Tbm 01 2014

Page 1

tbm telecom business magazine

014 2

2 0 14

Jaargang 10 | nummer 1 | januari 2014

www.tbmnet.nl

De branche blikT vooruit "Het kussen wordt opnieuw opgeschud"

Telecom Service Groep Niet bang voor verandering

A l s

Telecomkalender

Events en congressen in 2014

t e l e c o m

u w

Trends in 2014

'Nummer draaien voorbij'

z a a k

i s !


CENTURY™

Quality speaks louder

than words Your choice of headset says a lot about your company. Giving your people the best tools for the job doesn’t just improve performance, it sends a powerful signal: you put your people first. Experience Sennheiser Century™ www.sennheiser.com/century


Anders Telecom Service Groep uit Leek XRC services uit Nistelrode NuCall uit Utrecht Drie telecombedrijven die besloten dingen anders te doen. Lees de interviews in deze TBM Kick Off op de pagina’s 14, 24 en 36.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

3


7 INHOUD

7 Colofon

Deze maand in tbm tbm

telecom business magazine

is een uitgave van

TBM in 2014 Als lezer merkt u het waarschijnlijk niet altijd, maar er gebeurt veel achter de schermen bij

Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.TBMnet.nl Twitter: @TBMnet LinkedIn: Dutch Telecom Channel Hoofdredacteur Joost Heessels (joost.heessels@magentapublishing.nl) Adjunct-hoofdredacteur Johan van Leeuwen (johan.van.leeuwen@magentapublishing.nl) Medewerkers Mirjam Adriaanse, Laurens van Aggelen, Raphaël Drent, Edwin Feldmann, Anne de Haan, Joost Heessels, Martijn Kregting, Teus Molenaar, Marc Rutten, Bram Semeijn, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Tim Wijkman Accountmanager Susanne Plank (susanne.plank@magentapublishing.nl) Advertentie-administratie Annet Poelen, Sandra Timmermans (advertentie@magentapublishing.nl) Vormgeving Beeldstorm.nl, Geert Roelofs

TBM. Wat hebben we het afgelopen jaar gedaan en, vooral, wat kunt u het komende jaar van ons verwachten?

pagina 11

Vijf smaken cloud Hosted telefonie biedt veel bekende voordelen boven een locatiegebaseerde PBX. Maar ook hosted en cloud zijn er in veel soorten en smaken. We zetten er vijf op een rij.

pagina 16

‘Nummer draaien echt voorbij’ Ook de komende jaren zal de industrie ons versteld doen staan van nieuwe trends en

Druk Senefelder Misset Abonnementen abonnement@magentapublishing.nl

features. Een kijkje in de keuken van de zeer nabije toekomst.

Abonnementsprijzen Abonnement € 85,- (exclusief 6% BTW)

Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr. 10041872.

© Copyright 2014 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

ISSN 1388-218X

pagina 30

Wat worden de mobiele trends? Het afgelopen jaar heeft laten zien dat de mobiele markt nadrukkelijk een kopersmarkt wordt, waar innovaties en slimme prijsposities worden beloond met een hogere afzet. In 2014 zet deze trend onverminderd door.

4

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

pagina 40


7 voorwoord

7 Nieuws 11 TBM in 2014 14 Sjoerd Reitsma, Telecom Service Groep

16 Vijf smaken cloud 22 Gezegd in TBM 24 Dave Spijker, XRC services

Stilstaan is opgeven

26 Telecomkalender

Ik verbind u door. Ik hang nu op. Er zit ruis op de lijn. Druk of draai het volgende nummer. Ik krijg de in-gesprek-toon. Hij heeft de hoorn op de haak gegooid. Ik moet hem nog even bellen...

30 Technologische trends

We gebruiken het nog allemaal, maar het zijn eigenlijk begrippen uit een allang vervlogen tijd. Want als er iets heel hard aan het veranderen is, is het wel de manier waarop we met elkaar communiceren. Hoe lang is het nog geleden dat de communicatie tussen mensen en bedrijven vooral verliep via brief en telefoon. En nu? SMS, whatsapp, Facebook, Twitter, mail. Mensen onder de 30 hebben geen mail en bellen nauwelijks nog. Kortom, de wereld van de telecom is in heel rap tempo aan het veranderen. Voor iedereen in onze branche betekent dat flexibel zijn, slim zijn, goed geinformeerd zijn, de markt kennen, snel zien als er nieuwe diensten opduiken. Maar het betekent vooral ook, actie, niet alleen reageren, maar juist ook ontwikkelen. Heel veel mensen en bedrijven in onze industrie komen op die manier tot de meest fraaie innovaties, mooie projecten bij klanten en nieuwe applicaties. Dat tekent de dynamische telecombranche waar innovatie noodzakelijk is om te overleven. Daarom deze kick off voor 2014, om u een leidraad te geven voor wat er op de telecom, en ook op u, af komt. Doe er u voordeel mee en we hebben een afspraak voor over een jaar, begin 2015...

36 Hans van Dijk, NuCall/NuBuzz

40 Trends in mobiel 42 Ambassadors in 2014

45 Mobiele devices 48 Business Guide 50 Column Rex Vermeulen

Joost Heessels Hoofdredacteur TBM

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

5


Samsung Wireless Enterprise Samsung Wireless Enterprise overwint de beperking van conventionele draadloze netwerken en geeft u echte mobiele Unified Communications.

Samsung Wireless Enterprise

Nimava Group BV Exclusief distributeur Samsung

In tegenstelling tot traditionele WiFI oplossingen is het Samsung Wireless

Nimava is met de wereld merken Samsung, NEC en Xelion al ruim

Enterprise niet alleen ontwikkeld en ontworpen voor uw laptop, maar ook

25 jaar de toonaangevende distributeur voor de Benelux. Met het team

voor mobile apparatuur zoals smart phones. Met dit in het achterhoofd

van commerciële en technische specialisten ondersteunen wij onze

heeft Samsung dankzij haar jaren lange ervaring, de beste oplossing

resellers op ieder vlak en zijn wij in staat om voor elke businesscase

gemaakt voor mobile gebruikers die vaak wisselen tussen een Wireless

een passende oplossing te creëren. Het persoonlijke contact naar

omgeving en het publieke GSM netwerk. Geen gemiste oproepen meer en

onze resellers en leveranciers hebben wij hoog in het vaandel staan

geen gesprekken die verloren gaan. Dit is Samsung’s antwoord op de vraag,

en houden er een no-nonsense manier van zaken doen op na.

wat mobiel werken en Unified Communications is!

www.nimava.nl

Noteer woensdag 5 maart 2014 in uw agenda voor het Samsung Wireless Enterprise partner event!

T 030 - 693 64 44


7 Nieuws

Tata Steel wint internationale prijs van Aastra Staalproducent Tata Steel heeft een Aastra Shining Star Award gewonnen. Het Nederlandse bedrijf won de internationale prijs voor de beste businesscase in de categorie UC and Applications. Het was genomineerd met het Franse AssurAlliance en het Amerikaanse California State University Fullerton.

T

ata Steel heeft in Nederland een transformatie ondergaan als het gaat om interactie tussen medewerkers door integratie van communicatie met bedrijfsprocessen. Tata Steel koos voor Aastra Solidus eCare voor haar IT-, HR- en pensioenfondshelpdesks. Het rapportagesysteem biedt het management van Tata Steel een helder overzicht van de vragen en de benodigde resources. Zo zijn bijvoorbeeld ziekmeldingen geïntegreerd in het systeem en wordt het managementteam hiervan automatisch op de hoogte gebracht.

Avaya reikt awards uit aan partners

Mobiquity neemt Dauw Design in Utrecht over

M

obiquity neemt Dauw Design in Utrecht over. Dauw Design is vooral bekend om zijn intuïtieve, ergonomische en minimalistische ontwerpstijl van apps. De Nederlandse uitbreiding van Mobiquity, dat eerder in oktober 2013 al het Amsterdamse Xaton overnam, volgt op de Amerikaanse groei van het bedrijf. In 2013 opende Mobiquity zijn negende vestiging in San Francisco, Californië. Financiële details van de overname van Dauw Design worden niet bekendgemaakt.

Avaya heeft tijdens haar partnerevent de Channel Awards uitgereikt. Ook stond de leverancier van communicatieoplossingen stil bij de plannen voor volgend jaar.

D

e prijzen gingen naar partners die zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden. De winnaars werden: - Distributeur: Westcon - Networking: Axians - Contact Center: Dimension Data - Video: Helder Telecom - Enterprise: Vodafone - Midmarket: Unica Schutte - SME: KPN - Healthcare: Forma - Klanttevredenheid: Vosko - Innovations: Dia Telecom - Full Portfolio: TSV

Onder meer sales director Melvin Harmsen, de nieuwe channel director Ronald Hoeijenbos, maar ook Chris de Jongh, voormalig Benelux-directeur en inmiddels verantwoordelijk voor onder meer Noord- en Oost-Europa, kwamen tijdens de middag aan het woord.

Die laatste gaf een mooie inkijk in de internationale plannen van Avaya. “We willen minder vaak op de koffie gaan bij jullie, de partners. In plaats daarvan moeten we vaker op de koffie bij klanten. Om die vervolgens aan jullie door te kunnen spelen.” Ook stond Avaya uitgebreid stil bij haar partnerschap met de Olympische Spelen in Sochi, die in februari van start gaan. Het legt daar het hele communicatienetwerk neer. En daar kunnen ook partners indirect van profiteren. “Wat wij bij de Olympische Spelen doen, kunnen onze business partners bij klanten implementeren”, aldus Ronald Hoeijenbos. “Voor Avaya spelen business partners een cruciale rol in het creëren en implementeren van geavanceerde oplossingen. Samen met hen werken wij aan een hoge klanttevredenheid en een gezonde groei van onze gezamenlijke business. Wij feliciteren alle partners die een award hebben gewonnen.”

Fout in TBM 10 In de laatste TBM van vorig jaar is helaas een slordige en storende fout geslopen. In het artikel ‘Vijf stellingen over headsets - Laten horen en zien doet verkopen’ wordt het bedrijf IPN Headsets een aantal keer ‘ISP’ genoemd. Wij bieden onze excuses aan voor deze fout.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

7


X2com ontwikkelt en levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. Dat doen we via een sterk partner netwerk van meer dan 200 IT en telecom bedrijven. X2com onderscheidt zich door het hoge kennisniveau gekoppeld aan echte kwaliteitsdiensten en uitstekende ondersteuning voor eindklanten en partners.

X2mobile

X2connect

Met X2mobile worden vaste en mobiele

Telefonie is net zo vanzelfsprekend als

telefonie slim ge誰ntegreerd. U beschikt

gas, water en licht. De betrouwbaarheid

over een krachtige totaaloplossing

van uw internetverbinding is dus een

waarbij mobiele telefonie dezelfde

eerste vereiste. Met X2connect zorgen

gebruiks- en beheerfuncties krijgt als

we ervoor dat al onze diensten optimaal

vaste telefonie. X2mobile maakt het

functioneren. 24 uur per dag

bovendien mogelijk om de totaalkosten

7 dagen per week.

voor mobiele telefonie te limiteren.


7 Nieuws

“Vrouwen gebruiken aparte telefoons voor werk en privé” Mannen en vrouwen gaan op een andere manier met hun mobiele telefoon om. Dat blijkt uit onderzoek van Voiceworks in samenwerking met onderzoeksbureau inVotes. Vrouwen hebben vaker een aparte mobiele telefoon voor zakelijk en privé gebruik dan mannen.

I

n het onderzoek van inVotes werden 353 respondenten gevraagd naar hun mobiele telefoongedrag. Vrouwen gebruiken minder vaak een telefoon voor zakelijke doelen dan mannen, slechts 24 procent van hen doet dat. Die groep gebruikt vaker twee aparte mobiele telefoons voor zakelijk en privé gebruik dan dat mannen dat doen. Simone Brummelhuis, hoofdredacteur van Thenextwomen.nl zegt: “Een verklaring voor het verschil zou kunnen zijn dat vrouwen vaker parttime werken en daarom minder vaak een mobiele telefoon van hun werkgever krijgen die ze voor zowel hun

werk als privé mogen gebruiken.” Koen van Geffen, CEO van Voiceworks: “Een andere reden kan zijn dat vrouwen het fijner vinden om twee mobiele telefoons te gebruiken om zakelijke en privé gesprekken en berich-

Portland Europe geeft trainingen ‘cloud’ en ‘telecom’

D

istibuteur Portland Europe heeft het trainingsaanbod op het eigen Education Center uitgebreid met cursussen ‘cloud’ en ‘telecom’. Volgens Portland is dit de tijd om als ICT-dienstverlener juist deze thema’s volledig te omarmen. De trainingen zijn bedoeld om verkoop- en managementmedewerkers te trainen en certificeren, specifiek op het gebied van FMC en cloud computing.

Vtel telecom gaat systemen en applicaties van NEC leveren NEC Enterprise Solutions en Vtel telecom gaan samenwerken op het terrein van UC- en bedrijfstelecommunicatieoplossingen. Het gaat om levering door Vtel telecom van NEC geïntegreerde communicatiesystemen en applicaties in Nederland.

M

et name in de zorgsector verwacht Vtel belangrijke uitbreiding van diensten en leveringen te kunnen realiseren met NEC’s oplossingen voor intramurale en extramurale Zorg. Gerard Olde Olthof, algemeen directeur van Vtel telecom, stelt enthousiast: “Voor Vtel telecom is de samenwerking met NEC een logische stap als onderdeel van onze ambitieuze groeistrate-

gie. NEC heeft een uitgebreid portfolio dat prima past bij Vtel en de markt waarin wij opereren. Het portfolio van NEC is erg sterk op het gebied van Unified Communications en mobiliteit. Op basis hiervan kunnen we innovatieve, betrouwbare en kostenbesparende oplossingen bieden voor de Zorg.” Tonko Wedda, managing director Benelux van NEC Enterprise Solutions vult aan: “Wij zijn erg blij met de samenwerking met Vtel telecom. In de ruim twintig jaar dat Vtel telecom bestaat, hebben zij bewezen een uitermate deskundige en succesvolle partner op het gebied van vaste en mobiele bedrijfscommunicatie te zijn.” “Qua cultuur en mentaliteit passen onze organisaties uitstekend bij elkaar”, concludeert Gerard Olde Olthof.

tbm |

ten gescheiden te houden. Dat is echter niet nodig, want met een bereikbaarheidsapp als Reach kun je zakelijke en privé telefonie gemakkelijk uit elkaar houden en zelf regisseren.”

Detron en Unify sluiten strategische samenwerking

Detron heeft zich onlangs gecertificeerd als Go Forward Advanced Partner van Unify. Met deze certificering wil Detron de toenemende vraag vanuit het Nederlandse bedrijfsleven naar eenvoudige, efficiënte en betaalbare communicatie oplossingen beantwoorden.

T

ijdens Telecom Time heeft Rob Schlaman, bij Detron de directeur ‘telecom zakelijk’ van René Hochstenbach, country manager bij Unify, het certificaat overhandigd gekregen. Schlaman: ”We zijn zeer verheugd dat we deze certificering behaald hebben. Dit certificaat vormt een sterk fundament dat essentieel is voor de strategische samenwerking tussen allround dienstverlener Detron en Unify.” Televersal zal beide partijen ondersteunen als distributeur.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

9


7 Commentaar Tekst: Joost Heessels en Johan van Leeuwen

Wat doet TBM in 2014? Als lezer merkt u het waarschijnlijk niet altijd, maar er gebeurt veel achter de schermen bij TBM. We zijn voortdurend op zoek naar diensten waarmee we u als telecommer beter kunnen maken in uw werk. Wat hebben we het afgelopen jaar gedaan en, vooral, wat kunt u het komende jaar van ons verwachten?

T

BM kijkt terug op een mooi jaar, in veel opzichten. We hebben ons best gedaan om u als lezer zo goed mogelijk van nieuws, achtergronden en ontwikkelingen te voorzien. Of we daarin geslaagd zijn laten we graag aan u over.

Kritisch Er verschenen in 2013 weer tien nummers van hét vakblad voor zakelijke telecom. TBM wordt gemaakt door mensen met journalistiek bloed en dat is te zien in het blad en op de website. We hebben een positieve kijk op dingen, maar zijn kritisch als het moet. We keken het afgelopen jaar onder meer naar de problemen die de KPN met de OPTA had, en een aantal maanden later naar de toen op handen zijnde overname door Carlos Slim. We schreven over onmiskenbare trends zoals FMC en ‘bring your own’, maar stonden ook stil bij ontwikkelingen die pas in 2014, of nog later, het grote publiek gaan bereiken, zoals WebRTC en LTE Advanced. We keken daarbij niet alleen naar de voordelen, maar ook naar de andere kant van de medaille: de nadelen en de obstakels, met name voor dealers. Ook online heeft TBM niet stilgezeten. Wist u bijvoorbeeld dat het netwerk Dutch Telecom Channel op Linkedin al bijna tweeduizend heeft. En dat ons twitteraccount @tbmnet recent over de grens van 1.000 volgens heen ging? Ook met de Ambassadors of Telecom hebben we een mooi jaar gehad. We hebben grote plannen voor 2014, daarover leest u elders in deze TBM meer.

Nieuwe dingen We hebben in 2013 veel nieuwe dingen gedaan. Als eerste denken we aan de Telecom Inspirience Awards. Een geheel nieuw evenement, dat voor deze doelgroep nog niet bestond. We reikten prijzen uit voor dealers, distributeurs en leveranciers die zich hadden onderscheiden met bijzondere nieuwe oplossingen of unieke projecten.

10

tbm |

De respons was zo positief dat er zeker een vervolg komt. Er staat voor 2014 zelfs al een datum voor de uitreiking vast: 20 oktober. Waarschijnlijk komen daar nog één of twee andere events bij, meer volgens het gewaardeerde ‘masterclass’principe dat u vanuit het verleden van ons kent. Hierover gaat u snel meer horen.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Stofwolken We zien de telecomsector veranderen. Dat zeggen we al langer, maar de veranderingen zijn nu duidelijker merkbaar dan ooit. Kent u nog dealers die zich bezighouden met de ‘traditionele’ PBX-centrale? Het Internertprotocol, bekender onder zijn afkorting IP, was onze branche al jaren


geleden binnen komen stormen, maar de stofwolken zijn nu opgetrokken en de gevolgen worden zichtbaar. Positief voor de sommigen, negatief voor anderen. Eindklanten stellen andere vragen. En

gaan houden. Dat zijn volgens ons de belangrijkste veranderingen, belangrijker nog dan de nieuwe mogelijkheden in techniek. Het vraagt om een andere manier van het runnen van een bedrijf runnen en

hoogwaardige en intensieve cursusdagen, die we samen met andere, specialistische, bedrijven organiseren. Andere onderwerpen die ook in 2014 op het programma zullen staan zijn onder meer ‘Omgaan met aanbestedingen’ en ‘Online marketing’. De data hiervoor volgen binnenkort.

Dienstverlening We maken niet alleen vakbladen als TBM, CBM, KBM en K&E, gecombineerd met online communicatie en live events. We bieden ook maatwerk voor opdrachtgevers. In 2013 hebben we in opdracht van organisaties als Telecombinatie en Expert magazines en brochures vervaardigd. We merken dat bedrijven onze kennis op het gebied van marketing en communicatie waarderen. Wat onze positie bijzonder maakt, is dat we de telecommarkt als geen ander kennen. Reden om de dienstverlening aan leveranciers en resellers in 2014 verder uit te breiden. Zo kunnen we u helpen op het gebied van uw pr. Daarbij maken we gebruik van onze eigen communicatiekanalen, maar weten we ook de weg te vinden naar andere media. Onder meer op basis van een dedicated adressenbestand van meer van 500 relevante media en journalisten. Ook online gaan we de dienstverlening uitbreiden. Zo kunnen we u vanaf nu ondersteunen met het optimaliseren van uw online marketing strategie. Dit doen we op basis van een gedegen analyse, waarbij alle relevante onderwerpen, als SEO en social media presence, uitgebreid onder de loep worden genomen. Hierop baseren we een advies, waarbij we samenwerken met toonaangevende specialisten op de diverse deelgebieden. We helpen uiteraard met de invulling en garanderen daarbij een duidelijke verbetering op alle aangegeven onderdelen.

andere mensen bij de eindklant stellen die vragen. Telecom is nog maar zelden een taak voor de facility manager, maar valt meestal onder IT. Of het komt op het bordje van de directie. Die willen niet altijd een apart aanspreekpunt voor telecom, dus wordt er van een telecomaanbieder verwacht dat ze zich ook met IT bezig

om een andere manier van verkopen.

Trainingen Met dat laatste kunnen we u helpen. ‘Consultative selling’ was één van de onderwerpen van trainingen die in 2013 in het kader van de Magenta Academy werden gegeven. Dit zijn stuk voor stuk

tbm |

U ziet het, niet alleen bij u maar ook bij ons veranderen er dingen. Gelukkig maar. Wij wensen u ook komend jaar veel succes in deze spannende branche. Ons doel blijft hetzelfde: de reseller in de telecom beter maken in zijn vak. Maar staan altijd open voor suggesties hoe we dingen beter kunnen doen. Als u vragen, klachten, tips of opmerkingen heeft: neem dus gerust contact op.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

11


advertorial

KPN introduceert nieuwe partner distributiestrategie ‘ Excellence’

Partners staan centraal in deze strategie Onder de naam ‘Excellence’ introduceert KPN zijn nieuwe partner distributiestrategie. KPN heeft bij monde van René Schenk, directeur KPN Business Partner Organisatie (BPO), de ambitie met deze strategie voorop te lopen. ‘Partners staan centraal’, is de belangrijkste boodschap die hij overbrengt in het gesprek dat wij met hem hebben over de nieuwe strategie. ‘Maar uiteindelijk is het ook de eindklant die hiervan zal profiteren.’

Nieuwe stap met Excellence Een Telecom of IT reseller heeft fundamenteel altijd te maken met een spanningsgebied tussen zijn business en die van de operator waar zaken mee gedaan wordt. Na het aanbrengen van de eindklant kunnen er zomaar discussies ontstaan van wie de klant bediend. KPN heeft aan deze discussie voor altijd een einde willen maken door de afgelopen jaren steeds meer samen te werken met de meest toegewijde business partners. Onlangs kondigde de Business Partner Organisatie van KPN aan de volgende stap te gaan zetten. KPN introduceert onder de naam Excellence voor de zakelijk klant en business partner een servicegerichte en persoonlijke distributiestrategie. Wat houdt de deal in, wat wordt geïmplementeerd en hoe gaat dat gebeuren? René Schenk wordt direct enthousiast als hij over Excellence mag praten: ‘Het gaat fundamenteel om meer wederzijds vertrouwen en verwantschap in business. We zetten nadrukkelijk en onvoorwaardelijk in op de samenwerking met onze partners. KPN biedt met de nieuwe partner distributiestrategie business partners meer ruimte om de klant in hun totale telecom en ICT behoefte te kunnen bedienen en ontzorgen. In de telecom branche is dit een vernieuwende werkwijze waarmee KPN voorop loopt en zijn business partners de mogelijkheid biedt van deze voorsprong te profiteren. De Business Partner Organisatie van KPN heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke organisatie te zijn voor dealers in de zakelijke markt.’

Toegewijde partners De partner centraal stellen is niet direct een nieuw geluid dat in een business magazine als dit geuit wordt. Het is dus even graven in de geest van René Schenk waar de essentie en de diepere intentie nu in zit. Waarom gebeurt het op deze manier? Welk basisidee zit

12

tbm |

hier nu achter? René Schenk antwoordt: ‘We denken hiermee het echte verschil te maken. Resellers die als echte ondernemers boven op hun klanten zitten willen zelfstandig en adequaat kunnen handelen. Volgens onze filosofie geven we ze nu de autoriteit en de middelen om dat te kunnen doen. Natuurlijk gaan we hiermee als eerste met een aantal van onze huidige, vaak platina, business partners aan de slag, maar tegelijkertijd werken we zo ook aan uitbreiding van ons partnerkanaal. Ambitieuze ICT service providers die onze bestaande partners aanvullen zijn van harte welkom om zich bij ons aan te sluiten. Laten we wel zijn, er zijn momenteel meer aanbieders op de markt dan ooit, maar KPN staat als merk toch bekend om kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat boezemt vertrouwen in bij eindklanten. Daarnaast hebben we nu met het uitgebreide portfolio en een product als KPN ÉÉN veel te bieden voor ondernemend Nederland.’

Welke partners zoekt KPN? Er zijn veel verschillende zakelijke resellers in Nederland. Zo heb je de typische mobiele reseller en aan de andere kant de gespecialiseerde vastnet dealers. Dan zijn er de ICT dienstverleners die steeds meer hun opmars maken in telecomland. Voor wie is Excellence nu eigenlijk bedoeld? ‘Voor elke partner die er echt voor gaat en ook daadwerkelijk voor KPN kiest en daarmee zijn klanten weer optimaal bedient’, zegt René Schenk zeer beslist, om te vervolgen: ‘Het is ondertussen bekend dat vast en mobiel integreren en dat telecommunicatie een vast onderdeel van de IT-organisatie wordt. We zoeken dus wel meer en meer naar allround resellers. De doelgroep qua resellers is eigenlijk tweeledig. Ten eerste werken we met bestaande business partners van KPN die in 2014 zullen starten, nadat ze door KPN

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

volledig gecertificeerd zijn. Deze partners zijn dus nu volop met de voorbereidingen bezig om hun organisatie in te richten zodat ze in kunnen stappen. Ten tweede zoeken we naar nieuwe IT of ICT service providers.’

Eindklant Maar wat zijn dan de voordelen voor de eindklant? Hoe kan deze profiteren van de nieuwe situatie, René Schenk reageert direct: ‘Natuurlijk, we zullen nooit vergeten dat we het samen met onze partners uiteindelijk voor die tevreden zakelijk klant doen. Met trends als de Cloud, Het Nieuwe werken, Collaboration en The Social Enterprise is telecommunicatie en de breedband verbinding relevanter voor het primaire proces dan ooit. Voor de zakelijke klant betekent dit dat hij niet meer zelf hoeft te schakelen tussen KPN en andere leveranciers voor telecom en ICT, maar bij één professionele en gecertificeerde KPN Business Partner in zijn regio terecht kan. Met Excellence richten we ons op de zakelijke klant bij bedrijven tussen 10-150 medewerkers, met de focus op het segment tussen 50-150. Verkorten van de ‘loketten’ levert een verbeterde service en snelheid op een eenvoudige en persoonlijke manier. De business partners van KPN weten als geen ander wat hun klanten bezig houdt. Het maakt immers nogal een verschil of dat je de telecom infrastructuur bouwt voor een huisartsenpost of een logistieke onderneming met een aantal magazijnen. Het gaat steeds om toewijding en verdiepte detailkennis en dat kunnen onze partners snel en vakkundig leveren. Ook omdat een belangrijk onderdeel van de partnerstrategie het opleidingstraject en de certificering van de partners is. Deze strategie past volledig binnen de KPN Zakelijke Markt strategie om te versterken, vereenvoudigen en groeien. KPN doet ‘t gewoon! Samen met specialisten in het hele land!’


tbm |

m a a r t 2 0 1 3 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

13


7 Interview Tekst: Johan van Leeuwen

Telecom Service Groep uit Leek omarmt veranderingen

“ ICT maakt ons vak een stuk dynamischer” “2014 wordt opnieuw een jaar met belangrijke, innoverende ontwikkelingen. Het kussen in de telecomen ICT-sector zal weer worden opgeschud. Sommige organisaties zullen daar wel bij varen, anderen juist niet. Er komen nieuwe spelers uit hoeken waar je ze niet verwacht en ontwikkelingen zullen nóg sneller gaan. Nee, saai wordt het niet. Prachtig toch?” Het moge duidelijk zijn: Sjoerd Reitsma van Telecom Service Groep is niet bang voor de toekomst.

Over Telecom Service Groep Telecom Service Groep is al meer dan 25 jaar partner voor een totaaladvies op het gebied van zowel vaste als mobiele telecommunicatie, ICT-dienstverlening, netwerkbekabeling en beveiliging. De core-business is het leveren en installeren van professionele maatwerkoplossingen. Zakelijke klanten zitten door het hele land, en worden vanuit de vestigingen Leek, Heerhugowaard en Zwolle door in totaal zo’n 130 medewerkers bediend.

14

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


D

ienstverlener Telecom Service Groep, met het hoofdkantoor in het Groningse Leek, werd in 1986 opgericht door Willem Pastoor. Nu, meer dan 25 jaar later, is hij nog steeds algemeen directeur. De markt is sindsdien behoorlijk veranderd, van een transactiegerichte naar een

en van installeren naar beheren. Gesprekken bij de eindklant vinden steeds hoger in de organisatie plaats, omdat de inrichting van telecom en ICT steeds belangrijker en bepalender is voor een organisatie. Als adviserende partij zul je daar in mee moeten gaan en de ontwikkelingen zullen

netwerken en bekabeling. “Maar we doen niet alles op het gebied van ICT. We hebben als rode draad dat, als we iets doen, het ook goed willen doen. We hebben wel een naam hoog te houden, daar horen verplichtingen bij. Het leveren van ICTdiensten is daarbij voor ons heel logisch.”

Beveiliging

‘We doen niet snel gekke dingen. Maar we hebben een schip dat we heel snel van koers kunnen laten veranderen’

dienstverlenende, en de technologie van analoog naar IP. Ondanks dat het bedrijf een ‘noordelijke’ mentaliteit heeft, is het volgens Sjoerd Reitsma, de commercieel directeur, allerminst conservatief. “We spelen voortdurend in op de ontwikkelingen van deze tijd. Het klopt dat we nuchter zijn. We doen niet snel gekke dingen. Maar we hebben een schip dat we heel snel van koers kunnen laten veranderen. Dat hebben we de afgelopen jaren wel laten zien. Het lukt ons als noordelijk bedrijf vaak om mensen te verrassen. “

op de voet gevolgd moeten worden. Ik word graag geïnspireerd door trendwatchers. Het is knap hoe die mensen ontwikkelingen al heel vroeg zien aankomen. Ik heb Adjiedj Bakas onlangs horen spreken over Internet of Things. Prachtig.”

‘De telecommarkt is behoorlijk veranderd door de komst van ICT. En dat is goed. Dit is leuker’

Ontwikkelingen

Convergentie

De Fries Reitsma is een bevlogen man, die enthousiast zijn verhaal doet. Zijn visie is simpel. De markt verandert, dat is een gegeven, en daarmee moet je zien om te gaan. “Er is nog nooit zoveel gebeurd als in de afgelopen twee jaar. De opkomst van hosted, software in plaats van hardware

Telecom Service Groep richt zich, kort samengevat, op totaaloplossingen voor communicatie, ICT en beveiligingsvraagstukken op de zakelijke markt. “Onze kracht ligt vooral in de samengestelde maatwerkoplossingen, waarbij we zelf verantwoordelijk zijn voor de koppelvlakken en de functionele werking ervan.” Je kunt niet om de convergentie van ICT en telecom heen, vindt Reitsma “We moeten eerlijk zijn. Telecom is steeds meer ICT-gerelateerd.” Reitsma vindt dat niet vervelend. “De telecommarkt, waar wij van origine in opereren, is behoorlijk veranderd door de komst van ICT. En dat is goed. Dit is leuker. Door de convergentie van telecom en ICT heeft ons vakgebied nieuwe dynamiek en meer flair gekregen.”

Google en Microsoft Reitsma denkt dat Google, internationaal gezien, hét bedrijf van 2014 en de jaren daarna kan gaan worden. “Die hebben dankzij hun zoekmachine de beschikking over een enorme hoeveelheid data. En dat is natuurlijk heel waardevol. Met iets als bijvoorbeeld Google Glass in combinatie met alle ‘big data’, kunnen ze dienstverlening naar een veel hoger niveau tillen. Daarnaast ben ik erg benieuwd wat Microsoft nog in petto heeft. Ook daar gaan nog de nodige interessante ontwikkelingen komen.”

Telecom Service Groep is niet alleen actief op het gebied van vaste en mobiele telefonie en ICT, maar heeft zich de afgelopen jaren ook bewezen op het gebied van beveiliging, van brandpreventie tot camerabewaking. Een activiteit die minder gebruikelijk is voor een IT-bedrijf. “Dat is jaren geleden eigenlijk heel natuurlijk ontstaan. We kregen steeds vaker vragen over beveiliging en beveiliging loopt steeds vaker over IP. Een hele logische combinatie van disciplines dus, die elkaar eigenlijk alleen maar versterken. Als we ergens

Rode draad Telecom Service Groep heeft zich al een aantal jaren in onder andere ICT gespecialiseerd. Het levert hard- en software en houdt zich bezig met systeembeheer,

tbm |

zijn om over telecom te praten krijgen we vragen over beveiliging. Of andersom. Tot voor kort werkten de vakgebieden bij ons meer gescheiden van elkaar. Nu werken we veel meer samen, zonder dat de specialismen verloren gaan.”

Externe regelgeving Volgens Sjoerd Reitsma zal er in de ICT- en telecomwereld ook komend jaar weer veel gebeuren rond externe regelgeving, vooral vanuit Europa. “Verdienmodellen van providers zullen wijzigen, door onder andere veranderende roaming-tarieven. Ik ben heel benieuwd hoe dat allemaal gaat lopen, het blijft nu nog af en toe gissen.”

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

15


7 Hosted telefonie  Tekst: Martijn Kregting

Vijf smaken cloud Hosted telefonie, of cloudtelefonie zoals het tegenwoordig vaak wordt genoemd, biedt veel bekende voordelen boven een locatiegebaseerde PBX. Vast-mobiele integratie, UC-functies, lagere tarieven, betere kostenbeheersing. Maar ook hosted en cloud zijn er in veel soorten en smaken. We zetten er vijf op een rij.

Smaak 1: De vendors Geen enkele zichzelf respecterende producent ontkomt aan cloud-versies van zijn vaak al softwaregebaseerde platforms. Alcatel-Lucent introduceerde in mei cloud-oplossingen voor de zakelijke markt. Het op het OpenTouch-architectuur gebaseerde cloudportfolio biedt drie versies: de enterprise cloud, office cloud en personal cloud. De OpenTouch Enterprise Cloud-oplossing is bedoeld als wholesale-oplossing voor dienstverleners, system integrators en partners, die zo Unified Communications as a Service (UCaaS) kunnen leveren. Het combineert de conversatiemogelijkheden van OpenTouch met de functionaliteiten van Alcatel-Lucent’s OmniPCX Enterprise op het gebied van telefonie, video, instant messaging, presentie, conferencing en web-samenwerking. Xelion is een vendor die vanaf het begin hosted oplossingen bood voor VoIP-telefonie. Het Xelion Phone System werd eind 2012 door 50.000 mensen in Nederland gebruikt. Dit jaar introduceerde Xelion versie 6 van zijn platform. Xelion levert aan partijen zoals VoIP-aanbieder i4IP, dat in mei zijn FMC-dienst i4IP Managed Mobile koppelde aan Xelion6. Met de koppeling beschikken volgens i4IP ook mobiele gebruikers over de vaste telefoniefunctionaliteiten die Xelion biedt. Net als operators werken ook producenten samen. Zo breidde zakelijke aanbieder Mitel in juni zijn aanbod voice- en samenwerkingsoplossingen uit met twee oplossingen: MiVoice voor Microsoft Lync en MiCollab 5.0 dat onder meer integreert met Google. MiCollab omvat alle unified communications- en samenwerkingsoplossingen, MiVoice alle communicatieplatformen en telefoontoestellen.

16

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


Smaak 2: De netwerkoperators Operators zoals KPN, Vodafone, T-Mobile en ook Tele2 bieden al langer hosted of cloudtelefonie, al dan niet met functionaliteiten op het gebied van UC of werkomgevingen. Vodafone begon in 2012 met zaken zoals een 1-nummerplan, en het koppelen van vaste en mobiele telefonie via een PBX (voor de zzp- en SOHOmarkt was dit het concept Vastopmobiel). Verder beschikt het over een door Eurofiber aangelegd zakelijk glasvezelnetwerk. Vodafone biedt tegenwoordig het One-Business portfolio. Daaronder valt One Voice (FMC, maar maakt gebruik van bestaande PBX van klant), One Net (hosted telefonie inclusief koppeling met mobiel) en One Net PBX (uitgebreidere variant, vast bedrag per medewerker per maand, vanaf 400 werknemers). In november werd bekend dat Vodafone zijn One Net-diensten aan het MKB gaat aanbieden. Het gaat om Vodafone One Net Enterprise, een hosted telefoniedienst, en One Net PBX, een telefooncentrale gecombineerd met een vast-mobiel oplossing die vorige maand met Avaya is geïntroduceerd. Naar eigen zeggen groeit Vodafone vooral in het kleinzakelijke en MKB-segment. Tele2, zonder eigen mobiel netwerk maar ook met een eigen glasvezelnetwerk, heeft een compleet aanbod opgebouwd van communicatiediensten en services: op het gebied van vaste en mobiele telefonie, allerlei vormen van dataverbindingen en, sinds anderhalf jaar, services zoals (zakelijke) hosted voice. Sinds april 2012 biedt Tele2 een in eigen beheer ontwikkelde Hosted Voice-dienst aan via het directe en indirecte kanaal. Dat was eerst alleen voor bedrijven met meer dan vijftig medewerkers, later in 2012 zou er een versie gelanceerd worden voor kleinere organisaties. KPN richt zich met het in mei 2013 geïntroduceerde ÉÉN, bedoeld als totaaloplossing voor het MKB, op bedrijven en instellingen met tussen de vijf en 150 medewerkers. KPN ÉÉN biedt een hosted telefooncentrale, mobiel, de vaste en mobiele internet verbinding en vaste IP toestellen, IP VPN, Office 365, pinnen en alarm, en Mobile Device Management. De operator brengt de pakketten sinds juli via partners op de markt: wederverkopers (klantrelatie ligt bij KPN) en value added resellers (klantrelatie ligt bij reseller). T-Mobile bood in 2012 naar eigen zeggen heel selectief hosted telefonie oplossingen aan. Inmiddels heeft T-Mobile gesteld zich te focussen op de mobiele markt. De vaste activiteiten die het in Nederland had onder de naam Euronet, zijn verkocht aan een investeringsmaatschappij waar in Nederland CanalDigitaal deel van uitmaakt. Tele2 biedt een aantal standaard pakketten.

Smaak 3: Microsoft Lync Microsoft heeft zich met Lync nadrukkelijk op de markt voor telefonie begeven. Steeds vaker draait Lync onder de motorkap mee, vooral als het gaat om hosted telefonie in combinatie met UC- en andere functionaliteiten, zoals integratie met ICT-applicaties. Operator Nexct lanceerde in mei bijvoorbeeld Nexct Online, een clouddienst voor zakelijke gebruikers waarbij Microsoft Office365 aangevuld wordt metMicrosoft Lync-gebaseerde telefonie en de mogelijkheid om business applicaties naar de cloud te brengen. De dienst bestaat uit modules zoals telefonie, videovergaderen, chatten, documenten delen, contactpersonen en agendabeheer KPN kondigde in februari 2013 de pilot Lync & Bellen aan voor bellen en gebeld worden met Microsoft Lync Online. Het werkt daarvoor samen met Microsoft. Lync Online van Office 365 biedt communicatie via chatberichten, VoIP en online vergaderingen met video en het delen van de desktop. KPN heeft de functionaliteiten uitgebreid met de mogelijkheid tot bellen en gebeld worden naar vaste en mobiele nummers in Nederland. Lync Online valt onder Zakelijk Office 365, de clouddienst die KPN in 2012 introduceerde. OneXS levert zoals meer zakelijke operators zowel ‘eigen’ hosted telefonie als telefonie op basis van Lync. Met een door Microsoft gecertificeerde OneConnect SIP Trunk biedt OneXS een naadloze aansluiting van de Microsoft Lync oplossing van een klant op het Voice over IP netwerk van OneXS.

Operators werken vaak samen met andere partijen. KPN ÉÉN voor MKBklanten is ontwikkeld in samenwerking met RoutIT. Vodafone en Avaya hebben One Net PBX ontwikkeld. Voor Unified Communications werkt Tele2 samen met Microsoft Lync specialist StartReady, dat hosted, virtual en onpremise oplossingen biedt.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

17


Totale controle dankzij Forced on Cloud® Niet meer gebonden, maar optimale vrijheid Op elk moment de controle hebben over uw telefonieverkeer. Dat kan met SpeakUp Forced on Cloud®. U beschikt zo altijd over de functies van de telefooncentrale, waar u ook bent en op elk device dat u wilt.

Gebruiksgemak Bovendien kunt u zelf instellingen in de ‘cloud’ wijzigen met de SpeakUp Compass App voor Android- en Iphonetoestellen. Bij vergaderingen kan bijvoorbeeld via de virtuele schakelaar het belplan in een voorgeprogrammeerde stand gezet worden. Zo worden

Integreer mobiele telefonie met Compass, de cloudcommunicatieoplossing Bellen via vast, mobiel, pc of tablet Centraal beheer en rapportage, ook voor mobiel Status informatie (presence)

............................................................................................................................................. Ook eens van gedachten wisselen over wat Forced on Cloud® voor uw organisatie kan betekenen? t: +31 88 77 32 587 www.speakup.nl/forcedoncloud SpeakUp, de telecom operator die het anders doet®

com e l e T & ICT

.

r B.V e o B e D ject

pro

ern

e int d g i d o n Be

en:

ing n e i z r o o et v

VoIP d e t s o H aas) i ( g n i t os Cloud h ter n e c a t a ezel v s a l Twin-d g SL en D k j i l e Zak twerk e n s f j i r ed Veilig b nect n o c r e t es: In r d a n é E “Uw partner voor hosting, breedband en datacenter services.”

ISO 27001:2005 INFORMATION SECURITY MANAGEMENT SYSTEM


Smaak 4: Zakelijke operators Vast-mobiele integratie en UC-functionaliteiten zijn voor zakelijke operators manieren om hun al langer bestaande vaste hosted telefonie portfolio aantrekkelijker te maken. Zakelijke operator Voiceworks kwam in november met een webbbased Managed UC-oplossing. Voiceworks koppelt Managed UC aan zijn gehoste spraakdienst Managed Voice en het mobiele platform. Managed UC is er in drie abonnementsvormen waarvan Managed UC Standard vast onderdeel is van de Managed Voice dienst. Managed UC Advanced biedt alle samenwerkingstools in één pakket, zoals vergaderopties, het opslaan en delen van bestanden op de Managed UC Cloud plus verschillende functies om persoonlijke of kleine berichten met elkaar te delen. Call Manager biedt een volwaardige bedienpost, geschikt voor receptionisten. OneXS introduceerde in november ‘Compleet’, een zakelijke oplossing in de cloud voor vaste telefonie waarmee bedrijven via een eigen portal en gratis applicaties hun bedrijfstelefonie kunnen inrichten en beheren. Compleet wordt aangeboden in combinatie met vaste telefonieabonnementen waarmee onbeperkt gebeld kan worden naar Nederlandse vaste- en mobiele telefoonnummers. Er zijn drie varianten met verschillen in belfunctionaliteiten. Detron ICT & Telecom Groep combineert sinds dit jaar IT- en telecom clouddiensten in een geïntegreerde IT/telecom-werkplek uit de cloud. Daarnaast lanceerde Detron met vendors HP en Mitel de campagne ‘Eenvoud uit de Cloud’. HP levert het IT-deel van de cloud-oplossing van Detron, Mitel het telefoniestuk. De cloud-oplossing draait in datacentra van Detron zelf. Detron richt zich met name op het MKB. Zakelijke operator Dean Connect kwam eveneens in november met een nieuw hosted IP-platform voor vaste telefonie. Verder introduceerde Dean Connect een nieuwe methodiek om business partners te ondersteunen bij het implementeren van een Hosted IP PBX. Het Hosted IP platform is voor organisaties van drie tot meer dan honderd medewerkers. Volgens Dean Connect zijn de eenvoud van het platform en de online beheerstools belangrijke USP’s. Met Hardware Service Compleet introduceerde Dean Connect een leaseplan voor A-merk telefoontoestellen. Dean stelde de eerste zakelijke operator te zijn die hosted telefonie in abonnementsconstructie op de markt brengt. Maar een prijs per persoon per maand is in meer proposities terug te vinden. Zo kan GNTel’s online telefooncentrale FlexPBX worden afgenomen op basis van 8, 12, 16, 20 of 30 simultane, externe gesprekken. Het hosted VoIP product is op basis van een vast bedrag per maand af te nemen, afhankelijk van het aantal simultane externe gesprekken. Zetacom introduceerde in oktober Nfon, een cloud-telefonieoplossing met vergelijkbare functionaliteiten als een telefooncentrale, maar dan hosted en met een vast bedrag per maand.

tbm |

Smaak 5: Vast en mobiel Vast en mobiel uit de cloud betekent meestal vooral het vaste deel uit de cloud, terwijl het mobiele deel vaak via het GSM-netwerk gaat. Hosted voice aanbieder Voipro sloot in 2013 een strategische samenwerking met mobiele operator FirmTel voor een vast-mobiel oplossing waarbij het mobiele toestel onderdeel werd van de telefooncentrale. Advies, levering en ondersteuning geschiedt exclusief via het IT-resellerkanaal (Portland Europe is aangesteld als distributeur), dus concurrerend voor de telecomdealer. FirmTel introduceerde in september 2013 Sens: een cloudgebaseerde telefooncentrale die óók werkt als alleen maar gebruik wordt gemaakt van mobiele toestellen. De telefooncentralefuncties hebben geen internetverbinding nodig, maar zijn overal beschikbaar waar een GSM-signaal is. De operator werkt ook voor Sens via partners. Functies van de telefooncentrale die normaal op vaste telefoontoestellen beschikbaar zijn - zoals intern doorverbinden en belgroepen, zijn met SENS ook mobiel beschikbaar. KPN-dochter Yes Telecom hanteert een mobile first strategie, waarbij het in 2013 een eigen (cloud) vast-mobiel (fixed mobile convergence, FMC) portfolio wil invoeren. Yes Telecom wil inspelen op de FMC-trend, maar mobiel wordt in deze visie belangrijker, ten koste van de vaste markt. Het gaat om functionaliteiten zoals een vast nummer zonder vaste lijn, waarbij op termijn cloudgebaseerde fuctionaliteiten bij moeten komen in standaard pakketten, die nu alleen via vaste telefonie beschikbaar zijn.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

19


Telecom en Data Awards 2013 En de genomineerden zijn...

Weten waarom deze dealers genomineerd zijn? Bezoek onze website www.nextel.nl.


advertorial

Nextel bedankt partners en kijkt vooruit Op 23 januari reikt Nextel weer haar Telecom en Data Awards uit. De genomineerde partners zijn inmiddels bekend. Aan de hand van dat lijstje neemt directeur Ed Jans het afgelopen jaar door. “Uiteindelijk draait het voor ons allemaal om onze partners. We zijn hen erg dankbaar voor hun inzet in 2013.”

Voor de drie hoofdmerken in Nextels portfolio, Aerohive, Alcatel-Lucent en NEC, reikt Nextel die avond elk twee prijzen uit. De ‘champion awards’ zijn voor bedrijven die in 2013 goed gescoord hebben. De ‘challenge awards’ gaan naar partners die in de lift zitten of die een innovatieve oplossing hebben neergezet, waardoor er in 2014 veel van ze verwacht mag worden.

Champion awards De drie genomineerden voor de champion award van NEC zijn Jojo Elektronics, Advitronics Telecom en Wesotronic. Jans: “Drie heel verschillende spelers. Jojo is een meer gespecialiceerd installatie-telefoniebedrijf, Advitronics is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de eerstelijns zorg en Wesotronic zit sterk bij winkelketens. Maar ze hebben een duidelijke overeenkomst: ze hebben hard en goed gewerkt in een lastige markt.” Op de champion award van Alcatel-Lucent maken Telecom Service Groep, Paree en Kreuze Telecom kans. Jans: “Drie spelers met een heel sterke binding in de regio, die alledrie in de mid market zitten en die data en voice heel goed weten te combineren. Echte integrators!” Lantech, Wentzo en Paree dingen mee naar de champion award van Aerohive. “Lantech is sterk op scholen, Wentzo heeft een uniek Wireless-as-a-Service-concept, en Paree heeft bij wijze van spreken heel Zeeland als klant. Alledrie zijn ze erg onderscheidend met draadloze netwerken.”

Challenge awards Voor de challenge award van NEC komen AB Telecom Solutions, Flevo ICT en Wesotronic in aanmerking. “Die eerste heeft bijzondere dingen gedaan met messaging op cruiseschepen, de tweede met IP-dect in de zorg en de derde bij allerlei winkelketens.” Sollie.Comm, Paree en Overhoff maken kans op de challenge award van Alcatel-Lucent. “Dat zijn drie partijen die de koppeling

van voice en data weer heel goed kunnen maken.” Tot slot doen voor de challenge award van Aerohive de partners Wentzo, Paree en De Wal ICT mee. “Wentzo heeft een innovatief project gehad voor Rijkswaterstaat, in de haven. En Paree en De Wal hebben met name in de zorgsector een unieke staat van dienst.”

Stormachtig jaar 2013 was voor Nextel een ‘stormachtig’ jaar, zegt Jans. “Met hoge pieken, maar ook met dalen. Je ziet dat de vervangingsmarkt op zijn gat ligt, vooral in het MKB. Maar in innovatieve diensten, zoals rond Wi-Fi of FMC, zit erg veel muziek. Het compenseert elkaar. We zijn zeker niet ontevreden met ons eindresultaat.”

Ambitieuze plannen Voor 2014 heeft Nextel ambitieuze plannen. “We willen het voor dealers makkelijker maken om in de vervangingsmarkt te scoren. We komen met een nieuwe Nextel-

tbm |

oplossing: CaaS, Communicatie as a Service. Je kunt als eindklant bij de Nextel-dealer je gehele telefonie of IP infrastructuur -omgeving ‘as a service’ inclusief gebruik van Hardware/Software afnemen. Dus door middel van een OPEX-betaalmodel in combinatie met full service van de dealer. Of het nu in een public of private cloud staat, of gewoon on premise. Dat is een unieke oplossing. Ideaal voor de dealer, want hij houdt zijn meerwaarde voor de klant en het klanteigendom. Bij de verkoop krijgt hij van ons al meteen een flinke marge zodat hij directe marge en dekking heeft voor operationele kosten. Dit voorkomt een mogelijk cashflow-probleem. Maandelijks zijn er verdiensten en marge voor de service organisatie. Eigenlijk combineren we de voordelen van het oude voor de dealer aantrekkelijke verkoopsysteem met die van het nieuwe klant gerichte ‘pay per use’ model waarbij klanten betalen naar gebruik en zonder te investeren gebruik kunnen maken van de laatste stand der techniek.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

21


Wat werd er in 2013 allemaal gezegd in TBM? “Op 13-12-13 zijn een hoop telecomdealers ten onder gegaan. Gewoon omdat het luie, apathische donders zijn” (Columnist Rex Vermeulen doet een voorspelling in TBM 1)

“Langzaam nadert het einde van deze Kafka-achtige telecomhorror, hoewel er nog steeds geen oplossing is”

“Het kan bijna niet anders dan dat we hiermee het begin hebben gemaakt van iets dat een mooie en lange traditie gaat worden” (Joost Heessels van TBM over de eerste Telecom Inspirience Awards, in TBM 10)

“Ik heb er geen goed gevoel bij. Ik hoop dat de overname niet doorgaat” (Hans Loots van PHC Mobile Office, over Carlos Slim en KPN, in TBM 7)

(Het dagboek van een op VoIP overstappende eindgebruiker in TBM 2)

“Toen tv kwam, werd het einde van de radio voorspeld. De realiteit is dat iets nieuws iets ouds aanvult, zonder dat het oude verdwijnt” (In TBM 6 reageert Cees Quirijns van Firmtel op de stelling dat de mobiele operator dood is)

“En je kunt je schoonmoeder blokken” (Stijn Nijhuis geeft in TBM 6 één van de voordelen aan van de bereikbaarheidsmatrix van Voiceworks)

“LTE Advanced is, al zullen de marketeers het niet graag horen, het eerste mobiele netwerk dat echt het predicaat 4G mag dragen” (TBM’s technische man Hans Steeman beschrijft LTE Advanced in TBM 9)

“Natuurlijk is het voor ons vervelend wanneer wij negatief in het nieuws komen naar aanleiding van lopende geschillen. Dat kan onze reputatie schaden” (Een woordvoerder van KPN geeft in TBM 2 uitleg over haar problemen met de OPTA)

22

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


“Ik meen het echt als ik zeg dat ik elke deal prachtig vind. Wat is er mooier dan een ander bedrijf dat vertrouwen stelt in jouw bedrijf? Daar geniet ik nog steeds elke keer van” (Peter van Nijen van CNE Telecom staat in TBM 5 in de rubriek ‘tien vragen aan’)

“Het is een kwestie van lange adem en een goed netwerk opbouwen. Veel praten met de juiste personen” “De afkorting CYOD van ‘choose your own device’ leggen wij ook wel eens uit als ‘create your own disaster’”

(Joost van der Vis van Avanade vertelt in TBM 3 het geheim van telecom in de zorg)

(Security-goeroe Eddy Willems over BYOD en CYOD in TBM 4)

“Voipro staat, is de pioniersfase voorbij. Nu is het een kwestie van fine-tunen. Daarvoor ben ik zelf te wild en te avontuurlijk” (Rob Kurver vertrekt bij Voipro en legt in TBM 9 eerlijk uit waarom)

“Vanaf het tweede kwartaal in 2014 starten we onze initiatieven in de zakelijk markt” (Robbert de Graaf van Huawei komt in TBM 10 met een primeur)

“Je mag verwachten dat de klant weet wat je ongeveer kunt, anders was het gesprek er in eerste instantie al niet geweest. Hij weet ook wat zijn business issues zijn. Richt je daar dan ook op!”

“Herinnert u zich Nokia nog in de gloriejaren? Iedere dealer en retailer spuwde erop. Wat een arrogante bastards waren dat!” (Rex Vermeulen heeft weinig tranen gelaten over de neergang van het Finse telefoniebedrijf, in TBM 8)

(Jan C. Smit over consultative selling in TBM 4)

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

23


7 interview Tekst: Johan van leeuwen

Op XRC services valt geen labeltje te plakken

“ Partneren is gewoon enorm leuk” Wie probeert om op bedrijven in de telecom een label als ‘dealer’, ‘distributeur’, ‘operator’ of ‘leverancier’ te plakken, krijgt het steeds moeilijker. Want niet iedereen past in een hokje. Neem de XRC services Group. Het bedrijf werkt samen met hard- en software leveranciers en distributeurs, maar ontwikkelt ook eigen software. En het is rechtstreeks dienstverlener in de retailbranche, maar heeft voor alle andere markten haar eigen partnerkanaal.

X

RC, drie letters uit de term eXpeRts in Communicatie, begon zes jaar geleden vanuit het Brabantse Nistelrode als ICT dienstverlener in de retailbranche, vooral gespecialiseerd in telecom en dataverbindingen. Met succes. “Bijna iedereen heeft wel minstens één kledingstuk aan dat gekocht is in een winkel waarmee wij samenwerken”, illustreert CEO Dave Spijker.

tig procent vergeleken met het jaar eervoor. Het heeft scholengemeenschappen, overheidsinstellingen en grote zorginstellingen als klant opgeleverd. “Partneren is gewoon enorm leuk”, antwoordt Spijker op

Uitbreiding Maar de retailbranche heeft het niet makkelijk, en dus koos XRC in 2012 voor een forse uitbreiding. Het is sindsdien ook actief in vrijwel elke denkbare andere branche. Met branchegerichte portfolio’s van diensten, hardware, software en installatie die specifiek voor elke vertical in de markt worden gezet. De namen van die pakketten, zoals ‘AccountantsConnect’ of ‘HotelsConnect’, verklappen de specifieke branche. “We deden in de retail ook al de hoofdkantoren van de ketens. Terwijl dat natuurlijk al een heel andere tak van sport was. Dat zette mij en commercieel directeur Peter Schmidt aan het denken. We wilden altijd al uitbreiden maar twijfelde een beetje over de manier waarop.”

Helder Daar vond het een antwoord op. Het bijzondere is dat al die pakketten, met uitzondering van die voor de retail, via een eigen partnerkanaal in de markt wordt gezet. En dus werkt XRC nu samen met bekende telecombedrijven zoals Nemesys uit Oud-Beijerland en Sencit uit Apeldoorn. “Het model is heel helder. We komen nooit in de verleiding om iets rechtstreeks te doen. Waarom zouden we? Daarmee gooi je je eigen glazen in. Het was alleen geen optie om de retail ook indirect te gaan doen, omdat die specifieke retail expertise er nog niet is bij onze partners.”

Boterham De keuze pakte uitstekend uit. In de eerste helft van 2013 groeide het bedrijf met der-

24

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

de vraag waarom hij voor een partnerkanaal heeft gekozen. “Wij geloven echt heel sterk in samenwerken. Niets is mooier dan samen met een partner nadenken over hoe je succesvol kunt zijn in de toekomst.


Bedrijven hebben het er vaak over, maar ze durven het niet. Je moet elkaar niet proberen dingen af te snoepen. Dat is ook niet nodig. Als je elkaar echt wilt helpen, dan is er aan allebei de kanten een prima boterham te verdienen.”

Geheim Of het nu via partners of rechtstreeks gaat, XRC levert in beide gevallen hetzelfde. Van dataverbindingen voor telefonie, netwerkbekabeling, beveiligingssystemen en multimediadiensten tot onder andere kassacommunicatie en pinautomaten.

‘De strik zit er al om heen. Maar dat betekent niet dat partners er niets meer mee kunnen doen’ Onder de naam SECone heeft het bovendien zelf een online werkplek ontwikkeld voor bedrijven in alle mogelijke branches. “Daarin zitten allerlei functionaliteiten gebundeld binnen één dashboard. Mail, ERP, CRM, video, chat... noem maar op.” In dat brede aanbod zit volgens Spijker het geheim van het bedrijf. “We zijn een echte one-stop-shop, en kunnen partners helpen dat ook te zijn richting hun klanten. Iedereen heeft het over ontzorgen, maar ik denk dat er weinigen zijn die dat op zo’n manier voor elkaar hebben. Of het nu om zorg, scholen, horeca, hotels, advocatenkantoren, industrieterreinen of sportverenigingen gaat, daar hebben ze uiteindelijk allemaal behoefte aan. Zo min mogelijk gedoe, één aanspreekpunt en één contract. Dat model slaat heel erg aan. We ontzorgen natuurlijk niet alleen de eindklant, maar ook de partner. We bieden hen de mogelijkheid om heel eenvoudig een veel breder portfolio aan te kunnen bieden dan dat ze gewend waren, maar nu met onze expertise en hulp daarbij.”

Marketing “Daarnaast zit onze kracht, zoals ik net al noemde, in het samenwerken”, vervolgt Spijker. “We trekken echt gezamenlijk op met partners. En we vragen daar geen geld voor. We geven bijvoorbeeld gratis trainingen. Omdat hun kwaliteit voor ons ook heel belangrijk is. Daar moet je dan geen geld voor gaan vragen. Elkaar iets gunnen en doen wat je belooft, daar staan we voor.” Daar komt, hoewel Spijker het zelf niet noemt, nog een ander sterk punt bij: marketing. De portfolio’s voor de verschillende branches hebben allemaal hun eigen domeinnaam op internet en brochure, en alles ziet er gelikt uit. “Dat verzin ik allemaal zelf”, zegt Spijker. “Gewoon, omdat ik het vooral leuk vind.” De partner krijgt dus geen kale oplossing aangeboden die hij zelf op een aantrekkelijke manier moet zien aan te bieden. Spijker: “Dat klopt, de strik zit er al om heen. Maar dat betekent niet dat partners er niets meer mee kunnen doen natuurlijk. Die bepalen zelf hoe ze het in de markt zetten.”

tbm |

Verandering Op dit moment werken er, verdeeld over vier vestigingen, ruim 90 mensen bij XRC. Daarvan zitten er 21, vooral verkopers, administratie en projectbegeleiders op het hoofdkantoor in Nistelrode. Het totale aantal werknemers gaat in 2014 waarschijnlijk naar beneden. “We gaan monteurs van partners opleiden en hebben op die manier zelf minder eigen technische mensen op locatie nodig.” Want dat de telecomsector verandert hoef je Spijker niet uit te leggen. “Vroeger gingen gesprekken over het merk van de telefooncentrale. Maar daar is een klant echt niet in geïnteresseerd. En termen als Unified Communications of Fixed Mobile Confergence, wat moet je ermee. Het gaat om die totaaloplossing, het maakt niet uit hoe je dat noemt.”

Ruud van Nistelrooij XRC deed twee maanden geleden met een team mee aan de Zevenheuvelenloop. In dat team liepen ook voormalig topvoetballers Ruud van Nistelrooij en Arnold Bruggink. Hoe zit dat? “Ruud zit in mijn vriendengroep”, vertelt Spijker. “Via mijn vrouw ken ik hem al erg lang. We hebben, toe hij bij onder andere Real Madrid speelde, regelmatig een partnerreis georganiseerd voor onze relaties, waarbij een handtekening op een Ruud van Nistelrooy shirt na het bezoeken van de wedstrijd een erg leuke aanvulling van de trip was. Dat vinden veel mensen wel mooi natuurlijk.” Sport en gezondheid spelen sowieso een belangrijke rol bij het bedrijf van Spijker. “We doen met meer hardloopwedstrijden mee. Ook hebben we hier een sportruimte en een kantine met vers fruit voor het personeel. Ik vind het heel belangrijk dat medewerkers gezond zijn en lekker in hun vel zitten. En vooral dat ze plezier hebben in hun werk. Daarom hecht ik veel waarde aan een goede werkomgeving.”

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

25


Waar kan ik naar toe in 2014? Ook in 2014 kan de liefhebber van congressen, beurzen en andere evenementen zijn lol weer op. Van een klein zaaltje ergens in de regio Utrecht, tot megaevents in Las Vegas of San Francisco. Ze kunnen allemaal meerwaarde hebben voor iemand die beter wil worden in zijn vak of die zijn netwerk wil verbreden. We hebben de belangrijke evenementen in telecom en ICT voor u op een rijtje gezet. In Nederland, Europa en daarbuiten.

24 januari: CIO Seminar van COOLProfs en KPMG, Amstelveen 28 - 29 januari: DECT en CAT-iq World, Barcelona

(Alle data zijn onder voorbehoud)

1 - 2 april: WebRTC Global Forum, Londen 8 - 9 april: Bluetooth World, San Jose 8 - 10 april: MVNO’s World Congress, Berlijn 28 - 30 april: Telco Cloud World Forum, Mßnchen

24 - 28 augustus: NEC Annual AFIS Internet Conference, Salt Lake City 25 - 28 augustus: VMworld, San Francisco

26

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

5 - 8 mei: Symantec Vision, Las Vegas 6 - 8 mei: Citrix Synergy 2014, Los Angeles 12 mei: ICTVakdag (ICTWaarborg), Utrecht 14 - 17 mei: Tech Data TechSelect Partner Conference, Orlando 18 - 22 mei: Cisco Live, San Francisco

5 - 10 september: IFA, Berlijn 8 september: Ambassadors of Telecom


5 februari: Avaya Evolutions, San Francisco

5 - 6 maart: SEE Telecoms Forum 2014, Belgrado

10 - 13 februari: VMware Partner Exchange 2014, San Francisco

10 - 12 maart: Critical Communications Europe, Amsterdam

18 - 20 februari: Lync Conference, Las Vegas

10 - 14 maart: CeBit, Hannover

23 - 27 februari: HIMMS, Orlando

12 - 13 maart: Telematics for Fleet Management, Amsterdam

24 - 26 februari: Parallels Summit, New Orleans

17 - 20 maart: Enterprise Connect, Orlando

24 - 27 februari: Mobile World Congress, Barcelona

17 - 21 maart: TED 2014, Vancouver 19 maart: Ambassadors of Telecom

26 - 28 februari: Channel Partners Conference and Expo, Las Vegas

19 maart: SaaS4Channel BelgiĂŤ, Antwerpen 24 - 27 maart: Cisco Partner Summit, Las Vegas

4 juni: SaaS4Channel jaarevent, Lelystad 4 - 5 juni: Telematics, Detroit

13 - 17 juli: Microsoft Worldwide Partner Conference 2014, Washington, D.C.

11 juni: Ambassadors of Telecom 11 juni: Conected 2014 (Telecompaper)

29 - 30 oktober: InfoSecurity, Utrecht

3 november: Ambassadors of Telecom

30 oktober: Telecom Inspirience Awards, Nyenrode Breukelen

? november: Telecom Time, Utrecht

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

27


EMBRACE A NEW DESKTOP EXPERIENCE My IC Social Networks is a unified communication and collaboration application specifically designed for small and medium sized businesses using Microsoft OutlookŠ as an email client and using OmniPCX Office RCE. My IC Social Networks optimizes productivity and helps save time in everyday communication tasks. It makes it easier to communicate with your contacts, whether internal, external, known or unknown. The application merges presence information for all your contacts, both internal and external, as well as Outlook Calendar availability, also integrating the most popular social media channels through this Outlook plugin. For a FREE 60-DAY TRIAL go to: conversation.alcatel-lucent.com/trysocial


UW INFRASTRUCTUUR KLAARSTOMEN VOOR DE TOEKOMST Alcatel-Lucent helpt u de waarde van uw communicatiesystemen te optimaliseren. U kunt bijvoorbeeld een proactieve upgradestrategie volgen om zoveel mogelijk voordeel te behalen voordat uw supportcontracten verlopen. Door over te stappen op de nieuwste generatie van Alcatel-Lucent OmniPCX™ Enterprise, kunt u: • Onverwachte hogere supportkosten vermijden • Een grote systeemuitval voorkomen • Eenvoudig gebruikers, apparaten en het netwerk beheren • Uw huidige apparatuur blijven gebruiken • Blijven profiteren van de IT- en gebruikerstraining waarin u al geïnvesteerd heeft Surf naar: http://enterprise.alcatel-lucent.com Contact: bnl@alcatel-lucent.com


7 Vooruitblik 2014 Tekst: Hans Steeman

Wat worden de technologische trends?

‘Nummer draaien echt voorbij’ Telecommunicatie, mobiel werken, mobiel internet, apps en smartphones: zonder dat zou de moderne maatschappij niet meer kunnen functioneren. Hoewel we de afgelopen jaren tal van ontwikkelingen en innovaties doorgemaakt hebben, is het einde nog lang niet in zicht. Ook de komende jaren zal de industrie ons versteld doen staan van nieuwe trends en features. Een kijkje in de keuken van de zeer nabije toekomst.

E

igenlijk is het amper te geloven, maar de smartphone is nog heel jong. Als de iPhone het begin van deze technologie markeert, zijn we pas zes jaar op weg. In die zes jaar heeft het apparaat onze hele maatschappij overhoop gehaald. Niet alleen vindt iedereen een smartphone de natuurlijke compagnon, ook maatschappelijk is er een radicale omwenteling. Apps, een woord dat zelfs zes jaar geleden bij de introductie van de iPhone (november 2007) nog niet bestond, zijn nu zo in ons leven geïntegreerd, dat voor tal van toepassingen iedereen op deze informatiebronnen terugvalt. In de trein is de app accurater dan de informatie die de conducteur heeft, en op het station verdwijnen de gele borden omdat een app dynamischer en nauwkeuriger is. Bij banken gaan steeds meer kantoren dicht omdat iedereen de smartphone voor giraal betalen gebruikt. De markt voor specifieke navigatiesystemen is dood, een app op je smartphone voldoet veel beter, is veel goedkoper en wordt bovendien steeds bijgewerkt.

Nieuwe diensten Nieuwe diensten als YouTube, NetFlix en Spotify hebben de traditionele media onderuit gehaald, en ook uitgevers van boeken een tijdschriften kraken onder het succes van smartphones. Hoewel de digitale krant en het eBook nog maar langzaam aan terrein winnen, is de doorbraak in verschillende marktsegmenten al een feit. Fotocamera’s bestaan nog wel, maar dan vooral in het topsegment. In het basissegment is er geen bestaansrecht meer, een goede smartphone legt de lat zo hoog, dat geen camerafabrikant de concurrentie nog aan kan gaan. Over de walkman zullen we het maar niet hebben, die merknaam staat al lang in het museum.

Grotere schermen Maar wat gaan we dit jaar beleven? In

30

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


2013 waren er een aantal technologische doorbraken: de schermen werden groter want de phablet deed zijn intrede, de camera’s werd krachtiger met een resolutie tot ruim 40 megapixel, de schermresolutie in het topsegment werd standaard retina en de eerste biometrische sensoren deden hun intrede. De komende maanden gaat de ontwikkeling verder. Steeds meer fabrikanten gaan op zoek naar mogelijkheden om de schermen groter te maken en de overgang tussen smartphone en tablet wordt

er kleine krasjes op ontstaan. De telefoon zelf is flexibel en buigt (een beetje) mee als er grote krachten op worden gezet. Beide technieken zorgen er voor dat de toestellen stabieler en degelijk worden, en bovendien langer mooi blijven. Het gebogen scherm blijft een gimmick.

Resolutie En hoewel de beeldscherpte al hoger is dan het oog kan waarnemen, gaat de innovatie door. De zogenaamde 2K schermen doen hun intrede. Een resolutie van

‘En hoewel het nog een tijd zal duren voor het 4G netwerk in heel Nederland dekkend is, gaan we in 2014 al de opvolger, LTE Advanced, zien’

daarmee een geleidelijke. Hoe groter de smartphone des te moelijker hij aan het hoofd te houden is, nieuwe accessoires zullen het gebruik moeten vereenvoudigen.

Gebogen Gebogen schermen zullen beslist hun aandacht vragen, maar de kans is groot dat het een kortstondige hype blijkt. De toegevoegde waarde is nog steeds niet duidelijk en de echte use case moet nog gevonden worden. Zowel in de huiskamer als bij mobiele telefoons zal men de komende tijden verwoede pogingen doen om de technologie een plaatsje te geven in het premium segment. Samsung en LG lijken op dit moment het meest te experimenteren met de technologie. LG heeft de introductie van het gebogen scherm gecombineerd met een nano coating op de telefoonbehuizing van de LG Flex. Het toestel is het eerste toestel met gebogen scherm dat op de Europese markt komt. Dankzij de nano coating repareert de achterkant van de behuizing zichzelf als

2560 x 1460 is nu nog voldoende voor een computer met een 24 inch scherm, maar worden vanaf dit jaar ook al gebruikt voor 5 inch telefoonschermen. Ter vergelijking: voor het topsegment televisies is 4K de nieuwe standaard. Maar die zien we op schermen van 55 inch en groter.

SmartWatch De greep van de smartphone op het leven wordt ook gedreven door het integreren van lichaamsinformatie in apps. De slimme armbandjes zoals Withings Pulse, Jawbone Up en Nike Plus, verzamelen informatie over de bewegingspatronen van de gebruiker. Gecombineerd met informatie over het gewicht via een connected weegschaal en de bloeddruk, wordt de biometrische data gebruikt om bewegings- en voedingsadviezen te geven. De introductie van Bluetooth 4.x low power gaat de technologie een verdere push geven. Dankzij deze low power communicatie, kunnen randapparaten continu met de smartphone communiceren zonder dat een grote en zware accu vereist is. Bovendien wordt het mogelijk sensoren in tal van apparaten te integreren. Smart watches kunnen daarmee een sleutelrol krijgen want ze worden altijd gedragen, hebben een mooi scherm en kunnen draadloos communiceren. Daarmee zal de SmartWatch op termijn de rol van slimme bandjes elimineren. De in Californië ontwikkelde Pebble is in elk geval het succesnummer van 2013 en zal de trend zetten voor de ontwikkelingen in 2014.

LTE Advanced Vingerafdruk Worden eindgebruikers geraadpleegd, dan wordt de trend die Apple ingezet heeft met TouchID, het gebruik van de vingerafdruk als vervanger van een wachtwoord, breed gewaardeerd. De eindgebruiker heeft er kennelijk geen enkele moeite mee om biometrische eigenschappen in te zetten als daarmee het gebruik van wachtwoorden verminderd kan worden. Apple koos voor de vingerafdruk, andere opties zijn de iris scan of gelaatsherkenning. Recente onderzoeken van onder andere Ericsson bevestigen deze beweging en onder andere Samsung lijkt nu al bezig te zijn met het antwoord op TouchID.

tbm |

We zijn nog amper bijgekomen van de introductie van LTE of 4G. Dankzij deze nieuwe generatie mobiele netwerken is snel mobiel internet een feit. Onder ideale omstandigheden is een snelheid van 90 Mbit/s haalbaar. En hoewel het nog een tijd zal duren voor het 4G netwerk in heel Nederland dekkend is, gaan we in 2014 al de opvolger, LTE Advanced, zien. LTE Advanced is een verdere ontwikkeling en bouwt voort op het bestaande 4G netwerk. Dankzij LTE Advanced nemen de dekking en de snelheid toe. In eerste instantie zal 300 Mbit/s de limiet zijn, maar een groei naar nog hogere snelheden is reeds voorzien. De eerste LTE Advanced devices komen rond de zomer op de markt.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

31


Aastra Oplossingen Bent u ge誰nteresseerd om de oplossingen van Aastra in uw porftolio op te nemen? Of wilt u zelf gebruik maken van deze oplossingen? Neem dan contact op met businessCom voor het maken van een afspraak of het vinden van een reseller die bij uw branche past. T 0413-724200, www.businesscom.nl


Radiocommunicatie

Spraak

Radiocommunicatie staat zonder meer in de spotlight de komende tijd. Wi-Fi AC is de nieuwe standaard die niet alleen veel hogere snelheden mogelijk gaat maken, ook de dekking neemt toe. In 2014 zal de hele base van Wi-Fi producten met deze nieuwe variant te maken krijgen. Samen met Hotspot 2.0 (IEEE 802.11 u) zal ook EAP SIM steeds belangrijker worden. Publieke locaties met een Wi-Fi-netwerk kunnen dan klanten van een operator zonder verdere acties toegang geven tot het Wi-Fi-netwerk. Een username en wachtwoord is niet langer nodig, het mobiele nummer en de onderliggende SIM-kaart zijn de kenmerken waarop toegang wordt gegeven. Operators kunnen dan de Wi-Finetwerken als verlengstuk van hun mobiele netwerk gaan gebruiken en daarmee de capaciteit van het productienetwerk flink opvoeren.

Rond spraak staan de ontwikkelingen niet stil. Want hoewel chat en WhatsApp een steeds grotere greep op de maatschappij hebben, zal spraak een belangrijke service voor mobiele netwerken blijven. Ook in

Betaaltoepassingen NFC is al in mobiele telefoons geïntroduceerd, meestal als hulpmiddel voor bijvoorbeeld het pairen van een Bluetooth verbinding. In 2014 gaan we de eerste mobiele betaaltoepassingen op een grotere schaal zien. Mobiele operators gaan zich storten op het vermarkten van opslagruimte op de SIM-kaart. Banken en andere partijen kunnen die ruimte gebruiken om, binnen de beveiligde omgeving, applicaties voor identificatie (zoals e-ID) en betalen in te bouwen.

heeft HD Voice in Nederland aan staan. Via de internetontwikkelingen gaat de spraak eveneens verder geëvolueerd worden. WebRTC is een nieuwe troef waaraan onder andere Google hard werkt. Het opzetten van een spraakverbinding wordt

‘WebRTC is een nieuwe troef waaraan onder andere Google hard werkt. Een nummer draaien is dan echt voorbij’

dit segment zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen. Nu LTE steeds verder gemeengoed wordt, komt het moment nabij dat operators met een serieuze oplossing voor spraakdiensten op LTE moeten komen. VoLTE (Voice over LTE) is daarvoor het antwoord. VoLTE wordt een combinatie van locatie-, spraak- en chatdiensten en werkt enkel nog via een IP-verbinding. Eind 2014 zouden de eerste toestellen met ondersteuning voor VoLTE beschikbaar moeten zijn. De introductie van nieuwe spraakdiensten betekent dat de hele keten een opwaardering krijgt. VoLTE staat borg voor een hoge spraakkwaliteit: HD Voice. Deze kwaliteit wordt bereikt door een efficiëntere codec te gebruiken. Ook voor 2G- en 3G-spraak komt of is die codec ter beschikking. Op dit moment kunnen de meeste high end toestellen HD Voice al aan, het wachten is op operators die het grootschalig gaan vermarkten. Alleen KPN

tbm |

gereduceerd tot het klikken op een link in de browser. Een nummer draaien is dan echt voorbij.

Kabeltjes In deze draadloze wereld zou bijna vergeten worden dat kabeltjes nog steeds een belangrijke rol spelen. USB is bij PC’s al een tijdje opgewaardeerd naar versie 3.0. De Samsung Galaxy Note 3 was de eerste mobiele terminal die deze standaard ondersteunde, daar zal in 2014 door meer merken voor gekozen worden. USB 3.0 garandeert veel hogere snelheden dan tot nu toe. Het grote dilemma is de aansluiting. De USB 3.0 connetor op de Note 3 is dezelfde als op PC hardware en alles behalve compact. Dit jaar gaat de industrie dit problemen te lijf en komt het met een compacte oplossing. Daarna kunnen ook smartphones via de kabel met extreem hoge snelheden communiceren.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

33


advertorial

‘Empowering the Smart Enterprise’

De verwachtingen van NEC Ook NEC kijkt vooruit. Het bedrijf heeft haar verwachtingen en prioriteiten voor 2014 benoemd in een aantal zogeheten ‘strategic drivers’. Walter Killens, Sales Manager voor de Benelux, pikt er een aantal uit en licht ze toe.

Integrated Mobility “Integrated Mobility is al een aantal jaar aan de gang, maar het wordt alleen maar belangrijker. Zoals wij het omschrijven: ‘location is out, presence is in’. Het is totaal niet meer belangrijk waar iemand zich bevindt. Het gaat erom dat de technologie er is om de communicatie te ondersteunen.” De trend heeft alles te maken met veelgehoorde begrippen als ‘One Number Concept’ en ‘Bring Your Own Device’. “Door de intrede van de smartphone is alles de afgelopen jaren heel snel gegaan op dat gebied. Je ziet BYOD doorbreken, al verschilt de

34

tbm |

adoptie per bedrijf. Onze visie is dat BYOD iets is dat je niet kunt tegenhouden, want het gebeurt toch wel. Het is als IT-manager beter om met een goed beleid te komen.”

real-time vanaf elke plek met elkaar kunnen samenwerken. Denk daarbij aan video en web-conferencing, virtuele klaslokalen, gedeelde werkplaatsen en rich presence.

Instant Collaboration

Hybride Cloud

De tweede driver, ‘Instant Collaboration’, heeft volgens Killens ook te maken met het kunnen werken op allerlei locaties. “Bedrijven moeten steeds meer doen met steeds minder mensen. Hoe werk je strategisch met elkaar samen, dat is de grote vraag. ‘Work anywhere, but work together’, is onze slogan die daarbij hoort. Je moet in

“Iets waar wij heel sterk in geloven is de Hybride Cloud”, benadrukt Killens. “Bedrijven willen cruciale data in een eigen cloud zetten. Iets minder cruciale data kan gewoon in een public cloud. Dat was bij enterprises al zo, maar je ziet het ook in het MKB. Daarom zijn we bezig met een hybride oplossing voor het MKB. Begin 2014 gaan we dat lanceren.

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


Het werkt in combinatie met applicaties op je smartphone, die vanuit de public cloud worden aangestuurd.” Voor resellers levert dit een bijzonder interessante oplossing op, legt Killens uit. “Zij hoeven geen complexe integratie bij de eindklant te doen. Zeker voor de dealers uit de telecomhoek is het niet makkelijk als er ook diepgaande IT-kennis van bijvoorbeeld Windows of Exchange nodig is. Hij kan met onze oplossing toch een highend-cloudoplossing aanbieden aan zijn klant.” Die oplossing van NEC levert voor de reseller nog een bijkomend voordeel op. “Hij blijft het eigendom over de eindklant houden. Want dat is toch vaak één van de bezwaren bij oplossingen die volledig van een public cloud gebruik maken. Dan draagt de reseller dat eigendom over aan bijvoorbeeld een operator. Wij vinden dat geen goede zaak, en kiezen dus heel bewust voor een ander model.”

Modulariteit Killens: “Met onze volgende driver, modulariteit, bedoelen we ‘pay what you use’. Dus een OPEX model in plaats van een CAPEX model. Het is iets waar veel eindklanten tegenwoordig om vragen.” Vaak wordt die manier van betalen in één adem genoemd met de populariteit van cloudoplossingen, maar volgens Killens hoeven die twee niet altijd hand in hand te gaan. “Samen met onze distributeur Nextel zijn we bezig met oplossing die via een OPEX-model wordt afgerekend, maar die gewoon on premise bij een eindklant kan staan.”

Smart Energy Steeds meer bedrijven, vooral op enterprise niveau, kijken kritisch naar de hoeveelheid energie die apparaten verbruiken, en spreken bij projecten een maximale hoeveelheid af. “Het is niet alleen zaak om er als fabrikant voor te zorgen dat je producten minder verbruiken. Het begint ermee dat je inzichtelijk maakt hoeveel jouw toestellen verbruiken. Op MKB niveau speelt dit onderwerp nog iets minder sterk, maar ook daar krijgen wij, maar ook onze dealers, er de eerste vragen over. Daar moeten ze antwoord op kunnen geven.”

Samenkomende technologieën Technieken staan niet meer op zich, maar er is steeds vaker sprake van een bepaalde integratie. Een goed voorbeeld daarvan is de G966, een DECT-telefoon met Wi-Fi, die NEC tijdens de eerste helft van 2014 gaat lanceren. “Het is een DECT-handset met Android, touchscreen en Wi-Fi. De eindgebruiker of de IT-manager kan bepalen of er van Wi-Fi of van DECT gebruik gemaakt wordt bij gesprekken. Dat kan afhangen van het feit of een bedrijfsgebouw heel nieuw is, en er dus met Wi-Fi rekening is gehouden, of dat het al veel langer bestaat. Een mooi voorbeeld van twee werelden die

Walter Killens, Sales Manager Benelux elkaar vinden. We zitten nu in de afrondende testfase, maar medio april kunnen komen we hiermee op de markt.” Meer informatie over de trends voor 2014? Ga naar www.nec-enterprise.com en download de ‘NEC Smart Enterprise Trends 2014’ uitgave.

Software Defined anything NEC ziet dat er met slimme software meer mogelijk is, en dat door machine-to-machine meer verschillende soorten devices met elkaar in contact staat. Killens geeft een voorbeeld om uit te leggen wat NEC met Software Defined anything bedoelt. “Een ouder persoon woont nog alleen en heeft geen monitoring van camera’s nodig. Bepaalde software kan ervoor zorgen dat je het door hebt wanneer iemand afwijkend gedrag vertoont. Op dat moment kan bijvoorbeeld worden besloten om toch camera’s op te hangen.” Niet alleen in de zorgsector is dat mogelijk. “Ook bij het bewaken van koelcellen bijvoorbeeld. Of in de productie. Het komt er op neer dat je de juiste gegevens verzamelt en er daardoor voor zorgt dat er meteen actie kan worden ondernomen als het moet.”

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

35


7 interview Tekst: Mirjam Adriaanse

‘We richten ons op partijen die telefonie en internet willen leveren zonder sores’

Voormalig reseller zoekt partners (m/v) In een ruimte vol met oude telefoontoestellen, vertelt directeur Hans van Dijk alles behalve stoffig over NuCall. Van regionale ICT-dienstverlener, naar mede-eigenaar van een tienkoppig bedrijf op zoek naar partners voor innoverende telecom- en cloud-oplossingen voor het MKB.

W

e wilden de nieuwe telefoonwereld bestormen”, begint Hans van Dijk. Met deze nieuwe wereld bedoelt Van Dijk natuurlijk Voice over IP (VoIP). Maar toen hij samen met zijn voormalig collega Jeroen Benschop in 2006 NuBuzz begon, was een groot deel van de markt nog niet klaar voor de overstap naar telefonie over het internet. “Er werd wel veel gesproken over de convergentie van spraak en data, maar de echte doorbraak kwam pas in de jaren 2009 en 2010”, vervolgt Van Dijk. “Er waren nog een paar belangrijke drempels, zoals vertrouwen in de gesprekskwaliteit, continuïteit en de beschikbaarheid van voldoende en betaalbare internetbandbreedte. Nu is er bij de meeste eindgebruikers geen twijfel meer.”

grotere aanbieders laten vallen. “Grotere bedrijven zijn sterk in het leveren van diensten, maar minder in het aanbieden van service en direct support naar de eindgebruiker. Wij stappen samen met de

‘Kennis van de eindgebruiker is ons onderscheidend vermogen’

reseller naar de klant toe. Hij kan bij ons ‘handjes inhuren’ en zelfs gebruikmaken van sales-ondersteuning. We merken dat hier behoefte aan is.”

Optuigen Kleine broertje En de overstap kunnen deze partijen maken naar NuCall, zoals de website zegt ‘een totaalleverancier van telefonieoplossingen’. Begonnen als een dienst van NuBuzz, een regionale ICT-dienstverlener, maar nu allang het kleine broertje niet meer. “NuCall is inmiddels bijna twee keer zo groot als NuBuzz. In 2013 groeide deze dienst met vijftig procent. Daar kunnen we natuurlijk alleen maar tevreden mee zijn.” De reden van de groei is volgens Van Dijk vooral te danken aan het feit dat NuCall slim inspeelt op de gaten die

Vanaf een tientje In januari introduceert NuCall een nieuwe dienst: NuCall One. Van Dijk legt uit: “NuCall One is een oplossing waarbij de eindgebruiker voor een vaste prijs per maand een telefoniewerkplek, vast en mobiel in één, heeft. Dit is een tarief inclusief het telefoonverkeer binnen Nederland en begint al vanaf een tientje.”

36

tbm |

Derde partij Een ander voordeel voor de reseller is dat de diensten van NuCall niet alleen ‘over een eigen lijn’ gelegd hoeven te worden. Van Dijk: “We kunnen onze diensten ook

Momenteel heeft NuCall rond de vijftien resellers, maar Van Dijk is actief op zoek naar nieuwe partijen. “We richten ons op partners die telefonie en internet willen leveren aan hun klanten, maar het liefst met zo min mogelijk sores. Denk aan telecompartijen die te klein zijn om het zelf op te tuigen, of IT-bedrijven die zeggen ‘joh, ik wil er telefonie bij doen, maar liever niet helemaal zelf’, daar faciliteren we via NuCall diensten aan”, legt de directeur uit. En die resellers krijgen daar natuurlijk wel wat voor terug. “De administratieve rondslomp wordt voor een partner veel minder, als hij onze diensten afneemt. We spreken met de partner een airtime vergoeding, dus een percentrage over de omzet, af. Deze wordt direct verrekend met de dealer als zijn klant door ons gefactureerd wordt en dit keert maandelijks terug. Daar is ons systeem volledig op toegerust. En de reseller heeft daar volledig inzicht in. Het voordeel is natuurlijk dat de dealer geen zorg heeft over facturatie en incasso, maar wel de verdienste heeft.”

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

aanbieden over de lijn van een derde partij. Dat is handig als er bijvoorbeeld net glasvezel is gelegd, dan heb je vaak niet zoveel behoefte aan een nieuwe lijn”, zegt de directeur lachend. “Wij doen met alle partijen zaken, dus we kunnen we tegen een klant gemakkelijk zeggen ‘laat dat maar aan ons over’. We pakken FTTH (fiber to the home, red.) op locatie A en

Unified Communications “Unified Communications, dat is geen trend maar een oplossing”, stelt Van Dijk. Hij wijst naar de iPhone 5C op de vergadertafel: “Dat is gewoon een device. Hartstikke leuk natuurlijk, maar over een jaar wil je weer een nieuwe. Het end point zal volgens mij continu veranderen.” Voor UC biedt NuCall allerlei oplossingen aan, zoals fax-tomail maar ook beschikbaarheidsapplicaties. En er komt meer integratie tussen dit soort zaken en de oplossingen van NuCall, belooft de directeur. Al houdt hij wel een slag om de arm. Van Dijk: “In 2001 stond ik met een collega op een beurs in Geneve. Toen zeiden we dat in 2005 iedereen zou zijn overstapt op VoIP. Nou, kijk eens wat daar van waar was!”


ethernet via koper op locatie B, dat is voor ons geen probleem. We zoeken gewoon naar de verbinding met de beste prijsperformance verhouding.” Vooral voor organisaties met meerdere vestigingen kan dit grote voordelen opleveren. Van Dijk: “Een onderwijsinstelling met meerdere locaties heeft vaak te maken met contracten met verschillende providers. Soms is het echt een warboel. Onze dienst NuCall One lost dat op, zodat je met maar één partij zaken doet en je dus ook maar één rekening krijgt. En dat alles overzichtelijk op het web.”

Bereikbaarheidsadvies Van Dijk vertelt gemakkelijk en graag over de diensten van NuCall. En dat komt goed uit, want een belangrijk onderdeel van zijn werk is het geven van ‘bereikbaarheidsadviezen’. Eerst met de klant kijken wat de vraag of het probleem is en daarna de juiste oplossing aanbieden. “Neem een basisschool, die hebben een telefoonpiek tussen acht en negen. Dan bellen ouders om hun kind ziek te melden. Maar er is geen school met een receptioniste in dienst, hooguit een conciërge die de telefoon opneemt. Als je een scholengemeenschap met vijftien vestigingen bent, kun je kijken hoe je technologie kunt inzetten om betere service te leveren. Denk bijvoorbeeld aan interactieve voice respons-systemen, waarbij een voicemail automatisch naar een bepaald e-mailadres gedistribueerd wordt.”

Specialist Creatief mee kunnen denken met de klant, is iets wat zowel Van Dijk als mededirecteur Benschop goed kunnen. Van Dijk is meer de commerciële man en Benschop weet alles van techniek. De mannen leerden elkaar kennen op de werkvloer. Tot 1996 werkten ze samen bij een telecomaanbieder. “Onze kennis van de eindgebruiker is ons onderscheidend vermogen. We hebben met onze voeten in de modder gestaan, dat maakt ons anders dan sommige andere providers”, legt Van Dijk uit. En hoewel er in het nieuwe pand in Amersfoort nog voldoende kantoorruimte is om flink te groeien, is NuCall niet van plan de strijd aan te gaan met de echt grote jongen. “Ik zeg altijd maar ‘we zijn een MKB-specialist, met verstand van MKB’”, besluit hij treffend.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

37


7 Mobiel Tekst: Marc Rutten

Wat worden de mobiele trends H

et jaar 2013 ligt achter ons en dat betekent dat we mogen vooruitblikken naar een nieuw en interessant telecomjaar met een ruime verscheidenheid aan belangrijke trends en nieuwe mobiele devices die gedurende het jaar de revue

zullen passeren. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat de mobiele markt nadrukkelijk een kopersmarkt wordt, waarbinnen innovaties en slimme prijsposities worden beloond met een hogere afzet. In 2014 zet deze trend onverminderd door en zullen

Hertstel en internationale schaalvergroting 2014 staat in het teken van een minimaal herstel binnen de markt van telefoontoestellen. ABN AMRO voorspelde dit lichte herstel in een onlangs gepubliceerd rapport. De bank stelt dat bij gelijkblijvende volumes en een lichte prijsstijging de omzetgroei naar verwachting zal uitkomen op één procent. “Dalende omzetten en hoge investeringen zetten de winstgevendheid onder druk.” De voornaamste redenen van de dalende omzetten zijn de verzadiging binnen de hardwaremarkt en de productprijs die onder druk staat. De populariteit aan lage en middensegment toestellen groeit gestaagd en zorgt voor een interessante ontwikkeling waarbij nieuwe Aziatische fabrikanten zeer veel terrein zullen winnen dit jaar. Om de levensvatbaarheid van bestaande telecombedrijven en fabrikanten te vergroten, verwacht ABN AMRO dat de trend naar internationale schaalvergroting zich voortzet.

Tabletmarkt groeit stevig door De groei van de tabletmarkt zet de komende maanden stevig door, volgens marktonderzoeksbureau Canalys. Ze verwachten dat bijna de helft van de mondiale afzet van alle pc vormfactors uit tablets zal bestaan. Momenteel ligt het marktaandeel rond de 40 procent, dat is slechts een half miljoen stuks minder dan de totale afzet aan notebooks. Samsung en Apple blijven ook dit jaar de markt domineren, maar zien de achterhoede wel dichterbij komen met scherpgeprijsde mid-end tablets. Fabrikanten als Huawei, ZTE, Acer en Asus zitten klaar om de gevestigde orde op value for money uit te dagen.

38

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

steeds meer partijen hun krachten bundelen. Nauwe samenwerkingsverbanden met bedrijven uit naastgelegen branches en binnen internationale marktgebieden zijn onvermijdelijk in een markt die onder druk staat.


iWatch en gebogen schermen De fabrikant uit Cupertino laat nooit iets los over het komende jaar, maar toch durven we met vrij grote zekerheid te stellen dat Apple in oktober met de nu al veelbesproken iWatch op de markt komt. De smartwatch zal onder meer draadloos op te laden zijn en een relatief kleine batterij aan boord hebben, van zo’n 100 mAh. De keuze voor zo’n kleine batterij is absoluut gewaagd. Concurrent Samsung bracht dit jaar namelijk de Galaxy Gear-smartwatch uit en één van de veelgehoorde kritiekpunten was de geringe batterijduur. En dat terwijl Samsung er een 315 mAh-batterij in heeft gestopt. Andere geruchten stellen dat de techgigant druk bezig is met gebogen en grotere hoge resolutie schermen voor de iPad en de iPhone. Een nieuwe versie van de iPhone wordt tegelijkertijd met de iWatch verwacht.

Het nieuwe Nokia In september maakte Microsoft bekend dat ze de mobiele telefonie divisie van Nokia wilden overnemen voor 5,44 miljard euro. Nu dat de aandeelhouders van Nokia hebben ingestemd en de mededingingsautoriteiten geen roet in het eten hebben gegooid, is de overname van Nokia door Microsoft begin dit jaar een feit en voegt de techgigant een nieuw hoofdstuk toe aan haar rijke historie. Het is nog onduidelijk wat we kunnen verwachten vanuit het nieuwe Nokia. We kunnen wel met zekerheid stellen dat men niet snel zal afwijken van de huidige ingeslagen weg waarbij Windows Phone de belangrijkste peiler is en een ruime serie aan tablets en smartphones de telecompropositie zullen vormen. Het is onduidelijk hoe men de ontwikkeling van featurephones zoals de Asha-lijn gaat invullen. Nokia geeft momenteel geen commentaar, maar het ligt in de lijn der verwachting dat men de prijsbewuste toestellen aan blijft bieden.

Providers onder druk De heftige concurrentie tussen traditionele telecomproviders en de nieuwe aanbieders van communicatiediensten als Whatsapp, Viber en Snapchat blijft dit jaar onverminderd groot. De nieuwe ontwikkelingen zijn een doorn in het oog van de providers, die met eigen initiatieven een antwoord proberen te leveren op de succesvolle apps. De groeiende acceptatie van clouddiensten via bijvoorbeeld Google en Apple’s iCloud zorgt ervoor dat providers steeds vaker alleen het mobiele netwerk faciliteren voor de consument. In 2014 zullen we ervaren dat providers nog meer onder druk komen te staan en de consument steeds vaker kiest voor losse hardware, een sim only abonnement en zijn eigen invulling geeft aan de specifieke communicatiebehoeften. Een herziening van de huidige verouderde proposities wordt steeds belangrijker om in de toekomst concurrerend en winstgevend te blijven.

Biometrische technologie In september lanceerde Apple de iPhone 5s met een vingerafdruklezer, in de hoop de veiligheid en het gebruiksgemak van de smartphone te verhogen. Andere fabrikanten staan nu te springen om biometrische technologie, zoals iris- en vingerafdrukherkenning, in hun eigen apparaten in te bouwen. Uit een onderzoek van het Zweedse Ericsson blijkt dat bijna driekwart van de 10.000 ondervraagden biometrische smartphones een logische ontwikkeling vindt dit jaar. Meer dan de helft kiest zelfs voor vingerafdrukontgrendeling boven een complex wachtwoord. Bijna net zoveel personen zien ook wel iets in een irisscan, waarbij het oog het mobiele apparaat vrijgeeft. Naast Apple is Samsung drukdoende met de ontwikkeling van biometrische hulpmiddelen. Naar verluid krijgt de nieuwe Samsung Galaxy S5 een irisscanner naast een hoogwaardig aanraakscherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De nieuwe Galaxy S5 zal tijdens het Mobile World Congress in Barcelona worden aangekondigd.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

39


advertorial

Groeibriljant TRITEL uit Alkmaar:

Groot geworden door aandacht en goed advies Voor het vierde jaar op rij heeft TRITEL een FD Gazelle Award ontvangen, de prijs voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland. De Alkmaarders zijn specialist in Hosted VoIP, internet en mobiele telefonie en leveren nu ook volop hosted/online desktop services en andere cloud diensten. Het einde van de groei is nog lang niet in zicht, kondigt directeur Raymond Looze aan.

het technisch moesten realiseren. Het was pionieren, maar we hebben gelijk gehad. VoIP wordt nu door iedereen omarmd. We kunnen alle ICT-behoeften van ondernemers invullen: (mobiele) telefonie, internet, databeheer, werken in de Cloud met eigen bedrijfsapplicaties en ga zo maar door. We zijn inmiddels acht jaar en een paar adressen verder, hebben 32 mensen in dienst en een vestiging in Den Bosch. We bedienen meer dan 1.700 klanten, hebben ruim 10.000 gebruikers op hosted services en meer dan 10.000 mobiele gebruikers.’’

integratie van telefonie met de bedrijfsprocessen leidt tot hogere efficiency en dynamischer communicatie. Unified Communications staat echt voor de deur, ook voor het MKB. De derde belangrijke ontwikkeling is de integratie van vast met mobiel. Over vijf tot tien jaar zullen vaste toestellen nog amper worden gebruikt. Communicatie wordt nog sneller, directer, altijd en overal. Straks doen we alles met onze smartphone. Ook zetten de IT-diensten in de Cloud verder door. In die groei willen wij mee. Daarom gaan we dit jaar onze sales en marketing fors opvoeren.’’

Persoonlijke aandacht

Directeur Raymond Looze: ,,We zijn groot genoeg om voor bedrijven al hun Telecom & IT diensten te verzorgen, maar klein genoeg voor persoonlijke aandacht en goed advies.’’

Begonnen op een strijkplank Arjen Milhous, Humbert Loth, Mark Koning en Raymond Looze begonnen in 2006 op een zolderkamer. Een strijkplank fungeerde als bureau. Destijds stond VoIP in de kinderschoenen. ,,Wij waren ervan overtuigd dat het de toekomst zou worden. Niemand kon ons vertellen hoe we

40

tbm |

Jaarlijks groeit het bedrijf met zo’n 25 procent. Het succes komt mede voort uit de superieure klantenservice die TRITEL haar klanten biedt, verklaart Looze. ,,We zijn groot genoeg om voor bedrijven al hun Telecom & IT diensten te verzorgen, maar klein genoeg voor persoonlijke aandacht en goed advies. Bij ons is een klant geen nummer. Wij zijn benaderbaar, kennen geen wachttijden aan de telefoon en bieden een scherp tarief. We realiseren ons dat we verantwoordelijk zijn voor zeer bedrijfskritische diensten. Daar maken we het verschil. Het lukt altijd om een oplossing te vinden.’’

Alleen autonoom verder groeien of ook door overnames? Looze wil niet alleen autonoom verder groeien en sluit daarom een eventuele overname van een interessante partij niet uit. ,,TRITEL is recentelijk al benaderd door partijen die hun bedrijf willen overdragen of een strategische samenwerking willen aangaan. Wij staan open voor dergelijke gesprekken en gaan er altijd met een open vizier in.’’

Inhaken op trends TRITEL ziet de komende jaren veel kansen in de markt. ,,Gehoste telefonie (Hosted VoIP) is volledig omarmd. Ook de grote aanbieders leveren dit nu standaard. Er is nauwelijks nog behoefte aan een ‘old school’ oplossing met een centrale op locatie. Een andere grote ontwikkeling is de koppeling die de hosted platforms moeten maken met bestaande CRM- en ERP-systemen. Deze

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

Contactgegevens Robijnstraat 76 1812 RB Alkmaar Telefoon: 072 - 711 27 11 Raymond.Looze@tritel.nl www.tritel.nl


7 Ambassadors of Telecom  Tekst: Joost Heessels

Ambassadors nieuwe stijl De Ambassadors krijgt vanaf 2014 nieuw elan! Het lidmaatschap van de unieke en hoogwaardige netwerkgroep binnen de Nederlandse telecomindustrie wordt vanaf nu mede bepaald door de jaarlijks te publiceren Telecom Top 100.

D

e redactie van TBM, ondersteund met specialisten uit de branche, stelt begin 2014 een lijst samen met de meest toonaangevende persoonlijkheden in de telecom. Leveranciers, resellers, distributeurs. Hierbij beoordelen we mensen niet zozeer op basis van omvang van hun organisatie, maar kijken we naar zaken als zichtbaarheid in de markt, innovatiekrach en visie. Lidmaatschap op persoonlijke titel is dan alleen mogelijk met deze Top 100 als leidraad.

Toppers Een hoger niveau, nog meer toppers, meer ruimte voor resellers ĂŠn extra uitstraling en daadkracht. Daarvoor staat de Top 100 garant. De grote vraag natuurlijk; staat u erbij? LEES VERDER 7

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

41


joost.heessels@magentapublishing.nl

024 34 54 150


In het eerste kwartaal van 2014 stelt een deskundige en onafhankelijke groep mensen die de telecom-industrie goed kent de lijst op met de honderd meest invloedrijke mensen in de telecom. De lijst maken we vervolgens bekend tijdens de eerste meeting van de Ambassadors nieuwe stijl, waar alleen mensen uit die Top 100 op de gastenlijst zullen staan.

Beleving En voor iedereen die op deze prestigieuze lijst voorkomt, doen we er natuurlijk ook volgend jaar weer alles aan om de Ambassadors bijeenkomsten qua inhoud en beleving naar een hoger plan te tillen. En u zo weer te voorzien van inspiratie en praktische kennis om nóg beter te worden in uw werk. Nieuw daarbij is dat de Ambassadors niet enkel meer op hun

standplaats Nyenrode bij elkaar komen. Maar dat we ze ook inspiratie bieden door de meetings op andere, bijzondere plekken te organiseren.

Ambassadors in 2013 Het afgelopen jaar kende verschillende hoogtepunten voor de Ambassadors. De eerste meeting onder leiding van Frank van Ormondt stond in het teken van business plannen. Samen met deze specialist in het maken van effectieve businessplannen zijn de trends in de markt geanalyseerd en op basis hiervan in groepen een aantal verrassende plannen voor succesvolle telecombedrijven in de dop ontwikkeld. De tweede meeting stond in het teken van vallen en opstaan. Een heel bijzondere sessie waar onder meer Hans Kazan open praatte over zijn faillissement met zijn theater in zuid Spanje, maar dat lardeerde met een aantal verrassende goocheltrucs en de nodige inside informatie over de wereld van de illusie. De derde bijeenkomst op het strand van Noordwijk, stond in het teken van blowkarten, strandgolf en vliegeren. En van netwerken uiteraard, want dat is één van de primaire doelstellingen van de Ambassadors. De vierde en laatste meeting van 2014 stond in het teken van een bijzondere kennismaking met het net geopende European democenter van de Chinese telecomgigant Huawei in Amstelveen. Het gaf inzicht in de verschillende technologieën die deze relatief nieuwe speler op de Europese markt loslaat. Ook hier waren er weer bijzondere en inspirerende presentaties, onder meer van Hans Appel, lector bij de Hanzehogeschool University of Applied Sciences in Groningen en als Research Fellow betrokken bij het Innovation Center for Advanced Sensors & Sensor Systems. Hij vertelde onder andere over de enorme opkomst van sensortechnologie en de veranderingen die dit, ook voor de telecomindustrie, betekent.

Meer weten over de opzet en de selectiecriteria voor de top-100? Neem contact op met onze relatiemanager Nathalie Thomassen.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

437 Mobile devices tekst: Tim Wijkman – GSM Helpdesk Nederland

NIEUWE SMARTPHONES/TABLETS BlackBerry Porsche Design P’9982 || Smartphone Voor de tweede keer hebben BlackBerry en Porsche Design elkaar gevonden en gezamenlijk een exclusieve smartphone uitgebracht. De BlackBerry Porsche Design P’9982 is een zeer luxe versie van de BlackBerry Z10 die in een beperkte oplage van slechts 500 stuks wordt uitgebracht. Het toestel is voorzien van een roestvrijstalen behuizing met ‘gesatineerde afwerking’ waardoor het oppervlak glad aanvoelt zonder dat de telefoon te veel glanst. Aan de achterzijde is de smartphone voorzien van een krokodil-lederen achtercover. De exclusieve materialen in combinatie met de kleine oplage zorgen ervoor dat de P’9982 een behoorlijk stevige verkoopprijs van omgerekend 1799 euro heeft. Doordat de soft- en hardware van de Z10 als basis zijn gebruikt, is hierdoor een unieke en exclusieve zakelijke smartphone ontstaan, uitermate geschikt voor CEO’s of DGA’s met een ruime beurs en behoefte aan een exclusieve ‘gadget’. De P’9982 is enkel via geselecteerde retailkanalen verkrijgbaar, waaronder bijvoorbeeld het luxe warenhuis Harrods in Londen.

Microsoft Surface Pro 2 || Tablet Ook in 2013 heeft de computer- en laptopmarkt flinke klappen gekregen doordat steeds meer consumenten en zakelijke gebruikers overstappen op tablets. De Microsoft Surface Pro 2 is het ultieme bewijs dat computers en laptops inderdaad hun beste tijd hebben gehad. Het is een volwaardige computer op tabletformaat. De Surface Pro 2 heeft een 10,6 inch groot Full HD touchscreen gekregen en kan dus geheel via het touchscreen bediend worden. De handige ‘kickstand’ aan de achterzijde van de tablet maakt het mogelijk om de tablet als een beeldscherm op tafel te zetten. Middels een optioneel toetsenbord dat draadloos in verbinding staat met de Surface Pro 2 kan de tablet als volledige laptop gebruikt worden. Hij draait op Windows 8.1 Pro waarmee alle Windows geschikte software op het apparaat geïnstalleerd kan worden. Wat de Surface Pro 2 extra handig maakt is dat de tablet een volwaardige USB poort heeft waarop randapparatuur zoals printers, harddisks etc. aangesloten kan worden. Met een dikte van slechts 1,3 cm en een gewicht van 907 gram kan geen laptop of ultrabook op tegen de Surface Pro 2.

Yota Devices YotaPhone || Smartphone In februari 2013 was op het Mobile World Congress in Barcelona al een prototype van de ‘YotaPhone’ te bewonderen en eind 2013 heeft het Russiche YotaDevices bekend gemaakt dat het toestel in de eerste landen in de verkoop is gegaan. Internationaal is met veel interesse gereageerd op de YotaPhone. Het toestel biedt namelijk een hele innovatieve oplossing voor het hoge batterijverbruik van veel smartphones. Het is namelijk voorzien van twee beeldschermen: één conventioneel kleurenbeeldscherm en aan de achterzijde een zogenaamd ‘E-ink display’. Dit E-ink display kan permanent aanstaan en beeld weergeven zonder dat dit energie kost. Enkel het laden van een nieuw beeld kost energie, al is dit slechts een fractie van wat een regulier beeldscherm verbruikt. Wat de YotaPhone verder zeer interessant maakt zijn haar uitgebreide specificaties. Het toestel wordt aangedreven door een 1,7 GHz dual-core processor en heeft een 13-megapixelcamera gekregen. Voorts beschikt het toestel over 32 gigabyte opslagcapaciteit en is dankzij beide 4,3 inch beeldschermen opvallend compact gebleven. De YotaPhone draait op Android 4.2.2. Het toestel is in diverse Europese landen in de verkoop gegaan. De maker zijn momenteel in overleg met diverse telecomproviders om het toestel uiteindelijk in heel Europa op de markt te kunnen brengen.

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

45


Alles voor het thuisnetwerk

FRITZ!Box 7390 Topprestaties en comfort voor het thuisnetwerk en internet! Met een fantastische uitrusting en innovatieve techniek biedt FRITZ!Box een indrukwekkend aantal functies voor iedere DSL-aansluiting en laat op gebied van communicatie niets te wensen over. Meerdere malen onderscheiden en aanbevolen door de vakpers.

Via DSL met tot wel 100 MBit/s supersnel op internet Flexibele dual-WLAN N met 2 x 300 MBit/s tegelijkertijd Optimaal belcomfort met de telefooncentrale en de DECT-basis USB-printers en opslagmedia (NAS) in het gehele thuisnetwerk FRITZ!OS met mediaserver, MyFRITZ!, cloud-contacten en meer Meer weten? Kijk op fritzbox.eu

FRITZ!Box: Voor elke aansluiting – vermogen, comfort, veelzijdigheid, FRITZ!Fon: Telefoon, e-mail, webradio, FRITZ!Powerline: Thuisnetwerk via de stroomleiding, FRITZ!WLAN Repeater: Meer WLAN-reikwijdte, FRITZ!DECT 200: Intelligente contactdoos, FRITZ!Apps: Onderweg toegang krijgen tot de FRITZ!Box

13/021

En 69 andere uitzonderlijke onderscheidingen voor de FRITZ!Box 7390!

fritzbox.eu info@avm.de


LG G Flex || Smartphone Eind 2013 werd gekenmerkt door een felle strijd tussen Samsung en LG. Welke van de twee techreuzen zou ‘s werelds eerste smartphone met een flexibel beeldscherm presenteren. Uiteindelijk won Samsung nipt de strijd van LG. Samsung was met de presentatie van de Galaxy Round net enkele weken eerder dan LG met haar G Flex. Maar dat tussen ‘presenteren’ en ‘daadwerkelijk uitbrengen’ ook nog een groot verschil zit, bewijst LG. Haar toestel zal begin 2014 in de eerste Europese landen op de markt gaan komen en LG Nederland heeft laten weten het toestel ook graag in Nederland te willen gaan voeren. De kans dat de Samsung Galaxy Round in Europa op de markt komt is erg klein aangezien Samsung nog niet voldoende flexibele beeldschermen voor het toestel kan produceren. De LG G Flex is een erg bijzondere smartphone gebaseerd op LG’s vlaggenschip, de G2. Met nagenoeg dezelfde high-end specificaties heeft LG de G Flex voorzien van een 6 inch groot flexibel beeldscherm. Dit heeft de makers in staat gesteld het toestel een opvallende curve mee te geven in het design. Wat de smartphone extra bijzonder maakt is dat de achtercover een speciale zichzelf herstellende coating heeft gekregen, zodat krasjes die kunnen ontstaan weer vanzelf bijna onzichtbaar worden.

HP Slate 8 Pro || Tablet Met de teruglopende computer- en laptopverkopen is ook HP zich meer en meer aan het richten op de tabletmarkt. Met de HP Slate 8 Pro lijkt HP zowel zakelijke als particuliere gebruikers te willen trekken. De Slate 8 Pro is een Android tablet met een 8 inch beeldscherm en is daardoor opvallend compact. Het beeldscherm kent een behoorlijk hoge resolutie van 1600 x 1200 pixels. Hij is opvallend energiezuinig doordat een NVIDIA Tegra 4 processor wordt gebruikt. Deze quad-core processor heeft een vijfde zogenaamde ‘companion core’. Deze vijfde core fungeert als een energiezuinige single-core processor en handelt het reguliere rekenwerk af waar de ‘energieslurpende’ quad-core processor niet voor nodig is. De tablet draait op het actuele Android 4.2 Jelly Bean besturingssysteem waardoor de tablet geschikt is voor nagenoeg alle Android applicaties. Verder is de tablet uitgerust met een 8-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2-megapixelcamera aan de voorzijde. De Slate 8 Pro kent ondanks haar uitgebreide specificaties toch een behoorlijk scherpe prijs van 349 euro.

Samsung Galaxy S DuoS 2 || Smartphone Zonder dat de meeste eindgebruikers het in de gaten hebben, weet Samsung de allereerste Galaxy S smartphone uit 2010 al ruim drie jaar te ‘recyclen’. Sinds kort is de jongste reïncarnatie van de Galaxy S beschikbaar in Nederland, de Samsung Galaxy S DuoS 2. Onder andere het 4 inch beeldscherm en de 1500 mAh accu verraden dat Samsung de ‘oude’ Galaxy S heeft gebruikt als basis voor dit toestel. Waar de Galaxy S in 2010 het absolute paradepaardje was, zijn de meeste specificaties van het toestel vandaag de dag te typeren als ‘eenvoudig’. Dit resulteert dan ook in een behoorlijk vriendelijke verkoopprijs van onder de 200 euro. De Samsung DuoS 2 is dankzij de dual-sim ondersteuning uitermate geschikt om bijvoorbeeld een zakelijke- en een privé simkaart gelijktijdig in één toestel te kunnen gebruiken. Verder biedt het toestel alles wat van een smartphone verwacht mag worden: een actuele versie van Android, een eenvoudige maar doeltreffende 5-megapixelcamera en voldoende rekenkracht dankzij de 1,2 GHz dual-core processor.

Tim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke Nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support. gsmhelpdesk.nl

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

47


TBM TeLeCOm BuSineSS guiDe | De BeLangriJKSTe BeDriJVen in HeT TeLeCOm KanaaL

TELEVERSAL

INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE

SPECIALTIES f VoIP/Telefonie f Unified Communications f Switches f Routers f Security f Voice over WLAN f Service en support f Showroom (gratis voor onze dealers) f Leveranciers gecertificeerd Trainingscenter f Professionele Pre-Sales Support

ALL-IP SPECIALIST IN: f Bedrijfstelefonie f Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) f Datacommunicatie f VPN f Betalingsverkeer f Alarm f Internet access f Managed Firewall f Co-locatie f Sales & Support voor resellers

Televersal kenmerkt zich door het leveren van een totaaloplossing en u volledig te supporteren om deze succesvol in de markt te zetten. Merken: Advitronics, Audiocodes, Avaya, Boxit, Corebridge, Chronicall, Doro, Emotion, Estos, Fasttel, Gigaset, Gigaset pro, Jabra, Key-Link, Konftel, MCS, Microsof Lync, NETGEAR, OAK, Patton, Plantronics, Polycom, Powerware, Pridis, Siemens, Tiptel en Voicegear.

Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit.

Televersal Nedervonder 19, 5061 JP Oisterwijk telefoon: (013) 523 11 77 fax: (013) 523 11 88 www.televersal.com

Master Distributor van:

Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

ALCADIS IP SOLUTIONS Alcadis is Wi-Fi specialist met een focus op kennis en techniek. Met professional services en geavanceerde netwerkapparatuur zijn wij een waardevolle partner voor Internet Service Providers en een breed resellerkanaal. Wij ondersteunen partners met professional services en een innovatief productportfolio om geavanceerde en betrouwbare verbindingen te realiseren in de zakelijke en particuliere markt. Veldzigt 26 3454 PW De Meern telefoon: 030 - 65 85 125 e-mail: info@alcadis.nl

Meer weten? www.nextel.nl 0318 - 66 52 00

48

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L


WESTCON CONVERGENCE

INTERCONNECT

Westcon Convergence is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toegevoegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Network Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Het team van Westcon Convergence levert unieke programma’s en uitstekende support waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen. Van logistiek en financieel tot pre-sales, sales, technisch en marketing werkt Westcon met partners, waarmee wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt. Westcon Convergence Meidoornkade 12 3992 AE Houten telefoon: +31 (0)30 248 94 55 fax: +31 (0)30 248 92 00 e-mail: sales@westcon.nl www.westcon.nl

UW PARTNER VOOR: f Cloud hosting f Hosted Telecom f Glasvezel f Zakelijk DSL f Datacenter Hosting - Breedband - Datacenter Steenbok 1, 5215 MG ‘s-Hertogenbosch Park Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven telefoon: 073 - 88 000 00 www.interconnect.nl

Leveranciers: Acme Packet, Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Plantronics, Polycom, PowerDsine, SNOM en Transition Networks.

Onze dienst, Uw business Voiceworks BV, Oplagestraat 1, 1321 NK Almere Tel: 036 – 760 67 00 | Fax: 036 – 760 66 02 info@voiceworks.com | www.voiceworks.com

tbm |

j a n u a r i 2 0 1 4 | V A K B L A D V O O R D E T E L E C O M H AN D E L

49


7 column Rex vermeulen

En dan nog even dit…

Vrede op aarde

Smartwatch Samsung ‘slechtste product 2013’

Ik vind dit altijd de moelijkste column om te schrijven. Het is nu tegen het einde van december en ik, en mijn hele omgeving, zitten in de ‘vrede-op-aarde-’ en ‘de-herdertjes-lagen-bij-nahhaachte-sfeer’. Terwijl ik weet dat als u dit leest we inmiddels vol in januari aangekomen zijn en u met gepaste agressie en de vertrouwde hardheid van alledag aan de slag bent. Ik ga eens kijken of ik een column kan schrijven die met alles rekening houdt, eerst een zachte aai over de bol en dan even over naar de vertrouwde ‘hardheid’. Volgens mij wordt het dan weer een pracht column. Komt ie: Dealers: ik snap dat u soms verdrietig wordt van het niet nakomen en opvolgen van afspraken door uw zakenpartners. Heel vervelend. Aai over de bol! Maar, als ik uw leveranciers spreek en put uit mijn eigen ervaring bent u geen haar beter. Mega irritant! Wel huilen maar het zelf ook niet doen. Dus... in 2014: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Kom uw afspraken een keer na! Redt u het toch niet om binnen de afgesproken tijd te reageren: meld dat dan even! U zult zien dat de ‘andere kant’ aangestoken wordt door uw correcte gedrag. Dealers: ik ben blij en trots dat u dit in 2014 in de hoedanigheid van dealer leest. U heeft het geflikt en gered en mooie tijden breken weer aan. Aai over de bol! Maar, ga nou in 2014 eens beginnen met ondernemen met een vooruitziende blik! Als u iedere keer wanneer er tien uur werk per week niet toegewezen kan worden iemand aanneemt voor 36 uur en de ‘resterende’ 26 uur maar even vult met andere dingen is daar bij de eerste aanstelling nog niet zoveel mis mee. Maar op een gegeven moment komt u weer 10 uur tekort. Dan neemt u er weer eentje aan voor 36 uur en gaat het restant weer invullen. En dat gaat maar door. Dan komt er ineens eens einde aan de groei, gaat u naar uw organisatie kijken… en blijkt dat een organisatorisch zooitje. Joh? Dus: iedere maand de organisatie en functies tegen het licht houden! Kan het efficiënter? Kan het beter? Dealers: ik snap dat het lastig is om in deze snel veranderende wereld een goede plek te vinden in de distributiekolom en daar dan ook nog eens in uit te blinken. Aai over de bol! Maar, ga er nou eens een begin mee maken om iets van een strategie te hebben, zeker qua marktbewerking. Wie zijn onze klanten? In welke straal rondom ons bedrijf? Wat zijn hun wensen en behoeftes? Hoe spelen we daar optimaal op in? Hoe gaan we dat duidelijk maken? Welke omzet kunnen we dan op basis van het bovenstaande verwachten of eisen? Ik heb hier wel zo’n lijstje met vragen liggen mocht u het nodig hebben. Leveranciers: Ik snap dat het lastig is om in een branche te zitten waarbij uw markt een soort van ‘kruiwagen met kikkers’ is. Probeer ze er maar eens in te houden. Aai over de bol! Maar, ga ze nou eens dedicated en eerlijk helpen met bovenstaande. Wordt een echte ‘partner in business’, zoals u ook in de advertenties belooft. Ik zou zo nog even door kunnen gaan maar zie dat ik aan het einde van mijn toebedeelde woordjes ben. Aai over de bol! Maar, ik krijg nog negen keer zo’n hoeveelheid in 2014, dus komt goed. Rex Vermeulen is directeur van Mantor Marketing & Communicatie. Zijn bedrijf richt zich op de marketing, professionalisering en kennisontwikkeling van de telecommunicatie- en ICT-branche. Op brancheniveau door het organiseren van bijeenkomsten, kennisplatforms en trainingen; op opdrachtgeversniveau door het bedenken en uitvoeren van strategische en tactische marketingactiviteiten.

tbm

De Samsung Galaxy Gear, een smartwatch, is in een verkiezing van de website besteproduct.nl uitgeroepen tot het slechtste product van 2013. De website vroeg Nederlandse tech- en gadgetredacteuren om hun mening. “Waardeloos om te bedienen, totaal onlogische menustructuur, batterij gaat kort mee en werkt nog met weinig toestellen”, zegt Corrie Gerritsma van Bright.nl. Het kan snel gaan, want de afgelopen twee jaar won Samsung met de Galaxy S2 en S3 in dezelfde verkiezing nog de prijs voor beste product. Die eer was nu voor de HTC One. De smartphone van de Taiwanese fabrikant wordt geroemd vanwege het mooie ontwerp, de goede afwerking, het fraaie, heldere scherm, maar vooral het ‘ongeëvenaarde geluid’. Sony werd gekozen tot het merk van 2013. Ook die prijs was de afgelopen twee jaar nog voor Samsung. bron: www.besteproduct.nl

Shazam-achtige app tegen nazi’s De Duitse politie heeft een Shazamachtige smartphone-app ontwikkeld waarmee het ultrarechtse rockliederen op het spoor kan komen, door slechts een klein stukje uit een dergelijk nummer te horen. De ministers van de zestien deel­staten in Duitsland bespreken binnenkort het gebruik van de app. Met de door de regionale politie in de Oosterse deelstaat Saksen ontwikkelde app kan de politie snel neo-nazi-rockmuziek identificeren. Deze muziek wordt gezien als een belangrijk wervingsmiddel voor de ultrarechtse scene. bron: portablegear.nl

De volgende verschijnt begin februari met daarin alles over VoIP en het IP PBX-overzicht


Nieuw! Dean Hosted IP Telefonie (voor bedrijven van 3 tot 100+ medewerkers): Eenvoudig op één A4tje op zeer inzichtelijke en unieke wijze een complete IP centrale aanbieden, inclusief toestellen, fax, Fax2Email, thuiswerkplekken, Smartphone extensie etc. Iedere reseller verkoopt eenvoudig Hosted IP Telefonie met Dean Connect.

Hosted... Made easy! Dean Connect is dé Telecom provider voor Telecom en IT resellers die zich richten op de zakelijke markt. Dean Connect groeit hard. Steeds meer bedrijven kiezen voor Dean. Dean is uniek en combineert hoge besparingen met uitzonderlijke service en kwaliteit. Bovendien biedt Dean’s Partnerprogramma hoge vergoedingen en een sterk partnership. Ga ook een partnership aan met Dean, bel 085-1110851 of kijk op www.deanconnect.nl voor meer informatie. Dean ISDN (CPS/ WLR) | Dean Access (SIP Trunk - VoIP) | Dean Hosted (Hosted/ Cloud Telefonie - VoIP) Dean Internet (ADSL/ VDSL/ SDSL/ SDSL.bis/ Glasvezel)

ONGEKENDE SERVICE! ENORME BESPARING!


The missing tool... Gigaset R630H PRO Dit robuuste en handige toestel leent zich bij uitstek voor veeleisende werkomstandigheden. Logisch aan de buitenkant, slim aan de binnenkant. De ideale handset achter single- en multicell-systemen in bedrijfsomgevingen. Dankzij de IP65 certificering is het toestel ook geschikt voor stoffige en vochtige werkplekken. En door zijn schokbestendige behuizing kan de R630H best een stootje verdragen. Een solide handset voor iedere werkplek. Met deze robuuste telefoon kun je altijd en overal bellen, ongeacht de omstandigheden.