3 minute read

TEKNISK SETUP FÅR INSULA TIL AT RYKKE I HVIDE SANDE

AF JENS NØRGAARD TEKNISK SETUP FÅR INSULA TIL AT RYKKE I HVIDE SANDE

Omlægning af produktion og processer har i løbet af kort tid fået den norsk-ejede Seafood koncern Insulas fiskefileterings virksomhed Insula Hvide Sande A/S til at vækste med mere end 50 procent. Hemmeligheden bag er høj faglig ekspertise, råvarekvalitet samt fokus på forædling og parathed til omstilling på fabrikken i det vestjyske. Det sidste var nødvendigt skulle virksomheden overleve i et stærkt konkurrencepræget marked. Nye tekniker og en mere progressiv markedsføring gjorde en forskel.

Advertisement

Insula Hvide Sande A/S tidligere Knud Søndergaard Fiskeeksport kunne med baggrund i nye produktionsfaciliteter og tekniker lande en større kontrakt med Danmarks største dagligvarekæde Coop. Det var som at få en appelsin i turbanen lyder det på gangene blandt de 115 medarbejdere i Danmark, som i dag kun få år efter at nordmændene har overtog virksomheden har fundet deres ståsted.

Medarbejderne i Hvide Sande kommer fra byens omegn men også vidt forskellige lande som Thailand, Polen, Rumænien, Tyskland og Litauen.

Det der bl.a. har gjort udslaget også i forhold til den indgåede kontrakt med Coop er indførelsen af højteknologiske processer der sikre, at de fisk der forarbejdes i virksomheden, lever op til højeste kvalitetskrav.

Det er indførelsen af den seneste indfrysningsteknik med nitrogen, der er hemmeligheden bag Insula succesen – det at man kan nedfryse fisk uden krystallisering og smagsforandring selv efter optøning. Med nitrogenindfrysning bevarer man fiskens kvalitet og konsistens som var den lige trukket op af havet.

KERNEFORRETNINGEN

Den del af produktionen er blevet en kerneforretning efter filetering til map, Seal og frost samt loins/ mørbraden på rundfisk, filet og tails, (kødfyldte haler – et hit som følge af

mangel på små torsk: red.). Sidstnævnte kommer man oven på en grøntsagsbund i ovnen – det fås ikke bedre - uhm – hedder det i produktionen på virksomheden.

Opstarten på vores nye råvareproduktion - det er torsk, laks, rødspætter samt sej gik i gang den 13 januar. Allerede nu viser satsningen, at vi er på rette vej, fortæller salgschef Klaus Haahr. Vi skal lære forbrugerne at spise mere fisk. Det næste tiltag er forbrugervenlige færdigretter. Der må ikke være ben i fisken. Retterne skal være lige at gå til. I dag skal mad gå hurtigt og stærkt samtidig med, at det skal være lækkert. Rammer vi det ønske, ligger der et stort potentiale i vort lille land, hvor singlelivet er for opadgående og hvor målet er karrieren.

Skuespillerne Kirsten Lehfeldt og Niels Olsen har ikke levet forgæves i deres roller som Minna og Gunnar i fiskeindustriens reklamefilm fra 1997 med budskabet: -fisk er ikk’ så ringe endda! Det blev et brag af succes, som Insula nu vil gentage. Vi skal i langt højere grad ind på dagligvaremarkedet med vore produkter, fortæller Insulas CEO i Danmark, Jesper Kold Sørensen.

COOP FALDT FOR KVALITETEN

På årsbasis forædler Insula, (Hvilket betyder ”Ø” på latin. red.), ca. 1000 tons torsk. Derudover producerer medarbejderne i Hvide Sande fiskefars som er lavet på ”gammel” opskrift. Konsistensen røres sammen i et stort roterende kar. Sådan kunne man blive ved at fortælle fra en spændende dansk fødevareproducent på Vestkysten, hvor udviklingen ikke stopper med de allerede foretagne tiltag. Det var ligesom også det Danmarks store dagligvarekæde Coop faldt for, da de indgik aftalen med Insula. Omkring 50 procent af produktionen går til eksport med Schweiz og Tyskland som storaftagere.

Strategien er klar – vi skal være en komplet leverandør af Seafood til dagligvarer- og foodservice med Norden som vort hjemmemarked. Den norske koncern bag

Loins/Mørbraden på fisken på vej ind i fryseren efter første til anden nitrogennedfrysning efter vandsprayning, så de får den rette og et tiltalende Beatty look.

Insula-virksomhederne og Amanda Seafood i bl.a. Frederikshavn blev etableret i 2015. Hovedkontoret ligger i Leknes på Lofoten, hvorfra man styrer en omfattende verdensomspændende eksport af fisk fra koncernens virksomheder i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. Koncernens beskæftiger totalt set 1.100 medarbejdere. Målet er at bidrage til et øget forbrug af fisk i en forhåbentlig sundere og mere bæredygtig verden.

Vi har udviklet og patenteret en redningssele, der både er let at bruge og giver optimal sikkerhed for den, der skal bjærges.

Sættet består af: • 1 stk. alu gaffel • 1 stk. redningsele med tovline • 1 stk. teleskop stang • 1 stk. taske til selen.

Redningsselen er udviklet med baggrund i de erfaringer, besætningsmedlemmerne på redningsog inspektionsskibet vestkysten har gjort sig i nordsøen i virkelige og dramatiske redningssituationer.

Læs mere om selen på www.thyborønsejlmageri.dk

Tel.: +45 9783 1125 · cvr: 40020233 · mail: info@hsejl.dk · www.thyborønsejlmageri.dk