Page 8

8 ajassa kartalla luotain näkymä media

PETRI HUHTINEN

European Youth Parliament on antanut Iida Lylylle kielitaidon ja varmuuden siirtyä opiskeluiden jälkeen töihin ulkomaille.

Euroopan yhdistäjät NUORET Vankka kielitaito ja rajat ylittäviä ystävyyssuhteita. Euroopan nuorten

parlamentti on muutakin kuin puvut päällä tehtävää pikkupolitikointia. EN OLE jännittänyt esiintymistä enää pitkään aikaan. En edes vieraalla kielellä, kertoo tamperelainen Iida Lyly, 22. Lyly ei ole hakenut esiintymisvarmuutta kursseilta, vaan Euroopan nuorten parlamentista. European Youth Parliamentin, eli EYP:n, tavoite on yksinkertainen: kouluttaa ja opettaa nuoria eurooppalaisia toimimaan yhdessä, löytämään ratkaisuja yhteisiin ongelmiin ja tuomaan Euroopan unioni tutuksi tulevaisuuden vaikuttajille. Tuhannet suomalaisjäsenet ovat kiertäneet Eurooppaa istunnoissa, koulutuksissa ja muissa tapahtumissa. Viime vuosina EYP:n toimintaan osallistuvien nuorten määrä on kasvanut tasaisesti. Euroopassa jäseniä on yli 30 000, joista suomalaisia on 1 400. LYLY LÖYSI tiensä EYP:n riveihin 5 vuotta sitten Tampereelta. Sammon keskuslukion oppilaille tarjottiin viikonlopun mittaista leiriä, jonka palkintona oli kurssimerkintä. Lylylle helpon kurssimerkinnän hankkiminen venyi huomaamatta viiden vuoden mittaiseksi.

MIKÄ?

European Youth Parliament ○○Perustettu Ranskassa vuonna 1987. ○○Toiminut Suomessa 15 vuotta. ○○Paikallisjärjestöt Tampereella, Turussa, Helsingissä, Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.

– EYP:n tarkoitus on tuoda EU:ta lähemmäs nuoria. Järjestämme esimerkiksi parlamenttisimulaatioita kouluissa ja kerromme mikä EU on ja mitä siellä tehdään. Mielestäni teemme tärkeää työtä, kun tilanne maailmalla on tällä hetkellä mikä on. EYP ON tuonut myös Siina Matihaldia, 19, lähemmäs Euroopan ja koko maailman tilannetta. – Kiinnostus EU:n asioihin on oikeastaan herännyt vasta matkan varrella. EYP ei tar-

joa apua pelkästään EU:n ja sen toiminnan hahmottamiseen, vaan siellä oppii myös yleisistä tärkeistä aiheista, kuten lainsäädännöstä. Näin EYP toimii: lukioista ja ammattikouluista valitaan vapaaehtoisia osallistumaan yleensä viikonlopun kestävään alueistuntoon. Alueistuntoon nuoret osallistuvat delegaatioina, eli 1–4 henkilön ryhmissä. Nämä delegaatiot jaetaan istunnossa komiteoihin. Komiteoissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, joista osa on EU-sidonnaisia, osa Eurooppaa koskevia ja osa maailmanpoliittisia. Kaikki komiteat antavat annetuista aiheista ratkaisuehdotuksia, joita käydään yhdessä läpi viikonlopun päätteeksi yleisistunnossa. Alueistunnoista on mahdollisuus päästä kansallisiin istuntoihin ja sitä kautta eteenpäin kansainvälisiin. Vuosittain eri puolilla Eurooppaa järjestetään lähes 600 tapahtumaa. LYLY ON edennyt nuorisoparlamentin tikapuilla yhdistyksen varapresidentiksi, kun

taas Matihaldi toimii Tampereen paikallisjärjestön tapahtumavastaavana. Molempien tavoitteena on vielä joskus päästä kansainvälisiin tehtäviin, töihin joko EU:lle tai suurlähetystöön. Sitä ennen tehtävää riittää kotimaassa. – Nuoret äänestävät nykyään vähän. Toivoisin, että heidät saataisiin ymmärtämään, että jo yhdellä äänellä voi vaikuttaa, kertoo Lyly. Entä onko EYP-toimintaan osallistuvilla nuorilla tosiaan mahdollisuuksia vaikuttaa EU-tasolla asti? Lyly vastaa kysymykseen poliitikon elkein. – Olemme poliittisesti sitoutumaton järjestö, joten emme voi ottaa suoraan kantaa asioihin. Sen sijaan voimme tarjota nuorten näkökulmaa ongelmien ratkaisuun. Kansainvälisistä istunnoista lähetetään Euroopan unionin komissiolle päätöslausunnot, mutta mitään suoranaista vaikutusta päätöksillämme ei ole.

Lisa Kärnä

Utain 9/2016  
Utain 9/2016  

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti

Advertisement