Lakea Oy vuosikertomus 2020

Page 1

Lakea Oy VUOSIKERTOMUS 2020


Toimitusjohtajan tervehdys ”Haluan lausua kiitokset koko Lakean henkilökunnalle, asiakkaille ja sidosryhmille venymisestä ja joustamisesta.” Edellistä vuosikertomusta kootessa pandemia riehui ja asuntomarkkinoiden tulevaisuus näytti epävarmalta. Lakean hallitus laati skenaarioita synkimpienkin mahdollisuuksien varalta, ja varauduttiin lomautuksiin ja tuloksen alenemiseen. Toisin kuitenkin kävi, ja vuodesta 2020 tuli lähes budjetin mukainen. Miten tähän päästiin? Tärkein tekijä on tietysti itse asuntomarkkina. Tilapäisen pysähdyksen jälkeen asuntomarkkinat piristyivät loppuvuotta kohden ihmisten panostaessa koteihin ja asumiseen. Mutta kauppa sai myös uusia muotoja asiakkaiden löydettyä digitaaliset työkalut kuten etäneuvottelut ja virtuaaliesittelyt. Lakean osalta henkilökunta on toiminut poikkeusoloissa todella hyvin ja reippaalla otteella. Osoitimme, että etätyö on paitsi mahdollista, myös jopa aiempaa tehokkaampaa, kun poikkeusvuosi on saanut meistä parhaan irti. Haluankin lausua kiitokset koko Lakean henkilökunnalle, asiakkaille ja sidosryhmille venymisestä ja joustamisesta. Toivottavasti ensi vuonna tervehdykseni on jo toisenlainen. Mutta varmaa on se, että koronavuoden opeista parhaat jäävät vakituiseen käyttöön ja Lakean kulttuuri on ottanut pysyvän harppauksen digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Kehityshalu on ollut kova aiemminkin, mutta korona pakotti perusasioiden kehittämiseen ja uudelleen ajattelemiseen. Se olkoon poikkeusvuoden perintö – yhdessä ponnistellun hyvän tuloksen lisäksi. Osoitimme, että lakealaisuus ulottuu tottumuksen ulkopuolelle. Timo Mantila Toimitusjohtaja, Lakea Oy

2

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


SISÄLTÖ Toimitusjohtajan tervehdys. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Lakean vuosi 2020 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Sähköisillä palveluilla tehokkuutta arkeen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Rakennuttamisen poikkeuksellinen vuosi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 2020 valmistuneet kohteemme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Lakea hallituksen puheenjohtajan silmin. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Lakea Oy hallitus ja johtoryhmä. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Konsernin tunnusluvut. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Lakea Oy konsernitilinpäätös. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

3


Lakean vuosi 2020 98,05 %

47

Vuokra-asuntojen taloudellinen käyttöaste

Työntekijää

131

n. 1 000

185

Valmistunutta uutta asuntoa

Uutta asuntoa suunitteilla 2022 - 2027

Isännöintikohdetta vuoden 2020 lopussa

42

170

61

Uusista asunnoista oli Lakean Omaksi-asuntoja

Myytyä Lakean RS-asuntoa

Omaksi-sopimusta

Käynnissä olevat kohteet 31.12.2020

11

447

21264 m2

Kohdetta

Asuntoa

Huoneistoala

87

95

NPS®

Happy index Asiakastyytyväisyys

86 % Henkilöstötyytyväisyys

4

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Vuonna 2021 valmistuu arviolta

214

112

Asuntoa

Asuntoa ulkopuolisena rakennutamistoimeksiantona

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


TOUKOKUU

Asunto Oy Kuopion Lakeanhelmi valmistui Isännöinti, hissien huollon puitesopimus

Sydänpuu-konsepti hyödyllisyysmallirekisteriin Asunto Oy Turun Amiraali 2:n rakentaminen alkoi

Asunto Oy Vaasan Viherlehdon rakentaminen alkoi Asunto Oy Jyväskylän Kartanonherra valmistui

HEINÄKUU ELOKUU SYYSKUU LOKAKUU

Toimistot poikkeusaikaan, siirtyminen etätöihin Covid 19 epidemian vuoksi

Asunto Oy Kokkolan Niemenkulman rakentaminen alkoi Isännöinnin asiakirjojen verkkokaupan avaaminen

Asunto Oy Espoon Bankettin rakentaminen alkoi Asunto Oy Kokkolan Niemenkulman rakentaminen alkoi Asunto Oy Vaasan Laivakatu valmistui Asuntoesittelywebinaarit aloitettiin

Asunto Oy Jyväskylän Varpun rakentaminen alkoi Rakennuttaminen ja isännöinti, puitesopimus taloyhtiöliittymiin

MARRASKUU

Asunto Oy Seinäjoen Marttilankrannin rakentaminen alkoi Vuokra-asuntojen määrä kasvoi 1.400 asuntoon

Vaasan toimisto uusiin tiloihin Pitkällekadulle Asunto Oy Tampereen Härmälänsydämen rakentaminen alkoi

Asuntojen myynti ylitti vuoden aikana 200 kpl Asiakaspolun eri vaiheiden asiakastyytyväisyyskyselyt marraskuussa

JOULUKUU

Asunto Oy Kokkolan Hermanninkulta valmistui

KESÄKUU

HUHTIKUU

MAALISKUU

HELMIKUU

TAMMIKUU

Lakean aikajana 2020

Asunto Oy Espoon Runoilijan rakentaminen alkoi Asunto Oy Kuopion Kaarnan rakentaminen alkoi Asuntojen nettivarausmahdollisuus avattiin

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

5


Sähköisillä palveluilla tehokkuutta arkeen Melkeinpä ala kuin ala on pyrkinyt tehostamaan toimintaansa verkkoasioimisella ja muilla sähköisillä työvälineillä. Vuosi 2020 antoi tälle kehitykselle vielä melkoisen potkun eteenpäin, eikä Lakea ole poikkeus. Miten sähköiset palvelut ovat löytäneet tiensä vuokrauksen, asuntomyynnin sekä isännöinnin arkeen?

Vuokrausta sähköisesti Vuokranvälitystä ei voi polkaista sähköiseksi hetkessä, joten olikin onni, että Lakealla oli otettu käyttöön Tampuuri-ohjelmisto jo alkukesästä 2019. Näin kaikki olivat omaksuneet järjestelmän käytön, kun keväällä 2020 etätyöt ja sähköinen asiointi nousi arvoon arvaamattomaan. ”Tampuurin myötä saimme käyttöön kaikki siihen saakka puuttuneet ominaisuudet, kuten vuokrasopimuksien sähköisen allekirjoittamisen”, kertoo vuokravälittäjä Anders Bertlin. Toinen onnekas sattuma oli Andersin jo vuosia sitten tekemä elämänmuutos: Lakean työkulttuuri oli aiemmin hyvin toimistotyöhön painottuvaa, mutta Anders päätti silti muuttaa Hämeenlinnaan ja hoitaa vuokravälitystä koko maassa pääosin etätöinä.

”Tampuurin myötä saimme käyttöön kaikki siihen saakka puuttuneet ominaisuudet, kuten vuokrasopimuksien sähköisen allekirjoittamisen”

”Alussa kohtasin kaikenlaisia epäluuloja, kuten että entä jos se Anders aloittaakin työt vasta viisi yli kahdeksan tai lounastauko venyy 35 minuuttiin”, Bertlin hymähtää. ”Kun korona sitten muutti kaiken, oli hyvä, että kotoa työskentelyn käytännöt oli pilotoitu ja havaittu, mikä toimii.” Nyt koko vuokrauksen prosessi toimii sähköisesti ja entistä tehokkaammin. ”Kiinnostunut asunnon etsijä voi jättää asuntohakemuksen verkossa, ja vasta valittujen hakijoiden kanssa sovitaan näyttö”, Anders kertoo. ”Sopimuksenkin voi allekirjoittaa kotisohvalta vaikka keskiyöllä.” Myös asuntotarkastus vuokralaisen vaihtuessa on siirtynyt paperikaavakkeesta puhelimella hoidettavaksi, vaikka käyntiä paikan päällä vaatiikin. ”Jos koira on syönyt listan keittiössä, riittää kuvan otto puhelimella valmiiseen pohjaan ja remonttimiehet saavat tiedon”, Anders kertoo. ”Ennen piti plärätä ja varastoida mappeja.”

6

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


Asuntomyynnin uudet käytännöt Kun myynti- ja välityspalveluiden liiketoimintajohtaja Kristian Korpela aloitti Lakealla noin viisi vuotta sitten, kuului asuntomyynnin arkeen manuaalista ilmoitusten jättöä ja kolme–neljä eri järjestelmää talon sisällä. ”Nyt sekä vuokranvälittäjillä että asuntomyyjillä on yksi järjestelmä, josta kohteet saadaan automaattisesti portaaleihin”, Kristian kertoo. ”Kiinnostuneet ostajat voivat tarkastella ja varata asuntoja sähköisesti.” Nähdessään kiinnostavan kohteen ostaja voi tehdä kotisivun kautta varauksen, joka siirtyy sähköisesti myyjälle. Varauksen varmistuksen jälkeen asiakas voi varata asunnosta webinaariesittelyn, jossa on äänessä asuntomyyjä sekä taloyhtiön edustaja. Jos kiinnostusta riittää, niin kaupat voidaan tehdä asiakkaan halutessa täysin sähköisesti allekirjoituksineen.

”Kiinnostuneet ostajat voivat tarkastella ja varata asuntoja sähköisesti.”

”Ennen piti varata aikaa tiettynä ajankohtana ja sovitella aikatauluja”, Korpela kertoo. ”Sähköinen allekirjoitus säästää todella paljon aikaa ja vaivaa, varsinkin asuntosijoittajilta, jotka voivat ostaa asuntoja ympäri Suomea.” Korpelan mukaan uudet toimintatavat ovat tulleet jäädäkseen, sillä ostajia miellyttävät esimerkiksi joustavat yhteydenottomahdollisuudet haluttuja kanavia pitkin – esimerkiksi Whatsapp, kotisivu, sähköposti tai Tampuuri-järjestelmä. Myös huoltopyynnöt voi asukas tilata sähköisesti. Samoin etälukkoa, eli kertakäyttöistä koodia jolla pääsee tutustumaan asuntoon, on kokeiltu. ”Seuraava askel on se, että tarjotaan asukkaille sähköisen alustan kautta arkea helpottavia palveluita”, visioi Kristian tulevaisuuden mahdollisuuksia. ”Näitä voivat olla esimerkiksi jo yleistyvät smart boxit sekä siivous-, ruoka-, pesula- tai apteekkipalvelut kumppaneista riippuen.”

Sähköistä isännöintiä Myös isännöinti on siirtynyt verkkoon. Useimmin isännöitsijältä tilattu asiakirja on isännöitsijäntodistus, ja uuden asiakirjaverkkokaupan myötä se on helppo tilata ja maksaa saman tien.

”Osakas tai välittäjä saa isännöitsijäntodistuksen postitse 3–5 arkipäivässä, ja verkkokaupassa maksamisen ansiosta mitään jälkilaskutusta ei tarvita – saati maksumuistutuksia.”

”Arkea helpottaa monella tavalla asiakirjojen tilaaminen verkosta”, kertoo isännöintipäällikkö Olavi Linjamäki. ”Osakas tai välittäjä saa isännöitsijäntodistuksen postitse 3–5 arkipäivässä, ja verkkokaupassa maksamisen ansiosta mitään jälkilaskutusta ei tarvita – saati maksumuistutuksia.” Lakean asiakirjaverkkokaupan kautta on tilattavissa myös esimerkiksi lainosuuslaskelma, isännöitsijäntodistus vuokrausta varten tai Omaksi-kohteeseen liittyvä asiakirjapaketti. ”Myös taloyhtiöiden hallitustyöskentely on sähköistynyt koronavuoden takia”, Linjamäki huomauttaa. ”Yhtiökokoukset ovat onnistuneet myös Teamsin kautta oikein hyvin.”

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

7


Rakennuttamisen poikkeuksellinen vuosi Vuosi 2020 oli tavallisuudesta poikkeava niin rakennuttamisen suunnittelussa, käytännöissä kuin rahoittamisessakin. Etätöistä ja muista koronavuoden ilmiöistä huolimatta suuri trendi näyttää kuitenkin jatkuvan: kasvukeskuksien asuntojen kysyntä ja sitä kautta rakentaminen jatkuu voimakkaana.

Kun vuoden 2020 alkupuolella kuultiin ensimmäiset koronauutiset maailmalta, tarkasteli Lakean rakennuttamisen ja isännöinnin liiketoimintajohtaja Veikko Jokimäki tilannetta heti omaan kansainväliseen kokemukseensa nojaten liikkuvuuden näkökulmasta. ”Kollegat pitivät hulluna, kun ennustin liikkumisrajoituksien tulevan voimaan”, Jokimäki hymähtää. ”Pari kuukautta myöhemmin oli Uusimaa kiinni.” Oikeaan osuminen ei tässä tilanteessa juuri lämmittänyt, kun eteen tuli huoli niin valmiiden asuntojen myynnistä kuin käynnissä olevien rakennushankkeiden tulevaisuudesta asuntokaupan käytännössä pysähtyessä. Jo varatuista kohteistakin tuli peruutuksia.

Vuosi 2020 näki myös hiilijalanjälkilaskelmien aktiivisen käyttöönoton, ja kunhan koronatilanne sallii, tullaan Lakean henkilökuntaa kouluttamaan hiilijalanjäljen entistä paremmin huomioivaan suunnittelun ohjaamiseen. ”Laskelma teetetään kaikista uusista kohteista, mutta viime vuosi oli siinä määrin poikkeuksellinen, että vertailua on vielä vaikea tehdä”, kertoo Jokimäki. ”Myös laskentatavat hakevat vielä muotoaan, ja datan karttuessa on mielenkiintoista nähdä esimerkiksi puurakentamisen vaikutus hiilijalanjälkeen.”

Katse tulevaisuuteen

”Joidenkin käynnistettyjen hankkeiden aloitusta piti siirtää eteenpäin”, Jokimäki kertoo. ”Rahoituspuolella oli 2,5 kuukautta outoa välitilaa, jossa rahan saanti oli hankalaa ja korot korkealla, mikä asetti hankkeille kustannuspaineita.”

Viimeaikaisille Lakean suunnitteluhankkeille on ollut ominaista suuremmissa korttelikokonaisuuksissa mukana oleminen. Tämä vie toimintaa yhdyskuntasuunnittelun suuntaan.

Ongelmia ja ratkaisuja

”Työn alla on paljon kehityshankkeita, esisopimuksia ja muita sopimuksia”, Jokimäki kertoo. ”Toisaalta myös joistakin tonttivarauksista jouduttiin viime vuonna luopumaan, kun hankkeiden kannattavuutta piti tarkastella uudestaan.”

Eräs tapa vähentää rahoituksen riskejä oli muuttaa suunnitteilla oleva RS-kohde vauhdissa Omaksi-muotoiseksi. Se vain ei ollut aivan yksinkertaista. ”Vapailla markkinoilla sijoittajille kannattaa rakentaa alle 30 neliön yksiöitä, mutta ARA-kohteessa niitä piti yhdistää perheasunnoiksi”, kertoo Jokimäki esimerkin suunnittelun haasteista. ”Käytännössä koko kohde autopaikoista porraskäytävään ja hinnastoon piti suunnitella uusiksi.” Myös toimintatavat muuttuivat nopeasti. Työmaakokoukset muuttuivat osittain etäpalavereiksi ja tykypäivät ovat jääneet Teams-rutiinin jalkoihin. Joitain toimitusvaikeuksia koettiin, mutta viivästyksiä on vältetty joustavilla muutoksilla. ”Eräässä kohteessa valmiiden kylpyhuone-elementtien sijaan rakennettiin kylpyhuoneet paikalla perinteisin menetelmin”, Jokimäki mainitsee. ”Myös esimerkiksi asuntojen takuukorjaukset ovat entistä haasteellisempia, koska asuntoihin ei mennä aivan tuosta vain.”

8

Hiilijalanjälkeä laskemassa

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Kaikista haasteista huolimatta vuoden 2020 lopputulema oli positiivinen. ”Olemme päässeet helpommalla kuin monet muut toimialat”, Jokimäki muistuttaa. ”Näimme hyviä onnistumisia ja komeaa venymistä. Kasvukeskuksien asuntokauppa on elpynyt ja jatkuu vilkkaana. Silti toivon, että yhteiskunta alkaisi taas pian pyöriä normaalisti, koska joissakin asioissa ihmisten välistä kanssakäymistä on vaikea korvata.”

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


”Kasvukeskuksien asuntokauppa on elpynyt ja jatkuu vilkkaana. Silti toivon, että yhteiskunta alkaisi taas pian pyöriä normaalisti, koska joissakin asioissa ihmisten välistä kanssakäymistä on vaikea korvata.”

”Myös laskentatavat hakevat vielä muotoaan, ja datan karttuessa on mielenkiintoista nähdä esimerkiksi puurakentamisen vaikutus hiilijalanjälkeen.”

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

9


2020 valmistuneet kohteemme

Asunto Oy KOKKOLAN HERMANNINKULTA Herman Renlundin katu 30, Kokkola 21 asuntoa, 26 –41,5 m2

Asunto Oy KUOPION LAKEANHELMI Kaivannonlahdenkatu 4, Kuopio 42 asuntoa, 27,5-61 m2

10

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


Asunto Oy JYVÄSKYLÄN KARTANONHERRA Mannisenrinne 5,Palokka 41 asuntoa, 26,5-97 m2

Asunto Oy VAASAN LAIVAKATU BO AB Laivakatu 6, Vaasa 27 asuntoa, 28-70 m2

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

11


Lakea hallituksen puheenjohtajan silmin 2020 – hallitustyön stressitesti Vuosi 2020 oli todellinen stressitesti niin Lakean strategiselle hallitustyölle kuin operatiiviselle johdollekin. Hallitustyö siirtyi yllättävän sujuvasti Teamsiin, jonka kautta siirtyvät niin kuva, ääni kuin liitteetkin – vain kokouskahvit joutuu keittämään itse. Ja mikä parasta, saatiin yhdessä aikaan erinomaisen hyvä tulosvuosi olosuhteet huomioiden. Tilikaudella konsernin taseen loppusumma ylitti ensimmäisen kerran 300 miljoonaa, mikä kertoo paljon yrityksen kehityksestä. Myös omavaraisuusaste on parantunut niin konsernissa kuin emoyhtiössäkin. Kun keväällä 2020 maailmalla näkyi pelkkiä myrskyn merkkejä, emme uskaltaneet odottaa näin hyvää, kaikki skenaariot ylittävää tulosta. Hallituksessa teimme osuutemme laittamalla koko vuoden strategian ”uusiin puihin”. Mitä jos koko talous pysähtyy ja rahaa ei saa mistään? Tämänkaltaisia skenaarioita piti nostaa pöydälle ja suunnitella, miten niistä selvitään. Kohteita muutettiin ketterästi Omaksi-kodeiksi, viritettiin asuntomyyntiä ja siirrettiin muutamia hankkeita vuodella eteenpäin. Kaikeksi onneksi suomalaiset kuluttivat kotimaassa ja panostivat omaan hyvinvointiin – mitä rakennettiin, myös myytiin. Poikkeusajoista huolimatta pystymme myös kehittämään strategiamme tärkeitä painopistealueita, joilla tähdätään kasvuun myös tulevaisuudessa. Yhtenä niistä on ekologinen, terveellinen ja älykäs rakentaminen, jossa puurakentamisen kehittämisessä on tärkeä rooli. Kriisitilanteet osoittavat pitkäjänteisen pohjatyön merkityksen. Lakean vakavaraisuus helpottaa muun muassa hyvien tonttien saamista kasvukaupungeista ja kasvualueilta. Pitkäkestoinen toiminta, laatu ja tunnettuus avaa ovia. Pikavoitot eivät siinä auta, vaan pitää olla sanansa mittainen yhtiö. Tämä koskee jokaista lakealaista. Tämä on viimeinen tilinpäätökseni Lakealle oltuani 15 vuotta hallituksessa – suurimman osan puheenjohtajana. Voin jättää hyvillä mielin entistä vahvemman Lakean tuleville päättäjille. Haluan antaa suurimman mahdollisen tunnustuksen henkilökunnallemme, joka on toiminut joustavasti kaikille uusissa oloissa. Kiitän myös hallitusta tehokkaasta ja hyvästä hallitustyöstä. Kiitos myös kuntaomistajille, joille heillekin on saatu aikaan hyvä ja osinkoja tuottava yhtiö. Kun jatkossakin päätetään oikeita asioita ja siirretään päätökset tomerasti käytäntöön, selviämme mistä vain.

Jorma Rasinmäki, Hallituksen puheenjohtaja, Lakea Oy

12

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


Lakea Oy hallitus ja johtoryhmä

Lakea Oy hallitus Jorma Rasinmäki, Seinäjoki, puheenjohtaja Lars-Erik Wägar, Vaasa, varapuheenjohtaja Satu Kankare, Lapua Veikko Laitila, Kokkola, 15.5.2020 saakka Reino Herlevi, Kokkola, 15.5.2020 alkaen Pekka Ala-Mäenpää, Alavus 15.5.2020 saakka Lasse Anttila, Alavus, 15.5.2020 alkaen Hallitus kokoontui tilikauden aikana 11 kertaa.

Lakea Oy johtoryhmä Timo Mantila, toimitusjohtaja Veikko Jokimäki, liiketoimintajohtaja Kristian Korpela, liiketoimintajohtaja Petri Niemisalo, talousjohtaja

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

13


Vaasan ensimmäinen puukerrostalo Viherlehto valmistuu 2021

14

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


Konsernin tunnusluvut

Liikevaihto

Tilikauden liikevoitto

30,5 M€

5,8 M€

2019 : 27,8 M€

2019 : 6.4 M€

Liikevoitto %

Oma pääoma

18,9 %

36,3 M€

2019 : 22,9 %

2019 : 29,3 M€

Liikevaihto liiketoiminta-alueittain Isännöinti 2,2 % Muut 0,5 % Rakennuttaminen 17,4 %

Kiinteistösijoittaminen 47,6 %

Osakkeiden myynti 32,3 %

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

15


Lakea Oy konsernitilinpäätös 1.1.–31.12.2020 Tuloslaskelma Konserni 2020

Konserni 2019

Emoyhtiö 2020

Emoyhtiö 2019

30 488 416,05

27 822 576,51

22 993 961,69

19 799 903,04

-17 321,89

145 817,68

3 325 244,97

47 451,99

Ostot tilikauden aikana

13 647 665,00

9 309 427,40

13 647 665,00

9 309 427,40

Varastojen muutos

-3 014 943,66

-283 183,03

-3 014 943,66

-283 183,03

245 430,07

259 917,26

245 430,07

259 917,26

2 708 267,69

2 409 195,62

2 708 267,69

2 409 195,62

435 240,34

461 070,33

435 240,34

461 070,33

LIIKEVAIHTO *Liiketoiminnan muut tuotot Materiaalit ja palvelut: Aineet, tarvikkeet ja tavarat

Ulkopuoliset palvelut Henkilöstökulut: Palkat ja palkkiot Henkilösivukulut Eläkekulut Muut henkilösivukulut

123 342,55

65 159,05

123 342,55

65 159,05

14 145 001,99

12 221 586,63

14 145 001,99

12 221 586,63

159 237,63

1 441 926,67

208 102,04

242 856,61

10 399 322,11

7 945 811,49

6 887 649,58

4 641 551,85

5 767 532,43

6 359 069,40

5 078 453,05

2 741 359,94

98 130,00

114 616,26

98 130,00

114 477,71

68 725,60

88 682,37

746 293,26

771 552,43

744 342,06

771 552,43

4 408 716,60

1 075 064,93

Poistot ja arvonalennukset: Aineell. ja aineett. hyödykkeistä Liiketoiminnan muut kulut: Liiketoiminnan muut kulut * LIIKEVOITTO (-TAPPIO) Rahoitustuotot ja -kulut: Tuotot muista sijoituksista Muut korko-ja rahoitustuotot Korkotuotot konserniyhtiöiltä Muilta Korkokulut ja muut rahoituskulut Rahoituskulut konserniyhtiöille Muille

1 813 201,88

1 835 098,18

66 948,03

69 876,94

*Rahoitustuotot ja -kulut

-968 778,62

-948 929,49

-3 564 466,97

-170 229,36

* VOITTO (TAPPIO) ENNEN SATUNNAISIA ERIÄ

4 798 753,81

5 410 139,91

1 513 986,08

2 571 130,58

* VOITTO (TAPPIO) ENNEN TILINPÄÄTÖSSIIRTOJA JA VEROJA

4 798 753,81

5 410 139,91

1 513 986,08

2 571 130,58

43 156,95

535 394,87

854 186,26

390 551,43

359 786,22

3 901 410,60

4 484 193,61

1 379 889,86

*Tilinpäätössiirrot Vapaaehtoisten varausten muutos Tilikauden verot Laskenallisen verovelan muutos

225 690,00

195 144,33 522 198,91

Vähemmistöosuudet *** TILIKAUDEN VOITTO (TAPPIO)

*Lakea Kiinteistöt Oy:n kiinteistöjen arvostus käypään arvoon on vertailutiedoissa korjattu vastaamaan vuoden 2020 kirjaustapaa.

16

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

2 244 076,00


Tase Konserni 2020

Konserni 2019

Emoyhtiö 2020

Emoyhtiö 2019

VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet: Fuusiotili

127 590,34

Aineettomat oikeudet Muut pitkävaikutteiset menot

75 615,70

98 569,00

75 615,70

98 569,00

162 753,70

180 587,18

162 753,70

180 587,18

Aineelliset hyödykkeet: Maa-ja vesialueet Rakennukset ja rakennelmat Koneet ja kalusto Keskeneräiset rakennukset Muut aineelliset hyödykkeet

13 920 532,51

13 869 200,21

74 085,58

74 085,58

227 927 112,95

221 390 608,10

2 240 476,83

1 273 306,79 27 433,43

1 624 786,29

1 909 786,99

62 738,96

14 780 762,33

5 524 195,73

13 491,20

1 999,99

3 999,99

Sijoitukset: Osuudet saman konsernin yrityksissä

25 369 041,46

18 479 770,32

Saamiset saman konsernin yrityksiltä

1 718 140,00

1 718 140,00

Osuudet omistusyhteysyrityksissä

1 830 274,67

260 386,36

Muut sijoitukset

9 568 057,00

2 733 012,25

7 567 057,00

2 733 012,25

269 891 895,14

245 970 345,81

37 283 400,43

24 783 487,03

13 189 059,08

11 536 852,28

13 749 926,08

11 536 852,28

99 748,72

79 972,00

99 748,72

79 972,00

PYSYVÄT VASTAAVAT YHTEENSÄ

70 992,14

VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus: Muu vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset saamiset: Muut saamiset Lyhytaikaiset saamiset: Myyntisaamiset

5 532 484,90

5 752 441,74

5 247 270,00

5 531 135,93

Lainasaamiset

2 063 955,73

7 045 552,36

2 063 955,73

7 045 552,36

Siirtosaamiset

1 591 307,68

798 583,97

Saamiset konserniyhtiöiltä

1 575 363,09

768 559,09

1 681 890,56

1 015 943,37 529 718,02

Muut saamiset

1 408 900,62

1 412 524,20

42 700,71

Laskennallinen verosaaminen

1 696 609,86

1 215 489,89

309 325,21

Rahat ja pankkisaamiset

7 274 892,37

5 349 465,53

103 463,08

132 265,58

32 856 958,96

33 190 881,97

24 873 643,18

26 639 998,63

302 748 854,10

279 161 227,78

62 157 043,61

51 423 485,66

VAIHTUVAT VASTAAVAT YHTEENSÄ VASTAAVAA YHTEENSÄ

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

17


Tase Konserni 2020

Konserni 2019

Emoyhtiö 2020

Emoyhtiö 2019

Osakepääoma

232 099,41

232 099,41

232 099,41

232 099,41

Käyttörahasto

13 788 133,64

11 561 727,64

13 788 133,64

11 561 727,64

VASTATTAVAA

OMA PÄÄOMA

Arvonkorotusrahasto Edellisten tilikausien voitto

3 129 746,20

3 129 746,20

15 229 029,95

13 019 347,89

3 901 410,60

4 484 193,61

1 379 889,86

2 244 076,00

36 280 419,80

29 297 368,55

18 529 869,11

14 037 903,05

13 929,42

13 929,42

Vapaaehtoiset varaukset

875 400,00

1 101 090,00

TILINPÄÄTÖSSIIRTOJEN KERTYMÄ

889 329,42

1 115 019,42

Tilikauden voitto(tappio) OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ

VÄHEMMISTÖOSUUDET

TILINPÄÄTÖSSIIRTOJEN KERTYMÄ Kertynyt poistoero

VIERAS PÄÄOMA

Laskennallinen verovelka

6 408 069,85

4 110 875,11

1 631 130,48

219 452 182,92

207 887 140,10

1 978 306,68

2 534 993,42

14 629 449,91

12 724 099,46

14 620 101,18

12 558 283,80

8 037 543,30

9 448 083,55

3 139 544,45

4 912 517,53

561 920,78

1 106 375,83

464 126,58

985 246,60

Ostovelat

1 791 578,99

744 446,85

252 092,03

310 716,18

Siirtovelat

1 048 113,60

992 197,39

746 626,91

693 778,28

5 350 587,82

1 999 920,47

Pitkäaikainen Lainat rahoituslaitoksilta Saadut ennakot

Lyhytaikainen Lainat rahoituslaitoksilta Saadut ennakot

Velat saman konsernin yrityksille Muut lyhytaikaiset velat

18

14 539 574,95

12 850 640,94

14 555 328,95

12 275 106,91

VIERAS PÄÄOMA YHTEENSÄ

266 468 434,30

249 863 859,23

42 737 845,08

36 270 563,19

VASTATTAVAA YHTEENSÄ

302 748 854,10

279 161 227,78

62 157 043,61

51 423 485,66

Lakea Oy

Vuosikertomus 2020

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


“Isokadun tunnelma on aina yhtä kotoisa.” Asunto Oy Kokkolan Niemenkulma Mun Niemenkulma.

Niemenkulma rakennetaan Kokkolaan ydinkeskustaan, historialliselle paikalle Herman Renlundin museon ja vanhempien talojen naapuriin kävelykadun äärelle. Rakennustyöt alkoivat kesällä 2020, valmistuminen 04/2022.

Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7

Vuosikertomus 2020 Lakea Oy

19


Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.