Infant Informatiu 15

Page 1

infant INFORMATIU

nยบ 15 GENER

#JESTGERVASI


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

DIMENSIÓ INTERNACIONAL Vivim en context d’obertura global i de connectivitat permanent entre les diferents societats i les diferents cultures que habiten en el nostre planeta. PÁGINA

1

-

2

APRENEM AMB LES MANS Desenvolupament de la creativitat i la imaginació. PÀGINA

ELS REIS DE L'AMPA Material nou al MOPI i a la PIN. PÁGINA

5

3

CURSA SOLIDÀRIA

PORTES OBERTES

Cuidem el medi ambient.

Jornades de presentació del model pedagògic.

PÀGINA

PÁGINA

4

5

PÀG. 3 | APRENEM AMB LES MANS

PÀGINA 1-2| DIMENSIÓ INTERNACIONAL

PÀGINA 5| ELS REIS DE L'AMPA

PÀGINA 4| CURSA SOLIDÀRIA

PÀGINA 6| PORTES OBERTES


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

NEU AL MOPI Expliquem el tallers d'experimentació. PÀGINA

7

EQUIP INTEGRAT Un gran equip. PÀGINA

8

ENS CONVERTIM EN METEORÒLEGS Homes i dones del temps. PÁGINA

9

Dins del projecte d’espai de comunicació “Notícies boges”. 10

Consciència de sentit. PÀGINA

NOTÍCIES BOGES

PÁGINA

INICI I FINAL DEL DIA

11

INFERMERIA ESCOLAR Què és un desfibril·lador extern automàtic?. PÁGINA

12

PÁGINA 7 | NEU AL MOPI

PÀGINA 8 | EQUIP INTEGRAT

PÀGINA 10 | NOTÍCIES BOGES

PÀGINA 12| INFERMERIA ESCOLAR

PÀGINA 9 | ENS CONVERTIM EN METEORÒLEGS

PÀGINA 11 | INICI I FINAL DEL DIA


#JESTGERVASI

Nº 15 | GENER 2021

DIMENSIÓ INTERNACIONAL DIRECCIÓ GENERAL - DIRECCIÓ PEDAGÒGICA

El context actual de la societat mundial ha canviat força respecte fa uns anys. Avui en dia, vivim en context d’obertura global i de connectivitat permanent entre les diferents societats i les diferents cultures que habiten en el nostre planeta. Per aquest motiu com a escola ens marquem com a finalitat ajudar de forma eficient als nostres estudiants a comprendre la societat actual i a adquirir les habilitats, valors, actituds i estratègies necessàries per tal d’afrontar els desafiaments globals de la nostra societat, en definitiva, Educar per a una Ciutadania Global. Una educació per a una ciutadania global que es concreta des del treball integrat dels següents àmbits:

Finalitat de la dimensió internacional Totes les propostes vinculades al treball de la dimensió internacional tenen com a finalitat provocar experiències en els nostres alumnes que els ajudi a comprendre el món en qual vivim. Un món divers, multicultural i connectat. Experiències que ajudin a examinar i a posicionar-se a favor dels reptes globals d’avui en dia. Experiències que cerquen que els alumnes siguin capaços de: Intervenir en la comunitat internacional. Viure la diversitat com a riquesa, per gaudir-ne i celebrar-la. Sentir-se cridats i moguts a lluitar per la justícia i la pau del món. Mirar l’altre amb admiració i apropar-se al coneixement de del món sense la intenció utilitarista que sovint acompanya les activitats acadèmiques. Reconèixer i estimar la multiculturalitat que es fa present al nostre entorn; reflectida, per exemple, en l’enorme diversitat de llengües que es parlen a les nostres ciutats. Tenir vivències autèntiques d’acció solidària local i internacional . Emprar de manera natural els propis recursos en llengües estrangeres per connectar-se al món, més enllà del nivell acadèmic; i trobar en aquesta necessitat una motivació per millorar-ne l’aprenentatge.

PÀG. 5


#JESTGERVASI

Nº 15 | GENER 2021

Infantil Projecte Penpals en llengua anglesa Països participants: Índia Dins del projecte Penpals d’infantil l’alumnat tindrà el seu primer contacte amb alumnes de la seva edat de països i cultures diferents a la nostra. El contacte es produeix mitjançant vídeos grupals potenciant així la competència plurilingüe des del punt de vista de la comunicació oral. Primària Projecte Penpals en llengua anglesa Països participants: Estats Units El projecte Penpals de Primària dona continuïtat a la proposat d’infantil donant l’oportunitat a l’alumnat de contactar amb altres alumnes de la seva edat de països i cultures diferents a la seva. El contacte es produeix mitjançant correus electrònics individuals per compartir el seu dia a dia i les seves vivències. En aquesta segona fase del projecte Penpals es treballa el llenguatge oral i s’incorpora també el llenguatge escrit. 1r ESO-NEI Projecte d’intercanvi virtual en llengua estrangera Països participants: Països Baixos En aquest projecte l’alumnat continua ampliant el seu bagatge intercultural i plurilingüe construeix sobre la base adquirida dels cursos anteriors. De nou, tindran l’oportunitat de compartir correus electrònics amb les seves vivències, afegint uns treballs elaborats en vídeo que també enviaran al seu partner de l’altre escola. 2n ESO-NEI Projecte d’intercanvi virtual en llengua estrangera Països participants: Alemanya i França A 2n d’ESO l’intercanvi virtual es vehicula en dues fases. La primera fase consisteix una primera aproximació a l’escola d’intercanvi, on els alumnes estableixen contacte per correus electrònics i videotrucades. Una cop superada aquesta fase, els alumnes treballen per equips en un projecte vinculat als seus interessos de les dues parts, que concreta en cursos anteriors. 3r i 4t d’ESO-TQE Intercanvis físics de llengües anglès i francès Països participants: França, Dinamarca, Països Baixos i Alemanya Després del treball iniciat al primer cicle d’ESO amb alumnat estranger, a 3r i 4t d’ESO es manté i es reforça aquesta relació amb les escoles estrangeres del primer cicle elaborant un projecte comú, que conclou en el tercer trimestre, amb una estada presencial al país estranger per finalitzar el projecte. 3r i 4t d’ESO-TQE Intercanvi virtual en llengua castellana Països participants: Mèxic Es tracta d’un projecte que fa ús de la llengua castellana com a llengua vehicular i que té la mirada posada en l’experiència intercultural, on l’alumnat després d’un intercanvi d’informació per correu electrònic finalitza amb la realització de vídeos amb l’alumne assignat de l’altra escola. De primària a batxillerat - Auxiliars de conversa Els auxiliars de conversa són un recurs que oferim a l’alumnat amb l’objectiu de: _ Potenciar l’aprenentatge de la llengua addicional, amb especial èmfasi de la part oral, donant suport a les aules. _ Referent cultural pels nostres alumnes per tal d’impulsar la dimensió plurilingüe i pluricultural dels nostres alumnes.

A més, a més: Visualització cultural Participació concursos internacionals Participació campanyes globals Conferències i debats. Batxillerat Dual MENOF Classes d’anglès extraescolar / Cursos i estades d’estiu d’anglès al estranger.

PÀG. 6


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

“Tothom té capacitats creatives i l'únic camí a la creativitat és crear"

APRENEM AMB LES MANS NÚRIA PALACIOS - EQUIP DE LLAR D'INFANTS

Una de les propostes que tenim a la Llar és el joc amb peces soltes. Aquest tipus d’activitat ofereix als infants desenvolupar la seva imaginació i enriquir la seva creativitat. Les peces soltes són materials de joc, que normalment no tenen al seu abast, i que tenen en comú una cosa: sense ser res poden ser tot. L'únic límit és la pròpia imaginació de l’infant. Les Peces soltes possibiliten una gran diversitat sensorial amb l’objectiu de respectar la creativitat innata dels menuts perquè juguin de manera il·limitada sense guiar o coartar la imaginació. No us podeu imaginar tot el que fem amb les peces soltes que tenim a la llar , són els nostres tresors. Amb aquestes peces deixem anar la nostra imaginació i creativitat. Les nostres educadores ens les presenten sempre d’una manera atractiva, ho fan amb molta cura i procurant que ens cridi l’atenció. Ens obren un món ple d’elements inespecífics i sense una finalitat concreta, amb formes, colors, textures,olors… ben diferents. Es tracta d’un aprenentatge obert. No qüestionen les nostres creacions, els hi encanta tot el que fem!!! Cada un de nosaltres juguem al nostre ritme, sense presses, creant els nostres mini mons.

PÀG. 1


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

Obertes inscripcions en format virtual els dies 20 i 21 de febrer

CURSA SOLIDÀRIA ENTRECULTURES VIRTUAL EQUIP PASTORAL

La convocatòria està oberta a totes les persones, sense importar el lloc on visquin. Els fons recaptats es destinaran a projectes d'educació en emergència en països d'Àfrica i Amèrica Llatina. "Corre per una causa" és la Cursa Solidària d'Entrecultures. Se celebra cada any a més d'una desena de ciutats d'Espanya i té l'objectiu de recaptar fons per destinar-los a projectes de cooperació. L'emergència educativa causada per la covid, ha fet que en la majoria de països d'Amèrica Llatina o de l'Àfrica les escoles encara no hagin tornat a obrir les portes, el que suposa més de mig any sense assistir a l'escola. Molts nens, nenes i joves no compten amb un ordinador o, ni tan sols, amb connexió a Internet a casa seva. Per a altres, a més, el dinar del centre educatiu era el seu principal menjar diari. Com a novetat per ser el 10è aniversari de la carrera, estrenen pàgina web, App per cronometrar el temps de la cursa i una samarreta especial X edició. Anima't a córrer per una bona causa! Per a més informació: www.correporunacausa.org

PÀG. 2


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

ELS REIS DE L'AMPA AMPA-ASSOCIACIÓ DE MARES I PARES D'ALUMNES

Gràcies, Reis Mags ! Gràcies, AMPA ! Poc després de la tornada de les vacances de Nadal l’alumnat del MOPI i de la PIN varen tenir una bonica sorpresa: S.M Els Reis Mags d'Orient havien deixat un munt de material nou a l'escola! Sense saber-ho els pares i mares l’AMPA de l’escola van escriure una bonica carta als Reis explicant que tots els infants del MOPI i de la PIN havien treballat molt i molt bé i que es mereixien uns bons regals a l’escola. Com a regal de Reis, els alumnes de MOPI es van trobar un munt de joguines (patinets, tauletes, etc.) i fins i tot una caseta nova de fusta per al pati de MOPI-3, i els nens i nenes de la PIN han rebut uns mobles nous portàtils i amb rodes, per fer unes biblioteques noves a totes les aules de la PIN. Estem molt i molt contents!!!

PÀG. 3


#JESTGERVASI

Nº 15 | GENER 2021

VINE A CONÈIXER-NOS. T'HI ESPEREM!

Portes Obertes Educació Infantil P-3 P-4 P-5

Educació Secundària

30 GENER 6 FEBRER 6 MARÇ

CREIEM EN TU PÀG. 4


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

L'infant es converteix en el constructor del seus propi aprenentatge a partir del joc

TALLER D'EXPERIMENTACIÓ: NEU AL MOPI equip MOPI-3

Dels 0 als 6 anys és una etapa altament important en el desenvolupament i el creixement de les persones, tan en l'àmbit cognitiu com emocional. La plasticitat del cervell en aquesta etapa és tal, que la nostra responsabilitat és assentar les bases que serviran a cada nen per desenvolupar cadascuna de les intel·ligències que li permetran rebre informació de l'entorn, analitzar-la i convertir-la en aprenentatge i coneixement. A MOPI els racons i tallers d'aprenentatge responen a una línia metodològica amb clars objectius que, més enllà de pensar en l'aula com el lloc principal per a l'aprenentatge, considera tots els espais de l'escola com a educatius. Representen una organització on l'infant es converteix en el constructor del seus propi aprenentatge a partir del joc, la investigacó i les relacions amb els companys explorant amb llibertat segons els seus interessos i motivacions. El joc és l'activitat necessària per al seu desenvolupament integral (intel·lectual, psicomotor, social i emocional). Com que la neu no ha arribat a Barcelona. Hem fet un experiment amb llet hidratant i bicarbonat i així ens ha quedat!!! Aquestes setmanes a l'estona del taller d'experimentació juguem i experimentem amb la neu i gaudim de valent!!

PÀG. 7


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

EQUIP INTEGRAT DIRECCIÓ MENOF

Els educadors (tutors, docents, departament d’orientació, consiliaris, equip MENOF) treballen en un equip integrat i reduït, que combina diferents experteses i acompanya en tot moment l’alumnat. Per aquesta raó tots els agents de la comunitat educativa estan involucrats en el MENOF.

L’equip del departament d’orientació psicopedagògic, com a professional del camp de la psicologia, la psicopedagogia, la logopèdia, la pedagogia,... està integrat en l’equip d’educadors que pivoten entorn de l’alumnat. Treballa conjuntament per contribuir amb la resta d’educadors per: · Dissenyar conjuntament amb el professorat activitats i espais d’aprenentatge. · Acompanyar i formar a l'equip docent davant de necessitats educatives específiques. · Participar en el procés d'avaluació: seguiment, millora i prevenció.

PÀG. 8


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

L'alumne aprèn de manera activa: fent, observant, experimentant, jugant…

EN CONVERTIM EN METEORÒLEGS! EQUIP 2N PIN

El primer dia del trimestre hem rebut un missatge d'una amiga del nostre Personatge Misteriós demanant-nos la nostra ajuda; la meteoròloga Mònica Usart! Ens ha proposat convertir-nos en homes i dones del temps i estudiar com fer una predicció meteorològica. Per aconseguirho primer hem de recollir dades del temps atmosfèric, desprès analitzar-les i finalment treure les nostres pròpies conclusions. Per poder recollir les dades hem construït uns aparells: l'anemòmetre (mesura la força del vent), el pluviòmetre (mesura la quantitat de pluja) i el penell (mesura la direcció del vent). Us deixem unes quantes imatges de com els hem construït i com ens han quedat...

Les propostes educatives faciliten un aprenentatge progressivament més autònom i sempre vivencial amb la guia i ajuda de l'equip docent.

El treball cooperatiu, a través dels projectes, proporciona l’adquisició de les competències bàsiques i dels continguts curriculars. L’alumnat planifica, executa col·laborativament, revisa, avalua i exposa el que ha après de manera que pren consciència de l’evolució del seu aprenentatge.

PÀG. 9


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

NOTÍCIES BOGES EQUIP PIN-3

Hola em dic Oriol alumne de 3r PIN i delegat de 3r C. Aquest any formem part de la GREEN PIN. Durant el primer trimestre el nostre director Francesc, ens va donar unes xapes de Green Pin i ens va proposar un repte/encàrrec: Com podem combatre des de l’escola el canvi climàtic. Com per exemple: la contaminació acústica, la fabricació de plàstics, etc. L’altre dia a la classe, durant l’estona d’assemblea, vam parlar sobre la contaminació i com afecta al nostre planeta. Vam parlar una mica sobre els plàstics que ens podem trobar com a “compradors” als supermercats. Sobretot la gran diferència sobre els preus que hi ha entre el vidre i el plàstic. La gent prefereix el plàstic? O és que el vidre és més car?. M’agradaria passar-vos aquest vídeo reportatge titulat L’ensenyança del reciclatge. En aquest video us vull explicar les diferents raons per la que es compra més productes de plàstic i no de vidre.

PÀG. 10

Com a GreenPIN el director ens va encomanar una missió, anar detectant i necessitats "verdes" per tal de ser una escola més sostenible. Estem educant la nostra mirada i això ho fem des de les assemblees, inicis del dia, tutories i fins i tot complementant els projectes.

L'alumnat de 3r PIN han començat a elaborar un seguit de notícies. Dins del projecte d’espai de comunicació “Notícies boges”. Què farem? Elaborar totes juntes un diari de notícies boges. És a dir, escriure notícies inventades i divertides per a conèixer l'estructura formal de la notícia i potenciar l'escriptura creativa.


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

L'inici L’accent de l’inici és ajudar a projectar el dia o la setmana com a oportunitat per a créixer, descobrir i aprendre. Avivar el sentit i el desig d’aprofitar el privilegi que se li ofereix. Prendre la vida com oportunitat que se’ns ofereix per a posar en joc el que som i el que tenim i col·laborar a millorar les coses. No només al col·legi: també a casa, a les activitats extraescolars i el cap de setmana. No és un temps de treballar sinó de “preparar-s’hi”.

INICI I FINAL DEL DIA EQUIP DE PASTORAL

L’acció educativa evangelitzadora del col·legi es realitza en tots els àmbits i moments de la vida escolar en ser inspirats i amarats pels valors dels evangelis. L’espiritualitat i la pedagogia ignasianes posen molt d’èmfasi en alguns aspectes importants per al creixement personal: Viure la vida amb profunditat. Viure la vida conscientment. Tenir present sempre la finalitat (el sentit) de la vida. Respectar el procés particular de cada persona. Amb “l’inici i final” es tracta, doncs, d’ajudar l’alumnat a prendre consciència del sentit que pot tenir el dia o la setmana que comença i de com li ha anat la setmana o el dia que acaba. Es tracta d’un espai que vol entrenar a l’alumnat en la seva capacitat d’escoltar, de prendre consciència de l’oportunitat de créixer i d’aprendre i poder posar-hi nom. I també és un espai d’agraïment per tot allò viscut. Anar realitzant aquesta pràctica ajuda a que l’alumne vagi vivint més profundament i conscient la seva vida i pugui anar descobrint i posant les bases del seu projecte de vida. A més a mesura que els alumnes creixen, educadors i alumnes de 5è de la NEI recullen en la seva Llibreta de Projecte Vital les seves reflexions, pensaments, sentiments... Unaeina per a créixer des del profund de cadascú i que els acompanyarà fins a 2n de Batxillerat. Cuidem i acompanyem el món intern dels nostres alumnes ja que d’ell sorgeixen els seus projectes, esperances i el que en definitiva son. PÀG. 11

El final L’accent del tancament és el d’afavorir l’ambient que permet a l’alumne recollir allò rellevant que ha viscut, que ha descobert o après vitalment, que li ha provocat sentiments: goig, satisfacció, alegria, interès... o els sentiments contraris. És en aquest ambient de recolliment on convidem als alumnes a recordar, examinar, mirar amablement amorosament) elque hem viscut al llarg del dia i agrair per tot allò bo viscut i rebut.


Nº 15 | GENER 2021

#JESTGERVASI

La nostra escola és un espai cardioprotegit!

INFERMERIA EDUCATIVA NÚRIA BOU - INFERMERIA.INFANTJESUS@FJE.EDU

Què és un desfibril·lador extern automàtic (DEA)? Quan el cor s'atura de cop i volta, molt sovint la causa és haver passat a un ritme desordenat no eficaç conegut amb el nom de fibril·lació ventricular. Un Desfibril·lador és un aparell que administra una descàrrega elèctrica al cor per interrompre la fibril·lació ventricular (ritme desordenat no efectiu) i restablir la funció cardíaca normal. Com cal actuar davant d'una aturada cardiorespiratòria? En un cas d’aturada cardíaca s’ha d’avisar al 112. Cal actuar amb rapidesa per garantir que es duen a terme cadascuna de les 5 baules de la cadena de supervivència: El temps mitjà des de la trucada d’emergència fins a l’arribada del servei d’emergències mèdiques (interval de resposta) és d’entre 5-8 minuts, o 8-11 minuts fins a una primera descàrrega amb el desfibril·lador. Durant aquest temps la supervivència de la víctima depèn de les persones que han presenciat l'episodi de pèrdua de coneixement. Cal començar les maniobres de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) en forma de compressions toràciques de manera immediata. Quan una persona no està entrenada per dur-les a terme, el personal del Centre Coordinador del sistema d’emergències mèdiques (SEM) el guiarà, a través del telèfon, en l’inici de les maniobres, amb la realització de compressions toràciques mentre espera l’arribada d’ajut professional. En cas de disposar d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), cal iniciar la descàrrega el més aviat possible. Aquests aparells es poden utilitzar sense cap formació, ja que utilitzen missatges de veu i visuals per guiar els reanimadors.

PÀG. 12

Per Espai Cardioprotegit s'entén aquell lloc dotat de l'equip i el personal necessari per assistir a una persona els primers minuts de produir-se una parada cardíaca, i des del qual s'avisarà als serveis de socors. L'escola té instal·lat un desfibril·lador (DEA) al pati blau i disposa d'un gran nombre d'educadors de l'escola que han rebut la formació necessària per poder utilitzar el desfibril·lador en cas d'emergència.

REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR (RCP)

DESFIBRIL.LADOR EXTERN AUTOMÀTIC (DEA)


infant INFORMATIU Si ens voleu enviar articles i continguts creatius ho podeu fer al correu:

comunicacio.infantjesus@fje.edu


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.