Lakea Oy vuosikertomus 2018

Page 1

LAKEA OY VUOSIKERTOMUS


2

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

"Valmistelemamme tietojärjestelmäuudistus mahdollistaa asiakkaiden palvelemisen entistä henkilökohtaisemmin."

Toimitusjohtajan tervehdys Vuonna 2018 panostimme Lakealla erityisesti uudisasuntotuotantoon. Rakentamisen markkinatilanne pysyi koko vuoden ajan suotuisana. Jatkoimme tasaista kasvuamme ja paransimme asemaamme edellisvuosien tapaan. Kehitimme omia tuotteitamme, Omaksi-rahoitusta ja puurakentamisen Sydänpuu-konseptia onnistuneesti edelleen. Nyt markkinatilanne alalla näyttää tasaantuvan hieman. Meillä Lakealla se tarkoittaa, että asuntotuotannon sijaan panostamme muihin tuotteisiimme. Kohdistamme huomiomme erityisesti Omaksi-asuntoihin sekä peruskorjaamme olemassa olevaa rakennuskantaa. Kuluvana vuonna tulemme tekemään isoja muutoksia, kun valmistelemme tulevia tietojärjestelmäuudistuksia. Niiden avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme

uudentyyppisiä digitaalisia palveluita. Esimerkiksi asiakirjojen toimitus siirtyy jatkossa nettiportaaliin, mikä mahdollistaa entistä nopeamman ja varmemman toiminnan. Uusien järjestelmien avulla pystymme tulevaisuudessa palvelemaan asiakkaitamme vieläkin henkilökohtaisemmin. Voimme jakaa asunnosta juuri tietyn asiakasryhmän kaipaamaa tietoa: sijoittajille lukuja, vuokralaisille kulutustietoja sekä omistajille asunnon kuntoon ja korjauksiin liittyvää tietoa.

Timo Mantila, Toimitusjohtaja, Lakea Oy


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Toimitusjohtajan terveiset

Sisältö

2 3

Työhyvinvointia paremmista elämäntavoista

4 7

Lakea liikuttaa

8

Lakea Etelä-Suomen sykkeessä

10

Lakea hallituksen puheenjohtajan silmin

12

Osakkaat ja hallitus

13

Tunnusluvut

14

Tuloslaskelma

15

Tase

16

Rakennuskohteet

18

14

SISÄLTÖ

10

4 Lakean vuosi 2018

3

18


4 4

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Vuosi 2018 98,19 %

38

Vuokra-asuntojen käyttöaste

Työntekijää

193 201

Isännöintikohdetta vuoden 2018 lopussa

Valmistunutta uutta asuntoa

n. 300 Vuodelle 2019 suunniteltua uuden asunnon aloitusta

147 Myytyä Lakean RS-asuntoa

111

Omaksi-sopimusta

144

Uusista asunnoista oli Lakean Omaksi-asuntoja

8

Uutta rakennuttamishanketta

318

Asuntoa v. 2018 aloitetuissa kohteissa


Myös hurmaavat Asunto Oy Herukka (Omaksi) ja Asunto Oy Tyrni (Omaksi) ovat suunnitteilla Helsinkiin. Tavoitteena on ehdottomasti jatkaa pääkaupunkiseudun valloittamista tulevaisuudessakin.

23.1. Asunto Oy Turun Amiraalin (Omaksi)

rakentaminen alkoi.

HELMIKUU

5.2. Jätkäsaaren Atlantinparkki Oy

MAALISKUU

30.1. Asunto Oy Hämeenlinnan Rauhanlinna (RS) valmistui.

15.3. Lakea laajensi tarjontaansa vuonna 2018 myös Tampereelle, kun Asunto Oy Tampereen Kalliorinteen (RS) työt alkoivat maaliskuussa. Kalliorinne rakentuu Hervannan suositulle asuinalueelle palveluiden keskelle.

rakentaminen alkoi.

ELOKUU

kun Asunto Oy Jätkäsaren Lakeanpuisto (Hitas) alkoi nousta osaksi Jätkäsaaren uutta asuinaluetta.

13.8. Asunto Oy Hyvinkään Valtterin (RS) rakentaminen alkoi.

LOKAKUU

8.1. Lakea sai vuonna 2018 jalansijan Helsingissä,

22.10. Asunto Oy Seinäjoen

MARRASKUU

TAMMIKUU

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

8.11. Lakean ensimmäinen Sydänpuukonseptin mukaan tehty puukerrostalo Asunto Oy Seinäjoen Tuohi (Omaksi) valmistui marraskuussa Seinäjoelle Pruukinrantaan.

Kiskankartanon (RS) rakentaminen alkoi.

Sydänpuu-konseptin mukaan tehdyssä talossa betonirakenteiset kylpyhuonetilat sijaitsevat päällekkäin oman rakenteenaan. Asuntojen muut tilat tehdään puuelementeistä, jolloin tiloja voi muokata joustavasti.

27.11. Asunto Oy Riihimäen Väinö (Omaksi) valmistui.

Toinen Tampereen kohde on Härmälään rakentuva nelikerroksinen puukerrostalo Asunto Oy Tampereen Härmälänsydän (RS), joka tulee olemaan toinen Lakean Sydänpuu-konseptilla toteutettu kohde.

26.3. Asunto Oy Jyväskylän

HEINÄKUU

JOULUKUU

Mannisenkartano (RS) valmistui.

31.7. Palkittu Puukuokka-kokonaisuus tuli valmiiksi, kun Asunto Oy Jyväskylän Puukuokka 3 (Omaksi) valmistui Jyväskylään heinäkuussa 2018. Puukuokan on kehuttu olevan yhdistelmä luovaa arkkitehtuuria, uusia puurakentamisen tekniikoita ja kohtuuhintaista asumista. Olemme syystäkin ylpeitä!

21.12. Asunto Oy Kokkolan Hermannintornin (vuokratalo) ja Asunto Oy Kokkolan Hermanninkullan (RS) rakennustyöt alkoivat.

5


6

Lakea Oy Vuosikertomus 2018


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

7

Työhyvinvointia paremmista elämäntavoista Vuonna 2018 Lakealla otettiin uusi suunta henkilöstön hyvinvointiin. Perinteisten tyky-päivien sijaan haluttiin saada aikaan pysyvämpiä muutoksia. Yhteistyötahoksi valikoitui Kuortaneen urheiluopisto. Valmennus alkoi yhteisellä motivaatioluennolla, jonka jälkeen kartoitettiin elämäntapoja ja asennetta liikkumiseen. Kuortaneen urheiluopiston yritysvalmennuspäällikkö Tero Viinamäki tapasi valmennukseen osallistuvat lakealaiset henkilökohtaisesti. Samalla tehtiin kuntotestit. Testien ja tapaamisten pohjalta jokaiselle osallistujalle tehtiin henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma, johon he määrittelivät tavoitteensa itse. Terveellisen elämäntavan tueksi osallistujat saivat ranteeseensa aktiivisuusrannekkeen. Riitta Maunula on yksi valmennukseen osallistuneista Lakean työntekijöistä. Hän on ollut Lakealla töissä pian 38 vuotta. Riitta on työurallaan nähnyt paljon, myös asennemuutoksen koskien tyky-toimintaa. – Alkuaikoina vitsailtiin liikuntapäivillä, koska niitä ei koskaan ollut. Monta vuotta tyky-toimintaan on jo panostettukin, mutta nyt on menty aivan uudelle tasolle. Tämä on hieno kädenojennus ja panostus Lakealta, Riitta kehuu työnantajaansa. Riitta ei asettanut itselleen kovia tavoitteita, vaan oli mukana fiilistelijä-ryhmässä. – En halua juosta maratonia, mutta toiveena on, että liikkumisesta tulisi tapa, Riitta kertaa tavoitteitaan valmennukselle. Liikunta onkin lisääntynyt Riitan arjessa. Hän käy säännöllisesti lenkkeilemässä ja pelaamassa squashia, minkä jälkeen pulahtaa vielä avantoonkin. Riitta on pitänyt kiinni tavoitteestaan saada 10 000 askelta päivässä täyteen.

– Työpäivän aikana askeleita tulee noin 4 000. Illalla on siis lähdettävä lenkille, jotta tavoite täyttyy. Jos ei olisi askelmittaria, ei kyllä tulisi lähdettyä. Ihan kaikkea liikuntaa ei mittarikaan tunnista. Talvella Riitta huomasi, että hiihtäessä ei mittariluku muuttunut, mutta sukkaa kutoessa tuli lisää askeleita. – Aktiivisuus kyllä kasvoi hiihtämälläkin, mutta askeleita ei tullut samassa suhteessa, Riitta naurahtaa ja jatkaa: – Tämän huomattuani otin kyllä mittarin ranteesta pois kutoessani. Muuten arkiaktiivisuuskin on saanut näkyä ja siitä on palkittu. Lakealaisten käytössä olevaan sovellukseen on ilmestynyt työkavereiden kuvia ja merkintöjä niin metsätöistä kuin lomamatkojen kävelyistäkin. Yhteisöllisyys tuo mukavan lisän treenaamiseen. – On kiva, kun sovelluksesta näkee, mitä työkaverit ovat tehneet. Siellä saa pisteitä myös siitä, kun kannustaa kavereita, tai kun itseä kannustetaan, mikä on mukavaa. Muutoksia on tullut myös ruokavalioon. – Lopetin karkkien ostamisen. Syön kyllä, jos on tarjolla! Riitta naurahtaa. – Syön nykyään myös lämpimän ruuan työpäivän jälkeen, kun ennen söin esimerkiksi leipää ja jugurttia. Silloin jäi usein nälkä ja tuli naposteltua illan aikana. Pullat ja muutkin herkut ovat jääneet, kahvin kanssa nautitaan nykyään jotain terveellisempää. Parasta on tietenkin, että kaiken tämän jälkeen tulokset näkyvät. Uusissa mittauksissa kaikki tulokset olivat parantuneet ja energiaindeksi on noussut keskitasosta hyväksi. – Kyllä sen huomaa arjessakin. Kiinteytymistäkin on havaittavissa, lihasvoimaa on enemmän ja kävely tuntuu kevyemmältä, Riitta kertoo.


8

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Lakea liikuttaa Lakea haluaa tukea liikkumista ja innostaa ihmisiä pitämään hauskaa liikunnan parissa. Siksi halusimme syksyllä lahjoittaa liikkuvalle porukalle ilmaisen treenivuoron Elisa Monitoimihallissa Seinäjoella. Vuoroa oli mahdollista hakea vapaamuotoisin hakemuksin. Saimme hakemuksia hyvin erilaisilta tahoilta. Valinta ei ollut helppo, koska kaikki hakijat olivat perustelleet tarpeensa hyvin. Lopullisen valinnan ratkaisi halumme tukea nuoria. Sepsi-78 05–06-syntyneiden joukkueen taustajoukoissa Lakean ilmoitus jaossa olevasta hallivuorosta huomattiin ja sitä päätettiin heti hakea. – Vuoroa tarvittiin, koska joukkue on iso ja vie paljon tilaa seuran yhteiseltä vuorolta Wallsport Areenalta, kertoo joukkueen valmentaja Mika Keltamäki. Koko joukkue taustajoukkoineen iloitsi, kun uutinen hyväksytystä hakemuksesta saapui. Olosuhteet Elisa Monitoimihallissa ovat mainiot ja tilaa riittää hyvin isollekin joukkueelle. Kovilla pakkasilla lämpötila laskee, mutta kunnon treenillä saadaan kyllä hiki päälle silloinkin. Joukkueen kapteeni Santtu Kekola juoksee pyydettäessä kentän reunalle kesken harjoitusten. Hän kertoo, että on pelannut jalkapalloa jo kahdeksan vuotta. – Pelaan sekä laidassa että keskikentällä. Kivointa on maalien tekeminen. Santun tehtävä kapteenina on ohjata joukkuetta. Santtu uskoo puhuvansa kaikkien joukkuekavereidensa puolesta myös kertoessaan mielipiteensä olosuhteista: – Kyllä täällä Elisa Monitoimihallissa on tosi hyvä treenata.

Joukkue harjoittelee kolme kertaa viikossa jalkapalloa ja kerran viikossa Futsalia. Futsalin päättynyt kausi oli menestyksekäs ja joukkue voitti 14–15-vuotiaiden piirinmestaruuden. Ensi kesänä he pelaavat jalkapalloa kahdessa sarjassa: 14-vuotiaiden aluesarjassa ja 14–15-vuotiaiden harrastesarjassa. Tavoitteena on tietenkin päästä aluesarjassa mitalisijoille. Nuorten urheiluharrastusten yhteydessä joudutaan aina välillä pohtimaan, miten säilyttää into harrastaa. Sepsi-78 05–06-syntyneiden joukkueen motivaatiota ylläpitää tänä vuonna syksyllä tiedossa oleva matka. Pojat pääsevät syyslomalla treenaamaan lämpöiseen, kun he taustajoukkoinen matkustavat Espanjaan viikoksi. Matkakuumetta on jo nostettu keräämällä yhdessä rahaa reissuun. Maya Jylhä on toiminut joukkueenjohtajana nyt seitsemän vuotta. Vuodet ovat antaneet paljon. – Seuratoiminta antaa ehdottomasti paljon, uusia tuttavia ja kontakteja. Ja on ollut mahtavaa seurata poikien kasvua ja intoa harrastaa. Koko valmennusporukka ja pelaajat ovat kiitollisia Lakealle mahdollisuudesta vuoroon. – Pitäkää ehdottomasti tämä jatkossakin ja tarjotkaa vuoroa jollekin toisellekin joukkueelle. Harrastusten kustannukset ovat isoja jo pienilläkin harjoittelijoilla, pienikin apu on tarpeen.


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

SEPSI-78 05–06-syntyneet pojat VALMENTAJAT: Mika Keltamäki Seppo Kekola Mika Luoma Mikko Salo JOUKKUEENJOHTAJA: Maya Jylhä

9


10

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Lakea Etelä-Suomen sykkeessä Lakean tavoitteena on laajentaa toimintaa Etelä-Suomen kasvukeskuksissa edelleen. Helsinki, sen kehyskunnat sekä Turku ovat kohteita, joissa Lakean värejä nähdään jatkossa toivottavasti entistä enemmän. Vuonna 2018 aloitimme Etelä-Suomessa yhteensä neljän kohteen rakennustyöt ja saimme kaksi kohdetta valmiiksi. Uudet kohteet on otettu alueella hyvin vastaan ja Lakeasta ollaan kiinnostuneita. Kun samaan aikaan on hankittu lisää tontteja ja suunniteltu tulevia rakennushankkeita, on Vantaan konttorin väki pidetty kiireisenä. Etelä-Suomen aluepäällikkö Jouni Heiskanen on tyytyväinen kehitykseen. Lakean tuotteet herättävät mielenkiintoa. Sekä Omaksi-malli että Sydänpuu-konsepti ovat ainutlaatuisia tuotteita, joista ollaan kiinnostuneita. Niiden avulla päästään neuvottelemaan tonttikaupoista. Maata hankitaan niin yksityisiltä toimijoilta kuin kaupungeiltakin.

ETELÄ-SUOMESSA ALOITETUT 2018 • Asunto Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto • Jätkäsaaren Atlantinparkki • Asunto Oy Turun Amiraali 1 • Asunto Oy Hyvinkään Valtteri VALMISTUNEET 2018 • Asunto Oy Hämeenlinnan Rauhanlinna • Asunto Oy Riihimäen Väinö

– Tottakai lopputulokseen vaikuttaa aina se, millaisesta tontista on kyse. Kaavat on usein jo tehty, eikä esimerkiksi puukerrostaloa ole mahdollista rakentaa joka paikkaan, Jouni kertoo. Jouni toivoo maltillisen kasvun jatkuvan tulevaisuudessakin. Tänä vuonna alkavia rakennushankkeita on ainakin viisi kappaletta. Myös myynti on hiottu kuntoon, kun Etelä-Suomen myyntitiimiin saatiin vuoden aikana vahvistusta. – Kasvukeskuksissa on ehdottomasti tilaa meillekin. Nyt vain odotellaan, että päästään uusien hankkeiden kanssa kunnolla vauhtiin, Jouni summaa.


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

11

Asunto Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto on Lakean ensimmäinen kohde Helsingissä. Jätkäsaaren kehittyvään kaupunginosaan rakentuvasta kohteesta järjestettiin suunnittelukilpailu yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto OOPEAA.

Yli satavuotiaan kiinteistön historissa kääntyi uusi lehti, kun Lakea pääsi saneeraamaan As Oy Hämeenlinnan Rauhanlinnan upean rakennuksen moderneiksi kaupunkikodeiksi.


12

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

"Strategian mukaisesti Lakea on panostanut vuoden aikana erityisesti asuntorakentamiseen."

Lakea hallituksen puheenjohtajan silmin Lakean kasvu jatkui vahvana ja tulos pysyi hyvällä tasolla myös vuonna 2018. Lakea konsernin liikevaihto nousi 29 miljoonaan euroon ja taseen loppusumma 272 miljoonaan euroon. Konsernin tulos, 6 miljoonaa euroa, on hyvä. Tuloksen perusteella Lakean hallitus esittää yhtiökokoukselle jaettavaksi osinkoa 9500 euroa/osake, eli yhteensä 874 000 euroa. Tuloksesta reilu 2/3 osa jää yhtiöön, mikä parantaa osaltaan omavaraisuutta. Strategian mukaisesti Lakea on panostanut asuntorakentamiseen, mikä näkyy valmistuneina asuntoina. Valmistuneita asuntoja oli kaikkiaan 201, minkä lisäksi aloitettujen kohteiden asuntomäärä oli 318. Lakean strategia toimia ydinalueensa, eli Seinäjoen, Vaasan ja Kokkolan lisäksi pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa on onnistunut.

Lakea on panostanut merkittävästi ekologisuuteen muun muassa puurakentamisessa ja uudessa Sydänpuu-konseptissa. Lakea haluaa jatkossakin toimia edelläkävijänä yhä paremmassa asukaskokemuksessa. Haluamme tuoda uusia palvelukonsepteja asumiseen hyödyntämällä digitalisaation mahdollisuuksia. Vuoden 2019 aikana pohdimme näitä ja monia muita 2020-luvun haasteita ja trendejä uudessa strategiassa. Kiitän Lakean henkilökuntaa, asukkaita ja yhteistyökumppaneita erinomaisesta vuodesta 2018. Samalla toivotan menestystä tuleviin hankkeisiin ja kehitysaskeliin!

Jorma Rasinmäki, Hallituksen puheenjohtaja, Lakea Oy


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Osakkaat Osakkeiden nettolukumäärä on 92 kpl ja niitä on yksi laji. Osakkeisiin kohdistuu yhtiöjärjestyksen mukaan lunastuslauseke ja suostumuslauseke.

OSAKAS

MÄÄRÄ

%

Seinäjoen kaupunki

20 osaketta

21,74 %

Vaasan kaupunki

16 osaketta

17,39 %

Lapuan kaupunki

14 osaketta

15,21 %

Kokkolan kaupunki

12 osaketta

13,04 %

Alavuden kaupunki

4 osaketta

4,35 %

Ilmajoen kunta

4 osaketta

4,35 %

Kurikan kaupunki

4 osaketta

4,35 %

Nivalan kaupunki

4 osaketta

4,35 %

Kauhajoen kaupunki

4 osaketta

4,35 %

Isonkyrön kunta

4 osaketta

4,35 %

Pietarsaaren kaupunki

2 osaketta

2,16 %

Alajärven kaupunki

1 osake

1,09 %

Kauhavan kaupunki

1 osake

1,09 %

Sievin kunta

1 osake

1,09 %

Teuvan kunta

1 osake

1,09 %

92 osaketta

Yhtiön hallitus Jorma Rasinmäki hallituksen puheenjohtaja Lars-Erik Wägar hallituksen varapuheenjohtaja Veikko Laitila hallituksen jäsen Kai Pöntinen hallituksen jäsen 10.4.2018 saakka Keijo Kuja-Lipasti hallituksen jäsen Satu Kankare hallituksen jäsen 10.4.2018 lähtien Timo Mantila toimitusjohtaja

13


14

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

2018

2017

2016

Liikevaihto milj. €

Nettoinvestoinnit

Tilikauden voitto milj. €

Oma pääoma milj. €

milj. €

Henkilökunta

Liikevaihto liiketoiminta-alueittain Rakennuttamispalkkiot 25 %

Osakehuoneistojen myynti 30 %

Vuokratuotot 42 %

Isännöintituotot 2 % Vuokravälityspalkkiot 1 %


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

15

Tuloslaskelma LAKEA OY KONSERNITILINPÄÄTÖS 1.1.–31.12.2018

Konserni 2018

Konserni 2017

Emoyhtiö 2018

Emoyhtiö 2017

29 002 471,61

25 544 878,11

21 429 420,19

18 002 404,07

1 845 053,40

3 196 095,35

-2 219,92

1 060 499,98

Ostot tilikauden aikana

11 956 183,00

5 458 546,00

11 956 183,00

5 458 546,00

Varastojen muutos

-2 944 776,28

1 900 721,00

-2 944 776,28

1 900 721,00

255 357,43

312 825,69

255 357,43

312 825,69

2 298 611,13

2 026 386,61

2 298 611,13

2 026 386,61

424 462,61

363 596,50

424 462,61

363 596,50

63 907,01

97 903,03

63 907,01

97 903,03

12 053 744,90

10 159 978,83

12 053 744,90

10 159 978,83

2 418 591,13

2 072 346,11

239 830,36

253 680,43

Liiketoiminnan muut kulut

8 873 014,34

7 757 434,59

5 442 918,32

4 981 087,61

* LIIKEVOITTO (-TAPPIO)

7 502 174,64

8 751 213,93

3 690 706,69

3 668 157,18

105 087,95

99 670,48

105 087,95

588 931,95

LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot MATERIAALIT JA PALVELUT: Aineet, tarvikkeet ja tavarat

Ulkopuoliset palvelut HENKILÖSTÖKULUT: Palkat ja palkkiot HENKILÖSIVUKULUT Eläkekulut Muut henkilösivukulut POISTOT JA ARVONALENNUKSET Aineell. ja aineett. hyödykkeistä LIIKETOIMINNAN MUUT KULUT

RAHOITUSTUOTOT JA -KULUT Tuotot muista sijoituksista MUUT KORKO-JA RAHOITUSTUOTOT Korkotuotot konserniyhtiöiltä

0,00

0,00

140 165,28

175 900,90

1 152 724,31

730 986,64

927 326,03

872 889,27

0,00

0,00

970 545,21

990 182,21

1 631 842,48

1 636 358,81

52 612,94

172 586,32

-374 030,22

-805 701,69

9 255,83

474 953,59

* VOITTO (TAPPIO) ENNEN SATUNNAISIA ERIÄ

7 128 144,42

7 945 512,24

3 699 962,52

4 143 110,77

* VOITTO (TAPPIO) ENNEN TILINPÄÄTÖSSIIRTOJA JA VEROJA

7 128 144,42

7 945 512,24

3 699 962,52

4 143 110,77

Muilta KORKOKULUT JA MUUT RAHOITUSKULUT Rahoituskulut konserniyhtiölle Muille *RAHOITUSTUOTOT JA -KULUT

*TILINPÄÄTÖSSIIRROT Vapaaehtoisten varausten muutos

0,00

0,00

105 635,00

91 652,00

Tilikauden verot

904 936,50

852 717,99

888 846,22

671 602,22

Laskenallisen verovelan muutos

265 548,99

162 639,28

0,00

0,00

5 957 658,93

6 930 154,97

2 916 751,30

3 563 160,55

Vähemmistöosuudet *** TILIKAUDEN VOITTO (TAPPIO)


16

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Tase Konserni 2018

Konserni 2017

Emoyhtiö 2018

Emoyhtiö 2017

0,00

0,00

255 180,63

382 770,97

10 184,70

634,48

10 184,70

634,48

0,00

0,00

0,00

0,00

123 757,27

159 790,68

123 757,27

159 790,68

VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet: Fuusiotili Aineettomat oikeudet Liikearvo Muut pitkävaikutteiset menot Aineelliset hyödykkeet: Maa- ja vesialueet

14 004 693,35

12 770 438,79

92 417,96

139 288,80

216 856 117,50

195 926 216,72

1 053 653,68

1 553 479,82

Koneet ja kalusto

2 004 459,4

2 013 648,02

36 577,86

65 053,10

Keskeneräiset rakennukset

6 275 133,13

7 202 135,55

326 366,40

31 042,12

5 999,99

8 000,02

0,00

0,00

0,00

0,00

14 538 306,79

11 059 271,39

0,00

0,00

2 218 140,00

3 538 392,73

272 701,87

345 819,22

70 992,14

144 109,49

Rakennukset ja rakennelmat

Muut aineelliset hyödykkeet Sijoitukset: Osuudet saman konsernin yrityksissä Saamiset saman konsernin yrityksiltä Osuudet omistusyhteysyrityksissä Muut sijoitukset

529 252,25

539 352,25

529 252,25

539 352,25

240 082 299,46

218 966 035,73

19 254 829,68

17 613 185,83

11 287 207,62

8 366 277,87

11 287 207,62

8 366 277,87

80 058,25

201 574,53

80 058,25

201 574,53

7 368 306,36

2 954 696,17

7 164 698,51

2 770 762,33

Lainasaamiset

4 165 729,60

5 109 905,73

4 165 729,60

5 109 905,73

Siirtosaamiset

1 383 464,81

855 349,83

1 348 714,69

716 456,28

0,00

0,00

523 557,95

1 441 069,74

148 784,33

14 516,68

112 261,47

14 516,68

PYSYVÄT VASTAAVAT YHTEENSÄ VAIHTUVAT VASTAAVAT Vaihto-omaisuus: Muu vaihto-omaisuus Pitkäaikaiset saamiset: Muut saamiset Lyhytaikaiset saamiset: Myyntisaamiset

Saamiset konserniyhtiöiltä Muut saamiset Laskennallinen verosaaminen

1 305 552,37

1 204 131,06

0,00

0,00

Rahat ja pankkisaamiset

6 122 187,14

5 816 916,10

24 079,19

188 884,76

31 861 290,48

24 523 367,97

24 706 307,28

18 809 447,92

271 943 589,94

243 489 403,70

43 961 136,96

36 422 633,75

VAIHTUVAT VASTAAVAT YHTEENSÄ VASTAAVAA YHTEENSÄ


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

17

Tase Konserni 2018

Konserni 2017

Emoyhtiö 2018

Emoyhtiö 2017

232 099,41

232 099,41

232 099,41

232 099,41

9 153 524,88

6 326 364,33

9 153 524,88

6 326 364,33

12 137 648,14

9 159 025,64

0,00

0,00

VASTATTAVAA OMA PÄÄOMA Osakepääoma Käyttörahasto Edellisten tilikausien voitto Tilikauden voitto(tappio) OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ

5 957 658,93

6 930 154,97

2 916 751,30

3 563 160,55

27 480 931,36

22 647 644,35

12 302 375,59

10 121 624,29

VÄHEMMISTÖOSUUDET TILINPÄÄTÖSSIIRTOJEN KERTYMÄ Kertynyt poistoero

0,00

0,00

13 929,42

13 929,42

Vapaaehtoiset varaukset

0,00

0,00

1 296 234,33

1 401 869,33

TILINPÄÄTÖSSIIRTOJEN KERTYMÄ

0,00

0,00

1 310 163,75

1 415 798,75

2 179 495,55

1 721 245,75

0,00

0,00

209 583 936,36

194 381 304,46

3 091 599,23

3 647 955,07

10 490 434,80

8 101 643,28

10 309 803,63

7 921 012,11

0,00

24 051,20

0,00

24 051,20

Lainat rahoituslaitoksilta

8 393 760,91

4 542 098,68

2 985 690,37

901 960,15

Saadut ennakot

1 655 179,97

159 024,81

1 531 125,80

76 259,93

Ostovelat

809 964,63

2 348 669,78

203 994,67

169 619,50

Siirtovelat

1 172 340,72

1 787 039,77

865 492,65

1 409 321,80

0,00

0,00

1 815 355,64

3 604 224,67

VIERAS PÄÄOMA Laskennallinen verovelka Pitkäaikainen Lainat rahoituslaitoksilta Saadut ennakot Muut pitkäaikaiset velat Lyhytaikainen

Velat saman konsernin yrityksille

10 177 545,64

7 776 681,62

9 545 535,63

7 130 806,28

VIERAS PÄÄOMA YHTEENSÄ

Muut lyhytaikaiset velat

244 462 658,58

220 841 759,35

30 348 597,62

24 885 210,71

VASTATTAVAA YHTEENSÄ

271 943 589,94

243 489 403,70

43 961 136,96

36 422 633,75


18

Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Valmistuneet kohteet 2018 HANKKEEN NIMI

KAUPUNKI/ KUNTA

PÄÄKÄYTTÖTARKOITUS

VALM. PÄIVÄ

ASUNTOJA

HUON. ALA m2

KERROSALA m2

791 Asunto Oy Hämeenlinnan Rauhanlinna

Hämeenlinna

Asuinrak. (myynti)

30.1.2018

18

971,0

1150,0

780 Asunto Oy Jyväskylän Mannisenkartano

Jyväskylä

Asuinrak. (myynti)

26.3.2018

39

1922,5

2496,5

702 Asunto Oy Jyväskylän Puukuokka 3

Jyväskylä

Asuinrak. (Lakea Omaksi)

31.7.2018

58

2217,5

3256,0

745 Asunto Oy Seinäjoen Tuohi

Seinäjoki

Asuinrak. (Lakea Omaksi)

8.11.2018

44

1966,0

2535,0

789 Asunto Oy Riihimäen Väinö

Riihimäki

Asuinrak. (Lakea Omaksi)

27.11.2018

42

2136,5

2550,0

201

Aloitetut kohteet 2018 HANKKEEN NIMI

KAUPUNKI/ KUNTA

PÄÄKÄYTTÖTARKOITUS

TYÖT ALOITETTU

ASUNTOJA

HUON. ALA m2

KERROSALA m2

790 Asunto Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto

Helsinki

Asuinrak. (myynti/HITAS)

8.1.2018

70

4504,5

5557,0

762 Asunto Oy Turun Amiraali 1

Turku

Asuinrak. (Lakea Omaksi)

23.1.2018

37

1599,5

2117,0

795 Jätkäsaaren Atlantinparkki Oy

Helsinki

Muut rakennukset

5.2.2018

-

-

-

766 Asunto Oy Tampereen Kalliorinne

Tampere

Asuinrak. (myynti)

15.3.2018

75

2468,5

3430,0

806 Asunto Oy Hyvinkään Valtteri

Hyvinkää

Asuinrak. (myynti)

13.8.2018

40

1545,5

1760,0

129 Asunto Oy Seinäjoen Kiskankartano

Seinäjoki

Asuinrak. (myynti)

22.10.2018

40

1785,0

2348,0

796 Asunto Oy Kokkolan Hermannintorni

Kokkola

Asuinrak. (vuokraus)

21.12.2018

35

1816,5

2236,0

797 Asunto Oy Kokkolan Hermanninkulta

Kokkola

Asuinrak. (myynti)

21.12.2018

21

623,0

994,0

318

Käynnissä olevat kohteet 31.12.2018 HANKKEEN NIMI

KAUPUNKI/ KUNTA

PÄÄKÄYTTÖTARKOITUS

ARVIOITU VALM. PÄIVÄ

ASUNTOJA

HUON. ALA m2

KERROSALA m2

762 Asunto Oy Turun Amiraali 1

Turku

Asuinrak. (Lakea Omaksi)

19.02.2019

37

1599,5

2117,0

795 Jätkäsaaren Atlantinparkki Oy

Helsinki

Muut rakennukset

15.08.2019

-

-

-

766 Asunto Oy Tampereen Kalliorinne

Tampere

Asuinrak. (myynti)

23.08.2019

75

2468,5

3430,0

790 Asunto Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto

Helsinki

Asuinrak. (myynti/HITAS)

31.10.2019

70

4504,5

5557,0

129 Asunto Oy Seinäjoen Kiskankartano

Seinäjoki

Asuinrak. (myynti)

27.11.2019

40

1785,0

2348,0

796 Asunto Oy Kokkolan Hermannintorni

Kokkola

Asuinrak. (vuokraus)

15.12.2019

35

1816,5

2236,0

797 Asunto Oy Kokkolan Hermanninkulta

Kokkola

Asuinrak. (myynti)

15.12.2019

21

623,0

994,0

806 Asunto Oy Hyvinkään Valtteri

Hyvinkää

Asuinrak. (myynti)

30.12.2019

40

1545,5

1760,0

318


Lakea Oy Vuosikertomus 2018

Euroopan suurimpiin puurakennuskohteisiin lukeutuvan Jyväskylän Puukuokan kolmas ja viimeinen osa valmistui heinäkuussa 2018. Puukuokka on palkittu sekä vuonna 2015 Arkkitehtuurin Finlandialla että Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019 -palkinnolla.

19


Lakea Oy | PL 32, 60101 Seinäjoki | www.lakea.fi | Y-tunnus: 0182213-7


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.