BRÖD 2 2022

Page 1

>25

#02 februari 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900

Bara

ig som är dlem me

rd

FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG

sparar pengar

SMARTA AFFÄRER: LÖN ELLER UTDELNING? VAD ÄR SMARTAST, OCH NÄR?

Psst!

Upp emot 6 miljoner semlor sätter svenskarna i sig på en normal fettisdag!

UNDERSÖKNING: BRÖDETS NYA TID ÄR HÄR, VISAR BRÖDTERMOMETERN TÄVLING: DAGS FÖR SM UNGA BAGARE OCH SKOLMÄSTERSKAPEN

”Det ska smaka Sultans! Råvarorna ska vara de bästa, och hel- eller halvfabrikat göre sig icke besvär”

Låt semmelfesten börja Så var det dags igen. För en av bageriårets stora höjdpunkter – fettisdagen! Blir det försäljningsrekord, efter två trista pandemiår?

BRÖD _ 1


S-SERIEN Let’s go social:

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00


LEDARE FEBRUARI

Gemenskap ger styrka Äntligen har restriktionerna tagits bort! Två år med pandemi och restriktioner har vi genomlidit och den allmänna uppfattningen får nog sägas vara att pandemin är över nu. Igen! Låt oss verkligen hoppas att vi inte drabbas av ytterligare en ny variant. De här åren har många kämpat för sin verksamhets överlevnad till följd av sjuk personal, tappad försäljning och andra pandemirelaterade förutsättningar. Många företagare är rejält slitna och en vanlig tanke är att man inte hade orkat genomlida de här åren om man på förhand hade haft insikt i vad de skulle innebära. Men kämpat har ni gjort, på ett uppfinningsrikt och målmedvetet sätt som imponerar! När restriktionerna togs bort mailade jag ut ett informationsmail om covid, bland annat med en rad om att jag hoppades det skulle vara det sista, av många informationsmail, till alla Sveriges bagare & konditorers medlemmar. Responsen blev känslostark, ganska lik en studentavslutning när glada elever är stolta över att ha klarat av tre års studier och samtidigt sätter värdet på kamratskapen de haft med klasskompisar som kommer spridas åt olika håll. Många medlemmar hörde av sig och tackade för stödet och samhörigheten de känt under den här tiden. Vi brukar prata om att det kan vara ensamt att vara företagare, och kanske extra mycket att driva bageri när man själv står och bakar parallellt

Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

med all administration och ledning. Pandemin har visat att även om känslan av ensamhet kan finnas där så finns det en stor gemenskap bland alla i samma situation. När det krisar har man ställt upp för varandra. Bagerier som hjälpt varandra med råvaror när leveransen inte kommit och ägare av ett bageri som ställt sig och bakat hos ”konkurrenten” några hundra meter bort när bristen på personal varit extrem är bara två exempel på hur våra medlemsföretag kämpat sig igenom utmaningarna med gemensamma krafter. Nu hoppas vi innerligt att pandemin ger sig och att kunderna hittar tillbaka till vår bransch så det blir lite enklare förutsättningar att driva bageri. Samtidigt hoppas jag att vi kan ta med oss den starka gemenskap och hjälpsamhet som funnits. Snart är det fettisdag och det blir ett första test på hur ”det nya normala” blir. Kommer företag köpa lika många semlor till sin personal som tidigare eller arbetar fler tjänstemän hemifrån? Och kommer privatpersoner vallfärda till landets bagerier på samma sätt som förra året då de var isolerade hemma?

_ Tyvärr visar Brödtermometern också att kunskapen om sambandet mellan fullkorn och dess hälsofördelar – och bröd fortfarande är för låg. Och att unga i högre grad tycker att fullkorn är tråkigt och mindre viktigt för hälsan. Här finns potential att arbeta vidare med!

MARTIN LUNDELL

VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter. Prenumerationspriser Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

+

Den årliga opinionsundersökningen Brödtermometern visar den här gången att bröd ses som alltmer relevant, och kopplas i högre utsträckning till värden som är aktuella i samhället. Som exempelvis att bröd är klimatsmart! Men också modernt och gott.

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25 Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00 Omslag iStockphoto Illustrationer Anna Windborne-Brown PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.


INNEHÅLL februari ~ nummer 2 2022

06

Sid 10

Pengar nu eller sen?

Det kan vara smart att fundera ett varv kring om det är bäst att ta ut företagets vinst som utdelning, eller som lön. Eller kanske en kombination?

Sid 12

Socker inte värst

Mer fullkorn, bra blandad kost i övrigt, motion och mindre stress. Det är receptet för att minska förekomsten av diabetes 2 hos befolkningen.

Sid 18

De gör upp…

07

… i SM Unga Bagare och Skolmästerskapen. Möt finalisterna och skolorna som möts i den prestigefyllda kampen.

28

Sid 20

Ny tid för bröd

Brödinstitutets årliga opinionsundersökning, Brödbarometern, visar flera positiva resultat för brödet som livsmedel. Men också att det finns utmaningar för branschen att ta tag i!

ALLTID I BRÖD

22 4 _ BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 10_ Nyhetssvepet sid 24_ Hemma hos sid 32_ Fråga juristen sid 33_ Plockat sid 36_ Medlemsförmån

31


PÅSK INSPIRATION GÖR PÅSKEN SÖTARE MED LÄCKRA CHOKLADBAKELSER: TILLVERKA SÖTA CHOKLADFÅGELBON Få massor av inspiration till påsk, vårt #INSPIREME-universum är fullt av läckra chokladrecept, perfekta för en sötare påsk. Prova Stine Ballegårds fågelbon, som är florentiner dekorerad med vit chokladkräm och chokladägg så att det liknar ett fågelbo. Visa oss, och tagga, dina skapelser med #CallebautInspireMe och bli inspirerad i vårt chokladuniversum: bit.ly/CallebautinspiremeSE

@CallebautNordic orderse@barry-callebaut.com 0722054575/0734000440


NYBAKAT senaste nytt från branschen

Maskmjöl Biogas ska värma ugnar från Dalarna I EN NYLIGEN publicerad rapport från Handelshögskolan i Jönköping och Sweden Food Arena, konstateras att innovationsgraden inom livsmedelssektorn i Dalarna är stark i en nationell jämförelse. Dalarna Science Park arbetar sedan flera år aktivt med innovationsstöd till entreprenörer inom livsmedelssektorn, och är sedan 2018 en av aktörerna som har varit med att ta fram Dalarnas livsmedelsstrategi och bidrar nu i genomförandet av den. Ett mål är att bidra till ökad självförsörjningsgrad och sysselsättning samtidigt som klimatpåverkan minskar. Ett exempel: Det Orsabaserade företaget Tebrito, som deltagit i Dalarna Science Parks inkubator, har varit en del i arbetet för att skapa förutsättningar för en ny bransch. Tebrito har idag tio anställda och har startat en fabrik i Orsa för tillverkning av protein från mjölmaskar, bland annat i form av just mjöl. 2021 godkände också Livsmedelsverket proteinet som livsmedel.

6 _ BRÖD

EN INVESTERING i 10-miljonersklassen planeras när Continental Bakeries, Gillebagaren i folkmun, vill värma ugnarna med biogas i stället för diesel. Varje år producerar Continental Bakeries två bagerier, i Örkelljunga och Åsljunga, 20 000 ton kakor och gör av med omkring 1000 kubikmeter dieselolja. Planen är att om cirka ett och ett halvt år kunna övergå till en mer fossilfri drift av bakugnarna. Tanken är att konvertera till biogas. Satsningen har förberetts i flera år tillsammans med Nordion energi, som äger gasnätet. Strax före jul förra året kom besked från Naturvårdsverket att projektet får 4,7 miljoner kronor i klimatinvesteringsstöd, det så kallade Klimatklivet. Det är nästan hälften av de totalt 10 miljoner kronor som konverteringen beräknas kosta.

Nytt koncept för kontorsfika RESTAURANG- OCH BUTIKSKEDJAN Urban Deli lanserar ett nytt koncept för abonnemang på kontorsfika kopplat till temadagar, där fikat även kan levereras till hemmakontoret. Abonnemang erbjuds i tre nivåer, från ”Klassikern” där man samlar de tre mest traditionella temadagarna, via en mellannivå, till ett mer omfattande abonnemang som rymmer både väntade och oväntade dagar. Abonnemangen bygger på ett särskilt kalendarium över temadagar som Urban Deli tagit fram. I kalendariet hittar man de mest traditionella dagarna som fettisdagen, kanelbullens dag och lucia, men det kompletteras även med andra mer oväntade dagar som Urban Deli vill uppmärksamma lite extra.

Bedros i bagerisamarbete BAGAREN OCH TIDIGARE medlemmen i Svenska Bagarlandslaget, Bedros Kabranian, utvecklar ett samarbete med mat- och mötesaktören Eatery. Inom ramarna för samarbetet kommer Bedros skapa unika bageriprodukter som bakas i Eaterys bageri. Bland annat lanseras hjärtformade kanelbullar som ska vara en symbol för Eaterys värderingar och gästbemötande, skriver företaget i ett pressmeddelande. Bedros börjar sitt arbete med Eatery under våren 2022. De nya bageriprodukterna kommer att lanseras succesivt under våren, med start på Eaterys nya enhet på Arlanda Terminal 5. Bedros Kabranian har fler än 100 000 följare på sociala medier (@ bakedbybedros).

Dyrare kaffe att vänta TVÅ PRISHÖJNINGAR inom loppet av fyra månader är inte tillräckligt. Amerikanska kafékedjan Starbucks varnar för att det krävs ytterligare höjningar för att parera ökade kostnader till följd av lönehöjningar och stigande råvarupriser, skriver Dagens Industri. Beskedet kommer efter det att Starbucks släppte kvartalssiffror för en månad sedan.


NYBAKAT / FEBRUARI

Hälsopåstående måste numer vara godkänt NU ÄR DET inte längre tillåtet att sälja eller marknadsföra produkter med varumärken eller märkesnamn som inte åtföljs av ett godkänt närings- eller hälsopåstående, skriver Livsmedelsverket. Du som företagare måste se till att budskapet i namnet motsvarar ett sådant. Samma regler gäller inom hela EU. Om en produkt kallas för något med exempelvis ”Aktiv” måste tillverkaren tala om på vilket sätt maten gör dig aktiv och ha belägg för det. Ett påstående om den exakta effekten och vad i maten som ger den effekten måste finnas i informationen om livsmedlet. Exempel på godkända hälsopåståenden är: • Fluor bidrar till att bibehålla tändernas mineralisering. • Rågfiber bidrar till normal tarmfunktion. • Sockerbetsfibrer bidrar till att öka avföringsvolymen. Övergångsreglerna om varumärken och märkesnamn slutade att gälla den 20 januari 2022. Det betyder att produkter där till exempel varumärket antyder en hälsoeffekt måste åtföljas av ett godkänt närings- eller hälsopåstående. Information till konsumenterna om att en produkt har en hälsofördel kallas för näringspåståenden eller hälsopåståenden. Sådana påståenden får bara göras om de är godkända. Regler för det finns i förordning (EG) nr 1924/2006 om närings- och hälsopåståenden

Han ska leda produktionen DANIEL WIKSTRÖM är ny produktionsdirektör på Polarbröd, med ansvar för att leda och driva utvecklingen av produktionen i Polarbröds bagerier. Daniel har en lång erfarenhet inom branschen som bland annat platsansvarig och produktionsledare hos stora livsmedelsaktörer i Norrland. Redan i september 2021 påbörjade Daniel sin resa hos Polarbröd, då som huvudprojektledare med ansvar för samordning, marknadsprojekt och utveckling av produktionskapacitet i den fortsatta återuppbyggnaden efter branden. Som produktionsdirektör kommer Daniels ansvarsområde att vidgas, men fokus kommer att vara detsamma, att arbeta strategiskt med att utveckla nya arbetssätt och metoder för ökad produktion och lönsamhet för Polarbröds bagerier i Älvsbyn och Bredbyn.

B x H mm

Art nr.

Cupcake, cerice

50 x 35

700874

Mini cupcake, cerice Cupcake, gul

35 x 27

700871

50 x 35

700873

Mini cupcake, 35 x 27 gul Antal förp: 1000 st

700870

Como prick, rosa

50 x 40

V9I60376-S

Como prick, gul

50 x 40

V9I60350-S

Como prick-grön

50 x 40

V9I60348-S

Antal förp: 300 st

Redo för Våren

Uppför dig – och få rabatt

Glassigt till våren PÅ GLASSFRONTEN, mycket nytt. I alla fall om man ska gå efter glasstillverkarna, skriver tidningen Café. Nyligen skickade GB ut 6 nya glassar och nu kontrar Hemglass med hela 13 nya glassar, varav vissa riktigt innovativa. Bland nyheterna märks inte minst prinsesstårtaglassen! Men även Gurkis, en grön isglass med svensk gurka och den något vuxnare pistageglassen. Hemglass nöjer sig däremot inte med denna lansering. Detta är bara det första av årets släpp, under året kommer totalt 26 nya glassar att skeppas ut i glassbilarnas frysar. Detta kan ses som en reaktion på att glasskonsumtionen, enligt Hemglass, skjutit i höjden under pandemin.

PÅ EKMANS KONDITORI i Trollhättan kan du få rabatt på kaffe och semla - om du är trevlig mot personalen. Det är en trend som sprider sig i landet, enligt ägaren Mikael Ekman. Fler och fler fik erbjuder kunderna rabatt om de är glada och trevliga när de beställer. Ekmans hakade tidigt på. Originalpriset för kaffe och semla är 65 kronor, men den som är snäll kan få fem kronors rabatt. Enligt skylten utanför konditoriet får de som är korta i sitt bemötande betala extra, men det är enligt Mikael Ekman bara på skoj.

BRÖD _ 7


NYBAKAT / FEBRUARI

Favorit kommer tillbaka ARRAKSBOLLEN HAR under lång tid varit en stor fikafavorit för många. Den utgick från Delicatos sortiment för några år sedan. Men eftersom efterfrågan från konsument varit stor återlanserar Delicato nu den saknade bollen. Den klassiska chokladbollen med smak av arrak är, som andra bollar i Delicatos sortiment, växtbaserad. Säljs i 6-pack.

Fördjupat om nya livsmedel Titta efter mÄr ket or! nÄr du BES TÄLLER var

LIVSMEDELSVERKETS WEBBPLATS för fördjupning – Kontrollwiki – har uppdaterats med vägledande information om så kallade nya livsmedel. Vägledningen kompletterar informationen om nya livsmedel på Livsmedelsverkets webbplats. Nya livsmedel kallas sådana som historiskt inte ätits inom EU. Ett exempel är insekter. Det finns ett stort intresse bland både livsmedelsföretagare och konsumenter för nya typer av livsmedel. Om maten inte har ätits inom EU tidigare är det dock viktigt att veta att man inte kan bli sjuk av den. Därför finns det regler om dessa. Bland annat måste alla nya livsmedel säkerhetsvärderas och godkännas av EU-kommissionen innan de får säljas

Rekord för Lantmännen LANTMÄNNEN GJORDE sitt bästa resultat hittills 2021, trots larmrapporter om kostnadskris för bönderna. Styrelsen föreslår rekordhög utdelning till sina medlemmar – totalt 1 miljard kronor. Resultatet efter finansnetto, justerat för jämförelsestörande poster, uppgår till 2 202 miljoner kronor, knappt 160 miljoner kronor mer än 2020 (2 041). Nettoomsättningen för hela året uppgick till 48 183 miljoner kronor (45 990), en ökning med 4,8 procent.

Mer smak från Wasa Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

8 _ BRÖD

LAGOM TILL KNÄCKEBRÖDETS dag den 19 februari passade Wasa på att lansera en ny produktserie – Wasa Mersmak. De tre produkterna i serien består av tunnare knäckebröd bakade på råg med en krispig textur. De innehåller fullkorn och är rika på fiber. För extra smak är alla tre varianter toppade med havssalt och smakfulla fröer.

Han tar över Fazer Kvarn Martin Pardell blir ny chef för Fazer Kvarn Sverige och har utnämnts till Vice President, Mills Sweden och medlem av affärsområdet Fazer Lifestyle Foods ledningsgrupp. Han tillträdde befattningen den 1 februari. Martin Pardell har arbetat på Fazer Kvarn i Lidköping sedan 2017 och har varit ansvarig för kvarnens konsumentverksamhet i Sverige. Han har bland annat varit ansvarig för lanseringen Frebaco Svenskt Havreris.


Hur fungerar tillverkningen?

Hur fungerar tillverkningen?

Vilka råvaror behövs?

Vilka råvaror behövs?

Hur fungerar maskinerna?

Hur fungerar maskinerna?

Var köper jag ingredienserna?

Var köper jag ingredienserna? Färdiga recept och/eller egna?

ädde och gr Mjölk nsrat av spo


SMARTA IPS T AFFÄRER –ÖR DIG & TRIX FÄGER SOM

NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Pengar i plånboken – nu eller sen? Ja, det kan vara frågan om du driver verksamheten i form av ett mindre aktiebolag, ibland kallat fåmansbolag. Under olika förutsättningar kan det vara värt att fundera på om man ska ta ut pengar i form av utdelning eller lön? Ibland är det ena smartare, ibland det andra. Driver du ett aktiebolag som går med vinst finns det alltså två sätt att tillgodogöra sig resultatet. Antingen kan du välja att ta utdelning, eller ta ut lön. Det finns både fördelar och nackdelar med dem båda och vilket du bör välja beror helt på dina prioriteringar. I grunden bör du ställa två övergripande och principiella frågor: • Vill jag ha en stabil inkomst med bra pension på äldre dar? • Eller…Vill jag tjäna mer idag, och spara till min egen pension så småningom på andra sätt? Den största skillnaden mellan de två alternativen handlar om beskattningen. Samt vissa förmåner och tryggheter. Väljer du utdelning så får du ut pengar till ditt konto till en mycket lägre skattesats. Med 22 procent i bolagsskatt och 20 procent i kapitalskatt blir det ett frestande alternativ som ofta ger mer i handen än om man tar ut lön. Men det betyder inte alltid att det är utdelning som är mest gynnsamt. Och du bör absolut ha koll på de så kallade 3:12-reglerna! (se också ruta härintill) Det finns dock vissa risker för den som hellre väjer utdelning och

mer pengar nu, i stället för lön. Ett fall är om företaget börjar gå sämre, och det bara finns utrymme att ta ut en låg lön. Då kan det faktiskt ge mer kvar efter skatt än om överskottet tas ut som utdelning. Väljer man utdelning i stället för lön går man även miste om pensionspoäng och risken för sämre ersättning vid sjukdom eller föräldrapenning ökar. Så den som vill säkra en trygg framtid kan göra bäst i att hålla lönen uppe. Så vad ska man välja? Svaret är inte antingen eller, utan beror helt på dina prioriteringar, samt hur mycket du kan ta ut och hur du pensionssparar. Ett sätt att tänka kan vara att ta lön för att få maximal pension (kolla aktuella nivåer hos Skatteverket!), för att sedan ta utdelning på resten. Då får du pensionspoäng, sjukpenning och den trygghet som lön ger, samtidigt som du kan dra nytta av den låga skattesatsen som utdelning ger. Det gäller alltså att se till vad man värderar mest: trygghet sen, eller mer i plånkan nu!

Koll på 3:12-reglerna När man börjar fundera på skatteregler och utdelning i småföretag kan det vara bra att ha koll på de så kallade 3:12-reglerna, ibland också 10 _ BRÖD


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

benämnda entreprenörsskatt. Reglernas namn kommer ursprungligen från lagen om statlig inkomstskatt där bestämmelserna fanns i 3 paragrafen 12 momentet. Idag återfinns reglerna i inkomstskattelagens kapitel 56 och 57 men namnet 3:12 har hängt kvar. 3:12 regelverket anses vara gynnsamt och det på grund av att det lämnar utrymme till beskattning ner till 20 procent, vilket jämfört med annan beskattning anses som lågt. Hur stor utdelning du som fåmansföretagare ska ta ut beror dels på hur stort utdelningsutrymme som finns i ditt bolag, dels hur du som ägare av bolaget blir beskattad. Den del av utdelning som beskattas till 20 procent styrs av ett värde som kallas gränsbeloppet. Endast utdelning under gränsbeloppet beskattas till 20 procent. Det finns två sätt att beräkna gränsbeloppet: förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får använda den av reglerna som ger det högsta gränsbeloppet. Förenklingsregeln innebär att gränsbeloppet räknas upp med ett schablonbelopp i de fall du inte kvalificerar dig för huvudregeln eller om huvudregeln ger ett lägre gränsbelopp. Schablonbelopp för beskattningsåret 2022 är 187 550 kronor. Huvudregeln baseras på bolagets löneunderlag, som består av kontanta löner utbetalda under året före utdelningsåret. Om du kvalificerar dig till att använda huvudregeln så får du använda 50 procent av bolagets löneunderlag som gränsbelopp. Illustrationer: Anna Windborne-Brown /Källor: Driva eget, Ekonomifakta, Företagarna, Revideco.

Avgörandet närmar sig Nu är det klart att det blir en tävlingsdag på Coupe du Monde de la Pâtisserie i Paris, European selection, och det är 28 mars. -Tiden till tävling är knapp och för att Kalle (Bengtsson) och Fredrik (Borgskog) ska kunna träna effektivt så rustar vi träningsköket hos BORGSKOG på Ringön i Göteborg, berättar Evert Bränd, projektledare för Konditorlandslaget. Förutom coacherna Anders (Oskarsson) och Ted ( Johansson), så har vi även eleverna Lisa Dagnäs och Axel Roth med för att serva och supporta. Det är mycket som ska organiseras för att jobbet i köket ska flyta friktionsfritt.

Förutom en chokladsskulptur och en skulptur i socker ska laget producera och leverera tre olika desserter som smakas av juryn. En 8-portioners ”frozen dessert” med Capfruit fruktpuréer som huvudingrediens, 12 st ”lollipops” (frozen finger food) och 7 st ”restaurant-style desserts”. Bilder på alla tävlingsobjekten kommer i nästa BRÖD. Till dess så bjuder laget på en mördegstartelett med citronsockerkaka, citruscurd, vispad grädde och örtolja.

Pssstt!

... receptet på mördegstarteletten hittar du på sid 31

BRÖD _ 11


NYHETSSVEPET / KUNSKAPSLUCKAN

”Sockerfri mat – inte relevant” Intresset för att äta mindre socker har eskalerat de senaste åren och det kan låta som om att äta mindre socker är det största folkhälsoproblemet. Men det är inte riktigt sant. Det är värre med vårt höga saltintag och bristen på främst fullkorn, baljväxter, fisk och frukt och grönsaker. I kölvattnet av att fler och fler får övervikt, har också antalet personer med diabetes typ 2 ökat enormt. I den här artikeln pekar Brödinstitutets kommunikationschef, tillika dietist, Maria Sitell på vad som är bra att tänka på för personer med diabetes typ 2.

Maria Sitell

Det här med diabetes och socker är ju knepigt. Vad gäller egentligen om de båda varianterna – diabetes 1 och 2 – lite övergripande? -Diabetes betyder att funktionen att ta hand om kolhydraterna vi äter inte fungerar. I båda varianterna är det mer eller mindre brist på hormonet insulin som är orsaken, men det är fullständigt olika bakomliggande orsaker till typ 1 och typ 2. Typ 1 – kallas också för autoimmun diabetes. Då är produktionen av insulin i bukspottskörteln helt utslagen och insulin måste från dag 1 tillföras med hjälp av injektioner. Typ 1 ökar och varför vet man ännu inte. Det har inte alls att göra med individens levnadsvanor eller om man är överviktig eller hur man äter. Sjukdomen är kronisk och behandlingen är insulin resten av livet. För dem med typ 1 handlar det hela tiden om att hålla blodsockernivåerna på en jämn nivå där både för högt och för lågt är farligt. Det kan variera relativt snabbt och behandlas med struktur på träning, mat och insulinmängd. Typ 2 orsakas inte sällan av övervikt och ofta i kombination med 12 _ BRÖD

en ganska inaktiv muskelmassa. Det kan också vara så att själva insulinproduktionen har minskat något. Sammanfattningsvis så har kroppen för lite insulin, antingen på grund av att kroppsmassan är större än kroppens insulinmängd och att musklerna är inaktiva och då har svårt att ta emot insulinet eller så finns inte tillräckligt med insulin. Den inledande behandlingen är att se till att det finns tillräckligt med insulin och om man har övervikt att man går ner i vikt i kombination med en mer rörlig tillvaro. Ibland kan även tabletter ges som stimulerar kroppens egen insulinproduktion. Och som sista behandling ges insulininjektioner. Det är alltså insulin som är det kritiska ämnet, vad är det egentligen? -Insulin är ett protein som tar hand om

de minsta delarna av kolhydraterna i maten, det vill säga glukos. När vi äter kolhydrater delas de genom flera olika processer ner till glukos. För att komma in i cellerna från blodbanan behövs en dörröppnare för att komma in i cellen. Insulin är dörröppnaren. När det är brist på insulin stannar sockret kvar i blodet och man får högt blodsocker. Har man för mycket blodsocker för länge ökar risken för skador i nerverna, njurarna och ögonen. Apropå socker, tidigare kallades väl diabetes för ”sockersjuka”, när togs det bort – och varför? -Därför att det inte handlar om sockermängden i maten utan om ämnesomsättningen av kolhydrater. Det har skett successivt sedan 70–80-talen. Finns det någon kost som är särskilt lämplig för diabetiker?


NYHETSSVEPET / KUNSKAPSLUCKAN

För att få ner blodsockret är det helt centralt att äta bra kolhydrater. Dessa hittar vi i fullkornsbröd (minst 22 procent på färdig produkt och ju mer helt kornet är desto bättre för blodsockernivån)!

Skiljer det sig något beroende på vilken variant (1 eller 2) man har? -Det är den stora frågan! För dem med typ 2 handlar det först och främst om att få ner blodsockret (till skillnad mot typ 1 där det både kan bli för högt och för lågt när sjukdomen väl är under behandling). Först och främst är hela livsstilen av betydelse. Stress ger bland annat adrenalinpåslag som gör blodsockret högre och insulinkänsligheten sämre. Att röra på sig varje dag är a och o och det är bra att komma upp i rejäl puls minst tre gånger i veckan i 30 minuter. Maten ska bestå av bra fetter, långsamma kolhydrater och för övrigt innehålla bra med grönsaker och lagom med kött, fisk etcetera. Det är värt att stanna upp kring kolhydraterna. Letandet efter sockerfri mat, inklusive bröd är en företeelse som inte är relevant längre. Men vilka kolhydrater maten inklusive brödet innehåller är däremot helt avgörande. Mat som höjer blodsockret mest är bland annat söta drycker, siktat mjöl och vitt ris. Även juice, för att det blir många snabba kolhydrater på liten mängd och för att fibrerna inte

finns med. I siktat mjöl för att det bara är stärkelsen kvar och resten av kornet är borta. Samma sak för riset. Dock är det helt centralt att äta bra kolhydrater. Dessa hittar vi i fullkornsbröd (minst 22 procent på färdig produkt och ju mer helt kornet är desto bättre för blodsockernivån) och andra fullkornsprodukter, i hela frukter och grönsaker och baljväxter. Även mjölkprodukter ger kolhydrater som är relativt långsamma. För att hitta en lagom nivå på både fullkorn och socker är fortfarande det gröna nyckelhålet till hjälp. Det anger att mängden sockerarter får vara max 5 gram per 100 gram bröd. Slutsatsen blir att ett fullkornsrikt bröd med lite socker har bättre effekt på blodsockernivån och hälsan än vad ett osötat, siktat bröd har. Mängdfrågan är förstås också viktig. Att äta bra nästan alla dagar ger utrymme för ”vad man vill ha” ibland. Det finns ibland så kallade sockerfria kakor. De är ändå söta och sötningsmedel har använts. De enda sötningsmedel som funkar för dem med diabetes är Acesulfam, Aspartam och Stevia. Sötningsmedel

som slutar på -ol, till exempel Sorbitol och Mannitol höjer ändå blodsockret och är laxerande. Bättre då att ta en vanlig kaka, även för dem med diabetes. Sockerfria kakor har egentligen inte sin plats längre. Ät bra för övrigt, med bland annat fullkornsbröd, så finns plats för vanlig kaka när det bjuds. Kostbehandlingen vid typ 1 är mer individuell men lyder i stort under samma premisser som beskrivet ovan. Vad skulle du säga vore det bästa sättet att minska förekomsten av diabetes 2 hos befolkningen? -Att väga lagom, att skilja mellan vardagsmat och sällanmat, att äta mer fullkorn och att det skulle finnas ännu mer fullkornsbröd att köpa, att man låter bilen stå och går mer. Vidare att vi ser till att skapa utrymmen för återhämtning i livet så att inte kroppen går på stressläge 24/7. Och sist men inte minst att inte lyssna på alla galna råd som lovar hälsa genom att ta piller med krom eller dricka vissa drycker.

BRÖD _ 13


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Semlans tid är nu Det drar ihop sig till en av branschens stora högtider – fettisdagen! I år närmare bestämt tisdag den 1 mars. Dagen som brukar kallas ”branschens livboj” för att den är något av en räddare i nöden för många bagerier och konditorier under de vanligtvis knapra första månaderna på året. I år hoppas vi så klart att pandemirestriktionernas avskaffande, och det faktum att fler börjar återvända till sina arbetsplatser, i kombination med ett sug efter att fira och må gott, ska bidra till säljrekord på många håll. Normalt, alltså före pandemin, kunde det på en fettisdag säljas upp emot 6 miljoner semlor bara på själva dagen. Och totalt har branschen kunnat räkna med att sälja närmare 50 miljoner semlor från säljstarten strax efter jul och fram till och en bit efter fettisdagen. Ungefär 56 procent av svenskarna äter en eller fler semlor på fettisdagen. Av dessa bjuds kring 40 procent på en semla på sin arbetsplats – ett icke-coronaår vill säga. I pengar motsvarar det en försäljning för

bageribranschen på omkring 125 miljoner kronor. Sveriges bagare ägnar totalt cirka 50 000 timmar åt att baka semlor under fettisdagen. Det är en ekonomiskt väldigt viktig dag för hela branschen. De allra vildaste innovationerna på semmelfronten, som dök upp för några år sedan, verkar ha avtagit något. På senare tid har den traditionella semlan stärkt greppet om vad svenskarna helst vill ha. Men visst kommer vi säkert att få se innovationer även i år, det är ju en av de roliga bitarna med bageri – man kan både vara traditionell och innovativ. En som tagit semmelinnovationerna till nya nivåer under flera år är Markus Ekelund, som driver Thimons i Nässjö. Efter varianter som Crongla, Princessemla, Smoothiesemla, Grumla, Cimla och Momla har han i år skapat Chimlan. Det är en chilisemla där grunden är en vetebulle som är smaksatt med choklad, en chilimandelmassa på rostad spansk mandel och klassisk vispgrädde. Det återstår att se om den går hem hos semmelätarna. Semlans dag är alltid på en tisdag sju veckor innan påsk. Därför varierar datumet

GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi har även fina begagnade maskiner. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte.

Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige!

14 _ BRÖD

Ring oss:

0302 - 174 30

ringdahls.eu

från år till år. Tidigare fick man inte sälja semlor innan fettisdagen. Då kunde man till och med få böter om man började för tidigt! Varför firar vi fettisdagen, egentligen? Det hänger ihop med den kristna högtiden fastlagen, därför kallas semlor ibland för fastlagsbullar. Fastlagen är den högtid som inträffar innan 40 dagars fasta och går ut på att man ska äta upp sig ordentligt. Fettisdagen är den sista festdagen innan fastan inleds. Ordet "fettisdag" är belagt sedan slutet av 1500-talet. Och hur ska man äta den då? Vissa vill absolut ha den som hetvägg, med varm mjölk. Medan andra föredrar den mer rakt av som en bulle. Eller kanske med sked, eller kniv och gaffel? Och ska man äta locket först…? Lagom till årets semmelsäsong har ViktVäktarna publicerat en Sifoundersökning om semmelätandet. Av den framgår bland annat att sju av tio helst väljer en klassisk variant av bakverket utan krusiduller. På frågan "Hur vill du helst äta din semla?" svarar 71 procent av respondenterna att de helst äter "en klassisk semla med ingredienserna grädde, mandelmassa och florsocker på locket". Sett till ålder och könsfördelning verkar det som att män i åldern 35-55 är de som är allra mest förtjusta i den klassiska semlan. Av varianterna var hetvägg det populäraste alternativet (9 procent) medan endast 3 procent ville äta bullen i någon sorts kreativ utformning som semmelwrap eller liknande. 13 procent uppgav att de inte äter semlor. I undersökningen har respondenterna även fått svara på frågan om vilken ingrediens de kan tänka sig att byta ut/ ta bort (varför man nu skulle vilja göra det?). En av fyra svarar mandelmassan, 19 procent florsockret och 11 procent grädden. 7 procent kan tänka sig att byta bort brödet. Majoriteten, 49 procent, var dock inte intresserade av att byta bort någonting alls.


NU VÄNDER VI

UPP & NER

PÅ GLASSTILLVERKNING


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Russin från Kalifornien - när endast det bästa är gott nog!

Produkter som innehåller torkad frukt faller den skandinaviska marknaden på läppen. Russin används i hundratals olika bröd och bakverk, tack vare sin naturliga sötma och att de är både fettsnåla och fiberrika. Dessutom fungerar russinets fruktsyror som ett naturligt konserveringsmedel. Men viktigast av allt är att namnet ”Kalifornien” väcker en känsla av förtroende hos kunderna, något konkurrenterna saknar. Och det med goda skäl. Russinindustrin i Kalifornien har långt djupare rötter än genomsnittskonsumenten inser. Varje år görs enorma investeringar för att säkerställa druvornas premiumkvalitet. Dessutom utförs omfattande kvalitetskontroller av USDA (United States Department of Agriculture) för att säkerställa att endast de bästa russinen levereras. Vilket sammantaget förklarar varför det kaliforniska russinet har blivit bagarens och konditorns förstahandsval.

NÄR RUSSINET INTE ÄR ETT RUSSIN, UTAN “EN SULTAN”

Ni skulle bli förvånade över hur få människor som vet skillnaden mellan ett kaliforniskt russin och ett sultanrussin.

Den största skillnaden ligger i själva torkprocessen. Medan sultanrussin bara torkas i sju till tio dagar – för att sedan doppas i en kalciumlösning som snabbar på torkprocessen – får kaliforniska russin torka fritt i solen i upp till tre veckor. Den distinkta svartblåa färgen är en effekt av den naturliga soltorkprocessen, som kan komma upp i temperaturer på runt 40 grader. Skalet fungerar som ett matlagningskärl som håller kvar safterna inuti medan sockret sakta karamelliseras.

FANTASTISK HÅLLBARHET

Kaliforniska russin kan lagras i upp till 12 månader och behålla sin färg, smak och sitt näringsvärde, särskilt om de förvaras under 7 °C i lufttäta behållare. Dessutom går russin utmärkt att frysa. Kaliforniska russin levereras i polyfodrade bulkförpackningar om 12,5 kg. Välj mellan oljebelagda och sockerbelagda

KONTAKTA OSS IDAG!

Hos The Raisin Administrative Committee (RAC) kan du alltid få tips om hur du kan använda våra produkter. Vi vill gärna samarbeta med svenska bagare och konditorer i strävan att utveckla nya produkter med kaliforniska russin. – Vi är fast beslutna att stödja våra handelspartner. Som russinexperter vill vi gärna vara involverade i kundevenemang, utställningar och butikskampanjer, säger Peter Meadows på RAC. Kontakta oss på RAC genom att mejla på info@ukraisins.com eller ringa på 01628 535 755.

Tips!

Receptet på våra chokladsolbullar hittar du på https://www.californiaraisinsscandinavia.com/sweden


ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

Pssssst!

...visste du att Påskens gula färg kan kopplas till solens färg? Enligt gammal folktro finns föreställningen att om man går upp tidigt på påskdagens morgon kan man få se solen dansa eller se den göra tre glädjesprång.

,

Think raisins, think California info@ukraisins.com www.raisins.org


Finalister i SM Unga Bagare 2022, från vänster: Elin Lundahl, Tindra Lundegård, Linnéa Cederberg, Emmie Jonsson, Andrea Wiberg, Alice Olsson samt Max Collin.

De gör upp i SM Unga Bagare och Skolmästerskapen Nu är det tävlingsdags! Närmare bestämt för landets unga bagare att visa sig på styva linan. Skolmästerskapen och SM Unga Bagare avgörs i Göteborg. Skolmästerskapen och SM Unga Bagare är branschtävlingar där de unga, blivande stjärnorna på bagerihimlen får chansen att visa upp sig, kanske för första gången i skarpt tävlingssammanhang. Tisdag den 15 mars avgörs Skolmästerskapen, och redan dagen efter, onsdag den 16 mars hålls SM Unga Bagare. Skolmästerskapen är tävlingen för landets elever vid gymnasieskolor som erbjuder bageri- och konditoriutbildning. Skolorna tävlar med sina tredjeårselever i tvåmannalag, men även individuellt. Lagvis bakar de tävlande matbröd, wienerbröd och vetebröd. Dessutom ska varje deltagare individuellt göra marsipanfigurer och marsipantårta. Alla bröd och bakverk, samt hur 18 _ BRÖD

arbetet utförs, bedöms av en kvalificerad jury på plats. Tävlingstiden är 4,5 timmar plus uppvägningstid. Skolorna kvalificerar sig via filmer som skickas in till Sveriges bagare & konditorer för en jurybedömning. SM Unga Bagare korar Sveriges bästa unga bagare och är öppen för ungdomar upp till 24 år. Tävlingen har arrangerats sedan 1990. Ettan till fyran i tävlingen bildar Svenska Juniorbagarlandslaget som får representera Sverige i internationella tävlingssammanhang. Juniorbagarlandslaget har vunnit en rad EM- och VM-guld under åren. Ett stort antal av bageri- och konditoribranschens mest kända profiler har startat sin karriär i och med att de deltagit i SM Unga Bagare. Finalisterna bakar matbröd med tre olika uppslag, kuvertbröd med tre olika uppslag, tre olika varianter av bullar, kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter.

Foto: Natalie Greppi

NYHETSSVEPET / FEBRUARI


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Foto: Natalie Greppi

Från SM Unga Bagare 2021, vinnaren Victoria Tobisson Lind koncentrerar sig.

Dessutom ett skådebröd som ska tillverkas av ätbar deg. De tävlande väljer själva tema och utformning. Juryn bedömer smak, utseende och metod, det vill säga hur rent, organiserat och hantverksmässigt finalisterna arbetar. -Tävlingsverksamheten är viktig för att höja statusen och öka intresset för yrket, bidra till branschens, hantverkets och företagens utveckling samt att locka unga att söka sig till branschen, framhåller Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer (SBK). Tävlingarna får ofta stor uppmärksamhet i media, något som även det bidrar till att öka intresset för branschen. Därför är tävlingarna också ett prioriterat strategiskt område i fokus för SBK. Båda tävlingarna hålls i Göteborg, i samarbete med Ester Mosessons gymnasium. Tävlingarna arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är: KåKå, Nord Mills och Sveba Dahlen.

Deltagande skolor i Skolmästerskapen: • • • •

Anders Ljungstedts Gymnasium, Linköping Ester Mosessons gymnasium, Göteborg Jenny Nyströmskolan, Kalmar Rönnowska skolan, Helsingborg

• • • • • •

Stockholms Hotell- & Restaurangskola Tingvallagymnasiet, Karlstad Agnebergsgymnasiet, Uddevalla Virginska gymnasiet, Örebro Hushagsgymnasiet, Borlänge Almåsgymnasiet, Borås

De tävlar i SM Unga Bagare: • • • • • • •

Tindra Lundegård, Kristianstad, går yrkeshögskolan i Kristianstad Elin Lundahl, Sölvesborg, går yrkeshögskolan i Kristianstad Emmie Jonsson, Kalmar, jobbar på Vamos Bistro & Bar Max Collin, Uppsala, går yrkeshögskolan i Kristianstad Andrea Wiberg, Helsingborg, Backhaus Bageri & Café Linnéa Cederberg, Mölndal, går vuxenutbildningen Bageri & konditori vid Studium i Göteborg Alice Olsson, Nybro, går yrkeshögskolan i Kristianstad

Psssttt…

du kan kolla på SM Unga Bagare live onsdag den 16 mars på länken: www. smungabagare.se/se-finalen-live/

BRÖD _ 19


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Bröd

BRÖDTERMOMETERN NOV 2021

Bröd tar en större roll i måltiden - ses som modernt och klimatsmart 83% 79% 80% 78% 75%

Bröd är gott

71% 59% 65% 61% 55%

Bröd är en räddare i vardagen när tiden och orken är knapp

45% 44% 43% 41%

En smörgås/några smörgåsar kan vara en fullgod måltid

53% 45% 50% 46% 49%

Bröd är prisvärt

39% 40% 39% 35%

Bröd är en viktig del av en balanserad kost

32% 37% 35% 30%

Bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost

2021

2020

57%

2019

2018

50%

39%

28% 31% 28% 28%

Bröd är modernt/trendigt

28%

Bröd är klimatsmart

30%

24%

31%

Man blir tjock av att äta bröd

29%

38% 35%

35% 38% 39%

Bröd är tråkigt

44%

19%

När jag äter bröd väljer jag helst änden/skalken på brödet

26%

2017

Hur väl instämmer du i följande påståenden? [Andel som Instämmer, dvs har svarat 4 eller 5 på en skala 1-5 där 1=instämmer inte alls och 5=instämmer helt] n=1003 *Tidigare år har klimatsmart benämnts som miljövänligt. ** 2016: ”Bröd är en naturlig del i en vegetarisk diet”

Modernt, gott och klimatsmart Brödets nya tid är här. I alla fall om man ska tro på vad årets upplaga av Brödinstitutets stora opinionsundersökning, Brödtermometern, visar. Och medvetenheten om fullkornets hälsofördelar verkar öka. Bröd ses som alltmer relevant, och kopplas i högre utsträckning till värden som är högaktuella i samhället. Som exempelvis att bröd är klimatsmart. Nu uppger 38 procent av de tillfrågade att de anser att bröd är klimatsmart, jämfört med bara 28 procent föregående år (2020). Även kopplingen mellan bröd och det vegetariska ätandet har ökat. 44 procent instämmer i att bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost jämfört med 32 procent 2020. Bröd ses också som modernt och trendigt i högre utsträckning. 28 procent instämde i det 2020, 39 procent nu. Andelen som håller med om att bröd är en fullgod måltid har 20 _ BRÖD

ökat från 45 procent 2020 till 57 procent i år. Bröd ses också i högre utsträckning som en räddare i vardagen när tiden och orken är knapp. Det har ökat från 59 procent 2020 till 71 procent. Kunskapen om att fullkorn kan förbättra tarmhälsan är hög. 76 procent håller med om det. et finns även en relativt hög kunskap om att konsumtion av mycket fullkorn förknippas med lägre risk för att drabbas av vissa sjukdomar. Däremot är det sämre med kunskapen om kopplingen mellan fullkorn och bröd. Två av tre vet inte att man endast kan få i sig fullkorn via spannmålprodukter Om fullkornsbröd finns också en del okunskap. 42 procent anger felaktiga uppfattningar om fullkornsbröd, som bland annat att fullkornsbröd alltid är mörkt. Andelen som vill äta mer fullkorn och fibrer för att äta mer

D

15


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

hälsosamt har ökat från 46 procent 2020 till 55 procent. Av de alternativ som listas i undersökningen är fullkorn och fibrer det man främst vill äta mer av. 65 procent tycker att de känner sig nyttiga när de äter fullkorn. För att få i sig fullkorn är bröd det givna sättet, 67 procent uppger att de helst äter bröd för att få i sig fullkorn. Yngre tycker att fullkorn är tråkigt och tycker inte att det är lika viktigt att äta fullkorn för hälsans skull. För att få i sig fullkorn väljer yngre pasta och ris i högre utsträckning. Här finns alltså en potential för bageribranschen att produktutveckla framåt för att nå de yngre målgrupperna! ndersökningen skjuter även in sig på matvanor i ett bredare perspektiv, hållbarhet och hälsa. Bland annat konstateras att matoron åter ökar efter flera års nedgång, särskilt bland yngre (26-45 år). När gruppen listar vad de skulle ändra med sina kostvanor för att vara mer hälsosamma, så skulle de äta mindre kolhydrater (53 procent), mindre fett (52 procent) och mindre gluten (43 procent). Allt fler uppger också nu att de följer någon form av diet, vilket är ett trendbrott jämfört med de senaste åren. Var femte följer en lågkolhydratdiet, strax följt av någon form av lågkaloridiet. Fortfarande ligger grönsaker, frukt, bär och fisk i topp om vilka livsmedel som uppfattas som nyttigast. Fullkornsprodukter hamnar på åttonde plats på listan, vilket är samma som 2020. Samtidigt är vetenskapen enig om att fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger stora levnadsvanesjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer i högsta grad. Även om fullkorn som begrepp ökar vet bara hälften att fullkorn förebygger tidigare nämnda sjukdomar. När det gäller kunskapen om var fullkorn finns vet endast en tredjedel att fullkorn bara

Maria Sitell

U

Bröd

BRÖDTERMOMETERN NOV 2021

Brödet stärker sin roll som vardagsräddare, del i en fullgod måltid och vegetarisk kost samt som klimatsmart 71%

Bröd är en räddare i nöden i vardagen när tiden och orken är knapp

65% 61%

59%

57%

En smörgås/några smörgåsar kan vara en fullgod måltid

55%

41%

30% 31%

2013

Bröd är klimatsmart*

26%

2015

38%

32%

30%

35% 30%

2014

Bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost**

35%

29%

25%

44%

37%

29%

26%

2012

45%

44%

43%

41% 37%

28%

24%

2016

2017

2018

2019

2020

2021

BRÖDTERMOMETERN NOV 2021

Hälsa

Hur väl instämmer du i följande påståenden? [Andel som Instämmer, dvs har svarat 4 eller 5 på en skala 1-5 där 1=instämmer inte alls och 5=instämmer helt] n=1003 *Tidigare år har klimatsmart benämnts som miljövänligt. ** 2016: ”Bröd är en naturlig del i en vegetarisk diet”

Fullkorn och fibrer passerar växtbaserat i topp för hur en vill äta mer hälsosamt 2021 2020

2021 Fullkorn/fibrer

55%

Växtbaserat

Fett Kolhydrater Kalorier

32%

51%

Protein

33%

42%

34%

9%

36%

8%

Gluten

6%

*Salt

6%

Socker

5%

2%

Växtbaserat

14%

7%

2%

Protein

3%

40%

31%

4%

55%

Fett

6%

45%

2%

Kolhydrater

7%

43%

4%

Kalorier

7%

34%

Socker 3%

76%

Vet ej/vill ej uppge

37%

4%

9%

8%

9%

47%

46%

4%

Gluten 4%

55%

2%

Oförändrat

43%

48%

58%

53%

Mer

46%

51%

3%

37%

18%

3%

12%

Fullkorn/fibrer

54%

3%

32%

3% 10%

4%

41%

10%

16

62%

24%

Mer

Mindre

52%

Tänk dig att du skulle ändra dina kostvanor för att må bättre och därför försöka äta mer hälsosamt. På vilket sätt skulle du ändra din kost? [Andel som Instämmer, dvs har svarat 4 eller 5 på en skala 1-5 där 1=instämmer inte alls och 5=instämmer helt] n=1003 *Nytt svarsalternativ 2021.

8%

2%

27%

71%

Oförändrat

Vet ej/vill ej uppge

Mindre

BRÖDTERMOMETERN NOV 2021

Fullkorn

28

Bröd den givna favoriten när det kommer till fullkornsprodukter Bröd

67%

Frukostflingor/müsli

Främst män äter helst fullkorn genom bröd

26%

Kvinnor Gröt

24%

Pasta

22%

Ris

Män

71%

De som tycker att det är viktigt att maten är prisvärt vill i högre utsträckning äta fullkorn i bröd

12%

Bulgur/couscous

11%

Jag äter inte fullkorn

Annat

64%

4%

Prisvärda

72%

De som tycker att det är viktigt att maten är nyttig vill i högre utsträckning äta fullkorn i gröt

1%

Nyttiga

31%

Hur äter du helst fullkorn? n=1003 Max två svarsalternativ.

finns i spannmål. Dock är det fler i årets undersökning som uppger att de helst äter bröd för att få i sig fullkorn. -Att göra fullkorn mer trendigt, på samma sätt som surdegen har lyckats, är något av det absolut bästa vi kan göra för folkhälsan, säger Maria Sitell. Det är tydligt att vi verkligen behöver mer fullkorn En positiv trend på hållbarhetskontot är att allt fler vill få inspiration till vad de kan

43

göra med bröd som börjar bli gammalt. Och här är det framför allt unga som sticker ut och efterfrågar det. Undersökningen gjordes av United Minds, på uppdrag av Brödinstitutet, som en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år. 1003 intervjuer genomfördes under oktober 2021. Brödtermometern har genomförts varje år sedan 2012. BRÖD _ 21


NYHETSSVEPET / FEBRUARI

Med seger i sikte Leverantören av yrkes- och arbetskläder, Segers, har en lång historia av samarbete med både Svenska Konditorlandslaget och hela den svenska bageri- och konditoribranschen. Som sponsor av Konditorlandslaget siktar de nu tillsammans på seger i Coupe du Monde de la Pâtisserie, European selection, i Paris i mars.

Mia Kinn.

-Vi har sponsrat Konditorlandslaget så länge jag kan minnas säger Mia Kinn, marknadschef på Segers. Det innebär säkert mer än 10 år. För många i bageri- och konditoribranschen är Segers arbetskläder välkända. Oavsett om kläderna används i den dagliga verksamheten, eller om man får en vinnarrock från Årets Konditor eller Årets Bagare. Segers varumärke finns där! -För oss är det därför väldigt naturligt och självklart att sponsra Konditorlandslaget, säger Mia. Men vi brinner också för andra delar av besöksnäringen, som hotell och restaurang, och samarbetar även sedan många år tillbaka med Kocklandslaget. Sponsorskapet innebär att Segers som företag blir delaktigt i hela branschens utveckling. -Tillsammans kan vi göra mycket för att öka uppmärksamheten för konditori som en viktig del inom gastronomin, menar Mia. Jag tycker till exempel inte att konditori riktigt får den uppmärksamhet som det borde få, jämfört med kocksidan. Samtidigt gillar ju ”alla” desserter! Så det finns potential att lyfta konditori som en del av måltidsupplevelsen. Segers åtagande för Konditorlandslaget omfattar att förse laget med allt i klädväg som de kan behöva. -Självklart arbetskläder som bagarrockar, förkläden och mössor, men även jackor, tröjor och annat som de använder, berättar Mia.

22 _ BRÖD

Fredrik Borgskog och Kalle Bengtsson, Konditorlandslaget klurar.

Till det kommer också att vi lyfter fram varandra i olika sammanhang, inte minst på sociala medier. Vi har inga direkta och uttalade krav på motprestationer från lagets sida, men vi vill förstås att de exponerar varumärket när de framträder. En annan positiv effekt av samarbetet är att det bidrar på många sätt till Segers produktutveckling. -Vi får mycket input och synpunkter på utformningen av produkterna, det är vi väldigt tacksamma för, säger Mia. Och den nuvarande sammansättningen av laget består ju av oerhört erfarna konditorer, så då betyder deras synpunkter extra mycket. Under pandemin har det förstås varit lite glesare med fysiska aktiviteter och träffar, men Mia hoppas att det snart ska bli ändring på det och att laget och Segers ska kunna mötas för exempelvis prova på-bakning och liknande. -Men det roligaste med att sponsra Konditorilandslaget är nog känslan av att vi bidrar till att sätta Sverige på den internationella konditorikartan, framhåller Mia. Sverige är ju välkänt i världen för stora framgångar på kocksidan. Nu är det dags

att världen får upp ögonen för den svenska konditoriscenen också. Det nuvarande sponsorarbetet löper på fyra år, över den innevarande ”Coupe du Monde-perioden”, till och med världsfinalen i Coupe du Monde som arrangeras 2023. Nu närmast väntar alltså den så kallade Europadivisionen av Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Paris i slutet av mars. Där gäller det för Konditorlandslaget att visa framfötterna och kvalificera sig till den stora världsfinalen i Lyon nästa år. -Vi ska göra allt vi kan för att stötta laget på bästa sätt, med bra grejer så klart, men också via sociala medier, säger Mia.

Psssttt…

Du vet väl att medlemmar i Sveriges bagare & konditorer kan köpa profilerade arbetskläder från Segers till rabatterat pris, via Bakers. Du får 20 procents rabatt på bagarrockar och förkläden samt 10 procent på övrigt sortiment! Kolla mer på: www.bageri.se/medlem/ medlemsformaner/profilklader/


LUNDVALLS AB Bageriservice

Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner

VATTENBLANDARE Sveriges mest sålda vattenblandare B25 från 2E Ellgard Equipment. Finns för omgående leverans. Levereras fraktfritt.

Valdéngårdens Mandelmassa Mandelmassa på enbart 50% Spansk Sötmandel 50% Strösocker Finvalsat, grovvalsat och/eller ekologiskt

Den tillförlitligaste och säkraste vattenblandaren på marknaden. Doserar varmt och kallt vatten till önskad temperatur och mängd. 0-60 grader, 0-999,9 liter, mycket hög noggrannhet.

Vi tillverkar eſter ert behov!

www.valden.se

info@valden.se

0221-101 00

är numera en del av American Pan, världsledande inom industriell bakutrustning och beläggningar.

Beprövad Hållbarhet & Lång Livslängd så att du kan baka ditt allra bästa Investera i bakutrustning med dokumenterad kvalitet och hållbarhet i bagerier runt om i världen. Våra beläggningar ger optimal bakning och släppförmåga. Med vår förnyelseservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa valuta för pengarna. Kontakta oss för mer information om våra produkter och livscykelprogram. Standardutrustning och utrustning anpassad för just dina behov, för bakning av dina populäraste produkter: Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

HÄR FINNS

VI

Admir Talic SÄLJARE

Tel: +46 76 624 03 36 a.talic@runex.com

FINSPÅNG, SE

TILLVERKNING & SERVICE I: RUMÄNIEN | SPANIEN | SVERIGE | STORBRITANNIEN


HEMMA HOS / SULTANS

HEMMA HOS

1908 tog Anders Sultan över konditoriet och gav det dess namn och drev det i många år. Konditoriet har utvecklats genom åren, men mottot ”smaka Sultans” ska alltid kunna upplevas av kunderna.

24 _ BRÖD


HEMMA HOS / SULTANS

@SULTANS

smaken framför allt!

Efter att ha funnits i nära 130 år, varav fler än 70 av dem i samma familjs ägo, är Sultans Konditori i Katrineholm ett av landets äldsta konditorier. Och även om sortimentet har förändrats en del så är det fortfarande på smaken som man kan avgöra var det är bakat. text > Lo Bäcklinder foto > Per Hansson

BRÖD _ 25


HEMMA HOS / SULTANS

S ”Smörgåstårtorna har varit en storsäljare genom åren. Den första bakades redan 1968!”

1896 Konditoriet startades.

26 _ BRÖD

1906 Anders Sultan tog över och gav det sitt namn.

amma dag som alla pandemirestriktioner släpps ringlar sig kön lång på Sultans Konditori i Katrineholm. Människorna känns lite ystra och det är som om en iver över att på nytt få röra sig fritt utan pekpinnar och begränsningar, har gjort att fler väljer att gå ut och äta lunch. – Det är nog lite extra idag, men faktum är att vi har haft gott om gäster även under pandemin, berättar Tommy Olsson, som är en av de nuvarande ägarna till det anrika konditoriet. Tillsammans med hustrun Annika och brodern Christer driver han idag verksamheten som under senare år har utökats till att bestå av tre konditorier. Ett av dem ligger i Åhlensgallerian i samma stad och det tredje i Vingåker där man varsamt har tagit fram och förhöjt lokalernas 50-talsstil. Men på Storgatan 27 är det modernt och ombonat som gäller sedan den senaste renoveringen. Mörkt trä, tapeter som skimrar i silver och stora glasmontrar sätter prägeln och den väl tilltagna lokalen har gott om avskilda bås där man kan sitta bekvämt och prata förtroligt. – Den här lokalen har utökats sju eller åtta gånger och här bakom har vi ännu en del som vi öppnar upp när det är gott om gäster eller om vi har bokningar. Det är många som håller sina högtidsdagar eller begravningskaffe här, berättar Annika och visar hur lokalerna fortsätter in i byggnaden där ännu en ingång från gatan finns. Om man backar tillbaka till 1896 får man dock en annan bild av konditoriet. Då grundades det av Ernst och Jenny Lindberg och fick siffrorna 62 i telefonnummer. 1908 tog Anders Sultan över konditoriet och gav det dess namn och drev det i många år. Parallellt med detta packade Joseph Olsson i skånska Vinslöv sin kappsäck och åkte över Atlanten för att söka lyckan i USA. Han hade redan påbörjat en konditorkarriär på sin hemort och fortsatte den som anställd på bagerier både i New York och Chicago. – Det finns många roliga historier om honom. Bland annat berättas det att han lärde sig språket på jobbet, men när han kom ut på gatorna och skulle använda det så blev han inte förstådd. Det visade sig då att det var ett tyskt bageri som han var anställd på och där pratade alla tyska, berättar Tommy skrattande.

1953 Joseph och Karin Olsson tog över.

1977 Ulla och Kenneth tog över konditoriet.

1995 Infördes rökförbud och man fick kommunens miljöpris.


ÄR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER

ÅRETS KONDITOR? Den 11-12 november gör fem av landets bästa konditorer upp i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. 2022 års tema är Idoler! Läs mer och ansök på www.aretskonditor.se Sista ansökningsdag är 13 april 2022.


HEMMA HOS / SULTANS

Mandelgrädd En av Sultans verkliga storsäljare, och som alltid finns som en självklar del i sortimentet, är tårtan Mandelgrädd. Det exakta receptet vill Sultans gärna hålla lite för sig själva. Ursprungligen lär det vara ett recept från Schweiz. Men här är i alla fall en beskrivning som kan ge en hint om vad den innehåller. Tårtan består av en typ av biskvibotten som täcks med Sultans hemkokta vaniljkräm för att sedan spritas med grädde i små bollar. Dessa bollar får en rulltårtsflik som är aprikoterad med aprikossylt. Sedan spritsas pikeringsgelé på i rött och grönt, och slutligen dekoreras tårtan med valfri frukt. Tårtan har en form som påminner om en näckros. Mandelgrädd är fortfarande en väldigt populär tårta hos Sultans, men när den var som allra störst stod den för närmare 70 procent av försäljningen!

28 _ BRÖD


HEMMA HOS / SULTANS

Joseph lärde sig dock även engelska och blev kvar i USA i sju år och hade han inte träffat sin blivande hustru Karin vid ett Sverigebesök, kanske han hade blivit kvar för evigt. Nu blev det dock så att Karin inte ville emigrera och han flyttade hem igen och drev ett konditori i Vingåker under några år innan han köpte Sultans konditori. Dagen till ära är även Tommys och Christers föräldrar Kenneth och Ulla på besök på konditoriet för att vara med och ge en tillbakablick i företagets historia. Kenneth berättar med inlevelse om sina föräldrar som satt sin prägel på atmosfären. – Bland annat tog pappa fram vår storsäljande tårta Mandelgrädd och jag tror att receptet kom från Schweiz. När den var som störst stod den för 70 procent av försäljningen. Den är gjord på mandelbotten och innehåller vaniljkräm och grädde och ser ut lite som en näckros, förklarar han. Omsorgerna om hantverket är också något som Joseph etablerade på Sultans och som starkt lever kvar idag. Då som nu är man noga med att råvarorna ska vara det bästa och hel- eller halvfabrikat göre sig icke besvär i bageriet. ”Det ska smaka Sultans” är en devis som har präglat verksamheten sedan urminnes tider. Smörgåstårtorna har också varit en storsäljare genom åren. Den första bakades 1968 och Sultans tros vara bland de första konditorierna i Sverige som serverade den populära nymodigheten. Som mest sålde de 10 000 smörgåstårtor om året under 90-talet och än idag är tårtorna populära och det finns alltid minst mellan fem och tio stycken färdiggjorda i disken. Efter Joseph och Karin var det Kenneth och Ulla som tog över och drev konditoriet under många år. De bodde i våningen ovanför 1996 Firade 100-årsjubileum.

1997 Köptes konditoriet i city.

och familjen rörde sig fritt mellan de två våningarna. Minnena är många och eftersom konditoriet blivit en samlingspunkt i staden har de sett flera generationer Katrineholmsbor växa upp och gå från barn, till ungdomar och så småningom vuxna. – Jag minns när det var ett gäng rockers som hängde mycket här. De lät mycket och hade stora ölkassar med sig när de kom. De fick ställa kassarna bakom disken och faktum var att de var mycket snällare än de såg ut. Ute i kapprummet fanns också en telefonautomat dit många föräldrar hade numret. Vi hade tröttnat på att svara i telefon och springa ut och leta efter ungdomar som skulle hem och äta, så föräldrarna fick ringa direkt till automaten i stället, minns Ulla. Att växa upp i en familj med bagare och konditorer i flera släktled sätter naturligtvis sin prägel. Det gäller hela familjen Olsson och även de som valt att inte vara kvar i familjeföretaget har starka minnen därifrån. Varken Kenneth, Tommy eller Christer kan komma ihåg något annat än att ha bagerimiljön som sin uppväxtmiljö. Kenneths första starka minne är när Joseph lite oförsiktigt stack ner armen i degblandaren och bröt den. Det avskräckte dock honom inte från att gå i sin fars fotspår. I Tommys fall var han dock helt övertygad om att han aldrig skulle ta över efter pappa. Men han kom på andra tankar ganska snart efter att han börjat en verkstadsutbildning i gymnasiet och bytte raskt bana till bageriutbildning. För de kommande generationerna är det inte heller någon självklarhet att fortsätta att driva familjeföretaget. Som det ser ut just nu är de inriktade på andra vägar i livet, men vem vet vad som händer när de kommer tillbaka till sin uppväxtmiljö och känner doften och smaken av Sultans… w

2003 Annika, Tommy och Christer tog över.

Det här är vi Tommy Olsson Bästa med branschen: Att det är ett hantverksyrke. Bästa bakverk: Mandelgrädd. Bästa verktyg: Kavel.

Christer Olsson (bortrest vid besöket) Det bästa med branschen: Att man får baka. Bästa verktyg: Palett. Favoritkaka: Mazarin.

Annika Olsson Bästa med branschen: Alla glada kunder. Bästa redskapet: Mina marsipanpinnar. Bästa bakverk: Franska våfflor med äkta smörkräm.

2004 Blev de Katrineholmsambassadörer.

2016 Tillkom konditoriet i Vingåker.

Här bor vi Katrineholm Katrineholm är en kommun och tätort belägen i Södermanland. Tätorten grundades som ett stationssamhälle kring Västra stambanan och fick 1883 status som municipalsamhälle. Än idag är Katrineholm inte känd som en järnvägsknut. 1917 fick Katrineholm stadsrättigheter. Tätorten hade drygt 24 000 invånare 2018. Namnet Katrineholm kommer från gården Cathrineholm vid sjön Näsnaren i närheten. Katrineholm stadsplanerades efter en rutnätsplan som upprättades 1891. I staden finns ett flertal kulturmöjligheter. För de konstintresserade finns Kulturhuset Ängeln, som innehåller ett bibliotek, konsthall, hörsal och kafé. Kerstin Ekman, känd författare, har skrivit om sin uppväxt i Katrineholm. Källa: Wikipedia

BRÖD _ 29


RECEPTET

30 _ BRÖD BRÖD _ 30


Mördegstartelett I det här numret bjuder Svenska Konditorlandslagets Fredrik Borgskog, tillsammans med lagets sponsor Debic, på en mördegstartelett med citronsockerkaka, citruscurd, vispad grädde och örtolja. Receptet ger cirka 20 bakverk. MÖRDEG 225 g vetemjöl 75 g florsocker 60 g ägg 5 g salt 110 g Debic Traditionellt smör CITRONSOCKERKAKA 100 g Debic Traditionellt smör 200 g mjölk 240 g ägg 350 g socker 370 g vetemjöl 15 g bakpulver 4 g salt 10 g citronzest 50 g citronjuice CITRUSCURD 100 g citronjuice 100 g socker 100 g ägg 70 g Debic Traditionellt smör 3 g gelatin VISPAD GANACHE 105 g Debic 40% vispgrädde 10 g socker 10 g glykos 75 g vit choklad 160 g Debic 40% vispgrädde 10 g Absolut vodka 1 g salt zest från ½ citron ÖVRIGT Örtolja på körvel och dill Vispgrädde, S&O 35% Debic Yoghurt Inkokt citronskal GÖR SÅ HÄR: MÖRDEG Blanda 1/3 vetemjöl med smör, salt, ägg och florsocker. När det har gått ihop, gå i med resterande mjöl. Blanda så kort som möjligt. Kyl. Kavla tunt. Fordra formarna. Frys. Baka från fryst på 165 garder i 12-15 min.

CITRONSOCKERKAKA Smält smöret och kyl med mjölken. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda salt, vetemjöl och bakpulver. Sikta i mjölblandningen i äggen och mjölken och vänd om. Avsluta med citrusen. Sprid tunt på silipatmattor med kant. Baka på 180-190 grader i 10 min. CITRUSCURD Blötlägg gelatin. Koka upp socker och juice. Vispa i äggen. Sjud försiktigt. Montera i gelatin och smör. Mixa och sila. Låt sätta sig i kyl och sedan upp i spritspåse. VISPAD GANACHE Koka upp grädde, socker och glykos. Häll det över chokladen. Gör en emulsion. Gå sedan i med vodka, grädde och zest. Låt sätta sig och vispa sedan upp den och lägg upp. MONTERING Stansa ut sockerkakan i runda bitar och lägg dem i tartlettskal. Sprinkla ut citrusskal. Spritsa i citroncurd. Blanda lika delar grädde och yoghurt. Skeda sedan upp vispad ganache med en stor sked till vänster. Häll ett tunt lager av grädden, precis så att det täcker curden i skalet till höger. Droppa ut örtoljan.

Svenska Konditorlandslaget Svenska Konditorlandslaget består av Frida Leijon, Josefine Pagander, Kalle Bengtsson och Fredrik Borgskog. Till laguppställningen hör också två välmeriterade coacher, nämligen Anders Oskarsson och Ted Johansson. Ted är lagledare och kommer också sitta med i juryn under tävlingarna.

BRÖD _ 31


JURISTEN / FEBRUARI

Rubriken kan tyckas en smula dramatisk men faktum är att detta är vanligare än man kan tro, skriver arbetsrättsjurist Alexander Iliev i det här numret av BRÖD. Och han ger tips på vad man kan göra om det skulle inträffa. Att en anställd inte dyker upp på jobbet brukar visserligen, i de allra flesta fallen, ha en logisk förklaring och därefter kan allt återgå till det normala. Ibland gör det dock inte det, ibland försvinner anställda eller gör sig oanträffbara och frågan blir då givetvis hur man som arbetsgivare bör agera? Red ut skälet till frånvaron Det absolut första ni som arbetsgivare måste göra är givetvis att försöka komma i kontakt med den anställda för att reda ut skälet till frånvaron. Detta kan ske på en mängd olika sätt: sms, telefonsamtal,

mejl etc. Om ni inte får kontakt med den anställda i ett någorlunda tidigt skede är det bra att åtminstone vid något tillfälle söka kontakt skriftligen och spara en kopia på det ni skickat. Ett annat sätt att ta reda på var den anställde är kan vara att prata med exempelvis kollegor som ni vet har en lite närmare relation till personen i fråga, kanske vet de någonting. Har ni en lista över anhöriga som ni kan kontakta?

till uppsägning eller avsked från arbetsgivarens sida. Om en anställd varit frånvarande och sedan kommer tillbaka bör ni i regel agera och markera på något sätt. Det kan handla om allt ifrån ett samtal med den anställde till mer ingripande åtgärder, allt beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Även kring detta är det givetvis bra att kontakta oss i ett så tidigt skede som möjligt för råd och vägledning.

Skriftlig uppmaning (s.k. Karlstadbrev) Om ni trots olika försök inte kan komma i kontakt med personen, kan ni efter en viss tid utforma en skriftlig uppmaning till den anställde att kontakta er. I en sådan skrivelse bör ni även informera den anställde om att för det fall ni inte får återkoppling inom en viss föreskriven tid kommer det betraktas som att den anställde själv har frånträtt sin anställning. Det finns en hel del omständigheter som behöver tas i beaktande innan ett sådant brev skickas och det är därför en klok idé att först ringa oss på Livsmedelsföretagen för att resonera kring omständigheterna i det enskilda fallet.

Specialreglering i Serveringsavtalet För era anställda som går på Serveringsavtalet finns numera en specialreglering som syftar till att underlätta företagets hantering av den typ av situation som beskrivits ovan. Regeln återfinns i p. 3.6 i Serveringsavtalet och har följande lydelse: ”Arbetstagare som uteblivit från arbetet 15 kalenderdagar, utan att till arbetsgivaren anmält sin frånvaro ska anses ha avslutat sin anställning på egen begäran utan iakttagande av uppsägningstid. När anställningen upphör på detta sätt ska arbetsgivaren underrätta den anställde skriftligen. Underrättelsen skickas till den anställdes senast angivna adress. Kopia av underrättelsen ska skickas till HRF.” Anmärkning: Arbetsgivaren ska, under den anställdes frånvaro, vara aktiv och försöka få reda på skälen till den anställdes frånvaro.

Misskötsamhet Att vara frånvarande från arbetet utan giltig orsak utgör en allvarlig misskötsamhet som ytterst kan leda

32 _ BRÖD

Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Klipp ur och spara!

Hjälp! En anställd har försvunnit…


PLOCKAT / FEBRUARI

KRAFTFULL

NY BÖNA

VÅRIG NYHET FRÅN Zoégas är Rainforest alliance-certifierade espresson Trattoria. Möt en kraftfull och traditionell espresso med viss kärvhet och nyanser av bittermandel, sötlakrits och kakao. Arabicabönor från Latinamerika blandade med Robustabönor från Vietnam.

SYRLIGT

ARLANYTT

MED SINA SYRLIGA toner förhöjer Arla® Pros nyhet, ”schmand”, smaken i frosting, topping och moussebakelser. Schmand är en grädde som är syrad med både crème fraîche och yoghurtkultur.

DET VÅRAS Jodå, det börjar våras minsann. Härliga produktnyheter trillar in på redaktionen och bjuder på allt från nypon, syrliga toner, sötlakrits, kakao och saltstänkt teff.

Nyheten ”Nyponbröd” är Pågens första berikade bröd med ett tillskott av vitaminer och mineraler. Ett ljust färskt lantbröd bakat på svenskodlat fullkornsdurum och med en fruktig smak av solmogna nypon. Yummie!

Pssst!

Nu släpper Leksands Knäckebröd ett nytt tunnknäcke i Tre Kullor-familjen. Bakat på havssalt med frön & glutenfritt teffmjöl.

DRAGERAT

TILL PÅSK

”GLAD PÅSK” från Lakritsfabriken är saltlakrits dragerad i mjölkchoklad och vanilj. Kommer i en designad förpackning av konstnärinnan Mia Stolpe. Snyggt! Och gissningsvis supermumsigt...

BRÖD _ 33


REGIONALT / FEBRUARI

HÄNT EXTRA! Warbro Kvarn, som ligger i Sköldinge en bit från Flen i Sörmland, firar 20 år som förädlare av spannmål. Det kommer att firas under året med en rad olika aktiviteter. Men allt började för 20 år sedan då Warbro Kvarn var tidiga med att odla ursprungsgrödan dinkel. Idag odlar och förädlar företaget ekologisk spannmål av flera ursprungliga kultursorter som dinkel, råg, emmer, enkorn, Dala lantvete och nakenhavre. Grundarfamiljen Björklund startade företaget med syfte att skapa en verksamhet där smak, kvalitet, hållbarhet och hälsa skulle vara centralt. 20 års arbete har gett resultat i form av många priser och utmärkelser samt profilerade kunder både i och utanför Sverige bland bagerier, bryggerier, restauranger och hemmabagare, skriver företaget i ett pressmeddelande. Under året kommer Warbro Kvarn att fira med en rad nyheter och lanseringar av nya produkter och särskilda samarbeten med kunder. Först ut är en podd under ledning av Maria Björklund, delägare och en av grundarna. Podden utlovar bland annat att ge konkreta tips på hur man med små förändringar kan göra sin mat mer smakrik och mättande samt ge kunskap om skillnader mellan kulturspannmål och modernt spannmål, samt gluten. Podden kommer även att ha gäster som bagare, odlare, ölbryggare och medicinsk expertis. Podden hittar man i appen Podcast samt på Spotify.

Glutenfritt på beställning i Sundsvall Martells Glutenfria bageri öppnar i Sundsvall. Men det är inget vanligt bageri, berättar Anna-Karin Näslund som drar i gång bageriet. Dels kommer sortimentet att vara glutenfritt, Anna-Karin är själv glutenintolerant. Och dels kommer konceptet att bygga på en webblösning där man beställer bröd och bakverk. Webbutiken är under uppbyggnad. På så sätt kommer Anna-Karin att veta exakt hur mycket bröd och bullar som ska bakas varje dag. Men det blir en fysisk butik också, nämligen i en tidigare Konsumbutik på Sallyhillsvägen en bit västerut från stadskärnan. Där kommer det att vara öppet vissa tider för avhämtning. Anna-Karin börjar själv att jobba i företaget men planerar att anställa en, kanske fler, om det går bra. Planen är också att det ska finnas ombud i Timrå och kanske Hudiksvall.

34 _ BRÖD

Foto: Elin Elderud

Warbro Kvarn 20 år

Linds Bageri tar över i Tranås Den 1 maj tar Linds Bageri AB i Linköping över Wienerbageriet i Tranås. Berörd personal kommer att erbjudas fortsatt anställning inom företaget. Man kommer driva traditionell konditoriverksamhet med fortsatt produktion i Tranås med ett brett sortiment av bröd, tårtor, bakelser och kakor. Bageriproduktionen kommer att kompletteras och breddas med sortiment från huvudbageriet i Linköping. Wienerbageriet kommer att passa bra in i den verksamhet som Linds idag driver och i framtiden planerar, skriver företaget i ett pressmeddelande. Inför övertagandet kommer lokalen att byggas om med ny inredning och nya serveringsmöbler. Profilen kommer att bli enligt det koncept som gäller för Linds övriga verksamheter. Det är även aktuellt med ett par nyanställningar. Sedan tidigare finns Linds Bageri representerade i och omkring Tranås med leveranser till flera olika kunder men även till Tranås kommun. Linds Bageri startade år 1925 i Linköping.

Nytt kafé i Haninge Ett nytt fikaställe har slagit upp portarna i Haninge centrum, en bit söder om Stockholm. Nämligen Café Zikoo konditori. Ägarna hoppas det ska bidra till att dämpa ”centrumdöden” på orten. Inriktningen är tårtor och bakelser med palestinska och turkiska influenser. Det utlovas även god espresso, latteart och milkshakes. Invigningen var välbesökt, säkert delvis tack vare att Zaid Banat, som driver stället med sin pappa, har 160 000 följare på Tiktok.


REGIONALT / FEBRUARI

Pop up till påsk Från mitten av februari, och fram till påsk, kommer restaurangen Wisby Hof byta skepnad till ett pop up-kafé. Det kommer att serveras bakverk med inspiration från Polen och bakelser i olika färger och former. Även mer matigt fika som bagels med ost och skinka och andra varierande fyllningar kommer att finnas på menyn.

Klostret expanderar Café på klostret finns numera även i Lidköping. Företaget har tagit över Konditori Trulssons tidigare lokal. 2014 öppnade Café på klostret strax utanför Blomberg på Kinnekulle. Kaféet har kommit att bli ett populärt fikaställe. Kaféet på Kinnekulle kommer att finnas kvar.

vecka 3 kan grötälskare återigen njuta av Fina Havregryn.

Nytt kafé till Helsingborg Kaféet Papa Kanafa med bakverk från mellanöstern öppnar i Södergallerian, Helsingborg, under våren. Kafékedjans historia började i Kuwait 2014 och har växt till fler länder. Nu kommer Papa Kanafa till Sverige där Helsingborg alltså blir första etableringsort. Ordet kanafa kommer från ett slags bakverk eller dessert som härstammar från mellanöstern/Turkiet. Det görs av tunna spaghettiliknande degtrådar som kallas kataifi eller kadayif med en krämig fyllning, ibland även ost. Ofta dränks bakverket i sirap. Öppningen ska ske någon gång under våren, mellan mars och maj.

Bli bagare Nygammalt i Umeå från Saltå Kvarn

Saltå Kvarn återlanserar Fina Havregryn – svenska och ekologiska gryn, rika på fullkorn och fibrer som dessutom är mer snabblagade jämfört med vanliga havregryn, enligt företaget. Fina Havregryn fanns i sortimentet tidigare, men på grund av havrebristen 2018 fick man ta bort produkten. Från och med

Möjligheten att söka till restaurangoch livsmedelsprogrammet vid Maja Beskow-gymnasiet i Umeå har saknats de senaste åtta åren - i stället har elever hänvisats till lärlingsprogram på Dragonskolan och Midgårdsskolan. Men till hösten ska en nystart ske på Maja Beskow-gymnasiet som erbjuder en treårig

Robin Delselius flyttar ”hem” Robin Delselius flyttar hem till Grisslinge på Värmdö strax utanför Stockholm – och öppnar nytt i juni! Familjen Delselius har drivit bagerier på Värmdö sedan 1986. Och nu är det alltså dags för tredje generationens bagare att flytta hem till Värmdö. 1999 flyttade Jan Delselius in i lokaler vid Grisslinge havsbad och startade Delselius Bakficka tillsammans med sina tre barn. Efter drygt fem år med Delselius Bakficka tog Robins mamma och moster över och drev det vidare som Systrarna Delselius fram till våren 2017 då de sålde verksamheten. Hösten 2016 öppnade Robin Delselius sitt första bageri på Södermalm, Stockholm. Idag finns företaget på flera ställen, förutom på Södermalm, även i gamla Enskede, Sickla Köpkvarter, Kvarnholmen och Stavsnäs Vinterhamn.

utbildning för ett 30-tal elever. Just nu pågår ombyggnad och anpassningar av lokaler på skolan.

Bygger bageri för burgarbröd Skånebaserade hamburgarkedjan Helsingburger flyttar till större lokaler på Berga, Helsingborg, där man också tänker starta ett bageri och göra sina egna hamburgerbröd. Det började med ett litet ställe i Helsingborg. Sedan dess har Helsingburger expanderat runt om i Skåne. De finns i Ängelholm, Trelleborg och på flera adresser i Malmö. Snart är det även dags att slå upp dörrarna i Landskrona. Det nya bageriet ska försörja kedjans alla restauranger med bröd.

Årsmötet fastställt Sveriges bagare & konditorer håller sitt årsmöte den 29 april i Kapstaden, Sydafrika. Du kan delta digitalt eller på plats. Många anmälde sig till resan redan för två år sedan, som nu äntligen ska bli av. Och nu finns chansen för fler att anmäla sig. Formell kallelse till själva årsmötet kommer att skickas ut senare. (Läs mer om årsmötet på sid 37).

Robin siktar på att öppna i Grisslinge i juni och kommer byta namn och koncept för att driva verksamheten vidare i Grisslinge som Robin Delselius Bageri. I samband med förvärvet av Systrarna Delselius kommer lokalerna att renoveras och byggas ut under våren. Samtidigt kommer en popup-butik finnas på plats med bakverk, mat, smörgåsar, bröd och kaffe för take away.

Stuk blev årets kafé Jönköpingsfiket Stuk tog hem titeln årets kafé i Instagramkontots Eventstaden tävling. Bland kaféer i Sverige var det till slut 33 stycken som nominerats flest gånger och av dessa fick följarna sedan rösta fram sin favorit. Bland finalisterna fanns MR Cake, som drivs av kändisbagaren Roy Fares, Vete-Katten i centrala Stockholm och Café Husaren i Göteborg med flera. Men när följarna sagt sitt blev det alltså Stuk i Jönköping som drog längsta strået.

BRÖD _ 35


DITT MEDLEMSKAP

Så kom dagen – äntligen! Coronarestriktionerna tas bort och samhället kan öppna upp igen. Den 9 februari 2022 skrivs in i historieböckerna som dagen som satte punkt för pandemin. Njaee…, kanske inte helt då. Pandemin pågår ju fortfarande, men har enligt myndigheter och experter ändrat karaktär och covid-19 bedöms inte längre som samhällsfarlig sjukdom. Därför fattade regeringen också beslut i februari att – nästan – alla restriktioner avvecklas från och med den 9 februari. Bland annat avvecklades krav på deltagartak och andra uttryckta deltagarbegränsningar, till exempel tas krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap på serveringsställen bort, liksom möjligheten till användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt mässor. Avvecklingen av smittskyddsåtgärderna genomförs i två steg: Steg 1 inleddes den 9 februari, och steg 2 väntas ske den 1 april. Då planeras de kvarstående myndighetsrekommendationerna att avvecklas eller anpassas efter rådande smittspridning, belastning på hälso- och sjukvården och vaccinationstäckning. Däremot kommer bland annat rekommendation om vaccinering för alla över 12 år att finnas kvar, och särskilda rekommendationer för hälso-, sjukvårds- och omsorgsmiljöer. Den tillfälliga covid19-lagen avskaffas den 31 mars. -Att restriktionerna tagits bort betyder förstås inte att krisen är över för alla våra medlemsföretag, men nu kan fler se framåt med tillförsikt, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer. Jag hoppas verkligen att jag slipper skicka fler trista ”coronamejl” i framtiden! Sedan tidigare gäller beslutade stöd till företagare i form av omställnings- och omsättningsstöd under perioden december 2021 till och med februari 2022. Restriktioner som avskaffades den 9 februari • Deltagartak, krav på avstånd mellan och storlek på sällskap samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. • Begränsningar av sällskaps storlek, krav på avstånd samt stängningstid, vid serveringsställen. • Deltagartak, kvadratmeterbegränsningar samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis i samband med mässor. • Kvadratmeterbegränsningar för handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamhet. • Deltagartak för privata sammankomster exempelvis i hyrda lokaler. • Krav på sittande resenärer och rekommendationer om munskydd i långväga kollektivtrafik. • Avrådan från att delta i eller ordna cuper, tävlingar och större aktiviteter inomhus. • Råden om att avstå större sociala sammankomster. 36 _ BRÖD

Rekommendationer som kvarstår till den 1 april för att då avskaffas eller anpassas: • Stanna hemma vid sjukdom. • Fortsätt vaccinera, gäller alla över 12 år. • Ovaccinerade bör undvika trängsel och folksamlingar. Åtgärder som finns kvar till och med februari 2022: • Omställningsstöd • Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare • Omsättningsstöd till handelsbolag Åtgärder som ligger kvar till och med mars 2022: • Ersättning för karensavdrag • Ersättning till riskgrupper • Tillfällig föräldrapenning vid skolstängning och till föräldrar till vissa nyligen allvarligt sjuka barn • Slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden och för att få smittbärarpenning • Ersättning för sjuklönekostnader över det normala Åtgärder som ligger kvar till och med juni 2022: • Slopat fribelopp för studiemedel • Skattefri förmån av fri parkering vid arbetsplatsen


DITT MEDLEMSKAP

Nu kör vi! Pandemin är avskaffad. Restriktionerna ett minne blott! Njaee…, kanske inte helt då. Och visst ska vi fortfarande vara försiktiga och agera med sunt förnuft. Men – nu kan äntligen Sveriges bagare & konditorers efterlängtade resa till Sydafrika bli av! Efter många vändor har vi nu fått bekräftat att vår researrangör Monkfish återigen lyckats övervinna de nya utmaningar som uppstått med vår resa till Sydafrika. Nu ser vi fram emot att komma iväg den 27 april, ungefär två år efter att vi ursprungligen skulle åkt och efter att vi planerat resan så många gånger att vi slutat räkna! Vi tror denna gång starkt på att vi äntligen ska komma iväg och få uppleva Sydafrika tillsammans. Inte bara för att vi nu i Sverige tar bort våra restriktioner när smittspridningen avtar, utan även för att situationen i Sydafrika är väldigt bra. Man har där kommit längre än många länder i Europa, inklusive Sverige. Vi är även otroligt glada att vi kan arrangera resan åt er som bokat sedan tidigare till samma pris som för två år sedan trots att många priser ökat. Det finns även möjlighet att boka på fler platser på resan så sprid gärna till kollegor i branschen att vi nu åker! Det kommer bli en underbar resa med många upplevelser. Vi åker: • 27 april-2 maj för grundresan. • 27 april - 4 maj för dig som bokat extradagar med safari. Den här gången har det varit extra mycket krångel med att få till resan och särskilt själva flygresan, vilket gjort att vi skapat individuella lösningar. Flygtider som gäller för just dig hittar du på resans hemsida. Vi kommer att bo på Radison och det går alltså att boka på fler resenärer. (Först till kvarn gäller, och priset uppdateras löpande.) All information, som också uppdateras efter hand, finns på: www.bageri.se/medlem/arstraffsresan/

Förmåner för dig som är medlem Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor. Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners Kortinlösenavtal Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex Affärsjurist Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt PMS sätt. 130 C PMS 294 C Partner/leverantör: PCS Flavour Person- och transportbilar Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault Billeasing Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit Affärscoachning och utbildning Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting Profilkläder Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers Elektronik Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten Marknadsinformation Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Arbetsrättsjurist Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Bagerimentor Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Hyresförhandlingar m m Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Mallar för HR-arbete Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Transportavtal Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Tidningen BRÖD Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Digital kvittohantering Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Kontorsmateriel m m Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Mobil betallösning Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Hotell Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Kampanjmaterial Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Webbshop Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 37


2022

2012

2013

WANTED CUSTOMER:

USE THESE COLOURS FOR CMYK:

Sveriges bagare & konditorer

PROJECT:

Bagarlandslaget

100, 68, 21, 5

0, 20, 100, 15

DATE:

0, 0, 0, 100

2011-05-13

JOB NO:

SBK004

COACH TILL SVENSKA BAGARLANDSLAGET PRINTED SIZE: COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. 100% DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FORMAT FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK.

DESIGN VERSION NO:

1

N/A

BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10, 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301

Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer.

Arrangör

Sponsorer

38 _ BRÖD PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

www.bagarlandslaget.se PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och


JOBB ETC. Till salu, platsannonser mm...

FÖRETAG TILL SALU

BAGERI & CAFÉ – POULTIKASVAARA

Väletablerad aktör i branschen med gott renommé. Strategiskt läge nära E10:an och E45:an, mitt emellan Gällivare och Kiruna. Omsättning 5 Mkr med god lönsamhet. jonas.vikstrom@lania.se 070-607 7877

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

or

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Svart

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

BAGERI SÄLJES! Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

Är du sugen på att driva ditt egna bageri? Nu finns det möjlighet att förvärva det fina lilla Bageriet i Tranås. Ett litet hantverksbageri som gör det mesta från grunden. Har en stabil kundkrets och är väletablerat och välrenommerat. Cirka 15-20 platser inne och 15-20 platser ute på sommaren. Fina utvecklingsmöjligheter och bra avkastning. Bra parkeringsmöjligheter. Omsättning strax under 5 miljoner. Säljes på grund av sjukdom.

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Kontakta ägare johanna@bagerietitranas.se eller mäklare anders.ornell@exitpartner.se, 070-669 44 30.

ANNONSERA I BRÖD... ...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? En bransch som till större delen består av egna företagare som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. Tidningen BRÖD når företagarna och därtill brödansvariga hos Sveriges 950 största caféer, in store bakeries, coffeeshops och andra företag som är fokuserade på bröd, konditori, dessert och choklad. Det finns inget annat sätt att nå alla dessa bagare och konditorer samtidigt än i Tidningen

BRÖD, vars uppdragsgivare dessutom är den starka branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer (SBK). Att annonsera i BRÖD är ett kostnadseffektivt medieval. Här når du beslutsfattare till en låg kostnad i en tidning som läsarna själva ser som sin viktigaste informationskanal. 94% av läsarna tycker att tidningen är ”mycket bra” eller ”bra”!!!* Upplagan är idag 2900 ex/nr. Utkommer 11 gånger om året. PER HANSSON: 070-747 42 82 / per@bageri.se

BRÖD _ 39


BRANSCH branschregister från A till Ö

A ARBETSKLÄDER

ALLTID TILL ER TJÄNST

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER

AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY Kontakta: Anders Jonsson M +46 (0) 702 494945

IREKS KONSULENTER:

Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com

www.dawnfoods.com

Följ oss på sociala medier för

inspiration, trender och nyheter Produkter och tjänster för bageri, konditori och café.

Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. lt

huv

udspons

or av

Följ oss på Facebook och Instagram.

o

Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 | info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se

www.kobia.se | 010-206 77 91

St

Bakels Sweden

Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se

www.femtorp.se 040-94 90 00

40 _ BRÖD


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING

AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN.

VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI!

LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90.

08 -760 66 50 • 036 -18 77 82

www.nbt.se

www.DYNATEC.se

LUNDVALLS AB Bageriservice

2E Silosystem Esher Mixers Bago-Line Haas Meincke Arca Telme / CRM Chocoma Chocolate World Gasparin Flamic

Råvaruhantering Råvaruhantering Visp & degblandning Stickugnar / Jäs Industrilinjer Brödbackar Grädd-/glassmaskiner Chokladmaskiner Chokladmaskiner Brödsågar Kavlingsmaskiner

Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se

FOOD IS OUR PASSION

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET!

ROULETTE BAGERISYSTEM

Blandningar Ingredienser Innovation

PMS 130 C

Maskiner, service och automatiseringar till:

Te Tell 003311--70 7099 17 17 0000 •• wwwwww..eennggeellhhaard rdtt..ssee

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or

Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se

PMS 130 C

www.kaka.se 010-484 99 00 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

Receptet för bättre affärer.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss.

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00

BRÖD _ 41

PMS 130 C

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

BAKE OFF

10-80 l

De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se

Brödbranschens totalleverantör Ritar, projekterar, bygger och finansierar Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café

info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se

Jönköping 08-510 00 303

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

Konditorier Brödbutiker BAKUGNAR Caféer Coffeeshops Restauranger Barer

08-590 006 00 info@revent.se

C

CHOKLAD/PRALINER Panea AB www.panea.se

Halmstad 035-301 49

Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se

BAKPLÅTAR

Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se

Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård

Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig.

Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com

Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk

08-590 006 00 info@revent.se

www.praegel.dk

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

PMS 4625 C

or

PMS 130 C

42 _ BRÖD

PMS 294 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Smakspecialister sedan 1862

DONUT-/MUNKMASKINER

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

LQIR#QRUGLVNDGRQXW VH

or

08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82

D DATORSYSTEM FÖR BAGERIER

Marknadsledande leverantör av programvaror för leveransbagerier och konditorier med bagerisystemet PCS WinBag Välj mellan systemen Kondis eller Leveransbagarn. Exempel på tillval är Webbaserad orderregistrering, EDI, Koppling kassaterminal och produktmärkare med flera. NYHET! Uppgradering till nya versioner av leverantörsoberoende Flavour Recept och Kalkyl samt webbaserad orderregistrering, PCS Internetbeställning, till de flesta plattformar såsom paddor, surfplattor etc.

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON E-POST: PER@BAGERI.SE TFN: 070 747 42 82 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

FÖRSÄKRINGAR

Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37

Brödbranschens totalleverantör G

DISKMASKINER

Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Skandinaviens ledande leverantör Degblandare av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Vispmaskiner Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 Matbrödslinjer E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Välj dina professionella Siloanläggningar maskiner från onbart. Doseringsoch fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar Inredning för konditori och café extrema krafter.

LUNDVALLS AB

Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer

Tel 031 309 98 90 ab@pcs.se. www.pcs.se

Ritar, projekterar, bygger och finansierar

GRÄDDAUTOMATER

GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR

Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

I INREDNING & DESIGN Ritar, projekterar, bygger och finansierar

Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar

Gräddblåsare. Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods.

Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

Panea AB www.panea.se

Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920

Panea AB www.panea.se Stockholm 08-510 00 300

Jönköping 08-510 00 303

Halmstad 035-301 49

BRÖD _ 43


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

FSVENSK ÄRSK J ST

vi förverkligar dinar ideer

Ä

URBAN GUDMUNDSSON

PMS 294 C

PMS 4625 C

FÖR PROFESSIONELLT BRUK

+46 (0)156 67 57 00 colia.se

matBRÖD...

www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00

...OCH RÖTT FÖR SÖTT!

SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C

HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING

TÄNK BLÅTT FÖR

Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

KYL- OCH FRYSANLÄGGNING

M MJÖL

PMS 130 C

Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Black

jastbolaget.se

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or

JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR

J

PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

JÄST

08-590 006 00 info@revent.se

K KARTONGER

ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD. KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

44 _ BRÖD

Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se

046-238832

info@lhv.se


BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92

T TRANSPORTBAND

Stenmalet mjöl utan tillsatser KONTAKTA OSS GÄRNA Leif: 070-399 06 78 Sandra: 070-757 92 46

Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål

S SILOS

Med mjöl som möjlighet

Skåne-möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegenskaper. Vi utvecklar också skräddarsydda TTTprodukter, som ger dig flera möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.skane-mollan.se eller ring 0418-50102

ipco.com/bake

LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03

IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1

06/08/2019 14:17

Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se www.habasit.se

SMÖRGÅSTÅRTOR /BRÖD Specialisten på bottnar till smörgåstårtor!

När transportband är viktigt för dig! Habasit® Cleanline ultimata transportband för bageri tel.

+46 30 122 600

TÅRTDEKORATIONER Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se

www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:

SOCKER

HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se

VAKUUMKYLAR

Socker och Sirap – naturliga råvaror

Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88

040-53 70 00

08-590 006 00 info@revent.se

BRÖD _ 45


– e t n i m ö Gl n a d s s o t fössta i mass!

TÄVLING VINNARNA I SM UNGA BAGARE OCH SKOLMÄSTERSKAPEN BRÖDINSTITUTET VIKTVÄKTARNA – NYTT SAMARBETE AV STOR VIKT!

BRÖD #3 UTE I SLUTET PÅ MARS

46 _ BRÖD BRÖD _ 46


Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer VD Martin Lundell Tel: 08-762 67 94 E-post: martin@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson Tel: 08-762 67 92 E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig, vik. Magdalena Höglund Tel: 08-762 67 97 E-post: magdalena@bageri.se Brödinstitutet Maria Sitell dietist- och kommunikationschef Brödinstitutet Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm TEL: 08-762 67 92

Ordföranden på distrikten Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Norrland Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se) Syd Christian Nilsson (christian@pilefood.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Stockholm Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C Ellinor Isaksson och multiplicerat 100%. (ellinor@chokladfabriken.com) Västra Sverige Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

or

Styrelsen Stefan Fritzdorf, ordförande Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se) Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com) Fredric Ackermann Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se) Oskar Frising Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com) Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com) Hans Styrlander Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se) Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se) Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se) Per Klein Lundbergs Konditori, Stockholm (per@lundbergskonditori.se) Peter Halldén Peters Konditori, Falkenberg (peter@peterskonditori.se) Johan Lemser Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal (johan@margaretas-bob.se) PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Christian Nilsson BoaltsSkuggen Bröd, Sölvesborg är tryckt i 30% av PMS 4625C (christian@pilefood.se) och multiplicerat 100%. Torbjörn Ullsten Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se) Johan Sandelin Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Annonser BRÖD Per Hansson annonsansvarig Tel: 070 747 42 82 E-post: per@bageri.se

BRÖD _ 47 PMS 130 C

PMS 294 C

Svart


POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)

Skanna QR-koden och läs mer på www.panea.se om våra kundcase.

Landhs Konditori satsar stort på serveringen i Kroatorp Klassiska Landhs Konditori har flera filialer i Småland och nyligen har man renoverat och byggt ut sin filial på Kroatorpet, i Huskvarna. Tillsammans med hembygdsföreningen som äger byggnaden har man byggt om och renoverat de vackra lokalerna. Byggnaden är belägen med utsikt över Vättern samt närhet till E4 där många bilister passerar dagligen. Landhs Konditori har sedan länge arbetat ihop med Panea och när man ville satsa på ny servering med 80 sittplatser var det naturligt att kontakta dem.

Mikael Ivansson på Panea tog fram ritningar på serveringen samt övriga ekonomiutrymmen. Dessa har sedan bollats fram och tillbaka innan alla blivit nöjda. Panea har levererat alla kyldiskar, serveringsmontrar, kaffebuffén och inredningen som har frontskivor i sober gråbetsad ek. Toppskivorna är i gedigen Jurasten. Allt är läckert inramat med de faluröda väggarna. Passa på att stanna till och ta en fika när ni passerar Huskvarna och låt er inspireras!

Gör som Landhs Konditori - kontakta Panea om du också vill ha hjälp med att förverkliga dina drömmar samt effektivisera eller planera ett nytt bageri eller konditori. Paneas idé är enkel: att hjälpa till att starta bagerier, kafeér och restauranger; och se till att du som entreprenör får den utrustning och inredning du verkligen behöver med rätt kvalitet. Om du har frågor så tveka inte att ringa: Mikael Ivansson 070-431 10 44 mikael.ivansson@panea.se Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.