Polarposten 01-2023

Page 1

Medlemsblad for Norsk Polarhundklubb POLARPOSTEN 01 | 2023 FAGERNES Utstilling og årsmøte RASESAMLINGENE Grønlandshund, samojed og yakutian laika
FOTO: Oda Ramsdal
INNHOLD FAGERNES 2023 Utstilling og årsmøte 06 PRESENTASJON Nytt styre 2023/2024 12 RØROSLØPET Stemningsrapport 14 NAMDALEN Ung med hund 22 RASESAMLING for grønlandshund 30 RASESAMLING for samojed 34 RASESAMLING for yakutian laika 38 VINTERSAMLING avd. Midt-Norge 44 INVITASJON høstsamling Tyinholmen 52 ÅRSBERETNING avlsrådet grønlandshund 54 INFORMASJON avlsrådet samojed 56 ÅRSBERETNING avlsrådet yakutian laika 58 JOTUNHEIMLØPET Rindvang - Skåbu 62 UTSTILLING Ny i ringen? 68 INVITASJON Jubileumsutstilling 73

Forsidebildet:

Oda Ramsdal

Design

Aina Iren Volden

Redaksjon

Aina Iren Volden (redaktør)

Berit Grydeland

Neste utgave 01. desember 2023

Materiellfrist 01. november 2023

Polarposten er Norsk Polarhundklubbs medlemsblad og kommer ut tre ganger i året.

Alle klubbens medlemmer kan sende inn stoff til oss. Enten det er reportasje fra turer, trenings tips, bilder, interessante observasjoner eller meninger. Det viktigste er at stoffet har relevans til polarhundeiere på ett eller annet nivå. Ellers tar vi gjerne imot ting som får leserne til å trekke på smilebåndet.

Innlegg og artikler som trykkes i Polarposten uttrykker ikke nødvendigvis redaksjonskomiteens eller styrets syn.

Redaksjonen ønsker å publisere interessante fagartikler også fra skribenter som ikke er medlemmer av klubben, dersom artiklene har relevans for medlemmer.

Vil du annonsere i Polarposten?

Les mer på våre nettsider: www.polarhund.no/om-oss/polarposten

Redaktøren

Tid for sommer

Etter litt forsinkelser grunnet diverse så kan vi endelig levere årets første blad til dere medlemmene, tidsnok til litt god sommerlektyre, håper jeg.

Vi har lagt bak oss en fin start på 2023. Bladet bugner av stemningsrapporter fra de respektive rasesamlingene og det ser virkelig ut til at masse snø og fint vær har preget samtlige sosiale sammenkomster denne vintreren.

Nå går vi sommeren i møte, og selv kan jeg se tilbake på en vinter med mange fine turer. Bildet til høyre er fra en av flere fine turer i Hynna naturreservat i Gausdal. Hundene møter muligens årets roligste tid på sommeren, men det finnes muligheter for aktiviteter tross alt. Og norsk sommer er ikke kjent for å bare være sol og hete, så det kommer nok muligheter til kløvturer, fjellturer, bading og kos. Det er noe eget med disse lange, lyse dagene hvor man kan gå på tur i skog og mark og føle at solen aldri går ned. Det er ren terapi for sjelen og etterlengtet etter mørke vinternetter.

I begynnelsen av mai arrangerte klubben utstilling i tillegg til årsmøte på Fagernes. Dette var en flott vårdag og et veldig hyggelig arrangement, og jeg håper de som deltok hadde en flott helg.

Til høsten kan klubben friste med høstsamling sammen med Norsk

Alaskan Malamute Klubb på Tyinholmen, de som ikke har vært der før vil jeg anbefale å ta turen. Jotunheimen på sitt vakreste i september

kombinert med sosialt samvær med andre lidenskaplige hundeinteresserte kan ikke bli annet enn hyggelig. Avd. midt-Norge inviterer også til jubileumsutstilling, vel verdt å få med seg!

Jeg vil ønske alle en god sommer. Nyt de lange sommerkveldene og ta godt vare på hundene i sommervarmen.

FOTO: @stineogmalamutene/Stine Cecilie Mikalsen

FAGERNES 2023

Utstilling og årsmøte

6 | Polarposten | Nr. 1-2023

BIS

7 | Polarposten | Nr. 1-2023
1. Skog av Rennfokk (grønlandshund) 2. Frida Ginadatter clearly-ra-ju-ma (samojed) 3. Terra Polar’s Mighty Thunder (alaskan malamute) 4. Gelido Vento Gin Queen Mary (siberian husky 5. Nay-la-chee’s Snowi Niva (yakutian laika

Den første helgen i mai, i nydelig vårvær, ble det arrangert hovedutstilling og årsmøte på Fagernes Camping. Det var totalt 90 hunder påmeldt fordelt på klubbens fire raser, samt alaskan malamute og sibirian husky.

Dommere denne helgen var Britt Nyberg (N) og Anne Orholt (DK). I år var vi så heldige å ha seks elever fra Jønsberg videregående skole som deltakere på utstillingen. De stilte hver sin sibirian husky i ulike klasser og gjorde det veldig bra, med blant annet to hunder som gikk videre til BIS-finalene. De går alle vg2 naturbruk med hund som yrkesfaglig fordypning. De har i løpet av skoleåret vært innom mange forskjellige aktiviteter deriblant Femundløpet og nå altså utstilling. Dette er er en fantas-

tisk mulighet for disse ungdommene og en god måte å rekruttere nye folk inn i polarhundmiljøet. Det ble også avholdt Barn og hund med sju deltakere. Det er alltid en fornøyelse å se samspillet mellom barna og hundene. På tross av litt frafall i forkant ble utstillingen gjennomført mer eller mindre knirkefritt, og vi vil gjerne takke alle som stilte opp for å hjelpe til for å gjennomføre arrangementet. Det settes stor pris på.

På kvelden ble det avholdt årsmøte, hvor vi også hadde med en del medlemmer på Teams. Etter et velgjennomført årsmøte, ble det tid for loddtrekning og hundeprat. Gratulerer til alle med flotte resultater, og vi håper vi ser dere igjen ved en senere anledning.

8 | Polarposten | Nr. 1-2023
TEKST & FOTO: Vibeke Nather-Aafarli BIR & BIM alaskan BIS 2 junior
9 | Polarposten | Nr. 1-2023
BIR & BIM grønlandshund brukshund BIR & BIM samojed valp alaskan malamute

Resultater

BIS

1.Skog av Rennfokk (grønlandshund)

2. Frida Ginadatter clearly-ra-ju-ma (samojed)

3.Terra Polar’s Mighty Thunder (alaskan malamute)

4.Gelido Vento Gin Queen Mary (siberian husky)

5.Nay-la-chee’s Snowi Niva (YL)

BIS valp

1.Polarhiet’s White Snowrose D’Ice (samojed)

BIS junior

1. Rajumas Maisa av Aboki (samojedhund)

2.Gelido Vento Gin Queen Mary (siberian husky)

3.Nipnattens Storm Cloud Hits Qaanaaq (grønlandshund)

4.Nipnattens Who’s Laughing Now (alaskan malamute)

BIS brukshund

1.Frida Ginadatter clearly-ra-ju-ma (samojedhund)

2.Truls av Rennfokk (grønlandshund)

3. Vasetmutten’s Ypperlige Ice (alaskan malamute)

4. Vikerkollen’s PC Lillebror Apache (siberian husky)

BIS veteran

1. OLYBKAS Live with Levi’s (samojedhund)

2. Sogna Polar’s Trym (alaskan malamute)

3. Arris (Siberian Husky)

4. Tinka’s Charlie (grønlandshund)

Oppdretterklasse

1. Kennel Rajumas

10 | Polarposten | Nr. 1-2023
BIR & BIM champion samojed brukshund BIS junior BIS brukshund
11 | Polarposten | Nr. 1-2023
BIS valp BIR & BIS4 siberian husky BIR yakutian laika BIS veteran BIR & BIM alaskan malamute brukshund

Presentasjon av nytt styre

Leder

Vibeke Nather-Aafarli, jeg er 43 år, er gift med Stig og har tre barn i alderen 16-19 år. Jeg kommer opprinnelig fra Danmark, etter noen år på Island flyttet jeg til Norge for 20 år siden og bor nå i Betna i Heim kommune. Vi har sju samojeder i alderen 4-11 år og ei alaskan malamute tispe på snart tre år. Hundene blir brukt til turer, trekk og kløving og i tillegg er vi også litt på utstilling. Vi avler litt under kennelnavnet Pilskaret.

Nestleder

Lisbeth Jørgensen. Jeg er 46 og bor i Lørenskog, rett utenfor Oslo. Har en yakutian laika og en amerikansk akita. Vi går turer og trener agility. Utenom hundene leser jeg en del fantasy og er veldig glad i konserter og festivaler.

Styremedlem

Jeger Bjørnson (39) Jeg holder til på Gjesåsen i Solør. Jeg har 12 siberian huskyer og driver med hundekjøring. Jeg Jobber som hundekjøringslærer på Jønsberg videregående skole og er trener i Norges Hundekjøringsforbund. I tillegg til å sitte i styre i Norsk Polarhundklubb så leder jeg valgkomiteen i Norsk Siberian Huskyklubb. Jeg brenner for et inkluderende miljø hvor folk kan få være aktiv med den hunden man har og med den aktiviteten man liker. Jeg tror det er viktig å skape positive møteplasser for folk og dyr, hvor alle er velkommen uansett hva man har i bagasjen. Jeg har også stor lidenskap for rekruttering til hundekjøringsporten.

Styremedlem

Henrik Sivertsen, 38 år. Bor i Angvika på Nordmøre hvor jeg har to grønlandshunder, Luna og Korak. Glad i fjellturer og fisking, gjerne i kombinasjon og skiturer om vinteren.

12 | Polarposten | Nr. 1-2023

Styremedlem

Stian Plassen 42 år, bor på Otta i Gudbrandsdalen sammen med kone, fire barn, tre hunder og to katter. Jobber på ungdomsskole, er aktiv i Fagforbundet og i Røde kors. Jeg startet med å passe naboens hund og turer på fjellet med min onkels engelske setter, brukte konfirmasjonspengene på en berner sennenhund og utstyr til denne. Meldte meg inn i den lokale hundeklubben og etter dette har hund vært en hobby og en stor del av hverdagen min og etter hvert hele familiens hverdag. En hund ble til to og etter hvert tre. Har prøvd det meste av hundesporter og drev aktivt med lydighetstrening med min tervuren. Men med interessen for friluftsliv kom ønsket om en polarhund, og vår første samojed kom til oss i 2010 og etter hvert hadde vi tre. Yakutian laika fikk vi øynene opp for da den ble en del av Norsk Polarhundklubb og i 2022 hentet vi Niva. I dag har vi 2 samojeder og

1 yakutian laika, trener trekk med sykkel og ski. Går mye tur i skogen og på fjellet. Og deltar noe på treninger i lokale hundeklubber. Våre hunder er familiehunder som bor inne og deltar på familiens hverdagsliv. Jeg har erfaring fra mange typer hunder, men polarhunder og deres bruksegenskaper er det som ligger meg nærmest og passer vårt hundehold best.

Varamedlem

Marie Gjerde, er 27 år, sykepleier og bosatt i Stavanger. Samboeren min og jeg har tre samojeder, den eldste er sju år. I fjor hadde vi vårt første valpekull. Vi har intensjon om å fortsette avlsarbeidet, så fremt tispene egner seg til avl. Utover å være lidenskapelig opptatt av hund gjennom fjellturer, trekk, ski, agility, rallylydighet og utstilling, har jeg engasjert meg i diverse frivillige verv.

Jeg er utrolig glad for å få være vara i Norsk Polarhundklubb, og gleder meg til å få bedre innsikt i hva organisasjonen utretter for de flotte rasene våre.

13 | Polarposten | Nr. 1-2023

VAULDALEN 2023

Rørosløpet

FOTO: Oda Ramsdal
15 | Polarposten | Nr. 1-2022

Mens myggen har sin storhetstid og skiutstyret er i dvale, tørker vi støvet av minnene fra årets eventyr i Vauldalen. Rørosløpkomiteen står på tå hev for at vi skal kunne stille til startstreken – og forhåpentligvis også komme over målstreken to dager på rad. Atskillige dugnadstimer legges ned i forkant og etterkant, og mange står på i timevis hele helga for at hundekjørere i ulike aldersgrupper med ulike forutsetninger skal få det best mulig både i løypa og ellers denne helga.

Årets Rørosløp hadde noe færre deltagere enn rekordpåmeldingen i 2022, men 40 påmeldte ekvipasjer til 2x30 km, i tillegg

startet to Polarhundprøve 1 (10 km) og åtte snørekjørere 10 km var nok til at det ble en flott helg i Vauldalen i år også. 17 stilte i nordisk klasse inkludert junior-rekrutt, de fleste med tospann, men også tre enspann og fire flerspann sto på startstreken, de øvrige 23 fordelt på slede 4-/6-/8-spann inkludert junior-rekrutt. Rørosløpkomiteen er opptatt av å promotere Rørosløpet som et løp for alle, fra proff til nybegynner, og legger godt til rette for at det er mulig å delta i mange ulike klasser. Det er, som nevnt, klasser fra 1-spann nordisk til 8-spann slede. I tillegg er det egne spannklasser for RNBregistered nordic breed, RNB1

for siberian husky og RNB2 for alaskan malamute, grønlandshund, samojed, yakutian laika og canadian eskimo dog ( https://www.polarhund.no/ dokumentasjon/roroslopet ).

En av debutantene, Lise Thorsvik (27), beskriver Rørosløpet som en unik opplevelse for sin del. Som førstegangs deltaker og som hun selv definerer seg «relativt amatør på ski» var hun meget spent da hun sto på startstreken med sin faste turkamerat, den tre år gamle samojeden, Kora. Lise forteller at hun har hørt ulike rykter om løypa, og ryktene var egentlig det eneste hun visste om løpet på forhånd. Været var heldig-

16 | Polarposten | Nr. 1-2023
TEKST: Berit Grydeland Frid Aurora på vei opp kneika fra Brekken med sine grønlandshunder. FOTO: Torolf Stålvik

vis på de startenes side begge dagene, best på lørdag og for Lise reddet været motivasjon til å stå løpet ut, selv om hun fort innså at kravet for Polarhundprøve 4 ikke var innen rekkevidde. Lise beskriver løpet som tungt og krevende, men samtidig syns hun det var en rå og fin opplevelse. «Det å få se hva hundene er i stand til er ganske fantastisk», sier Lise og forteller at de større spannene heiet de nordiske «tuslerne» frem i det de suste forbi. Hun fremhever at hun opplevde bare god stemning i løypa og at alt i alt var Rørosløpet en kjempekul opplevelse. «Den mestringsfølelsen man kjente på i det man gikk over målstreken ga såpass

mersmak at man kanskje er villig til å la seg overtale til å stille på startstreken ved neste løp også,» avslutter Lise før hun klasker en blodig mygg på arma.

Familien Schønning-Stålvik stilte mannsterkt i årets løp. Frid Aurora (14) debuterte allerede i fjor i rekruttklassen med fem hunder, mens i år kjørte hun i juniorklassen. I juniorklassen kjører man helt på egen hånd, og Frid stilte i nordisk med tospann grønlandshunder. Frid stilte med familiens sju år gamle Pipaluq og Balto på to år. Hun syns det var veldig spennende, selv om hun mente ledertispa kunne ha gått enda bedre - «Pipaluq stoppet og gikk bak-

over et par ganger... Men de var veldig flinke da! Ikke siste gangen jeg har kjørt Rørosløpet,» sier Frid. Lillesøster Sol Une (13) stilte til start i rekruttklassen med tre grønlandshunder foran nomesleden, Angisoq på sju år, Nuuna på to år og familiens faste treningspartner; Nuuna og Baltos kullsøster Hulda. Bak dette flotte spannet hang pappa, Torolf på slep. «Det var veldig gøy å kjøre løpet, men det var litt varmt. Jeg syns hundene gikk veldig bra, de var kanskje litt mindre motiverte andre dagen, da det var varmest», sier Sol og føyer til at hun vil kjøre flere ganger. Sol og Frid har vokst opp i hundegården og bruker egne hunder, i tillegg til

17 | Polarposten | Nr. 1-2023
Sol Une lar spannet ta en velfortjent pust i bakken. FOTO: Torolf Stålvik

Hulda som de har trent og lånt for løpet. Pappa forteller at jentene trener hundene hjemmefra, på egne løyper på jorder og på vannet, når det er is på det. Mens på høsten kjøres det på grusveier og på jorder med vogn, så hundene har godt grunnlag når de stiller på startstreken. Alle familiens hunder er godt trente og mens pappa og jentene kjørte over fjellet, stilte mamma på startstreken til snørekjøring (10 km) med familiens eldste grønlandshund, elleve år gamle Lajka.

Blant de startende i nordisk tospann fant vi også avdeling

Midt-Norges leder Marthe Austad (30) som roste Rørosløpkomiteen for arrangementet, «her går alt på skinner, smil og lykkeønskninger uansett hvor man snur seg» sa en fornøyd Marthe før start. Mens tropevarmen har gjort sitt inntog også på Vikna, ser Marthe tilbake på Rørosløpet 2023 som en uforglemmelig helg, hun smiler fortsatt når hun forteller om følelsen da hun og hennes tospann, duoen Brage og Jenny, klarte å gå inn til godkjent Polarhundprøve 4 på søndagen. «Jeg gikk nordisk stil tospann RNB2 (samojed), og den ene hunden jeg gikk med ble norsk trekkhundchampion ved målovergang. Dette var min tredje deltagelse i Rørosløpet og det er alltid en glede å delta, både sportslig og sosialt. En utmerket arena, enten man er nybegynner eller gammel traver», sier Marthe og oppfordrer alle til å trene mot deltagelse i dette vakre vintereventyret. Det er ikke første gang Marthe står på startstreken i Vaulda-

len, og hun vet godt at godværet i 2023 ikke nødvendigvis er en selvfølge, men opplevelsene med Rørosløpet er mer enn vær.

Rørosløpet er løpet for alle, her kan man komme med både reinrasede og blandingsraser. Det er mulig å være med i turklasse og konkurranse, det er mulig å delta i nordisk med ski og pulk eller kjøre slede. Løypa går fra Vauldalen fjellhotell over fjellet og ned til Brekken, så opp ei lita kneik, over fjellet og ned til Vauldalen. En naturopplevelse og trivsel i løypa, man har også hørt at kneika kan føre til mistrivsel – men i sommervarmen husker vi ikke det. Sett av høsten og vinteren til trening, og meld deg på til Rørosløpet 2024 – garantert fritt for mygg.

Lise og hennes Kora ble lagt merke til, Kora har akkurat mista alt av pels etter valpekull tidligere på vinteren.

18 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO: Torolf Stålvik Marthe Austad med Jenny og Brage i nordisk 2-spann FOTO: Viktoria B. Wågan God hjelp før start. Anna Sofie Mørland holder Sanna og Siku.
21 | Polarposten | Nr. 1-2023 Plass Lørdag Søndag Tid total 1 02:07:48 02:04:16 04:12:04 1 03:11:28 02:48:40 06:00:08 2 05:48:06 05:06:49 10:54:55 1 02:10:54 02:12:32 04:23:26 2 02:29:59 02:23:05 04:53:04 1 02:37:05 02:33:05 05:10:10 2 03:27:34 03:28:30 06:56:04 3 03:41:10 03:39:26 07:20:36 4 04:18:47 04:33:08 08:51:55 5 05:34:37 04:52:45 10:27:22 1 02:10:35 02:05:18 04:15:53 2 03:19:37 03:31:22 06:50:59 04:33:45 DNF DNF Startnr Lørdag Søndag Tid total 1 02:07:23 02:14:00 04:21:23 1 02:59:29 03:23:40 06:23:09 1 02:11:29 02:10:02 04:21:31 1 03:03:15 03:21:17 06:24:32 Startnr Lørdag Søndag Tid total 1 01:50:05 01:53:00 03:43:05 2 02:20:10 02:25:18 04:45:28 02:46:07 DNS DNF 1 02:17:40 01:49:35 04:07:15 1 02:19:02 02:21:22 04:40:24 2 03:05:45 02:51:16 05:57:01 Startnr Lørdag Søndag Tid total 1 01:59:31 02:04:57 04:04:28 2 02:05:02 02:10:56 04:15:58 Startnr Lørdag Søndag Tid total 1 01:36:48 01:44:08 03:20:56 2 01:52:30 01:53:15 03:45:45 3 02:11:31 02:04:38 04:16:09 1 02:05:14 02:11:10 04:16:24 1 02:06:09 02:13:26 04:19:35 2 03:10:28 03:12:05 06:22:33 Startnr Lørdag Søndag Tid total 1 01:35:56 01:40:41 03:16:37 2 01:56:50 01:48:52 03:45:42 3 02:45:45 02:45:30 05:31:15 4 03:00:30 03:20:05 06:20:35

Uansett hvor mange hunder hver familie har, er det minst en hund til hver. Her lånes det hunder og prøves utstyr slik at alle får delta. Av klubbens raser mangler vi grønlandshund, men til gjengjeld er alaskan malamute representer med et par tre eksemplar, sammen med yakutian laika og samojed.

Ung med hund

NAMDALEN
Sander (9) kommer i mål. Turglede: Storebror Aaron (16) går i mål sammen med lillebror Alexander (10).

TEKST: Berit Grydeland

FOTO: Lasse Grande Tetlie og Solfrid Bolkan

Våre polare raser krever mye trening i løpet av ei uke, og det fører ofte til at mamma eller pappa er mye ute på tur i hverdagen. I Namdalen ble tanken om hvordan man kan introdusere den yngre garde til våre fellesturer, uten at de føler at de er med mamma eller pappa på tur, sådd.

For det første er det viktig at de unge også blir kjent med hverandre, og får føle på fellesskapet og oppleve trivsel både sammen med andre ungdommer og med hundene. For å få i gang dette har lokalkontaktene og medhjelpere i Namdalen arrangert «snø-

rekjøring for barn og ungdom», åpent for alle aldersgrupper, men med premiering for deltagelse for de under 18. Det er viktig at det er voksne med i løypa, for å unngå uheldig situasjoner og for å plukke opp bæsjen underveis… fokuset for de yngste skal jo først og fremst være trivsel.

Ekstra positivt er det at lokale sponsorer er svært positive til å bidra når det kommer fram at det er arrangement for den yngre garde. Det har gjort det mulig å ha gratis arrangement med både fine løyper, premier til alle og kveldsmat i etterkant.

Når værgudene spiller på lag blir det en trivelig stund rundt bålet både for store og små, mens fornøyde hunder kan slappe av etter ei fin treningsøkt i skisporet.

Det siste året har polarhundmiljøet i Namdalen hatt faste fellestrening/tur på onsdager med varierende innhold og intensjoner. Det har vært rullering på hvem som har hatt ansvaret, og det har vært opp til ukas ansvarlige å bestemme sted og aktivitet. Det har vært møte- og passeringsøving, kjettingtrekk og kløving, kickbike og skiturer, spanntrening og sosialisering

25 | Polarposten | Nr. 1-2023
Samlingene for barn og unge har hatt godt oppmøte. Og avsluttes med sponset kveldsmat for store og små.

av hunder. Utover vinteren ble det mer og mer fokus på Polarhundprøve 1 og kanskje har det ført til at noen tror at dette er for seriøst til at de selv kan delta. Ved å fokusere på barn og unge ufarliggjør man deltagelsen for voksne også. En sånn onsdag ble derfor nettopp viet til snørekjøring for de unge. Arrangøren har sørget for at bålet allerede er perfekt for grilling når deltagerne ankommer, pølsene og kakaoen er klar. Hver enkelt ekvipasje starter opp turen med hand-

lerhjelp og lykkeønskninger, og det bærer av gårde for både store og små. Denne gangen med sju mellom 9-18 år, og 14 voksne med ulike forutsetninger sammen med 20 hunder fordelt på rasene alaskan malamute, samojedhund og yakutian laika. Løypa gikk i trikkeskinner og var sju km lang. Akkurat passe lang for kveldens deltagere.

Etter vel gjennomført «løp» ble det bålkos med pølse og kakao til alle, mens det var erfarings-

utveksling og veiledning i forhold til alt fra sokker til fôring via oppstalling og dyrevelferd. Stemningen for å møtes igjen etter påske var god, så man antar derfor at utbyttet var godt. Om det blir på ski eller på barmark neste gang vet man ikke enda, men vi håper at oppmøte blir minst like godt.

26 | Polarposten | Nr. 1-2023
Lokale sponsorer gjør det mulig å servere kveldsmat, det settes det stor pris på.
27 | Polarposten | Nr. 1-2023
William (12) og mamma (12+) klar på startstreken.

Ett av formålene med arrangementet er at barn og unge skal delta, men at det også skal være voksne i løype som kan passe på at alt går på skinner.

JOHNSGÅRD 2023

Rasesamling grønlandshund

TEKST: Rita Lysholm

FOTO: Rita Lysholm og Kine S. Pedersen

Helga 21.-23. april arrangerte avlsrådet for grønlandshund rasetreff ved Johnsgård Turistsenter i Sømådalen. Strålende vær og nydelig natur ga en flott ramme rundt samlingen.

De siste to årene har vi utvidet samlingen med en dag, og de ivrigste ankom allerede på onsdag. 16 påmeldte og et 30-talls hunder hadde satt av helga til masse aktivitet og raseprat. Torsdag var det uttesting av løypene, alltid spennende å se hvilke snøforhold man får sist i april. Her hadde værgudene virkelig vært med oss; 40 cm snø kom

helga før treffet, så snøforholdene var upåklagelige, til tross for strålende sol og høye temperaturer. Traséen fra Johnsgård over Gloføken (1357 moh) var kjørt opp, og mange valgte den som turmål. Her fikk både hunder og eiere virkelig prøvd seg i gode stigninger og variert terreng. I tillegg har Johnsgård et flott og variert løypenett i lavere terreng. Den strålende sola ga etter hvert bløte spor utover dagen. Mistenkelig mange ble noen morgenfugler for å komme seg ut mens det enda var frost. Programmet for helga ble noe endret på formiddagen da det å kom-

me seg ut på tur med hundene selvsagt fikk høyeste prioritet.

Tema for årets samling var friluftsliv med hund om vinteren. I den sammenheng var den vanlige utstyrsrunden på lørdag byttet ut med en teltutstilling. Etter en kort presentasjon av de forskjellige teltene med erfaringer i bruk og bruksområde, ble det rom for å se nærmere på hvert enkelt telt. Etter en trivelig felleslunsj var det bikkjene som var i fokus. Alle tok turen rundt og så nærmere på et 30-talls hunder, eier presenterte sine hunder

32 | Polarposten | Nr. 1-2023
Alltid en runde for å se på hundene som er på samlingen

mens de ble vurdert av «fagteamet», dvs alle som så på. Lørdag ettermiddag var det tid for fagstoff. Avlsrådet for rasen la fram data fra siste året, statistikker på rasen samt ga en kort gjennomgang av Dogweb. Så var det klart for å gå videre på helgas tema med friluftsliv. Gisle hadde en god innledning og praten gikk videre med erfaringer og turopplevelser. Lørdagsmiddagen på rasesamlingen er alltid koldtbord. Her har alle med noe til bordet, og det ble som vanlig masse variert og god mat. Restene etter koldtbordet settes i kjølerom, og blir

en flott fellesfrokost på søndag. Søndag kom med værskifte, noe som kanskje var helt greit for enkelte lett solbrente ansikter. De fleste tok en tur før avreise, mens andre hadde lang reisevei og kjørte etter fellesfrokosten. Dette ble ei flott helg. Avlsrådet er meget fornøyd og glad for å se et godt engasjement for rasen. Vi kunne selvfølgelig håpet at flere hadde funnet veien til samlingen, men disse kommer sikkert neste år . I 2024 blir samlingen 11.-14. april, de ivrigste har allerede bestilt hytte .

33 | Polarposten | Nr. 1-2023
God tradisjon med koldtbord på lørdagskvelden Alltid spennende å se på telt til vinterbruk. Hundene koser seg på samling.

TEKST: Gro Moe-Gumø

FOTO: Cecilie Halvorsen & Thomas Olaf Christensen

Helgen 10.-12. mars arrangerte vi samling på Merket på Golsfjellet etter flere år på andre steder. 53 påmeldte tobente og minst like mange samojeder fikk en flott helg i kaldt, fint vintervær med strålende sol!

De fleste ankom på fredag til fredagstaco og velkomstmøte/ kjøremøte etterpå. Flere var på

SAMOJEDSAMLING PÅ

Merket

samling for første gang. Folk skravlet og vi følte at det var god stemning hele helga, takk til alle som var med på å få til dette, stemningen lager vi sammen.

Lørdag startet med løp med deltagere i alle klasser. Alle resultater fra løpet finner dere her

Utstillingen startet etter lø-

pet. Tusen takk til dommer Eva Borg-Liljekvist fra Sverige og ringsekretær Anette Søhagen for å lage trivelig stemning i ringen. Det er så viktig på en sånn utstilling at alle føler seg velkommen også de som er helt ferske. Dommeren tok seg tid til alle og forklarte hvorfor hun plasserte hundene som hun gjorde, noe som ble satt pris på.

34 | Polarposten | Nr. 1-2023
Et seks-spann i løypa.

Først ute var valpene og vinnere her ble søskena Billie (BIR) og Bono (BIM) fra Belaya Moluca’s.

Best i rasen (BIR) på utstillingen ble Rajumas Kornelia of Power og BIM ble Rajumas Maitri Yeti av Aboki, gratulerer så mye! Alle resultater fra utstillingen med kritikker finner dere her: https:// www.dogweb.no/utstilling-resultatvisning/utstilling/230042.

Flere savnet skriftlige kritikker men det lages ikke lenger så dere må søke under resultater på NKK sin hjemmeside og finne det der.

Barn og hund, med dommer Øyvind Fåne, ble arrangert etter utstillinga med heiagjeng på utsiden av ringen. To brødre fikk prøve seg, skikkelig flinke var de. Bildene viser ekte glede, så ko-

selig å se. Begge vant her selvfølgelig.

Middag ble etterfulgt av premieutdeling og kåring av beste hund sammenlagt løp og utstilling. Vinner i år ble Belaya Moluca’s Arya, vi gratulerer!

Loddsalg med masse bra premier hadde vi også og avslutta kvelden med litt prat om løst og fast. Lite natterangling etter en lang dag, men mange slitne og fornøyde både to og firbente tror jeg det var.

Søndag var det god frokost og tur for alle som ville. Like fint vær var det da så vi koste oss og flere testet slede eller spark for første gang. Alle som kom tilbake før lunsj fikk «gullmedalje». Samlingen ble avsluttet med lunsj og hjemtur.

Noen var hverken opptatt av løp eller utstilling, men koste seg med tur, testing av utstyr og prat med andre. Pølsegrillinga før utstillinga var også et sosialt samlingssted. Det å treffe andre raseentusiaster å se og lære av de med litt mer erfaring er det viktigste på en rasesamling. Noen langveisfarende hadde vi også, to stykker fra Namsos og et par kom helt fra Finland for å være med på samojedsamling, stor stas. Fem tøffinger lå ute i telt i helga, vi andre hadde rom eller hytter.

Takk til alle som hjalp til med ulike ting, alltid mye som skal fikses på en sånn samling. Vi håper dere koste dere alle sammen og at vi sees igjen neste år!

35 | Polarposten | Nr. 1-2023
Et to-spann i løypa.
36 | Polarposten | Nr. 1-2023
Lucas og Matias B. Christensen med Niita og Salto i barn og hund konkurranse Barn og hund konkurranse To en-spann i løypa.
www.seleverkstedet.no Siden 1981 Foto: fjellfeber.com

RASESAMLING FOR

yakutian laika

TEKST:

FOTO:

I slutten av april kunne Norsk Polarhundklubb invitere til den aller første rasesamlingen for yakutian laika. Man skulle tro det var problematisk å finne et sted med nok snø til å gå på ski på denne tiden av året, men de store snømengdene i Levanger viste seg faktisk å by på en del problemer. Blant annet bød det på utfordringer i forhold til brøyting parkering og løypemuligheter. - Stikk motsatt av det arrangørene fryktet tidligere i vinter. Uansett, snø setter vi polarhundeiere stort sett pris på.

Samlingen ble avholdt i den nyoppussede skihytta Skallstuggu ved Vulusjøen i Levanger. Hytta bød på god plass og fine fasiliteter. Arrangørene

hadde også sørget for at deltakerne skulle få en spennende matopplevelse under samlingen. Menyen for helgen bestod derfor av indiske retter fra en lokal bedrift. En smakfull opplevelse som ble godt mottatt.

Flere av deltakerne hadde reist langt for å få med seg samlingen. Det kom deltakere fra Lillehammer i sør og helt fra Sortland i nord. Her snakker vi stort engasjement for rasen, det er stas å se! Totalt var det 19 personer og 19 hunder samlet (hvorav 18 yakutian laika). Det at det var så mange yakutier til stede gjorde at vi fikk sett litt nærmere på typer, bygning og farger, noe alle syntes var spennende å se. Allerede fredag kveld ble det

mye hundeprat og flertallet ble sittende i peisestuen å snakke hund langt utover kvelden. For det er det som er så fint på slike samlinger, at ingen blir lei av å snakke om hund, om det er om sin egen, andres eller rasen generelt.

Arrangørene hadde meldt opp til enspannstest der man kunne teste trekkegenskapene til hundene sine. Det ble kjørt opp løyper på fredag som ble testet og målt opp av arrangørene på kvelden. Alt lovet godt for en bra enspannstest. Fire hannhunder stilte ivrige til start lørdag morgen. Det sto ikke på trekkviljen til hundene, ei heller på innsatsen til skiløperne, men værgundene hadde

40 | Polarposten | Nr. 1-2023
For det er det som er så fint med slike samlinger, ingen blir lei av å snakke om hund...
Viktoria B. Wågan
Trine Lysholm Hagan

bestemt seg for å ikke spille på lag.

Det lavet ned mange cm snø natt til lørdag, og kombinert med milde temperaturer ble det et klabbeføre uten like. Løypa var «lett» kupert – etter trøndersk standard. Med forholdene tatt i betraktning, var det heder i seg selv å ha gjennomført. Etter endt test kunne vi, på tross av svært utfordrende løypeforhold, gratulere en av fire påmeldte med bestått test. Hunden er nå på vei mot oppnåelse av norsk trekkhundchampionat, som eieren kunne meddele at var målet. På tross av utfordrende forhold, hvorav en av de påmeldte hadde måtte gi opp skiene og tatt beina fatt de siste kilometerne inn til mål, var alle likevel motiverte til å prøve på nytt til neste samling.

41 | Polarposten | Nr. 1-2023

Etter endt test ble det gjennomgang av ulikt utstyr. Flere av de tilreisende hadde med seg forskjellige sleder, pulker, drag og seler som ble demonstrert i en felles utstyrsprat. Det var stor interesse for å få presentert ulike sleder og pulker, hvor man sammen så på fordeler og ulemper ved de ulike modellene. Enda større var interessen ved gjennomgang av ulike typer seler (nome-, kombi-, komte- og pinnesele). Her ble det gitt opplæring i hva man bør se etter i en god sele, hvordan finne ut om en sele passer, ulike bruksområder for ulike typer sele og fordelene og ulempene ved ulike merker og modeller. Etter endt utstyrsprat var det flere som hentet egne seler og fikk testet de sammen med arrangørene.

Helgen ble preget av god stemning og mye hundeprat.

Både om rasen som helhet, rasens helse, bruksområder, fordeler/ulemper ved import og ulike treningsmetoder.

Lørdagskvelden holdt Berit Grydeland og Viktoria Borgeteien Wågan foredraget «Amatører på vidda», et foredrag om deres debutt på Rørosløpet, veien dit og tanker etterpå. Foredraget fikk flere til å trekke på smilebåndet og satte i gang en inspirert prat og tanker om å stille til start med flere yakutian laikaer i fremtiden, både i enspann- og flerspannsklasse.

Snøen fortsatte å lave ned hele lørdagskveld og natt til søndag. På søndag ble snøbygene kombinert med mye vind, noe som førte til at den planlagte grillturen ble omgjort til kaffe/ sjokoladekos med tilhørende hundeprat inne i peisestuen.

På tross av været ble samlingen oppsummert som veldig positiv og resulterte for de aller fleste i mange nye og trivelige bekjentskaper. Flere har ytret å ha lært mye nytt, både i forhold til utstyr, trening og om rasen generelt. Det er allerede stor interesse for neste års samling, og det er flere som allerede har sagt at de kommer. Avlsrådet for yakutian laika kan meddele at neste års samling allerede er under planlegging, hvor det blir sett på nye området for avholdelse som vil gjøre det lettere for tilreisende både innenfor og utenfor de norske grensene.

Det er bare å dele det gode budskap. Avlsrådet tar gjerne imot forslag og ønsker for neste års samling!

42 | Polarposten | Nr. 1-2023
43 | Polarposten | Nr. 1-2023

VINTERSAMLING

44 | Polarposten | Nr. 1-2023 avdeling Midt-Norge
45 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO : Sigmund Ås

TEKST: Berit Grydeland

Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge setter hvert år av mars måned for sin vintersamling, og samler polarhund interesserte til en uformell og hyggelig samling med trivsel og hund i fokus. De siste årene har samlingene vært lagt så tett opp til Norges geografiske midtpunkt som mulig, slik ble det også i år.

Helga 17.-19. mars satte derfor mange snutene mot Mokk gård i Ogndalen for den årlige vintersamlingen. Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge blir alltid

tatt imot med velvilje og åpne armer på Mokk. Årets samling samlet hele 46 polarhunder, fordelt på rasene alaskan malamute, grønlandshund, samojedhund, sibirian husky og yakutian laika, sammen med deres 22 eiere fra Røros i sør og Sortland i nord.

Fredag startes med innkvartering og steinovnsbakt pizza krydret med god stemning og hundeprat. Lørdag fortsetter det felles frokost og påfyll av dagsturgjester før det tradisjonelle

«Mokkaløpet» starter. Løypa var ikke av det beste slaget i år, da det pga mye vind i forkant gjorde det umulig å kjøre den opp før lørdagsmorgen. Fire tøffinger meldte seg allikevel på Polarhundprøve 1, mens andre valgte å delta i turklasse og skravletempo. En del vind, en del slush og mengder med overvann på Mokkavatnet gjorde akkurat den delen av løypa til tung og energikrevende. Mens andre deler av løypa går gjennom et kupert skogsterreng og byr på mer trivsel, i alle fall for deltagerne i

46 | Polarposten | Nr. 1-2023

skravleklassen. Til tross for utfordrende løype klarte tre startende kravet for Polarhundprøve 1, og det er alltid stas.

Etter «Mokkaløpet» ble sekker, pulker og sleder fylt med alskens godsaker, og det ble fellestur til gapahuken ved Stortjønna, for å finne et sted i ly for den stadig økende vinden. Det var trivsel rundt bålet og hunder overalt rundt gapahuken. Avdelingen stilte, som vanlig, med kaffe og grillmat til alle, noe som fører

til at fellesskapet blir ivaretatt. I trivelig selskap går tida fort, men vi måtte videre på programmet og enspannskjørere startet retur til Mokk – og ble etter hvert forbikjørt av de større ekvipasjene. Ett vakkert skue.

Gode og mette, fortsatte dagen med et lærerikt foredrag om hundens bygning og bevegelse med avdelingens egen Wiktor Hagan og hans sufflør Rita Lysholm, lærerikt for oss alle. Wiktor hadde fokus på eksteriør på trekkhun-

der som skal løpe og trekke lenge, med flotte filmer og bilder av grønlandshunder, kontra raser som skal gå med et høyere tempo over kortere distanser. Videre viste han oss vinklenes innvirkning på bevegelsene til hundene og luftet noen tanker om hvorfor hundens uttrykk blir vektlagt på utstilling.

Styret hadde gjort en god jobb i forberedelsene til årsmøtet, så den gode stemningen holdt seg gjennom et godt årsmøte med 18

47 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO : Sigmund Ås FOTO : Berit Grydeland

medlemmer til stede. Etterfulgt av avdelingens tradisjonelle lotteri og smakfulle festmiddag med påfølgende sosialt samvær i peisestua.

Etter en godnatts søvn og lang frokost fikk vi en gjennomgang av diverse utstyr. Rita Lysholm og Trine Lysholm Hagan viste, demonstrerte og forklarte om

alt fra riktig tilpassing av seler til bruk av sleder. Veldig informativt og lett å forstå når man fikk vist og kjent på hvordan selen skal sitte – ikke bare lest om det. Her var det rom for å stille spørsmål og få personlig veiledning om det var ønskelig.

De ivrigste rakk så en slede- eller snørekjøringstur før vi avsluttet

samlinga rundt bålpanna. En avslappet helg med god stemning og trivelige folk. Det ble nok stille på Mokk når vi dro. Takk til vertskapet på Mokk gård, og takk til Marthe Austad og resten av styret i Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge for en fin helg.

48 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO : Sigmund Ås
FOTO : Sigmund Ås
50 | Polarposten | Nr. 1-2023
51 | Polarposten | Nr. 1-2023

NP og NAMK inviterer til høstsamling

Aktivitetskomiteene i Norsk Polarhundklubb og Norsk Alaskan Malamute Klubb har i år gleden av å invitere til felles høstsamling på Tyinholmen 13.-17. september.

Samlingen starter onsdag 13. september, men det vil per dags dato ikke være noe offisielt opplegg før fredag 15. Under samlingen kommer vi til å ha hele Tyinholmen for oss selv og kan nyte godt deres gjestfrihet og naturen rundt hele perioden. Fullstendig program vil komme litt senere, men det vil bli lagt opp til blant annet barmarksløp, kløvtester, fellesturer og mye sosialt.

Overnatting

Vi har gjort det slik i år at NP og NAMK disponerer halvparten av hyttene hver. Siden det ikke er så veldig mange hytter oppfordrer vi dere som kjenner hverandre om å gå sammen om ei hytte slik at vi kan prøve å fylle de opp så godt vi kan. Hvis det blir ledige soverom på noen av hyttene kan vi hjelpe med å booke noen inn der. Dette kan gjerne spesifiseres om i påmeldingen.

Påmelding sendes til: aktivitet@polarhund.no.

I tillegg til hyttene er det mulig å komme med ønske om å leie rom inne i hovedbygningen eller i leilighet. Merk at i disse rommene og leiligheten er det ikke tillatt å ta med hund inn.

Pris

HYTTE FREDAG - SØNDAG:

AKTIVITET

Hytte 5 senger (2 soverom) - 3.550 kr

Hytte 6 senger (3 soverom) - 3.550 kr

Hytte 8 senger (3 soverom + 2 på hems) - 3.890kr

PRIS UKEDAG PR DØGN:

Hytte 5 senger (2 soverom) - 1.400 kr

Hytte 6 senger (3 soverom) - 1.490 kr

Hytte 8 senger (3 soverom + 2 på hems) - 1.490kr

Leilighet 3 soveplasser (inkl frokost) - 1.950kr

Rom 2 soveplasser (inkl frokost) - 1550kr

Bobil/campingvogn - 100kr

Telt - 50kr

Det er ingen måltider inkludert i hyttene da hyttene er utstyrt med kjøkken. Det vil og være mulig å kjøpe alle måltider på området. Dette trenger ikke spesifiseres i påmeldingen, vi kommer tilbake til dette når samlingen nærmer seg.

Vi og NAMK gleder oss til å se dere på høstsamling!

53 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO : Trine Lysholm Hagan

Årsberetning avlsrådet for grønlandshund

Avlsrådet har i 2021/2022 bestått av Rita Lysholm som leder, Kine S. Pedersen og Ingrid Anne Urdalen.

Avlsrådet har hatt jevnlig kontakt på messenger, i tillegg til møter ved behov. Det har vært avholdt fire møter.

Vi har startet samarbeid med SPHK raseklubben for Grønlandshund der vi har felles møter og drøfter ulike tema og utfordringer på rasen. Vi har avholdt fire felles møter i denne perioden. Rasemiljøet for Grønlandshund er lite og vi ser stor nytte av et godt samarbeid med raseklubben i Sverige.

Registeringer og statistikk 2022

Antall registrerte: Det ble registrert 55 hunder i 2022 mot 38 i 2021. 55 valper fordelt på 15 kull (hvorav to importer fra Grønland).

Flere hunder ble HD røntget i 2022 og færre ble avlest med HD enn året før. Vi håper den positive trenden vi ser i økt antall HD-røntgede hunder fortsetter. Se figur 1

RAS

Ras for Grønlandshund skulle revideres innen 1.1.2019 men er utsatt inntil NKK system er kommet på plass.

Grønlandshundsamling

Avlsrådet har i mange år hatt et samarbeid og felles rasesamling med SPHK raseklubben for Grønlandshund. Samlingen ble i 2022 arrangert helga 17.-20. mars på Johnsgård Turistsenter ved Femunden.

Samlingen har som hovedmål å være en arena for rasemiljøet til å bli kjent med hverandre og til å bygge opp gode relasjoner som vil gavne rasearbeidet fremover. Fokuset under grønlandshundsamlingen er , i tillegg til bruk og friluftsliv, derfor på sosialt samvær gjennom felles turer og felles måltider. På programmet står alltid faglig innhold omkring emner som er til interesse for eiere av rasen.

Øvrig aktivitet

Avlsrådets medlemmer har fått en del henvendelser fra personer med ulike raserela-

54 | Polarposten | Nr. 1-2023

terte spørsmål og vi svarer etter beste evne. Vi opplever en økende grad av henvendelser fra folk som er interessert i å lære mer om rasen grønlandshund. Dette opplever vi som veldig positivt. Noen spør om råd i forhold til hvor man bør kjøpe valp og da viser vi naturligvis til oppdretterliste og valpeliste. Vår jobb er å være nøytrale og informative.

Det er få eiere av rasen om stiller ut sine

hunder på utstilling. Det er sjelden det stilles flere av rasen på samme utstilling. Selv på klubbens egen spesialutstillinger er det få som deltar (8 og 5 i 2022) Litt positivt er det likevel at det er vist fram grønlandshund på hele 25 utstillinger i 2022.

Avlsrådet for grønlandshund

Rita, Kine og Ingrid Anne

55 | Polarposten | Nr. 1-2023
Figur 1: Statistikk HD røntgen for 2022 sammenlignet med 2021. FOTO: Oda Ramsda l

Avlsrådet for samojed

Anbefalt valpepris og pris ved lån av hannhund

På samojed sto anbefalt valpepris på 1618.000,-. på hjemmesiden. Det er så vidt vi vet ingen som tar dette lenger så det er nå endret til 18.-20.000.

Det har også vært etterspurt hva vi anbefaler i forbindelse med lån av hannhund. Spesielt dere ferske lurer på dette og det skjønner vi godt. Det finnes mange type avtaler rundt dette og det er helt opp til partene. Forslaget under her er ingen fasit, men vi synes i alle fall at følgende er en «rettferdig» og grei ordning som kan benyttes hvis partene ønsker det:

10-15% av valpepris for sprang, nytt sprang gratis hvis tispa går tom bør gis. 10-15% av valpepris pr. levende valp ved 8 ukers alder. Hvilken % man bruker vil være avhengig av kvaliteten på hannhunden, om den har merittering og andre kostnader ifm avl (øyelysing/gonioskopi f.eks) og avtales mellom partene.

Ønsker hannhundeier en valp er det viktig å avtale hvem som har førstevalget i forkant (tispeeier eller hannhundeier) så man slipper uenigheter. Prisen blir da en mellomregning mellom vanlig valpepris og det hannhundeier skal ha betalt for sprang og valper. Et kull med 6 valper og 12% til hannhundeier vil da blir som følger hvis hannhundeier skal ha en valp når prisen er 20.000,-

Sprang 2.400,-. 6 valper a 2.400,- =16.800,Hannhundeier betaler da kr. 3.200,- for valpen. Er %-satsen 15% blir regnestykket som følger: Sprang 3000,- , 6 valper a 3000,-. =21.000 og hannhundeier skal da ha kr. 1.000,- i tillegg til en valp.

Andre ordninger kan selvfølgelig også avtales, dette er bare et forslag men det er lurt at alt avtales skriftlig på forhånd så man slipper misforståelser og trøbbel i etterkant.

Øyelysere på hund

Link til autoriserte øyelysere ligger nå på hjemmesiden vår og den legges også her: https://www.vetnett.no/oyelyser/oversikt-over-autoriserte-oyelysere_2/ Ikke alle øyelysere utfører gonioskopi som er viktig at dere tar på samojed så det må dere spørre om når dere tar kontakt.

Dommerkonferanse

Det er planlagt dommerkonferanse for alle de polare rasene i samarbeid med de andre klubbene 16. - 17. november 2024. I denne forbindelsen bør det også utarbeides rasekompendium for alle NP sine raser. Dette blir et stort arbeid, men noe som er etterspurt fra dommere og vi ser frem til dette og håper at mange dommere og dommerelever på våre raser tar seg tid til å komme.

Mvh. Gro for avlsrådet for samojed

56 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO: Stian Sagstuen

Årsberetning avlsrådet for yakutian laika

Ved årsskifte 2022 fikk yakutian laika et selvstendig avlsråd. Frem til da hadde avlsrådet vært underlagt avlsrådet for samojed. Mye av arbeidet for avlsrådet i 2022 har bestått av å tilgjengeliggjøre informasjon, kvalitetssikre den informasjonen som ligger ute og føre statistikk. Samt planlegge rasesamling og jobbe for å bygge opp et aktivt rasemiljø.

Registrering og statistikk

I 2022 ble det registrert 6 kull i Dogweb, hvorav det ene kullet registrert var født i 2021. Dette er en økning sammenlignet med 2021, der det ble registrert 4 kull på rasen. I tillegg til en økning i antall kull ser vi at det stadig importeres nye individer inn til Norge. Dette er både spennende og svært positivt for å bevare rasen og øke genpoolen som er her til lands.

I 2022 ble det registrert 22 avlesninger på HD (hoftedysplasi). Til sammenligning ble det i 2021 røntget 17 hunder. Se figur 1.

Årsaken til den store økningen av antall hunder som HD-røntges er todelt. Det ene skyldes at det stadig blir flere YL i Nor-

ge, det andre kommer av vedtaket som ble gjort under forrige årsmøte om krav til kjent HD status å få kull registrert i NKK.

Antall hunder med HD på rasen ligger svært høyt, og er et tall vi håper, sammen med oppdretterne, at vi kan få til å gå ned. Det er svært positivt at flere blir bevisst denne utfordringen på rasen slik at flere hunder blir sjekket. Vi håper denne utviklingen vil fortsette i årene som kommer.

I tillegg til HD ser vi en del anmerkninger på gonioskopi på rasen. Se figur 2. Utover dette ser vi at majoriteten av de som øyelyses blir registrert uten anmerkning.

Selv om det ikke er et avlskrav anbefaler vi å øyelyse og goniskopere alle hunder som skal gå i avl da vi vet at yakutian laika er utsatt for arvelige øyesykdommer. Skal man kunne sikre god avl er det viktig å vite hva man avler på og dermed unngå å gjøre uheldige kombinasjoner.

RAS

RAS (rasespesifikke avlsstrategier) skal

58 | Polarposten | Nr. 1-2023
59 | Polarposten | Nr. 1-2023
Figur 1: Statistikk HD røntgen for 2022 sammenlignet med 2021.
FOTO: Hilde D. Sannes

Figur 2: Statistikk gonioskoperte hunder for 2022 sammenlignet med 2021.

revideres. Arbeidet med dette er satt på vent da vi venter på beskjed fra NKK om hvordan den nye RAS skal utarbeides og datoer for når dette skal være på plass.

Rasesamling

Siden rasen og avlsrådet er såpass nytt ble det ikke arrangert egen rasesamling for yakutian laika i 2022. Den første rasesamlingen for yakutian laika ble derfor arrangert i år. Denne fant sted på Skallstuggu i Levanger hvorav 19 personer deltok med til sammen 19 hunder. Under samlingen ble det lagt opp til foredrag, tur, enspannstest og masse hundeprat. Neste års samling er allerede under planlegging.

Øvrig aktivitet

I 2022 ble det satt sammen en arbeidsgruppe i klubben som bisto myndighetene i en omplasseringssak som involverte flere YL. Dette for å sikre at hundene ikke skulle

forsvinne ut av miljøet siden rasen er såpass liten, samt at hundene skulle komme til folk med kjennskap til polarhunder. Med god hjelp fra klubbens medlemmer er hundene blitt omplassert til gode hjem.

Utover dette har avlsrådet jobbet mye med å få ut informasjon om rasen og faktasjekke den informasjonen som ligger ute på norske forum.

Avlsrådet ønsker å jobbe for et aktivt, inkluderende og trivelig rasemiljø. Skal vi klare å forvalte denne flotte rasen er det viktig at vi alle jobber sammen. Vi jobber for at all avl på rasen skal være i tråd med NKKs og klubbens etiske retningslinjer og er glad for å se at dette er noe oppdretterne på rasen også setter høyt.

Mvh avlsrådet for yakutian laika

Trine, Rikke og Viktoria

60 | Polarposten | Nr. 1-2023
61 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO: Veronica Backlund FOTO: Jonas Stavnesli FOTO: Kamilla Kalvatn Egset

RINDVANG - SKÅBU

Jotunheimløpet

TEKST: Torolf Stålvik

FOTO: Stian Sagstuen

Bikkjene og jeg deltok på Jotunheimløpet 2023 som gikk av stabelen 24. - 26. februar. Anbefales til neste år! Arrangøren var Jotunheimen Hundekjørarlag (red. anm.) Det var to distanser og tre klasser, slede 2x60km og nordisk flerspann og enspann på 2x30km. Man gikk fram og tilbake, med overnatting i telt på Skåbu fra lørdag til søndag. Stort sett var det alaska husky som stilte, men også sibirian, noen samojedspann og ett grønlandshundspann! Det var ca. 25 spann i alt, så det kunne absolutt vært plass til flere.

Terrenget var relativt lite kupert

på 2x30km og enkelt å kjøre, og med flotte spor og perfekt vær ble det en skikkelig fin tur! 2x60 var nok mye mer kupert da høydeforskjellen på laveste og høyeste punkt var på ca 700m.

Jotunheimløpet er et ganske lavterskelløp og passer for alle. Arrangementet var proft, men uformelt og med mange blide og hjelpsomme arrangører. Må si at innkomsten til Skåbu var fantastisk da man kjørte ”hovedgata” ned til chekpoint, hvor det var masse folk som heiet på begge sider. Så her er det bare å slenge seg med neste år og bli heiet på i Skåbu!

PS: Undertegnede deltok i Jotunheimløpet forrige gang i 1987(!), så jeg foreslo hjertestartere lett tilgjengelig, men det var mer ment som spøk enn en nødvendighet.

64 | Polarposten | Nr. 1-2023
... med flotte spor og perfekt vær ble det en skikkelig fin tur!
65 | Polarposten | Nr. 1-2023

Ny i ringen?

For mange er sommeren og høsten utstillingstid, mens noen har svart belte i utstilling er andre førstereis. Men en gang må være den første om man ønsker å få hunden bedømt og kanskje avlsgodkjent. Kanskje nettopp du har lyst til å prøve deg på utstilling i år? Som nybegynner i utstillingsringen kan det fremstå som om alle andre er profesjonelle, derfor har Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge fått hjelp av dommer Frank Christiansen til å komme med gode råd for den som føler seg usikker. Christiansen har mange års erfaring i utstillingsringen, og er en såkalt allround-dommer, han er dermed en av de få som kan bedømme alle FCIs ca 360 raser, med andre ord her snakker vi om en kunnskapsrik mann

Ny i ringen?

som vet hva han snakker om.

Spørsmålene starter ofte med: Hvor og når er det utstilling for min rase? For å melde seg på utstilling må man inn på NKKs terminliste Terminliste utstilling - Norsk Kennel Klub (nkk. no) , velg type; offisiell, legge inn rase, velg år, velg nei til å se passerte arrangement og skrolle seg nedover for å se hvor og når utstillingene er – samt legge merke til påmeldingsfrist. Der står det ofte to eller tre frister; manuell, ordinær og utsatt frist. Utsatt frist er for dem som akkurat blir for sein til å melde på – og derfor må betale litt mer i påmeldingsavgift. Manuell frist er hvis du ikke kan melde på elektronisk og ønsker å sende mail med påmelding. De aller fleste benytter seg av ordinær frist og

dermed også ordinær pris. Terminlisten er ikke spesielt brukervennlig, og det er ikke alltid så greit å forstå hvor utstillinga er - fordi i den ene kolonnen står det hvem som er arrangør og postadresse til klubben/ leder, mens i den neste kolonnen står det stedet den enkelte utstillingen arrangeres på.

Før du melder på kan det være lurt å vurdere hundens hold og fysiske kondisjon, samt pelskvalitet og sosiale tilpasning. Det er ikke gøy å dra på utstilling for å få beskjed om at hunden er feit eller mager, det er jo uansett noe man bør unngå om man skal på utstilling eller ei. Det kan også være lurt å trene sammen med andre hunder, det er en stor påkjenning for hunden å være på utstilling om hunden ikke er vant

68 | Polarposten | Nr. 1-2023
UTSTILLING
TEKST & FOTO: Berit Grydeland

til settingen. De fleste har en lokal hundeklubb i nærheten, sjekk ut om de har utstillings-/ ringtrening. Hvis ikke, få andre til å sjekke hundens tenner og ta på den, slik at den er vant til å bli håndtert av ukjente. Det er lurt å trene hunden på forskjellige underlag for at den skal kunne takle alt. Utstillingen kan være på parkett, grus, små singel, store steiner, asfalt, kort gress, langt gress og så videre. Det hjelper ikke å skylde på underlaget om premieringen ikke sto til forventningene. «Det er ikke rart det ble dårlig premie, da min hund aldri har vært på slikt (dårlig) underlag».

De fleste er nødt til å reise et stykke for å komme på utstilling, og de aller fleste kjører bil. Det er lurt å beregne god tid, god tid til å kjøre og ta pauser,

men også ankomst i god tid før oppmøte. Kanskje er overnatting en god idé, for å slippe stress? Det kan bli mye venting på utstillinga, men for hunden er det godt å akklimatisere seg før den skal inn i ringen - og for eier skal man finne seg en plass, kanskje sette opp bur og stoler, mens man ser litt på hvordan andre ter seg i ringen.

Hva trenger man egentlig å ha med seg? I tillegg til en stol til deg selv kan det være lurt å ordne en sekk eller en bag, først som sist, og utstyre den med bæsjeposer, ei flaske vann og drikkeskål, godbiter, evt. mat om dagen blir lang (og det hender det at den blir), håndduk, våtservietter, kam/børste og utstillingsbånd. Utstillingsbånd finnes det mange ulike typer av, hver enkelt finner gjer-

ne sin favoritt. Det kan være et tynt lærbånd (ala retriverbånd i tynt lær), utstillingslenke (snake chain) med nylonbånd, eller andre typer bånd beregnet på utstilling. På større utstillinger kan man ofte få kjøpt det man trenger, og da får man prøvd også. Ellers må kanskje ty til nettbutikker, da kan det være lurt å se hva andre bruker til den aktuelle rasen før man bestiller. Det er lite, eller ikke noe, utvalg av utstillingsutstyr i de fleste dyrebutikker, dessverre.

Som nevnt er det lurt å møte i god tid på selve utstillingsdagen. Hunden må luftes før den skal i ringen, det tar seg ikke ut med hverken nr 1 eller nr 2 foran dommeren. Det kan være høy temperatur eller pissregn, og da er det viktig å tenke plassering. Kanskje trenger du

69 | Polarposten | Nr. 1-2023
Egnet bekledning og fottøy er viktig, med utendørsutstillinger i Midt-Norge senhøstes sier det seg ofte selv. I ringen ser vi Geir Bruvoll med Levi og Stine Leirvik med Rando i fin driv i ringen på Levanger i fjor høst.

og hunden skygge, eller ly for regn, hvor fyller man på vann og hvor får man kjøpt mat? Hunden må få sjansen til å venne seg til miljøet, det kan være hundrevis av hunder, lyder og lukter som er uvant for hunden din. Husk at det er ikke lurt å sitte/ligge foran utstillingsringen i timevis. Ta heller med deg hunden å gå turer om det er lenge å vente, og hvil i skyggen. Mange har utstillingstelt, og det kan jo fremstå som litt overkill for en nybegynner. Men det er nyttig både i sol og regn, kanskje kjenner du noen du kan få låne et lite hjørne hos?

For den tobeinte er det greit å tenke på fottøy. Sko må velges ut fra underlag og værforhold, høyhælte sko passer meget dårlig, uansett underlag! Uansett er det hunden som skal på

skjønnhetskonkurranse ikke handleren. Mange lurer også på antrekk, da er det viktig å tenke på at man skal både gå, løpe og bøye seg. En tommelfingerregel er klær etter vær, men så ser man at på polarhundutstillinger er turklær det som er vanligst. Mens på NKK utstillinger er penere antrekk, dress/ drakt/kjole/skjørt ikke uvanlig, men ikke et krav. På andre utstillinger er det turklær om det er dårlig vær, ellers pent tøy – helt og rent. Det skal ikke være kennellogo på klærne.

Om det er en stor utstilling med flere hundre hunder av ulike raser, eller en mindre utstilling så er det viktig å huske på at din hund er ditt ansvar: Følg alltid med hunden, også når du snakker med andre personer eller slapper av i din medbrak-

te stol. Det vil bli hunder og folk overalt, og du kan derfor ikke la din hund «gå sine egne veier» i båndet. Det kan være godt for hunden å ha et bur å trekke seg tilbake i, mange bruker stoffbur eller andre lette bur til dette. Det kan også være greit å tenke på hvor man sitter i forhold til at andre hunder skal få vist seg i ro og fred i ringen, selv om du har pause.

I selve utstillingsringen vil dommeren ha en tannkontroll, for å sjekke anatomi, men også som en mental test. Derfor er det, som nevnt, lurt å få naboer og andre hundefolk til å ta en sjekk slik at hunden er vant. Hannhunder gjennomgår i tillegg til dette en testikkelkontroll, så naboen bør sjekke dem med det samme han er i gang. Når man skal springe

70 | Polarposten | Nr. 1-2023
Bente Andersen stiller Mary for dommer Frank Christiansen, Mary er vant til å bli håndtert og står rolig.

med hunden i ringen skal den vises i trav og retningen er mot klokka. Om hunder passer eller galopperer, så kan du stoppe opp og begynne på nytt eller du kan gi et lett rykk i båndet for at hunden skal gå over i trav.

Det er viktig å huske at dommeren er mest interessert i å se hunden, still derfor alltid hunden slik at dommeren ser den, du skal ikke stå mellom hunden og dommeren. Det er lurt å ha litt avstand fra dommeren når du stiller opp, slik at dommeren ser hunden fra siden og ikke ovenfra. Tre meter er en grei avstand når du står foran dom-

merteltet, det viktigste er ikke at du skal høre hva dommeren sier, det kan du nemlig lese på dogweb straks du er ute av ringen. La hunden stå mest mulig naturlig når du stiller opp. Gjentatt eller masete «handling» gjør både hunden og deg selv stresset. Det kan også føre til at dommer ser etter eventuelle feil du prøver å skjule med å flytte mye på hunden. Kos deg med hunden din når du stiller opp, du har uansett verdens fineste og beste hund. Om kritikken blir slik du forventet, eller hunden ikke viste seg fra sin beste side denne gangen så kommer det nye muligheter. Det er slett ikke

en kamp om liv og død, men en hyggelig hobby. Det er også fint å vise hensyn til de andre i ringen, ikke spring for nært, ikke lag lyder som forstyrrer andre og pass på godbitene dine slik at du ikke strør rundt deg.

Utstilling er en arena hvor man treffer igjen andre hundefolk og man lærer rasen sin bedre å kjenne. Det er trygt og ufarlig å starte på rasespesialer, og da er neste mulighet på avdeling Midt-Norge sin utstilling på Levanger 30.september 2023.

71 | Polarposten | Nr. 1-2023
Dommer Frank Christiansen tar seg god tid og studerer hundens bevegelser, både i bevegelse og stående. Jan Kristian Kjøren og Nansen på vei over ringen.

AKTIVITET

Jubileumsutstilling med storcert

Dato: 30.09.2023 Sted: Levanger camping, Moafjæra

Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge inviterer til JUBILEUMSUTSTILLING MED STOR CERT for klubbens raser i anledning vårt 30 års jubileum!

Oppskriften blir i hovedsak den samme som årene før, med valpeshow, barn og hund, lotteri og god stemning. Dommere for dagen er Marianne Holmi og Jari Partanen.

Sees vi?

73 | Polarposten | Nr. 1-2023
FOTO: Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge

Articles inside

Ny i ringen? article cover image

Ny i ringen?

5min
pages 68-72
Jotunheimløpet article cover image

Jotunheimløpet

1min
pages 63-68
Årsberetning avlsrådet for yakutian laika article cover image

Årsberetning avlsrådet for yakutian laika

2min
pages 58-63
Avlsrådet for samojed article cover image

Avlsrådet for samojed

1min
pages 56-57
Årsberetning avlsrådet for grønlandshund article cover image

Årsberetning avlsrådet for grønlandshund

1min
pages 54-55
NP og NAMK inviterer til høstsamling article cover image

NP og NAMK inviterer til høstsamling

1min
pages 52-53
yakutian laika article cover image

yakutian laika

5min
pages 39-51
Merket article cover image

Merket

1min
pages 34-39
Ung med hund article cover image

Ung med hund

4min
pages 23-34
Rørosløpet article cover image

Rørosløpet

4min
pages 14-20, 22
Presentasjon av nytt styre article cover image

Presentasjon av nytt styre

2min
pages 12-14
Utstilling og årsmøte article cover image

Utstilling og årsmøte

1min
pages 7-11
Redaktøren article cover image

Redaktøren

1min
pages 5-6
Ny i ringen? article cover image

Ny i ringen?

5min
pages 68-72
Jotunheimløpet article cover image

Jotunheimløpet

1min
pages 63-68
Årsberetning avlsrådet for yakutian laika article cover image

Årsberetning avlsrådet for yakutian laika

2min
pages 58-63
Avlsrådet for samojed article cover image

Avlsrådet for samojed

1min
pages 56-57
Årsberetning avlsrådet for grønlandshund article cover image

Årsberetning avlsrådet for grønlandshund

1min
pages 54-55
NP og NAMK inviterer til høstsamling article cover image

NP og NAMK inviterer til høstsamling

1min
pages 52-53
yakutian laika article cover image

yakutian laika

5min
pages 39-51
Merket article cover image

Merket

1min
pages 34-39
Ung med hund article cover image

Ung med hund

4min
pages 23-34
Rørosløpet article cover image

Rørosløpet

4min
pages 14-20, 22
Presentasjon av nytt styre article cover image

Presentasjon av nytt styre

2min
pages 12-14
Utstilling og årsmøte article cover image

Utstilling og årsmøte

1min
pages 7-11
Redaktøren article cover image

Redaktøren

1min
pages 5-6