KBM 3 2017

Page 1

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen /// jaargang 99 • nummer 3 • mei 2017

www.kantoornet.nl

Kantoor Business Magazine

“Stop je webshop in je broekzak”

>> Meer focus op ergonomie

>> Paagman: same day delivery

>> Groei met e-commerce


GROOTSTE ASSORTIMENT VAN DE SECTOR

ONE STOP SHOP Alles wat u nodig heeft op één plaats

info.nl@adveo.com 036/549 10 30 www.adveo.com


Inhoud

Berichten 4

Branchenieuws

36 Productnieuws Rubrieken 4

Column Joost Heessels

6

Selfie:

Marc van den Oever

42

Kantoorplein

46 Column Jos van Dalfsen 46 Colofon Vakhandel van de maand 8

‘Vandaag bestellen is vandaag in huis’ De Haagse firma Paagman, met twee winkels in de Hofstad en een dynamische online shop, introduceert als eerste boek- en kantoorvakhandel de service ‘same day delivery’. Een order voor 13.00 uur op werkdagen geplaatst, wordt dezelfde dag tussen 15.00 uur en 22.00 uur bezorgd in heel Nederland.

Paagman

Event 10 Quantore Relatiedagen

Meer focus op ergonomie

Circulaire economie 17 Circulair aanbesteden 25 MyParcel/PostNL Ergonomie

12

12 4 stellingen 15 Column Robert Cozijnsen Coverstory 18 Propellor

20 Laatste trends Achtergrond 26 8 tips voor werkplek Marketing 28 Marketing anno 2017 Printing 30 Inkless printing Lunchen met… 32 John van Hooft

44 KBM Kantoorwijzer Reverse coverstory 48 Legamaster

Vitaliteit en gezondheid op de werkplek zijn nu hot. Ergonomie maakt daarvan een belangrijk onderdeel uit. Hoe springen leveranciers op deze ontwikkelingen in? Vier leveranciers geven antwoord aan de hand van vier stellingen.

Volop groeimogelijkheden met e-commerce

E-commerce

Brancheregister

8

Sinds we met z'n allen massaal aan het internetten en e-mailen zijn geslagen, zijn de grenzen tussen werk en privé al snel gaan vervagen. Zeker door de explosieve groei van online bestellen, wat steeds vaker ook met mobiele apparaten gebeurt. Onveranderd is en blijft dat je online en offline een zelfde beleving wilt ervaren bij het bedrijf waar je als klant zakelijk of privé je spullen koopt.

20

Inktloze printtechnologie TU Delft opent aanval op inktcartridge We kennen allemaal wel de problemen rondom inktcartridges: ze zijn duur, slecht voor het milieu en net op het moment dat je dat belangrijke document wil printen, blijkt je cartridge leeg te zijn. Dankzij het jonge bedrijf Inkless, spinoff van de TU Delft en onderdeel van incubator YES!Delft, kunnen deze problemen nu voorgoed tot het verleden behoren.

KBM /// / MEI 2017

3


Nieuws

Column

Ze doen het weer! En dit keer is het Xenos…alle leveranciers van Xenos kregen recent een brief met de mededeling dat er op elke factuur 2 procent ingehouden gaat worden. Dit onder het mom van een marketingbijdrage. Wat er precies met die extra marketingbijdrage gebeurt, is een raadsel. Xenos is onderdeel van het geplaagde Blokker-concern. De maatregel levert naar mijn bescheiden inschatting een paar miljoen euro op. En voor veel toeleveranciers de hele marge waarschijnlijk. We hebben al eerder gezien dat winkelketens zonder overleg overgingen tot dergelijke drastische maatregelen. Maar het kan natuurlijk niet. Het verkoopproces in onze en veel andere ketens bestaat uit een aantal schakels. Zolang je er niet voor kiest die schakels uit te schakelen, over te nemen of overbodig te maken,

Konica Minolta toont visie voor het Kantoor van de Toekomst Tijdens CeBIT 2017 heeft Konica Minolta Business Solutions Europe revolutionaire concepten voor het Kantoor van de Toekomst laten zien. Als een vertegenwoordiger van het partnerland van dit jaar, Japan, heeft Konica Minolta gebruikgemaakt van dit podium om inzicht te geven in de drijvende krachten achter de digitale transformatie van de arbeidsmarkt. Gezichtsherkenning, voorspellende softwareoplossingen en slim Internet of Things-kantoormeubilair zijn slechts een paar van de innovatieve antwoorden op de veranderende eisen van de arbeidsmarkt. Bezoekers konden de oplossingen voor het Kantoor van de Toekomst uit de eerste hand ervaren op Konica Minolta’s klimaatneutrale stand op CeBIT. Door de snelle veranderingen van de werkomgeving is er grote behoefte aan ondersteunende technologieën.

4

KBM //// MEI 2017

ben je met z'n allen part of the family. Daar hoort bij dat je elkaar met respect behandelt en elkaar de ruimte geeft om te (over)leven. Het zonder overleg inhouden van een percentage op een inkoopbedrag, die vaak al met het mes op de keel tot stand is gekomen, hoort daar zeker niet bij. Ik kan de leveranciers alleen maar aanraden om in dit soort gevallen gezamenlijk op te trekken. En aan de retailer om in open overleg te gaan met zijn toeleveranciers. We weten allemaal dat Xenos het moeilijk heeft, maar dat is niet de schuld van de toeleveranciers. Er is overigens goed nieuws in de maak voor mkb’ers en zzp’ers. Recent keurde de Eerste Kamer een wetsvoorstel goed, waarin grote bedrijven met mkb’ers een een maximale betalingstermijn van 60 dagen mogen hanteren. Wie een betalingsovereenkomst van langer dan 60 dagen had, gaat automatisch terug naar 30. En bij een latere betaling geldt dan een handelsrente van 8 procent. Er is dus wel hoop.

KBMkort Rever Interieurprojecten BV, fullservice bureau voor ontwerp & realisatie van interieurs voor werkomgevingen, is overgenomen door Paul Spoelder en Janny van Rossum. Rever was eerder onderdeel van Dantuma Holding. Spoelder en Van Rossum tekenden voor honderd procent van de aandelen. Spoelder is al vijftien jaar directeur van Rever Interieurprojecten in haar huidige vorm. Van Rossum heeft al sinds 2007 een sleutelrol binnen de organisatie. Rever Interieurprojecten blijft onder eigen vlag opereren. Epatra is distributeur van de innovatieve Beamprojector. Beam is de slimme fitting projector die elke vlakke ondergrond verandert in een groot scherm. Beam Labs is de drijvende kracht achter Beam. Oorspronkelijk gestart als crowdfunding project, maar inmiddels wordt Beam over de hele wereld verkocht. De Paper Show van brancheorganisatie Bosta vindt sinds vele jaren plaats in de Brabanthal in Leuven. Volgend jaar verhuist de vakbeurs naar de Mechelse Nekkerhal. De reden is dat de beurs uit zijn voegen barst.

Joost Heessels

Lexmark International is toegetreden tot de European Remanufacturing Council (CER). Deze stap maakt naar eigen zeggen deel uit van de voortdurende inspanningen van het bedrijf voor een circulaire economie. De CER werd opgericht om de dialoog over remanufacturing en benchmarking in Europa en daarbuiten op gang te houden. De organisatie werkt samen met toonaangevende Europese remanufacturers. Staples was medio april in gesprek met een aantal investeerders over een mogelijke verkoop, melden Amerikaanse bronnen. De gesprekken zijn overigens nog in een beginstadium. Naar verluidt zou een eventuele overname een waarde van ongeveer 7 miljard dollar kunnen hebben. Vorig jaar ging de fusie met Office Depot niet door wegens bezwaren van de mededingingsautoriteiten. Eind 2016 heeft Staples zijn Europese business grotendeels verkocht aan investeerder Cerberus.


Plantronics opent ‘slimmer werken’ kantoor in Hoofddorp Plantronics, specialist in audiocommunicatie, heeft zijn nieuwe kantoor in Hoofddorp officieel geopend. Het kantoor is ontworpen om te laten zien hoe de juiste mix van geluidexpertise, de nieuwste technologie en biophilic design kan leiden tot betere samenwerking, concentratie en productiviteit. In het nieuwe kantoor, gelegen op het innovatieve Park 20|20, kunnen werknemers met verschillende werkstijlen zonder de afleidingen werken die normaliter voorkomen in een open kantoor-

ruimte. Er worden zowel beelden als geluiden uit de natuur gebruikt om lawaai te beheersen. Het resultaat is een symfonie van geluidslagen.

Lexmark introduceert nieuw garantieprogramma voor printers Lexmark Nederland introduceert ‘Met 4 jaar garantie’, producten met een garantie met een duur van vier jaar. Het nieuwe garantieprogramma richt zich op gebruikers die deel uitmaken van kleine werkgroepen. De garantie van vier jaar is van toepassing op een selectie aan kleuren- en zwartwitprinters en mfp’s van Lexmark.

De nieuwe garantie van vier jaar voorziet in 24/7 online ondersteuning en telefonische ondersteuning tijdens kantoortijden. Klanten van Lexmark profiteren daarnaast vier jaar lang van dekking voor reparatiewerkzaamheden, inclusief de kosten van reserveonderdelen.

HP levert next generation A3 printers uit HP heeft de nieuwe multifunctionele A3-printers (MFP’s) naar meer dan 80 landen verzonden. Het portfolio met de volgende generatie printers bevat 54 types en biedt gekwalificeerde channel partners de mogelijkheid om nog meer maatwerk te leveren aan klanten met een breed scala aan printbehoeftes. Het nieuwe A3-portfolio verandert de huidige kopieerervaring voor klanten en serviceprofessionals door het aanbieden van geavanceerde en ongeëvenaarde beveiligingsfuncties, betaalbare kleuren door HP’s PageWide printtechnologie en een langere uptime door HP’s Smart Device Services-technologie, aldus de printerfabrikant. HP werkt samen met meer dan 500 resellers wereldwijd, waaronder veel van de grootste en snelst groeiende partners in hun regio’s. Met de komst van het A3-portfolio hebben partners nu nieuwe manieren om de omzet en de marges te laten groeien, meent HP.

Nieuw kantoor voor Pelikan Hardcopy in Moers Pelikan heeft met ingang van april een nieuw kantoor in Moers in de buurt van Düsseldorf (Duitsland) geopend. Het nieuwe kantoor is gekozen vanwege zijn centrale ligging en is 'een gevolg van de voortdurende inspanningen om onze activiteiten efficiënter te maken'. Pelikan Hardcopy heeft haar sales- en marketingdiensten gebundeld om de voordelen van de multi-brandstrategie te maximaliseren. Door

samenvoeging van de verkoopmaatschappijen van Hannover (Brand) en Nijmegen (Non-brand) ontstaat een nieuwe verkooporganisatie in het Duitse Moers, die de leiding zal hebben over alle verkopen in Duitsland, Benelux en Nordic.

KBM /// MEI 2017

5


Selfie van...

SelfIe van... Waar en wanneer zag je het levenslicht? Op 5 maart 1966 in Oss Met wie deel je de voordeur? Met mijn vrouw Marleen en onze dochters Aniek en Loes en in het weekend ook met onze oudste dochter Julia, die door de week voor haar studie in Leiden op kamers zit. Daarnaast is er nog onze hond Sira. Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Naast Hard Gras zijn dat meestal thrillers. Op het moment ben ik bezig met Ten westen van de vrijheid van Thomas Engström. Naar welke muziek luister je veel? Naar veel verschillende muziek maar de voorkeur gaat uit naar bands als Counting Crows, Keane, Coldplay en wat langer geleden INXS, Waterboys en The Police. Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Dat is heel verschillend. Ik ga graag op wintersport en in de zomer vind ik het heel prettig als het mooi weer is, er water in de buurt is en er wat te zien of te doen is. Je grootste hobby? Sport, zowel doen, coachen als kijken, hoewel het doen door een knieblessure inmiddels beperkt is. Wat is je favoriete sport? Eigenlijk bijna alle (team)sporten met een bal. Ik heb zelf lang gevoetbald en doe dat nog steeds af en toe. Daarnaast tennis (actief), rugby (alleen kijken) en hockey (als coach en kijken). Levensmotto? Er zijn altijd genoeg redenen waarom iets niet lukt, het gaat erom de manier te vinden waarop het wel lukt. Oftewel 'you can’t change the wind but you can adjust your sails'. In welke auto rijd je? Volvo V60 Plug In Hybrid Met wie zou je graag een avondje stappen? Moeilijke vraag. Misschien Barack Obama, lijkt me een aimabele en interessante persoonlijkheid. Ik

6

KBM /// MEI 2017

Marc van den Oever Functie: International Sales Director Bedrijf: Legamaster International

ben benieuwd hoe hij tegen zijn presidentschap en zijn opvolger aankijkt. En hoe het is om ergens te komen en werkelijk iedereen je kent. Wat zijn voor je de geneugten des levens? Met een biertje in de zon op je gemak met uitzicht op iets leuks en interessants. Eet het liefst: Indonesisch of Thais eten of een goede steak. Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken? Een veelbelovende, belangrijke en naar verwachting spannende sportwedstrijd, zoals op de Olympische Spelen. Welke persoon of onderneming bewonder je in de branche? Mensen of ondernemingen die uitgaande van eigen kracht consequent en consistent hun visie uitvoeren en daarmee succesvol zijn en zich onderscheiden. Zou graag een dag willen ruilen met: Het lijkt me fascinerend om als zanger op het podium te staan en het publiek te bespelen en mee te nemen. Helaas kan ik zelf absoluut niet zingen. Geef een antwoord op de volgende stelling: Door de digitalisering wordt het traditionele whiteboard binnen afzienbare tijd overbodig. Daar geloof ik niet in. Er zal zeker vraag blijven naar traditionele Visual Communication-producten naast de sterk opkomende digitale en interactieve borden. Als gevolg van nieuwe en andere werkwijzen op kantoor en binnen teams zullen er

ook nieuwe (traditionele) producten komen. De verhouding tussen beide productgroepen zal wel veranderen en de combinatiemogelijkheden van beide productgroepen geeft Legamaster een bijzondere en sterke positie in de Europese markt. Maak een keus: B2B of B2C markt? Waarom? B2B, ik zit eigenlijk al mijn hele werkzame leven in een B2B-omgeving en dat bevalt prima. Het is wat zakelijker en meer feitelijk en dat ligt me wel. Daarnaast is het een enorme markt met grote mogelijkheden en kansen. Wat is er zo leuk aan de kantoorbranche? Ondanks dat er soms gesproken wordt over saaie producten, zien we toch regelmatig zeer innovatieve ontwikkelingen in een dynamische omgeving. Met name het distributielandschap is zonder twijfel zeer dynamisch en voortdurend aan het veranderen. Bedenk maar eens hoe onze branche er vijf of tien jaar geleden uitzag in vergelijking met vandaag. En stel de vraag hoe het er over vijf jaar zal uitzien.


2017

7 juli 2017

Locatie: Nationaal Sportcentrum Papendal Eindelijk is het dan zo ver. Op veler verzoek keert na enkele jaren de KBM open weer terug! Reserveer daarom vrijdagmiddag 7 juli 2017 alvast in uw agenda. Ontmoet op deze dag uw klanten en relaties uit het office-kanaal in een ontspannen sfeer. Maak kennis met nieuwe branchegenoten en geef uw business een goede en positieve impuls. KBM Open is hĂŠt netwerk-event bij uitstek.

meer info op:

www.kbmopen.nl


Vakhandel van de maand

l e d n akha

V

and

ma e d an

v

Paagman introduceert unieke service

‘Vandaag bestellen is vandaag in huis’ De Haagse firma Paagman, met twee winkels in de Hofstad en een dynamische online shop, introduceert als eerste boek- en kantoorvakhandel de service ‘same day delivery’. Een order voor 13.00 uur op werkdagen geplaatst, wordt dezelfde dag tussen 15.00 uur en 22.00 uur bezorgd in heel Nederland. Fabian Paagman, die samen met zijn zus Nadine als derde generatie de scepter zwaait over het familiebedrijf, beweert: “Ook voor kleinere spelers zijn er volop kansen in de online markt. In een toch wat traditionele branche heeft ons bedrijf innovatie hoog in het vaandel staan en voor onze onderneming is dit dus een logische stap.”

Inspiratie

De winkels van Paagman zijn zeven dagen per week geopend en zijn ware snoepwinkels voor boekliefhebbers, maar ook voor hen die kantoorartikelen nodig hebben of op zoek zijn naar een cadeau. “Beleving is een woord dat men tegenwoordig veel gebruikt, maar wij praten liever over inspiratie. Onze winkels, de medewerkers en het assortiment moeten mensen inspireren en het liefst wat hebberig maken,” glimlacht Fabian Paagman. Zo opende Paagman tijdens de economische crisis, tegen de

8

KBM /// MEI 2017

stroom in, een inspiratievolle kinderboekwinkel Villa Paagman, als onderdeel van hun winkel in de Haagse Frederik Hendriklaan. Kinderen en hun ouders worden meegenomen op een avontuurlijke ontdekkingstocht langs de meest uiteenlopende kinderboeken. Een winkel vol belevenissen. Paagman kent de weg naar de particuliere consument, maar het bedrijf is tevens gespecialiseerd in de levering van het brede assortiment aan bedrijfsmatige afnemers. Dagelijks bestellen honderden bedrijven, organisaties en instellingen op eenvoudige wijze facilitaire producten en kantoorartikelen. “We willen onze klanten voortdurend verrassen en optimaal kunnen bedienen, zowel in de winkels als online. Daar hoort onze nieuwe service ‘Vandaag in huis’ ook bij. Tien jaar geleden was een dergelijke dienstverlening misschien niet mogelijk, maar er was destijds ook geen vraag naar. We zien de wereld veranderen. Als Calimero bewijzen wij als relatief kleine speler online mee te kunnen tussen grote aanbieders.”

Familiebedrijf

Grootvader Paagman opende in 1951 een boekhandel, zijn zoon startte in 1977 zelfstandig met de verkoop van kantoorartikelen en voegde later zijn bedrijf en dat van zijn vader samen. Nadine en Fabian loodsen het bedrijf nu die nieuwe tijd in. “Wij voldoen, denk ik, aan de kenmerken van een traditioneel familiebedrijf, waar de eigenaren actief in de business meedraai-


Tekst: Huug Duin

en en waar we ondernemen met eigen geld. We kunnen mede daardoor snel beslissingen nemen. Grote bedrijven werken vaak wat stroperiger is mijn indruk,” aldus Fabian. “Verder zit het niet in ons DNA om af te wachten wat de markt doet. We willen ons sterk profileren en slaan onze vleugels uit. Tien jaar geleden maakten we al de strategische keuze om onze online en offline dienstverlening volledig gelijk te trekken. Door innovaties van het online winkelen ook op de fysieke winkelvloer toe te passen, stellen we deze beschikbaar aan al onze klanten. ‘Vandaag In huis’ geldt dus niet alleen voor online bestellingen, maar ook voor aankopen en bestellingen in onze winkels.”

Ambitie

Op dit moment levert Paagman alle 75.000 artikelen uit eigen voorraad. “We hebben de ambitie om uit eindelijk 150.000 artikelen aan onze klanten door heel Nederland te kunnen leveren. Die schaalgrootte is nodig om te kunnen concurreren, maar dat vraagt wél aanpassingen van onze leveranciers. Met het serviceniveau dat wij nu bieden, kom je niet weg met een groothandel die van maandag tot en met vrijdag van negen tot vijf werkt. De retailbranche in zijn algemeenheid krijgt vaak het verwijt dat ze achterloopt en ik denk dat er een sleutelrol ligt bij de groothandel en leveranciers. Ik ben van mening dat de lokale kantoorvakhandelaar niet bang moet zijn voor een grote speler

als Staples, maar juist Albert Heijn is onze concurrent. Hun bezorgservice brengt de boodschappen op kantoor en kan eenvoudig ook papier en cartridges meeleveren. "Het zou voor onze branche daarom erg goed zijn als er meer bedrijven een dergelijke bezorgservice zouden bieden. Wanneer de vraag uit markt verandert, moet dat de groothandel / leverancier dwingen mee te veranderen”, klinkt de heldere visie van Fabian Paagman.

Fabian en Nadine Paagman

Aanvulling

De nieuwe bezorgservice van Paagman is een aanvulling op de toch al uitgebreide leveringsmogelijkheden van het bedrijf. Bestellingen kunnen kosteloos worden opgehaald in hun winkels en bestellingen voor 23.00 uur geplaatst, worden altijd de volgende dag bezorgd. Alleen op zondag wordt niet geleverd. Bestellingen die op werkdagen voor 13.00 uur zijn geplaatst, worden met de nieuwe service ‘Vandaag in huis’ dezelfde dag nog in heel Nederland bezorgd tussen 15.00 en 22.00 uur (met uitzondering van de Waddeneilanden). Voor de uitvoering van deze service werkt het bedrijf samen met een logistieke dienstverlener die hier per bestelling € 1,95 voor berekent aan de klant. Daarmee is de levering kostendekkend.

Service staat centraal binnen de firma Paagman. Door vele positieve online beoordelingen van haar klanten is Paagman door Beslist.nl aangemerkt als ‘topwinkel’. De snelle bezorging, foutloze levering en prijsstelling worden door de klanten gewaardeerd, maar ook de communicatie over producten en het oplossen van eventuele problemen kan op waardering rekenen.

KBM /// / MEI 2017

9


Event

Quantore Relatiedagen: innovatie en samenwerking De 21e editie van de Quantore Relatiedagen, waar zo’n 70 A-merkleveranciers aan deelnamen, kende met circa 600 bezoekers een grote toeloop. De Quantore Awards gingen dit jaar naar Fellowes, HP, Texas Instruments en e-commerce partner Logic4. Daarnaast deed Arnold Theuws de plannen van Quantore uit de doeken. Ondernemen doe je samen, dat is waar de coöperatie in gelooft. Deze editie van de Quantore Relatiedagen stond dan ook in het teken van dit thema. Innovatie en samenwerking bieden mogelijkheden om ook in een krimpende markt succesvol te zijn, aldus Quantore. De initiatieven die Quantore onderneemt op dat gebied, werden uitgebreid gepresenteerd tijdens de goedbezochte Algemene Ledenvergadering op maandagochtend. Vanuit haar rol als coöperatie ondersteunt Quantore haar leden niet alleen met goede inkoopvoorwaarden en betrouwbare logistiek, maar ook op commercieel gebied. Een hoge waardering van leden, voor de manier waarop de coöperatie haar collectieve taak vervult, toont aan dat de coöperatie naar eigen zeggen met de juiste zaken bezig is. Nu meer dan 100 ondernemers hun pand herkenbaar hebben gemaakt als Quantore verkooppunt, zal er in de loop van het jaar een landelijke campagne geïnitieerd worden. Op dinsdagmiddag was de beurt aan leveranciers van de coöperatie en werden zij meegenomen in de visie van Quantore voor de komende jaren.

10

KBM /// MEI 2017

Ambitieuze plannen

Samen met Arnold Theuws maken we een rondje langs de ambitieuze highlights van de Quantore-business. "Onze missie is om de beste groothandel te zijn voor artikelen die in de kantooromgeving worden gebruikt. Hierbij hebben we de focus gelegd op een aantal strategieën, zoals een optimaal assortiment, groei door ondernemerschap, excellente fijndistributie en marge voor leden en klanten. Maar in een onstuimige markt, waarin we zitten, moeten we continu strategische keuzes maken." Terwijl de markt daalt is Quantore vorig jaar licht gestegen qua omzet van het magazijn. "In het eerste kwartaal van dit jaar zijn we zelfs met 6,5 procent gegroeid. We doen het dus heel goed in een dalende markt." Theuws wil met Quantore profiteren van de kracht van meer dan 500 vestigingen. "We hebben uitgezocht wat de klant het liefst wil: offline of online kopen. Het bleek offline te zijn. Als de klanten al online kopen dan bleek het grote assortiment dé hoofdreden te zijn. Op de tweede plaats komt pas de prijs. Online-partijen als Amazon en Bol.com hebben meerdere DC's van wel 100.000 vierkante meter per DC. Dus wij moeten ook naar een groter assortiment en een uitbreiding van het DC."

Longtail

Daarbij kijkt Theuws vooral naar de longtail. "Wat is nu precies longtail om het assortiment te ontsluiten? Tien blauwe ordners van verschillende merken zijn geen longtail. Bijvoorbeeld verschillende stiften met heel specialistische toepassingen zijn dat wel. We moeten daarom nauwer samenwerken met leveranciers om beter longtail-assortimenten te ontsluiten." Dit moet gerealiseerd worden met Crossdock 2.0, zoals


Tekst: Emiel te Walvaart

Quantore Awards 2017 Theuws het noemt. "Je kunt het longtail-assortiment wel op magazijn leggen, maar daarnaast kun je heel efficiënt met artikelen van andere leveranciers omgaan. Zodat ze slechts korte tijd in ons warehouse liggen en met andere orders mee kunnen." Volgens Theuws gaat het om schaalgrootte. "Schaalgrootte in de logistiek, schaalgrootte in de branding, schaalgrootte om de longtail te ontsluiten. Die schaalgrootte is alleen maar te realiseren door samenwerking." Quantore wil dan ook groeien in een dalende markt. "Naast het ontsluiten van de longtail doen we dit door nieuwe markten te benaderen, zoals België. Ook zullen we samen met de leden actiever worden in de tender-business." Theuws heeft het woord 'excellent' hoog in het vaandel staan. "We willen onze leden met excellente processen helpen om hun klanten beter te bedienen. In het kader hiervan investeren we in een nieuw ERP-systeem, Product Informatie Management-systeem, bestelsysteem en een upgrade van ons warehouse management systeem. Daarnaast is het nodig, om aan onze groei-ambities te voldoen, de warehouse-capaciteit te verdubbelen. We hebben plannen voor een nieuw DC."

Uitstraling

Je kunt wel al deze processen heel goed doen, maar je moet wel uitstralen dat je heel groot bent, stelt Theuws. "Dat is voor de kantoorvakhandelaren van belang, maar ook voor de e-tailers. We willen dan ook de naamsbekendheid van Quantore vergroten. Dit doen we door exposure via diverse media. We willen de eindgebruiker overtuigen om producten of diensten bij onze leden en klanten af te nemen. Zo kan hij bijvoorbeeld zelf bepalen waar hij het pakketje wil afhalen."

Het proces van Quantore-branding verloopt voorspoedig. "Inmiddels doen al 100 leden mee met Quantore uitstraling op hun bedrijfspand. Met 25 leden zijn we bezig om een ontwerp te maken en nog eens 45 leden hebben belangstelling getoond. Als het goed is komen we op zo'n 170 deelnemers." Quantore bedient zowel het offline- als het online-kanaal. "70 procent is online, 30 procent offline. In ons coöperatie-model versterken die elkaar. Elk deelsegment krijgt datgene dat ze nodig heeft om succesvol te zijn. Daarin investeren we dan ook, want de keten is zo sterk als de zwakste schakel. Als de laatste 30 procent niet succesvol is verliezen we heel veel synergie en inkoopkracht. We doen het met ons allen." Hierbij streeft Quantore naar een onderscheidende rol ten opzichte van de concurrentie. "We moeten een USP bedenken die bij eindgebruikers aanslaat. Wat is de belofte die we aan eindgebruikers kunnen geven die een onliner, Action of Hema niet kan realiseren? Je moet relevant zijn voor de klant en dat is ook de enige reden dat je bestaansrecht hebt." Theuws is ten slotte trots op het leden-tevredenheidsonderzoek. "De leden zijn nog nooit zo tevreden geweest. Op inkoop, logistiek, commerciële ondersteuning en communicatie hebben we de beste waardering ooit gekregen. We doen het dus goed, maar moet het beter? Ja. Kan het beter? Ja. We blijven kijken naar wat we nog beter kunnen doen."

Tijdens de netwerkborrel op maandagavond, werden traditiegetrouw de Quantore Awards uitgereikt. De Award voor Leverancier van het jaar ging met recht naar Fellowes. Ook HP nam een award mee naar huis, namelijk voor Beste commerciële prestatie. De Award voor Beste operationele prestatie mocht Texas Instruments in ontvangst nemen. De Quantore Award voor E-commerce partner van het jaar, ging voor de tweede keer op rij naar Logic4.

KBM /// / MEI 2017

11


Ergonomie

Meer focus op ergonomie Vitaliteit en gezondheid op de werkplek zijn nu hot. Ergonomie maakt daarvan een belangrijk onderdeel uit. Hoe springen leveranciers op deze ontwikkelingen in? Lisanne Steenbergen (Oefentherapeut Cesar/Accountmanager Backshop BV), Roelof Langius (CEO In2Brands), John van Hooft (directeur BakkerElkhuizen), en Aran van Wessem (Sales Manager Benelux bij Dataflex) geven antwoord aan de hand van vier stellingen.

12

KBM //// MEI 2017

- Sinds Het Nieuwe Werken de wereld veroverde en de opkomst van zzp'ers is ergonomie een ondergeschoven kindje. Lisanne Steenbergen: "Sinds Het Nieuwe Werken steeds meer wordt toegepast bij bedrijven is ergonomie juist belangrijker geworden, aangezien medewerkers overal moeten kunnen werken en zelf de werkplek op de juiste manier moeten kunnen instellen. Advisering heeft dus een grotere rol gekregen. Het is niet meer een kwestie van eenmalig instellen, maar medewerkers moeten bewust gemaakt worden van de voordelen van

een ergonomische werkplek en deze ook zelf kunnen creĂŤren op elke gewenste werkplek." Roelof Langius: "Helaas is het vaak niet de eerste prioriteit. Vaak komt dit doordat men de voordelen op lange en korte termijn niet kent of dat men financieel hier geen prioriteit aan geeft. Een thuiswerkplek mag tot 1815 euro belastingvrij beschikbaar gesteld worden. Met andere woorden: een gezonde thuiswerkplek is niet alleen slim voor je gezondheid, maar kan ook andere financiĂŤle voordelen opleveren. Als je een werkelijke thuiswerkplek inricht heeft het nog meer voordelen. Je mag bijvoorbeeld een gedeelte van je energiekosten, vierkante meters, telefoonkosten


et cetera aftrekken van de belasting." John van Hooft: "Oneens. Veelal was HNW een facilitair feestje (meer mensen op minder vierkante meter) met ondersteuning van IT (iedereen een laptop). Organisaties zien gelukkig in dat de menselijke kant van werken in een HNW-concept zowel op fysiek als mentaal aspect een veel belangrijkere rol vervult. HR wordt dankzij de intrede van HNW steeds nauwer betrokken bij werkplekconcepten, hierin speelt ergonomie een essentieel onderdeel. HNW biedt dus frisse mogelijkheden om de kantooromgeving opnieuw én ergonomisch in te tekenen." Aran van Wessem: "Deels oneens. Sinds de introductie van HNW zijn bedrijven anders gaan kijken naar werkplekergonomie. Veranderingen in werkvormen zorgen ervoor dat er andere behoeftes worden gecreëerd op de werkvloer en hier spelen fabrikanten, dealers en eindgebruikers op in. De mate waarin hierop wordt ingespeeld is sterk afhankelijk van het soort organisatie. Wij zien wel duidelijk dat zzp’ers minder letten op ergonomie, de wel bekende keukentafel wordt nog te vaak gebruikt als werkplek. "

- Werknemers zijn zich nog te weinig bewust van het belang van een goede ergonomie.

Steenbergen: "Veel medewerkers zijn zich inderdaad nog onvoldoende bewust van het belang van ergonomie. Ze nemen geen tijd om eerst de werkplek goed in te stellen, daarnaast vinden ze het vervelend om regelmatig (micro)pauzes te nemen. Dit omdat ze bang zijn dat collega’s of de werkgever het idee hebben dat ze te weinig werken. Uiteindelijk is het in het voordeel van de werknemer en werkgever als de werkzaamheden zonder lichamelijke problemen uitgevoerd kunnen worden." Langius: "Hier ligt nog een goede taak voor de werkgever en media. Het is ook in het belang van de werkgever dat de werknemer hiervan op de hoogte is en de werknemer niet alleen faciliteert, maar ook attendeert om het optimaal te benutten." Van Hooft: "Eens. Onder medewerkers heerst er nog behoorlijk wat onwetendheid als het gaat over ergonomie. Het belang van een goede werkplek is voor eenieder wel duidelijk. En kreten als 'zitten is het nieuwe roken’ komen via (social) media ook wel ter ore bij medewerkers. Maar preventieve aspecten als het werken met een laptopstandaard of een compact ergonomisch toetsenbord zijn voor medewerkers toch compleet nieuw. Terwijl daarmee verbluffende resultaten zijn te realiseren, zowel op het vlak van werkcomfort als slimmer

werken." Van Wessem: "Eens, werknemers die op dit moment geen klachten ondervinden en/of situaties herkennen waar klachten uit kunnen voortkomen, besteden nauwelijks aandacht aan het correct afstellen en gebruik van een werkplek en ergonomische hulpmiddelen. De oorsprong van het probleem is gebrek aan kennis. Zonder de juiste kennis kan men ook niet beoordelen of hetgeen ze nu doen verantwoord is. Kennisoverdracht is een essentieel onderdeel waar wij als producent de organisaties mee helpen."

- Het bedrijfsleven faciliteert de werknemer nog veel te weinig op ergonomisch gebied. Steenbergen: "Er zijn grote verschillen tussen bedrijven. Bedrijven met speerpunten om het ziekteverzuim te verminderen, zijn juist aan het ontwikkelen op het gebied van ergonomie en zij richten zich ook steeds vaker op preventieve maatregelen. Het grootste gedeelte van de bedrijven gaat pas nadenken over ergonomie als er een medewerker uitvalt met klachten die werkgerelateerd zijn. Vaak wordt op dat moment duidelijk dat de kosten van ziekteverzuim hoger zijn dan een investering in ergonomische producten. "

KBM /// MEI 2017

13


Work Smart - Feel Good

Voor een eigenaardig ergonomische werkplek Een optimale en inspirerende werkomgeving dankzij ergonomische computerwerkplekaccessoires van Dataflex. Bekijk ons hele assortiment op www.dataflex-int.com

www.bakkerelkhuizen.nl

NEWTRAL 2

Link-It

NIEUW

ERGONOMISCHE MUIS

Bio

Pen body made of > 85% biobased plastic

1 pen, 2 verschillende penpunten 16 buitengewone kleuren

“Een betere manier van werken”

Ergonomische RSI Preventie Muis: • • • • •

met afneembare pols- en handpalm ondersteuning; voorkomt polskrommingen; verlaagt de spierspanning; is ook geschikt voor precisiewerk; is wetenschappelijk onderzocht. bekijk video:

De Newtral 2 is verkrijgbaar in de maten Small / Medium en Large, bedraad en draadloos.

www.kangaro-ktc.nl facebook.com/schneiderpen.nl

Probeer nu 15 dagen gratis en ervaar het verschil.

www.backshop.nl

010 - 470 26 11 • info@backshop.nl Vareseweg 43 • 3047 AT Rotterdam Link-It.indd 1

14-03-2017 12:06:02


Ergonomie

Langius: "Dit kan altijd beter. Ook hier ligt voor de leverancier, overheid en verzekeraar nog een mooie uitdaging om dit kenbaar te maken." Van Hooft: "Eens. BakkerElkhuizen is van mening dat er nog veel rek zit in het belang van ergonomie in de zakelijke kantooromgeving. Neem als voorbeeld de toenemende mogelijkheden om vanuit thuis te werken. Veel organisaties nemen (nog) niet hun verantwoordelijkheden om dit in voldoende mate te stimuleren en ergonomisch te faciliteren. Ze verschuilen zich te gemakkelijk achter het feit: ‘op kantoor zijn er voldoende ergonomisch werkplekken beschikbaar’. Terwijl, qua maatschappelijk belang (CO2-uitstoot, file-druk, werk-privé balans, output-gestuurd denken), zowel de werkgever als de werknemer hiervan kunnen profiteren." Van Wessem: "Wij merken dat steeds meer organisaties het belang inzien van het faciliteren van ergonomisch verantwoorde werkplekken. Hierbij is echter ook nazorg van groot belang, dit laat nog vaak te wensen over. Onze industrie moet conceptueler worden, de werkplek als een service en niet als product aanbieden, lees dozen schuiven. Daarbij hoort ook toewijding, advies én nazorg. Hier liggen de komende jaren de grootste kansen voor de markt."

- De leveranciers van ergonomische producten spelen niet goed in op de behoeften van de klant. Steenbergen: "Als leverancier proberen we daar juist goed op in te spelen, door uit te vragen of er klachten zijn en hoe de huidige werksituatie eruit ziet. Het is belangrijk om aan de behoeften van de klant te voldoen, anders zullen de producten niet gebruikt worden en onze adviezen niet opgevolgd. Hierdoor zal er ook eerder een positieve ervaring zijn, waardoor klachten verminderen en de klant zijn werkzaamheden kan uitvoeren." Langius: "Ik wil niet oordelen over een ander, wij spelen in op de huidige en toekomstige behoefte in de markt. Wij trainen de verkopers van onze dealers en inrichters. Dit verrijkt de kennis van de dealer en tevens de werkelijke marge per werkplek enorm." Van Hooft: "Oneens. Vanuit BakkerElkhuizen-perspectief acteren we samen met onze resellers zeer dicht op de wensen en behoeften van onze klanten; zeer frequent gaan we met onze partners mee naar eindklanten en bespreken we hun ervaringen en wensen. Daarnaast ontplooit BakkerElkhuizen diverse initiatieven om eindgebruikers al in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling nieuwe (werkplek)concepten. Hiermee zijn én

blijven we continu relevant voor onze klanten en partners." Van Wessem: "Wij wel. Als Nederlandse producent en ontwikkelaar staan wij dichter bij de markt dan anderen, die afhankelijk zijn van massa geproduceerde en overvloedige common-market producten uit mindere markten. In onze optiek is het samen ontwikkelen van producten met onze stakeholders het bestaansrecht van ons bedrijf. Tevens is marktvraag beantwoorden makkelijker dan marktvraag creëren met unieke productinnovaties. Een aantal van deze innovaties waren ook op vakbeurs Facilitair en Orgatec te zien."

KBM /// / MEI 2017

15


Column

“Help gewoontes te doorbreken” 'Dynamisch werken' is een veelgehoorde kreet uit de mond van kantoorinrichters. Maar waaruit bestaat nu inhoudelijk het advies naar de eindgebruiker wanneer het gaat om het nieuwe werken op kantoor? Naar mijn mening zou een werkplek de werknemer moeten prikkelen regelmatig van houding te veranderen en minder te zitten. Om dat te bereiken, moet het roer om. Aan de kantoorinrichters de taak om nú de routine op de kantoorvloer te helpen doorbreken. Actief zitten

In Scandinavië is 70% van het kantoormeubilair gericht op zittend én staand werken. In ons land is hooguit 5 tot 10% van de bureaus voor dit doeleinde in hoogte verstelbaar. Dat langdurig zitten kan leiden tot allerlei klachten, is inmiddels uit veel onderzoeken gebleken. Het is vreemd dat, ondanks alle aandacht voor het ongezonde zitten, de kantoorinrichter nog zo vaak de traditionele kantoorstoel aanbiedt. Waarschijnlijk komt dat doordat de inkoper in beginsel uit routine om deze bureaustoel vraagt. Een traditionele bureaustoel met rugleuning biedt voornamelijk ondersteuning en is in die zin allesbehalve actief. Ik ben van mening dat juist de inrichtingsadviseurs hem erop moeten wijzen dat achterover hangen minder actief maakt en geen motivatie biedt om van houding te veranderen. Met andere woorden: 'we zitten wel best zo'. Zitten in een open zithoek, zonder rugleuning en gecombineerd met een zit/statafel, bevordert de dynamiek. Vanuit de hogere zitpositie is het per slot van rekening makkelijker opstaan dan vanuit de traditionele bureaustoel.

Effecten

In een flexibele werkomgeving met overwegend zit/statafels past een actieve zitoplossing eenvoudigweg beter dan een traditionele stoel. Zitten in een open zithoek zonder

16

KBM /// MEI 2017

rugleuning maakt actief en zet aan om regelmatig van houding te veranderen. Daardoor wordt de dynamiek van de geboden werkplek optimaal benut en houd je de medewerkers gezond en fit. Actief zitten en regelmatig staan heeft een aantoonbaar preventieve werking op gezondheidsklachten. Het zorgt onder meer voor een betere ademhaling, spijsvertering en is goed voor de bloedsomloop en gewrichten. Gezondere en vitalere medewerkers en minder ziekteverzuim zijn het directe gevolg.

Aan u de taak

De kantoorinrichters zouden inkopers en directies vooral ook moeten wijzen op de positieve gevolgen van de actieve werkhouding. Door deze positieve effecten zou een prijsverschil tussen de traditionele werkplek en zit/stameubilair geen rol mogen spelen, maar het is ook zeker niet per definitie zo dat een dynamische werkplek duurder is. Wij leveren bijvoorbeeld al een elektrisch verstelbare zit/statafel vanaf €499,-, waarop bovendien nog een aanzienlijke marge te halen is voor de dealer. Adviseurs en verkopers: aan u de taak de inkopers en eindgebruikers het maximale effect uit een nieuw flexibel ingericht kantoor te laten halen. De focus van uw advies moet mijns inziens niet langer op de traditionele bureaustoel liggen, maar op alle gezonde effecten van een dynamische werkomgeving en actieve werkhouding. Breek met de bestaande, ouderwetse kantoortradities en wees vernieuwend!

Robert Cozijnsen: Robert@dynamicergonomics.nl Robert Cozijnsen is directeur/eigenaar van Dynamic Ergonomics, distributeur van innovatieve ergonomische producten.


Aanbesteding

Aanbesteding voor 100.000 werkplekken

Overheid maakt werk van curculaire kantoorinrichting Het komt niet elke dag voor dat de overheid een aanbesteding uitschrijft die de hele kantoorbranche even de adem ontneemt. Op 31 maart was dat wel het geval met de aankondiging van een opdracht op Tenderned vanuit Rijkswaterstaat voor het leveren van circulair kantoormeubilair voor circa 100.000 werkplekken. Het betreft mogelijk de grootste opdracht in de kantoorbranche ooit, met een reikwijdte van tien jaar en een achterliggende omzet van vele tientallen miljoenen euro's. Maar de eisen én de ambities vanuit de overheid liggen hoog. Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Rijkswaterstaat wil al in 2030 circulair werken. Dit betekent dat ze bij het ontwerp en bouw van een snelweg, tunnel of sluis gebruikmaken van duurzaam geproduceerde materialen, zoals recyclebaar asfalt of materialen die kunnen worden hergebruikt. En deze aanbesteding werkt hier ook naar toe.

Ambitieus

Rijkswaterstaat is met deze aanbesteding op zoek naar een partner voor mogelijk tien jaar. Sabien van der Leij, categoriemanager Kantoorinrichting bij Rijkswaterstaat: 'Nog niet eerder is er in Nederland zo’n grote circulaire aanbesteding op de markt gezet. Ook voor marktpartijen vraagt dit een andere manier van denken.' Van der Leij is sinds 2013 betrokken bij de categorie Kantoormeubilair. ‘In het verleden was de aanschaf lineair: aanschaffen en pas daarna vervangen. We gaan nu naar circulair. Eerst kijken of we kunnen herstellen en dan pas vervangen. Plus het optimaliseren via preventief onderhoud en dan eerst repareren als iets stuk of versleten is. Denk aan een armleuning of stoffering van een stoel. Maar je kunt ook overbodig meubilair elders inzetten. Of zelfs ombouwen, bijvoorbeeld door van overbodige kasten loungebanken te maken.

Volgens Van der Leij is het de grootste aanbesteding van Nederland. ‘Het contract omvat bijna de hele Rijksoverheid en gaat al snel om 20 miljoen euro per jaar, dus 200 miljoen in tien jaar.

Besparing

Het is niet te doen om alles in zo’n nieuwe opzet vast te leggen. ‘We kunnen alles wel voorschrijven, maar we moeten kijken hoe de markt het invult. Samen gaan we het pad ontdekken.’ Prijs speelt in de weging voor deze aanbesteding maar een factor 20 mee, tegen 80 kwaliteit. Van der Leij: ‘Met deze circulaire inkoop kan Rijkswaterstaat naar schatting enkele miljoenen per jaar besparen, vergeleken met de aanschaf van nieuw meubilair. De geschatte besparing voor het hele Rijk kan een veelvoud hiervan bedragen.’ Rijkswaterstaat verwacht dat dit contract de marktpartijen zal stimuleren om hun werkwijze te veranderen. Het contract bestaat voor een groot deel uit diensten in plaats van producten. De focus komt meer te liggen op het repareren en opknappen van kantoormeubilair.

Start aanbesteding: vrijdag 31 maart 2017 Geplande gunningsdatum: 24 juli 2017 Ingangsdatum eerste circulaire contracten: 1 september 2017 100.000 werkplekken bij de hele Rijksoverheid Ambitie: in 2050 de hele Nederlandse economie circulair (afval wordt grondstof) Aan de aanbesteding ligt een onderzoeksrapport ten grondslag van het externe bureau Turntoo. Dit is beschikbaar op www.kantoornet.nl onder whitepapers.

KBM /// / MEI 2017

17


Coverstory

“Stop je webshop in je broekzak� De vakhandel is volop in beweging. Door die sterke dynamiek te combineren met Propellor ontstaan er ook kansen. De nieuwste innovaties van het platform presenteren zij in de vorm van een mobiele backoffice-applicatie en de vooruitstrevende Autopilot e-marketingmodule.

18

KBM /// MEI 2017


“Met de Propellor mobiele applicatie krijgt de gebruiker op ieder moment en overal een actueel overzicht van de bedrijfsprocessen,” zegt Ralph Nijs, Sales Director bij Propellor. “Wanneer je onderweg bent en snel inzicht wil krijgen in wat voor die ene klant belangrijk is, komt een mobiele applicatie goed van pas.” De real-time connectie zorgt voor live informatie, die altijd en overal toegankelijk is. “Wij zien bij zowel vakhandels als eindgebruikers nog steeds een sterke toename in mobiel gebruik. Onze app ligt dan ook in de lijn der verwachting van de ontwikkelingen binnen de branche.”

Propellor Mobile

Dankzij de intuïtieve interface is de app gebruiksvriendelijk en zitten alle core elementen van de backoffice in één overzichtelijke applicatie. In het dashboard wordt een samenvatting van de dagelijkse handel weergegeven. Daarop wordt alle activiteit binnen de webshop op één scherm getoond. Daarnaast kan met de app gemakkelijk een nieuwe order aangemaakt, gewijzigd of gevalideerd worden. Ook geeft het real-time inzicht in alle product- en klantgegevens. “Als ondernemer binnen de zakelijke markt ben je altijd onderweg. Tussen het haasten door wil je efficiënt en ad-hoc in kunnen spelen op het gedrag van de klant. Onze nieuwe applicatie biedt hierin direct uitkomst: met live data uit de webshop kun je op het juiste moment de juiste actie plaatsen. Door het analyseren van bijvoorbeeld de aankoopgegevens, krijg je inzicht in de voorkeur van de klant en kun je op basis van die kennis gemakkelijk een aanbieding doen. Met de app, die je gratis bij ons platform krijgt, win je dus veel tijd én het vertrouwen van de klant.”

Autopilot e-marketing

“De automatische e-marketingmodule van Propellor streeft naar activering van klanten en is gebaseerd op en gevormd door kwalitatieve data die verzameld worden door slimme algoritmes. Iedere klant die in aanraking komt met de webshop maakt Propellor – en dus u als ondernemer - slimmer.“ Nijs illustreert dit met een voorbeeld. “Vergelijk het met een fysieke winkel: daar komt een medewerker dankzij slimme vragen meer te weten over de klant en kan de juiste informatie overdragen, zodat de klant de juiste aankoopbeslissing kan nemen. De e-marketingmodule van Propellor analyseert deze big data en past vervolgens automatisch ouderwets koopmanschap toe in de vorm van een subtiel advies. Onderzoek toont aan dat partijen die gebruik maken van automatische marketing significante conversieverhogingen terugzien. Ook blijkt dat klanten bereid zijn persoonlijke data te delen met als doel het ontvangen van gepersonaliseerde aanbiedingen. Dit kan leiden tot meer verkeer en meer omzet, dankzij intelligent afgestemde aanbevelingen.” De app is gratis te downloaden voor iOS en Android apparaten.

Persoonlijke reclame

Uit recent onderzoek van IAB Nederland, brancheorganisatie voor marketinginnovatie en digitaal adverteren, blijkt dat internetreclame het afgelopen jaar wederom explosief gegroeid is. De voorspelling voor dit jaar is zelfs dat adverteerders meer uitgeven aan reclame op internet dan bij alle andere mediatypen bij elkaar opgeteld. “In dat advertentiegeweld moet je zien te overleven”, zegt Nijs. “Dat doe je door gerichte, individuele marketing toe te passen en op basis van data op maat gesneden aanbiedingen te tonen. Die trend is niet alleen terug te zien in de e-commerce branche, maar bijvoorbeeld ook televisiegrootmacht RTL verwacht veel van persoonlijke reclame. Zo worden er in Duitsland al pilots gedraaid met gepersonaliseerde televisiereclames waarbij ieder huishouden een commercial te zien krijgt op basis van onderscheidende variabelen. Hieruit blijkt eveneens: wie slim beweegt in het digitale speelveld onderscheidt zich van de concurrentie.”

KBM /// / MEI 2017

19


E-commerce

Volop groeimogelijkheden met e-commerce Sinds we met z'n allen massaal aan het internetten en e-mailen zijn geslagen, zijn de grenzen tussen werk en privĂŠ al snel gaan vervagen. Zeker door de explosieve groei van online bestellen, hetgeen steeds vaker ook met mobiele apparaten gebeurt. Onveranderd is en blijft dat je online en offline een zelfde beleving wilt ervaren bij het bedrijf waar je als klant zakelijk of privĂŠ je spullen koopt. Omnichannel mag dan een kreet zijn die je al een tijd heel veel hoort, een trend is het volgens Jorgos Thravalos, Business Developer bij Logic4, eigenlijk niet meer te noemen. "De combinatie van online- en offlineverkoop is iets wat nooit meer gaat verdwijnen. Als kantoorvakhandel moet je ervoor zorgen dat je in de winkel ĂŠn in de webshop dezelfde ervaring biedt aan

20

KBM /// MEI 2017

klanten. Daarvoor moeten beide kanalen 'aan de achterkant' een centraal uitgangspunt hebben." Sterk in opkomst is volgens Thravalos 'Human to Human (H2H) als manier van klanten benaderen. "Traditioneel gezien was er een duidelijke scheiding tussen B2B en B2C, maar we zien dat die grens steeds verder vervaagt. Zeker in de kantoorvakhandel, bij uitstek de branche die op het ene moment een enkele agenda verkoopt aan iemand aan de balie en het volgende moment een akkoord krijgt op een offerte voor de complete kantoorinrichting van een bedrijf. Beide klanten moet je op dezelfde persoonlijke manier van service kunnen voorzien, want de ondernemer van overdag is de consument van 's avonds", aldus Thravalos. Bij Logic4 ziet men e-commerce in de kantoorbranche niet alleen groeien maar ook dat er nog veel winst te behalen is.


Tekst: Laurens van Aggelen

Thravalos:"We zien helaas nog regelmatig dat de webshop een onder geschoven kindje is. Ooit gemaakt en ingericht om er vervolgens verder niks meer aan te doen. Zo'n webshop draait dan om een zwaar verouderd platform, is niet eens responsive en iedere aanpassing kost veel handmatig werk omdat het niet gekoppeld is met de backoffice. Gelukkig weten steeds meer kantoorvakhandels de weg naar Logic4 te vinden en mogen wij ze hiermee helpen." De kracht van de kantoorvakhandel ligt volgens Thravalos vaak in de langdurige relatie met hun klant, nét dat stapje extra zetten en goede service bieden. "Dat kan online net zo goed!"

Koppeling

Bij Logic4 ziet men het hebben van een goede koppeling met leveranciers zoals Quantore, Despec en Adveo als iets heel essentieels. "Zo is bijvoorbeeld alle artikelinformatie, inclusief afbeeldingen, prijzen en specificaties, volledig geïntegreerd beschikbaar in onze software. Een inkooporder plaatsen gaat met een druk op de knop en de voorraden worden automatisch en realtime bijgewerkt. Als softwareleverancier steken we veel tijd in het onderhouden en uitbreiden van deze partnerships. Dat heeft ons al twee jaar op rij de Quantore award voor E-Commerce Partner van het Jaar opgeleverd. Daar mogen we best trots op zijn." Bij Logic4 is men verder bezig om een nieuwe barcodescannerfunctionaliteit te ontwikkelen. Daarmee kunnen in het magazijn heel snel orders gepickt worden en is alles direct verwerkt in de backoffice. Dit stukje software is - net als alle andere functies - compleet geïntegreerd in de bedrijfssoftware. Ook ontwikkelingen zoals nieuwe betaalmethodes blijft Logic4 continu doorvoeren. Denk aan het betalen via een iDEAL QR code in de webshop (https://www.logic4.nl/nieuws/betalen-ideal-qr-code-webshop/). "Met deze innovatie waren we de eerste in Nederland die het daadwerkelijk live uitgerold heeft. Op deze manier blijven we steeds vooroplopen - en geven we onze klanten de mogelijkheid om dat ook te doen."

Verkorting aankoopproces

Waar particuliere klanten een webshop bezoeken omdat ze iets wíllen kopen, zal de zakelijke klant dat doen omdat ze iets moéten kopen. "Met die opvatting in het achterhoofd worden trends in de inrichting van e-commerce platforms, gevoed door de strategieën van groothandels, gestaag zichtbaar", zegt Jeroen van der Geest, Managing Director bij Propellor. Voor de zakelijke klanten geldt: hoe korter het aankoopproces, hoe meer tijd voor eigen business. Zij zijn tijdens het bestellen van producten doorgaans afhankelijk van snelle bestel- en leveringsprocedures. Om het aankoopproces intelligenter te maken, worden functionaliteiten als budget- en autorisatieprocedures, offerte-trajecten en directe koppelingen met het ERP van de

klant steeds belangrijker. Een zakelijke webwinkel kan nu echt winnen op het gebied van voorkeur van de klant en meerwaarde bieden door het proces efficiënt in te richten. Het vergemakkelijken van het aankooptraject zorgt voor vertrouwen en dus meer conversie. Dit kan je doen door persoonlijke homepages, individueel aanbod en klantspecifieke prijzen en kortingen toe te voegen. De uitdaging is om het complexe besteltraject in zoverre te vereenvoudigen en te personaliseren, dat de klant bij jou wil kopen. Dat kan door bijvoorbeeld voor terugkerende klanten een custom portal in te richten", gaat Van der Geest verder. Bij Propellor is men op dit moment bezig met het upgraden van de Autopilot e-marketingmodule. "Waar eerder op productniveau aanbiedingen werden gedaan, werken we nu naar profielniveau toe. Door middel van intelligent geautomatiseerde analyses wordt een bepaalde groep gesegmenteerd, op basis van big data. Ook zal de nieuwe Autopilot e-marketingmodule een discrepantie in de afname van omzet detecteren waarna de klant actief benaderd wordt. Naast de continue ontwikkeling van ons e-commerce platform introduceren we tevens onze nieuwe mobiele backoffice-applicatie. Onderweg of thuis op de bank in een handomdraai real-time overzicht over de business, de klanten en hun profielen, waarbij orders middels de app gevalideerd kunnen worden."

Klantbeleving

Het jaar 2017 zal volgens een woordvoerder van Quantore in het teken van klantbeleving staan, ook als het gaat om e-commerce. "De grote trends gaan dan ook over het verder verbeteren van de klantervaring, een hogere personalisatie en snellere en flexibeler leveringstijden." Volgens Quantore dient een webwinkel een verlengstuk te zijn van de fysieke winkel. Quantore ziet een groeiend aantal webshops investeren in klantvriendelijkheid. "Het is belangrijk dat de customer journey zonder obstakels verloopt, wil je geen klanten kwijtraken. Daarbij is het goed om te onthouden dat klanten meerdere gebruikersrollen kunnen invullen. Zo bestelt een secretaresse van een advocatenkantoor vanavond een nieuw zomerjurkje,

Tip van Quantore De tip van Quantore is om gebruikersgemak in alle elementen van de webshop door te voeren. Zo biedt u de bezoeker een klantenreis die van het begin tot eind soepel verloopt. Alles wat frictie veroorzaakt, kan een conversiekiller zijn. Om meer inzicht te krijgen in eventuele fricties, kunt u zelf actief naar feedback vragen. "Vraag vrienden of bestaande klanten eens om een frisse blik te werpen op uw webshop en laat ze rondklikken. Onthoud: alle input die u krijgt over uw website en webshop, is winst!"

KBM /// / MEI 2017

21


E-commerce

terwijl ze morgenvroeg kantoorartikelen bestelt voor het bedrijf. Een goede webshop houdt daar rekening mee. Door websites van grote aanbieders (Coolblue, Bol.com) heeft de bezoeker online een hoge verwachting. Wanneer de vakhandel erin slaagt het bestelproces soepel te laten verlopen, blijft hij in het hoofd van de bezoeker." Het besef dat een webwinkel in feite een verlengstuk van de fysieke winkel is, ziet men bij Quantore zich steeds meer aftekenen. "Waar de traditionele vakhandel nog wel eens de kop in het zand wilde steken, merken we dat digitale ontwikkelingen steeds serieuzer worden genomen. De vakhandel moet zijn lokale kracht combineren met de mogelijkheden die een webshop en het internet bieden. Denk daarbij onder andere aan een eigen bezorgdienst." Op dit moment zet Quantore met een externe partij ook virtuele tours op voor aangesloten ondernemers. Eindgebruikers kunnen dan via het Google Bedrijfsprofiel bij de vakhandel binnenkijken. Zij zien dan een overzicht van aanbiedingen, kunnen productvideo’s bekijken en komen meer te weten over de producten die de fysieke winkel verkoopt.

E-relatie

"Niet alleen consumenten hebben de e-commerce weg ontdekt, ook bedrijfsmatig is er veel interesse voor een e-relatie met de zelfstandige ondernemer. Zeker in Nederland wordt er steeds meer online gekocht", vertelt Erwin Snoeker, Country Director Nederland bij Adveo. "Online gaat hand in hand met een fysieke winkel of vakhandel. Daarnaast zien we meerdere

22

KBM /// MEI 2017

typen dealers: de echte e-commerce partijen, die alleen e-commerce doen; de gemixte partijen (vakhandel met e-commerce shop) en de mensen die niets van e-commerce moeten hebben en die zien het volgens ons fout." Volgens Snoeker is de laatste trend vooral het beter inspelen op wat de consument dan wel de eindgebruiker verwacht. Oftewel samen met de vakhandel de inzichten in de eindgebruiker verhogen. De vakhandel ziet internet volgens Snoeker als een bedreiging. "Toch zal de vakhandel zijn functie behouden. Daar zijn wij bij Adveo van overtuigd. Toegevoegde waarde is ontzettend belangrijk. Adveo is dan ook al lang niet meer een dozenschuiver die alleen producten van A naar B schuift. Wij hebben logistieke oplossingen, top kwaliteit productdata en een uitmuntende e-commerce shop jaren geleden al hoog in de strategie gezet – en dat levert nu een enorme voorsprong op in de markt." Van alle 20.000 artikelen die Adveo op voorraad heeft en die binnen 24 uur geleverd kunnen worden, hebben zij volgens Snoeker de beste verrijkte data die denkbaar is. "Er wordt dagelijks geïnvesteerd in het nog verder verbeteren van onze toegevoegde waarde, vorig jaar investeerden we in de volautomatische afwikkeling van zes verpakkingsformaten voor ruim € 600.000."

Verbreding en verdieping

Adveo ontwikkelde in 2016 een eigen e-commerce oplossing: AdveoPartner. De vraag daarnaar is groot. "Veel dealers vroegen ons: AdveoNet (ons bestelplatform) is zo mooi; kunnen wij dat niet krijgen met onze gegevens erop voor de eindge-


bruiker? Met een team hebben we toen AdveoPartner bedacht en gebouwd. Uiteraard blijven onze data ook inzetbaar voor andere platforms, als onze partner daarvoor kiest. Een tweede ontwikkeling is dat we nadrukkelijk kijken naar verbreding en verdieping van het assortiment. E-commerce houdt niet op bij 18.000 artikelen, toch?"

'Traditioneel gezien was er een duidelijke scheiding tussen B2B en B2C, maar we zien dat die grens steeds verder vervaagt.'

Bestellen met behulp van smartphone Bestellen met behulp van een smartphone lijkt ook steeds meer in zwang te raken. Jorgos Thravalos, Business Developer bij Logic4 daarover: "Responsive en adaptive zijn de standaard. Als je vandaag de dag nog geen webshop hebt die goed werkt op mobiele apparaten, dan loop je gegarandeerd klanten mis. Mensen gaan namelijk niet speciaal naar een computer toe om jouw webshop te bekijken. Nee, als jouw webshop er niet goed uitziet op hun telefoon, dan verlaten ze je webshop en gaan naar een ander die het wel voor elkaar heeft. Je hebt maar een ogenblik de tijd om interesse te wekken bij je bezoeker." Dat betekent dus dat online shoppen via een mobiele telefoon net zo makkelijk zou moeten zijn als met een computer, laptop, tablet of zelfs winkelzuil. "Webshops die draaien op de moderne Logic4 software (in de kantoorvakhandel ook nog wel bekend als Nina of Next) zijn volledig responsive en adaptive. Het maakt dus niet uit via welk apparaat een klant de webshop bezoekt, het hele bestelproces werkt altijd soepel en snel. Met onze e-commerce en bedrijfssoftware kunnen kantoorvakhandels hun klanten blij maken. Ons motto is niet voor niets 'commerce with a smile'!"

Explosieve groei

“Mobiele e-commerce groeit al jaren explosief en bereikt nu de volwassen fase. Waar tablets en smartphones eerder niet in staat waren service en efficiëntie te leveren, zijn responsive ontwerpen voor deze mobiele apparaten nu niet meer weg te denken", zegt Jeroen van der Geest, Managing Director bij Propellor. "Ondernemers zijn vaak onderweg en moeten dus wel shoppen op een dergelijk apparaat. Door het mobiele kanaal toe te voegen in de vorm van responsive design, creëer je een extra touch-point in de digitale reis van de klant. In het aankoopproces moet je vanaf het vergaren van informatie tot de aankoop zichtbaar willen zijn. Op ieder apparaat, op ieder moment. Dit is in de consumentenmarkt al jaren een trend en is nu ook bij zakelijke e-commerce

volop in ontwikkeling. De verwachting is zelfs dat volgend jaar driekwart van al het verkeer via mobiele apparaten gaat. E-commerce platforms die op deze trend inspelen, mogen meer omzet verwachten dan spelers die zich niet mengen in de optimalisatie van de customer journey. Met onze backoffice-applicatie spelen wij eveneens in op deze smartphoneontwikkelingen." Bij Propellor ziet men de grenzen tussen zakelijk en privé-gebruik van online aankopen steeds meer vervagen. Van der Geest: "Ondernemers nemen ervaringen, in hun zoektocht naar bijvoorbeeld een spijkerbroek, tijdens werktijd mee. Ze zijn inmiddels gewend geraakt aan de intuïtieve navigatie, omnichannel webdesign en merkbeleving van B2C webwinkels en verwachten dezelfde ervaring bij webwinkels van leveranciers. Bezoekers willen zo snel mogelijk afrekenen en zijn op zoek naar rijke productinformatie, veel filtermogelijkheden, prijzen en kortingen. Daarnaast moet een doortastende zoekmachine zorgen voor zoveel mogelijk begeleiding en efficiëntie binnen de shop."

Mobiel vriendelijk

Tijdens de recente Quantore Relatiedagen werd er veel aandacht aan e-commerce besteed. Met behulp van een Quick Scan konden ondernemers hun webshop op verschillende punten laten checken. Quantore: "Een mobielvriendelijke webshop stond bovenaan op onze checklist. We zien dat tegenwoordig ruim 50 procent van het webverkeer via een mobile device plaatsvindt. Dit percentage toont nogmaals het belang aan van een goede website. Een deel van de ondernemers in de branche gelooft (nog) niet dat de consument direct bestelt via een smartphone. Daarbij vergeten ze dat het gebruik van een smartphone ook een cruciale rol speelt in de oriëntatiefase. Eén van onze leden vertelde tijdens de Relatiedagen dat klanten soms met de telefoon in de hand zijn winkel binnenlopen. Wanneer zijn website niet voldoende afgestemd zou zijn op mobiele gebruikers, was hij deze klant mogelijk al kwijt geweest. Nu staat hij in de winkel."

KBM /// / MEI 2017

23Office Duurzaam

MyParcel & PostNL zitten op hun eigen afval MyParcel, onderdeel van PostNL, is de eerste in Europa die op zijn eigen afval zit. In het nieuwe hoofdkantoor zijn 80 werkplekken gemaakt van 1700 kilo ge-upcyclede oude postpakketten. “Het moest anders, het moest innovatief en de mensen vinden het fantastisch om hier te werken,” aldus Niels Vlietman, directeur van MyParcel. Bureaus gemaakt van oude postpakketten Door de groei van MyParcel en het samengaan met PostNL was een spraakmakende omgeving nodig die recht doet aan de eigen identiteit en cultuur. Daarom heeft MyParcel gekozen voor TRIBOO. MyParcel verzamelde 1700 kg oude postpakketten vanuit de eigen afvalstromen. TRIBOO upcyclede het ‘waardeloze’ afval en transformeerde deze in bureaus, tafels en kasten.

De blikvanger is het gepersonaliseerde MyParcel-bureau. Dit bureau is volledig gemaakt van de oude postpakketten en deze zie je ook terug in het design.

Grondstoffen niet weggegooid

De unieke werkplekken bevatten naar eigen zeggen geen chemicaliën, gifstoffen of petroleum. Het is veel gezonder om aan te werken dan melamine spaanplaat. Er zijn ook geen ruwe grondstoffen gebruikt. In plaats daarvan bestaat de inrichting uit ge-upcycled afval wat makkelijk opnieuw gebruikt kan worden. TRIBOO gebruikt hiervoor innovatieve technieken zoals Robotic 3D Printing, speciale persen en biochemie. Nadat de afgesproken levensduur is bereikt kunnen de grondstoffen, die ooit ‘waardeloos’ afval waren, een volgend leven krijgen. Een bureau wordt weer een wand, tafel of stoel. TRIBOO neemt alles terug en gebruikt de grondstoffen keer op keer.

Koopkracht als middel voor verandering

MyParcel maakt de circulaire economie realiteit door niet te kiezen voor nieuw, maar voor het circulaire concept van TRIBOO. Omdat zij als organisatie vandaag iets anders kopen, veranderen ze onze omgeving van morgen. ‘MyParcel is een grensverleggend bedrijf. We hebben een bestaande markt veranderd met een innovatief concept. Ons nieuwe kantoor moet bij die mindset passen.” Aldus Niels Vlietman, directeur van MyParcel. “De visie van TRIBOO past perfect bij ons, omdat zij ook grenzen verleggen met een innovatief concept. En het is nog duurzaam ook. Dankzij de perfecte samenwerking hebben we 1000 vierkante meter gevuld met op maat gemaakte bureaus van ons eigen afval. Dit heeft een positieve impact gehad op de sfeer; mensen vinden het fantastisch om hier te werken.”

KBM /// MEI 2017

25


De werkplek

8 tips voor ideale werkomstandigheden op kantoor Mensen die incidenteel thuiswerken ervaren meer werkdruk, werken vaker over en hebben vaker een verstoorde privéwerkbalans, blijkt uit recente cijfers van CBS en TNO. Dit komt vooral doordat zij hun werk op kantoor niet af krijgen. Acht tips om betere werkomstandigheden te creëren.

Nederlanders brengen het grootste deel van hun werktijd nog steeds door op kantoor - 64 procent van de medewerkers is er altijd, volgens het CBS en TNO. Als mensen al thuiswerken, is dat in tweederde van de gevallen incidenteel, bijvoorbeeld door stress en concentratieproblemen op kantoor. Slechts een tiende van de Nederlandse werkenden is dan ook écht tevreden met zijn werkplek, laat het Global Workplace Report van Ipsos en Steelcase Group zien. Coalesse, leveran-

26

KBM //// MEI 2017

cier van meubels voor de moderne werkplek, geeft tips zodat werkgevers betere werkomstandigheden op kantoor kunnen creëren. Zodat mensen hun werk wél af krijgen en niet noodgedwongen thuis nog aan de slag moeten. Dat is niet alleen goed voor het humeur en de gezondheid van hun medewerkers, maar ook voor de organisatie zelf. Hoe gezonder de werknemer, hoe lager het ziekteverzuim ligt en hoe hoger de betrokkenheid en de productiviteit.


1

Geef medewerkers keuze en controle waar en hoe ze werken

Medewerkers die het meeste controle en keuze hebben over waar en hoe ze werken - afhankelijk van bijvoorbeeld hun taak of gemoedstoestand - zijn het meest betrokken. Toch heeft de helft van de Nederlandse kenniswerkers op hun huidige kantoor niet de vrijheid om te kiezen waar ze willen werken.

3

Investeer in de nieuwste technologieën

5

Maak informeel en sociaal contact makkelijk

Het gebruik van vaste technologie ligt in Nederlandse organisaties nog twee keer zo hoog als het gebruik van mobiele apparatuur. 70 procent van de werkenden maakt gebruik van een vaste telefoonlijn en 74 procent van desktopcomputers. En dat terwijl medewerkers met tablets, smartphones, laptops en videoconferencing-opties het meest blij en betrokken zijn (zie ook punt 1).

2

Creëer speciale concentratieruimtes voor rust en focus

Een voorbeeld van een werkplek die past bij een bepaalde taak of gemoedstoestand, is een ruimte waar mensen zich kunnen concentreren. Werkstress is een van de grootste arbeidsrisico’s van de 21e eeuw en dat wordt voor een groot deel veroorzaak door afleiding en open werkplekken met veel omgevingslawaai. Flexibele concentratieruimtes lossen dit probleem voor een groot deel op.

4

Stimuleer samenwerking en creatie

Als mensen bij elkaar zijn - letterlijk in dezelfde ruimte of virtueel dankzij slimme technologieën - ontstaan de beste ideeën en stijgt de betrokkenheid. Met elkaar én met de organisatie. Dit is niet op ieder moment van de dag noodzakelijk (zie punt 2), maar de mogelijkheden moeten wel optimaal zijn.

Alleen zakelijk contact met collega’s maakt medewerkers niet blij - juist de informele momenten geven een boost aan de tevredenheid. Een werkgever kan dat stimuleren door het inrichten van een echte koffietent, een loungeruimte of zelfs een bar.

6

Bied toegang tot buitenlucht en zonlicht

Pauzes nemen is cruciaal en de rol van buitenlucht en echt daglicht mag niet onderschat worden. Het biedt medewerkers de kans om hun gedachten de vrije loop te laten en echt tot rust te komen. Ze keren daarna frisser en vrolijker terug naar hun werkzaamheden. Door als werkgever zelf deze outdoor spaces te creëren - met de nodige ontspanningsmogelijkheden - wordt de drempel om naar buiten te gaan een stuk lager.

8

7

Zorg voor ergonomisch en emotioneel comfort

Ergonomisch ontworpen meubilair - bureaustoelen, tafels, banken - is een basisvoorwaarde voor organisaties, die direct van invloed is op het welzijn van medewerkers en daarmee op hun productiviteit. Hetzelfde geldt voor ruimtes die aanvoelen zoals ‘thuis’. Medewerkers die positief scoren op welzijn, zijn blijer, productiever en minder vaak ziek.

Maak van de kantooromgeving een verlengstuk van de organisatiecultuur

Als laatste kan een goed ingerichte werkplek dienen als weerspiegeling van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur - ook dat beïnvloedt de betrokkenheid en daarmee ook de tevredenheid van de medewerkers.

KBM /// MEI 2017

27


Marketing

Leveranciers documentsystemen verleggen strategie

Marketing anno 2017 In de wereld van de automatisering en de kantoorefficiency wordt er minder geadverteerd, minder gemaild en minder gesponsord dan voorheen. Hoe komen de leveranciers dan tegenwoordig aan nieuwe (potentiële) klanten? Er wordt niet alleen minder geadverteerd, gemaild en gesponsord, er zijn ook minder vakbeurzen. Roadshows, hotelshows en aanverwante evenementen waren eens heel populair, maar komen nu nog weinig voor. Hetzelfde geldt voor sponsored magazines. Kortom, belangrijke platforms voor marketing en marketingcommunicatie van fabrikanten, importeurs en distributeurs van kantoormachines zijn in de afgelopen jaren deels van het toneel verdwenen. Dan rijst natuurlijk de vraag: Hoe komen deze aanbieders dan nu aan hun leads en klanten? KBM inventariseerde de stand van zaken en sprak met professionals van Canon, OKI en Ricoh. Daarbij ligt het accent op de zakelijke markten van deze leveranciers. Ook de positie van de resellers komt aan bod.

28

KBM /// MEI 2017

Transitie

De drie geïnterviewde communicatieprofessionals benadrukken dat de traditionele marketingtechnieken zeker niet volledig hebben afgedaan. Ja, er wordt nog steeds geld uitgetrokken voor sponsoring van sportieve en culturele activiteiten. Het gaat hier om ‘branding’, ofwel het bevorderen van naamsbekendheid en reputatie. Voor diezelfde branding worden er ook nog wel advertenties geplaatst. Soms wordt er nog geadverteerd voor een tijdelijke verkoopactie, maar advertenties om (nieuwe) producten te presenteren komen nog nauwelijks voor. Daarvoor in de plaats zijn technieken gekomen zoals het exploiteren van databases, ‘content marketing’ en het volgen van de ‘bewegingen’ van bezoekers van websites en social media. Ook kunnen adressen en leads eenvoudigweg worden gekocht.

Business Intelligence

De meeste grotere leveranciers hebben in de loop van de tijd databases samengesteld met relevante gegevens van hun klanten en vaak ook van potentiële klanten. OKI is groot voorstander van het aanleggen en bewerken van databases. Tim Leenders, marketing manager bij OKI Benelux, zegt hierover: “Soms kopen we gekwalificeerde data bij partijen die de ‘BV


Tekst: Hans-Erik de Kruyff

Nederland’ in kaart brengen. Wij bewerken die data om onze verkopers en resellers van de juiste informatie te voorzien. En soms kopen we kant-en-klare ‘leads’ (inclusief bezoekafspraken) bij partijen die hierin sinds kort gespecialiseerd zijn. Dat vergt aanzienlijke investeringen, maar de resultaten zijn ook aanzienlijk beter dan het geval is bij traditionele advertentiecampagnes.” Canon investeert veel in het partnerkanaal dat haar eigen databases beheert. “Aangezien onze partners dicht bij het MKB zitten, kennen zij de klant goed”, stelt Priscilla van Kempen, communicatiespecialist bij Canon Nederland. “Wij ondersteunen hen proactief door contactmomenten met klanten te faciliteren op de evenementen die wij organiseren, en door hen te laten profiteren van onze promoties gericht op de eindgebruiker.”

Content marketing

Canon, OKI en Ricoh besteden zeer veel aandacht aan hun websites. Alle mogelijke technieken worden uit de kast gehaald om zo hoog mogelijk op de Google zoekpagina’s te komen en om bezoekers direct naar de juiste pagina op de website te leiden. Verder wordt er moeite gedaan om de bezoeker te identificeren, zodat met hem of haar contact kan worden opgenomen. De sleutel tot contact is steeds ‘content’. Fleur Schalkwijk, communications professional bij Ricoh Nederland: “Bezoekers willen meer weten over onderwerpen als anders werken, veiligheid en efficiency. Wij bieden die informatie aan en we volgen welke content de bezoeker wil hebben. Komt die bezoeker een paar keer terug op onze website, dan kan hij of zij uiteindelijk een lead worden.” Ook Tim Leenders (OKI) toont zich enthousiast over content marketing. “Voor effectieve content marketing zijn uitgekiende softwaresystemen voorhanden, zoals Eloqua van Oracle. Je kunt daarmee onder meer content selecteren en die gericht versturen naar mensen die geïnteresseerd zijn in bepaalde onderwerpen, trends en ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is het verslag van een recent onderzoek naar printerbeleid in ondernemingen (www.oki.be/printerbeleid). Zo kan op basis van inhoudelijke informatie een band met klanten worden opgebouwd.” In deze fase wordt eigenlijk nauwelijks of niet over machines gesproken. Het gaat om de onderwerpen zoals hierboven aangegeven. “We zorgen ervoor dat de content die we aanbieden –zowel online als tijdens klantevenementen– aansluit bij de vraagstukken die in de markt spelen,” zegt Priscilla van Kempen. “Door te laten zien dat je een volwaardig gesprekpartner bent als het gaat om thema’s die hen interesseren, komen klanten uiteindelijk vanzelf naar je toe.”

Verschillende markten Canon en Ricoh hebben naast hun documentsystemen voor de kantoorpraktijk ook een divisie die zich richt op de professionele grafische industrie. Ook OKI richt zich steeds meer tot speciale printdoelgroepen. Anders dan in de algemene kantoorpraktijk maken printers en scanners in de grafische industrie deel uit van de kernactiviteiten. Dit zorgt ervoor dat de grafici nog wel via traditionele marketingtechnieken te bereiken zijn, want zij komen naar grafische vakbeurzen en gaan in op uitnodigingen voor vakinhoudelijke seminars. Een wereld van verschil dus.

Resellers en VARs Canon, OKI en Ricoh werken alle drie met wederverkopers. Zij ondersteunen hun ‘channel partners’ met allerlei marketingactiviteiten. Vaak zijn die gebaseerd op traditionele technieken, zoals adverteren in lokale bladen en het bekende reclamebord langs de lijnen van de plaatselijke voetbalclub. En vaak werken die traditionele technieken op lokaal niveau ook nog uitstekend. Daar komt bij dat een overstap naar content marketing en marketingautomatisering forse investeringen vergt en om gespecialiseerde medewerkers vraagt. Wel kunnen resellers en VARs gebruikmaken van elementen van de nieuwe marketingtechnieken, bijvoorbeeld door content van de fabrikant/importeur over te nemen op de eigen website. Met bronvermelding, uiteraard.

Ricoh gaat nog een stapje verder door een website in de lucht te brengen en te houden die helemaal niet over Ricoh gaat. Deze website (www.werktrends.nl) gaat over allerlei dingen die met kantoorwerk te maken hebben, maar niet over de Ricoh-printers. Natuurlijk kunnen de bezoekers reageren op de vele artikelen en blogs, en daarmee kunnen zij zich identificeren. Fleur Schalkwijk geeft aan dat deze website voor leadgeneratie nóg succesvoller is dat de officiële Ricoh-site. Het zijn boeiende tijden voor marketeers.

KBM /// / MEI 2017

29


Printing

Inktloze printtechnologie TU Delft opent aanval op inktcartridge We kennen allemaal wel de problemen rondom inktcartridges: ze zijn duur, slecht voor het milieu en net op het moment dat je dat belangrijke document wil printen, blijkt je cartridge leeg te zijn. Dankzij het jonge bedrijf Inkless, spin-off van de TU Delft en onderdeel van incubator YES!Delft, kunnen deze problemen nu voorgoed tot het verleden behoren. Inkless heeft namelijk een wereldwijd gepatenteerde techniek ontwikkeld waarmee je in zwart-wit kunt printen zonder inktcartridges, toners of andere verbruiksartikelen. “Jaarlijks wordt er wereldwijd voor 12,8 miljard euro aan zwarte cartridges en toners verkocht. Onze technologie maakt deze cartridges en toners in zijn geheel overbodig”, zegt Arnaud van der Veen, medeoprichter van Inkless. “We kunnen met inktloos printen dus de printmarkt volledig op zijn kop gaan zetten.”

Milieuwinst

“Inkless haalt inmiddels de kwaliteitsstandaarden van conventionele printtechnieken, onder meer qua resolutie en printsnelheid”, aldus Van der Veen. “Onze inktloze printtechnologie biedt veel voordelen. Cartridges, toners of speciale coatings op het papier zijn niet meer nodig, wat een enorme milieuwinst oplevert. De productie van cartridges en inkt kost immers veel energie en levert afval en schadelijke emissies op. Minder dan 30% van de

30

KBM //// MEI 2017

cartridges wordt maar gerecycled. De rest eindigt op de grote afvalhoop waar het meer dan 450 jaar duurt voordat een toner cartridge volledig is afgebroken. Naast de milieuvoordelen, zal het met een inktloze printer nooit meer voorkomen dat je cartridges leeg blijken te zijn op ongewenste momenten. Bovendien betekent printen zonder cartridges of toners vanzelfsprekend dat er geen terugkerende kosten meer zijn nadat de printer is aangeschaft. Dit levert een significant kostenvoordeel op.”

Carboniseren

Van der Veen vervolgt: “Onze inktloze printtechnologie is uniek, wereldwijd is er geen andere partij die het voor elkaar heeft gekregen om op normale papiersoorten te printen zonder dat hiervoor cartridges, toners of andere toebehoren nodig zijn.” “Bij de methode van Inkless carboniseren we het papier. Als je dat op een normale manier met een dun materiaal als papier probeert, brand je al snel door het papier heen. Ook is de print in dat geval niet permanent en onvoldoende zwart. Inkless heeft een veel betere controle over het carbonisatie-proces waardoor we minder diep hoeven te printen en dus niet door het papier heen gaan. We hebben ook een oplossing ontwikkeld die er voor zorgt dat de print voldoende zwart is en tevens permanent.” De technologie is vastgelegd in meerdere patenten.

Verschillende grote markten

Het printen van tekst, beeld en graphics kan

gebeuren op papier, labels en oppervlakken van verpakkingen. “We hebben het dus over verschillende, grote markten: coding & marking, digitale productieprinters en office- en consumentenprinters”, zegt Van der Veen. “Nu we de techniek op niveau hebben, is het moment daar om dit zo snel mogelijk naar de markt te brengen. Om de time-to-market te verkorten verkennen we op dit moment de mogelijkheden tot samenwerking met één of meerdere grote printbedrijven. We zijn hiervoor al met een aantal partijen in gesprek.”

Spin-off

Inkless is ontstaan uit een afstudeerproject van Venkatesh Chandrasekar aan de TU Delft. Samen met medestudent Van der Veen richtte hij een bedrijf op dat de veelbelovende technologie verder heeft ontwikkeld, met de TU Delft als een van de aandeelhouders; dit alles binnen de business incubator YES!Delft. De startup van Chandrasekar en Van der Veen (inmiddels beiden afgestudeerd) bestaat uit zeven werknemers en is gevestigd in Delft en Waddinxveen. Meer informatie: www.inkless.ink


Innovatie van morgen voor hedendaags kantoor HSM SECURIO met IntelligentDrive – innovatief en comfortabel moeiteloos sc’s/dvd’s en credit/klantenkaarten in kleine snippers, die daarDe drie datavernietigers van de HSM SECURIO Professional-serie na gescheiden naar soort afgevoerd kunnen worden. Een andere feature is overtuigen door geruisarme werking en perfect afgestemd snijwerk voor metaalherkenning, uitermate geschikt voor hoge veiligheidsniveaus, want constant hoge snijprestaties. De grote opvangvolumes beperken het dat beschermt het snijwerk doordat het apparaat stopt bij de invoer van ledigen van vernietigd materiaal tot het minimum en zijn daardoor ideaal bijvoorbeeld paperlips en of nietjes, zodat die verwijderd kunnen worden. voor werkgroepen tot circa 15 personen. Het innovatieve aandrijvings- en De kantoorvakhandel wordt ondersteund met omvangrijke verkoopbedieningsconcept IntelligentDrive biedt, afhankelijk van de ingestelde bevorderend materiaal: naast klassiek beeldmateriaal en gebruikersvideos bedrijfsmodus, tot 40% meer doorvoercapaciteit of werkt tot 30% ook diverse folders en actieflyers. geruislozer dan voorgaande modellen. Er zijn drie verschillende bedrijfsmodi: Silent voor een bijzonder geruisarme werking (groot voordeel in grotere kantoorruimtes), Standard voor optimale doorvoercapaciteit bij gering geruisverwerking en Performance voor maximale snij- en doorvoercapaciteit. Een natuurlijke bediening dankzij de hoge-resolutie 4,3" Professionele en intelligente tiptoetsdisplay met veegfunctie en meertalige menuwijzer, met relevante datavernietiging met de informatie zoals bedrijfscyclus en toestandsmeldingen, naast verbruikersHSM Professional materiaal, apparaat- en contactdetails. Het display geeft ookSECURIO waardatavernietigers. schuwings- en foutmeldingen, en wat te doen om klachten te verhelpen. En hij is energiezuinig: al een minuut na gebruik gaatwww.hsm.eu de datavernietiger in stand-bymodus, na acht uur schakelt het apparaat volledig uit. Dankzij GmbH Co.vroeg KG · 88699 Frickingen / Germany intelligent verhelpen van papierophoping herkent hetHSM systeem in +een Hotline 00800 44 77 77 66 · Benelux@hsm.eu stadium of er teveel papier ineens is toegevoerd en vangt het dit probleem automatisch op.

Een innovatie van morgen voor het kantoor van vandaag.

M

N

G

Y

I ADEook Naast deze standaardfeatures biedt HSM voor deze serie innovatieve opties aan, zoals het apart werkende tweede snijwerk voor cd’s. Dit E RMAN media-snijwerk met aparte opvang van het snijgoed versnippert


Lunchen met...

Culinair lunchen met... John van Hooft Peter Damman mag graag lunchen. Deze keer werd hij uitgenodigd door John van Hooft , CEO van de Office Athletes Group. Hieronder valt een drietal bedrijven die onder zijn leiding zeer succesvol zijn in de markt. Van Hooft heeft een heldere visie op ergonomie en de inrichting van een gezonde werkplek. Hij ontwikkelt en produceert producten die werknemers gezond en vitaal weer naar huis laten gaan na een lange werkdag. En hij deelt graag zijn kennis hierover. Voldoende reden om met deze dynamische ondernemer te gaan lunchen. Locatie was weer de vertrouwde Korte Putstraat in het bourgondische ’s-Hertogenbosch .

1. Kan je iets meer vertellen over de Office Athletes Group?

"Binnen de Office Athletes Group zitten een drietal bedrijven. Allereerst BakkerElkhuizen: specialist in het ontwerpen van ergonomische oplossingen voor de computer werkplek. Onze producten zijn erop gericht de gezondheid, productiviteit en het comfort op de werkplek te verbeteren. Daarnaast hebben we Ergo Direct. Hier bieden we ergonomische hardware aan voor de optimale inrichting van de werkplek en software om de beeldschermwerker te helpen met het gebruiken van sneltoetsen, herstelmomenten nemen, en goed gebruik te maken van het zit-stabureau. Of de werkplek nu vast, mobiel, flexibel of thuis is, we hebben er producten voor. Tenslotte hebben we nog Office Athletes Know How. Dit is ons kenniscentrum op het gebied van ergonomisch werken. We publiceren onder andere regelmatig artikelen over ergonomie, het nieuwe werken, en de kantooromgeving van de toekomst. Ook participeren wij in wetenschappelijk onderzoek naar gezonde en vitale kantoor- en werkomgevingen."

2. Wat zijn jullie belangrijkste productgroepen?

"Binnen BakkerElkhuizen en bij Ergo Direct nemen ergonomische hulpmiddelen een prominente plaats in. Met meer dan 650.000 gebruikers van onze verschillende softwareprogramma’s is software onze tweede belangrijkste productgroep. Een nieuwe productgroep waar we hoge verwachtingen van hebben is de aanstaande IQ-lijn van sta-zitbureaus, agile meubilair en mobiele concentratieruimtes."

3. Hoe belangrijk is ergonomie op kantoor en thuis?

"Heel belangrijk! En het omvat veel meer dan een goede stoel en een ergonomisch bureau. Wij hebben het Work & Move concept ontwikkeld. Dit concept voorziet niet alleen in een comfortabele werkplek waar mensen worden gestimuleerd om meer en regelmatiger te beleven. Het biedt dankzij de combinatie van hardware- en softwareoplossingen ook de stimulans om te gaan bewegen. Dit verbetert prestaties en vitaliteit. En uiteraard geldt dit zowel voor kantoor als thuiswerken."

4. Hoe verloopt de distributie van jullie producten?

"Onze producten worden gedistribueerd via een uitgebreid reseller- en distributie-netwerk. Dus zowel in binnen- als buitenland verkrijgbaar met een sterke focus op Noord-West Europa ."

5 . Waarin onderscheiden jullie je van je medeaanbieders? "Wij richten ons vooral op de lange termijn en blijven bovenal onszelf en houden vast aan onze kernwaarden; meedenken en continue innovatiezijn daar belangrijke onderdelen in. Uiteraard doen we ook veel aan

32

KBM //// MEI 2017


training en ondersteuning van onze dealers. Ook zorgen we ervoor dat onze producten volgens internationale en regionale Arbo-richtlijnen worden geproduceerd en worden de producten wetenschappelijk onderzocht, en met de opgedane kennis kunnen wij dan weer verder ontwikkelen. En daarbij zijn we zeer actief bezig met marketing om de vraag naar de producten te creĂŤren waar onze dealers weer van profiteren."

6. Hoe kunnen dealers succesvol zijn met jullie producten?

"Allereerst zijn wij ervan overtuigd dat onze producten een zeer hoog kwaliteitsniveau hebben. Daar komt dan nog bij dat we onze dealers ondersteunen met marketingactiviteiten en trainen ze regelmatig op product en inhoudelijk niveau, u zodat ook zij weer hun klanten goed kunnen adviseren. Voorop staat altijd partnership. Alle partijen moeten plezier beleven en samen moeten we het doen. Ik zeg altijd 'wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen'. Bovendien zijn onze producten niet alleen functioneel, maar zien er ook nog fraai uit."

7. Hoe ziet de markt er over vijf jaar uit? Alles online?

"In ieder geval denk ik dat ergonomie nog veel belangrijker wordt, maar dat antwoord zal je niet verbazen. Werken en bewegen in een prettige werkomgeving worden de standaard en werkgevers realiseren zich dat steeds meer. Voor onze markt en oplossingen zullen er natuurlijk ook online aanbieders zijn die mee willen liften op het succes van bedrijven als het onze. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze toegevoegde waarde, en het Dutch Design- en Made in Holland-principe, ons blijft onderscheiden."

8. Wat zie je als de belangrijkste trend in de branche?

"De facilitaire benadering van de werkplek zal steeds meer worden vermengd met de menselijke (HR) benadering, waarbij de werkplek meer zal worden benaderd vanuit de mens. Facilitair, HR en IT zullen samen de beste werkplek configureren. Fysieke en mentale beweging zijn daarbij de sleutelwoorden."

9. Ten slotte, we zitten nu heerlijk te lunchen . Ooit de ambitie gehad om iets in de horeca te beginnen?

"Nou Peter, ooit heb ik wel eens gedacht om een bar of disco te beginnen. Maar ik kwam tot de conclusie dat ik liever aan de 'goede kant' van de bar sta. Ik heb wel enorm respect voor horeca-ondernemers. Hard werken en veel uren maken is heel normaal, terwijl het lastig is om structureel succesvol te zijn. Ik geniet enorm van wat ik nu doe en zou niets anders willen."

Als het gaat om ergonomie en werkplekkent, kun je niet om de sympathieke Van Hooft heen. Als hij enthousiast begint te praten, is hij niet meer te stoppen. En dat is mooi en kenmerkt de succesvolle ondernemer. Met veel passie en energie leidt hij zijn bedrijven en ondersteunt hij zijn afnemers en dat werpt zijn vruchten af. Maar hij begrijpt ook alles van de Work/Life balance. Hard werken is goed, maar ook op zijn tijd genieten. En dat doen de heren deze middag. Chef-kok Ralph maakt twee heerlijk salades die uiteraard op ergonomisch verantwoorde wijze worden genuttigd. Want dat komt de algemene gezondheid ten goede.

KBM /// MEI 2017

33


Advertorial

Vernieuwde startpagina HERMA EtikettenAssistent online.

Individuele etiketten intuïtief opmaken NIEUW

Nieuw: verschillende designLay-outs

34

KBM /// MEI 2017

Producten voorzien van een eigen logo of merknaam, ordners netjes en gestructureerd markeren of een persoonlijke badge: HERMA is dé expert op het gebied van etikettering. Met de nieuw ontworpen en spelenderwijs te bedienen online-software wordt het vormgeven van etiketten nog eenvoudiger. Een OpmaakAssistent is geïntegreerd in de EtikettenAssistent en leidt de gebruiker stap voor stap naar een kant-en-klaar etiket. Ook nieuw zijn de verschillende design lay-outs. Voor de meest uiteenlopende toepassingen zorgen deze voor een nog eenvoudigere en professionele opmaak.


De EtikettenAssistent online is te bedienen met de verschillende tools.

Al meer dan honderd jaar biedt HERMA een omvangrijk assortiment etiketten, dat steeds verder ontwikkeld en geperfectioneerd wordt. Logisch, dat daarbij de service niet vergeten mag worden. HERMA presenteert dan ook een up-to-date versie van de EtikettenAssistent online. De vernieuwde versie is nog meer afgestemd op de behoeften van de gebruiker. Het opmaken en afdrukken van etiketten wordt hiermee vereenvoudigd en het kost minder tijd.

Tools

Met de HERMA EtikettenAssistent online kunnen alle HERMA etiketten op A4-vellen opgemaakt worden. De software is gemakkelijk toegankelijk en kan voor veel uiteenlopende doelen gebruikt worden. Na het invoeren van het artikelnummer kan het etiket met behulp van de verschillende tools naar wens opgemaakt worden. Er kan gewerkt worden met verschillende lettertypes en –groottes, kleuren, afbeeldingen, logo’s en symbolen. Ook vormen als rond, vierkant en ovaal kunnen ingevoegd worden. Ieder etiket kan afzonderlijk of per vel worden bedrukt.

Talrijke design lay-outs

Aanvullend zijn er talrijke design lay-outs, waaruit de gebruikers hun persoonlijke favorieten kunnen kiezen - bijvoorbeeld voor naambordjes, waarschuwingsbordjes of adresetiketten. Simpelweg een ontwerp kiezen en op de button 'nu opmaken' klikken. De HERMA EtikettenAssistent online start automatisch en de geïntegreerde OpmaakAssistent leidt de gebruiker stap voor stap door het programma. De gewenste tekst wordt ingevoerd en wordt automatisch ingevoegd. Het programma is zonder speciale vaardigheden geheel intuïtief te bedienen.

Betere gebruiksmogelijkheden

Het is mogelijk om de OpmaakAssistent af te sluiten om daarna de etiketten zonder hulpmiddelen op te maken. Bovendien kunnen de vervaardigde lay-outs online worden opgeslagen en steeds weer opnieuw worden opgevraagd. Opnieuw opmaken is dus niet meer nodig. De OpmaakAssistent in de HERMA EtikettenAssistent online biedt betere gebruiksmogelijkheden. Hij is zogezegd de 'assistent binnen de assistent' en maakt het opmaken van individuele etiketten een stuk eenvoudiger. Ook QR- en barcodes kunnen met een paar muisklikken worden gemaakt. Door het invoeren van een internetadres of een EAN-code wordt de QR- of barcode gegenereerd. In combinatie met de serie-afdrukfunctie zijn ook verschillende codes op een vel mogelijk.

Alle etiketten en formaten

Alle HERMA etiketten op A4 kunnen vormgegeven worden: folie-etiketten voor buitengebruik, gele signaleringsetiketten, acetaatzijde textieletiketten, transparante etiketten, verzendetiketten, ordneretiketten, cd-etiketten en prijs labels. Alle formaten kunnen geselecteerd worden, de EtikettenAssistent online past zich aan. Een bijkomend voordeel is dat downloaden of installeren op de eigen PC niet nodig is. De HERMA EtikettenAssistent online functioneert op alle besturingssystemen en met alle gangbare internetbrowsers. Een pdf-reader is wel vereist. Direct aan de slag op www.herma.nl/eao!

KBM /// / MEI 2017

35


Productnieuws

Nieuwe i-SENSYS-series van Canon Canon breidt haar portfolio i-SENSYS-printers en -MFP’s uit. De i-SENSYS MF730- en i-SENSYS MF630-serie MFP’s en de i-SENSYS LBP650- en i-SENSYS LBP610-serie laserprinters worden gekenmerkt door een compacte vormgeving en ondersteunen het kantoor aan huis, maar ook kleine en middelgrote ondernemingen. De nieuwe modellen zijn uitgerust met intelligente functies om te helpen bij het stroomlijnen van workflows voor documentproductie. Ze garanderen een maximale efficiency en productiviteit, en brengen de totale printkosten omlaag, aldus Canon. Hierdoor kunnen bedrijven door een slimme inrichting van processen meer tijd investeren in hun kernactiviteiten.

De i-SENSYS-modellen gebruiken een nieuwe engine-technologie om te printen met een snelheid van 27 pagina’s per minuut en geselecteerde modellen maken in één passage binnen enkele seconden een dubbelzijdige scan. De MFP-modellen en de LBP654Cx zijn uitgerust met een 5-inch kleuren touchscreen dat de navigatie naar de belangrijkste functies gemakkelijk maakt. De overzichtelijke indeling en de eenvoudige interactie zorgen voor korte bedieningstijden. De i-SENSYS MF730-, i-SENSYS MF630-, i-SENSYS LBP650en i-SENSYS LBP610-serie zijn vanaf juni in heel Europa leverbaar. www.canon.nl

Sedus se:joy: een veelzijdige zit-allrounder De internationale kantoormeubilairfabrikant en ergonomiespecialist Sedus presenteert zijn nieuwe bureaustoel se:joy. Nieuwe werkwijzen vragen om meer flexibiliteit, eenvoud en lichtheid in de kantoorinrichting, omdat de werkplekken allang niet meer permanent in gebruik zijn. Moderne kantoornomaden zijn veel in beweging en vaak onderweg. En zijn ze op kantoor, dan hebben ze een bespreking, wonen ze een workshop bij en zitten ze soms wellicht ook even op een werkplek die op dat moment net beschikbaar is. Dat vraagt om een eenvoudige, comfortabele en veelzijdige stoel en Sedus se:joy is het antwoord.

Kantoorwerk kan een genoegen worden, als het kan toor is ingericht met licht ogende en kleurrijke meubels. Sedus se:joy verbindt een goed ontwerp met strakke lijnen en verrast met een comfortabele zitbeleving, aldus de fabrikant. Sedus se:joy heeft frisse membraankleuren, die met sierlijke frames in zwart of lichtgrijs markant tot hun recht komen. Zijn grafische kwaliteiten worden vooral geaccentueerd met semitransparante membranen in lichtgrijs of antraciet. www.sedus-bureaustoelen.nl

Ruimtebesparende en efficiënte 4-in-1-apparaten De nieuwste WorkForce Pro-modellen van Epson (WF3720/25DWF, WF-4720/25DWF en WF-4740DTWF) zijn volgens de fabrikant een compacte producten die fantastische prestaties kunnen leveren. De stijlvolle en compacte WorkForce Pro-modellen zullen de printervaring gegarandeerd verbeteren met hoge snelheden, indrukwekkende inktrendementen, intuïtieve aanraakschermen en nog veel meer verbeterde functies. Als de ruimte beperkt is in een thuiskantoor of klein bedrijf, bieden de nieuwste WorkForce Pro 4-in-1-apparaten van Epson een compacte oplossing voor printen, scannen, kopiëren en faxen. Hoewel ze zijn ontwikkeld met het oog op zakelijk gebruik, scoren ze ook goed op het

36

KBM /// MEI 2017

designvlak, met een elegant ontwerp en een ruim uitgevoerd LCD-aanraakscherm. Door de strakke vormgeving passen deze modellen moeiteloos in elke omgeving. Epson begrijpt dat elk kantoor betrouwbare, betaalbare en efficiënte apparatuur nodig heeft waarmee taken eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Daarom zijn de WorkForce Pro-modellen uitgerust met PrecisionCore-printkoptechnologie. Deze staat bekend om zijn snelheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie, en om zijn prints van professionele kwaliteit. De WorkForce Pro-modellen: WF-3720/25DWF, WF4720/25DWF en WF-4740DTWF, zijn verkrijgbaar voor van respectievelijk € 159, € 219 en € 299. www.global.epson.com


Nieuw assortiment draagbare projectoren van Panasonic Panasonic heeft een serie gebruiksvriendelijke, lichte en draagbare projectors met hoge helderheid geïntroduceerd voor het onderwijs en het bedrijfsleven. De 3LCD PT-VZ580-serie bestaat uit drie draadloze en drie bedrade netwerkmodellen, met een helderheid van 5.000 lumen bij een WUXGA-resolutie (PT-VZ585N/PT-VZ580), 5.300 lumen bij een WXGA-resolutie (PT-VW545N/PT-VW540) en 5.500 lumen bij een XGA-resolutie (PT-VX615N/PT-VX610). Tevens hebben ze een contrastverhouding van 10.000:1 voor heldere, levendige beelden. De draadloze modellen beschikken over Miracast-technologie, waarmee documenten, Full HD-video, afbeeldingen en audio eenvoudig via iOS- en Android™-apparatuur en Windows®- en Mac®-computers worden geprojecteerd.

Met Miracast kan probleemloos de content van maximaal tien gebruikers tegelijk gedeeld worden via de moderatormogelijkheden. Transmissie op twee frequenties (5 GHz/2,4 GHz) garandeert een snelle aansluiting en zorgt dat media met een Full HD-resolutie vanaf compatible apparatuur op een volledig scherm kunnen worden gespiegeld. Het opstarten van apparaten wordt verder versneld met de apps Wireless Projector of Wireless Manager. http://business.panasonic.nl/visual-system

Ultra Short Throw-familie van Casio uitgebreid Een hoge lichtopbrengst, presentaties zonder spiegeling of schaduwen en ook nog een lange gebruiksduur: dat kenmerkt volgens Casio de XJ-UT351W en de XJ-UT351WN. Het zijn de twee nieuwste telgen in de Ultra Short Throw-familie, de serie ultrakorteafstandsprojectoren van Casio Computer Co., Ltd. De apparaten bieden nog meer scherpte en helderheid dan hun voorgangers – met een opbrengst van maximaal 3.500 lumen – en kunnen grote beelden over een korte afstand projecteren. Ideaal voor in de klas, dus. Ook doordat ze dankzij de Quick Start-technologie binnen vijf seconden klaar zijn voor gebruik. Nog een voordeel voor docenten is de C-Assist-app (voor iOS en Android) waarmee ze de projectoren vanaf elke willekeurige locatie in de klas draadloos kunnen bedienen via smartphone of tablet.

De UST-serie brengt interactief lesgeven binnen handbereik. Zo is de XJ-UT351WN aan te sluiten op het schoolnetwerk, waar door leerlingen hun presentaties rechtstreeks via de projector kunnen geven. Ook zijn alle modellen van de UST-serie te installeren in combinatie met een interactief whiteboard. www.casio.nl

HSM shredstar in vernieuwde outfit De acht datavernietigers van de HSM shredstar-lijn hebben een compleet vernieuwde outfit – met modern design in de trendy kleur wit – en nieuwe functies. De apparaten onderscheiden zich naar eigen zeggen door hun compacte en moderne design, door groot prestatievermogen en een eenvoudige bediening. Door het separate cd-snijwerk laten zich ook cd’s en dvd’s evenals credit- en klantenkaarten moeiteloos vernietigen. In van elkaar gescheiden opvanghouders wordt het vernietigde materiaal gescheiden en kan soort bij soort afgevoerd worden. De datavernietigers bieden daarbij een minimum aan databeveiliging volgens de DIN-norm 663999 en zijn verkrijgbaar in de veiligheidsniveaus P-2 tot en met P-5. De bediening is eenvoudig. De ingebouwde fotocel zorgt voor een automatische start bij het toevoeren van datadragers, die vernietigd moeten

worden.De automatische terugloop verhelpt eenvoudig papierophoping. De vakhandel staat verkoopondersteunend materiaal ter beschikking, zoals bijvoorbeeld beeld- en video-materiaal, online banners posters, roller-ups, flyers en nog veel meer. www.hsm.eu

KBM /// / MEI 2017

37


Aanmelden via www.BOPawards.nl

Aanmelden via www.BOPawards.nl

Inschrijven vanaf 3 april 2017

Elk voorjaar organiseert KBM de Benelux Office Products Awards. Onderverdeeld in rond de 16 categorieĂŤn buigt een deskundige jury zich in juni over alle innovatieve producten en campagnes van het afgelopen jaar. In oktober vindt de bekendmaking ĂŠn de uitreiking van de Awards plaats tijdens een stijlvolle feestavond. De Awards hebben na twaalf jaar een vaste plek verworven in de kantoorbranche. Aanmelden van nieuwe producten is gratis en kan via de website.

www.BOPawards.nl


Advertorial

Heavy Duty stempel assortiment, de juiste stempel voor elk gebruiksdoeleinde

Een nieuw uiterlijk voor de Office Line De Oostenrijkse stempelfabrikant COLOP presenteerde tijdens de Paperworld van dit jaar een 'facelift' van de Office Line stempels, COLOP's lichtste Heavy Duty-stempelmodel. Het resultaat is een nieuw Green Line-model, en een 'Special Edition' in een modern design, voornamelijk bedoeld voor de vrouwelijke doelgroep. Beide producten hebben de voordelen, zoals het comfortabele en lichte bedieningsgemak, van de vorige modellen behouden. Wat verder opvalt aan deze modellen is het extreme lage gewicht. Franz Ratzenberger, Hoofd international Sales & Marketing bij COLOP meldt: “Het Green Line-model uitgevoerd in een klassieke zwarte kleur past perfect in elke moderne kantooromgeving. Het groene handvat en het groene Green Line-logo aan de linkerkant op het montuur benadrukt en visualiseert de groene gedachte van dit model. De modellen hebben een gerecycled percentage van 75%”.

Green Line

De COLOP Green Line is sinds 2008 op de markt en was de eerste stempellijn die voornamelijk gemaakt is van duurzame en gerecyclede materialen. Sindsdien is het Green Line-assortiment voortdurend uitgebreid met nieuwe modellen. De nieuwe Green Line Office – een Heavy Duty-stempel, die vrijwel geheel bestaat uit gerecycled kunststof – past uitstekend in het huidige Green Line-assortiment.

Special Edition

Omdat meer dan de helft van de gebruikers van stempels vrouwen zijn, is de focus van de Office Line 'Special Edition' gericht op deze doelgroep. Met zijn witte basiskleur en turquoise accenten heeft COLOP een stempel ontwikkeld die de vrouwelijke gebruikers zeker zal aan spreken. Sabine Mittermair van COLOP’s marketingafdeling zegt hierover: “Naast het nieuwe uiterlijk, het lichte gewicht en het hierdoor ontstane gebruiksgemak is deze uitvoering bijzonder goed ontvangen bij de vrouwelijke doelgroep.”

Expert Line

De Expert Line is qua model het tegenovergestelde van de extreme lichte maar betrouwbare Office Line-modellen. Met een minimum gehalte van 80% gebruikte metalen onderdelen, is dit model robuust en uiterst stabiel. Deze stempel is gemaakt voor zeer intensief gebruik en wordt dan ook ingezet in omstandigheden waar veelvuldig dient te worden gestempeld.

Classic Line

Het Classic Line model complementeert COLOP’s zogenoemde Heavy Duty-stempelserie. Deze elegante allrounder voelt zich overal op zijn plaats, zowel op het kantoorbureau als bij overheidsinstelling. De aantrekkelijke combinatie van de gebruikte kunststof en metalen onderdelen zorgt ervoor dat deze klassiek ogende stempel stabiel en comfortabel in gebruik is. Zowel de Expert- als de Classic Line-modellen zijn voorzien van Microban® antibacteriële bescherming die is ingebouwd in het handvat van de stempels, deze bescherming voorkomt de groei van schadelijke bacteriën. Het trio bestaande uit de Expert Line, Classic Line en vernieuwde Office Line biedt voor elke denkbare behoefte de juiste stempel, de focus op de stand van COLOP was hier op toegespitst. www.colop.com

KBM /// / MEI 2017

39


Kantoorplein

Fellowes in de prijzen bij EOPA Awards Fellowes Brands™ is voor het tweede achtereenvolgende jaar verkozen tot ‘Vendor of the Year’ op het jaarlijkse European Office Products Awards Event, onlangs gehouden in Amsterdam. Fellowes Brands ontving tevens een erkenning voor marketingen productinnovatie: winnaar van de ‘Marketing Initiative Award’ voor de 'Houd het vertrouwelijk' campagne en de ‘Product Design Award’ voor de AeraMax™ Professional AMII luchtreiniger. Voor de derde keer in vier jaar tijd mocht Fellowes Brands™ de prestigieuze ‘Vendor of the Year’ Award in ontvangst nemen. De EOPA jury sprak haar waardering uit over de manier waarop Fellowes zijn distributeurs/partners ondersteunt, speciaal op het gebied van marketing. Daarnaast werd Fellowes geprezen om zijn proactiviteit en uitzonderlijke relatiemanagement. Belangrijk was ook dat de juryleden Fellowes beschouwden als een bedrijf dat continu werkt aan innovatieve producten en categorieën.

Verschillende fa brikanten uit de branche ontv angen Red Dot Award Ook dit jaar vielen weer verschillende fabrikanten in de bij de gerenomme prijzen erde en felbegeerd e Red Dot Awards. Zo ontving produ cent Mikomax de Red Dot: Best of Best award voor the Stand Up. Deze aw ard wordt uitsluite toegekend aan pro nd ducten met een 'gr oundbreaking de Met deze ondersc sig n'. heiding voegt Miko max zich in een ze select gezelschap er van winnaars, wa nt in tegenstelling de Red Dot desig tot n award zijn er in de hele historie slech enkele kantoorm ts eubelen met de Re d Dot: Best of the onderscheiden. Best Stand Up van Mi komax is een burea usysteem dat is vo van een unieke ha orzien ndmatige hoogteve rstelling van het bu reaublad, waarm ee het mogelijk is om vrijwel direct zittende naar een va n ee n staande positie ov er te gaan, simpe door het indrukke lw eg n van twee hendels onder het bureaub lad.

Fellowes als De jury beschouwde u werkt aan een bedrijf dat contin en categorieën innovatieve producten

Magenta neemt Coffeepro.nl over

Magenta Communicatie, uitgever van platformen binnen de office- en ict-industrie in Nederland en België, heeft de rechten van het vakblad en bijbehorende online platform Coffeepro.nl overgenomen van uitgeverij Webdots in Valkenswaard. Directeur Joost Heessels: "Wij zijn al jaren actief binnen de kantoorbranche met onze platforms KBM en Office Magazine. Daar zien we toenemende aandacht voor welzijn rond werken. Goede catering, en met name koffie, speelt daar een grote rol bij. Ook gaan resellers in de kantoorbranche steeds vaker koffie verkopen. Vandaar dat Coffeepro goed in ons portfolio past. Magenta wil de basis van het enige vakblad voor koffie en thee verder uitbouwen naar een platform voor de koffiebranche, met naast blad en website ruimte voor zaken als events en awards. En met content-marketing en lead-generation voor leveranciers in de industrie." "We zijn erg blij met de overname van Coffeepro. Wij zijn goed in het faciliteren van niches als de koffiebranche. En we zien veel mogelijkheden voor extra activiteiten rond het huidige platform. Daar hebben we in de office- en telecombranche in Nederland en België de afgelopen jaren veel succes mee gehad."

40

KBM //// MEI 2017


Meubelserie HUBB, ontwikkeld door Mecanoo en Gispen, heeft ook een Red Dot Award gewonnen. Deze gerenommeerde designprijs wordt jaarlijks toegekend aan innovatieve nieuwe producten die uitblinken in kwaliteit. De jury beloonde HUBB met de Red Dot Award Product Design 2017 vanwege het slimme modulaire ontwerp, duurzaam materiaalgebruik en de vele toepassingsmogelijkheden. Professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van de Red Dot Award: "De Red Dot winnaars hebben de juiste ontwerpstrategie nagestreefd door in te zien dat goed ontwerp en economisch succes hand in hand gaan. De toekenning door de kritische Red Dot jury bevestigen de hoge kwaliteit van de ontwerpen." HUBB is een innovatief, modulair concept met een ogenschijnlijk eenvoudige basisvorm. Door de bouwstenen van de serie te combineren, ontstaat een inspirerende leer- of werkomgeving die verschillende activiteiten faciliteert.

Jill DIY feestlijn bij Haza

Een nieuwe trend die niet gemist mag worden zijn de nieuwe Jill 'Do it yourself' feestartikelen voor een kinderfeestje in Jill stijl. Het feest start al bij de voorbereiding: de jarige maakt de uitnodigingskaartjes helemaal af met bijgeleverde Jill stickers en diamantjes, op de ballonnen komen de namen van de genodigden en de DIY Tassel slinger wordt in elkaar gezet en versierd. Tijdens het Jill feestje wordt er natuurlijk uitgebreid verder geknutseld: de placemats met Jills unieke tekeningen kunnen ingekleurd worden en uiteraard krijgt iedereen een echte fashion kroon om zelf te versieren. De Jill DIY feestlijn belooft een groot succes te worden en mag volgens Haza eigenlijk niet ontbreken in het assortiment van de vakhandel. Jill Schirnhofer is bekend van haar programma ‘Jill’, waarbij tekenen, knutselen, mode en kokkerellen centraal staan.

De Pi Chair A.1 heeft eveneens de onderscheiding 'Red Dot' ontvangen. Met Pi Chair A.1, hebben Piiroinen en FOKlab een uitstekend ontwerp gecreëerd dat de expert-commissie van de Red Dot Awards: Product Design 2017 heeft erkend met het internationaal gewilde keurmerk. In de Pi chair is een uniek vervormbaar 3D fineer verwerkt, dat driedimensionaal in de pers buigt. Het resultaat is zelfs niet met het blote oog zichtbaar, maar zodra je in de stoel gaat zitten, kun je het voelen. De stoel omarmt de gebruiker en zorgt voor een ontspannen zit. Dankzij het unieke fineer en de buigtechnologie, blijft de stoel licht in gewicht maar toch stijf, terwijl de afmetingen ondersteuning voor de juiste zithouding bieden.

Agenda 8 Mei /// Hamecodag Papendal 7 Juni /// Officers 7 Juli /// KBM Open Papendal

De Jill DIY fe

volgens H estlijn mag ontbreken aza eigenlijk nie ment van in het assorti- t de vakha ndel.

KBM /// MEI 2017

41


Kantoorwijzer Dienstverlening Brancheorganisatie

Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Schrijfwaren Pilot pen

Valk Solutions B.V.

Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksolutions.nl www.valksolutions.nl

Groothandel Adveo Nederland BV Victorialaan 15 5213 JG – ’s Hertogenbosch tel.: +31 (0)36 54 91 030 fax: +31 (0)36 54 91 039 e-mail: info.nl@adveo.com www.adveo.com

Prios BV Prios biedt u een uitgebalanceerd assortiment kantoorartikelen. U treft uiteraard de bekende A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen. Bij Prios betaalt u geen lidmaatschap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip. Prios BV Valkenburgerlaan 21 2103 AK Heemstede T: 023-7436175 E: info@prios.nl W: www.prios.nl

Bureau-accessoires

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum T: +31 35 62 50 200 F: +31 35 62 50 240 E: tesa.operations@tesa.com

Opberg- en archiverings-middelen

KBM //// MEI 2017

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van CB en Quantore. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen de boek- en kantoorvakhandel. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. Automatisering van Valk Software is compleet zonder verassingen achteraf. Bezoek onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Inkooporganisatie

Archiefsystemen

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@hamelinbrands.com www.hamelin.nl

Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalema.com.

42

Winkelautomatisering

Quantore Europe BV Groot in kantoorartikelen www.quantore.com


Etiketten

Kantoor- en werkplekartikelen MAUL GmbH J.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D) Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl www.maul.nl Producent van MAUL , Hebel • Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau • Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires • Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun • Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires • Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Avery Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print (werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/cadeau. Avery Benelux De Bouw 107, 3991 SZ Houten Tel.: +31 (0)30 263 21 21 e-mail: service@avery.nl www.avery.eu

ICT & Ergonomie Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux. Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl Avery produceert voor

the label company

Papier Double A International Network B.V.

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11, 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nl

Oostplein 423 3061CH Rotterdam Tel. + 31 - (0)10 222 9090 Fax + 31 - (0)10 222 9080 info@DoubleApaper.nl www.DoubleApaper.nl

KBM /// MEI 2017

43


Column

Ondernemen doe je samen Stelt u eens voor: u bent de verantwoordelijke op de afdeling marketing en communicatie bij Quantore en krijgt de opdracht de jaarlijkse relatiedagen en ALV te organiseren. En niet zo maar een beurs, maar hét moment van het jaar, waarbij gerekend kan worden op een hoge opkomst van de 426 leden (stand 31-12-2016). Een normale taak, zult u wel denken. Helaas zit er een addertje onder het gras. De Algemene Ledenvergadering, ALV, kent al jaren een magere opkomst, slechts 80 tot 90 leden komen daadwerkelijk opdraven. Ai, een niet al te hoog percentage dus. En dat terwijl de leden wekelijks of soms zelf dagelijks contact hebben met, of bij Quantore bestellen. Hoe komt het dan 80% van de leden de ALV niet bezoekt? Hoe moedig je deze mensen aan? Er wordt al jaren van alles uit de kast getrokken om het beursbezoek aantrekkelijk te maken: langere openingstijden, workshops, lezingen, prijsjes weggeven, stempelkaarten, en ja, zelfs een clown of andere gekkigheid om de boel te vermaken. De marketing/communicatie-mensen brainstormen zich elk jaar suf: niks is te gek, zolang er maar leden komen en leveranciers tevreden worden gehouden. Wat is het dan dat de mensen tegenhoudt? Wellicht menen leden het bezoek aan de relatiedagen en ALV niet nodig te vinden, wanneer zij wekelijks al een update en automatische uitwisseling krijgen van het assortiment. Ook de jaarcijfers en toelichting komen vanzelf in de mail. En zonder het te merken

staan alle nieuwe artikelen (circa. 6000 in 2016 toegevoegd) binnen no time al in de webshop. Klanten komen opeens met bestellingen voor hamers, veiligheidsbrillen, pijnstillers of een nieuwe smaak van Cup-a-Soup. En als blijkt dat u als ondernemer een rage even hebt gemist, vragen klanten ineens massaal naar een Zentangle kleurboek. Maar waarom zou u wel de Quantore relatiedagen bezoeken? U wordt via de digitale weg toch al op de hoogte gesteld? Het zit hem in de twee woorden ‘relatie’ en ‘samen’. Vergeet de digitale mogelijkheden even en waan u in de wereld van het gezamenlijk ondernemen. Niets is mooier dan blijk te geven aan uw passie door deze te delen met collega’s en leveranciers die over dezelfde visies beschikken. Samen op zoek gaan naar de beste artikelen en ideeën uitwisselen over manieren om klanten te trekken en binden. Sluit mooi aan bij het jaarverslag 2016 met thema 'Quantore gaat verder'. Denkt u daar het komende jaar eens over na wanneer u dit jaar (weer) niet bent geweest. Dus neem hier maar notitie van: schrijf eens wat vaker in een notitieboek!

Jos van Dalfsen, vestigingsmanager en MT- lid bij de VWC Group

Colofon KBM is een uitgave van

Magenta Publishing BV Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel@magentapublishing.nl Redactie Laurens van Aggelen, Martijn Kregting, Anne de Haan, Antal Giesbers, Peter Damman, Huug Duin

44

KBM /// MEI 2017

Vormgeving Wendy van Cuijk

Druk BDU print

Advertentie-acquisitie Simone Brands, (024) 3454150, simone@magentapublishing.nl

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

Advertentie - administratie advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen - administratie abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 125,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

© Copyright 2017 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag

worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 09109239


Data bijeenkomsten Officers 2017 bekend! Een toonaangevende rol in de branche? Een duidelijke mening? En een visie die u graag deelt en uitstraalt? Dan behoort u tot hĂŠt Officenetwerk van Nederland!

Bijeenkomst 1

Bijeenkomst 2

Bijeenkomst 3

Bijeenkomst 4

15 maart

Meer info?

Ook deel uitmaken van dit toonaangevende netwerk? Mail naar simone@magentapubishing.nl of wies@magentapublishing.nl

Officers wordt mede mogelijk gemaakt door

4 oktober

7 juni

21 december


Reverse coverstory

Legamaster Agile Toolbox

Visuele communicatie is “HOT” De klantbehoefte staat centraal

Met meer dan zestig jaar ervaring en een uniek productportfolio in de wereld van de visuele communicatie, weet Legamaster voortdurend de wereld te inspireren. Het bedrijf, dat solitair opereert binnen de internationaal bekende edding Groep, heeft dan ook in de afgelopen jaren laten zien uitstekend in te spelen op de trends en kansen die de markt biedt. De focus bij de ontwikkeling van de nieuwe producten staan volledig in het teken van de klantbehoefte. Ook nu laat Legamaster weer een aantal nieuwe, innovatieve producten zien die perfect aansluiten op de behoefde van de markt.

46

KBM //// MEI 2017

Focus op Innovatie

Legamaster biedt breed inzetbare totaaloplossingen voor efficiënte visuele communicatie en de producten zijn daarmee onmisbaar in elke setting waar mensen bijeenkomen om te samen te werken, presenteren, lesgeven, informeren, brainstormen, et cetera. We zien veel veranderingen in de manier waarop mensen samenwerken, de manier waarop kantoorruimtes worden gebruikt en ingericht. Deze veranderde markt vraagt om innovatie, ook op gebied van visuele communicatie. Er wordt daarom voortdurend door het bedrijf in eigen huis uitgebreid onderzoek gedaan en gewerkt aan de ontwikkeling van de producten, zowel binnen het traditionele assortiment als in

de digitale collectie die bij Legamaster onder de verzamelnaam ‘Electronics’ valt.

Visueel management

Leo Wieling, Country Manager Nederland: “In conferentiezalen, klaslokalen en vergaderruimtes zijn interactieve presentatiematerialen al niet meer weg te denken. Maar juist ook op de kantoorvloer vragen vernieuwende werkmethoden en businessstrategieën, waarbij de nadruk ligt op visueel management, om de juiste ondersteuning en middelen om te visualiseren. ‘Lean-management’ is een veel toegepaste werkmethode die gericht is op het elimineren van overbodige stappen in (bedrijfs)processen waarbij het creëren


Legamaster Mobile Glassboards

van waarde voor de klant centraal staat. Of het sterk opkomende ‘Agile management’, waarbij in multidisciplinaire teams binnen heel korte tijd producten worden ontwikkeld. Dit zijn voorbeelden van populaire en steeds meer toegepaste werkmethoden waarbij visueel management een centrale rol speelt. Whiteboards in alle soorten en maten en een grote collectie aan accessoires worden dagelijks uit de kast getrokken om scrum en zogenoemde stand-up sessies te faciliteren. Legamaster komt daarom met een speciaal samengestelde Agile Toolbox met alle essentiële tools die voor deze werkmethodes onmisbaar zijn.

de kwaliteit en mogelijkheden van hun presentatiemiddelen. Waar het bijvoorbeeld om gaat is representatief design, een royaal werkvlak en optimale inpasbaarheid in de snel veranderende, steeds meer flexibele kantooromgeving. In de nieuwe, mobiele glassboards van Legamaster zijn glas, aluminium en staal op innovatieve wijze samengebracht. Daarbij worden de functionaliteiten van een professioneel magnetisch glassboard gekoppeld aan esthetisch design. In de transitie naar de nieuwe werkomgeving bewijzen mobiele presentatiemiddelen op dit niveau steeds vaker hun waarde.

Brede inzetbaarheid

Digitalisering

De productontwikkeling van Legamaster is er op gericht in de brede behoefte te kunnen voorzien. De Magic-Chart Notes sluiten hier perfect bij aan. Dit betreft unieke herschrijfbare notitieblaadjes, die zich door een elektrostatische lading aan elk oppervlak hechten. “Dat maakt het tot een ideaal product om te gebruiken bij bijvoorbeeld brainstormsessies, workshops en de eerder genoemde scrum sessies, waarbij je de notes eenvoudig kunt verschuiven,” legt Wieling enthousiast uit. “Je kunt er als het ware analoog mee swipen,” glimlacht hij. De Magic-Chart Notes, door Legamaster op de markt gebracht met een gepatenteerde technologie, zijn verkrijgbaar in uiteenlopende maten en kleuren.

Office design:

Office Design is van vitaal belang voor zowel medewerkers als klanten. Voor werknemers die een groot deel van hun dag doorbrengen in een kantoor, is het belangrijk om een ​​ruimte te creëren die functioneel, visueel aantrekkelijk, comfortabel en uitnodigend is. Dit bevordert de productiviteit en efficiëntie. Daarbij worden professionele visuele presentatiemiddelen steeds belangrijker. Banken, de zorg, overheden en tal van andere branches stellen daarom steeds hogere eisen aan

Legamaster laat zien uitstekend de vertaalslag te kunnen maken naar het digitale tijdperk, waar ook voor de kantoorvakhandel volop kansen liggen. “Er vinden grote ontwikkelingen plaats op het gebied van interactief, digitaal communiceren,” weet Wieling. “Wij ervaren een groeiende vraag naar digitale interactieve communicatiemiddelen zoals touchscreen en bijbehorende specifieke software vanuit de markt. Informatie koppelen, delen en presenteren, videoconferencing en meer specifieke wensen van eindgebruikers op het gebied van visueel communiceren; dat vraagt wel om de nodige kennis. We merken dat de drempel voor de kantoorvakhandel daardoor wat hoger ligt om de digitale producten uit ons Electronics assortiment te verkopen, ”stelt Wieling. “We beseffen ons dat het voor de branche moeilijk kan zijn de ontwikkelingen voor te blijven, maar ons Electronics-assortiment kan juist daarom een interessante ‘binnenkomer’ zijn bij een prospect of nieuwe omzet genereren bij bestaande relaties. Omzet die men in feite niet kan laten liggen."

Behoefte zoeken “We willen tenslotte de vakhandel aanmoedigen om de behoefte op te zoeken. We kunnen gezamenlijk de eindgebruikers inspireren met onze presentatieoplossingen die in velerlei kantoorsituaties inpasbaar zijn. Ons brede assortiment aan presentatieoplossingen en meeting room solutions biedt de eindgebruiker nieuwe mogelijkheden die nog volop ontdekt moeten worden,” zegt Wieling overtuigend. Legamaster heeft alle kennis in huis en wil daarom als partner de vakhandelaar ontzorgen. Wanneer een eindgebruiker specifieke wensen heeft met betrekking tot interactief presenteren of visuele communicatie, dan willen we graag onze kennis delen.” Wij bieden de branche alle denkbare ondersteuning om de eindgebruiker van dienst te zijn met ons assortiment,” stelt Wieling, Country Manager Nederland. “Wij stellen ons team met alle technische kennis, maar ook onze showroom waar alle toepassingsmogelijkheden worden getoond, graag beschikbaar aan de kantoorvakhandelaar om gezamenlijk hun klanten te kunnen voorzien van de beste oplossingen in hun situatie.”

www.legamaster.nl Legamaster ETX e-Screen

KBM /// MEI 2017

47


Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen /// jaargang 99 • nummer 3 • mei 2017

www.kantoornet.nl

Kantoor Business Magazine

Visuele communicatie is “HOT” >> De klantbehoefte staat centraal

>> Focus op Innovatie

>> Brede inzetbaarheid


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.