Page 1

33E JAARGANG // NUMMER 1 - 2018

TELECOMMAGAZINE onafhankelijk vakblad over telecommunicatie en netwerken

‘Door innovatie meer productiviteit tegen minder kosten’.

Fusie Oaktree ICT en Sencit Krachtenbundeling in ICT

IoT in 2018 Zes Trends

Caspar Hendriks, Unify: ‘UC wordt Social Collaboration’ www.telecommagazine.nl


Neem de controle over uw telefooncentrale Implementeer op Windows, Linux of in de Cloud

3CX Phone System Stap over op 3CX - een betaalbare, eenvoudig te beheren IP-telefooncentrale op softwarebasis met tal van UC-functies: • Eenvoudig te installeren en te beheren • Betaalbaar in aanschaf en uitbreiding • Lokaal: virtueel of op een mini-pc (Windows/Linux) • Cloud: in uw cloudaccount (Google/OVH/Amazon) • Geïntegreerde Smartphoneclients • Webconferenties op basis van WebRTC

WWW.3CX.NL

+31 (85) 273 364 5


VOORWOORD

Colofon Onafhankelijk vakblad over de integratie van netwerken, data- en telecommunicatie. Telecommagazine is een uitgave van Magenta Publishing. Hoofdredactie a.i. Joost Heessels Eindredactie Sef Heldens Redactie en medewerkers Daisy van Diejen, Eildert van Dijken, Sef Heldens, Ronald Kunneman, Freddy Michielsen, Hans Steeman, Emiel te Walvaart Commercie Magenta Publishing BV Telefoon +31 (0)24 34 54 150 advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen Voor nieuwe aanmeldingen: abonnement@magantepublishing.nl Als vakblad zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan ervan uit dat u het blad ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt uw abonnement steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Opzeggen kan per e-mail, post. De opzegtermijn is 2 maanden voor het einde van uw abonnementsperiode. Als opzegdatum geldt de datum waarop uw opzegging is ontvangen. Indien u hierom verzoekt, ontvangt u een bevestiging van uw opzegging met daarin de definitieve einddatum van uw abonnement. Adreswijzigingen Adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven per e-mail of schriftelijk. abonnement@magentapublishing.nl Diversen Niets van deze uitgave mag is zijn geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermengvuldigd zonder bronvermelding en uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Hoewel deze uitgave op zorgvuldige wijze is samengesteld, zijn uitgever en auteurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden in deze uitgave. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van generlei aard, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

Vloedgolf S

praaktechnologie, artificial intelligence, augmented reality , whatsapp for business…..het jaar is nog maar net begonnen of de nieuwe techtrends tuimelen alweer over elkaar heen. En dan lijken cloud, Blockchain, IoT, 5G en vamo ineens heel erg passé, terwijl we het nog volop aan het implementeren zijn. Of sterker, nog aan het onderzoeken. De hypecycle van Gartner lijkt zo steeds meer op een vloedgolf die over ons heen walst dan op een gids die ons de weg wijst in de toekomst. Er komen dan ook volop (technologische) ontwikkelingen op onze organisaties af, die vragen om een mening of een visie. Die op termijn gaan bepalen of je als organisatie top-of-mind blijft of in de middenmoot of erger, in de achterhoede geraakt. Keuzes in technologische ontwikkelingen worden daarbij steeds belangrijker, vandaar ook de essentiële rol van CIO’s en CTO’s. Het is dan wel zorgwekkend dat praktisch de helft van de it-managers maar moeilijk de handen op elkaar krijgt voor een digitale transformatie in de boardroom, zo blijkt uit recent onderzoek. En uit ander onderzoek blijkt dat ook bij politici goede kennis over technologie ontbreekt. Er is op het niveau van CEO’s, politici en overig topmanagement helaas nog te vaak een gebrek aan kennis en kunde om de gevolgen van technologische veranderingen goed in te schatten. Eenvoudig is dat zeker niet, maar het zou enorm helpen als er binnen de boardrooms van Nederland meer aandacht is voor technologie. Dat is wel weer duidelijk. We hopen u ook met deze nieuwe uitgave en met onze online content voldoende minutie en inspiratie te bieden om uw organisatie verder te helpen in de digitale transformatie die inderdaad af en toe als een vloedgolf over ons heen lijkt te komen.

Joost Heessels hoofdredacteur

Copyright © Magenta Publishing BV Abonneegegevens worden ten behoeve van de verzending van deze uitgave opgenomen in een geautomatiseerd bestand en conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verwerkt. Deze gegevens gebruiken wij ook om geïnteresseerden te informeren over onze uitgaven, acties en dergelijke. Indien u hiertegen bezwaar heeft kunt u dit kenbaar maken bij Magenta Publishing onder vermelding van Telecommagazine Verzendbestand.

TELECOMMAGAZINE

3


Connectivity

Cyber Security

Indoordekking

Mission Critical

Aanbestedingen

Internet of Things

ESIM

Kennis Instituut

Innovatie

BTG biedt: • Bijeenkomsten • Partnerships • Samenwerking • Kennis Instituut • Added Value

Heidestein 7 – 3971 ND Driebergen – officemanager@btg.org – Telefoon: 0348 495045 – www.btg.org


INHOUD

6 Nieuws 10

BTG Nieuwjaarsborrel

12

Oaktree ICT

14

CES Las Vegas

17 We.Stream 18 Unify 21

Defero Communicatie

22

Coverinterview 3CX

24

Skype gaat op in Teams

26

Moderne werkplek

28

Samsung Tablet

29

Overname Swyx

30

Samsung onthult The Wall

32

Wifi: druk,drukker drukst

10

34 Plantronics 35

Business Wise 2018

36

IoT Trends

38

Skyp panel

41 Jabra 42

Smart werkomgeving

44 Unisys 46

22 36

Column Marcel Ederveen

12 26


NIEUWS

Avaya neemt Spoken Communications over

Spoken Communications, een bedrijf actief in Contact Center-as-a-Service, is overgenomen door Avaya. Spoken Communications levert real-time customer experience management applications gebaseerd op ‘Conversational Artificial Intelligence’. De overname die tevens 170 patenten bevat, zal in cash worden voldaan. De multitenant architectuur van Spoken Communications is naadloos geïntegreerd met Avaya

Aura and Elite technologies. “Daardoor biedt het ook een robuuste architectuur voor zowel Avaya’s omnichannel aanbod zoals Oceana, als de Unified Communications as a Service-oplossingen”, laat Avaya weten. Avaya maakte eerder bekend niet langer onder Chapter 11 te vallen, dat betekent dat het na een forse reorganisatie in 2018 weer kan inzetten op groei en innovatie.

Zakelijk WhatsApp geïntroduceerd in vijf landen Amerika, Engeland, Indonesië, Italië en Mexico zijn de eerste landen waar de zakelijke variant van WhatsApp is geïntroduceerd. In deze landen kunnen bedrijven een zakelijk account aanmaken bij de chat-dienst en via deze weg met hun klanten communiceren. De Beneluxversie is voor Android gebruikers inmiddels beschikaar. De dienst laat bedrijven automatische begroetingen instellen. Ook kunnen eigenaren van zakelijke accounts statistieken over hun berichten zien en een profielpagina met onder meer de openingstijden opzetten. Uiteindelijk moeten bedrijven gaan betalen voor de dienst.

ACM ziet versnelde groei mobiel dataverbruik De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de Telecommonitor over het eerste halfjaar van 2017 gepresenteerd. De cijfers laten twee ontwikkelingen zien: versnelde groei mobiel dataverbruik door ‘unlimited data’-abonnementen en de populariteit vast-mobiele bundels blijft stijgen. Sinds de introductie van mobiele abonnementen met ‘unlimited data’ - door T-Mobile in januari 2017 en Tele2 in mei 2017 - versnelt de groei van het mobiel dataverbruik. In het tweede kwartaal van 2017 steeg het totale mobiele dataverbruik (3G en 4G) met ruim 25% ten opzichte van het eerste kwartaal van 61 miljard MB tot ruim 77 miljard MB. De unlimited data-abonnementen lijken de concurrentie in de mobiele sector te versterken. Zo is in het eerste halfjaar van 2017 het marktaandeel van KPN op basis van het mobiele dataverbruik gedaald van 40-45% naar 30-35% terwijl dat van T-Mobile is gestegen van 20-25% naar 25-30%.

6

TELECOMMAGAZINE

Populariteit vast-mobiel

De populariteit van vast-mobiele bundels is in het eerste halfjaar van 2017 sterk gestegen. Het gaat hier om abonnementen die vaste breedbanddiensten (internet, televisie en/of vaste telefonie) combineren met mobiele diensten in één pakket. Wanneer de consument deze bundel afsluit, ontvangt hij vaak een korting, een uitgebreider zenderpakket of extra mobiele data. Begin 2017 werden ongeveer 1 miljoen vast-mobiele bundels afgenomen. Halverwege 2017 is dit aantal bijna verdubbeld naar 1,8 miljoen. De ACM ziet als voornaamste reden van deze stijging dat VodafoneZiggo in het eerste kwartaal 2017 ook vast-mobiele bundels heeft geïntroduceerd.

Effect bundeling

In juli 2017 concludeerde de ACM in een marktstudie dat er voorlopig voldoende concurrentie is op de telecommarkt ondanks de bundeling van telecomproducten in één pakket. Wel

constateerde de ACM dat er naast voordelen voor de klant ook risico’s verbonden zijn aan bundeling. Overstappen kan voor klanten moeilijker worden wanneer aanbieders steeds meer exclusieve content aan bundels toevoegen. Bundeling kan daarnaast nadelig uitpakken voor kleine aanbieders, waardoor het risico bestaat dat deze van de markt verdwijnen. Voor gezonde concurrentie is het belangrijk dat er ook kleinere telecomaanbieders blijven met scherpe tarieven. Deze aanbieders zijn daarbij vaak afhankelijk van gereguleerde toegang tot een vast netwerk. De ACM onderzoekt op dit moment welke regulering de komende jaren nodig is om te zorgen voor behoud van voldoende concurrentie. Dit onderzoek wordt binnenkort afgerond waarna een ontwerpbesluit wordt gepubliceerd.


iPhone X verkoop stagneert na vliegende start De iPhone X van Apple is 29 miljoen keer over de toonbank gegaan in het vierde kwartaal van 2017. Daarmee was het de meest verkochte smartphone in de wereld tijdens deze periode. Maar in december stagneerde de verkoop wereldwijd en inmiddels zin de productiekranen aardig dichtgedraaid. Betrouwbare bronnen melden dat de productie voor het eerste kwartaal van 2018 is gehalveerd. De verkoop werd in eerste instantie omhoog gestuwd door de vraag naar upgrades via

operatoren, waarbij klanten de betaling van het toestel vaak kan spreiden over een langere periode. Van de 29 miljoen exemplaren van de iPhone X die in het vierde kwartaal werden verkocht, waren er 7 miljoen voor de Chinese markt. Begin november had Apple nog leveringsproblemen, maar eind van die maand en in december nam de productie enorm toe. Dat gaf een flinke impuls om aan de vraag in bepaalde markten te voldoen of te overtreffen. Gunstig

voor Apple is dat gebruikers de restwaarde van hun oude smartphones verzilveren met behulp van inruilprogramma’s om de hoge prijs van de iPhone X te compenseren. Daarnaast was de afzet van de oudere modellen iPhone SE, 6s, 7 en 8 van Apple ook in het vierde kwartaal nog goed. Opvallend genoeg heeft ook Samsung last van de tegenvallende verkoop van Apple en is ook daar de productie enigszins teruggeschroefd.

Koning & Hartman verzorgt connectiviteit in IoT-oplossing Heijmans Koning & Hartman heeft speciaal voor het BeSense systeem van Heijmans KH LONAS ontwikkeld. KH LONAS is een op LoRa gebaseerd platform dat binnen het BeSense netwerk zorgt voor de verzameling en ontsluiting van de data waarmee gebouwen slimmer, schoner en gezonder gemaakt worden.

markt, nog niet zo groot,” aldus Mark Gerritsen,Director Telecom bij Koning & Hartman. “Door de kennis van Heijmans, CSU en Koning & Hartman te combineren hebben we een IoT-verbindingsplatform dat een alledaags probleem voor onze klant op een efficiënte manier aanpakt.”

BeSense, dat is opgericht door Heijmans in samenwerking met CSU, is een kant-en-klaar IoT-netwerk van slimme sensoren die aan de onderzijde van een bureau kunnen worden bevestigd. Daar meten ze onder andere de aanwezigheid van medewerkers en de luchtkwaliteit. Deze data wordt vervolgens via een het door Koning & Hartman ontwikkelde KH LONAS verzameld in Microsoft Azure.

Nederlandse IT-beslissers: boardroom mist daadkracht

Vanuit deze Cloud omgeving wordt de data vertaalden verstuurd naar o.a.een app op de tablet van de schoonmakers, die zo te zien krijgen welke werkplekken en ruimtes wél en welke niet schoongemaakt hoeven te worden, met de bijbehorende meest efficiënte route door het gebouw. Op grote schermen bij de ingang van kantoren kunnen medewerkers zien welke werkplekken op dat moment beschikbaar zijn. En natuurlijk naar een online platform voor de gebouwbeheerders, die zo real-time inzicht hebben in wat er in het gebouw gebeurt.

Nederland scoort daarmee wel net iets hoger dan het Europees gemiddelde van 41 procent, blijkt uit onderzoek van Interoute onder meer dan 800 IT-beslissers in acht Europese landen. Een van de belangrijkste uitdagingen in de digitale transformatie is, volgens 55 procent van de ondervraagde Europese IT-beslissers, de integratie van oude technologieën met nieuwe cloud applicaties, op de voet gevolgd door veranderingen in het politieke klimaat en de daarmee gepaard gaande onzekerheden (52 procent). Nederlandse IT-professionals noemen onzekerheid over het internationale politieke klimaat zelfs hun grootste zorg (62 procent), met dank aan Brexit, de invloed van Rusland en de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Een

“Je hoort en leest veel over het Internet of Things, maar het aantal concrete praktijktoepassingen is in Nederland, zeker voor de zakelijke

Bijna de helft van de IT-beslissers in Nederland maakt zich zorgen over het gebrek aan daadkracht in de Nederlandse directiekamer als het gaat om digitale transformatie. Zo’n 47 procent van hen heeft moeite om binnen directiekamers overeenstemming te vinden over de doelen voor digitale transformatie.

ander belangrijk pijnpunt dat zowel in Europa (52 procent) als in Nederland (57 procent) hoog op de agenda staat, is het groeiende gebrek aan IT-talent om nieuwe projecten op te starten. Het gebrek aan talent dat gerelateerd is aan nieuwe digitale technologieën zorgt volgens 54% van de Nederlandse respondenten het komende jaar zelfs al voor projectvertragingen van 6 maanden.

Toekomstvisie

“Als de directie geen duidelijke toekomstvisie ontvouwt, vinden veel IT-professionals het moeilijk om belangrijke digitale transformatieprojecten te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat het risico dat Nederlandse bedrijven achterblijven”, stelt Martijn ten Kate, countrymanager bij Interoute. “Grote veranderingen op het gebied van politiek en technologie hebben een negatieve impact op de besluitvorming in de directiekamer. Tegelijkertijd is het juist onder zulke omstandigheden belangrijk dat IT niet blijft hangen in dagelijkse onderhoudstaken, maar zich juist gaat richten op de verbetering van bedrijfsprocessen en klantervaringen, zodat organisaties zich kunnen onderscheiden met verbeterde producten en diensten.” “Steun vanuit het hoogste bestuursniveau is essentieel voor alle organisaties die de veranderingen willen doorvoeren waarmee ze de ontwikkelingen in de digitale economie kunnen omarmen”, zegt Ten Kate. “IT-professionals hebben de steun van het hele bedrijf nodig om een digitale basis te kunnen leggen voor verdere groei van het bedrijf.”

TELECOMMAGAZINE

7


NIEUWS

WiFi veiliger door nieuwe WPA3-standaard De Wi-Fi Alliance heeft bekendgemaakt dat er een update komt van de WPA2-standaard voor draadloze netwerken die deze wereldwijd veiliger moet maken. Dat heeft. Met de huidige standaard worden op dit moment zo’n beetje alle draadloze apparaten beveiligd. De Wi-Fi Alliance wil de nieuwe standaard WPA3 zo snel mogelijk lanceren, waarbij een belangrijk probleem dat aan de basis van WPA2 ligt, opgelost kan worden. Een van de belangrijkste verbeteringen die behaald worden met WPA3 is een veelvoorkomend veiligheidsprobleem

van open W-iFi-netwerken. De open netwerken maken het echter voor iedereen op hetzelfde netwerk mogelijk om data verzonden vanaf andere apparaten in te zien. Het voordeel van WPA3 is dat het individuele versleuteling van data toevoegt. Daardoor wordt de verbinding die bestaat tussen een apparaat en een router eerst versleuteld, alvorens die verzonden wordt. Daarmee is het in elk geval een stuk veiliger om verbinding te maken met een open netwerk. Een andere belangrijke verbetering is de bescherming tegen ‘brute force

dictionairy attacks’ waarbij geprobeerd wordt aan de hand van een lijst met mogelijke wachtwoorden in te loggen op Wi-Fi-netwerken. Het nieuwe protocol zorgt ervoor dat een aanvaller na een bepaald aantal pogingen geblokkeerd wordt van het netwerk.

NXTvoice nu ook met Videoconferencing NXTvoice, het hosted VoIP-platform van Europees Internet- & Telecom provider NXTcom heeft naast alle mogelijke telefoniefeatures nu ook videoconferencing toegevoegd aan haar communicatieplatform met NXTvideo. Het hosted VoIP-platform voor de zakelijke markt heeft nu de mogelijkheden van bellen, chatten, videobellen en het delen van documenten samengevoegd in één portal die zowel via SIP-telefoons, mobiele telefoons als wel laptops en pc’s te gebruiken is.

“Klanten hebben de behoefte aan onafhankelijkheid”, aldus Ed de Wilde, product manager NXTcom. “Je ziet dat klanten overal willen kunnen communiceren of toegang hebben tot de juiste informatiebronnen. NXTvideo hebben we zo ontwikkeld in NXTvoice, dat de klant op allerlei wijze en onafhankelijk van locatie, toegang heeft tot zijn gewenste gegevens zonder daar beperkingen in de communicatie in te hebben.” NXTvideo maakt het mogelijk tot wel 200 gebruikers per videobox samen te voegen. Dit kunnen gebruikers binnen het bedrijf van de klant zijn als wel gebruikers buiten het bedrijf van de

KPN blijft marktleider in krimpende zakelijke markt De omzet op de zakelijke telecommarkt in Nederland blijft dalen, in het derde kwartaal van 2017 met bijna 9 procent. De oorzaken zijn een mix van omzetverlies bij mobiel, vaste telefonie en data. KPN blijft de grootste aanbieder met ruim 50 procent marktaandeel, aldus het meest recente zakelijke rapport van marktonderzoeker Telecompaper. De dit jaar verwachte combinatie van T-Mobile/ Tele2 levert een derde groter speler op, maar het gecombineerde marktaandeel van bijna 11 procent blijft nog ver achter bij nummer twee VodafoneZiggo (>27%). Komend jaar verwacht Telecompaper meer consolidatie onder kleinere aanbieders en door overnames van zowel KPN als VodafoneZiggo. De omzet uit zakelijke telecomdiensten (mobiel/

8

TELECOMMAGAZINE

vast bellen, mobiel/vast breedband en data) daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 8,9 procent naar 669 miljoen euro in het derde kwartaal van 2017, vergeleken met 734 miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De meeste omzet komt nog altijd uit mobiele diensten - 51,3 procent - maar minder dan in vergelijking met de 53,6 procent in het derde kwartaal van 2016. Volgens het meeste recente kwartaalrapport over de zakelijke telecommarkt van Telecompaper was vast breedband de enige categorie waar de omzet groeit vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar - met meer dan vier procent naar 72 miljoen euro. De omzet van vaste telefonie en data dalen met respectievelijk 7,6 procent en 6,9 procent naar 146 miljoen euro en 108 miljoen euro.

klant. De supervisor oftewel de regisseur van de ‘chat’ kan eenvoudig zelf personen uitnodigen en toevoegen in een online meeting zonder moeilijke installaties van software en dus beperkingen. NXTvoice werkt met een eenvoudig licentiemodel waarbij gebruikers zelf kunnen bepalen waarmee ze willen communiceren. Vrijheid in communicatie zonder dure contracten en weer verplichte nieuwe apparatuur. Dat kan via een gewone desktop telefoon, mobiele telefoon of pc, waardoor iedere werkplek kan worden omgetoverd tot een compleet communicatieplatform.


Zetacom neemt Creaforti over IDC: ‘Cloud-investeringen stijgen naar 554 miljard dollar’

Er waren de afgelopen periode veel fusies in de wereld van telecomspecialisten in Nederland. Zo nam de landelijke system integrator Zetacom uit Zoetermeer Creaforti – specialist in mobiel werken en (mobiele) telefonie – uit Arnhem over. Zetacom versterkt hiermee de eigen marktpositie op het gebied van (mobiele) telefonie en binnen het midden- en kleinbedrijf. Het bedrijf groeit hierdoor van 140 naar ruim 180 medewerkers. Zetacom helpt klanten bij het optimaliseren van samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen, door het inzetten van haar kennis op het gebied van telefonie, zorgsystemen, netwerken en security. Mobiele telefonie is daarbij steeds vaker een vast onderdeel van de behoefte. “Creaforti heeft op dit gebied veel kennis en ervaring in huis, waarmee wij ons graag wilden

versterken. Geïntegreerde dienstverlening is de toekomst voor het MKB en de grootzakelijke markt en met deze overname zijn twee krachtige partijen in de markt samengevoegd”, zegt CEO Dick Dompeling van Zetacom. “Dit is voor ons een logische stap die past in onze groeiambitie voor de komende jaren.”

Passend karakter en portfolio

Het DNA en portfolio van beide organisaties sluiten goed op elkaar aan. Beide organisaties hebben veel klanten in de zorg, de grootzakelijke markt en het MKB. Bovendien hebben zij beide veel specialisten in huis. . De nieuwe gezamenlijke organisatie heeft de hoogste partnerstatus bij KPN, Vodafone en T-Mobile, de drie grootste providers van mobiele telefonie. Creaforti won verschillende awards, waaronder die van KPN Business Partner van het jaar in 2014.

Volgens onderzoeksbureau IDC stijgen de investeringen in de Cloud snel. De omzet uit de Cloud stijgt naar verwachting in 2021 tot 554 miljard dollar. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2016. “Het meest duidelijke resultaat van deze voorspelling is dat de verschuiving naar het cloud consumptiemodel in al zijn vormen een massale beweging is en dit blijft gedurende de voorspelde periode”, zegt Frank Gens, senior vice president en chief analyst bij IDC. IDC wijst erop dat grote public cloud service providers in de afgelopen jaren een continue stroom aan nieuwe diensten hebben gelanceerd. Denk hierbij aan blockchain services, IoT back-end data services, encryption services, serverless computing services en nieuwe computing hardware services. IDC verwacht dat deze providers op ditzelfde tempo blijven innoveren rond de public cloud en dit tempo mogelijk zelfs versneld. Gens stelt dat deze continue ontwikkelingen het voor bedrijven en ontwikkelaars bijna onmogelijk maakt de public cloud niet te omarmen.

ICT-professionals vinden kennisniveau politici onder de maat Volgens het gros van de Nederlandse ICT-professionals mist Nederland kansen doordat politici in de huidige regering weinig of geen kennis hebben van technologie. Zo meldt onderzoek van AG Connect.

weinig ICT-kennis hebben, maar denkt ook het niet uitmaakt bij het maken van goed beleid. Slechts twee procent vindt dat de huidige politici genoeg kennis hebben om de mogelijkheden te zien.

Meer dan 75% van de ICT-professionals vindt het kennisniveau van politici redelijk laag tot laag. 70% vindt dat daardoor mogelijkheden over het hoofd worden gezien. AG Connect voerde het onderzoek uit samen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI). Niemand van de ondervraagde ICT’ers vindt de ICT-kennis van politici hoog, slechts 1% vindt het kennisniveau redelijk hoog. Bijna 20% vindt het kennisniveau gemiddeld. 16% vindt inderdaad dat politici in het huidige kabinet te

ICT-projecten overheid

Het mislukken, uitlopen of duurder worden van ICT-projecten bij de overheid is een veelgenoemde uiting van het lage kennisniveau van politici. Onlangs nog stopte de overheid met de ontwikkeling van de Basisregistratie Persoonsgegevens, een project waar al 77 miljoen euro aan uitgegeven is. Dit was een project waardoor de registratie van burgergegevens en het uitwisselen ervan gemakkelijker zou worden. En juist ook op dit gebied zien ICT’ers kansen. Ook bij

de bestrijding van files wordt door de overheid te weinig naar de mogelijkheden van technologie gekeken, zeggen de respondenten. Door auto’s zelf te laten rijden, wordt de afstand tussen auto’s kleiner en gebeuren minder ongelukken. ICT’ers noemen het zelfrijden van auto’s een voorbeeld van een technologie waar door politici te weinig naar wordt gekeken. Een sector waar door een goede inzet van technologie geld kan worden bespaard is de zorg, zeggen de ondervraagden. Ook het KNVI maakt zich zorgen over het lage kennisniveau van politici. De vakvereniging heeft het European Competence Framework (eCF) en ESCO omarmt dat helpt om duiding te geven aan competentieontwikkeling binnen het ICT-vakgebied.

TELECOMMAGAZINE

9


EVENT

Toekomsttrends op drukbezochte BTG Nieuwjaarsbijeenkomst De drukbezochte Nieuwjaarsbijeenkomst van BTG in Den Haag stond dit jaar in het teken van Digital Connectivity, wat tevens het jaarthema van BTG is. De vele trends vlogen de BTG-leden om de oren, met dank aan interessante presentaties van onder anderen Ben Woldring, Lieke Lamb en Danny Frietman.

10

TELECOMMAGAZINE


Tekst: Sef Heldens

De BTG Nieuwjaarsbijeenkomst in de prachtige Sociëteit De Witte in het hart van Den Haag, werd geopend door dagvoorzitter en trendwatcher Lieke Lamb die de nieuwe voorzitter Eric Reij on stage interviewde. Lieke Lamb presenteerde daarna enkele van haar trendverwachtingen voor 2018. Zo heeft zij 2018 uitgeroepen tot ‘Het jaar van het Hergroeperen’: een herleving van de zelfredzaamheid op plaatsen waar de overheid zich terugtrekt en de markt steken laat vallen. “In de maatschappij zie je daardoor steeds vaker ‘van-onderaf-initiatieven’ ontstaan waarbij burgers zelf zaken gaan regelen en de samenwerking zoeken. De Blockchain/Bitcoin-beweging hoort ook in die trend: mensen gaan eigen standaarden ontwikkelen”, aldus Lamb. De trendwatcher sprak verder van de Roaming Generation (de twintigers van nu), Sprokkelwijs 3.0 (de On Demand Economy in zorg en onderwijs) en FroBots (hoe robots onze Friends worden en ons dagelijks leven binnenkomen).

Alphen. De huidige voorzitter Eric Reij sprak mooie woorden. “Jan heeft zijn voorzittersrol altijd met flair ingevuld en ontzettend veel gerealiseerd. Er zijn dankzij hem vanuit BTG contacten gelegd met BELTUG, INTUG en het Europees Parlement. Verder hebben de BTG-expertgroepen onder leiding van Jan weer nieuw elan gekregen, net als de lobby bij de overheid over bijvoorbeeld mission critical communications”, aldus Reij. Vervolgens werden enkele videoboodschappen getoond waarin personen van binnen en buiten de BTG de scheidend voorzitter dankten voor de samenwerking en zijn inzet. “We hebben het vooral in samenwerking gedaan”, sprak Jan van Alphen. “De BTG is een prachtige vereniging met een mooie toekomst.”

Vooruitblik Mobile World Congress

Vervolgens namen Annabel Helm van de GSMA en Danny Frietman het woord over het komende Mobile World Congress in Barcelona. Met het thema ‘Connecting everyone and everything for a better future’ belooft dit grootste mobile tech evenement van de wereld dit jaar wederom een recordaantal bezoekers te trekken. Het event is van 26 februari tot en met 1 maart en ook dit jaar is er een Holland Paviljoen waarvan de BTG partner is. Er is een combi-aanbod voor BTG-leden om het Mobile World Congress te bezoeken en deel te nemen aan een van de Innovation Tours. De keynote werd verzorgd door niemand minder dan Ben Woldring van de Bencom Groep. Voordat hij het podium kreeg, nam BTG-voorzitter Eric Reij afscheid van Jan Smeding. “Iemand die alle functies binnen de vereniging BTG en dochteronderneming Telegrootgebruik BV heeft gehad, geen blad voor de mond nam en altijd het beste met BTG en TGG voor had”, zei Eric Reij in zijn dankwoord richting Jan Smeding. Ben Woldring nam daarna de BTG-leden mee naar de jaren 90, waarin het voor hem als tiener allemaal begon met vergelijkingssite Bellen.com. De succesvolle ondernemer sprak vervolgens over de zeepbel van de cryptocurrencies, de 5G frequentie-discussie in Nederland (“We moeten als Nederland voorop blijven lopen op het gebied van infrastructuur”), de lancering van de Bencompare-app en de opkomst van IOTA als opvolger van Blockchain. Met IOTA kunnen machines niet alleen contact hebben met elkaar maar ook in razendsnel tempo met elkaar onderhandelen en beslissingen nemen. “Een technologie om in de gaten te houden”, aldus Woldring.

Afscheid Jan van Alphen

Tot slot is op de Nieuwjaarsbijeenkomst uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van voormalig voorzitter Jan van

TELECOMMAGAZINE

11


NIEUWS

Fusie tussen Oaktree ICT Services en Sencit

Nieuwe krachtenbundeling in ICT

Oaktree ICT Services en Sencit zijn gefuseerd en behoren beide nu tot de Oaktree Group. Het samengaan creëert een brede ICT-speler met landelijke dekking en een sterke focus op Cloud based solutions en Managed Services. Het bedrijf wil de komende jaren doorgroeien middels een ‘buy and build’ strategie. “In drie tot vijf jaar willen we naar een omzet van 30 miljoen euro toegroeien.”

De directie van de Oaktree ICT Group. Boven (v.l.n.r.): Mark Versteeg (CCO direct sales), Roland van der Hoek (CEO), Ronald Stroobach (COO). Onder (v.l.n.r.): Stephan Kerkman (CTO) en Dennis de Ree (CCO partnerkanaal).

12

TELECOMMAGAZINE


Tekst: Sef Heldens

O

aktree is een IT-bedrijf met vestigingen in Zaandam en Heerlen dat zich richt op hosting-diensten, networking, security, WiFi en werkplekautomatisering. Sencit met vestigingen in Amstelveen en Apeldoorn is een totaalleverancier van Cloud gebaseerde ICT-oplossingen en Managed Services voor met name het midden en grotere MKB, zorg, onderwijs, retail en hospitality. Afgelopen jaar ging Sencit al samen met MDRX dat connectiviteitsdiensten levert aan het partnerkanaal. Daarmee heeft de Oaktree Group naast een direct sales-tak ook een indirect verkoopkanaal in huis. Voordat de fusie tot stand kwam, werkten de twee bedrijven al zo’n twee jaar samen. Sencit huurde de professionals van Oaktree in om de IT-kant van hun totaalprojecten op te leveren. Recent hebben beide bedrijven tot een fusie besloten. Roland van der Hoek, Oaktree ICT Solutions, vertelt waarom: “Oaktree ICT is een kennisbedrijf, maar om sterker en breder de markt in te kunnen, hadden we behoefte aan commerciële slagkracht. Sencit is een commercieel sterke organisatie én heeft veel ervaring in het verkopen en het leveren van consultancydiensten van Cloud gebaseerde ICT-oplossingen en managed services. Twee disciplines die Oaktree ICT perfect aanvullen. De markt begint enorm te veranderen: in de huidige Cloud-wereld wil de klant IT en Telecom in één totaaloplossing afnemen als Managed Service, met andere woorden: in abonnementsvorm.”

Dichter op de klant

Mark Versteeg van Sencit vult aan: “Sencit is commercieel sterk en verkoopt al jaren ICT-totaaloplossingen. Voor de technische kennis, met name op IT-vlak, huurden we technici van Oaktree in. Doordat de markt verschuift naar Managed Services wordt het steeds belangrijker om die mensen zelf in dienst te hebben. Daarmee kun je nog veel dichter op de klant zitten. Dat is in feite niet te doen met alleen externen. Daarom is het samengaan met de Oaktree Group voor ons belangrijk: in één klap hebben we alle technische IT-kennis in huis.” Bij de fusie is bewust gekozen om de aparte merknamen te behouden. Waarom? “Vanwege

de naamsbekendheid van beide bedrijven, het zijn allebei gevestigde namen”, zegt Van der Hoek. “Ook MDRX zal als naam blijven bestaan om duidelijkheid te scheppen tussen het directe en indirecte kanaal, het zullen twee volledig gescheiden entiteiten blijven.” Voor de bedrijven die in de nabije toekomst tot de Oaktree Group toetreden, zal hetzelfde gelden, zegt Van der Hoek: “Als de naam krachtig genoeg is, blijft hij. Echter wel als onderdeel van de Oaktree Group. Wat daar bij komt: wij vertrouwen op het ondernemerschap van de persoon die het bedrijf leidt. Die krijgt de ruimte om binnen de groep te ondernemen mét ondersteuning van de zusterbedrijven.”

De strategie

Door de recente fusie ziet de Oaktree ICT Group er als volgt uit: Sencit (sales-, consultancy- en Telecom-expertise, WireItUp (werkplekautomatisering), MDRX (connectiviteitsdiensten voor het indirecte kanaal) en Oaktree ICT (techniek op het gebied van hosting, datacenterdiensten, security, networking LAN/WAN en WiFi ). Op dit moment werken 45 personen binnen de groep. De vier vennootschappen worden geleid door een collegiale directie met daarin Roland van der Hoek, Ronald Stroobach, Mark Versteeg, Stephan Kerkman en Dennis de Ree. Mark Versteeg: “Door de fusie tussen Oaktree en Sencit heeft de nieuwe organisatie alle disciplines in huis en ontstaat er een breed ICT-kenniscentrum voor het nog beter bedienen van eindklanten en haar partners. We leveren een totaalpakket van IT- en Unified Communciations-diensten, Cloud gebaseerd. Hiermee kunnen we de klant totaal ontzorgen op gebied van telefonie, netwerk, connectiviteit, werkplek en security. Belangrijk in de filosofie van de complete Oaktree Group is de Managed Services-gedachte. Roland van der Hoek: “Alle diensten die wij leveren, verpakken wij in dezelfde propositie: de klant betaalt een vast bedrag per maand voor zijn IT en telecom en het beheer daarvan. En dat is het: geen eenmalige kosten, geen nakomende facturen, geen verrassingen. Met als extra voordeel voor de klant dat hij nooit op voorhand hoeft te investeren. Zonder eenmalige kosten, alles in maandbedrag. Het

betekent financiële onbegrensdheid voor de klant.”

Ambitie

De groep heeft de ambitie om middels een ‘buy and build’ strategie een onderneming te bouwen waarin alle ICT-disciplines vertegenwoordigd zijn. En de ambitie is stevig. Roland van der Hoek: “In drie tot vijf jaar willen we met de groep naar een omzet van 30 miljoen euro toegroeien. De financiële middelen om acquisities te doen, zijn voor handen en de eerste gesprekken zijn gaande. Daarnaast blijven we actief op zoek naar organisaties die zich willen aansluiten. Enerzijds zijn we op zoek naar schaalvergroting, anderzijds zoeken we ondernemingen met aanvullende disciplines aanpalend aan telecom en IT. Dat kunnen bijvoorbeeld applicatieontwikkelaars zijn of business partners actief in Digital Transformation. Daarnaast treden we graag in contact met zelfstandige ICT-consultants om onze visie te delen. We vinden dat we als groep veel te bieden hebben nu: in de breedte qua technische inhoud, maar ook met onze propositie waarbij elk project van klein tot heel groot in contractvorm aangeboden kan worden.”

Persoonlijk met hoge servicegraad

De diensten van de Oaktree-bedrijven worden Cloud-gebaseerd aangeboden, al kan het naar gelang de wens van de klant ook om on premise oplossingen gaan. De voorkeur is echter altijd als Managed Service. Mark Versteeg: “We willen ICT-totaaloplossingen leveren vanuit de Cloud, middels een persoonlijke benadering en met een heel hoge servicegraad, dat onderscheidt ons. Klanten geven ons nu gemiddeld een 8 als rapportcijfer, daar zijn we trots op.”

TELECOMMAGAZINE

13


EVENT

De trends die 2018 gaan bepalen volgens CES De Consumer Electronics Show in Las Vegas is elk jaar het moment voor de laatste tech-trends. Gijs Roeloffzen vat ’s werelds grootste technologiebeurs samen in zes thema’s.

14

TELECOMMAGAZINE


Tekst: Gijs Roeloffzen – Pride PR

1. Alles wordt smart

Als er één categorie producten is die de boventoon voerde op CES, dan is het die van de smart-producten. Als er een stekker aan zit of batterijen in kunnen, dan kan het slim worden gemaakt. Dat geldt voor apparaten in de keuken – koelkasten, fornuizen en vaatwasmachines – maar ook voor slimme apparatuur die helpt bij het koken, of zelfs het voeren van je huisdieren. Je kan het zo gek niet bedenken, of het wordt smart gemaakt. Ook bedrijven die geen voorgeschiedenis in technologie hebben, wagen de sprong. Zo kwam L’Oréal met een UV-meter die je op je duimnagel kan plakken, en werd er zelfs een slim kolfapparaat met slaaptimer geïntroduceerd.

2. Implementatie en acceptatie belangrijker dan innovatie

Belangrijker dan innovatie…? Dat klinkt inderdaad een beetje als meer van hetzelfde. Enerzijds is dat jammer – knotsgekke producten horen toch een beetje bij CES – maar het brengt ook één heel groot voordeel met zich mee: fabrikanten werken producten verder uit, en dat komt de implementatie en acceptatie ten goede. Waar een product in een nieuwe categorie meestal nog met kinderziektes kampt, zullen die problemen verholpen zijn in een tweede generatie. Fabrikanten nemen de tijd en moeite om te zorgen dat hun innovaties echt in ons leven passen, en ons oude leven verbeteren. Hopelijk verzinnen ze ook nog even een oplossing voor het groeiende aantal apps en afstandsbedieningen dat we nodig hebben om ze te bedienen.

Assistant was op CES 2018 alomtegenwoordig om de markt te laten zien wie de baas is. Jammer is wel dat stembesturing vooral voor Engelstalige landen interessant is: Nederlandse stemherkenning laat vooralsnog behoorlijk te wensen over. Dat zou je ook een voordeel kunnen noemen, want de kinderziektes lopen we zo mooi mis. Denk alleen al aan Siri, dat dan wel in het Nederlands beschikbaar is, maar in meer dan de helft van de gevallen geen idee heeft wat je wilt. Dan snap je waarom langer wachten zo gek nog niet is.

drijven flink in op goede nachtrust, waarbij de Somnox erbovenuit sprong: deze pindavormige (en Nederlandse) slaaprobot helpt gebruikers, die hem in hun armen klemmen, sneller in slaap te vallen. Daarnaast waren er bewegende matrassen, die met subtiele bewegingen de slechte slapers letterlijk in slaap wiegen. En ook voor mensen die last hebben van snurkende partners was er een oplossing: Snore Circle is een oogmasker dat subtiel trilt wanneer je snurkt en er zo voor zorgt dat je een andere slaaphouding aanneemt.

4. Nederlandse startups FTW!

6.Laat je rijden

Nederlandse startups lieten zich door die taalbarrière niet tegenhouden en vielen positief op in Las Vegas. Zo maakte Roader een goede indruk met hun Time Machine-camera, die ervoor zorgt dat je nooit meer een videowaardig moment mist, door altijd de seconden voor je afdrukt op te nemen. Daarnaast gooide startup Invi hoge ogen met zijn ‘stinkarmband’. Dit op het oog gewone sieraad is met één druk op de knop open te breken wanneer de drager fysiek wordt aangevallen. De stank die vervolgens vrijkomt moet ervoor zorgen dat de dader de aftocht blaast.

5. Slaapverwekkende gadgetmakers

Ook auto’s waren wederom nadrukkelijk aanwezig. Naast veel elektrisch nieuws (zoals de Corvette Genovation GXE, met meer dan 800 pk) presenteerde Hyundai een nieuwe waterstofauto met een bereik van 250 kilometer. Volgens Toyota hoeven we niet meer zelf te rijden: hun aankomende auto’s kijken met lasers altijd 200 meter om zich heen. Het dashboard van nieuwkomer Byton is een scherm dat over de volle breedte van de auto verspreid wordt. Het MBUX-dashboardscherm van Mercedes is dan wel iets kleiner, maar nog steeds gigantisch: met AR-navigatie, stembesturing en veel meer snufjes. Heel gaaf – maar voor mij helaas nog even niet betaalbaar.

Waar onze levens overdag al flink zijn verbeterd door technologie, is er ’s nachts nog altijd een wereld te winnen. Ook dit jaar zetten techbe-

3. We gaan weer praten

Worden we minder sociaal dankzij onze telefoons en gadgets? Welnee, we hebben alleen andere gesprekspartners. Spraakgestuurde assistenten zijn groter dan ooit. Apple was een kleine tien jaar geleden de eerste met Siri en Microsoft doet dappere pogingen met Cortana, maar concurrenten Amazon en Google hebben de OS-fabrikanten inmiddels ruimschoots ingehaald. De twee webgiganten voeren op dit moment een nek-aan-nekrace, en de Google

TELECOMMAGAZINE

15


KOM IN CONTACT MET: RUIM 40.500 BESLISSERS OP HET GEBIED VAN ICT & FACILITAIR

Magenta Communicatie bereikt met de platformen OfďŹ ceMagazine.nl en Telecommagazine.nl de beslissers van MKB+ organisaties en overheden. Met magazines, online portals, content-productie en een relevante up-to-date database hebben wij de tools om uw boodschap bij uw potentiĂŤle klanten te laten landen.

www.magentacommunicatie.nl


INNOVATIE

Mondicons Marketing Manager Robert Pronk reikt het eerste We.Stream-exemplaar uit aan Prins Constantijn.

CES Las Vegas 2018

Mondicon lanceert We.Stream en opent kantoor in Santa Monica Mondicon heeft officieel zijn mobiele WiFi-hotspot We.Stream gelanceerd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Prins Constantijn van Oranje heeft het eerste exemplaar van We.Stream in ontvangst genomen tijdens de opening van het Holland Paviljoen.

W

e.Stream is ‘s werelds eerste veilige mobiele WiFi-hotspot met embedded Cloud SIM-technologie. Hierdoor kunnen gebruikers veilig en onbeperkt internetten in meer dan 100 landen wereldwijd (waaronder China, Verenigde Staten, Australië en Europa). Prins Constantijn van Oranje is ‘special envoy’ van Startupdelta en leidde de Nederlandse delegatie van ruim 50 startups tijdens CES. We.Streams Marketing Manager Robert Pronk overhandigde hem het eerste exemplaar tijdens de opening van het Holland Paviljoen op de beurs. Prins Constantijn tweette onlangs al over We.Stream: “I love this! Always securely connected. looking forward to seeing @ WeStream_Global @CES.” Joachim de Wild, Co-CEO van We.Stream: “We. Stream richt zich op intercontinentale reizigers,

multinationals en resellers. Het gebruik van internet op een smartphone, tablet of laptop in andere continenten, is door de hoge roamingkosten meestal erg duur. Veel mensen maken daarom in het buitenland gebruik van publieke WiFi-hotspots, bijvoorbeeld in hotels of restaurants. Maar het verbinden met publieke WiFi-netwerken is zeer riskant. Ze worden vaak door hackers gebruikt om informatie te onderscheppen. We.Stream biedt hiervoor de oplossing. Reizigers hebben dankzij de ingebouwde VPN laag altijd en overal een eigen veilige en betaalbare mobiele WiFi-hotspot op zak.”

Kantoor in Amerika

Bij de eenmalige aanschaf van het apparaat à 149 euro exclusief BTW is standaard een 2 GB databundel inbegrepen die in meer dan

100 landen gebruikt kan worden. De klant kan vervolgens met één klik via het touchscreen van de We.Stream additionele databundels van 2, 5 of 10 GB aanschaffen. Alle bundels zijn 30 dagen geldig en kunnen dankzij de ingebouwde Cloud SIM in meer dan 100 landen wereldwijd gebruikt worden. Voor frequente reizigers biedt We.Stream ook een jaar lang wereldwijd onbeperkt internet aan voor een eenmalig bedrag van 249,- euro. Alle databundels zijn eenvoudig bij te bestellen via het touchscreen van het apparaat en komen na betaling middels creditcard of PayPal account direct beschikbaar. De Wild licht de verdere doelstelling tijdens CES toe: “We hopen vooral Amerikaanse distributeurs en resellers aan ons te binden. We hebben voor partners interessante kickback fee’s beschikbaar. Om onze internationale groeiambities kracht bij te zetten, hebben we dit jaar ook een kantoor geopend in Santa Monica, Californië.” Tijdens de Tech-beurs in Las Vegas heeft Mondicon het bedrijf Frontier Computer Corp aangesteld als zijn eerste distributeur voor de VS en Europa.

TELECOMMAGAZINE

17


INTERVIEW

Caspar Hendriks, Unify:

‘UC wordt Social Collaboration’ Unify is UC al lang voorbij. De volgende stap is Social Collaboration. Met Circuit laat Unify communicatie en bedrijfsprocessen bij organisaties stroomlijnen. “Er is een grote digitaliseringsslag gaande. Zorg dat je hier als business partner klaar voor bent.” Een interview met Caspar Hendriks, Managing Director bij Unify.

D

igitale transformatie is in zoveel gebieden aan de gang op dit moment: de digitale overheid, het EPD, in het onderwijs. Tegelijkertijd zijn er de psychologen die 30 tot 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren aan verzekeraars. “Er is dus nog heel veel te doen”, stelt Caspar Hendriks, VP Channels Benelux bij Unify. Misschien is het omdat ‘digital transformation’ het DNA vormt van moederbedrijf Atos, maar in het gesprek met Hendriks gaat het ‘way beyond’ Unified Communications. Zo maar een recent voorbeeld uit het nieuws volgens Hendriks: “Zorgprofessionals raken tegenwoordig gefrustreerd omdat ze niet met hun core business bezig kunnen zijn omdat ze een papierwinkel af moeten handelen. Hoe zorg je dat basisinfo snel beschikbaar is? Misschien moeten dossiers in een app, maar dat raakt weer heel veel zaken binnen bedrijfsprocessen. De rode draad is: het gaat om communicatie - hoe communiceer je met patiënten, met zorgverzekeraars? Vroeger ging dat per brief en fax.”

18

TELECOMMAGAZINE

Volgens Hendriks is het de missie van Unify om mensen bij elkaar te brengen: “Hoe zorg je dat communicatie optimaal is? welke communicatiestromen lopen er; beeld, spraak of tekst? Dat zijn de kerncomponenten van een collaboration-oplossing op dit moment.” Daarover gesproken: het is alweer vier jaar geleden dat Unify haar collaboration-tool Circuit lanceerde. Hendriks: “Mensen worden flauw van e-mail. Dat is meer een tool geworden om jezelf in te dekken en een veredelde tekstverwerking. Circuit gaat verder, maar ook daarin zijn we aan het zoeken hoe je optimaler kunt communiceren. Bij de jongere generaties komt spraak er bijna niet meer aan te pas. Het is Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter: allemaal tijdlijn gebaseerde communicatie, communiceren op basis van topics. Dat gebeurt ook zakelijk: we reageren op elkaars email. En dat met meerdere mensen. Probeer daar maar eens de context in te vinden.” Dat is nu net een van de voordelen van Circuit: je kunt een conversatie starten met een groep mensen, de reacties komen in een tijdlijn en de verbanden zijn zichtbaar. Daardoor kun je in een later stadium ook andere mensen toevoegen aan de conversatie die meteen het

overzicht hebben en alle bestanden zien die gedeeld zijn. “Je optimaliseert je communicatie”, stelt Hendriks. “Vanuit de conversatie in Circuit kun je met iedereen bellen, chatten, videobellen, uitnodigingen sturen voor virtuele vergaderingen. Tegenwoordig hebben we daarbij ook een meetingroom-oplossing, gekoppeld met online storage.”

Machine Learning

Bij Unify heeft Unified Communications een reis afgelegd. Caspar Hendriks: “Het was UC, toen UC&C en nu is het Social Collaboration; collaboration-tools en de digitale werkplek. En die is al lang niet meer per se op een vast bureau. Als je alleen al kijkt naar Artificial Intelligence dan weten we dat er de komende 15 jaar veel gaat veranderen. We krijgen te maken met ‘Machine Learning’, systemen die zich aanpassen aan voorkeuren en gedrag. Dat klinkt spooky maar tegelijkertijd vinden we het erg prettig als Netflix suggesties geeft op basis van onze voorkeuren.” Ok, collaboration-tools en de digitale werkplek dus. Maar wat betekent dat voor een vendor als Unify, met een heritage in fixed telecommunicatie? Hendriks: “Circuit is een schil die over je vaste telefoniesysteem heen gelegd wordt. Het werkt volgens het concept van WebRTC: communicatie vanuit de browser en niet afhankelijk van wat daaronder voor telecomsysteem draait. Dat maakt het flexibel en laagdrempelig voor alle gebruikers. Circuit


Tekst: Sef Heldens

kan toegevoegd worden aan het telefoniesysteem van elke telecom-vendor. Daar bestaat al een heel ecosysteem voor; van Microsoft Office, communicatieplatformen van A tot Z, Cloud-tools, tot integratie met applicaties als Google en CRM-pakketten. En ja: Unify levert ook nog desktoptoestellen, on premise telefoniesystemen en binnenkort Openscape Cloud, want dat zijn ook onderdelen van communicatietechnologie. De realiteit is dat er nog steeds veel organisaties zijn die een on premise oplossing willen. Circuit als collaboration-tool maakt het portfolio echter wel volmaakt.”

er: het digitaliseren van processen zit overal. dat begint in die digitale werkplek. UC heeft de volgende stap bereikt, de volgende fase. Binnen de Atos-groep zijn we een volwaardige business unit met specialisatie op communicatie oplossingen, naast Big Data (data analyse), CyberSecurity, Smart City (Internet of Things), Canopy (eigen hybrid Cloud), Business Intelligence. Unify, zeg maar de communicatie-expertise, was de missing link bij Atos. Dit alles bij elkaar maakt een krachtige combinatie. En vergeet niet dat dit bedrijf 120.000 medewerkers en 12 miljard omzet, grote stappen kan zetten.”

Digital workspace

De boodschap is, wil Caspar Hendriks gezegd hebben, dat er op grote schaal een digitalisering gaande is bij bedrijven en organisaties. “De

“In de combi met moederbedrijf Atos zitten we echt in die digital workspace. Het concept is

mogelijkheden dienen zich van alle kanten aan, onze partners hebben de mogelijkheid om een uitgebreider pakket aan diensten bij hun klanten aan te gaan bieden. In de consumentenmarkt is consumptie belangrijker dan bezit. Pas daar je dienstverlening op aan.”

TELECOMMAGAZINE

19


Is uw onderneming GDPR-ready? Vanaf 25 mei 2018 is de data- en privacywetgeving GDPR binnen de gehele EU van toepassing. Regels worden strenger, bedrijven krijgen meer verantwoording en boetes worden een flink stuk hoger. Is uw onderneming al GDPR-ready? Met Yes Device Management beheert én beveiligt u uw privacygevoelige data. Zo weet u zeker dat uw mobiele werkomgeving is voorbereid op de GDPR en voorkomt u hoge boetes voor uw onderneming.

Voor meer informatie: www.yestelecom.nl

Dé Business Solutions Provider


ADVERTORIAL

Analyse en flexibele maatwerkoplossingen zorgen voor onderscheidende vermogen Defero

M

et bijna dertig jaar ervaring mag Defero Communicatie uit Nieuwegein zich met recht een specialist op het gebied van telecom noemen. Het uitgangspunt van de dienstverlening is om continu het beste aanbod te bieden voor de klant. Het belgedrag is bij iedere klant uniek en bij iedere klant is voordeel te behalen. Om dit voordeel te kunnen bepalen wordt er gebruikgemaakt van uitgebreide analyses. Directeur Neil Mosedale vertelt meer over de keuze voor Yes Telecom als ideale partner voor deze manier van werken. Focus op maatwerk Neil en zijn team leveren diverse diensten op het gebied van zowel vaste als mobiele telefonie. “Op het gebied van mobiele oplossingen is Yes Telecom een belangrijke partner voor ons”, licht Neil toe. “Dat is niet zonder reden; Yes Telecom maakt gebruik van het KPN-netwerk, dat tot de beste netwerken van Nederland behoort. Maar wat de samenwerking met Yes Telecom écht bijzonder maakt is de focus op maatwerk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de duur van de abonnementen aanpassen, zodat de contracten op hetzelfde moment aflopen. Hiermee onderscheiden ze zich in hoge mate van andere providers.”

Wisselwerking biedt klantvoordeel

“Aan de hand van onze analyses en de diensten van Yes Telecom wordt een aanbod op maat ontwikkeld. Zodoende profiteert de klant van een oplossing die volledig is toegespitst op zijn situatie. Ook gedurende de contractperiode houden we het belgedrag nauwlettend in de gaten. Wij zijn dan ook een grote fan van de kostentool E-view. Hiermee is het heel eenvoudig om de kosten en het belgedrag te volgen

en aan de hand hiervan de abonnementen zo nodig aan te passen. Het is zelfs mogelijk om gedurende de maand de bundel of modules met terugwerkende kracht aan te passen om zodoende hoge kosten achteraf te voorkomen. De klant weet hierdoor zeker dat hij nooit te veel betaalt.”

Samenwerking op basis van vertrouwen

Vertrouwen is een groot goed in iedere zakelijke samenwerking, vindt Neil. “Een goede relatie is gebouwd op wederzijds respect. Wij werken zo’n tien jaar samen met Yes Telecom. Vanaf het begin hebben zij ons al ondersteund met zaken zoals service richting de klant en facturatie. We werken intensief samen om de klant de beste deal te kunnen bieden, zonder dat persoonlijk gewin een rol speelt. Onze persoonlijke Yes-accountmanager is volledig op de hoogte van onze klanten, en denkt actief met ons mee. Iedere vraag vanuit onze kant wordt direct opgepakt en afgehandeld. Het stelt ons in staat klanten snel en volledig te helpen bij hun telecomvraagstukken. Dat is echt top.”

Mobile Device Management steeds belangrijker

Neil en zijn team blijven het portfolio van Yes Telecom ondertussen scherp in de gaten houden. “Mobiel beheer en mobiele beveiliging worden steeds belangrijker. Met Yes Device Management kunnen we klanten helpen met veilig mobiel werken. Dat is ook nog een belangrijk voordeel van Yes Telecom. Ze volgen de markttrends goed en maken diensten en producten voor het mkb laagdrempelig. Dit biedt ons weer extra mogelijkheden om onze klanten te helpen”, sluit Neil af.

TELECOMMAGAZINE

21


COVERINTERVIEW

Interview CEO Nick Galea

3CX Phone System: door innovatie meer productiviteit tegen minder kosten 3CX zet de laatste tijd grote stappen. Door overnames maar vooral door innovatief te blijven en het 3CX Phone System te blijven doorontwikkelen om bedrijven productiever te maken. Een visie-interview met CEO Nick Galea.

Enkele jaren terug was de rol van een PBX-vendor simpel: zorg voor telefonische bereikbaarheid. Hoe is dat nu? “Wanneer organisaties op zoek gaan naar een nieuwe telefoniesysteem, zijn ze niet meer puur op zoek naar simpele connectiviteit. Zij kijken ook naar wat een vendor nog meer aan waarde kan toevoegen; welke features zijn beschikbaar om de dagelijkse bedrijfsprocessen te vereenvoudigen? En hoe zijn de medewerkers productiever en deze processen efficiënter te maken? De rol van de PBX-vendor is om effectieve tools te leveren voor samenwerking en mobility, en dat tegelijkertijd stroomlijnen en integreren met de meer traditionele vormen van communicatie, denk bijvoorbeeld aan features als presence en fax to e-mail. Aanvullend is het belangrijk voor een fabrikant om te onthouden dat in de snelle zakenwereld van vandaag tijd essentieel is naast het leveren van een oplossing die eenvoudig en snel te installeren en managen is.”

22

TELECOMMAGAZINE

Als het aankomt op bedrijfscommunicatie: wat zijn volgens 3CX de belangrijkste uitdagingen van IT-managers en bedrijfseigenaren? “Kosten besparen, tijd besparen en de productiviteit van medewerkers verhogen. Een beetje UC-oplossing zou in staat moeten zijn om alle drie te doen. Zonder compromis. Vanaf het begin heeft 3CX de in prijs meest competitieve UC-oplossing in de markt geleverd, waarbij we continu de pricing en licensing updaten zodat we onze klanten nog beter van dienst zijn. Als vendor die zich concentreert op innovatie zijn we constant ons product aan het ontwikkelen met twee focusgebieden. De eerste is de installatie, de in gebruik name en het management van het VoIP-systeem steeds verder te vereenvoudigen. Dit betekent dat de uren die besteed zouden worden aan hinderlijke en moeilijk te managen communicatieoplossingen anders en beter gebruikt kunnen worden, terwijl 3CX taken automatiseert. We hebben zelfs een Cloud PBX configuratie wizard


Tekst: Sef Heldens

gelanceerd, genaamd PBX Express, die alle setup-stappen van een volledig functionerende PBX terugbrengt naar vier eenvoudige stappen. Ons tweede focusgebied is het introduceren van de nieuwste technologieën en features om het zakelijk leven van medewerkers zo eenvoudig en productief mogelijk te maken. Als voorbeeld: 3CX was de eerste die geïntegreerd WebRTC videoconferencing aanbood met zijn PBX. We luisteren daarnaast ook goed naar onze partners en klanten: wat verwachten zij van een innovatieve communicatieoplossing? We zijn begonnen als een software PBX voor Windows. Omdat we hoorden dat veel klanten en partners meerdere manieren van deployment wensten, hebben we 3CX ook als Linux- en Cloud-oplossing beschikbaar gemaakt.” Hoe kan 3CX helpen om organisaties succesvoller te maken? “Gemak van installatie en beheer betekenen dat systeembeheerders en ICT-managers hun tijd kunnen besteden aan andere projecten in plaats van reactief beheer. Dat kunnen projecten zijn die gericht zijn op productiviteitsverhoging en tegelijkertijd bespaart het geld. 3CX maakt het tevens mogelijk voor bedrijven om tegemoet te komen aan een steeds mobieler wordende workforce, een trend die we de afgelopen jaren hebben zien groeien – vooral binnen de Millennial-generatie. Met de 3CX-clients voor Windows, Mac, Android, iOS en een gloednieuwe web client, kunnen medewerkers vanaf elke locatie productief zijn: thuis, in de trein, in een café, net als op kantoor. Met precies dezelfde features en functionaliteit. Samenwerken - of collaboration - is eenvoudiger met functionaliteit als videoconferencing, whiteboard, polling, screensharing en meer. Vergaderen en werken met 3CX kan echt een productiviteitsverbetering betekenen ten opzichte van een face to face meeting. En niet te vergeten: medewerkers kunnen eenvoudig connecten met collega’s op afstand of klanten met een click op een button, wat overigens het verschil kan maken bij het sluiten van een belangrijke deal. Heel simpel gezegd: 3CX zorgt dat bedrijven kosten kunnen besparen op de telecomrekening en op PBX-onderhoud, en kan daarnaast de opbrengsten boosten door productiviteitstoename, betere communicatie en beter gestroomlijnde bedrijfsprocessen.”

om onze klanten en partners de nieuwste functionaliteiten en technologieën te leveren. Stay tuned want er komen nog spannende dingen aan.” Hoe blijft 3CX zich onderscheiden in de telecomindustrie? “Onze belangrijkste aanpak – en ik denk dat die ons ook onderscheidt van de rest – is dat we een enterprise communicatieoplossing leveren met een hoge standaard, waarvan organisaties met verschillende omvang, ongeacht hun grootte of budget, kunnen profiteren. 3CX levert een oplossing die niet alleen rijk is aan features op één platform, maar ook eenvoudig te implementeren en te managen is. Een communicatieoplossing moet bijdragen in de groei en het functioneren van een organisatie, niet een organisatie tot last zijn met kostbaar, tijdrovend onderhoud. In het ontwikkelen van een oplossing die alle soorten bedrijven kunnen gebruiken, focussen we op flexibiliteit. 3CX is een open standaard softwareoplossing, zonder lock-in op welke proprietary hardware dan ook. Dat geeft klanten de mogelijkheid om zelf de regie te voeren over hun telefoniesysteem en ze te laten kiezen hoe ze willen werken. We volgen namelijk een ‘deploy anywhere’-strategie zodat onze klanten meerdere opties hebben in hoe ze hun PBX willen gebruiken. 3CX is beschikbaar voor Windows, Linux, in de Cloud en via een miniPC als een appliance. Het betekent dat klanten op basis van hun budget, bestaande infrastructuur en resources de beste manier kunnen kiezen om hun communicatie te organiseren.”

Gebruik van consumentencommunicatie is steeds normaler binnen bedrijven. Wat vindt u daar van? “Ik denk dat het veilig is te stellen dat de meeste werknemers en leidinggevenden hun zakelijke en privé communicatie gescheiden willen houden. WhatsApp en dergelijke zijn prima voor persoonlijk gebruik maar zou niet gebruikt moeten worden voor bedrijfscommunicatie omdat het niet meer te managen is voor het bedrijf én de medewerker.”

Vergaande integraties tussen systemen, A.I., IoT, Big Data, virtual reality: waar staat de communicatie-industrie in vijf jaar? “Er wordt gesuggereerd dat virtual reality een grote rol in business communications gaat spleen, vooral bij virtual meetings. Hoewel het misschien gemeengoed wordt in bedrijven, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat het werkelijk impact gaat hebben op de manier waarop bedrijven werken, communiceren en succesvol zijn. Waar het echter aankomt op Artificial Intelligence, is er potentie om de manier van werken te revolutionaliseren, vooral in klantenservice. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer bots die chats beantwoorden. Verder zijn er ook technologieën als live translation die nu opkomen en een zeer nuttige feature op ons communicatieplatform kunnen zijn. Ondertussen kan IoT helpen in het connecten van steeds meer devices, tools en machines die op afstand gebruikt, gemonitord en gemanaged kunnen worden met mobiele devices. Dat betekent dat ‘communicatie’ op zich misschien geherdefinieerd moet worden aangezien het niet meer alleen mens-tot-mens is maar ook machines en Artificial Intelligence in beeld brengt. Dit betekent dat de grootste uitdaging misschien wel ligt in het behouden van de ‘human touch’ in communicatie.”

Wat is de roadmap van 3CX? “We kunnen nog niet te veel verklappen, maar aangezien de kern van 3CX innovatie is, zijn we constant aan het werk

Probeer 3CX een jaar lang gratis in Google Cloud: www.3cx.nl

TELECOMMAGAZINE

23


COLLABORATION

Skype for Business geĂŻntegreerd in Teams Microsoft heeft tijdens Microsoft Ignite 2017 bekend gemaakt dat het Skype for Business-functionaliteit gaat integreren in Teams. Wat betekent dit precies? Patrick Scherbeijn van Ask Roger! - Microsoft GOLD Partner Communications Competency legt uit.

24

TELECOMMAGAZINE


M

icrosoft-partner Ask Roger! krijgt van klant de nodige vragen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld of Skype for Business nu gaat verdwijnen. “Ja en nee”, zegt Patrick Scherbeijn van Ask Roger! “Voor het antwoord op deze vraag is het van belang te weten dat Skype for Business online in meerdere varianten leverbaar is. Zo onderscheiden we Cloud PBX, Cloud Connector Edition (CCE), Hybride (OPCH) en On Premise (op locatie of via onze Private Hosted oplossing). Cloud PBX, oftewel Skype for Business uit de Microsoft Cloud, is niet hetzelfde als een Skype for Business oplossing On Premise of bijvoorbeeld private hosted in ons datacenter. Per land kunnen de functionaliteiten van Cloud PBX verschillen. De On Premise oplossing staat dus los van de Cloud PBX-variant en verandert niet van naam.” Volgens de aankondiging wordt Skype for Business online (Cloud PBX) geïntegreerd in Microsoft Teams. Daarnaast zal de CCE-variant verdwijnen. Zodra Skype for Business Cloud PBX binnen Teams is geïntegreerd, krijgt Teams als collaboration tool nog meer mogelijkheden, verwacht Ask Roger! Microsoft verwacht binnen twee jaar alle functionaliteiten van Skype for Business binnen Microsoft Teams te integreren.

Nieuwe release Skype for Business

Er komt een nieuwe release van Skype for Business On Premise, naar verwachting eind 2018. Microsoft kondigt deze verandering aan om de onderliggende Skype for Business-ruggengraat beter aan te laten sluiten op het Teams-platform. De ondersteuning van het normale Skype for Business-platform inclusief de client blijft intact. Scherbeijn: “Microsoft kondigt bovendien Skype for Business Server 2019 aan, wat betekent dat Skype for Business On Premise voorlopig blijft bestaan. En daarna? Dit valt op dit moment nog niet te zeggen.” Afhankelijk van de gewenste functionaliteiten kan de klant straks kiezen of hij gebruik maakt

van de Skype for Business- danwel de Teamsclient. “Dus samenvattend: Ja, Skype for Business verdwijnt voor wat betreft de Cloud-varianten. De Cloud PBX-omgeving komt straks volledig in Microsoft Teams en niet meer in Skype for Business. Microsoft gaat alle functies van Skype for Business overzetten naar Teams, zoals gespreksgeschiedenis, scherm delen en meer. En: Nee, Skype for Business verdwijnt niet voor wat betreft Skype for Business On Premise; dat blijft Skype for Business.”

Intelligente communicatie

Waarom maakt Microsoft deze stap? Dat heeft alles te maken met Microsofts visie op ‘Intelligente communicatie’. Intelligente communicatie gaat verder dan de traditionele Unified Communications-oplossingen, zodat taken efficiënter uitgevoerd kunnen worden met een minimaal aantal applicatie-wisselingen: alles wat iemand nodig hebt voor zijn werk heeft hij binnen één oplossing bij elkaar, zonder dat van applicatie gewisseld hoeft te worden. Binnen Teams kunnen bestanden vanuit Office direct bekeken en bewerkt worden. Doordat de gebruiker tijdens het gesprek de juiste bestanden bij de hand heeft en direct aan kunt passen, wordt vergaderen productiever en is er meer overzicht. Bovendien voorkom je met Teams een overdaad aan ‘reply to all’ e-mails door gesprekken over specifieke onderwerpen in chat-ruimtes te centraliseren. Microsoft adviseert gebruikers om nu alvast vertrouwd te raken met Teams door hiervan gebruik te maken naast Skype for Business.

Verschil Teams en Skype

Wat is het verschil tussen Teams en Skype for Business? Vooralsnog zijn het twee verschillende oplossingen met een beperkte functionele overlap, zegt Scherbeijn van Ask Roger! “Binnen Teams ontbreken nu nog belangrijke

telefoniefunctionaliteiten. Vooralsnog is Skype for Business meer geoptimaliseerd voor één op één communicatie en telefonie, terwijl Microsoft Teams beter geoptimaliseerd is voor groepscommunicatie.” Moeten bestaande klanten nu overstappen naar Teams volgens Scherbeijn? “Wij adviseren bedrijven die gebruik maken of willen gaan maken van Skype for Business uit de Microsoft Cloud om nu alvast ervaring op te doen met het gebruik van Teams naast Skype for Business. Deze bedrijven zullen uiteindelijk toch de overstap moeten maken. Nadat er ervaring is opgedaan, kan Teams voor alle gebruikers beschikbaar gesteld worden. Wel moeten bedrijven goed letten op de adoptie van de medewerkers, en daarna de overstap maken. Ook de bedrijven die met Skype for Business On Premise werken, adviseren we om bekend te raken met Teams. In deze oplossing zit namelijk een aantal extra functionaliteiten voor communicatie binnen groepen.”

Adoptie

Zoals gezegd, bij nieuwe communicatietools is de adoptie door gebruikers van groot belang. Ask Roger! heeft hiervoor het ‘Road to Success Model’ ontwikkeld, om bedrijven te helpen met deze digitale transformatie. “Dit model geeft garantie voor een succesvolle inrichting en gebruik van Skype for Business en Teams”, zegt Scherbeijn. “Samen met de klant doorlopen we een aantal stappen, elk bestaande uit gedefinieerde activiteiten als workshops, interviews en netwerk assessments. Dit leidt tot een inventarisatie van business doelstellingen, wensen en eisen ten aanzien van communicatie en samenwerken, business use-cases en aandacht voor specifieke applicaties die mee migreren als bedienposten, Contact Centers en CTI-koppelingen en dergelijke.”

TELECOMMAGAZINE

25


VISIE

Vereisten voor de Moderne Werkplek Voor veel organisaties is het faciliteren van een volledig operationele werkomgeving de op één na hoogste kostenpost, na de personeelskosten. Met een dergelijk hoge investering is het optimaal benutten van de ruimte altijd een zware opgave.

T

raditioneel is het benutten van de beschikbare ruimte altijd gefocust geweest op het ervoor zorgen dat de medewerkers operationale werkplekken hadden en aangename werkomstandigheden. Lange tijd was het zo dat de facility manager belast was met het indelen, realiseren en onderhouden van de werkruimtes. Vandaag de dag worden organisaties echter geconfronteerd met een overvloed aan nieuwe externe en interne factoren die de facility managers dwingt, een werkomgeving te creëren die de business-doelen ondersteunt en tegelijkertijd de (nieuwe) medewerkers een omgeving biedt waarin ze graag willen werken en waarin ze optimaal productief kunnen zijn. Het is daarom een afwegen geworden van financiën en menselijk kapitaal. Omdat design en planning van de werkomgeving belangrijker worden, wordt het steeds noodzakelijker om nieuwe tools en transitiediensten te vinden. Die zijn onmisbaar voor de facility manager in de ‘strijd’ om zijn groeiende verantwoordelijkheden aan te blijven kunnen. Met zoveel verschillende factoren die allemaal een

26

TELECOMMAGAZINE

rol spelen, is de flexibiliteit van die diensten van cruciaal belang. Voordat we kunnen kijken naar wat deze tools en diensten moeten bezitten, moeten we eerst de spelbepalers identificeren.

Generatie Z maakt zijn opwachting

Terwijl organisaties nog bezig zijn met het vinden van een balans tussen de behoeften van de generaties vanaf Baby Boomers tot en met Millennials, betreedt alweer een nieuwe generatie de werkomgeving: Generatie-Z. Deze groep wordt over het algemeen beschouwd als de eerste generatie die al van jongs af aan bekend is met het internet, is Generatie-Z opgegroeid met technologie en verwacht te allen tijde overal ruim voldoende ‘connectiviteit’ te hebben. Ze verwachten dat ze, waar ze zich ook bevinden, ‘plug and play’ te kunnen toepassen, en niet beperkt te zijn door de muren van een bedrijfspand. De toegang tot technologie die ze vanaf hun jongste jaren kennen, heeft deze generatie enorme technische vaardigheden opgeleverd, en die zijn bijzonder interessant voor werkgevers. De combinatie met de huidige

schaarste aan arbeidskrachten en vaardigheden zorgt ervoor dat allerlei soorten werkgevers – van technologiebedrijven tot meer traditionele werkomgevingen zoals juridische dienstverleners en accountants – grote interesse tonen in het aannemen van Generatie-Z professionals. Het is echter een nieuwe uitdaging om hen te interesseren in jouw organisatie, omdat ze op een heel andere manier met werken omgaan. Werkgevers zien design van de werkomgeving, opstelling en workflow als een essentiële tool voor het aantrekken en behouden van deze generatie.

Verandering is het nieuwe normaal

Als gevolg van deze verschuiving in de arbeidsmarkt zijn de werknemers vandaag de dag sneller dan ooit tevoren geneigd om van organisatie naar organisatie te migreren (het zogenoemde ‘job-hoppen’). Ze maken goed gebruik van hun vaardigheden en de schaarste op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten nu alle aspecten van hun organisaties kritisch bekijken om ze in te kunnen zetten bij het aantrekken van toptalent. De werkomgeving speelt een belang-


rijke rol in dat proces. Over het algemeen zijn Generatie-Z’ers kieskeuriger waar het de ruimte betreft waarin ze moeten werken. Ze willen een omgeving die past bij de manier waarop zij hun werk het liefst doen, en die manier is vaak gebaseerd op een door die technologie bepaalde levensstijl. Steeds meer werkgevers zien de voordelen van het matchen van de werkomgeving met de manier waarop mensen graag willen werken. Zo ‘ontdekken’ ze dat het ontwerp van de werkomgeving een aanzienlijke invloed heeft op de productiviteit van de medewerkers – en op de totale bedrijfsresultaten. Met een scala aan generaties in de kantoren, en een nog groter scala aan omgevingen waarin men graag werkt, is verandering het nieuwe normaal. Werkomgevingen die standaard waren, waar jarenlang weinig aanpassingen nodig waren, evolueren nu met een enorme snelheid. Facility managers hebben nu de uitdaging, te onderkennen hoe mensen graag werken en hoe ze al die veranderingen kunnen realiseren, en dat zonder de kosten uit het oog te verliezen.

Externe factoren in de werkomgeving Verschillende voorkeuren van verschillende generaties zijn niet de enige overwegingen waar facility managers rekening mee moeten houden bij het ontwerpen van moderne werkomgevingen. Uit diverse onderzoeken zijn nog meer trends naar voren gekomen die verandering sturen:

Open vs. afgesloten ruimtes

Eén van de meest invloedrijke trends in de kantorenwereld was de beweging naar open ruimtes (kantoortuinen, open offices). Maar steeds meer inrichters zijn van mening dat een balans van open en afgesloten ruimtes het beste de immer-veranderende werkvoorkeuren vormt voor verschillende afdelingen en medewerkers. Het vinden van die juiste balans is bijna een kunstvorm en moeilijk om de eerste keer perfect te krijgen. Bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het begeleiden van transities zien de vraag toenemen naar multi-inzetbaar meubilair in een mix van open en afgesloten werkomgevingen met de flexibiliteit van leaseconstructies om veranderingen aan te kunnen brengen wanneer die nodig zijn. Een ruimte die op dit moment wordt gebruikt als vergaderzaal kan een andere bestemming krijgen, bijvoorbeeld om werkplekken te bieden voor meerdere mensen als die een projectteam vormen. Of een open

zone kan worden opgedeeld voor concentratiewerk. De werkomgeving wordt ingericht op basis van het welbevinden van de gebruikers, zowel mentaal als fysiek. Onderzoeken hebben aangetoond dat ontwerpen voor welbevinden de mobiliteit en betrokkenheid van de medewerkers stimuleert, stress vermindert en de productiviteit verhoogt. Zit-statafels vormen één belangrijk voorbeeld van deze trend. Medewerkers willen de keuze hebben tussen zittend en staand werken, en willen zogeheten ‘privacy panels’ kunnen plaatsen als ze die tijdens hun werkdag nodig denken te hebben.

Bedrijfscultuur

Bedrijven realiseren zich ook dat het bij de werkomgeving niet alleen gaat om het creëren van een ‘coole’ en productieve werkomgeving. Design is ook een weergave van het ‘brand’ en zijn bedrijfscultuur. Bedrijven bedenken nu manieren om het kantoor esthetisch aantrekkelijk te maken door eigen merkkleuren en logo’s toe te passen. Ze zorgen ook dat de voorzieningen er komen die de mensen tegenwoordig wensen, van espressomachines en buffet-hoeken tot think-tanks en loungeruimtes. Er is ook een groeiende trend om in de kantoren meubilair te plaatsen dat gewoonlijk in huiskamers te vinden was, zoals sofa’s en luie stoelen.

Multi-inzetbaar meubilair

Flexibiliteit is heden ten dage het modewoord en multi-inzetbaar meubilair kan dan een goede oplossing zijn. Een bank is niet langer meer alleen een bank. Met interne bergruimte en goed gepositioneerd als ruimtescheider kan een bank drie functies hebben: opslag, zitfaciliteit en ruimtescheider. En dat terwijl die slechts een minimaal vloeroppervlak inneemt. Zo is een desk ook niet langer een desk. Met aan de ene kant een ingebouwde kledingkast, een zit-sta optie, de toevoeging van wieltjes en extra zitgelegenheid voor twee of drie collega’s voor kort overleg kan een desk meerdere functies hebben en toch weinig ruimte innemen.

Aangesloten

Bij het optimaliseren van het gebruik van de ruimte kunnen meer stopcontacten en connectiviteit ingebouwd in meubilair enorm helpen. Zogeheten ‘power strips’ ingebouwd in vergadertafels creëren een samenwerkingsomgeving voor informele overleggen die langer duren dan de accuduur van een laptop. Gezellige hoekjes met stoelen met ingebouwde stopcontacten bieden een alternatieve en praktische gesloten

werkomgeving. Omdat een stopcontact in elk werkoppervlak kan worden geïntegreerd, zijn de mensen niet meer afhankelijk van vaste plekken, zodat de ruimte ook beter kan worden benut.

De gereedschapskist van de moderne FM

Inrichting wordt een steeds belangrijker onderdeel van de taken van de facility managers: ze moeten de externe factoren herkennen, deze interpreteren en de trends integreren in de kantoorinrichting om te kunnen blijven voldoen aan de vraag. Facility managers kunnen op dit gebied wel wat hulp gebruiken. Er zijn nieuwe tools beschikbaar om hen te helpen en de betrokkenen te laten zien hoe een ruimte kan functioneren. Met interieur-ontwerptechnologie zoals 3D ontwerptools kunnen facility managers afmetingen, vloeroppervlakken en workflow bekijken. Virtual reality (VR) biedt al een geheel nieuw perspectief, met een vrijwel levensecht beeld van de mogelijkheden. Nieuwe onderzoekstechnieken komen beschikbaar die FM’ers kunnen helpen bij het verzamelen van gegevens waarmee ze ruimtebezettingen kunnen vaststellen, en vervolgens de beste manier om de werkomgeving te faciliteren. Transitiediensten helpen facility managers met het bijblijven bij de jongste trends terwijl ze toch de flexibiliteit behouden dankzij de modernste werkomgeving-planningstechnologieën. Wat vandaag de dag nodig is, is niet wat er over drie jaar, misschien zelfs al over zes maanden nodig is. Meubilair on demand is één onderdeel van de transitiediensten die gericht zijn op flexibiliteit. Facility managers kunnen meubelverhuurbedrijven in de arm nemen om een bepaald testgebied in te richten en te kijken hoe de medewerkers reageren op die inrichting. Ze kunnen ook de acceptatie meten van zit-statafels en zelfs connectiviteit integreren in elk meubelstuk. Moderne organisaties blijven evolueren en deze tools en diensten kunnen facility managers helpen bij het (blijven) updaten van werkomgevingen. Of het nu gaat om een multinational met meerdere vestigingen of een mkb-onderneming, facility managers blijven alert en zorgen voor het juiste ontwerp en de passende meubeloplossingen die tegemoet komen aan de behoeften van de medewerkers. Bron: FMJ Magazine

TELECOMMAGAZINE

27


PRODUCT

Is ’t een smartphone of is ’t een tablet? Met zijn superslanke uiterlijk en glazen achterkant zou je bijna denken dat de Samsung Galaxy Tab S3 een smartphone is. Hij heeft er tenminste de looks voor. Maar (de naam verklapt het natuurlijk al) het is een 9,7-inch tablet.

Need to know • • • • • •

werkt supersnel: 2,15 GHz en 1,6 GHz kloksnelheid geluid: uit alle vier de hoeken (samenwerking AKG) scherm: 9,7-inch super AMOLED (main display) cameraresolutie: 13,0 megapixel (main camera) gewicht: 429 gram batterijduur: 12 uur video afspelen (in 170 minuten volledig opgeladen)

Samsungs Galaxy Tab S3 heeft een extra helder, lichtsterk 9,7-inch scherm. Dankzij HDR-video komen visuele details duidelijk over, met kleuren die niet van echt te onderscheiden zijn. Nog wel even het vermelden waard: de HDR-weergave is enkel beschikbaar voor video’s die gestreamd worden met de Amazon-app. Daarnaast heeft het toestel een supersnelle Snapdragon 820 processor, voor sterke CPU- en GPU-prestaties.

Yes: gamen maar

En voor de game-lovers: het toestel ondersteunt Vulkan Graphics voor supermooi gedetail-

28

TELECOMMAGAZINE

leerd beeld. Ook is de Galaxy Game Launcher verbeterd voor het scherm van de Galaxy Tab S3. Ook biedt het Spaarstand, Game Broadcasting, Games dempen en Actieve oproepen.

Geluid uit alle hoeken

De Galaxy Tab S3 heeft een quad-luidsprekersysteem waarbij het geluid vanuit alle vier de hoeken komt. Als je het scherm draait, past het geluid zich automatisch aan. Je mist dus geen enkele noot, in welke stand je het toestel ook gebruikt. Samsung werkte voor dit toestel samen met de sound engineers van AKG.

S Pen = supersonische balpen

Dankzij het nieuwe ontwerp voelt en schrijft de S hetzelfde als je oude vertrouwde balpen. De punt van de S Pen is versmald tot 0,7 millimeter waardoor je handschrift helemaal natuurlijk oogt. Ook handig: de S Pen hoef je niet op te laden. En dankzij speciale apps maak je er een supersonische pen van, waarmee je bijvoorbeeld muziek kunt componeren.


NIEUWS Tekst: Sef Heldens

UC-speler Swyx wil Europees marktleider worden na overname Unified Communications-provider Swyx is overgenomen door Private equity investor Waterland. Met deze nieuwe aandeelhouder zegt Swyx op pad te zijn om marktleider in Europa te worden in IP-based corporate communications.

D

e overname geeft Swyx de mogelijkheid tot Europese expansie. Swyx is softwareleverancier van PBX- en UC-oplossingen en integreert alle communicatiekanalen zoals telefonie, messaging, video en e-mail met relevante bedrijfssoftware. “In 1999 zijn we begonnen om het klassieke telefoniesysteem overbodig te maken en tegelijkertijd bedrijven de mogelijkheid te geven zo efficiënt mogelijk te communiceren en de bedrijfsprocessen zo productief mogelijk te laten zijn. Vlak voor ons 20-jarig bestaan, zijn we met de nieuwe aandeelhouder hard op weg om Europees marktleider te worden in

IP-based corporate Communications”, zegt dr. Ralf Ebbinghaus, CEO en co-founder van het in Dortmund gevestigde bedrijf, dat tevens kantoren heeft in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het bedrijf heeft bijna een miljoen gebruikers in 24 landen, die beheerd worden door meer dan 1.200 geautoriseerde business partners. “Buiten Duitsland hebben we een enorm groeipotentieel”, zegt Ebbinghaus. “Samen met Waterland kunnen we dit potentieel exploiteren.”

succesvolle IT-bedrijven in het portfolio, zoals de international opererende Hanse Orga Group (financiële software) en de in hosting gespecialiseerde Intelligent Group in Nederland.

Waterland houdt kantoor in onder meer Nederland, België, Duitsland, Polen, de UK en Denemarken en heeft inmiddels al meer

TELECOMMAGAZINE

29


CES 2018

Samsung onthult The Wall: ‘s werelds eerste modulaire MicroLED 146 inch TV Samsung heeft tijdens CES Las Vegas ‘s werelds eerste modulaire MicroLED TV van 146 inch getoond. Het enorme toestel wordt ‘The Wall’ genoemd en is te zien naast Samsungs andere scherminnovaties, zoals de Al-technologie die standaard beeld opschaalt naar een continue stroom van hoogkwalitatief 8K-beeld. Samsungs visie op de ontwikkeling van televisieschermen is ambitieus en veelbelovend: toestellen met de beste beeldkwaliteit die tegelijkertijd fungeren als Hub om het leven te veraangenamen. “Bij Samsung doen we er alles aan om mensen toegang te geven tot grensverleggende schermen”, zegt Tonnie van Schijndel, Senior Marketing Manager TV & Audio. “The Wall is zo’n scherm. Omdat het scherm is opgebouwd uit modules bepaal je zelf hoe groot je het scherm maakt. En welke grootte je ook kiest, de MicroLED 146 inch TV levert een ongekende helderheid, kleurbereik, kleurvolume en

30

TELECOMMAGAZINE

zwartwaarden. Met ’s werelds eerste modulaire MicroLED TV voor consumenten zetten we een nieuwe stap op weg naar de ultieme kijkervaring.”

Eerste modulaire TV met MicroLED

Samsungs ‘The Wall’ trekt zich niets aan van de grootte of de vorm. De minuscule (µm) LED-lampjes stralen zelf licht uit en zijn veel kleiner zijn dan de huidige LEDs. De MicroLED-technologie zorgt ervoor dat het scherm geen kleurenfilters of achtergrondverlichting nodig heeft om meeslepende kijkervaringen te bieden. De MicroLEDs hebben bovendien een langere levensduur en zijn effectiever door de hogere helderheid. Dat bespaart energie. Deze techniek zet de standaard voor de schermen van de toekomst. Door de opbouw met modules en het randloze design kun je de “The Wall” zo groot maken als je zelf wilt. Het scherm kan meerdere doelen dienen, van een scherm dat een hele muur bedekt tot een scherm in verschillende ruimtes.


Met AI-technologie opschalen naar 8K-beeldkwaliteit

Ook toont Samsung op CES ‘s werelds eerste QLED TV met 8K AI-technologie. Het geheim van AI is dat het content met een standaarddefinitie opschaalt naar een resolutie van 8K. Ongeacht de bron past Al een eigen algoritme toe om zo de resolutie stevig op te krikken. Met de karakteristieke beeldkwaliteit van elke afzonderlijke scene als bron, zorgt de technologie voor een continue, optimale kijkervaring in 8K. Niet alleen beeld wordt geüpgraded, ook audio past de technologie automatisch aan passend bij de content die je op dat moment kijkt, of dat nu een sportwedstrijd of een optreden van je favoriete band is.

SmartThings en Universal Guide. Bixby is een intelligente virtuele assistent die reageert op stemcommando’s. Dat vereenvoudigt de bediening van je TV aanzienlijk. Samsungs Smart TV’s van 2018 ondersteunen ook SmartThings, Samsungs IoT-platform. Daarmee ontstaat een gemakkelijkere manier om de televisie te bedienen en synchroniseer je probleemloos met andere apparaten. In de loop van 2018 lanceert Samsung daarnaast Universal Guide, een geavanceerd systeem dat automatisch TV-programma’s en andere content bij je aanbeveelt op basis van je voorkeuren.

Upgrade naar Bixby en SmartThings

Tot slot presenteert Samsung op CES de verbeterde mogelijkheden op de Smart TV line-up van 2018, zowel voor gebruiksgemak als IoT. De toestellen zijn uitgerust met Bixby,

TELECOMMAGAZINE

31


REDACTIE

Wifi: druk, drukker, drukst In 2014 deed het Agentschap Telecom onderzoek naar de prestaties van wifi. Het onderzoek liet zien dat vooral in stadscentra en in woonwijken veel drukte is op wifi. Hetzelfde onderzoek is in 2017 nogmaals gedaan. Wat zijn de resultaten?

32

TELECOMMAGAZINE


‘TUSSEN 2014 EN 2017 IS HET GEMIDDELD AANTAL 5 GHZ-BAND ACCES POINTS TOEGENOMEN MET ONGEVEER TWEEHONDERD PROCENT’

W

ifi is steeds belangrijker geworden in ons dagelijks leven, zowel thuis als op het werk. Heel veel internetverkeer loopt via wifi, bijvoorbeeld van smartphones en laptops. Wifi wordt ook in ziekenhuizen gebruikt voor patiëntbewaking, onderlinge communicatie en medicijnuitgifte. In logistieke processen (en de magazijnen van grote bedrijven) wordt ook veel van wifi gebruik gemaakt. Op Schiphol maken reizigers veel gebruik van wifi, maar wifi speelt ook een belangrijke rol rondom aankomst en vertrek van vliegtuigen. Op heel veel plaatsen is wifi veranderd van gemak naar noodzaak. Daarmee is goed functioneren van wifi belangrijk voor onze samenleving. Agentschap Telecom ziet toe op radiotechnologie en een juist gebruik van de wifi-banden.

Krapte op de 2,4 GHz-band

Wifi is sinds het jaar 2002 beschikbaar voor consumenten en sindsdien enorm gegroeid. Agentschap Telecom heeft een aantal jaren geleden al gewaarschuwd voor drukte in deze band. We hebben waarschijnlijk allemaal al eens problemen gehad met wifi. Deze problemen zijn vaak ontstaan door te weinig signaalsterkte en te veel andere wifi-zenders. Uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat op elke meetplek gemiddeld meer dan dertig (!) wifi-zenders zijn te ontvangen. In stadscentra is het nagenoeg niet mogelijk om op de 2,4 GHz-band wifi goed te gebruiken: door alle signalen is er bijna geen ruimte voor het versturen van data. Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijke verschuiving is van Access Points (APs) van de 2,4 GHz naar de 5 GHz band. Tussen 2014 en 2017 is het gemiddeld aantal APs gemeten in de 5 GHz-band toegenomen met ongeveer

tweehonderd procent. Er is met name een enorme groei van 5 GHz APs in stadscentra, waarschijnlijk omdat dat het de enige manier is om betrouwbaar wifi te gebruiken binnen een winkel of bedrijf.

Zet uit, die oude wifi-standaard

Een andere verandering is dat er steeds minder wifi-APs werken op oude standaarden. Deze oude standaarden zijn te vergelijken met paard en wagens die op de snelweg rijden: ze kunnen voor enorme vertraging zorgen. Op Schiphol is ondersteuning voor de oude standaard 802.11b een paar jaar geleden al uitgezet, ook bij andere zenders wordt dit gedaan. In 2014 ondersteunden bijna alle APs de langzaamste datasnelheden (802.11b) , terwijl in 2017 ongeveer een derde van de gemeten APs alleen hogere datasnelheden ondersteunen (802.11g/n). Dit verbetert de beschikbare doorvoer. Over het geheel van alle metingen in de 2,4 GHz band is de wifi datadoorvoer lichtelijk verbeterd. In het onderzoeksrapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan om de drukte op de wifi-banden te beperken, waarvan de meeste kunnen worden opgevolgd door de leveranciers. Eén daarvan is bijvoorbeeld om de oude standaard (802.11b) uit te zetten, omdat die een negatieve invloed heeft op de capaciteit. Het Agentschap Telecom raadt daarnaast gebruikers aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van de 5 GHz-band. Hoewel die band een kleiner bereik heeft, is die wel stabieler en betrouwbaarder.

De toekomst van 5 GHz

Operators garanderen ook overal in huis wifi, maar daarvoor worden wel extra zenders geplaatst. Ziggo heeft hiervoor de actie Power Promise, waarbij ze beloven dat overal in huis een goed wifi-signaal is te ontvangen. Hiervoor plaatsen ze waar nodig additionele wifi-zenders. Ook KPN biedt aan klanten een oplossing als er onvoldoende wifi-signaal is, met behulp van een wifi-versterker. Het aantal devices per huishouden is waarschijnlijk verder gegroeid. Daarnaast willen we overal in huis wifi kunnen gebruiken. In ons eigen huishouden is het aantal apparaten dat op wifi is aangesloten de afgelopen twee jaar gegroeid van vijftien naar twintig devices. Smartphones, tablets, laptops, streaming devices, de printer en de thermostaat willen allemaal verbinding hebben. Zelfs in een normale eengezinswoning zijn meerdere Access Points nodig om ook op alle slaapkamers en in de tuin voldoende signaal te hebben. Bij ons thuis heeft InSSIDer (een eenvoudige wifi-analyse-tool) 69 Access Points gevonden. Van die

netwerken maken er slechts drie gebruik van de 5 GHz-band, de rest is allemaal in 2,4 GHz. De toekomst van wifi is daarom de 5 GHz-band. Deze band is ook geschikt voor een aantal standaarden in 4G-gebruik, dus waarschijnlijk zal het ook hier snel drukker worden.

Wat is wifi precies? Wifi is een draadloze techniek, die ooit is ontwikkeld voor draadloze kassa’s. Door gebruik te maken van draadloze techniek, hoefde niet steeds bekabeling opnieuw worden gelegd (vooral fijn bij een tegelvloer). Uiteindelijk zit wifi techniek in enorm veel apparaten. Wifi maakt gebruik van radiotechnologie, op een frequentieband die door iedereen mag worden gebruikt. Er gelden wel regels voor het gebruik, bijvoorbeeld een beperkt zendvermogen en dat je luistert voordat je gaat zenden. Wifi maakt gebruik van Access Points (APs) waarmee alle devices contact maken. Het is beschikbaar op 2,4 GHz en op 5 GHz. De 2,4 GHz band heeft maximaal vier niet-overlappende kanalen, de 5 GHz band heeft minimaal dertien beschikbare kanalen. Er vinden nog veel ontwikkelingen plaats van wifi gericht op 5 GHz en veel minder op 2,4 GHz.

TELECOMMAGAZINE

33


PRODUCT

Voyager 8200 UC:

zakelijk toppertje Need to know •

• •

De Voyager 8200 UC is de nieuwste bluetooth headset van Plantronics. De headset helpt zakelijke gebruikers beter te concentreren en makkelijker te communiceren, waar ze ook zijn: van een open kantooromgeving met veel geluid tot een luchthaven of koffiebar.

34

TELECOMMAGAZINE

kristalhelder geluid: vier microfoons in de oorschelpen detecteren en versterken de stem van de spreker. Twee extra microfoons detecteren en blokkeren het omgevingsgeluid gesproken meldingen: zoals de naam van de beller die wordt aangekondigd, of updates over de status van de verbinding, mute en de gesprekstijd luistertijd: maximaal 24 uur (met een volledig opgeladen batterij) en een 3,5 mm audiokabel voor gebruik in vliegtuigen gecertificeerd voor Microsoft Skype for Business: compatibiliteit met Cisco Jabber en andere softphones bluetooth-technologie voor verbinding met Windows- en Mac-computers, iOS- en Android-telefoons en -tablets en met IP-telefoons (via de Plantronics BT600 USB-audioprocessor) draadloos bereik: maximaal 30 meter. smart sensor-technologie: detecteert wanneer de headset wordt gedragen

Opmerkelijk zijn de twee niveaus van actieve noise cancellation (ANC), waardoor de gebruiker zélf het ANC-niveau kan kiezen dat het beste bij zijn omgeving past. Ook de microfoons zijn sterk verbeterd. Wat opvalt, is dat er geen externe microfoonboom meer is. De omni-directionele microfoons (met digital signal processing) zijn in de oorschelpen verwerkt en dat geeft de headset een strakke en moderne uitstraling.


EVENT

14 MAART 2018

BUSINESSWISE D I G I TAAL ZAKENDOEN VOOR HET MKB

LOKATIE

BUSINESS WISE!

Bouwend Nederland Zilverstraat 69, 2718 RP Zoetermeer

Hét evenement voor het MKB waarbij we insights, handvatten en inspiratie op het gebied van digitaal zakendoen bieden zodat je als ondernemer efficiënter kan werken en meer voorbereid bent op de toekomst.

OP HET PODIUM

Frits Huffnagel

Salim Hadri

Ruud Veltenaar

Thomas Bunnik

‘DE KANSEN VAN DIGITAAL ZAKENDOEN IN EEN VERANDERENDE WERELD’

BUSINESS WISE 2018 08.45 - 09.00 uur Ontvangst

11.00 - 11.15 uur Koffiepauze

WISE GUY 09.00 - 11.00 uur

BE WISE 11.15 - 12.00 uur

Opening Frits Huffnagel en Eric Reij (BTG) Future Proof Keynote speaker Ruud Veltenaar Veilig digitaal zakendoen Koen van Rhee (KPN) Transparantie Jos de Groot (Ministerie van Economische Zaken)

Digitale slagkracht Bas van der Lans (Van Ons) Digitalisering van bedrijfsprocessen Tom Hermans en Huub van Mierlo (Emma Safety Footwear)

WISE UP 12.00 - 13.00 uur The Young ones 3 jonge ondernemers informeren je over het toepassen van nieuwe technologieën op ‘de werkvloer’ Wrap up met Frits Huffnagel

13.00 uur Lunch

REGISTREER JE VIA DE WEBSITE WWW.STN.NL/BUSINESSWISE

TELECOMMAGAZINE

35


IOT

Analytische apparaten en 5 andere IoT-trends voor 2018 Als er een technologie is die in 2018 relevanter wordt dan ooit, dan is het wel Internet of Things. Dat stelt Bart Schouw, VP Technology and Digital Alliances bij Software AG. Hij geeft zes IoT-trends die we het komende jaar kunnen verwachten.

1

Concurrenten moeten samenwerken

IoT-marktleiders realiseren zich steeds meer dat samenwerken belangrijk is om te kunnen blijven innoveren; zelfs concurrenten zoeken elkaar op in deze samenwerking. De truc om met concurrenten samen te werken zonder afbreuk te doen aan de integriteit en het intellectueel eigendom, is standaardisatie. Gemeenschappelijke standaarden die zijn ontwikkeld door experts met elk hun eigen domeinkennis, komen iedereen ten goede. Het aantal joint ventures zal naar verwachting dan ook verder groeien.

2

Meer dan alleen het verbinden van apparaten

Zonder gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en machine learning zullen IoT-platforms niet overleven. Leveranciers zorgen er daarom voor dat IoT-platforms niet alleen apparaten verbinden en data verzamelen, maar ook geschikt zijn voor data-analyse door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning.

3

Afvallers door concurrentie

Er zijn meer dan 300 verschillende IoT-platforms op de markt; van B2B en B2C tot branche-specifieke platforms die gespecialiseerd zijn in dataconnectiviteit en beheer. Komend jaar zullen we de eerste afvallers en overnames tegenkomen – vooral door grote softwarebedrijven en nieuwe joint ventures.

36

TELECOMMAGAZINE


Tekst: Bart Schouw

4

Verticaal is het nieuwe horizontaal

Platforms worden meer gespecialiseerd naarmate standaarden en protocollen die adoptie vereenvoudigen gemeengoed worden. Horizontale IoT-platforms zijn in volle ontwikkeling en winnen langzaam maar zeker marktaandeel. Naarmate de market meer standaardiseert, zullen meer partijen zich differentiëren door middel van specialisatie. Nieuwe en bestaande leveranciers zullen vooral waarde gaan toevoegen door zich te onderscheiden met op maat gemaakte oplossingen in specifieke markten of sectoren.

5

Nieuwe zakelijke kansen

Nieuwe bedrijfsmodellen zorgen voor nieuwe zakelijke kansen, zoals assets-as-a-service. Nieuwe efficiency-modellen zoals predictive maintenance zorgen niet alleen voor een kostenverlaging, maar geven ook een beter inzicht geven in de assets binnen de organisatie. Dat biedt weer nieuwe zakelijke kansen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van things-as-a-service, het optimaliseren van de voorraad reserveonderdelen en het verbeteren van onderhoudsdiensten. Dit soort nieuwe modellen zullen steeds meer door fabrikanten worden geïmplementeerd, dankzij IoT.

6

Smart devices zijn zó 2017

Vergeet slimme apparaten; de analytische apparaten komen eraan. Hardwareleveranciers bedenken creatieve oplossingen waarbij IoT en geavanceerde analyse-mogelijkheden vooraf zijn geïnstalleerd op apparaten. Een voorbeeld: naarmate er meer vooruitgang wordt geboekt in real-time Ethernet (TSN) en de opkomst van 5G, kan de controller worden gevirtualiseerd, Analytische apparaten zouden weleens de nieuwe definitie van robots kunnen worden. Artificial intelligence hoeft immers niet te worden ingebouwd in een lopende en pratende robot, maar kan ook in een pil zitten die we inslikken om zo kanker van binnenuit te genezen.

TELECOMMAGAZINE

37


PANEL Expert Panel Skype for Business

Maakt Microsoft het onnodig ingewikkeld? Microsoft verwacht binnen twee jaar alle functionaliteiten van Skype for Business binnen Microsoft Teams te integreren. Van LCS naar OCS, Lync, Skype for Business en nu Microsoft Teams. Maakt Microsoft het onnodig ingewikkeld voor eindklanten? We legden het voor aan het TBM Skype for Business Expert Panel.

Jeroen André de la Porte, SoftApp-distribution

Martijn Voogt, Jabra

“Nee, Microsoft maakt het niet onnodig ingewikkeld. Microsoft denkt na over hoe wij in de toekomst zullen samenwerken. Met Teams worden - mijns inziens - alle mogelijkheden van Office 365, lees: ook bestaande Microsoft-technologieën, gecombineerd en benut in een nieuwe digitale (open) interface waarbij de eindklant bepaalt welke app of functie belangrijk is en waarmee zij onderling wil samenwerken. ‘Stiekem’ denk ik dat Microsoft ook toewerkt naar één algemene interface… Het ecosysteem, partnerkanaal en eindklanten zullen in tijd vast en zeker gebaat zijn hierbij. Voor nu maakt Teams het onnodig ingewikkeld. Skype for Business heeft (eindelijk) tractie in de klein en midden zakelijke markt (27 procent van het bedrijfsleven) en het nu als partner ook moeten motiveren wat over drie tot vier jaar usance zou kunnen zijn zonder 100 procent zekerheid is: ‘spijtig’.”

“Waar UC-oplossingen in het verleden nog draaiden om het integreren van verschillende communicatieplatformen, komt nu het besef dat collaboratie ook belangrijk is. Gezien de hele levensloop van UC en de oplossingen die Microsoft hiervoor heeft het ontwikkeld, van OCS tot en met Skype for Business, is de stap om alles onder te brengen in Microsoft Teams begrijpelijk richting de markt. Een oplossing voor het inspelen op behoefte van zowel communicatie als collaboratie maakt zaken eenduidig naar het kanaal en naar eindklanten.”

Harm Overgoor, Actis “Als antwoord op de vraag: ja, waarschijnlijk maakt Microsoft het ingewikkeld voor de klant om Skype for Business te integreren in Teams, maar daar ontkomt het niet aan. Met Teams bouwt Microsoft aan machine learning, cognitieve diensten en spraakherkenning om de vergaderervaring te verbeteren en het gemakkelijker te maken. De reden van de overstap van Microsoft om Teams via Skype als belangrijkste communicatietool te pushen, is om nog meer druk uit te oefenen op Slack, de succesvolle rivaal van Microsoft Teams. De integratie van SfB in Teams betekent een verdere communicatie-optimalisatie waarbij miljoenen Office 365-klanten uiteindelijk over zullen gaan op Teams in plaats van Skype for Business.”

38

TELECOMMAGAZINE

Thijs Parée, New Media 2Day “Skype voor bedrijven wordt in veel organisaties goed ingezet om snel en eenvoudig je collega’s te bereiken ongeacht plaats en/of tijd. Office 365 is steeds verder aan het uitbreiden en er komen steeds meer applicaties bij. De hoeveelheid applicaties maakt het niet altijd eenvoudig voor een gebruiker en soms onnodig complex. Met de komst van Teams lijkt dit eenvoudiger te worden. Gebruikers krijgen een applicatie die meerdere applicaties binnen één applicatie beschikbaar maakt. Dit maakt het voor een eindgebruiker wel eenvoudiger. Kies één applicatie voor de markt die zowel particulier als voor bedrijven te gebruiken is.”

Marius Savelbergh, oneCentral “Er kunnen diverse redenen zijn voor een naamswijziging en het is te betwijfelen of dit daadwerkelijk leidt tot echte verwarring bij eindklanten. De ontwikkeling van Teams is ingegeven door ontwikkelingen in de markt zoals onder meer Slack, Spark, Circuit, et cetera. De keuze om diensten tot één omgeving terug te brengen, is alleen maar positief. De naam Teams zal in ieder geval meer duidelijkheid aan de eindklant bieden. De naam Skype for Business was wellicht ook niet de beste keuze om de eindklant duidelijkheid te verstrekken.”


Patrick Scherbeijn, Ask Roger! “Binnen Ask Roger! hebben we zelf ervaring opgedaan met de implementatie van Teams. Daarbij hebben we geconstateerd dat het voor de eindgebruiker best wel een stap is die niet altijd direct tot succes leidt. Het vraagt een aanpassing ten aanzien van de wijze waarop medewerkers al jaren gewend zijn samen te werken. Vooral het doorbreken en ‘afleren’ van de e-mail cultuur is een lastige. Een Teams-implementatie vraagt om duidelijk beleid ten aanzien van welke communicatiemiddelen we wanneer inzetten, iedereen moet deze kennen en ernaar handelen. Een gedegen adoptieprogramma is daarin onmisbaar. Mits goed geadopteerd, is samenwerken met Teams onmiskenbaar effectiever, zeker wanneer

je door het toevoegen van BOTs taken kan automatiseren en slimme integraties in Office 365 gegevens beter kunt structureren. Daarnaast verandert de manier waarop en de middelen waarmee we communiceren en dat lijkt in het voordeel van Teams, vooral jongere generaties pakken dit nu snel op. Voor het ecosysteem biedt het veel kansen. Voor de implementatie en adoptie van Teams zijn services nodig en ook het ontwikkelen van BOTs en APPs is interessant. De eindklant kan met teams een efficiëntieslag maken, zowel met interne als externe communicatie. Momenteel lijkt Teams nog een stap te ver, maar er kan veel veranderen in twee jaar.”

Anne-Meine Gramsma, CC4Skype

“De aankondiging van Microsoft Teams is volledig in lijn met haar ‘Intelligent Communications’ visie. De Microsoft Teams-client is nu al een ‘hub’ (werkplek) voor samenwerking waarin teamleden gesprekken met elkaar kunnen voeren, en bestanden, notities en andere items kunnen delen. Hoewel een beetje rust in de tent voor klanten aangenaam zou zijn, biedt de evolutie naar Teams een invulling aan Microsofts visie over hoe mensen met elkaar willen communiceren. Naar verwachting zal Microsoft Teams in Q4 2018 dezelfde bel- en vergadermogelijkheden bieden als Skype for Business Online vandaag aanbiedt. Skype for Business Online zal daarna gradueel verdwijnen, wat toch ongerustheid opwekt bij gebruikers. Maar klanten hoeven zich geen zorgen te maken, er is een lange overbruggingsperiode aangekondigd door Microsoft. Enerzijds zal de Skype for Business Server nog een lange tijd blijven bestaan en ondersteund worden door Microsoft. Er komt zelfs een nieuwe Server 2019-versie aan die in hybride kan worden gekoppeld met Skype for Business Online én met Teams. Anderzijds hoeft de klant niet onmiddellijk naar Teams over te stappen, Microsoft biedt klanten de mogelijkheid aan om de Teams en de Skype for Business-client ‘side-by-side’ op hun desktop te gebruiken. Dit maakt een geleidelijke transitie van Skype naar Teams mogelijk. Onveranderd blijft de noodzaak om de Skype for Business-functionaliteiten aan te vullen met onder andere de Contact Center-mogelijkheden zoals die door CC4Skype worden geleverd. Er blijven de komende jaren verschillende mogelijkheden voor klanten bestaan om hun communicatie naar eigen wens in te richten. Teams is in eerste instantie een aanvulling op de huidige omgeving. Wij denken dat die diversiteit aan oplossingen mogelijkheden biedt voor klant en partnerkanaal. CC4Skype geeft het partnerkanaal de mogelijkheid een breder deel van de totale communicatiebehoefte van de klant af te dekken. Ook Microsoft is gebaat bij een pluriform en uitgebreid ecosysteem, dat de meer specifieke behoeftes van klanten invult. Wij zien de komst van Teams dan ook met veel enthousiasme tegemoet.”

Anne-Meine Gramsma

Marius Savelbergh

Thijs Paree

Martijn Voogt

Harm Overgoor

Patrick Scherbeijn

Jeroen Engering

Jeroen André de la Porte

Jeroen Engering, Audiocodes “Dat de recente aankondigingen op Ignite rondom de Teams-introductie tot veel vragen hebben geleid, is begrijpelijk. De schaalbaarheid van Skype for Business Online en lokale PSTN-connectiviteit door middel van CCE kent zo zijn uitdagingen. De Teams-infrastructuur (gebaseerd op het Skype consumer platform) lijkt hiervoor meer geschikt te zijn en biedt bovenop de UC-functionaliteit nog meer collaboration-mogelijkheden door het Teams-concept, waaronder de sterke integratie met SharePoint. Om UC binnen Teams op het niveau van Skype for Business te krijgen, is de ontwikkeling volop gaande, als je naar Microsofts roadmap kijkt. Dit betekent dus dat er goed moet worden nagedacht over de transitie naar Teams. Daar waar veel omgevingen vandaag de dag al hybride zijn in de zin van Skype for Business Online- én On-premise-gebruikers zal er binnenkort een derde ‘silo’ bijkomen: De Voice enabled Teams-gebruikers. Het koppelen van lokale PSTN moet dus te zijner tijd ook een Teams-gebruiker van een telefoonnummer kunnen voorzien. Naast deze PSTN-connectiviteit zal ook het operationele beheer zo eenvoudig mogelijk gemaakt moeten worden. Met name user management, maar ook gebruikersmigratie van de ene naar de andere ‘silo’, gaat een nog belangrijkere rol spelen.”enthousiasme tegemoet.”

TELECOMMAGAZINE

39


Een nieuwe jaargang van het leukste ICT-netwerk van Nederland! Blijf in het spoor van de klant van morgen en sluit je aan bij Expeditie ICT! Expeditie ICT is hĂŠt netwerkplatform dat ondernemers uit het Telecom- en IT-kanaal bij elkaar brengt. Expeditie ICT staat symbool voor de ontdekkingsreis die we af moeten leggen om in het spoor van de klant van morgen te blijven. Ook in 2018 zijn er vier bijeenkomsten met inspirerende sessies, hoogwaardig eindmarkt-onderzoek, prikkelende sprekers, inhoudelijke workshops, interactieve opdrachten en goed gezelschap. Netwerken moet namelijk ook leuk zijn.

Lid worden of een keer op proef aanwezig zijn?

Ga naar Expeditie-ICT.nl voor meer informatie

Bijeenkomsten 2018 Dinsdag 27 maart De Verleiding

Donderdag september The Roast of the Reseller

Donderdag 7 juni Raak de klant, raak hem vol!

Woensdag december Survival of the Fittest

Expeditie ICT wordt ondersteund door:


HEADSETS Tekst: Emiel te Walvaart

‘Als je UC zegt, denk je Jabra-headsets’

Jabra (GN Audio) heeft het momentum goed te pakken en zal deze lijn doortrekken in 2018. Met innovatieve producten speelt Jabra in op gebruikerstrends en de groei van UC.

J

abra staat weer voor een uitdagend nieuw jaar, waarbij de verwachtingen hooggespannen zijn. “2017 was een mooi jaar voor ons. We hebben een aantal mooie projecten gewonnen en we zien dat een aantal van onze belangrijkste resellers gegroeid zijn met Jabra. We verwachten deze lijn door te trekken naar 2018. De markt trekt nog steeds aan en er wordt weer geïnvesteerd in nieuwe technologie. Ook UC zet zich verder door. Daarnaast draait de Nederlandse economie op volle toeren, hierdoor staan alle seinen op groen”, zegt Martijn Voogt,

Channel Marketing Manager B2B Benelux bij Jabra.

Zakelijk én privé

Jabra schenkt veel aandacht aan het portfolio voor de zakelijke gebruiker, dat breed in de markt wordt gezet. De nieuwste toevoeging is de Jabra Evolve 75e. ’s Werelds eerste headset met professionele UC-gecertificeerde draadloze oordopjes is een musthave voor de moderne kantoormedewerker. Voogt: “Deze headset voor de zakelijke markt heeft een consumentenjasje meegekregen. De huidige millennial gebruikt vaak een consumenten-headset die niet bedoeld is voor zakelijk gebruik. Zo hoeft hij niet meer met twee devices in de weer. De Evolve 75e. kan zowel privé als zakelijk ingezet worden. Bij het design is daar volop rekening mee gehouden. De Jabra Evolve 75e levert professioneel geluid voor oproepen en muziek in een draadloos

oordopjesontwerp. Deze UC-gecertificeerde draadloze oordopjes voldoen aan de behoeften van de hedendaagse mobiele en steeds meer verbonden werknemer, die dezelfde gebruikerservaring vereist van zowel consumenten- als professionele oplossingen.”

UC in combinatie met Jabra

De nieuwe aanwinst is eind vorig jaar gelanceerd en wordt sinds medio januari goed in de markt gezet bij de distributeurs en resellers. “Tot nu verloopt dat heel voorspoedig. Er is een toenemende vraag naar dit type headsets. Deze is uniek in zijn soort. Voor wat betreft ons portfolio hebben we een mooi jaar voor de boeg. Het gehele portfolio staat als een huis met in het bijzonder de Evolve serie en de Speak serie, veelal in combinatie met UC. Als je UC zegt, dan moet meteen de combinatie met Jabra worden gemaakt.” TELECOMMAGAZINE

41


WORKSPACE

De Smart + Connected werkomgeving Enige tijd geleden startten kantoormeubelproducent en inrichter Steelcase en softwareontwikkelaar Microsoft een samenwerkingsverband. Doel: de kantooromgeving aanpassen aan de modernste trends en technologieën om het nieuwe werken optimaal te faciliteren. Onlangs introduceerde Steelcase in dat verband de Workplace Advisor en de Personal Assistant, op basis van het Microsoft Azure IoT platform. Deze toepassingen helpen organisaties in het beheren van big data zodat zij een betere werkomgeving kunnen creëren voor hun medewerkers. Tijdens de Microsoft Ignite 2017, een van de grootste conferenties voor IT-specialisten ter wereld die van 25-29 september gehouden werd in Orlando, Florida, kondigde Steelcase aan dat het een IoT-oplossing had ontwikkeld die organisaties konden toepassen bij het creëren van werkomgevingen die tegemoet komen aan de behoeften van de hedendaagse kantoorwerker, maar tegelijkertijd de investeringen in vastgoed optimaliseren. De nieuwe oplossing, Workplace Advisor, is een sensor-gebaseerd systeem dat met een ongekende accuratesse anonieme werkomgevingsdata verzamelt. Gebouwd op het Microsoft Azure IoT platform, biedt het geavanceerde analyses voor real-time, 24/7 rapportage, met een hoge mate van betrouwbaarheid en beveiliging. Steelcase toonde ook een bijbehorende mobiele app, Personal Assistant, die deze data kan oproepen om de medewerkers meer keuzes en controle te bieden over waar en hoe ze werken. Deze app zal hen

42

TELECOMMAGAZINE

ook aanmoedigen, feedback te geven over welke ruimtes effectief zijn en welke voor verbetering vatbaar zijn.

Werkomgeving metingen als concurrentievoordeel Uit onderzoeken door Steelcase en Microsoft blijkt dat het werken vandaag de dag een significante verandering heeft ondergaan: organisaties moeten zich veel meer richten op creativiteit om innovatie en groei te kunnen realiseren. De meeste medewerkers — 72 procent — zijn van mening dat hun toekomst afhangt van hun creatieve vermogen. Maar 42 procent van de ondervraagden geeft aan dat het moeilijk is om in hun werkomgeving creatief bezig te zijn. Zij noemen daarvoor redenen als gebrek aan privacy, vergaderruimtes die ongeschikt zijn voor samenwerken en niet-inspirerende omgevingen. Geen wonder dat vaak 46 procent van een kantoorpand doorgaans


niet gebruikt wordt omdat mensen andere plekken opzoeken waar ze hun werk beter kunnen doen. “Organisaties en hun medewerkers beseffen dat ze anders moeten werken, maar de meeste kantoren zitten vast in het verleden. Mensen roepen dat ze geen goede werkplekken kunnen vinden, terwijl dure panden leegstaan. Er is een behoefte aan real-time data met betrekking tot wat wel en niet goed is aan het kantoor,” aldus Jim Keane, President en CEO, Steelcase. “Samenwerkend met Microsoft bedachten we een digitale transformatie waarbij cloud-gestuurde technologie en big data organisaties helpen bij het voldoen aan de behoeften van de werkende mensen, en het creëren van werkplekken die snel kunnen reageren op de manieren waarop de mensen feitelijk werken. De technologie bevat tevens een feedback loop waarin de medewerkers organisaties kunnen melden welke plekken succesvol zijn en waarom – ze kunnen stemmen met hun voeten en ruimtes beoordelen met de app.” Steelcase Workplace Advisor Workplace Advisor is een cloud-gestuurd netwerk dat ruimtes peilt. Gebouwd op Microsoft Azure IoT verzamelt en analyseert het anonieme data om organisaties zinvol inzicht te bieden over hoe hun mensen werken en hoe hun kantoren presteren. Steelcase legt vervolgens zijn expertise over de gegevens heen, en genereert op die manier werkbare concepten over hoe mensen werken en hoe de werkomgeving daarop moet worden aangepast. Het Workplace Advisor Dashboard stelt managers in staat om: • betere beslissingen te nemen met betrekking tot de werkomgeving: 24/7 real-time, online rapportage biedt gegevens over teveel of te weinig gebruikte ruimtes en gepland versus daadwerkelijk gebruik, met de mogelijkheid om deze gegevens af te zetten tegen historische trends. Met Workplace Advisor kunnen managers inzicht krijgen in de redenen waarom sommige ruimtes populairder zijn dan andere; • het gebruik te optimaliseren: Workplace Advisor signaleert en cancelt automatisch ‘no-show’ reserveringen van ruimtes, en maakt daarmee meer ruimtes beschikbaar voor meer mensen; • de ervaring te verbeteren die mensen hebben op het kantoor: de technologie biedt uitgebreide rapportages waaronder gebruikersbeoordelingen en geavanceerde algoritmes waarmee managers problemen kunnen identificeren en aanbevelingen kunnen doen voor aanpassingen in de werkomgeving. Steelcase Personal Assistant De mobiele app Personal Assistant gaat functioneren als een soort conciërge voor de werkomgeving waarmee medewerkers snel de mensen en ruimtes kunnen vinden die ze op dat moment nodig hebben.

Powered by Microsoft Azure gebruikt de app de data van de Workplace Advisor en zoekt op basis van de grootte en soort van vergadering, voorzieningen, tools en technologieën die nodig zijn. een plategrond van elke beschikbare ruimte tootn het gebruiksschema voor die dag en stelt medewerkers in staat om in real time beschikbare ruimtes te vinden en te reserveren, en deze gegevens vervolgens te delen met anderen. De Personal Assistant app helpt mensen om: • collega’s te vinden – door de app te raadplegen kunnen snel collega’s worden gevonden om te zien of die in de buurt zijn. • een ruimte vinden – de Personal Assistant app helpt mensen bij het snel vinden van een beschikbare ruimte met de voorzieningen, tools en technologieën die ze nodig hebben. • hun beleving in de werkomgeving beoordelen en verbeteren – de Personal Assistant ‘shot clock’ maakt de medewerkers er op attent dat het einde van de vergadering nadert en controleert proactief of de ruimte nog beschikbaar is in het geval dat die vergadering uitloopt. Na de vergadering kunnen de deelnemers hun beleving in de ruimte beoordelen door zaken als technologie, privacy, afleidingen en dergelijke te evalueren. “Met Microsoft Azure IoT kunnen allerlei soorten bedrijven de digitale transformatie verbeteren door door zakelijke problemen op nieuwe manieren aan te pakken, nieuwe inzichten te krijgen dankzij connected oplossingen en hogere efficiencyniveaus realiseren in hun zakelijke processen,” aldus Sam George, director, Microsoft Azure IoT bij Microsoft Corp. “Deze toepassingen die we samen met Steelcase hebben ontwikkeld is een voorbeeld van kwalitatief hoogwaardig werk in de ‘smart spaces’ sector die mensen, technologie en ruimte samenbrengt met als doel het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de medewerkerstevredenheid.”

TELECOMMAGAZINE

43


REDACTIE

Voorspelling Unisys

‘Biometrische technologie en AI veranderen klantcontact financiële instellingen’

44

TELECOMMAGAZINE


Tekst: Sef Heldens

De opkomst van fintech-startups en stemgestuurde kunstmatige intelligentie (AI) heeft klantverwachtingen van banken veranderd. Als gevolg daarvan kunnen financiële dienstverleners gebruikmaken van ontwikkelingen in beveiliging en voorspellende technologie. Daarmee worden ze efficiënter, wendbaarder en kunnen ze de klant een betere ervaring bieden.

Z

eker de kleinere en middelgrote banken die hun dienstverlening willen aanpassen, zullen daarvan profiteren. Dat voorspellen experts van Unisys. “We zien de klantervaring als de belangrijkste manier waarop een bank zich met zijn digitale strategie kan onderscheiden”, zegt Eric Crabtree, global head of Unisys Financial Services. “De moderne klant gebruikt zijn of haar smartphone om onderweg te bankieren. Ondertussen zorgen hacks ervoor dat veiligheid een heet hangijzer blijft. Het komende jaar zullen banken daarom kiezen voor een meer geïntegreerd, omnichannel businessmodel. Daardoor kunnen klanten onderweg rekeningen betalen, hypotheken aanvragen, of spullen en diensten kopen. Door nieuwe authenticatiemethoden houden ze hun gegevens goed beschermd.” Ook voorspelt Crabtree een toename in biometrische authenticatie- en chatbottechnologie, op basis van de nieuwste kunstmatige intelligentie. Dat gaat zorgen voor een snellere en veiligere klantervaring.

Voorspelling 1: Biometrische authenticatie wordt gemeengoed

Beveiliging blijft één van de belangrijkste zorgen voor de financiële sector: uit de recente Unisys Security Index blijkt dat mensen zich serieuze zorgen maken over identiteits- en pinpasfraude – meer dan over hun eigen veiligheid. Biometrische technologie biedt uitgebreide mogelijkheden om ervoor te zorgen dat, zelfs als een kaart gestolen is, middels authenticatie fraude bijna in real-time gedetecteerd kan worden. Unisys voorspelt dat biometrische authenticatie gemeengoed

wordt. En dat is breder dan alleen de traditionele vingerafdruk- en irisscanners die smartphones gebruiken: door vooruitgang in gedragsbiometrie kunnen banken smartphone- en tabletgebruik analyseren om unieke gedragsprofielen op te stellen: hoe hard drukken gebruikers op het scherm, vanuit welke hoek swipen ze, en hoe snel typen ze? Gecombineerd met andere authenticatiemethoden, zoals vingerafdruken irisscan, kan dit type biometrisch profiel helpen om te bepalen of de persoon die geld overmaakt, dat ook wel echt mag doen. “We verwachten dat de voortdurende cyberaanvallen veiligheid bovenaan de agenda houden”, zegt Crabtree. “Banken die extra stappen nemen om hun klantgegevens te beschermen, zoals gedragsbiometrie, en tegelijkertijd hun netwerken beschermen en versleutelen met op identiteit gebaseerde microsegmentatie, hebben een goed jaar in het vooruitzicht.”

Voorspelling 2:

AI laat chatbots kwalitatief hoogwaardige hulp in real-time aanbieden.

Het is geen geheim dat in de moderne digitale economie klantdata sneller dan ooit gegenereerd wordt. Uit een recent rapport blijkt dat 90 procent van alle data in de afgelopen twee jaar tot stand is gekomen. Geavanceerde analytics, zoals machine learning-algoritmen, zijn de basis achter AI. Die maken het mogelijk om de nuances van klantgedrag te begrijpen door te zorgen voor transactionele data waarop geacteerd kan worden. Hoewel sommige banken al gebruik maken van voorspellende tools en chatbots om standaardinformatie te communi-

ceren en routinetaken uit te voeren, voorspelt Unisys dat de volwassenwording van AI-technologie chatbots in staat zal stellen om een completere en meer gepersonaliseerde bankierervaring te bieden. Dat zorgt niet alleen voor betere service, maar voorkomt ook dat mensen aan de lijn op iemand van de klantenservice hoeven te wachten. Aangezien stemgestuurde AI de manier waarop klanten communiceren veranderd, verwachten we verdere integratie van stemgestuurde AI met digitale assistenten om bankverzoeken af te handelen.

Voorspelling 3:

Toegankelijkheid nieuwe technologie stelt kleine en middelgrote banken in staat om de diensten die ze aanbieden opnieuw uit te vinden en te ontwerpen.

Van oudsher hebben grote banken altijd een voordeel gehad als het gaat om de digitale diensten die ze kunnen bieden, met name omdat ze het meer hebben om de tools in-house te ontwikkelen. Die tijden zijn voorbij: nieuwe Fintechs beschikken over de wendbaarheid en flexibiliteit om oplossingen te bedenken voor klanten die hun buik vol hebben van de bestaande bankiersservices. Unisys verwacht dat de vooruitgang in en toegankelijkheid van biometrische en voorspellende technologie, samen met de toegevoegde waarde van een partnerschap met een techbedrijf, de kleine en middelgrote banken zal helpen met het transformeren van hun aanbod en het versnellen van hun dienstverlening aan de klant. Daardoor kunnen kleine en middelgrote banken de grotere banken en Fintechs bijhouden. Uiteindelijk zorgt technologie voor de innovatie waarmee kleinere banken in het digitale tijdperk opbloeien. Het leidt tot een naadloze bankierervaring die de trouwheid van klanten vergroot en, als gevolg daarvan, voor nieuwe mogelijkheden tot winst zorgt.

TELECOMMAGAZINE

45


COLUMN

Soms willen mensen niet bereikbaar zijn We kennen dat allemaal wel: zit je net lekker te eten ’s avonds, word je gestoord door de telefoon met iemand van een callcenter aan de lijn. Inmiddels zijn er genoeg Nederlanders die rond etenstijd de telefoon niet aannemen of niet opnemen als er geen (bekend) nummer in de display staat. Maar dat is thuis en niet zakelijk. In het zakelijke verkeer nemen we binnen 10 seconden de telefoon aan, want het kan per slot van rekening een (potentiële) klant zijn. We zorgen voor doorschakelingen naar het mobiele nummer, we spreken de welkomsttekst van de voicemail box professioneel in, bellen snel terug. Alles voor de opdracht! Niet dus!!! Net zoals thuis vinden wij in de werkomgeving (thuis, onderweg, op kantoor) de telefoon een lastig en dwingend medium. De jonge generatie appt liever dan dat men belt. De telefoon is een vreselijk ding! En dan lezen we in dit blad allerlei nieuwe vormen van dienstverlening, Cloud-telefonie, nieuwe headsets, Unified Communications, telefoonsystemen voor on-premis oplossingen, we doen alles voor het verbeteren van de bereikbaarheid van de klant. Een keur aan oplossingen, diensten, producten en leveranciers voor de ‘perfect fit’. Maar dit commerciële bedrijf met een perfect callcenter voor de klanten, wil voor de rest niet bereikbaar zijn. De telefonistes kunnen gesprekken niet doorverbinden omdat de medewerkers de externen niet willen spreken. En de telefonistes maar terugbelbriefjes maken en een paar dagen later weer uitleggen waarom er niet is teruggebeld. En het kan nog erger! Omdat in het recente verleden de GRIP-link is verwijderd en men vrijwel alle vaste toestellen heeft doorgeschakeld naar het mobiele nummer, komt de nummerinformatie niet meer door. De medewerkers kunnen dus geen onderscheid meer maken tussen collega’s die bellen (van vast naar mobiel), klanten die op het doorkiesnummer bellen of de telefoniste die probeert door te verbinden. Daar is maar één reactie op mogelijk: helemaal geen gesprekken meer beantwoorden, tenzij het rechtstreeks op het 06-nummer is. Dus niet alleen de klanten, ook de collega’s laat men in de kou staan. Bij de inventarisatie van gewenste functionaliteiten komt maar één grote eis naar voren: men wil op het mobiele toestel onderscheid kunnen maken tussen intern en extern inkomend verkeer, want dan kan men het externe inkomende verkeer volledig weren. Badend in het zweet word ik wakker, schiet omhoog en doe het licht aan. Mijn vrouw schrikt ook wakker en haalt een glaasje water voor mij. Wat een boze droom!!! De markt put zich uit om klantvriendelijke oplossingen te ontwikkelen, te vermarkten en te implementeren. En dan krijg je dit! Daarvoor zijn we niet in dit mooie vak gestapt. Wat een boze droom!! Of was het werkelijkheid? Soms kan er zelfs bij een commercieel bedrijf over de volle breedte een routine zijn ingeslopen die door iedereen wordt geaccepteerd als volstrekt normaal. Wat doe je dan? Iemand de les lezen? Het accepteren als een gegeven? Of verschillende beelden schetsen bij diverse scenario’s? Het zal per situatie afhangen wat het beste past. Marcel Ederveen MEcom Consulting Verbonden aan NiVo network architects

46

TELECOMMAGAZINE


bereikbaar zijn zoals bereikbaar zijn zoals jij wilt

www.speakup.nl

Telecom Magazine 1 2018  

Onafhankelijk vakblad over telecommunicatie en netwerken.

Telecom Magazine 1 2018  

Onafhankelijk vakblad over telecommunicatie en netwerken.

Advertisement