9789179775728

Page 1

TÅGSTATION KRISTINA OHLSSON • MOA WALLIN fallet m e d d e n stora tågolyckan

torget TÅGSTATIONen NILSSONSMOSESHUS

gula slottet KOPPARGRYTANRESTAURANG

VÄLKOMMEN TILL SPÖKBYRÅN! it kommer människor som råkat ut för spöken och vill få dem att sluta spöka. Spökbyrån har sitt högkvarter i Gula slottet som ligger i Dimdalen. På Spökbyrån finns Elsa och Kalle som vet det mesta om spöken och spökerier. De bor på Gula slottet tillsammans med farfar Nikodemus. Han är Dim dalens spökmästare och har lärt Elsa och Kalle allt han kan.

Elsa KalleDetNikodemusfarfarhärär Spökbyrån

NILSSONMOSES BORGMÄSTAREBIBI ASSISTENTEN I den här boken träffar du även:

TÅGST ATION

11 1 Dimdalen behöver er! DET ÄR VINTER i Dimdalen. Solen lyser. På träd och hustak ligger snön tjock. Elsa och Kalle är på strålande humör. Det har nämligen blivit dags att inviga tågstationen i Dimdalen. Den har varit stängd i hundra år, men nu ska den öppna igen. Det är många som har kommit för att titta. Elsa och Kalle är också där. Med sig har de farfar Nikodemus. I vanliga fall brukar han gå runt i sin morgonrock, men inte nu. Idag har han både rock och hatt på sig. – Så fint att man äntligen kan åka tåg till Dimdalen, säger han glatt.

12 Farfar Nikodemus har pratat om invigningen i flera veckor. Borgmästaren Bibi ska hålla tal och en orkester ska spela. Tänk att det skulle dröja så länge innan Dimdalens tågstation öppnade på nytt. Borgmästaren kliver upp på en liten scen. I handen har hon en stor guldsax. Bakom henne syns ett rött band som hänger framför ingången till Välkomna,stationen.kärani, säger hon. Snart kommer tåget! Och då klipper jag av bandet. Det är tydligen så man inviger en tågstation. Man klipper av ett band med en stor sax. Sedan är det klart. Men först måste alltså tåget komma. De väntar och väntar. Orkestern spelar musik. Efter en stund tystnar den. Elsa trampar på stället. Det blir kallt när man inte rör på sig. Det står en man bredvid Kalle. Han muttrar: Jag sa ju att det skulle gå så här.

Elsa och Kalle undrar vem han pratar med. Folk i publiken börjar bli otåliga. De har inte tid att bara stå och vänta. Borgmästaren viftar lite med saxen. Plötsligt kliver en man i grå rock upp på scenen. Han viskar något i borgmästarens öra. Sedan går han ner igen.

14

Jag visste att det inte skulle gå, säger han.

Elsa och Kalle sneglar på mannen. Han är klädd i blå rock och har en stor, svart mössa på huvudet. Och så har han en helt enorm mustasch. Mannen skakar på huvudet.

15

Borgmästaren Bibi harklar sig i mikrofonen. Jag är hemskt ledsen, säger hon.Vi måste inviga tågstationen en annan dag. Någon i publiken buar högt. Ett träd har blåst omkull, fortsätter borgmästaren. Tyvärr ligger det rakt över rälsen. Så tåget kommer inte fram utan måste stanna knappt hundra meter härifrån. Mannen med mustaschen suckar högt. Han himlar med ögonen. Det har ju inte blåst på flera veckor, säger han. Jag tror att någon har fällt trädet med flit. Sedan vänder han på klacken och går därifrån. Elsa och Kalle stirrar efter honom. Vad menade han, egentligen?

16 Folk lämnar sakta platsen. Festligheterna har alldeles kommit av sig. Det blir ingen invigning. Jaha, säger farfar Nikodemus. Det var värst. Det verkar som om vi får gå hem igen. Men just då sprakar det till i högtalaren. Jag undrar om någon från Spökbyrån är här? sägerElsaborgmästaren.ochKallehejdar sig. Det är ju de som är Spökbyrån. Stanna ni, säger farfar Nikodemus. Själv vill jag gå hem och vila en stund. Farfar Nikodemus är Dimdalens gamla spök mästare. Han har lärt Elsa och Kalle allt han kan om spöken. De kan nästan lika mycket som han. Nästan …

17 Elsa och Kalle skyndar sig bort till scenen. Ni måste hjälpa oss, säger borgmästaren Bibi. Dimdalen behöver er! Vad är det som har hänt? frågar Elsa. Borgmästaren kliver ner från scenen. Jag tror att det spökar, viskar hon. Någon förstör för alla oss andra. Och gör så att tågen inte kommer fram. Elsa och Kalle tittar på varandra. Det här fallet vill de gärna jobba med! Kom med, säger borgmästaren. Jag ska visa vad som är fel.

KRISTINA OHLSSON är författare och skriver texten och hittar på berättelserna om Spökbyrån. Hon har skrivit många böcker som blivit stora succéer och är en mästare på spänning! MOA WALLIN är illustratör och har skapat bilderna till Spökbyråns värld. Hennes illustrationer gör Spökbyrån och Dimdalen till en extra spännande plats att vara på. Läs mer om Kristina och Moa på bonniercarlsen.se Välkommen till Dimdalen! Moa Kristina AHLSTRÖMANNA-LENAFOTO:

Häng med på fler äventyr med Spökbyrån!

SPÖKBYRÅN: FALLET MED DEN STORA TÅGOLYCKAN © Text: Kristina Ohlsson 2022 © Bild: Moa Wallin 2022 En originalproduktion från Bonnier Carlsen bokförlag Grafisk form: Caroline Linhult Repro: Italgraf Media AB, Stockholm Tryckt i Lettland av Livonia Print, 2022 ISBNwww.bonniercarlsen.se978-91-7977-572-8