2015 tbm 1-2

Page 1

bew a edit ar ie

Business Tool voor de ICT-reseller

Jaargang 11 I Nummer 1-2 I Februari 2015

Kick Off 2015

Wat gaat 2015 brengen? Drie dealer-interviews Ambassadors op zoek naar de klant www.tbmnet.nl


Altijd en overal veilig bij uw data

Cloud van KPN

Bewaar uw zaken veilig in Nederland Uw ICT-omgeving moet zich snel aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen. Met IaaS CloudNL voegt u binnen enkele minuten extra server-, opslag- en netwerkcapaciteit toe aan uw ICT-omgeving. Deze geheel Nederlandse cloud-dienst wordt geleverd vanuit de KPN datacenters in Nederland en voldoet aantoonbaar aan Nederlandse wet- en regelgeving. Zo heeft u de zekerheid van een flexibele, veilige ICT-infrastructuur. Maak een afspraak met uw accountmanager of kijk op kpn.com/zakelijk


Inhoud

Inhoud

Het Operatorlandschap in het nieuwe jaar 2014 was een overgangsjaar voor operators op veel gebieden. In 2015 wordt Het businessmodel van leverancier van een ‘domme pijp’ versus leverancier van toegevoegde waarde-diensten meer uitgekristalliseerd.

P6 2015: het jaar van grote veranderingen?

Het is een internationale sport aan het begin van het jaar: kijken in de kristallen bol.TBM doet daar graag aan mee. Welke trends gaan we in 2015 zien in ICT-land?

P20

Wat wil de eindklant in 2015?

Voorwoord

P22

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een motto dat ook geldt voor eindgebruikers? Drie klanten geven een kijkje in de keuken van hun telecomgebruik en kijken vooruit naar 2015.

4

Trends ICT

10

Het succesverhaal

van headsets

11

Nieuwe koers

Ambassadors 13

Visie SpeakUp

14

René Oldenbeuving

integreert bij Into

Telecom de IT

16

MKB kiest VoIP

18

Visie Twindis

19

Visie Nextel

24

Smartwatch voor

zakelijk gebruik

26

Einstein ICT wil

bedrijven slimmer

maken 28

Mobile devices

30

Visie Nimava

30

Visie BNS Data

Logistics

31

Elevator pitch

Fortado 33

Business Guide

Heruitvinden Net toen we steeds vaker geluiden hoorden dat telecombedrijven de stijgende lijn weer gevonden had, en dat klanten weer gingen uitgeven, kwam eind vorig jaar het nieuws van het faillissement van Televersal. Een klap, voor velen. Inmiddels is er een doorstart door een overname door Businesscom, maar hoe dan ook zijn we wakker geschud. De wind waait in 2015 zeker nog niet in de rug. Hij dwarrelt hooguit een beetje rond. Uit de drie interviews met dealers in dit deel van deze dubbele TBM blijkt dat ook. Bedrijven moeten zich blijven heruitvinden. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is verschrikkelijk moeilijk. Ook

voor mij persoonlijk wordt de komende periode er één van heruitvinden. Na ruim vier jaar voor CBM en TBM te hebben geschreven heb ik besloten dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Een heel mooie functie in de PR-wereld ligt op mij te wachten. Op het moment dat u dit leest ben ik daar al aan het werk. Ik blijf in het IT- en telecom-segment actief, dus met een beetje pech blijft u me tegenkomen. Maar toch wil ik vanaf deze plek iedereen bedanken voor de mooie tijd die ik heb gehad. Telecom is een prachtig vakgebied. Geniet ervan! Johan van Leeuwen adjunct hoofdredacteur TBM

TBM • Februari 2015

3


Interview

Tekst: Johan van Leeuwen

Volgens Victor Visser, een van de ondernemers achter de Trends ICT Groep, heeft de financiële crisis ook positieve gevolgen. “We zijn de afgelopen jaren als sector veel creatiever geworden. De branche is echt vooruitstrevend, maar de eindklant is vaak nog passief.”

“Op zoek naar bedrijven voor overname”

‘Trends’ zit na 28 jaar in de bloei van haar leven Visser stond in 1986 aan de wieg van het Rotterdamse bedrijf dat in ruim 28 jaar is uitgegroeid tot een vooruitstrevende en groeiende integrator. Een groei die volgens Visser is gerealiseerd door klanten consistent te laten profiteren van de voortdurende innovatie in de branche. Nu is het bedrijf misschien wel ambitieuzer en levendiger dan dat het ooit is geweest. En het wil verder groeien, onder meer door overnames.

Amsterdam 2014 stond voor Trends vooral in het teken van de overname van Telecom Service West uit Amsterdam. Visser: “Dat was de grootste en belangrijkste overname in onze geschiedenis, voor het eerst dat we fysiek een locatie overnamen. We zagen veel mogelijkheden in het hebben van een locatie in Amsterdam, maar dan wel met mensen die er de markt al goed kennen. Nu we één bedrijf zijn is zowel óns portfolio als dat van het oude Telecom Services er groter van geworden. We kunnen bestaande klanten simpelweg meer bieden. Het is ons achteraf heel goed bevallen en smaakt zeker naar meer. Voor het komende jaar zijn we op zoek naar meer bedrijven waarmee we synergie hebben en iets soortgelijks kunnen doen.”

4

TBM • Februari 2015

Smaken Binnen de branche ziet Visser een aantal interessante dingen gebeuren. “De branche is vooruitstrevend, maar de zakelijke eindklant is nog erg passief. Niet alleen als het om investeringen in telecom of ICT gaat, maar ook wat de adoptie van nieuwe mogelijkheden betreft. Ik vind wel dat het vak er leuker door is geworden, iedereen wordt creatiever. De grootste verandering is de overgang van CAPEX naar OPEX. Bedrijven willen geen grote investeringen doen in nieuwe systemen. Het is interessant wat er de komende jaren gaat gebeuren, want veel systemen zijn aan vervanging toe. Reken maar uit, in 2000, met de millenniumbug, zijn er veel nieuwe oplossingen neergezet. Rond 2008 waren er veel centrales weer aan vervanging toe. Vanaf 2015 start een nieuwe cyclus. Dan zal voor het eerst echt sprake zijn van drie smaken waar klanten uit kunnen kiezen. Public cloud, private cloud of op locatie. Het één is niet beter dan het ander, het gaat er gewoon om wat in een bepaalde situatie beter past. Je moet in de positie die wij hebben vanuit een probleemstelling bekijken wat je aan gaat bieden.”


Interview

Zelf

IT-kennis

Bijzonder is dat Trends haar eigen datacenterruimte heeft in Amsterdam en een eigen cloudoplossing aan kan bieden. De door Trends ICT Groep geboden datacenterruimte biedt een directe toegang tot de belangrijkste Europese Internet Exchange Points. “Ook dat hoort bij ons doel om aan specifieke wensen van de klant te kunnen voldoen. We leveren ook gewoon diensten van KPN en Vodafone. Ik denk dat de verhoudingen tussen de twee providers en onze eigen oplossing bijna precies drie keer éénderde is. Het voordeel van een eigen cloudplatform is dat je nog beter een oplossing kunt leveren die op maat van de klant is gesneden en dat er vervolgens nooit sprake kan zijn van vingerwijzen tussen verschillende partijen. Wij zijn dan overal verantwoordelijk voor. Klanten kunnen dan ook kiezen tussen een betaalmodel met een maandelijks bedrag, of ‘naar verbruik’. Maar er zijn natuurlijk genoeg situaties denkbaar waarbij het portfolio van KPN of Vodafone beter passen.”

Dat Trends geen losstaand telecombedrijf is, maar binnen de ‘groep’ nauw verbonden is aan een IT-tak, is voor Visser een no-brainer. Visser zag die ontwikkelingen al vroeg aankomen. Rond 2000 kwamen er SIP-trunks in het portfolio van Trends. Niet veel later werd er een IT-bedrijf gekocht en binnen de groep opgenomen. “VoIP is ondertussen de kinderschoenen helemaal ontgroeid”, constateert Visser. “Het is een bewezen technologie geworden. Er was een tijd terug nog vraag naar een duaal systeem. Maar dat is helemaal geen issue meer. Telefonie is daarmee nu echt een IT-product geworden. Onze telecomspecialisen hebben ook op netwerkgebied allerlei certificeringen. Op dat vlak, netwerken, hebben ze zelfs meer IT-kennis nodig dan de gemiddelde IT’er.”

Rugzak Visser ziet dat veel integrators in telecomland het lastig hebben. “Ze maken vaak de fout dat ze alles een beetje willen doen. Daarnaast is de oude strategie ook om alles te ontsluiten rond een gecentraliseerd platform. Dat maakt je business wel heel afhankelijk. Wij zijn ook behoorlijk breed qua activiteiten maar zijn nauwelijks afhankelijk van andere partijen. Dat operators in de keten onze kant opschuiven, daar hebben we ook geen last van. Zoiets als KPN EEN, dat is echt een prachtig product, wij vliegen daar vol gas in. Maar we vinden dat je ook andere dingen in je rugzak moet hebben.”

‘Veel integrators maken de fout dat ze alles een beetje willen doen’

Landelijk Inmiddels ziet Visser Trends als een bedrijf dat snel en zorgvuldig kan uitrollen en dat van dienst kan zijn bij lastige vraagstukken, zoals rond vast-mobiel-integratie. “Heel veel bedrijven hebben nu dezelfde vraag. Ze willen vast en mobiel integreren, zonder dat er nieuwe randapparatuur nodig is. Want de meeste aanbieders beginnen meteen over allerlei vervangingen. Wij hebben daar nu onze specialiteit van gemaakt. We brengen kosten omlaag en functionaliteit omhoog. Maar wat niet verandert is dat de groei komt van de optelling van kennis, het productportfolio en commerciële slagkracht. We zien in Nederland ruimte voor een grote landelijke speler met lokale aanwezigheid. En wij zijn voortdurend in gesprek met partijen om dit te realiseren.”

Valkuilen Visser ziet een duidelijke verschil tussen grote en minder grote klanten. “Bij grote jongens moet je al samen met een vendor binnenstappen. Die hebben meestal een duidelijke mening welke ‘kleur’ ze willen. Kleine en middelgrote bedrijven staan meer open voor goed advies. Onze rol is om onze visie over te brengen, zonder ze een kant op te dwingen. We laten klanten altijd zien welke keuzes ze kunnen maken, maar dat er ook valkuilen zijn die ze moeten ontwijken.”

Billboards

Binnenkort voert Trends een grote direct mail campagne ondersteund met billboards op verschillende plekken langs de snelwegen in het land. Visser: “We kiezen ervoor om te investeren in groei. Reclame, bouwen aan naamsbekendheid, hoort daar ook bij. Het zijn leuke dingen om mee bezig te zijn.”

TBM • Februari 2015

5


Achtergrond

Tekst: Martijn Kregting

Het operatorlandschap: geleidelijke verandering komt op gang 2014 was een overgangsjaar voor operators op veel gebieden. Revolutionaire veranderingen waren er niet. Wat gaat het komende jaar brengen? Het businessmodel van leverancier van een ‘domme pijp’ versus leverancier van toegevoegde waarde-diensten zal meer uitgekristalliseerd worden. Nieuwe Europese regelgeving op telecomgebied staat nog in de wachtkamer, vaste en mobiele diensten zijn geaccepteerd maar zeker nog geen gemeengoed.

Mobiel Op mobiel gebied werd LTE/4G een realiteit. KPN (in april) en Vodafone (in het najaar) ronden de uitrol van 4G af en gaan de in 2014 ingezette pilots met LTE Advanced uitbreiden. T-Mobile zal in het voorjaar van 2015 en Tele2 in het voorjaar van 2016 de afronding van het LTE-netwerk afronden. KPN en Tele2 lieten weten met VoLTE aan de slag te gaan. KPN is al een proef met spraak over datanetwerken begonnen. Ook kleinere zakelijke operators komen met LTE, zoals het uit de vaste markt afkomstige Voiceworks en KPN’s zakelijke mobiele dochter Yes Telecom. Door de snelle uitrol van LTE zal LTE voor data-abonnementen het komende jaar sterk groeien. VoLTE (spraak over LTE) is nog in de experimentele fase en zal waarschijnlijk niet eerder dan 2016 op grote schaal commercieel beschikbaar worden.

Vast Op vast gebied was 2014 het jaar waarop het kopernetwerk (VDSL) een tweede leven kreeg met de toepassing van technologie zoals pair bonding en vectoring. KPN Wholesale introduceert in 2015 bonded vectoring waarmee de theoretische maximumsnelheid naar 200 Mbps down gaat. VDSL Vectoring komt begin 2015 beschikbaar op alle buitenringen. Het wholesaletarief voor de nieuwe 100 Mbps aansluitingen is gelijk aan dat van de huidige 80 Mbps lijnen. Verder heeft de internationale standaardenorganisatie ITU G.fast als standaard voor breedbandtoegang tot internet via koper geaccepteerd. Met G.fast kunnen op termijn theoretische maximumsnelheden tot 1 Gbps gerealiseerd worden, al zal dit in de praktijk wel lager liggen. De toepassing ervan in 2015 zal nog beperkt zijn. De Docsis 3.0-standaard voor kabel wordt ook verder doorontwikkeld. Liberty Global (UPC/Ziggo) wil in de eerste helft van 2015 met Docsis 3.1 beginnen in diverse landen waar het kabelconcern actief is.

6

TBM • Februari 2015


Achtergrond

Vast-mobiel Alle grote operators hebben al in meer of mindere mate een vast-mobiel aanbod. KPN heeft KPN Een, Vodafone heeft Vodafone One Net en T-Mobile biedt Mobiel Totaal en Mobiel & vast Totaal aan. De opkomst van cloudtechnologie maakt het eenvoudiger om vaste en mobiele diensten te combineren of te integreren. Ook kleinere zakelijke operators, zoals Voiceworks, Intercity Zakelijk, Dean Mobile/Dean Connect en SpeakUp komen in toenemende mate met een combinatie van vaste en mobiele diensten of hebben dit al, waarbij de basis meestal bereikbaarheid op één nummer is, ongeacht of iemand op een bepaald moment vast of mobiel bereikbaar is. Yes Telecom werkt met een mobile first strategie, waarbij het ook vaste diensten en functies als doorverbinden via mobiele telefonie aanbiedt. Ook Firmtel werkt met een dergelijke strategie.

Fusies, overnames, regulering In 2014 vielen twee grote dingen op. KPN mocht Reggefiber volledig overnemen maar het vaste netwerk blijft wel gereguleerd. Dit betekent dat elke partij tegen redelijke voorwaarden toegang heeft tot het kopernetwerk van KPN en tot het glasvezelnetwerk van KPN-dochter Reggefiber. De fusie UPC-Ziggo is door de Europese Commissie onder enkele voorwaarden goedgekeurd. Onder de naam Ziggo gaat de nu landelijke kabelaanbieder vanaf 2015 het netwerk en het portfolio integreren. Er komt geen regulering, wat betekent dat Ziggo na de fusie met UPC geen verplichting krijgt tot het aanbieden van wholesale kabeldiensten. Met KPN-Reggefiber en het nieuwe Ziggo, ontstaan er twee landelijke aanbieders van vaste netwerken, waarvan er één gereguleerd wordt. KPN heeft het voordeel dat het een volledig mobiel netwerk heeft. Ziggo biedt weliswaar mobiele diensten aan, maar niet via een eigen mobiel netwerk. Ook al heeft het na de fusie met UPC ruim twee miljoen WiFi-hotspots die toegankelijk zijn voor alle particuliere en zakelijke Ziggo-klanten, WiFi zal voorlopig geen goed alternatief zijn voor een mobiel netwerk - zeker niet met de theoretische maximumsnelheden van 4G+ (LTE Advanced), tot 350 Mbps. Zullen Vodafone, T-Mobile en Tele2 in 2015 in staat zijn een duopolie van KPN en Ziggo/UPC tegen te gaan? Tele2 bouwt in 2015 een eigen mobiel netwerk uit, deels via opstelpunten van T-Mobile, en levert al vaste diensten. Vodafone heeft een met KPN vergelijkbaar 3/5-G-netwerk en experimenteert net als KPN al met LTE Advanced. Het bouwt in het buitenland via overnames gestaag aan een positie als vaste operator en doet dat in Nederland via koper en glasvezel. T-Mobile heeft duidelijk gekozen voor een positie als mobile-only operator. Het is de vraag of dit op de lange termijn voldoende is om te overleven in een markt waarin zowel particulier als zakelijk de combinatie vaste en mobiele diensten van één afnemer steeds meer aan populariteit wint.

TBM • Februari 2015

7Achtergrond

Wetgeving Telecoms Single Market. Wordt 2015 het jaar waarin het Telecoms Single market-pakket eindelijk goedgekeurd wordt? Wat betekent dit voor de zakelijke markt? Duidelijk is dat de Europese Raad van ministers, in dit geval de 28 EU-ministers verantwoordelijk voor telecomzaken, het onderling nog oneens is op twee belangrijke punten: wat de uiteindelijke vorm wordt van netneutraliteit en in hoeverre retailroamingtarieven eind 2015 afgeschaft moeten worden. Er is veel vrees over de impact op de inkomsten van operators wanneer er eind dit jaar al een streep gaat door roamingtarieven. Op het gebied van netneutraliteit lijkt Nederland grotendeels alleen te staan met de in de Telecommunicatiewet opgenomen strikte versie van netneutraliteit. Deze strikte versie kan voorkomen dat straks kleine telecomaanbieders afgeknepen worden in de capaciteit die zij kunnen doorgeven omdat grotere partijen meer geld kunnen betalen voor sneller internet. Overigens, zelfs als in 2015 het telecompakket van voormalig Europees Commissaris Kroes aangenomen wordt, dan zal het nog jaren duren voordat alle regels doorvertaald zijn op lidstaatniveau. Op regelgevend gebied kan komend jaar verder het aanscherpen of afschaffen van de bewaarplicht voor telecomgegevens nog gevolgen hebben voor operators. April 2014 stelde het Europese Hof voor Justitie dat de al jaren geldende EU-verordening voor het verplicht bewaren van verkeersgegevens op het gebied van onder meer gesprekken en e-mails, niet rechtsgeldig was. De Nederlandse regering heeft een aangescherpte regelgeving voor de bewaarplicht voorgesteld, maar denkt niet aan afschaffen. De bewaarplicht is volgens het kabinet onmisbaar voor de opsporing en vervolging van ernstige, strafbare feiten. Onder meer XS4ALL, Privacy First, de NVJ en Bits of Freedom hebben kritiek geuit op de gang van zaken. Zakelijke telecomoperator Voys heeft zich aangesloten bij een kort geding tegen het kabinetsbesluit. De DHPA, een brancheorganisatie hosting providers, waar onder meer KPN lid van is, heeft zich uitgesproken tegen het voortbestaan van een aangescherpte bewaarplicht.

Wat doet KPN? Wordt KPN in 2015 opnieuw een overnameprooi? In 2013 strandde weliswaar de poging van America Movil om KPN over te nemen. Maar de incumbent blijft zeker in Europese termen te groot voor het servet maar te klein voor het tafellaken. Na de verkoop van het Duitse E-Plus aan het Spaanse TelefĂłnica blijven alleen het Belgische Base en wholesale-dochter iBasis over als buitenlandse activiteiten. KPN stelt het geld uit de verkoop van E-Plus te willen stoppen in netwerkverbetering en heeft ruim 770 miljoen euro gestopt in de volledige overname van Reggefiber. Op de zakelijke markt blijft KPN voor problemen staan. De operator gaat 580 arbeidsplaatsen schrappen in het onderdeel Zakelijke Markt, zo maakte het begin december 2014 bekend. KPN wil met deze herstructuering de kosten verlagen. De zakelijke klanten van KPN stappen daarnaast steeds vaker over van traditionele dienstverlening naar diensten en producten die gebaseerd zijn op minder arbeidsintensieve IP-technologie. Er is wel een toenemende vraag naar nieuwe diensten zoals Cloud en Hosting, Security en M2M-oplossingen. De omzet hieruit kan het omzetverlies uit traditionele zakelijke dienstverlening echter nog niet compenseren. Toch heeft KPN nog voldoende plannen om op zakelijk gebied in 2015 te groeien. Het zet vanaf dit jaar vol in op wholesale cloud dienstverlening aan zakelijke partners via zijn Open Cloud Store. Daarbij gaat het vooral om clouddiensten op de gebieden werknemersproductiviteit, klantinteractie en bedrijfsprocessen. KPN verwacht veel van het leveren van gebundelde dienstverlening op IT-gebied, een markt die volgens KPN met 20 procent per jaar groeit.

TBM • Februari 2015

9


Techniek die de vrije hand heeft: het succesverhaal van headsets Dit zal een bekende situatie zijn voor een ieder: je zit in de trein en de persoon die naast je zit, staart statisch uit het raam en een gesprek begint met de woorden: “Hallo, hoe is het met je?” In het begin voelen wij ons aangesproken en beginnen zelfs na te denken over een antwoord. Dan zien we iets in het oor van de ander.

De HMD 110

Een headset. Klein en onopvallend. Dit was echter niet altijd zo. De vroege voorouders van de moderne headsets leken meer op een helm van een ridder harnas. Intussen zijn er ruim een eeuw headsets. Een kleine reis naar de oorsprong van de communicatie-technologie laat zien waarom ze oorspronkelijk werden ontwikkeld. Het is onmogelijk om precies te zeggen wanneer de hoofdtelefoon en microfoon voor het eerst werden gecombineerd in een headset. Zijn oorsprong heeft de technologie in het begin van de 20e eeuw. Destijds stonden telefonie, radio en draadloze technologie nog maar in de kinderschoenen. Nathaniel Baldwin, een Amerikaanse ingenieur die in 1910 een akoestisch signaal booster voor de telefoon ontwikkelde, kwam met het idee om de luidspreker elementen aan een hoofdband te bevestigen. Eigenlijk wilde hij de nog steeds erg zwakke geluidsbron zo dicht mogelijk bij zijn oor zetten en daardoor zoveel mogelijk omgevingsgeluid beperken. In feite ontwikkelde Baldwin daarmee de eerste headset voor telefonie. De Amerikaanse marine waardeerde zijn uitvinding. Bij de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen zijn headsets onmisbaar, mede daardoor kon de piloot bellen op hetzelfde moment dat hij controle had over zijn ‘stuurknuppel’. In 1957 kwam de eerste Duitse headset, de Sennheiser AMD 101, een hoofdtelefoon-microfoon combinatie op de markt. Deze werd gebruikt in telefooncentrales en bij luchtverkeersleiding systemen, zodat het personeel beide handen vrij hadden. Echter het model was nog erg onvolwassen en moest dus direct voor de mond worden geplaatst. De tweede Sennheiser headset, de HMD 110 uit 1966 had al een aanzienlijk betere geluidskwaliteit. En werd daarom tevens gebruikt in studio’s en talenpractica. Vooral de robuustheid van de headset werd zeer gewaardeerd tijdens internationale beurzen en kwam goed uit de test: ‘Wie de combinatie van zeer robuust, maar toch lichtgewicht en prettige draagstijl weet te combineren, heeft de ideale

10

TBM • Februari 2015

headset ontwikkeld. ’De technologie werd tevens gebruikt in de luchtvaartindustrie. Neil Armstrong gebruikte een Plantronics-headset bij zijn maanlanding in 1969 voor zijn beroemde woorden naar de aarde. Sennheiser headsets werden het laatst gebruikt in de MIR ruimtestation door Russische kosmonauten. Maar sinds de jaren 60 worden ze nog steeds gebruikt in de cockpits van vliegtuigen voor het massa-vervoer. Als één van de eerste aanbieders introduceert Sennheiser in 1987 de LHM 45, een headset met Active Noise Reduction - de gepatenteerde NoiseGard technologie - een techniek waarbij twee mini-microfoons het omgevingsgeluid opnemen en neutraliseren met behulp van tegengeluid. Sinds de late jaren 90 zijn headsets een populair instrument in de kantooromgeving. Gebruikers zijn naast meer gemotiveerd tevens efficiënter gaan werken door het gebruik van headsets. Dit onder meer doordat beide handen beschikbaar zijn om notities te maken tijdens het bellen, met tevens een gezondere zithouding. Kijk op www.sennheiser.nl/whyaheadset voor meer informatie. Draadloze DECT en Bluetooth headsets geven medewerkers nog meer flexibiliteit om vrij te bewegen binnen en buiten het kantoor. Veel headsets profiteren van de technische ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie, in het bijzonder de ruisonderdrukking is daardoor verder ontwikkeld. Door het toenemende gebruik van geïntegreerde communicatietoepassingen (UC) voldoen headsets tegenwoordig altijd aan de norm in moderne werkomgevingen. Sennheiser onderkent de groeiende vraag naar kwalitatief hoogwaardige headsets en richtte in 2003 onder de naam Sennheiser Communications, een joint venture met de Deense audicien William Demant Holding op.


Ambassadors

Ambassadors zet in 2015 koers richting de klant Het netwerkplatform Ambassadors gaat in 2015 de elfde jaargang in. Tijd voor een nieuwe aanpak, een nieuw format en een nieuwe naam. Voor 2015 is er één centraal thema. Het belangrijkst denkbare thema: de klant.

Hoe goed kent u de zakelijke eindklant? Uw eigen klanten, maar ook alle andere klanten die rondzwemmen in de vijver waarin u vist. Weet u wat er precies speelt bij deze klanten? Wat zijn hun ambities en uitdagingen? Welke wensen hebben zij op IT- en telecomgebied? Wie zien zij als hun technologiepartner? En wanneer gaan ze investeren? Onder het motto ‘Koers naar De Klant’ gaan de leden van de Ambassadors op expeditie naar de klant. Want het kennen van de klant is de basis van succes in elke branche, en al helemaal in ICT. Niemand weet precies wat de klant beweegt… Maar Ambassadors wel, dankzij diepgravend eindmarktonderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd en waarvan de eerste resultaten op de eerste bijeenkomst (29 april) gedeeld en geduid worden.

sadors van de Ambas en st m ko en ije De b en plaats op of Telecom vind volgt) • 29 april tum en locatie itie eind juni (da d -e er om Z • ber • 28 septem er b • 16 novem

De nieuwe Ambassadors zullen in 2015 dé marktradar zijn voor alle relevante spelers in de waardeketen. Tijdens vier inspirerende bijeenkomsten worden met behulp klantenpanels, de presentatie van een eigen exclusief marktonderzoek en de duiding daarvan de behoeften van de telecom- en ICT-klant volledig in kaart gebracht.

TBM • Februari 2015

11


Expeditie ICT

Gaat uGaat deu uitdaging aan? de uitdaging aan? 12

TBM • Februari 2015

www.expeditie-ict.nl


Visie 2015 Tekst: Laurens van Aggelen

SpeakUp focust op nieuwe combinatie van toepassingen

Al ruim tien jaar loopt SpeakUp voorop in het telecomlandschap bij het aanbieden van oplossingen die aansluiten bij snel veranderende wensen van gebruikers. De komende tijd zal nog meer worden gefocust op producten en diensten die passen bij de verdergaande vervlechting van werk en privé. Snel opeenvolgende innovaties aan communiceren vanuit kantoor, de thuisomgeving of onderweg en een toenemende informatiedichtheid zorgen er voor dat SpeakUp en haar partners voortdurend moeten kunnen inspelen op nieuwe behoeften. “Onze mooiste uitdaging is om die vernieuwingen voortdurend te blijven doorvoeren”, zegt Florian Overkamp, directeur van SpeakUp. “Dat betekent dat we na integratie van vastnet en mobiele telefonie en andere vergelijkbare varianten, steeds meer zullen focussen op andere combinaties. Daar wordt door operators al volop mee geëxperimenteerd. Daarnaast zullen we ons vooral meer richten op het vereenvoudigen van het een en ander. Met alle nieuwe mogelijkheden blijft het voor ons en onze partners belangrijk om te zorgen dat de eindgebruiker door de bomen het bos kan blijven zien. Er valt immers steeds meer te kiezen.”

Vernieuwing productenportfolio De nadruk zal bij SpeakUp de komende tijd dus komen te liggen bij het blijvend vernieuwen van de productenportfolio. Overkamp: “De toegevoegde waarde is niet meer gekoppeld aan een apparaat, maar laat zich zien in de manier waarop deze ingezet kunnen worden. Goed voorbeeld is het samenwerken tussen mobiele telefoons en tablets. Maar ook in diensten zoals NetFlix waarbij het gebruik van een dienst los staat van het gebruikte apparaat. In dat verlengde zullen we de komende tijd zien, dat devices al dan niet door de wijze waarop deze worden gebruikt in combinatie met de cloud, andere toepassings-

Florian Overkamp, directeur van SpeakUp.

mogelijkheden zullen bieden, binnen een nieuw maatschappelijk patroon. Een mobiele telefoon waarmee je de televisie bedient of waarmee je de temperatuur in huis op afstand kunt regelen. Het is allemaal al mogelijk en geen toekomstmuziek meer.”

Prijsdiscussie Als het gaat om de samenwerking met partners, zal SpeakUp de komende tijd een herstructurering doorvoeren en samen met partners meer sturen op kwaliteit. “Het is de bedoeling om tot een gebalanceerde segmentering te komen.” De drang om te verkopen op prijs is volgens Overkamp groot. “Beter is te kijken naar producten en diensten die hoogwaardig zijn en die aansluiten bij wat een klant nodig heeft. Een prijsdiscussie is het laatste waar je mee bezig moet zijn. Partners moeten veel beter uitleggen aan de klant waarom de geboden oplossing het beste aansluit. Soms kan een duurdere oplossing voor de klant veel beter zijn en kan hij een dergelijke investering snel terugverdienen omdat ze helpen om bedrijfskosten te reduceren. Wanneer je dat als partner kunt overbrengen, help je de klant echt.” Overkamp heeft goede verwachtingen dat de markt in 2015 een verder herstel zal laten zien. Het diepste dal van de economische recessie ligt achter ons. Tijd om de blik op de toekomst te richten en te kijken naar komende generaties. Dat vraagt om duurzaam ondernemen.

TBM • Februari 2015

13


Interview

René Oldenbeuving integreert bij Into Telecom de IT

“Telecomdealer heeft juist een voorsprong richting cloud”

Sinds november vorig jaar is René Oldenbeuving algemeen directeur van Into Telecom, één van de grootste telecompartners in Nederland. Oldenbeuving heeft een IT-achtergrond en dat sluit naadloos aan op de plannen van Into Telecom.

Wat is je in de eerste maanden bij Into Telecom opgevallen? “Dat het een heel mooi bedrijf is. Ik heb een achtergrond met zowel start-ups als met crisismanagement. Dit is iets compleet anders. Een bedrijf dat heel goed en strak georganiseerd is. We hebben het beste jaar uit de geschiedenis achter de rug, en dat is het resultaat van goed management.”

Is er dan wel een uitdaging voor je? “Genoeg. Mijn voorganger Jan-Willem van Dijk was directeur en mede-eigenaar van Into Telecom. Hij heeft in april vorig jaar zijn aandeel verkocht aan een investeringsmaatschappij. Sindsdien is noch de investeerder, noch het management echt bezig geweest om een strategie uit te zetten. Into Telecom groeit nog steeds, maar ik denk dat er ruimte is voor meer groei. We gaan ons opnieuw positioneren en defineren.”

14

TBM • Februari 2015

Hoe? “We willen niet alleen een club zijn voor mobiele en vaste telefonie. We gaan ook de ICT-kant op. In eerste instantie met online werkplekken. Maar op termijn ook richting cloud infrastructuur en applicaties.”

Je hebt onder andere gewerkt bij cloudbedrijven IASO en Acronis. Ben je een echte IT-man? “Ik heb meerdere dingen gedaan. Behalve voor deze twee cloud-software-bedrijven heb ik ook gewerkt in de callcenterbranche. Daar heb ik geleerd dat je als je foute keuzes maakt in een krimpende branche, dat het dan ook mis kan gaan. Dat was niet leuk, maar het is wel iets waar ik veel van geleerd heb. Maar ik heb zeker een IT-achtergrond. Ook vanuit mijn rol als directeur en aandeelhouder van Avensus ICT. Mijn ervaring bij cloudbedrijven is heel waardevol voor de plannen van Into Telecom.”


Interview

Tekst: Johan van Leeuwen

Hoe anders is de telecomsector dan de IT? “Behoorlijk anders. Maar als je het hebt over het aanbieden van IT als cloudoplossing is de stap minder groot dan vaak gedacht wordt. Natuurlijk, telecompartners moeten technolgisch gezien een kloof overbruggen. Dat komt mede doordat ze verwend zijn. De providers doen eigenlijk alles voor ze. Maar daartegenover staat dat IT-parners een ander probleem hebben, dat misschien wel veel groter is. Ze zijn gewend aan grote inkomsten van projecten en uren; niet aan inkomsten uit abonnementen. Telecombedrijven die abonnementen aanbieden zijn wel aan contractsvormen en maandelijke inkomsten gewend en hebben hun organisatie daarop ingericht. Ik heb lange tijd gedacht dat IT-resellers een voorsprong hebben als het om cloudoplossingen gaat, maar ik kom er steeds meer achter dat de technologische stap makkelijker te maken is dan de stap qua verdienmodel. Juist de telecomdealer heeft een voorsprong. Maar dan moeten ze wel zelfstandiger en onafhankelijker worden.”

Hoe is de technologische stap te maken? “Door zo veel mogelijk zelf mensen op te leiden. En door te focussen op IT as a service. Je moet als telecombedrijf niet de illusie hebben dat je het gaat winnen met ‘on premise’ IT. Want dat is toch wel een andere tak van sport, waarin je de concurrentie met de gespecialiseerde IT-partijen over het algemeen zult verliezen. Maar als dienst, uit de cloud, kom je op een speelveld dat ook voor de IT’ers nieuw en lastig is, en waar je dus absoluut kansen hebt.”

Jouw voorganger Jan-Willem van Dijk zei twee jaar geleden in TBM over Into Telecom: “Als iedereen doet wat hij moet doen, kun je massa draaien. En massa is kassa. De aantallen die wij draaien draait niemand. Dat kan alleen met een proces gestuurd bedrijf.” Zie jij Into Telecom ook als een bedrijf dat het van volume moet hebben? “Ja, ik zie dat ook zo. En daar passen onze ambities op het vlak van ‘as a service’ heel goed bij. Want bij cloud gaat het ook om zo veel mogelijk standardiseren en procesmatig inrichten. Onze organisatie moet zo strak mogelijk zijn zodat je zo via opschaling klanten efficient helpt.”

Vaak heeft dat een negatieve klank. De meeste bedrijven spreken het liefst uit dat elke klant voor hen uniek is. “Dat is het mooie van de cloud: meer klanten met minder inspanning. En doordat alles softwarematig is kun je klanten toch een oplossing op maat aanbieden. Met standaardiseren is helemaal niets mis. Dat gebeurt in veel sectoren. Het is in de energiesector gebeurd en, langer geleden, in de agrarische sector.”

Wat is jullie doel voor 2015? “We willen een partij zijn die altijd vast, mobiel en data geïntegreerd aanbiedt. Dat is dé oplossing waar klanten om vragen en baat bij hebben. Je ziet bij consumenten al dat mensen eigenlijk data-abonnementen afnemen, waar belminuten bij inzitten. Die kant gaan we op.”

Welke ontwikkelingen zie je verder? “De discussie over netneutraliteit is een heel interessante, die komend jaar zeker door zal gaan. Ik ben daar lange tijd voorstander van geweest, maar sta daar nu, puur op persoonlijke titel, toch anders in. De strenge wetgeving in Nederland maakt het onmogelijk voor het vaste net om een goed businessmodel te bouwen op datalevering. Ik vind dat toch oneerlijk.” “Daarnaast vind ik dat het geklaag over de crisis in telecom afgelopen moet zijn. In totaal is er sprake van een daling van tussen de 0,4 en 0,8 procent. Waar hebben we het over? Dat betekent absoluut niet dat er als individueel bedrijf geen groeimogelijkheid is. Je zult gewoon beter moeten zijn dan je concurrent.”

Innoveren en focussen René Oldenbeuving werkt als algemeen directeur van Into Telecom naast Erik van Arkel die verantwoordelijk is voor operations en portfolio en Frank van Rossum die de verantwoordelijkheid voor finance draagt. “Met René halen we iemand in huis die gewend is te innoveren en te focussen in de snel veranderende ICT-markt”, zei Erik van Arkel na de aanstelling van Oldenbeuving.

TBM • Februari 2015

15


Onderzoek

Meten is weten. Om iets te kunnen zeggen over de huidige stand van zaken in telecomland en voorspellingen voor 2015 te kunnen geven, is er weinig zo waardevol als onderzoeksresultaten. Ruud Alaerds van Conclusr, voorheen Keala, selecteerde de belangrijkste cijfers.

Bedrijven kiezen voor VoIP met kostenbeparing als argument Forse investeringen Telecommunicatie staat als onderwerp op zich nooit hoog op de agenda van bedrijven. Het wordt immers doorgaans als een middel, noodzakelijkheid of voorziening gezien. Toch wordt het belang van telecommunicatie snel duidelijk wanneer de service wegvalt. Maar ook dan gaan bedrijven toch van een vanzelfsprekendheid uit. De bestedingen die bedrijven jaarlijks doen aan telecommunicatie zijn echter niet gering. In samenwerking met Nederland ICT verrichten Conclusr jaarlijks onderzoek en doet analyse op onder andere de omvang van de telecommunicatie markt in het totaal van IT, datacommunicatie en telecommunicatie.

Communicatie is 42% van de ICT

Van vast naar mobiel

42% van alle bestedingen aan ICT gaat naar communicatiediensten, zowel telecom als datacommunicatie. Datacommunicatie-diensten zijn daarbij zeer relevant omdat telecommunicatie vandaag de dag ook in belangrijke mate via datacommunicatie-verbindingen plaats vindt.

Onderstaand overzicht toont aan dat er een verschuiving in uitgaven in zakelijk Nederland is waar te nemen van vast naar mobiel in spraakdiensten. Er wordt inmiddels meer uitgegeven aan mobiele dan aan vaste voice-oplossingen. In mindere mate vindt deze trend ook plaats bij datadiensten.

16

TBM • Februari 2015


Onderzoek

Tekst: Ruud Alaerds, Conclusr

Geen strategische uitdagingen

Kostenbesparing als argument

Bedrijven lijken hun agenda op het gebied van telecom vaak nog niet duidelijk te hebben. Liefst 62% van de bedrijven geeft aan geen strategische uitdagingen op het gebied van telecommunicatie te zien in de komende jaren. Bedrijven die wel uitdagingen zien noemen vooral het implementeren van Voice over IP. Ook kostenbesparing is een vast terugkerend punt van aandacht.

De overstap van traditionele telecommunicatie naar op datacommunicatie gebaseerde spraakvoorzieningen is inmiddels een structurele ontwikkeling in de markt. Het zal niet verbazen dat het nummer argument hierbij kostenbesparing is. Waarbij eigenlijk veel van de functionele discussie verloren gaat.

Unified Communications groeit traag

VoIP als stap richting UC

In deze grafiek is de ontwikkeling in de afgelopen zeven jaar weergegeven van een drietal functionaliteiten op het gebied van Unified Communications. Ze illustreren twee dingen. Het gebruik van Unified Communications in de Nederlandse markt is nog vrij bescheiden in de brede markt. Het tweede feit is dat de ontwikkeling van Unified Communications per saldo over de jaren duidelijk toe aan het nemen is. Maar het tempo van de groei ligt laag. Met dit tempo zal in 2015 ongeveer één op elke vijf vestigingen met twintig of meer werknemers wel op een of andere wijze Unified Communications toepassen.

Circa 26% van de vestigingen met twintig werknemers die over Voice over IP of IP-telefonie beschikken, ziet het als een middel richting Unified Communications. Unified Communications is in dit marktonderzoek omschreven als het proces waarbij alle communicatiemiddelen, communicatieapparatuur en media zijn geïntegreerd, zodat gebruikers met iedereen in contact kunnen komen, waar ze ook zijn, in realtime. Circa 14% ziet het als een eerste stap richting een cloudoplossing en ongeveer 45% ziet IP-telefonie als een doel op zich. Verder geeft 15% van de vestigingen met IP-telefonie aan dat men er niet over heeft nagedacht over wat het uiteindelijke doel is.

Met ingang van 1 januari 2015 worden de activiteiten van Keala Consultancy samengevoegd met die van Conclusr Research. Beide ondernemingen zullen verder gaan onder één vlag: Conclusr Research.

TBM • Februari 2015

17


De visie van Twindis

‘Dealerbestand uitbreiden met gespecialiseerde aanbieders’

Twindis is sinds 2007 operationeel als distributeur van parts en accessoires voor mobiele elektronica. Sinds die tijd is Twindis uitgegroeid tot een solide, betrouwbare partner voor de lange termijn. In de loop der jaren stelden dan ook steeds meer resellers uit Nederland, België en Luxemburg hun vertrouwen in Twindis. Voor 2015 wil Twindis dit vertrouwen verder uitbouwen door het dealerbestand uit te breiden met gespecialiseerde aanbieders en reparateurs van telecom-onderdelen. Ton Dontje, Twindis Oorspronkelijk lag de focus bij Twindis op alles rondom de laptop; met name de distributie van accu’s en adapters nam een grote vlucht. In de loop der tijd zijn de accenten gaan verschuiven in de richting van tablets en smartphones. In deze laatste segmenten zullen zich in 2015 weer volop nieuwe ontwikkelingen voordoen. Tijdig inspelen op deze veranderingen en trends is voor retailers cruciaal, om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als Personal Assistant zal Twindis in 2015 hen daarin nóg sterker ondersteunen, met deskundig advies en uitstekende service, zoals gemakkelijk bestellen via de website tot 23.00 uur met next-day delivery uit eigen voorraad.

meer Aziatische aanbieders hun intrede doen, waardoor het overzicht nog moeilijker wordt.

Accessoires Ook voor wat betreft accessoires neemt de telecom-markt een bijzondere plaats in. Snel wisselende toestelmodellen nopen de aanbieders van cases en hoesjes om snel in te springen met passende toebehoren. Een vooruitziende blik is nodig om niet met teveel overjarige voorraad te maken te krijgen. Ook op dit terrein helpt Twindis de resellers om de juiste artikelen op het juiste moment in te kopen.

Reparatie Onderdelen De onderdelenmarkt is een bijzondere business. Via allerlei wegen bereiken de onderdelen Europa, zij het dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan tussen de verschillende aangeboden producten. Twindis weet als geen ander de juiste kwaliteit uit het grote aanbod te sorteren en via officiële kanalen aan haar resellers aan te bieden. In de wirwar van aanbieders kan Twindis altijd de beste prijs/kwaliteitverhouding vinden, hetzij in producten van de originele fabrikant (OEM), hetzij in producten van een hooggekwalificeerde, andere fabrikant (compatible), maar altijd met de juiste keurmerken. Dit alles geldt niet alleen voor Apple onderdelen, maar ook voor spare parts van andere merken zoals Samsung, HTC, Huawei en LG. Voor het jaar 2015 voorziet Twindis weinig veranderingen op dit gebied; hoogstens zullen nóg

18

TBM • Februari 2015

Twindis zelf repareert ook in eigen huis laptops, tablets en smartphones tegen aantrekkelijke tarieven en met korte doorlooptijden. Mochten resellers geen tijd of gelegenheid hebben om de reparatie zelf uit te voeren, dan bestaat dus altijd de mogelijkheid om defecte toestellen naar Beek en Donk te sturen. Als reparatie-expert weet Twindis als geen ander dat het van uiterst belang is om de juiste gereedschappen en tools te hanteren. Twindis heeft dan ook een uniek programma aan gespecialiseerde smartphone-reparatietools samengesteld, gebaseerd op eigen ervaring en expertise. Uiteraard spreekt de degelijkheid en kwaliteit voor zich. In 2015 zullen steeds meer reparateurs zich realiseren dat ze niet over de juiste tools beschikken. Twindis zal daar dus invulling aan geven.


Ed Jans, directeur Nextel

‘In combinatie voice, netwerken en IT ligt kans voor reseller’ Nextel, als distributeur groot geworden in de voice-markt, heeft de afgelopen jaren de vleugels uitgeslagen naar de netwerk- en datawereld. Met wat Nextel-directeur Ed Jans ‘vernieuwende’ merken noemt, wil de value added distributeur partners uit alle drie de segmenten de juiste product-markt combinaties bieden voor hun klanten, met verregaande ondersteuning op technisch en commercieel vlak.

Het zal bepaald niet als nieuws komen: klanten willen steeds vaker gebundelde oplossingen. Niet alleen losse telefoniesystemen meer, of alleen een netwerk of een beheersoplossing. Daarnaast willen klanten ontzorgd worden, oplossingen die productiviteitsverbetering opleveren door betere communicatie en samenwerking. Voor de huidige afnemers van telecom- en netwerkdistributeur Nextel is dat zowel een uitdaging als een kans, meent Nextel-directeur Ed Jans. “Nextel is in de Benelux een van de grootste distributeurs op het gebied van telecom. In België zijn we een van de marktleiders. Daar profiteren onze partners ook van. We bieden hen diverse vormen van ondersteuning. Trainingen, hulp bij uitrol, sales en marketingondersteuning en Financiering as-a-Service. Maar de telecommarkt was bepaald niet op zijn best het afgelopen jaar. Strategisch gezien hebben we enkele jaren geleden de juiste beslissing genomen door met Alcatel-Lucent en Aerohive innovatieve netwerkoplossingen aan te bieden.”

Converged communications solutions Onder de kop converged communications solutions, wil Nextel de komende jaren op drie gebieden oplossingen en de daarbij behorende support bieden: unified communications, data networks en informatietechnologie. Juist op het snijvlak van deze gebieden liggen er kansen voor de telecom- en IT-aanbieders die Nextel bedient. Jans: “De kracht zit in de breedte: integratie van communicatiesystemen, netwerken en applicaties. Klanten willen graag zo min mogelijk deeloplossingen hebben voor hun communicatieoplossingen. Je moet als aanbieder op meer gebieden dan voorheen goed voor de dag komen.”

‘Vernieuwende’ merken Hoewel volgens Jans merken tegenwoordig minder belangrijk zijn dan de oplossingen waar zij de basis voor vormen, wil Nextel wel bieden wat zij ‘uitdagende’ merken noemt. “Natuurlijk voeren wij gevestigde namen zoals Alcatel-Lucent, NEC en Aerohive voor communicatieoplossingen en netwerken. BYOD-oplossing Awingu is onlangs hieraan toegevoegd met zijn veilige toegang tot bedrijfsomgevingen voor elk toestel met een browser. Nextel wil oplossingen bieden op de toenemende complexiteit van technologie en de koppelingen die er tussen nodig zijn. Ze maken technologie eenvoudiger in uitrol en in gebruik.” Dat geeft resellers de ruimte om zich meer te richten op hun kracht, namelijk het goed in kaart brengen wat klanten zoeken en daar de oplossing en producten bij vinden. Natuurlijk, weet Jans, heeft elke aanbieder ook daarbij weer zijn eigen krachten. “Telecomaanbieders hebben hun kernactiviteiten in een andere hoek zitten dan netwerk- of IT-aanbieders. Ook met ons bredere portfolio bieden wij hen de ondersteuning daar waar hij nodig is, tijdelijk of voor langere tijd.”

2015 Nextel staat niet stil. “We komen in 2015 met nieuwe merken en producten om samen met onze partners hun klanten zo breed mogelijk te bedienen. Van kennisoverdracht tot en met logistiek, van uitrol tot en met financiering. Zoals onze partners hun klanten helpen bij het beter uitvoeren van hun kernactiviteiten, zo doen wij dat voor onze partners.”

TBM • Februari 2015

19


Achtergrond

Tekst: Hans Steeman

Het is een internationale sport: aan het begin van het jaar in een glazen of kristallen bol kijken en dan voorspellen wat het jaar ons gaat brengen. We doen daar graag aan mee. Welke trends, vooral op technologisch vlak, gaan we in 2015 in de telecom zien?

Het jaar van de grote veranderingen? Nederland heeft een zeer dynamische mobiele markt. Nederlanders zijn altijd te motiveren om mee te gaan met de nieuwste trends, en binnen Europa staat Nederland zeker bekend als een interessante testmarkt. Dat we zo trendgevoelig zijn heeft naast het hoge welvaartsniveau mede te maken met de subsidiemodellen die operators hanteren. Veel mensen zoeken elke twee jaar een nieuwe telefoon uit.

Schop

‘Het is wachten tot de mobiele netwerken en de handsets klaar zijn voor spraak via 4G’

En daar komen we al direct aan bij de eerste verandering: het model wat we nu hebben gaat op de schop, de ‘gratis’ telefoon mag niet langer in het abonnementsgeld verstopt worden. De klant moet transparant voorgelicht en behandeld worden en operators moeten voor hun financiering een soort banklicentie hebben. Het is niet gezegd, maar het zou goed mogelijk kunnen zijn dat deze door de wetgever opgelegde verandering het klantgedrag gaat beïnvloeden. De kans is groot dat SIM-only aansluitingen flink populairder gaan worden.

Barsten Spraak en machine-to-machine zullen steeds prominentere rollen op het mobiele IP-netwerk claimen, en niemand zal het accepteren dat bellen even onmogelijk is omdat de buurman net een stevig videobestand aan het downloaden is. Om niet te denken aan toekomstige slimme voertuigen of andere kritische systemen die uitvallen als de IP-verbinding wegvalt. Dit kan alleen als de strikte netneutraliteit die we nu hebben op de schop gaat. Mogelijk zien we er dit jaar al de eerste barsten in komen.

20

TBM • Februari 2015

Geschiedenis In 2014 is het doek gevallen voor Nokia. De machtige Finse fabrikant is niet meer in de handsetmarkt actief en de jeugd zal niet meer met het merk vertrouwd raken. Daar waar voor hele volksstammen het merk Nokia synoniem was voor mobiele telefonie, is het nu geschiedenis. Maar er gaat meer veranderen. Op dit moment zijn Apple en Samsung de merken die de markt in handen hebben. De markt die eens een Europese markt was, is nu ten prooi gevallen aan de Amerikanen en Aziaten. De enige drie serieuze mobiele besturingssystemen komen uit Amerika. De handsets van Apple worden in Amerika ontworpen en in China geproduceerd.

Moeilijk Het Koreaanse Samsung is de tegenpool, die het ook moeilijk krijgt. Daar waar Apple leeft van een groot ecosysteem met een sterk merk en waardevolle betaalde diensten, is Samsung niet veel meer dan een bedrijf dat toestellen bouwt op het fundament van Google. Zelfs het WhatsApp-alternatief ChatOn van Samsung heeft het niet gehaald. In de mobiele markt wordt het dringen nu Chinese merken zoals Huawei, ZTE en Xianomi opstomen. Deze bedrijven profiteren van een thuismarkt met 1,3 miljard potentiële klanten en gebruiken verder dezelfde assets als Samsung. Voor prijzen die soms op de helft van het Samsung-niveau liggen bieden ze toestellen aan. Het wordt spannend om te zien hoe de Koreanen zich hiertegen kunnen gaan verweren.


Achtergrond

Betalen Omdat Apple van de meeste klanten creditcard informatie heeft zijn ze ook bij uitstek in staat snel nieuwe diensten te ontwikkelen, zoals Apple Pay. Daarmee kun je met je iPhone betalen. In Nederland is de dienst nog niet uitgerold, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. De geruchten gaan dat ING er mee bezig is.

Sneller Aan de mobiele netwerken wordt flink gesleuteld en dit jaar is het mobiele internet definitief sneller geworden dan het vaste internet. Zelfs in gebieden met een matige 4G-dekking is de snelheid die een handset haalt al vergelijkbaar met een goed presterende ADSL-aansluiting. Het verder verdichten van de 4G-netwerken betekent dat op steeds meer locaties downloadsnelheden boven de 200 Mbit/s mogelijk worden. Als het een beetje meezit kan dat eind 2015 al weer verdubbeld zijn tot theoretisch 450 Mbit/s. Ook spraak via 4G - nu wordt er nog teruggeschakeld naar 2 of 3G - via VoLTE zit dan in de lucht. In Nederland lopen de eerste trials en het is wachten tot zowel de mobiele netwerken als de handsets er klaar voor zijn.

Bandje Zonder slim bandje tel je al amper meer mee, en het is pas het begin van een grote revolutie. Op dit moment zijn ze nog een gadget en is de informatie erg verbrokkeld. Daar gaat verandering in komen. Zodra de informatie die gebruikers zelf verzamelen op de juiste wijze te verdelen is en ook voor artsen toegankelijk wordt, staan ze borg

voor een revolutie in de medische wereld. Als de slimme horloges, bloeddrukmeters en weegschalen straks gemeengoed zijn, bouwt iedere drager continu een database op met bewegingspatronen, slaappatronen, hartslag en in de toekomst nog complexere parameters zoals het glucosegehalte van bloed, dan brengt een patiĂŤnt die zijn huisarts bezoekt een schat aan informatie mee die nu pas na tijdrovende informatie te vergaren is. Het maakt de gezondheidszorg goedkoper en efficiĂŤnter.

Doorbraak Als de informatie goed verwerkt wordt kunnen diagnoses al vooraf gesteld worden en wordt de rol van de arts het bevestigen van de diagnose en het opstellen van een behandelplan. Martin Ingvar, professor bij het departement voor neurowetenschappen van de medische universiteit Karolinska Institutet, deed tijdens het afgelopen jaar gehouden Ericsson Business Innovation Forum in Stockholm hier al een boekje over open. Hij was over deze technologische vooruitgang zeer duidelijk: doordat op dit moment IBM en Apple hier samen zwaar in investeren, is de doorbraak nabij. IBM is de partner die de informatieverwerking voor de industrie op orde krijgt, Apple de innovator die de sensoren in de markt kan zetten. We gaan het meemaken, en sneller dan we denken.

TBM • Februari 2015

21


De eindklant

Tekst: Marjolein Straatman

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een motto dat ook geldt voor eindgebruikers? Drie klanten geven een kijkje in de keuken van hun telecomgebruik en kijken vooruit naar 2015.

Wat wil de eindklant in 2015? Soms betekent een vers, nieuw jaar een nieuw contract. Bij RTL Nederland bijvoorbeeld. Daar is Jeroen Marré als facilitair manager onder meer verantwoordelijk voor de afdeling mobiel en zorgt hij ervoor dat zo’n 520 medewerkers, veelal journalisten, altijd bereikbaar en online zijn. “Met ingang van 2015 kunnen zij onderling data verrekenen met één grote databundel waaruit iedereen put, in tegenstelling tot de periode van het oude contract waarin een hoop verloren ging. Dat was echt niet meer van deze tijd. Een belangrijke verandering, want het gaat om een groep die grillig is in zijn belverkeer en die op alle locaties en altijd content met de telefoon moet kunnen verzenden. Alle medewerkers beschikken hiervoor over dezelfde soort smartphone. De vaste toestellen die er nog zijn, zijn geschakeld aan mobieltjes.” Transparantie En daarmee schetst Marré al een beetje de naar zijn mening grootste verandering van de laatste jaren: de wens om altijd en overal bereikbaar te zijn. “RTL verwacht dat ook van zijn mensen. Wij zijn natuurlijk geen traditionele werkomgeving, maar een entertainmentbedrijf dat door zijn werkzaamheden hoge eisen stelt aan de communicatiemiddelen. Faciliteiten zoals vaste en mobiele telefonie en IT zijn bij ons gesplitst omdat de tv-productie vraagt om een gespecialiseerde IT-infrastructuur.” Bestanden en e-mails moeten door de collega’s in een gesloten omgeving worden binnengehaald, dus is er op alle telefoons een app geïnstalleerd waarmee deze zijn op te halen. Binnen dit mobile device management wordt bij verlies alles binnen de app onbruikbaar of gewist, zo ver-

22

TBM • Februari 2015

telt de facilitair manager. Toch heeft hij nog zeker wensen voor het nieuwe jaar. “Ik hoop op meer transparantie in de verdienmodellen van tussenpersonen in de telecom. Bij onze dienstverlener Dutchtel is dat overzichtelijk, maar dit is nog lang niet bij alle partijen het geval. Verder wil ik in dit nieuwe jaar graag data mee kunnen nemen naar de volgende maand. Daarnaast hoop ik dat er in 2015 geen problemen optreden in de dekking met de uitrol van 4G.” Stabieler Het relatief jonge bedrijf elgentos, dat met zes medewerkers verantwoordelijk is voor het bouwen van webshops voor het MKB, neemt al vanaf het begin, vijf jaar geleden, diensten af van aanbieder Voys. Zo ook VoIP. CTO Peter Jaap Blaakmeer merkt als grootste verandering voornamelijk dat het systeem door de jaren heen stabieler is geworden. “In het begin viel er af en toe iets uit, maar dat is eigenlijk nooit meer het geval. Als de telefoon gaat haalt het systeem via een koppeling op wie er belt, dankzij een zeer grote database met namen en telefoonnummers. Het is handig dat we in ons telefoonscherm de naam van de beller zien zonder dat we die erin hoeven te zetten. Daarnaast is er nog een integratie met een dashboard aan de muur waarop ook wordt getoond wie er belt en bovendien wie dat als laatste heeft gedaan.” Kleine ergernis Met de nodige technologie kan elgentos daarnaast achterhalen hoeveel elke klant belt. Dit doet het bedrijf volgens Blaakmeer om de facturen voor diensten via de telefonische helpdesk op orde te krijgen, en voor een analyse van


De eindklant

het telefoongedrag aan het einde van het jaar. Zo is er inzicht in hoeveel er is gebeld, hoeveel er is gefactureerd, hoe lang de gesprekken waren en welke klanten het vaakst bellen. Bijna alles staat inmiddels in de cloud. “Denk aan servers, boekhouding, telefonie, communicatietools, projectmanagementsystemen, e-mail en supportsystemen. Het enige dat nog op kantoor draait zijn lokale testservers voor onze eigen producten. We zijn heel tevreden. De wensen voor 2015 zijn eigenlijk vooral technisch van karakter. Zo is het een kleine ergernis van ons dat wanneer iemand ons op het algemene nummer belt, alle telefoons overgaan. Dat is op zich prima, maar als mijn collega opneemt staat dat telefoontje in mijn display als ‘gemist’ terwijl dit niet het geval is. Maar dat is dus echt een mini-ergernisje.” Gedoe Bij fullservice communicatiebureau GH+O zat het met de telecom tot de komst van webdeveloper Wouter Groenewold zo’n drie jaar geleden nog niet ontzettend snor. “Er waren vijf of zes analoge telefoonlijnen en dat gaf een hoop gedoe. Het idee van een maximum waarmee je naar buiten kunt bellen stond me niet aan. Ik wil altijd het onderste uit de technische kan en er ging destijds een hoop onnodig verloren. Het kon allemaal een stuk goedkoper. Daarom zijn we een jaar of twee geleden overgestapt en verzorgt de telecomaanbieder nu al onze telefonie en toestellen. Voor mijzelf werkt het veel beter dat ik daar niet meer over na hoef te denken en dat we

worden ontzorgd. In plaats van een telefooncentrale die er zo nu en dan mee uitscheidt, zoals we vroeger wel eens meemaakten”, zegt Groenewold. Kicken Bij GH+O is een VoIP-systeem gekomen en inmiddels heeft het bedrijf een eigen netwerk dat ook wordt gebruikt door een huurder van het bedrijf: een psychologenpraktijk. “Het is heel prettig dat wij hen de infrastructuur kunnen bieden en dat zij hun telecomkosten op de eigen account binnenkrijgen. Met VoIP regelen we alles online. In de vakantieperioden is de voicemail met een mp3’tje te uploaden naar alle telefoons. En laatst heb ik ook alle adresboeken van onze medewerkers van afstand geprogrammeerd in alle toestellen. Dat was echt kicken!” Behoeften Toch zijn er voor het nieuwe jaar nog wel wat behoeften. Groenewold en zijn collega’s maken deels gebruik van creative cloud-accounts en willen de mogelijkheden hiervan nog meer onderzoeken. “Zo ontstaat er meer flexibiliteit en wordt thuiswerken nog gemakkelijker. Daarnaast wil ik in het nieuwe jaar overal kunnen bellen met één abonnement. Je druk moeten maken om belminuten en datalimieten is namelijk echt gedoe. Als ik het goed heb begrepen komt er een aanbod aan van een nieuwe app waarmee we over 4G kunnen bellen. Dat zie ik zeker zitten.”

TBM • Februari 2015

23


Smartwatch

EfficiĂŤnter werken en leven met een slim horloge?

Smartwatch voor zakelijk gebruik

Het horloge bestaat al heel lang, maar de nieuwste modellen kunnen veel meer dan de tijd weergeven. Wat zijn de zakelijke mogelijkheden van smartwatches? We zetten zes toepassingen op een rijtje.

24

TBM • Februari 2015


Smartwatch

Communicatie

Onderzoek uit Big Data

Het beeldscherm van een smartwatch is natuurlijk te klein om een flinke e-mail te typen. Voor korte berichten, kan een slim horloge wel van pas komen. Zeker met dicteerapplicaties, die gesproken mededelingen omzetten in een tekstbericht. Even snel een berichtje lezen tijdens een vergadering? Het is een stuk minder storend dan een smartphone pakken.

De data vanuit verschillende smartwatches kan worden gekoppeld en onderzocht. Het bekendste voorbeeld hiervan is de monitoring van Parkinson-patiënten door Intel, wiens voormalig CEO aan de ziekte lijdt, en de Michael J. Fox Foundation. Met een smartwatch worden ruim 300 observaties, zoals tremoren en slaapritme, gemaakt over een periode van zes maanden. Met deze resultaten wordt een database aangelegd met informatie over de ziekte. Natuurlijk zijn ook allerlei andere onderzoeken mogelijk met de informatie verkregen uit smartwatches. Menig marketingmanager weet waarschijnlijk wel raad met die info.

Agenda en taken Een afspraak over vijftien minuten? Dan trilt het horloge en geeft direct de naam en locatie van de volgende vergadering weer. Een papieren agenda is bij veel werknemers al passé, maar nu hoeft ook de smartphone niet meer op tafel te komen. Ook takenlijstjes kunnen via de smartwatch weergegeven worden, zelfs als de drager zich op een specifieke plek begeeft. Vergeet niet het contract van een nieuwe werknemer te onderteken, als u bij het secretariaat staat.

Betalingsverkeer Mobiel betalen is met een opmars bezig en fabrikanten van smartwatches ontwikkelen de mogelijkheid om ook via een smartwatch aankopen te kunnen doen. Haal het horloge langs het afrekenpunt en de ingebouwde chip zorgt voor de betaling. Ook productinformatie kan met een smartwatch worden opgehaald. Een gebruiker kan zo eerst de specificaties van een product opvragen, voordat hij tot aanschaf overgaat.

Gezondheid Met een smartwatch is het mogelijk om een compleet beeld te krijgen van alle fysische activiteiten, zoals het aantal stappen of hoogtemeters. Maar ook het aantal verbrande calorieën en de hartslag worden gemeten. Daarnaast kunnen verschillende applicaties ook tips geven om meer te bewegen, op te staan of juist te gaan zitten. Door de gegevens over een langere periode in te kunnen zien, is een leefpatroon te zien. Een stressvolle periode gehad? Misschien helpt meer bewegen om een ziekteperiode te voorkomen.

Cijfers

Bedrijfsbeveiliging Een smartwatch zou wel eens het einde van het wachtwoord zoals we dat nu kennen, kunnen betekenen. Nu er steeds vaker melding wordt gemaakt van gehackte wachtwoorden door cybercriminelen, is er behoefte aan een extra stap beveiliging. Dit kan met zogeheten multifactor authenticatie, waarbij naast het wachtwoord ook een tweede of derde middel gebruikt wordt om de identiteit van de gebruiker vast te stellen. Denk hierbij aan een pinpas met een pincode. Maar dit kan ook met biometrische informatie verkregen via een smartwatch. Alleen diegene met het juiste wachtwoord én de juiste vingerafdruk, krijgt toegang tot de bedrijfskritische informatie.

• • •

De voorspelling is dat in 2018 ruim 91,6 miljoen smartwatches verkocht worden met een gemiddelde prijs van 100 dollar. Volgens Business Insider staat dit gelijk aan een markt van 9,2 miljard dollar in 2018. Een smartwatch voor de massamarkt wordt het eerste consumentenproduct na de telefoon dat volledig digitaal zal worden. Een horloge met internetconnectiviteit is niet zo een schokkend anders concept dan een bril met extra functies. In de toekomst zal 1 op 20 smartwatches gelinkt worden aan een smartphone. Populaire smart-fitnessbanden, zoals FitBit, zullen een functionaliteit worden van een smartwatch. Smartwachtes zullen beeldschermen hebben, en zelfs als ze klein zijn, en software draaien die direct correspondeert met smartphones.

Bron: Business Insider, Intelligence’s proprietary forecast for the smart watch market

TBM • Februari 2015

25


Interview

Einstein wil bedrijven slimmer maken Een van de dingen die opvallen aan Einstein ICT is de naam. Oprichter Peter Boogaard: “We willen bedrijven slimmer om laten gaan met telecom. Vandaar dat we de naam van Einstein eraan gekoppeld hebben. Zonder dat we arrogant willen overkomen.”

26

TBM • Februari 2015


Interview

Tekst: Johan van Leeuwen

Ook de ontstaansgeschiedenis van Einstein ICT is bijzonder. “Nadat ik onder meer voor Versatel en KPN heb gewerkt, heb ik in 2009 Compass opgericht. Daarmee geven we ICT-advies aan grote bedrijven, we begeleiden bij inkooptrajecten. Met Compass waren we ook een aantal jaar lang verantwoordelijk voor een trainingsprogramma van RoutIT. We trainden verkopers van IT- en telecomresellers. Ze worstelen vaak met de overstap van CAPEX naar OPEX. Het vraagt een andere manier van denken en plannen. Het opende ook mijn ogen. Waarom zouden we dit niet zelf kunnen doen? Vanuit die gedachte heb ik Einstein opgezet.”

Regionaal Als thuishaven werd onmiddellijk voor de hoofdstad van ons land gekozen. Boogaard: “Ik zag heel veel potentieel in Amsterdam. Een stad met volop zakelijke markt, waarbij we kozen voor een smalle en diepe aanpak. En waar ruimte is voor een specialist met een regionale binding.” Een term als ‘regionale binding’ verwacht je minder snel in Amsterdam dan in delen van Nederland buiten de Randstad. Maar volgens Boogaard is dat een misvatting. “Wij hebben heel duidelijk de strategie om dicht op de klant te zitten. Dat werkt ook in deze regio. We zijn begonnen in Amsterdam-Zuid. Alleen al in het gebouw van waaruit we werkten hebben we drie bedrijven als klant binnengehaald. Nu zijn we verhuisd naar de Houthavens, een prachtig modern ontwikkelgebied. Ook daar hebben we nu klanten in de heel nabije omgeving. Die regionale band is overal belangrijk, alleen op die manier voeg je iets toe aan wat een partij als KPN ook direct kan doen. Ik ben er nooit bang voor geweest dat telco’s resellers overbodig kunnen maken. Dat krijgen ze niet voor elkaar... die relatie met de klant hebben ze niet.”

Er kleeft toch het imago aan dat het vooral goedkoper is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.”

Onderschat Boogaard vindt dat vooral vanuit de IT-hoek het bedrijfskritische karakter van telefonie vaak wordt onderschat. “Dat leidt regelmatig tot oplossingen die kwalitatief problemen opleveren. Dat is niet goed voor de branche.” Zijn eigen bedrijf heeft, hoewel de letters ICT in de naam zitten, heel duidelijk gekozen voor communicatieoplossingen. “We leveren ook wel ICT-beheer, maar dat is toch maar een klein deel van wat we doen. Op termijn zou ik dat deel graag uitbesteden aan een bedrijf waarmee we een soort samenwerking hebben. Naar zo’n partij zijn we eigenlijk op zoek. Ik vind dat telecom nog steeds een specialisme op zich is. Ook eindklanten zien dat vaak zo. Ze zien hun automatiseerder meestal toch niet als de meest voor de hand liggende partner om over telecom te praten. Dat vind ik ook niet zo gek. Vraag maar eens aan automatiseerders hoe vaak ze zo’n communicatieoplossing hebben geleverd. Dan blijft het meestal lang stil. Het is toch iets dat ze er bij doen, meestal.”

Focus Einstein heeft een duidelijke focus. Zoals gezegd, alleen cloud, en ook met een nadruk op bedrijven met tussen de twintig en de zestig werkplekken. “We hebben ook een klant met meer dan driehonderd werkplekken, en ook een paar kleintjes waarbij we zoveel mogelijk op afstand doen. Maar daartussen zit wel de groep waar we ons met name op richten. Het zijn bedrijven die meestal geen IT-manager hebben, maar waar bijvoorbeeld de controller ook over telefonie gaat. Die moet je heel anders benaderen dan een IT’er.”

Worstelen

Helder

Einstein levert telefonie enkel als cloudoplossing. “We hebben het voordeel dat we een jong bedrijf zijn en dat we dus geen legacy hebben. De overstap vanuit hardware hebben we nooit hoeven maken. Daar zie je natuurlijk bedrijven mee worstelen. Als we tot de conclusie komen dat bij een bepaalde klant een on premise oplossing toch beter past, dan hebben we er geen moeite mee om ‘nee’ te zeggen en dan verwijzen we door naar een ander bedrijf.”

De kracht van Einstein ICT zit volgens Boogaard in een gestructureerde aanpak. “We hebben daardoor een hoge klanttevredenheid. Ja, ik weet het, dat zegt iedereen. Wat wij vooral nastreven is om klanten vanaf het begin tot het eind van een project zo proactief mogelijk te informeren. Op een heel heldere manier. Dat geldt ook voor een offerte, die moet helder zijn. Maar je moet ook in staat zijn om bijvoorbeeld een demo te kunnen geven.”

Toekomst Keurmerk Die strategische keuze bevalt Boogaard erg goed. “Maar wat je wel ziet is dat het vertrouwen in zowel hosted-oplossingen als IP-oplossingen nog niet zo groot is. Bedrijven hebben vaak twee tot vier maanden nodig om relatief simpele beslissingen te nemen. Ik denk dat dat met het vertrouwen in de technologie te maken heeft. Allerlei partijen leveren het, en het zijn vaak bedrijven waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord. Er worden veel slechte oplossingen neergezet. Eigenlijk wordt het tijd voor een soort keurmerk qua hosted en IP-telefonie.

Boogaard ziet een aantal dingen gebeuren in de branche. “De macht ligt toch voor een deel bij de vendoren. Die breiden hun porfolio uit en voegen meer applicaties toe aan een hosted landschap. Daarnaast is het heel interessant om te zien wat er met ISDN gaat gebeuren. Als KPN bepaalt dat er op dat gebied een einddatum komt, komt er toch een markt die weer verdeeld moet worden.” “We gaan natuurlijk richting een toekomst met een markt die vraagt om volledig geconvergeerde vast-mobiel-oplossingen met een vast bedrag per medewerker, per maand. Maar daarvoor is het nu nog wel wat te vroeg.”

TBM • Februari 2015

27


Mobile devices Tekst: Tim Wijkman (GSM Helpdesk Nederland)

Wat kunnen we verwachten in 2015? Apple Als het om informatie over toekomstige producten gaat, is Apple één van meest gesloten maar tegelijk ook één van de meest voorspelbare fabrikanten in de markt. Het is heer en meester als het gaat om het stijf op elkaar houden van de kaken over toekomstige producten. Anderzijds is de productieketen van Apple ondertussen zo omvangrijk dat er vrijwel dagelijks informatie uitlekt. Wordt deze informatie naast het ‘traditionele introductiepatroon’ van Apple gelegd, kan een goed beeld verkregen worden wat Apple in 2015 zal gaan doen. Dat Apple dit voorjaar haar eerste smartwatch, de Apple Watch, op de markt gaat brengen is

geen verrassing meer, het product is immers al aangekondigd. Wel revolutionair belooft de introductie van een groter formaat iPad te gaan worden. Deze ‘iPad Pro’ of ‘iPad Plus’, zoals de XXL iPad momenteel wordt genoemd, wordt dit voorjaar verwacht. Vervolgens zal Apple ergens in juni een nieuwe versie van iOS presenteren (iOS 9) en volgt in september de introductie van twee of wellicht zelfs drie nieuwe iPhones. Geruchten doen de ronde dat Apple dit jaar zal komen met een 4 inch, 4,7 inch en 5,5 inch uitvoering van de ‘iPhone 6S’.

Samsung 2015 belooft voor Samsung een intensief jaar te gaan worden. Het bedrijf moet alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat haar verkopen dit jaar nog verder gaan inzakken en het bedrijf daarmee steeds meer marktaandeel verliest aan vooral snel groeiende Chinese smartphone fabrikanten. Omdat Samsung het qua prijs niet kan winnen van Chinese concurrenten, gaat het dit jaar de eindgebruiker proberen te verleiden met vernieuwde designs en technologische vooruitgang. Het gebruik van meer ‘premium’ materialen in smartphones zoals metaal wordt standaard.

Daarnaast belooft 2015 het ‘transitiejaar’ te gaan worden naar het gebruik van flexibele- en gebogen beeldschermen. Dit voorjaar wordt de introductie van de Samsung Galaxy S6 verwacht, die waarschijnlijk ook in een ‘Edge’ variant uitgebracht zal worden. Deze Edge variant heeft een beeldscherm die over één of meerdere randen van het toestel zal doorlopen. Ook zal Samsung haar uitgebreide tabletportfolio dit jaar vernieuwen en is in september een gloed nieuwe Samsung Galaxy Note 5 te verwachten.

HTC Na een behoorlijke tijd op het randje van verlies gebalanceerd te hebben, lijken de vooruitzichten voor HTC voor 2015 wat gunstiger te zijn. De smartphonefabrikant wordt hoog gewaardeerd vanwege haar bijzonder goed vormgegeven en rijk uitgeruste smartphones. Het portfolio toestellen dat HTC aan het opbouwen is speelt goed in op de marktontwikkelingen waarin vooral ‘entry-level’ en ‘high-end’ smartphones het goed doen. HTC wordt steeds sterker in het entry-level segment met haar lijn ‘Desire smartphones’ en weet zich daarnaast ook op

28

TBM • Februari 2015

het hoogste niveau van het high-end segment staande te houden. Daarnaast heeft het bedrijf met de ontwikkeling van de Nexus 9 tablet weer een voorzichtige nieuwe stap in de tabletmarkt gezet. Dankzij het succes van de Nexus 9 kan een introductie van een echte HTC tablet dit jaar eigenlijk niet uitblijven. Sowieso zal HTC dit voorjaar een opvolger presenteren voor haar befaamde HTC One M8.


Mobile devices

Sony Ondanks het ijzersterke portfolio van Sony heeft de Japanse smartphone- en tabletfabrikant ook veel te lijden onder de druk vanuit China. Om de kosten te drukken gaat Sony haar portfolio smartphones dit jaar inkrimpen en zich net als HTC vooral richten op het entry-level en high-end segment. Multimedia- en camera ervaring zullen in het gehele portfolio centraal staan. Dit voorjaar wordt de introductie van een complete Xperia Z4 familie verwacht, bestaande uit een compacte high-end smartphone (de Xperia Z4 Compact), een ‘normaal formaat high-end smartphone (de Xperia Z4), een compacte 8 inch tablet (Xperia Z4 Tablet Compact), een

‘normaal formaat’ 10 inch tablet (Xperia Z4 Tablet) en daaraast waarschijnlijk ook een extra grote tablet van 12,2 inch (Xperia Z4 Tablet Pro). Maar Sony focust niet alleen op smartphones en tablets. Ook op het gebied van wearables is Sony druk aan het ontwikkelen en belooft dit jaar met innovatieve producten te gaan komen waaronder een slimme bril, een nieuwe smartwatch en zeer geavanceerde sport-, fitness- en bewegingstrackers.

LG De opdracht van Google om in 2012 en 2013 de Nexus 4 en Nexus 5 te ontwikkelen heeft LG een flinke steun in de rug gegeven. Sinds de komst van de Nexus 4 heeft LG zich ‘hervonden’ in de smartphonemarkt getuige de introductie van de ongekend complete LG G2 (2013) en LG G3 (2014). Daarbij heeft LG ook volledig afscheid genomen van haar negatieve imago als het gaat om kwaliteit en het up-to-date houden van bestaande smartphones. Sinds 2013 durft LG zich zelfs ook weer te wagen aan de ontwikkeling van tablets. In 2014 heeft LG laten zien dat het bedrijf qua technologische ontwikkelingen op

voorsprong is komen te staan ten opzichte van haar grootste rivaal Samsung. Die voorsprong zal het middels slim getimede productintroducties ook in 2014 proberen vast te houden. LG zal naar verwachting rond de zomer een opvolger uit gaan brengen voor de huidige LG G3 waarbij LG plat door de bocht mikt op de introductie van de beste smartphone van dat moment. Daarnaast is LG opgestaan als een ongelofelijk sterke partij in de markt voor wearables met revolutionair vormgegeven smartwatches. LG is een partij om in de gaten te houden in 2015!

Huawei Van alle Chinese smartphone fabrikanten die staan te springen om de westerse markt te ‘overspoelen’ is Huawei in Nederland de bekendste speler. Het bedrijf is in enkele jaren tijd qua merkstatus op gelijk niveau weten te komen met onder andere Sony, HTC en LG en ‘ruikt’ het geld dat in de westerse markt zit. In 2015 gaat Huawei haar merk omvormen tot een ‘premium merk’ en laat daarmee haar oorspronkelijke prijsvechtersstrategie los. Om ook tegen prijsvechters te kunnen concurreren heeft Huawei eind 2014 een nieuw achtermerk ‘Honor’ in de markt gezet, die het gat moet opvullen dat

achterblijft nu Huawei voor het grotere geld gaat. Huawei zal zich in 2015 vooral gaan focussen op het uitbrengen van premium mid- en high-end smartphones waarbij Huawei de grenzen van het haalbare zowel qua techniek als qua vormgeving blijft opzoeken. Er loert voor Huawei echter één gevaar: er is nog niet echt consistentie zichtbaar in het smartphone portfolio van Huawei zoals dat bij Samsung, Sony en ondertussen ooK LG wel zichtbaar is. De gewonnen zieltjes kunnen dus in een volgend jaar zomaar weer overstappen naar de concurrent door het ontbreken van een duidelijke ‘opvolger’ voor de huidige smartphone.

gsmhelpdesk.nl Tim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke Nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support voor consumenten.

TBM • Februari 2015

29


De visie op 2015 van:

Nimava 1. Kijkt Nimava tevreden terug op 2014? “Absoluut. We zijn eind vorig jaar 25 jaar geworden. Een mooi moment, waarop je ook terug gaat kijken naar de mooie dingen die je hebt meegemaakt en de verandering die je hebt doorgemaakt. We zijn de oudste telecomdistributeur in de Benelux, dat is zeker iets om trots op te zijn.” “Maar los daarvan is het een heel goed jaar voor ons geweest. We hebben een mooie groei laten zien, die voor een groot deel te danken is aan de wireless oplossingen van Samsung. Ook WE VoIP, een vast-mobiel-applicatie, loopt heel erg goed, net als de mooie producten van Xelion en NEC.” 2. Hoe belangrijk is het partnerkanaal op dit moment voor jullie? “Daar kan ik duidelijk over zijn: heel belangrijk. We spreken ook nooit over dealers, maar altijd over partners. Als zij ons

zouden laten vallen, zijn we nergens meer. We werken voor honderd procent via partners en zullen dat altijd blijven doen. Partners veranderen, wij veranderen en de markt verandert. We veranderen met elkaar mee, zoals het hoort.” 3. Waarom wordt 2015 het jaar van Nimava? “Om te zeggen dat het ons jaar gaat worden, is wel heel zelfverzekerd. Maar als ik kijk naar wat we in onze koelkast hebben staan en wat we allemaal uit kunnen uitrollen, dan heb ik heel veel vertrouwen. De introductie van de SV9100 van NEC bijvoorbeeld en het feit dat we ook sinds 2014 de distributie in de Nordics verzorgen voor NEC. We winnen heel veel klanten in het MKB-plus, door de segmenten waar ik het eerder over had: wireless, vast-mobiel en cloud. Qua traditionele oplossingen zie je dat het lastiger is. Maar wij kunnen dat dus heel goed opvangen.”

De visie op 2015 van: Christophe Dumont

BNS Data Logistics 1. Kijkt BNS Data Logistics tevreden terug op 2014? “Afgelopen jaar was een succesvol jaar voor BNS. Vanaf de nieuwe locatie is een efficiëntere werkwijze mogelijk en is er ruimte om bijvoorbeeld seminars in huis te verzorgen. Dit draagt bij aan het verhogen van het serviceniveau. Daarnaast zorgt de introductie van baanbrekende producten, denk bijvoorbeeld aan Android-VoIP telefoons van Grandstream en de switches van Phybridge als oplossing voor VoIP over traditionele bekabeling, voor een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van BNS.” 2. Hoe belangrijk is het partnerkanaal op dit moment voor jullie? “We kiezen voor samenwerking met Value Added Resellers (VAR’s) die waarde toevoegen in plaats van sec producten verkopen. De eindklant verwacht meerwaarde en ook BNS is van mening dat een relatie alleen toekomst heeft als beide partijen waarde toevoegen. Het partnerkanaal is voor BNS belangrijk omdat zij direct toegang hebben tot de eindklant. Door als partners samen te werken verhogen we het service- en tevredenheidsniveau in de gehele keten. Een praktisch voorbeeld van onze meerwaarde? BNS stimuleert actief hergebruik, heeft een efficiënt RMA-protocol én organiseert trainingen en seminars voor resellers.”

30

TBM • Februari 2015

3. Waarom wordt 2015 het jaar van BNS Data Logistics? “Er staan introducties van doorslaggevende nieuwe producten op stapel. Richtten we ons voorheen voornamelijk op telefonie, voor 2015 brengt de opmars van Unified Communications/Microsoft Lync nieuwe kansen. Integratie van verschillende communicatievormen is de trend en dat vraagt om toegevoegde waarde en om andere producten en diensten. BNS gaat het kennisniveau van haar eigen teams en van resellers vergroten door certificering, seminars en trainingen. Door het uitgebreide assortiment, de flexibiliteit, de aanwezige kennis en de omvang is BNS in staat de one-stop-shop-partner te zijn voor resellers.”


Elevator Pitch

Bedrijf: Fortado Naam: Eddy Gijssel, DGA en Senior Adviseur

‘Echt ondernemen met het beste portfolio van NL’ “Fortado is dé specialist in het fundament van ieder bedrijf: ICT. Via een landelijk netwerk van zelfstandige adviseurs ondersteunen en adviseren wij organisaties bij het inkopen en beheren van hun telecom- en clouddiensten. Fortado (voorheen De Telecom Adviseur) bestaat nu ruim acht jaar en in die tijd hebben wij een divers en superloyaal klantenbestand in het MKB opgebouwd. Wij staan voor een groot portfolio aan providers, veel kennis en persoonlijke dienstverlening waardoor wij elke klant een passende oplossing kunnen bieden. Klanten zien Fortado als een ‘One Stop Shop’ voor hun ICT-diensten, omdat zij voor ieder ICT-vraagstuk bij ons terecht kunnen, of dit nu internet, vast, mobiel, VaMo, verbindingen, hosted VoIP/UC of andere clouddiensten betreft. Franchisenemers bij Fortado kunnen echt ondernemen met ondersteuning op marketing, IT, orderinleg en kennisdeling. Hierdoor ben je in no-time ‘up en running’ als ondernemer bij Fortado. Ons netwerk van adviseurs is de afgelopen jaren snel gegroeid, maar onze ambitie reikt verder. We willen binnen drie jaar iedere klant in Nederland kunnen bedienen via een franchisenemer in de buurt. Om deze ambitie te realiseren zoeken wij de beste accountmanagers van Nederland met een passie voor ICT en de klant. Kijk daarvoor op Ondernemeninict.nl. Dus ben jij toe aan echt ondernemerschap en zoek je naar vrijheid in verbondenheid met het beste portfolio van NL in je rugzak, sluit je dan nu bij ons aan!”

TBM • Februari 2015

31


Met de juiste ondersteuning wordt een Microsoft Lync oplossing eenvoudig en vriendelijk in gebruik Bent u van plan Microsoft Lync oplossingen op te nemen in uw portfolio, dan is Westcon uw partner. Met het breedste Microsoft Lync geoptimaliseerde leveranciers portfolio is Westcon de distributeur die u kan ondersteunen bij het ontwerp, de kennis en de installatie van alle Lync gerelateerde producten en services vanuit een aanspreekpunt. Bied uw klanten de beste Microsoft Lync ervaring.

sales@westcon.nl www.westcon.com/go/lync

Optimaliseer uw werkplek met één druk op de knop Als u in een open kantooromgeving werkzaam bent zorgt de continue afleiding voor een negatieve invloed op uw concentratie. Stelt u zich eens voor dat alle afleidingen verdwijnen met één druk op de knop. Creëer uw persoonlijke concentratiezone met de Jabra EVOLVE™ headset en geniet van: 1

Uw persoonlijke concentratiezone wanneer u dat nodig heeft

2 Deelnemen aan gesprekken (conference calls) wanneer u dat wenst ERVAAR ZELF HOE ÉÉN KNOP UW WERKPLEK COMPLEET KAN VERANDEREN!

GA NAAR WWW.JABRA.NL/EVOLVE VOOR MEER INFORMATIE

Active Noise Cancellation

Passive Noise Cancellation

+ Activeer de geavanceerde geluidstechnologie in de oorschelpen om het geluid van elektronische bronnen zoals PC´s te reduceren.

32

Oorschelpen die speciaal zijn ontworpen om het meest dominante geluid (stemgeluid van collega´s) in de open kantooromgeving TBM • Februari 2015 te reduceren.

In-gesprek indicator

Uw persoonlijke concentratiezone

+ Wanneer u niet gestoord wilt worden dan activeert u de rode led indicator op de oorschelpen zodat uw collega´s kunnen zien dat u niet beschikbaar bent.

Door de drie technologieën te combineren bent u in staat om uw persoonlijke concentratiezone te creëren.


Business Guide INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE ALL-IP SPECIALIST IN: • Bedrijfstelefonie • Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) • Datacommunicatie • VPN • Betalingsverkeer • Alarm • Internet access • Managed Firewall • Co-locatie • Lync in de Cloud • Sales & Support voor resellers Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit. Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

NETGEAR Netherlands BV At NETGEAR, we turn ideas into innovative networking products that connect people, power businesses, and advance the way we live. Easy to use. Powerful. Smart. And designed just for you. NETGEAR Netherlands BV Noordelijk Halfrond 22 2801 DE, Gouda, The Netherlands 0182-587000 | nl.sales@netgear.com NETGEAR BeLux: Pegasuslaan 5, Diegem 1831, Belgium Be.sales@netgear.com

SB Business Communicatie SB Business Communicatie is de leidende aanbieder van zakelijke vaste telefonie, mobiele telefonie, vast-mobiel integratie en dataoplossingen voor de zakelijke markt. Sinds 1994 vertrouwen duizenden bedrijven op onze kennis en innovatieve diensten en de stabiele werking van ons communicatieplatform. Wiltonstraat 1 3905 KW Veenendaal

Interconnect Uw partner voor: • Cloud hosting • Hosted Telecom • Glasvezel • Zakelijk DSL • Datacenter Hosting - Breedband - Datacenter Steenbok 1, 5215 MG ‘s-Hertogenbosch Park Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven telefoon: 073 - 88 000 00 www.interconnect.nl

Westcon Westcon Unified Communications & Collaboration (UCC) is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toegevoegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Network Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Tevens is Westcon de eerste distributeur met Gold Status voor Microsoft’s Partner Network Communications door het leveren van best-inclass, op Microsoft Lync-gebaseerde oplossingen. Het team van Westcon levert unieke programma’s en een goede ondersteuning waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen en waardoor wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt.

Westcon UCC Meidoornkade 12 3992 AE Houten Tel: +31 (0)30 248 94 55 Fax: +31 (0)30 248 92 00 www.westcon.nl sales@westcon.nl Leveranciers: Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Microsemi, Microsoft Lync, Oracle, Plantronics, Polycom, Sennheiser, SNOM, Sonus en Transition Networks

Ook in de Business Guide? Neem contact op met Nathalie Thomassen. nathalie@magentapublishing.nl

TBM • Februari 2015

33


7

Nieuws

Als een Ferrari Onlangs nog bij een autodealer geweest? Hoe was dat toen u de auto kwam kopen? Misschien stond er wel zo’n verkoper die u met uw neus in de auto drukte om dat heerlijke leer eens te ruiken. Of u achter het stuur zette en de verlichting aandeed. Die lampjes! Of misschien bent u vorstelijk uit eten geweest in een toprestaurant. Met een ober die likkebaardend verschillende gerechten stond aan te bevelen en dan met een wijntje erbij die de combinatie, volgens hem, echt goddelijk maakt! In dat restaurant zittend in uw nieuwe maatkostuum. Waarbij de kleermaker u over de zachte stof liet aaien die hij in gedachten had, alsof u zachtjes over een delicate engelenhuid mocht strelen. De overeenkomst in bovengenoemde gevalletjes? Mensen die met passie en emotie hun product of dienst aan u verkopen. Ze zijn er zelf helemaal lyrisch over, weten dat over te brengen, en u koopt! Ziet u een overeenkomst met onze branche? Ik niet! Want de passie en emotie is er jaren geleden met stille trom uit verdwenen. Het interesseert u echt geen ene biet meer wat het allemaal kan en niet kan. Het enige waar u nog naar kijkt is hoe het businessmodel er uit gaat zien. Hoeveel kan ik er mee verdienen en in welk tijdsbestek.

Vroeger zat het er nog wel, zeker toen de golf met nieuwe mobiele telefoontjes loskwam. Trots werden ze door u uit de zak getoverd en werd gedemonstreerd wat er allemaal mee kon. Met de tablets werd dat nog eens dunnetjes overgedaan. Maar nu? Met managed voice, VoIP, cloud, convergentie? Er zit echt geen enkele emotie of passie meer in. En zo wordt het ook verkocht. Dus, beste vakbroeders en -zusters: probeer weer eens een beetje passie en emotie te krijgen bij wat u verkoopt! Ga uit uw plaat van oplichtende lampjes en ledjes! En als dat niet meer lukt, blijf dan bij de klant weg en stuur en huur mensen die dat nog wel hebben. Want zeg nou zelf, tuurlijk komt u op de zaak terug, na de aanschaf van die auto, met de interne argumenten dat deze zo zuinig was en zo netjes afschreef. En intussen weet u wel beter. Dat leer! Die lampjes! Yes! Zijn uw producten en diensten niet sexy genoeg? Maak ze dat dan maar! Om in de metafoor van de auto te blijven, denk maar eens over deze na: ‘De passie die ik heb voor mijn producten is als een Ferrari! Ik heb geen Ferrari...’

Rex Vermeulen Directeur Mantor Marketing en Communicatie

Van den Hudding nieuwe algemeen directeur Creaforti Hans van den Hudding (links op de foto) is de nieuwe algemeen directeur van Creaforti Telecommunicatie. Hij volgt Willem van de Kerkhof op (rechts op de foto). Willem, medeoprichter en aandeelhouder, blijft verbonden aan Creaforti en richt zich op strategie en bedrijfsontwikkeling. Van den Hudding (45) werkt sinds 1 november 2013 bij Creaforti als commercieel directeur. Hiervoor werkte hij onder andere bij KPN Zakelijk in verschillende managementfuncties. “Ik heb bewondering voor wat de oprichters in tien jaar hebben neergezet; van studentenbedrijf naar een topspeler op de zakelijke telecommarkt. Dat hebben ze gedaan door veel dingen net wat anders te doen dan de gevestigde orde. Die lijn wil ik voortzetten in mijn nieuwe rol. En aanvullen met mijn eigen ervaring en ideeën om Creaforti nog beter te maken.”


10 vragen aan...

10 vragen aan... 1

Eentje maar? Dan zou ik ‘innovatief’ zeggen. Wij lopen in veel dingen voorop. Soms iets te veel, dan is de markt er nog niet klaar voor.”

nog eens 150 werkplekken extra voor hun callcenter. Ik ben trots op de omvang en op het feit dat we de opdracht kregen, puur omdat ze ons vertrouwden. Langer geleden hebben we een heel mooi project gedaan bij de gemeente Bergen. Daar zat echt alles in.

2

Voor welk ander bedrijf heb je bewondering?

Noem één eigenschap waarin Trimaxx beter is dan anderen.

Naam:

Maurice Smals Functie:

Eigenaar/directeur Bedrijf:

Trimaxx Locatie:

Venlo Bestaat sinds:

2000 Aantal medewerkers:

8

Hoe groot is de rol van de gunfactor bij jullie klanten?

Zeer groot. Zonder vertrouwen maken wij geen enkele deal. Wat wij belangrijk vinden is dat we alleen oplossingen leveren waar we écht achter staan. Als ze ons vragen om een tegenofferte op te stellen die een paar euro goedkoper moet zijn dan die van een ander, dan bedanken we daarvoor.

3

Zien jullie andere telecomdealers als concurrenten of als collega’s?

Als collega’s. Tenminste: als ze het niet achter de ellebogen hebben. Uiteindelijk beslist de klant, en daar moet je vrede mee hebben. Wij werken graag en veel samen met andere bedrijven, zowel uit de IT als uit de telecom. Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen.

4

Is telecom de mooiste branche die bestaat?

Ja, door de innovatie. Ik ben al sinds 1980 in dit wereldje actief, maar als ik naar de CeBIT ga, wat ik elk jaar doe, dan loop ik nog steeds enthousiast naar elke stand waarop iets nieuws te zien is.

5 Is er bij Trimaxx een vrijdagmiddagborrel?

Op vrijdag zijn veel mensen bij ons vrij. Maar met de mensen die er zijn pakken we er wel eens een biertje bij.

6

Op welke deal of welk project ben je het meest trots?

Dat zijn er twee. Een volledig hosted oplossing bij Belvilla, die we kort geleden hebben neergezet. Met 75 werkplekken en binnenkort

7

Het zijn geen bedrijven, maar ik heb bewondering voor self-made-men zoals Hennie van der Most, Wim van de Leegte, Joop van den Ende of Richard Branson. Mensen die het helemaal op eigen kracht hebben gedaan.

8

Welk buzz-woord of welke afkorting in telecomland is het meest vervelend?

Het Nieuwe Werken en Unified Communications. Omdat ze veel te algemeen zijn en iedereen ze anders gebruikt.

9

Ben je wel of geen fan van Neelie Kroes?

Ik bewonder haar daadkracht, maar ben het niet altijd met haar eens. Haar plan voor harmonische prijzen in heel Europa klinkt goed, maar het gaat ten koste van investeringen die de mobiele providers in Nederland kunnen doen.

10 Waar staat Trimaxx in 2020?

9 ? ?3

Op de Werelderfgoedlijst, haha. Nee, dat is een grapje. We gaan door op het pad dat we zijn ingeslagen. Ik weet zeker dat er dan in 2020 nog steeds een heel mooi bedrijf staat.

?

1

17


Kurver on Tour

Speciaal voor TBM struint Cloud-entrepeneur Rob Kurver de internationale IT- en telecomcongressen af op zoek naar nieuwe trends. In deze editie: de WebRTC Conference in Parijs: “Operators willen Communications Service Provider worden door een WebRTC-platform platform aan te bieden aan ontwikkelaars.”

WebRTC voor telco’s: zegen of doodsteek? WebRTC Conference Parijs

Iedereen die in Europa iets betekent (of wil gaan betekenen) in de wereld van de nieuwe telecom was eind 2014 in Parijs voor de grootste WebRTC conferentie en expo van Europa. Zo’n 300 deelnemers (waaronder ook een handvol uit Nederland) bespraken hoe 2015 het jaar van WebRTC wordt voor vendoren, operators en ontwikkelaars, welke uitdagingen en kansen er liggen, en welke samenwerkingen noodzakelijk zijn om commercieel succesvol te worden.

WebRTC standaard 1.0 WebRTC is een combinatie van technologie en afspraken over Real Time Communicatie via en op het web, in 2011 gestart door Google. Inmiddels is er bijna een versie 1.0 van de standaard, zijn er meerdere stacks beschikbaar voor ontwikkelaars en bieden de eerste kleine en grote operators WebRTC-diensten aan. Het is allemaal nog pril en in ontwikkeling, en de discussies over de beste codecs pruttelen nog wel even door, maar juist het gelijk optrekken van standaardisatie en implementatie maakt het een bijzonder ecosysteem van grote en kleine partijen die op allerlei manieren samenwerken en positie innemen.2014 werd door meerdere sprekers genoemd als het jaar waarin WebRTC doorbrak. Niet alleen omdat Microsoft eindelijk ondersteuning aankondigde in zijn nieuwe browser(s) maar ook door de veelheid aan oude en nieuwe communicatie-apps die gelanceerd zijn voor web en vooral mobiel. Zo zijn daar Project Squared van Cisco (de opvolger van WebEx), Skype for Web en Skype for Business (de opvolgers van Skype en Lync van Microsoft), Circuit van Unify (vroeger Siemens). Maar ook Snapchat, een van de top-10 apps op smartphones, gebruikt WebRTC en is daarmee waarschijnlijk wereldwijd met ruim 100 miljoen gebruikers de grootste WebRTC -toepassing nu. En afgelopen jaar werden met veel VC-geld een aantal startups (vaak met high-profile oprichters) op de kaart gezet die de volgende generatie telecomtools ontwikkelen, zoals Switch.co (opgericht door Craig Walker, eerder verantwoordelijk voor Yahoo Voice en Google Voice), Talko (van ex-Microsoft CTO Ray Ozzie), Wire (van ex-Skype oprichter Janus Friis) en niet te vergeten Slack (dat negen maanden na release al gewaardeerd is op 1 miljard dollar!).

Rol van de telco’s Hoogtepunt tijdens de vele presentaties en discussies in Parijs waren voor mij toch wel de presentaties van de Europese telco’s die WebRTC zien als manier om niet tot louter slimme bitpijp gereduceerd te worden. Operators als Deutsche Telekom, Telecom Italia, Bouygues Telecom, Orange en Telefonica worden bedreigd door de vele overthe-top (OTT) oplossingen, die juist door WebRTC alleen maar makkelijker worden. Deze telco’s zien daarom het aanbieden van extra diensten als noodzaak om klanten te behouden. Hoe? Door zich als Communications Service Provider op de kaart te zetten, zoals AT&T begin dit jaar ook deed in Amerika door een WebRTC-platform aan te bieden aan ontwikkelaars. Minder duidelijk werd helaas hoe ze het voor elkaar denken te krijgen om binnen hun vastgeroeste organisaties het innoveren in het DNA van de gehele organisatie in te bakken, zodat de nieuwe diensten ook daadwerkelijk commercieel succesvol worden.

Telco’s kunnen niet innoveren - of wel soms? Telefonica is met zijn 200 man grote productinnovatieteam een uitzondering, de meeste operators hebben slechts een handjevol mensen op innovatie. Vooral aan de kant van de mobile apps zijn de uitdagingen gigantisch om goed met batterijverbruik, security en backgrounding om te gaan. Uiteraard kunnen ze dit deels ondervangen door samen te werken met startups en kleine technologiebedrijven, danwel door dit soort partijen over te nemen, maar ook dan blijft het productizen een uitdaging waar immers de gehele organisatie bij betrokken moet worden. “Telecom guys don’t like to code”, zei een van de telco-mannen, en dat geeft het gat tussen oude en nieuwe telecom perfect weer. In de afsluitende paneldiscussie was er grote consensus over de vele uitdagingen en kansen die WebRTC biedt, juist nu de telecomsector zich op zo’n kantelpunt bevindt. De vraag blijft of de telco’s de komende jaren de snelheid en flexibiliteit kunnen ontwikkelen die nodig is om niet die gevreesde ‘dumb bitpipe’ te worden, en het zal interessant zijn om te zien hoe ze hun netwerken openen en samenwerking opzoeken met de innovatieve partijen en startups die wel snel bewegen. Het worden dynamische en innovatieve jaren als het aan deze partijen ligt!


Hans steeman

Tekst: Hans Steeman

Wie gelooft in filantropie?

In het begin was het simpel, een mobiele operator bouwde een mobiel netwerk en verkocht abonnementen. Omdat toestellen duur waren en de verkoop hierdoor afgeremd zou kunnen worden, ontstond er een subsidiemodel. Je belooft twee jaar klant te blijven en dan betaalt de operator een deel van je toestel. Alle diensten op de telefoon leverden de operator geld op, dus het verdienmodel was helder. SMS en bellen werden netjes afgerekend. Het heeft Nederland tot een van de meest innovatieve markten gemaakt.

Hans Steeman is teammanager bij een internationale mobiele operator en freelance journalist. Als specialist op het gebied van telecomproducten en -technologieĂŤn schrijft hij elke maand een technische column in de TBM.

Met de introductie van mobiel internet is de markt veranderd. WhatsApp kwam met een alternatief voor betaalde SMS-diensten en drukte de waarde van SMS naar bijna nihil. WhatsApp kan het gratis aanbieden omdat de doelstelling in het begin was: klanten verzamelen. Geld verdienen is bij een startup van ondergeschikt belang. Investeerders willen groei in het klantenbestand en zijn dan tevreden. Het kapitaliseren van de klanten is fase 2, dat gebeurt vaak pas na een beursgang of overname. Vergelijkbaar is het met MMS. Een betaalde multimediale communicatiedienst die inmiddels ingehaald is door e-mail. Ook e-mail wordt schijnbaar gratis aangeboden door bijvoorbeeld Google. Betaalde aanbieders hebben het in de consumentenmarkt moeilijk. Zakelijke gebruikers blijven sneller weg van de gratis GMail-oplossing, de veiligheidseisen binnen een bedrijf maken het gebruik van dit soort diensten vaak onmogelijk. Ook Cloudservices worden een steeds grotere troef. Veel aanbieders bieden gratis internetopslagruimte aan, een flinke concurrent voor de betrouwbare zakelijke aanbieders. Maar er is een statement: als iets gratis is, ben jij het product. Bedrijven die diensten gratis aanbieden, moeten op een andere manier geld ophalen. Datamining is bij Google en Facebook (inmiddels eigenaar van WhatsApp) een

voorbeeld, de irritante banners op webpagina’s zijn het resultaat. Ook het per SMS en pushbericht versturen van aanbiedingen van bijvoorbeeld een restaurant, zijn directe gevolgen van de inhoudelijke analyse van de bestanden in een gratis gebruikersomgeving. Gratis Wi-Fi is een middel om mensen langer in een winkel of restaurant te houden en extra omzet te genereren. Gratis Wi-Fi in de stad, een middel bezoekers met aanbiedingen op maat de winkel in te lokken. Er is dus een keerzijde. Gelukkig begint het besef dat gratis nooit echt gratis is door te dringen. Een gratis internetservice is leuk, maar als je niet met geld betaalt, dan betaal je met je privacy. Het wordt tijd dat iedereen zich realiseert dat er kanttekeningen zijn bij gratis internetdiensten en dat het soms veiliger en beter is om betaalde diensten af te nemen bij transparante leveranciers. Dat speelt voor internetdiensten, IT-diensten, telecom en ook adviezen. Pas als helder is hoe iemand zijn geld verdient, kan je de kwaliteit van zijn diensten echt bepalen.


IP-PBX overzicht

Gigaset T640 PRO

Gigaset T440 PRO

USP’s 1. 80 gebruikers, 250 toestellen 2. 4 ports ISDN, 4 ports FXO, 4 ports FXS 3. 12 ports switch 4. CTI voor presence management van alle team members 5. Inclusief alle gebruikers en voicemail licenties en SMA

USP’s 1. 40 gebruikers, 100 toestellen 2. 2 ports ISDN, 2 ports FXS 3. 12 ports switch 4. CTI voor presence management van alle team members 5. Inclusief alle gebruikers en voicemail licenties en SMA

Gigaset Hybird 120 GE

innovaphone

USP’s 1. 20 gebruikers, 20 toestellen 2. 2 ports ISDN, 1 ports FXO, 4 ports FXS 3. 4 ports switch 4. Spraakoplossingen als Voicemail, Auto-attendant en home office 5. Auto-provisioning

USP’s 1. Schaalbaar, zelfde platform voor 2 - 20.000 users 2. UC geïntegreerd, incl. video, mobility & application sharing 3. Geen server nodig 4. Eenvoudig beheer en optimale beschikbaarheid 5. Soft- & hardware inhouse ontwikkeld in Duitsland

Hard PBX MKB

Hard PBX SoHo / MKB

Hard PBX MKB

Soft en hard PBX SoHo/MKB/Enterprise


IP-PBX overzicht

IP-PBX Overzicht 2015 Alcatel-Lucent OpenTouch for SMB Soft (cloud) en hard PBX SoHo/MKB

USP’s 1. All-in-one-oplossing voor telefonie, mobiliteit en samenwerken 2. Eenvoudig installeren, configureren en beheren 3. Social Netwerk Connector, voor integratie social media 4. Eenvoudig in gebruik, eenduidige gebruikerservaring 5. Multi-party, multi-device, multi-media

Alcatel-Lucent OmniPCXEnterprise Soft (cloud) en hard PBX Enterprise

USP’s 1. IJzersterk communicatieplatform 2. Eenvoudig installeren, configureren en beheren 3. My Instant Communicator, voor mobile devices 4. Open standaarden 5. Hybride platform voor conventioneel en IP

Alcatel-Lucent OpenTouch for Enterprise Soft (cloud) en hard PBX Enterprise

USP’s 1. All-in-one-oplossing voor telefonie, mobiliteit en samenwerken 2. Eenvoudig installeren, configureren en beheren 3. OpenTouch Conversation, award winning gebruikerssoftware 4. Eenvoudig in gebruik, eenduidige gebruikerservaring 5. Multi-party, multi-device, multi-media, multi-standard

Clearvox Business & Enterprise Edition Soft PBX of Hard PBX Hard PBX SoHo/MKB/enterprise

USP’s 1. Innovatieve Nederlandse zakelijke communicatieoplossing 2. Klant betaalt voor aantal gebruikers meer niet 3. Altijd de beschikking over laatste softwarerelease 4. Ondersteunt Open Standaarden en SIP Endpoints 5. Flexibel, mogelijkheid van maatwerk


Ondernemen

‘Niemand zegt dat je in één keer volledig op een nieuw verdienmodel moet overstappen. Dat zou onzinnig zijn’

“Vijf jaar geleden was cloud een hype. Drie jaar geleden werd de impact van cloudgebaseerde diensten duidelijker. Nu krijgt het een kritische massa. Iedereen ziet een groeiende verschuiving naar cloud- of XaaS-diensten. Het is dan ook niet meer de vraag of een telecomaanbieder moet gaan overstappen op hosted- of XaaS-diensten, maar wanneer en op welke wijze. We zien bij SaaS4Channel bijvoorbeeld heel veel vragen op dit gebied binnenkomen. In de praktijk worden concrete stappen in deze richting vaak nog niet genomen, omdat klanten nog lang niet altijd actief vragen naar een hosted- of SaaS communicatieoplossing.” De uitdagingen zijn afhankelijk van of men vanuit IT of telecom komt. Voor veel IT-bedrijven is ‘as a service’ een nieuw verdienmodel. Telecomaanbieders zijn meer gewend aan abonnementsvormen en recurring fee’s. Voor hen vormt de technische voergang van PABX naar VoIP meer een hindernis. Het nemen ervan is vaak uitgesteld omdat de crisis toesloeg. Klantvraag naar een nieuwe communicatieoplossing bleef daarom langer uit. Bovendien zijn veel telecomaanbieders door hun reserves heen. Dan is het heel prettig wanneer er na het installeren van een telefoniesysteem in één keer een grote som geld op de rekening wordt gestort. Bovendien: wie nog genoeg geld kan verdienen aan het oude portfolio, zal niet snel voor iets nieuws gaan waarvan de ROI lager is en uitgesmeerd over een langere periode. Toch is er al een aantal telecomaanbieders dat de afgelopen jaren mede of zelfs alleen nog maar cloud-, SaaS-gebaseerde of hosted telefonie-oplossingen zijn gaan bieden. Zeker in de beginperiode werden daarbij vaak eigen platforms opgetuigd. Van Schie: “Dat vergt behoorlijke investeringen in eigen infrastructuur vooraf, terwijl de inkomsten over een langere periode, bijvoorbeeld 24 of 48 maanden, worden uitgesmeerd. Daarom zie je nu dat het aantrekkelijker wordt om cloud-oplossingen van zakelijke operators door te verkopen. Ik denk dat dit voor het merendeel van de telecomaanbieders ook de beste optie is.”

Uitdagende overstap Hoewel het nog veel lastiger is om de overstap naar een pay per user verdienmodel te maken als je zelf investeert in een SaaS- of hosted-platform, blijft dit ook voor telecomaanbieders die een bestaand platform doorverkopen een uitdagende overstap, meent Van Schie. In alle gevallen is er namelijk financiering nodig om de periode te overbruggen waarin de organisatie overgaat op een nieuw verdienmodel. Tenslotte moeten medewerkers wel gewoon betaald worden, ook al staan daar in de beginperiode nog weinig inkomsten tegenover. “Uiteindelijk biedt een pay per use of abonnementsmodel meer zekerheid, want je weet dat er elke maand een bepaald bedrag binnenkomt. Het overbruggen van de beginperiode vergt echter eigen financiële middelen. Je hoeft daarvoor meestal niet meer bij een bank aan te kloppen, want die nemen tegenwoordig veel minder risico, ook vanwege de crisis natuurlijk.” Telecomaanbieders die financieel gezond zijn, kunnen in principe met minder problemen de stap zetten naar een nieuw verdienmodel. Partijen die de eigen financiële middelen niet hebben, staan voor een behoorlijke uitdaging. Niets doen is echter geen optie, meent Van Schie. “Er komt onvermijdelijk een moment dat klanten gaan vragen naar een cloudgebaseerd alternatief. Wanneer je dan niet de kennis daarover en het portfolio daarvoor in huis hebt, dan is het al te laat. Er zijn al genoeg nieuwe aanbieders die geen legacy van traditionele telecomoplossingen hebben, die meteen met een cloud- of SaaS-aanbod zijn begonnen.

Verleg de focus alvast Van Schie raadt aanbieders zonder de benodigde financiële middelen voor een overbruggingsperiode aan om toch zo veel mogelijk al de focus te verleggen. “Dat betekent dat je je goed moet oriënteren op wat voor je organisatie een logische uitbreiding is met bijvoorbeeld hosted telefonie of een UC-oplossing. Maak mensen (deels) vrij om zich hier mee bezig te houden. Begin misschien

al op kleine schaal met het verkopen van simpele hosted alternatieven. Zo kun je wel alvast de benodigde kennis en ervaring verwerven zonder dat het je veel investeringen kost.” Volgens Van Schie is een grote meerderheid van IT- en telecomaanbieders ook al in meer of mindere mate bezig met een ander verdienmodel, hij heeft het over 80 tot 90 procent. Er is echter een groot verschil tussen echt de focus verleggen naar cloud, SaaS of hosted en er ‘iets’ mee doen wanneer een klant er zelf naar vraagt. Dat laatste is wat er nu nog vaak gebeurt.

Weg met drempelvrees “Er is ook een zekere drempelvrees. Maar niemand zegt dat je in één keer volledig op een nieuw verdienmodel en portfolio moet overstappen. Dat zou ook onzinnig zijn. Het grootste deel van je installed base zal nu nog traditionele telefonie-oplossingen gebruiken. Bovendien is een hosted telefonie-oplossing niet voor elke afnemer even interessant. Traditionele telefonie behoudt voorlopig nog zijn waarde.” Van Schie moet goed nadenken bij de vraag naar succesvolle voorbeelden van telecomaanbieders die succesvol de overstap naar een cloudgebaseerd verdienmodel hebben gemaakt. “Je hoort veel juichverhalen, maar zelfs bij belangrijke partners van zakelijke operators blijkt vaak dat cloud nog maar een beperkt deel van de omzet of het portfolio uitmaakt. Ik denk dat succes in de huidige transitiefase nog relatief is. Nieuwe partijen zonder legacy zullen zonder twijfel het meest succesvol zijn en traditionele telecompartijen zijn voor het merendeel nog zoekende.”


Ondernemen Tekst: Martijn Kregting

De ondernemerskwestie

‘Adoptie cloudgebaseerd verdienmodel heeft veel voeten in de aarde’ Het hele kanaal worstelt met de vraag: hoe kunnen we het beste overstappen op een verdienmodel waarbij er geen sprake meer is van een eenmalige omzet uit bonussen voor verkoop van mobiele abonnementen of verkoop van een PBX met vaste toestellen, maar een model waarbij maandelijks een kleiner bedrag verdiend wordt. Leo van Schie, actief met Partner Performance en met SaaS4Channel, ziet die worsteling dagelijks vertaald naar de praktijk en vertelt hierover in de nieuwe rubriek ‘De ondernemerskwestie’.


Opzoek naar een UCaaS oplossing waar u echt het verschil mee kunt maken?

Word nu partner van Magic Quadrant Leader ThinkingPhones

Communiceer beter

Werk productiever samen

Ontdek de wereld van Unified Communications Innoveer; een toekomstbestendige oplossing Altijd de nieuwste ontwikkelingen; een R&D omgeving van 50 medewerkers

Betrouwbaar, flexibel en gebruiksvriendelijk platform Genereer een stabiele inkomstenstroom

www.thinkingphones.com T. 020-241 0410


Cloud event

Cloud Communications 2015 Kennis Event over technologie en het Cloud Businessmodel

Voor wie : directie en mana ICT-reselle gement v rbedrijve an n Koste (geen res n : €85,- p eller? Da .p. ex. B n betaalt TW Locatie: u € 150,Hotel Ve ) enendaa Aanmeld l - Bastio en: via w n 73 ww.TBM net.nl

Wat zijn de laatste trends? Hoe kijkt het MKB naar Cloud Telefonie? Is uw business- en verdienmodel al Cloud-proof? Kom erachter op Cloud Communications 2015 op 20 mei in Hotel Veenendaal, hét kennis-event voor ICT-resellers. Het aantal aanbieders van Cloud-oplossingen neemt toe en in een deel van de zakelijke markt is de koudwatervrees voorbij. Ondertussen worstelen nog veel resellers met het recurring businessmodel en met hun rol in de waardeketen van Cloud-oplossingen. Het Cloud Communications Event is een kennismiddag voor Telecom- en IT-resellers waarbij zij kennis kunnen maken met diverse Cloud-leveranciers, maar bovenal geholpen worden in de zoektocht naar het businessmodel van de toekomst. • • • • •

De laatste Cloud-trends Resultaten van het TBM Cloud Marktonderzoek Ontmoet toonaangevende operators en vendors Leer waarde toe te voegen aan uw Cloud-propositie Ontdek uw nieuwe businessmodel via het Business Model Canvas

Bezoek Cloud Communications 2015! 20 mei – Hotel Veenendaal Event Partners


De Praktijkcase

Tekst: Anne de Haan

Combird, sinds 2007 actief in de telecombranche, omschrijft zichzelf als een ‘system integrator plus’. Het bedrijf levert namelijk niet alleen communicatiesystemen, maar ontwikkelt deze ook zelf. Zorgorganisatie Dimence was een van de eerste klanten. Combird-CEO Robin van Leyden vertelt: “Dimence was destijds op zoek naar een telefonieoplossing en wij mochten één vestiging hiervan voorzien, als proef. Dat is in de loop der jaren uitgegroeid naar een totale communicatieoplossing met telefonie, de mobiele infrastructuur en sinds kort ook zorgalarmering.”

Eén systeem Van Leyden prijst het vernieuwende karakter van Dimence. “Ze zijn innovatief, adopteren snel nieuwe technieken en zien daar ook de efficiëntie van in. Zij wilden zelf ook overstappen van traditionele telefonie naar Voice over IP. Ze hadden namelijk op elke vestiging een andere telefooncentrale, met verschillende merken, leveranciers en servicecontracten.” Dimence wilde één systeem vanwege de flexibiliteit en eenduidigheid naar de eindgebruikers, oftewel het zorgpersoneel. Combird creëerde op verzoek een VoIP-systeem op maat. “Centraal en decentraal hebben ze onze systemen draaien, dus de gebruiker ervaart dat gewoon als één groot telefoonsysteem. De medewerkers zijn overal bereikbaar. Daar streven wij ook naar: bereikbaarheid moet verbonden zijn aan mensen, niet zozeer aan een toestel of nummer. Je moet ze makkelijk kunnen vinden.” Een andere behoefte was het reduceren van het aantal communicatiemiddelen voor de medewerkers, zoals piepersystemen. “Dit waren vrij kostbare, minder innovatieve systemen, die gekoppeld waren aan brandmeldcentrales en noodknoppen. Op de nieuwbouwlocatie in Almelo hebben we het Private GSM-netwerk gekoppeld aan het alarmeringssysteem.” In de praktijk betekent dit dat de medewerkers nog maar één toestel op zak hebben, waar tevens een noodknop op zit. Als er een brandmelding of andere alarmering afgaat, krijgt een vooraf vastgestelde groep mensen deze melding binnen op hun GSM. Wanneer een patiënt of medewerker op de noodknop drukt, gaat er direct een spreek-luisterverbinding aan. Degene die deze melding op zijn telefoon krijgt, kan dus communiceren met de persoon in de noodsituatie. “Ook hebben we inpandig een locatiebepalingssysteem aangelegd op basis van bluetooth”, zegt Van Leyden. “We kunnen elk bluetooth-device volgen. Als er ergens een alarm afgaat, ziet men dus meteen waar dat is.” Dankzij een koppeling van het publieke GSM-netwerk en het Private GSM-systeem zijn medewerkers zowel binnen als buiten bereikbaar.

NEN 2575-keuring Eén van de grootste uitdagingen van Combird was het verkrijgen van de NEN 2575 (oktober 2013)-normering

voor de nieuwbouwvestiging. “Daar zijn heel strikte eisen aan verbonden. Je moet veel kunnen meten en monitoren, er moet 12 uur uptime-garantie zijn, de bekabeling moet in orde zijn en de functies moeten behouden blijven als er brand is. Dat hebben we allemaal gerealiseerd en na de keuring hebben we het certificaat verkregen.” Combird is hiermee de eerste in Nederland die de NEN 2575-certificering voor zo’n systeem krijgt. “Het is veel complexer dan zomaar een systeempje ophangen, je moet echt weten waar je mee bezig bent. Het is niet een standaard product dat je zomaar van de plank haalt, wij hebben dit zelf ontwikkeld.” Voor Combird en Dimence stond één ding als een paal boven water: de eindgebruiker, oftewel de medewerker, moest goed met dit systeem kunnen werken. Van Leyden vertelt: “Het was een uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ons projectmanagement is met de eindgebruikers om tafel gaan zitten en heeft de wensen geïnventariseerd.” Parallel aan het nieuwbouwproject startte Combird in een andere vestiging, in Deventer, ook met dit systeem. “Het personeel was daar al heel positief, de adoptie is heel groot. In maart 2015 betrekt Dimence de nieuwe vestiging in Almelo, dus we hopen dat het daar ook zo goed ontvangen wordt. De beheerafdeling is nu al heel tevreden.”

Kers Voor Combird was het een bijzonder project vanwege verschillende redenen. “De klant heeft ons ten eerste het volle vertrouwen gegeven, dat was heel belangrijk. We zijn samen een uitdaging aangegaan en hebben het waargemaakt. Dimence is trots op de gerealiseerde oplossing. Zij heeft haar nek uitgestoken en is er gewoon voor gegaan. Ook was er de uitdaging om de NEN 2575-certificering te krijgen. Dat dat is gelukt, was echt de kers op de taart.”

Mogelijkheden Nu de nieuwe vestiging is gecertificeerd, wil Combird dat ook realiseren bij de overige vestigingen. “Dat kan nog niet omdat er gedeeltelijk nog oude systemen hangen, maar het is wel ons doel om alles naar hetzelfde systeem te krijgen.” Van Leyden verwacht veel van het Private GSM-systeem. “We zien in de markt dat bedrijven er heel positief tegenover staan dat het maar één device is. Je kunt verschillende functionaliteiten brengen in één toestel. Bovendien loopt alles over IP en heb je geen traditionele analoge koppelingen meer. Het is veel meer toekomstgericht, je kunt veel makkelijker uitbreiden. Het is ook mogelijk om andere systemen te koppelen, denk aan gebouwbeheersystemen of toegangscontrole. Het heeft veel mogelijkheden voor allerlei branches. We gaan ons hier ook veel meer mee profileren in de komende tijd.”

Naam klant: Dimence Grootte: ruim 2400 medewerkers, 60 locaties en 30.000 cliënten en patiënten per jaar. Wat doet de klant? Dimence biedt geestelijke gezondheidszorg in Oost-Nederland. Wanneer vond het project plaats? Eind 2013 startte het complete nieuwbouwtraject, eind 2014 werd het opgeleverd. Samenwerking? De communicatieapparatuur, genaamd SyrinX, is ontwikkeld door Combird. De Private GSM-omgeving is van de fabrikant Quortis, gedistribueerd door MCS. Adviesbureau DWA deed het advies voor de nieuwbouwlocatie te Almelo, Klein Poelhuis was de e-installateur die ondersteunde bij de fysieke installatie van de zenders en locatiebakens.


De Praktijkcase

Combird en Dimence Groep tillen zorgalarmering naar hoger niveau Een pieper, een vast toestel en een mobiele telefoon van de zaak… Veel zorgmedewerkers beschikken over een veelvoud aan communicatiemiddelen. “Dat moet toch anders kunnen”, dacht zorgorganisatie Dimence. In overleg met system integrator Combird koos de GGZ-instelling voor een nieuw soort oplossing: alarmering op basis van Private GSM.


Voiceworks

Telecomcentrum

Partners

De keuze voor Duitsland als land van de eerste echte grote stap over de landsgrenzen is een zeer bewuste. “We hebben ook over België nagedacht, maar uiteindelijk was het logisch om in Duitsland te beginnen. De markt in Duitsland is natuurlijk aanzienlijk groter en met name het Noordrijn-Westfalen gebied, waar OnePhone gevestigd is, heeft een hoge dichtheid van bedrijven. Düsseldorf is bovendien echt een telecomcentrum, wat het zoeken naar goede partners en goede mensen natuurlijk makkelijker maakt. Wat ook belangrijk is, is dat Duitsland over het algemeen erg ontvankelijk is voor Nederlandse producten, zo hebben we gemerkt. Al met al zien wij grote kansen voor onze diensten en onze marktaanpak in Duitsland. En OnePhone is een ideale partij daarin, omdat we qua visie enorm veel raakvlakken hebben.”

OnePhone heeft op dit moment ongeveer honderd partners. Nijhuis: “Daar gaan wij nu gewoon mee door. Het zijn vooral resellers. We gaan daarnaast zeker ook op zoek naar partners die een wat bredere rol aan kunnen nemen richting de eindklant. Ook een whitelabel partnership wordt een mogelijkheid voor de OnePhone-partners.” Voor Nederlandse Voiceworks-partners ziet Nijhuis allerlei voordelen. “Partners in het grensgebied vragen al tijden naar onze plannen in Duitsland, omdat ze er natuurlijk een enorme base aan klanten bij krijgen. Dat hoeft natuurlijk niet alleen te gelden voor partners in die regio, maar het kan ook voor veel anderen gelden. Ze kunnen straks de Duitse markt op. Daarnaast is het natuurlijk zo dat deze stap ons een nog sterkere en stabielere speler maakt.”

Flexibel Voiceworks wil niet in de valkuil stappen dat het de strategie in Nederland exact gaat kopiëren in Duitsland. “Er zijn veel partijen die op die manier de mist in zijn gegaan in het buitenland. Ze wilden hetzelfde trucje herhalen. Duitsland is een ander land. Andere mensen, andere cultuur. Wij passen de strategie daar op aan, en zijn ook flexibel genoeg om onderweg bij te kunnen sturen. Er komt bovendien ook een volledig Duits management te zitten. Dat vonden we erg belangrijk.” De Duitse OnePhone-directeur Christoph Wichmann krijgt de taak de organisatie in Duitsland verder te laten groeien. Wichmann heeft vijftien jaar ervaring in sales- en management-posities bij verschillende telecompartijen als AT&T en QSC in Duitsland. Het hoofdkantoor van Voiceworks blijft gevestigd in Almere. Business development manager Ron Miedema gaat zich ook meer richten op Duitsland. Verder zullen er vermoedelijk niet veel verschuivingen plaats gaan vinden, legt Nijhuis uit.

Export OnePhone was tot de overname in handen van KPN OnePhone Holding. Na de eerdere verkoop van E-plus, verlaat KPN met deze overname nu definitief de Duitse markt. Nijhuis is er trots op dat de diensten van Voiceworks nu als een exportproduct kunnen worden gezien. “Wij betreden als Nederlandse partij de Duitse markt waar andere partijen zich terugtrekken uit het buitenland. We laten daarmee zien dat innovatieve telecom ook een exportproduct kan zijn en niet alleen een importproduct van buitenlandse partijen die zich in Nederland vestigen.”

Zoet De internationale ambities van Voiceworks zijn groot. Nijhuis kiest echter voor de weg der geleidelijkheid hoewel alle opties opengehouden worden. “We zullen er eerst wel eventjes zoet mee zijn om het team in Duitsland helemaal ‘up and running’ te hebben. Daar ligt voorlopig onze focus.”

OnePhone Onephone is gehuisvest in Düsseldorf in Noordrijn-Westfalen. Het is volgens Voiceworks de meest innovatieve MVNO in Duitsland. Het bedrijf levert aan het MKB in Duitsland volledig geïntegreerde telefonieoplossingen gebaseerd op een naadloze integratie van vast en mobiel uit de cloud. Momenteel heeft OnePhone als MVNO 12.000 simkaarten en honderd dealers verspreid over heel Duitsland. De operator is aangesloten op het E-plus/O2-netwerk. Het klantenbestand wordt in de loop van 2015 geleidelijk geïntegreerd met het platform van Voiceworks. Vervolgens wordt het gehele Voiceworks portfolio gelanceerd in de Duitse markt.


Voiceworks

Stijn Nijhuis, Voiceworks.

Stijn Nijhuis: “We zien grote kansen voor onze diensten en marktaanpak”

Voiceworks zet voet aan de grond in Duitsland De ambities waren er al lange tijd, maar nu is de eerste grote stap gezet. Voiceworks wordt actief in Duitsland. Het neemt de Duitse MVNO OnePhone over. CEO Stijn Nijhuis geeft uitleg.

“We hebben al een aantal jaar plannen om voet aan de grond te zetten in Duitsland”, begint Nijhuis. “Het was alleen wachten op de juiste opportunity. Die kwam nu, en toen hebben we snel gehandeld. Het was binnen een paar maanden rond.”

Accenten Voiceworks maakt in Nederland al jarenlang een sterke ontwikkeling door. Zowel de omzet, het aantal werknemers als het portfolio van diensten groeit snel. Het bedrijf gelooft in de cloud en vergaande vast-mobiel integratie. In Nederland slaat die visie aan, maar dat wil niet zeggen dat dat in Duitsland ook zo zal zijn. “Hosted Voice is in Duitsland aan het groeien. Maar gemakkelijk is die markt nog niet omdat er een cultuur van gehuurde telefooncentrales is. En ook qua Voice over IP zijn ze minder ver dan dat wij in Nederland zijn. ISDN speelt daar een nog veel grotere rol. We gaan hetzelfde portfolio als hier op termijn ook in Duitsland aanbieden, maar de accenten zullen anders zijn. Onze SIP-trunk oplossing zal bijvoorbeeld in het begin interessanter zijn voor de Duitse markt. We kunnen in Nederland ook veel types partners en types klanten bedienen. Dat zal in Duitsland niet anders zijn.”


Elevator pitch

Bedrijf: SB Business Communicatie Naam: Bernard van Bemmel, CEO en Founder

“We gaan voor een langdurige relatie” “SB Business Communicatie is al meer dan twintig jaar dé onafhankelijke telecomadviseur voor het MKB. Als KPN Excellence Platina Partner en Vodafone Solutions Partner bieden wij de beste condities en de nieuwste telecomoplossingen. Ons portfolio is opgebouwd uit de beste producten die de markt rijk is. Enkele duizenden klanten maken dan ook al gebruik van de dienstverlening van SB Business Communicatie.” “Wij merken dat klanten heel graag zaken blijven doen met hun vertrouwde regionale contactpersoon. Vanuit die gedachte zijn onze business partners ontzettend belangrijk. Onze partners bieden dan ook ons volledige portfolio aan, waarbij we de partner nadrukkelijk ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van calculaties, het opstellen van offertes of het uitwerken van opdrachtbevestigingen. We zien daarnaast dat een groep partners steeds meer behoefte heeft aan ondersteuning op commercieel vlak, zoals complexe servicevragen, facturatie, maar ook aan product- en commerciële trainingen. Hoe breng je een bepaald verhaal over de bühne? Ook hierin bieden wij onze partners een ruggensteun.” “Ons resellerkanaal is de afgelopen jaren snel gegroeid. We willen echter niet dat partners elkaar in een bepaalde regio in de weg zitten. Wij streven vooral naar een langdurige en winstgevende relatie met iedere business partner. Investeren in de samenwerking met onze partners doen we bijvoorbeeld door leadgeneratieprogramma’s en gezamenlijke lokale campagnes.“ “Graag nodig ik u uit voor een ontbijt of lunch bij SB Business Communicatie in Veenendaal. Als collega-ondernemer wil ik u graag leren kennen en uw business begrijpen. Zijn er aanknopingspunten? Dan onderzoeken we met onze ervaren business partner managers de samenwerkingsmogelijkheden.”


Business gadget Tekst: Mirjam Adriaanse

Gadget van de maand

HP Pro Slate 12 Een zakelijke tablet, wat is er bijzonder? De nieuwste tablet van HP beschikt over een Qualcomm Snapdragon 800-serie processor, 32 GB flash storage, 2 GB Ram en het nieuwste 802.11ac Wi-FI networking. De beeldverhouding is 4:3. Naast de 12”-versie is er een klein broertje van 8”: de HP Pro Slate 8. Beide modellen zijn slechts 8 millimeter dik, dat is nauwelijks meer dan een iPhone 6.

Een flinke tablet dus, waarom is dat? De best verkochte Android-tablets zijn inderdaad tussen de 7” en 10”. Met de op handen zijnde scheiding tussen de zakelijke en consumententak van HP, wil de producent waarschijnlijk voor beide afdelingen een zo compleet mogelijke serie aanbieden. Bovendien is er sinds begin dit jaar ook een 12.2” tablet van Samsung in de markt.

Kan-ie tegen een stootje? Door de Concore Glass-schermtechnologie is het niet zo erg als de tablet een keertje de grond raakt, zelfs tegen een val op het asfalt is de HP Pro Slate 12 bestand.

Zijn er nog extra’s? Jazeker, de HP Duet Pen. Deze pen werkt zowel in combinatie met de tablet als op normaal papier dat gemakkelijk is over te zetten via HP PaperFolio. De Duet Pen is erg nauwkeurig, omdat het apparaat een ultrasound geluid maakt dat wordt opgepikt door de interne microfoons.

Wat kost-ie? De HP Slate Pro 12 is naar verwachting deze maand beschikbaar met een startprijs van € 499,-.


Lync ecosysteem

kiezen van je profiel/telefoonnummer.”SFB zal de zakelijke gebruiker volgens Kennedy meer integratiemogelijkheden gaan bieden waarbij gebruikgemaakt wordt van het beste van twee systemen. “De IT-manager zal echter nog met de vraag kampen hoe telefonie hiermee gekoppeld kan worden. Dat betekent dat er voorlopig nog genoeg markt is voor diverse hybride oplossingen, dus met aparte telefonieoplossingen zoals bijvoorbeeld ons eigen Compass-systeem, ernaast.”Het gebruiksgemak van de nu zeer herkenbare Microsoft-omgeving, laat nog altijd de deur open voor aanbieders van andere UC-oplossingen zoals die van NEC en Cisco. “De vraag is alleen of de gebruiker dat wil met deze veranderingen. Desalniettemin zal er altijd een markt voor alternatieve systemen blijven bestaan.” Kennedy stelt dat de privacymarketing voor Microsoft nog wel een heet hangijzer zal zijn. “Om de tevredenheid van de klant te kunnen bewerkstelligen zal er bovendien ook goed gekeken worden naar de verschillen in een af te sluiten SLA.”

Integratie Bedrijven die Skype for Business gebruiken, kunnen tal van toepassingen in het ecosysteem toevoegen, zoals Anywhere365 Dialogue Management voor klantcontactcentrum, routeringen en receptiepost, maar er zijn ook oplossingen binnen het ecosysteem die zich richten op call-recording, website integratie van communicatie en communicatie-reporting, zegt Gijs Geurts, Managing Director & Consultant bij Workstreampeople. “Microsoft Skype for Business biedt als geen ander communicatieplatform een mogelijkheid voor derde partijen eenvoudig producten en diensten toe te voegen. Microsoft heeft voor al haar producten een partnernetwerk dat services verleent of producten kan uitbreiden met toevoegingen.” Het mooie is volgens Geurts dat SFB integreert met alle Microsoftproducten zoals Office, Outlook, CRM, Office 365. “Tegelijkertijd zie je dat andere producten ook de integratiemogelijkheden oppakken. Dus direct bellen of chatten vanuit een HRM- of servicedeskpakket.” Geurts verwacht dat de mogelijkheden om communicatie toe te voegen aan bestaande computertoepassingen een grote vlucht gaan nemen. “Interessant genoeg hebben alle grote telefooncentraleaanbieders zoals Mitel en Avaya integratie met SFB. Bedenk daarbij dat SFB een volledige telefooncentrale kan vervangen, waarbij voor onze klanten dan altijd Anywhere365 wordt toegevoegd. De bestaande

telefoniemarkt kijkt er genuanceerd tegenaan, echter zijn er vele duizenden klanten die Lync en zo meteen SFB volledig toepassen. Daarmee zijn nieuwe manieren van communiceren toe te passen, intern en met klanten, zoals videochat, websiteintegratie, bellen en video via de browser en mobiele telefoonintegratie. SFB beschikt niet alleen over een ecosysteem, maar creëert zelfs een volledig nieuw communicatie-ecosysteem.”

Gebruiksgemak Bij Plantronics ziet men volop mogelijkheden binnen een ecosysteem rond Skype for Business. “Wij maken er zelf een onderdeel van uit”, zegt Morgan de Ruiter, Head of Strategic Alliances & Consultancy Partners EMEA. Zijn collega Olav de Bruin, Head of Channel bij Plantronics vult aan: “Je kunt pas over een ecosysteem spreken als er toegevoegde waarde is. Microsoft is immers afhankelijk van goedwerkende ecosystemen. Zo wil een bedrijfsomgeving over allerlei koppelingen kunnen beschikken. Bijvoorbeeld met een CRM-systeem. Wij maken onderdeel uit van het ecosysteem met onze headsets waarmee we de waardeketen versterken.” Met het toenemende aantal gebruikers dat voor het Nieuwe Werken kiest, wordt er volgens De Ruiter wel eens te weinig nagedacht over hoe een gebruiker daar optimaal voor moet worden uitgerust. “Met onze headsets zorgen we voor het wegfilteren van achtergrondgeluiden. Dit komt de kwaliteit van een gesprek ten goede omdat je vanaf bijvoorbeeld een zolderkamer of thuiskantoor niet wil dat achtergrondgeluiden invloed hebben op de helderheid van een gesprek.” Bij Plantronics verwacht men dat het gebruiksgemak met de komst van SFB zal toenemen. “De zakelijke gebruiker kent de interface al vanuit het consumentenproduct Skype”, aldus De Bruin. “Verder verwachten we dat het gebruik van SFB wanneer een werknemer communiceert buiten de bedrijfsomgeving eenvoudiger wordt. Toch vindt 70 tot 80 procent van alle communicatie nog altijd plaats vanachter het bureau op de werkplek.” De Ruiter roemt de sterke desktopstrategie van Microsoft en de verbeterde co-integratie met oudere platformen en het feit dat nu over volledige cloudbase technologie kan worden gesproken. “Een en ander zal meer integraal worden opgenomen in de browsertechnologie.”

‘Skype for Business zorgt voor volledig nieuw communicatieecosysteem’


Lync ecosysteem

Tekst: Laurens van Aggelen

De scheiding tussen werk en privé is door communicatietechnologie flinterdun geworden. Met ‘Skype for Business’ (SFB) verenigt Microsoft de twee gebieden volledig. Zorgt ook SFB net als Lync voor een nieuw ecosysteem?

Skype for Business creëert nieuwe kansen voor zakelijke markt Belangrijk is de vraag in welke mate Skype for Business een ecosysteem biedt waarop door andere spelers in het kanaal ingespeeld kan worden. Lucas Wensing, directeur van StartReady, stelt dat het ecosysteem er bij het verschijnen van SFB nog niet is en dat het weliswaar een opvolger is van Lync, maar dat beide producten moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. “Duidelijk is dat een consumenten- en een zakelijk product hiermee dichter bij elkaar zijn gebracht. Voor de eindgebruiker moet daarbij vooral duidelijk worden wat hij daadwerkelijk nodig heeft.”

Verschil Omdat SFB nog slechts in een betaversie op de markt is en er nog niet volledig getest kan worden om tot een volledig oordeel te komen, is het volgens Wensing nog niet volledig mogelijk uit te leggen op welke wijze SFB verschilt van Lync. “Wel is al zeer duidelijk dat de userinterface veel meer op die van Skype lijkt en er aan de serverkant sprake is van een betere integratie met de bestaande telefooncentrale van de klant.” Het uitbrengen van alternatieven voor SFB door andere partijen lijkt volgens Wensing minder aantrekkelijk te zijn geworden. “Microsoft heeft met dit product een goede propositie omdat het volledig aansluit bij de Microsoftwerkplek en

bij wat de zakelijke gebruiker vanuit de thuisomgeving al gewend is te gebruiken. Voor andere UC-producten zou het beheer apart moeten en daarmee complexer worden. Ik verwacht dan ook dat door de investering van Microsoft in de mondiale markt, meer merken zullen verdwijnen als het gaat om UC-oplossingen. Met dit product heeft Microsoft immers een sterke propositie bereikt.”

Geen telefonieoplossing Ian Kennedy, Product Manager bij SpeakUp, is van mening dat SFB weliswaar een ecosysteem heeft, maar dat het hier om een softwareoplossing gaat en geen telefonieoplossing. “Het voorziet in features als presence, video, koppeling van agenda’s en video, maar het is zeker geen IP PBX-vervanger en ontbeert nog een naadloze koppeling met voice.” Met het samensmelten van producten voor de zakelijke omgeving en thuisgebruik zal het ecosysteem er niet veel anders uit gaan zien dan tot nu toe. “Het doel zou juist moeten zijn dat er minder schakels ontstaan maar het tegenovergestelde is juist het geval. Het ontbreken van een goede integratie tussen SFB en telefonie zou zowel zakelijk- als privégebruik kunnen vergemakkelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tussen het


De stelling

Remco Eikhout Intratel

Gerard Bergsma Infopact

Gijs Geurts Workstreampeople

Danny Burlage Wortell

“Skype for Business hoort bij onze concurrent, maar ik weet wat het product kan en zie veel organisaties het leveren. Uitzonderingen daar gelaten, vind ik de stelling juist. Er wordt ook geleverd aan bedrijven die hiervoor absoluut niet geschikt zijn.

“Het ligt eraan hoe je de stelling uitlegt. Qua acceptatie is SFB geen MKB-product omdat er nog veel onbekendheid over SFB en UC is in het MKB. Tot nu toe is er richting de doelgroep ook weinig gecommuniceerd over Skype for Business.

“Ik vind de stelling volstrekt belachelijk. SFB maakt nieuwe vormen van zaken doen mogelijk, waar telefonie gewoon een extra onderdeel van is, en het stelt het MKB in staat slimmer met communicatie om te gaan.

‘Voor MKB bestaan betere oplossingen’

‘In cloud-vorm is hier omvangrijke markt voor’

“Het hangt af van de functie van Skype for Business. Met de opties video en chatten kan het product best zinvol zijn. Veel organisaties met internationale betrekkingen gebruiken Skype en kunnen die functie verbeteren met SFB. Het stelt bedrijven in staat contact te leggen via chat en video, zonder telefoontikken. Bovendien kan dit ook als hosted dienst en kan het als PBX gebruikt worden. SFB is geschikt voor integratie met andere Microsoft-producten, dus kost een telefoondienst weinig extra’s. Een ander verhaal is het als een organisatie zelf een PBX moet installeren.

Het nieuwe Lync is vooral gericht op peer-to-peercommunicatie maar het is nooit de opzet geweest dat het product ook een telefooncentrale vervangt. Wil je als bedrijf echt een voice-oplossing dan moet je nooit aan Skype for Business beginnen. Als er echt telefoonfunctionaliteit is vereist, heb je aan Skype for Business namelijk niet genoeg, er is veel additionele software nodig. Voor het MKB bestaan veel betere oplossingen waarbij er ook een chat- en presence-functie is. Ik zie Skype for Business meer als een oplossing voor een bedrijf met 300 man waarvan vestiging a en b snel overleg met elkaar willen voeren.”

De kosten voor het implementeren van een on-premise variant van deze collaboration tool – want zo zie ik het – zijn best fors, maar ik vind dat er zeker sprake is van een MKB-product als men kiest voor een cloudoplossing. Het is een uitstekend middel om de communicatie en productiviteit in het MKB te verbeteren. Of een MKB’er voor Skype for Business moet kiezen, hangt af van wat men zoekt in een communicatieoplossing. In een situatie met verschillende vestigingen, thuiswerkers, medewerkers die veel onderweg zijn of internationaal actief zijn, is het handig. En dat geldt ook voor bedrijven aan de onderkant van het MKB. Ondanks de onbekendheid is er bij afname van een cloudoplossing wel degelijk een omvangrijke markt voor binnen het MKB.”

‘Het biedt fantastische infrastructuur voor MKB’ De MKB’er kan door SFB veel beter communiceren met zijn klant. Presence is dan een enorm voordeel. Ik geloof daarnaast dat je met het product aansluit bij de beleving van je klant die ook consument is. Door bijvoorbeeld Whatsapp is hij al gewend aan presence. Daarnaast brengt SFB de kosten omlaag en wordt de bereikbaarheid van de gebruiker groter. Het biedt dus juist een fantastische infrastructuur voor het MKB. Een mooi voorbeeld: een klant van ons maakt het via zijn website mogelijk dat zelfstandigen ’s avonds kunnen videobellen met online bedrijfsartsen. Ander pluspunt is dat MKB’ers met partners in hun keten veel slimmer een integratie in communicatie kunnen aangaan.”

‘Met video en chat kan het best zinvol zijn’ Daarnaast zijn er natuurlijk wel aandachtspunten. Zo dient er altijd een goede internetverbinding te zijn. Ook zou SFB op dit moment beter werken op een smartphone. Ik ben daarom benieuwd naar Windows 10, waarmee het niet meer uitmaakt op welk apparaat je skypet. Misschien wel via de hololens.”


De stelling

Skype for Business is geen MKB-product Microsoft Lync heet sinds dit jaar officieel Skype for Business. Over het nut hiervan voor het MKB verschillen de meningen, zo blijkt uit de reacties op onze stelling.


Nieuws

Yes Telecom neemt Mobile Service over Yes Telecom, zelfstandige dochteronderneming van KPN, heeft Mobile Service overgenomen. Met de acquisitie van Mobile Service versterkt Yes Telecom zijn positie in de MKB-markt en de relatie met resellers.

Lothar Steegstra (links) en Rene Hesselink.

Mobile Service is een zelfstandige en klantgerichte mobile service provider volledig gefocust op de zakelijke markt via het netwerk van KPN, met daarbij uitsluitend een samenwerking met telecomresellers. Naast een landelijke dekking is het zeer sterk vertegenwoordigd in het Noorden en Oosten van Nederland. Onder de merknaam Yes Telecom zullen de providers aan de verdere uitbouw van haar zakelijke klantportfolio werken. “Wij zijn zeer verheugd de krachten te bundelen met Mobile Service. De positie die Mobile Service met haar formule heeft opgebouwd sinds 2003, zullen we blijven koesteren en voortzetten. De vestiging in Hengelo blijft om deze reden dan ook aan voor volledige ondersteuning van dealers en klanten. Vooral in het Noorden en Oosten van

het land biedt de overname voor Yes Telecom een versteviging in het dealerkanaal. Onder de merknaam Yes Telecom zullen we aan de verdere uitbouw van ons zakelijke klantportfolio werken”, aldus Lothar Steegstra, Algemeen Directeur Yes Telecom. Rene Hesselink, Algemeen Directeur Mobile Service, voegt daaraan toe: “Evenals Mobile Service gelooft Yes Telecom ook voor meer dan 100 procent in de marktbewerking met resellers, die lokaal het gezicht en het aanspreekpunt zijn voor de klant. Met twee locaties met een gezamenlijk bereik van meer dan 300 unieke business partners in Nederland, kan de combinatie van Yes Telecom en Mobile Services bestaande en nieuwe klanten de beste service bieden.”

Marieke Snoep nieuwe directeur Zakelijke Markt T-Mobile Nederland heeft Marieke Snoep benoemd tot Directeur Zakelijke Markt en Customer Operations. Marieke Snoep is sinds september 2012 lid van het Executive Committee en verantwoordelijk voor de gehele klantoperatie. Eind 2014 kreeg zij op interim basis de eindverantwoordelijkheid voor de zakelijke markt; een rol die ze nu dus permanent zal gaan vervullen. Mark Klein (CEO T-Mobile): “T-Mobile heeft grote ambities op de zakelijke markt en

Marieke Snoep kan die als geen ander bereiken. Onze service is de afgelopen jaren zeer sterk verbeterd dankzij de innovatie en slagkracht van Marieke. Deze eigenschappen gaan ervoor zorgen dat zij naast de eindverantwoordelijkheid voor customer operations ook onze prestaties op de zakelijke markt naar nieuwe hoogtes kan stuwen.” Marieke Snoep trad in 2002 in dienst bij T-Mobile en heeft sinds die tijd diverse managementfuncties bekleed binnen customer operations. In 2012 trad zij toe tot de hoofddirectie (Executive Committee) van T-Mobile Nederland als Directeur Customer Operations.

Daarnaast is zij sinds deze maand verantwoordelijk voor de strategie en resultaten van T-Mobile op de zakelijke markt als Directeur Customer Operations en Zakelijke Markt.

MiVoice Video en MiCollab van Mitel uit de cloud beschikbaar Mitel breidt zijn aanbod uit met nieuwe diensten op zijn MiVoice MX-ONE UC-platformen. Het gaat om MiCollab Conferencing en MiVoice Video Phone. Samenwerken door video en conferencecalls wordt hierdoor eenvoudiger. De uitbreiding vloeit voort uit Mitels strategie voor de integratie van zijn portfolio. Het doel hiervan is klanten een desktopervaring te bieden met een duidelijk migratiepad richting de cloud. Gijs Borsboom, VP Sales bij Mitel Benelux: “In de afgelopen 18 maanden heeft Mitel een aantal fusies en overnames doorgemaakt. Onze strategie voor

portfolio-integratie richt zich op de wensen en eisen van onze klanten en de investeringen die ze hebben gedaan. Met zowel MiCollab Conferencing als MiVoice Video Phone bieden we nu uitgebreide mogelijkheden voor audio conferencing en web interactie-applicaties. Hiermee wordt de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen medewerkers verbeterd, maar ook met partners, klanten en leveranciers.” Gebruikers van MiVoice MX-ONE UC-platformen beschikken nu met MiCollab Conferencing via één applicatie over audio-, video- en webconference diensten. Het maakt daarbij niet uit of ze het platform in de cloud, op locatie of beide gebruiken. Gebruikers kunnen hiermee conferencecalls en webinars

plannen of adhoc starten. Ze kunnen hun desktop en applicaties delen en zowel openbaar als privé chatten gedurende conferencecalls. Opnemen van calls is ook mogelijk. MiVoice Video Phone is ontworpen voor gebruik in vergaderruimtes. Tot maximaal vier personen kunnen met hoge beelden geluidskwaliteit samenwerken. Deelnemers kunnen elkaar bijvoorbeeld eenvoudig materiaal laten zien. Ook hebben ze direct toegang tot cloud-diensten als Google Docs en Dropbox, zodat ze makkelijk bestanden kunnen delen.


Nieuws

Voiceworks reikt Partner Awards uit Voiceworks heeft op de Ocean Diva 13 Awards uitgereikt aan zijn partners. Het is de tweede maal dat de zakelijke telecomaanbieder deze awards organiseert. Bober ICT en Voicedata wonnen respectievelijk de Dealer Partner Award en Wholesale Partner Award. De Mobile Award werd gewonnen door

CanConnect, dat de meeste mobiele Voiceworks-abonnementen verkocht. Daarnaast werden dit jaar voor het eerst ook Business Cases Awards uitgedeeld, te weten de UC Case Award en Best Business Case Award. De afgelopen twee weken kon men via de Voiceworks-website stemmen op 12 ingediende business cases. Easy Office Online ging naar huis met de UC Case Award. Zij hadden voor hun

case, waarin onder andere Managed UC is geïmplementeerd de meeste stemmen ontvangen. Voor de Best Business Case kwamen de drie partners met de meeste stemmen naar voren, te weten Bober ICT, Faber Telecom & Data en Kremer ICT & Telecom. Zij hebben hun case aan alle aanwezigen gepitcht, waarna iedereen kon stemmen voor de Gold, Silver en Bronze Award. Faber Telecom & Data was de publiekslieveling en ging met de Gold Business Case Award naar huis.

‘Eenvijfde MKB geen grip op telefoniekosten’ Het MKB komt nog regelmatig voor verrassingen te staan wanneer de telefoonrekening gepresenteerd wordt.

Kappa Data distributeur voor Aerohive Networks in Nederland Aerohive Networks, wereldspeler in wireless network-oplossingen en Kappa Data, Value Added distributeur van IT-infrastructuur en IT-securityoplossingen, hebben de bestaande distributieovereenkomst uitgebreid naar de Nederlandse markt. “Het afgelopen jaar heeft Kappa Data in België prachtige resultaten neergezet voor Aerohive Networks. Het aantal actieve resellers is in één jaar aanzienlijk verhoogd sinds de producten zijn opgenomen in ons portfolio. Hierdoor krijgen we de kans om dit succes ook in Nederland verder te zetten”, zegt Patrick Casteels, managing partner bij Kappa Data. “Deze overeenkomst ligt

volledig in de lijn met de strategie die Kappa Data wil uitrollen in Nederland. En dat is de ambitie om een belangrijke VAD te worden door de uitbouw van een mooi productportfolio.” Bovendien biedt de samenwerking met Aerohive Kappa Data de mogelijkheid om belangrijke meerwaarden in de kijker te zetten: kwalitatieve en innovatieve producten aangevuld met een uitstekende klantondersteuning en diepgaande in-house technische kennis. Voor Aerohive Networks is dit de derde distributeursovereenkomst in Nederland. “Aerohive Networks groeit snel, maar gestaag. Daarbij is het belangrijk dat we steeds op zoek gaan naar de meest competente partner die onze business kent”, bevestigt Mark Powley, Director, Northern Europe voor Aerohive Networks.

Ruim 21 procent van het MKB geeft aan moeite te hebben met het managen van telefoniekosten. Bij 65 procent hiervan blijken de kosten vaak hoger uit te vallen dan oorspronkelijk verwacht. Slechts 35 procent geeft aan dat de kosten lager uitvallen. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Infopact, onder 500 beslissers binnen het MKB. Er zijn grote verschillen te zien tussen de diverse branches. Met name bedrijven in de logistiek, bouw en horeca ervaren problemen op het gebied van het managen van telefoniekosten. Van de MKB’ers in de logistiek geeft 32 procent aan hier moeite mee te hebben, hetzelfde geldt voor MKB’ers in de bouw. Bij horecaondernemers ligt dit percentage zelfs op 35 procent. In alle drie de sectoren vallen de kosten vaak hoger uit dan verwacht. Opvallend is dat vooral bedrijven in de middenlaag van het MKB (101-200 werknemers) het lastig vinden om de telefoniekosten stabiel te houden. Ruim 42 procent geeft aan geen grip te hebben op het bedrag dat uiteindelijk onderaan de rekening komt te staan.


Gaat u de uitdaging aan? www.expeditie-ict.nl


Nieuws

Televersal en Pridis starten door onder BusinessCom Telecomdistributeur BusinessCom uit Veghel heeft distributeur Televersal en dochterbedrijf Pridis overgenomen. Dit gebeurde anderhalve week na het faillissement van Televersal en Pridis. De overname door BusinessCom geldt voor de Televersal-vestigingen in Oisterwijk, Nieuwegein en het Belgische Mechelen en voor Pridis dat in Nijkerk gevestigd is. BusinessCom is de huidige distributeur voor Mitel-oplossingen in Nederland.

Algemeen directeur van BusinessCom Pieter van Eldonk is verheugd met deze overname. “Door deze stap kunnen we een aantal sterke merken aan ons assortiment toevoegen en kunnen wij een breder resellerkanaal bedienen. We waren ook niet op zoek naar kannibalisatie maar juist naar verbreding.”

Sennheiser opent nieuw gebouw en wijzigt strategie Sennheiser heeft een nieuw kantoor geopend. Het bedrijf blijft in Almere, maar is vanaf nu gevestigd aan de Tunerstraat 2. Tegelijkertijd past het bedrijf haar internationale strategie aan. Landsgrenzen zijn vanaf 2015 minder belangrijk, kanalen belangrijker. Een van de gevolgen daarvan is dat Benelux-directeur Hans Kortenhorst inmiddels een internationale functie binnen het bedrijf heeft. Het openingsfeest stond daardoor gedeeltelijk in het teken van het afscheid van Kortenhorst bij de Benelux-tak. De opening werd verricht door CEO Daniel Sennheiser en burgemeester Annemarie Jorritsma. Sennheiser was het laatste anderhalf jaar op zoek naar een nieuwe locatie, omdat het oude onderkomen niet meer voldeed aan de wensen. Het nieuwe onderkomen is volgens Sennheiser een inspirerende plek voor medewerkers en partners.

SIPHON rondt integratie af met haar distributietak Unified Communications Solutions Provider SIPHON Networks heeft de integratie met haar distributietak (voorheen VCOMM) volledig afgerond. Vcomm zal daarom handelen onder de nieuwe versimpelde naam SIPHON. “Het werk dat we hebben gedaan om onze twee business units en de daarmee samenhangende systemen en processen samen te voegen is afgerond. Daarnaast hebben we onze ISO27001-certificering behaald. Voor ons was het logisch om

dit moment tevens aan te grijpen om onze huisstijl te herzien en al onze activiteiten onder SIPHON voort te zetten”, aldus Steve Harris, Managing Director SIPHON. Harris vervolgt: “De goede reputatie die we hebben opgebouwd met SIPHON Networks in de UC-markt is na de overname en integratie van Vcomm alleen maar beter geworden. Alles bij elkaar heeft dit ons doen besluiten alleen nog de naam SIPHON te gebruiken. We blijven ons focussen op voortdurende innovatie en baanbrekende technologieën en nu dus onder één naam, SIPHON.”

Avaya kondigt samenwerking aan met distributeur ScanSource Avaya gaat in de Benelux verder met drie distributeurs. Westcon en Azlan waren al bekende namen, ScanSource is vanaf nu de nieuwe partij die wordt toegevoegd aan het distributienetwerk. De samenwerking tussen Avaya en Televersal is gestopt. “Ons oog is gevallen op ScanSource, een partij waar we in de US en een aantal andere Europese landen al mee samenwerken. ScanSource is een goed uitgeruste partner en we verheugen ons dan ook op een constructieve samenwerking”, aldus Melvin Harmsen, Country Leader Avaya Nederland. Craig Skelton, EU Distribution Sales Leader, voegt toe: “ScanSource is een sterke internationale distributeur en past daardoor heel goed in ons partnerlandschap. We zien erg uit naar deze nieuwe samenwerking in de Benelux.”

Detron verkoopt applicatieontwikkelaar Marviq Detron ICT Groep maakt bekend dat zij overeenstemming heeft bereikt met Paul Jacobs (directeur Marviq) en ICT-bedrijf Sping over de verkoop van Marviq. “Ontwikkeling van software past niet langer binnen de kernactiviteiten van Detron. Die liggen op het gebied van managed services en oplossingen met betrekking tot ICT-infrastructuur. Vanaf 2013 is Detron begonnen om alle niet-kernactiviteiten af te stoten of te verzelfstandigen. De verkoop van Marviq aan haar directeur Paul Jacobs en Sping past in dat beleid”, aldus Tom Tank, CEO van Detron.


Inhoud

Inhoud

Voiceworks stapt in Duitse markt De ambities waren er al lange tijd, maar nu is de eerste grote stap gezet. Voiceworks wordt actief in Duitsland. Het neemt de Duitse MVNO OnePhone over. CEO Stijn Nijhuis geeft uitleg.

P14 Cloud Communications 2015

Wat zijn de laatste trends? Hoe kijkt het MKB naar Cloud Telefonie? Is uw business- en verdienmodel al Cloud-proof? Kom erachter op Cloud Communications 2015 op 20 mei, hét kennis-event voor ICT-resellers.

8

De Stelling:

SFB is geen

MKB-product 10

Skype for

Business ecosysteem 12

Device van

de maand

13

Elevator pitch

SB Business

Communicatie

P18

De Case: Alarmering met Private GSM

P16

4 Telecomnieuws

Veel zorgmedewerkers beschikken over een veelvoud aan communicatiemiddelen. Zorgorganisatie Dimence vond dat het anders moest en koos voor alarmering op basis van Private GSM.

20

De kwestie:

overgang naar

recurring 22 IP-PBX

overzicht 2015

24 Column

Hans Steeman

25

Kurver on Tour:

WebRTC Parijs

26

10 vragen aan:

Maurice Smals

27 Column

Rex Vermeulen

Colofon TBM is een uitgave van

P

U

B

L

I

S

H

I

Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.TBMnet.nl Twitter: @TBMnet LinkedIn: Dutch Telecom Channel Hoofdredactie Sef Heldens sef@magentapublishing.nl Johan van Leeuwen (adjunct) johan@magentapublishing.nl

N

G

Medewerkers Mirjam Adriaanse, Laurens van Aggelen, Edwin Feldmann, Marjolein Straatman, Anne de Haan, Joost Heessels, Martijn Kregting, Teus Molenaar, Marc Rutten, Bram Semeijn, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Tim Wijkman, Rob Kurver Ruud Alaerds, Arthur van den Ende Accountmanager Daisy van Diejen, daisy@magentapublishing.nl Advertentie-administratie Annet Poelen, advertentie@magentapublishing.nl Vormgeving Wendy van Cuijk

Druk BDUprint Abonnementen Sandra Timmermans abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Abonnement € 85,- (exclusief 6% BTW) Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr.10041872.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. ISSN 1388-218X

© Copyright 2015


Magenta Publishing: meer dan de beste vakbladen

hét Sinds 1918

vaktijdschrift

el voor de hand

in kantoor-

en aanverwa

er 4 Numm 4 ber 201 Decem ng 53 Jaarga

nte artikelen

KAN

kan

sin toor bu

ess magaz

ine

jaargang

er 1 • jan 97 • numm

2015

FFI R & E

CIEN

Jaargang 19

CY

Hét va kb

lad vo

or de

tele CoM

- ICt

Wear de volgables, ende b toornet.nl www.kan

IN dIt

IN be lgIë

connexi e, 2014-05 jaargang 15 Decemb twe er P50917 emaandelijk 9 afgif s teka ANTWER ntoor PEN X

e op tivism 14 ec 20 Orgat

exie.be Posi

nl.conn

ig ban

februari 2015

B Plus!

en MK

Voiceg@WIT orld Convergin

loos: Papier ekomst? to VO bij nabije Leeft M ijfsleven? dr het be

g

KPN: Kansen ller Voor IT-rese

Smartwatches n De toepassinge

Onderzoek: t VoIP Besparing me

.nl

rweb www.compute

Marktleid Thinkin er in UCaaS: gPhone s

Jaargang

10 I Numm

er 10 I Dece

mber 2014

NuMMe r

Hoe tele fon Orange

eert de

wil tele

versus

draa

reSe ller

>> s Winter Gebroeder gered

>> 2015: Paperworld ode nieuwe epis

DECT

- eN Ce

hét vak

I I Nummer 1

ict-kanaal d voor het Het vakbla

: r Shop ar ook Schäfe richter, ma sin ntoor bedrijf eur voor ka is de adv

K&E is

henk: Relatiegesc of tje luxe extraa k product? noodzakelij

>> iënte Lyreco: effic ssen inkoopproce

rheden

nen ove

rs bin

r inkope

ine voo

magaz

TOO

KMO?

com her definië

®

ren

VOWL AN

: Verled en ver

dloz

e comm

unica tie •

twitte r @conn

sus toe

komst

navig atie •

exie

Kritiek

Headse

multi me

dia •

appl icatie s

op KPN

Een: ter echt of nie

toverzich t rdelen ov er video

t?

Vooroo • ict

• acce

ssoir es

Als tel eco

Meer informatie? www.magentapublishing.nl

www.tbm

net.nl

m uw z aak is

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G


Business Tool voor de ICT-reseller

Jaargang 11 I Nummer 1-2 I Februari 2015

Skype for Business creĂŤert volledig nieuw communicatie-ecosysteem

Event: Cloud Communications 2015 Voiceworks stapt in Duitse markt WebRTC Conference Parijs www.tbmnet.nl