Kjersti - sola og kjærligheten

Page 1

Kerstin, solen och kärleken

Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

© CAPPELEN DAMM AS, Oslo 2022 ISBN

Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk.

Trykt på 100 g Munken premium cream 1,3

Oversettelsen har fått støtte fra Nordisk Ministerråd.

Oversatt av Nina Aspen, MNO © Helena Hedlund og Natur & Kultur, Stockholm 2021 Illustrasjoner: Katarina Strömgård Denne boken ble først utgitt i 2021 av Natur & Kultur, Sverige. Den norske utgaven er utgitt etter avtale med Koja Agency Sats: Ingeborg Ousland Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2022

Originalens1.utgave,978-82-02-74538-71.opplag2022tittel:

e Kjrsti Helena Hedlund Illustrasjoner av Katarina Strömgård Oversatt av Nina Aspen, MNO

–KjerstiFortere!øker farten. Vinden bruser i ørene, og det føles som en motor i magen. Snart letter hun fra bakken som et fly.

– Klar, ferdig, GÅ!

– Yes! roper han og spreller med beina, han er rød som et stopplys i ansiktet. – Hvor fort gikk det? peser Kjersti. Gunnar ser på stoppeklokka.

HJEM TIL MIRANDA

5

Føttene klaprer mot bakken. Vinterveien er hvit og hard, og kald luft svir i halsen.

– Fortere! vræler Gunnar igjen, han er rett bak nå. Kjersti øker farten enda mer. Hun er rask i dag, hun merker det, men Gunnar er enda raskere. Med et brøl kaster han seg hodestups i snøfonna ved porten.

– To minutter og tretti sekunder, sier han. – Tre sekunder fortere enn i går! Kjersti synker ned i snøfonna utenfor Nybygget og kjenner at hjertet hamrer i hele henne. Hun blir varm over hele seg, tar opp litt snø og presser den mot kinnet. Det er deilig.

– Men likevel, sier han alvorlig. – Vi må gjøre vårt beste!

7

– Vi må bli raskere, sier Gunnar og tørker snørr med votten. – Hvis vi skal komme i Guinness rekordbok, må vi løpe på under to minutter!

– Hvordan vet du det? spør Kjersti. – Selvsagt må vi det! sier Gunnar. Kjersti ler. – Det er jo ingen som har løpt fra postkassen og hjem til deg før, sier hun. – Vi kan løpe kjempesakte og likevel slå rynker øyebrynene.

rekorden.Gunnar

Det var etter vinterferien Gunnar fant Guinness rekordbok på skolebiblioteket. Den var tung å bære med seg hjem. Boka er stor og tykk, og det er tusenvis av forskjellige rekorder der. Noen er vanskelige å slå, mens andre er umulige. Noen er bare rare eller ekle. Men det beste er at de fleste rekordene i verden ikke er oppdaget ennå. Gunnar lyser opp. – Nå vet jeg det! sier han. – Vi kan slå rekorden i å løpe saktest mellom postkassen og porten. Det kan ta flere timer. Eller dager. Eller år! Kjersti ler igjen og reiser seg.

– Jeg har ikke tid, sier hun og børster av seg snøen. – Jeg må hjem til

SkoledageneMiranda.harblitt

– Hei, Kjersti, sier mamma glad og setter koppen fra seg på Kjerstibordet.ser seg rundt. – Hvor er Miranda? – Hun sover, sier mamma lavt. – Hvordan har du hatt det i dag?Kjersti svarer ikke. Hun sparker av seg støvlene og henger jakka på en knagg. Så stormer hun opp på soverommet til mamma og pappa. Der ligger Miranda i sprinkelsenga. Men hun sover ikke i det hele tatt, hun er lys våken.

8

så lange nå etter at Miranda ble en del av familien. Kjersti sjekker klokka nesten hele tiden, timene snegler seg av sted, og når det endelig ringer ut klokka ett, vil hun hjem så fort som mulig. Kjersti løper det siste stykket. I busken ved garasjen sitter det noen dompaper med rødt bryst. De flyr da hun spurter forbi. På trappa står Pip og mjauer. Kjersti gir ham et lite klapp før hun åpner døra og går–inn.Hei! roper hun og kaster sekken i en krok.

– Hei, vennen, sier Kjersti og smiler så bredt hun kan. Det er umulig å la være. Hver gang hun ser på Miranda, må hun smile, det er rart, men det er bare sånn det er.

– Lille Solgullegull, hvisker Kjersti mykt. – Lille Gullklumpen, så fin, så fin, så fin … Miranda spreller med føttene. Hun har mistet den ene sokken.–Vil du komme opp?

Kjersti kan løfte opp Miranda alene, har mamma sagt, så lenge hun er forsiktig med hodet. Det er hun. Hun støtter bak nakken med varsomme hender, for hodet til Miranda er så tungt at det kan falle fram og tilbake. Sånn er det med babyer, de orker nesten ikke å bære noe. Kjersti setter seg på senga med Miranda i fanget. Hun stryker det myke babykinnet. Plutselig

Ja, Miranda har tusen forskjellige navn. Kjersti vil kalle henne alt mulig fint i hele verden. Ett enslig navn er for lite på en man er så glad i. Mamma og pappa pleier å kalle Miranda for Sola. De sier hun lyser opp det tunge vintermørket med smilet sitt.

9

– Søtnos, hvisker Kjersti og kjenner gleden strømme gjennom seg. – Vennebass, Fine-Line, Tutte-Guri, Kose-Snusk!

10 smiler Miranda, og da er det som om noe flommer over inni Kjersti.

– Jeg elsker deg! sier hun. – Jeg elsker deg så mye, så mye … – Oi, er hun våken allerede? Mamma kommer inn i rommet, setter seg ved siden av Kjersti på senga.–Du er forsiktig med hodet, ikke sant?–Ja, sier Kjersti. Mamma strekker seg etter sokken og trer den på foten til Miranda.–Hvordan har du hatt det på skolen i dag? spør hun. Kjersti hipser på skuldrene. – Som vanlig, sier hun. – Hva har dere gjort, da? spør mamma. – Vanlige ting. – Som for eksempel …? – Vet ikke, sier Kjersti. Mamma er taus en stund.

11

– Så mørkt det er, sier hun og strekker seg etter nattbordslampa, men i det samme skinner vintersola inn gjennom vinduet. Lyset er hvitt og sterkt, og hele Miranda blir opplyst. Hun skjærer grimaser og vrir på hodet. – Du må passe på at hun ikke får sol i øynene, sier mamma og skygger med hånden. – Hva skjer da? – Det er ikke noe godt for henne. – Er det farlig? – Man skal ikke se rett på sola, sier mamma. – Da kan man bli Kjerstiblind.holder for øynene til Miranda med hånden. Hun skal aldri bli blind! – Det får ikke skje noe farlig med deg, hvisker hun og legger kinnet sitt mot Mirandas. – For jeg elsker deg mest av alt i hele verden!

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.