Ipanaposti Helsinki toukokuu 2016

Page 1

1/2016 /Helsinki.

Kotiin luettavaksi! 0€ LAADUKASTA LUETTAVAA LAPSIPERHEILLE.

Tunnekoulussa opitaan tunteiden tunnistamista

s.

Kolme vinkkiä synnytykseen valmistautumiseen Irtipäästäminen, vanhemman kehitystehtävä Myös erityislapsen sisarukset tarvitsevat tukea Luonto lumoaa pääkaupunkiseudulla

6-7

s.

9

s.

14-15

s.

16-17

s.

26-27


Lapsen iloa ja energiaa.

Mennään yhdessä

Toukokuun alkupäivinä matkustin veljeni perheen kanssa Tukholmaan viettämään viikonloppua. Hänen perheeseen kuuluvat kaksi alle kouluikäistä poikaa ja alakouluikäinen tyttö.

KESÄPARKKI 2016 6.6.2016 - 12.8.2016, Annantalo.

Pitkän ajan jälkeen olin taas matkassa pientenlasten kanssa. Omat lapseni ovat jo aikuisuuden kynnyksellä ja matkustaminen heidän kanssaan on jo hyvin erilaista.

Annantalon piha avautuu jälleen kaupunkilaisten käyttöön, kun Kesäparkki starttaa kesäkuussa.

Pienten lasten seurassa ”pienetkin” asiat saavat suuren merkityksen, jäätelön syöminen puistossa, kesän ensimmäisten mansikoiden nauttiminen laiturilla meren äärellä tai matka vanhalla tunnelmallisella lautalla.

Avoinna ma-pe klo 10-20, Huom! suljettu heinäkuussa. Aamupäivisin ohjelmaa on pienille lapsille ja perheille

Ihailtava energisyys joka pistää juoksuksi kun eteen aukeaa suuri nurmikenttä tai laivankanteen maalattu autorata. Mutkattomuus kun väsymys yllättää, silloinhan voi ottaa yksinkertaisesti muutaman minuutin unet vaikka tädin sylissä.

Kaikkein parasta on kuitenkin ne kirkkaasti loistavat silmät jotka syttyvät ”pienestäkin” asiasta sekä iloisena hersyvä nauru ja utelias asenne. Matkan jälkeen tuntui kuin keski-ikäiset aivoni olisivat saaneet aimo tuuletuksen. Tallensin sisälleni mahdollisimman paljon tuota lapsenkaltaista iloa, mutkattomuutta ja energiaa. Sen avulla arki tuntuu niin paljon yksinkertaisemmalta ja aurinkoisemmalta. Iloisia kesäkokemuksia kaikille lasten seurassa! Katri, Ipanapostista.

Vapaa pääsy!

LASTEN FESTARIT 2016 6.8.2016 - 10:00, Töölönlahti. Koko perheen ilmaistapahtuma Lasten Festarit järjestetään Töölönlahdella, Oopperatalon puistossa ensi elokuussa. Luvassa on hauskoja esityksiä, hupia ja toimintaa koko päiväksi. Vapaa pääsy!

IIK!WEEK 2016 3.9.2016 - 11.9.2016, Linnanmäki. Linnanmäen uusi tapahtuma iik!week ottaa varaslähdön Halloweeniin. Teemaviikon ajaksi Linnanmäki muuttuu pelottavammaksi paikaksi äänimaailman, maskeerattujen työntekijöiden ja uuden live-kauhukokemuksen myötä. Vapaa pääsy!

Osoite: Perennakatu 22 E 16 20320 TURKU Puhelin: 0400-932 994 Ilmestyminen: Kolme kertaa vuodessa/ Turun seutu (Turku- Kaarina- Lieto- Raisio- Naantali) Maaliskuu, toukokuu, lokakuu. Kolme kertaa vuodessa/ Helsinki Huhtikuu, syyskuu, marraskuu Painopaikka: Forssa Print Jakelu: Äitiys- ja lastenneuvolat, terveysasemat, kuntien/kaupunkien yhteispalvelupisteet, seurakunnat, Turun seutu avoinpäivähoito, kirjastot, lastentarvikeliikkeet. Lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei julkaista tuotannollisista tai vastaavista syistä johtuen. Lehti ei vastaa epäselvistä käsikirjoituksista tai puhelimessa sattuneista väärinkäsityksistä johtuneista painovirheistä, eikä anna hyvitystä vähäisistä painovirheistä, joka ei vaikeuta ilmoituksen käsittämistä, eikä vähennä sen mainosarvoa. Lehden vastuu ilmoituksen virheistä rajoittuu korkeintaan ilmoituksen hintaan. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta. 2 www.ipanaposti.fi


Uudenlainen kokonaisvaltainen hyvinvointikeskus lapsiperheille. Tervetuloa!

Varaa aika netissä www.mommyandme.fi tai soita ajanvarausnumeroomme 044 973 01 38.

Kulosaari

Kamppi

Kauniainen

Hanko


Auringon

Pojat työntouhussa.

alla

Aisatu valmistaa perheelleen päivän ateriat avonuotiolla.

Maria oli äärettömän onnellinen tyttärensä uudesta mekosta.

Ipanaposti Gambiassa Ipanaposti matkusti Gambiaan joulukuussa 2015 mukanaan matkalaukullinen pienten lasten vaatteita ja hygieniatuotteita. Kiitos tästä kuuluu yrityksille, jotka lahjoittivat meille näitä tarvikkeita. Gambian köyhyys ja avun tarve tulivat vahvasti esille jo Suomessa, kun hankimme tietoa maan tilanteesta. Totuus paikan päällä oli tätä tietoa karumpi. Aineellinen köyhyys oli valtava. Ensin oli vaikeaa hyväksyä, että emme voi auttaa kaikkia. Lopulta laukkumme sisältö meni syrjäiseen Sambian kylään. Sambiassa asutaan vielä ilman sähköä, ruoka laitetaan nuotiolla, ja lapset nukkuvat viltin päällä majan lattialla. Ajatus siitä, että kokisimme kulttuurishokin Gambiassa, muuttui hyvin nopeasti. Ymmärsimme pian, että todellinen shokki tulee, kun palaamme Suomeen. Nämä köyhät ihmiset, jotka omistivat tuskin mitään, näyttivät meille, mitkä asiat ovat elämässä oikeasti tärkeitä. Perhe, yhteisöllisyys, toisista aidosti välittäminen ja ystävällisyys. Heidän kulttuuristaan aisti niitä monia asioita, jotka meidän länsimaisesta – ja valitettavan usein itsekkäästä – kulttuuristamme ovat jo kadonneet tai hukassa. Kylissä naiset huolehtivat arjesta lasten avustuksella ja miehet työskentelvät kaupungeissa, kotona käydään vain harvoin. Perheillä on mahdollista laittaa kouluun vain osa lapsista. Koulu on maksullista ja varsinkin tyttöjen apua vaaditaan kotona. Suomen tukema kehitysyhteistyöhanke (NGBV) pyrkii vaikuttamaan myös tyttöjen asemaan Gambiassa.

4 www.ipanaposti.fi

Kaikki viemämme vaatteet ja hygieniatuotteet menivät suureen tarpeeseen ja ne otettiin ilolla vastaan. Meille jäi kuitenkin vahvasti tunne siitä, että me saimme näiltä ihmisiltä jotain paljon suurempaa. Jotain sellaista, mikä muuttaa ihmistä lopullisesti. Olemme äärettömän kiitollisia uusille gambialaisille ystävillemme. Palaamme varmasti vielä aurinkoiseen ja ystävälliseen Gambiaan. Katri Lindberg


n

Sambian kylän ”pääkatu” on tunnelmaltaan iloinen ja rento

Kehitysyhteistyöhanke Gambiassa naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi Ulkoasiainministeriön rahoittama kehitysyhteistyöhanke naisiin kohdistuvan väkivallan uhrien auttamiseksi ja väkivallan vähentämiseksi Gambiassa alkoi vuonna 2010.

Lääkäreille suunnatun koulutuksen keskiössä olivat väkivallan uhrin kohtaaminen ja vammojen dokumentointi mm. poliisia ja oikeuslaitosta varten.

Network against Gender Based Violence in the Gambia -hanke eli verkosto väkivaltaa kokeneiden naisten tukemiseksi (NGBV) käynnistyi monen vuoden taustatyöllä ja perusteellisella suunnittelulla. Gambialaiset osapuolet tekivät laadukkaan tilanne- ja tarvekartoituksen maan väkivaltatilanteesta, kansallisesta lainsäädännöstä sekä uhrille suunnattujen palvelujen tarpeesta ja riittävyydestä.

Elokuussa 2013 avattiin yhden luukun periaatteella toimiva keskus, jossa väkivallan uhri saa palvelua moniammatilliselta tiimiltä eli sosiaalityöntekijältä, poliisilta ja terveydenhoitajalta. Tarvittaessa paikalle voidaan kutsua myös oikeusapua ja lääkäri. Uhri voi myös jäädä turvakotiin, jos hän ei uskalla palata kotiin ja pelkää joutuvansa uudelleen väkivallan uhriksi.

Hankkeessa on luotu moniammatillinen verkosto, johon kuuluu sekä viranomaisia että kansalaisjärjestöjä. Koulutusta saivat lähes 30 poliisia ja sosiaalityöntekijää sekä saman verran lääkäreitä ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Koulutukseen osallistuneet jakavat myöhemmin koulutusta omilla työpaikoillaan. Näin osaaminen leviää, eivätkä opit katoa hankkeen päättymisen jälkeen. Viranomaisten, median ja kansalaisjärjestöjen toimijoiden koulutuksen lisäksi hankkeella on viikoittain valistusohjelma radiossa, jossa on ensin puolen tunnin asiantuntijapaneeli ja sen jälkeen kuulijat voivat soittaa ohjelmaan.

Lähteet: gambiahanke.fi ja Rikosuhripäivystys 2/2014:

GAMBIA - Gambian tasavalta on pieni ja kapea valtio Länsi Afrikassa. Gambia on leveimmillään alle 48 ki- lometriä ja jakautuu Gambiajoen ympärille. Joki virtaa maan läpi ja laskee Atlantin valtamereen. 80 kilometrin pituista merenrantaa lukuun ot- tamatta Gambiaa ympäröi joka puolelta Sene gal, jonka kanssa yhteistä rajaa on 740 kilomet riä. Gambia on pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin valtio. - Maa itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. - Orjuus Gambiassa lakkautettiin vuonna 1906. Gambiaan kuuluva Kunta Kinten saari (James Island) on nykyään osa UNESCOn maailmanperin töluetteloa Länsi-Afrikan orjakaupan historial lisena kohteena. Kunta Kinte oli Gambiasta ko toisin oleva orja. Alex Haleyn samanniminen kir jan kertoo Kuntan tarinasta. - Ennen vuoden 1994 sotilasvallankaappausta Gambia oli yksi vanhimmista monipuoluedemo kratioista Afrikassa. - Gambiassa on 1,9 miljoonaa asukasta, ja väes tönkasvu 2,2 % vuodessa. - Vaikka Gambiassa elää monia etnisiä ryhmiä, niiden välit ovat varsin hyvät, eikä uskonnollis ten ryhmienkään välillä ole ollut suurempia yh- teenottoja.

Suomalaiset kehittävät rikoksen uhrin hoitopolkuja Länsi-Afrikassa

Lähde: Wikibedia

Hyviksi havaitut menetelmät dokumentoidaan opaskirjoiksi myös muualla käytettäväksi. Gambiassa sukupolvet on kasvatettu pitkään väkivallan varjossa ja pelossa, ja väkivalta on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Näiden käyttäytymismallien poisoppiminen ei tapahdu muutamassa vuodessa. Tärkeintä olisi, että naiset ja tytöt oppivat tunnistamaan oikeutensa, uskaltaisivat hakea apua ja saisivat riittävästi sekä ammattilaisten että vapaaehtoisten tarjoamaa tukea.

www.ipanaposti.fi

5


Tunnekoulu vahvistaa lapsen itsetuntoa. Carita Viklund opettaa tunnetaitoja suomeksi ja englanniksi.

Tunnekoulussa

opitaan tunteiden tunnistamista

T

unteet ovat ihmisyyden ja hyvinvoinnin kulmakivi, ja omien tunteiden tunnistaminen lisää itsetuntemusta ja omanarvontuntoa. Lapsen tunnetaitojen kehittyminen on pitkälti vanhempien käsissä. Tunteiden sanoittaminen on tärkeää, sillä sitä kautta lapset oppivat tunnistamaan omia tunteitaan, käsittelemään niitä rakentavasti sekä ottamaan aikuisina vastuun tunteistaan. – Tunteensa tuntevista lapsista kasvaa empaattisia, kommunikoivia ja sosiaalisesti taitavia aikuisia, kertoo E-MOTION tunnekoulun perustaja, perhe- ja tunnetaitokouluttaja Carita Viklund. Ulkomailla asuneen ja opiskelleen Viklundin mukaan Suomessa vallitsee edelleen pidättyväinen tunnekulttuuri.

6 www.ipanaposti.fi


”Moni vanhemmista

ei halua jatkaa omassa perheessään sitä tunnekulttuuria, jossa on itse kasvanut.

täin järjestettävissä pienryhmissä lapset pääsevät Viklundin opastuksella muun muassa tunnistamaan ja säätelemään tunteitaan, oppimaan, miltä eri tunteet tuntuvat kehossa, harjoittelemaan toisten huomiointia sekä rauhoittumaan ja rentoutumaan.

– Kiire, stressi ja ylisuorittaminen ovat ihan ykkösjuttuja. Jo 5–6-vuotiaat kokevat, että heillä on kova kiire koko ajan.

– Luovuus, leikki ja liike ovat keinoja opettaa pieniä lapsia, joilla ei ole vielä suurta sanallista ilmaisukykyä.

– Laukkaava mieli pitää saada rentoutumaan. Mielen päällä on usein niin paljon asioita, ettei osata laskeutua miettimään, miltä minusta nyt tuntuu. Aikuiselle itselleen voi nousta jostain lapsen tunnetilasta oma tunnereaktio. Kun tunteensa ja niiden perimmäiset syyt oppii tunnistamaan, pystyy pitämään sisäisen rauhan ja istumaan lapsen kanssa helpommin isojen tunteiden äärelle, hän muistuttaa.

Tunnekoulun tueksi Viklund järjestää vanhemmille yksilöllistä tunneohjausta, jonka tarkoituksena on tutustuttaa aikuiset omaan tunne-elämäänsä. Tavoitteena on, että lapset ja vanhemmat opiskelevat tunnetaitoja yhdessä ja hyödyntävät oppimaansa kotona. – Koti on tärkein paikka tunnetaitojen opetteluun. Tunteiden harjoittamista ei voi ulkoistaa tunnekouluun. Se on kuitenkin hyvä apu ja tuki, sillä moni kokee, että on vaikea opettaa lapselle jotakin sellaista, mitä ei itse osaa, Viklund pohtii.

Tunnekoulusta ja yksilöllisestä tunneohjauksesta saa eväitä rauhoittumiseen.

Teksti: Sanne-Mari Laaksonen Kuvat: Mishka Keinänen Lisätietoa E-MOTION tunnekoulusta osoitteissa mommyandme.fi sekä funterapia.com.

Lapsiperheessä tunteet ovat tapetilla jatkuvasti. Viklundin mukaan vanhemmuus on iso henkinen matka, jossa nousee esiin paljon tunteita. Aikuisessa käsittelemättömät tunnetilat voivat aiheuttaa tyytymättömyyttä, uupumusta, ahdistusta, masennusta ja jopa erilaisia kiputiloja. Omien tunteiden äärelle pääseminen lisää hyvinvointia ja tyytyväisyyttä omaan elämään. – Täällä tunneilmaisu on niukkaa. E-MOTION tunnekoulu on itse kehittämäni ja luomani kokonaisuus, joka pohjaa opintoihini Australiassa. Tunneilmaisun avulla puhumattomuuden kulttuuria pystytään muuttamaan avoimemmaksi. Viklund vetää tunnekoulua perheiden hyvinvointikeskus Mommy&Me:ssä. Tunnekoulu voidaan järjestää myös asiakkaan omissa tiloissa, esimerkiksi päiväkodissa. Lasten E-MOTION tunnetaitoryhmät on tehty tukemaan kodin tunnekasvatusta. Ikäryhmit-

– On paljon vanhempia, joiden tunteisiin liittyvät matkaeväät ovat jääneet niukaksi. Jotkut eivät ole esimerkiksi lapsuudessaan ikinä kuulleet, että heitä rakastetaan tai että he ovat arvokkaita. Moni vanhemmista ei halua jatkaa omassa perheessään sitä tunnekulttuuria, jossa on itse kasvanut, Viklund sanoo. Viklundin mukaan yleisimpinä ongelmina tunnekouluun hakeutuvien perheiden kohdalla ovat suorittamisen kulttuuri, lapsen kehitysvaiheiden tuomat tunneilmaisun haasteet sekä arjen ilottomuus.

Perhe- ja tunnetaitokouluttaja Carita Viklund. .

www.ipanaposti.fi

7


an: a k u le m

mal o l e l l allise lääkettä äkkeet v r u T /lä u me lääke ja ku ia u g n ja r p toih i - Ki rgisille alle ide is p ten

vo le yttys - Al nkosuoja an ion ide h o i v r i u hoiva en reakt n o A n o is t h i kor man llergis ydro oltta an a p a - H k n i ine k ringo us voima ointia oon it fi o n i h i au s a s e k ypak an en oksia ja d - Ky ynpurem it a t va i ky , haa ide ta reita a aalis t e s d a i a a j - L rsoa deha rkote i S ka yttys et dit - H kipih enet saks k n u pi - P it, ja nset i P iili äkeh s - Lä äpakkau m l y - K

Lasten omat vitamiinit!

Uutuus

Minisun monivitamiini Tähtimarja 200 tabl.

2064

Minisun Omega Junior 45 geelipalaa

14

66

Minisun D-vitamiini 10 mikrog 100 tabl.

1002

Rela Drops + D Maitohappobakteeri + D3-vitamiini

2089

Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, Helsinki, puh. (09) 3434 400 Avoinna arkisin/vardagarna 8–20, la/lö 9–18, su/sö 12–18 www.vuosaarenapteekki.fi

Rela Drops Maitohappobakteeritipat

1897

Forumista löydät jo yli 140 liikettä mm. DPAM, Gulliver, H&M, Name It, Jesper Junior ja S.Oliver Junior ja Rainbow sea.

forum.fi Mannerheimintie 14-20 | Helsinki


Hyvä

terveys

Kolme vinkkiä synnytykseen valmistautumiseen

S

ynnytykseen valmistautuminen on erittäin tärkeää niin hyvän synnytyskokemuksen, mutta myös äidin, vauvan ja koko perheen hyvinvoinnin takia.

Synnytykseen kannattaa valmistautua ainakin näillä kolmella tavalla

Onko sinulla toiveita hoidosta? Toiveet kannattaa ehdottomasti perustella, että ne ymmärretään oikein ja niitä käytetään oikeissa tilanteissa. Perustelu edesauttaa hoitoa eikä toive käänny sinua vastaan.

Synnytyksen ABC Synnytysvalmennuksen Synnytysvalmennuksen Synnytysvalmennuksen vuorovaikutteinen vuorovaikutteinen interaktiivinen verkkokurssi ja verkkokurssi sekä verkkokurssi sekä e-kirja e-kirja synnytyksen verkkovalmennus.

Marjaana Marjaana Siivola Siivola

Serfi Serfioitu oitu doula doula CD CD (DONA) (DONA) Serfioitudoula CD (DONA)(CAPA) Synnytysvalmentaja CCCE Synnytysvalmentaja CCCE (CAPA) Synnytysvalmentaja CCCE (CAPPA)

Oikein hyvää synnytystä! Teksti: Marjaana Siivola

Opi kivunlievityksen vaihtoehdot. Epiduraali on vain yksi kymmenistä luonnollisista ja lääkkeellisistä vaihtoehdoista. Sopisiko sinulle paremmin joku muu? Mitä tukihenkilö osaa ja voisi käyttää olosi helpottamiseen? Voisiko synnytyksen alussa toimia hieronta, vesi, kuuma/ kylmä ja kannustus pehmeistä keinoista ennen sairaalaan siirtymistä? Synnytyksen edetessä pudendaali tai paraservikaali voi toimia loistavasti. Kun tiedät vaihtoehdot, voit tehdä valinnat synnytyksen kulun mukaisesti.

www.synnytyksenabc.fi www.synnytyksenabc.fi www.synnytyksenabc.fi

Tarjous Ipanapostin lukijoille! Koodilla IPANAINEN

Koodilla IPANAINEN saa valmennuksesta kurssi (norm. 49€)-10€ saa29€/ valmennuksesta -10€

www.synnytyksenabc.fi/ipanaposti

Löydä tapoja aktiivisesti rentoutua. Miten rentoudut stressaavan päivän jälkeen? Voisiko sitä käyttää synnytyksessä? Synnytyksen aikana rentoutuminen on haastavampaa, joten jokin muistutus tai menetelmä voi auttaa sinua siinä. Kumppanin kädet hartioilla muistuttaa pitämään leuan ja hartiat rentoina supistuksen aikana. Tukihenkilö hieromassa alaselkää supistuksen jälkeen tuo ihanan lämpimän ja rentouttavan fiiliksen kehoosi. Näin kohtulihas rentoutuu ja hapettuu paremmin ja supistuessaan kohtu kipuilee vähemmän. Raskauden aikana naisen selkä kokee enemmän rasitusta, kun lapsi kasvaa äidin masussa ja ryhti muuttuu. Turvallinen ja rentouttava hieronta auttaa kestämään kuormitusta.

Synnytyksen ABC:llä on ilmainen minikurssi tilattavissa sähköpostiin. Minikurssi sisältää lisätietoa näistä kolmesta kohdasta. http://synnytyksenabc.fi/minikurssi Lisäksi jaossa on 101 helpotusta synnytykseen -vinkkilista.

N TA SA L O N O R IE

BLISS

KI

Esittelyssä tulisi seuraavat kohdat mahdollisimman napakasti. Nimesi, mukaan tulevat tukihenkilöt, kuinka mones synnytys. Tietoa miten olet valmistautunut synnytykseen. Oletko lukenut kirjoja, nettipalstoja, käynyt perhevalmennuksessa tai käynyt yksityisessä synnytysvalmennuksessa (kerro missä, kätilöt tietävät yleensä niiden sisällön). Löytyykö taustastasi tilanteita tai tapahtumia, joista kätilön on hyvä olla tietoinen? Onko häntäluu murtunut? onko lantiosi saanut tällin? Oletko kokeillut epiduraalia aikaisemmin? Miten se meni? Näiden tietäminen auttaa kätilöä hoitamaan sinua paremmin.

BLISS

H

Kirjoita esittely kätilölle. Esittelyn avulla kätilö osaa auttaa sinua paremmin kuin synnytystoivelistan “ei” alkuisten lauseiden avulla.

Jyri Korkkinen Helsinki, Runeberginkatu 51 Ma-Pe 10-18, La 11-16 Ajanvaraus: 040 828 9876 Voit varata aikaa kätevästi netissä: www.hierontabliss.fi/online-ajanvaraus/

www.ipanaposti.fi

9


Parhaat burgerit teet itse! Street foodia eli katuruokaa laitetaan yhä useammin myös kotikeittiöissä. Massaburgerien sijaan voit koota oman hampurilaisesi laadukkaista aineksista. Mausteetkin voit valita oman mielen mukaan. Keittiökaverin kanaburgereissa käytetään Backersin ihania sämpylöitä. Kastikkeessa on tujaus mango chutney'a, joka antaa sekä makeutta että pientä tulisuutta.

Ainekset: Kanan jauhelihaa, 400 g Sämpylöitä Kermaviiliä, 1 prk Jäävuorisalaattia, ½ kpl Mango chutney, 1-2 rkl Lime, 1 kpl Raastettua inkivääriä, 1 tl Punasipulia, 1 kpl Kaalia, 1 pieni lohko Lisäksi: 1 kananmuna, 1 rkl soijaa, valkosipulinkynsi, juustokuminaa, voita

1. Sekoita ½ prk kermaviiliä ja 2 rkl mango chutney’a pienessä kulhossa. Lisää halutessasi hieman suolaa. 2. Sekoita toisessa kulhossa 1 pkt kananjauhelihaa, 1 kananmuna, 1 puristettu valkosipulinkynsi, 1 rkl soijaa, ½ limen mehu, 1 tl raastettua inkivääriä ja 1 tl juustokuminaa (tai garam masalaa).Voit hyvin lisätä taikinaan myös 1-2 rkl mango chutney’a. Sekoita ja muotoile taikinasta pihvejä.

3. Kuumenna 2 rkl voita pannussa ja paista pihvit kypsiksi keskilämmöllä 3-4 minuuttia. 4. Revi puolet jäävuorisalaatista vadille. Suikaloi kaali. Kuori ja viipaloi 1 punasipuli ohuelti. 5. Lämmitä leivät paahtimessa tai pikaisesti paistinpannussa. Lado leipien väliin salaattia, kaalia, pihvi ja punasipulia. Kannen alle kermaviilikastiketta.

Joko teillekin tulee Keittiökaverin ruokakassi? Kokeile sinäkin palvelua, joka helpottaa jo satojen perheiden arkea! Keittiökaverin ruokakassista löydät laadukkaat raaka-aineet ja helpot reseptit maistuviin arkipäivällisiin. Ruokakassit toimitetaan kotiovelle asti. UUTUUS! Ruokakassi kahdelle Keittiökaverilta löytyy nyt myös kahden hengen ruokakassi. Sopii hyvin myös perheille, joissa lapset ovat vielä pieniruokaisia. Kokeile!

Susanne Lindroos laatii Keittiökaverin reseptit. Ruokakassi helpompaan arkeen 10 www.ipanaposti.fi


Mitä

Laajasalossa Suomensuontie 8 00870 Helsinki

syömme?

Itäkeskuksessa Kauppakartanonkatu 14 00930 Helsinki

Iloinen, lämmin ilmapiiri turvallisten aikuisten ohjauksessa kasvattaa terveitä punaposkia.

Mistä hyvä ruoka tulee?

P

erheeni on jo melkein kymmenen vuotta hakenut ruokaa suoraan luomutiloilta. Ero niin laadussa kuin palvelussa on suuri verrattuna marketteihin ja jo pelkkä ruoan hakeminen on elämäys - etenkin lapsille.

Kesäinen käyntimme oli kuitenkin erilainen. Reissu muistutti enemmän retkeä, sillä pääsimme katselemaan ulkona aitauksessa maata kärsällään tonkivia possuja, jotka välillä pinkaisivat iloiseen juoksuun. Toiset taas paistattelivat leppoisasti päivää heinien joukossa.

Hyvän ruoan ja palvelun kylkiäisenä ovat lapsemme saaneet kuin huomaamatta oppia mistä ruoka tulee, kuinka sitä tuotetaan ja millaista on hyvä, ympäristöä ja eläimiä kunnioittava, ruoantuotanto. Noita asioita ei markettien hyllyväleissä purjehtimalla helpolla opita ja tosiasia on sekin, että mukavan elämyksen myötä asiat jäävät paremmin mieleen ja niistä voi syntyä koko elämän läpi kestävä tapa suhtautua ruokaan ja sen tuotantoon.

Possujen touhut olivat varsin hauskaa seurattavaa ja taaperokin nautti kokemuksesta suuresti. Kerta olikin ensimmäinen, kun hän tuli nähneeksi possuja muualla kuin kirjoissa. Possuista puhuttiinkin meillä monta viikkoa ja taaperon sanavarasto kasvoi taas yhdellä sanalla ja viittomalla. Possu.

Näin kesän kynnyksellä pohdimme voisimmeko tänäkin vuonna käydä tutustumassa yhteen tai useampaan luomutilaan, sillä usealle tilalle pääsee tutustumaan joko tiettynä, ennalta ilmoitettavana päivänä tai soittamalla ja kysymällä, sopiiko tilaan tulla jonain päivänä tutustumaan. Moni tila toivottaa vierailijat tervetulleeksi. Viime juhannuksena piti karkkilalainen luomupossutila avoimet ovet ja mekin kävimme katsomassa isompien ja pienempien possujen touhuja. Toki vuonna 2011 vuoden luomuyritykseksi valittu Kiven Säästöpossu oli meille tuttu jo monen vuoden takaa, sillä olemme hakeneet sieltä kaiken kuluttamamme possunlihan melkein kymmenen vuoden ajan. Harva asiakassuhde on kestänyt yhtä kauan ja tuntuukin mukavalta hakea possunlihat pakastimeen tutulta tuottajalta, jonka kanssa vaihdetaan samalla kuulumisia.

Lähtökohtamme on luonnonmukainen lastenhoito ja steiner-pedagogiikka. Päiväkodin arkea värittävät mahdollisuudet musiikki- ja kuvataideilmaisuun. Lapsen onnellisen arjen avaimia ovat rauhallinen päivärytmi ja pienryhmätoiminta kodikkaissa tiloissa. Tarjoamme omassa keittiössä valmistettua terveellistä luomuruokaa. Tiedustelut ja ilmoittautumiset www.luomupaivakotikirsikka.net Kirsi Edelmann puh. 050- 351 0950

Knehtilän tilan navettakahvila sekä maatilamyymälä Maatilan keväiset markkinat la 28.5 klo 10-15

Tuntuu aina hyvältä tietää, missä ja kuka possut on kasvattanut sekä tietenkin millaiset olot niillä on. Iloisina voimmekin todeta, että meidän ruokapöytäämme päätyneet possut ovat saaneet elää hyvän elämän lajitovereidensa seurassa, osaavassa huolenpidossa. Visiitti tilalle oli tärkeä moneltakin eri kantilta ja minusta lapsien on hyvä oppia jo pienenä, mistä hyvä ruoka tulee. Meidän perheemme hyvä ruoka kasvaa lähellä ja luomusti Teksti ja kuva: Maria Einiö Kirjoittaja on keittiössä ja kasvimaalla viihtyvä kolmen lapsen bloggaava äiti.

www.luomulaakso.f.

auki:

ke- pe lauantaisin

klo 12-18 klo 10 -15

(poikkeukset aukioloissa www.knehtilantila.�i)

Haapasaarentie 75, 05470 Hyvinkää www.knehtilantila.�i / �b: Knehtilän Luomutila www.ipanaposti.fi

11


Mini Mukula on aidosti palveleva lasten lahjatavarakauppa ja boutique-kirpputori Lauttasaaressa. Tule ostamaan lahjat lasten synttäreille ja tekemään ihania löytöjä. Lapsille on oma hauska leikkipaikka ja vanhemmille tarjolla hyvää kahvia. Myynnissä lastenvaatteita myös laadukkailta merkeiltä: mm. Polo, Polarn O. Pyret, Gant, Gap, Ticket to Heaven, Benetton, Kenzo, Oshkosh jne.

Tervetuloa!

Kiireettömyys ja kannustus opettavat lasta pukeutumaan – Lapsen pitää saada aikaa tuhnata vaatteiden kanssa. Lapsi oppii kannustamalla ja siten, että hänelle annetaan aikaa opetella pukeutumista, tietää MLL:n Varsinais-Suomen piiri ry:n perhekeskustoiminnan koordinaattorin Johanna Franska. Franskan mukaan noin 1–2-vuotiaana lapsi alkaa kiinnostua pukeutumisesta. –Riisuminen on se helpompi juttu, ja monella opettelu alkaa esimerkiksi sukkien riisumisesta. Lapset ovat kuitenkin taitavia tunnistamaan, jos vanhemmilla ei ole aikaa. – Silloin lapsen reaktio on se, että nyt hidastetaan. Siksi pukeutumistilanteita kannattaa ennakoida.

Minä itse – uhma lisää pukeutumishalua Noin kahden vuoden iässä lapsen oma tahto alkaa kehittyä. Aukioloajat: Ti-Pe 12:00-19:00 La 12:00-16:00 Su-Ma Suljettu Puhelin: 040 529 1094 Gyldenintie 3, Helsinki 12 www.ipanaposti.fi www.minimukula.fi

– Lapsi haluaa tehdä itse. Sorminäppäryys sekä silmän ja käden yhteistyö ovat kuitenkin vielä vajavaisia, ja lapsi hermostuu, sillä ei osaa, vaikka haluaisi. Harhautusmenetelmät, kuten lelut tai kirjat voi tällöin pitää mukana pukeutumisessa. Lapsen tunteita kannattaa myös sanoittaa, Franska kertoo. Pukeutumisessa lasta pitää muistaa kehua.

– Kehuminen ja kiittäminen ovat paljon parempia tapoja kuin kieltäminen. Myös leikillä on suuri merkitys. Lapselle voi pukeutumistilanteessa esimerkiksi laulaa ja lorutella, Franska neuvoo. Pukemaan oppiminen riippuu paljon lapsen motorisista taidoista. Jotkut oppivat nopeammin kuin toiset. Lähempänä kolmea ikävuotta lapselle voi alkaa antaa vaihtoehtoja. – Laitetaanko esimerkiksi punaiset vai siniset sukat. Kun jo illalla katsoo lapsen kanssa vaatteet valmiiksi, ei aamulla tarvitse ruveta vänkäämään. Liiallista omatoimisuutta ei kuitenkaan pidä vaatia. – Usein 3-vuotiaille voi alkaa tulla pienempiä sisaruksia ja silloin isommilta sisaruksilta odotetaan liikaa. Kannattaa muistaa, että kolmevuotias on vielä pieni ja tarvitsee läheisyyttä ja syliä sekä sitä, että äiti tai isä auttavat välillä, Franska muistuttaa.

Päiväkodissa pukeutuminen on kasvatustilanne Suikkilanseudun päivähoitoyksikön Talinkorventien päiväkodissa pukeutuminen on osa päivärytmiä.


Ihana arki – Se on kasvatustilanne, johon annetaan aikaa. Kiirehtiminen vähentää lapsen mahdollisuuksia tehdä itse, kertoo 1–2-vuotiaiden Tiitiäisten lastentarhanopettaja Saara Granberg. Opettelu aloitetaan riisumisesta. – Kannustamme lasta ottamaan pipon, tossut ja sukat pois. Lähdemme siitä, mistä lapsi on itse kiinnostunut ja mihin hänen taitonsa riittävät. Päiväkodin pukeutumistilanteissa puhutaan paljon: sanotetaan kehon osia, kerrotaan, miksi päälle puetaan tietyllä säällä tiettyjä vaatteita ja käytetään apuna kuvia, tukiviittomia, lauluja, loruja ja pukemiseen liittyviä kirjoja. Pukeutuminen pyritään hoitamaan pienryhmissä, jolloin aikuiselle jää aikaa ohjata tilannetta. – Mikäli lapsi alkaa hermostua, aikuinen voi rauhoittaa tilanteen esimerkiksi laulamalla. Tavoitteena on kannustaa lapsia omatoimisuuteen ja palkita heitä siitä, Granberg kertoo. Lastentarhanopettajan mukaan harva kaksivuotias on enää aivan liikkumaton pukeutumistilanteessa. – Sukkien ja tossujen riisuminen ja pukeminen ovat lapselle yleensä helpoimpia, sillä niitä toistetaan niin paljon. Lapsen pukemaan oppiminen riippuu myös siitä, miten kiinnostunut lapsi on itse ja miten häntä kannustetaan pukeutumiseen kotona, Granberg sanoo. Vinkkejä pukeutumisesta ja muista vanhempia askarruttavista aiheista ikäkausittain MLL:n Vanhempainnetin sivuilla osoitteessa www.mll.fi/vanhempainnetti. Teksti: Sanne-Mari Laaksonen


Irtipäästäminen, vanhemman kehitystehtävä

P

ianonsoiton tekniikka voidaan palauttaa kahteen refleksiin, tarttumis- ja irtipäästämisreflekseihin, sanoi eräs asiaan paneutunut musiikkitieteilijä. Ei siis periaatteessa kovin monimutkaista.

Puulelut ja ihanat lahjat Paljon Reilun Kaupan, ilmastoystävällisesti valmistettuja, myrkyttömiä ja turvallisia leluja

Yrjönkatu 34 Helsinki Avoinna ma-pe 10-18 la 11-16 www.tingeling.fi

14 www.ipanaposti.fi

Kuten ei vanhemmuuskaan. Tarttuminen voisi merkitä rajojen asettamista ja turvan antamista, irtipäästäminen luottamusta siihen, että lapsi pärjää omillaan. Mutta siinä missä pianonsoitto on näiden refleksien jatkuvaa vaihtelua, vanhemmuus on pikemminkin äärimmäisen hidas kämmenen aukaiseminen. Siitä lapsi lopulta lehahtaa lentoon kuin perhonen. Ihannetapauksessa kämmen jää auki, jolloin perhonen voi siihen tarvittaessa vielä palata.

Irtipäästäminen on vaikeaa, jos lapsi on vanhempien egon jatke, huonon itsetunnon paikka tai vanhempien omien toiveiden projektio. Jussi kirjoitti taannoin kirjailija Franz Kafkan isästä. Myös musiikin historiasta tunnetaan niitä, jotka joutuivat olemaan kunnianhimoisen isän egon jatkeina. Mozart kiersi isänsä kanssa henkensä kaupalla ympäri Euroopan hoveja esittelemässä taitojaan, Beethoven joutui heräämään keskellä yötä soittamaan isänsä humalaiselle äijäseurueelle, Clara Wieck (myöhemmin Schumann) eli isänsä vartioimana harjoittelemassa pianonsoittoa. Lisää esimerkkejä löytyy vaikkapa Jari Sinkkosen uudesta kirjasta, joka kertoo säveltäjien hauraasta elämästä.


Vanhemmuus Kuten pianonsoittoa, myös vanhemmuutta tarvitsee harjoitella. Mitä enemmän ja laadukkaampaa harjoittelua, sitä parempiin tuloksiin on mahdollista päästä. Jos lasten kanssa viettää paljon aikaa, oppimistilaisuuksia tarjoutuu tiuhaan, mutta kokonaan toinen asia on - viittaan nyt itseeni - kuinka tietoista treeni on. Kymmenentuhannen tunnin sääntö saattaa toteutua teoriassa, mutta vanhemmuuden mestaruustaso taitaa jäädä maininnoiksi isänpäiväkorteissa. Pianonsoitossa tekniikan harjoittaminen vaatii suuren panoksen. Tunnetaitojen ja muusikkouden ajatellaan kehittyvän vähän niin kuin siinä sivussa. Vanhemmuuden teknisen puolen - jos tällaista jakoa on edes mielekästä tehdä - omaksuu helposti, mutta tunne- ja sosiaalisten taitojen opettelu on pidempi juttu.

Minusta tuntuu siltä, että irtipäästäminen, kämmenen hidas aukaisu, on vanhemmuuden keskeisiä kehitystehtäviä. Me vanhemmat emme omista lapsiamme. Lapset on lainassa, heitetty meille, ja meidän tehtävämme on antaa heille sellaiset valmiudet, joilla he voivat mahdollisimman hyvin selviytyä elämästä. Emme omista lapsia, mutta he ovat osa meitä. Sen huomaa vaikkapa silloin, kun poika 7 v tippuu puusta. Paniikkihuuto aiheuttaa viiltävän kivun myös minussa, mutta pian otsalohko ottaa tilannetta haltuun: otan verisen pojan syliin, kannan sisälle, lohdutan, pesen kasvot, huomaan että verta tulee vain nenästä, mutta muuten poika on kunnossa. Vaihdan paidan ja pidän poikaa sylissä, kunnes hän haluaa lähteä jatka-

maan leikkiään. Myöhemmin vilunväristys vielä läpäisee kehon: entä jos olisi käynyt pahemmin. Toisaalta lapsi on yksilö, toisaalta osa minua. Minun on kyettävä päästämään irti itsestäni Irtipäästämisessä minua askarruttaa tällä hetkellä kaikkein eniten se, miten minun tulisi valmistaa lapsiani kohtaamaan tulevaisuus. Tulisiko minun pyrkiä antamaan lapsilleni valmiuksia, joiden avulla he selviävät ylikulutus-yhteiskunnassa, joka ei itse selviydy? Vai pitäisikö minun pyrkiä antamaan lapsilleni valmiuksia, joiden avulla he selviävät yhteiskunnassa, joka mahdollisesti seuraa nykyistä luonnonvarojen riistolle perustuvaa yhteiskuntaa? Jos valitsen jälkimmäisen, mistä tiedän, millainen se yhteiskunta on ja millaisia taitoja siellä tarvitaan? Teksti: Topi Linjama

Tervetuloa lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaaksi! Kun lapsiperheen arjessa tulee vastaan tilanteita, joissa omat kädet eivät riitä, me tulemme apuun. Tuemme perheenne voimavaroja yllättävissä elämäntilanteissa ja tarjoamme käytännön apua silloin, kun se on tarpeen.

Hoivapalvelut

Med Group luo tasa-arvoista hyvinvointia Med Group on suomalainen, valtakunnallisesti toimiva terveydenhuoltoalan yritys. Päätoimialamme ovat lääkäripalvelut, hoiva- ja sosiaalipalvelut, suun terveydenhuolto sekä ensihoito. Toimimme julkisen sektorin luotettavana ja tehokkaana kumppanina varmistaen, että laadukkaat, tasa-arvoiset hoitomahdollisuudet ovat kaikkien ulottuvilla. Tukea perheesi tarpeiden mukaan Lapsiperheiden kotipalvelumme sisältö suunnitellaan joustavasti sen mukaan, millaiset perheenne tarpeet tällä hetkellä ovat. Luotettavilla hoitajillamme on erityisosaamista haastaviinkin tilanteisiin ja kokemusta erilaisia erityistarpeita omaavien lasten hoidosta. Lastenhoidon lisäksi voitte saada meiltä myös kodinhoitoapua. Tärkeintä on, että palvelumme auttaa perhettänne parhaalla mahdollisella tavalla. ą Meillä on koulutetut, ammattitaitoiset työntekijät. ą Räätälöimme kotipalvelun yksilöllisesti. ą Palvelumme on saatavilla jopa muutaman päivän varoitusajalla.

Terveiset hoitajiltamme:

Parasta työssäni on se, kun näkee lasten hymyilevän. Heidän iloisuudestaan saa tosi paljon itselleenkin voimaa ja energiaa. Viimeisin lapselta saamani palaute oli: Minä haluan, että sinä jäät koko päiväksi! Karoliina, Lapsiperheiden kotipalvelu

Aina voi soittaa ja kysyä apua. Semmoista tilannetta ei olekaan, jossa emme auttaisi. Monet vanhemmat eivät tiedä tällaisen mahdollisuuden olemassaolosta, mutta asiakkaaksi tultuaan he ovat ottaneet palvelun ilolla vastaan. Johanna, Lapsiperheiden kotipalvelu

Asiantuntevaa apua palvelukoordinaattoriltamme

Hoivapalvelut

Palvelukoordinaattorimme on tavoitettavissa juuri teitä varten. Vastaamme mielellämme kysymyksiinne ja autamme palveluumme liittyvissä ongelmatilanteissa.

09 7597 8564 6559 ą Soita 09 7364


” Vanhemmat monesti aliarvioivat sisaruksen stressin.

Myös erityislapsen sisarukset tarvitsevat

K

un perheeseen syntyy sairas tai vammainen lapsi, perheen dynamiikka muuttuu. Erityislapsi saattaa viedä vanhempien huomion ainakin alkuun lähes kokonaan. – Sisarukselle se voi olla kipeä asia. Vanhemmat monesti aliarvioivat sisaruksen stressin, kertoo projektityöntekijä Milla Bergman Erityinen sisaruus -projektista. Tarvekartoituksen tuloksista selvisi, että perheet kyllä huomioidaan, mutta sisarusten ääni unohdetaan. Projektin ykköstavoitteena on saada sisarusten ääni kuuluviin, ja tarjota tietoa ja tukea läheisille ja ammattilaisille.

Ristiriitaisia tunteita Bergmanin mukaan sisarukset kyllä usein ymmärtävät tilanteen ja sopeutuvat siihen. Silti uusi tilanne voi herättää ristiriitaisia tunteita. – Tietynlainen perusturvan rikkoutuminen on aina stressaavaa. Äkillinen sairastuminen saattaa aiheuttaa kuolemanpelkoa. Toisaalta se myös herättää empatiantunteita ja kasvattaa kykyä asettua toisen asemaan.

tukea

Sisarusten keskustelutilaisuuksissa on noussut esiin monenlaisia tunteita ja ajatuksia. On helpompi keskustella avoimesti, kun muutkin ryhmässä omaavat samankaltaisia kokemuksia. Ikähaitari keskustelutilaisuuksissa on 17–58 -vuoden välillä. Keskustelutilaisuuksia on järjestetty Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa. Tarvittaessa keskusteluja järjestetään muillakin paikkakunnilla. Näitä voi tiedustella Milla Bergmanilta. Yhteen keskusteluryhmään mahtuu enintään kuusi henkilöä. – Ryhmäkoolla varmistetaan aito vuorovaikutus. Keskusteluilla on aina jokin teema ja kaikenikäiset voivat osallistua. Ryhmät pyritään kuitenkin muodostamaan mahdollisimman samanikäisten kesken. Keskustelutilaisuudet ovat myös erinomainen vertaistuen muoto.

Sisarusten elokuvaviikonloppuja Nuoremmille, 10–15 -vuotiaille, on järjestetty sisarusten elokuvaviikonloppuja. Lapset ja nuoret tekevät päivän aikana ohjaajien kanssa elokuvan aiheesta “Minun erityinen sisaruus”. Tunteita ja kokemuksia käsitellään elokuvan te-

kemisen kautta. Päivän aikana syödään yhdessä välipalaa, tutustutaan ja keskustellaan. Pitkäaikaissairaiden tai vammaisten lasten läheisille sekä perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille järjestetään myös Sisaruusseminaareja. Seminaareissa kuullaan esimerkiksi asiantuntijaluentoja ja järjestetään kokemuspaneeleja, joissa sisarukset, läheiset ja ammattilaiset keskustelevat päivän teemasta.

Ikinä ei voi kysyä liikaa Bergman kertoo, että hyvin samankaltaiset asiat nousevat esiin keskusteluissa. Sisarukset kuvaavat useinmiten perheen erityislasta hyvin lämminhenkisesti ja nauttivat sisaruudestaan. Toisaalta sisaruuteen liittyy kipeitäkin ajatuksia ja tunteita. – Ei ehkä ole ollut ketään, kenelle puhua asiasta. Vanhemmillekaan ei ole oikein halunnut asiasta puhua. Kukaan ei ole kysynyt, miten voit. On halunnut esittää reipasta, koska ei ole halunnut huolestuttaa vanhempiaan. Jos vaikka omien juhlien aikaan äiti onkin ollut sairaalassa sisaruksen luona, on miettinyt, enkö minä ole erityinen. Bergman toteaakin, ettei erityislapsen sisaruksilta voi ikinä kysyä liikaa, että miten voit. Erityinen sisaruus -projekti on osa Rinnekotisäätiön yleishyödyllistä toimintaa ja se toteutetaan yhteistyössä Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n, Sylva ry:n ja TATU ry:n kanssa vuosina 2015 - 2017. Projektin rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Kansainvälistä sisaruuspäivää vietettiin 10. huhtikuuta. Tuolloin sai ensi-iltansa sisarusten ideoima video. Teksti: Sanna Kontkanen Kuvat: Erityinen sisaruus -projekti / Ilona Partanen

16 www.ipanaposti.fi


Shop for Quality Toys

”Kukaan ei ole kysynyt, miten voit.

ma-pe: 10-18 la: 10-16

Lisätietoa:

http://www.erityinensisaruus.fi

Hämeentie 2, Helsinki puh. 045 342 6173

www.karttuuni.fi


Lisää kivaa pikkuväelle

Kiltti ja tuhma voi olla yhtä aikaa!

Hupsu vauhtikirja mauri kunnas

Brumm ja tuut! Nyt ei jarrua painella. Pienten vauhtihirmujen toivekirjassa suhaa monenlaisia menopelejä – ja tietysti joulupukin reki.

Krooh! Sanoo Hakkarainen mauri kunnas Paina nappia ja kuuntele, mitä kaikkea Tassulan kuuluisimmalle unissakävelijälle öiseen aikaan sattuu ja tapahtuu.

Slurp! Äänekkäät popsijat mauri kunnas Slurp! Nam! Hörp! Röyh! Paina nappia ja kuuntele kuinka hassuja ääniä syömisestä lähtee.

Kikattava Kakkiainen ja jymy-yllätys Metelinappikirja Anttu harlin, joonas utti

Voi kunpa voisi lähettää kaikki aikuiset Himpskattiin määräilemästä! tuumaa Prinsessa Pikkiriikki, kaikkien tuhmuroijien sankari.

RYYST-RYYST-RYYST! MOUR-MOUR-MOUR! Paina nappia ja kolistele ja metelöi Pikku Kakkosen suosikkihahmojen kanssa.

Puluboin ja Ponin kirja VEERA SALMI

Kuvittanut Emmi Jormalainen

Pleisteissönit nulkkaan ja kilja käteen! Suosikkikirjan kyljessä CD-levyllinen Kansallisteatterin Puluboin ja Ponin teatteri -esityksen lauluja.

18 www.ipanaposti.fi


SUOMENLINNASSA

Suomenlinnassa

seikkaillaan ja etsitään kesällä kadonnutta kruunua Suomenlinnassa seikkaillaan taas kesällä, jolloin seikkailukierros Kuningas ja kadonnut kruunu saa ensi-iltansa. Kierroksen päähahmona on kuningas Kustaa III, jonka kruunu on tarinassa kadonnut salaperäisesti ja vihjeiden mukaan se on mahdollisesti kätketty jonnekin linnoituksen kivisten muurien sokkeloihin. Kustaa III kutsuu avukseen nokkelia seikkailijoita selvittämään kadonneen kruunun arvoitusta. Seikkailukierros vie osallistujat 1700-luvulle. Historialliseen taustatietoon perustuva Kuningas ja kadonnut kruunu -seikkailukierros kertoo elävästi ja hauskasti Suomenlinnasta, joka oli valistusajalla vilkas linnoitus, jossa oli enemmän asukkaita kuin silloisessa Helsingissä.

(6–13 v.) vanhempineen jännittävän aikamatkan valistusajan Viaporiin. Kierroksia järjestetään tilauksesta ryhmille touko-elokuussa ja kesän esitykset ovat ajalla 10.6.-6.8.2016 (ei 23.-25.6.) sekä 13.8, 20.8 ja 27.8.2016. Suomenlinnaan voi tutustua tulevana kesänä historiallisten hahmojen matkassa paitsi linnoituksessa myös merellä tykkisluuppi Dianaan purjehtien Suomenlinnan lähivesillä. Yleisöpurjehduksia järjestetään kesä-elokuussa. Kierrokseen voi tutustua myös: www.suomenlinnatours.com, www.facebook.com/ suomenlinnanlastenkierros

Kruunun etsinnät kulkevat linnoituksen kivisten muurien katveesta valoisiin puistoihin ja bastionien pimentoihin. Johtolankoja seuratessaan ja vihjeitä ratkoessaan seikkailijat tapaavat valistusajan historiallisia henkilöitä.

Kuningas ja kadonnut kruunu -seikkailukierros vie lapset (6-13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Esitys kertoo elävästi ja hauskasti Suomenlinnasta ja 1700luvusta. Liput Lippupalvelusta: www.lippupalvelu.fi puh. 0600 10 800 (1,98€/min+pvm). Hinnat toimituskuluineen alkaen: 13,50 € / 16,50 €

www.suomenlinnatours.com

Se, että löytyykö kruunu jää nähtäväksi, mutta varmaa on, että seikkailukierros tarjoaa lapsille

Kesäteatteria

SEIKKAILUKIERROKSET 10.6. - 6.8.2016* sekä 13.8, 20.8 ja 27.8. *Huom. ei 23.6-25.6 Ti - to, la klo 12 ja 15 suomeksi, pe klo 12 ruotsiksi

Tiedustelut: Ehrensvärd-seura, (09) 684 1850 guidebooking@suomenlinnatours.com

Kultuuria

Keravan Kartanon kesäteatteri

Keravan Vekarateatterissa

Keravalla on kokoaan huomattavasti suurempi maine. Lastenkulttuurin saralla Kerava on myös kokoaan suurempi: kaupungista löytyy kolmekin musiikkiopistoa, tanssiopisto, sanataidekoulu, kuvataidekoulu ja oma teatteritalo. Teatteritalolla pitää majaansa Vekarateatteri, jossa on opetettu teatteria ja ilmaisua jo vuodesta 1990, kauemmin kuin missään muualla Suomessa. Vuodesta 1995 Vekarateatteri on tehnyt myös kesäteatteria, usein lapsilta lapsille -periaatteella ja samoin on tänäkin vuonna: lähes kaikki Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi -näytelmän näyttelijöistä on saatu teatterin omista riveistä. Kesäteatteria on tehty alusta asti Keravan kartanon kesäteatterissa, joka sijaitsee keskellä 1809

rakennetun Keravan kartanon kaunista puistoa. Päärakennuksessa on kesällä perinteisen kesäkahvilan lisäksi runsaasti muutakin toimintaa ja kesäteatterikäynnistä saakin helposti koko perheen puuhapäivän. Kaiken lisäksi kartanolle on vain vajaan kilometrin turvallinen kävelymatka Keravan rautatieasemalta, joten oman auton voi huoletta jättää kotiin.

Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi, esitykset 10, 11, 12, 16. ja 18.6. sekä 14, 15, 16, 17, 20, 21, 23. ja 24.7. Kolme muskettisoturia Esitykset 3.8.-30.9.

Kesäteatterihauskaa koko perheelle näppärästi pääradan varressa! www.keravankesateatteri.f


Liikutaan

yhdessä

Liikkistä

KUPERKEIKKOJA HYPPYJÄ TEMPPUJA KÄRRYNPYÖRIÄ

HAUSKAA LIIKUNTAA KOKO PERHEELLE! WWW.TAITOLIIKUNTAKESKUS.FI TELAKKAKATU 8, HELSINKI

K

uuluu iloisia kiljahduksia, naurua ja töminää. Pienemmät juoksevat ympäri salia, isommat roikkuvat tangossa ja tekevät kärrynpyöriä. Yhdessä leikitään pää- olkapää- peppu- polvet- varpaat. Laulu kaikuu, naurattaa, kun menee järjestys sekaisin, pienemmät leikkijät taittuvat pehmeästi kaksinkerroin kun tullaan varpaisiin. Sitten on isompien vuoro esiintyä. Tanssijat liikkuvat pantterimaisesti, häntää heilutellen, mukaan tulee ristiaskelia, käännöksiä ja hip- hop- hyppyjä. Sitten haastetaan vanhemmat pelaamaan ikuisuuspolttopalloa ja limanuljaskaa. On lasten ja nuorten avoimet ovet F&S- salilla Arabiassa. F&S- seurassa liikkuvat kaikki, pienistä taaperoista teineihin, keski-ikäisistä eläkeläisiin. F&S- tuntien ideana on tarjota yhteistä liikunnan iloa. Pienille liikkujille on tarjolla Liikkistunti lauantaiaamuisin. Lapset ja heidän huoltajansa leikkivät musiikin tahdissa, tekevät


ja tanssillista menoa temppuja, kävelevät kuin norsut ja matelevat käärmeinä lattialla, ottavat muutamia tanssiaskelia ja nauttivat yhteisestä liikuntahetkestä. Liikkis-tunti on 2−7-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen. Cooleja tansseja, helppoja askelkuvioita ja runsaasti fiilistä sekä erilaisia pelejä tarjoaa 7−12-vuotiaille pojille ja tytöille suunnattu Tanssi junior. Tanssi rakentuu nykypäivän hiteistä ja tyyleistä mausteina jotain vanhaa ja yllättävää. Kevään 2016 ohjelmassa tanssitaan funkia, lattaria, poppia, kasarirokkia ja musikaalia. Tanssin jälkeen pelataan. Tanssi juniorin suosittuja pelejä ovat ikuisuuspolttopallo, lattialla ryömittävä limanuljaska, hai hyökkää, toffee, silta ja kuka pelkää mustekalaa. Liikkis lauantaisin klo 10:30 (45 min.) Tanssi junior tiistaisin klo 16:30 (90 min.)

Syksyn 2016 uudet tunnit alkavat syyskuun ensimmäisellä viikolla. Tunneille ei tarvitse etukäteen ilmoittautua. Mukaan voi tulla milloin vain! Kesällä F&S järjestää alakouluikäisille pojille ja tytöille viikon mittaisen Junior- leirin. Liikuntapainotteisella leirillä pelataan, tanssitaan, ulkoillaan ja askarrellaan. Ohjelmaan kuuluu myös leirihatun tekeminen, yksi yö F&S- salin Arabian tiloissa sekä päätösdisco. Lisää tietoa leiristä löydät nettisivuiltamme www.friskissvettis.fi/ helsinki, puh 09 6854542, 040 7556050 Junior- leiri 1.− 5.8.2016 (ma− pe) klo 9− 15. Friskis&Svettis –liikunta on helppo aloittaa, vaikea lopettaa!

www.facebook.com/FriskisSvettisHelsinki www.ipanaposti.fi 21 https://twitter.com/friskishelsinki


Mikä on lapsen oikeuksien sopimus

L

apsen oikeus esimerkiksi terveydenhuoltoon tai koulutukseen ei ole mielipidekysymys, vaan lapsen oikeudet on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka on valtioita sitova ihmisoikeussopimus. YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS) on kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Se luettelee lapsille kuuluvat ihmisoikeudet ja asettaa valtioille ensisijaisen vastuun toteuttaa ne. Lapsen oikeuksien sopimus on UNICEFin työn perusta ja voima. Kun lapsen oikeudet toteutuvat, lapset saavat kasvaa ja käydä koulua terveenä, pelkäämättä väkivaltaa ja riistoa. Juuri nämä asiat ovat välttämätön edellytys kehitykselle kaikkialla maailmassa.

Sopimuksessa on neljä yleistä periaatetta: • Syrjimättömyys (artikla 2) • Lapsen edun huomioiminen (artikla 3) • Oikeus elämään ja kehittymiseen (artikla 6)

• Lapsen näkemysten kunnioittaminen (artikla 12) Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus. Ratifioimalla sopimuksen valtio sitoutuu muuttamaan lakinsa ja toimintansa sopimusta vastaaviksi. Sopimuksen ulkopuolella on ainoastaan yksi maa: Yhdysvallat. Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Sopimusta kehitetään edelleen vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin ja siksi siihen on lisätty kolme valinnaista pöytäkirjaa eli niin sanottua lisäpöytäkirjaa: • lasten osallistuminen aseellisiin konflikteihin • lapsikauppa ja lasten hyväksikäyttö prostituu- tiossa ja pornografiassa • valitusoikeus Suomi on ratifioinut kaikki kolme lisäpöytäkirjaa. Lapsen oikeuksien sopimus on poikkeuksellinen asiakirja. Se asettaa valtioille velvollisuuden tiedottaa lasten oikeuksista, niin lapsille kuin ai-

Syntymäpäivät, häät tai muu perhejuhla tulossa? Haluaisitko samalla auttaa lapsia? Pelastakaa Lasten merkkipäiväkeräys on helppo tapa tehdä hyvää yhdessä läheisten kanssa. Lue lisää: www.pelastakaalapset.fi/merkkipaiva tai soita 010 843 5117

22 www.ipanaposti.fi

kuisillekin. Lisäksi se on ainoa ihmisoikeussopimus joka määrittelee erityisjärjestöille, UNICEFille ja muille YK:n elimille, oikeuden ja velvollisuuden arvioida ja edistää sopimuksen täytäntöönpanoa. Lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista valvoo YK:n lapsen oikeuksien komitea. Maat raportoivat komitealle lapsen oikeuksien tilanteesta viiden vuoden välein. Vastauksena maat saavat komitealta huomautuksia ja suosituksia. Myös UNICEF ja muut lapsijärjestöt valvovat lapsen oikeuksien toteutumista. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuonna 1991. Jos haluat tietää miten lapsen oikeuksien sopimus ja sen lisäpöytäkirjat on ratifioitu muissa maissa, löydät ajankohtaisen tilanteen YK:n ihmisoikeusvaltuutetun sivuilta. Lapsen oikeuksien sopimus ei ole sama asia kuin Lapsen oikeuksien julistus vuodelta 1959. Lapsen oikeuksien julistus ei sitonut valtioita oikeudellisesti, mutta sopimus sitoo. Lähde: www.unicef.fi


Kaupunki tarjoaa perheille

Stadissa on kliffaa olla snadi myös kesällä 2016 ”Säpinää ja safkaa leikkipuistoissa” – Tervetuloa leikkipuistojen kesään Leikkipuistoissa järjestetään kesätoimintaa kaikille koululaisille 6.6.10.8.2016. Puistot ovat avoinna arkipäivisin klo 9.00 - 16.00. Puistojen kesätoiminta on maksutonta.

lineet: lautanen, muki ja lusikka. Ruokajuomana on vesi. Kesäruoka on useimpina päivinä keittoa, joten sitä on hyvä täydentää omalla voileivällä. Ruokalistat ovat nähtävillä toimipisteissä ja Internetissä: www.palmia.fi

Kaikki koululaiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan!

Leikkipuiston ohjaajat ovat puistossa lapsia varten ja vastaavat turvallisen toimintaympäristön luomisesta: leikkirauhasta, leikinkestävistä toimintavälineistä ja tilannekohtaisesta huolenpidosta koululaisista. Tärkeää koululaisen turvallisuuden kannalta on että puiston ohjaajilla on lapsen huoltajan yhteystiedot sekä tieto lapsen tulo- ja lähtöajoista.

Leikkipuistoissa on kesällä niin avointa kuin ohjattua toimintaa. Avoimeen kesätoimintaan kuuluu päivittäin ulkoilua, liikuntaa, leikkiä, pelaamista sekä rentoutumista ja kavereiden tapaamista. Ohjatussa toiminnassa askarrellaan, ja musisoidaan, liikutaan, leikitään, pelataan ja retkeillään. Koululaiset osallistuvat toiminnan suunnitteluun. Lisäksi leikkipuistot järjestävät koululaisille päiväleirejä. Leikkipuistojen kesäruokailu järjestetään kaikissa auki olevissa leikkipuistoissa 6.6.-5.8.2016.

Koululaiset ovat vakuutettuja leikkipuisto alueella ja puiston retkillä. Lisätiedot ja tarkemmat ohjelma-aikataulut osoitteessa www.hel.fi/leikkipuistot sekä leikkipuistojen ilmoitustauluilla ja Facebook- sivuilla.

Kesäruoka on maksuton ja se tarjotaan puistoissa arkipäivisin klo 12.00 alle 16-vuotiaille lapsille. Lapsella tulee olla mukana omat ruokailuvä-

www.ipanaposti.fi

23


Second hand -myymälät Tervetuloa löytöretkelle tai lahjoittamaan: • Lasten vaatteita • Lasten tarvikkeita

Töölö, Topeliuksenkatu 19 Puhelin: 044 3444 308 Avoinna: Ma-Pe klo 10 - 18, La 10 - 15

• Leluja, pelejä ja kirjoja

Vuosaari, kauppakeskus Columbus

• Harrastusvälineitä

Vuotie 45. Puhelin: 044 735 6000 Avoinna: Ma-Pe klo 10 - 19, La 10 - 18

• Äitiysvaatteita ja –tarvikkeita • Rattaita, vaunuja, syöttötuoleja Ostamalla tai lahjoittamalla autat meitä auttamaan lapsiperheitä. Tuotto käytetään MLL:n Uudenmaan piirin toimintaan lapsiperheiden hyväksi kotimaassa.

Tarvitsetko tukea perheesi arkeen? Perhekummit ovat MLL:n Uudenmaan piirin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka haluavat olla mukana tukemassa lapsiperheitä. Oman perhekummin voivat saada lasta odottavat tai muut lapsiperheet, jotka tarvitsevat tukea arkeensa. www.olettarkea.fi Tarvitseeko perheesi oman perhekummin? Katso lisätietoja osoitteesta: http://uudenmaanpiiri.mll.fi/perhekummi

Seuraa meitä Facebookissa: www.facebook.com/marskinmuksut

Tilapäistä lastenhoitoapua Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri välittää perheille lyhytaikaista lastenhoitoapua kaikkina vuorokauden aikoina. Perhe maksaa hoitajalle 8,20e/tunti. Tilauksen voi tehdä netissä osoitteessa: https://lastenhoito.mll.fi tai puhelimitse p. 044 0303 301 (arkisin klo 8-12) Katso lisätietoja osoitteesta: http://uudenmaanpiiri.mll.fi/lastenhoito

Lapset ensin.


Vuoden 2016

ravitsemussuositukset imeväisikäisille

U

usissa suosituksissa korostetaan yksilöllisyyttä ja perheen yhteisiä ruokailuhetkiä. Täysimetystä suositellaan 4-6kk lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan

- äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi D-vitamiinia lukuun ottamatta - täysimetystä suositellaan 6, vähintään 4 kuukauden ikään - kiinteitä ruokia maisteluannoksina aikaisintaan 4-6 kuukauden iässä - lapsi ei tarvitse vellejä missään vaiheessa Imettämistä suositellaan jatkettavaksi vuoden ikään ja perheen niin halutessa myös pidempään. Mikäli kasvu hidastuu ja tarvitaan enemmän ruokaa, ensisijaisesti tehostetaan imetystä. Jos imetyksen tehostaminen ei tuota toivottua tulosta, niin aloitetaan tarvittaessa lisäruokinta. Alle neljä kuukauden ikäiselle lapselle lisäruoka on lypsetty äidinmaito, luovutettu äidinmaito tai teollisesti valmistettu äidinmaidonkorvike. Yli neljä kuukauden ikäiselle lapselle lisämaidon sijaan annetaan muuta ruokaa. Erityisen tärkeää on saada ohjausta ongelmatilanteissa. Useimmat ongelmat ovat ratkaistavissa hyvän imetystekniikan, apulaitteiden ja perheen saaman tuen avulla.

Imettäminen

Teksti: Lauta Merivirta

Neuvola Nuppu -PERHEITÄ VARTEN-

p. 010 229 6040 äitiys- ja lastenneuvola • vauvantai® synnytysvalmennus • imetysohjaus vauvan vyöhyketerapia • satuhieronta® • nupun imetysvalmennus

www.neuvolanuppu.fi

www.facebook.com/neuvolanuppu


Luonnossa

Luonto

lumoaa pääkaupunkiseudulla

P

ääkaupunkiseudulla on monta hienoa luontoaarretta, joihin kannattaa lähteä retkelle lasten kanssa.

Metsähallituksen luontopalvelujen hoitamista kohteista löytyy lintuparatiiseja, vanhoja metsiä, merimaisemaa ja vehmasta maaseutua.

Nuuksion kansallispuisto on turvallinen erämaa Nuuksion kansallispuistossa kimmeltää yli 80 pientä järveä ja lampea. Maisemaa pirstottavat myös kalliomäet, laaksot ja metsät. Lapsille helppoja kävelyreittejä ovat Haukkalammen luontotuvalta lähtevät Nahkiaispolku ja Punarinnan kierros, jotka ovat molemmat kahden kilometrin mittaisia. Punarinnan kierroksella on kaksikin tulentekopaikkaa, jossa voi käristää makkaraa tai paistaa lettuja. Nuuksiossa järjestetään myös useita retkiä ja tapahtumia kesän mittaan.

Haltian elämykset eivät jätä kylmäksi Nuuksion kainalossa sijaitsevassa Suomen luontokeskus Haltiassa on paljon nähtävää naperoille. Haltian näyttelyt esittelevät Suomen luontoa esimerkiksi virtuaaliseinän, videoiden ja taideteosten avulla. Pieniä lapsia kiehtovat erityisesti lumikanjoni ja eläinten – erityisesti karhun – pesät. Haltiassa on kesätiistaisin ja -lauantaisin lasten opastus kello 10–11. Haltiasta lähtee myös parin kilometrin mittainen Maahisen kierros, joka on esteetön. Vapaapäivän keittiötöistä tarjoaa Haltian ravintolan herkullinen lähiruoka.

Vallisaareen pääsee vesiteitse Kauppatorilta Tänä keväänä yleisölle avautuvaan Vallisaareen pääsee nopeasti vesibussilla Kauppatorilta. Muutaman kilometrin mittaiset Aleksanterin ja

Kuninkaansaaren kierrokset johdattavat saarien upeaan luontoon ja komeiden merinäköalojen ääreen. Saarilla liikkuminen on turvallista, kun kuljetaan merkittyjä reittejä pitkin. Saaressa on kahviloita sekä opaspalveluita ja maksullinen retkisatama omalla veneellä liikkuville.

Sipoonkorpi on metsän ystävän onnela Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee Sipoon, Vantaan ja Helsingin kuntien alueella. Sipoonkorvesta löytyy monenlaista metsää, lehtoja ja peltomaisemaa. Sipoonkorpi on erityisen hyvää sienimaastoa, mutta myös muina vuodenaikoina kannattaa vastata metsän hämyiseen kutsuun. Pienten lasten kanssa helpoin tapa tutustua Sipoonkorpeen on kulkea Länsitien varrelta Ponun Perinnepostia-luontopolkua ja palata Ängesbölenin tulipaikalta samaa reittiä takaisin. Reitin pituus on reilu kilometri.

Laajalahti on rikas lintukoto Espoossa sijaitseva Laajalahden luonnonsuojelualue on pääkaupunkiseudun parhaita lintuvesiä, jossa on bongattu 290 lintulajia. Alueen polut ja lintutornit tarjoavat hyvän mahdollisuuden päiväretkeilyyn ja Elfvikin lintutornille pääsee kiipeämään myös lastenvaunuilla. Lisätietoja kaikista kohteista: www.luontoon.fi ja www.haltia.com Teksti: Outi Ala- Härkönen

Metsän aarteet löytyvät yllättävän läheltä. Kuvat: Metsähallitus/Aura Piha 26 www.ipanaposti.fi


MAMALICIOUS – äitiysvaatemerkin valikoimista löytyy vaatteita kaikkiin tilanteisiin sekä odottaville että tuoreille äideille. MAMALICIOUS kannustaa naisia kohtaamaan muuttuvat trendit mukavien ja yksilöllisten tyylien avulla. Muoti, trendit ja tyyli ovat MAMALICIOUS -brändin sydän. www.mamalicious.com name it Kaari/ Kannelmäki I name it Kamppi, name it Itis I name it Goodman/ Hämeenlinna I name it Ideapark/ Lempäälä I name it Karisma/ Lahti I name it Mylly/ Raisio I name it Matkus/ Kuopio

name it -lastenvaatteiden laajasta valikoimasta löytyy vaatteet niin vastasyntyneelle vauvalle, leikki-ikäiselle taaperolle kuin kouluikäiselle, energiselle lapselle. name it -mallistot ovat jaettu kolmeen osaan, joista on helppo löytää vaatteet eri-ikäisille lapsille eri tilanteisiin ja tarpeisiin. Koot: 50cm-152cm. www.nameit.com name it Jumbo/ Vantaa I name it Iso-Omena/ Espoo, name it Forum/ Helsinki

Tervetuloa ostoksille!

Haltiasta on lyhyin matka Saimaan maisemiin. Kuva: Metsähallitus/Alina Tuomisto


OLE SINÄ

aikuinen ANNA LAPSEN OLLA LAPSI

WWW.EMMAELIAS.FI