2016 tbm 2

Page 1

Voor éé n keer is hij te Ex-colu rug! mnist R ex Verm Kijk sne eulen l op pa gin a 50

Business Tool voor de ICT-reseller

Jaargang 12 I Nummer 2 I Maart 2016

Giuseppe Levatino, Speakup:

‘Zet individu centraal in telecommunicatie’

European VoIP Summit ‘Consolidatieslag in aantocht’ Award voor Nimava Best Global Partner Samsung Enterprise Analyse Conclusr: ‘Ziggo-Vodafone bedreigt marktleiderschap KPN’ www.tbmnet.nl


Gear up your PBX

Verlaag je Kosten, Verhoog je Winst

3CX Phone System Stap over op 3CX - een open standaard software PBX met vereenvoudigd beheer en geavanceerde Communicatie opties: • Software gebaseerd: Eenvoudig te installeren en beheren • Betaalbaar in aanschaf en uitbreiding • Virtualiseer met Hyper-V of VMware • Halveer uw telefoonrekening met SIP Trunks & VoIP • Verhoog de mobiliteit met Mobile Clients • Geïntegreerd Video Conferencing gebaseerd op WebRTC

WWW.3CX.NL

+31 (85) 273 364 5


- Inhoud European VoIP Summit 2016

“Consolidatie in Hosted Voice-markt op komst.”

Mobile World Congress

26

8

Speakup zet individu centraal in VoIP-oplossing

4 Nieuws

24

21

Cisco Partner Awards

42

Onderzoek MobileIron

6

Column Leo van Schie

22

De 7 geboden van LinkedIn

44

KPN Awards

10

Analyse: Ziggo en Vodafone

31

My-Connect van

46

SDC brengt Unify in de Cloud

12

Terugblik Expeditie ICT

BusinessCom

47

TBM Business Guide

14

De Expeditieleiders

32

50

Blog Rex Vermeulen

16

Dimension Data over

35 Nieuwe producten Sennheiser

Collaboration in 2016

36

Avaya komt met Cloud UC

18

Groepsinterview

38

Marktcijfers zakelijke tablets

Logistieke sector

39

ICT & Tunnelcommunicatie

Innovatie-expert Danny Mekić

TBM • maart 2016

3


voorwoord

Danny Darwin We leven in een wereld die steeds dynamischer wordt. Innoveren moet voor bedrijven – zeker in ICT-land – een tweede natuur worden om snel in te springen op veranderende klantvragen. Maar innoveren en nieuwe businessmodellen ontwikkelen is lastig wanneer jij, je medewerkers en je organisatie voor een groot deel in ‘oude’ structuren werkt. Inspirerend is het interview met Danny Mekić (29) op pagina 32 van deze TBM. Op 15-jarige leeftijd richtte hij zijn eerste onderneming op en nu werkt hij vanuit zijn bedrijf NewTeam onder meer als innovatie-expert en is een veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Om relevant te blijven in een markt moet het roer radicaal om stelt Mekić verderop in deze TBM. Zo zegt hij: “Hoe kan het dat we de jongste

XRC services neemt ISP Fiberlinq over ICT-dienstverlener XRC services neemt Internet Service Provider Fiberlinq over. Door deze acquisitie breidt XRC services haar dienstenportfolio uit met een landelijk dekkend datanetwerk op zowel DSL- als glasvezeltechniek. XRC services werkt volgens een groeistrategie waarin het bedrijf jaarlijks groeit met een steeds bredere dienstverlening. Naast ICT-oplossingen voor de retailbranche, waar het succes ooit is ontstaan voor XRC services, biedt zij ook specifieke branchegerichte oplossingen voor bedrijventerreinen, kantooromgevingen, het onderwijs en de horeca. Daarnaast wordt gekeken naar meer overnames of fusies die de landsgrenzen zullen overschrijden. XRC services heeft een groeistrategie die gebaseerd is op samenwerken en elkaar versterken. Naast haar rechtstreekse saleskanaal is XRC services actief via onder andere haar reseller-partnerkanaal. “De overname is voor ons een stap naar nog meer professionalisering en met een eigen netwerk kunnen we onze klanten nog directer en beter van dienst zijn. Zowel DSL-netwerken als glasvezelnetwerken kunnen we werkelijk overal realiseren, waardoor we ook andere slimme, aanvullende dienstverlening kunnen aanbieden, zoals ons unieke hosted telefonieplatform OfficeOne VoIP. We gaan dan ook echt de concurrentiestrijd aan met concullega’s zoals KPN en RoutIT, maar wel op onze geheel eigen wijze en maken juist daar het verschil”, aldus Dave Spijker, CEO van XRC services.

4

TBM • maart 2016

medewerkers in organisaties nog stééds onderaan de ladder laten beginnen? De oudere manager die vanuit de oude structuren opereert, krijgt meer betaald en heeft het ook nog voor het zeggen. Je zou het eerder willen omdraaien.” Zit wat in, maar ik ben het niet met hem eens dat het om leeftijd gaat. Het gaat om instelling en om de vaardigheid je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Wat zei Darwin daar ook alweer over?

Sef Heldens Hoofdredacteur TBM

3CX Phone System wint award vanFrost & Sullivan 3CX, ontwikkelaar van de software gebaseerde PABX 3CX Phone System for Windows, is door Frost & Sullivan onderscheiden voor zijn high-quality, software-based Unified Communications-oplossing. Hiervoor kreeg de software-vendor de ‘2015 Price/Performance Leadership Award’. In het juryrapport vermeldt Frost & Sullivan dat het software-based 3CX Phone System “excelles in terms of user features, architectural flexibility, ease of use and management”. De snelle, jaarlijkse groei van 3CX is volgens Frost & Sullivan ongeëvenaard in de UC-markt. Daarnaast zegt de jury: “3CX onderscheidt zich van andere UC-vendors met zijn innovatieve technologie, brede feature set, competitieve pricing, en de kracht om te reageren op veranderende marktomstandigheden en klantvragen.” Nick Galea, CEO, 3CX: “Frost & Sullivan is een van de leidende analistenbureaus in onze industrie en daarom zijn wij trots op deze onderscheiding. Frost & Sullivan erkent 3CX als een steeds belangrijkere speller in de UC-markt vanwege onze grote en snelgroeiende installed base en onze technologie.”


Nieuws I

Cloud-aansluitingen Mitel met 55% gestegen

ALSO breidt ARCHOS-assortiment uit met smartphones

Mitel heeft de cijfers over 2015 bekendgemaakt. In dat jaar is een omzet van 1.157 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 1.104 miljard in 2014. Mitels totaal aantal cloud-aansluitingen steeg met 55 procent tot 1.930.000 aansluitingen.

ALSO Nederland heeft haar assortiment uitgebreid met smartphones en feature phones van ARCHOS. De toevoeging van ARCHOS, een pionier in Android-producten, past bij de door ALSO ingeslagen groeistrategie en verbreding van het portfolio.

Overige cijfers uit het jaarrapport van Mitel: het bedrijf heeft een netto-inkomen (Non-GAAP) van 89,4 miljoen dollar gerealiseerd voor het jaar eindigend op 31 december 2015. Mobiele en cloud-activiteiten vertegenwoordigen 24,9 procent van de totale omzet van Mitel voor 2015, in vergelijking met 10,3 procent in 2014.

In de markt van smartphones en feature phones zijn diverse ontwikkelingen waarin zowel ALSO als ARCHOS veel kansen zien. Resellers kunnen vanaf nu bij ALSO terecht voor het gehele smart- en feature phones assortiment van ARCHOS. Het productassortiment onderscheidt zich voornamelijk door de goede balans tussen prijs en kwaliteit. Een van de vele voordelen is dat de smartphones standaard voorzien zijn van een de dual-sim, waardoor de consument zijn kosten altijd onder controle heeft. Verder zijn alle producten van ARCHOS Google gecertificeerd. “Na de succesvolle samenwerking met ALSO op het gebied van tablets is het opzetten van de smartphone-activiteiten met hen een logische volgende stap” aldus Claudia Meijer, country manager van ARCHOS in Nederland. Ferry Kassing, Sales Director bij ALSO Nederland voegt hieraan toe: “In ons assortiment ontbraken nog instap-smartphones waarbij de service goed geregeld is en met ARCHOS vullen we die positie goed in.”

“Een recordopbrengst voor het laatste kwartaal van 2015 dankzij solide prestaties over de gehele linie van het bedrijf. De resultaten in onze strategische groeipijlers zijn bijzonder indrukwekkend”, zegt Richard McBee, Chief Executive Officer. “Binnen de mobiele pijler berichtten we 73 procent jaar-op-jaar groei, en een uitbreiding van de brutomarges. In onze cloud-onderneming groeide de omzet met 44% en zorgden onze investeringen voor groeiende recurrent inkomsten, in totaal 24 procent op jaar-op-jaar basis. Deze resultaten liggen aan de basis van een doorlopende transformatie van Mitel dat, net als de markt, migreert naar de volgende generatie oplossingen.” Mitel bereidt zich voor op de volgende revolutie in de telecomindustrie door te investeren in het 5G cloud connectivity-platform en het organiseren van de structuur die nodig is voor de ontwikkeling van projecten rond 5G.

Ingram Micro over in Chines handen Het Chinese Tianjin Tianhai heeft de Amerikaanse distributeur Ingram Micro gekocht. Er is 5,4 miljard euro betaald voor de IT-distributeur. De partijen verwachten de overname in de tweede helft van 2016 af te ronden. Door de overname wordt Ingram deel van de HNA Group, de grootste aandeelhouder van Tianjin Tianhai. De overname wordt naar verwachting in de tweede helft van 2016 afgerond. Ingram Micro maakte eerder bekend het Deens Lumigon over te nemen. Eind vorig jaar nam de IT-distributeur ook de branchegenoot Dupaco uit Leusden over en verkocht het Amerikaanse Parallels Holdings zijn Odin Service Automation-platform aan Ingram.

Fuze wordt nieuwe naam ThinkingPhones UCaaS-leverancier ThinkingPhones heeft een nieuwe naam: Fuze. Het bedrijf laat tevens weten 112 miljoen dollar opgehaald te hebben in een nieuwe investeringsronde. Hiermee komt de totale funding van het bedrijf op 200 miljoen dollar. Fuze is een cloudgebaseerd Unified Communications-platform dat enterprise-oplossingen biedt voor eenvoudige voice communicatie, flexibele videoconferencing en always-on samenwerking. De omzet van het bedrijf groeide in 2015 met meer dan 100 procent en er werden ruim 175 nieuwe klanten verwelkomd. Afgelopen maand werd Fuze door Gartner als visionair gepositioneerd in de ‘Magic Quadrant for Web Conferencing’. De rebranding en de recente investeringsronde moeten de groei van Fuze een sterke impuls geven en ervoor zorgen dat het bedrijf de UCaaS-markt gaat domineren door het bieden van de enige volledig cloudgebaseerde voice-, video-, en samenwerkingsoplossing die ook geschikt is voor mobiele apparaten.

TBM • maart 2016

5


I Column

De klant op reis Deel 1: Introductie

Dolcis, Scapino, V&D, Dixons, maar ook Paradigit en talrijke andere retailers die recent de deur hebben moeten sluiten. Vervelend voor iedereen die daarbij betrokken is. Van personeel tot aan de leveranciers. Je hoort zelfs (ex) klanten roepen dat zo’n ‘instituut’ als V&D na 130 jaar niet verloren had mogen gaan. Nostalgie vertroebelt de realiteit. De realiteit is dat er gewoon niet genoeg klanten meer in deze winkels kwamen. De winkels hebben onvoldoende ingespeeld op het snel veranderende gedrag van de klant. Het openen van webshop 1, gevolgd door een iets verbeterde webshop 2 en een nog steeds niet succesvolle webshop 3 ten spijt. Er werden onvoldoende strategische keuzes gemaakt. Deze periode van kommer en kwel voor de retail wordt ook wel beschreven als ‘de dag die je wist dat ging komen’. In on-line kringen was deze slachting al veel eerder aangekondigd maar de crisis strooide zout in de ogen. Want het is logisch dat in een crisis klanten wegblijven. Maar het onterecht gebleken vertrouwen dat als de economie weer aantrekt, ook de klanten vanzelf weer terug zouden komen, bleek al snel wishful thinking. Vandaag is de lieveling van de klant het bedrijf dat zijn snel veranderende voorkeuren kan bijbenen en hem of haar op het juiste moment weet te verrassen. Dit speelt niet alleen bij consumenten maar ook in het B2B-segment. De klant is de laatste jaren snel veranderd. Niet alleen het aanbod on-line is een trigger. De klant weet ook zijn weg beter te vinden in de digitale jungle. Kennis van ICT

6

TBM • Maart 2016

neemt sterk toe met de instroom van nieuwe generaties op beslissende functies in het bedrijfsleven. En zij stellen vragen als ‘hoezo kunt u dat niet leveren, ik zie dat het bij uw concurrent op voorraad is’ en waarom kan ik deze functionaliteit niet gebruiken? Als mijn ICT-manager er niet aan wil dan regel ik het voor mijn afdeling zelf wel’ En ja ze stellen niet alleen vragen maar hebben ook de antwoorden al gevonden. Zij hebben een andere reis gemaakt om van inspiratie te komen tot een keuze en een daadwerkelijke aanschaf en verwachten een top service die niet om 17.00 uur stopt. In hun beslissingstraject zijn zij al 58 procent gevorderd voordat ze u als leverancier überhaupt gaan bellen. Hoe anders was dit enkele jaren terug toen u de aangewezen kennisbron was voor informatie. De komende maanden neem ik u graag mee door de nieuwe klantreis en wat dit in verschillende fases voor u kan betekenen. Happy hunting!

Leo van Schie Directeur Partner Performance


Nieuws I

Kwebbl slaat vleugels uit naar Duitsland Kwebbl, the Smart Cloud Communications platform, gaat haar diensten ook in Duitsland aanbieden. Dit wordt na Nederland en België het derde land waar Kwebbl actief is. De expansie van Kwebbl is onderdeel van een samenwerking met het Berlijnse 42com. “Ik ben trots met deze volgende stap Europa in”, zegt Kwebbl-CEO Ab Trik. “Via ons partnership met 42com kunnen we direct tot de Duitse markt toetreden via honderden resellers. Via ons unieke partnership-model met locale partners zullen de komende maanden meer Europese landen volgen.” “42com kijkt uit naar de spannende toekomst van dit nieuwe partnership”, zegt Alexander Reinig, CEO van 42com. “Kwebbl’s intuïtieve oplossing, gecombineerd met ons serviceniveau en onze ervaring in de Duitse markt biedt bedrijven een onafhankelijk alternatief voor afgeschreven hardware en vastnet providers.” Kwebbl is opgericht in 2013 als onderdeel van de Digifoon Group met kantoren in Amsterdam, Zwitserland en Oekraïne waar het development team het nieuwe cloud communications platform heeft ontworpen. Kwebbl draait haar platform vanuit meerdere datacenters. 42com is een Berlijnse telecom service enabler met een innovatief cloud based service platform.

Meest energiezuinige 4G LTE router nu bij Capestone Capestone breidt het Sierra Wireless-assortiment uit met een superzuinige router, de Airlink Raven RV50. Vergeleken met andere 4G routers verbruikt de RV50 volgens Capestone maar de helft tot eenderde aan stroom. Daarmee is het op dit moment de zuinigste industriële 4G LTE router op de markt. De Raven RV50 heeft extreem weinig stroom nodig. Om een voorbeeld te geven: hij verbruikt in idle mode minder dan 1 Watt, waar de GX450 1.9 Watt verbruikt en de LS300 2.69 Watt. Dit maakt hem ideaal voor afgelegen locaties zonder elektriciteitsnet of andere energiebronnen; een klein zonnepaneel geeft al voldoende stroom om deze router te laten functioneren. Het doet niets af aan zijn prestaties. De RV50 is een robuuste 4G LTE router die betrouwbare connectiviteit biedt in veeleisende situaties.

Nimava wint award voor Best Global Partner Samsung Enterprise Samsung heeft op de Global Sales & Marketing Conference in Zuid-Korea de awards uitgereikt voor de best presterende partners. Dit jaar heeft distributeur Nimava de hoogst mogelijke artneronderscheiding mogen ontvangen: ‘Best Global Partner’. Sinds 1995 is Nimava Group al partner van Samsung Electronics op het gebied van communicatieoplossingen. De installed base van Samsung die Nimava met zijn partners heeft opgebouwd is in de loop der jaren fors gegroeid, net als de samenwerking met Samsung. Een voorlopig mooie kroon op deze samenwerking is het feit dat de distri sinds enkele maanden verantwoordelijk is voor de gehele Samsung-distributie in Europa. Bijzonder waren de woorden van de heer Young - Ky Kim, President Samsung Electronics, bij de uitreiking: “Wij zijn de Nimava Group erg dankbaar voor de verantwoordelijkheid die zij hebben genomen om voor ons de algehele distributie voor Europa op zich te nemen.”

André Horsten, algemeen directeur Nimava Group, was zeer verrast met deze unieke bevestiging van de weg die Nimava Group is ingeslagen met Samsung: “Allereerst zijn we naast Samsung ook onze Samsung-partners in Europa erg dankbaar dat wij deze prijs in ontvangst mogen nemen, zonder onze partners was het nooit gelukt. Op gebied van communicatieoplossingen blijft de markt in beweging. Technische innovatie is voor zowel Samsung Electronics als ons, Nimava Group, erg belangrijk en zeker ook voor de continuïteit en groei van onze organisaties. Hierbij zijn kennis, inzicht en ervaring essentieel voor het vinden van de beste oplossing en is dit meestal geen standaardoplossing, maar is er maatwerk vereist. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we met Samsung een sterk merk in huis hebben om de juiste oplossing te bieden. Samen met ons team en onze partners willen we deze oplossingen dan ook blijven bieden.”

TBM • maart 2016

7


I Kurver on Tour

European VoIP Summit 2016

Consolidatie in de Hosted Voice-markt Speciaal voor TBM struint Cloud-watchter en -analist Rob Kurver de internationale IT- en telecomcongressen af op zoek naar nieuwe trends. In deze editie: de European VoIP Summit. “In aantal Hosted Voice-providers gaan de Benelux en Engeland Amerika achterna.”

Van de ruim 150 Hosted Voice-providers in Engeland en de Benelux is over drie jaar minder dan 10 procent over. Dat was de duidelijke voorspelling van investeringsbank Q Advisors op de European VoIP Summit in Londen. De rest wordt verkocht aan de grote spelers, of gaat roemloos ten onder nu deze markt zo explosief groeit en professionaliseert. Een logische en duidelijke boodschap aan providers om te zorgen dat ze in de goede 10 procent van het veld komen, maar ook aan klanten en resellers om zorgvuldig af te wegen met wie ze in zee gaan. Michael Quinn van Q Advisors sprak in Londen eerst op een bijeenkomst van de Cloud Communications Alliance en een dag later op de Europese VoIP Summit. Deze Summit werd dit jaar voor de tweede keer door Cavell Group georganiseerd en trok nu ruim 200 deelnemers, van meer dan 60 service providers uit acht landen. Volgens Quinn lopen de UK en Benelux wat Cloud Communicatie betreft momenteel zo’n drie jaar achter op Amerika, waar het aantal Hosted Voice-providers de afgelopen paar jaar van 600 naar minder dan 50 ging. Q

8

TBM • Maart 2016

Advisors heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in M&A deals in deze sector, heeft ruim 40 deals gedaan met en voor alle grote Amerikaanse spelers.

Succesfactoren

Als Cavell Benelux Analyst mocht ik op de Summit ook een panelsessie leiden, over de succesfactoren voor SIP en Hosted Voice. De providers uit de UK, Ierland, België en Duitsland, allemaal marktleiders in hun regio, waren unaniem van mening dat kwaliteit en betrouwbaarheid, van zowel diensten als van de onderliggende infrastructuur, cruciale succesfactoren zijn. Dit verklaart mede waarom Nederland zoveel meer Hosted Voice-gebruikers heeft dan bijvoorbeeld een land als België (ref: Cavell Benelux Market Research), en waarom zoveel providers ook zelf controle willen over de internet access (MPLS, glasvezel, etc). Het panel was overigens verdeeld over de vraag of een zelf ontwikkeld platform dan beter of juist slechter is dan een ingekocht platform, blijkbaar zijn er wat dat betreft nog meerdere wegen die naar Rome leiden. Iedereen was het er wel over eens dat het de komende tijd steeds belangrijker wordt om het portfolio


Tekst: Rob Kurver

uit te breiden met om te beginnen uiteraard mobiel en UCaaS, maar ook andere Cloud-diensten zoals backup en desktop of zelfs IaaS.

Contactcenters

Er is al een duidelijk verschil te zien tussen de grotere providers met een breder dienstenportfolio, en kleinere spelers met alleen Hosted Voice. De grotere spelers hebben meer en grotere klanten en dus meer omzet (en winst, hoewel die vaak direct in groei wordt geïnvesteerd), en kunnen daarom investeren in nieuwe oplossingen die weer tot nieuwe omzet en klanten leidt en zo verder. Die nieuwe oplossingen worden veelal ingekocht, en nu mobiel en video wel zo’n beetje geregeld zijn, is de afgelopen maanden veel interesse ontstaan in Contact Center-technologiebedrijven.

business is nu nog zeer klein en gespecialiseerd maar wordt naar verwachting de komende tijd steeds belangrijker. Dit soort slimme technologiebedrijven hebben we in Europe gelukkig veel, en de Amerikanen komen hier dan ook graag shoppen.

Warme zomers

Als Michael Quinn gelijk krijgt, hebben we in 2020 in Nederland door consolidatie dus geen 60+ Hosted Voice-providers meer maar minder dan 10, die tegen die tijd samen zo’n 2,5 à 3 miljoen seats hebben. Overigens zitten hier zeker ook de nodige buitenlandse partijen bij; die zullen uitrollen in Nederland (en de rest van Europa) of gaan overnames doen. Voor zowel providers als resellers zaak om slimme keuzes te maken dus, en de komende jaren heel hard te groeien - zowel organisch als door overnames - en hun portfolio uit te breiden.

Zo kocht Broadsoft recentelijk Transera, en vorig jaar werd Magnetic North (met hulp van Q Advisors) verkocht aan West. Verschillende omni-channel communicatieoplossingen met een flinke dosis kunstmatige intelligentie voor superslimme afhandeling van klantcontacten. Deze

TBM • maart 2016

9


I Analyse

Verschuiving in telecomlandschap

‘Winst voor Vodafone-Ziggo combi en verlies voor markt’ Een aanzienlijk deel van de Vodafone- en Ziggo-klanten overweegt hun dataverkeer dan wel mobiele telefonie via deze nieuwe combinatie te laten verlopen. Dat blijkt uit onderzoek van Conclusr onder 343 ICT-verantwoordelijken. In februari sprak Conclusr Research op basis van een analyse op bestaand onderzoeksmateriaal al het vermoeden uit dat de aangekondigde samenwerking tussen Ziggo en Vodafone in de vorm van een gezamenlijk bedrijf voor behoorlijke verschuivingen in het telecomlandschap zou kunnen gaan zorgen. Nu, ongeveer een maand later kan een eerste balans op basis van bevraging van de markt worden opgemaakt. Conclusr Research heeft daartoe 343 ICT verantwoordelijke functionarissen van zowel grote als kleine organisaties in Nederland geïnterviewd. En de balans lijkt negatief door te slaan voor KPN en positief voor de nieuwe Vodafone-Ziggo combinatie. Maar door de inperking van het aantal partijen zal deze ontwikkeling mogelijk prijsopdrijvend gaan werken voor de markt.

10

TBM • Maart 2016

Analyse

Conclusr Research heeft na de aankondiging door Vodafone en Ziggo haar lopende marktonderzoek naar Convergentie uitgebreid met de vraagstelling hoe de verschillende organisaties (klanten en niet-klanten) tegenover de nieuwe Vodafone / Ziggo combinatie staan. Gevraagd is hoe groot men de kans inschat dat men (meer) diensten op gebied van mobiele telefonie en/of datacommunicatie bij deze nieuwe combinatie gaat afnemen. Of dat men mogelijk juist afscheid denkt te gaan nemen van Vodafone-Ziggo. Het blijkt dat een aanzienlijk deel van de huidige Vodafone- en de huidige Ziggo-klanten sterk overweegt hun dataverkeer dan wel hun mobiele telefonie via deze


Tekst: Ruud Alaerds – Conclusr

nieuwe combinatie te laten verlopen. Meer specifiek geeft 17 procent van de Vodafone-klanten aan ook hun dataverkeer bij deze nieuwe combinatie neer te gaan leggen en geeft 21 procent van de huidige Ziggo-klanten aan in die nieuwe situatie ook hun mobiele telefonie aan deze nieuwe combinatie toe te gaan vertrouwen. Het aantal bedrijven dat juist zou overwegen deze nieuwe combinatie de rug te gaan toekeren is als verwaarloosbaar klein aan te merken. In dezelfde analyse heeft Conclusr Research eveneens gekeken naar de effecten op klanten van andere telecompartijen. En dan blijkt dat de nieuwe marktcombinatie Vodafone-Ziggo naar verwachting verlies van klanten op gaat leveren voor KPN. Conclusr Research spreekt de verwachting uit dat in deze nieuwe situatie, waarin slechts twee partijen zelfstandig het volledige portfolio aan spraak- en datadiensten aan de markt kunnen leveren, prijsstijgingen in de markt het resultaat zullen zijn.

Bedreiging marktleiderschap KPN

Jarenlang is KPN de onbetwiste marktleider in telecomdiensten. Het aangekondigde nieuwe initiatief waarbij Ziggo en Vodafone een verregaande samenwerking aangaan

voor de Nederlandse markt gaat toch een zeer serieuze bedreiging vormen voor dit marktleiderschap. Conclusr Research keek naar de door haar in 2015 verzamelde marktcijfers op het gebied van vaste telefonie, mobiele telefonie, vaste datacommunicatie en mobiele datacommunicatie diensten. Waar het om spraakdiensten (dus telefonie) gaat van bedrijven is te zien dat KPN nog steeds een zeer goede grip op de markt heeft. En dat uit zich vooral in vaste telefonie. Maar uit marktonderzoek uitgevoerd door Conclusr blijkt ook dat met name deze vaste telefonie behoorlijk onder druk staat. Mobiele telefonie is nog steeds een groeimarkt en met name hier is het dat de nieuwe Ziggo-Vodafone combinatie een bijzonder goede uitgangspositie lijkt te hebben en niet al te veel terrein meer hoeft goed te maken op KPN om zich marktleider (qua marktpenetratie) te mogen gaan noemen. In datacommunicatiediensten een soortgelijk beeld. Vaste datacommunicatie is weliswaar nog groeiende als totale markt, maar mobiele datacommunicatie zit sterker in de lift. En ook hier is de nieuwe marktcombinatie een geduchte concurrent voor KPN.

TBM • maart 2016

11


I Expeditie ICT

Eerste bijeenkomst Expeditie ICT in teken van Klant Safari

Hoe spotten we nieuwe klanten? Hoe vinden we nieuwe klanten? Die vraag stond centraal op de eerste bijeenkomst van Expeditie ICT in 2016. Plaats van handeling: de Kalahari Lounge in Ouwehands Dierenpark.

Ontmoeten, inspireren, kennis overbrengen - dat is waar netwerkplatform Expeditie ICT om draait, om op die manier ICT- en Telecomresellers te helpen om succesvoller te zijn in hun dagelijkse business. Het thema van de eerste bijeenkomst van 2016 is direct afkomstig uit de ledengroep zelf: kunnen we creatieve manieren vinden om nieuwe klanten te werven, was de vraag. En daar gingen de Expeditieleden mee aan de slag.

Omgaan met Verandering

Maar eerst werd het Expeditiejaar 2016 afgetrapt door vaste spreekstalmeester Jeroen Smits. Hij vertelde over de roadmap van Expeditie ICT in het nieuwe jaar en liet de nieuwe leden zichzelf in één minuut voorstellen aan de groep. Nadat de expeditieleden het hoofd leeggemaakt hadden middels een korte safari door het dierenpark, was het podium voor niemand minder dan veranderadviseur en bestsellerauteur van ‘Het Anti-klaagboek’ Bart Flos. In het eerste deel van zijn sessie vertelde hij over hoe ons cognitieve brein werkt, hoe dat reageert op prikkels en hoe klanten zich voelen in de huidige tijd van de ‘Kennis Kermis’ waarin er te veel informatie op hen afkomt.

U bent als reseller geïnteresseerd om een keer kennis te maken met het netwerk Expeditie ICT? Neem dan contact op met Daisy van Diejen via Daisy@magentapublishing.nl om de mogelijkheden hiervoor te bespreken. Of kijk voor meer informatie op Expeditie-ICT.nl.

Denktanken met Breinkracht

Na zijn presentatie ging Bart Flos met de expeditiegangers in kleine groepen aan de slag met het thema. De opdracht: bedenk in 15 minuten tenminste drie ideeën die creatief, uniek en outside-the-box zijn om nieuwe klanten te werven in deze tijd van information overload. Op deze manier veranderde Flos de Expeditie-groep in één supercomputer. In deze korte tijd werden maar liefst 27 ideeën gegenereerd die na afloop met alle expeditieleden gedeeld zijn. Over enkele van deze ideeën werd nog lang nagepraat tijdens diner en borrel.

12

TBM • Maart 2016

Inmiddels werkt Expeditie ICT al weer toe naar de volgende spectaculaire bijeenkomst. Op 14 juni komt het netwerk weer bij elkaar, nu onder het mom van het thema Omgaan met Verandering: niet alleen de ICT-branche, maar ook de wereld van onze klanten verandert voortdurend. Op geheel onorthodoxe wijze zal Expeditie ICT dit thema beetpakken.


TBM • maart 2016

13


I Expeditie ICT

Pieter van Eldonk

My-Connect

Robert de Jager dean one

“Expeditie ICT is een initiatief dat aansluit bij wat wij belangrijk vinden: op basis van openheid en fairplay met onze business partners communiceren. dean one is dé telecom en internet provider voor het partnerkanaal. Wij hebben een passie voor het partnerkanaal en hechten hier veel waarde aan. Daarnaast vinden wij dat zij het als geen ander verdienen om succes te hebben. Het is belangrijk dat resellers op de hoogte blijven, een goed beeld hebben van de markt en een nog beter beeld hebben van de klant. Dit sluit goed aan bij de thema’s van dit jaar: ‘Klant’ en ‘Ondernemerschap’. Ontwikkelingen volgen zich razendsnel op en dankzij het Expeditie ICT Eindmarkt Onderzoek blijven onze business partners op de hoogte van deze ontwikkelingen en trends. Kortom, voor ons genoeg redenen om onze rol als Expeditieleider van Expeditie ICT voort te zetten.”

14

TBM • Maart 2016

“Expeditie ICT heeft zich vorig jaar bewezen als een nuttig platform voor resellers, leveranciers en distributeurs om samen kennis te delen en te discussiëren over de ontwikkelingen in de branche. We zien allemaal dat de markt verandert en dé manier om samen verder te komen en de toekomst met goed gevoel tegemoet te gaan, is door samen te werken. Samenwerken in alle lagen van de keten en het stimuleren van ondernemerschap vanuit de resellers. Wanneer zij excelleren op dit gebied, werkt dit natuurlijk door voor alle andere betrokken partijen. My-Connect is gestart vanuit de gedachte de reseller zo goed mogelijk te kunnen bedienen op het gebied van Cloud Solutions. BusinessCom heeft er voor gekozen zelf een eigen cloud-platform, My-Connect, te lanceren om zo de resellers een onestop-shop te kunnen bieden. Wij geloven dat we met My-Connect in ons portfolio meerwaarde kunnen bieden aan onze resellers. We zijn hiermee de enige met een volledig eigen one-stop-shop van de Benelux. Onze klanten kunnen bij ons voor alles terecht; de PABX, de hosted-poort, de verbinding, de hardware en de vertrouwde service.” Expeditie ICT organiseert interessante en leerzame sessies, aangevuld met goede discussies en sprekers die de diverse kanten van het ondernemerschap belichten en nieuwe inzichten delen. Door het ondersteunen van expeditie ICT ondersteunen wij ook de resellers en stimuleren we hen het beste uit zichzelf te halen. Door de handen ineen te slaan en elkaar verder te helpen, helpen we uiteindelijk ook onszelf.”


Arend Karssies NETGEAR

Met NETGEAR, een bekende IT-fabrikant die netwerken, opslag- en beveiligingsoplossingen levert voor de zakelijke markt, heeft Expeditie ICT een belangrijke leverancier uit de IT-wereld als expeditieleider. “Expeditie ICT brengt resellers uit zowel IT als Telecom samen om kennis uit te wisselen. Omdat wij als NETGEAR nauw met deze resellers samenwerken, ondersteunen wij met veel plezier dit initiatief”, laat Arend Karssies van NETGEAR weten. “De markt verandert in rap tempo. Via een netwerkplatform als Expeditie ICT kan zowel de reseller als NETGEAR een vinger aan de pols houden. Om je klant goed te kunnen blijven bedienen in deze snelle markt, heb je kennis nodig. Wij hebben heel veel zin in deze jaargang van Expeditie ICT en hopen dat steeds meer resellers de stoute schoenen aan durven trekken om met ons deze expeditie aan te gaan.”

Paul Kloos SDC Group

“We zijn voor het tweede jaar op rij Expeditieleider bij Expeditie ICT omdat we graag een platform stimuleren, ondersteunen en faciliteren voor de ICT-markt en de ICT-resellers in Nederland. Je hebt elkaar nodig om van elkaar te kunnen leren. Expeditie ICT helpt daarbij. De inhoud van het platform zou nog beter worden wanneer het nog meer resellergericht wordt en de resellers nog meer durven te delen op het gebied van kennis, netwerk en ervaringen. Je hebt immers een gezonde open discussie nodig om van elkaar te kunnen leren en zaken van elkaar aan te kunnen nemen. Het levert je meer inzicht in de klant, meer inzicht in de markt en meer inzicht in de mogelijkheden die er zijn. Tegen resellers zou ik willen zeggen: neem deel en ervaar Expeditie ICT!”

&

Giuseppe Levatino Speakup

“Binnen onze branche volgt de ene ontwikkeling de andere supersnel op. Informeren, leren en kennis delen om aansluiting te houden bij de business vinden wij belangrijk. Gangbare business modellen zijn allang niet meer leidend en ook de grens tussen privé en zakelijk vervaagt steeds meer en ook het maatschappelijke, sociale en technische vlak gaan steeds meer hand in hand. Door Expeditie ICT te ondersteunen staat Speakup achter dit informele platform waar open en eerlijk de zakelijke dialoog aangegaan wordt. Wij houden niet van moeilijker dan nodig en wij praten dus graag mee over hoe we elkaar kunnen helpen om innovatief en succesvol de toekomt in te gaan. Techniek en innovatie vormen samen het fundament van onze business. Up-to-date kennis biedt ons allemaal een sterke basis voor het oplossen van dagelijkse vraagstukken, aangedragen door onze klanten. Kennis geeft ons slagkracht en zorgt ervoor dat we kunnen blijven inspelen op de vraag van onze relaties. Twee mensen weten meer dan een en er is weinig mooier dan kennis delen. Expeditie ICT biedt alles wat een grote én kleine ondernemer nodig heeft en Speakup is er trots op ook dit jaar weer bij te mogen dragen door expeditieleider te zijn tijdens dit mooie initiatief.”

TBM • maart 2016

15


I Onderzoek

Wouter Bakker, Business Unit Manager Communications bij Dimension Data.

Collaboration anno 2016:

‘Van technologie naar menselijke interactie’ De afgelopen jaren zagen we de TDM-markt langzaam verschuiven naar VoIP. Daar werd video en data aan toegevoegd en zo ontstond Unified Communications. Hot topic binnen bedrijven is momenteel echter collaboration. Dimension Data ondervroeg 900 CIO’s over dit thema. De focus ligt bij collaboration niet zozeer meer op technologie als wel op menselijke interactie. Maar hoe staan bedrijven er nu voor als het gaat om collaboration-strategieën? Worden collaboration-tools wel aangeboden en – belangrijker nog – gebruikt? Om dat te weten te komen, besloot Dimension Data 900 IT-directeuren, CIO’s en line of business-managers te ondervragen in vijftien landen, waaronder in de Benelux. Een aantal highlights.

Lines of business nemen steeds meer zelf controle over collaboration

De respondenten werd gevraagd hoe groot de rol is die LoB-managers spelen bij collaboration-technologie. En die blijkt niet gering. Van alle ondervraagden zegt 89 procent dat LoB-managers helpen bij de uitvoering van de collaboration-strategie van het bedrijf. 42 procent van de LoB-managers helpt zelfs bij het sturen daarvan. In 27 procent van de bedrijven krijgen LoB-managers steeds meer invloed. Zelf schaffen ze ook tools voor collaboration aan – 56 procent doet dat. En slechts een kwart (24 procent) doet dat zonder IT daarvan op de hoogte te stellen.

16

TBM • Maart 2016

“Hoe meer mensen om de tafel, des te groter het risico dat er iets mis gaat”, zegt Wouter Bakker, Business Unit Manager Communications bij Dimension Data. “Het advies luidt dan ook: laat de lines of business en IT samenwerken als partners. Pakt een bedrijf dit op de goede manier aan, dan is een gecoördineerde strategie en uitvoering het resultaat. Terwijl er zonder samenwerking wel eens een overlap in aankopen kan ontstaan.” Een reëel gevaar, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. De percepties over welke collaboration-tools medewerkers gebruiken, lopen namelijk nogal uiteen. Zo zegt 41 procent van de LoB-managers dat werknemers regelmatig instant messaging gebruiken, tegenover slechts 19 procent van de IT’ers.

Consumentenapps zijn niet altijd de vijand

Nog een punt waarop het beeld van lines of business en IT van elkaar verschilt: de reden van het gebruik van consumentenapps binnen de organisatie. Zulke apps zijn er in verschillende vormen, van puur consumentgericht (zoals WhatsApp) via consumentenapp met zakelijke versie


(denk aan Facebook) tot zakelijke app met consumentenachtige uitvoering (bijvoorbeeld Slack). Maar waarom gebruiken medewerkers ze? Vertrouwdheid, zeggen zowel IT’ers als LoB-managers. IT vreest daarnaast dat consumentenapps beter voldoen aan de behoeften van werknemers dan de gebruikelijke IT-apps. LoB-managers geven daarnaast aan dat hun collega’s ze gebruiken voor samenwerking met mensen buiten het bedrijf. En het lijkt erop dat IT zich niet bewust is van het belang hiervan voor eindgebruikers. “In plaats van consumentenapps voor collaboration te zien als vijand voor het netwerk, is het voor IT’ers zaak ze juist te omarmen”, vindt Bakker. “Want collaboration moet muren binnen bedrijven wegnemen, niet juist opbouwen. Dat omarmen gebeurt gelukkig al vaker. Dat toont het onderzoek wel aan.” 81 procent koopt en implementeert consumentenapps voor het delen van bestanden. 69 procent doet dat met consumentenapps voor messaging, en 74 procent met apps voor samenwerking in teams. Soms worden ze ingezet als vervanging van traditionele zakelijke apps; in andere gevallen worden ze naast elkaar gebruikt. “Welke situatie ook het best werkt voor jouw organisatie, het is sowieso raadzaam consumentenapps voor collaboration op te nemen in de algehele IT-strategie”, vult Bakker aan.

Cloud is misschien nu nog geen realiteit – het is wel de toekomst

De juiste tools bij de juiste mensen

Een duidelijke conclusie uit het rapport is wel dat collaboration-tools essentieel zijn voor een bedrijf. 86 procent zegt de productiviteit te hebben verbeterd, 70 procent de sales en 63 procent het concurrentievoordeel. “De huidige situatie is voor veel organisaties een uitdaging”, zegt Bakker. “IT wil meer controle over de gebruikte collaboration-applicaties terwijl LoB-managers – terecht – steeds meer invloed hebben. Het is van groot belang dat IT vanaf nu in diensten gaan denken in plaats van in architecturen. De afdeling moet niet steeds onder de motorkap willen kijken, maar eens in de schoenen van een collega gaan staan. Een groot voordeel van het betrekken van de line of business is dat de juiste tools sneller in de handen van de juiste mensen terechtkomen. Line of business-managers weten beter hoe medewerkers binnen hun afdeling onderling en met klanten en partners communiceren. Met die kennis zijn zij in staat die collaboration-tools te kiezen, die hun processen het meest verbeteren, en kunnen ze deze tools zelf implementeren. Tot een paar jaar geleden was er vooral sprake van een technology push. Nu is dat veranderd in een technology pull: werknemers geven aan waar zij behoefte aan hebben, en de technologie moet daarop in spelen – het omgekeerde van de huidige ‘provide-and-pray’-strategie, die we nu nog veel zien binnen bedrijven. En uiteindelijk is dat waar het allemaal om draait: adoptie. Zodat je van medewerkers ook echt gebruikers maakt.”

Een andere zorg die speelt binnen veel bedrijven: waar slaan we onze data op? De helft van de respondenten (51 procent) ziet de cloud als de grootste trend die van invloed is op hun collaboration-strategie. Toch maakt nu minder dan een kwart gebruik van gehoste collaboration-diensten. Zo zegt slechts 16 procent een clouddienst te gebruiken voor het delen van bestanden. En dat is best opvallend, als je je bedenkt hoe populair DropBox en Google Docs ook op de werkvloer zijn. Conclusie zou kunnen zijn dat het fanatieke gebruik daarvan vooral geldt in kleinere bedrijven. In dit specifieke onderzoek zijn vooral grote organisaties (+ 1.000 medewerkers) ondervraagd, die van oudsher al conservatiever zijn als het gaat om de beveiliging van data. De respondenten werd ook gevraagd naar hun ambitie om iets met de cloud te doen. Hoewel veel van hen aangaven volgend jaar meer clouddiensten te willen inzetten, zijn de cijfers nog niet overtuigend. Bakker: “De veranderingen in de markt zullen niet meteen heel groot zijn – de overstap naar de cloud verloopt langzaam. Een reden daarvoor kan zijn dat veel bedrijven langer lopende servicecontracten hebben of systemen gebruiken die nog goed zijn.”

TBM • maart 2016

17


I Debat

Groepsinterview Logistieke Sector

‘ICT noodzakelijk om dienstverlening op orde te houden’ Wat leeft er in de logistieke sector? Wat zijn de uitdagingen en hoe gaan deze bedrijven met ICT en nieuwe technologie om? Om daar achter te komen organiseerde Wijchen Zakenvisie een groepsinterview met drie ondernemers uit de branche.

Gerard Braam directeur van Eurobraam Eurobraam BV is een jong en levendig transportbedrijf dat de beschikking heeft over 10 trekkers en 16 trailers. Eurobraam is gespecialiseerd in transport van en naar Zuid-Duitsland en Zwitserland. Bij Eurobraam werken acht personen. René Verkuijlen hoofd service center bij Fermacell Fermacell is producent van gipsvezelplaten die gebruikt worden in de droge afbouw. Er werken 100 mensen en jaarlijks wordt 10 miljoen vierkante meter geproduceerd. Een derde van de productie is bestemd voor de Benelux, tweederde voor de rest van Europa. Dagelijks vertrekken 25 vrachtwagens vanuit Niftrik met de platen. Klanten zijn bouwmaterialenhandelaren, maar er wordt ook direct op de bouwplaats afgeleverd. Dat laatste is uitdagend omdat die leveringen strak op tijd moeten zijn.

Deelnemers aan het gesprek (vlnr): Arie Craanen (Craanen Communicatie), Giuseppe Levatino (Speakup), Marly van Raay (Craanen Communicatie), Jeroen Kamerbeek (Holland Food Service), René Verkuijlen (Fermacell) en Gerard Braam (Eurobraam).

18

TBM • Maart 2016

Jeroen Kamerbeek adjunct-directeur Holland Food Service Holland Food Service is een familiebedrijf dat alle dienstverlening levert rond eten en drinken voor zorg, horeca en retail. Het bedrijf heeft 180 personen in dienst, verdeeld over twee vestigingen. Dagelijks wordt voor 35.000 mensen een maaltijd verzorgd. Transport en distributie heeft Holland Food Service in eigen beheer: 14 vrachtwagens die 24 uur per dag ingezet worden.


Tekst: Sef Heldens

Onder leiding van Arie Craanen van Wijchen Zakenvisie en Giuseppe Levatino van telecomoperator SpeakUp spraken drie ondernemers uit de logistieke sector over de rol van ICT en Telecom in hun bedrijf. Hoewel de drie bedrijven elk in een andere hoek van de logistiek opereren, is de grootste uitdaging voor elk dezelfde: het optimaal vullen van de laadruimte. Of zoals Jeroen Kamerbeek van Holland Food Service het omschrijft: “De grootste uitdaging is dat we zo min mogelijk lucht vervoeren.” De inzet van ICT is daarin belangrijk. René Verkuijlen van Fermacell: “Wij zitten in het spanningsveld van ons eigen voorraadbeheer ten opzichte van dat van onze handelaren; we willen allebei zo min mogelijk voorraad hebben en wij willen als fabrikant zoveel mogelijk in bulk leveren omdat er per dag 25 vrachtwagens bij ons vertrekken. Daar komt ICT om de hoek kijken. Wij leveren aan de bouw, wat een traditionele branche is. Toch krijgen we steeds meer te maken met internetaankopen. Voor ons wordt de volgende uitdaging dat ook particulieren bij ons via een webshop een palletje kunnen bestellen.” Gerard Braam van Eurobraam: “Er zijn digitale uitwisselsystemen zodat transportbedrijven elkaars laadruimte kunnen gebruiken. Wij hebben daar klanten aan overgehouden dus ICT heeft zeker een voordeel opgeleverd.” Toch geeft Braam toe dat zijn bedrijf nog aardig wat stappen kan zetten op ICT-vlak. Holland Food Service daarentegen heeft volgens Jeroen Kamerbeek alles wat geautomatiseerd kan worden, geautomatiseerd. “We zouden nog wel verder kunnen gaan, maar dan gaat dat ten koste van onze service. De vraag naar flexibiliteit van onze klanten is niet in te vullen met het rijden van een vaste route.” Kamerbeek geeft daar direct bij aan dat voor de Holland Food Service logistiek meer is dan vrachtwagen en wielen. “Het is vooral ook een intern logistiek proces. Ons voorraadbeheer is gekoppeld aan historisch

bestelgedrag, daar zitten heel slimme parameters in. Wij hebben nauwelijks voorraad: produceren is leveren. Dankzij ICT en Big Data. Wij zouden in principe net als Fermacell gipsplaten kunnen leveren, zo scherp is ons logistieke proces.” Kamerbeek vervolgt: “Digitalisering was voor ons een cultuurverandering, maar het is voornamelijk ook gewoon doen. Mijn stelling is dat het implementeren van ICT altijd verkeerd gaat, dan valt het achteraf meestal mee.” Hoe afhankelijk is Holland Food Service van ICT geworden? En hoe kwetsbaar is het bedrijf wanneer systemen uitvallen? “Wij kunnen het ons niet permitteren dat bestel- en facturatiegegevens verloren gaan. Daarom is ons hele ordersysteem ‘cloud based’ en redundant zodat het altijd doordraait. 95 procent van onze bestelling wordt inmiddels digitaal gedaan.”

Het belang van telefonie

In hoeverre is bij de drie ondernemingen telefonie nog belangrijk als communicatiemiddel, intern en met klanten? René Verkuijlen: “Telefonie is nog erg belangrijk. Alle afwijkingen op standaard bestellingen worden telefonisch bevestigd, en dan is er nog altijd het afstemmen en overleggen wat soms noodzakelijk is met een klant. Daarnaast blijft persoonlijk - dus ook telefonisch - contact belangrijk. Telefonie is voor ons water uit de kraan, het moet het gewoon doen.” Gerard Braam: “Bij ons gaat alle communicatie via de smartphone en de uitzonderingen zet ik op e-mail zodat het zwart op wit staat.” Ook bij bij Holland Food Service dient telefonische communicatie als belangrijk middel voor afstemming van afwijkende situaties. Jeroen Kamerbeek: “Ons devies is daarbij: niet mailen want telefonie is sneller. Voor klanten hebben we een chatfunctie maar intern niet, daar wordt de mail voor misbruikt.”

TBM • maart 2016

19


I Debat

Stelling: de inzet van slimme technologie is van levensbelang in logistiek

Gerard Braam: “Ik ben er wel mee bezig dat er weer iets moet veranderen. Bijvoorbeeld met het volgen van voertuigen zodat we weten wat er wanneer gelost is. Het investeren in technologie gaat mij meer rust geven. Nu doen we veel telefonisch.” Jeroen Kamerbeek: “Ik kan me voorstellen dat een klant in de logistiek wil weten hoe het zit: bij Wehkamp of Albert Heijn krijgt de klant automatisch een bericht dat de bestelling er over een kwartier is. Die kant gaat het voor Gerard wellicht ook op.” René Verkuijlen: “Of het van levensbelang is? Dat valt wel mee. Maar als je concurrent sneller meegaat in nieuwe technologie, heeft hij een efficiency voorsprong. dus je zult mee moeten in die stroom.” Jeroen Kamerbeek: “Voor ons geldt dat we wel móéten om onze dienstverlening op orde te houden. Anders kunnen we niet eens zaken doen met bepaalde klanten. Digitaliseren is van levensbelang om je proces bij de tijd te houden.”

De volgende stap in ICT

Wat wordt de volgende stap in ICT? René Verkuijlen: “De mogelijkheid voor klanten om bij ons te bestellen via EDI (Electronic Data Interchange). Orders worden bij ons nu nog allemaal met de hand ingeklopt, daar valt nog veel te winnen.” Jeroen Kamerbeek: “Wij willen verder ontwikkelen in goede beveiliging van onze systemen. Daarnaast gaan de verschillende klantgroepen die wij bedienen elk een eigen webshop krijgen. De voorkant wordt voor klanten gedifferentieerd, terwijl de systemen en processen aan de achterkant hetzelfde zijn en worden gekoppeld aan chat en social media.” Leidt ICT tot minder fouten? Kamerbeek van Holland Food Service: “Voordat we alles hadden geautomatiseerd, hadden wij een afwijking van 4 procent, nu is dat 1. De dingen die nog fout gaan, zijn het gevolg van een mense-

20

TBM • Maart 2016

lijke handeling. Sommige dingen krijg je niet geautomatiseerd.” René Verkuijlen: “Voor ons is daar nog een slag te maken. Wij hebben 300 producten waarbij orderpicking handmatig gebeurt. Dan wordt er af en toe het verkeerde gepakt.”

Drones en IoT

En tot slot: gaan hypes als Drones en Internet of Things belangrijk worden in de logistiek? Gespreksleider Giuseppe Levatino: “Ik denk dat NFC-chips voor Near Field Communication en SIM-kaarten in voertuigen in de nabije toekomst steeds meer gemeengoed worden in deze sector. Personenauto’s worden nu al afgeleverd met gemiddeld 10 SIM-kaarten aan boord. Deze sector gaat absoluut meer te maken krijgen met het Internet of Things waarbij verschillende apparaten, de lading, voertuigen en systemen met elkaar geconnect zijn.” Jeroen Kamerbeek: “Wij hebben gekeken naar het gebruik van RFID-tags. Dat is leuk voor een wasmachine, maar als je het voor een komkommer inzet, is de tag duurder dan het product zelf. Het gebruik van drones, zie ik met voeding niet snel gebeuren. Eerder bij partijen die de fijnmazige distributie voor hun rekening nemen.” Gerard Braam: “Bij ons is de basis grote ladingen, dus zie ik het ook niet als kans of bedreiging.” René Verkuijlen is helder: “Het fenomeen drones vind ik overschat.”


Awards I

Cisco reikt 17 awards uit aan partners Cisco heeft tijdens zijn jaarlijkse Partnerdinner bekendgemaakt welke Nederlandse partners de zeventien Cisco Partner Awards hebben gewonnen voor de samenwerking in Cisco’s boekjaar 2015. “Voor de groei en de verdere ontwikkeling van Cisco zijn onze partners cruciaal”, zegt Daan de Groot, Sales Manager Partner Organization Cisco Nederland. “Met hun diensten en oplossingen op basis van onze producten zorgen zij voor echte toegevoegde waarde. Bovendien hebben zij laten zien dat ze niet alleen beschikken over diepgaande kennis van onze technologie, maar ook over de benodigde kennis van specifieke marktgebieden. Ook investeren zij voortdurend in het op een hoger peil brengen van hun Cisco-dienstverlening. Daar kunnen onze klanten op bouwen en de partners die zich daarvoor bijzonder hebben ingespannen, bekronen we graag met een award.”

De winnaars van dit jaar zijn: Architectural Excellence Enterprise Networking:

Vosko

Architectural Excellence Collaboration:

VisionsConnected Architectural Excellence Data Center:

Service Provider Partner of the Year:

Enterprise Partner of the Year:

Online Partner of the Year:

Cloud Builder of the Year:

Distributor of the Year:

Learning Partner of the Year:

Cloud & Managed Services Partner of the Year:

Technology Partner of the Year:

Cisco Netherlands Partner of the Year:

BT Netherlands

Canopy The Atos Cloud

Open Line

Vosko

Commercial Partner of the Year:

Solution Innovation Partner of the Year:

Public Sector Partner of the Year:

Avit-Xantes

Dimension Data Telindus

KPN

Tech Data Azlan IBM

Services Partner of the Year:

Misco

Fast Lane

Telindus

Axians

Security Partner of the Year:

Dimension Data

TBM • maart 2016

21


I Social Selling

De 7 geboden voor LinkedIn-gebruik 1 Waarom?

ICT- en telecomresellers maken onvoldoende gebruik van online platforms zoals LinkedIn. En àls ze het doen, doen ze het verkeerd. Zegt Social Media-expert Richard Bordes. 7 Do’s en don’ts.

5

4

22

De vraag der vragen is waaróm je Social Media wilt inzetten, zegt adviseur en spreker Richard Bordes van Lawaaimaker. “Als je het goed doet, is het interessant. Verkopers die zich bezighouden met social selling zijn namelijk 78 procent succesvoller dan diegenen die het niet doen. De interesse van klanten ontwikkelt zich in beginsel online. Bedenk dus vooraf goed wat je wilt laten zien van het bedrijf en jezelf. Vraag iemand van buiten hoe hij de onderneming ziet, en pas daarop de Social Media-strategie aan.”

Iedereen doet mee

De inhoud

Medewerkers bevinden zich eveneens op Social Media. Posten zij vanuit hun functie, dan zijn ook daaraan spelregels verbonden. “Dan is een goede training in Social Media-gebruik zinvol. Hierin wordt duidelijk wat het je kan opleveren, en wat ze wel en vooral niet kunnen posten. Niet allemaal hetzelfde bericht, om maar een voorbeeld te noemen.”

Content ligt op straat. En waar bedrijfsnieuwtjes vaak oninteressant zijn voor derden, kan er weer wel veel als je persoonlijk bent. “Bezoek je een klant? Deel dan een selfie van jullie samen. Organiseer je een seminar? Doe dan ook verslag van de opbouw ernaartoe. In blogs en foto’s kun je laten zien wat je meemaakt. Laat ook zien dat je een reseller bent die op de hoogte is. Deel daarom dat interessante, buitenlandse artikel of die nieuwe cijfers over Whatsapp-gebruik.”

TBM • Maart 2016


Tekst: Marjolein Straatman

2

3 Niet zenden

Wees persoonlijk

Veel bedrijven gebruiken Social Media ouderwets; ze zenden volgens Bordes vooral in plaats van een dialoog te ontwikkelen, terwijl dat laatste juist de bedoeling is. “Ook resellers redeneren vanuit de eigen organisatie en sturen ‘leuke’ nieuwtjes over het bedrijf de wereld in die vaak helemaal niet leuk zijn. Social selling gaat over het maken en onderhouden van contact met klanten. Dat doe je door vanuit je eigen persoonlijkheid in gesprek te raken.”

Veel bedrijfsaccounts volgen echter andere bedrijfsaccounts zonder op elkaar te reageren. Een zinloze exercitie, volgens Bordes. “Echt contact heb je alleen met interactie, en dat gaat beter als je op persoonlijke titel post.”

7

6 Boring2Boring

Het beste medium

“B2B staat niet voor Boring2Boring. Vermijd in zakelijke communicatie via Social Media saaie plaatjes en zeg geen ‘u’ tegen de lezer. Dat schept afstand en zorgt dat niemand verder leest. Een echte afrader is het ook om zinnen te beginnen met ‘wij’. Omgaan met Social Media betekent dat je rustig moet kijken wat werkt en dat je niet bang bent om nieuwe dingen te proberen. Uiteindelijk moet er een continue stroom leuke berichten ontstaan.”

Voor B2B-contacten is LinkedIn het meest geschikte sociale medium. Vanwege de zakelijke en overzichtelijke omgeving, vindt Bordes. “Zakelijk twitteren vereist meer ervaring en heeft meestal niet het beoogde effect vanwege de aanwezige ruis en doordat het dicht tegen de privéomgeving aan ligt. Facebook raad ik evenmin aan; de hit rate van adverteren daarop is gering. ”

TBM • maart 2016

23


I Coverstory

Speakup zet individu centraal in telecommunicatieoplossing Op directieniveau wordt vaak besloten wat de beste telecomoplossing is, maar dat blijkt lang niet altijd de ideale keuze te zijn voor alle individuele medewerkers. Speakup helpt bedrijven bij dit dilemma. “Het individu binnen het geheel moet goed bediend kunnen worden”, aldus Giuseppe Levatino, commercieel manager Speakup. Iedereen is uniek en dus heeft ook elke werknemer specifieke voorkeuren op het gebied van communicatie. “Als bedrijf wil je natuurlijk dat iedereen kan communiceren, maar jij hebt net even een iets andere benadering en een andere manier waarop je bereikbaar wilt zijn dan je directe collega’s”, zegt Levatino. Daar ligt de kracht van Speakup, al jarenlang een specialist op het gebied van zakelijke cloud telecommunicatie. Het bedrijf heeft een schat aan ervaring met het bedenken van ‘ultieme communicatieoplossingen’. Samen met de klant wordt gekeken wat de wensen en behoeften zijn, zodat het platform van Speakup iedereen binnen het bedrijf op de juiste manier kan bedienen.

te delen en in te zetten ten gunste van de klant.” Het differentiëren op gebruikersniveau, is behoorlijk onderscheidend, maar hoe pak je dat als business partner aan? Levatino: “Je moet je als business partner verdiepen in de gebruiker en met die verdieping bedoelen we dan echt de medewerker. Dit kost tijd en energie, maar het gevolg is dat zowel gebruiker/medewerker als de business partner snappen wat de oplossing voor verschil maakt. In onze markt wordt te vaak een eenheidsworst uitgeleverd en dan is de markt er nog tevreden mee ook. Dit kan en moet anders en wij vinden het belangrijk juist de intelligentie van ons platform te benoemen omdat juist hier zoveel meerwaarde in zit.”

Intelligente oplossingen

Zorgen wegnemen

Samenwerken met partners

Dat moet je niet willen als gebruiker, vindt Levatino. “Bedrijven vinden dat telecommunicatie gewoon moet werken, net als water uit de kraan. Echter, als alles intelligent geregeld is, scheelt dat bakken frustratie. Telecommunicatie is niet langer een nutsvoorziening, maar een meetbare oplossing ten behoeve van de bedrijfsefficiëntie. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de inkomende gesprekken bij een bedrijf niet of niet goed wordt afgehandeld, of bij de verkeerde afdeling binnenkomt. Zorg ervoor dat de klant/beller te woord wordt gestaan, want niet opnemen of een voicemail is not-done. Dat hoeft anno 2016 ook gewoon niet meer. Zet telefonie in zijn kracht en naar jouw persoonlijke maatstaven als individu”, vertelt Levatino. “Als je in staat bent dat probleem op te lossen, schiet je klanttevredenheid omhoog.”

Levatino illustreert met een simpel voorbeeld uit de praktijk wat Speakup zoal voor een onderneming kan betekenen. “Stel: je hebt een tweede, derde of vierde telefoonlijn actief. Dan kun je met behulp van intelligente ‘dial plans’, het telefoonverkeer routeren. Een klant die je belt terwijl je in gesprek bent, weet dan dat hij bij jou is, maar jouw collega die opneemt, weet ook dat die klant voor jou belt. Met als gevolg dat de klant niet onnodig wacht, jij je andere bezigheid niet hoeft te onderbreken en eigenlijk iedereen in die flow meegaat. Dan heb je gewoon een stuk intelligentie in je telecommunicatie aangebracht. Deze ‘dial plans’ bieden ook de oplossing als je kijkt naar de overlap tussen zaken en privé, zodat je met één druk op de knop kunt bepalen of je beschikbaar bent en voor wie. Bereikbaar zijn zoals jij wilt dus, met de telecommunicatie van nu.”

Speakup is groot geworden met innovatieve technieken, waarmee businessproblemen van klanten echt worden opgelost. Waar veel andere bedrijven vooral achteraf kijken of alles naar wens is gegaan, hanteert Speakup in samenwerking met haar partners ook een voorspellende en proactieve aanpak. “We gaan heel goed kijken welke medewerkers op welke plek en op welk tijdstip actief worden. Op dat vlak proberen we onze kennis en ervaring

24

TBM • Maart 2016

Het doel van Speakup is helder: beperkingen aangaande de interne en externe communicatie zoveel mogelijk wegnemen bij de klant. ”Een klant wil eigenlijk helemaal niet weten wat de techniek achter de telecommunicatie is, die wil gewoon de telefoon op kunnen pakken en kunnen bellen”, stelt Levatino. In de markt gaat het daar nog wel eens mis. Bedrijven gaan bijvoorbeeld zelf uitzoeken of ze een snelle internetverbinding nodig hebben en of ze ergens een specialist voor moeten inhuren. “


Big Data

Speakup is van alle markten thuis, ook op het gebied van businessintelligence en big data. ‘Complexe bedrijfsproblemen waar je tegenaan loopt, wil je als bedrijf kunnen koppelen aan big data’, meent Levatino. ‘Op al die data die je verzamelt, kun je analyses loslaten om voorspellingen te doen. Zo kan een woningcorporatie anticiperen op tijdstippen waarop heel Nederland gaat bellen, zodat je flexibel bent om de bezetting bij te schalen. Dat is een wat abstracte, maar toch wel hogere intelligentie die je dan toepast ten behoeve van je bedrijfsefficiëntie met meetbare resultaten.’

Partnerstrategie

Giuseppe Levatino (Speakup).

Speakup is dit jaar gestart met het nadrukkelijk benaderen van specifieke verticals in de eindmarkt. Niet met direct sales, maar met direct marketing; om te weten wat er in de verticals speelt en om hierop te kunnen anticiperen en reageren samen met onze partners. Ook heeft Speakup, samen met een aantal externe partijen, een trainings- en certificeringsprogramma ontwikkeld. Het doel van het programma is om de partner een betrouwbaar bewijs van zijn vakkundigheid te geven. De partner doorloopt een behoorlijk programma en wordt hierbij natuurlijk getest op kennis van Speakup diensten en producten. Hiernaast komen Voice over IP-oplossingen in het algemeen ook aan bod. De trainingen op het gebied van sales, klantgerichtheid en support moeten eveneens bijdragen aan de slagkracht van de individuele partners, het partner-netwerk en daarmee indirect ook van Speakup. Giuseppe Levatino: “Voor eindklanten wordt het steeds moeilijker om het niveau en kennis van bedrijven in de branche te beoordelen. Speakup wil daarom met deze certificeringen een betrouwbaar bewijs leveren van de competenties van haar partners. Op individueel niveau betekent de certificering een bewijs van kennis aangaande Speakup diensten en geeft onze partners ook gelegenheid om zijn of haar kennis op te frissen, deze eventueel uit te breiden”. Medio 2016 zal de uitrol plaatsvinden binnen de eerste groep Speakup partners.

TBM • maart 2016

25


I MWC

Highlights van Mobile World Congress 2016 Van 22 tot 25 februari vond wederom het Mobile World Congress in Barcelona plaats. Op deze jaarlijkse telecombeurs werden weer de belangrijkste introducties voor de mobiele markt in 2016 gedaan. TBM zet de voornaamste aankondigingen op een rij.

26

TBM • Maart 2016


Tekst: Tom Lenting – PortableGear.nl

LG G5

LG had de opvallendste introductie op het Mobile World Congress 2016 met de nieuwe LG G5. Het nieuwste model van LG heeft een volledig nieuw design, met een metalen behuizing én verwisselbare accu. Bijzonder is dat deze Android 6.0-smartphone door de uitneembare accu modulair omgebouwd kan worden met de LG Friends, dat zijn modules die op de smartphone zijn aan te sluiten en van de LG G5 een beter hanteerbare digitale camera, hi-fi speler en meer maken. Onder de LG Friends zijn naast modules ook losse accessores, waaronder de LG 360 VR (een Virtual Reality-bril) en de LG 360 CAM (een 360-graden camera). De LG GR heeft 5,3-inch Quad HD IPS-display en heeft, net als de eerder uitgebracht LG V10, een Always-On Display. Hierop kan men constant de tijd en datum aflezen zonder het toestel te hoeven ontgrendelen. Een andere feature in het scherm van de LG G5 is de Daylight Mode, waardoor de helderheid van het scherm buitenshuis altijd optimaal is. Daylight Mode herkent de lichtcondities en past de helderheid van het scherm hier direct op aan. De LG G5 is tot slot uitgerust met de krachtige en energiezuinige Qualcomm Snapdragon 820-processor. Deze processor is geoptimaliseerd voor VR, zodat de kwaliteit van pixels en kleuren levensecht is voor het leveren van een ultieme VR-ervaring.

Samsung Galaxy S7/S7 edge

Samsung introduceerde de nieuwe Galaxy S7 (5,1-inch) en Galaxy S7 edge (5,5-inch). Deze smartphones hebben een stijlvolle en slanke behuizing, die is vervaardigd van glas en metaal. De nieuwe Galaxy-modellen zijn water- en stofbestendig (IP68) en bieden verder ten opzichte van de voorgaande Galaxy S6/S6 edge een grotere batterij en, terug van weg geweest, een microSD-kaartslot (tot 200GB). Het interne koelsysteem beschermt de smartphones daarnaast tegen oververhitting. Door het Always-On Display hoef je het scherm niet aan te drukken om tijd, datum en notificaties te bekijken. De Edge UX (alleen beschikbaar op de gebogen randen van de Galaxy S7 edge) maakt shortcuts naar de meest gebruikte apps en andere functies, zoals e-mail en selfie mode. Bijzonder is tot slot dat het de eerste Samsung-smartphones met een Dual Pixel-camera zijn. De beelden zijn dankzij deze technologie altijd scherp door de snelle sluitertijd en nauwkeurige autofocus, ook bij veel beweging of slecht licht. Naast de nieuwe Galaxy S7-modellen presenteerde Samsung ook de Samsung Gear 360, een 360-graden camera om zonder nabewerking 360-graden films en foto’s mee te maken.

TBM • maart 2016

27


I MWC

HP Elite x3

HP keert weer terug op de smartphone-markt met de Elite x3. Deze smartphone (met een 6-inch QHD AMOLED-display) voor de zakelijke markt biedt complete businessfunctionaliteiten dankzij de kracht van de Snapdragon 820-processor, Windows 10 Mobile met Windows Continuum en de optionele HP Desk Dock. De los verkrijgbare Desk Dock biedt een complete desktop-ervaring voor de HP Elite x3. Het Dock beschikt over een DisplayPort voor externe monitorondersteuning, twee aansluitingen voor een USB-A, een USB-C aansluiting en een Ethernet-verbinding voor het naadloos opschalen van productiviteit. Door gebruik te maken van Continuum in Windows 10, zorgt de HP Elite x3 voor zorgeloze multi-screen overgangen tussen telefoon en een desktop PC. De HP Elite x3 maakt ook gebruik van biometrie (een vingerafdruksensor en een irisscanner) om het toestel te ontgrendelen, waardoor een extra laag van bescherming voor zakelijke klanten wordt toegevoegd. Het toestel is tevens stofen waterdicht (IP67-certificaat) en getest om vallen tot 1,2 meter te kunnen weerstaan. HP werkt voor het Elite x3-platform samen met Salesforce. Vertegenwoordigers kunnen de Elite x3 en Salesforce gebruiken voor het beheren en updaten van hun klantenen CRM-data waardoor het uitvoeren van kernactiviteiten sneller en mobieler wordt.

Sony Xperia X

De nieuwe Sony Xperia X-serie bestaat uit de Xperia X, Xperia X Performance en Xperia XA. De Xperia X Performance en Xperia X beschikken over voorspellende hybride autofocus, gebaseerd op de cameratechnologie van Sony, dat kan anticiperen op elke beweging. Men kiest iets om op scherp te stellen en de camera houdt dat object in focus terwijl het beweegt. Het object blijft scherp. Dus ook als men niet weet welke kant het object op beweegt, weet de smartphone dat wél. De Xperia X-serie heeft een uniform 5-inch design dat prettig in de hand ligt. De Sony-ontwerpers hebben premium materialen, texturen en rondingen gecombineerd met een gekromd glazen display in een afgerond frame uit één stuk. De Xperia X en X Performance zijn ook voorzien van een vingerafdrukscanner, die op de Xperia XA ontbreekt. De Xperia X draait op de Qualcomm Snapdragon 650-processor, de Xperia X Performance op de Qualcomm Snapdragon 820-processor en de Xperia XA op de MediaTek Helio P10-processor. Alle toestellen komen met Android 6.0 Marshmallow.

28

TBM • Maart 2016


Huawei MateBook

De Huawei MateBook (ook bekend als Huawei Hertz) is een 2-in-1-laptop voor zakelijke gebruikers. De tablet draait op Windows 10 Home of Windows 10 Pro en heeft een zesde generatie Intel Core M-serie (M3, M5 of M7). Dankzij Windows 10 biedt de MateBook ook ondersteuning van Microsofts bekende productiviteitstools, waaronder Microsoft Office, de Microsoft Edge-browser en de digitale persoonlijke assistent Cortana. De toetsenbordhoes van de MateBook is gemaakt van milieuvriendelijk en zacht leer. De ingebouwde touchpad gebruikt multi-touch-technologie die soepele en precieze vingerbewegingen ondersteunt. Handgeschreven notities zijn mogelijk met de meegeleverde MatePen. Voor geavanceerde zakelijke toepassingen ondersteunt de MatePen ook graphics en mathematische functies. De pen kan daarnaast gebruikt worden als laseraanwijzer bij presentaties. De MateBook combineert verder veiligheid en snelle toegang dankzij een vingerafdrukherkenning met 360-gradenidentificatie. Andere features die een efficiënte mobiele ervaring mogelijk maken, zijn onder meer naadloze dataoverdracht naar en van Android-smartphones via drag-and-drop. De MateBook komt met 4GB of 8GB RAM en met een 128GB, 256GB of 512GB Solid State Drive.

PortableGear.nl is de grootste gadgetvergelijker van Nederland. Sinds 2001 zit PortableGear.nl bovenop het gadgetnieuws. In de uitgebreide koopgids vind je testen, ervaringen, prijzen en handleidingen van duizenden smartphones, tablets, mediaspelers, navigatiesystemen, camera’s, e-readers en wearables.

TBM • maart 2016

29


U ZOEKT NIEUWE KANSEN, ICTVAKDAG BIEDT ZE! U wilt op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en innovatie in uw vakgebied? U wilt de belangrijkste ondernemers en beslissers uit de branche ontmoeten? Dan mag u de ICTVakdag 2016 gewoon niet missen. Want wie de ICTVakdag bezoekt, neemt deel aan belangwekkende lezingen en seminars, maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen en breidt zijn netwerk uit met inspirerende spelers uit de ICT-branche. Alle kansen waarvoor anders een aparte gelegenheid moet worden gecreëerd op één dag binnen handbereik: maandag 9 mei tijdens de ICTVakdag in de Jaarbeurs in Utrecht. Kijk voor meer informatie en om u gratis aan te melden als bezoeker op www.ictvakdag.nl

Danielle Evers, Organisatie ICTVakdag


Cloud I

‘Cloud Telefonie met beide benen op de grond’

BusinessCom lanceert My-Connect My-Connect is een verzamelnaam van een aantal cloud gebasserde diensten die aangeboden worden vanuit distributeur BusinessCom. Onder My-Connect valt: Hosted telefonie, SIP-trunking, Acces xDSL of FttH-verbindingen en VAMO. My-Connect is gebaseerd op het Telepo-platform van Mitel en is de eerste cloud-dienst in Nederland die werkt op dit platform. Telepo is een uiterst betrouwbaar platform dat wordt gebruikt door meer dan 15 Service Providers in Europa, waaronder Tele2 en Telia, die gezamenlijk al ruim 300.000 actieve poorten hebben verdeeld over 10.000 organisaties. Halverwege 2015 zijn de eerste klanten al live gegaan met de My-Connect SIP-trunk. De overige cloud-diensten zijn in 2015 uitgerold en begin 2016 live gegaan.

Waarom start een distributeur met deze diensten?

Er zijn al zeer veel Hosted Voice-platforms. Wat is onderscheidend aan My-Connect?

“My-Connect is het eigen Cloud-platform van BusinessCom. Wij zijn hiermee niet afhankelijk van een derde partij maar leveren de diensten zelf. Het grote voordeel hiervan is dat onze resellers zelf de baas blijven over hun eigen klanten en ze hoeven niet bang te zijn dat wij een concurrent gaan worden van de dealer, wij leveren immers niet aan eindklanten.”

Wat zijn de ambities met My-Connect?

“Onze slogan is: ‘Cloud telefonie met beide benen op de grond’ en dat streven we na. We willen een landelijk dekkend netwerk van resellers hebben, maar dat gaan er geen 1.500 worden. We vragen ook geen entree fee maar commitment en vervolgens draaien we de vraag meteen om: Wat moeten wij doen om samen de cloud business succesvol te ontwikkelen?”

Pieter van Eldonk van BusinessCom: “Wij hebben als geen ander de markt zien veranderen de laatste jaren en waren vanaf dag één al overtuigd dat we de stap in deze ‘nieuwe wereld’ moesten gaan zetten. Wij wilden alleen wel een eigen oplossing en geen dozenschuiver worden van een cloud-oplossing. Ja, ons platform is gebouwd door Mitel maar hij draait wel degelijk redundant verdeeld over drie eigen datacenters in het land. Wij geloven dat we met My-Connect in ons portfolio meerwaarde kunnen bieden aan onze klanten. We zijn hiermee de enige one-stop-shop van de Benelux en onze klanten kunnen bij ons voor alles terecht; de PABX, de hosted poort, de verbinding, de hardware en de service.”

TBM • maart 2016

31


I Interview

Innovatie-expert Danny Mekić

‘Hiërarchie remt innovatie’

Waarom veroveren jonge start-ups de wereld en gaan gevestigde bedrijven failliet? Hoe radicaal moet het roer om, om relevant in de markt te blijven? Héél radicaal stelt innovatie-expert Danny Mekić: “Om écht te innoveren, moet je je organisatie en de industrie waarin je opereert totaal opnieuw uitvinden.” Dat opnieuw uitvinden moet volgens Danny Mekić echt op een leeg vel papier. “Want ieder jaar 2 procent groeien, waar het bedrijfsleven vroeger groot mee werd, door het nét iets minder slecht te doen dan de concurrent, werkt niet meer.” Volgens Mekić leven we in een boeiende tijd. “Als je de wereld vanaf een afstandje bekijkt, moet je constateren dat het fundament onder onze samenleving, dat is gelegd na de industriële revolutie, aan vervanging toe is. Alles wat we eerder gebouwd, gemaakt en bedacht hebben, kan opnieuw naar de tekentafel, want door de enorme kracht van hedendaagse technologie en de connected society voldoet bijna niets meer aan onze verwachtingen, terwijl de oude manier van werken onnodig duur en beperkend is. Er is een nieuwe samenleving aan het ontstaan. Bestaande organisaties zien niet die nieuwe samenleving, maar hun eigen historie, producten,

32

TBM • Maart 2016

diensten, business modellen en cultuur als uitgangspunt. Ze proberen zichzelf 2 procent te verbeteren of minder slecht te maken, terwijl de startup aan de overkant met een leeg vel begint. Bestaande organisaties zouden niet vanuit hun bestaande situatie moeten innoveren, maar durven opnieuw te beginnen en de vragen stellen: ‘wie zijn wij eigenlijk, waar staan we voor, waar leveren we waarde in de samenleving en hoe zou dat vandaag de dag er optimaal uitzien?’.’’

De massa heeft de macht

“Vroeger gingen veranderingen in de economie, industrieën en organisaties maar een select groepje mensen aan; geleerden, bestuurders, politici, et cetera. Nu is door dat nieuwe fundament ook een nieuwe macht ontstaan, namelijk de macht van de massa. Via smartphones en online platformen weten mensen elkaar snel te vinden. Het zijn die platforms


Tekst: Erik van der Liet - Nyenrode

die de oude structuren en systemen overbodig maken. Er zijn jonge start-ups die hier goed op inspelen en geen gebouwen of grote investeringen meer nodig hebben. Ze werken kleine concepten in razend tempo uit met behulp van techniek op hele grote schaal. Daar heeft de gevestigde orde nog geen goed antwoord op gevonden.”

Hiërarchie remt innovatie

“Het hiërarchische organisatiemodel, ooit door militairen ontwikkeld, blokkeert innovatie, want in dat traditionele model voelt niemand zich écht verantwoordelijk voor innovatie. De directeur wijst naar de innovatiemanager, die klaagt dat hij niet over de budgetten gaat en dat zijn mensen niet naar hem luisteren. De mensen op de vloer klagen over te weinig vrijheid en tijd, innovatie die in een business case gestanst moet worden voordat er serieus naar gekeken wordt. Erger nog is dat zo het grootste deel van de organisatie denkt: het komt wel goed met innovatie, want we hebben een innovatiedirecteur - en overgaat tot de orde van de dag. Aan het einde van de week is iedereen gefrustreerd en is van innovatie geen sprake.”

Crisis kan innovatie aanjagen

“Ik heb onderzoek gedaan naar de top-25 banken in de wereld. Zij besteedden slechts een half procent van hun hele ICT-budget aan innovatie. Stel je nou voor dat je een gebouw wilt vervangen. Je besteedt maar een half procent van het budget voor het in stand houden van het gebouw voor de vervanging ervan. Dan weet je één ding zeker: dat het niet gaat lukken. De noodzaak van innovatie wordt vaak duidelijk door een crisis. Door de aswolk een paar jaar geleden is KLM, gedwongen door overbelasting van de traditionele contactkanalen, vragen via Social Media gaan beantwoorden. Daarmee was webcare geboren voor KLM. Toen KPN een tijd terug werd aangevallen door hackers, heeft KPN een superteam samengesteld dat een vrij budget had om de problemen aan te pakken. Dit is een succesvolle aanpak gebleken; het team had één afgekaderd doel, was niet beperkt door financiële middelen en had het volle mandaat van de directie. Maar ook Microsoft is met een comeback bezig, na de afgelopen jaren links én rechts door Apple te zijn ingehaald.”

Jonge medewerkers als drijvende creatieve kracht

“Het is bijzonder om te zien dat de gemiddelde leeftijd van de medewerkers bij Facebook ligt op 27, waar in Nederland de gemiddelde medewerker 43 jaar oud is. Ik wil leeftijd geen inzet van debat maken, maar het is opvallend dat een jonge generatie die doorgaans nog geen persoonlijke verplichtingen als huis, gezin en hypotheek heeft, de gevestigde orde op losse schroeven zet. Jonge technologie start-ups uit de VS lijken uit het niets te komen en groeien exponentieel naar miljardenbedrijven. Waar zijn diezelfde twintigers, of voor mijn part dertigers, dan in de directies van onze AEX-bedrijven? Hoe kan het dat we de jongste medewerkers Dit artikel verscheen eerder op de website van in organisaties nog stééds onderaan Nyenrode Business University, waar Danny als gastde ladder laten beginnen? De oudere docent colleges verzorgt over technologie, innovatie manager die vanuit de oude structuren en ondernemerschap binnen onder andere de opereert, krijgt meer betaald en heeft masterclass Business Development. het ook nog voor het zeggen. Je zou het eerder willen omdraaien: jonge mensen binnenhalen en de tools geven om innovatie in een organisatie mogelijk te maken. Door de meest talentvolle mensen ownership te geven over een stuk van het product of de dienst, creëer je creativiteit en trots binnen het team Bio Danny Mekić en de bereidheid Danny Mekić is ondernemer, innovatie-expert en inmiddels uitgeom meer uren te groeid tot een autoriteit op het gebied van internet, technologie en maken.” nieuwe business modellen. In 2009 kreeg Danny de titel ‘Meest succesvolle jonge ondernemer van Nederland’ van Het magazine Sprout. Momenteel richt Danny zich vooral op het in 2011 opgerichte bedrijf NewTeam. NewTeam is een internationaal consultancybureau gespecialiseerd in strategische boardroom consultancy bij grote organisaties op het gebied van technologie, media en communicatie, gespecialiseerd in (verstorende) innovaties en nieuwe business modellen. Daarnaast doceert hij aan bijna alle hogescholen en universiteiten als gastdocent bij de economische en juridische faculteiten.

TBM • maart 2016

33


www.expeditie-ict.nl


Headsets I

Sennheiser lanceert nieuwe generatie headsets Sennheiser heeft zijn nieuwste generatie PRESENCE Mobile Series gepresenteerd. Met deze headsets kunnen professionals in de meest uitdagende geluidsomgevingen gesprekken voeren met hoge audiokwaliteit, op kantoor of onderweg. Daarnaast is het gebruiksgemak en flexibiliteit van de PRESENCE headsets verbeterd met een ruimere keuze aan draagstijlen. De opmars van Unified Communications zorgt voor een snelle groei van Sennheisers mobiele headsets en speakerphones voor de zakelijke Contact Center & Office (CC&O) markt. Sennheiser heeft de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van professionele CC&O-oplossingen, en groeit daardoor sneller dan de wereldwijde markt. Sennheisers investeringen in de CC&O markt weerspiegelen de uitkomsten van een recente analyse van Frost & Sullivan (Analysis of the Global Contact Center and Office Headset Market, 2015). Die voorspelt dat de inkomsten uit de verkoop van UC-headsets tussen 2014 en 2021 een steile groeicurve zal laten zien, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 11,7 procent. Bovendien wijst de analyse op een groeiende vraag naar UC-oplossingen van hoge kwaliteit: in 2015 bestond 36,4 procent van de totale inkomsten in het CC&O aanbod uit UC-headsets. Een steeds groter aandeel van Sennheisers inkomsten komt inmiddels van UC-oplossingen. “Om binnen moderne organisaties en teams beter, flexibeler en mobieler te kunnen werken, zijn er nieuwe oplossingen nodig. De afgelopen jaren is er dan ook een enorme vraag ontstaan naar nieuwe mobiele communicatiemiddelen voor de zakelijke markt”, aldus Andreas Bach, President bij Sennheiser Communications A / S. “Ons portfolio voor de CC&O-markt is erop gericht om communicatie op de steeds complexer wordende werkplek te stimuleren, altijd met geluidskwaliteit en design als uitgangspunt.” Op Mobile World Congress 2016 presenteert en demonstreert Sennheiser oplossingen die gericht zijn op deze snelgroeiende markt.

Nieuwe generatie PRESENCE Mobile Series

De nieuwe PRESENCE Mobile Series modellen bieden een oplossing voor zakelijke professionals die in uitdagende geluidsomgevingen, zoals in de auto of op een vliegveld, helder willen communiceren. De modellen maken duidelijkere communicatie mogelijk door de toepassing van Sennheiser technologieën als Advanced Own-Voice-Detector, SpeakFocus en WindSafe. Daarnaast is het gebruiksgemak en flexibiliteit van de headset verbeterd met een ruimere keuze aan draagstijlen.

Mobile Business Pro Series (MB Pro)

Sennheisers MB Pro Series modellen, MB Pro 1 en MB Pro 2, zijn premium bluetooth headsets voor professionals die hoge eisen stellen aan bewegingsvrijheid, geluidskwaliteit en draagcomfort op kantoor. Door de ultra noise-cancelling microfoon verminderen de MB Pro UC headsets achtergrondgeluiden uit bronnen zoals wegen of airconditioning. In combinatie met Sennheisers HD-geluid en de unieke Room Experience-technologie, bieden de MB Pro headsets luisteraars een natuurlijke en comfortabele luisterervaring, vooral in lawaaierige omgevingen. Het robuuste ontwerp en grote kunstleren oorkussens zorgen voor uitzonderlijk draagcomfort en een krachtig geluid.

Sennheisers Speakerphone Series

Sennheisers SP 10 en SP 20 Speakerphones zijn lichtgewicht, draagbare audioconferentie-oplossingen die persoonlijke calls en conference calls voor kleine groepen makkelijker maken. PC, smartphone of tablet worden met gebruiksvriendelijke eenvoud en intuïtieve functionaliteit aangesloten. De prijswinnende, stijlvolle Speakerhone garandeert door een uitstekende geluidskwaliteit, spraakverstaanbaarheid en echo-cancelling een natuurlijke communicatie-ervaring voor zowel spreker als luisteraar.

TBM • maart 2016

35


I Lancering

Avaya komt met Cloud UC- en Contact Centeroplossing voor midmarket Avaya kondigt zijn eerste complete, multichannel Unified Communications- en Contact Center-cloudoplossingen voor het midmarket-segment aan. Avaya Midmarket Cloud bestaat uit twee flexibele implementatievarianten: Powered by Avaya IP Office en OnAvaya - Google Cloud Platform.

36

TBM • Maart 2016


Ronald Hoeijenbos, Regional Channel Director Avaya Europe North, vertelt: “Avaya channelpartners hebben, met hun kennis van de klant en expertise in Avaya, een belangrijke taak bij cloud-implementaties voor middelgrote bedrijven. Ze kunnen de klant nu flexibeler benaderen met hybride cloudoplossingen in een markt met aanzienlijk groeipotentieel, waarin organisaties op zoek zijn naar een kosteneffectieve route naar geavanceerde communicatie.” Beide varianten, Powered by Avaya IP Office en OnAvaya - Google Cloud Platform, faciliteren echte hybride clouds waarmee bedrijven hun investeringen in de meer dan 1 miljoen Avaya-systemen die er momenteel wereldwijd draaien maximaal kunnen laten renderen. De Avaya Midmarket Cloud Solutions zijn gebaseerd op het Avaya IP Office Platform en vormen volgens Avaya vooralsnog de enige cloud-oplossingen voor middelgrote Unified Communications- en Contact Center-omgevingen die dezelfde basis gebruiken als on premise geïnstalleerde systemen. De voordelen van één basis voor hybride clouds zijn: • Voor channelpartners is het de makkelijkste, meest flexibele en meest lucratieve manier om klanten naar de cloud te brengen, op basis van een full-stack oplossing die klanten geeft wat ze willen, met eenvoudige integratie, gebruikmakend van bestaande productkennis en ervaring, en een beperkte investeringsnoodzaak in nieuwe vaardigheden.

Voor klanten biedt een hybride cloudvariant op basis van Avaya IP Office de mogelijkheid om nieuwe behoeften in te vullen met nieuwe functionaliteit, voortbouwend op bestaande investeringen in onder meer call-control en telefoontoestellen. Bedrijven kunnen daarmee hun uitgaven en het migratietempo naar een volledige cloudomgeving beter controleren, terwijl ze ook snel nieuwe locaties kunnen toevoegen.

Avaya Midmarket Cloud Solutions bieden complete ondersteuning voor multichannel Unified Communications- en Contact Center-toepassingen, en voor meer besturingsplatforms en apparaten (PC- en MAC webclients en Chrome OS) dan enige andere cloud oplossing, plus de unieke functionaliteit van Avaya Communicator for Web, dat communicatie vanaf elke browser-georiënteerde applicatie mogelijk maakt.

Award voor Simac, Forma, VIPcom, Vodafone, Datapoint Europe en ScanSource Avaya reikte eerder dit jaar de ‘Business Partner Awards’ uit voor de prestaties van zakelijke partners in 2015. De winnaars van de Avaya Business Partner Awards van 2015 in de verschillende categorieën zijn:

Midmarket/IPO: Forma

Networking: Simac ICT Nederland

Simac is een nieuwe professionele partner voor Avaya. Avaya heeft samen met Simac, door gerichte focus, in korte tijd de eerste omzet weten te generen.

Datapoint heeft als een van de eerste partners de Google/Avaya oplossing voor Contact Center opgepakt. Met deze oplossing speelt DataPoint in op de behoefte van klanten voor het verkrijgen van een snelle en flexibele Avaya/Google cloud contact center oplossing.

Contact Center: ViPcom

Distributeur: ScanSource Communications

ViPcom weet zich in de markt te onderscheiden met veel expertise op het vlak van Customer Contact. Dit heeft afgelopen jaar geleid tot het winnen van een mooi project bij een grote audio leverancier.

Unified Communications: Vodafone

Forma laat zien dat een gerichte focus en marketing aanpak leidt tot een verhoging van de omzet in het voor Avaya belangrijke midmarket segment.

Cloud innovation: Datapoint Europe.

Scansource is voor Avaya een wereldwijde grote distributeur en heeft in het afgelopen jaar geinvesteerd in Nederland en wordt ondertussen door steeds meer partners erkend als belangrijke toegevoegde waarde distributeur.

Vodafone laat continue groei zien, met Avaya als onderdeel van totale communicatie concept. Afgelopen jaar is met dit concept een groot project gewonnen bij een Universiteit in Noord-Nederland.

TBM • maart 2016

37


I Tablets

Groei Nederlandse zakelijke tabletmarkt blijft steken op 28% Het percentage bedrijven dat gebruikmaakt van tablets is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven met 28 procent. De Apple iPad is met 73 procent marktleider. Ten opzichte van 2014 (76 procent) is Apple’s aandeel wel iets gekrompen. Microsoft laat een groei zien, met een aandeel van ongeveer 9 procent ten opzichte van 3 procent vorig jaar. De introductie van de Surface Pro 2 in oktober 2013, de Surface Pro 3 in mei 2014 en de meeste recente Surface Pro 4 in oktober 2015 zullen daar het belangrijkste aandeel in hebben gehad. Dit blijkt uit circa 5.000 interviews die Computer Profile het afgelopen jaar hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen, met 50 of meer werknemers, over het gebruik van eindgebruikersapparatuur. De explosieve groei in het gebruik van zakelijke tablets na de introductie van de eerste iPad is nu wel voorbij. Het aantal locaties dat gebruikmaakt van zakelijke tablets lijkt in verhouding gelijk te blijven.

Desktops

Wanneer er wordt gekeken naar het gemiddelde aantal desktops per locatie, dan is dit in de loop der jaren aan het afnemen. De meeste desktops worden nog steeds gebruikt in de publieke sector: onderwijs, gezondheidszorg en de overheid. Van deze drie worden er de meeste desktops binnen het onderwijs gebruikt. Het is aannemelijk dat de afname van desktops een resultaat is van de opkomst van tablets, hybrides en andere smart (mobile) devices. De afgelopen drie jaren was er eveneens een dalende trend te zien voor het gemiddelde aantal desktop pc’s per locatie. Voor de pc-markt (desktops en laptops) heeft HP Inc. het grootste aandeel in het totaal van de gebruikte systemen, namelijk 45 procent.

Installed base tablets: January 2016 Samsung 10,5%

Apple 73,3%

Microsoft 8,6%

HP INC 2,6%

DELL 1,8% Lenovo 1,0

Overig 5,1%

Acer 0,7%

Asus 0,6% Panasinic 0,2% Other 0,8%

All site with tablets and 50 or more employees The Netherlands / Computer profile / January 2016

38

TBM • Maart 2016


Buiten de lijntjes I Tekst: Daniëlle Vogels

EEN LIJNTJE MET DE WERELD VAN TUNNELCOMMUNICATIE

Nederland is met ongeveer vijftig tunnels een heus tunnelland. Er is zelfs een loket opgericht om hier kennis over te delen: het Kennis Platform Tunnelveiligheid (KPT). Om tunnels veilig te houden moet een tunnel ook op communicatiegebied stevig uitgerust zijn. Maar wie levert en installeert eigenlijk die communicatiesystemen? Om wat voor systemen gaat het? En hoeveel geld gaat hierin om? In dit verhaal leggen we buiten de reguliere telecom een lijntje met de wereld van tunnelcommunicatie.

(…) “Hallo…?” – “Ja, hallo! Sorry, ik viel even weg want ik reed een tunnel in.” Wie is het niet overkomen? Soms gebeurt het per ongeluk en soms ‘per ongeluk’. Voor wie in de laatste categorie valt: dit excuus gaat eigenlijk al tijden niet meer op (gelukkig maar dat de meeste schoonmoeders TBM niet lezen). De meeste tunnels in Nederland krijgen bij de aanleg op zwakke plekken een versterker. De meeste telecomproviders zijn welwillend om daar een verbinding te maken zodat hun klant altijd goed contact houdt. We spreken met Roel Scholten, coördinator bij KPT. “Bij de aanleg van een tunnel kunnen zendmasten opgehangen worden. Zo’n zendmast pikt niet zomaar een signaal op dat toevallig in de lucht hangt, telecomproviders krijgen de uitnodiging om daar een signaal naartoe te sturen.”

Slappe Hollandse grond

Vanwege extreme gevolgen bij ongevallen, denk aan hitteontwikkeling, insluiting van rook en giftige stoffen en het niet kunnen vluchten, verdient een tunnel extra aandacht. Vanaf 250 meter geldt er zelfs specifieke wet- en regelgeving op dit vlak. Je zou daarmee kunnen zeggen dat we in Nederland een tunnel pas vanaf een lengte van 250 meter een ‘tunnel’ noemen.” Waarom heeft Nederland eigenlijk zoveel tunnels? Roel: “Van oudsher heeft Nederland veel rivierkruisingen. Daar zijn de eerste tunnels voor gemaakt. Tegenwoordig gaat het steeds vaker om de aanleg van landtunnels. Die gaan niet onder een rivier door, maar onder een weiland of stad. We zijn expert in de productie van afgezonken tunnels, dat is ook een exportproduct van Nederland. Het is pas sinds relatief korte tijd dat we tunnels boren; dit is namelijk een erg lastige techniek in onze slappe Hollandse grond.”

“Er bestaat geen harde definitie voor een tunnel”, verklapt Scholten. “In feite is een tunnel een weg met een dak.

>> TBM • maart 2016

39


I Buiten de lijntjes

Europese aanbesteding

De opdrachten voor de aanleg worden vanuit de overheid gegeven. Die zijn altijd van zo’n formaat dat ze met een Europese aanbesteding in de markt worden gezet. Vaak wordt de aanleg van een tunnel uitgevoerd door grote aannemers als Heijmans, BAM of Volker Wessels. Meestal is het één aannemer of een groep aannemers die een opdracht aanneemt. Het ontwerp en de installatie van de communicatiesystemen wordt dan uitbesteed aan een onderaannemer.

Honderden miljoenen euro’s

Een spiksplinternieuwe tunnel met alles erop en eraan is duur; projecten kosten al snel enkele honderden miljoenen euro’s. De aanleg van een tunnel, van aanbesteding tot openstelling, duurt ongeveer vijf jaar.

24/7

‘Vanaf 250 meter geldt er zelfs specifieke wet- en regelgeving op dit vlak’

40

TBM • Maart 2016

De aanwezige communicatiesystemen worden pas in gang gezet bij een calamiteit: bij een ongeluk, pech of brand. In die gevallen kunnen weggebruikers geïnstrueerd worden hoe te handelen. Wel wordt de tunnel met allerlei camera’s 24/7 op afstand in de gaten gehouden door de wegverkeersleiders. Om het verwarrend te maken: die worden in deze beroepsgroep ook wel operators genoemd. De connectie van camera naar wegverkeersleider loopt via een, vanuit cyber security overwegingen,dedicated stand alone glasvezelnetwerk.

Akoestische signalen

Via luidsprekers kunnen automobilisten toegesproken worden. De akoestische signalen geven aan waar de vluchtdeuren zijn.


C2000

Portofoon

Wegverkeersleiders communiceren via een portofoonsysteem met mensen in de auto zoals weginspecteurs of mensen die bijvoorbeeld onderhoudswerk verrichten.

Ter ondersteuning van de hulpdiensten kan gebruik gemaakt worden van het C2000-netwerk. Een gesloten communicatienetwerk dat wordt gebruikt door de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten en dat, helaas, sinds de introductie problemen kent. C2000 is gebaseerd op de wereldwijde TETRA-standaard; de standaard voor mobiele communicatie speciaal voor de openbare orde en veiligheidsdiensten.

Nog meer tunnels Internet zonder huisnummer

Er is internet nodig voor de werkplekken van de wegverkeersleiders. Maar een internetverbinding in een tunnel is niet vanzelfsprekend. Want ja, naar welk huisnummer mag die verbinding? Een tunnel heeft geen adres. Vaak moet men naar het kadaster om een huisnummer aan te vragen, zodat de telecomprovider de verbinding kan aanleggen.

Ook dit jaar zitten er nog voldoende tunnels in de pijplijn: de aanbestedingen van het Zuidasdok (Amsterdam) en de Rijnlandroute lopen. Van een aantal tunnels gaat de aanbesteding in 2016 van start: van de Blankenburgtunnel (Rotterdam) en de A16 boog. De tunnel bij de Rotterdamsebaan wordt op dit moment gebouwd. Verder wordt de Gaasperdammertunnel (A9 bij Amsterdam) op dit moment gebouwd en zal de Koning Willem-Alexandertunnel (Maastricht) wellicht in 2016 opengesteld worden. In december 2015 is de tunnel Delft-Schiedam (A4) opgeleverd.

Over het KPT

Het KPT organiseert en faciliteert uitwisseling van informatie en kennis door mensen uit de sector. Dit kan een eenmalig of structureel karakter hebben. Het KPT biedt op haar website ruimte voor discussies, vragen en het uitwisselen van documenten tussen tunnelprofessionals. Het KPT speelt een centrale rol in de signalering van trends, agendering van nader onderzoek en actie, en de definitie van kennis- en beleidsleemten op het gebied van tunnels en tunnelveiligheid in Nederland. Op termijn draagt het KPT actief bij aan het delen van Nederlandse kennis en ervaringen aangaande tunnelveiligheid met belanghebbenden buiten Nederland.

TBM • maart 2016

41


I Mobile security

‘50% van organisaties heeft mobiele apparaten die niet aan regels voldoen’ Bij meer dan de helft van alle bedrijven wordt ten minste één mobile device gebruikt dat niet aan de regels voldoet. Dat blijkt uit onderzoek van MobileIron, actief in bedrijfsbeveiliging voor mobiele apparaten. In het onderzoeksrapport ‘Q4 2015 Mobile Security and Risk Review’ van MobileIron Security Labs wordt een duidelijke set dreigingen en risico’s besproken, waaronder niet-naleving van regels, gecompromitteerde apparaten en risico’s voor gegevensverlies die niet worden besproken in andere beveiligingsrapporten. “Mobiele dreigingen, zowel intern als extern, vormen een groeiend probleem en de keten van de bedrijfsbeveiliging is maar zo sterk als de zwakste schakel”, aldus Michael Raggo, Directeur, MobileIron Security Labs. “Eén enkel gecompromitteerd apparaat kan malware introduceren in het bedrijfsnetwerk of de diefstal mogelijk maken van gevoelige bedrijfsgegevens die achter de firewall staan”.

42

TBM • Maart 2016

De regels

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een mobiel apparaat niet aan de regels voldoet, zoals het uitschakelen van de PIN-bescherming door een gebruiker, het verlies van een apparaat, het ontbreken van up-to-date beleidsregels, enzovoort. Als apparaten niet aan de regels voldoen, is er meer ruimte voor aanvallen met malware, exploits en gegevensdiefstal. “Het reële risico is dat bedrijven de serieuze aard van het probleem onderschatten”, verklaart Raggo. “Één enkel gecompromitteerd apparaat dat niet wordt gedetecteerd, vormt een inbreuk op de beveiliging. Of een bedrijf nu miljoenen records verliest of maar één record, het is altijd een inbreuk. Voor alle bedrijven, maar met name die in streng gereguleerde bedrijfstakken, is dit een enorm probleem.”

Toename van gecompromitteerde apparaten met 42%

Een apparaat waarop een jailbreak actief is of die is ‘geroot’ wordt beschouwd als gecompromitteerd en de verspreidingsgraad van gecompromitteerde apparaten is in het kwartaal aanzienlijk toegenomen. In het vierde


kwartaal had één op 10 bedrijven ten minste één gecompromitteerd apparaat. Opmerkelijk is dat gedurende het kwartaal het aantal bedrijven met gecompromitteerde apparaten toenam met 42 procent. Tegelijkertijd zetten kwaadaardige aanvallers verschillende tools in die het moeilijker maken om gecompromitteerde apparaten te identificeren. MobileIron Security Labs heeft varianten van jailbreak-tools en tools die detectie tegengaan gevonden die het feit verbergen dat op een apparaat een jailbreak actief is en op die manier een vals gevoel van veiligheid geven als ze niet worden gedetecteerd.

Highlights uit het onderzoek • Minder dan 10 procent van de bedrijven dwingt de installatie van patches af, waardoor apparaten kwetsbaar zijn voor gegevensverlies. • 22 procent van de bedrijven had gebruikers die de PIN hadden verwijderd, waarmee de eerste verdedigingslinie wegvalt. • Meer dan 95 procent van de bedrijven heeft geen bescherming tegen mobiele malware. De Q4 2015 Mobile Security and Risk Review, inclusief de lijst van belangrijkste mobiele apps op de zwarte lijst is via de QR Code te downloaden.

https://www.mobileiron.com/ q4-mobile-security-review

I Advertentie

Home base for

Security

the digital transformation.

Social Business

14 – 18. March 2016 Hannover ▪ Germany cebit.com

Big Data

Internet of Things

Cloud

Mobile

Global Event for Digital Business

Hannover Consultancy B.V. · Tel. +31 18 4 69 30 50 · info@hf-netherlands.com · Twitter: @HCnederland

TBM • maart 2016

43


I Awards

SIMpoint, BSU, Axoft, Guide-IT en Mobile Miles in de prijzen

KPN beloont business partners met Channel Awards 2016 Maar liefst vijf business partners hebben van KPN een Channel Awards 2016 ontvangen. De prijzen zijn een erkenning voor de prestaties en innovaties van de KPN-partners. De elfde editie van de KPN Channel Awards vond plaats in Topsportcentrum Papendal, een mooie brug naar het nieuwe thema voor 2017: The Strongest Partner Challenge.

44

TBM • Maart 2016


De KPN Channel Awards zijn er in drie categorieën: Klantwaarde & Innovatie, Marketing en Business, met voor deze laatste categorie drie awards. Business partner SIMPoint won de KPN Klantwaarde & Innovatie Award met de case ‘Managed simkaartoplossing voor Familie-linq voor senioren’. Een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk thema: ouderen meer bij de samenleving betrekken. Heel veel ouderen hebben nog geen internet en blijven daardoor niet op de hoogte van alle social media van hun familie. SIMPoint voorzag daarom de digitale fotolijst van Familie-linq van een online simkaart, waardoor deze altijd verbonden is met internet. De familie maakt een profiel aan op Familie-linq en kan vervolgens overal te wereld via de app foto’s en berichten sturen die dan via een duidelijk vogelgeluid op het digitale fotolijstje bij opa en oma binnenkomen. Ouderen blijven daardoor actueel betrokken bij hun familie zonder dat ze internet hoeven te hebben. Een online simkaartabonnement is voldoende. De KPN Marketing Award is toegekend aan de business partner die de meest innovatieve marketingcampagne in de markt heeft gezet. Hier wist business partner BSU. CONNECT met de case ‘Klantcommunicatie 3.0, een blik op de digitale toekomst’ de meeste stemmen te behalen. Het Klantcommunicatie 3.0 event dat BSU.CONNECT organiseerde, deelde kennis en inspiratie over de toekomst van telecommunicatie en sloot helemaal aan op wat KPN zelf aan ontwikkelingen ziet op het gebied van digitalisering. Met 60 nieuwe contacten en 81 vervolgafspraken met bedrijven die nu al met BSU.CONNECT deze toekomst willen omarmen, een uiterst succesvol event.

De KPN Marketing Award en KPN Klantwaarde & Innovatie Award waren dit jaar het resultaat van een nieuw beloningsconcept dat in 2015 na de uitreiking werd gelanceerd. Elke maand stuurde KPN een filmploeg naar een business partner die zichzelf in the picture heeft gespeeld. Deze video’s verschenen op www.dealit.com/ channelawards waarvan zes in de categorie Marketing en zes in de categorie Klantwaarde & Innovatie. Na bekendmaking van de laatste nominatie konden collega business partners stemmen op hun favoriete case, waarna per categorie drie genomineerden overbleven. Tijdens de uitreiking lichtten de zes genomineerden hun case nog een keer toe, waarna het publiek in de zaal kon stemmen. Uiteindelijk zijn de twee winnaars voor 50 procent door het publiek en voor 50 procent door de jury gekozen. De beide winnaars ontvangen een waarde cheque van 10.000 euro die ingezet kan worden voor het nieuwe thema ‘The Strongest Partner Challenge’. René Schenk, directeur KPN Business Partner Organisatie: “Deze editie van de KPN Channel Awards markeert de start van een nieuwe koers die we met onze business partners willen gaan uitzetten. Daarbij willen we de partner in de lead laten zijn, maar gaan wij deze vanuit KPN zo optimaal mogelijk faciliteren. Er zijn zoveel trends zoals Internet of Things, globalisering, digitalisering, maar ook vergrijzing, waarvan wij nu het effect niet kunnen voorspellen, maar die wel de manier van werken in de toekomst zullen bepalen. Wij zijn van mening dat je als vitaal bedrijf met vitale medewerkers beter presteert en automatisch de concurrentie voorblijft door de toegevoegde waarde die je als lokale partner aan je klanten biedt. Wij gaan onze business partners helpen deze doelstelling te behalen.”

De drie Business Awards reikte KPN uit op basis van de best behaalde resultaten in 2015. De Allround Kampioen is toegekend aan Axoft IT & Telecom. Deze business partner heeft in 2015 het beste overall resultaat behaald. Guide-IT realiseerde in 2015 relatief het hoogste percentage groei en wist hiermee voor het tweede achtereenvolgende jaar de Groei Diamant te bemachtigen. De laatste Business Award, de Klant Kampioen, is gewonnen door Mobile Miles, die naast groei de meeste klanten wist te behouden.

TBM • maart 2016

45


I Cloud Tekst: Sef Heldens

SDC brengt Unify naar de Cloud Op basis van Unify heeft SDC Group een eigen Cloud-communicatieoplossing gebouwd. Onder de radar is met enkele business partners hiervoor een pilot gedraaid. Nu is de oplossing gereed voor het complete partnerkanaal. Twee jaar geleden begon SDC al met het bouwen van deze Cloud-propositie. Als alternatief voor alle grote Cloud-leveranciers die op basis van een groot multitennant platform een standaard aanbod hebben. Aris Vink van SDC Group: “De huidige Cloud-leveranciers hebben de propositie al compleet voorgekauwd, waardoor de partner niet meer is dan een doorverkoper, een verkooploket. Alle resellers verkopen dan in feite hetzelfde en dan kun je alleen op basis van prijs onderscheiden. Met als extra probleem dat maatwerk leveren lastig is; wil een klant uitgebreidere functionaliteit of integratie met software, dat wordt het al snel te duur of het is niet te realiseren.”

oplossing kan 100 procent in de cloud, de licenties kunnen aangeschaft worden, of: de klant koopt de hard- en software on premise maar stopt de licenties weer in een prijs per maand. Zoals de klant het wil, kun je het opbouwen.”

Het grote voordeel van de door SDC gebouwde cloud-oplossing is volgens Aris Vink is dat het voor de klant in een prijs per maand af te nemen is, maar wel integratiemogelijkheden op locatie heeft. “En daardoor kun je een maatwerkoplossing bouwen voor een specifieke klant. Denk aan Contact Center-functionaliteit, in onze oplossing gewoon een extra licentie.”

SDC wil het partners via deze weg makkelijker maken om met een lage instap Cloud-oplossingen te leveren. “Wij helpen de partner om zelf een oplossing samen te stellen. In feite wat we altijd al deden met systemen op locatie. Wat anders is, is het afrekenmodel en dat het in een datacenter draait, maar qua mogelijkheden en functionaliteiten is het business as usual. Voordeel is dat partners hun opgebouwde Unify-kennis kunnen blijven gebruiken.”

Bij SDC zijn de Unify-licenties per maand af te nemen, met de mogelijkheid om elke maand op en af te schalen. “Daarmee bieden we de partner de tools om een eigen cloud-propositie te bouwen. In de loop van dit jaar zal Unify dit afrekenmodel algemeen beschikbaar stellen voor het partnerkanaal”, aldus Vink.

Hybride model

“Vaak zie je dat je cloud nodig hebt om met een klant in gesprek te raken. Wat onze partners via dit model extra kunnen bieden, is de mogelijkheid dat de klant de licenties koopt in plaats van in het maandbedrag mee te laten lopen. Het voordeel van dit model is dat het hybride is: de

46

TBM • maart 2016

Wanneer de partner niet zelf de totaaloplossing wil samenstellen, is er de samenwerking met OneCentral. Vink: “Zij leveren de hosting, de beltikken, de vast-mobiel-integratie en wij leveren de Unify-licenties. Dat is een totaaloplossing voor communicatie vast en mobiel, en het enige wat de partner hoeft te doen, is de oplossing configureren en het klantcontact onderhouden.”

De volgende stap

Inmiddels is SDC met KeyLink in onderhandeling om CTI-software ook in prijs per maand aan te bieden, als aanvulling op de Cloud-oplossing. De volgende stap is volgens Aris Vink de samenwerking met operators: “Belangrijkste blijft de verbinding naar eindklant en operator. Wij gaan in overleg met de verschillende operators, als distributeur willen we daar zo onafhankelijk mogelijk in blijven zodat de partner kan bepalen met welke operator hij samenwerkt. Het enige wat wij doen, is bemiddelen tussen partner en operator zodat de OpenScape Business-software direct bij de operator gehost kan worden.”


Redactie I 3CX 3CX is een channel company en is de ontwikkelaar van het 3CX Phone System en 3CX WebMeeting. Het 3CX Phone System voor Windows is een software-based, open standard platform dat zorgt voor innovatie op het gebied van communicatie en de afhankelijke PBX vervangt. Het 3CX Phone System verlaagt de telefoonkosten, geeft de productiviteit en mobiliteit een boost met de 3CX Phone clients voor iOS, Android, Mac en Windows. 3CX WebMeeting is een web conferencing oplossing die WebRTC technologie optimaal gebruikt en daarmee de noodzaak voor aanvullende plugins of clients elimineert. Browser naar browser communicatie, click-2-call en geavanceerde online classroom features zijn slechts enkele van de populaire eigenschappen van 3CX WebMeeting. Meer dan 30.000 gebruikers wereldwijd, waaronder een aantal toonaangevende ondernemingen en organisaties, zoals Boeing, McDonald’s, Hugo Boss, Ramada Plaza Antwerp, Harley Davidson, Wilson Sporting Goods en Pepsi, maken gebruik van het 3CX Phone System. Om haar mondiale aanwezigheid te waarborgen heeft 3CX kantoren in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hong Kon, Zuid Afrika, Rusland en Australie.

Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux.

Alpha International Europees distributeur van originele printing supplies Specialties • Printer - fax - copier consumables Cartridges, toners, linten, drums • Data media Optical, tape media, flash memory, disk • Printer media Printerpapier, fotopapier • Peripherals Notebooktassen, mobiele accessoires Distributeur van o.a. Hewlett Packard, Canon, Lexmark, Epson, Brother en Xerox. Wijchenseweg 20, 6537 TL Nijmegen telefoon: (024) 357 99 99 fax: (024) 357 99 79 e-mail: sales@alpha-international.eu www.alpha-international.eu

Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl

DSD Europe B.V. Specialties • Software distributeur van

digitale licenties

3CX H.J.E. Wenckebachweg 200 1096 AS, Amsterdam Netherlands www.3cx.nl

Voltaweg 5a 5482TM Schijndel telefoon: +31(0)73 75 14 160 E-mail: info@dsdeurope.com

Master Distributor van:

NETGEAR Netherlands BV

The Backbone Company

At NETGEAR, we turn ideas into innovative networking products that connect people, power businesses, and advance the way we live. Easy to use. Powerful. Smart. And designed just for you.

Backbone Company BV Industrieweg 13a 1521 NC Wormerveer 020- 303 4949 sales@backbonecompany.com Backbone Company Nijmegen BV Nieuwe Marktstraat 54a 6511 AA Nijmegen 06 – 127 33 683 duppen@backbonecompany.com www.backbonecompany.com

Meer weten? www.nextel.nl 0318 - 66 52 00

NETGEAR Netherlands BV Noordelijk Halfrond 22 2801 DE, Gouda, The Netherlands 0182-587000 | nl.sales@netgear.com NETGEAR BeLux: Pegasuslaan 5, Diegem 1831, Belgium Be.sales@netgear.com

TBM • maart 2016

47


I Business guide AMERICA-DIRECT BV Onafhankelijk distributeur van netwerkprodukten Specialties • Servers • Storage • Switches • Routers • UPS systemen

• VoIP • WLAN • Software

America-Direct geeft gedegen pre-sales informatie en helpt resellers graag met het zoeken naar de juiste server-, netwerken softwareoplossing. Als onafhankelijk distributeur van de bekende merken geeft America-Direct de reseller de juiste tools op prijstechnisch, logistiek en financieel gebied om hun markt vakkundig en concurrerend te kunnen bedienen en te doen groeien. Tanthofdreef 25, 2623 EW Delft telefoon: (015) 262 02 02 e-mail: info@america-direct.nl www.america-direct.nl

VCD Distributie VCD Distributie is de grootste Nederlandse distributeur van SAP® Crystal Solutions producten (SAP® Crystal (Reports) Server en SAP® Crystal Dashboards). Als Authorized Reseller biedt VCD Distributie daarnaast Sybaseproducten en diverse oplossingen voor mobiele toepassingen. VCD Distributie is onderdeel van de VCD IT Groep en biedt u een totaaloplossing (verkoop, installatie, onderhoud, consultancy, helpdesk). VCD Distributie Esp 120, 5633 AA Eindhoven Postbus 1166, 5602 BD Eindhoven T+31 (0)40 262 54 44 www.vcddistributie.nl

48

TBM • maart 2016

INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE ALL-IP SPECIALIST IN: • Bedrijfstelefonie • Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) • Datacommunicatie • VPN • Betalingsverkeer • Alarm • Internet access • Managed Firewall • Co-locatie • Lync in de Cloud • Telefonie in de Cloud • Sales & Support voor resellers Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit. Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

HOLLAND HARDWARE B.V. Holland Hardware is sinds 2005 een onafhankelijke leverancier in pre owned new, tweedehands en refurbished netwerk apparatuur van alle A-merken. De kortingen op gebruikte apparatuur kunnen oplopen tot 90% en alle producten komen met garantie. Ook kunt u bij Holland Hardware terecht met uw overstock. Wij bieden u een marktconforme prijs voor al uw verouderde apparatuur. Al deze apparatuur wordt gerefurbished voordat zij weer wordt verkocht. Holland Hardware is lid van de UNEDA, zodat u, als onze klant, zeker bent van een professionele behandeling van verpakking, testen, en behandeling van u en uw apparatuur. Wij handelen in: • Routers • Switches • Fire walls • IP phones • Servers • Storage • Netwerkkaarten • Fiber optics Extra diensten: • Netwerk ontwerp • Implementatie • Hardware Reparatie • Overstock opkoop • Gecertificeerde data verwijdering Tappersweg 12 C 2031 ET Haarlem Telefoon: (023) 551 81 07 Fax: (023) 551 81 06 E-mail: sales@hollandhardware.com www.hollandhardware.com


Business guide I SpeakUp

SDC Group

X2COM

Sinds 2003 is Speakup aanbieder van oplossingen binnen de telecommunicatie. Wij geloven in de kracht van telecommunicatie op basis van heldere, sterke techniek als oplossing voor jouw dagelijkse vraagstukken, waarbij niet de gangbare business modellen leidend zijn, maar de optimale oplossing voor nu en in de toekomst. Speakup biedt telecommunicatiediensten die niet moeilijker zijn dan strikt noodzakelijk. Wij zijn je partner en denken we graag verder met je mee voor een oplossing op maat.

SDC Group is distributeur van technisch hoogwaardige bedrijfscommunicatie-oplossingen voor het midden- en kleinbedrijf. Tot onze klantenkring behoren gekwalificeerde Telecom en ICT bedrijven, maar ook organisaties in de installatiebranche.

De telecomprovider X2com levert professionele diensten aan bedrijven en instellingen via een sterk netwerk van ruim 300 partners en is met zo’n twintig medewerkers actief op de zakelijke markt. Al jarenlang ontwikkelen ze innovatieve telecomdiensten van hoge kwaliteit op basis van een bewezen platform. De diensten van X2com bieden bedrijven en instellingen meer functionaliteit, toename in flexibiliteit voor gebruikers en een flinke kostenbesparing.

Samen met onze klanten zetten we techniek en innovatie in en zoeken wij de aansluiting bij jouw business. Waar werk en privé verder vervlochten raken, biedt Speakup telecommunicatie oplossingen voor kantoor, thuis of onderweg, zodat jij altijd en overal bereikbaar bent zoals jij wilt. Speakup Institutenweg 6 7521 PK Enschede www.speakup.nl

Samen met onze partners bieden wij complete oplossingen in diverse verticale markten aan. Belangrijk uitgangspunt daarbij is het hoge serviceniveau aan onze partners. Deze oplossingen vallen onder SDC Connect, met de support rondom merken zoals Unify, Gigaset, Gigaset pro, Draytek, Netgear, Jabra, Plantronics, MikroTik, Yealink, Polycom, Patton, Audiocodes, APC, en vele anderen bieden wij een compleet portfolio voor onze branche. Partners & Friends is het ondersteunende partnerprogramma van SDC Group dat deze onderdelen en onze partners met elkaar verenigd. Met ons partnerprogramma stellen wij ons ten doel de relatie met u verder te verdiepen en gezamenlijk zakendoen zo succesvol mogelijk te maken.

De in 2008 opgerichte onderneming maakte in de afgelopen jaren, juist dankzij de economische crisis, een flinke groei door. Klanten besparen dankzij de diensten van X2com flink op hun telecombudget en dat is natuurlijk altijd interessant. X2com hecht veel waarde aan het ontzorgen van hun businesspartners, laagdrempeligheid en eigen ontwikkeling van diensten. X2com BV Heikampweg 5a 5249 JX Rosmalen www.x2com.nl

Wij geloven in een persoonlijke aanpak en gaan voor een langdurige wederzijdse samenwerking met partners die weten wat ze willen.

Portland Europe Portland Europe is dé online software distributeur voor de Benelux! Gespecialiseerd in (SAAS) Software op gebied van: Beheer, Backup, Security en Mobility Groeneweg 2b 2718 AA Zoetermeer Nederland Tel.: +31 (0) 79 3630063 Fax: +31 (0) 79 3622011 E-mail: info@portland.nl www.portland.nl

Wilt u meer informatie over een partnership met SDC Group en klant bij ons worden? neem dan contact met ons op; SDC Group Havenstraat 39 7005 AG Doetinchem T +31 (0)314 - 37 11 11 F +31 (0)314 - 37 11 22 E info@sdcgroup.nl www.sdcgroup.nl

Ook in de Business Guide? Neem contact op met Daisy van Diejen, daisy@magentapublishing.nl

TBM • maart 2016

49


I Blog

‘Nog ééntje dan!’ Hee, die Vermeulen was toch ‘klaar’? Beetje Heintje Davids aan het worden? (Google dat maar even). Ik kan u geruststellen of teleurstellen: ik doe deze column nog maar één keer. En dan wel om schaamteloos reclame te maken en dat te koppelen aan een heel welgemeend advies voor de lezer! Want…vorig jaar september had ik een overleg met de mannen van MCS (de M-to-M specialisten uit Rotterdam) Er kwam een nieuwe techniek aan die zij groot en dominant wilden gaan uitrollen: LoRa. En of ik in wilde haken om ze daarbij te ondersteunen. Nou ben ik zelf ook een Rotterdammert dus enige bluf is mij niet onbekend. Heb mij met een zeer serieus hoofd en het stellen van hyperintelligente vragen door het gesprek heen geslagen. Want LoRa, IoT, M-to-M was voor mij nou niet echt gesneden koek. Wat mij vooral bijbleef was: ‘laag energieverbruik, groot bereik, in 2016 landelijk dekkend netwerk, lokale en regionale initiatieven als paddenstoelen uit de grond’. En heb mij de opvolgende dagen in het Internet verdronken om mij echt te verdiepen. En daarbij overal sprookjesachtige groeicijfers tegenkomen. Ik was om! Ik stap in!

oplossingen voorbij zag komen waar ik ook in mijn persoonlijke leven van ga profiteren! En deze cases gaan dan als basis dienen voor de enorme groei die wordt voorspeld de aankomende vier jaar. Want het programma duurt nog (minimaal) negen maanden en we gaan niets aan het toeval overlaten om een heel grote hap uit die taart te claimen. Kom maar op met de zoetigheid en centen. Terug naar de eerste alinea…want…advies en reclame…komt ie: Eerst het advies: beste telecom-ICT reseller, ga u verdiepen in IoT! En ga het toevoegen aan uw portfolio! Hardware, software, verbindingen…het is uw ding en het wordt een enorme groeimarkt de aankomende vier jaar. Het is eenvoudiger dan het lijkt en als er dan toch nog een ontwikkeling is die anders waarschijnlijk door system integrators wordt ingepikt, is deze het wel. Nergens voor nodig! En dan de reclame: begin eens met een goed gesprek met MCS (010-4375555). Een mooie club die allebei de werelden goed kent en u prima kan helpen met de eerste stappen. Zo….klaar! (en nu echt)

We zijn nu vijf maanden verder….MCS en ondergetekende hebben een ingenieus plan uitgerold om met 26 van hun partners onder de noemer ‘Sensoring Success’ snel en efficiënt naar de ontwikkeling van innovatieve en concrete (business) cases toe te werken. En dat werkt als een tierelier. Vorige week de bijeenkomst gehad waarbij ieder zijn schetsen van de case presenteerde. En wat werd ik daar blij van! Zakelijk omdat het programma zijn vruchten aan het afwerpen was, en persoonlijk omdat ik heel gave

TBM is een uitgave van

P

U

B

L

I

S

H

I

N

Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.TBMnet.nl Twitter: @TBMnet LinkedIn: Dutch Telecom Channel Hoofdredactie Sef Heldens sef@magentapublishing.nl

50

TBM • maart 2016

G

Medewerkers Marjolein Straatman, Anne de Haan, Martijn Kregting, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Rob Kurver, Ruud Alaerds, Accountmanager Daisy van Diejen, daisy@magentapublishing.nl Advertentie-administratie advertentie@magentapublishing.nl Vormgeving Wendy van Cuijk

Rex Vermeulen Directeur Mantor Marketing en Communicatie

Druk BDUprint Abonnementen abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Abonnement € 115,- (exclusief 6% BTW) Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr.10041872.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. ISSN 1388-218X

© Copyright 2016


Meer dan 500 Business Partners gingen u voor Yes Telecom werkt al ruim 10 jaar succesvol

Door onze persoonlijke aandacht, maatwerk en

samen met Business Partners door het hele

flexibiliteit kunt Ăş zich pas echt onderscheiden.

land om zakelijke klanten weer de vrijheid te

Heeft u interesse in een Yes Partnership, neem

geven om te kunnen ondernemen.

dan contact op via verkoop@yestelecom.nl.

Business Solutions Provider


ON

UNIFIED WIRED & WIRELESS NETWERKEN Leg het juiste fundament voor uw netwerk Upgrade naar de nieuwe AC-standaard, en ontvang daarbij tijdelijk tot maar liefst 30% korting! Vraag een gratis site-survey aan op info.netgear.nl/ wireless-sitesurvey Neem contact op via nl.sales@netgear.com of bel naar 018 25 87 000


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.