda. Sedan fick vi smaka mjöd och shoppa i deras lilla affär.

Prästen tände ljus för varje månad och vi tänkte och mindes på alla som dött den månaden. Sedan fick vi alla gå fram och tända egna ljus för de personer som vi saknade och tänkte på. Predikan bestod av ett litet drama som

handlade om att Gud är nära oss och inte långt borta, och det spelar ingen roll hur man ber. Till exempel kan man ha en tom stol bredvid sig och tänka att Jesus sitter där och lyssnar på mina tankar, funderingar och böner. Vi samlade in 570 kronor till Dövas Afrikamission.

När alla var klara gick vi till Odinsborg

och åt en härlig måltid tillsammans. Huset såg ut som en blandning mellan en vikingaborg och trähus från Dalarna. Då vi var mätta åkte vi med buss till Tunabergskyrkan och firade Allahelgonagudstjänst.

Sedan fikade vi och umgicks innan bussen

åkte hem. Och det blev ett nytt äventyr innan den kunde starta. Vi önskar att vi får träffa varandra snart igen. Kristina Åkerman

Foto: Privat

I gudstjänsten tände vi minnesljus på altaret för de personer som dött under året.

5


...Reformationen...

Påven på unikt besök i Malmö Under gudstjänsten skrev Påven och Younan under ett dokument med fem löften: Första imperativet: Katoliker och Lutheraner bör alltid börja i enhetens perspektiv och inte i splittringen, för att stärka det gemensamma även om det är lättare att se och erfara skillnader.

Foto: Beata Sandell

Andra imperativet: Lutheraner och katoliker bör ständigt låta sig själva förändras genom mötet med andra och genom det ömsesidiga trosvittnesbördet. Tredje imperativet: Katoliker och Lutheraner bör på nytt förplikta sig till att söka synlig enhet, till att tillssammans utveckla närmare vad detta betyder i form av konkreta steg, och till att oupphörligt sträva mot detta innehåll.

Påven Franciscus och Lutherska världsförbundets president Munin Younan vinkade till alla på arenan.

Vi var en liten skara som samlades vid Hyllie station den 31 oktober för att gå över till Arenan. Alla hade kommit ihåg sina ID-kort så vi kom in. Det var tre spärrar där poliser kände på hela kroppen, våra väskor letades igenom och biljetterna kollades.

Fjärde imperativet: Lutheraner och katoliker bör gemensamt återupptäcka kraften i evangeliet om Jesus Kristus i vår tid.

Inne i Arenan hade vi bra platser längst nere

Femte imperativet: Katoliker och Lutheraner bör vittna tillsammans om Guds barmhärtighet genom att förkunna och tjäna världen.

på läktaren, första raden. Det gjorde att vi fick Påve Franciscus och Lutherska världsförbundets president Munin Younan på ett par meters avstånd när de vinkade från bilen som körde runt på Arenans golv!

Programmet var spännande: Gudstjänst från Lunds domkyrka på storskärm, artister som Malena Ernman och Samuel Ljungbladh. Många körer och Cirkus Cirkör. På Arenan blev det också vittnesbörd

från olika delar av världen, längst ut på varje korsarm stod representanter från fyra olika länder: Indien, Burundi, Colombia och Sydsudan/Kenya. Dessutom talade en biskop från Aleppo i Syrien.

Det var en fantastisk eftermiddag från 13

Foto: Beata Sandell

till 18 med jätteduktiga tolkar. Programmet hölls på engelska, några delar på spanska. Tolkarna fick översätta i flera led och det gjordes med stor finess och poetisk känsla. Det blev en fin start på 500-årsjubileumet av reformationen 1517 som vi fortsätter fira nästa år! Beata Sandell

Vi hade bra platser längst ner på läktaren. Påven åkte förbi bara ett par meter från oss! 6


Foto: Beata Sandell

Från

Konflikt

Till

Gemenskap

Foto: Andrea Kollman

...Reformationen...

fick vi i diskussionsgrupperna i uppgift att göra en kyrka av spaghetti och marshmallows! Varje grupp fick också göra en liten teater om ett exempel på en situation på hur vi kan samarbeta bättre ihop, om vad vi har gemensamt mellan katolska och lutherska kyrkan. Och att vi inte ska fokusera på olikheterna utan om hur vi kan samarbeta. Alla grupperna spelade upp olika situationer och ämnen. Vi hade även på festkvällen olika hattar och huvudbonader som rosett, slöja, pannlampa, keps och vanliga mössor.

Juni Sowell, Camilla Berlin och Sarah Ländell

åkte ner till Lund för ungdomsmötet där reformationsminnet 2017- året inleddes.

Vi mötte många andra ungdomar, från

Svenska kyrkan och katolska kyrkan. Vi i Svenska kyrkan tillhör den lutherska kyrkan. Vi diskuterade tillsammans utifrån en bok som heter ”Från konflikt till gemenskap” med underrubriken ”Gemensamt lutherskt-katolskt högtidlighållande av reformationsminnet 2017.” Bokens syfte är att visa vad katoliker och lutheraner har gemensamt, och inte fokusera på skillnaderna, för att främja vänskap.

I Malmö Arena deltog vi som var med på ungdomsmötet i processionen under musik, (intåg in på scenen). Vi övade hur vi skulle gå och vi tre döva bar ljus. De andra hade även tygfiskar och palmblad som de vajade med. Korset bars längst fram. Måndagen den 31 oktober kom påven till Lunds domkyrkan och hade ekumenisk mässa. Vi som satt i Malmö Arena kunde följa mässan på den stora bildskärmen i arenan.

Martin Luther (1483-1546), var en munk som

protesterade mot avlatsbreven, då han tyckte att det var fel. Han hittade även andra saker som han tyckte att kyrkan gjorde fel då det inte står om det i Bibeln. Han ville starta en diskussion om detta, men det ledde till att kyrkan delades katoliker och lutheraner. Det var mycket konflikter mellan dem och nu försöker vi tillsammans bli vänner igen. Boken tar även upp fem områden för att kyrkan ska bli mer ekumenisk, det vill säga samarbeta med varandra.

När påven kom till arenan, så var vi väldigt nära! Ungefär en meters avstånd bara. WOW! I bilen som han kom med, satt påven och Lutherska världsförbundets ledare, biskop Munib Younan. Camilla kände direkt igen Lutherska världsförbundets ledare, då han har besökt Örebro då Camilla jobbade hos Nikolai församling. Då hälsade Munib Younan på oss teckenspråkiga en kväll i Nikolai församlingshem. Camilla tyckte det var jätteroligt att se honom igen i arenan. Påven pratade på spanska så då visades talet på engelska på skärmen bakom honom.

LUTHERANER OCH KATOLIKER SKA:

1. Fokusera på vad vi har gemensamt 2. Låta sig förändras i mötet med den andra 3. Försöka bli en synlig enhet 4. Återupptäcka kraften i berättelsen (evangeliet) om Jesus 5. Tillsammans hjälpa människor och berätta om Gud

Bland höjdpunkterna under helgen för oss

var att få se påven på nära håll, vilket är ovanligt. Det var ju 37 år sedan sist en påve besökte Sverige och att han och Lutherska världsförbundets ledare skrev under på avtalet om samarbete framöver. Det var fantastiskt och stort!

Under ungdomsmötet delades vi in i olika

diskussionsgrupper som var blandat med både lutheraner och katoliker. Vi var tre döva och några hörande diskuterade tillsammans. Det blev intressanta diskussioner om hur vi tänker, vad vi har gemensamt och vad som skiljer oss åt. Vi frågade några saker, som t ex hur bikten fungerar, kvinnliga präster och om de ska tillåtas inom katolska kyrkan eller inte. Det var intressant att få veta hur de har det i sin kyrka. Inför festkvällen

Det var också roligt att träffa andra

ungdomar, nya människor och umgås med dem. Det var många som var nyfikna på teckenspråk, om döva och lyckades lära sig att teckna lite. Vi träffade också en ungdom som är en CODA (Children of Deaf Adult, barn till döva föräldrar), några som kunde handalfabetet och andra som inte kunde något alls, men lärde sig lite av oss. Camilla Berlin & Juni Sowell

7


...Anslagstavlan...

Välkommen att fira jul på Stiftsgården i Rättvik 23-26 december !

Foto: Juni Sowell

På Stiftsgården i Rättvik finns det volontärer. En av dessa är döv och heter Anna-Lena Zimmerklev. Hon kommer att finnas med på Stiftsgårdens julfirande. Det skulle vara så trevligt om några fler döva ville komma till gårdens julfirande.

Styrelsemöte

Se https://www.svenskakyrkan.se/stiftsgardenrattvik/jul-/-pask-/-midsommar

Tisdagen den 11 oktober 2016 hade

Teckenspråkig ung i kyrkan styrelsemöte. Deltog på mötet gjorde Juni Sowell, Camilla Berlin, Gunnel Kjellermo från Stockholm och Gun Carlzon. Camilla Lans kunde ej närvara pga förhinder.

Om du vill ha en folder och program skickat till dig per post eller via mail kontakta Barbro Lilja Brattgård Tel.076-940 80 65, eller maila: barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

På mötet beslutades bland annat att 300 000 kr skall läggas på läger under projekttiden! Vi ska också sprida kunskap om projektet och försöka synas mera utåt. Nästa styrelsemöte blir i februari 2017.

Ungdomsträffar Örebro

Bibelöversättningarna

Stockholm

som gjordes inom Svenska Bibelsällskapets projekt Bibeln på teckenspråk börjar nu läggas ut på YouTube.

Ungdomsträffar på torsdagar kl 18-20 i Nikolaikyrkans församlingshem! Datum: 8/12. Järfälla teckenspråkiga ungdomsklubb, JTUK träffas 10/12.

Sök på: Bibeln på teckenspråk

Andra platser

Kontakta teckenspråkigt arbete där du bor och fråga om de har ungdomsverksamhet.

Följ oss!

Tack för den här tiden som jag har fått vikariera som teckenpräst i Skara stift.

Nyfiken på hur projektet går, eller vill du delta på någon av våra kommande aktiviteter?

Tack för goda möten och samtal.

Kolla in på Facebook: Teckenspråkig ung i kyrkan

Nu går jag tillbaka till min vanliga prästtjänst i Lugnås-Ullervads pastorat utanför Mariestad.

Svenska kyrkan har svarat på tolkutredningens remiss

Hoppas vi ses i framtiden.

Läs mer här:

KRAM till ER ALLA /Ellinor

https://internwww.svenskakyrkan.se/default. aspx?id=1291095 8


...Glimtar från stiften...

Foto: Privat

Strängnäs stiftsfest!

Elva döva från Örebro deltog i Strängnäs stiftsfest i september.

Under hösten har Strängnäs stift firat

Teckenspråkstolkar fanns under gudstjänsten och vid utescenen. Utöver det fanns även olika seminarier man kunde delta på. Men tyvärr fanns inte teckenspråkstolkar på dessa.

stiftsfest tredje september. Alla församlingar i stiftet inbjöds att vara med och fira. Detta är också en möjlighet för de olika församlingarna att träffas och få veta vad de jobbar med. Strängnäs biskop Johan Dalman var på plats. Firandet hölls vid Strängnäs domkyrka.

11 döva åkte från Örebro, varav två unga. Vi

åkte buss tillsammans med andra personer från Örebros olika församlingar. Under dagen deltog vi på gudstjänst, åt lunch, tittade på sång och tal som teckenspråkstolkades på utescenen, samt kollade i olika tält där man kunde köpa begagnade böcker och kläder, hantverk mm.

Foto: Privat

Vi hittade en massa biblar i kyrkan på många olika språk. Vi trodde först att en bibel har ca 500 sidor, men vi hittade en svensk bibel med nästan 2000 sidor!

Foto: Juni Sowell

Träffar man kyrkans kändis (som biskopar är) så måste man passa på att fotas med dom! Här med Strängnäs stifts biskop Johan Dalman. Juni: Du älskar väl alla människor? Johan: Ja! Juni: Då vill jag ta ett foto med dig då vi gör ILY (I love you) -tecknet. Och så blev det!

När vi kom tillbaka till Örebro sent på eftermiddagen var alla trötta och nöjda. Juni Sowell

Biskopen Johan Dalman, Melker Selling, vår dövpräst Daniel Keber och Marianne Calén. Korset biskopen har är från år 1806! 9


...Glimtar från stiften...

FSDB:s pilgrimsvandring Vid Längbro kyrkan i Örebro stod vid 10-

tiden söndagen den 11 september uppemot 40 personer samlade för FSDB:s pilgrimsvandring. Åtta personer med dövblindhet tillsammans med personliga assistenter/ledsagare, tolkar samt några elever från Västanviks folkhögskola. Pilgrimsvandringen avslutade Dövblindas dag som firats under helgen.

Pilgrimsvandringen leddes av dövprästen Daniel Keber och diakonen Pernilla Folebo. Vandringen genomfördes på både teckenspråk och tal som även översattes till taktilt teckenspråk av tolkarna, så alla gavs möjlighet att hänga med oavsett om man hade tal eller teckenspråk som främsta kommunikationsspråk.

Några av deltagarna kollar på informationstavlan. Vi fick det andra ordet: Långsamhet Vi behöver inte stressa genom livet. ”Bli stilla inför Herren Gud, vänta på honom” Psalt 37:7. Låta den goda långsamhetens tempo få styra mitt liv. När vi fortsatte vandra på stigen dök en reporter från SVT upp med filmkamera.

Vi gick från Längbro kyrka till Nikolai

kyrkan där pilgrimsvandringen avslutades med en gudstjänst med nattvard. På vägen gavs sju nyckelord som är viktiga inom pilgrimsvandring. Samtidigt som vi vandrade i Örebro så pilgrimsvandrade även en grupp dövblinda i Spanien, samt en annan grupp med dövblindhet som skulle bestiga ett berg i Brasilien som kallas ”Sockertoppen”.

Vi kom fram till en park i Varberga och

stannade för lunch. Linda Eriksson berättade vad hon tänkt på kopplat till ordet långsamhet: När jag var i Rwanda med ett projekt för personer med dövblindhet så blev jag och svenskarna irriterade på hur folket i Rwanda behandlade tiden. De kom ofta sent till möten och maten var sen. När vi berättade det för dom så sa dom att man inte alls förlorar tid när man väntar. De sa att när man väntar, så får man EXTRA tid.

Vid Längbro kyrka välsignade en av deras präster, Per Rådehed, vandringen. En fotograf från NA var på plats och passade på att ta bilder. FSDB-ordförande Linda Eriksson delade ut nyckelringar med vit käpp med röda ränder som symboliserar dövblindhet till alla som deltog i vandringen. Innan vi började gå så fick vi första ordet: Frihet. Under första biten av vandringen skulle vi fundera på när vi känner oss fria och när vi känner oss begränsade. Vi gick genom Varbergaskogen och kom fram

till en stor informationstavla om bland annat vad som finns i skogen och vilka förbättringar som görs.Strax efter informationstavlan kom vi fram till en stor sten som deltagarna fick känna på. Där stannade vi och Daniel Keber frågade deltagarna när de känner sig fria och fick svaret: Lunch ute i naturen.

Lena Kung: När vi började gå så kände man

lukten av avgaser, cigarettrök som störde så det var skönt att komma in i skogen med naturliga dofter av jord och natur. Men i Ånnaboda där vi var igår så var det mer naturdofter och inget som störde. Där kände jag mig fri.

Under lunchen fick vi ett nytt ord: Delande. Delande handlar om att kunna både ge och ta emot. Det kan vara svårt. Några får svårt att ta emot saker för de fastnar i tacksamhetsskuld och tror att de måste betala tillbaka på något sätt. Andra får svårt att ge för att de vill äga saker själv. Men Guds vilja är att vi delar med oss av vårt överflöd. Det ger glädje att ge och det ger också

Theresia Lindberg: När jag dansar bugg och bara följer min partner samt skapar musik då känner jag mig fri och utan begränsningar. 10


...Glimtar från stiften...

Ett 40-tal personer deltog i FSDB:s pilgrimsvandring. Till hö: Theresia Lindberg inledde gudstjänsten med att spela nyckelharpa. glädje att ta emot utan att känna att man behöver betala tillbaka på något sätt.

har vinet i vid nattvarden, samt ett kors med Jesus korsfäst som finns avbildad på nattvardsoblaten. Under gudstjänsten fick vi även de tre sista orden.

Daniel Keber läste upp en hälsning från

Christer Nilsson, pensionerad pastor, som själv har dövblindhet sedan 35-års åldern och hade velat komma men inte kunde delta. Christer skrev i sin hälsning att han aldrig har känt sig tyngd av sin dövblindhet. Han var utbildad sjuksköterska som sedan blev pastor och har jobbat internationellt och suttit i styrelsen World federation of Deafblind. Delande för honom är att dela sin egen kunskap och sin kärlek med andra. Att andra människor ska se Guds kärlek i honom. Guds kärlek driver honom ut i tjänst för andra. Bekymmerslöshet innebär inte att strunta i allt och alla, skriver han. Istället får vi lita på Guds omsorg och kan lägga våra bekymmer och oro på Gud. Gud finns där vid vår sida och stöttar och bär oss genom de jobbigaste stunderna.

Tystnad - God tystnad nära Gud, vet aldrig ensam. Bekymmerslöshet - För att lösa problem kan man använda de tidigare nyckelorden. Andlighet - Kan vara svaret på hur man kan bli bekymmerslös. Själen får vila och får kraft från Gud.

Pilgrimsvandringen är slut, men vi fortsätter vandra i våra liv, och Gud vandrar med oss alla dagar fram till tidens slut (nu och för alltid.) Text & foto: Juni Sowell

Enkelhet - Vi behöver inte mycket för att leva. Bättre göra med kärlek än lyx.

Läs mer: SVT(med filmklipp): http://www.svt.se/nyheter/ lokalt/orebro/har-kanner-de-vagen

Theresia Lindberg inledde gudstjänsten med nyckelharpa, samtidigt som processionen gick längs med altargången. Under gudstjänsten fick vi delta i teckenspråkssång. Inför nattvarden så fick deltagarna med dövblindhet känna på kalken man

NA: http://na.se/nyheter/orebro/1.4277136dovblinda-pilgrimsvandrade-genom-orebro 11


...Intervju...

Eldsjälen Lennart Olsson

- Jag var också ordförande 1982-1986

Foto: Jessica Lindberg

innan jag fastnade på kassörstolen som jag nu har innehaft i 30 år. Vi letar efter en efterträdare med ljus och lykta men det är svårt då vi inte har yngre döva här i Kalmar. Det är ju ett mycket vanlig problem överallt. Mitt största uppdrag som ordförande var att vi tog på oss arrangemanget av Dövas Dag 20-22 september 1985. Det var mycket arbete, men samtidigt roligt att träffa så många som jag inte har sett på många år, en del ända sedan skoltiden i Örebro.

Carlstorp inköptes i slutet av 50-talet

och medlemmarna i trakten åkte till fritidsanläggningen så ofta det gick och under sommaren var det alltid mycket folk som övernattade på alla möjliga sätt då det endast fanns några få rum som man kunde hyra ut. Gästerna tältade, sov under bar himmel eller sov i bilarna.

Föreningsarbetet och Carlstorp är en stor del av mitt liv, berättar Lennart Olsson.

Lennart Olsson föddes i blekingska Hällevik utanför Sölvesborg som lillebror till Berit en vårvinterdag några år efter 2:a världskrigets slut. Pappa Henning var sjöman och mamma Lilly arbetade som telefonist.

Foto: Lillemor LIndahl

1955 flyttade Lennart till Lunds dövskola, men efter bara en månad bestämdes det att han skulle flyttas till Stureskolan i Örebro för han kunde höra och tala lite grann. De två sista åren gick han i Birgittaskolan då skolan var nybyggd. 1963 åkte han till Vänersborg för att utbilda sig till bagare. Efter de tre ordinarie utbildningsåren gick han 2 år till på vidareutbildning. Efter yrkesskolan stannade Lennart kvar i Vänersborg i några år innan han längtade tillbaka till sydligare nejder och hamnade i Kalmar 1971. Då var Ölandsbron inte färdigbyggd, utan man fick lov att åka med färjan till Färjestaden. Under sommaren var det flera färjelägen längs med kusten på båda sidorna, men Färjestaden var öppet året runt. Bron öppnades för trafik 30 september 1972.

Dövföreningens sommarstuga Carlstorp i Färjestaden.

- Jag tycker mycket om Carlstorp för det

Året därpå kom han in i styrelsen för Kalmar

finns alltid något att göra och för att jag tycker om att träffa människor. Jag får också en bra chans att träna upp mitt teckenspråk. Man mår bra av att vara på Carlstorp för jag vet att jag gör nytta

läns Dövas Förening som suppleant det år Lennart Åström var ordförande. Sedan blev han ledamot och några år senare avancerade han till vice ordförande. 12


...Intervju...

Foton: Lillemor Lindahl

På midsommardagen är det tradition att fira andakt på Carlstorp och kyrkkaffet består av jordgubbar och glass. Till hö: Lennart hjälper till vid en midsommardagsandakt. där. Jag såg stället växa och bli större med åren genom till- och nybygge för att möta behovet av övernattningsmöjligheter. Matsalen och köket blev också större och används flitigt hela året, även om det mesta händer under sommarhalvåret. Att fira midsommar på Carlstorp är ett begrepp för många döva som återkommer år efter år för de kan inte tänka sig en sommar utan öländska jordgubbar med glass. Det är härligt och mycket trevligt att Dövkyrkan i Växjö stift är med i en del av verksamheten på ett naturligt sätt.

föreningens ganska ansträngda ekonomi och medlemmarna beslöt att säga upp hyreskontrakten och satsa på Carlstorp istället. Idag lånar vi oftast lokal hos FSO inne i staden och det fungerar rätt så bra.

Innan vi avslutar intervjun frågade

Lennart blev tvungen att skola om sig till ett

annat yrke och fick jobb som fastighetskötare fram till pensionen för några år sedan. Vid sidan om arbetet var han också teckenspråkslärare i Kalmar och i (!) Borgholm en tid. Det var då det ”nya teckenspråket” användes, man följde svenskan när man tecknade, om ni minns? Men sedan när detta slopades och vi återgick till ”dövas teckenspråk” slutade han då hans kunskaper inte räckte till. Lennart var också med i SK Dafias styrelse innan klubben lades ned 1990.

undertecknad Lennart vad han hoppas på inom den närmaste framtiden för Kalmar Läns dövas förening? - Jag drömmer om att yngre döva upptäcker föreningen och Carlstorp och tar över föreningens verksamhet. Jag vet att ni finns och ni vet var vi finns.” Anita Hellöre

Eftersom Carlstorp inte är vinterbonat så

Foto: Jessica Lindberg

brukar föreningens medlemmar samlas i Kalmar under vinterhalvåret för att delta i möten, fester och sammankomster.

- Vi hade egna lokaler på några olika platser under alla år fram till 2000 då hyran belastade 13


Teckenspråkiga Mötesplatser Foto: Magnus Aronson/IKON

december - januari

Med reservation för ev. ändringar

Sönd 29/1 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Mässa Gemenskapsträff

Göteborgs stift Fred 2/12

Göteborg Brämaregårdens församlingshem 10-12 Öppen förskola, julpyssel

Onsd 7/12 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Lucia och julfest Julgröt 50 kr Torsd 8/12

Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Gudstjänst och julbord. Anmälan till Camilla om du inte redan köpt biljett till detta.

Västra Frölunda Åkerhus kl 11.00 Mässa och fikamys.

Fred 3/2

Göteborg Brämaregårdens församlingshem kl 10-12 Öppen förskola, fika

Sönd 5/2

Göteborg Repslagaregården 13.00 mässa och kyrkkaffe

Härnösands stift

Lörd 10/12 Falkenberg kl 14.00 julgudstjänst, kyrkkaffe och julklappsspel. Kontakta Camilla för mer information.

Lörd 10/12 Gullängets kyrka kl 14.00 Mässa och julgröt. Anmäl dig till Carina Berglind 0706-18 35 11 eller carina.berglind@svenskakyrkan. se senast 5/12.

Onsd 14/12 Uddevalla Bäve kyrkan kl 11.30 Gudstjänst och julmys. Fred 16/12

Månd 30/1

Sönd 18/12 Bosvedjans kyrka kl 11.00 Mässa och kyrkkaffe

Göteborg Brämaregårdens församlingshem kl 10-12 Öppen förskola, julavslutning

Fred 6/1 Domkyrkan kl 11.00 Högmässa Domprosten Tor Frylmark avskedpredikar. Teckenspråkstolkas! Kyrkkaffe.

Månd 26/12 Göteborg Repet kl 13.00 Julgudstjänst och kyrkkaffe

Onsd 11/1 Falkenberg HLDF lokalen Alegränd Sönd 22/1 Bosvedjans kyrka kl 11.00 Mässa 24 18.00-20.00 Tema och kyrkkaffe Torsd 19/1

Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Gudstjänst och soppa.

Fred 20/1

Brämaregårdens församlingshem kl 10-12 Öppen förskola, fika

Sönd 22/1

Göteborg Domkyrkan kl 11.00 Joanna Klösch prästvigs, anmälan till Camilla Lans senast 13/1

Onsd 25/1

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Onsd 25/1

Marielundskyrkan kl 11.00 Mässa och lunch. Anmäl dig till Johan S Wisser - se sid 23. Vi vill ha din anmälan senast 23/1.

Torsd 26/1

Domkyrkoförsamlingsgården kl 18.00 Samtal inför söndagens gudstjänst och fika

Sönd 29/1 Domkyrkan kl 11.00 Ekumenisk högmässa. Johan S Wisser är med. Teckenspråkstolkas! Kyrkkaffe. 14


...mötesplatser...

Hultsfred - samarbete med Växjö stift

Karlstads stift Fred 2/12

Fred 6/1 Hultsfreds församlingsgård kl 11.00 Grötfest

Säffle kyrka kl 15.15 Gudstjänst

Lörd 28/1

Sönd 4/12 Degerfors kyrka kl 12.30 Gudstjänst Fred 9/12 Karlskoga Kyrkans hus kl 11.00 Trivselträff

Se lokal annonsering i Finspångs församling, Linköpings domkyrkopastorat, Aspelands pastorat samt S:t Johannes församling i Norrköping.

Lörd 10/12 Arvika Trefaldighetsgården kl ? Gudstjänst Sönd 11/12 Karlstad Vikenkyrkan kl 13.00 Gudstjänst Fred 20/1

Luleå stift Piteå

Säffle kyrka kl 15.15 Mässa

Adventsfest lörd 3 dec kl 13.00 i Skellefteå i Sankt Olovsgården. Vi äter julgröt, julpysslar och har trevligt tillsammans. Innan vi åker hem berättar vi om Jesusbarnet i krubban och Julgodisets hemliga symbol. Vill du åka med från Öjebyn – Dövföreningens lokal kl 12.00, Piteå - Kyrkcenter kl 12.20 Anmäl dig senast 23 nov till Sofia Nilsson Soffe78@live.se

Sönd 22/1 Degerfors kyrka kl 12.30 Högmässa Fred 27/1

Hultsfreds församlingsgård kl 11.00-14.00 Lunch 40 kr Frälsarkransen - vad är det?

Karlskoga kl 11.00 Trivselträff

Lörd 28/1 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 13.00 Mässa Sönd 29/1 Karlstad Vikenkyrkan kl 13.00 Högmässa

Skellefteå

Adventsfest lörd 3 dec kl 13.00 i Sankt Olovsgården Vi äter julgröt, julpysslar och har trevligt Linköpings stift tillsammans. Innan vi åker hem berättar vi om Jesusbarnet i krubban och Julgodisets hemliga Finspång symbol. Torsd 1/12 Finspång Mariagården Teckenkafe´ Anmälan senast den 25 nov till lis-marie. kl 10.00-11.30. ronnblom@svenskakyrkan.se Onsd 7/12

Finspång Mariagården. Daglediga/ pensionär kl 13.30-15.30

Torsd 8/12

Finspång prästgården julträff kl 17-20 obs ej teckenkafe´.

Umeå

Teckenspråkig gudstjänst Sönd 18 dec kl 11.00 Umeå stads kyrka

Sönd 11/12 Finspång Hårstorps grupp- och omsorgsboende kl 14.30, Lucia andakt. Fika.

Trivselträffen Umeå stads kyrka, Marthasalen Torsdagar kl 13.00-15.00, jämn vecka Skrivtolkning och TSS

Onsd 13/12 Finspång Mariagården, kl 13.30 julklappsbyte, avslutning för terminen.

Övrig verksamhet 27 nov kl 12.30 Julpyssel och gröt på Församlingsgården

Torsd 14/12 Finspång Mariagården Teckenkafe´ 7 dec kl 17.00 Middag med vandring i Betlehem, Umeå stads kyrka kl 10.00-11.30 avslutning för terminen. 13 dec kl 18.00 Lucia på Strömbäck. Lörd 24/12 Finspång Mariagården julaftonsgröt/julsmörgås…. Luleå Sönd 27 nov kl 11.00 Gudstjänst Kl 12.00-15.00 Teckenspråkstolk i Örnäsets kyrka 2017 - Verksamheten startar v 4 onsdagen den 25 Torsdagsträffen kl 12.00 Örnäsgården januari. Infobladet delas ut i december månad. 24 nov Biljard på O´learys 1 dec Bo Nordin berättar 15


...mötesplatser... Andakter för boende på Dalen och Sparven: Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 15/12, 12/1, 2/2 Gråsparven-Lund fredagar kl 14:30: 16/12, 13/1, 3/2

8 dec Julbord/Avslutning 15 dec Julbord/Avslutning 5 jan Start vårterminen 12 jan Världen 2016 19 jan Samvaro 26 jan Samvaro

Skara stift Lunds stift Sönd 4/12

Kristianstad Heliga Trefaldighets- kyrkan kl 11.00 Teckenspråkstolkad gudstjänst, fika

Torsd 8/12

Helsingborg Elinebergskyrkan kl 12.00 Andakt med sopplunch

Sönd 4/12

Lidköping St Sigfrid kl 11.00 Mässa Kyrkkaffe

Lörd 17/12

Trollhättan Götalundens kyrka kl 14.00 Inför Krubban Kyrkkaffe

Sönd 18/12 Borås Hässleholmens kyrka kl 14.00 Inför krubban Kyrkkaffe

Tisd 13/12 Malmö Stadshusets restaurang Information från Svenska kyrkan i Floby pastorat LUCIA-firande med samkväm kl 18.00 OBS Anmälan till Svenske, Sönd 18/12 Grolanda kyrka kl 19.00 Gudstjänst – julmusik Malmö dövförening ”Mixx”kören. Teckenspråkstolkas Fred 16/12 Lund Helgeandskyrkan Julspel kl av Maria Jacov Börjesson. 16-18. Om det finns intresse ordnar Fred 6/1 Råda kyrka utanför Lidköping kl vi tolk till detta. Anmälan senast 13.00 Mässa Julfest med fika i 7/12 till Beata församlingshemmet. Sönd 25/12 Ängelholm Rebbelberga kyrka kl Anmälan till Barbro Lilja 9.00 Teckenspråkstolkad Julotta Brattgård 0709 -10 17 66 Månd 26/12 Lunds Domkyrka kl 14.00 Julgudstjänst med julteater, fika Fred 6/1

Hässleholms Stora kyrka kl 14.00 Julgudstjänst med fika

Onsd 25/1 Lund stiftskansliet: LUTHER- UTBILDNING Kerstin Dahl visar bilder och berättar från sin resa till Lutherland, Beata berättar om Luthersk tro och påverkan på samhället. Välj mellan kl 13.30- 16.00 eller kl 17.00-19.30. Dropin middag kl 15.30-17.30. Anmälan senast 18/1 till Beata sms 0709- 103053

Sönd 8/1

Borås Hässleholmens kyrka kl 11.00 Gudstjänst Julfest med Gröt och mackor.

Sönd 29/1

Skövde St. Johannes kyrka kl 11.00 Gudstjänst Kyrklunch Anmälningar till Barbro Lilja Brattgård 0709 -10 17 66

Tisd 31/1

Trollhättan Lextorpskyrkan kl 12.00 Gudstjänst, soppa, samtal

Konfirmander Varje tisdag med start 17/1 kl 16-18 i Kyrkans hus, Vänersborg

Månd 30/1 Lunds stiftskansli kl 15-17 Stockholms stift Referensgruppsmöte, öppet för alla. Anmälan senast 23/1 till Beata sms Sönd 11/12 Jakobsberg Maria kyrka Vasaväg 0709-103053 25 kl 11.00 Mässa med Julspel Teckenspråkstolkar Torsd 9/2 Helsingborg Elinebergskyrkan kl Kyrkfika 12.00 Andakt med sopplunch Lörd 11/2

Lund Helgeandskyrkan Familjeträff kl 10 fika kl 10.30-11.50 Christina Ahnfeldt föreläser om ”Kan man hitta evangelium i trädgården?” kl 12 Gudstjänst kl 12.30 Lunch. Anmälan senast 5/12 16

Sönd 18/12

Jakobsberg Maria kyrka kl 11.00 Adventsmässa ” I väntans tider” Taltolkning Efteråt Julbord och aktiviteter för barnen Kostnad: vuxen 150 kr, barn från 6 – 12 år 75 kr, under 6 år gratis. Anmälan: sätt


...mötesplatser... in betalning på postgiro 100524-8 Kontaktpersoner Gun Carlzon eller Daniel Keber märk Tsp Jul+namn på alla ätande, Luther & Bibelträffar i Nikolai prästgård i Örebro kostallergier. Senast den 5/12 ska Torsdagar kl 13.00-15.00 19/1, 9/2, 2/3 och 23/3. anmälan göras. Vi träffas och lär känna vem Luther var och vad Sönd 29/1 Högalids kyrka, Högalids kyrkväg han tyckte om Bibeln. Kontaktperson Daniel Keber 11 kl 11.00 Mässa på ett annorlunda sätt Kyrkfika Teckenspråkstolkad

Uppsala stift

Träffpunkt Pilträdet Månd 5/12, 16/1, 6/2 Kungsholmen Pilträdets servicehus, kl 15-16 samtal och gemenskap kring kaffebordet

Uppsala

Tisd 6/12 Uppsala kyrkans lokal i Gränby centrum kl 14.00 Gemenskapsträff julavslutning

Kreativ träff Månd 13/2 Jakobsberg Maria kyrka kl 10-15 Välkommen till kreativ gemenskap. Lunch, fika och material – 70kr

Fred 16/12

Barn- ungdom- och familjeaktiviteter: Onsd kl 9.30-15 vt-start 11/1 Jakobsberg Maria kyrka, Vasaväg 25, Öppna förskolan Lörd 28/1 kl 11-15 Familjedag

Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Gudstjänst med julbord efteråt Kostnad julbord 100:- Anmälan senast 6:e dec.

Fred 27/1 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Gävle

Tema och program för Öppen förskola, Familjedagar: kontakta Helene Brolund 0707176072/sms, Alice Kloch 0727312859/sms

Onsd 7/12 Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl 12.30 Mässa och sopplunch i Kyrkans hus. Torsd 8/12

Strängnäs stift Teckenspråkig Gudstjänst i Eskilstuna Tisd 17/1 i Fors församlingshem kl 11.00 och därefter lunch Obs! 50 kr Du som vill åka med från Örebro anmäl dig till Gun Carlzon se sid 22 Kostnad 50 kr för resa

Gävle Staffans kyrka kl 10.00 Julspel för förskolor

Torsd 15/12 Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl 9.00 Julspel för förskolor Tisd 20/12

Sopplunch i Nikolai prästgård Örebro Torsd kl 12.00-13.00 Soppa, smörgås, kaffe och kaka 50 kr Teckenspråkig personal finns på plats Start i januari Kontaktperson Daniel Keber

Gävle Äldreboendet Forellen kl 14.00 Gudstjänst och julkaffe

Onsd 21/12 Gävle Kyrkans hus kl 11.30 Gemenskapsträff med julgröts- lunch

Teckenspråkig konfirmandgrupp i Nikolai församlingshem Örebro Torsd 12/1, 26/1, 9/2 kl 16.00-18.00. Kontaktperson Daniel Keber

Onsd 11/1 Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl 12.30 Mässa och sopplunch i Kyrkans hus. Guidning av utställ- ning om barnfattigdom ”Se till mig som liten” kl 15.00 i Heliga Trefal- dighets kyrka

Sinneshögmässa/gudstjänst med nattvard på svenska & teckenspråk parallellt i S:t Nicolai kyrka i Örebro Sönd 29/1 kl 11 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr

Tisd 17/1 Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl 18.30 Förbönsgudstjänst och kvällssmörgås

Gudstjänst på teckenspråk/svenska parallellt för små och stora i Knista församling i Mullhyttan Sönd 12/2 kl 15 fika före gudstjänsten kl 16 gudstjänst

Tisd 31/1 Gävle Äldreboendet Forellplan kl 14.00 Gudstjänst och eftermiddags- kaffe

Turkoston i Örebro Om du vill vara med och teckna psalmer & sånger i teckenspråkig gudstjänst 17


...Mötesplatser...

Hudiksvall

Växjö stift

Sönd 27/11 Hudiksvall Jakobs kyrka kl.11.00 Gudstjänst och adventskaffe i för samlingsgården.

Sönd 4/12 Svenarums församlingshem kl 13.00 Adventsgudstjänst Julgröt och skinksmörgås 20 kr. Erik Dreier

Visby stift

Tisd 6/12

Månd 26/12 Josefs kapell kl 13.00 Visuell mässa, kyrkkaffe

Nässjö Mariagården kl 11.00- 14.30 Vardagsträff med julspel Lunch 50 kr Anmälan senast 29/11

Månd 12/12 Vissefjärda kl 11.00-14.30 Vardagsträff med julspel Lunch 50 kr Anmälan senast 8/12

Västerås stift Sönd 4/12 Rättvik Stiftsgården kl 11-17. Julgudstjänst och julfest. Åsa, Barbro

Sönd 18/12

Fred 13/1 Köping St Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff Soppa. Åsa

Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Adventsgudstjänst Julgröt och skinksmörgås 20 kr

Sönd 15/1 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Onsd 18/1 Mora Andreasgården kl 11.30 Gemenskapsträff Soppa. Åsa

Sönd 22/1 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Torsd 19/1 Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe och smörgås. Åsa

Månd 23/1

Torsd 2/2 Leksand St Persgården kl 18.00 Vi äter en lättare måltid och har ett program. Åsa

Madesjö Prästgården kl 11.00- 14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan senast 20/1

Hultsfred - se Linköpings stift

Fred 3/2 Köping St Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff Soppa. Åsa

Anmälan till aktviteter görs till Jessica eller Anita se kontaktuppgifter på sid 22

Vänner

Relation

Teckenspråk

Närhet

Omtanke

Gud Respekt

Kärlek Naturen Förälskelse

Dövföreningen

Tro Samtal Gemenskap Vardagshjälte Längtan Blommor Glädje Trygghet Djur Saknad Kram Trofast Jesus Familj Värme Älska Förlåt Barn Hopp

Livet Tid

18

Foto: Jessica Lindberg

Ensamhet


...Mötesplatser på nätet...

Följ oss gärna på nätet Hemsidor

Växjö stift: www.svenskakyrkan.se/vaxjostift Verksamhet - Dövkyrkan

Göteborgs stift: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift Minoritetsspråk - Teckenspråk

Nationell nivå: www.svenskakyrkan.se Teckenspråk i övre vänstra hörnet

Härnösands stift: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/ teckensprak

Bloggar

Karlstads stift: www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift

Växjö stift: www.kyrkteckenivaxjostift.blogspot.se

Stockholms stifts diakoniprojekt: www.teckensprakigdiakoni.blogspot.com

Uppsala stift: https://blogg.svenskakyrkan.se/ teckensprakuppsalastift/

Linköpings stift: www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift Det här gör Linköpings stift – Minoritetsspråk – Teckenspråkigt arbete

Facebook

Göteborgs stift: Svenska kyrkans teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift

Finspångs församling: www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan

Härnösands stift: Teckenspråkig verksamhet i Härnösands stift

Luleå stift: www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak

Järfälla församling: www.facebook.com/teckenjarfalla www.facebook.com/lillemor.lindahl

Lunds stift: www.svenskakyrkan.se/lundsstift Det här gör vi i Lunds stift - Teckenspråk och hörselfrågor

Lunds stift: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift

Lunds domkyrkoförsamling: www.lundsdomkyrka.se Teckenspråk i övre högra hörnet

Luleå stift: Teckenspråk Luleå stift (öppen grupp) Skara stift: Teckenspråkigt arbete ”dövkyrkan” SKARA stift Skara stift, Svenska kyrkan (stiftets sida)

Skara stift: www.svenskakyrkan.se/skarastift Teckenspråkig verksamhet

Strängnäs stift: Svenska kyrkans Teckenspråkiga Arbete i Strängnäs stift

Stockholms stift: www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Uppsala stift: Teckenspråk i Svenska kyrkan Uppsala stift

Järfälla församling: www.jarfallaforsamling.se Strängnäs stift: www.strangnasstift.se En flerspråkig kyrka Teckenspråk

Växjö stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Växjö stift Teckenspråkig kyrka Växjö stift Teckenspråkig verksamhet Växjö stift (grupp)

Uppsala stift: www.svenskakyrkan.se/uppsalastift På andra språk - Teckenspråk

Teckenspråkig ung i kyrkan: Teckenspråkig ung i kyrkan

Gottsunda församling: www.svenskakyrkan.se/ gottsunda  Teckenspråkig verksamhet

Instagram

Göteborgs stift: svktspigbg Härnösands stift: infotecken Järfälla församling: teckenjarfalla tspdiakonilillin Uppsala stift: teckenuppsalastift Teckenspråkig ung i kyrkan: tspungikyrkan

Svenska kyrkan i Gävle: www.svenskakyrkan.se/gavle - Kyrka på Teckenspråk Visby stift: www.svenskakyrkan.se/visbystift Västerås stift: www.svenskakyrkan.se/vasterasstift 19


Foto: IEWG

...Glimtar från världen...

Deltagare från Svenska kyrkan. Gunnel Kjellermo, Juni Sowell, Camilla Berlin, Barbro Lilja Brattgård, Lillemor Lindahl, Sofie Strid och Åsa Grönberg.

IEWG i Budapest IEWG = The International Ecumenic Working Group är en internationell ekumenisk arbetsgrupp från olika kyrkor hade en konferensvecka I Budapest, Ungern. Denna gång var temat dövblindhet med fokus på Usher Syndrom typ 1.

Samarbetet i styrelsen har fungerat bra under året. Ordföranden Terje Johnsen, Norge har avgått och ersatts av Roar Bredvei, döveprost i Norge, chef över prästerna i Norge. Vice ordförande är Barbro Lilja Brattgård och sekreterare är Christina Ebbesen, Danmark. Övriga ledamöter är: Hendrik Korthaus, präst Tyskland Tuula Mertanen, döv diakon Finland. Englands plats i styrelsen är tillfälligt vakant.

Personer från olika dövkyrkor i världen

träffades och utbytte erfarenheter. Camilla och Juni från projektet Teckenspråkig ung i kyrkan åkte ner och var med på konferensen. Vi fick lära oss om dövblindhet, vad som är bra att tänka på beträffande ljus, avstånd och klädsel när man träffar personer med dövblindhet och prova på ledsagning. Det viktigaste vi tog med oss därifrån gällande dövblindhet var att man ska våga ta reda på vad och hur den dövblinda personen vill ha det, så bemötandet blir så bra som möjligt.

IEWG kommer att, förhoppningsvis före jul, bli en norsk organisation. Norge har de personella resurserna för att sköta ekonomin och webbplatsen. Alla beslut som gäller IEWG kommer även fortsättningsvis ligga hos styrelsen.

Styrelsen kommer att träffas i Wiesbaden

Annat vi gjort är att ta reda på hur

i februari 2017 för att börja planera för nästa konferens 2018 som ska äga rum där. Konferensen kommer att genomföras tillsammans med DAFEG, den tyska organisationen för kyrkligt arbete bland döva och personer med hörselskada. Barbro Lilja Brattgård

ungdomsverksamheterna ser ut i andra länder. Det som märktes var att flera länder har samma situation som vi här i Sverige, att ungdomsverksamhet inte finns efter konfirmationstiden. Så att ungdomarna inte har något att stanna kvar i.

I Norge har det blivit bättre, de har anställda

som enbart jobbar med ungdomsverksamhet och de har upptäckt att läger är mycket viktig för ungdomsverksamheten. I Norge går många döva ungdomar integrerat, så socialt sett och för identiteten så har lägren blivit viktiga. Utöver läger har de regelbundet lokala verksamheter. Juni Sowell & Camilla Berlin 20


...Glimtar från stiften...

”Kärleken till livet” Livet har så mycket att erbjuda dig och mig så mycket vackert

på vintern snöbollar kälke, pulka, skidor glada barn jultomte, julklappar

på hösten solens strålar bakom två trädstammar grandoft i skogen lingonris trattkantareller

varje årstid har sin charm öppna dina ögon se allt det vackra och du kommer att förstå livets mening

på våren trädens späda knoppar snödroppar, krokus, vitsippor ljusare dagar gräset blir grönt

Ewa-Helen Rydmark

21

Foto: Kristina Strand Larsson/IKON

på sommaren solen värmer bad i sjöar och hav barfotaspring smörblommor, blåklint, hundkex lata dagar


Foto: Magnus Aronson

...medarbetare...

Ing-Marie

Kristina

Uppsala stift

Ellinor

Daniel

Gun C

Ing-Marie Lundberg, Stiftskonsulent SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 BT: uppsalastift@t-meeting.se & Fax: 026-170402 Gävle pastorat, Box 1423, 801 38 GÄVLE Besöksadress: Kaplansg 1, Gävle ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se Kristina Åkerman, Präst Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 Tunabergskyrkan, Tunag 29, 753 37 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

Agneta

Juni

Margareta

Antonio

Kenth Björk, Handläggare flerspråkighetsfrågor kenth.bjork@svenskakyrkan.se Antonio Silano, Pedagog Mobil: 070-256 55 18 Mariagården, Box 22, 612 21 Finspång antonio.silano@svenskakyrkan.se

Västerås stift Box 7, 721 03 Västerås Åsa Grönberg, Stiftskonsulent Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Skara stift Box 173, 532 23 Skara

Karlstad stift Box 186, 651 05 Karlstad Barbro Lilja Brattgård, Präst, Tj-ledig feb-dec 2016 Stefan Nordenson, Präst barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se Mobil: 0727-345 436 stefan.nordenson@svenskakyrkan.se Ellinor Carlberg Mehrén, vik präst feb-dec 2016 Tel: 0511-262 22 & Mobil: 0709-101 766 Växjö stift Box 527, 351 06 Växjö ellinor.mehren@svenskakyrkan.se Jessica Lindberg, Stiftskonsulent Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Strängnäs stift Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se Txt: 019-17 11 52 & BT: volontar.nikolai@sip.nu Skype: jessica.lindberg5 Pernilla Folebo, Stiftsdiakon, Tj-ledig till 17-08-22 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se Daniel Keber, Stiftspräst Mobil: 070-340 59 87 & Tel: 0152-234 90 daniel.keber@svenskakyrkan.se Gun Carlzon, Stiftspedagog Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se Agneta Wisser, diakonvikarie Mobil: 072-726 59 70 agneta.wisser@svenskakyrkan.se

Linköpings stift

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Kenth

Åsa

Stefan

Jessica

Anita Hellöre, stiftskonsulent SMS/MMS/video: 0709-105 874 Bildtelefon: 0406146992@t-meeting.se Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Göteborgs stift Dövkyrkan i Göteborgs stift, Masthuggs församling, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5 Emma Jacobsson, Präst Mobil: 073-773 88 54 emma.jacobsson@svenskakyrkan.se

Anita 22

Camilla L

Gun B

Beata

Kerstin


...medarbetare...

Martina

Gunnel

Helené

Emma

Lillemor

Annalena

Lis-Marie

Katarina

Carina

Gun Bothén, Diakoniassistent Mobil: 073-773 89 30 gun.bothen@svenskakyrkan.se

Lis-Marie Rönnblom, Diakon Skellefteå pastorat Txt: 0910-77 66 71 & SMS: 072-206 31 51 lis-marie.ronnblom@svenskakyrkan.se

Camilla Lans, Diakon Mobil: 073-773 89 25 Bildtelefon: 0406340578@t-meeting.se camilla.jansson@svenskakyrkan.se

Anna Yttergren, Präst Piteå Tj-ledig för teckenspråksstudier, åter sommaren -17 Katarina Häggmark, Diakon Skellefteå pastorat (Projekt 2015-2017) SMS: 072-722 40 25 BT:svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se

Lunds stift

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

Carina Evefors, Diakoniassistent Umeå pastorat SMS: 072-539 10 68 BT/Txt: svkteckensprakcarina@ectalk.se carina.evefors@svenskakyrkan.se

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet Mobil: 0761-884 242 kerstin.dahl@live.se

Johanna Forsgärde, Präst Umeå pastorat BT: svkteckensprakjohanna@ectalk.se SMS: 072-539 10 57 Telefon: 090-200 26 07 johanna.forsgarde@svenskakyrkan.se

Visby stift Väskinde prästgård 622 75 Visby Martina Åkeson Wollbo, Präst Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

Härnösands stift

Johan S Wisser, präst SMS: 0735-08 40 71 BT: johan.selin@sip.omnitor.se Skype: johanfs johan.s.wisser@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

Gunnel Kjellermo, Präst Taltel/sms: 0702-164 002 gunnel.kjellermo@svenskakyrkan.se

Akar Holmgren, diakon Tal/SMS: 0763-97 59 35 BT: akar.holmgren@ectalk.se Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Helené Brolund, Församlingsassistent Sms: 0707-176 072 helene.brolund@svenskakyrkan.se Alice Kloch, Pedagog Sms: 0727-321 859 alice.kloch@svenskakyrkan.se

Teckenspråkig ung i kyrkan Juni Sowell, projektledare Mobil: 0730-585 736 juni.sowell@svenskakyrkan.se Camilla Berlin, projektmedarbetare Mobil: 070-348 37 08 camilla.berlin@svenskakyrkan.se

Lillemor Lindahl, Diakon, T o m 2016-12-31 Taltel: 08-580 218 66 & SMS: 070-885 61 08 Skype: lillemor.lindahl1 lillemor.lindahl@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Annalena Norberg, Stiftsdiakon Bildtelefon: 0406340751@t-meeting.se Txt: 0406340751 & SMS: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se Alice 23

Camilla B

Johanna

Johan

Akar


Foto: Jessica Lindberg

De tre vise männen gestaltade vid ett julspel i Nässjö kyrka.

De tre vise männen - vilka var de? Vi alla har sett de olika berättelser om de tre

Guld: Var en eftertraktad metall som

vise männen som kom från Österlandet. De bar med sig gåvor till det nyfödde barnet i Betlehem under trettondagshelgen. I andra länder kallas dagen för Tre konungarnas dag, Stjärntydardagen eller Tre kungars dag.

användes som betalningsmedel. Eftersom metallen är beständig blank, mjuk (i jämförelse med andra metaller) och oföränderlig har olika folkgrupper i alla tider gjort smycken av den.

Rökelse: Det används i många olika religioner

Det står ingenstans i Bibeln om vilka de var,

och symboliserar böner som stiger upp till Gud. Man kan använda olika sorters pulver, träslag och blandningar i rökelsekaret eller rulla dem till långsmala pinnar och tända dem.

vad de hette eller vad de var heller. Det vi vet har vi fått fram ur andra berättelser från andra länder. Om man vill plocka ur de viktigaste delarna så kan vi se att de var stjärntydare av ädla härkomster som ville hylla det nyfödda barnet som en kung. De hette Kaspar, Melchior och Balthazar och var från Tarsien, Arabien och från Etiopien. I andra berättelser hette de helt annat och var av olika härkomst. Det var också olika antal som till exempel 9 eller 12 personer som vandrade i öknen.

Myrra: Trädets bark används och dess kåda doftar starkt. Den används till att bränna med, blandas i salvor eller i balsameringskonsten. Det är ett träd fullt med taggar och växer ganska sparsamt i de torra delarna i Asien och Afrika. Anita Hellöre

Det berättas också att dessa tre symboliserar de tre kända världsdelar medan i andra berättelser påstås det att de representerar de tre olika åldrar; barndom, vuxendom och ålderdom. Dessa män överlämnade de mest dyrbara gåvor på den tiden, guld, rökelse och myrra till de nyblivna föräldrarna. 24

Profile for Växjö stift

Händer i kyrkan nr 5 2016  

Händer i kyrkan nr 5 2016