Smaakvol Voorjaar 2019

Page 1

VOORJAARSSPECIAL 2019

GELUK Gelukkig zijn draait om momenten blz. 6

SPINAZIE Van smoothie tot plaattaart blz. 10


en Te bestell

l 2019

tot 12 apri

usse

erdag mo

ed Coupe Mo

2 x 150 501898 (1

ml)

Pasen Te bestellen tot 22 maart 2019

Paasei roomijs 501903 501908

(12 x 110 ml) (12 x 110 ml)*

Paascoupe roomijs 501897 (12 x 150 ml)

Paastaart roomijs 501902 (6 x 1000 ml)

Paastaartje mousse dessert 501900 (12 x 120 ml)

Pasen

Koningsdag

Bevrijdingsdag

Dag van de Zorg/Verpleging

Te bestellen tot 22 maart 2019

Te bestellen tot 29 maart 2019

Te bestellen tot 29 maart 2019

Te bestellen tot 12 april 2019

Paascoupe bavarois 501904 (12 x 140 ml) 501909 (12 x 140 ml)*

Taartje Koningsdag mousse 501906 (12 x 110 ml)

Coupe Bevrijdingsdag mousse 501901 (12 x 140 ml)

Coupe Dag van de Zorg mousse 501879 (12 x 120 ml)

Pinksteren

Lentedessert/Vaderdag

Weekendcoupes

Te bestellen tot 10 mei 2019

Te bestellen tot 10 mei 2019

Altijd te bestellen

Pinkstercoupe ijs 501895 (12 x 110 ml)

Lente – Vaderdag mousse taartje 501896 (12 x 110 ml) 501907 (12 x 110 ml) *

Bavarois mango-slagroom 516607 (6 x 140 ml)

* Suikervrij

Bavarois ananas-yoghurt 516036 (24 x 140 ml)


VOORWOORD

Colofon MAGAZINE SMAAKVOL Het magazine Smaakvol is een gratis uitgave van Holland Food Service. REDACTIE Jeroen Kamerbeek, Jorrit Eggenhuizen, Mike ten Buren, Sanne van Rijn, Suzanne den Hollander, Tim Lemmers en Wendy Eekhoff. FOTOGRAFIE Hubaer Kusters, Kusters Fotografie - Wijchen VORMGEVING Michiel Stoop, Mastarte - Lent DRUKWERK DPN Rikken Print - Nijmegen MET DANK AAN Frank Kampschreur, René Römkens, Rob Gijsen en Jorg Eurlings van Land van Horne, Peter van Helmond van S&L Zorg, Will Göbbels en Bob Kuijt van Psytrec, Ido Verbree en Anne Marie Kolkhuis Tanke van Intrakoop, René Brueren van Bakkerij ’t Kraayennest, Mark Janssen van Het Vleespannetje, Van Gils, Friesland Campina, Enkco, Ardo, Zuivelhoeve en Unilever. COPYRIGHT Inhoud van deze uitgave mag gebruikt, gedeeld en/of verder verspreid worden. DISCLAIMER Het magazine Smaakvol is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. CONTACT Leuke ideeën? Vragen? Tips? Geef het door aan de redactie. E marketing@hollandfoodservice.nl T 024 820 04 21 ADRES Holland Food Service Bijsterhuizen 2513 6604 LM Wijchen INSPIRATIE Op zoek naar meer inspiratie? Neem een kijkje op www.hollandfoodservice.nl of op een van de bedrijfspagina’s op social media.

Beste lezer, Gepassioneerd met ons vak bezig zijn, doen we in ons familiebedrijf al sinds 1892. Iets wat ons eind vorig jaar de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ heeft opgeleverd.

Het verkrijgen van deze Koninklijke

onderscheiding was niet mogelijk geweest zonder onze klanten en medewerkers. Hier ben ik dan ook enorm dankbaar voor. In 2019 doen we graag iets terug en willen we de titel op allerlei manieren vieren met onze klanten. De klant is voor ons namelijk Koning. Hoe we dat gaan doen? Laat je verrassen! In deze voorjaarseditie van Smaakvol vind je ook allerlei recepten. Frisse, inspirerende en leuke recepten, waarmee je feestelijke momenten kunt creëren. Speciaal voor het voorjaar en passend bij mooie voorjaarsfeestdagen die weer aanbreken. Dagen waarop lekker eten en drinken met familie of naasten een belangrijke rol speelt. Wij geloven dat deze eet- en drinkmomenten eraan bijdragen dat mensen gelukkig ouder worden. Spinazie, de heerlijke groene bladgroente, heeft in deze voorjaarseditie de hoofdrol. Er zijn allerlei gerechten mee gemaakt. Naast de vele recepten vind je ook interessante interviews terug in het magazine. We nemen een kijkje in de keuken bij enkele van onze nieuwste klanten. En ben je benieuwd waar het vers gebakken brood bij jouw bestelling vandaan komt? Of die lekkere gehaktbal bij de warme maaltijd? Lees dan vooral de reportages over onze partners bakkerij ’t Kraayennest en Het Vleespannetje. Net als wij hebben zij kwaliteit hoog in het vaandel staan en gaat er een heel proces aan vooraf voordat het ambachtelijke stukje brood of vlees bij jou op het bord ligt. Veel leesplezier en een mooi en smaakvol voorjaar toegewenst!

Frank Kampschreur Algemeen directeur

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019


Spinazie pagina 10

6 GELUKSMOMENTEN algemeen

8 HOFLEVERANCIER algemeen

10 SPINAZIE veggie en vers

4

12 VOORGERECHTEN recepten

14 LAND VAN HORNE interview

18 FEESTDAGENTIPS algemeen


INHOUDSOPGAVE

24

46

HET VLEESPANNETJE interview

PSYTREC interview

48

28 HOOFDGERECHTEN recepten

LUNCHGERECHTEN recepten

32

52 S&L ZORG interview

’T KRAAYENNEST interview

42

58 PUZZEL EN WINACTIE algemeen

NAGERECHTEN recepten BESTELLEN

RECEPTEN

OP DE HOOGTE

Lekker Verantwoord Producten voor de feestdagen bestellen? Deze staan in de webshop van Lekker Verantwoord onder ‘Acties, Smaakvol voorjaar 2019’.

Bij de recepten in dit magazine wordt het volgende aangegeven: • aantal personen • bereidingstijd • prijsindicatie • ingrediënten • bereidingswijze

Mis niets meer! Meld je aan voor de online nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte.

Internet Bestel De speciale producten voor de feestdagen kunnen geactiveerd worden in het bestelpatroon. Neem hiervoor contact op met de Klantenservice via 024 377 69 35.

Stuur een e-mail naar: marketing@hollandfoodservice.nl of meld je aan via de website.

Ook staan er diverse tips bij een aantal recepten. Bijvoorbeeld over een alternatief ingrediënt, de opmaak van het gerecht of hoe het extra feestelijk gemaakt kan worden. HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

5


Geluksmomenten Ouder worden we allemaal. Met het verstrijken van de tijd gaat dat helemaal automatisch. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. En natuurlijk willen we allemaal oud worden. Een mooie leeftijd bereiken. Het liefst in goede gezondheid. Vitaal. In een fijne, sociale omgeving met familie, vrienden of collega’s. En elke ochtend opstaan met iets om naar uit te kijken. Holland Food Service is de leverancier van alles wat met eten en drinken te maken heeft. Sterker nog, we zijn niet zomaar een leverancier. We zijn hofleverancier. In 1892 begonnen als grutter, zijn we als familiebedrijf binnen vier generaties uitgegroeid tot een toonaangevende partner voor zorginstellingen. Naast ontbijt, lunch en diner, verzorgen we ook de afternoon tea, tussendoortjes, familiediners, snacks en zelfs het koekje voor als er iemand op de koffie komt… en creëren zo bovenal mooie momenten. Momenten waarop je samenkomt. Je elkaar kan aankijken. Fijn kan praten. Geniet van lekker eten. Én van je gezelschap. Om het geluk in die momenten te vinden, kun je rekenen op onze betrokken medewerkers die verrassen tot een kunst hebben verheven. Van elk moment een beleving maken. Zelf ook alle ruimte krijgen om gelukkig bij ons te worden én te blijven.

Eigenlijk willen we dus niet gewoon ouder worden… …we willen gelukkig ouder worden.

6


ALGEMEEN

Gelukkig zijn draait volgens ons niet om mijlpalen, maar om momenten. Geluk vind je in die momenten… …en momenten creëer je met Holland Food Service. Kwaliteit staat daarbij natuurlijk voorop, in balans gebracht met beleving en betaalbaarheid. Met onze ambachtelijke productiekeuken, uitgebreid assortiment topproducten en specialistische kennis, bieden we persoonlijke aandacht en maatwerk op topniveau.

Het liefst binden we ons aan familiebedrijven, die net als wij gedreven worden door service, aandacht en de behoefte écht iets te betekenen. Zo verandert Holland Food Service iets wat normaal lijkt, in iets bijzonders: momenten die bijdragen aan het gelukkig ouder worden.

Geen klant, partner of medewerker is immers hetzelfde. Dus waarom zou je ze dan wel zo benaderen? We kijken niet alleen naar wensen en behoeften, maar ook naar de regio. Onze eerlijke, verse en smakelijke ingrediënten en producten komen - als het even kan - van Hollandse bodem. En liever nog van lokale, specialistische partners. Hoe dichterbij, hoe beter.

Sterker nog, met slimme tools kunnen we cliënttevredenheid in kaart brengen, voedselverspilling reduceren, budgetgarantie bieden, kosten reduceren… …en cijfermatig aantonen dat je ook echt gelukkig met Holland Food Service wordt. Daag ons maar uit! Daar worden wij zelf ook gelukkig van.

Holland Food Service. Gelukkig ouder worden.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

7


Holland Food Service: van kruidenier tot hofleverancier

Onderscheiden worden met de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ is niet voor ieder bedrijf weggelegd. Daarvoor moet een bedrijf minimaal 100 jaar bestaan en voldoen aan allerlei eisen. Zo moet een bedrijf regionaal een vooraanstaande positie in de branche innemen, er een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering op na houden en zowel juridisch als economisch van onbesproken gedrag zijn. En dat is iets wat het familiebedrijf Holland Food Service al sinds 1892 goed doet. Ruim twee jaar geleden begon de aanvraagprocedure voor het predicaat. Een dossier waarin de gehele geschiedenis en bedrijfsvoering staat beschreven, werd ingediend bij Kabinetszaken van de Gemeente Wijchen.

Antoon en Naatje Kampschreur trouwen en beginnen een kruidenierwinkeltje aan de Nonnenstraat in Nijmegen. Later draagt de winkel de naam van Naatje.

Het bedrijf wordt officieel geregistreerd. Vanaf dit moment wordt de handel geprofessionaliseerd richting grootverbruik Ook wordt er aan grotere instellingen geleverd.

De naam verandert in Timo Groothandel B.V.. De naam Timo heeft Theodorus zichzelf verworven tijdens zijn activiteiten in het verzet tijdens de oorlog.

Het bedrijf verhuist terug naar Nijmegen en vestigt zich aan de Vlotkampweg onder de naam Holland Food Service VersPanklaar B.V. voeren. Er wordt voornamelijk geleverd aan instellingen en defensie.

OPRICHTING

GROOTVERBRUIK

TIMO GROOTHANDEL

HOLLAND FOOD SERVICE

1944

1974

1892

8

1941

1960

1976 1985 1995

TWEEDE GENERATIE

DEFENSIE

DERDE GENERATIE

HACCP CERTIFICAAT

Zoon Theodorus Hubertus neemt de handel over en verhuist naar de Acaciastraat in Nijmegen. Hier groeit het bedrijf uit tot een groothandel in aardappelen, groente, fruit en vis. Hij richt zich in eerste instantie met name op de verkoop aan winkels, maar ook particulieren zijn welkom.

Groothandel Kampschreur vestigt zich in het ‘Nijmeegsche’ veilinggebouw aan de Marialaan zodat er goede kwaliteit voor een scherpe prijs kan worden ingekocht. Defensie is op dit moment een van de grootste klanten.

De veiling verhuist naar Bemmel en Timo Groothandel verhuist mee. Het aansluitende jaar neemt de derde generatie, Theo Kampschreur junior, de bedrijfsvoering over.

Holland Food Service was een van de eerste bedrijven in Nederland die zich liet certificeren voor HACCP.


ALGEMEEN Vervolgens ging het via de provincie naar het Koninklijk Huis, waar uiteindelijk Koning Willem-Alexander zijn goedkeuring heeft gegeven. Op 22 november 2018 kwam de burgemeester van Wijchen, Hans Verheijen, het predicaat namens de Koning overhandigen aan Holland Food Service. Een uniek moment dat met alle medewerkers werd gevierd. Ongeveer 500 bedrijven in Nederland hebben de eer om het bijhorende wapenschild te dragen. Inmiddels levert Holland Food Service dagelijks aan ongeveer 30.000 eindgebruikers, verdeeld over meer dan 800 locaties door heel Nederland. Onder het motto ‘Gelukkig ouder worden’ gaan meer dan 175 medewerkers dagelijks aan het werk om voor de klanten mooie momenten te creëren.

Het bedrijf stopt met leveren aan defensie. Theo Kampschreur jr. begint met het produceren van convenience producten voor zorginstellingen en ziekenhuizen.

Vanwege verdere groei wordt op Bijsterhuizen 2513 een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Met een groot logistiek centrum en magazijn voor verdere groei.

Holland Food Service wordt uitgeroepen tot Nijmeegse Ondernemer. In een onstuimige markt blijft het bedrijf groeien en innoveren.

Holland Food Service wordt onderscheiden met de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

CONVENIENCE

NIEUW HOOFDKANTOOR

GROEI EN INNOVATIE

HOFLEVERANCIER

1997

2007

2012

2018

2001

2011

2013

2019

NIEUWE LOCATIE

VIERDE GENERATIE

MVO AWARD

NIEUWE HUISSTIJL

In Wijchen wordt een nieuwe productielocatie geopend. Met een moderne keuken en eigen logistiek.

Frank Kampschreur neemt het bedrijf over. Met nieuwe concepten blijft Holland Food Service vooruitstrevend op de zorgmarkt.

Holland Food Service wint de MVO Award vanwege de maatschappelijke bijdrage die het bedrijf levert. Mens en milieu zijn belangrijk in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Een nieuwe huisstijl wordt doorgevoerd. De campagne ‘Gelukkig ouder worden’, waarbij bewoners centraal staan, wordt gelanceerd.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

9


Spinazie Spinazie: de groente die zijn bekendheid voor een groot deel te danken heeft aan het tekenfilmfiguur Popeye. Door de spinazie die Popeye at, werd hij beresterk. Natuurlijk is dat een fabeltje, maar spinazie zit wel degelijk boordevol met vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid. Zo bevat het vergeleken met andere groenten veel ijzer, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door je lichaam. Spinazie komt oorspronkelijk uit Perzië, het tegenwoordige Iran. Behalve in gebieden met een tropisch klimaat groeit het tegenwoordig over de hele wereld. Van maart tot en met oktober wordt er in Nederland spinazie gekweekt op het land. Deze snelgroeiende bladgroente is al enkele weken na het planten klaar om geoogst te worden. Goed wassen, de dikke stengels van het blad verwijderen en de spinazie kan bereid worden! Het bereiden van spinazie is vrij gemakkelijk. Het hoeft slechts enkele minuten te koken of bijvoorbeeld gewokt te worden. Net als andere bladgroente slinkt spinazie flink in gewicht en volume als je het bereidt. Soms past het niet eens in één keer in de pan. Voor een portie van 200 gram op het bord heb je ongeveer 500 gram verse spinazie nodig. Spinazie à la crème is waarschijnlijk het meest gegeten spinaziegerecht. Maar je kunt er zoveel meer mee. Verse

10

spinazie is bijvoorbeeld heerlijk in een salade, op een broodje of door een gezonde groene smoothie. Spinazie is ook lekker om warm te eten in een pasta, rijst-, wokof roerbakgerecht. Of dus gewoon gekookt of gebakken, met of zonder crème erdoorheen. Vroeger werd afgeraden om spinazie opnieuw te verwarmen. De nitraat in spinazie wordt namelijk door bacteriën omgezet in de schadelijke stof nitriet. Dit advies is echter niet meer actueel, omdat de mate waarin dit gebeurt slechts minimaal is. Wel verdient het nog steeds de aandacht om spinazie net als alle andere producten hygiënisch terug te koelen, te bewaren en weer te verwarmen. In deze editie van Smaakvol magazine staat de veelzijdige groente spinazie centraal. Laat je inspireren door de heerlijke recepten zoals de plaattaart of de quiche. Leuke gerechten om op één van de voorjaarsfeestdagen op tafel te zetten. Eet smakelijk!


VEGGIE EN VERS

P.12

P.21

P.29

P.37

P.39

P.48

P.50

P.51

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

11


Voorgerecht Zelf maken

Spinaziesalade met mango en Coburgerham

6 personen 20 minuten bereidingstijd â‚Ź â‚Ź IngrediĂŤnten: 300 gram spinazie (art. 101916, 500 g) 6 plakken coburgerham (art. 245088, 6 plakken) 1 mango (art. 203620, stuks) 1 komkommer (art. 200740, stuks) 1 avocado (art. 203520, stuks) 150 gram feta (art. 40773244, 200 gram) 60 gram pistachenoten (art. 7117155, 150 gram) 6 radijsjes (art. 200900, zak)

Voor de dressing: 30 milliliter balsamicoazijn (art. 7113685, 250 milliliter) 60 milliliter olijfolie (art. 7106555, 1 liter) 8 gram mosterd (art. 7115175, 200 gram) Zout en peper Bereidingswijze: Verdeel de gewassen spinazie over de borden. Schil de mango en de avocado en haal de pit eruit. Snij vervolgens de mango, komkommer en avocado in kleine stukken. Scheur ook de coburgerham in kleine stukken en verdeel alles over de spinazie. Snijd de feta in blokjes, de radijsjes in vieren en pel de pistachenoten. Maak de dressing door de balsamicoazijn, de olijfolie en de mosterd te mengen. Breng op smaak met een snufje zout en peper. Schenk de dressing over de salade en garneer het met de radijs, de feta en de pistache.

Tip:

Ook lekker met een yoghurt- of kruidendressing.

12


Voorgerecht Zelf maken

Tip:

Serveer met geroosterd brood (art. 410120)

6 personen 30 minuten bereidingstijd € € €

Visplateau “Hors-d’oeuvre”

Ingrediënten: 100 gram zalmfilet gerookt (art. 272069, 100 gram) 100 gram palingfilet gerookt (art. 272039, 100 gram) 2 haringen (art. 271022, stuks) 150 gram surimi-krabsalade (art. 453115, 6 x 50 gram) 100 gram roze garnalen (art. 271005, 500 gram) 30 milliliter whiskysaus (art. 7114445, 320 milliliter) 60 gram zeekraal (art. 202750, kilogram) 60 gram friseesla fijn (art. 202015, stuks) 4 cherrytomaatjes (art. 200625, doos) 1 rode ui (art. 201087, stuks) 1 citroen (IBS art. 205015, stuks / LV art. 205014, 2 stuks) 1 plakje augurk (art. 7114115, 370 milliliter)

Bereidingswijze: Snijd de zalm, de paling en de haring in kleine porties en verdeel ze over het bord. Was en pluk de sla en leg een beetje in het midden van het bord. Leg hierop een bolletje krabsalade. Meng de garnalen met een beetje whiskysaus, schep het in een glaasje en zet het op het bord erbij. Stoof de zeekraal in een beetje boter en leg het op het bord. Garneer het geheel met een partje citroen, rode uiringen, cherrytomaatjes en plakjes augurk.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

13


Stichting Land van Horne

Samenwerken met toegevoegde waarde voor de bewoners! Stichting Land van Horne is medio 2018 op zoek gegaan naar een nieuwe invulling van de diensten en leveringen voor eten en drinken. Intrakoop heeft Land van Horne bij het gehele selectietraject begeleid. Als uitkomst van dit traject is Holland Food Service geselecteerd als dĂŠ samenwerkingspartner voor de komende jaren. En nu gaan alle partijen in een goede driehoeksverhouding enthousiast samen aan de slag. Als drie-eenheid zorgen ze vanuit de praktijkinvulling van de visie, dat de eet- en drinkmomenten bijdragen aan het gelukkig ouder worden van bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Meer beleving, betrokkenheid, keuzevrijheid en maatwerkoplossingen gepaard met gezellige momenten samen. Daar zetten ze zich samen voor in.

Een van de gezellige gasterijen op een locatie van Land van Horne. 14


INTERVIEW Eigen regie Stichting Land van Horne is een selectietraject begonnen met als doel de juiste partner te vinden voor het totaalpakket aan eten en drinken. Van vers tot diepvries, maar ook DKW, non-food en convenience. Eerst is de visie op het gebied van eten en drinken goed onder de loep genomen. Rob Gijsen, Accountmanager Facilitair Bedrijf, vertelt erover. “We begonnen met vragen als ‘Wat is belangrijk voor onze doelgroepen?’, want we hebben te maken met somatiek, PG, Huntington, revalidatie en ook gasterijen. Mensen moeten zelf keuzes kunnen maken en waar nodig of waar het zelf kan hierin een rol kunnen spelen.” Collega René Römkens, Accountmanager Facilitair Bedrijf – Centrum, vult hem aan. “We willen vooral de vrijheid geven om de keuze te kunnen maken waar, wanneer en wat je wilt eten als klant, bewoner of bezoeker.”

Aan de slag met eten en drinken Een van de uitdagingen die Land van Horne aan wil gaan, is het weer enthousiasmeren van mensen om aan de slag te gaan met eten en drinken. Ervoor zorgen dat het niet alleen iets is wat noodzakelijk is, maar juist ook iets wat bijdraagt aan het geluksgevoel. Het is leuk om samen bezig te zijn met eten en drinken. Dat is het gevoel dat met de ondersteuning van Holland Food Service weer moet gaan leven. “We willen eten en drinken op een hoger level gaan krijgen. Voor veel mensen is het iets dat moet. Maar het is juist leuk en wij willen ze graag enthousiast gaan maken om er weer mee aan de slag te gaan”, vertelt Rob. René benadrukt dat het belangrijk is om hierbij de klant centraal te stellen. “Ik denk dat we meer met de interne klant kunnen samenwerken en ernaar moeten kijken hoe we die zo goed mogelijk bij het proces kunnen betrekken. De laatste jaren heeft dit niet altijd de focus gehad. Echt cliëntgericht werken is de uitdaging die we nu graag aangaan.” Dat eten en drinken geen onderdeel uitmaakt van de opleiding tot zorgmedewerker, draagt niet bij aan het enthousiasme om daarmee vervolgens aan het werk te gaan. “Echter, dat is ook weer per afdeling verschillend. Op afdelingen waar voedingsassistenten werken, zoals somatiek, is er meer affiniteit. En ook op enkele kleinschalig wonen locaties, waar zelf gekookt wordt, leeft het meer.

Op de foto staan van links naar rechts Jorg, Sanne, Rene, Rob en Martien.

Daar zie je de betrokkenheid en het enthousiasme van de medewerkers duidelijk. Die hadden, nadat we op Lekker Verantwoord waren overgaan, direct 30 wensenlijsten met menu’s gemaakt. Zo kan het ook”, aldus Peter van Eijk, Teamleider Catering.

Uit eten in eigen huis Enkele locaties van Land van Horne hebben de beschikking over een gasterij. Een plek waar zowel bewoners, familieleden maar ook mensen uit de wijk een hapje kunnen komen eten of drinken. En juist de wijk erbij betrekken is volgens Peter erg belangrijk. “We proberen iedereen enthousiast te maken om hier te komen eten. Zodoende kunnen we er hopelijk voor zorgen dat jong en oud samenkomen en dat jong ook wat voor oud kan betekenen. Ook zijn de jongeren wellicht toekomstige bewoners.” Een paar keer per jaar worden er thema-avonden georganiseerd in de gasterijen. Samen met Holland Food Service worden dit soort belevingsactiviteiten verder uitgebreid en naar een hoger niveau getild. “De bewoners hoeven enkel met de lift naar beneden. Daar wordt dan een leuke activiteit georganiseerd. Glaasje wijn erbij en een echt goede maaltijd die ze herkennen en waar ze van genieten. De mensen zien dit echt als uit eten”, aldus Henk de Wit, Teamleider Catering.

Mening van de bewoner telt Een uitje wat perfect past in de nieuwe samenwerking, was het bezoek aan Holland

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

15


Food Service in januari. Een groep bewoners van Land van Horne was te gast in het restaurant van Holland Food Service en mocht deelnemen aan de periodieke smaakpaneltest. Een gezellig uitje voor de bewoners en tegelijkertijd werd er veel bruikbare input vanuit de belangrijkste doelgroep verzameld, namelijk de bewoners. “Wij moeten als organisatie natuurlijk tevreden zijn met de samenwerking, maar uiteindelijk gaat het er vooral om wat de bewoners er van vinden. Zo’n initiatief als deelname aan een smaakpanel past daar perfect in”, aldus René. In januari zijn alle locaties gaan bestellen bij Holland Food Service. Een overgang die binnen drie weken tot tevredenheid van alle betrokken is gerealiseerd. “Als ik niet zelf op de afdelingen was gaan vragen hoe het ging, dan had ik niks gemerkt van de overgang naar jullie. Zo soepel is de implementatie gegaan”, vertelt Rob tevreden.

Intrakoop als verbindende partij Op initiatief van Jorg Eurlings, Inkoper bij Land van Horne, is de samenwerking gezocht met een onafhankelijke, externe partij om een selectietraject te begeleiden. De keuze viel daarbij op Intrakoop. In eerste instantie om gebruik te maken van hun expertise en ervaring, maar ook om het proces zuiver en transparant te houden. Intrakoop begeleidt veel selectietrajecten op het gebied van eten en drinken en speelde ook bij

het tot stand komen van deze samenwerking een belangrijke rol. Intrakoop kent de zorg en de markt goed, waardoor ze vanaf de zijlijn als neutrale partij mee kunnen kijken en zodoende voor alle partijen tot een goede uitkomst kunnen komen. “We zijn onafhankelijk en verzorgen transparante trajecten. Onze toegevoegde waarde zit aan de voorkant, bij onder andere de visievorming en tijdens het selectietraject. Maar zeker ook na het selectietraject. Daar waar het om het contractmanagement gedurende de gehele contractduur gaat”, aldus Ido Verbree, Inkoper / Productmanager bij Intrakoop.

Genieten van eten en drinken De bewoner krijgt het eten en drinken dat aansluit bij de verwachtingen. “Mede door onze begeleiding is er gekozen voor een leverancier die haar toegevoegde waarde hierin aan de bewoner kan laten zien. Wij toetsen de toegevoegde waarde tijdens het selectietraject en blijven dat doen tijdens de looptijd van de overeenkomst”, vertelt Ido. “Het maakt ons als Intrakoop trots dat we in staat zijn geweest de diversiteit in belangen binnen Land van Horne samen te brengen op een zodanige wijze dat dit heeft geleid tot een eenduidige uitvraag. Het gevolg was een unanieme besluitvorming door de projectgroep over de samenwerkingspartner, in dit geval Holland Food Service.” sluit Ido af.

Vanuit Intrakoop functioneren specialisten in een selectietraject als een team en benutten zij elkaars sterke kanten. Anne Marie Kolkhuis Tanke, Consultant binnen Intrakoop, heeft jaren als Facilitair Manager in de zorg gewerkt en kent de processen binnen zorgorganisaties. Maar zeker ook de ervaring die ze heeft opgedaan in het bedrijfsleven maakt haar sterk in het begeleiden van processen. Ido Verbree, Inkoper/ Productmanager binnen Intrakoop, kent de markt van eten en drinken als geen ander door jarenlange ervaring opgedaan binnen food en retail, maar ook bij fabrikanten. Met zijn kennis draagt hij bij aan de inhoudelijke kant van het proces.

16


Voorgerecht Zelf maken

Tip:

Bestrijk de bladerdeegtaartjes met wat pesto na het bakken.

Bladerdeegtaartje met paprika en feta Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 185 graden. Haal de plakjes bladerdeeg van elkaar, verwijder de folie en laat de plakjes eerst 5 tot 10 minuten ontdooien. Leg de plakjes IngrediĂŤnten: bladerdeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat en 6 plakken bladerdeeg (art. 8000601, 450 gram) prik gaatjes in het midden van ieder plakje bladerdeeg. 200 gram feta (art. 40773244, 200 gram) Snijd de feta in blokjes en verdeel het samen met de 240 gram rode paprikablokjes (art. 101676, 500 gram) paprikablokjes over het bladerdeeg. Bak het ongeveer 30 gram pijnboompitten (art. 28576776, 300 gram) 15 minuten in de voorverwarmde oven. Rooster 60 gram veldsla (art. 202055, doos) ondertussen de pijnboompitten in een droge pan Zout en peper goudbruin. Verdeel de sla over de bladerdeegtaartjes en garneer het met de pijnboompitten. 6 personen 15 minuten bereidingstijd â‚Ź

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

17


Kalender 19 april 21 april 22 april 27 april 4 mei 5 mei 12 mei 12 mei 30 mei 9 juni 10 juni 16 juni

Goede Vrijdag 1e Paasdag 2e Paasdag Koningsdag Dodenherdenking Bevrijdingsdag Moederdag Dag van de Zorg Hemelvaartsdag 1e Pinksterdag 2e Pinksterdag Vaderdag

3 Tips voor een feestelijk voorjaar Van fleurige voorjaarsboeketjes tot versierde paastakken. Haal het voorjaar in huis met de 3 tips in dit artikel en maak er een feestelijk moment van. Of haak in op de feestdagen die in de kalender hiernaast staan en neem op deze dagen wat extra tijd voor elkaar.

Paasei, paastak, paashaas‌

Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en een maandag. Het is een christelijk feest en in de loop der jaren zijn diverse elementen zoals de paashaas, paaseieren en paastakken toegevoegd. Kies jij voor een traditionele viering? Of haal je alles uit de kast rondom de paasdagen, versier je de hele afdeling, deel je handgeschreven kaartjes uit en organiseer je allerlei paasactiviteiten? Het maakt niet uit, maak er jullie moment van.

Tip 1 - variĂŤren en verrassen

Gevulde eieren staan vaak op tafel tijdens een paasbrunch of een paaslunch. Het is een smaakvolle traktatie en met deze tip maak je het nog wat verrassender. Voeg eens gerookte zalm toe aan de vulling of krokante parmaham en kappertjes. Je kunt de eieren ook op een andere manier vullen en snijden. Maak er eens een leuk kuikentje of bron:Pinterest

een haasje van. Gebruik wortel, kappertjes of bijvoorbeeld sesamzaadjes om het gevulde ei mee te decoreren.

18


ALGEMEEN

Oer-Hollands

Op 27 april is het Koningsdag en vieren we de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander. Allerlei evenementen, vrijmarkten en optochten worden op deze dag georganiseerd en alles kleurt rood, wit, blauw en oranje. Organiseer jij dit jaar je eigen markt? Maken jullie zelf oranje soesjes of kiezen jullie een leuk spel uit om te spelen?

bron: Pinterest

Tip 2 - vraag maar raak

Sjoelen, ganzenborden, kaarten… Wij houden van spelletjes en op Koningsdag is het de perfecte dag om elkaar op te zoeken en een leuk spel uit te kiezen. Heb je al van het Kletskopspel gehoord? Of heb je het wellicht al gespeeld? Het is een leuk spel, gemaakt door Holland Food Service, in de vorm van ganzenbord op tafelkleedformaat. Je speelt het samen met pionnen in de vorm van een tulp en kaartjes met daarop vragen als: “Wat was vroeger uw lievelingsgerecht?”. Probeer het spel gratis uit of bestel je eigen Kletskopspel met daarop jullie eigen logo. Neem even contact op voor meer informatie.

Dat verdient een bloemetje

Moeders verrassen met een mooie bos bloemen op Moederdag? Of juist de vaders op Vaderdag? Op deze dagen worden de moeders en de vaders in het zonnetje gezet en vaak verwend met cadeautjes, een ontbijtje of een bloemetje. Maar hiermee kun je natuurlijk iedereen verrassen en op elk moment. Wie verdient er volgens jou een bloemetje?

bron:Pinterest

Tip 3 - trakteren

Naast verse bloemen, kun je ook eens eetbare bloemen op tafel zetten. Wat denk je van deze fleurige hapjes? Een heerlijke traktatie.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

19


Voorgerecht Kant-en-klaar

Tip:

Gebruik een ‘pom parisienneboor’ of een theelepel om bolletjes uit de appel te scheppen.

Gebonden kerriesoep met appel 6 personen 15 -20 minuten bereidingstijd €

20

Ingrediënten: 1200 milliliter gebonden kerriesoep (art. 170927, 1200 milliliter) 1 bosui (art. 200610, stuks) 1 appel (IB art. 204185, stuks / LV art. 204184, 6 stuks)

Bereidingswijze: Verwarm de soep in een pan of hotpot. Schenk de soep in een kom of bord. Haal bolletjes uit de appel en snijd de bosui in ringen. Garneer de soep met de bolletjes appel en bosui.


Voorgerecht

Spinaziesoep met ei

Zelf maken

Bereidingswijze: Snij de ui en knoflook fijn en fruit het daarna in een pan met een beetje olijfolie. Giet 750 milliliter water met een bouillonblokje in de pan. Breng het Ingrediënten: aan de kook en voeg de spinazie toe. Kook ongeveer 1 ui (art. 201072, stuks) 5 minuten door. Haal vervolgens de pan van het 1 teentje knoflook (art. 202610, bol) vuur en pureer de soep glad met behulp van een 20 milliliter olijfolie (art. 7106555, 1 liter) staafmixer. Schenk de kokosmelk en het sap van de 750 milliliter groentebouillon (art. 7119065, 1 stuks) limoen erbij en verwarm de soep nogmaals zonder 500 gram spinazie (art. 101916, 500 gram) het te laten koken. Breng op smaak met een snufje 400 milliliter kokosmelk (art. 25106458, 400 milliliter) zout en peper en schenk het in een kom of bord. 100 milliliter slagroom (art. 6000145, 200 milliliter) Kook ondertussen de eieren hard. Spoel ze daarna 1 limoen (art. 203600, stuks) af onder koud water, verwijder de schaal en prak 6 eieren (art.304074, 6 stuks) ze fijn met een vork. Klop de room lobbig. Garneer de soep met het gehakte ei en de room. 6 personen 30 minuten bereidingstijd € € €

Tip:

Gebruik ook eens mais en/of tomatenblokjes als garnering.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

21


ouderwets lekkere soep!

Onze klassiekers voor ieder moment. Met onze smaakvolle Unox soepen geniet je elk moment van de dag van een heerlijke authentieke smaak.

art.nr. 7117685

art.nr. 7117735

art.nr. 7117765


. DÉ HYBRIDE PRIMEUR VAN NEDERLAND

Artikelnummer 506068

ENKCO. MAAKT ‘T VOOR ELKAAR.


Het Vleespannetje Mark Janssen laat een krat met speklappen zien die bestemd is voor een van de klanten van Holland Food Service.

Op een steenworp afstand van Holland Food Service is Het Vleespannetje gevestigd. Een ambachtelijk gegaarde gehaktbal of een vers stukje vlees, het kan allemaal geleverd worden door het bedrijf van Mark Janssen. En omdat beide bedrijven zo dicht bij elkaar liggen kan er snel geschakeld worden. Zodoende is het vlees, zelfs een voorgegaard product, ook echt vers. We nemen een kijkje in de keuken bij onze partner. 24

Passie voor het slagersvak Al sinds 1976 zit de familie Janssen in het slagersvak. Waar het in eerste instantie begon met een winkelslagerij, werden later voornamelijk groothandels bevoorraad. Slagerszoon Mark richtte in 2005 vanuit het toenmalige bedrijf Het Vleespannetje op, waarmee hij zich met name ging richten op het leveren van vleesproducten. Met oog voor specifieke klantwensen en maatwerk kan Het Vleespannetje de institutionele markt optimaal bedienen. Een werkwijze die perfect aansluit bij die van Holland Food Service. Achter de schermen Met ondertussen ruim 35 medewerkers wordt er dagelijks flink wat vlees geportioneerd, gegaard en verpakt. Om de productiecapaciteit te kunnen vergroten, staat er dit jaar een verbouwing op de planning. Mark vertelt trots: “We zijn steeds een beetje groter geworden. Met wat meer ruimte kunnen we de routing straks gaan optimaliseren, waardoor we nog efficiënter kunnen gaan werken. Het pand krijgt qua uiterlijk ook een flinke boost.”


INTERVIEW Mark geeft een rondleiding door het bedrijf. In een van de ruimtes ruikt het heerlijk naar vers gebakken schnitzel en in de volgende ruimte die we inlopen wordt er vers vlees gesneden. Mark vertelt enthousiast verder: “Je ziet hier diverse processen die strikt gescheiden gebeuren om besmetting te voorkomen. Bij het garen van vlees worden alle mogelijke ziekteverwekkers gedood. Je wilt niet dat het daarna nog in aanraking komt met vers vlees. Het gegaarde product verhitten we in een gesloten verpakking nogmaals en hierdoor sluiten we het kleinste risico op na-bestemming alsnog uit.”

Met zorg bereid Het Vleespannetje is volop in ontwikkeling en gaat mee met de tijd. Het staat vol moderne apparatuur. Zo kan vlees bijvoorbeeld machinaal op het juiste gewicht en formaat gesneden worden.

Kwaliteit en voedselveiligheid De vleesindustrie ligt al jaren onder een vergrootglas. Hoe gaat Het Vleespannetje hiermee om? “De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt ook regelmatig bij ons langs voor routine- controles. Gewoon om te kijken of we alles op orde hebben.” Het Vleespannetje heeft alles goed voor elkaar. Dat blijkt ook wel uit de verschillende certificaten die aan de muur hangen, zoals die van het British Retail Consortium (BRC) en het Beter Leven keurmerk. “Elk stukje vlees kunnen we herleiden naar de oorsprong. Daarnaast doen we uitgebreid microbiologisch onderzoek en er wordt tegenwoordig zelfs DNA-onderzoek uitgevoerd. Dat is een flinke kostenpost, maar door die strenge controle blijft de voedselveiligheid en kwaliteit wel gegarandeerd. Dat vinden wij heel belangrijk, zeker omdat je levert aan onder andere kwetsbare doelgroepen in de zorg.”

Genieten van vers vlees Voor Holland Food Service wordt alles op bestelling geproduceerd. “Vers vlees komt binnen vanuit de slachterij en wordt direct gesneden, gegaard en verpakt. Daarna wordt het product geëtiketteerd en op route uitgezet, zodat het bij Holland Food Service direct mee kan in het proces. De volgende dag is het dan bij de klant. Zo is zelfs convenience toch vers”, besluit Mark.

“De wat fijnere producten en kleinere porties maken we speciaal voor de zorg. Hier gaat wat meer ambacht in zitten om tot een mooi product te komen. We geven dan de voorkeur aan het werken met de hand in plaats van apparatuur.”

Samen met Het Vleespannetje zorgen we ervoor dat eet- en drinkmomenten eraan kunnen bijdragen dat mensen gelukkig ouder worden. Maak deze momenten speciaal met bijvoorbeeld heerlijke lamszadel met spinazie en pom pin. Het recept vind je op pagina 39. Of maak er tijdens de feestdagen samen echt een feest van met smaakvolle gevulde Italiaanse varkenshaas. Hmmm...

Regenereertip “Snijd bij voorgegaarde, gepaneerde producten de folie open als je gaat regenereren. Zodoende kan het product zijn vocht kwijt en wordt het eindresultaat beter. Het wordt hierdoor krokanter. Dit geldt echter niet als je stoom gebruikt.”

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

25


Voorgerecht Kant-en-klaar

2.

3. 1.

Coupes

1.

2.

3.

26

Kip-kerriesaladecoupe 6 x 100 gram (art. 162209) Salade van kip en aardappel in een heerlijke kerriesaus en gegarneerd met rode paprika. Zalmsaladecoupe 6 x 100 gram (art. 162191) Zalmsalade met aardappel en gegarneerd met mandarijnpartjes. Aspergesaladecoupe 6 x 100 gram (art. 162207) Heerlijke frisse salade met asperge, ham, ei, mayonaise en gegarneerd met cherrytomaat.


Voorgerecht Kant-en-klaar

1.

Rauwkost, Salades 1. Hawaiisalade 500 gram (art. 105037) Frisse salade met een julienne van komkommer, winterpeen, rettich en radijs.

2.

2. Courgettesalade 500 gram (art. 105016) Gemengde salade met een julienne van courgette, paprika en rettich.

3.

3.

Davossalade 500 gram (art. 105019) Salade van witte kool, winterpeen, bleekselderij, mais en groene paprika.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

27


Hoofdgerecht Zelf koken

Lentestamppot met krokante ham

6 personen 30 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten: 1 kilogram aardappelen (art. 100011, 500 gram) 60 milliliter kookroom (art. 6000695, 250 milliliter) 50 gram roomboter (art. 304145, 250 gram) 12 plakken boerenachterham (art. 245020, 6 plakken) 300 gram tuinbonen (art. 8000219, 1 kilogram) 500 gram gesneden snijbonen (art. 101886, 500 gram) 250 gram winterpeenblokjes (art. 102111, 500 gram) 12 gram dragon (art. 202582, 50 gram) 1 doosje cherrytomaatjes (art. 200625, doosje) Zout en peper

28

Bereidingswijze: Schil en kook de aardappelen gaar in water met eventueel een snufje zout. Dop ondertussen de tuinbonen en stoof ze vervolgens samen met de snijbonen en blokjes wortel in een klontje boter en een scheutje water. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat het 10 minuten afgedekt garen. Bak ondertussen in een andere pan de ham krokant in boter. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Verwarm de room en schenk het bij de puree totdat het lekker smeuĂŻg is. Roer er voorzichtig de bonen en wortel door. Breng op smaak met een snufje zout en peper. Verdeel de puree over diepe borden en leg daarop de gebakken ham. Garneer het met dragon en cherrytomaatjes.


Hoofdgerecht Zelf koken

Tip:

Heerlijk met wat verse, geraspte parmezaanse kaas.

Pasta met kip en romige spinazie 6 personen 45 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 450 gram tagliatelle (art. 7123235, 500 gram) 1 kilogram spinazie (art. 101916, 500 gram) 300 gram Philadelphia (art. 7200124, 185 gram) 100 milliliter room (art. 6000695, 250 milliliter) 2 uien (art. 201072, stuks) 400 gram kipfilet (art. 213137, 100 gram) 150 gram champignons (art. 203007, bak) 150 gram oesterzwammen (art. 203070, kilogram) 2 tomaten (art. 201025, stuks) 60 gram pijnboompitten (art. 28576776, 300 gram) Zout en peper

Bereidingswijze: Kook de pasta gaar in een pan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kip in stukjes en kruid het met een snufje zout en peper. Bak de kip in een pan met een klein beetje boter goudbruin. Voeg de champignons en oesterzwammen toe en bak het kort mee. Haal ze vervolgens uit de pan en houd ze apart. Snipper de ui en fruit deze in een pan met een beetje olijfolie. Voeg vervolgens beetje bij beetje de spinazie toe en laat het slinken. Roer de roomkaas en de room door de spinazie. Voeg hierna de kip toe en schep het door de spinaziesaus. Schep de pasta op een bord en schep de saus erbovenop. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge pan goudbruin en snijd de tomaat in reepjes. Schik de champignons en oesterzwammen eromheen. Garneer het gerecht met de pijnboompitten en reepjes tomaat. HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

29


Hoofdgerecht Zelf koken

Witvisrolletjes met courgette, aubergine en gebakken aardappelpartjes 6 personen 45 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 30 milliliter olijfolie (art. 7106555, 1 liter) 3 rode paprika (art. 200835, stuks) 1 courgette (art. 200650, stuks) 1 aubergine (art. 200535, stuks) 600 gram witvisstukjes (art. 271040, kilogram) 80 gram witbrood (art. 410120, stuks) 100 milliliter room (art. 6000695, 250 milliliter) 4 eieren (art. 304072, 10 stuks) 1 gram cayennepeper (art. 7120475, 32 gram) 1 gram rozemarijn (art. 202705, 50 gram) 1 kilogram panklare aardappelen (art. 100069, 1 kilogram) Zout en peper

30

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika in vieren en verwijder de zaadlijsten. Leg ze op een bakplaat, besprenkel het met wat olijfolie en rooster het in de oven voor ongeveer 20 minuten. Snijd de courgette en de aubergine in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte en rooster ze in een oven of in een pan. Pureer de gegrilde paprika’s met 70 milliliter room tot een gladde saus en breng op smaak met een snufje zout en peper. Haal de korst van het brood en doe het brood en de vis in grove stukken in de blender. Voeg de resterende room en de eieren toe. Kruid het met peper, cayennepeper en zout en mix het tot een stevig mengsel. Snijd de aardappelen in partjes en bak ze in een beetje olie goudbruin in een pan. Breng ondertussen water met wat zout aan de kook. Maak quenelles door met 2 eetlepels stevige bollen te maken van het vismengsel. Gaar het in ongeveer 7 minuten in het gezouten water. Haal ze daarna uit het water en rol de quenelles in de plakjes aubergine en courgette. Steek een takje rozemarijn door het rolletje en leg op een bord. Serveer het met de paprika-roomsaus en garneer het met partjes citroen. De gebakken aardappelpartjes kun je erbij serveren in een schaaltje.


Kipfilet asperge-ham, groene asperges en aardappeltjes met zure room

Hoofdgerecht Zelf koken

Bereidingswijze: Bak de kipfilets goudbruin in een pan met boter en laat ze vervolgens door en door garen in een oven van 160 graden. Gril of bak ondertussen Ingrediënten: de groene asperges in een pan en verwarm de 6 kipfilets asperge-ham (art. 213117, kilogram) botersaus. Bak de aardappelen goudbruin in 900 gram groene asperges (art. 200520, kilogram) een pan met boter en voeg hier de tijm aan 1 kilogram panklare aardappelen (art. 100069, 1 kilogram) toe. Breng op smaak met een snufje zout en 12 gram tijm (art. 202730, 50 gram) peper. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. 1 bos radijsjes (art. 200900, zak) Schep de asperges op het bord en leg hierop de 300 milliliter botersaus (art. 173085, 300 milliliter) kipfilet. Schep de aardappelen ernaast en schep 60 milliliter crème fraîche (art. 6000780, 200 gram) hierop de crème fraîche. Garneer het met de Zout en peper botersaus en de plakjes radijs. 6 personen 30 minuten bereidingstijd € €

Tip:

Serveer met een gekookt of gehakt eitje.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

31


Bakkerij ’t Kraayennest. Brood is in Nederland een van de meest gegeten voedingsmiddelen. Gemiddeld eet een persoon per jaar ongeveer 49 kilogram brood. Bij het ontbijt en de lunch is het haast niet weg te denken. Maar waar komt het verse brood, dat je bij Holland Food Service bestelt eigenlijk vandaan? We nemen een kijkje bij onze partner Bakkerij ’t Kraayennest. Familiebedrijf De familie Van Kraaij bakt al sinds 1937 ambachtelijk brood. Dat begon klein, met een winkeltje aan de Leemweg in Wijchen. Ondertussen is het uitgegroeid tot de voornaamste bakker in de regio van Nijmegen. Met zes winkels, ruim 90 medewerkers, veel grote klanten en een unieke samenwerking met Holland Food Service. Net als Holland Food Service is ’t Kraayennest een echt familiebedrijf, waar ondertussen de vierde generatie bakkers actief is. In de bakkerij in Nijmegen worden we ontvangen door René Brueren, salesmanager bij ’t Kraayennest en zelf ook afkomstig uit een bakkersfamilie. De taken van René zijn divers: relatiebeheer, productontwikkeling, kwaliteit en onder andere ook jurylid bij de bakwedstrijden van Holland Food Service.

Van akker naar bakker De akkerbouwer verscheept zijn graan naar de molenaar. De molenaar gaat het malen en het meel komt met de silowagen naar de bakkerij. Daarna begint de magie: “Wij gaan de ingrediënten afwegen, mixen, kneden, laten rijzen en dan afbakken. Vervolgens heb je een afkoeltraject voordat het brood wordt gesneden en verpakt. Dan gaan we

32

het verdelen op afdelingsniveau. Met ons eigen transport wordt de gehele bestelling vroeg in de ochtend bij Holland Food Service afgeleverd. Slechts enkele uren voordat de bestelling bij Holland Food Service binnenkomt en weer de deur uitgaat, is het laatste brood bij ons verpakt. Een hele logistieke operatie om het brood zo vers mogelijk bij de klant te krijgen.”

Een levendig product Bij brood bakken komt heel wat meer kijken, dan je in eerste instantie zou denken. “Graan is een natuurproduct. We zijn afhankelijk van weersomstandigheden. Als het hele jaar alleen de zon schijnt of het hele jaar alleen maar regen valt, dan hebben wij een andere baktarwe. Daar moet je je proces op aanpassen. Door de jaren heen is het vanuit de molenaar wel zo geprofessionaliseerd dat er vanuit verschillende regio’s tarwe gemengd wordt, zodat de gewenste tarwe gerealiseerd kan worden. Het wordt steeds constanter”, vertelt René. Hij vervolgt zijn verhaal. “Het blijft een levendig product. We hebben een bakkerij die in veel ruimtes geklimatiseerd is. Maar of het buiten min 20 of juist plus 30 graden is, dat heeft wel invloed op onze werkwijze. Vochtig weer zorgt ervoor dat ons krokante croissantje minder krokant wordt. Iets wat krokant is, heeft namelijk een korst die geen vocht


INTERVIEW bevat. Wat doet een broodkorst die geen vocht bevat? Dat trekt vocht aan. Dat zijn omstandigheden waar je niks aan kunt doen, maar dat is ook wel weer het mooie aan een echt ambachtelijk product.”

Kwaliteit Bakkerij ’t Kraayennest heeft, net als Holland Food Service, kwaliteit hoog in het vaandel staan. De bakkerij is onder andere FSSC22000, SKAL en GS1 gecertificeerd en in de moderne bakkerij ziet alles er spic en span uit. Maar naast wat wettelijk verplicht is, zijn ze ook continu bezig om producten te verbeteren. In augustus heeft de wereldkampioen broodbakken, Peter Bienefelt, alle processen van ’t Kraayennest onder de loep genomen. “Er zijn verbeterpunten naar voren gekomen, waarmee we aan de slag zijn gegaan. De productscores stijgen. Een nog dunnere korst, een betere afbeet van een zacht puntje of bolletje en meer glans. Dat zijn kleine details waar we mee bezig zijn om de concurrentie voor te blijven”, aldus René.

Samenwerking Holland Food Service Niet iedereen mag zomaar een kijkje nemen in de bakkerij, maar voor klanten van Holland Food Service wordt weleens een uitzondering gemaakt. “De klant kan met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt om het brood bij hen op de plank te krijgen. Het wordt ambachtelijk gebakken en het proces dat daarna volgt, het op afdelingsniveau sorteren, is ook zeker complex”, zegt René. Het sorteren is iets wat alleen voor Holland Food Service gedaan wordt. Dat is exclusief aan onze samenwerking. Die gaat ondertussen zijn zesde jaar in. “Waar we in het begin voornamelijk de producten in bulk aanleverden voor de grote keukens, gaat er nu vaak nog een half bruin in een kratje voor een afdeling uit. Maar er gaan nu wel heel wat meer kratjes de deur uit!”, aldus René.

Hart voor de zorg Per twee sneeën verpakt of bijvoorbeeld eiwitverrijkt. ’t Kraayennest stemt het assortiment af op de wensen en behoeften van Holland Food Service en de doelgroepen waaraan geleverd wordt. “We zijn ooit begonnen met het leveren van hele en halve broden. Al snel daarna gingen we ook per twee sneeën verpakken. Dat is een specifieke verpakking voor de zorg en ligt bijvoorbeeld niet in de winkel of bij de cateraar. Daarnaast hebben we ook eiwitverrijkt brood, met daarin de juiste eiwitten. Dit brood is ontwikkeld door een hoogleraar. Niet ieder eiwitverrijkt brood heeft namelijk de juiste eiwitten om mee aan te sterken, daar zit echt wetenschap achter. We vinden het mooi dat we hiermee ons steentje bij kunnen dragen aan de zorg.”

Smullen tijdens de feestdagen Het assortiment van ’t Kraayennest is niet alleen afgestemd op de doelgroepen, maar ook op de feestdagen. Een drukke periode, ook voor de bakker. “Behalve dat er dan meer besteld wordt, hebben we vaak ook een uitgebreider assortiment. Voor Pasen hebben we dan bijvoorbeeld paasbroden, paashaantjes en -haasjes, mini paasbroodjes, paastaarten, paasschnitten en ik kan nog wel even doorgaan. Dat maakt het hectisch, maar ook erg leuk“, besluit René. Je vindt de producten van ’t Kraayennest terug in onze webshops en verspreid in dit magazine. Samen zorgen we ervoor dat je met je bewoners kunt genieten tijdens de feestdagen van lekker brood en gebak.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

33


Campina is partner van

HELP DE NATUUR MET DIT PAK MELK

De natuur helpen met een pak melk? Klopt. Deze melk is namelijk gemaakt door Campina boeren die het verschil willen maken voor een mooier Nederland. En dat is nodig. Want onze Nederlandse natuur kan alle hulp gebruiken. Daarom geven de boeren van Campina extra aandacht aan de natuur op hun boerenland. Dat kan je zien aan bijvoorbeeld een bloem- en kruidenrijk landschap. 34

Zodat alle vlinders, insecten en madeliefjes hun plekje weer terugvinden. Door te kiezen voor dit pak steun je deze Campina boeren en maken we samen het verschil. Ben je benieuwd naar wat deze boeren nog meer doen? Kijk op campina.nl/duurzaamheid


Hoofdgerecht

Appel-aspergesalade met geitenkaas en waterkers

Zelf koken

Tip:

Ook heerlijk met verse asperges. 6 personen 50 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 3 potten witte asperges (art. 7116755, 212 milliliter) 2 groene appels (IB art. 204135, stuks / LV art. 204134, 6 stuks) 250 gram geitenkaas (art. 40422300, 125 gram) 12 plakken ontbijtspek (art. 245104, 6 plakken) 1 bos waterkers (art. 202740, bos) 1 kilogram aardappelen (art. 100011, 500 gram) 60 gram zongedroogde tomaten (art. 25287469, 314 milliliter) Dressing: 30 milliliter azijn (art. 7113765, 1 liter) 90 milliliter olijfolie (art. 7106555, 1 liter) 12 gram dragon (art. 202582, 50 gram) 10 milliliter honing (art. 7126345, 250 gram) Zout en peper

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de asperges in stukken en verwarm ze in een pan. Kook de aardappelen gaar in water met eventueel een snufje zout. Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd het in blokjes. Snijd de geitenkaas in plakken en rol deze in 2 plakken spek. Gril ze ongeveer 3 minuten in de voorverwarmde oven. Meng alle ingrediënten voor de dressing met een staafmixer. Meng de dressing met de blokjes appel en stukjes asperges en schep het op het bord. Doe de puree in een spuitzak. Spuit de puree in een torentje op het bord en leg er een stukje zongedroogde tomaat op. Leg de geitenkaas-spekrolletjes ernaast. Garneer het met de waterkers.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

35


Hoofdgerecht Convenience

Gevulde Italiaanse varkenshaas met Schorseneren en aardappelschijfjes 6 personen 50 minuten bereidingstijd â‚Ź â‚Ź IngrediĂŤnten: 6 gevulde Italiaanse varkenshaas (art. 231332, multipack) 1 kilogram gebakken aardappelschijfjes (art. 152739, 1 kilogram) 1 kilogram schorseneren (art. 155718, 1 kilogram) 300 milliliter tomatensaus (art. 173565, 300 milliliter) 1 doosje cherrytomaatjes (art. 200625, doosje) Basilicum (art. 202510, 75 gram)

36

Bereidingswijze: Verwarm de varkenshaas, de aardappelschijfjes, de schorseneren en de tomatensaus. Schep de schorseneren op het bord en schenk hierover de tomatensaus. Leg de varkenshaas op de schorseneren en serveer de aardappelschijfjes ernaast. Garneer het met wat blaadjes basilicum en een paar cherrytomaatjes.


Hoofdgerecht Convenience

Griekse gehaktballetjes met spinazie en zilvervliesrijst 6 personen 50 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 1 kilogram Griekse gehaktballetjes (art. 231331, 1 kilogram) 1 kilogram spinazie naturel (art. 156177, 1 kilogram) 1 kilogram zilvervliesrijst (art. 152769, 1 kilogram) 1 blik maiskorrels (art. 7111815, stuks) 6 gram bietenscheuten (art. 200560, 50 gram)

Bereidingswijze: Verwarm de gehaktballetjes, de spinazie en de zilvervliesrijst. Schep de spinazie op het midden van het bord. Schep de rijst in een vormpje en keer het om op het bord. Serveer de gehaktballetjes eromheen. Garneer het gerecht met de bietenscheuten en de maiskorrels.

Tip:

Serveer het gerecht met tomatensaus.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

37


Hoofdgerecht Convenience

Kipfilet in botersaus met Parijse wortel en aardappelpartjes 6 personen 50 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 6 kipfilets in botersaus (art. 231333, multipack) 1 kilogram Parijse wortel (art. 155103, 1 kilogram) 1 kilogram aardappelpartjes tijm (art. 152081, 1 kilogram) 300 gram peulen (art. 200850, 1 kilogram) 6 gram tuinkers (art. 202735, 20 gram) Bereidingswijze: Verwarm de kipfilet, de Parijse wortel en de aardappelpartjes. Snijd de peulen in de lengte door en bak deze in een pan tot ze beetgaar zijn. Schep de peulen op het bord, leg de wortel eromheen en leg de kipfilet in de botersaus erbovenop. Serveer de aardappelen erbij of ernaast en garneer het gerecht met de tuinkers.

38


Hoofdgerecht Convenience

Lamszadel met rozemarijn, spinazie en pom pin 6 personen 50 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 6 lamszadels (art. 231334, multipack) 1 kilogram bladspinazie (art. 157885, 1 kilogram) 1 kilogram pom pin (art. 152747, 1 kilogram) 150 gram gemalen waspeen (art. 156858, 150 gram) 150 gram tuinbonen (art. 156495, 150 gram) 12 gram rozemarijn (art. 202705, 50 gram) Bereidingswijze: Verwarm de lamszadels, de bladspinazie, de pom pin, de waspeen en de tuinbonen. Schep de bladspinazie op het bord met behulp van een vormpje. Verwijder het vormpje en leg op de spinazie de lamszadel. Serveer de pom pin eromheen. Doe de gemalen waspeen in een spuitzak en spuit toefjes waspeen op het bord. Leg er een tuinboon op. Garneer het gerecht met een takje rozemarijn.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

39


:

en Enervgeier-rij kt eiwit e producten zijn

eiwitverrijkt Onze energie- en die te kampen voor patienten kt hi sc ge e at rm uite tellen van een rvoeding of hers de on et m en hebb misselijk, hebben . Ze zijn veelal ie at er op of te ziek eg te weinig hebben simpelw geen eetlust of ze patienten is en. Juist voor de et te om ht ac kr kker, voedzaam vla of pap een le ke rij a tr ex ze on rnatief. Aan consumeren alte en makkelijk te niet liggen. t in ieder geval de variatie zal he en vla en 3 rschillende smak We hebben 5 ve t te kiezen! aken pap om ui verschillende sm kelijk te en zijn heel mak De verrijkte papp magnetron. verwarmen in de armen behouden en: zelfs na verw Goed om te wet entie. n prima consist deze pappen ee


Hoofdgerecht Convenience

Oosters gemarineerde varkenshaas met quinoa-groenteschotel 6 personen 50 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 6 Oosters gemarineerde varkenshaas (art. 231335, multipack) 1800 gram quinoa-groenteschotel (art. 152671, 1 kilogram) 1 komkommer (art. 200740, stuks) 3 gram wit sesamzaad (art. 7120945, 43 gram) 4 eetlepels azijn (art. 7113765, 1 liter)

Bereidingswijze: Rasp met een kaasschaaf of een dunschiller de komkommer in dunne plakken en marineer ze daarna met een beetje azijn. Verwarm de varkenshaas en de quinoagroenteschotel. Schep de varkenshaas op een bord, rol de plakken komkommer op en leg ze ernaast. Schep de quinoa in een bakje en serveer het erbij. Rooster in een droge pan de sesamzaadjes en gebruik het om het gerecht mee te garneren.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

41


Nagerecht Zelf maken

Wentelteefjes van stol met frambozen 6 personen 10-15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten: 2 eieren (art. 304072, 10 stuks) 400 milliliter halfvolle melk (art. 343149, 500 milliliter) 16 gram vanillesuiker (art. 7124925, 10 x 8 gram) 12 plakken stol (art. 410055, stuks) 25 gram roomboter (art. 304145, 250 gram) 125 gram frambozen (art. 205580, doos) 300 milliliter witte chocolademousse (art. 516545, 1 liter) 2 bananen (IB art. 204545, stuks / LV art. 206114, 6 stuks) 6 gram kristalsuiker (art. 7106675, 750 gram) 6 gram poedersuiker (art. 7106765, 250 gram) 6 gram munt (art. 202680, 50 gram) Bereidingswijze: Klop de eieren los in een diep bord. Voeg de melk en de vanillesuiker toe en klop het nog even door. Smelt in een pan de boter. Wentel de sneetjes brood één voor één door het eimengsel en leg ze vervolgens in de pan. Bak ze in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin. Leg de wentelteefjes op het bord en verdeel er de frambozen Ook erg lekker en de munt over. Bestrooi het met met een bol poedersuiker. Maak een quenelle van vanille-ijs. witte chocolademousse door met 2 eetlepels de mousse tot een stevige bol te drukken. Leg het erbovenop. Snijd de banaan in plakjes en bestrooi ze met de suiker. Gratineer de bananenplakjes onder een hete grill en serveer het erbij op het bord.

Tip:

42


Nagerecht Zelf maken

Tip:

Varieer met andere soorten fruit op het roommengsel.

Citroen-paascake

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in met een beetje boter en bestuif het 6 personen daarna met de bloem. Rasp de schil van de citroen 15 minuten bereidingstijd en pers deze daarna uit. Zet het sap en de rasp € apart. Meng de boter, de suiker, de vanillesuiker, de citroenrasp en een snufje zout tot een romige Ingrediënten: massa. Meng één voor één de eieren door het 200 gram boter (art. 304145, 250 gram) mengsel. Voeg het bakmeel beetje bij beetje toe en 10 gram bloem (art. 7125025, 1 kilogram) mix het tot een mooi glad beslag. Schep het beslag 175 gram kristalsuiker (art. 7106675, 750 gram) in de bakvorm en strijk de bovenzijde glad. Zet de 8 gram vanillesuiker (art. 7124925, 10 x 8 gram) bakvorm ongeveer 20 minuten in de oven. Meng 1 citroen (IB art. 205015, stuks / LV art. 205014, 2 stuks) het citroensap met de poedersuiker en zet het nog even apart. Mix in een andere kom de slagroom met 1 gram zout (art. 7106965, 125 gram) de suiker stijf. Schep de mascarpone en de Griekse 4 eieren (art. 304072, 10 stuks) 250 gram zelfrijzend bakmeel (art. 6000235, 1 kilogram) yoghurt erdoorheen en zet het in de koelkast. Haal 3 eetlepels poedersuiker (art. 7106765, 250 gram) de cake uit de oven en bestrijk de bovenzijde direct met het citroen-poedersuiker mengsel en laat de cake verder afkoelen. Snijd de cake in stukken, leg Topping: ze op het bord en schep er een lepel roommengsel 1 abrikoos (art. 7116745, 580 milliliter) op. Laat de abrikozen uitlekken, halveer ze en leg 30 gram suiker (art. 7106675, 750 gram) ze op het roommengsel. 125 milliliter slagroom (art. 6000145, 200 milliliter) 50 gram mascarpone (art. 304120, 250 gram) 50 gram Griekse yoghurt (art. 6000515, 1 kilogram) HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

43


8-kruidenmix (Art. nr. 500137 – 8 x 250 gram)

Een heerlijke mix van peterselie, dille, tuinkers, kervel, bieslook, zurkel, bernagie en pimpernel.

Quinoa

groentepan (Art. nr. 500335 – 1 kg)

Vergeten

groentemix (Art. nr. 500214 – 2,5 kg)

Een Aziatisch geïnspireerde superfood groentemix met een sausje met subtiele smaken van gember, curry en look. De quinoa, boerenkool en sojabonen maken de mix zeer trendy. Hoeft enkel opgewarmd te worden in de wok of in magnetron. Ideaal als bijgerecht bij vis of vlees, of als een heerlijk vegetarisch gerecht.

Een mix van gesneden aardpeer, knolselderij, pastinaak,

Penne

pompoen, wortel en rode ui. Kleur, smaak en bereidingstijd van de ingrediënten zijn ideaal in balans. Past perfect bij gestoomde en gebakken vis, vlees of gevogelte. Ook ideaal als basis voor

(Art. nr. 500220 – 2 kg)

een heerlijke groentestamppot.

Wellness mix (Art. nr. 500360 – 2,5 kg)

Deze mix van erwten, zoete maïs, romanobonen, sojabonen, rode kidneybonen, uien en zonnebloempitten is erg gezond dankzij de proteïnerijk peulvruchten. De mix is ideaal om te roerbakken.

Supersnel op tafel! Een mooie serveerklare pasta penne. Zowel warm als koud te serveren.


Nagerecht Zelf maken

Tip:

Serveer er een bolletje ijs bij.

Mini panna cotta kwark-mango 6 personen 15 minuten bereidingstijd € € Ingrediënten: 250 milliliter slagroom (art. 40211832, 1 liter) 500 milliliter kwark (art. 7200125, 500 gram) 70 gram kristalsuiker (art. 7106675, 750 gram) 8 gram vanillesuiker (art. 7124925, 10 x 8 gram) 8 blaadjes gelatine (art. 7124255, 20 gram) 40 gram pistachenoten (art. 7117155, 150 gram) 1 granaatappel (art. 203565, stuks) 4 physalissen (art. 203650, doos) 2 mango’s (art. 203620, stuks) Honny Cress (art. 202560, stuks) Bereidingswijze: Week 3 blaadjes gelatine in een koud bakje water. Schil en ontpit de mango en pureer driekwart van de mango met een staafmixer fijn. Snijd de rest van de mango in kleine blokjes en zet ze apart in de koelkast. Verwarm de mangopuree in een pan. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze samen met 20 gram suiker door de puree. Verdeel een laagje puree over 6 muffinvormpjes en laat het opstijven in de koelkast. Week de andere 5 blaadjes gelatine in koud water. Verhit 100 milliliter slagroom in een pan, voeg 75 gram suiker en de vanillesuiker toe en breng het aan de kook. Knijp de gelatine goed uit en los het op in de slagroom. Laat vervolgens iets afkoelen. Klop de rest van de slagroom met een mixer stijf en voeg het samen met de kwark toe aan het pannetje met gelatine. Giet het lauwwarme slagroommengsel bij de kwark en meng het goed door elkaar. Verdeel het daarna over de laagjes mangopuree en zet het weer terug in de koelkast. Laat het minimaal 2 uur goed opstijven. Haal de gemaakte panna cotta uit de koelkast en snijd voorzichtig met een mes langs de randen van de vormpjes en haal de taartjes eruit. Zet de panna cotta ondersteboven op het bord en garneer het met de blokjes mango, wat granaatappel en de Honny Cress. Maak het af met de physalissen. HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

45


PSYTREC

PSYTREC, het Psychotrauma Expertise Centrum, richt zich exclusief op de behandeling van Posttraumatische Stress-Stoornis (PTSS). PSYTREC is opgericht in 2014 en heeft twee klinieken: één in Weert en één in Bilthoven. Sinds 2018 levert Holland Food Service daar alles wat met eten en drinken te maken heeft. Wat is PTSS, hoe ziet de behandeling eruit en welke rol speelt eten en drinken daarin? De redactie nam een kijkje bij PSYTREC en sprak met Bob Kuijt (Manager Bedrijfsvoering) en Will Göbbels (Locatie Coördinator Weert).

46


INTERVIEW Posttraumatische Stress-stoornis

PTSS ontstaat als gevolg van traumatische gebeurtenissen. Bij deze gebeurtenissen kan er sprake zijn geweest van levensgevaar, ernstige verwonding of seksueel misbruik. PSYTREC is gespecialiseerd in complexe PTSS, waarbij meerdere trauma’s tegelijkertijd een rol spelen. Complexe PTSS komt onder andere voor bij mensen die slachtoffer zijn geweest van (vroegkinderlijk) misbruik. Ook mensen die een ‘geüniformeerd’ beroep uitoefenen, of die dat vroeger hebben gedaan, kunnen complexe PTSS ontwikkelen. “Mensen die wij behandelen hebben allemaal zeer zware trauma’s opgelopen. In een achtdaags traject, waarbij mensen hier ook overnachten, behandelen we ze zo intensief dat ze daarna weer goed met hun trauma’s om kunnen gaan. Dat zijn lange dagen: van acht uur ‘s ochtends tot laat in de avond”, vertelt Bob Kuijt. Het INTENSIVE8® behandelprogramma wat PSYTREC aanbiedt bestaat uit individuele EMDR- en Exposure therapie, en in groepsverband Psycho-Educatie en een therapeutisch Bewegingsen Activeringsprogramma. “Het therapeutisch Bewegingsprogramma is een belangrijk onderdeel van de behandeling. En daarom is het ook van belang dat het eten voedzaam en gezond is. Mensen gebruiken veel energie en na een lange dag moet het eten de kers op de taart zijn.” Will Göbbels vult aan: “En ook variatie in het menu is belangrijk. Je wilt niet dat mensen gedurende de periode dat ze hier zijn twee keer hetzelfde eten. Onze gastvrouwen bepalen in samenspraak met Holland

Food Service het menu. Ieder kwartaal hebben we een nieuw menu.”

Samen voor kwaliteit

Er is veel animo voor de behandelingen. “Vorig jaar alleen al hebben we zo’n 1.800 mensen met PTSS behandeld. We bestaan nu vier jaar en verwachten deze zomer een derde kliniek te openen.” De samenwerking met Holland Food Service is volgens Bob ideaal in dat traject. “Jullie adviseren ons niet alleen over het eten en de leveringen, maar ook over de inrichting van de keuken en bijvoorbeeld over welke ovens we het beste kunnen gebruiken.” Dat is iets wat Will beaamt: “We zijn vanuit het niets begonnen, met een cateraar die alles kant-enklaar aanleverde. Toen werkten we nog met kleine groepen en was dat goed te doen. Op den duur word je groter en wil je een partner die qua kwaliteit en uitstraling wat meer om het lijf heeft. Zaken zoals HACCP worden belangrijker. In het groeitraject zijn jullie ondersteunend geweest en dan wordt er van jullie wel veel gevraagd. Daar zijn jullie goed in meegegaan.” Met behulp van de Business Intelligence (BI) tool van Holland Food Service kan er perfect gemonitord worden of het budget niet wordt overschreden en kan er bijgestuurd worden waar nodig. “Dat is nieuw voor ons en daar zijn we heel erg tevreden over. Jullie attenderen ons op zaken waar we zelf nog niet op hebben gelet. Het is een prettige samenwerking met regelmatig overleg en goede begeleiding. Dat kan ik iedereen adviseren”, aldus Bob.

Over het INTENSIVE8® behandelprogramma. Innovatief, intensief en effectief. Dat is de basis van het INTENSIVE8® behandelprogramma voor de behandeling van (complexe) PTSS. In plaats van vele maanden van behandeling, kiest PSYTREC ervoor haar patiënten enkele dagen aaneensluitend te behandelen. Doordat er overnacht wordt op locatie kan het behandelprogramma naar behoren gevolgd worden. De combinatie van behandelmethoden maakt het INTENSIVE8® behandelprogramma uniek in de wereld: • EMDR en Exposure Therapie: een combinatie van wetenschappelijk gefundeerde therapieën voor traumaverwerking, die op elkaar zijn afgestemd; • Het Activerend Sport- & Bewegingsprogramma; • Door Psycho-Educatie krijgen patiënten meer informatie over hun stoornis en de effecten daarvan op hun leven.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

47


Lunch Zelf maken

Plaattaart met spinazie en ei Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 185 graden. Haal de plakjes bladerdeeg van elkaar, verwijder de folie en laat de plakjes eerst 5 tot 10 minuten ontdooien. Leg de plakjes IngrediĂŤnten: bladerdeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat en 6 plakken bladerdeeg (art. 8000601, 450 gram) zorg dat de plakken net overlappen. Druk het bladerdeeg 500 gram spinazie (art. 101916, 500 gram) stevig aan. Ga met een mesje heel lichtjes 1 centimeter 4 eieren (art. 304072, 10 stuks) van de rand erlangs en vouw vervolgens de rand om. 2 eetlepels kruidenkaas (art. 304026, 250 gram) Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrooi het 85 gram ontbijtspek (art. 245104, 6 plakken) met de paneermeel. Verhit een beetje olijfolie in een 1 eetlepel paneermeel (art. 7124455, 150 gram) pan en bak de spinazie totdat het geslonken is. Laat het 1 eetlepel olijfolie (art. 7106555, 1 liter) vocht verdampen of laat de spinazie goed uitlekken in 1 doosje cherrytomaatjes (art. 200625, doosje) een vergiet. Verdeel de spinazie en het ontbijtspek over Zout en peper het deeg. Breek de eieren voorzichtig in een kommetje en schenk ze daarna op de spinazie. Zorg ervoor dat de dooiers heel blijven. Schep een lepel kruidenkaas op de plaattaart en zet het ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer het met halve cherrytomaatjes. 6 personen 25 minuten bereidingstijd â‚Ź

48


Lunch Zelf maken

Ei in een broodmandje 3 stuks 25 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten: 6 kaiserbroodjes (art. 410026, stuks) 90 gram geraspte kaas (art. 244814, 150 gram) 6 eieren (art. 304072, 10 stuks) 30 gram peterselie (art. 202690, 120 gram) Rucola (art. 202092, 125 gram) Zout en peper

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de broodjes. Snijd met een mes kapjes van de bovenkant van de broodjes. Hol daarna de broodjes uit. Vul de uitgeholde broodjes met geraspte kaas en breek boven elk broodje een ei. Breng het op smaak met een snufje zout en peper. Bak de broodmandjes in ongeveer 15 tot 20 minuten af. Garneer het met de peterselie, de rucola en de kapjes brood.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

49


Lunch Zelf maken

Peer-spinazie-gember smoothie Bereidingswijze: Schil de peren en snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken. Schil de gember en snijd in stukjes. Doe de peren, IngrediĂŤnten: druiven en gember in de blender. Schenk de 2 peren (IB art. 204225, stuks / LV art. 204224, 6 stuks) yoghurt erbij en mix even. Haal de blaadjes munt 2 centimeter gember (art. 202585, kilogram) van de takjes, voeg met 150 gram pitloze witte druiven (art. 205570, 500 gram) de spinazie toe aan de 200 milliliter magere yoghurt (art. 343194, 1 liter) blender en mix verder 2 takjes munt (art. 202680, doosje) tot een gladde massa. 150 gram spinazie (art. 101916, 500 gram) Schenk de smoothie Overgebleven in glazen. fruit kun je ook 6 personen 25 minuten bereidingstijd â‚Ź

Tip:

door de smoothie mengen.

50


Bladerdeegpakketjes met spinazie en roomkaas 6 personen 15 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten: 6 plakken bladerdeeg (art. 8000601, 450 gram) 125 gram Philadelphia (art. 7200124, 185 gram) 1 ei (art. 304072, 10 stuks) 1 theelepel tijm (art. 202730, 50 gram) 200 gram spinazie (art. 101916, 500 gram) 50 gram geraspte kaas (art. 244814, 150 gram) 125 gram spekreepjes (art. 210933, kilogram) 90 gram zongedroogde tomaten (art. 25287469, 314 milliliter) Zout en peper

Lunch Zelf maken

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 185 graden. Haal de plakjes bladerdeeg van elkaar, verwijder de folie en laat de plakjes eerst 5 tot 10 minuten ontdooien. Bak de spekjes uit in een pan. Leg de spekjes apart en bak daarna de spinazie tot het geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een zeef. Meng in een kommetje de roomkaas met een snufje zout en peper en de tijm en voeg vervolgens de spekjes en spinazie toe. Schenk op het midden van ieder plakje bladerdeeg een beetje van het mengsel. Leg hierop een zongedroogd tomaatje en vouw de punten naar het midden. Klop een ei los en bestrijk de bladerdeegpakketjes hiermee. Bestrooi ze daarna met de geraspte kaas. Bak de pakketjes in ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

51


Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek. Dat is het motto van S&L Zorg. De zorgorganisatie is actief in WestBrabant en biedt hoogwaardige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Eten en drinken speelt daarbij een belangrijke rol. Peter van Helmond, teamleider van het servicebedrijf, vertelt over de visie van S&L Zorg en waarom Holland Food Service daar als partner zo goed bij past. Begin 2018 begon de zoektocht van S&L Zorg naar een partner waarmee ze het eten en drinken naar een hoger niveau konden tillen. Na een offertetraject en pilotfase kwam Holland Food Service als beste uit de bus. Begin dit jaar is de samenwerking voortvarend van start gegaan. “Het contract met de vorige leverancier liep eind 2018 af en we wilden ruim de tijd nemen om alle opties te bekijken. Begin 2018 hebben we hiervoor een symposium georganiseerd over eten en drinken. Intern hebben we een stuk of 40 mensen uitgenodigd. Van bestuurder tot cliëntenbegeleider. Samen met enkele externe sprekers hebben we gediscussieerd over eten en drinken en dat heeft bijgedragen aan een stuk visieontwikkeling. Dat hebben we als input gebruikt voor het offertetraject dat later in het voorjaar van start ging”, vertelt Peter. Hij vervolgt zijn verhaal: “Vervolgens hebben we de visie ook gespiegeld naar de mensen op de werkvloer. Er kan wat bedacht worden, maar het moet wel landen. Daar kregen we gelukkig allemaal positieve reacties op.”

52

Het S&L Zorg-gevoel S&L Zorg is eind jaren tachtig aangejaagd door ouders van toenmalige cliënten. “Dat familiaire gevoel is er nog steeds. Medewerkers zijn zo intrinsiek gemotiveerd om dit werk te doen. Alle bewoners hier hebben een verstandelijke beperking. Iedereen is enorm gedreven om te zorgen dat zij een leuke dag kunnen hebben. Dat gevoel is heel bijzonder en lastig om te omschrijven, dat moet je echt meemaken”, vertelt Peter. Van een leverancier mag volgens hem dan ook veel verwacht worden. “We zochten een leverancier die het DNA van onze organisatie begrijpt en tijd en energie erin steekt om ons te leren kennen. Holland Food Service snapt dat familiegevoel en sloeg de spijker keihard op z’n kop!”

Eigen keuken Bij S&L Zorg bestellen de woningen hun boodschappen via de webshop Lekker Verantwoord en in de grote keuken wordt de warme maaltijd bereid. Daar wordt enkel gewerkt met verse ingrediënten van Holland Food Service. “Ik krijg spontaan mailtjes van de woningen over hoe


INTERVIEW goed het eten is. Die print ik uit en leg ik neer voor de koks. De luxe van een eigen keuken wordt optimaal benut. Het zorgt ervoor dat we flexibel zijn. We hebben veel verschillende diëten en uitzonderingen. Cliënten kunnen bij ons aangeven welke ingrediënten ze liever niet eten en dan wordt daar rekening mee gehouden. Onze koks kennen alle 360 bewoners met naam en toenaam”, vertelt Peter trots. Recent is er ook een diëtiste aan het behandelingsteam toegevoegd. Per cliëntgroep wordt er een voedingsbeleid opgesteld waar de keuken gebruik van gaat maken. “Door de samenwerking met de diëtiste ontwikkelt iedere kok kennis voor een specifieke cliëntgroep. Voor de oudere bewoners moet je dan bijvoorbeeld denken aan het verhogen van de smaakbeleving door het gebruik van kruiden en specerijen. Of de wijze waarop we gemalen voeding kunnen inzetten.”

mooie aanvulling op zijn.” Eten kan volgens Peter tweeledig worden ingezet. “Het is een sociaal bindmiddel. ’s Avonds na de dagbesteding komen de bewoners terug naar de woning en dan wordt er gezamenlijk gegeten. Vervolgens bespreken we de dag en kijken we vooruit naar het weekend. Soms komt er ook een ouder langs die wat lekkers meebrengt. Dat is de sociale dynamiek die eten kan brengen. Daarnaast heb je de relatie van voeding tot gezondheid en welzijn. Je hoeft niet hardop uit te spreken dat je daarmee bezig bent, want dan voelen bewoners zich snel gehospitaliseerd. Maar je kan er wel actief mee bezig zijn en ermee sturen.”

Next-level

Eten als sociaal bindmiddel

Peter is erg blij met de keuze voor Holland Food Service als nieuwe leverancier. “We hebben hoog ingezet op kwaliteit en service. Je hebt partijen die alleen kratten naar binnen schuiven, maar Holland Food Service gaat next-level. Daarmee bind je echt een klant.

De visieontwikkeling op het gebied van eten en drinken liep parallel aan de ontwikkeling van de organisatiebrede strategie. “Daarin is het samenmoment heel belangrijk. Dat wil zeggen dat de cliënt zoveel mogelijk de eigen regie heeft en dat de naasten een belangrijke rol spelen. Ook het constant verrassen van cliënten past daarin.” In de strategie wordt verder gebruik gemaakt van het positieve gezondheidsmodel van Machteld Huber. “Dat houdt in dat we ons focussen op wat een cliënt nog wel kan. We zijn dus niet alleen bezig met genezen of behandelen. Als iemand een bepaalde hobby heeft waar hij of zij heel erg gelukkig van wordt, dan nemen we dat mee in een integraal behandelplan. Eten kan daar ook een

Concepten zoals een Culinaire Wereldreis, een speciale pannenkoekenmiddag of het eigen gemaakte Kletskopspel zijn goed uitgedacht. Een dagje naar de Efteling kan voor sommige cliënten al een hele opgave zijn. Met dit soort concepten kun je er op een laagdrempelige manier een leuke dag van maken en word je helemaal ontzorgd. Jullie werkwijze sluit perfect aan bij onze visie.” Om tot een weloverwogen keuze te komen, zijn volgens Peter een aantal dingen heel belangrijk. “Neem de tijd voor zo’n traject. Bepaal vooraf duidelijk de spelregels en zorg dat er iemand vanaf de zijlijn als scheidsrechter meekijkt. Hierdoor weet je uiteindelijk zeker dat je de juiste keuze maakt.”

Carola van Meel is oud-cliënt van S&L Zorg en was één van beoordelaars tijdens het pilottraject. Carola is ondertussen echt een persoonlijkheid op het gebied van gezonde voeding binnen de organisatie. Na een opleiding is ze ook officieel ervaringsdeskundige. “Vroeger vond ik het moeilijk om gezond te leven. Nu ik weet hoe dat moet, deel ik mijn ervaring graag met de andere bewoners”, vertelt Carola. Binnenkort neemt ze voor een dag het ontmoetingscentrum over. In ‘Carola’s kantine’ worden bewoners en ook medewerkers op een speelse manier bewust gemaakt dat je in plaats van dat broodje kroket ook een tosti met gegrilde groente kan nemen. Of een gezonde brownie op basis van bruine bonen.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

53


Lunch Zelf maken

Tip:

Gebruik in plaats van geitenkaas, geraspte kaas. Varieer met diverse soorten vulling.

Feestelijke eiermuffins 6 personen 15 minuten bereidingstijd â‚Ź

IngrediĂŤnten: 75 gram tuinerwten (art. 500957, 400 gram) 1 rode paprika (art. 200835, stuks) 50 gram geitenkaas (art. 40422300, 125 gram) 8 plakken chorizo (art. 283790, 9 x 4 plakken) 2 stengels bosui (art. 200610, bos) 10 gram dille (art. 202575, 50 gram) 50 gram gerookte zalm (art. 272069, 100 gram) 9 eieren (art. 304072, 10 stuks) 1 eetlepel olijfolie (art. 7106555, 1 liter) Zout en peper

54

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet de vorm in met een beetje olijfolie. Snijd de paprika in blokjes. Verdeel de tuinerwten, helft van de paprikablokjes en kaas over 4 vormpjes. Snijd de chorizo in reepjes. Verdeel de rest van de paprika en chorizo over de volgende 4 vormpjes. Snijd de bosui in ringen en de zalm en dille fijn. Verdeel de zalm met de bosui en dille over de andere vormpjes. Klop de eieren met zout en peper naar smaak los en schenk in de vormpjes. Bak de muffins in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Serveer de muffins warm.


Watermeloenspiesjes met feta en munt 6 personen 15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten: 1 watermeloen (art. 205650, stuks) 100 gram feta (art. 40773244, 200 gram) 50 gram munt (art. 202680, doos) Balsamicostroop*

*BALSAMICOSTROOP Ingrediënten: 100 milliliter balsamicoazijn (art. 7113685, 250 ml) 50 gram suiker (art. 7106715, 1 kg)

Lunch Zelf maken

Bereidingswijze: Snijd de meloen in blokjes in de gewenste grootte. Snijd ook de feta in blokjes. Neem een spiesje en rijg hieraan om en om de watermeloen, de feta en de munt. Leg de spiesjes op een bord of een schaal en garneer het met de balsamicostroop en de munt.

Bereidingswijze: Doe de azijn en de suiker in een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Als het mengsel kookt, zet dan het vuur zachter. Kook de azijn en suiker rustig in totdat het mengsel de dikte heeft van limonadesiroop. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Door het af te laten koelen, zal de stroop nog verder indikken.

HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

55


Lunch Zelf maken

Tip:

Serveer het gerecht met salade van veldsla, tomaat, komkommer, asperge en preischeuten.

56


Lunch Zelf maken

Aspergekroketjes 6 personen 15 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten: 500 gram asperges (art. 7116755, 212 milliliter) 200 milliliter kookvocht van asperges 150 gram achterham (245004, 6 plakken) 600 milliliter melk (art. 343155, 1 liter) 150 gram bloem (art. 7125025, 1 kilogram) 100 gram roomboter (art. 304145, 250 gram) 2 eieren (art. 304072, 10 stuks) 60 gram paneermeel (art. 7124455, 150 gram) 20 gram peterselie (art. 202690, 120 gram) 2 gekookte eieren (art. 304073, 6 stuks) 50 milliliter mayonaise (art. 7114355, 650 milliliter) Zout en peper Bereidingswijze: Kook de asperges beetgaar in ongeveer 15 minuten. Schep de asperges uit het kookvocht en zet het kookvocht apart. Snijd ongeveer de helft van de asperges in kleine stukken. Snijd de helft van de ham in blokjes en pureer de overgebleven ham samen met de resterende asperges tot een glad mengsel met behulp van een staafmixer. Verwarm de melk in een pan en voeg ongeveer 200 milliliter kookvocht van de asperges samen met de hamblokjes toe. Verwarm het even door en breng het op smaak met een snufje zout en peper. Laat de boter smelten in een pan en voeg dan de bloem toe. Meng het goed door elkaar en laat het verder garen. Voeg de melk toe en roer het goed door totdat alle klontjes eruit zijn. Voeg het asperge-hammengsel, de aspergestukjes en de gehakte peterselie toe. Roer het goed door elkaar. De vulling van de kroketjes is nu klaar. Laat het ongeveer 2 uur afgedekt afkoelen in de koelkast. Klop de eieren los in een diep bord. Strooi paneermeel op een ander diep bord. Vorm staafjes van de vulling, bijvoorbeeld door een bal te maken en deze vervolgens wat aan te drukken tijdens het rollen tussen je handen. Haal de kroketjes eerst door het ei, laat het uitlekken en rol ze daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat ook de twee uiteindes goed bedekt zijn. Laat de kroketjes minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Verhit frituurvet of olie tot 180 graden en frituur hierin de aspergekroketjes. Maak een saus van geprakte, gekookte eieren en de mayonaise. Schep een streep van het mengsel op een bord en leg hierop de kroketjes. Serveer het met salade. HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

57


paaspuzzel Vind alle woorden en stuur de oplossing naar de redactie. Je maakt dan kans op een leuk verrassingspakket voor Pasen. Doe ook mee 1. Streep alle woorden door. Ze staan horizontaal, verticaal, diagonaal en achterstevoren. 2. Zet de overgebleven letters achter elkaar. Dit vormt de oplossing. 3. Stuur de oplossing naar de redactie per mail: marketing@hollandfoodservice.nl. Meedoen kan tot en met vrijdag 31 maart 2019. De verrassingspakketjes worden onder alle deelnemers verloot en per post verstuurd naar de winnaars.

AANDACHT

G

F

I

N

G

E

R

F

O

O

D

E

BIJZONDER

N

N

E

D

N

I

B

R

E

V

I

I

E

T

E

P

N

V

E

I

E

R

E

N

N

R

A

A

A

A

N

D

A

C

H

T

E

E

D

A

L

O

C

O

H

C

G

N

FINGERFOOD

S

D

L

S

S

P

I

N

A

Z

I

E

GEZELLIGHEID

S

N

E

B

K

K

E

T

N

E

L

E

LENTE

A

O

T

R

A

A

T

T

A

A

L

P

R

Z

R

O

F

A

M

I

L

I

E

E

SMAAKVOL

R

J

L

O

V

K

A

A

M

S

Z

T

SPINAZIE

E

I

E

D

B

R

U

N

C

H

E

N

V

B

L

A

D

E

R

D

E

E

G

N

BLADERDEEG BRUNCHEN CHOCOLADE EIEREN FAMILIE

PAASBROOD PLAATTAART

VERBINDEN VERRASSEN

Vul hieronder de overgebleven letters in. Dit is de oplossing:

58


N I W

EEN CULINAIRE WERELDREIS OF KLETSKOPSPEL VOOR BIJ JOU OP LOCATIE! MAAK KANS Het creëren van mooie momenten voor jou en je bewoners is waar wij blij van worden. Wat voor klantverrassing zou jij graag voor je locatie willen winnen en waarom? Laat het ons weten via marketing@hollandfoodservice.nl. Onder alle inzendingen wordt een verrassing verloot. Meedoen kan tot en met dinsdag 30 april 2019. HOLLAND FOOD SERVICE - VOORJAARSSPECIAL 2019

59


Holland Food Service | Bijsterhuizen 2513 |6604 LM Wijchen 024 377 69 35 | klantenservice@hollandfoodservice.nl | Hollandfoodservice.nl