9789187027031

Page 1


Cecilia LIdbeck Bettina JOhansson

Spรถkjakt!


Har du hört talas om Hemliga fyran? Deckarklubben som är bäst i stan på att lösa mysterier? Jamen, det är klart att du har!


Hemliga fyran, det är systrarna Peggy och Pyret, deras kompis Hamid och hunden Prutten. Och den här gången råkar de ut för ett riktigt läskigt fall …


Det 채r en helt vanlig dag. Solen skiner, och Peggy och Pyret har dans-uppvisning i tr채dg책rden. Prutten och katten Mjau tittar p책.Då kommer Hamid springande. Han ser rädd ut. ”Det är något skumt på gång utanför mitt hus!” säger han. ”Jag har inte kunnat sova på flera nätter!”


Hamid berättar om konstiga ylanden. Ylanden som låter som om de kom från en människa, eller ett skadat djur. ”Det är jättehemskt!” säger han.


Peggy och Pyret tycker att det verkar spännande. De vill också höra ylandet. ”Kan vi sova över hos dig i natt?” frågar Peggy. ”Javisst”, svarar Hamid.


Peggy och Pyret packar sina saker, och så går de hem till Hamid. Dagen går väldigt långsamt, men till slut blir det äntligen kväll.


”Godnatt!” säger de till Hamids mamma och pappa. ”Nu går vi och lägger oss!” Hamids mamma ser förvånad ut. ”Men klockan är ju bara sju?” Hamid gäspar stort. ”Vi är jättetrötta”, säger han.


Peggy och Pyret b채ddar p책 golvet i Hamids rum. Sen ligger de alla tre och bara v채ntar.


”Det hörs ju inget!” klagar Pyret. Peggy himlar med ögonen. ”Ta det lugnt”, säger hon. ”Det har ju bara gått några minuter.”


De fortsätter att vänta. ”Nu!” skriker Pyret sen. ”Nu hörde jag någonting!” Hamid suckar. ”Det där var bara tvättmaskinen”, säger han.


Det blir mörkare ute. Peggy och Pyret har nästan somnat, när Hamid sätter sig upp i sängen. ”Hörde ni?” viskar han.


De ligger alldeles tysta, och efter ett tag hörs det igen – ett högt och kusligt ylande. Det låter som om någon har mycket ont, eller är väldigt ledsen.