TON 110, OKT 2023

Page 1

MAGAZINE VOOR MENSEN DIE WERKEN IN TRANSPORT EN LOGISTIEK

Miguel vervoert

“Je moet je hoofd erbij houden”

45 duizend liter brandstof Motorcross-kampioen wil ook in zijn truck altijd doorrrr

Kevin

Columnist Erik

zwaait af: volg jij hem op? TONMAGAZINE.NL 110 ∫ 10 ∫ 23


TON 110 10-23 ¬ p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER Veilig werken zonder jagen en jachten

Big Shot

King of the Road?

Ik doe de deur van het slot en haal het alarm eraf. Loop naar mijn kantoor, zet de computer aan en maak vervolgens vijf liter koffie. Ja, zo ziet mijn ochtendritueel er tegenwoordig uit. Geen ladingen vastzetten in de truck maar vragen beantwoorden van kids die tas, etui of sleutels kwijt zijn. Geen gemopper aanhoren van een heftruckchauffeur maar schreeuwende tieners sussen die hun gelijk proberen te halen. Ik ben fulltime conciërge.

Erik Pathuis (42) uit Winschoten was vrachtwagenchauffeur bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela. Hij werkt nu als conciërge op het ROC Menso Alting Groningen.

26

Bestuurders in gesprek over pensioen Cao-vraag

37

TVM-award

38

Agenda Strip

40 41

Beeldverhaal Hubbel Puzzel

Word onze n jij ieu colum we nist? 36

42

50

Adressen en colofon

Dit is mijn laatste column voor TON. Ik mocht het ruim zes jaar doen. Met veel plezier! Ook de reacties online of onderweg kon ik altijd zeer waarderen. Heb hierdoor veel leuke gesprekken mogen hebben. Bedankt daarvoor. Als ik iemand trouwens moet bedanken, zijn het wel de gebroeders De Boer. Zij gaven mij de ruimte om nieuwe dingen te proberen.

pagina

20

23

Het sleutelteam van Zijderlaan

Alle mooie reisjes vallen in het niet bij één rit. Mijn meest memorabele rit ooit. Ik heb mijn broer naar zijn laatste rustplaats gebracht in zijn eigen DAF Super Space Cab. Dat was kippenvel tot op het bot, natuurlijk.

T'is al kloar!

15

Oerend hard over ruig terrein

Mijn laatste rit als beroepschauffeur reed ik deze zomer samen met mijn dochter Rashella. We vertrokken om vijf uur richting Visbek. Gezellig kletsend. Herinneringen ophalend aan 23 jaar chauffeur zijn. Over de bijzondere plekken bijvoorbeeld die ik heb bevoorraad: dierentuinen, voetbalstadions, paleizen en ondergrondse leverplaatsen. Of mijn grootste hobby: invallen voor de vaste chauffeur op Amsterdam. Bij theater de Kleine Komedie erin, over het Rusland, aan het einde rechts en dan achteruit de Oude Doelenstraat in om te lossen op Oudezijds Achterburgwal. Puzzelen voor gevorderden!

Na de laatste rit komen Rashella en ik terug op de zaak. Ik pak mijn spullen bij elkaar. Ook het bordje ‘Big Shot’ van broer Hilko dat al 21 jaar meerijdt, gaat definitief in de tas.

12

Weermannen op de weg

TON-panel

4

51

32


TON 110 10-23 ¬ p 3

CODE ROOD

15

De weg op met extreem weer? Johan, Rob, Thijs, Gertjan en Henri navigeren op hun ervaring en zijn hun eigen buienradar.

PENSIOENPRAAT TUSSEN BESTUURDERS

32

Vlogger en chauffeur Martijn Kuipers praat met bestuurder Kees Scheepens over een potje voor later. “Vaak komen mensen vrolijker terug van een gesprek met de pensioenconsulent.”

JAKKEREN EN JAGEN GROEPSPORTRET Monteurs in de spotlights: mannen met gouden handjes zorgen voor een veilige vloot.

26

4

Dat is uit den boze voor Jeroen, Bert en Soraya. Hun werkgevers zijn genomineerd voor de TVM-award Veilig Transport.


TON 110 10-23 ¬ p 4

TVM AWARD VEILIG TRANSPORT

“Werken zonder


TON 110 10-23 ¬ p 5

TVM Award Veilig Transport is een juryprijs voor een onderneming die vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een positieve bijdrage heeft geleverd aan de transport­veiligheid. De drie genomineerden zijn dit jaar Koninklijke Euser (datagedreven preventie), Nijman/Zeetank (safety first) en Nederlands Cement Transport Cetra-Vos Logistics (inspraak chauffeurs).

En de winnaar is

jagen en jachten”


TON 110 10-23 ¬ p 6

Euser! Juryrapport “Het verhaal van Euser klinkt als een klok. Op een innovatieve manier is het bedrijf volop bezig met schadepreventie. Het bedrijf verzamelt data en stuurt daarmee chauffeurs bij. Er wordt gestuurd op basis van gedrag en niet op basis van rijvaardigheid. Dat werkt erg succesvol en is verfrissend en kan als voorbeeld voor de gehele sector dienen.”

Soraya Guillaume is 28 jaar woont in Renswoude werkt 11 maanden bij Koninklijke Euser uit Barendrecht


TON 110 10-23 ¬ p 7

“In een moordmachine de weg op” “Elke dag zorg ik dat ik uitgerust op pad ga, want ik ga natuurlijk wel in een moordmachine de openbare weg op. Mijn werkgever houdt rekening met onze rusttijden. Ben ik laat klaar met werken, dan plannen ze het zo dat ik de volgende dag later kan beginnen.” Zij-instromer Soraya Guillaume is zich bewust van de risico’s van het chauffeursvak. Als beginnend chauffeur krijgt ze de tijd om het vak goed te leren. Soraya begint bij Euser op de bestelbus. Ze heeft dan net haar rijbewijs B gehaald. “Ik kon beginnen als bijrijder of op de bestelbus. Omdat ik totaal geen rijervaring had, heb ik voor de bus gekozen.” In februari dit jaar haalt ze haar rijbewijs C en wordt ze op de bakwagen ingewerkt door een collega. “Bij veel transport­bedrijven ga je na het halen van je C direct door met lessen voor je CE. Hier doen ze dat niet. Daar was ik blij om, want nu kon ik nog meer ervaring opdoen met rijden en manoeuvreren op de bakwagen. In mei ben ik geslaagd voor CE.”

MET DE BAKWAGEN Op dit moment werkt Soraya als springer. Vooral in de vakantieperiode neemt ze vaste ritten van collega’s over. “Als springer rijd ik in veel verschillende wagens. Ik rijd voornamelijk medicijnen voor apotheken, ziekenhuizen en huisartsenposten in Nederland. Met de bakwagen heb ik ook winkeldistributie gedaan. Voor de rit die ik nu rijd, ben ik eerst drie dagen met een collega meegereden. Inwerken is belangrijk. Ik leer heel veel van mijn collega’s. Ze laten mij zien waar en hoe ik moet laden en lossen en waar ik onderweg rekening mee moet houden.”

LEREN VAN SCHADES In de maanden dat Soraya als chauffeur werkt, heeft ze nog geen schade gereden. Bij haar werkgever verzamelen ze alle schadedata. Die worden bekeken om de oorzaken te achterhalen en verbeterpunten in te voeren. Het aantal schades is hierdoor verminderd. Zo kan het zijn dat bij een supermarkt altijd een verkeersbord wordt geraakt door vrachtwagens die daar lossen. Euser gaat dan naar de locatie en kijkt hoe de lossituatie verbeterd kan worden. Ook kan uit de data blijken dat chauffeurs vaak schade maken bij het achteruitrijden. Dan kan een achteruitkijk­camera uitkomst bieden. Of de chauffeur krijgt een paar lessen bij de verkeersschool. Uit de data blijkt ook dat maandag- en vrijdagmiddag rond 16.00 uur de meeste schades worden gemaakt. Chauffeurs zijn dan vaak moe. De planning houdt daar nu rekening mee. Ook op andere manieren helpt de techniek bij veiliger rijden. Zo zijn bijna

alle wagens uitgerust met een begrenzer. “Op die manier kan ik geen boete krijgen”, lacht Soraya. Ook staat bij haar het lane departure warning-systeem (rijstrookassistent) altijd aan. “Dat geeft mij een veilig gevoel. Het gaat piepen als je per ongeluk op de lijn rijdt.”

SMALLE STRAATJES Omdat Soraya vaak medicijnen vervoert, heeft ze een onlinecursus gevolgd. “Medicijnen heb je in verschillende categorieën. Ik vervoer de lichte categorie. Uit instructiefilmpjes heb ik geleerd wat je moet doen als bijvoorbeeld iets gebroken is.” In de toekomst wil ze meer opleidingscursussen volgen. Het ADR-certificaat staat op haar wensenlijst. “Ik vind het leuk om te leren. Het rijden met chemicaliën lijkt mij wel wat. Maar mijn focus ligt nu nog op ervaring opdoen. De laatste tijd heb ik vaak ritten naar plaatsen waar ik nog nooit ben geweest. Ik kijk altijd eerst op Google Maps hoe ik er moet komen, want ik wil me niet klemrijden in smalle straatjes. Het zou zonde zijn als mijn mooie wagen schade oploopt.”

Koninklijke Euser bestaat ruim 100 jaar en is gespecialiseerd in retail, ­ alletdistributie, horeca en farmacie. Het transportbedrijf heeft ruim 350 wagens en p 620 chauffeurs.


TON 110 10-23 ¬ p 8

Bert Ramaekers is 67 jaar woont in Riemst (België) werkt 50 jaar als chauffeur, waarvan 40 jaar bij Vos Logistics/Cetra (vestiging Maastricht)


TON 110 10-23 ¬ p 9

Van werken op slippers naar veiligheidsschoenen “Onze mentorchauffeurs rijden twee tot drie weken mee met nieuwe chauffeurs. Pas als de mentoren vinden dat ze het werk in de vingers hebben, mogen de chauffeurs zelfstandig op pad. Veilig werken is daarbij erg belangrijk. Daar hamer ik op.” Bert Ramaekers is zeventien jaar mentorchauffeur. In al die jaren heeft hij veel nieuwkomers tips en tricks om veilig te werken bijgebracht. De afgelopen jaren heeft Bert naast het begeleiden van nieuwe chauffeurs ook vijf mentorchauffeurs begeleid, één voor elke vestiging in Nederland en België. Bert werkt nog steeds, ook al is hij met pensioen. “Opleiden van nieuwe chauffeurs vind ik fantastisch mooi.”

IN JE BLOTE BAST Bert heeft de veiligheidseisen zien toenemen in de vijftig jaar dat hij werkt. Van werken op slippers en in je blote bast naar werkschoenen, veiligheidsjas, helm en bril. “In het begin moet je wennen aan die Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). Maar ze zijn er niet voor niets. Ik vind het belangrijk om de chauffeurs goed uit te leggen waarom die voorschriften er zijn. Een nieuwe maatregel voorschrijven helpt niet. Pas als ze begrijpen waarom het nodig is, passen ze het toe en blijft het hangen.”

is vervuiling. Je moet weten wat je moet doen als er iets misgaat. Dat moet je leren voelen. Ik leer de chauffeurs ook hoe ze het materiaal moeten onderhouden.”

CHAUFFEURSHANDBOEK Bij de vervoerder staat veilig werken voorop. Heidelberg Materials Benelux heeft samen met Cetra een chauffeurshandboek gemaakt. “Dat boek is in samenwerking met onze chauffeurs tot stand gekomen. Want het werk moet veilig zijn maar ook werkbaar voor de chauffeurs. Hun feedback is heel belangrijk.” Tijdens de interne opleiding loopt de mentorchauffeur het hele chauffeurshandboek door. Eenmaal zelfstandig aan het werk blijft de map een nuttig naslagwerk. Ook heeft elke vestiging van Heidelberg Materials Benelux sinds twee jaar laadplekken met een laadbordes. Bert vindt dat een goede ontwikkeling. “Chauffeurs moesten vroeger in weer en wind op hun

bulkoplegger klimmen om de laaddeksel open te maken. Daardoor gebeurden er wel eens ongelukken, ondanks de automatische valbescherming.”

AFSTAND HOUDEN Bij het begeleiden van nieuwe chauffeurs besteedt Bert ook veel aandacht aan het rijden. “Ik zeg altijd: houd rekening met eventuele fouten van andere weggebruikers. Zorg dat je afstand houdt en haal niet in als je maar één kilometer harder kunt rijden. Dat is zinloos.” Voor Bert hebben veilig rijden en de rijtijdenwet prioriteit. “Planners bellen de chauffeurs zo min mogelijk tijdens het rijden. Onze chauffeurs moeten gefocust hun werk kunnen doen. Ziet een chauffeur dat de vracht niet binnen zijn rij- of werktijd valt, dan geeft hij dit door aan de planning. De klant wordt dan geïnformeerd en als het nodig is, passen we de planning aan.”

OOK TIPS VOOR ERVAREN CHAUFFEURS Om ook ervaren chauffeurs bij de les te houden, gaat Bert eens in de paar weken langs de vestigingen in Rotterdam, IJmuiden en België. “Ik kies dan een aantal chauffeurs uit met wie ik op pad ga. Ik zet dan weer even de puntjes op de i en geef ze tips en tricks. Op die manier houden we iedereen scherp.”

DE RISICO’S VAN CEMENTPOEDER Werken met cementpoeder heeft risico’s, vertelt Bert. “Bij het lossen gebruiken we luchtdruk, zo’n 2 Bar. Door het mengen met lucht gaat het poeder zich gedragen als een vloeistof. Er kan van alles misgaan. Een koppeling kan gaan lekken of de belading stopt niet. Dan zit die poeder overal, dat

Nederlands Cement Transport Cetra BV vervoert cement. In bulkwagens vervoeren de chauffeurs cementpoeder naar betoncentrales, betonwaren­fabrieken en woningbouw- en infrastructurele projecten. Ze laden bij de fabrieken van Heidelberg Materials (ENCI, CBR), die samen met Vos Logistics eigenaar is van Nederlands Cement Transport Cetra BV.


TON 110 10-23 ¬ p 10

Jeroen Saarloos is 46 jaar woont in Dinteloord is 28 jaar chauffeur, waarvan 20 jaar tankwagenchauffeur gevaarlijke stoffen werkt sinds vijf maanden bij Nijman/Zeetank in Spijkenisse


TON 110 10-23 ¬ p 11

“Vooral je verstand gebruiken” “Chemicaliën zijn stoffen die levensgevaarlijk kunnen zijn als je ze niet goed behandelt. Ongelukken maken en of schade rijden wil je dan ook voorkomen. Dit werk moet je liggen.” Chauffeur Jeroen Saarloos weet waar hij het over heeft. Hij is al twintig jaar chauffeur ADR. “Als tankwagenchauffeur gevaarlijke stoffen moet je uit het juiste hout zijn gesneden. Het is veel wachten en procedures volgen. Rustig en veilig werken zit in ons DNA.” Jeroen werkt nu vijf maanden voor Nijman/ Zeetank in Spijkenisse. Daarvoor werkte hij jaren voor GCA Transport, ook als tankwagenchauffeur ADR. “Het kost tijd om je dit werk eigen te maken. Een beginnend chauffeur heeft een inwerkperiode van minstens een half jaar nodig om het vak goed te leren. Ik was bij Nijman in drie dagen ingewerkt. Dat komt omdat ik veel ervaring heb met het vervoeren van voornamelijk vloeibare chemicaliën.”

VEILIGHEIDSTESTEN Jeroen heeft de ene na de andere training gevolgd. En nog steeds doet hij bij sommige klanten veiligheidstesten voor hij het terrein op mag om te laden of te lossen. “Er zijn altijd basiszaken waar je op let als je bij een klant komt. Welke veiligheidsmiddelen zijn verplicht, welke zones zijn zo gevaarlijk dat je je telefoon niet mag gebruiken? En hoe klinkt het alarm?” Het werk is nooit saai, vindt Jeroen. “Het is een uitdaging om het veilig te houden.”

tankauto naar lospunt. Als chauffeur kan ik het werk stilleggen als er onveilige situaties ontstaan. Bijvoorbeeld als een slang van een klant niet in orde is. Dan bel ik met de planning en stuur een foto van de situatie door om samen tot een goede en veilige oplossing te komen. Gelukkig komt dit niet zo vaak meer voor.”

TAS VOL PBM’S Een chauffeur ADR moet weten wat hij vervoert. De planning geeft de chauffeur voor de rit alle informatie door. Er zijn verschillende klassen en elke stof heeft zijn eigen risico’s. Zo zijn er bijtende stoffen, giftige stoffen en brandbare chemicaliën. Elke stof heeft zijn eigen Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). Bij sommige stoffen moet de chauffeur een gasmasker dragen bij het laden en lossen. “Op mijn eerste werkdag kreeg ik een tas vol met verschillende beschermingsmiddelen en werkkleding. Is er iets kapot, dan wordt dat direct vervangen. En mis je een beschermingsmiddel, dan wordt dat direct aangevuld. De wagens en materialen waar we mee werken zijn goed onderhouden.”

LEKKEN EN ONTBRANDEN Ook veilig rijden is belangrijk. Alle chauffeurs van Nijman/Zeetank hebben daarom een Behaviour Based Safety Training gevolgd; een rijtraining om ongelukken te voorkomen. Een tankwagen kan bij een aanrijding gaan lekken en ontbranden, wat tot een ontploffing kan leiden. “Rijden met vloeibare chemicaliën vereist ook een rustige rijstijl. De vloeistof beweegt in de tank en dat heeft invloed als je remt en optrekt of door een bocht gaat. Daar moet je aan wennen.” Daarnaast moeten chauffeurs zonder jagen en jachten hun werk kunnen doen. “De planning houdt rekening met rusttijden. Zit het onderweg tegen, dan zorgen zij dat de planning wordt aangepast en je niet hoeft te haasten.”

SERIEUS Chauffeurs die in de chemie werken, zijn serieus en zetten net een stapje extra, vertelt Jeroen. “We volgen ook veel bijscholingen.” Zo start hij binnenkort met een cursus LNG-gas, een stof waarmee hij nog niet gereden heeft. “Daar komen andere zaken bij kijken, zoals gevaar op bevriezing. Tijdens de cursus ga ik met een mentorchauffeur een aantal weken op pad om het in de vingers te krijgen. Ik hou ervan om steeds bij te leren. Dat maakt mijn werk zo interessant.”

SLANG Het is belangrijk om de procedures te volgen, maar ook het eigen verstand te gebruiken, zegt Jeroen. “Chauffeurs in de chemie zijn zich bewust van de gevaren. Ik ben verantwoordelijk voor het vervoer van

Nijman/Zeetank bestaat ruim 60 jaar en is gespecialiseerd in transport en logistieke dienstverlening van chemische vloeistoffen, brandstoffen, minerale oliën, cryogene gassen en glas. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.


TON 110 10-23 ¬ p 12

COVERSTORY

King of the Road? Zeker niet

Miguel is ‘heer chauffeur’


TON 110 10-23 ¬ p 13

In de tankwagen van Miguel Cromzigt kan maximaal 45 duizend liter brandstof. En dat is een grote verantwoordelijkheid. “Je moet je hoofd erbij houden. De veiligheidseisen zijn heel hoog.” Altijd als hij de tankauto’s vanaf de snelweg zag staan op het terrein van Schenk Tanktransport in Papendrecht, zei Miguel Cromzigt tegen zijn beste maat: “Daar gaan we ooit nog eens werken.” En het is gelukt. Sinds begin dit jaar levert hij benzine en diesel aan tankstations buiten de snelweg. Het was zijn droom om chauffeur te worden, vertelt Miguel. Geboren in Costa Rica komt hij op zijn dertiende met zijn moeder en stiefvader naar Nederland. Miguel: “Mijn stiefvader is een Nederlander. Hij zag in dit land meer toekomst voor ons. Ik zie hem als mijn echte vader. Hij werkte als manager bij een touringcarbedrijf en in de weekenden ging ik al mee om bussen te wassen.” Het is niet vreemd dat Miguel vrachtwagenchauffeur is geworden. Al generaties lang komt dat beroep in zijn familie voor.

BIJRIJDER Miguel deed op het VMBO de opleiding logistiek medewerker. “Daar liep ik stage bij een verhuisbedrijf. Ik mocht mee als bijrijder en ik wist op den duur zoveel van het bedrijf, dat ik als jonkie nieuwe chauffeurs dingen kon leren. Uiteindelijk hadden die grote kerels toch respect voor me en dat vond ik heel leuk.” Miguel haalt zijn groot rijbewijs en stapt over naar het rijden met zeecontainers.

TIJD OM PAPA TE ZIJN “Ik werkte soms zeventien uur op een dag en zag mijn kinderen veel te weinig. En mijn kinderen, daar leef ik voor. Dus moest er iets veranderen. Het transportbedrijf waar ik werkte, probeerde me regelmatiger tijden te geven. Maar als er iets op de container­ terminal tegenzat, kon ik zomaar heel laat thuiskomen of helemaal niet. Daar had mijn baas geen invloed op. Zo kwam ik bij Schenk Tanktransport terecht. Hier heb ik vaste werktijden. Om de week


TON 110 10-23 ¬ p 14

dagdienst van 6.00 uur ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds en nachtdienst van 18.00 tot 6.00 uur. Ik ben heel erg blij dat ik de keuze heb gemaakt. Ik heb nu veel meer tijd om papa te zijn. Om de kinderen eens naar school te brengen of mee te gaan naar zwemles. En ik kan weer gaan sporten, wat ik heel graag doe.”

OOK EEN PRIVÉLEVEN “Bij Schenk willen ze dat je uitgerust naar je werk komt. Bij de sollicitatie wordt gevraagd of je rust hebt in je privéleven. Het is erg verantwoordelijk werk, je rijdt met een tank vol benzine of diesel. De veiligheidseisen zijn hoog. In de cabine mag je niet roken en je mobiel mag niet aan staan. En de trekker is begrensd op 83 kilometer per uur.”

BRANDENDE PEUK Miguel kreeg eerst een interne opleiding van een maand. Hij kreeg toen uitleg over de veiligheidsregels en de manier waarop je omgaat met het gedrag van anderen. Miguel: “Als je bij het lossen iemand met een brandende sigaret bij het tankstation ziet, moet je niet paniekerig gaan doen. Want dan gooit iemand de brandende peuk misschien op de grond. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Roken is niet voor niets verboden op een tankstation.”

OVERSTEKENDE HONDEN Omdat Miguel vaak door dorpen en binnensteden rijdt, heeft hij veel te maken met fietsers, mensen op een scootmobiel of honden die ineens oversteken. “We zijn er goed op getraind om dat in de gaten te houden. Bovendien heb ik camera’s in mijn cabine en een raampje onder in de bijrijdersdeur. Dat geeft heel veel overzicht.” Miguel merkt wel dat het autoverkeer veel chaotischer is geworden. “Mensen die op hun mobiel zitten of hun make-up nog even bijwerken. Ik zie soms rare stuurmanoeuvres van weggebruikers.”

RESPECT

Miguel Cromzigt

is 34 jaar werkt bij Schenk Tanktransport woont in Bergambacht heeft drie kinderen van 2, 4 en 5 jaar en twee bonuskinderen van 12 en 14 jaar

Mensen op tankwagens zijn vaak nette jongens om te zien, vertelt Miguel. “We dragen bedrijfskleding en staan altijd voor elkaar klaar, ook voor tankwagenchauffeurs van andere bedrijven. Eerder heb ik dat niet zo ervaren. Dan was het vaak ‘ik ben the king of the road’. Maar hier zijn we allemaal hetzelfde, eigenlijk één grote familie. Respect speelt een grote rol. Je wordt onderweg met de tankauto gezien als ‘heer chauffeur’.”


TON 110 10-23 ¬ p 15

WEERMANNEN OP DE WEG

Ervaring zegt meer dan code rood

Hevige hagelbuien, stormachtige wind of de regen van een maand die in één dag valt. Soms zijn de omstandigheden onderweg niet ideaal. Chauffeurs Rob, Henri, Gertjan, Thijs en Johan vertellen wat zij doen als het weer bar en boos wordt tijdens het rijden.


TON 110 10-23 ¬ p 16

Rob Buiting

is 57 jaar woont in Doetinchem werkt bij Mainfreight Transport Nederland

“Ik let niet op weercodes, maar op wat mijn combinatie doet” Ben je wel eens in extreem weer beland?

Kijk jij voor vertrek naar de weercodes?

“Ik denk dan meteen aan de storm van juli dit jaar. Ik merkte dat mijn combinatie begon te schudden, dus ben afgezakt tot zestig, zeventig kilometer per uur. Dat was op dat moment een veilige snelheid.”

“Die houd ik zijdelings in de gaten, het KNMI kan er per regio naast zitten. Vind ik het verantwoord om mijn snelheid vast te houden, dan doe ik dat. Soms gaan andere weggebruikers langzamer rijden; dan moet je mee.”

Wat heb je van die situatie geleerd? “Ik let altijd goed op wat mijn combinatie doet. Vooral wind op de zijkant betekent goed opletten. Tijdens een heftige hagelbui speelt de factor zicht mee, waardoor de snelheid omlaag moet. En met sneeuw let ik erop dat ik bochten nog voorzichter neem dan normaal.”

Wie beslist bij extreem weer of je op pad gaat? Jij of je werkgever? “Twee jaar geleden sneeuwde het eens flink. Toen hield mijn werkgever al snel alles tegen. Ook bij hevige wind krijg ik het advies om extra voorzichtig te rijden en mijn laadbak met spanbanden te zekeren.

Mijn werkgever is altijd alert op het verkeer en de weersomstandigheden en stuurt waar nodig updates via de boordcomputer.”

Een rijverbod bij code rood. Verstandig of overdreven? “Ik denk dat die codes vooral een indicatie moeten zijn voor weggebruikers. In de zin van: wees gewaarschuwd voor het weer. Vooraf een algemeen rijverbod instellen vind ik niet nodig. Uiteraard gaan we niet de weg op als het niet verantwoord is. Bij gevaarlijke stoffen gelden er strenge regels en die volgen we op.”


TON 110 10-23 ¬ p 17

“Ineens ging mijn opleggerwiel van de grond” Ben je wel eens in extreem weer beland?

Wie beslist bij extreem weer of je op pad gaat? Jij of je werkgever?

Een rijverbod bij code rood. Verstandig of overdreven?

“Zo’n vier jaar geleden belandde ik in een fikse storm. Op de A12 net voor Gouda ging ineens mijn opleggerwiel van de grond! Dat was toch wel beangstigend. Het waaide zo hard dat zelfs de spiegels door de wind inklapten. Gelukkig kwam ik veilig thuis.”

“Ikzelf en niemand anders! Mijn werkgever vertrouwt op mij en zal nooit zeggen dat ik door moet rijden omdat de klant wacht.”

“De verantwoordelijk ligt bij de chauffeurs zelf. Bij een storm liggen vooral de kleine auto’s met grote lege laadbakken op zijn kant. Waarom niet een waarschuwing in meerdere talen op de matrixborden? Dat lijkt me beter dan een algeheel rijverbod.”

Wat heb je van die situatie geleerd? “Ik neem altijd voorzorgsmaatregelen. Bij harde wind trek ik kruislings spanbanden voordat het los gaat en gooi ik er ook een paar over de auto heen. Als het eenmaal hard waait is dat niet zo makkelijk meer.”

Kijk jij voor vertrek naar de weercodes? “In Nederland valt het altijd wel mee als code rood of oranje wordt gemeld. Ik ben 38 jaar chauffeur, dus het komt ook aan op ervaring. En als ik het niet vertrouw, stop ik.”

Henri Bakhuis

is 56 jaar woont in Mariënberg werkt bij Achteres Transport


TON 110 10-23 ¬ p 18

Gertjan Masselt

is 54 jaar woont in Rotterdam werkt bij Van der Lee Vervaeke Group transport

Ben je wel eens in extreem weer beland? “Ja, in het buitenland tijdens sneeuw. Dat zijn van die momenten dat je eigenlijk niet meer verder kan rijden. Zeker in mijn geval: ik rijd met een tankwagen met gevaarlijke stoffen. Daardoor ben ik extra alert en zoek ik bij sneeuw of mist altijd een parkeerplaats op.”

Wat heb je van die situaties geleerd?

“Altijd bewust van gevaren door rijden gevaarlijke stoffen”

“Altijd stoppen bij extreem weer. Het risico is te groot dat er iets met de combinatie gebeurt. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn opleiding. Is het zicht minder dan 200 meter, dan mag je niet meer rijden. Hetzelfde geldt voor sneeuw of ijzel.”

Kijk jij voor vertrek naar de weercodes? “Weercodes zeggen me niet zoveel. Je moet vooral maatregelen treffen op het moment zelf. Vaak weten automobilisten zich niet te gedragen. Ze blijven met een te hoge snelheid doorrijden. De meeste

“Bij het lossen van een zware ruit is het Ben je wel eens in extreem weer beland? “Zeker! De laatste keer was begin juli, toen storm Poly over ons land trok en ik bij de Vinkeveense Plassen moest zijn. Met een compacte autolaadkraan zou ik tripleglas (driedubbel glas) gaan lossen en plaatsen. Dat was niet verantwoord. Zo’n zwaar en log ding in die wind verplaatsen. Tijdens het rijden had ik niet zoveel last van Poly, al lagen er wel takken op de weg. Dus het blijft oppassen.”

Wat heb je van die situatie geleerd? “Afstand houden en vooruitkijken. En als ik met de autolaadkraan over een brug rijd en het waait hard, gaat mijn snelheid naar beneden. Zeker als ik merk dat het stuur begint te trekken.”

Kijk jij voor vertrek naar de weercodes? “Als het extreem weer is, let ik daar wel op. Maar dat komt niet vaak voor. Ik rijd vooral in de Benelux en het gebeurt maar zelden dat je het niet moet wagen om de weg op te gaan vanwege het weer.”

Wie beslist bij extreem weer of je op pad gaat? Jij of je werkgever? “Ik werk bij het bedrijf van mijn vader, maar ik vind dat het mijn eigen verantwoordelijkheid is of ik vertrek of niet.”

Een rijverbod bij code rood. Verstandig of overdreven? “Er wordt soms te snel code rood afgegeven. Als de chauffeur het zelf veilig genoeg vindt, moet het kunnen. Daar word je op getraind!”

Thijs Brouwer

is 23 jaar woont in Ederveen werkt bij H.J. Engelage B.V.


chauffeurs in het tankvervoer zijn zich sterk bewust van de gevaren en letten juist extra op.”

Johan van der Wees is 53 jaar woont in Delft werkt bij HN POST en Zonen uit Pijnacker

Wie beslist bij extreem weer of je op pad gaat? Jij of je werkgever? “Daar ben je zelf als chauffeur verantwoordelijk voor. Als ik stop, neemt mijn werkgever contact op met de klant om door te geven dat ik later ben.”

Een rijverbod bij code rood. Verstandig of overdreven? ”Wanneer geldt code rood eigenlijk? Extreme sneeuwval komt in Nederland niet vaak voor. Stormt het, dan ligt het meer aan de wagen en de plek of het verantwoord is om door te rijden. De wind waait makkelijk over mijn ronde tankwagen heen. En ik ben geladen vrij zwaar, met veel massa op de grond. Een vrachtwagen in het volumetransport is hoger en lichter. Als het hard waait moet je daarmee niet de Moerdijkbrug over gaan!”

opletten”

“Van de weg af door plotselinge sneeuwbui” Ben je wel eens in extreem weer beland? “Ik kwam eens terecht in heel dichte mist in Noorwegen. Ik zag nog net een bordje van een restaurant en stopte daar direct op de parkeerplaats. En in Denemarken reed ik ooit tussen de groene weilanden en binnen een kwartier was het spierwit. Ik raakte in een slip en kwam net naast de weg in de berm terecht. Na een tijdje kwam er een boer met een trekker om mij eruit te halen.”

Wat heb je van die situaties geleerd? “Ik houd nog meer afstand dan bij normale weersomstandigheden. En als ik het niet vertrouw, stop ik. Die ervaring in Denemarken zorgde dat ik alerter ben geworden bij extreem weer.”

Kijk jij voor vertrek naar de weercodes? “Nee, nooit gedaan. Je kunt het weer toch niet voorspellen.”

Wie beslist bij extreem weer of je op pad gaat? Jij of je werkgever? “HN Post is een goede werkgever en stilstaan kost natuurlijk geld. Maar ik vind: de chauffeur beslist. Ik zit nu in het containerwerk bij de havens en vanaf een bepaalde windkracht gaan de terminals dicht. Dus daar ben ik afhankelijk van.”

Een rijverbod bij code rood. Verstandig of overdreven? “Overdreven is het niet. Wel zou het verstandig zijn als die weercodes in allerlei talen worden gecommuniceerd. Een Pool weet niet wat ‘code rood’ betekent. Dat je bij harde wind en een lege wagen niet over de Moerdijkbrug moet rijden, mag best in meerdere talen worden doorgegeven.”


TON 110 10-23 ¬ p 20

MOTORCROSS-KAMPIOEN “Mijn werk is mijn hobby”, zegt bijna elke chauffeur. Maar voor sommige is er meer. De één trekt tussen twee losadressen even snel de hardloopschoenen aan, de ander maakt in de vrije uren enorme Lego-bouwsels. De hobby van Kevin Roeterdink is classic motorcross.

Oerend hard over ruig terrein


TON 110 10-23 ¬ p 21

Kevin Roeterdink (39) uit Wilp werkt jarenlang als monteur in een fietsenwinkel. Als zijn baas besluit om met de zaak te stoppen, kiest Kevin voor de vrachtwagen. De benodigde papieren heeft hij al sinds zijn achttiende. In zijn vrije tijd repareert Kevin nog wel eens een fiets. En hij doet aan motorcross. Hij rijdt op een Suzuki uit 1980. TOCH NOG CHAUFFEUR GEWORDEN? “Op jonge leeftijd werkte ik al bij een transportbedrijf in de loods. Ik besloot toen om mijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Dat kan immers altijd van pas komen. Maar ik ging niet aan het werk als chauffeur: ik vind sleutelen leuk en werd monteur in een fietsenzaak. Toen mijn werk daar ophield, hoorde ik dat Logistic Care in Twello een chauffeur zocht. Ik had een prettig sollicitatie­gesprek, maar vertelde meteen dat ik geen hele weken van huis wilde zijn. Nu rijd ik op twee vaste avonden verpakt vis en vlees van de fabriek naar distributie­ centra. De derde dag wordt er omheen gepland. Mijn vriendin werkt als lerares. Ik kan nu overdag onze twee zoontjes van school halen.”

HOE BEVALT HET WERK? “Ik heb het goed naar mijn zin. Iedereen kent me op de laad- en losadressen en ik heb daar goede contacten. Een tijdje heb ik de ritten van een zieke collega overgenomen. Dat was om drie uur in de ochtend vertrekken. Nu is dat weer netjes teruggedraaid naar de oorspronkelijke planning. Als ik toch iets minder leuks moet noemen, dan is het dat ik wel eens een uurtje moet wachten. Gelukkig gebeurt dat in mijn werk niet vaak. Sommige chauffeurs gaan dan op bed liggen. Dat kan ik niet. Ik wil door. Thuis

heb ik dat ook. Als ik met iets begin, dan moet het klaar.”

HOE ONTSTOND JOUW HOBBY? “Mijn vader deed aan motorcross. Ik volgde al snel zijn voorbeeld en reed als klein joch van mijn vierde tot mijn dertiende jaar. Dat krijg je ervan als je het crossen zo met de paplepel ingegoten krijgt. Daarna ben

ik gaan autocrossen. Een dure sport, die alleen te betalen was omdat we bijna al het sleutelwerk zelf deden en een goede kennissenkring hebben. Op mijn drieën­­­ dertigste ben ik gestopt. Het werd zo professioneel dat het onbetaalbaar werd. Zes jaar geleden zag ik een filmpje over classic cross: wedstrijden met oude crossmotoren. Ik ging met mijn vader kijken


TON 110 10-23 ¬ p 22

en dacht: dit wil ik ook! Ik kocht een kaal frame en ging op zoek naar een motorblok en andere delen om een classic crosser te bouwen. Het eerste jaar werd ik achtste in het kampioenschap. De jaren daarna vierde, derde en tweede. Ik vind het wel belangrijk dat het thuisfront achter mijn hobby staat. Het kost behoorlijk wat tijd en geld en daar moet je het over eens zijn. Mijn vriendin gaat bijna altijd mee en mijn beide zoontjes vinden het ook leuk om naar de cross te gaan.”

WAT TREKT JOU AAN IN CROSSEN MET OUDE CROSSMOTOREN? “Bij de classic cross kan het er fanatiek aan toe gaan op de baan, maar de sfeer blijft gemoedelijk. Dat bleek ook toen ik dit seizoen in het eerste onderdeel van de wedstrijd pech kreeg. Een rijder gaf me zijn reservemotor om de tweede manche op te rijden: een 500cc. Een veel zwaardere motor dan ik zelf had, met enorme trekkracht. Maar een plezier dat ik had op dat ding! De motor deed precies wat ik wilde. De zitpositie paste beter bij mijn postuur. Daarom kocht ik later zelf een Suzuki RM250 uit 1980. En het wordt steeds leuker. Zo ben ik vorig jaar met mijn vader naar Arco di Trento in Italië geweest om deel te nemen aan een landenwedstrijd. Een enorme belevenis op een harde baan met steile hoogteverschillen en de bijzondere Italiaanse gastvrijheid.”

Inmiddels is, na het schrijven van dit verhaal, duidelijk geworden dat we te maken hebben met een winnaar. TON feliciteert Kevin van harte met het behalen van het Nederlands kampioenschap in de Pre 85-klasse!


TON 110 10-23 ¬ p 23

DESIGN: BORINKA -AND- SHAMROCK .COM

VEILIGE

PLEKKEN Het eigen bedrijfsterrein krijgt een 7,7 voor veiligheid. De plekken buiten het eigen bedrijf scoren gemiddeld bijna een half rapportpunt lager.

oe groot is de kans op een ongeluk op bedrijfsterreinen, in loodsen, magazijnen of laadstations? En wat kun je doen om de veiligheid te verbeteren? Over dit thema spreekt het TON-panel zich deze keer uit. De meeste panelleden komen op bedrijfsterreinen en in magazijnen van zowel het eigen bedrijf als dat van de klant. Hieronder zie je, dat zij het eigen bedrijfsterrein als meest veilige plek ervaren.

RAPPORTCIJFERS VEILIGHEID loods/magazijn eigen bedrijf bedrijfsterrein eigen bedrijf loods/magazijn bij klanten bedrijfsterrein bij klanten laad- en overslagstations

7,5 7,7 7,3 7,2 7,1


TON 110 10-23 ¬ p 24

BEST VEEL ONGELUKKEN 19% van de panelleden heeft zelf een keer een ongeluk gehad in een magazijn of loods, of op een laadstation of bedrijfsterrein. En bijna een kwart van hen zag weleens een ongeluk voor eigen ogen gebeuren.

HEB JE WELEENS EEN ONGEVAL GEZIEN OF ZELF GEHAD? Ja, direct bij betrokken en gewond

11

%

Ja, direct bij betrokken, maar niet gewond

8

%

Ja, ik zag een ongeluk gebeuren

24

nooit 57 Nee, %

%

GROOTSTE KANS OP EEN ONGEVAL loop- en rijpaden en kruisingen in het magazijn

op en bij het laaddock

40 23

%

IN GESPREK OVER VEILIGHEID

op het bedrijfsterrein

%

een andere plek

18 7

%

%

12 datik nietweet %

DE PANELLEDEN KON DEN H I ER MEERDERE A N T WOORDEN G EVEN

WAAR VIND JE HET ONGEVALSRISICO HET GROOTST?

MET WIE KUN JE PRATEN OVER VEILIG WERKEN? mijn leidinggevende de preventiemedewerker een bedrijfshulpverlener

Voor vragen over veilig werken weten de meeste panelleden bij wie ze kunnen aankloppen binnen hun organisatie.

De panelleden ervaren het meeste risico in het magazijn en bij het laaddock.

iemand anders dat weet ik niet

71 % 21 % 10 % 4% 12 %


TON 110 10-23 ¬ p 25

HOE MAAK JE HET VEILIGER? Leidinggevenden spelen een belangrijke rol als het gaat om veiligheid. Ook continue aandacht voor dit thema en goede afspraken zorgen voor meer veiligheid, vinden de panelleden.

WELKE MAATREGELEN ZORGEN HET MEEST VOOR VEILIGHEID?

continue aandacht voor veiligheid en goed voorbeeld van leidinggevenden goede onderlinge afspraken ‘bijna-fouten’ en incidenten registreren en bespreken een verkeersplan maken techniek, bijvoorbeeld SIS, om aanrijdingen te voorkomen Laatste Minuut Risico Analyse dat weet ik niet DE PANE L L E DEN KONDEN H IE R ME E R DER E ANTWOOR DE N G E V E N

JE KUNT VEEL VEILIGHEIDSMAATREGELEN NEMEN, MAAR UITEINDELIJK BEN JE ZELF VERANTWOORDELIJK. helemaal mee eens

50

ik weet het niet

1

helemaal oneens

eens 39 mee %

%

9

%

% neutraal

0 1 oneens %

%

58 % 44 % 32 % 30 % 24 % 19 % 9%

VOOR VEILIG WERKEN IS HET BELANGRIJK DAT JE ELKAAR IN DE GATEN HOUDT EN CORRIGEERT. eens 55 mee %

Bijna alle panelleden vinden dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid. En 9 van de 10 vindt dat je elkaar goed in de gaten moet houden en soms moet corrigeren. Zo werk je samen aan het voorkomen van een ongeluk.

35 ik weet het niet 1

helemaal mee eens

8 neutraal

%

helemaal oneens

%

1 oneens

%

%

0

%


TON 110 10-23 ¬ p 26

GROEPSPORTRET

Sleutelteam

zorgt dat trucks en trailers

lekker rollen


TON 110 10-23 ¬ p 27

Je moet het samen doen. Dat gaat gemakkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Bij Zijderlaan in de state-of-theart-werkplaats in Stolwijk werken twaalf monteurs aan trucks en trailers. Door de hoge zelfredzaamheid is er sprake van heel afwisselend werk. De monteurs zijn dan ook breed inzetbaar. Ook in de avonduren en op zaterdagochtend staan ze paraat. Acht van de twaalf monteurs vertellen over hun werk.


TON 110 10-23 ¬ p 28

is 21 jaar werkt als tweede monteur woont in Stolwijk “Vanaf de zomer ben ik hier tweede monteur. Ik deed hier eerst een BBL-opleiding. Ik werkte vier dagen en ging één dag naar school. Dat past goed bij mij. Ik ben meer van de praktijk dan van de theorie. Nu heb ik een tussenjaar en doe ik in de werkplaats flink ervaring op. Na dit jaar wil ik door naar de opleiding tot eerste monteur. Ik doe apk-werk aan trekkers en opleggers, onderhoud, servicebeurten, lichte schades en zoek ook naar storingen. Mijn werktijden zijn doordeweeks en om de week ook woensdagavond en zaterdagochtend. Het is leuk om met de handen bezig te zijn en iets weer in perfecte staat te herstellen. Iedereen werkt hier aan heel ­verschillende voertuigen. Dat maakt het werk geen dag hetzelfde.”

Tygo Hoogeve e

n

is 18 jaar volgt chauffeursopleiding woont in Reeuwijk “Over anderhalve week rijd ik af voor de oplegger. Als ik slaag kom ik hier op de vrachtwagen. Tot die tijd werk ik in de werkplaats. Dat heb ik de afgelopen twee jaar gedaan. Ik kon kiezen tussen logistiek of de werkplaats. Ik vind de werkplaats leuker. Zo kan ik veel over de techniek leren. Handig voor onderweg als chauffeur. Omdat mijn collega’s mij van alles laten doen, heb ik hier echt veel geleerd. Denk aan het uitvoeren van onderhoudsbeurten, afwerken van klachtenlijstjes van chauffeurs, sleutelen voor apk, schades herstellen en helpen met opbouwen van nieuwe opleggers.”

Jarno van Herk


Stefan den Boer is 29 jaar werkt als eerste monteur, apk-keurmeester en tacho-technicus woont in Lekkerkerk

is 48 jaar werkt als eerste monteur en apk-keurmeester woont in Oudewater

“Nieuwbouw en schades herstellen vind ik prachtig om te doen. Vooral de grote schades waarbij de cabine eraf moet. Ook leuk is het laswerk en richten. Minder leuk vind ik het simpele onderhoudswerk. Dat is na acht jaar in de werkplaats echte routine. Maar het hoort er natuurlijk bij. Ik ben apk-keurmeester en tacho-technicus en kan uit de voeten met computers. Met de servicebus ga ik wel eens naar een truck met pech of schade. Voor dat werk hebben we geen vaste monteur. De chef kijkt wat op het moment van de melding het beste uitkomt. Ik werk doordeweeks en heb op maandag avonddienst. Om de week werk ik ook op zaterdagochtend.”

“25 jaar geleden kwam ik als monteur bij Zijderlaan. De eerste periode combineerde ik dit met werk als invalchauffeur. Daarna werd ik vaste monteur en reed ik op de servicebus en bergingstruck. Het leuke aan het werk is de afwisseling. Hier is Gerben Huisman alles op het gebied van de bedrijfswagentechniek te doen. In de hydrauliek ben ik goed thuis en doe daarin ook de opbouw en aanpassingen. Minder leuk vind ik de apk-keuringen omdat daar meer routinehandelingen bij komen kijken. Omdat de techniek steeds verder gaat, volgen we cursussen. Maar mijn ervaring is dat het veel handiger is om van elkaar te leren. Vaak leer ik het beter van een collega. Die vertaalt de leerstof naar onze praktijk. Carrosseriewerk en richten vind ik ook leuk om te doen. Bij een dealer werken hoeft voor mij niet. Dan zou ik toch wat anders gaan doen. Hier zijn het allerlei soorten transportmiddelen. En er is het contact met de chauffeurs. Bijvoorbeeld als een aanpassing niet bevalt en je samen naar een betere oplossing gaat zoeken.”


TON 110 10-23 ¬ p 30

is 16 jaar is leerling-monteur woont in Oudewater “Omdat mijn vader (Gerben) hier werkt, kende ik het bedrijf goed. Ik ben nu in het tweede jaar van het leerwerktraject. Daarna nog een jaar te gaan dus. Als leerling werk je veel samen met één van de ervaren monteurs. Iedereen is altijd bereid om te helpen. De afwisseling in het werk en materieel maakt het hier leuk. Gisteren moest ik bijvoorbeeld lassen en plaatwerken. Leuk om te doen. Vanochtend heb ik samen met een monteur een servicebeurt gedaan en nu moet ik een storing zoeken in de kabelboom van de trailerverlichting. Ik heb ook al schades gerepareerd. Het werken aan de remmen, carrosserie en de walking floor vind ik ook leuk. Eigenlijk is er hier geen werk waar ik een hekel aan heb. Helaas heb ik vanwege mijn leeftijd nog geen rijbewijs. Dat moet je echt wel hebben als monteur om je werk in een proefrit te controleren. Nu moet ik een ander vragen om de truck te rijden.”

Kjell Huisman

is 36 jaar werkt als ondersteuner voor werkplaats en magazijn woont in Oudewater

Kevin Bijkerk

“Op mijn zestiende ben ik hier begonnen op de heftruck. Ik deed toen PTL zoals de chauffeurs­opleiding toen heette. Daarna heb ik twee jaar op de vrachtwagen gereden. Het was een jongensdroom om chauffeur te worden. Toch ben ik overgestapt naar de werkplaats. Ik vind het leuker om met mensen om me heen te werken dan de hele dag alleen in de cabine te zitten. En zo blijf ik toch met vrachtwagens bezig. Vrachtritten doe ik niet meer. Ik haal wel eens een oplegger op of ga onderdelen halen bij de dealer. Als magazijnmedewerker ben ik ondersteunend met diverse taken in de werkplaats en het magazijn.”


Arie de Bruijn is 51 jaar is eerste monteur, apk-keurmeester en tacho-technicus woont in Gouda “Sinds mijn zestiende werk ik bij Zijderlaan. Mijn vader was hier chauffeur. Dat wilde ik niet worden. Als monteur heb je iets meer vrije tijd en ben je elke avond thuis. Ik doe alle voorkomende werkzaamheden, zoals onderhoud, apk, reparaties en storingen. Het leukste om te doen vind ik het keuren van trekkers en opleggers. Dan stuur je de truck weer veilig de weg op. Minder leuk werk heb ik hier niet, als er maar de nodige afwisseling in zit. En dat is hier genoeg. Af en toe rijd ik ook met de servicebus. Ik kwam hier via een intern leerwerk­ traject dat vergelijkbaar is met BBL. Het was de hele week werken en twee avonden in de week naar school. Ik werk maandag tot en met vrijdag plus de zaterdagochtend en woensdagavond. Andere

collega’s pakken weer andere doordeweekse avonden zodat de werkplaats elke avond tot 22.00 uur bezet is met uitzondering van de vrijdag- en zondagavond. Chauffeurs die vrijdag binnenkomen met een defect, helpen we op zaterdagochtend weer op weg.”

is 58 jaar chef werkplaats woont in Bergambacht

ve Kees Kortle

r

Zijderlaan uit Stolwijk bestaat 85 jaar. Het familie­bedrijf wordt geleid door de derde generatie. Stolwijk heeft 275 medewerkers, 220 voertuigen, een state-ofthe-art werkplaats en drie distributiecentra in Stolwijk, Steenbergen en Puttershoek.

“Ik ben verantwoordelijk voor het transport dat rolt. Ik doe de planning van de werkplaats, ik koop materiaal en onderdelen in en adviseer over de levering van nieuwe trucks en opleggers. Mijn hele leven heb ik gesleuteld. Ik kan goed controleren of bijspringen als het nodig is. Als monteur begon ik hier 34 jaar geleden. Ik ben nu 25 jaar chef werkplaats. Speciaal was de verhuizing anderhalf jaar geleden naar een nieuwgebouwde werkplaats. Over de inrichting van die werkplaats heb ik meegedacht. Voor chauffeurs ben ik continu bereikbaar. Voor zessen ben ik in de werkplaats en ik werk tot 17.30 uur. Ook draai ik avonddiensten. En elke zaterdagochtend ben ik hier voor de nodige reparaties. Zulke werkuren houd je alleen vol als je het werk leuk vindt. Een goede achterban thuis is ook zeer belangrijk. Laatst was er een truck gestrand op zaterdagavond. Er was toen niemand beschikbaar om erheen te gaan. En ik was uit eten met mijn vrouw. Toen ben ik zondagochtend vroeg in de bergingstruck gestapt om de defecte wagen te halen.”


TON 110 10-23 ¬ p 32

BESTUURDERS IN GESPREK

Kees Scheepens ∫ is 57 jaar ∫ bestuurder bij o.a. Pensioenfonds Vervoer ∫ woont in Voorschoten

“Als het goed geregeld is, laat ik het los”


TON 110 10-23 ¬ p 33

Martijn Kuipers ∫ is 37 jaar ∫ rijdt voor Simon Loos ∫ vlogger op YouTube en www.martijnkuipers.nl ∫ woont in Schagen

Zet een bestuurder van een pensioenfonds en een bestuurder van een vrachtwagen bij elkaar in de cabine en het gaat over geld. Maar dat niet alleen. Ze praten ook over respect voor de verschillen. “Ik moet goed kunnen samenwerken en jij doet het in je eentje” tegenover “maar ik hoef niet zoveel na te denken”. Op het terrein van Simon Loos in Wognum lost Martijn Kuipers onder meer biervaten van een brouwerij uit Amsterdam. Hij sjeest met de pompwagen door de loods en laadt zijn combi-motorwagen met aanhanger vol met Pampers voor een drogisterijketen. Kees Scheepens, bestuurder bij Pensioenfonds Vervoer, kijkt toe. Hij rijdt vandaag een stuk mee met Martijn om ervaringen uit te wisselen.

Kleinere gezinnen door de pil Brandschoon is de cabine van de V8 Scania van Martijn. De vloerbedekking is van leer - schoenen uit! Kees heeft vandaag gekozen voor sokken met autootjes erop. Martijn steekt meteen van wal:


TON 110 10-23 ¬ p 34

“Met welke leeftijd mag ik met pensioen?” Kees: “Dat kun je zelf bepalen. Maar de AOW-leeftijd staat vast. Op dit moment is dat 67 jaar en drie maanden. Elke vijf jaar wordt de AOW-leeftijd bijgesteld. De leeftijd gaat omhoog omdat we allemaal ouder worden. Vroeger had je veel grotere gezinnen. De pil zorgt sinds de jaren zeventig voor veel minder kinderen. Bovendien worden we gemiddeld steeds ouder. Steeds minder werkenden moeten met elkaar de AOW betalen van de mensen die nu AOW krijgen – en dat zijn er steeds meer.”

”Ik ben nu 37 jaar. Is er nog wat over als ik met pensioen ga?”

een veel langere beleggingshorizon. Een particulier wil graag binnen een jaar of tien resultaat zien van zijn of haar belegging.”

Dertig miljard euro Martijn gaat verder met zijn vragenvuur:

“Om hoeveel geld gaat het eigenlijk?” Kees: ”In totaal om dertig miljard euro. Alle pensioenfondsen samen beheren zo’n 1300 miljard euro. Dat is twee keer zoveel als het Bruto Nationaal Product; het bedrag dat we met elkaar verdienen in Nederland. Pensioenfonds Vervoer heeft 600.000 deelnemers. Daarvan zijn er 180.000 actieve deelnemers: mensen die pensioen opbouwen. De andere 420.000 deelnemers zijn de ruim 100.000 mensen die pensioen ontvangen en ruim 300.000 mensen die na een tijdje in het vervoer iets anders zijn gaan doen, maar het opgebouwde pensioen hebben laten staan. De laatste jaren is het aantal pakketbezorgers als deelnemer toegenomen en het aantal chauffeurs afgenomen.”

Meer pakketbezorgers, minder chauffeurs

Kees: ”We proberen het pensioen waardevast te houden door te beleggen. Voor elke euro die jij aan pensioen inlegt, legt jouw werkgever er bijna twee euro bij. Tegen de tijd dat jij met pensioen gaat, levert die premie-inleg naar verwachting een bedrag tussen de zes en tien euro op dankzij het beleggen. Vergeleken met een particuliere belegger heeft het pensioenfonds het voordeel dat we tegen lage kosten beleggen. We hebben geen aandeelhouders en we hebben


TON 110 10-23 ¬ p 35

In loondienst én zzp’er

Hart van Nederland

Martijn is chauffeur in loondienst en heeft inkomsten als zzp’er. Samen met zijn collega Lars van der Zee, afdeling marketing van Simon Loos, maakt hij elke maand twee vlogs over transport. Ze hebben bijna 100.000 abonnees en elke video trekt tussen de 100.000 en 500.000 kijkers. Ze hebben ook hun eigen merk Schitterønt opgezet met T-shirts, werkschoenen, caps en hoodies. Daarnaast presenteert Martijn met Tom Coronel de STL-instapdagen om zij-instromers te winnen voor de sector transport en logistiek.

Martijn zet zijn combi-wagen voor het dock in Beverwijk. Kees kijkt bewonderend toe. “Dat is toch hartstikke knap, zo achteruit insteken met die enorme wagen.” Kees is benieuwd naar de vlogs van Martijn en vraagt:

Ruim 100.000 kijkers per vlog ”Kun je ook als zzp’er bij Pensioenfonds Vervoer pensioen opbouwen?” Kees: ”Zzp’ers vallen niet onder de verplichtstelling. Als je voor jezelf begint kun je wel maximaal tien jaar vrijwillig bij Pensioenfonds Vervoer pensioen blijven opbouwen. Omdat je als het ware je eigen werkgever bent geworden, moet je dan wel de werkgevers- en de werknemerspremie betalen.”

Geen bonussen

“Hoe kijkt je omgeving naar jouw vlogs?” Martijn: “98 procent is positief. Als mensen vervelende opmerkingen plaatsen, denk ik dat ze jaloers zijn of dat het onwetendheid is. Ik maak met iedereen een praatje en ben heel open. Mijn baas Simon Loos vond het eerst niet zo’n prettig idee, maar toen Hart van Nederland enthousiast werd over onze vlogs, kregen we meer vrijheid. Ik krijg vaak onderweg de opmerking ‘moet jij nog werken?’. Het lijkt allemaal heel leuk, onze verdiensten. Maar we kunnen nog lang geen bv oprichten met z’n tweeën. Al zou ik voor 60.000 euro jouw twee dagen werk ook wel willen doen, Kees.” Kees: “Ik vind het knap van je, hoe je die vlogs maakt. Door de goeie beelden weet je kijkers aan je te binden. Het is authentiek wat je maakt. Dat zien mensen.” Martijn: “Dankjewel. Ik merk dat ook mensen die niets met transport hebben het kunnen waarderen. Laatst had ik een leuk berichtje van een advocaat. Daar sta ik dan wel van te kijken, dat zo iemand het ook leuk vindt.”

“Wat doe jij als bestuurder?” Kees: “Ik ben niet in loondienst bij Pensioenfonds Vervoer. Als zzp’er werk ik er twee dagen per week. Ik ben ook bestuurder bij andere pensioenfondsen en geef les op een opleiding voor de pensioensector. Bij het Pensioenfonds Vervoer verdien ik 60.000 euro bruto per jaar. Dat is een hartstikke mooie vergoeding. Maar als je echt goed wilt verdienen in de financiële sector, kun je beter bij een bank of verzekeraar in de Raad van Bestuur gaan zitten. We krijgen geen bonussen en proberen bij de grote bedrijven waarin we beleggen de bonusuitkeringen zo laag mogelijk te krijgen. Daarbij houden we steeds de mens voor ogen. We zijn bezig met beleggen, ­risicomanagement, juridische zaken en dan zit ik ook nog in de bezwaarcommissie voor menselijk leed. Als deelnemers het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze bezwaar maken.” Kees vervolgt: “Pensioen gaat vaak om oud, ziek en overlijden. Daar willen we niet graag aan denken. Maar als mensen bij een van onze pensioenconsulenten op gesprek zijn geweest, komen ze er vaak wat vrolijker vandaan. Dan blijkt het toch mee te vallen met de hoogte van hun pensioen.”

“Het is authentiek wat je maakt”


TON 110 10-23 ¬ p 36

“Merk je een cultuurverschil tussen bus- en vrachtwagenchauffeurs?” Martijn: “Voor vrachtwagenchauffeurs is hun wagen een deel van hun leven. Je cabine is je huis. Heb jij een buschauffeur ooit zijn velgen zien wassen?”

Een hoop geld Martijn vervolgt zijn vragenvuur over het pensioen.

“Hoe zit het met de overuren? Tellen die mee voor je pensioen?” Kees: “De overwerkuren tellen tot maximaal 364 uur per jaar mee in het pensioen.”

“Alles is de laatste tijd veel duurder geworden. De lonen stijgen dan niet gelijk mee. Hoe snel gaat het pensioen mee in die inflatie?” Kees: “We proberen het pensioen waardevast te houden en dus mee te laten groeien met de inflatie. Een verhoging is nodig om hetzelfde te kunnen blijven kopen met je pensioen. In 2022 hadden we een ongekend hoge inflatie: meer dan tien procent. Dan lukt het niet om dat als pensioenfonds even snel in te lopen. Pensioenfonds Vervoer heeft inmiddels een heel stuk van die inflatie kunnen oplossen. We hebben in 2022 en 2023 twee keer verhoogd met in totaal 6,33%. Dat is een hoop geld. Gelukkig hebben we als Pensioenfonds Vervoer de pensioenen nooit hoeven te verlagen.” Martijn: “Mijn pensioen komt pas over dertig jaar. Maar ik weet dat het goed geregeld is. En als het goed geregeld is, laat ik het los.”

“Heb jij een buschauffeur ooit zijn velgen zien wassen?”

Schrijf jij de column vanaf TON 111 ?

COLUMN

Na 39 columns neemt Erik Pathuis afscheid van TON. We danken hem voor zijn bijdragen de afgelopen jaren. Vind je het leuk om (werk-)ervaringen te delen? Heb je zin om daar korte stukjes over te schrijven? Stuur dan een mail naar redactie@tonmagazine.nl en misschien ben jij straks onze nieuwe columnist.

Big Shot Ik doe de deur van het slot en ha al het alarm eraf. Lo op naar mijn kant oor, zet de co mputer aan en liter koffie. Ja maak vervolg , zo ziet mijn oc ens vijf htendritueel er Geen ladingen tegenwoordig vastzetten in uit. de truck maar vr van kids die ta agen beantwoo s, etui of sleut rden els kwijt zijn. aanhoren van Geen gemoppe een heftruckc r hauffeur maa tieners sussen r sc hr eeuwende die hun gelijk proberen te ha conciërge. len. Ik ben fullt ime Mijn laatste rit als beroepscha uffeur reed ik met mijn doch deze zomer sa ter Rashella. W men e vertrokken om Visbek. Gezellig vijf uur richting kletsend. Herin n


TON 110 10-23 ¬ p 37

DIT ZEGT DE CAO

Loonsverhoging

alles over trede-inschaling en loontredes In de transportsector krijg je elk jaar een loontrede erbij. Simpel! Toch zijn er nog genoeg vragen over inschaling en loonsverhoging. De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder. Ik zit sinds een jaar in D6. Ga ik nu naar de E-schaal? Nee. Het soort werk wat jij doet, bepaalt je schaal. Je loonschaal is afhankelijk van de inhoud van je werk en je trede is (in principe) afhankelijk van het aantal jaren ervaring dat je hebt. Blijf je hetzelfde werk doen, dan blijf je in dezelfde schaal. Wel kan werk in een andere loonschaal terechtkomen omdat het werk simpeler of ingewikkelder wordt. Vroeger moest je bijvoorbeeld zelf de weg vinden. Tegenwoordig gebruik je een navigatiesysteem. Hierdoor kan je werk in een lagere loonschaal belanden. Omgekeerd kan ook: er kunnen meer eisen aan je worden gesteld, waardoor je in een hogere loonschaal terechtkomt.

Ik heb een nieuwe baan en ga hetzelfde werk doen als ik de afgelopen twee jaar deed. Mijn nieuwe werkgever wil me inschalen in trede 0. Klopt dat? Nee. Als je in je nieuwe baan hetzelfde of soortgelijk werk gaat doen, moet je werkgever jouw ervaringsjaren meetellen. In dit geval moet hij je minimaal in trede 2 indelen.

In mijn nieuwe baan wil mijn werkgever me trede 5 geven. Maar ik heb pas twee jaar ervaring in hetzelfde werk. Mag dat in een standaard-cao? Ja, dat mag in een standaard-cao. In deze cao staat dat het is toegestaan om een hogere trede te geven.

Ik werkte als chauffeur in een andere sector. Nu ga ik hetzelfde werk doen voor een transportbedrijf. Telt mijn ervaring als chauffeur mee voor de trede die ik ga krijgen? Ja. Ervaringsjaren in andere bedrijfstakken tellen mee.

Ik ben sinds 1 juni 2022 in dienst. Mijn werkgever wil me nu per 1 januari 2024 mijn eerste trede­­­­verhoging geven. Mag dat? Nee. Je werkgever moet tellen vanaf de datum dat je in dienst kwam. Op 1 juni 2023 had je je eerste tredeverhoging moeten krijgen. Op 1 juni 2024 krijg je de volgende.

Ik zie op mijn laatste loonstrook dat ik geen trede­­­­ verhoging heb gekregen. Volgens mijn werkgever is dat omdat ik te veel fouten heb gemaakt. Had mijn werkgever mij dit niet van tevoren moeten laten weten? Ja, je werkgever moet jou een maand van tevoren laten weten dat je geen tredeverhoging krijgt. Dit moet schriftelijk, dus via een brief of mail. Hij moet in dat bericht uitleggen waarom hij geen verhoging wil geven. Dit heeft hij niet gedaan. Je hebt dus alsnog recht op je tredeverhoging. Met terugwerkende kracht.

Vragen over de cao? Bel op werkdagen gratis met de Stichting VNB op 0800 – 022 5 022. Kijk op caonaleving.nl of mail naar transport@fnv.nl


TON 110 10-23 ¬ p 38

ZORGVULDIG MANOEUVREREN

Jelger Miedema

is Veiligste Chauffeur van Nederland Heeft hij het goed gedaan? Tijdens de competitie Veiligste Chauffeur van Nederland heeft Jelger Miedema (21) geen idee. “Ik weet alleen dat ik geen pionnen heb geraakt.” Hij is dan ook blij verrast als hij de winnaar blijkt te zijn. De jury oordeelt dat Jelger een uitstekende voertuigbeheersing heeft. “Met pure controle maakte hij constant de goede keuzes.”

Zestien beroepschauffeurs zitten aan het ontbijt op het TT Circuit Assen. Straks vindt de finale plaats. De spanning is voelbaar: sommige chauffeurs krijgen geen hap door hun keel. Toch is de sfeer gemoedelijk en geven de collega’s elkaar nog wat tips.

Ongeval met gevaarlijke stoffen Het is een intensieve ochtend. De deelnemers krijgen vier rij-opdrachten: achterwaarts een rotonde nemen met een kastentrailer over de blinde kant. De combinatie moet zonder afzetpionnen te raken terug in het parkeervak. Dan volgt het rijden over een bochtig en krap parcours met een gestuurde dieplader. Ook hier is het zaak geen afzetpion te raken. Tot slot is er een ongeval in scène gezet door de brandweer uit Assen. Tijdens het


TON 110 10-23 ¬ p 39

lossen is iemand bekneld geraakt tussen gevallen lading met gevaarlijke stoffen. De chauffeur moet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, eerste hulp verlenen en de hulpdiensten goed informeren.

1

Strijd om de titel Rob van der Hoek, Jelger Miedema en Richard Pieters blijven als besten over. Na de lunch strijden zij met een losse trekker om de titel. De finale is een combinatie van de rij-elementen uit de ochtendproeven. De drie chauffeurs leggen het parcours gelijktijdig af. De jury beslist: Jelger is de beste. Hij ontvangt de loodzware TVM Award en mag zich de Veiligste Chauffeur van Nederland noemen.

Scheef achter de trekker

2

Dit zijn de winnaars

Jelger kan het nog bijna niet geloven: “In de cabine ben je helemaal op jezelf gefocust tijdens 1 Jelger Miedema (21) uit Kreileroord, J. Miedema Transport de competitie. Hoe anderen het 2 Richard Pieters (37) uit Hoogeveen, tankdivisie Schenk doen weet je op dat moment niet. Ik wist alleen dat ik geen pionnen 3 Rob van der Hoek (28) uit Oostvoorne, Van der Hoek transport heb geraakt.” Wat vond Jelger het lastigste onderdeel? “Het rijden met de dieplader. De stuurassen van de trailer waren op een vervelende manier afgesteld, waardoor de trailer scheef achter de trekker liep.”

Vakbeheersing De prijs is voor Jelger een bewijs dat hij zijn vak goed beheerst. “Een deel van het jaar rijd ik pioenrozen en tulpen van kwekers naar veilingen in Nederland. Dan moet ik regelmatig in het donker op een krap laadadres achteruit. Hierdoor ben ik gewend om zorgvuldig te manoeuvreren.” Veilig rijden betekent voor Jelger: goed opletten en rustig blijven. “Als je druk bent in je hoofd, is de kans op fouten groter.”

Het NK Veiligste Chauffeur is het hoogtepunt van de TVM Awards, de naam van het veiligheids­programma van TVM verzekeringen. Belangrijkste doel van deze competitie is veiligheidsbewustzijn creëren. De competitie wordt sinds 2018 georganiseerd.

3


TON 110 10-23 ¬ p 40

AGENDA Houdt jouw werkgever zich aan de cao? Heb je vragen over de cao of wil je laten berekenen of je loon wel klopt? Kom dan in november naar het spreekuur van de VNB. Je kunt dan ook je chauffeurspas uit laten lezen. Zo kun je je salaris van de laatste 6 tot 12 maanden controleren. Je afspraak is met een juridisch medewerker en duurt 30 tot 45 minuten. Zo meld je je aan Mail het nummer van de bijeenkomst waar jij heen wilt en je naam naar transport@fnv.nl. Je krijgt dan een bevestigingsmail met de tijd waarop je wordt verwacht en wat je mee moet nemen. Bijeenkomsten

Nr. Regio

Locatie

Zaterdag 4 november

1

Noord

Schutstraat 74, Hoogeveen

2

Zuid

Emmaplein 4, Den Bosch

3

Zuid-West

Blekerssingel 24, Gouda

4

Midden

Stadsring 47, Amersfoort

5

Oost

Steenbokstraat 84, Nijmegen

6

Zuid

Dr. Cuyperslaan, Eindhoven

Zaterdag 11 november

7

Noord-West Waterlandlaan 24, Purmerend

Online bijeenkomsten Het is ook mogelijk om een online bijeenkomst in te plannen. Om je hiervoor aan te melden stuur je een e-mail naar transport@fnv.nl.

Kom naar een instapdag en rijd mee op de vrachtwagen! Tijdens de ikwordvrachtwagenchauffeur-instapdag kun je ervaren hoe het is om in een vrachtwagen te rijden. Ook kun je er in gesprek gaan met werkgevers en een adviseur van STL. De instapdagen beginnen om 18.15 uur. 7 november GelreDome in Arnhem 14 november Johan Cruijff Arena in Amsterdam 28 november MAC³PARK Stadion in Zwolle 14 december Bingoal Stadion in Den Haag Meld je aan

Vragen over je pensioen? Kom naar een chauffeurscafédag! Tussen 14:00 en 18:00 uur staan de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer voor je klaar om al je vragen over jouw pensioen te beantwoorden. Als er tijd genoeg is, kunnen de pensioenconsulenten zelfs een berekening voor je maken. Wil je dat? Neem dan ook je DigiD en wachtwoord mee. Kom gerust langs, een afspraak maken is niet nodig. De volgende chauffeurscafédagen zijn op:

Vrijdag 10 november 2023 De Gouden Leeuw Moerdijkseweg 1 4765 SJ Zevenbergschen Hoek

Woensdag 13 december 2023 Goudreinet Barneveld Zelderseweg 63 3784 LN Terschuur

Training preventiemedewerker Ben je aangesteld als preventiemedewerker? Of wil je jouw taken als preventie­medewerker nog beter uitvoeren? Kom dan op 12 december naar Utrecht voor een training van één dag! Scan de code voor meer informatie en aanmelding

Meer weten ? kijk op

www.stl.nlTON 110 10-23 ¬ p 42

BEELDVERHAAL

Slim slalommen Zoë Heering staat voor het grote warehouse van Hubbel Stadslogistiek aan de Zinkwerf in Den Haag klaar om te vertrekken voor zijn tweede ronde. De elektrische bestelbus hangt nog aan de oplader. In de bestelbus E-Crafter VW staan groene bakken van Spullenbak.nl. Zoë opent de app op zijn telefoon. Hij ziet nu op welke adressen hij de groene bakken moet afleveren en waar hij volle bakken moet ophalen. Geroutineerd stuurt Zoë zijn geluidloze, elektrische bestelbus door het drukke verkeer van de binnenstad. “Hoe groter de bus, hoe leuker ik het vind. Ik rem haast nooit. Want als ik het gas loslaat, remt de bus uit zichzelf en tegelijkertijd laadt de accu zich op”, vertelt hij.

Spullenbak is een Haags initiatief waarbij bewoners spullen of materialen inleveren die anders in de prullenbak belanden. De artikelen gaan vervolgens naar bedrijven die er nieuwe producten van maken.


TON 110 10-23 ¬ p 43

door de stad

De eerste spullenbak leveren

Zoë Heering is 24 jaar woont in Den Haag chauffeur rijbewijs B werkt 6 maanden bij Hubbel Stadslogistiek in Den Haag

Zoë rijdt een smal straatje in. Hier is het eerste adres waar hij een spullenbak moet leveren. “Ik probeer altijd een parkeerplaats te vinden voor mijn bus. Op straat parkeren probeer ik te voorkomen. Ik loop liever een paar meter dan dat ik het verkeer in de straat hinder. Dat is ook de manier waarop we bij Hubbel werken. Netjes en sociaal.” Inparkeren met zo’n grote bus is een fluitje van een cent, vindt Zoë: “Er zit een achteruitkijkcamera op de bus.” Gelukkig is er iemand thuis om de box aan te nemen. “Als er niemand thuis is, stop ik een kaartje in de brievenbus dat we langs zijn geweest.”


TON 110 10-23 ¬ p 44

Ik doe nu het werk dat ik leuk vind" Nadat hij van school komt, werkt Zoë vijf jaar bij Brouwerij De Prael. Maar werken in de horeca is niet zijn droombaan. Vanaf zijn derde weet hij dat hij op de wagen wil. Uit eigen zak betaalt hij daarom de lessen voor zijn auto- en motorrijbewijs. “Ik heb op LinkedIn een oproep geplaatst waarin ik aangaf dat ik een baan zocht als vrachtwagenchauffeur in opleiding. Een manager van de bierbrouwerij zag dat. Hij kent Rinse, één van de eigenaren van Hubbel. En zo is het balletje gaan rollen. Ik doe nu het werk dat ik leuk vind.” Sinds zes maanden werkt Zoë bij Hubbel als chauffeur B. Het werk bij Hubbel bevalt Zoë goed. “Rijden is het mooiste wat er is. Hoe smaller de straatjes, hoe groter de uitdaging. Ik houd van manoeuvreren, dat maakt het werk zo leuk. Elke dag is anders. Op sommige dagen heb ik 23 adressen in Den Haag. Op andere dagen rijd ik door heel Zuid-Holland.” Zoë rijdt nu nog in de bestelbussen en de bakwagen. Zijn droom om zijn C-rijbewijs te halen komt steeds dichterbij. Roel Van Montfoort (45 jaar), logistiek coördinator: “We hebben nu zo’n vier chauffeurs met een groot rijbewijs in dienst. We willen groeien en Zoë heeft laten zien dat hij een goede chauffeur is die bij ons bedrijf past. Daarom hebben we besloten dat hij zijn groot rijbewijs mag halen.”

Van groen naar grijs

“Hé, daar fietst mijn tante!”

Op weg naar het volgende adres in de bloemenbuurt, rijdt Zoë door het drukke centrum van Den Haag. “Hé, daar fietst mijn tante. Ik ben een echte Hagenees en zie vaak familie als ik door het centrum rijd. Bijna mijn hele familie woont in dezelfde straat.” In de bloemenbuurt levert Zoë zijn groene bak af en neemt een grijze box in ontvangst. Na nog een paar adressen in de stad is het tijd om naar het warehouse te gaan. “Ik werk vier dagen in de week, van 8.00 tot 17.00 uur. Lunchen doe ik wanneer het met de ritten goed uitkomt.”


TON 110 10-23 ¬ p 45

In het warehouse Na de lunchpauze neemt Zoë de planning van de middag door samen met logistiek coördinator Roel. In het warehouse verzamelt Zoë zijn lading. Dozen wijn, schoolmateriaal voor het ROC Mondriaan en verhuisdozen voor een particulier. Roel helpt met het laden van de bakwagen. “Zoë is een gewaardeerd collega”, zegt Roel. Hij is echt ‘HubHoi’ zoals op zijn groene shirt staat: een nette, vriendelijke chauffeur die verantwoordelijk rijdt en beleefd is. Dat vinden wij belangrijk.”


TON 110 10-23 ¬ p 46

Wijn leveren De eerste rit van de middag gaat naar restaurant Harpoen in de Oude Molstraat. Het restaurant heeft wijn besteld. Zoë kan met zijn wagen niet dichtbij het restaurant komen. Hij parkeert zijn wagen in een zijstraat en moet zo’n 200 meter lopen naar het restaurant.


TON 110 10-23 ¬ p 47

Tijd om op te laden De rit gaat verder naar het Mondriaan College. Tussendoor haalt hij nog een paar schoenen op bij orthopedische schoenmaker Huykman&Duyvestein. Dan ziet hij op het dashboard dat hij nog maar 25 kilometer kan rijden. Tijd om op te laden. “Dit komt niet vaak voor. We laden de wagens altijd op bij het warehouse. Dat is voordeliger. Maar zoals nu kan het niet anders. Ik moet wel laden, anders kom ik nergens.”


TON 110 10-23 ¬ p 48

Verhuisdozen leveren Na twintig minuten is de accu opgeladen en vervolgt Zoë zijn route. De rit gaat naar een buitenwijk. Bij particulieren levert hij verhuisdozen in opdracht van verhuis­­ bedrijf Mondial Van der Velde.


TON 110 10-23 ¬ p 49

Over Hubbel Stadslogistiek

Eind van de werkdag Tijd om terug te gaan naar het warehouse. Misschien is er nog een spoedlevering die Zoë kan wegbrengen. En anders is er altijd nog wat voorbereidend werk in het warehouse voor de volgende dag.

Het verkeer in steden wordt steeds drukker. Zware dieselbusjes en vrachtwagens mogen de binnensteden niet meer in. Vanaf 2025 zijn er zero-emissiezones in 30 tot 40 gemeenten en binnensteden in Nederland. Binnen deze gebieden moeten zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. Het transport in de steden moet dus groener en slimmer, volgens Hubbel Stadslogistiek. Het bedrijf bundelt daarom alles wat ze bezorgen en levert de bestellingen via efficiënte routes af. Hierdoor zijn er minder ritten in de stad nodig. Hubbel heeft vestigingen in Den Haag en Rotterdam. Er werken ongeveer twintig chauffeurs die allemaal in vaste dienst zijn en niet per pakket worden betaald.


TON 110 10-23 ¬ p 50

PUZZEL

Horizontaal 1. historisch automerk; 7. oorspronkelijke bewoner van Amerika; 12. arrondissement (afk.); 13. slaapverschijnsel; 14. opstootje; 15. dierengeluid; 17. Duits automerk; 19. waterstand (niveau); 21. voetbalclub uit Alkmaar; 22. voertuig; 24. zoete lekkernij; 27. insect; 28. autoped; 30. cilinder; 31. Spaanse uitroep; 32. vangwerktuig; 33. lidwoord; 35. pauselijke driekroon; 37. Pan American Airways (afk.); 38. plaats in Drenthe; 41. soort kikker; 42. metaalbewerker; 44. een eik van schors ontdoen; 46. ontstekingskoord; 47. wild zwijn; 48. plaats in Noord-Brabant; 49. plaats in

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

12 2

3

4

13 5

6

7

14 8

9

10

11

15

16

22 15

16

28 22

12

23

23

33

28

38

39

38

39

47

47

loopje; 61. meisjesnaam; 62. Chique hotelkamer;

54

61 55

64. meisjesnaam; 65. Engels voor eenheid; 67. uitroep

65

66

72 65

66

ter begroeting; 68. lange sliert; 70. deel van een

tobbe; 79. karakter; 81. familielid; 82. mannetjeshond; 83. houtsoort; 84. deel van het gelaat; 86. onbewerkt (puur); 87. benaming voor Utrecht. Verticaal 1. natuurverschijnsel; 2. gallium (scheik. afk.); 3. bontgekleurde papegaai; 4. goocheltoer; 5. mafkees; 6. blaasinstrument; 7. Afrikaanse antilope; 8. telwoord; 9. dun en mager; 10. aluminium (scheik. afk.); 11. periode van mooi weer voor de herfst;

29

24

24

34

34

51

50

51

73

82

86

40

25

26

25

31 26

35

35

45

36 41

27 32 37

57

56

57

68

62

74

52

63

63

68

83

43

37

43

53 58

58

69

69

64

64

75

84

87

49

53

75

79

83

32

49

79

74

21

27

42

52 56

21

14

46

84

59

60

59

60

70

70

80

80

71 76

76

85

71

81

81

85

OPLOSSING

2

43

7

40

5

48

67

83

72

59

57

-

28 27

24 43

74 7

84 40

49 5

86 48

20 67

70 83

72

59

57

-

28

24

74

84

49

86

20

70

25. videofilmpje; 26. Engelse titel; 27. grondstof voor linnen; 29. verfrissende lekkernij; 32. kroegbaas;

Vul de oplossing in op

34. deel van de hals; 36. zomervrucht; 37. kookgerei;

Doe dat vóór 14 november 2023. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

39. legendarische popartiest; 40. schrijfkosten (heffing); 42. lang en smal tapijt; 43. verdieping;

tonmagazine.nl

45. troefkaart; 46. tennisterm; 51. wandversiering; 53. nachtroofvogel; 54. plaats in Noord-Holland;

Oplossing puzzel in TON 109:

55. akkerbouwgewas; 56. pilaar (obelisk; 57. gedroogde

Powervrouwen

graanhalmen; 59. steekvlieg; 60. iemand zonder moed; 62. veerkrachtig; 63. land omringd door water; 66. duinheuvel; 67. natuurgebied; 69. uitroep van een schildwacht; 71. bergweide; 73. geneesproces (therapie); 74. sprookjesfiguur; 75. om het genoemde; 78. biljartstok; 80. feestelijke kleding; 82. rijkstelegraaf (afk.); 85. Greenwich-tijd (afk.).

2

87

16. aan- en afvoertroepen (afk.); 18. de heer (afk.); 20. plaats in Gelderland; 21. Engels bier; 23. strook;

20

46

86

27

19

42

45

73

82

20

36

41

67

78

19

31

48

67

78

77

30

62

61

77 72

30

48

50

13

18

40

44

54. winters hoofddeksel; 56. telwoord; 58. muzikaal

76. bladgroente; 77. inhoudsmaat (afk.); 78. houten

29

18

44

55

fietswiel; 72. Grieks eiland; 73. deel van de mond;

17

33

54

Noord-Holland; 50. gemalen graan; 52. hangman;

17

De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Gerard Brouwer uit Haren Tijs Bastiaansen uit Oudenbosch Daniëlle Blikman uit Leiden Mark van Tol uit Beerzerveld Werner Driessen uit Millingen aan de Rijn

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart gebruiken in winkels en in webwinkels. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.


TON 110 10-23 ¬ p 51

VRAGEN? VRAGEN!

COLOFON

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en

088 25 96 111 info@stlwerkt.nl stl.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: beroepsbegeleidende leerweg (BBL), vacatures, functiewaardering, loopbaanbegeleiding en subsidies. STL helpt je graag om veilig, gezond en met plezier aan het werk te blijven. 0800 02 25 022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

CAONALEVING.NL

werknemersorganisaties FNV Transport & Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Via Bertha, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Gerrit Jan van Barneveld, Daphne Doemges-Engelen, Annet Koops, Olga Leever, Harry Linker, Frank de Man, Carien Neeleman, Erik Pathuis, Shamrock, Ingrid Timmermans en Eric Vocking FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Ruud Jonkers, Harry Linker en Shutterstock ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton

088 33 22 999 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens

0800 02 25 022 fnv.nl

worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door

030 75 11 007 cnvvakmensen.nl

te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar

088 45 67 567 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

info@tonmagazine.nl OPLAGE 158.500 exemplaren © TON Magazine 2023 Via Bertha / SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/

0345 516 993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

of zijn partners. TON wordt mede mogelijk gemaakt door


MET JOUW OPLEIDINGSBUDGET HAAL JE MEER UIT JEZELF! GA ERVOOR. JE KAN HET!

Blijf jezelf ontwikkelen. Met een extra (vak)diploma of training die bij jou past. Dat kan je nu zélf regelen. Wij helpen je. Met je persoonlijke opleidingsbudget: er ligt € 3.000,- voor je opleiding, training of cursus klaar! Meld je snel aan op stl.nl/opleiding of bel voor advies 088 - 2596 271.

Er ligt

€ 3.00

voor j 0,e klaar!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.