Revista CARIERE, 288, preview

Page 1

Februarie 2024 I Apariție bimestrială I anul 22 I numărul 288 I 30 lei

Scanează codul QR pentru a te abona la revistă

ANDRADA VERDEȘ, Country Director LEONI România

MIHAELA SCURTU, HR Country Director LEONI România

În avangarda schimbării Femei lider care modelează viitorul prin diversitate și incluziuneEDITORIAL

u

Mănâncă! Transpiră! Răzvrătește-te!

Un mix de calități, un amalgam de presiuni sociale și așteptări contradictorii, ce generează adesea conflicte interne. Un echilibru fragil între dorința de a te exprima liber și cerința de a te conforma unor idealuri predefinite. O realitate implacabilă, în care fiecare mișcare, fiecare aspect al vieții sunt puse sub lupa unei societăți tot mai exigente, dar, în același timp, mai degrabă înclinate să-și dosească neajunsurile ori metehnele sub preș. Nu e ușor să răzbești într-o lume în care standardele sunt atât de înalte încât nu tolerează nici cel mai mic cusur! Nu e ușor să rămâi autentic într-o lume ce promovează perfecțiunea! Nu e de mirare, așadar, că ne ascundem adesea sub măști. Măști sub care ne protejăm temerile, incertitudinile și vulnerabilitățile, considerate slăbiciuni în această societate în care conformismul e subiect de defilare. Ne camuflăm, ne zbatem să ne adaptăm, ne străduim să ne potrivim în tipare, într-o luptă constantă între esența noastră și așteptările celor din jur. Totul sub priviri iscoditoare și judecăți superficiale, construite pe imagini utopice. Acceptăm... pentru că, într-o lume iluzorie a perfecțiunii, povara de a nu corespunde poate fi de-a dreptul copleșitoare! Șabloanele acestea ca de șeherezadă sunt la fel de stricte, indiferent de gen. Însă par a fi și mai aspre cu femeile, supuse unor cerințe și mai exigente în ceea ce privește standardele de frumusețe, comportament și performanță. Câteva exemple simple, mai mult decât banale... Bărbații, dacă vor să alerge, aleargă pur și simplu. Nestingheriți. Nu se împiedică în detalii de genul: cum arată, cum se mișcă, cât transpiră. Noi însă, trebuie să alergăm grațios, să arătăm bine, să respirăm elegant, iar la final, dacă se poate, să fim proaspete ca niște trandafiri. Suntem educate că și alergarea noastră trebuie să fie o artă.

Ei sunt liberi să mănânce. Fără presiune! Au dreptul să savureze, să se bucure de arome și gust. Noi însă, trebuie să fim conștiente de fiecare aliment, de calorii, de orice are impact asupra siluetei. Încă, în percepția publică, burticile lor arată bunăstare, colăceii noștri, nesaț. Ei pot da un simplu telefon și rămâne peste program la serviciu sau ieși la o bere. Noi, înainte de a spune da, pot să rămân, sau da, pot ieși la o cafea, trebuie să ne asigurăm că cineva îl poate lua pe cel mic de la grădiniță, că avem ceva prin frigider pentru urgențe, că..., că..., că... Cam despre asta este vorba! Da, la nivel macro am câștigat bătălii importante, dar în universurile noastre mici, acasă sau la birou, mai e mult de lucru. În structura socială sau în normele culturale, diferențele dintre bărbați și femei sunt prea adânc înrădăcinate pentru a fi depășite într-un secol. Eu sunt într-un punct al carierei și al vieții din care am privilegiul să pot privi înapoi fără regrete, fără resentimente, fără remușcări! În urmă, e multă lumină, realizări și oameni cu totul speciali. E multă muncă și multă bucurie. Sunt însă și multe umbre, lucruri pe care astăzi le-aș schimba. De exemplu, aș ieși mai des la o cafea, aș sta mai mult cu mine și m-aș răzvrăti cu mai multă hotărâre. Încerc să repar umbrele acestea de ceva vreme, dar, pentru că sunt în punctul acela din care te pot îndemna, îți spun doar atât: Mănâncă! Transpiră! Răzvrătește-te! Firele albe și ridurile nu se ascund printre formele siluetei! Diplomele de pe perete nu reduc dioptriile! Gloria nu vindecă miraculos durerile de cap, de șold, de spate!

CATI LUPAȘCU Redactor‑șef

|3


SUMAR

SUMAR 3. EDITORIAL

30. COVER STORY

56. BUSINESS ROMÂNESC

Mănâncă! Transpiră! Răzvrătește-te!

Evoluție și Identitate. Cum să te adaptezi la schimbare fără a‑ți pierde esența

Doctor Ruxandra Cîlțea: O viață dedicată stomatologiei și leadershipului empatic

6. BUSINESS EXCELLENCE

42. CHALLENGE

În avangarda schimbării. Femei lider care modelează viitorul prin diversitate și incluziune

10. PIAȚA MUNCII Ioana Vrânceanu: „Peste 3 milioane de români au folosit platforma OLX pentru a căuta un loc de muncă în 2023”

15. WORKLIFE CHOICES Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu. Cum poate vindeca forța civică un sistem bolnav cronic. Două femei, o misiune, un spital

44. IDENTITY

TRANSFORMATION

Maria Tătaru: „Am căutat în mod constant să îmi recalibrez stilul de leadership, păstrând un element la care țin foarte mult – autenticitatea”

46. LIDER AL SCHIMBĂRII

Impactul Gen AI asupra organizațiilor

26. TOP EMPLOYER

48. AGRIBUSINESS

Ileana Alexandru: „Știm că pentru dezvoltarea companiei este necesar, în primul rând, să susținem creșterea colegilor noștri”

Dana Ciuca: „Încurajăm feedbackul direct, asigurându-ne că fiecare voce este ascultată și luată în considerare”

28. EVOLUTION

Ionuț Stancu: Rolul managerului – provocări juridice și de business

51. DREPTUL MUNCII

Manuel Fernandez Amezaga: „Schimbarea este inevitabilă, iar evoluția este esențială pentru a rămâne competitiv și relevant în mediul de afaceri”

Jurnal de leadership

ADRESA: Str. Brezoianu Ion ‑ Actor, Nr. 51, Sc A, Et 3, Ap. 14, Interfon 114C, sector 1, Bucureşti, tel: 021 410 83 58 e‑mail: cariere@cariereonline.ro web: www.revistacariere.ro ISSN: 1583‑5804 TIPAR: ART GROUP PUBLISHING www.artdesign.ro Prepress: CPC, tel.: 021.224.16.15 Publicaţia este auditată de Biroul Român de Audit al Tirajelor – 2018. CARIERE este membră European PWN Romania şi susţine diversitatea de gen. Nicio parte a revistei nu poate fi reprodusă, parţial sau integral, text sau imagini, fără acordul scris al editorilor.

4|

Sweet Moments: Fericirea are gust de dulce

Claudia Oanea: Adaptarea fără compromis. Strategii pentru a-ți menține identitatea în fața schimbărilor

24. ORGANIZATIONAL FUTURE

58. LIDER AL SCHIMBĂRII

Andreea Mihnea: „Continuă să crezi că se poate și ia fiecare zi pe rând, făcând tot posibilul să elimini toxicitatea care-ți poate contamina mintea și intențiile”

54. AUTHENTICITY Andreea Voinea: „Construiesc mult pe transparență, încredere și respect”

61. SELF

Georgeta Dendrino: Leadership feminin – contraste și echilibru

64. ORGANIZATIONAL DEVELOPMENT Madi Rădulescu: Echilibrul - himeră sau posibilitate?

67. LEADERSHIP

STRATEGIC

Lavinia Rașcă: Controversata chestiune a timpului de lucru

70. LEADERSHIP FEMININ Violeta Ciurel: Leadershipul feminin în era schimbării

72. BRAIN STORY Dragoș Iliescu: Ce știm despre inteligența umană

REDACTOR‑ȘEF Cati LUPAŞCU cati.lupascu@cariereonline.ro

GRAFICA ȘI DTP Silvia FURNEA, Paragraph Agency silviafurnea@gmail.com

SENIOR EDITOR

MANAGER PUBLICITATE Adriana GHEŢA adriana.gheta@cariereonline.ro

Mirabela ANGHEL

mirabela.anghel@cariereonline.ro EDITOR Marilena ISPAS marilena.ispas@cariereonline.ro

Florentina CARAIMAN redactia@cariereonline.ro SECRETAR DE REDACȚIE Viviana ȘERBAN viviana.serban@cariereonline.ro

Loredana CÎRLAN loredana.cirlan@cariereonline.ro MANAGER EVENIMENTE Andra ZIKOV andra.zikov@cariereonline.ro Laura LUȚĂ laura.luta@cariereonline.ro DIRECTOR EXECUTIV Dorin Valeriu COZMA dorin.cozma@cariereonline.ro

DIRECTOR DEZVOLTARE Liliana MUNTEANU

liliana.munteanu@cariereonline.ro DIRECTOR GENERAL Monica NEUMORNI

monica.neumorni@cariereonline.ro FONDATOR & PARTENER COORDONATOR Cătălina SEFER

catalina.sefer@cariereonline.ro

Cititorii se pot abona pe site‑ul www.revistacariere.ro/abonamente la tel. 0728.901.905, la e‑mail dorin.cozma@cariereonline.ro și prin: Manpres Distribution la abonamente@manpres.ro, Top Seven West la office@abonamente‑presa.ro. Revista apare bimestrial.BUSINESS EXCELLENCE

În avangarda schimbării

o

Femei lider care modelează viitorul prin diversitate și incluziune

O poveste de succes, începută în inima unui mic oraș din Germania, scrisă filă cu filă timp de patru secole și jumătate și care, în anul 2000, a deschis un nou capitol și în România. Pe scurt, așa începe epopeea LEONI, inițial, o mică fabrică de sârmă bavareză, devenită astăzi furnizor global de produse, soluții și servicii pentru managementul energiei și al datelor în industria auto. În România, LEONI este unul dintre cei mai importanți angajatori, contribuind semnificativ la peisajul economic local din mai multe orașe și județe. Despre paginile deja scrise în țara noastră, eroi, provocări și reușite, dar

6|

de FLORENTINA CARAIMAN și despre obiectivele viitoare, vorbim în cele urmează cu Andrada Verdeș, Country Director, și Mihaela Scurtu, HR Country Director, LEONI România. Două femei lider, cu siguranță o reprezentare mai neobișnuită într-o industrie asociată predominant cu conducerea masculină. Dar neobișnuitul nu se oprește aici: la LEONI, 70% dintre angajați sunt femei (datele statistice arată că la nivel de industrie doar o treime din forța de muncă este reprezentată de femei). Astfel, povestea devine un autentic exemplu de succes feminin, într-un domeniu tradițional rezervat bărbaților.

În această perioadă plină de provocări economice și sociale, cum definiți dvs. rolul de lider care în orice decizie, obiectiv sau proiect pune în prim-plan oamenii? Adresez întrebarea în contextul strategiei globale a companiei, ReWire, pe care dvs. ați îmbrățișat-o și care se concentrează pe valorizarea oamenilor. Andrada: ReWire este programul strategic de sustenabilitate al LEONI prin care recunoaștem impactul pe care îl are compania noastră. Preocuparea noastră majoră, dincolo de amplele operațiuni pe care le desfășurăm, este de a fi un angajator responsabil, care sprijină comunitățile locale. Investim continuu


BUSINESS EXCELLENCE

în educația și dezvoltarea profesională a angajaților noștri, organizăm cursuri de calificare și perfecționare, traininguri, teambuildinguri și workshopuri pentru a descoperi noi talente și abilități. În plus, ne-am asumat un obiectiv extrem de important: dezvoltarea generațiilor tinere cu scopul de a pregăti un viitor sustenabil pentru acestea, aici, în România. Suntem implicați activ încă de la nivel de liceu și școală profesională până la nivel de Universitate! Susținem accesul la educație și tehnologie, suplimentar curriculei școlare. Suntem în parteneriat activ cu autoritățile școlare și beneficiem de susținerea acestora în îndeplinirea acestei misiuni. În același timp, lucrăm constant la modelarea unei percepții: industria auto este dominată de bărbați. În fabricile noastre, peste 70% dintre angajați sunt femei. De asemenea, avem colegi cu diverse apartenențe etnice și rasiale, pentru că promovăm incluziunea dar și schimbul de experiență, atât profesională cât și socială. Incluziunea și diversitatea susțin și încurajează, în opinia noastră, flexibilitatea și generarea de idei, ambele atât de importante în contextul actual. Ne-am prezentat public această viziune și, începând de anul trecut, suntem semnatari ai Cartei Diversității. Mihaela: Aș vrea să mai adaug faptul că fabricile LEONI din România funcționează datorită contribuției celor aproape 12.000 de angajați. Ne bucură șansa de a putea integra 70% dintre angajații noștri - femei, inclusiv în funcții de conducere, și înțelegem că avem responsabilitatea de a le oferi o voce acestora. Astfel, am definit campania „LEONI la feminin” în cursul lunii Martie 2023, prin intermediul căreia femeile din LEONI au putut să își împărtășească experiența și să încurajeze alte femei să creadă în potențialul lor și să exceleze în fiecare zi. Campania a avut un real succes și intenționăm să o continuăm an de an! Cum vedeți rolul dvs. în promovarea și menținerea unei alinieri strategice între departamentul de Resurse Umane, echipa operațională și viziunea pe termen lung

a companiei, având în vedere că această aliniere este esențială pentru succesul organizațional și pentru atingerea obiectivelor pe termen lung? Andrada: Propun să ne uităm la rolul și abordarea departamentului de HR în cadrul LEONI. Deși obiectul nostru de activitate este producția de sisteme de cablaje auto, la LEONI percepem HR-ul drept core business. Pentru a ne menține statutul de pol de excelență pe harta internațională a producției automotive, depindem de profesioniștii din producție și dezvoltăm continuu strategii de atragere și retenție a angajaților.

unde, orice persoană din companie poate iniția discuții cu departamentul de HR și își poate expune, întrun cadru sigur, orice aspecte care necesită îmbunătățiri. Împreună cu departamentele operaționale, evaluăm frecvent necesitatea de dezvoltare a echipelor noastre, atât în sensul creării performanței, cât și în sensul echilibrului personal al fiecărui angajat. Acordăm o atenție sporită satisfacției tuturor angajaților, pe care îi susținem să își atingă obiectivele personale, care duc, implicit, la creșterea rezultatelor profesionale.

Privind retrospectiv la toată această „Ne-am asumat un perioadă în care schimbarea a fost cuvântul de ordine, pentru dvs. ca lider, obiectiv extrem de în particular, și pentru companie, în important: dezvoltarea general, care credeți că au fost realizările majore care v-au consolidat poziția și generațiilor tinere cu reputația? Dar aspecte/situații aparent scopul de a pregăti un mai puțin favorabile pe care ați reușit să le transformați în oportunități pentru viitor sustenabil pentru organizație? acestea, aici, în România”, Andrada: Industria auto are un rol esențial în economia națională, iar Andrada LEONI România se remarcă drept Referitor la a linierea dintre departamente, ne-am ajustat politicile astfel încât să construim un flow de comunicare consecvent, prin care să transmitem mesaje aliniate la prioritățile noastre. Majoritatea angajaților noștri (blue collars) nu beneficiază de canalele de comunicare pe care noi le considerăm de bază (e-mail și telefon, de exemplu), așa că e important să ajungem la ei cu informații clare, transmise eficient. Abordarea noastră cross-departamente este de human leadership, prin care încurajăm feedbackul. Noi investim în oameni, prioritizăm conceptele de colaborare și ajutor, oferim recunoaștere. Acestea sunt elemente esențiale, fără de care nu putem vorbi de rezultate remarcabile într-o industrie atât de plină de provocări! Mihaela: Pentru a susține aceste procese, am implementat în toate fabricile noastre proiectul „HR corners”,

un centru de excelență în producția de cablaje și componente. Suntem recunoscuți pentru calitatea și agilitatea noastră, suntem premiați de clienții noștri și suntem unul dintre cei mai mari angajatori din țară, cu 10 fabrici și sateliți de producție în mai multe regiuni din România. Deși, evident, livrarea la timp a produselor este un aspect important, ceea ce ne-a diferențiat în fața clienților a fost transparența, disponibilitatea noastră de a găsi soluții eficiente la problemele clienților și adaptabilitatea în contextul actual, în condițiile în care tipul nostru de business este mai puțin flexibil. Am învățat și învățăm continuu cum să îmbinăm cerințele clientului cu condițiile de piață și cum să ne adaptăm cu rapiditate, astfel încât să ne păstrăm poziția de interes în fața clienților noștri. O realizare semnificativă recentă, pe care vreau să o amintesc, este inaugurarea fabricii din Beiuș, care a avut loc anul trecut. Această fabrică este specializată |7


BUSINESS EXCELLENCE

în realizarea de cablaje pentru vehiculele comerciale. Investiția de 17,5 milioane de euro a permis reabilitarea unei clădiri, implementarea de linii de producție moderne și un sistem computerizat integrat conform standardelor internaționale. Și, să nu omitem un aspect extrem de important: această fabrică va genera până la 1200 de locuri de muncă în comunitatea locală! Mihaela: Este foarte bine cunoscut faptul că în industriile producătoare există o criză a forței de muncă. Pe lângă campaniile de recrutare pe care le realizăm recurent, investim resurse în dezvoltarea unui plan de carieră bine structurat, adaptat competențelor și angajamentului fiecărui coleg, astfel încât să obținem rezultate sustenabile și performante. În acțiunile de recrutare am identificat o oportunitate pe care o susținem atât la nivel de management, cât și din liniile de producție, și anume colaborarea strânsă cu mediul educațional. Am dezvoltat parteneriate cu universitățile din toate orașele în care avem fabrici, aducem studenți în stagii de practică, investim în dezvoltarea laboratoarelor tehnologice. Tot la nivel universitar, am dezvoltat o serie de parteneriate și cu ONG-urile studențești și sprijinim echipele de robotică din fiecare oraș în care activăm. Recent, am început o colaborare cu ART TU, singura echipă românească de Formula Student, care a dezvoltat primul monopost electric și a participat la o competiție internațională cu acesta. LEONI sprijină inginerii în devenire! Începând de anul trecut, ne-am angajat să fim partenerul principal al UAV Arad în primul proiect de campus pentru învățământul dual din Arad și Reșița, extinzând colaborarea și în Pitești pentru acest an. Am realizat importanța implicării noastre de la nivel de liceu și școală profesională pentru asigurarea unui viitor sustenabil tinerilor din România, pregătind atât ingineri, cât și mecanici, electricieni, automatizatori etc. Completăm educația formală din liceu cu activități non-formale în fabricile noastre, sub supravegherea specialiștilor, 8|

demonstrând tehnici și tehnologii actuale, complementare curriculei. Susținem orientarea vocațională a tinerilor liceeni

„Considerăm că succesul LEONI în România își are originea în retenția, dezvoltarea și crearea sentimentului de apartenență a angajaților”, Mihaela prin programul „Ora de carieră”, proiect implementat împreună cu Fundația Leaders, care contribuie la dezvoltarea noii generații, încurajându-i pe tineri să facă alegeri informate. În lumina acestor experiențe, ce veți folosi din lecțiile deja învățate pentru a vă continua cu succes misiunea și pentru a răspunde mai departe provocărilor sau oportunităților din industrie sau din cadrul organizației? Andrada: Misiunea noastră este să continuăm dezvoltarea capacității forței de muncă specializate, având ca obiectiv îmbunătățirea mediului de lucru, creșterea satisfacției angajaților, precum și consolidarea și retenția echipelor noastre. Stabilitatea forței de muncă, motivația și loialitatea echipelor, ne ajută la crearea și susținerea rezultatelor foarte bune în fața clienților noștri. În ceea ce privește provocările din industrie, în contextul promovării tranziției la automobilele electrice și, având în vedere poziția LEONI în lanțul de producție, una dintre responsabilitățile noastre rămâne să satisfacem în mod optim nevoile clienților, indiferent de contextul cererii. În același timp, suntem într-o cursă către automatizare, ceea ce aduce plusuri de flexibilitate a producției, de creștere a calității și rigurozității produsului finit. De asemenea, acest proces de

automatizare ajută la dezvoltarea calificării personalului, și, prin urmare, permite oferirea unui mediu de lucru motivant, atât din punct de vedere profesional, cât și financiar. Contextul și piața în care evoluăm ne aduc în situația în care alături de „automatizare”, cuvântul de ordine pentru noi este „flexibilitate”. Succesul oricărei organizații depinde de câteva ingrediente esențiale, precum condițiile de muncă, crearea unui mediu inclusiv și divers, asigurarea de resurse care să îmbunătățească bunăstarea angajaților. Cum vedeți rolul dvs în obținerea rețetei optime de lucru? Care sunt pașii-cheie pe care îi urmați pentru a vă asigura că toate inițiativele de HR sunt aliniate strategic și contribuie la creșterea și succesul pe termen lung al companiei? Mihaela: Considerăm că succesul LEONI în România își are originea în retenția, dezvoltarea și crearea sentimentului de apartenență a angajaților. Prin diverse acțiuni și proiecte de comunicare internă, dorim să fim aproape de oameni și să promovăm activ valorile LEONI. O serie de astfel de acțiuni sunt și: întâlniri cu top managementul, campanii de health & wellbeing (donare de sânge, testări Papanicolau, HPV etc.), campanii de celebrare a angajaților (aniversarea LEONI 20 de ani, cadouri de 1 și 8 martie, celebrarea 1 iunie alături de copii, în fabrici) și inițiative de educație și mentorat. Toate acestea ne-au demonstrat, în timp, că au o contribuție semnificativă la creșterea gradului de retenție dar și la evoluția unor angajați în posturi de conducere. Cum vă implicați în construirea și promovarea unei imagini de brand care să atragă talentele potrivite și să susțină retenția angajaților? Ce strategii folosiți pentru a menține și a motiva angajații cheie în cadrul organizației? Andrada: În 2021 am început o călătorie spre o transformare organizațională, prin care fiecare fabrică din România și-a oferit experții în crearea unei echipe de top management la nivel de țară. Această echipă a analizat structurile existente, a


BUSINESS EXCELLENCE

creat sinergii, politici noi, schimburi de experiență între fabrici cu scopul de a îmbunătăți rezultatele și a crea un brand LEONI România. Prin promovarea experților din fiecare fabrică, s-a creat atât o bază de know-how, cât și structura motivațională necesară pentru fiecare angajat în susținerea transformării. Mihaela: Ne recunoaștem și ne apreciem colegii, evidențiem exemplele de leadership și colaborare, astfel încât să creștem satisfacția generală la locul de muncă, încurajând implicarea și angajamentul. Ce strategii adoptați pentru a vă asigura că organizația este percepută ca un angajator atractiv și dorit de profesioniștii din domeniul dvs. dar și de forța de muncă locală? Mihaela: Strategia LEONI România s-a definit ca urmare a contribuției echipei formată din 12.000 de oameni. Asta înseamnă că fiecare dintre noi și-a adus aportul pentru identificarea și punerea în aplicare a diverselor propuneri pentru

menținerea performanței: atragerea și păstrarea profesioniștilor, conștientizarea impactului în comunitate, de peste 20 de ani în fiecare locație, cât și la nivel de ecosistem, adică asupra a peste 2000 de furnizori - companii românești, împreună cu angajații acestora. LEONI România nu este doar despre cei 12.000 angajați, ci este și despre familiile colegilor noștri și despre toți cei care depind de noi în fiecare zi. Cum vă implicați dincolo de granițele organizației, astfel încât să aveți un impact pozitiv și să fiți considerați un element central în comunitățile în care operați? Andrada: Suntem foarte conștienți de rolul nostru complex în comunitățile din care facem parte și susținem dezvoltarea prin diversele programe educaționale, cu scopul de a construi pentru tinerii noștri un viitor aici, în țară. Credem că România are un potențial încă nematurizat în crearea de specialiști în domeniile și industriile viitorului. Obiectivul nostru ca țară trebuie să fie mult mai centrat pe capacitatea de dezvoltare de noi tehnologii

și servicii de înaltă performanță. Nu este relevant impactul calculat doar la nivel de LEONI, ci cel calculat la nivel de industrii, de aceea tratăm cu seriozitate rolul nostru în cadrul asociațiilor profesionale, care reunesc reprezentanți din mai multe industrii, nu doar din cea de automotive. La fel de important este să oferim o șansă pentru integrare persoanelor cu dizabilități locomotorii sau deficiențe de auz, cât și persoanelor vârstnice. Implicarea noastră transcede comunitatea locală. Ne îndreptăm atenția către toate categoriile pe care putem să le sprijinim și să le ajutăm. De exemplu, în contextul războiului din Ucraina, ne-am susținut colegii de peste graniță și i-am integrat în echipele noastre, i-am inclus în comunitate, am organizat accesul la educație pentru copiii acestora. Mai mult decât atât, colegii noștri s-au implicat la nivel personal în organizarea de activități în timpul liber, astfel încât aceștia să poată continua să își păstreze o normalitate a vieții, chiar și în aceste situații de criză. |9


PIAȚA MUNCII

IOANA VRÂNCEANU:

„Peste 3 milioane de români au folosit platforma OLX pentru a căuta un loc de muncă în 2023”

î

de MIRABELA ANGHEL

Într‑un peisaj profesional în continuă schimbare și adaptare, recrutarea devine din ce în ce mai complexă, iar alegerile strategice ale platformelor de recrutare joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor organizaționale. Pentru a aduce lumină asupra acestui subiect, am avut privilegiul de a discuta cu Ioana Vrânceanu, Sales Manager la OLX România, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste de pe piața locală. În interviu, ne‑am concentrat pe rolul esențial pe care OLX Locuri de Muncă îl are în procesul de recrutare și în dinamica pieței muncii, facilitând conexiunile între angajatori și angajați și am explorat factorii care plasează această platformă în fruntea pieței de recrutare într‑un an 2024 plin de provocări și inovații.

10 |

În plus, descoperim strategiile inovatoare ale OLX Locuri de Muncă pentru a se diferenția într‑un peisaj competitiv al recrutării, luând în considerare cerințele specifice ale pieței muncii actuale. De la abordarea diversității generaționale până la crearea unei culturi organizaționale bazate pe respect și empatie, Ioana Vrânceanu oferă informații prețioase pentru angajatori și profesioniști în căutarea oportunităților de carieră. Explorăm, de asemenea, cum OLX Locuri de Muncă se integrează în era digitală, aducând în discuție cele mai recente tendințe în tehnologii și instrumente de recrutare. Cum contribuie acestea la o experiență optimă pentru toate părțile implicate – angajatori și candidați? Prin prisma experienței sale în domeniu, Ioana


PIAȚA MUNCII

Vrânceanu aduce perspectiva unui lider din spatele culiselor, oferind răspunsuri de interes la întrebările care modelează prezentul și viitorul recrutării într‑o eră digitală în continuă expansiune. Cum a arătat sfera recrutării de personal în 2023? În 2023, sfera recrutării de personal în România a fost influențată de mai mulți factori economici și sociali, care au avut un impact asupra comportamentului angajatorilor și candidaților pe piața muncii. În secțiunea OLX Locuri de Muncă au fost postate peste 570.000 de anunțuri, cu 12% mai puține comparativ cu 2022. Majorarea salariului minim pe economie, schimbările din sistemul fiscal, cât și scăderea cererii de produse și servicii din anumite sectoare au fost principalele motive care au temperat dorința angajatorilor de a recruta personal nou. Cele mai numeroase oferte de muncă listate pe OLX în 2023 au vizat posturi în producție, depozit și logistică (aproximativ 164.000 de anunțuri), urmate de poziții pentru șoferi servicii auto curierat (peste 93.000 de anunțuri) și de personal hotelier‑restaurant (aproape. 82.000 de anunțuri). Peste 3 milioane de români au folosit platforma OLX pentru a căuta un loc de muncă în 2023. Categoria șoferi servicii auto curierat a atras cei mai mulți candidați, adunând peste 530.000 de aplicanți unici. Categoria personal hotelier‑restaurant a fost pe locul al doilea, cu peste 370.000 de candidați unici, iar sectorul producție depozit logistică a fost pe locul trei, cu aproape 350.000 de candidați. Ce factori determină OLX Locuri de Muncă să se diferențieze de alte platforme de recrutare, având în vedere cerințele și schimbările specifice pieței muncii în 2024? Alegerea OLX Locuri de Muncă vine cu avantaje semnificative, în special în contextul unei piețe a muncii în continuă evoluție și adaptare la cerințele moderne. Platforma noastră este accesată lunar de peste 14 milioane de utilizatori, oferind o interfață accesibilă și intuitivă. Această

cifră nu doar că reflectă popularitatea platformei, dar și potențialul enorm de a ajunge la o varietate largă de candidați. În plus, comportamentul candidaților pe platforma noastră indică o preferință clară pentru interacțiunea directă cu angajatorii. 99% dintre candidați aleg să aplice prin apelare telefonică, SMS sau mesaj în aplicație. OLX Locuri de Muncă facilitează o comunicare rapidă și eficientă, permițând angajatorilor să gestioneze aplicațiile într‑un mod personalizat și direct. Nu în ultimul rând, OLX Locuri de Muncă se distinge prin suportul dedicat oferit companiilor ce aleg să‑și posteze anunțurile prin platforma OLX, odată cu echipa noastră de consultanți. Aceștia sunt pregătiți să asiste în etapele procesului de recrutare, de la setarea contului și până la interpretarea rezultatelor. Expertiza și know‑how‑ul lor în piața muncii ajută la optimizarea strategiilor de angajare și la maximizarea eficienței procesului de recrutare. Alegând OLX Locuri de Muncă, companiile se aliniază cu un partener de încredere care înțelege nevoile specifice ale pieței muncii și oferă soluții adaptate pentru a atrage și angaja talentele de care au nevoie. Care este principalul motiv pentru care companiile, inclusiv cele din sectorul de vânzări, aleg să utilizeze OLX Locuri de Muncă în procesul lor de recrutare, și cum a contribuit acesta la succesul în atragerea de talente? Principalul motiv pentru care companiile, inclusiv cele din sectorul de vânzări, aleg să utilizeze OLX Locuri de Muncă în procesul lor de recrutare este accesul extins la o piață diversă și dinamică de candidați. Platforma OLX este recunoscută pentru interfața sa user‑friendly și pentru rețeaua vastă de utilizatori activi, ceea ce facilitează conectarea rapidă și eficientă între angajatori și potențialii angajați. Un angajator a primit în 2023, în medie, câte 11 candidaturi pentru fiecare anunț publicat.

IOANA VRÂNCEANU, Sales Manager OLX România

| 11


PIAȚA MUNCII

„Lucrăm constant la integrări smart și automatizări, cum ar fi profilul candidatului, panoul angajatorului și software‑uri de automatizare, care simplifică și mai mult procesul de recrutare.”

În plus, anunțurile promovate pe OLX Locuri de Muncă primesc de până la trei ori mai multe aplicări față de cele standard, crescând semnificativ șansele de a atrage candidați calificați. Această creștere a vizibilității anunțurilor contribuie la un proces de recrutare mai rapid și mai eficient. Un avantaj suplimentar este că angajatorii beneficiază de suportul unui consultant dedicat care îi ajută în orice aspect necesar, fie că este vorba despre configurarea inițială a contului, sfaturi strategice bazate pe tendințele pieței muncii sau caracteristicile necesare ca un anunț de recrutare să fie eficient. Lucrăm constant la integrări smart și automatizări, cum ar fi profilul candidatului, panoul angajatorului și software‑uri de automatizare, care simplifică și mai mult procesul de recrutare. Aceste instrumente avansate permit angajatorilor să gestioneze aplicațiile și să interacționeze cu candidații într‑un mod mai structurat și eficient. Astfel, OLX Locuri de Muncă a devenit un instrument valoros în strategia de recrutare a companiilor, contribuind la optimizarea procesului de angajare și la creșterea eficienței în atragerea și retenția talentelor de top necesare pentru succesul într‑un mediu de afaceri competitiv. Având în vedere diversitatea generațională și tipologiile de oameni prezente pe piața muncii, cum poate un angajator să‑și creeze o strategie de recrutare și retenție care să atragă și să rămână relevantă pentru mai multe categorii de profesioniști? Angajatorii trebuie să adopte o strategie de recrutare și retenție care să fie atât incluzivă, cât și adaptabilă. În primul rând, este esențial să recunoaștem și să valorificăm punctele forte unice pe care le aduce fiecare generație la locul de muncă. O strategie eficientă începe cu procesul de recrutare, care ar trebui să fie conceput pentru a atrage un spectru larg de candidați prin crearea unor descrieri de job care să sublinieze valoarea diversității și a dezvoltării profesionale. Odată ce talentele sunt la bord, retenția devine cheia succesului. Angajatorii ar trebui să ofere oportunități de învățare și dezvoltare continuă, care să permită angajaților să‑și îmbunătățească abilitățile și să avanseze în carieră. Prin ascultarea și răspunsul la nevoile

12 |

individuale ale angajaților, și prin adaptarea beneficiilor și politicilor pentru a reflecta schimbările din dinamica forței de muncă, angajatorii pot crea un mediu de lucru în care fiecare profesionist se simte valorizat și motivat să contribuie la succesul organizației. În esență, o strategie de recrutare și retenție eficientă este aceea care respectă și sărbătorește diversitatea, și care se angajează într‑un dialog continuu cu angajații săi pentru a rămâne relevantă și atractivă pentru toate categoriile de profesioniști. În contextul unei lumi a muncii tot mai digitale și diverse, cum poate OLX Locuri de Muncă contribui la construirea unei culturi a companiei bazată pe respect, empatie și echitate în rândul angajatorilor și angajaților? Prin facilitarea unei interacțiuni transparente și deschise între angajatori și potențialii angajați contribuim la construirea unei culturi axată pe respect, empatie și echitate. De asemenea, noi recomandăm angajatorilor să fie transparenți în descrierea rolurilor și așteptărilor, precum și în politica de remunerare și beneficii. Transparența poate ajuta la stabilirea unei relații de încredere și respect reciproc între angajatori și angajați. Care sunt cele mai recente tendințe în tehnologiile și instrumentele folosite în procesul de recrutare? OLX Locuri de Muncă le integrează în strategiile sale pentru a asigura o experiență optimă atât pentru angajatori, cât și pentru candidați? Tendințele recente în tehnologiile de recrutare includ inteligența artificială pentru simplificarea procesului de recrutare și utilizarea analizelor de date pentru luarea deciziilor bazate pe date și tehnologii de comunicare avansate, pentru interacțiunea eficientă între angajatori și candidați. Totodată, echipa OLX Locuri de Muncă a dezvoltat „OLX Indexul Locurilor de muncă”, o resursă valoroasă care oferă o analiză a evoluției pieței muncii din ultimul an, fundamentată cu ajutorul datelor colectate din anunțurile de angajare de pe platformă. Dorința noastră a fost aceea de a veni în ajutorul angajatorilor în procesul de recrutare și a le oferi omul potrivit la locul de muncă potrivit. Recomandăm tuturor angajatorilor să consulte cea mai recentă ediție a raportului „OLX ‑ Indexul Locurilor de muncă”, accesând pagina https://business.olx.ro/locuri‑de‑munca/.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.