Smaakvol najaar 2019

Page 1

najaarsspecial 2019

...vitaal ouder worden Holland Food Service. Gelukkig ouder worden.


Colofon MAGAZINE SMAAKVOL Het magazine Smaakvol is een gratis uitgave van Holland Food Service. REDACTIE Mike ten Buren, Mark Staal en Daisy van Willigen. FOTOGRAFIE Hubaer Kusters, Kusters Fotografie - Wijchen VORMGEVING Michiel Stoop, Mastarte - Lent MET DANK AAN Interviews: Land van Horne; René Römkens, Henk de Wit, Rob Gijsen, Ronald Nijs Kennemerhart: Els Swart Drie Gasthuizen: Mevrouw Bliekendaal, José Bliekendaal, Frans van Diek Zorgboog: Jos Mies Algemeen: Bram van Boekel, Mitch Toonen Dekkers, Bjorn Arts, Ramadan Bah, Bernadette Schraven, Frans Toonen Marten Meisner, Eline Willems Holland Food Service: Martien Robben, Daniel Willems, Fleur Jansen, Nicole Rutten, Sanne van Rijn, Frank Kampschreur, Suzanne Willems, Wendy Eekhoff

COPYRIGHT Inhoud van deze uitgave mag gebruikt, gedeeld en/of verder verspreid worden voor niet commerciële doeleinden. DISCLAIMER Het magazine Smaakvol is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. CONTACT Leuke ideeën? Vragen? Tips? Geef het door aan de redactie. E marketing@hollandfoodservice.nl T 024 820 04 21 ADRES Holland Food Service Bijsterhuizen 2513 6604 LM Wijchen INSPIRATIE Op zoek naar meer inspiratie? Neem een kijkje op www.hollandfoodservice.nl of op een van de bedrijfspagina’s op social media.


najaarsspecial 2019

Beste lezer, Gelukkig zijn draait niet alleen om mijlpalen, maar om momenten. Bewonersgeluk en klantgericht denken sluiten uitstekend aan bij ons familiebedrijf en staan in deze editie van Smaakvol centraal. In dit magazine spreken wij met onze klanten over hoe zij hun bewoners écht gelukkig maken en hoe belangrijk cliëntgericht denken is. Ook lees je meer over de maar liefst 106 jarige Mevrouw Bliekendaal, een bewoonster van de Drie Gasthuizen, en vertelt zij wat Gelukkig ouder worden voor haar betekent. Gezondheid en geluk gaan vaak hand in hand samen. Als inspiratiegroente voor onze winterse gerechten staat de rode biet centraal, een groente waar je niet direct aan denkt maar deze zit wel boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Rode bieten zijn zeer aangenaam van smaak en ontzettend veelzijdig. Benieuwd naar welke gerechten je met de rode biet kunt bereiden? Lees en probeer de recepten die in deze editie van Smaakvol te vinden zijn. Wij geven je dit najaar graag een kijkje in de keuken bij Holland Food Service. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk want wij spraken met de mensen van de afdelingen productie, keuken en portioneren; dé plekken waar eerlijk, vers en smakelijk tot uiting wordt gebracht. Met ruim 20.000 verschillende producten in het assortiment vertellen zij, maar ook de mannen van inkoop hoe zij met de juiste ingrediënten graag aansluiten bij de wensen van onze klanten. Ook dat is geluk!

Frank Kampschreur Algemeen directeur

Wij hebben dit jaar veel te vieren, jezelf hofleverancier noemen is immers niet voor ieder bedrijf weggelegd. Inmiddels zijn wij al meer dan 125 jaar bezig met hetgeen wat wij het liefste doen. Onze klanten en bewoners Gelukkig ouder laten worden met alles wat met eten en drinken te maken heeft. Dit succes willen wij graag met jullie vieren. Daarom delen wij de komende maanden 125 porties Geluk uit en laten wij als extra kroon 2 droomwensen in vervulling gaan. Zo geven wij Gelukkig ouder worden graag een gezicht! Veel leesplezier en een sfeervol najaar toegewenst!

Smaakvol

najaarsspecial 2019

3


INHOUDSOPGAVE

6

RODE BIET veggie en vers

28

OMA’S APPELFABRIEK interview

8

KENNEMERHART interview

32

HOOFDGERECHTEN recepten

13

VOORGERECHTEN recepten

38

DRIE GASTHUIZEN interview

16

KIJKJE IN DE KEUKEN algemeen

42

DUURZAAM algemeen

26

SOEPEN recepten

44

HOOFDGERECHTEN recepten

4

Smaakvol

najaarsspecial 2019


BESTELLEN Lekker Verantwoord

51

LAND VAN HORNE interview

Producten voor de feestdagen bestellen? Deze staan in de webshop van Lekker Verantwoord onder ‘Acties, Smaakvol najaar 2019’. Internet Bestel De speciale producten voor de feestdagen kunnen geactiveerd worden in het bestelpatroon.

57

NAGERECHTEN recepten

Neem hiervoor contact op met de Klantenservice via 024 377 69 35.

RECEPTEN Bij de recepten in dit magazine wordt het volgende aangegeven:

60

DE INKOP(P)ERS algemeen

aantal personen

bereidingstijd

prijsindicatie

ingrediënten

bereidingswijze

Ook staan er diverse tips bij een aantal recepten. Bijvoorbeeld over een alternatief ingrediënt, de opmaak van het gerecht of hoe het extra feestelijk gemaakt kan worden.

64

LUNCHGERECHTEN recepten

OP DE HOOGTE Mis niets meer! Meld je aan voor de online nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte. Stuur een e-mail naar: marketing@hollandfoodservice.nl of meld je aan via de website.

70

PORTIE GELUK algemeen

’T KRAAYENNEST interview

Smaakvol

najaarsspecial 2019

5


rode biet:

Love beets

Een groente die niet vanzelfsprekend is, is de rode biet! Niet alleen super lekker, maar ook nog eens erg gezond. In de Randstad en omstreken worden bieten ook wel krootjes genoemd. Dit komt van het Franse woord carotte, wat wortel betekent. Wist je dat er in veel culturen wordt geloofd dat wanneer een man en vrouw van dezelfde biet eten ze door de pijl van Cupido worden geraakt? Het hele jaar door

Doktersrecept

De rode biet (afkomstig van de Amaranth familie) komt voor rond het Middellandse Zee gebied, Kelin in AziĂŤ en de Kaukasus. Een Italiaanse Botanist schreef in 1558 voor het eerst over een rode wortel. Rode biet is dĂŠ ideale leverancier van vitaminen en mineralen. Al sinds de Middeleeuwen worden bietjes voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en organen. Deze rode knollen bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, kalium, mangaan, koper, ijzer, magnesium en ook nitraten. Nitraten zetten je bloedvaten open waardoor er meer zuurstof naar je spieren gaat en je bloeddruk daalt. Je spieren verbruiken zo minder energie waardoor je een inspanning langer kunt volhouden. Dit is ook de reden dat het eten en drinken van bieten populair is onder sporters. Daarnaast heeft de enorme hoeveelheid foliumzuur een positieve werking op onze hersenen. Kortom, voedingsstoffen die erg belangrijk zijn voor zowel jong als oud!

6

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Rode bieten hebben een zoetige, maar vooral ook aardse smaak en zijn donkerrood gekleurd. Ontkiemde bietzaadjes kun je ook eten en worden veel gebruikt als rode garnering van gerechten. De rode biet wordt vaak gezien als een wintergroente maar kan het hele jaar door worden aangeboden. Er bestaan winterbieten zonder loof die wat groter van formaat zijn, en zomerbieten, klein van formaat met het loof er vaak nog aan.

Gelukkig ouder worden

De rode biet bevat ook betaĂŻne, een stof die de geest ontspant en die in andere vormen wordt gebruikt voor het behandelen van depressies. Daarnaast zit er tryptofaan in, een stof die ook in chocolade zit en die bijdraagt aan een geluksgevoel. Gelukkig ouder worden met de rode biet dus.

Lekker!

Rode bieten zijn zeer aangenaam van smaak en ontzettend veelzijdig. Verse bieten kun je koken, in de oven bereiden of zelfs rauw eten. Voorgekookte bietjes lenen zich perfect voor salades, stamppotten of soepen. Laat je inspireren door de heerlijke recepten die in deze editie van Smaakvol magazine te vinden zijn. Allemaal winterse gerechten die ervoor zorgen dat je er weer vol energie tegenaan kunt gaan. Eet smakelijk!


VEGGIE EN VERS

P.15 P.34 P.26

P.44

P.35

P.37

P.66 P.64

Smaakvol

najaarsspecial 2019

7


Eigenlijk willen we niet gewoon ouder worden maar gelukkig ouder worden. Holland Food Service helpt daarbij. Gelukkig zijn draait niet om mijlpalen, maar om momenten. Deze momenten creĂŤert Holland Food Service niet alleen met het bieden van eten en drinken maar juist ook met het organiseren van gezamenlijke activiteiten op locatie. Gelukkig ouder worden gaat hand in hand samen met hetgeen waar Kennemerhart voor staat, namelijk; Aandacht voor ouder worden.

8

Smaakvol

najaarsspecial 2019


INTERVIEW

Kennemerhart

Een spel of activiteit organiseren kan natuurlijk altijd, maar hoe dit daadwerkelijk opgepakt wordt door onze klanten en de bewoners is het allerbelangrijkste. Bij Kennemerhart Schoterhof in Haarlem speelden de bewoners en verzorgers als één van de eerste klanten van Holland Food Service het Kletskoppenspel en beleefden zij de Culinaire Wereldreis met als bestemming Holland.

Even voorstellen…

Els Swart is Teamleider Langdurige Zorg en Wonen bij Kennemerhart Schoterhof. De grootste locatie van Kennemerhart met maar liefst 157 bewoners. De bewoners zijn langdurig zieken met fysieke klachten, revalidanten uit het ziekenhuis of dementerende ouderen. Els is verantwoordelijk voor de bewoners die somatisch, psychiatrisch en dementerend zijn. In haar functie wil ze graag de bewoners verrassen.. Zodoende organiseerde Els op meerdere afdelingen het Kletskoppenspel en verraste zij bewoners en medewerkers tijdens een afscheidsfeest van collega’s met dé Hollandse koffer.

Een broodje kroket in Hollandse sferen

Het afscheidsfeestje voor twee vertrekkende collega’s stond gepland en de bewoners gaven aan tijdens dit feest wel een wit broodje kroket met mosterd te lusten. Nicole Rutten, Accountmanager Holland Food Service, ving dit op en regelde samen met Els de Culinaire Wereldreis Holland. Een koffer vol verrassingen met een vlag, ballonnen, vaantjes, placemats, Hollandse

muziek en een quiz over Nederland. Els: “In een mum van tijd was de ruimte omgetoverd in Hollandse sferen, de collega’s en bewoners waren ontzettend enthousiast toen zij de koffer met Hollandse attributen als verrassing zagen. Voor de quiz was helaas geen tijd meer, dit werd te druk, maar de sfeer zat er deze dag goed in. Super om dit afscheid in deze ambiance te kunnen doen onder het genot van een broodje kroket.”

Het Kletskoppenspel

Bij Kennemerhart hebben verschillende afdelingen het Kletskoppenspel gespeeld. Maar wat is dit eigenlijk en hoe speel je dit? Het Kletskoppenspel is vergelijkbaar met het spel Levensloop maar dan volledig ontwikkeld voor ouderen. Het bestaat uit een groot speelkleed, pionnen in de vorm van tulpen, originele vragen en twee doosjes kletskoppen (één voor de winnaar en één om lekker op te eten tijdens het spel). Door middel van een grote dobbelsteen gaan bewoners de strijd aan met elkaar met als doel zo veel mogelijk vragen te beantwoorden en zo snel mogelijk over de finish te komen. Bij de dagbesteding van Kennemerhart mochten de bewoners naar aanleiding van een gewonnen prijsvraag van Holland Food Service recent als eerste het spel in ontvangst nemen. Het spel was voorzien van het eigen logo en het enthousiasme onder de spelers was groot. “Dit is de ideale doelgroep voor het spel, het niveau van het spel is voor deze bewoners perfect” aldus Els. Yvonne de Groot (medewerkster dagcentra Kennemerhart) schreef hierover op het Intranet van Kennemerhart.

Kletskoppenspel Dagcentrum Stadshart “Enige tijd geleden verspreidde Holland Food Service onder al zijn afnemers een wedstrijd waarin o.a. werd gevraagd om te beschrijven wat jouw ideaal zou zijn qua verbinden van mensen en doelgroepen. Yvonne de Groot, medewerker dag- en ontmoetingscentrum, en momenteel werkzaam op Dagcentrum Stadshart, was de uitverkorene die de wedstrijd won. De prijs was een activiteit op de groep, uitgevoerd door accountmanager Nicole Rutten van Holland Food Service. Op woensdagmiddag 31 juli was het dan zover. Het Kletskoppenspel is een groot tafelzeil, met daarop een spel zoals ganzenbord. Inzet waren de bekende kletskopkoekjes. Met veel enthousiasme werd door de deelnemers van Stadshart en de aangeschoven Oppeppers gestreden om de hoofdprijs: een pak kletskoppen!” Bron: Intranet Kennemerhart

Smaakvol

najaarsspecial 2019

9


10

Smaakvol

najaarsspecial 2019


Ook Els ontving het Kletskoppenspel en verspreidde dit dezelfde dag nog onder haar collega’s. “Het spel werd direct uitgeprobeerd en leuk ontvangen. De vragen zijn een uitstekend middel om de dialoog aan te kunnen gaan met elkaar. Sommige bewoners misten wel het echte wedstrijdelement, zij hadden graag de strijd nog wat feller met elkaar aangegaan. Als de vragen ingedeeld kunnen worden in meerdere categorieën is het geschikter voor nog meer doelgroepen. Zo kun je per afdeling kijken welk ‘level’ (bijv. moeilijk, gemiddeld, makkelijk) van de vragen aansluit bij de diverse soorten afdelingen. Een hilarisch moment aan tafel was wel dat de Kletskoppen bleven plakken aan de onderkant van het gebit van een aantal bewoners. Deze bewoners hadden nog lang plezier van het koekje en kletsen zat er dus even niet in.”

Gezien, gehoord en gekend worden

Wat Els wenst aan de bewoners om gelukkig ouder te worden? “Ik wens onze bewoners om nog betekenis te hebben in het leven. Als je hier komt wonen, verlies je heel veel en daarbij ook vaak een stukje eigenwaarde. Het is belangrijk om je te richten op hetgeen wat bewoners nog wél kunnen. Gezien, gehoord en gekend worden draagt bij aan geluk. Het klinkt heel simpel en we streven hiernaar bij Kennemerhart. We kijken vaak te ver weg maar het zit vooral in de eenvoud, in het nu en in het verbonden zijn. Het organiseren van bijvoorbeeld een kookworkshop met bewoners, zorgverleners en familie, waarbij bewoners maken wat zij nog kunnen, kan zeker bijdragen aan het Gelukkig ouder worden.

Ga je mee op een culinaire wereldreis? Naar Italië, Argentinië of liever Engeland? En dat zonder een verre reis te hoeven maken. Je kunt namelijk vanaf nu als klant van Holland Food Service - Lekker Verantwoord met bewoners op vakantie, gewoon in eigen land. Kies een van de Culinaire wereldreispakketten uit en tover jouw locatie om tot een vakantiebestemming. Je vraagt eenvoudig een wereldreispakket aan op Lekker Verantwoord. Kies een datum en ontvang een koffer vol verrassingen. Ga naar de website en beleef met jouw bewoners een Culinaire Wereldreis naar: Indonesië, Duitsland, Italië, Argentinië, Engeland, Duitsland, Spanje, Amerika, Australië, Frankrijk, Marokko of Nederland.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

11


Campina is partner van

HELP DE NATUUR MET DIT PAK MELK

De natuur helpen met een pak melk? Klopt. Deze melk is namelijk gemaakt door Campina boeren die het verschil willen maken voor een mooier Nederland. En dat is nodig. Want onze Nederlandse natuur kan alle hulp gebruiken. Daarom geven de boeren van Campina extra aandacht aan de natuur op hun boerenland. Dat kan je zien aan bijvoorbeeld een bloem- en kruidenrijk landschap.

12

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Zodat alle vlinders, insecten en madeliefjes hun plekje weer terugvinden. Door te kiezen voor dit pak steun je deze Campina boeren en maken we samen het verschil. Ben je benieuwd naar wat deze boeren nog meer doen? Kijk op campina.nl/duurzaamheid


VOORGERECHT

Krabcocktail met sinaasappel

6 personen 30 minuten bereidingstijd €€ Ingrediënten:

150 g bleekselderijblok 5 mm (101132, 250 g) 150 g komkommerblok 5 mm (101451, 500 g) 3 sinaasappels (205175 , stuks) 120 g surimi sticks (271051, 500 g) 100 g crème fraîche (6000780, 200 g) 1 limoen (203600, stuks) cherrytomaat rood (200625, doos) bosui (200610, bos) zout en peper

Bereidingswijze:

Meng de bleekselderijblokjes met de komkommerblokjes en de crème fraîche en voeg er limoenrasp en limoensap aan toe. Snijd de appel in kleine blokjes en meng erdoor, breng op smaak met zout en peper. Snijd de schil van de sinaasappel en snijd in plakjes en vul de glaasjes hiermee. Schep de salade erboven op. Trek de surimi uit elkaar in reepjes en leg bovenop de salade. Garneer af met partjes limoen, cherrytomaat en gesneden bosui.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

13


Tomatenmousse met mozzarella en basilicum / Hollandse garnalen en mozzarella

TIP Serveer er een krokantje van ciabatta bij

6 personen 20 minuten bereidingstijd â‚Źâ‚Ź IngrediĂŤnten:

125 g tomaten in blik (7112155, 400 g) 2 pomodori tomaten (200855, kg) 1 el tomatenpuree (7112175, 140 g) 75 ml room (40211832, 1 l) 1 vel gelatine (7124255, stuks) 2 sjalotjes (200940, kg) 5 ml worcestershire saus (25106118, 568 ml) 5 g fijne kristalsuiker (7106675, 750 g) 1 g chilipoeder (7121165, 35 g) 100 g mozzarella (304116, 125 g) 6 g basilicum (202510, 75 g) 100 g zongedroogde tomaat (25287469, 314 ml) 1 citroen (205015, stuks) 100 g Hollandse garnalen (271050, 500 g) 5 ml olijfolie (7106555, 1 l) zout en peper

14

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Week de gelatine in koud water. Ontvel de tomaten, verwijder het vruchtvlees en snijd in blokjes. Snijd de sjalotjes fijn en fruit ze in een beetje olijfolie. Voeg beide tomatensoorten en tomatenpuree toe aan de uien en verwarm. Breng op smaak met zout, peper, suiker, chili en worcestershiresaus. Pureer dan alles en wrijf door een zeef. Verhit 2 eetlepels tomatenmengsel opnieuw en los hierin de gelatine op. Doe het tomatenmengsel erbij en roer goed. Laat afkoelen. Klop de room stijf en schep deze onder de gekoelde tomatenpuree. Doe het tomatenmengsel in glaasjes en zet in de koelkast om op te laten stijven. Garneer de glaasjes met de mini mozzarella, zongedroogde tomaat en basilicum en de andere helft met Hollandse garnalen, mozzarella, citroen en dille.


VOORGERECHT

Open wrap met rode bietenspread en spinazie

6 personen 15 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten: 6 stuks wraps (6000705, 6 stuks) 300 g rode biet geitenkaas spread (453240, 6x50 g) 1 avocado (203520, stuks) 1 rode ui (201087, stuks) 30 g spinazie (101916, 500 g) 6 g pistache noten (7117155, 150 g) 60 g feta (40773244, 200 g) 5 g peterselie (202690, 120 g) zout en peper

Bereidingswijze: Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd de avocado in plakjes. Snijd ook de ui in halve ringen en de feta in blokjes. Besmeer elke wrap met de bietenspread en beleg met verse spinazie, avocado, ui, feta en peterselie. Garneer af met de pistachenootjes.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

15


Een kijkje in de keuken Kwaliteit en smaak vinden wij bij Holland Food Service het allerbelangrijkste. Het bereiden van (panklare) versproducten en maaltijden houden wij in eigen hand. Op onze locatie in Wijchen worden dagelijks producten gesneden, gekookt en verpakt voor zowel kleinschaligals grootschalig wonen. Van ‘gewone’ smakelijke maaltijden tot smaakgestuurde maaltijden, specialiteiten en dieetproducten. Verkrijgbaar in verpakkingen variërend van portieverpakking en multi-verpakking tot bulkverpakking. Dagelijks wordt er door de medewerkers van Holland Food Service gewerkt aan het bereiden van 35.000 maaltijden per dag. Ramadan (medewerker productie), Frans (medewerker keuken) en Bernadette (medewerker portioneren) geven je een kijkje in onze keuken.

16

Smaakvol

najaarsspecial 2019


ALGEMEEN

Productie

Keuken

Portioneren

Smaakvol

najaarsspecial 2019

17


Ramadan Bah Favoriete gerecht:

Rijstgerechten met soepjes en uiteraard groenten.

18

Smaakvol

najaarsspecial 2019


ALGEMEEN

Productie

Ramadan Bah woont in Kleef, is getrouwd en heeft twee dochters van 10 en 8 jaar. Sinds 2 jaar werkt hij op de productieafdeling bij Holland Food Service waar hij diverse werkzaamheden uitvoert. Hij is een echte ‘groenteman’, houdt van alle groenten maar paprika is toch wel zijn favoriet. Het werk is dan ook op zijn lijf geschreven. In 2001 is hij als vluchteling uit Sierra Leone gekomen, het was dan ook wel even wennen aan de temperatuur van onder de 7 graden in de snijhal. Genietend van zijn chocomel vertelt Ramadan zijn verhaal: “Ik ben in eerste instantie aangenomen voor het afwegen van de groenten. Inmiddels ben ik multifunctioneel en voer ik graag verschillende taken op de afdeling uit zoals het voorbewerken, wassen, snijden, wegen en wassen van de groenten. Controle is belangrijk om kwaliteit te kunnen leveren. Als het product te waterig, niet schoon of verkeerd gesneden is worden de producten uit het proces gehaald.”

Productie afdeling

De taken op de afdeling zijn divers. Aan het begin van de dag worden de opdrachten gecheckt. De volgorde van het werk wordt bepaald door de verschillende soorten groenten, het wel of niet moeten voorbewerken (bijv. boontjes doppen) en het aantal snijvarianten (julienne, blokjes, plakjes). Ook kunnen er gedurende de dag nog nieuwe bestellingen binnenkomen.

“Als ik iemand blij maak, al is het maar met iets kleins, word ik heel gelukkig.” Ramadan: “Als eerste worden de groenten voorbewerkt, gewassen en gesneden. Na het snijden worden de groenten afgegeven bij mijn collega’s die verantwoordelijk zijn voor het afwegen. Er wordt afgewogen voor onze eigen keuken en voor de bestellingen van onze klanten. Na het afwegen worden de groenten verpakt. Bij de sluitmachine is het belangrijk om de groenten af te wegen naar bestelling variërend van o.a. 250 gram, 500 gram, 1 kilo, tot 2 kilo verpakkingen.

Ook is de datum zeer belangrijk, producten moeten per datum goed staan voor logistiek, zo ziet de andere afdeling wat er is gemaakt is en kan het op tijd bij de klant zijn.”

“Ik ben trots op mijn vaste contract en dankbaar voor mijn fijne collega’s en teamleider...” Veiligheid en hygiëne

Veiligheid en hygiëne staan tijdens het productieproces voorop. Dit blijkt ook uit de controles en hygiënevoorschriften op de afdeling. Ramadan: “Elke dag trek ik uiteraard schone werkkleding aan, ik draag een haar- en baardnetje, mouwbeschermers en ik verwissel meerdere keren per dag mijn handschoenen. Na het snijden van elke groente maak ik de machine schoon, alles om te voorkomen dat verschillende groenten door elkaar komen. Want stel je voor dat een klant een allergie heeft en er nog per ongeluk een stukje van een andere groentesoort in de verpakking meekomt. Dit moet te allen tijde voorkomen worden.”

Asperges en spruiten

“Tijdens de feestdagen komen er extra feestelijke producten binnen als asperges en spruiten en worden er meer producten besteld. Tijdens deze periode zetten we een tandje bij, maar wij doen graag alles voor onze klanten! Ik wil mensen niet zonder eten laten zitten, al helemaal niet tijdens de feestdagen.”

Smaakvol

najaarsspecial 2019

19


Frans Toonen Favoriete gerecht:

Bami of nasi gerechten uit onze eigen keuken.

20

Smaakvol

najaarsspecial 2019


ALGEMEEN

Keuken

Frans Toonen werkt 15 jaar bij Holland Food Service en woont in Wijchen op fietsafstand van zijn werk. Zijn vrouw is werkzaam in de ouderenzorg en samen hebben zij twee dochters van 10 en 2 jaar oud. Frans is een echte Ajax-fan en houdt van voetballen en darten. Na een dag koken staat hij ook thuis nog weleens in de keuken, al geldt thuis wel de regel, wie het eerst thuis komt, die kookt! Dit is vrij makkelijk voor zijn vrouw want Frans lust werkelijk alles.

Snel en vers leveren

Frans is, na jaren in de Horeca te hebben gewerkt, bij Holland Food Service begonnen als assistent kok en doorgegroeid tot zelfstandig werkend kok. De keukenbrigade bestaat uit een vast team van 9 koks. Frans: “De dag begint met het bekijken van de kookopdrachten die voor de desbetreffende dag gemaakt moeten worden. Vanuit de snijafdeling krijgt de keuken de verse groenten aangeleverd en kunnen alle gerechten bereid worden. Na het koken van de producten worden deze teruggekoeld en naar de mengruimte gebracht. We werken met een vast dagmenu waardoor we dit goed kunnen voorbereiden, maar klanten kunnen ook los bestellen of zich aan hun eigen menu houden. Bestellingen komen voor 95% binnen via InternetBestel of LekkerVerantwoord. De bestellingen die vóór 14.00 uur binnenkomen bereiden wij op dezelfde dag zodat onze klanten de dagen erop kunnen genieten van een heerlijk verse maaltijd.”

Gelukkig ouder worden: “Gezond en gezellig eten met elkaar!” Aan één ketel en één braadslee hebben wij niet genoeg

Wie denkt dat het bereiden van de maaltijden wordt gedaan met een aantal pannen en één braadslee heeft het mis. “Ik ben trots op alle voorzieningen die wij in huis hebben voor een kwalitatieve bereiding van de gerechten.”

Kerstnummers op de werkvloer

“Rondom de feestdagen is het bij ons druk maar wel heel gezellig. We weten wat we aan elkaar hebben en wie wat doet. Met kerst zet iedereen een extra tandje bij en het kerstgevoel wordt ingebracht met de Christmas Songs van Sky Radio. Tijdens de decembermaand bereiden we kerstmenu’s en luxere gerechten. Rode kool, haricots verts rolletjes met spek, bieslookpuree en pommes duchesse zijn voorbeelden van producten die tijdens de feestdagen veel worden besteld. Ouderen kijken uit naar de maaltijd, het gezellig samenzijn is voor hen heel belangrijk en hier lever ik graag een bijdrage aan.”

“Ik heb alles wat ik wensen kan, 2 gezonde dochters, een lieve vrouw, een huis en fijn werk, dat is mijn geluk.” Geef mij maar Sinterklaas

Op de vraag hoe Frans zijn kerst viert gaf hij een kort en bondig antwoord. “Mijn vrouw werkt in de zorg en met onze kinderen vieren we Sinterklaas en geen Kerst. Sinterklaas is voor de kinderen ook veel leuker vinden wij. Dit komt met ons werk beter uit en zo kan ik mij tijdens de kerstdagen vooral richten op het bereiden van alle feestelijke maaltijden van Holland Food Service .”

Smaakvol

najaarsspecial 2019

21


Bernadette Schraven Favoriete kerstgerecht:

Elke dag gourmetten.

22

Smaakvol

najaarsspecial 2019


ALGEMEEN

Portioneren

Bernadette Schraven is in 2009 (ruim 10 jaar geleden) bij Holland Food Service begonnen. Ze woont in Nijmegen maar verhuist binnenkort naar Wijchen. Ze heeft met haar man een zoontje van 2 jaar waar zij naast haar werk veel leuke dingen mee doet. Ze kookt na werktijd graag gezond waarbij een zelfgemaakte pasta haar grote favoriet is.

Portieverpakkingen

Bernadette is begonnen als zaterdaghulp en na 3 jaar fulltime werken werd haar in 2014 een vast contract aangeboden. Ze is vanaf het begin af aan op de portioneerafdeling werkzaam en dat bevalt haar uitstekend. Met het vaste team (waarvan het merendeel van haar collega’s er meer dan 10 jaar werkt) portioneren zij dagelijks de maaltijden. Het begon 10 jaar geleden allemaal in een kleine ruimte maar door de groei in maaltijden is er een uitbouw geplaatst waar de afdeling portioneren zich nu bevindt. De portioneermachines zijn door de toenemende vraag in portieverpakkingen inmiddels uitgebreid met extra machines.

Portioneren

Bernadette: “Vanuit de keuken krijgen wij het product met de kookopdrachten aangeleverd, voor deze producten printen we de stickers en etiketteren we de verschillende verpakkingen. De producten worden in de bakjes geschept en op de lopende band geplaatst. De bakjes worden geseald en aan de andere kant van de band gesorteerd op datum.

“Een leven zonder zorgen is voor mij geluk!” Op de vraag welke werkzaamheden Bernadette uitvoert was zij duidelijk “ik kook de aardappels, werk op het verpakkingsplein, help bij de machines, portioneer de 3-vaks maaltijden, besticker de verpakking, bedien de flex (computersysteem) met de opdrachten en portioneer ik de producten in de bakjes. Eigenlijk kan ik elke positie vervullen en wissel dit per dag van de week af.

Nieuwe collega’s krijgen de werkzaamheden stap voor stap geleerd om na verloop van tijd alle posities te kunnen vervullen. Ik heb een kleine voorkeur voor het portioneren, hier ben ik niet afhankelijk van het totale proces en weet je hoeveel er nog te doen is op een dag.”

Gelukkig ouder worden: “Gelukkig samen zijn, helaas brengen veel ouderen Kerst alleen door.” Verandering van spijs doet eten

“In de afgelopen jaren zijn er meer seizoensgebonden gerechten bijgekomen, een voorbeeld hiervan is de voorjaarsstamppot. Ook zie ik veel meer pasta, bami of nasi gerechten voorbij komen.”

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zien de gerechten er nog lekkerder uit. Maar helaas zit proeven er niet in. “Er mag niet gegeten worden op de afdeling, dit is niet hygiënisch en etensresten kunnen in de maaltijden komen. Met kerst werken we een enkele keer in het weekend; als het nodig is met z’n allen maar meestal wordt de groep opgesplitst. Iedereen toont dan extra inzet om alles op tijd bij de klant te krijgen. Het kerstgevoel dringt door op de afdeling met kerstmuziek maar uiteraard delen we met de collega’s onderling ook onze kerstplannen en kerstgerechten.”

Smaakvol

najaarsspecial 2019

23


24

Smaakvol

najaarsspecial 2019


BIJGERECHT

1

2

3 1. Rundvlees salade coupe

Feestelijke coupe’s

162210 – ( 6 x 100 g.) Heerlijke frisse salade met rundvlees, groenten en aardappel gegarneerd met een druif.

2. Kip kerrie salade coupe

162209 – ( 6 x 100 g.) Salade van kip en aardappel in een heerlijke kerriesaus, gegarneerd met rode paprika.

3. Zalm salade coupe

162191 – ( 6 x 100 g.) Zalm salade met aardappel gegarneerd met mandarijnenpartjes.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

25


Aardappel bietensoep met zure room

6 personen 15-20 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

150 g aardappelkwart (100069, 1 kg) 3 rode bieten (101090, 500 g) 1 ui (201072, stuks) 1 l runderbouillon (7119055, 102 g) 2 g komijn (7120665, 37 g) 150 ml zure room (352092, 1 l) 2 g bieslook (202525, 75 g) 15 g roomboter (304145, 250 g) zout en peper

26

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Hak de ui grof en zweet aan in de boter. Snijd de aardappelen samen met de bieten in stukken, voeg alles bij de ui. Giet de bouillon erbij en laat ± 30 min sudderen. Mix glad met een staafmixer en schenk door een zeef. Breng op smaak met zout en peper. Plet de komijnzaadjes en meng met de zure room. Garneer af met de zure room en fijngesneden bieslook.


SOEPEN

Heldere kippensoep met omelet reepjes

TIP 6 personen 15-20 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten:

1200 ml heldere kippensoep (171929, 1200 ml) 6 g peterselie (202690, 120 g) 30 g knapperbolletjes (7118105, 200 g) 2 scharreleieren (304074, 6 stuks) 20 ml slagroom (40211832, 1 l)

Serveer met mini broodjes en kruidenboter

Bereidingswijze:

Verwarm de soep in een pan of hotpot. Schenk de soep in een kom of bord. Meng de eieren met de room en zout en peper en meng door elkaar. Bak hier dunne omeletjes van, rol deze op en snijd in reepjes en serveer in de soep. Garneer de soep met peterselie en knapperbolletjes.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

27


Buurtcafé Oma’s Appelfabriek 28

Smaakvol

najaarsspecial 2019


INTERVIEW

Welkom bij de Pannehoeve

De Pannehoeve is onderdeel van woonzorgorganisatie de Zorgboog. Een bijzondere woonlocatie op een mooie plek in Helmond, waar jong en oud zich thuis voelt. Een gebouw waarin het bloeit en bruist, waarin ook steeds meer buurtclubs en verenigingen hun onderkomen vinden. Jos Mies werkt al ruim 12 jaar vol passie als locatie coördinator bij de Pannehoeve. Voorafgaand aan deze functie werkte hij, sinds 2001, in de grootkeuken van de Zorgboog in Gemert en coördineerde hij dagelijks de bereiding van zo’n 700 koelvers maaltijden voor Gemert en omstreken. Als locatie coördinator kan hij nu écht verbinding maken met de bewoners en een fijne woonomgeving creëren. Zo is onder andere ook Buurtcafé Oma’s Appelfabriek ontstaan.

“Ik ben gelukkig als de bewoners blij zijn.” Jos: “Ik wil mensen blij maken door met ze in gesprek te gaan om zo de bewoners goed te leren kennen en te weten wat de behoefte is. Een goede verbondenheid is belangrijk om er in goede en slechte tijden voor elkaar te kunnen zijn of om juist activiteiten te organiseren die aansluiten bij de behoeften van de bewoners. Ik loop rond, maak praatjes, luister, stel gerust, lach en troost. Dit is daadwerkelijk een laagdrempelig, warm en huiselijk gebouw met een hart.

De grootste huiskamer van Helmond De Pannehoeve is de grootste huiskamer van Helmond. “Wij willen een echte community / gemeenschap bouwen waar bewoners iets voor elkaar kunnen betekenen, dit door daadwerkelijk iets voor elkaar te doen, daar hoort het organiseren van activiteiten zeker bij. In een huiskamer gaat het om het gezellig samen zijn, je moet er kunnen huilen en lachen en deel kunnen nemen aan de verschillende activiteiten. Net zoals wij het thuis gewend zijn eigenlijk. Het liefste zie ik onze bewoners op de bank zitten met de benen omhoog, dat is een teken van huiselijkheid. De gezellige zithoekjes vallen hier op, net als de vitrinekasten waarin oude spullen worden tentoongesteld.”

“Wij organiseren activiteiten zodat (wijk) bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Vooral de eigentijdse activiteiten sluiten aan bij wijkbewoners en bewoners van de aanleunwoningen. Een mooi voorbeeld is de foto expositie ‘ooit waren ouderen jong’ die momenteel wordt georganiseerd. We gaan steeds meer samenwerkingen aan met andere organisaties ( co-partners ) met hetzelfde doel. Zo kunnen we steeds meer betekenen voor de bewoners en creëren we meer bekendheid voor de gemeenschap. Hierdoor weet men ons steeds vaker te vinden. Zo heb ik laatst een wijnproeverij gegeven aan de bewoners van de verpleging en organiseren we regelmatig Familiedagen. Bewoners maar ook familieleden leren mij tijdens dit soort evenementen beter kennen. Door elkaar te kennen, krijg je begrip voor elkaar en ga je sneller de dialoog aan. De openingstijden van ons restaurant hebben we verruimd zodat er gedurende de dag een groter assortiment aangeboden kan worden en de warme maaltijd niet alleen om 12 uur geserveerd wordt. Dit werkt aan twee kanten in het voordeel; de bewoners hebben meer keuze en de keuken heeft meer spreiding in het bereiden van de maaltijden.”

“Je kunt een huis hebben maar het is belangrijker dat je er een thuis hebt.”

Smaakvol

najaarsspecial 2019

29


De appelboom

Jos vertelt het verhaal over de Pannehoeve vanuit zijn gevoel en geeft hierin aan hoe belangrijk beleving is. “Dit is iets waar je een prettig gevoel van krijgt, iets waar je blij van wordt en waar je echt mee bezig bent. Muziek, geur, kleur en een prettige omgeving dragen allemaal bij aan een positieve beleving. De basis moet goed zijn. Een voorbeeld hiervan is de tuin van de Pannehoeve. Een kleurige en fleurige tuin waar je blij van wordt als je er rondloopt. De binnentuin van de Pannehoeve wordt gekenmerkt door de immense appelboom, deze boom is niet te missen. De appels worden gebruikt voor de bereiding van de appeltaarten in buurtcafé Oma’s Appelfabriek. De vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de binnentuin maken de verbinding met de bewoners. Zij laten de bewoners ruiken, proeven en voelen.”

Buurtcafé Oma’s Appelfabriek

Het idee van Oma’s Appelfabriek is in januari 2018 ontstaan. Jos: “We stelden ons de vraag waar mensen blij van worden en wat hij of zij kan toevoegen aan de community of gemeenschap. Het allermooiste is dat de mensen iets maken wat ook nog een doel heeft.” De link van appelboom en appeltaart werd al snel

30

Smaakvol

najaarsspecial 2019

gelegd. Het is begonnen met een wedstrijd wie de lekkerste appeltaart bakt. De gebakken taarten werden beoordeeld en geproefd door een professionele jury (o.a. een professionele bakker, chefkok, appelboer, bewoner en medewerker). Het recept van de winnaar van de lekkerste appeltaart is het receptuur geworden voor de appeltaarten die wij verkopen in Oma’s Appelfabriek. Ik vind het zo mooi om te zien hoe trots bewoners zijn als het hun recept is waar iedereen mee bakt en dat ‘hun’ taarten nog verkocht worden ook. Ik krijg er nog steeds kippenvel van.” Een wisselend bakteam bestaande uit bewoners van de aanleunwoningen, de woonverpleging en de wijk, bakken wekelijks de lekkerste appeltaarten. Zij worden hierbij begeleid door vrijwilligers uit de wijk. Het loopt zo goed dat er gedacht wordt aan een tweede bakteam. Dan wordt er niet alleen op donderdag gebakken maar ook nog op de maandag. De taarten worden voorzien van een embleem van de Pannehoeve. “Het is mooi om Oma’s Appelfabriek steeds meer terug te zien, het bakteam staat nu zelfs in de folder van de Pannehoeve en is binnen de Zorgboog al een begrip. Bestellingen lopen wekelijks binnen,” zegt Jos vol trots. Buurtcafé Oma’s Appelfabriek is een mooi middel om mensen bij elkaar te brengen zodat er een gemeenschap ontstaat. De naam buurtcafé is bewust gekozen om de wijkbewoners erbij te betrekken. Wijkbewoners vinden het laagdrempelig om de Pannehoeve tijdens activiteiten te bezoeken en elkaar te ontmoeten. Hierin heeft de wijkraad een groot belang.


INTERVIEW

Gastvrijheid in de zorg

Jos: “In het restaurant kiezen bewoners vaak voor het keuze dagmenu, gasten van buitenaf bestellen veelal vanaf de menukaart. Begin september is er een To Go concept uitgerold, zo kunnen medewerkers maar ook andere gasten snel een gezonde en lekkere maaltijd krijgen. Maaltijden als salades, wraps en yoghurt met fruit en muesli zijn compact en aantrekkelijk verpakt. Culinair adviseur Mike van Holland Food Service heeft de afgelopen periode trainingen verzorgd op het gebied van menusamenstelling, bord presentatie en regenereren, zo maken we ook in de keuken mooie stappen. Het is van belang om de juist mensen op de juiste plek te hebben.

Kerst vieren met de Kerstman

Voor mij is Kerst een periode van samenzijn met geliefden en dat willen wij ook voor onze bewoners. In deze tijd krijgen ook eenzame bewoners extra de aandacht, hierin zijn onze co-partners belangrijk om dit gezamenlijk op te pakken. De Pannehoeve wordt ook flink omgebouwd in kerstsfeer door een ‘vrijwillige’ professionele decorateur om de kerstbeleving te verhogen. Voorafgaand aan de kerstdagen nodigen we bewoners met familieleden uit voor het kerstdiner, met een koor dat kerstliederen zingt en de kerstman. In aansluiting op de wensen van de bewoners stellen wij een kerstmenu samen, rekening houdende met behoeften en persoonlijk budget. We serveren vooral herkenbare gerechten als runderbouillon en een varkenshaasje. Ik ben benieuwd waar onze bewoners dit jaar voor kiezen.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

31


Rundergehaktbrood met mosterdpuree en gegrilde wintergroenten

TIP

Het leuke aan dit recept is dat je ervoor kunt kiezen om producten te veranderen. Vervang bijvoorbeeld het komijnpoeder door kerrie en de ketchup door chilisaus.

Bereidingswijze:

6 personen 40 minuten bereidingstijd €€ Ingrediënten:

500 g rundergehakt (210335, kg) 1 ei (304074, 6 stuks) 2 g paprikapoeder (7122445, 40 g) 2 g komijn (7120665, 37 g) 2 g grove mosterd (25215264, 210 g) 2 g franse mosterd (7115175, 200 g) 10 ml ketchup (7114996, 400 ml) 2 teen knoflook (202610, bol) 1 ui (201072, stuks) 8 champignons (203007, 250 g) 1 paprika rood (200835, stuks) 200 g ontbijtspek (245106, 12 plaks) 10 g roomboter (304145, 250 g) 30 ml truffelmayonaise (24143937, 250 ml) 2 stuks winterpeen (201120, stuks) 2 stuks pastinaak (200838, stuks) 3 uien rood (201087, stuks) 1 kg aardappelkwart (100069, 1 kg) 10 g honing (7126345 , 250 g) 15 ml olijfolie (7106555, 1 l) zout en peper 32

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Snijd de paprika in kleine blokjes, snipper de ui fijn en snijd de champignons in kleine stukjes. Bak de groenten aan in een pan. Doe het gehakt in een kom samen met een snufje zout, peper, paprikapoeder, komijn, ei, grove mosterd, Franse mosterd en de ketchup. Pers ook de knoflookteentjes uit en mix het door het gehaktmengsel. Kneed het gehakt goed door elkaar. Voeg nu ook de paprika, ui en champignons toe en als laatste het paneermeel. Meng het geheel goed door. Voeg eventueel paneermeel toe aan het gehaktbrood als het mengsel nog te nat is. Leg een vel bakpapier op het aanrechtblad. Maak van de plakjes ontbijtspek een grote plak. Maak van het gehaktmengsel een lange rol en leg dit op het ontbijtspek. Rol met behulp van het bakpapier de ontbijtspek om de rol heen. rol het gehaktbrood in een stuk vershoudfolie. Laat het gehaktbrood met spek minimaal een paar uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een braadslee in met een beetje roomboter en voeg wat extra blokjes toe. Bak het gehaktbrood in de oven gaar in ongeveer 45 minuten. Zodra het spek bruin en krokant is dan is het gehaktbrood klaar. Haal het gehaktbrood met spek uit de oven en laat het nog een kwartiertje rusten in wat aluminium folie. Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer met truffelmayonaise de gegrilde groenten en de mosterdpuree. Schil de wortel en pastinaak, halveer deze en snijd in grove stukken. Snijd de ui in parten. Meng de groenten met de olijfolie, honing, zout en peper en schep alles goed om. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en rooster de groenten in ± 30 minuten. mooi bruin en gaar. Schep de groenten tussendoor af en toe om. Kook de aardappelen gaar en stamp deze met roomboter en warme melk tot een fijne puree. Voeg de mosterd toe en breng op smaak met zout en peper.


HOOFDGERECHT ZELF MAKEN

6 personen 45 minuten bereidingstijd €€ Ingrediënten:

3 varkenshaas (211067, kg) 6 pl ontbijtspek (245104, 6 plaks) 300 ml espagnolsaus (173154, 300 ml) 6 appels (204185, stuks) 600 g rode kool (155619, 1 kg) 1 kg aardappel klein (200018, 500 g) 60 g Parmezaanse kaas (40780236, 200 g) 3 g tijm (7120405, 15 g) 2 teen knoflook (202610, bol) 30 g roomboter (304145, 250 g) 2 g kaneel (7121275, 40 g) 1 bos waterkers (202740, bos) zout en peper

Varkenshaaspuntjes met Espagnolsaus, Parmezaan

Bereidingswijze:

Verwarm de Espagnolesaus au bain marie. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een muffinvorm in. Doe de aardappelschijfjes in een grote kom en voeg de boter, Parmezaan, tijm, knoflook, peper en zout toe. Roer goed om. Maak torentjes van de schijfjes in de muffinvorm. Bestrooi met wat extra peper. Zet in de oven en bak ±35 minuten tot de randjes bruin en krokant zijn. Was de appels en snijd het kapje er af. Hol de appels uit met een Parisienne boortje. Zorg dat je niet door de bodem prikt. Strooi een snufje kaneel in de appels. Verdeel de rode kool over de appels. Leg een klein klontje roomboter op de appels. Bak de gevulde appels in ongeveer 20 min af in de oven op 180 °C.Snijd de varkenshaas in punten en omwikkel met de spek en bak de puntjes goudbruin en gaar in een pan. Leg de appel in het midden van het bord en schik hier de aardappeltorentjes en de saus omheen. Leg op de saus de varkenshaaspuntjes en garneer af met de waterkers.

torentje en gevulde appel met rode kool

TIP Gebruik ter variatie de convenience varkenshaas omwikkeld met spek (220029, stuks).

Smaakvol

najaarsspecial 2019

33


Bietenlasagne met peer en walnoten met een wintersalade

TIP Gebruik kant en klare roomsaus (173453) ipv zelfgemaakte bechamelsaus.

6 personen 45 minuten bereidingstijd â‚Źâ‚Ź IngrediĂŤnten:

1 kg bieten gekookt (159805, 1 kg) 50 g boter (304145, 250 g) 60 g bloem (7125025, 1 kg) 500 ml melk (343149, 0.5 l) 1 ei (304074, 6 stuks) 2 peren (204225, stuks) 2 g tijm (202730, 50 g) 250 g lasagne bladen (7123315, 250 g) 250 g mozzarella (304116, 125 g) 75 g walnoten (6030795, 150 g) 12 g peterselie (202690, 120 g) 30 ml olijfolie (27313131, 1 l) 300 g rode kool (101851, 500 g) 200 g winterpeen julienne (102146, 500 g) 1 stuks venkel (201095, stuks) 1 bosui (200610, bos) 100 g druiven wit zonder pit (205570, 500 g) 100 ml dressing naturel (6009195, 400 g) 6 g sesamzaad (7120945, 43 g) zout en peper

34

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Verhit de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe zodra deze gesmolten is. Bak de roux 3 minuutjes en voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf met een garde roeren tot een glad geheel. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en tijm. Vet de ovenschaal in en verdeel een laagje bietjes over de bodem van een ovenschaal. Schil de peer en verwijder het klokhuis, snijd in plakjes en verdeel over de bietjes. Schenk hier een gedeelte van de saus over en kruimel er walnoten over. Dek af met lasagnevellen. Verdeel dan weer een nieuwe laag bieten, peer, saus, noten en lasagnevellen er over en eindig met een laag bieten en zorg dat je nog wat saus en noten over hebt. Klop het ei door de overgebleven bechamelsaus en giet over de ovenschotel. Leg plakken mozzarella er bovenop en verdeel wat noten erover en zet de bietenlasagne in de oven en bak deze in ongeveer 40 min gaar. Garneer af met verse peterselie. Meng de rode kool met de wortel. Snijd de venkel in flinterdunne plakjes en voeg deze ook toe. Schep in een kom. Snijd de druiven doormidden en de bosui in ringen en leg deze op de salade. Rooster de sesamzaadjes en garneer de salade hiermee. Serveer de dressing er apart bij.


HOOFDGERECHT ZELF MAKEN

TIP Serveer er gebakken aardappeltjes bij.

Krokante ovenschotel met heekfilet en geitenkaas 6 personen 50 minuten bereidingstijd €€ Ingrediënten:

600 g heekfilet (271008, kg) 5 volkoren koekjes (7135125, 250 g) 40 g roomboter (304145, 250 g) 40 g Parmezaanse kaas (40780236, 200 g) 40 g pittenmix (28576847, 900 g) 2 eieren (304074, 6 stuks) 140 ml slagroom (6000145, 200 ml) 185 g roomkaas (7200124, 185 g) 300 g geitenkaas (40751624, 1 kg) 10 g bieslook (202525, 75 g) 10 g basilicum (202510, 75 g) 4 rode bieten (101090, 500 g) 3 el honing (7126345, 250 g) 2 el bietensap of water 100 g rucola (202092, 125 g) 24 g hazelnoot krokant (33061704, 1150 g) zout en peper

Bereidingswijze:

Doe de koekjes, boter, Parmezaan, geroosterde pitten en het zout in een blender. Maal grof. Klop de eieren los met de room en meng de roomkaas er goed onder. Voeg de gehakte kruiden toe en breng verder op smaak met zout en peper. Verhit de oven voor op 200°C. Beboter 6 ovenschoteltjes en verdeel de crumble over de bodems. Verdeel de heekfilet over de crumble en kruid met zout en peper. Verdeel de roomkaasmengeling over de schoteltjes en leg hier een plak geitenkaas op. Zet ±20 minuten in de oven op 200°C. Snijd de rode biet in kwartjes en doe ze in een pannetje. Voeg honing en water/bietensap toe en laat even karamelliseren. Haal de ovenschoteltjes uit de oven. Leg er wat rode biet op en strooi er de gehakte hazelnoten over. Serveer met rucola.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

35


NIEUW

DRESSINGS EEN RUIME KEUZE AAN VEELZIJDIGE SALADEDRESSINGS VOL VAN SMAAK

makkelijk te doseren

BALSAMICO DRESSING (800 ml, 24110810) HONEY MOSTERD (800 ml, 24110770) FOREST FRUIT DRESSING (800 ml , 24110790) LEMON HERB DRESSING (800 ml, 24110800) CEASER DRESSING (800 ml, 24110760) VINAIGRETTE DRESSING (800 ml, 24110820) YOGHURT DRESSING (800 ml, 24110780)

geen kunstmatige smaak• stoffen en conserveermiddelen •

36

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Glutenvrij


HOOFDGERECHT ZELF MAKEN

Vegetarische balletjes van rode biet, worteltjes en bieslookpuree

6 personen 30 minuten bereidingstijd €€ Ingrediënten:

450 g rode bieten (101090, 500 g) 1 teen knoflook (202610, bol) 1 ui (201072, stuks) 60 g lijnzaad (7127335, 400 g) 2 el sesamzaad (7120945, 43 g) 4 el pittenmix (28576847, 900 g) 1 el komijnzaad (7120665, 37 g) 1 takje rozemarijn (202705, 50 g) ½ peterselie (202690, 120 g) ½ bieslook (202525, 75 g) 1 el balsamicoazijn (7113685, 250 ml) 2 el mosterd (7115175, 200 g) 100 g havermout (7135697, 550 g) 800 g aardappelen (200018, 500 g) scheutje melk (343149, 0.5 l) 1 g nootmuskaat (7122415, 35 g) 1 kg wortels rustica (500340, 2.5 kg) 50 g sjalot (200940, kg) 2 takjes tijm (202730, 50 g) 2 takjes rozemarijn (202705, 50 g) 10 g kristalsuiker (7106715, 1 kg) 2 el olijfolie (27313131, 1 l) zout en peper

Bereidingswijze:

Laat de bieten goed uitlekken en mix ze dan fijn in de blender. Hak de rozemarijn, peterselie en bieslook fijn. Pel de ui en de knoflook, snipper fijn en bak even glazig in wat olijfolie. Voeg de ui en de knoflook toe aan de rode bieten in een grote mengkom. Voeg de zaden en pitten, balsamicoazijn, mosterd en havermoutvlokken toe. Meng alles goed en dek af. Plaats in de koelkast en laat rusten. Rol balletjes van het mengsel. Zet een pan op het vuur met wat olijfolie en bak de balletjes ongeveer 4-5 minuten. Schil de aardappelen en kook gaar. Giet af en laat drogen op het vuur. Stamp de aardappelen samen met de melk, olijfolie en fijngesnipperde bieslook door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Kook de wortels en stoof ze daarna gaar in wat olijfolie, sjalot, tijm, rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met suiker net voor het einde en laat kort karamelliseren. Serveer de balletjes met de bieslookpuree en de gekarameliseerde worteltjes.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

37


Als fotomodel van Holland Food Service, vertelt mevrouw Bliekendaal, 106 jaar oud, samen met haar dochter JosĂŠ Bliekendaal (72 jaar) over de Geluksmomenten in haar leven. Al 17 jaar woont Mevrouw Bliekendaal met veel plezier bij Zorgvriendelijk Wonen in Drie Gasthuizen, gelegen in een rustige wijk van Arnhem-Noord. Elke vrijdagochtend brengt mevrouw Bliekendaal een bezoekje aan de kapper zodat ze er goed uitziet voor het weekend, zo ook voorafgaand aan dit interview.

Mevrouw Bliekendaal Zorgvriendelijk Wonen in Drie Gasthuizen 38

Smaakvol

najaarsspecial 2019


INTERVIEW

“Geluk begint bij jezelf, dan kun je meer geluk geven en krijgen” 106 jaar

De Prins op het ‘witte’ paard

Officiersbal

Samen woonden mevrouw en meneer Bliekendaal in meerdere steden zoals Groningen (waar hun twee dochters José en Marga geboren werden) en in het bosrijke Apeldoorn (waar hun zoon John geboren werd). José vond het maar al te mooi dat haar vader bij de bereden politie werkzaam was, zo werd zij op sommige dagen te paard naar school gebracht, wie wil dat niet! José: “Prinsjesdag roept elk jaar weer mooie herinneringen bij mijn moeder op wat haar gelukkig en vrolijk maakt. Mijn vader reed een aantal jaar naast de Gouden Koets, zo ook met het overlijden van koningin Wilhelmina. Na het dienstverband werden mijn ouders nog jaarlijks met Prinsjesdag uitgenodigd in Den Haag om het evenement bij te wonen.”

Met een stralende lach op haar gezicht begint mevrouw Bliekendaal te vertellen. “Ik ben 106 jaar oud en geboren in Deventer, op 15 oktober word ik alweer 107 jaar. Waar ik blij van word? Om naar buiten te gaan met mijn dochter, het maakt niet uit welk seizoen het is, ik hou van de natuur.” Op zo’n leeftijd heeft mevrouw Bliekendaal inmiddels heel wat nageslacht. Ze heeft 2 dochters en een zoon, met inmiddels 4 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen. Haar verjaardagsfeestjes zijn jaarlijks druk bezet en een groot feest bij de Drie Gasthuizen.

Mevrouw Bliekendaal ontmoette haar toekomstige man Berry Bliekendaal, tijdens een officiersbal. Zij was één van de uitverkoren dames die naar dit bal mocht komen. Tijdens het dansen raakte haar veter los en haar toekomstige man ging op zijn knieën, niet om haar ten huwelijk te vragen maar om haar veters te strikken. Later op de avond werd ze door hem thuis gebracht en sloeg de vonk over. De verliefdheid is nog van haar gezicht af te lezen. Mevrouw Bliekendaal: “Mijn grootvader was ook militair geweest en adviseerde mij om niet aan een relatie met een militair te beginnen. Maar nadat mijn verkering een paar keer langs was geweest werd hij toch goedgekeurd. Door de durende Tweede Wereldoorlog zat trouwen er voorlopig niet in en moesten wij 8 jaar wachten om elkaar het ja-woord te kunnen geven. Tot die tijd bleven wij maar ‘lopen’, oftewel verkering hebben. In die tijd heb ik gewerkt als cheffin in een dames modezaak waar ik het erg naar mijn zin heb gehad.”

Na 8 jaar kon mevrouw Bliekendaal dan eindelijk met haar grote liefde trouwen in Deventer. Na de oorlog kreeg hij de keus om uitgezonden te worden naar Indië of bij de Rijkspolitie te gaan. meneer Bliekendaal koos voor het laatste wat betekende dat hij als politie te paard aan het werk kon bij Paleis het Loo en voor het Koninklijk Huis kon gaan werken. Meneer Bliekendaal bleek talent te hebben en won al in één van de eerste jaren de 1ste prijs met hoogspringen. Mevrouw Bliekendaal denkt nog vol trots terug aan de 12-delige cassettes die zij als cadeau ontvingen.

Na gewoond te hebben in Apeldoorn verhuisde de familie naar Didam. “Na zo’n 8 jaar werd ik weer onrustig en verhuisden we in 1960 naar Arnhem. Verhuizen was gewenning,” antwoord mevrouw Bliekendaal op de vraag of zij het verhuizen niet vervelend vond.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

39


Gelukkig zijn zit voor mevrouw Bliekendaal in meerdere dingen: Eten & drinken: “Een vers lekkerbekje in Scheveningen eten, dat vind ik echt heerlijk! Ook een visje eten op de zaterdagmarkt in Deventer doe ik al te graag. De biefstuk van José is om van te smullen en van patatjes ben ik ook groot fan. Maar niet teveel, want anders word ik te dik. Het is allemaal nog lekkerder met een glaasje witte wijn erbij.”

Muziek: José: “Mijn moeder kon heel mooi zingen en zat in een koor. Daarnaast speelde zij prachtig piano.” Mevrouw Bliekendaal: “Mijn broers speelden viool en fluit en met z’n drieën hebben wij veel opgetreden in de buurt. Nu hou ik het bij het luisteren naar klassieke muziek, over het algemeen luister ik geen rapmuziek, nee dat is niets voor mij.”

Dieren: “Ik ben gek op honden en heb van alle soorten gehad. Van een Duitse Herder tot een ‘plintenpissertje’. Ook is er weleens een hond onder de auto gekomen, maar gelukkig konden we deze in de schuur verzorgen en hebben wij zijn leven gered.”

Sporten: “Ik heb zelf vooral tennis gespeeld waarbij ik een goede backhand sloeg. Ik deed mee aan wedstrijden, speelde bij andere clubs en was lekker buiten. Na de keer dat ik bijna in de sloot was gevallen doordat het racket tussen mijn spaken kwam, heb ik nooit meer een racket aangeraakt. Ik ben ook groot fan van voetbal, Vitesse is mijn club en die volg ik op de voet. Ook wil ik niets van het vrouwenvoetbal missen. Ik zit praktisch elk weekend voor de tv, dit is echt spannend!”

Positief in het leven staan. “Ik hou niet van mopperende mensen om mij heen. Begin bij jezelf, denk vooral positief, klaag niet en laat dingen langs je heengaan als het je niet aangaat. Door zo te denken en te doen bepaal je je eigen geluk.”

40

Smaakvol

najaarsspecial 2019


INTERVIEW

Actief bij de Drie Gasthuizen

Mevrouw Bliekendaal: “De mensen bij de Drie Gasthuizen zorgen goed voor ons. Er worden veel activiteiten georganiseerd waarvan Bingo mijn favoriet is, zo nu en dan win ik zelfs! José vult aan: “Twee jaar geleden is hier het WK café gehouden met Wilfred Genee, als voetbalfan deed mijn moeder actief mee met petje op / petje af, waarbij ze wel wat steggelde (valsspeelde). Wilfred Genee was verbaasd over de levenslust en het fanatisme van mijn moeder.” Tijdens dit event liet ook dochter José zien een verborgen voetbaltalent te hebben, zij sleepte de penaltybokaal binnen bij het raakschieten van de penalty’s op Jean-Marie Pfaff. Een onvergetelijke ervaring was het moment dat mevrouw van Bliekendaal ingeloot werd voor een deelname aan Miljoenenjacht. Met de Veluwse ambulance wensbus werd het met liggend vervoer mogelijk gemaakt om naar de studio gegaan. José: we zijn werkelijk de hele dag in de watten gelegd, bij ontvangst, het registreren, met eten en drinken en mijn moeder werd waar nodig opgetild door een aantal ‘klerenkasten’. Linda de Mol kwam met ons kletsen, zelfs met camera.” Ook mocht José deelnemen aan de jacht op de miljoenen, zij viel helaas als één na laatste af maar ging met 2000 euro naar huis. Na de opnames werden zij in een aparte kamer met ambulance personeel geplaatst waarbij een wit wijntje voor mevrouw Bliekendaal na een lange dag uiteraard niet kon ontbreken. Een onvergetelijke ervaring voor zowel moeder als dochter.

Kers op de taart

Mevrouw Bliekendaal en José werden begin dit jaar door Holland Food Service benaderd voor een fotoshoot bij fotostudio Kusters in Wijchen. Het doel was om Gelukkig ouder worden een gezicht te geven en beide dames werkten hier maar al te graag aan mee. Mevrouw Bliekendaal mocht op de foto met mede-model Dorus. Mevrouw Bliekendaal: “Hij was wel wat aan de jonge kant en deed net alsof hij de kaarsjes uitblies en mij een echt cadeautje overhandigde. Maar dit bleek allemaal nep voor de foto. Ook klopte het aantal kaarsjes niet, er stond maar één kaarsje op de taart maar dit moesten er meer dan 100 zijn. Flauw hoor. Maar wel een super leuke ervaring!”

Op naar de 107 jaar

Mevrouw Bliekendaal is gezond en is zeer positief ingesteld. Het is een voorrecht dat zij op deze leeftijd nog op deze manier in het leven staat. Op 15 oktober hopen we samen de 107ste verjaardag van mevrouw Bliekendaal te vieren!

Smaakvol

najaarsspecial 2019

41


Lean & Green ster Holland Food Service heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor een hoger duurzaamheidsniveau en heeft hiermee als resultaat een Lean & Green ster in ontvangst mogen nemen. Maatregelen die wij hiervoor hebben genomen zijn route optimalisatie, trainingen voor chauffeurs op het gebied van zuinig rijden, aanschaf fleetboards, terug laden (zelf ophalen van producten bij leveranciers), frequentere controle van bandenspanning en het beladen van de vrachtwagens van ‘s avonds naar net voor vertrek, waardoor de wagens niet meer de hele nacht aan de stekker moeten. Wij gaan door, want ambities voor het behalen van een tweede ster zijn er zeker!

Verpakking bananen Bananen zijn vanaf heden verpakt in golfkarton in plaats van noppenfolie. Hiermee besparen wij maar liefst 39.000 vierkante meter aan bubbeltjesplastic. Met deze hoeveelheid plastic kunnen wij helemaal de wereld rond in 1 jaar tijd! *Voor transport en levering zijn de bananen volledig ingewikkeld met golfkarton.

Van zwarte naar witte bakjes. Witte en transparante bakjes zijn beter te recyclen dan zwarte bakjes en daarom is Holland Food Service overgestapt. Zwart plastic is niet goed te onderscheiden in de sorteermachines bij de afval verwerkcentrales waardoor er een groter risico is dat de zwarte bakjes bij het grofvuil belanden. Bij witte bakjes is dit risico nihil waardoor deze in het juiste proces gerecycled kunnen worden. Daar werken wij graag aan mee.

42

Smaakvol

najaarsspecial 2019


ALGEMEEN

Smaakvol digitaal Met het versturen van de Smaakvol per mail en online publicatie besparen wij papier en inkt voor meer dan 1000 gedrukte Smaakvol magazines per jaar. Dank voor jullie bijdragen middels het online lezen van dit magazine.

Distributiehub Door (in een deel van de Randstad) een hub aan ons distributieproces toe te voegen kunnen we meer capaciteit realiseren binnen de uitzethal en efficiĂŤnter de regio bedienen. Vanuit de geografisch gunstig gelegen eerste hub in Alphen aan den Rijn worden onze relaties met geconditioneerde voertuigen bediend. Dagelijks wordt er vanuit ons logistiekcentrum met een oplegger (60 containers) naar de hub gereden. Vervolgens worden onze producten overgeladen op een aantal kleinere voertuigen. Op deze manier kunnen wij onze logistieke dienstverlening optimaal houden!

Smaakvol

najaarsspecial 2019

43


Rauwkost salades 1. Bloemkool salade

105007 – (500 g.) Frisse salade met stukjes bloemkool, fruit en paprika.

2. Bieten salade

105010 – (500 g.) Gemengde salade met blokjes rode biet, appel en zilverui.

3. Zigeuner salade

105172 – (500 g.) Salade van komkommer, rettich, gele en rode paprika en zilverui.

1

2

3

44

Smaakvol

najaarsspecial 2019


HOOFDGERECHT K ANT-EN-KL A AR

Gevulde kalkoenrollade met tutti frutti, peterseliepuree en rode kool met appel

6 personen 50 minuten verwarmingstijd €€ Ingrediënten:

6 kalkoenrollade gev.met tutti frutti (231341, multipack) 1 kg aardappelpuree (152111, 1 kg) 1 kg rode kool met appel (155571, 1 kg) 12 g peterselie (202690, 120 g) 200 g asperge groen (200520, 450 g) 3 kumquats (203585, stuks)

Bereidingswijze:

Verwarm de kalkoenrollade, aardappelpuree en rode kool. Blancheer de asperges en houd apart. Hak de peterselie fijn en roer door de aardappelpuree en doe in een spuitzak en spuit toefjes op bord. Leg de rollade in het midden van het bord. Leg de asperges op de aardappelpuree en snijd de kumquats doormidden ernaast. Serveer de rode kool er apart naast.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

45


Gevulde kipfilet met paprika en champignons, aardappel duchesse en ratatouille

6 personen 50 minuten verwarmingstijd €€ Ingrediënten:

6 gevulde kipfilets (231338, multipack) 1 kg aardappel duchesse GBN (152730, 1 kg) 1 kg ratatouille mix (155547, 1 kg) 300 ml kippenjus (173296, 300 ml) preischeuten (202700, 50 g) 46

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Verwarm de kipfilet, aardappel duchesse, ratatouille en kippenjus. Schep de ratatouille op bord in een steker. Snijd de kipfilet doormidden en leg op de ratatouille. Serveer er de aardappel duchesse omheen. Garneer af met de kippenjus en de preischeuten.


HOOFDGERECHT K ANT-EN-KL A AR

Vlaamse runderstoof met ontbijtkoek, kruimaardappelen en haricots verts

6 personen 50 minuten verwarmingstijd €€ Ingrediënten:

480 g vlaamse runderstoof (231337, multipack) 1 kg kruimaardappelen (152342, 1 kg) 1 kg haricot verts (154431, 1 kg) 60 g ontbijtkoek (7135235, 280 g) 60 g zongedroogde tomaten (25287469, 314 ml) 6 g peterselie (202690, 120 g)

Bereidingswijze:

Verwarm de runderstoof, kruimaardappelen en de haricots verts. Schep de haricots verts op het bord. En schep er de kruimaardappelen bovenop. Schep de runderstoof in een bakje en serveer op bord. Snijd reepjes ontbijtkoek en leg deze op de runderstoof. Garneer het gerecht af met zongedroogde tomaten en vers gehakte peterselie.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

47


Beenham met mosterd-honingsaus, aardappelkroket en andijvie-spek rolletje

6 personen 50 minuten verwarmingstijd â‚Źâ‚Ź IngrediĂŤnten:

6 beenham mosterd-honingsaus (231339, multipack) 12 andijvie en spek (159900, 12x 75g) 1 kg aardappel kroket (152734, 1 kg) 6 cherrytomaat rood (200625, doos) 2 g dille (202575,50 g)

48

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Verwarm de beenham, andijvie en de aardappel kroketjes. Leg de beenham in het midden van het bord. leg de aardappel kroketjes er boven en er onder. Snijd de rolletjes 1 maal doormidden en serveer deze er ook naast. Garneer het gerecht af met een cherrytomaatje en een beetje dille.


HOOFDGERECHT K ANT-EN-KL A AR

Varkensrollade gevuld met spek, basilicum en uitjes, rösti rounds, waspeen en spruiten 6 personen 50 minuten verwarmingstijd €€ Ingrediënten:

6 varkensrollade gev. met spek, basilicum,uitjes (231340, multipack) 1 kg rösti rounds GBN (152749, 1 kg) 1 kg waspeenplak smoorsaus (156900, 1 kg) 150 gram spruiten naturel (156384, 150 g) 300 ml champignon saus (173108, 300 ml)

Bereidingswijze:

Verwarm de rollade, waspeen, rösti rounds, spruiten en de saus. Schep de waspeen in een steker en verwijder de steker. Leg de rollade op de waspeenplak. Serveer er de spruiten omheen. Snijd de rösti rounds doormidden en serveer ernaast. Serveer de saus er apart bij.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

49


Stichting Land van Horne Stichting Land van Horne kent een breed zorg- en dienstenpakket met onder andere: verpleging, verzorging, thuiszorg, revalidatie, behandeling en dagactiviteiten. Met ruim 2.300 medewerkers en 1.200 vrijwilligers biedt Stichting Land van Horne deze zorg aan mensen in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Cranendonck en Someren. Thuis, of dicht bij huis. Het verzorgingsgebied van de Stichting Land van Horne telt ruim 142.000 inwoners. Het totaalpakket van eten, drinken en gastvrijheid wordt gerealiseerd voor zowel de grootschalige als de kleinschalige woonvormen. De extramurale Tafeltje Dekje maaltijden horen hier ook bij. 50

Smaakvol

najaarsspecial 2019


INTERVIEW

Op een zonnige dag gaan we in gesprek met René, Ronald, Peter en Henk over hun visie op clientgericht denken en Gelukkig ouder worden bij de diverse locaties van Land van Horne. Beginnende in het Brabantse landschap maken we in Budel kennis met Ronald Nijs, verantwoordelijk voor 4 locaties van Land van Horne en al sinds 2010 werkzaam bij de Stichting. De locaties Witven, Eegelshoeve, Marishof en Mariënburght waar Ronald verantwoordelijk voor is, zijn gelegen in Someren, Budel en Maarheeze. Dagelijks bestelt hij bij Holland Food Service voor deze locaties. Wat direct opvalt bij binnenkomst in Gasterij Mariënburght is de winkel waar de snoeprolletjes, frisdranken en verse maaltijden op ons liggen te wachten. Deze vestiging van Land van Horne heeft de grootste winkel. Ook kunnen bewoners vlaai bestellen voor speciale gelegenheden. De bewoners van Mariënburght kunnen zelf niet naar een supermarkt dus de winkel is meer dan gewenst! Er is zelfs een verse ijsmachine prominent aanwezig waar buurtbewoners maar al te graag voor langskomen.

Creativiteit

Er wordt binnen het Land van Horne gewerkt met een vast menu maar daar wijkt ‘Brabant’ nog wel eens vanaf geeft Ronald aan. “Bij warm weer kiezen wij er nog weleens voor om een koude schotel te serveren i.p.v. het opgestelde menu te volgen. In de winter serveren we ook vaker soepen en stamppotten. Wij koken zowel warm in de middag als in de avond, omdat we merken dat hier steeds meer vraag naar is. Ondanks deze verandering heeft ervaring ons geleerd dat we niet te veel moeten afwijken van ‘het’ vertrouwde. Zo serveerden we op een Amerikaanse dag een broodje hamburger, wat veel vragende gezichten opleverden. Het serveren van quinoa of gyros hoef je dus echt nog niet te proberen.”

Een extra sausje

Ronald voegt graag iets extra’s toe om het geluksgevoel van de bewoners te vergroten. Zo worden er gedurende het jaar diverse thema activiteiten rondom eten en drinken georganiseerd. Wij vielen met onze neus in de boter en troffen ‘De week van Italië’ aan. Dit is niet alleen terug te zien in de Italiaanse aankleding maar ook lasagne staat deze week op het menu. Ronald: “Tijdens de Budelse Kermis stond er een frietkar voor de deur. Ieder jaar organiseren wij ook mossel-, asperge- en sparerib- avonden. Hier komen vooral mensen vanuit de wijk op af. De activiteiten worden aangekondigd in een regionale folder en ook wordt dit mond-tot-mond snel verspreid. Het is een divers publiek, variërend van jong tot oud, familie en belangstellenden. Bewoners vinden deze avonden vaak te druk, maar als ze komen, nemen ze familie mee. Elk jaar organiseert de locatie Mariënburght voorafgaand aan de kerstdagen een 4 gangen kerstmenu. Familie is hierbij van harte welkom. De Gasterij is rondom deze dagen uiteraard volledig in de kerstsferen. Budel is een goede pilot locatie, als acties of themaavonden hier niet lopen hoeven we het op de andere locaties in Brabant niet te proberen. Op een themaavond komen nu toch minimaal 70 mensen af, dus een succes is het zeker.” Terwijl Ronald trots vertelt over Mariënburght horen we op de achtergrond een bewoonster zeggen; ‘Das een verrekt goed soepke!’. Een tevreden lach kunnen wij niet onderdrukken.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

51


Na genoten te hebben van een vers ijsje in Budel vervolgen we onze reis naar de recent verbouwde locatie Zorgplein Land van Horne locatie in Weert. In deze modern ingerichte Gasterij van St. Martinus zetten wij ons gesprek voort met René Romkens en Peter van Eijk. René is als Manager Facilitair Zorg en Dienstverlening verantwoordelijk voor alle locaties binnen de Gemeente Weert en omgeving. Peter is als Teamleider Catering verantwoordelijk voor een aantal locaties binnen de Gemeente Weert op het gebied van eten en drinken. Het groot aantal locaties brengt ook een diversiteit aan doelgroepen met zich mee. René schetst een aantal afdelingen die vertegenwoordigd zijn binnen de vestigingen. René: “Er is een zzp indeling waar somatische bewoners met of zonder behandeling verblijven. Het Zorgplein beschikt daarnaast over een intramurale-, GRZ- (revalidatie 6 tot 12 weken), PG(gesloten) en een Huntington afdeling. De locatie is ook ingericht voor de dienst behandeling en voorziet in eigen artsen, therapeuten en diëtisten die binnen de hele stichting werkzaam zijn. Tevens is er een zorghotel aanwezig waar de ruime kamers voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Hier wonen mensen die in de laatste fase van het revalidatieproces zitten, zij wonen zelfstandig en hebben een eigen keuken. Kortom, bij Land van Horne heb je te maken met een grote diversiteit aan zorg en behoeftes!

Cliëntgericht denken

René: “In 2015 is er al een eerste stap genomen richting cliëntgericht denken vanuit het toenmalige Facilitair Bedrijf. De centrale keukens werden gesloten met als doel kostendekkend te zijn en de maaltijden beter af te stemmen op de afdelingen. Er werd veel in bulk geproduceerd, nu kookt men veel meer zelf per groep wat voor interactie met bewoners zorgt voor wat betreft het kiezen van gerechten en het koken. Hierin moeten nog wel wat stappen gemaakt worden. De zorgcultuur is een mensgerichte cultuur, het toepassen van een verandertraject kost over het algemeen meer tijd in vergelijking met een zakelijke omgeving. Als vervolgstap om meer vanuit de klant te denken is er in 2018 een Lean onderzoek uitgevoerd. Dit is in de basis procesgericht maar nauw gekoppeld aan de klant en de bewoner. Een verandering die n.a.v. dit onderzoek heeft plaatsgevonden is dat er nu kleinschaliger en per afdeling activiteiten georganiseerd worden in plaats van centrale activiteiten (bijv. nagels lakken met een groepje dames). Vanaf augustus 2019 is er ook een projectleider diensten in dienst bij Land van Horne, zij gaat nog meer invulling geven aan het cliëntgericht handelen. Zo maken we steeds meer stappen. Peter vult René aan met de opmerking dat de aanpak kan verschillen per locatie. “De ene teamleider zal het samen schillen van de aardappelen (ook al worden deze vierkant) stimuleren en zit veel met de familie om tafel. Deze teamleiders vragen bij de familie na wat ‘mam’ of ‘pap’ graag eet. Andere teamleiders richten zich meer op de zorg en minder op het eten en drinken.”

Geluk voor René is... dat de mensen die er werken gelukkig zijn. Als medewerkers gelukkig zijn stralen ze dit uit op de bewoners en kunnen we ze écht gelukkig maken. Dit kan nog veel beter, zolang we daar niet zijn kunnen we blijven groeien. Geluk voor Peter is….bewoners gelukkig maken met een hospitality insteek. Een bijdrage leveren aan het geluk van een team en vrijheid en vertrouwen krijgen in het uitvoeren van je functie, maakt mij gelukkig. V.l.n.r.: Peter en René.

52

Smaakvol

najaarsspecial 2019


INTERVIEW

Variatie in eten

Zoveel doelgroepen, zoveel wensen. Hoe gaan jullie om met de keuze voor de gerechten? Peter: “De zorg stemt af wat de bewoners moeten krijgen aan eten en drinken. Halal wordt eigenlijk nog zelden gevraagd, en als dit voorkomt is het meestal op de afdeling revalidatie. Ook speelt diëtiek een belangrijke rol, dit vormt de basis voor een dieetplan en het eten wat er wordt besteld. Het betreft met name ouderdomsvoeding, gemalen en/of gemixt voedsel voor mensen met slikproblemen. Tradities worden niet uit het oog verloren, zo merk je dat de oudere generatie gewend is om op vrijdag vis te eten. Als we dit op een andere dag van de week aanbieden wordt het aanzienlijk minder besteld.”

René: “Geef bewoners keuzevrijheid en volg de keuze op. Bij een intake kun je vragen welk matras ze graag willen maar vaak wordt hier niet meer op teruggekomen, blijf vragen of het nog naar wens is en of ze gelukkig zijn.”

de kerstdiners voorafgaand aan de kerstdagen georganiseerd. Alles is tijdens deze dagen in beweging, er heerst een gezellige sfeer met mooie aankleding, het uitserveren aan tafel en luxere gerechten. Wat dat betreft mag het heel het jaar wel Kerst zijn.”

Peter: “Aandacht, daar worden mensen gelukkig van. Ga met de bewoners praten en leer ze kennen.”

Aandacht

Peter: “Het maken van een praatje is ontzettend belangrijk voor het geluk van de bewoners. Het is begrijpelijk dat er taak- & planningsgericht gewerkt moet worden maar de persoonlijke aandacht mag niet uit het oog worden verloren. Eigenlijk zou er in de planning rekening gehouden moeten worden met een standaard ‘uitlooptijd’ voor het gezamenlijk drinken van een kopje koffie of het samen afwassen. Dat zou een mooie stap zijn!”

Facilitaire dienstverlening Breng een bezoek aan de Gasterijen! Gasterij ‘De mantel’ binnen het nieuwe zorgplein is recent gebouwd en aan hoge tafels genieten we van een heerlijk verse cappuccino. “Het is een uitdaging om de Gasterijen kostendekkend te maken en de vraag is in hoeverre dit toelaatbaar is. Het geeft ook een stukje welzijn en zorg wat niet in geld is uit te drukken. Ook zijn er grote verschillen in de bezoekersaantallen per Gasterij. We gaan dit op korte termijn in kaart brengen zodat we hier proactief mee aan de slag kunnen. Tijdens de verbouwing gaven bewoners aan de Gasterij te missen. Dit betekent dat er zeker behoefte aan is, ondanks het feit dat Gasterij voor zo’n 80% gebruikt werd door medewerkers uit het naastgelegen ziekenhuis en familieleden van bewoners. De belangrijkste motivatie voor mensen om naar de Gasterij te gaan? Goed en goedkoop eten. De nieuwe keuken is van alle gemakken voorzien, hier kun je wel een goed feestje houden”, geeft René enthousiast aan.

Kerst bij Land van Horne

“De activiteitencommissie gaat bij ons los rondom de feestdagen, dit in de positieve zin! Er zijn veel werkgroepjes en vrijwilligers die aan de slag gaan met de versiering. Met Kerst worden bewoners vaak meegenomen naar familie, daarom worden

René: “Het woord dienstverlening zegt het eigenlijk al; het verlenen van een dienst aan een ander. Een goede samenwerking op de afdelingen tussen facilitair en zorg is essentieel, evenals een goede interactie om samen te willen leren. Er wordt nu vooral decentraal ingekocht, waardoor er minder eenheid is in producten en merken en er minder controle plaatsvindt. Onze voorkeur gaat ernaar uit om het inkopen van eten en drinken weer te centraliseren, nu hebben we te maken met wel 50 magazijntjes waar producten staan. Het faciliteren, het doen waar we goed in zijn is belangrijk, de zorg kan dan ook daadwerkelijk de focus leggen op het zorgen voor onze bewoners.”

Alle lichten op groen

René geeft aan dat alle lichten op groen staan om het cliëntgericht werken verder door te voeren. Wij zien leveranciers steeds meer als partners, we willen leveranciers die onze mensen gelukkig ouder maken, we zoeken geen dozenschuivers of margepakkers. Daarnaast komen er meer mensen in dienst bij het Land van Horne die een bijdrage leveren aan gelukkigere bewoners en ook wil het MT volle vaart vooruit met de ingeslagen koers.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

53


Met een positief gevoel stappen we de locatie in Nederweert binnen. De zon schijnt op het sfeervolle terras en bezoekers zitten er ontspannen bij. Wat een heerlijke sfeer hangt hier! De dames achter de kassa zijn erg gastvrij en bereiden de mooiste gerechten met de lokale specialiteiten. We spreken op deze locatie met Henk de Wit. Henk is als Teamleider Catering verantwoordelijk voor diverse locaties in de plaatsen Nederweert, Haelen en Heythuysen en al 25 jaar werkzaam bij het Land van Horne.

In de Gasterij serveren ze ook regionale specialiteiten die op een prachtige manier gepresenteerd worden. Voorbeelden hiervan zijn Doospelsdubbel (bier) en Nederweerter koffielikeur. Loopt het water je al in de mond? De mooiste locatie van het Land van Horne is volgens Henk het Pesthuisje. Dit is onderdeel van Land van Horne maar een echte eventlocatie geschikt voor congressen, trouwerijen, feesten en partijen. Neem gerust een kijkje op de huidige website! Een nieuwe website is in de maak om deze prachtige locatie nog meer te kunnen promoten.

“Het is hier een samenzijn van werkelijk alles” vertelt Henk trots. “Wij ontvangen een grote diversiteit aan groepen zoals groepen die koersballen, kaart- en wandelgroepen. Ook hier wordt er ingespeeld op ijs. Volgens Henk doet een ijsje het altijd goed bij ouderen. “Wij serveren vers ijs in de zomermaanden, in de wintermaanden maken wij een mooi gerechtje met het vertrouwde Viennetta ijs.” Ondanks de gezellige sfeer en de groepen die al een bezoek brengen aan Gasterij De Ontmoeting is er nog meer te halen volgens Henk. “We zijn nu geopend van 10 tot 18 uur, maar met een goed plan kunnen de openingstijden wellicht wel verruimd worden. We kunnen ons nog meer richten op verschillende doelgroepen, zowel op bewoners en omwonenden maar ook op passanten die hier langs fietsen, het ligt tenslotte aan de weg!”

Op weg naar de auto trekken de bordjes in de gang onze aandacht. Beweging wordt op de locatie op diverse plaatsen gestimuleerd. Door het gehele gebouw bevinden zich blauwe bordjes die bewegingsoefeningen aangeven, bijvoorbeeld het aantikken met de voet van bepaalde tegels voordat de lift er is. Op een creatieve manier stimuleert dit bewoners om af en toe een oefening toe te passen. Ronald, René, Peter en Henk, bedankt voor jullie gastvrije ontvangst in de Gasterijen van Land van Horne! Kijk voor meer informatie op: www.landvanhorne.nl

54

Smaakvol

najaarsspecial 2019


NIEUW! FANO EIWITRIJKE TUSSENDOORTJES

Minimaal 8,6g eiwit per portie

Fano introduceert Eiwitrijke Tussendoortjes. Drie heerlijke hartige Eiwitrijke Salades. Dé lekkerste manier om in de extra eiwitbehoefte te voorzien.

Fano eiwitrijke salades Artikelnr. Holland Food Service 453500 453505 453510

Omschrijving Kaas Salade E+ Kip Salade E+ Zalm Salade E+

Verpakking 6 x 80g 6 x 80g 6 x 80g

Kijk voor meer inspiratie op www.fano.nl

Smaakvol

najaarsspecial 2019

55


Sprankelend, verfrissend & overheerlijk Halloween

Halloween Mousse Dessert 501200 (12x120ml)

Kerst

Oud & Nieuw

Sinterklaas

Sinterklaas Ijstaartje 501203 (12x130ml) 501202 (12x130ml)SV

Sinterklaas Coupe Mousse 501201 (12x140ml)

Kerstmix Roomijs 501212 (6x4x120ml)

Luxe Kerst Dessert Bavarois 501219 (16x130ml)

Taartje O&N Mousse 501210 (12x130ml) 501209 (12x130ml)SV

Kersttaartje Roomijs 501213 (12x120ml)

IJscoupe Oud &Nieuw 501211 (12x150ml)

Kersttaartje Mousse Dessert 501216 (12x120ml)

Uiterste besteldata Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw Ijstaarten Kerststammetje Roomijs 501215 (27x120ml)

voor 04/10/2019 voor 01/11/2019 voor 22/11/2019 voor 22/11/2019 voor 22/11/2019

De Omelette SibĂŠrienne Ijstaart (501220) komt standaard in het assortiment en heeft geen uiterste besteldatum!

Kerstcoupe Bavarois 501218 (12x120ml) 501217 (12x120ml)SV

501214 (27x120ml)SV

Ijstaarten

Kerststronk 501207 (1x1500ml)

Kerstster 501208 (1x1500ml)

Omelette SibĂŠrienne Ijstaart 501220 (6x1200ml) 56 Smaakvol najaarsspecial 2019

Dame Blanche Kerstijstaart 501206 (6x1100ml)

Kerstschnitt 501205 (6x1000ml)

Kersttaart Roomijs 501204 (6x1000ml)


NAGERECHT

TIP Heb je minder tijd, gebruik dan eens een keer kant en klare stoofpeertjes (162126)

Feestelijk perendessert met walnoten en stroopwafel 6 personen 10-15 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten:

9 peren (204225, stuks) 3 stroopwafels (7133595, 10 stuks) 300 ml slagroom (40211832, 1 l) 300 g mascarpone (40782207, 500 g) 8 g vanillesuiker (7124925, 10x8g) 2 sinaasappels (205175, stuks) 2 el honing (7126345, 250 g) 120 g walnoten (6030795, 150 g) 60 g roomboter (304145, 250 g) 4 g speculaaskruiden (25027794, 430 g) 6 g dragon (202582, 50 g) bessen rood (205535, 125 g)

Bereidingswijze:

Klop de slagroom half lobbig met de vanillesuiker en meng met de mascarpone. Zet even aan de kant. Schil de peren en verwijder met een Parissieneboor het klokhuis. Snijd de peren doormidden en smelt wat roomboter in een pan en laat de peren rustig bruin worden. Lepel er wat honing over en breng de peren op smaak met speculaaskruiden. Rasp wat sinaasappel zestes over de peren. Hak de walnoten grof. Haal de peren uit de pan en laat de walnoten nu even bakken in de dezelfde pan. Schep een paar keer om. Voeg het sap van de sinaasappels bij het geheel en laat de saus een beetje indikken. Verdeel over de borden het mascarponemengsel en leg hierop de halve peren. Schep er een lepel saus met walnoten over. Garneer het gerecht met in repen gesneden stroopwafel, dragon, rode bessen. Smaakvol

najaarsspecial 2019

57


TIP

Wissel af met diversen soorten ijs of gebruik meerder soorten ijs in de kom. Je kan ook kleine 1 persoons varianten maken.

Omelette Sibérienne met (warme) kersen 6-10 personen 15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

1.5 l stracciatella ijs (354721, 2 x 2.5 l) 450 g roomboter cake (7133825, 450 g) 75 g eiwit (304084, 1 l) 120 g fijne kristalsuiker (7106675, 750 g) 430 ml taart en vlaai fruit kersen (6072045, 430 ml) 6 g munt (202680, 50 g) 6 g chocoladereep puur (7131815, 75 g)

58

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Bekleed een kom of schaal met folie. Snijd de cake in dunne repen van ongeveer een ½ cm dik en bekleed de kom met de plakken. Druk de cake stevig aan en zorg dat er geen gaten in zitten. Haal het ijs van te voren uit de vriezer. Verdeel het ijs over de cake. Druk dit even goed aan. Sluit het ijs af met plakjes cake, zodat het ijs helemaal ingepakt is met cake. Dek af met folie en zet de vorm terug in de vriezer. Klop het eiwit tot stevige pieken en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Klop net zo lang totdat alle suiker is opgelost. Doe het eiwit in een spuitzak. Haal de kom uit de vriezer en keer om op een bord. Versier met toefjes eiwit rondom de cake tot deze helemaal bedekt is. Brand het eiwitschuim goudbruin met de brander. (heb je geen brander zet dan het bord in een voorverwarmde hete oven/grill voor ± 2 minuten. Blijf erbij om verbranden te voorkomen) Serveer de kersen er warm of koud bij. Garneer af met geraspte chocola en verse munt.


NAGERECHT

Crème brûlée met peperkoek

6 personen 15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

8 g vanillesuiker (7124925, 10x8 g) 10 g roomboter (304145, 250 g) 400 ml slagroom suikervrij (40211832, 1 l) 30 g kristalsuiker (7106675, 750 g) 120 g eigeel (304081, 1 l) 4 sneetjes peperkoek (7135235, 280 g) 30 g bruine suiker (7106645,600 g) slagroomsoesjes (501854, 250 g) atsina cress (202560, stuks)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 90° C. Strijk het vanillestokje plat met de zijkant van het mes, snijd open en schraap de zaadjes eruit. Hou de zaadjes bij. Breng de room en het klontje boter in een pan aan de kook, samen met de vanillesuiker. Haal het mengsel van het vuur zodra het kookt, voeg de peperkoek blokjes toe meng even met de staafmixer en laat afkoelen. Doe de eierdooiers in een kom en klop stevig met een garde. Voeg geleidelijk suiker toe tot de eieren een witachtig en schuimig lint vormen. Zeef het peperkoek mengsel en meng met de eieren. Verdeel het mengsel in de ovenschaaltjes en laat 60 minuten stollen op 90° C. Haal ze uit de oven laat ze goed koud worden in de koelkast. Strooi er de bruine suiker over, laat 1 minuut kleuren onder de grill en dien meteen op. Serveer de crème brûlée met krokantje van peperkoek, slagroomsoesjes en een goed kop koffie. Garneer af met de atsina cress.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

59


De inkop(p)ers V.l.n.r.: Bram, Bjorn en Mitch

Met meer dan 20.000 verschillende producten biedt Holland Food Service voor ieder wat wils. Maar hoe wordt het assortiment samengesteld en wat komt hier allemaal bij kijken? Tactische inkoper Bram, Operationeel inkoper Bjorn en Assistent inkoper Mitch houden als echte voetballiefhebbers veel ballen in de lucht en vertellen graag hoe zij scoren met de juiste producten bij onze klanten.

Team Inkoop

De afdeling inkoop koopt uiteraard zo scherp en efficiĂŤnt mogelijk in, maar daarnaast is het opbouwen van een relatie met de leverancier van groot belang. De dienstverlening van de leveranciers wordt beoordeeld, klachten worden opgevolgd en de derving wordt zo laag mogelijk gehouden. Holland Food Service heeft op dit moment 85 actieve leveranciers waarbij de leveranciers met het grootste inkoopvolume versproducten, zuivel, DKW, AGF en diepvries leveren. Met meer dan 90% van de leveranciers heeft Holland Food Service al een jarenlange relatie.

60

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Tactisch inkoper Bram werkt inmiddels meer dan 2 jaar bij Holland Food Service en woont in Nijmegen. Met zijn koks- en inkoopopleidingen sluit het inkopen van eten en drinken perfect aan bij wat hij bij Holland Food Service doet. Voetbal, in het bijzonder Feyenoord is zijn passie, en het ontdekken van nieuwe landen en gerechten doet hij maar al te graag. Twee dagen achter elkaar hetzelfde eten? Liever niet! Als tactisch inkoper is hij verantwoordelijk voor het directe en indirecte inkoopproces, bepaalt hij de inkoopbehoefte, analyseert hij het leveranciersbestand, stelt hij contracten op en is hij continu op zoek naar optimalisatie van het inkoopproces. Ook coacht en begeleidt hij de medewerkers van de inkoopafdeling.


INTERVIEW

Wist je dat ... Er steeds meer vraag is naar vegetarische- en natrium arme producten? Recentelijk heeft team inkoop i.s.m. de afdeling productie en culinair adviseur het assortiment 3-vaks maaltijden uitgebreid met vegetarische gerechten en natrium arme producten.

Operationeel inkoper Bjorn is ruim 10 jaar werkzaam bij Holland Food Service en woont sinds 4 jaar in Wijchen. Hij geeft keeperstraining maar houdt zelf ook van een balletje trappen, in tegenstelling tot Bram, is hij groot fan van PSV. Voorafgaand aan zijn carrière als inkoper heeft Bjorn als verkoper bij een keukenzaak gewerkt. Na een aantal jaar wilde hij graag meer met eten en drinken bezig zijn en is hij aan de slag gegaan bij Holland Food Service. De kerntaken van Bjorn bestaan uit het samenstellen van inkooporders, het coördineren van de productieplanning en bestelformules en het beheren van de webshop. Maar ook maakt hij afspraken met leveranciers, bewaakt en controleert deze en volgt deze op.

Bestel maar, bestel maar!

Assistent inkoper Mitch heeft vroeger gevoetbald en was als topspits actief bij diverse clubs in de regio van Wijchen. Nu fietst en vist Mitch vooral en is hij fan van RKC Waalwijk. 3,5 jaar geleden is hij begonnen op de afdeling logistiek, daarbij heeft hij o.a. orders gepickt, vrachtwagens geladen en kratten uitgezet. Daarnaast heeft hij ook veel op goederenontvangst gestaan en deze ervaring heeft hij meegenomen naar zijn huidige functie als assistent inkoper. Mitch is de schakel tussen inkoop en het warehouse, wat met zijn achtergrond goed uitkomt. Als assistent inkoper meldt hij o.a. orders binnen, lost hij eventuele manco’s op, maakt hij afspraken met leveranciers, update hij artikelnummers en plaatst en controleert hij de inkooporders.

Bestellingen bij leveranciers worden digitaal geplaatst, zo’n 60% gaat per mail, 40% via EDI, een online platform waar leveranciers bij aangesloten zijn. Dit platform vertaalt de order door en zorgt dat het bij de desbetreffende leverancier in het systeem gezet wordt.

Van groot naar klein

Bjorn: “Een aantal jaar geleden leverde Holland Food Service vooral grootverpakkingen en stond het magazijn vol met pallets in plaats van stellingen. “In een aantal jaar zijn we van 200 naar maar liefst 1000 DKW producten gegaan die we op voorraad hebben liggen. Er heeft echt een verschuiving van grootverbruik naar kleinverbruik plaatsgevonden. We hebben hierin een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Vroeger werd er vooral op aanvraag besteld, nu hebben we ook veel meer op voorraad.”

Het assortiment van Holland Food Service is klant gestuurd vertelt Bram. “Natuurlijk is er een basis assortiment maar uitbreiding vindt plaats door aanvragen vanuit onze klanten. Wij checken uiteraard wel of we een vergelijkbaar product in het assortiment hebben, zo niet, dan nemen we het aangevraagde product vaak op. Ook hebben wij op onze webshop Lekker Verantwoord een button ‘Ik mis een product’. Hier kunnen klanten aangeven wat zij graag nog meer bij ons willen bestellen. Als een product vaak wordt aangevraagd dan wordt het opgenomen in het assortiment, bij voorkeur wel bij een bestaande leverancier.”

Altijd genoeg

Om efficiënt de voorraad te kunnen managen zijn er per artikel bestelformules. Dit gebeurt op basis van historie, bij het ene product kan dit 2 weken zijn, bij het andere 30 dagen. Hoe vaak er besteld wordt? Bjorn: “dat is afhankelijk van wanneer de leverancier hier levert en ook kijken wij natuurlijk per artikel hoe hard dit loopt. Bij nieuwe artikelen is het altijd even spannend, het is toch de vraag of een product daadwerkelijk veel besteld gaat worden. Is het een groot succes? Dan passen we de bestelfrequentie, formule en/of minimale voorraad aan. Het is daarom ook erg belangrijk om een analyse per product uit te

Smaakvol

najaarsspecial 2019

61


Voetbal! De mannen zijn blij dat het voetbalseizoen weer van start is gegaan. Bjorn, Bram en Mitch worden alle drie gelukkig van lekker eten en van sporten. Niets is fijner dan na het werk even je hoofd leeg te maken door zelf te gaan sporten of door op de bank te kijken naar een voetbal- en / of wielrenwedstrijd. voeren bij zowel bestaande als nieuwe klanten.”

Kwaliteit boven alles

Bram geeft aan dat bij de keuze voor een leverancier betrouwbaarheid en kwaliteit van groot belang zijn en dat daarnaast de leverancier ook scherpe prijzen moet bieden. “Bij het afmelden van de binnenkomende order komt de HACCP checklijst in beeld welke periodiek wordt uitgedraaid. In deze rapportage is zichtbaar hoe de leverancier presteert, of deze op tijd is, of producten gescheiden aangeleverd worden, of de temperatuur goed is en of er verpakkingsbreuken zijn. Alles om de kwaliteit te waarborgen.” Bjorn vult aan: “bij een levering van onze diepvriesleverancier wordt de temperatuur altijd gecheckt. Als de temperatuur boven het vriespunt is, blokkeren we de zending. Gelukkig gebeurt dit zelden tot nooit”. Ook wordt de geleverde kwaliteit beoordeeld op basis van binnenkomende klachten. Dit zijn klachten gerelateerd aan bijvoorbeeld order pick fouten van de leverancier, manco’s, breuken en late levering. Alles wordt geregistreerd om zodoende de servicegraad van de leverancier, en dus de kwaliteit van aanleveren, te kunnen meten en borgen. Als een klant een product heeft besteld maar deze niet is geleverd door de leverancier doorlopen wij de volgende stappen: 1. Bekijken of huidige leverancier het kan naleveren, eventueel later in overleg met de klant; 2. Hetzelfde product bestellen bij een andere leverancier; 3. Een alternatief, vergelijkbaar product aanbieden.

Voedselbank

Ons streven is om de derving zo laag mogelijk te houden en dit zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer er toch producten zijn die wij niet meer kunnen verkopen in verband met een te korte t.h.t. (uiterste t.h.t. die wij garanderen naar onze klanten) gaan deze wekelijks naar de Voedselbank. Elke donderdag komen er mensen van de Voedselbank langs om de producten mee te nemen. De voedselbank geeft voedselpakketten aan mensen die onder de armoedegrens leven.

Van voetballen naar kerstballen

Zoals elk jaar vallen er tijdens de feestdagen bestel- en leverdagen weg. Een goede planning is in de maand december dan ook van groot belang, net als een eenduidige afstemming met onze afdeling logistiek. Tijdens de kerstdagen zie je een grotere diversiteit aan producten. “Dit is natuurlijk net als hoe wij het thuis graag willen” zegt Bram met een grijns op zijn gezicht. “We zien bestellingen voor specifieke kerstartikelen zoals kersttoetjes voorbij komen maar ook luxere artikelen zijn populairder.” Bjorn: “ouderen smullen van een zalmmousse of stoofpeertjes tijdens de feestdagen. Ook zien we dat de aardappelkroketjes die normaal worden besteld vervangen worden door een dennenappel-aardappelkroketje als extra geniet moment.

Gelukwens voor ouderen: Lekker eten tijdens de jaren die je nog te leven hebt. Langzaam ouder worden. Vitaal blijven door gezond te eten. 62

Smaakvol

najaarsspecial 2019


De lekkerste kant-en-klare poffertjes van Nederland.

De poffertjes zijn op ambachtelijke wijze gebakken en het recept is op basis van vrije uitloopeieren. De poffertjes zijn per portie verpakt voor jouw gemak. Een portie poffertjes van 100 gram bevat ca. 12 stuks. (505585) Smaakvol

najaarsspecial 2019

63


Pannenkoeken van rode biet met geitenkaas en tuinkruiden

6 personen 25 minuten bereidingstijd â‚Ź IngrediĂŤnten:

260 g bieten blokjes 5 mm (101076, 500 g) 150 g zelfrijzend bakmeel (7125115, 500 g) 125 g geitenkaas (40422300, 125 g) 100 ml halfvolle melk (343149, 0.5 l) 1 ei (304074, 6 stuks) 1 sjalot (200940, kg) 2 g grove mosterd (25215264, 210 g) 10 g peterselie (202690, 120 g) 10 g bieslook (202525, 75 g) 15 ml olijfolie (27313131, 1 l) zout en peper 64

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Laat de blokjes rode biet goed uitlekken en bewaar het sap. Voeg aan het bakmeel al kloppend een ei toe. Breng op smaak met peper. Voeg er voorzichtig 50 gram rode biet blokjes en 4 eetlepels sap aan toe. Zet even opzij. Prak de geitenkaas met een vork fijn in een grote kom. Breng op smaak met peper. Doe er de gesnipperde sjalot, mosterd, peterselie en bieslook bij. Voeg er de melk aan toe. Bewaar in de koelkast. Bak de pannenkoeken in een koekenpan met een beetje olie op een zacht vuur. Serveer de pannenkoeken lauw, belegd met het geitenkaasmengsel en de rest van de bietenblokjes.


LUNCHGERECHT ZELF MAKEN

TIP Snijd zongedroogde tomaten fijn en meng deze door het eiermengsel.

Hartige broodtaart met cherrytomaatjes

6 personen 15-20 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

2 kaiserbroodjes (410026, stuks) 50 ml melk (343149, 0.5 l) 5 eieren (304074, 6 stuks) 125 ml zure room (352092, 1 l) 150 g belegen kaas, geraspt (244814, 150 g) 10 g rozemarijn (202705, 50 g) 1 doos cherrytomaat rood (200625, doos) 1 doos cherrytomaat geel (200620, doos) 10 g basilicum (202510, 75 g) zout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd het kaiserbroodjes in blokjes en sprenkel de melk erover. Laat ze 5 minuten staan. Klop in een kom de eieren los met zure room en peper. Snijd de rozemarijn fijn. Roer de kaas en rozemarijn door het eiermengsel. Schep ook de broodblokjes erdoor en verdeel dit mengsel in de taartvorm. Duw de kerstomaatjes met de bolle kant naar boven erin. Bak de taart in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar en goudbruin. Garneer af met verse basilicum. Lekker met een frisse groene salade met broccoli.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

65


Smoothie van rode biet appel, citroen en gember

6 personen 25 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

150 g bieten heel (101090, 500 g) 2 appels (204185, stuks) 250 ml appelsap (7103075, 1 l) 3-4 ijsblokjes (501578, 6x2 kg) het sap van ½ citroen (205015, stuks) 2 cm gember (202585, kg)

66

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Snijd de bieten in stukken, schil de appels en verwijder het klokhuis en snijd ook in stukken. Schil de gember en doe alle ingrediënten in de blender. Voeg er 3-4 ijsblokjes aan toe en mix op volle snelheid. Controleer of de smoothie goed van dikte is en voeg indien nodig er nog een beetje water aan toe. Verdeel de smoothie over de glazen en dien onmiddellijk op.


LUNCHGERECHT ZELF MAKEN

6 personen 15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

3 aardappelen (200015, 2,5 kg) 60 g philadelphia (7200124, 185 g) 3 plakken gerookte zalm (272070, 500 g) 6 g dille (202575, 50 g) 3 plakken gerookt spek (245104, 6 plaks) 1 tomaat (201025, stuks) 6 g basilicum (202510, 75 g) 1 el Parmezaanse kaas (40780236, 200 g) 10 ml olijfolie (27313131, 1 l) zout en peper

Bereidingswijze:

Was de aardappelen en snijd in plakjes van ½ cm dik. Besmeer ze met olijfolie en kruid met zout en peper. Bak ze goudbruin en gaar in een (grill)pan. Bak het spek in een droge koekenpan krokant. Kruid de roomkaas met peper en zout en besmeer er de helft van de aardappelplakjes mee. Beleg verder met een reepje gerookte zalm en werk af met een takje dille. Snijd de tomaat in plakjes. Beleg de andere helft van de aardappelplakjes met een plakje tomaat, een stukje spek en wat Parmezaanse kaas. Werk af met een blaadje basilicum.

Bruschetta van aardappel

TIP

Voor een klassieke bruschetta gebruik je stokbrood als basis. Maar je kan het brood ook prima inruilen voor aardappelen.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

67


Kaas soezen

6 personen 15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

250 g bloem wit (7125025, 1 kg) 150 g kaas geraspt (244814, 150 g) 8 eieren (304072, 10 stuks) ½ l halfvolle melk (343149, 0.5 l) 125 g roomboter (304145, 250 g) 1 g nootmuskaat (7122415, 35 g) 1 el olijfolie (27313131, 1 l) zout en peper 68

Smaakvol

najaarsspecial 2019

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °c. Breng de melk aan de kook en voeg er de boter aan toe. Kruid met zout, peper en nootmuskaat, haal van het vuur en voeg er al roerend de bloem aan toe. Zet opnieuw laag op het vuur en laat al roerend opdrogen. Breek het eerste ei en voeg toe aan het soezenbeslag, roer goed tot het ei volledig verdwenen is, doe hetzelfde met de andere eieren. Roer er daarna de kaas door. Maak nootgrote balletjes van het soezendeeg en leg ze, in papieren muffinvormpjes, op een bakplaat. Zet ze ± 20 minuten in de oven tot de buitenkant krokant is en de binnenkant smeuïg blijft.


LUNCHGERECHT ZELF MAKEN

TIP

Gebruik je gewone dadels? Week ze dan eerst 15 minuten in warm water om goed zacht te worden.

Bananenbrood met walnoten 6 personen 15 minuten bereidingstijd € Ingrediënten:

200 g havermout (7135697, 550 g) 150 g dadels (203557, kg) 4 rijpe bananen (204545, stuks) 3 eieren (304074, stuks) 1 el kaneel (7121275, 40 g) 2 tl bakpoeder (7124975, stuks) 25 g walnoten (6030795, 150 g) kokosrasp (7200128, 100 g) 1 g zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de havermout in de keukenmachine en mix tot een fijn meel. Voeg daarna de dadels toe en mix nogmaals goed fijn. Voeg daarna de eieren, kaneel, bakpoeder, 3 bananen en zout toe en mix tot een fijn beslag. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Snijd een banaan in de lengte doormidden en leg deze bovenop. Garneer met walnoten. Bak het bananenbrood 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake even afkoelen voor je deze aansnijdt. Garneer af met geraspte kokos. Havermout is van nature glutenvrij, dus dit bananenbrood kan je ook bakken als je een glutenallergie hebt.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

69


...elkaar gelukkig maken!

70

Smaakvol

najaarsspecial 2019


12rt5ies

po luk Ge Holland Food Service geeft Geluk een gezicht en deelt de komende maanden 125 porties Geluk uit. De porties Geluk, welke persoonlijk uitgereikt worden door medewerkers van Holland Food Service, zitten vol met verrassende producten en activiteiten die mensen ĂŠcht gelukkig maken. Dit is nog niet alles, want wij laten ook nog 2 droomwensen in vervulling gaan!

2

Dr wenoom sen

Wie gun jij een portie Geluk of droomwens? Ken jij iemand die het verdient om een portie Geluk te ontvangen? Of wil je een unieke droomwens in vervulling laten gaan?

Stuur jouw verzoek voor een portie Geluk en/of droomwens in via:

gelukkigouderworden.nl Liever niet online? Vanaf oktober worden er op de diverse locaties bij onze klanten geluksboxen geplaatst waar je via een kaartje jouw portie Geluk of droomwens kunt indienen.

Smaakvol

najaarsspecial 2019

71


Bijsterhuizen 2513 6604 LM Wijchen 024 - 377 69 35 klantenservice@hollandfoodservice.nl hollandfoodservice.nl