BRÖD 10 2022

Page 1

#10 oktober 2022facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900 Bara fördig som ärmedl em>25 FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar ”Det blir en hel del kanelbullar, men jag har även bjudit på Kinainspirerade bao-semlor” SMARTA AFFÄRER: SÅ KAN DU SPARA TILL FÖRETAGET UTMÄRKELSE: ROBIN DELSELIUS ÄR ÅRETS FÖRETAGARE I BAGERIBRANSCHEN TEMA EL: STORA UTMANINGAR – OCH SMARTA TIPS Lasagnemackan från Brödinstitutet ingår i receptsamlingen Måndags mackan, som vill ta tillvara överbliven mat på ett gott och hållbart sätt. Kolla receptet på sidan 45! Psst! Mackans tid är nu Finns det någon godare och smartare snabbmåltid än en matig macka? Snart avgörs Mack-SM, där årets mest innovativa mackmakare gör upp om den åtråvärda titeln.

Pepparkakstopping

Limited edition hösten 2022 www.nicice.se

Rekord trots kristid

I de tuffa tider som vi befinner oss i har vi längtat efter positiva händelser. Med skenande elpriser i kombination med hög inflation, stigande råvarupriser och en allmän oro och återhållsamhet hos konsumenterna närmade vi oss Kanelbullens dag. Det fanns minst sagt en osäkerhet kring hur det skulle gå. Det visar sig att det gick alldeles utmärkt! Våra mätningar visar att svenska folket aldrig tidigare ätit lika många kanelbullar. 58 procent av alla svenskar åt minst en kanelbulle den 4 oktober och totalt njöt svenska folket av ungefär 9,5 miljoner kanelbullar! Det tidigare rekordet sattes 2013 då 57 procent av svenskarna åt minst en kanelbulle på Kanelbullens dag.

Efter pandemin, som inneburit att många tjänstemän arbetat hemifrån och därmed medfört lägre försäljning från bagerier till företagskunder, är det extra glädjande att det i år dessutom var rekordmånga som blev bjudna på en kanelbulle av sin arbetsgivare under Kanelbullens dag.

I vår bransch har det slagits fler rekord den senaste tiden. Antalet nominerade till Årets

Företagare i bageribranschen har aldrig tidigare varit lika många, och kvaliteten på nomineringarna imponerade. Att allt fler får ett ökat intresse för företagande och ledarskap skapar goda förut sättningar inför framtiden. Robin Delselius, som driver Robin Delselius Bageri med sex enheter i och utanför Stockholm, blev utsedd till Årets

Företagare i bageribranschen 2022. Stort grattis!

Ett stort grattis måste jag väl också säga till de svenska storbankerna. I de här tiderna när svenska folket lider av såväl de höga elräkningarna

som räntorna på bolånen och oroar sig för ökade kostnader på det mesta i övrigt lyckas bankerna skapa rekordstora vinster tack vare att de höjt sina marginaler, det vill säga räntenettot, till det högsta någonsin.

För att klara ekonomin har en del livsmedels producenter valt att inte höja priserna utan i stället mött de skenande kostnaderna genom att behålla samma pris per förpackning till konsument, men minskat förpackningsstorleken lite. Det har lett till tidningsartiklar där mycket arga konsumenter ges utrymme. När bankerna samtidigt kan höja räntenettot och sina vinster till rekordnivåer utan att det uppmärksammas något nämnvärt blir det närmast komiskt.

Det har funnits en viss osäkerhet i hur det skulle gå att bilda regering efter valet. Även om det tog lång tid visade det sig i varje fall inte bli en rekordlång process. En gång, efter det förra valet, tog det längre tid. Nu hoppas vi att den nya regeringen slår rekord i att snabbt genomföra viktiga åtgärder, till exempel det högkostnadsskydd för el som är utlovat till både privatpersoner och företag.

Möten! Nyligen hade jag glädjen att delta på distrikt Dala-Hälsinge-och Gästrikes bagare & konditorers minimässa. Så roligt och värdefullt att få träffa medlemmar och leverantörer under gemytliga former. Att dessutom få dela ut pris till Årets Företagare i bageribranschen satte verkligen pricken över i:et!

I tider då såväl företag som hushåll kämpar med kost nadsökningar – och vi är på väg in i en lågkonjunktur – behöver alla ta sitt ansvar. Att bankerna då passar på att rekordhöja sina vinster är varken bra för samhället eller ser särskilt snyggt ut!

Tidningen BRÖD

Post: Box 3546 103 69 Stockholm

Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm

Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB

Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se

Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser

Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se

Utgivning

Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad.

Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar.

Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag Lina Eidenberg Adamo Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE OKTOBER
MARTIN LUNDELL
VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. or

INNEHÅLL

Sid 10

10 smarta spartips

I dessa tider gäller det att vända på varenda krona. BRÖD ger 10 smarta spartips som du kan använda i företaget.

Sid 12

Robin Delselius är Årets Företagare…

…i bageribranschen! Efter ett par års pande miuppehåll är utmärkelsen tillbaka. Och den här gången premierades särskilt framgångsrikt företagande i samband med pandemin.

Sid 17

Möt årets mack-finalister

Det drar ihop sig till årets upplaga av Mack-SM. Vi presenterar finalisterna som kvalificerat sig till tävlingen.

Sid 30

Trevlig mässa i Högbo

Nyligen arrangerade distrikt Dala-HälsingeGästrike en branschmässa i Högbo Bruk, strax utanför Sandviken. Vi var där och tog bagare, konditorer, utställare och leverantörer på pulsen.

ALLTID I BRÖD

Sid 3_ Ledare sid 6_ Nybakat sid 08_ Nyhetssvepet sid 32_ Hemma hos sid 40_ Fråga juristen sid 46_ Medlemsförmån

4 _ BRÖD
0732
10 oktober ~ nummer 10 2022 20

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Detox för klimatet

NU LANSERAR knäckebröds tillverkaren Wasa en helt ny typ av detox, Wasa CO2 Detox, för att få fler att komma i gång med ett mer klimatsmart ätande. Det är en detox där man under en dag lever på tio skivor Wasa Husman knäckebröd, tre svenska äpplen och vatten. Det minskar, enligt Wasa, varje persons matklimatavtryck med 95 procent den dagen, då en skiva Wasa Husman har ett koldioxidavtryck på endast 0,01 kilo koldioxid.

Dansband får bakelse

FÖR TOLV ÅR sedan ska pade konditorn Jens Duvander en bakelse till Olle Jönssons, sångare och trummis i dansbandet Lasse Stefanz, ära. Nu är det dags igen. Inför TV4:s ”Så mycket bättre” gör Duvander en Lasse Stefanz-bakelse.

Bakelsen består bland annat av mjölkchokladmousse på biskvibot ten och med Lasse Stefanz namn på toppen. Och Olles hatt.

Den 22 oktober börjar TV4 sända årets upplaga av ”Så mycket bättre” där Olle Jönsson är en av artisterna. 10 kronor av förtjänsten per bakelse går till hemlösa i Kristianstad via Diakonin i Kristianstad.

På chokladfronten – mycket nytt

CHOKLADMAKAREN Kalle Jungstedt öppnar en helt ny produktion och butik i Sickla, Nacka, strax utanför Stockholm i höst. Det kommer bli en väldigt stor anläggning som ska fokusera på högklassiga praliner och chokladprodukter på en helt ny nivå jämfört mot vad vi tidigare har sett. Bagaren och konditorn Daniel Lindeberg i Orminge, lite längre ut från Stockholm, kommer också att gå i gång med choklad i höst, och även detta kan bli en verksamhet på en mycket hög nivå och annorlunda mot dagens övriga utbud.

Till sist konstateras att Sälen Choklad uppgraderar, bland annat med en ny stor tempereringsmaskin som kommer installeras i början av oktober. Även detta är ett intressant företag som växer så det knakar och som kommer låta höra av sig mer i framtiden. Väl värt att hålla koll på.

Mindre plats för plast hos Delicato

DELICATO TAR bort plastfönstret på alla sina butiksför packningar. Detta görs för att man vill minska sin användning av plast. Den nya förpackningen är av förnybart material och enkel att återvinna.

Den nya designen på konsumentförpackningar har utvecklats i samarbete med NORD ID och är ett led i arbetet mot mer hållbara förpackningslösningar.

Att ta bort plastfönstret på konsumentkartongerna ska minska plastanvändningen cirka 15 ton per år.

Förpackningsförändringen sker löpande under hösten då befintligt material ska ta slut först, för att undvika kassationer. Det kommer därför finnas förpackningar både med och utan plastfönster ute i butikshyllorna under en övergångsperiod.

Barry Callebaut förstärker

OTTO SJÖBERG är ny teknisk rådgivare i Sverige, hos Barry Callebaut Nordic. Otto tillträdde tjänsten i september. Otto är konditor med specialexpertis inom chok lad och har arbetat som konditor på olika konditorier i Sverige och Storbritannien sedan 1987. Otto har även erfarenheter från KåKå och Bakels, där han har skapat koncept och recept för kunderna.

Otto kommer närmast från Källbergs Industri, där han var Commercial Applica tion Specialist.

Han är väl bekant med konditor branchen och den svenska bageri- och konditorimarknaden, och har värvats för att ytterligare utveckla den svenska chokladmarknaden.

Hans roll i Barry Callebaut Nordic kommer att vara att hjälpa företagets svenska kunder med teknisk chokladex pertis, produkter och receptutveckling, och kommer även att arbeta med försäljning på mässor, evenemang och vid kundmöten.

Inflationen HÖG

INFLATIONSTAKTEN i Sverige var 9,7 procent i september, enligt SCB. Det var högre än förväntat, och ökar risken för större räntehöjningar från Riksbanken.

6 _ BRÖD

Förtydligande

I SEPTEMBERNUMRET av

BRÖD fanns en debattartikel med rubriken ”Politiken skapar omöjliga förutsättningar för små företag”, med Peter Kjellerås, SoFo Bageri & Konditori i Stockholm, som avsändare. Av texten kan läsaren få uppfattningen att det är Peter Kjellerås som varit bagare och drivit företaget. Det blev inte helt korrekt.

Rätt ska vara att Peters hustru, Diana Nordin, är den som varit huvudpersonen i verksamheten och den dagliga driften. Diana har en gedigen branschbakgrund sedan unga år. Hennes far hade ett bageri i Sigtuna, Bagarboden. Där lärde hon sig allt från grunden. Hon har jobbat på flera av de större och framgångsrika bagerierna i Stockholm som Rid darbageriet, NK och Grillska huset varifrån hon blev headhuntad till Delicato som produktutvecklare.

Diana Nordin har drivit SoFo Bageri & Konditori i drygt sju år.

Högt betyg för svenska myndigheter

SVENSKAR HAR högst förtroende bland medborgare i alla EU-länder för den information om risker med mat som de får från sina nationella myndighe ter - och förtroendet ökar. Det visar Europabarometern, en omfattande undersökning om EU-medborgares inställning till risker med mat.

Allra högst rankas forskare på universitet eller offentligt finan sierade forskningsorganisationer, 96 procent litar på dem, enligt Europabarometern. Därefter kommer allmänläkare och specia listläkare, nationella myndigheter, konsumentorganisationer, alla med 92-93 procent. Lägst är förtroendet för information från kändisar, bloggare och influencer, bara strax över 3 procent litar på dem.

De klarade yrkesprovet

YRKESPROV HAR hållits i september vid Nyköping Strand Utbild ningscentrum. 11 elever på vuxenutbildningen klarade sina prov och har fått sina yrkesbevis.

Granskare var Johanna Stenberg och Therese Wallin från Sultans Konditori i Katrineholm, Mats Jensen, yrkeslärare vid Nyköping Strand Utbildningscentrum samt Jesper Långström, utbildningsansvarig Sveriges bagare & konditorer.

Årets ”Peppris” smakar äpple

FÖR ÅTTONDE året lanserar Annas Pepparkakor en tillfällig smak inför julsäsongen. I årets smak möter pepparkakan vanilj, kanel och en hint av äpple i en smak av nybakad äppelpaj med vaniljsås.

2014 införde Annas Pepparkakor en tradition att inför varje adventoch julsäsong lansera en ny tillfällig smak. Bland tidigare smaker finns storsäljarna polka, lakrits och toffee som alla tänjt på gränserna hur en pepparkaka kan smaka. Med årets smak flirtar man både med tradition och nytänkande, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyttigt snacks ärÅrets Dagligvara

FINN CRISP SNACKS från Lantmännen Cerealia är Årets Dagligvara 2022, en lyckad transformation från knäckebröd till snacks, enligt företagets marknadschef, Helena Fridström.

Tanken bakom produkten har varit att möta en stagnerande trend, inte minst bland unga, vad gäller traditionellt knäckebröd, med en produkt som både kan inspirera en ny generation att hitta till knäckebrö det och samtidigt bidra till att fler får i sig mer av nyttigt fullkorn. Årets Dagligvara delas ut av branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Han vann pralinslaget

OSKAR EGERSTEN är vinnare av årets upplaga av Det Stora Pralin slaget, som avgjordes nyligen vid Kiviks Musteri. Hans vinnande pralin kallas ”Amygdala” och innehåller bland annat mandel, kardemumma och mandelkex. Så här tyckte juryn: ”Exceptionellt vacker och tilltalande pralin. Genomgående toppklass på det tekniska utförandet - från glans, gjutning och målning till fyllningar och dekor. Trevliga lager och fin mandelsmak. Något alldeles extra i gyllene skrud!”

NYBAKAT / OKTOBER

Hållbart tema på fastfoodmässa

kocken Paul Svensson med moderator Andreas Stenberg om nya smarta och hållbara sätt att tänka på hur maten förpackas från servering till gästen.

Ny kvarn till Västerås

Abdon Mills etablerar en ny kvarn i Västerås. Målet är att den nya kvarnanlägg ningen ska vara klar i mars 2023, förutsatt att alla komponenter levereras i tid.

Under mässans två dagar fylldes hallen med 3000 besökare, över 100 utställare, marknadens senaste produkt nyheter, samtal kring hållbarhet och de senaste trenderna.

Den genomgående tråden i mässprogrammet var hållbarhet, som belystes genom sex olika fokusområden: The Environmental Move, The Local move, Sustainable Profit, The Social Move, Moving Tech och Zero Waste.

En av årets talare, Sandra Mastio, berättade under temat Zero Waste att hennes restaurang fokuserar på en meny med få rätter med stor variation. Menyns 4 pizzor byts ständigt ut beroende på tillgängliga råvaror och restprodukter från lunchen. Under temat Environmental Move diskuterade

På plats fanns ett stort antal av landets största leverantörer inom bland annat mat, dryck, utrustning, betallösningar, maskiner och kläder för branschen. Några nedslag i montrarna visade att det är ett fortsatt intresse för vegetariska och veganska alternativ, bland kaffeleverantörerna hittas allt fler premium-théer och hos flera leverantö rer visas nu nya digitala sätt att beställa och betala mat.

Under mässan arrangerades även Skandinaviens största pizzatävling, Pizza Champion Cup. Efter en intensiv final tog Zeki Hanouch hem segern som årets pizzakock 2022, som förutom titeln nu kommer att representera Sverige under Pizza-VM 2023 i Italien.

-Med den nya kvarnen vill vi erbjuda ytter ligare kunder i framför allt östra Sverige och Storstockholmsområdet ett brett utbud av mjöl och förpackningslösningar anpassade till kunder inom bageri och livsmedelsindustri. I första hand erbjuder vi vårt traditionella sortiment men tack vare en flexibel produktion kommer vi att kunna erbjuda specialprodukter, säger Arthur Warner, försäljnings- och inköpschef vid Abdon Mills.

Satsningen innebär också en ökad renodling mot kvarnverksamhet, då företaget under året har sålt två bageriföretag samt bagerileverantö ren Kobia.

Etableringen av den nya kvarnen innebär ett 15-tal nya arbetstillfällen i Västerås när den är i full drift.

-Med den nya kvarnen kan bland annat transporterna minskas avsevärt då både råvaror och många av kunderna finns i Mälardalsom rådet, säger Arthur Warner. Även transportav ståndet till kunderna i norra Sverige minskas markant.

8 _ BRÖD NYHETSSVEPET / OKTOBER
Mässan Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangerades i Göteborg på Prioritet Serneke Arena i september. Abdon Mills kvarnbygge i Västerås maler på.

ANNONSERA I BRÖD...

PMS 130 C PMS 294 C Svart

...OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Vill du nå bageri- och konditoribranschen i Sverige? En bransch som till större delen består av egna företagare som fattar beslut om rörelsens alla inköp, allt från råvaror till tjänster. Tillsammans omsätter de 18 miljarder kronor. Kontakta Per Hansson 070-747 42 82 / per@bageri.se

Beprövad Hållbarhet & Lång Livslängd så att du kan baka ditt allra bästa

Investera i bakutrustning med dokumenterad kvalitet och hållbarhet i bagerier runt om i världen. Våra beläggningar ger optimal bakning och släppförmåga. Med vår förnyelseservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa valuta för pengarna. Kontakta oss för mer information om våra produkter och livscykelprogram.

Standardutrustning och utrustning anpassad för just dina behov, för bakning av dina populäraste produkter:

Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

FINNS

Admir Talic SÄLJARE Tel: +46 76 624 03 36 a.talic@runex.com

FINSPÅNG, SE

är numera en del av American Pan, världsledande inom industriell bakutrustning och beläggningar.
TILLVERKNING & SERVICE I: RUMÄNIEN | SPANIEN | SVERIGE | STORBRITANNIEN
HÄR
VI
or

Spara till företaget – 10 smarta tips

OK, priserna rusar på allt från el och drivmedel till råvaror och hyror. Kan du kanske spara pengar i ditt företag? Den här gången kör vi 10 konkreta och smarta tips på hur du kan spara, och förhoppningsvis stärka, företagets ekonomi i kristider.

1. Förhandla

Nu är det läge kavla upp ärmarna och våga förhandla. Nästan allting du betalar för går faktiskt att förhandla om. Det kan handla om mobilabonnemang, kostnader från en leverantör, lokalhyra, elavtal, och redovisning. Om det inte går att få billigare, testa att förhandla dig till mer för samma peng i stället!

2. Koll på läget

Har du koll på hur ekonomin ser ut? Allt för många har en för dålig uppfattning om företagets ekonomi. När du sätter dig in i ekonomin får du samtidigt en värdefull överblick – det är den som kommer hjälpa dig spara pengar.

3. Skippa allt onödigt

Se närmare på dina kostnader och granska om du hittar någon ting som känns onödigt. Kanske en kostnad för en maskin som

aldrig används, programvara till datorn, eller olika företagstjänster (de som du inte har nytta av såklart). När du gjort detta så stryper du helt enkelt allt som inte absolut behövs Skilj på nödvändigt och sånt som vore kul att ha – ”need to have” och ”nice to have”.

4. Bygg buffert och spara pengar

Det är i kristider det är så bra med en buffert, det tutar alla privatekonomer på bankerna ut som viktigt för hushållen. Men det är minst lika viktigt för ett företag! Har du ingen buffert så är det läge att göra ditt bästa för att börja bygga upp en. Även om den inte används så skänker den dig i alla fall en god natts sömn. Under sämre tider är det också så att man kan göra goda affärer och investeringar om man har tillgängligt kapital.

5. Glöm inte dig själv

Tänker du på dig själv? Oroliga tider påverkar företaget men givetvis också dig privat. Såsom dyra elräkningar och ökade levnadskostnader generellt. Därför är det viktigt att du själv ser till att avsätta pengar till pension – och att du omges av en trygghet i form av rätt försäkringar. Som medlem i Sveriges bagare & kondi torer har du möjlighet att teckna förmånliga försäkringar – både för företaget, och privat.

10 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / OKTOBERAFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

6. Slösa inte pengar, och spara tid

De ekonomiska tipsen i den här artikeln handlar främst om pengar och sparande. Hur du stryper kostnaderna och inte slösar med pengar. Men, glöm heller inte att se till att företaget inte slösar på tid. Tid är som bekant pengar. Har alla anställda fullbelagda dagar? Kan vissa rutiner göras snabbare? Går det att jobba smartare? Se över allt!

7. Har du leveranser – se till att få betalt!

Klar med en leverans? Fakturera! Har inbetalningsdatumet passerat? Påminn! Se till att fakturera ut så fort det är möjligt och se till att de betalas i tid. Se till att få in pengarna på ditt konto, helt enkelt.

8. Handla smartare

Låt oss säga att du ändå behöver göra ett inköp. Ställ dig frågan om inköpet kommer att generera pengar. Hur kommer det här inköpet eller investeringen bidra till att vi kommer tjäna mer pengar? Har du ett bra svar på den frågan? Då är antagligen inköpet berättigat. Om inte, låt bli!

9. Jämför

Vi nämnde tidigare vikten av att förhandla – men jämför också! Hur kan jag få mer för pengarna hos det här försäkringsbolaget, eller leverantören? Samma saker men billigare pris hos någon annan?

10. Skippa, eller pausa, prenumerationer

Avbryt onödiga prenumerationer på tjänster, tidningar och liknande som inte är direkt verksamhetskritiska. En ynka hundra lapp i månaden under ett år blir hela 1 200 kronor sparade. Lyckas du strypa 10 olika kostnader på 100 kronor kan du spara 12 000 kronor per år. Alltid något!

Källa: Driva eget

Anna Windborne-Brown

nÄr du BESTÄLLER varor!Titta efter mÄrket

Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt!

Läs mer på frånsverige.se

BRÖD _ 11
Illustration:
NYHETSSVEPET / OKTOBER

”Fördubblat omsättningen i en tuff tid”

fullt är att reflektera och gå tillbaka till företagets rötter för att inte tappa fotfästet.

-Fantastiskt kul, och oväntat. Jag tror ju aldrig att det man gör räcker, jag vill alltid göra allting lite bättre, sa en överväldigad Robin Delselius i samband med att han fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen 2022.

Robin Delselius är en orädd företagare som kontinuerligt utvecklar sin verksamhet. Trots tuffa tider för branschen har han mer än fördubblat omsättningen de senaste tre åren. Robin är en driven företagare som är engagerad både i sin personal och i samhällsfrågor, särskilt hållbarhet och i att stötta föreningar.

De senaste åren har bageribranschen ställts inför tuffa utma ningar. Först i form av pandemin som drabbade branschen hårt. Därefter kraftigt höjda råvarukostnader till följd av Ukrainakriget och den senaste tiden de skenande el- och gaspriserna.

-Det har varit en tuff tid, men vi har klarat oss genom pande min utan att behöva göra permitteringar, berättar Robin. Och vi har även lyckats expandera verksamheten.

Men nu är det färdigväxt på ett tag, lovar han.

-Ja, nu måste vi landa lite och konsolidera verksamheten. Förvalta och utveckla varsamt. Något jag insett är väldigt betydelse

Intresset för årets utmärkelse har varit extra stort, inte minst efter två års pandemiuppehåll. Det har varit rekordmånga nomi neringar och något som sticker ut i år är att många har nominerat branschkollegor.

-Den här utmärkelsen är väldigt viktig för branschen eftersom den fokuserar på själva företagandet, sa Karin Andersson, vd hos bagerileverantören Credin som är huvudsponsor för utmärkelsen, i samband med prisutdelningen. Duktiga och driftiga företagsledare är en förutsättning för att branschen ska må bra och utvecklas. Under de två senaste pandemiåren är det förmågor som verkligen har fått prövas. Och utmaningarna lär inte bli färre i framtiden. Att kunna ställa om – och få med sig personalen – är helt avgörande. Jag rekommenderar alla att ”stjäla idéer av vinnarna” för att på så sätt få idéer till hur man kan utveckla sina egna företag.

Andrapristagare blev Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd, Ullånger.

Torbjörn är en driven och innovativ företagare som hämtat inspiration från sin farmors tankar och hittat tillbaka till företagets rötter för att nå framgång i de nya satsningarna. Torbjörn har lyckats leda Mjälloms Tunnbröd till framgång och tillväxt med sin ödmjuka inställning och passion för norrländskt mathantverk.

12 _ BRÖD NYHETSSVEPET / OKTOBER
Robin Delselius, som driver Robin Delselius Bageri med sex enheter i Stockholm, Nacka och Värmdö, är Årets Företagare i bageribranschen.

Tredjepriset gick till Gustav Fagerman, Mattias Dröschmeister och Anders Hedberg, Artisan Bread, Karlstad.

Gustav, Mattias och Anders går sin egen väg och vill göra något personligt. De inspireras av andra och arbetar aktivt för att inspirera kollegor i branschen och för att sprida sin kunskap. Genom att alltid sträva efter högsta kvalitet har de tre killarna skapat ett bageri som är något alldeles extra och som vuxit sig starkare, även under pandemin.

Årets Företagare i bageribranschen är en utmärkelse som delas ut till den eller de företagare som lyckats ovanligt bra med att driva sitt bageri eller konditori och som kan tjäna som inspiration för andra i branschen. Vinnaren får bland annat 50 000 kronor. Utmärkelsen har delats ut sedan 2016. Bakom utmärkelsen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Huvudsponsor är bagerileverantören Credin.

Utmärkelsen delades ut den 15 oktober i samband med en minimässa i Högbo Bruk, Sandviken, arrangerad av distrikt DalaHälsinge-Gästrike inom Sveriges bagare & konditorer.

Juryns motivering

”Ett enormt engagemang kombineras med en passion för både bageriet, personalen och i samhällsfrågor. Årets vinnare är en driven och orädd företagare som kontinuerligt utmanar och utvecklar sin verksamhet. Familjetraditionen förs vidare i en modern tappning. Trots tuffa tider för branschen har han mer än fördubblat omsättningen de senaste tre åren och lyckats behålla den småskaliga känslan.”

Tidigare vinnare av Årets

Företagare i bageribranschen:

• 2019, Roy Fares och Mattias Ljungberg, MR Cake, Stockholm och Göteborg.

• 2018, Markus och Linda Ekelund, Thimons bageri, Nässjö och Aneby.

• 2017, Tobias Karlsson och Mikael Pettersson Engström, Urshultsba garn, Urshult.

• 2016, Christian Jörgensen, Dahls Bageri, Göteborg.

• 2020 och 2021 delades inte utmär kelsen ut på grund av pandemin.

Hallå där,

Kent-Inge Ohlsson, mark nads- och kategorichef vid bagerileverantören Credin och sponsor för utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen. Vad betyder det här priset för branschen?

- Oerhört mycket! Utmärkelsen lyfter fram företagarfrågorna och företagens utveckling över tid. Det är det enda branschpriset med den inriktningen, till skillnad från många andra som mer fokuserar på hantverkskunnandet. Båda delarna behövs och kompletterar varandra.

Har media uppmärksammat?

– Man skulle önska att utmär kelsen fick mer uppmärksamhet i medierna, för den sätter fingret på hur viktigt det är att också vara en duktig företagare för att nå framgång, lönsamhet och tillväxt. De tre finalisterna i år är alla väldigt bra exempel på det.

Spännande, ge exempel?

Robin Delselius uppvisar en otroligt stark omsättningsutveckling samtidigt som företaget drivs i nära koppling till familjen.

Torbjörn Ullsten förvaltar också arvet i sitt familjeföretag, Mjälloms Tunnbröd, på ett fantastiskt sätt. Nu firar man dessutom 100-årsjubileum, och fortsätter att utvecklas med nya verksamheter.

Grabbarna på Artisan i Karlstad har skapat ett bageriföretag i en helt egen klass där ett hantverkskun nande i absoluta toppen går hand i hand med ett framgångsrikt och lönsamt företagande. De använder egna metoder som exempelvis interna tävlingar för personalen, för att både utveckla företaget och produkterna.

BRÖD _ 13 NYHETSSVEPET / OKTOBER
Torbjörn Ullsten (längst till höger), Mjälloms Tunnbröd, Ullånger placerade sig på andra plats, och Gustav Fagerman och Mattias Dröschmeister från Artisan Bakery, Karlstad, på tredje. (Anders Hedberg, Artisan är också tredjepristagare, men var inte med vid mässan i Högbo.)

Hur använder du dina russin från Kalifornien i jul?

Vårt ökade behov av att avnjuta god mat – och samtidigt leva hälsosamt – ställer nya krav på bageri- och konditoribranschen. Kunderna efterfrågar mindre socker och så få konstgjorda ingredienser som möjligt. Här har vi två övertygande skäl till att välja kaliforniska russin, det naturliga sötningsmedlet och en sann kvalitetsingrediens.

Solsken och vatten. Det är faktiskt det enda som behövs för att producera kalifor niska russin. De är helt enkelt fantastiska på egen hand. Både som ett utmärkt fiber- och näringsrikt mellanmål, men förstås främst som ingrediens i bröd och bakverk. Inte minst nu inför jul, då efterfrågan på russin är som störst.

RUSSIN I HUNDRATALS

SKANDINAVISKA BAKVERK

Skandinaviska bagerier och konditorier har sedan länge insett fördelarna med det kaliforniska russinet, så det är inte särskilt överraskande att vi hittar det i hundratals bakverk. En tydlig hälsomässig fördel är att det kaliforniska russinet ger ett hyfsat lågt glykemiskt index, tack vare sitt blygsamma fettinnehåll och höga fiberinnehåll.

VI ÄR BAGARNS FÖRSTAHANDSVAL

Att Kalifornien, världens främsta

russinproducerande region, varje år gör enorma investeringar för att säker ställa druvornas premiumkvalitet, är förstås ytterligare en förklaring till att det kaliforniska russinet har blivit bagarens och konditorns förstahandsval. Försäljningen inom produktsegmentet bröd och bakverk uppgår i Sverige till närmare 3 miljoner US-dollar om året och förväntas öka stadigt kommande år, enligt www.statista.com.

VI ÄR ÄVEN KUNDENS FÖRSTAHANDSVAL

Kaliforniska russin ligger helt i linje med kundernas stora efterfrågan på produk ter med hälsosamma ingredienser, fria från konstgjorda färgämnen, smakförstärkare, stabilisatorer och konserveringsmedel.

Medan sultanrussinen bara torkas i sju till tio dagar – för att sedan doppas i en kalciumlösning som snabbar på torkproces sen – får det kaliforniska russinen torka fritt i solen i upp till tre veckor. Det är det här

som ger både den mörkare färgen och den härligt chokladaktiga smaken.

FANTASTISK HÅLLBARHET

Kaliforniska russin kan lagras i upp till 12 månader och behålla sin färg, smak och sitt näringsvärde!

VI HJÄLPER DIG!

Hos The Raisin Administrative Committee (RAC) kan du alltid få tips om hur du kan använda våra produkter. Vi vill gärna samarbeta med svenska bagare och konditorer i strävan att utveckla nya produkter med kaliforniska russin.

Kontakta oss på RAC genom att mejla info@ukraisins.com eller genom att ringa 01628 535 755.

LÄS MER instagram.com/californiaraisins.scandinavia https://www.californiaraisinsscandinavia. com/

ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS

RostaT Valnötsbröd med saftiga russin

Blötlägg russinen 30 minuter. Använd gärna vattnet som degvätska. Körtid 4+6 min.

Blanda i russin och valnötter när degen är nästan klar.

Liggtid: 180 min med tre vik.

Väg degämnena i valfri storlek och låt vila 30 min forma dina bröd på ditt sätt.

Jäs och baka av.

Think raisins, think California , ANNONS FRÅN CALIFORNIA RAISINS
Recept: Mattias Wallmark 1400 g Vatten 2160 g Vetemjöl 300 g Graham 46 g Salt 1320 g Vetesurdeg 650 g Russin 650 g Valnötter •
https://www.californiaraisinsscandinavia.com/

FYNDA MASKINER 11-13 NOVEMBER PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

Som sponsor till Årets Konditor 2022 lånar vi även i år ut ett antal maskiner till tävlingen, som äger rum den 11-13 november på Bak- & Chokladfestivalen, Stockholmsmässan (Älvsjö). Dessa maskiner vill vi sälja direkt efter mässan, så vi ger er ett unikt tillfälle att fynda fina maskiner. Villkoret är att maskinerna hämtas direkt efter tävlingen på lördag eller senast söndag förmiddag på Stockholmsmässan i Älvsjö. Hör av er till oss omgående om ni är intresserade.

TILL SALU

5 st bagerikyl Haglund med belysning och fotpedal. Mått: 60x86,5x216cm

5 st bagerifrysar Haglund med belysning och fotpedal. Mått: 60x86,5x216cm

2 st chockfrysar Coldline Modi UP 6. Mått: 78x80x90cm

1 st chokladtempereringsmaskin helautomatisk för 25kg choklad LCM 25 AT/S. Mått: 61x57x90cm

1 st Glassmaskin Bravo Trittico 183 EXECUTIVE EVO 3liter per sats ca 12-18liter i timmen: Mått: 50x79x78cm

KONTAKT

Ringdahls Bageriutrustning AB Hedeforsvägen 9 443 61 STENKULLEN Tel: 0302-174 30 www.ringdahls.se

Följ oss gärna på Instagram på @ringdahlsbageriutrustning

16 _ BRÖD N 37, 113 51 STOCKHOLM gail@bakerscape.com
Sveriges Bagare & Konditorer AB Årets Konditor N/A 1 N/A BAKERSCAPE AB ODENGATA 37, 113 51 STOCKHOLM gail@bakerscape.com www.aretskonditor.se #åretskonditor

Här är mackorna som tävlar. Övre raden från vänster: Getostfrestelse med polkabeta, Guld på rågbröd. Nedre raden från vänster: Sweet and hot, SMÅLAND, Hittepå.

Maxade mackor möts

Det är dags för den roliga och fartfyllda branschtävling en Mack-SM, som utser årets trendigaste, smartaste – och godaste – macka! Tävlingen avgörs på Stockholmsmässan, Älvsjö, i samband med mässan Sthlm Food & Wine/Bak- & Chokladfestivalen den 11 november. Och i år har fem finalister kvalificerat sig.

Smakrikt surdegsbröd med krispigt friterade rotfrukter, rökt kött från hjort tillsammans med en fyllig rosépepparkräm? Eller varför inte ett vetebröd med smak av cheddar med krämig coleslaw och heta jalapenos?

Det är några av smakerna som kommer att göra upp i årets upplaga av Mack-SM. Som dessutom firar 20-årsjubileum just i år!

Den här gången verkar också närproducerat stå högt i fokus hos mackkreatörerna. Så där någonstans kommer årets vinnare att finnas.

- Mackan har vuxit sig stark som ett mättande, trendigt och nyttigt lunchalternativ och i tävlingen kommer vi få se nya spän nande mackor som inspirerar hela branschen, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingen.

Tidigare vinnare brukar ofta sätta trenderna för hur kommande års kandidater utformas, vad gäller ingredienser och koncept. Under

flera år var det vegetariska eller veganska fyllningar som domine rade. De senaste åren har dock en svängning kunnat spåras, med flera mackor som haft både fisk- och köttinslag.

Förra årets vinnare, Grön macka, stack verkligen ut bland tidigare deltagande mackor. Med extremt få ingredienser – i princip bara gul lök och potatis – förutom brödet, var Mikaela Eliassons (Haga Schweizeri i Stockholm) vinnarmacka rejält nytänkande.

Där många andra tävlingsmackor kanske innehöll tvåsiffriga antal ingredienser – och givetvis också var väldigt välkomponerade och goda! – valde alltså Mikaela att gå andra vägen, och med bara några få ingredienser skapa ett vinnande koncept. Dessutom rekordbilligt! Mackans ekonomi och säljbarhet är ett av kriterierna som bedöms.

Blir det månne även i år mackan med färst ingredienser som vinner? Eller får vi en vinnare av mer komplicerad karaktär? Ja det återstår att se. Klart är i alla fall att dessa fem mackor, och mackma kare, gör upp:

• Getostfrestelse med polkabeta av Anna Lanemo från Lanemo Konditori & Bageri i Linköping.

• Sweet and hot av Linda Kosterhed från Kosterheds Konditori i Solna.

• SMÅLAND av Emmie Jonsson från Vamos Bistro & Bar i Kalmar, samt Stora Frögården på Öland.

BRÖD _ 17 NYHETSSVEPET / OKTOBER gail@bakerscape.com M 0761 710707 VA SE556807662301 M 0761 710707 VAT SE556807662301

Årets final

Finalen kommer i år, återigen, att avgöras inför en entusiastisk publik på mässan. Detta efter två pandemiår med mer alternativa former för tävlingen.

Tävlingen startar kl. 10.15 och finalis terna startar med tio minuters intervall efter varandra. Finalisterna blir också klara med tio minuters intervall från och med klockan 11.00. Prisutdelningen hålls kl. 13.00.

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Den krävande tidspressen bidrar ofta till stor dramatik för såväl tävlande som publik. Hela mackan skapas och monteras på plats under finalen framför juryn. Brödet får tas med färdigt. Kött, fågel, fisk eller

annat protein får förberedas innan finalens start. All annan fyllning ska tillverkas och hanteras på plats.

Juryn bedömer sådant som smak, utseende, hygien, själva brödet, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverk ningen. Uppgiften är att skapa en lunch macka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. En viktig del i bedömningen är också ekonomisk kalkyl och recept, eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas. Tanken är att man ska kunna handla Sveriges bästa macka på ett kafé, i ett bageri eller konditori som ett bra lunchalternativ.

Detta är Mack-SM

Mack-SM är branschtävlingen som syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka!

Tävlingen arrangeras årligen sedan 2002 av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsor är KåKå.

Segraren i Mack-SM vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

18 _ BRÖD NYHETSSVEPET / OKTOBER
• Hittepå av Olga Andersson från Lilla caféet vid torget i Sävsjö. • Guld på rågbröd av Lina Lundqvist från Rodga Spis i Åby, Norrkö ping. Finalisterna i årets Mack-SM, stående från vänster: Lina Lundqvist, Olga Andersson, Emmie Jonsson. Sittande från vänster: Anna Lanemo, Linda Kosterhed. Vinnare 2021, Mikaela Eliasson
Jubileum för Skåne-möllan Skåne-möllan AB | Silosgatan 5 | 268 75 Tågarp | Sverige www.skane-mollan.se Skåne-möllan firar 50 härliga år! Vi är så glada och stolta över att den ursprungliga idén om att vara en innovativ kvarn och en lyhörd resurs i allra högsta grad är vår verklighet idag. Med högkvalitativt mjöl, skräddarsydda produkter och Skåne-möllans egna värmebehandlade spannmålsprodukter är platsen på kvarnkartan självklar. Bakom framgången står också vårt duktiga och engagerade team som alltid siktar högt. Det är laget Skåne-möllan som håller kvarnhjulen igång! Vill du prova vårt goda mjöl? Ring 0418-501 02 så skickar vi en provsäck!

Brinner för de söta bakverken

Cassandra Persson placerade sig på fjärdeplats i SM Unga Bagare 2021 och är därmed kvalificerad som medlem i Juniorbagarlandslaget. Att kunna samarbeta och hålla koll på tiden tycker hon är viktiga egenskaper för att lyckas som tävlingsbagare.

Hallå där Cassandra, hur är läget?

-Bara fint, jag är riktigt taggad för att börja jobba vidare med laget!

Du är ju en del i Svenska Juni orbagarlandslaget som tog hem en bronsmedalj i Berlin i VM för unga bagare tidigare i år. Men du tävlade inte själv den här gången, hur var det att stå på sidan om?

- Det var väldigt kul att vara med och kunna hjälpa till. Under en sån här tävling agerar alla som ett lag och bidrar på flera olika sätt. Man är en del i gänget och känner verkligen lagandan.

Vad betyder en sån framgång för laget som helhet?

-Det är skitroligt och förhoppnings vis inspirerande för andra att både satsa på tävlingar, och att söka sig till yrket. För laget är en framgång så klart viktig för att stärka självförtroendet och ett tecken på att vi är inne på rätt väg. Vilken är din roll i laget?

-Vi har i dagsläget inga speciella roller. Nu ska ju laget bli lite större i och med att vi slår ihop två årgångar, så vi får väl se framöver om det blir någon mer uttalad uppdelning.

Vad har du för egen tävlings bakgrund?

-Jag var med i Skolmästerskapen i bageri 2018 och kom trea. Och så var

jag med i SM Unga Bagare 2021 där jag kom på fjärde plats och blev därmed en del i Juniorbagarlandslaget.

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingsbagare?

- Det är viktigt att man kan samarbeta på ett bra sätt, och man har känsla för tidsplanering. Det blir ofta tajt med tiden på tävlingar, så att kunna planera arbetet smart är bra.

Vilka är dina starkaste sidor? Och svagare…?

-Det är nog just att jag är bra på att planera. Det innebär att man har koll och slipper stressa. Om det är något jag är lite sämre på så är det kanske matbröd…?

Vad är roligast med att tävla i bageri?

- Man får bekräftelse på att det man gör är bra, och man får pusha sig själv till att hela tiden bli duktigare och bättre. Sen är det så klart jätteroligt att hålla på med något man verkligen brinner för!

Vad bakar du helst själv, matbröd eller söta bakverk?

-Jag tycker det söta är roligast. På något sätt innebär det mer spelrum för kreativiteten och att man kan ta ut svängarna lite mer. Gärna med inslag från konditori.

Hur ser programmet med laget ut framöver?

-Det är ännu lite osäkert kring hur tävlingsschemat ser ut framöver. Men nu har vi flera träningar inplanerade, och så ska vi få ihop ”hela laget” på ett bra sätt. Vad jobbar du med till vardags?

-Jag är bagerichef på Mat- & Chokladstudion i Malmö.

Om du nån gång inte håller på med bakning, vad gör du helst då?

-Jag tycker om att vara med min lilla hund. Och min sambo förstås.

Ett par av dina lagkompisar (Michaela och Mattias) håller på med olika former av skytte, kanske för att hålla fokus och koncentration. Har du någon liknande sysselsättning?

-Inte i dagsläget. Men jag har spelat mycket handboll, och hoppat höjdhopp. Så det har nog varit bra både för lagkänslan och koncen trationen! Men just nu har jag inte riktigt tid för det.

Kort om CASSANDRA

Ålder: 23 år.

Gör: Medlem i Juniorbagar landslaget, bagerichef på Mat& Chokladstudion i Malmö. Bor: Malmö.

Familj: Hund och sambo, mamma, pappa och fyra brö der. Är näst äldst i syskonskaran. Favoritbakverk: Chokladbollar. Inspireras av: Mina kollegor i branschen.

PROFILEN CASSANDRA PERSSON BRÖD _ 20

Hållbar odling tillsammans med svenska bönder!

Allt fler konsumenter efterfrågar och förväntar sig hållbart framtagen mat. Tillsammans med våra ägare, 19 000 svenska bönder, driver vi därför odlingsprogrammet Klimat & Natur –Lantmännens program för Framtidens Jordbruk innehållande konkreta åtgärder för biologisk mångfald och sänkt klimatpåverkan. Siktet är inställt på ett klimatneutralt jordbruk och genom att välja Nord Mills produkter märkta med Klimat & Natur är du med och driver på utvecklingen. Mjölet erbjuder samma jämna och höga kvalitet som tidigare och bidrar till 30% lägre klimatpåverkan*. Låt oss tillsammans nå nya klimatmål! Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord!

Vid frågor om våra produkter och beställning kontakta kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92 *Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015. Spårbar bas Svenskt ursprung Fritt från stråförkortningsmedel Fritt från slamgödsel Minskad klimatpåverkan Klimatsmart mineralgödsel Fossilfritt bränsle på gården Precisionsodling Sparsam körning Biologisk mångfald Lärkrutor Blommande zoner Termiskt behandlat utsäde Programmets åtgärder för:
Lokalt producerat!

Dags att förenkla för företagen

Regelkrångel har länge varit en käpphäst för många företag. Krångel och byråkrati försvårar för företagen när det gäller att kunna fokusera på sina huvuduppgifter. I förlängningen kan det medföra lägre tillväxt och färre arbetstillfällen.

Stefan Fritzdorf, Vivels bageri och ordförande i branschorga nisationen Sveriges bagare & konditorer, vill tillsammans med ett antal andra företrädare för mindre och medelstora företag, att den nya regeringen ska ta tag i regelkrånglet en gång för alla.

”Sverige står inför stora utmaningar. Stundande lågkonjunktur, otillräcklig energiförsörjning och hög inflation. Som företagare ser vi hur våra kostnader ökar allt snabbare.

Den nu tillträdande regeringen har dock en möjlighet att hjälpa små och medelstora företag att våga satsa, utvecklas och skapa nya arbetstillfällen. Ett helhetsgrepp för minskat regel krångel skulle underlätta för företagen och stärka svensk konkur renskraft.

Under lång tid har regeringar av olika kulörer utlovat minskad regelbörda för företagen. Vissa förbättringar har skett, men de är långt från tillräckliga. Medan andra länder genomfört struktur reformer som minskat regelbördan har regelkostnaderna fortsatt att öka i Sverige.

I genomsnitt, visar beräkningar, har detta inneburit en kostnadsökning för företagen på minst 1 miljard kronor per år de senaste tio åren.

Förenklingsutredningen (SOU 2021:60) som presenterades förra året föreslår ett helhetsgrepp där hela regelgivningsprocessen ses över. Förslaget inbegriper allt från att förbättra konsekvens analyserna innan ny lagstiftning beslutas, via forum för att justera i regelverk som skapar onödigt krångel till ett system för en systematisk utvärdering av regelverk efter att viss tid har förflutit.

Vår uppfattning är att utredningen fångat svagheterna i vår nuvarande regelgivning på ett bra sätt och att förslagen, om de genomförs, kommer att leda till minskat krångel framöver. Det finns med andra ord ett väl genomarbetat förslag, som den nu tillträdande regeringen skulle kunna genomföra. Så kan man omgående och handlingskraftigt förenkla för landets företag, och stärka svensk konkurrenskraft.”

22 _ BRÖD DEBATT / OKTOBER
Stefan Fritzdorf är ordförande i Sveriges bagare & konditorer, och driver till vardags Vivels bageri i Stockholm.

SEMLEFYLLNING SELMA

En klassisk fyllning med hackad rostad mandel (1,3%). 14 kg hink och 90 kg fiberfat (art nr 575010).

575410 SEMLEFYLLNING LENA

En slät fyllning helt utan mandel. 14 kg hink.

575611 SEMLEFYLLNING VIKTORIA

En lyxig smakrik fyllning med mandelmassa och hackad rostad mandel (9,5%). 14 kg hink.

575711 SEMLEFYLLNING SVEA

En rustik fyllning med rik och fyllig smak. Gjord på råmassa som innehåller skalbitar och hackad rostad mandel (9,5%). 14 kg hink.

577613 SEMLEFYLLNING FRIDA

En slät semlefyllning särskilt utvecklad för industriell tillverkning. Innehåller mandelmassa (2,5%). 14 kg hink.

Kontakta oss för att få prover på våra fyllningar.

www.bakelssweden.se bakels.sweden bakels.sweden 575012
Hitta din favorit! Ingen semla är bättre än sin fyllning. Satsa på en riktigt bra kvalitetsfyllning från Bakels. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt sort för ditt unika behov. Det är insidan som räknas! ALLA VÅRA SEMLEFYLLNINGAR ÄR VEGANSKA Visste du att?

Utmaningar för elförsörjningen!

Frågan om elförsörjningen fortsätter vara högaktuell, för såväl bageribranschen som hela samhället. Tiden rusar i full fart mot vintern och risken är stor att elpri serna kommer att rusa i höjden, i värsta fall än mer än under det senaste året. Och risk finns att el till och med kan komma att stängas av!

Elförsörjningen har gått från stabilitet och förutsägbarhet, till vad som idag mer påminner om ett lotteri med våldsamt hoppande priser och till och med risk för brist. Hur har det blivit så? Och vad vill forskare och myndigheter göra för att återskapa ordning och stabilitet i systemet?

-Tvärtemot vad många kritiker lyfter fram menar jag att elmarknaden i sig fungerar, säger Lina Bertling Tjernberg*, profes sor i elkraftnät vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. Däremot har det fattats många politiska beslut som inneburit att dagens situation och problem uppstått.

Det skriver även Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, tidigare senior expert på Vattenfall, och författare till boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, under på. I en intervju med Tidningen Näringslivet säger han:

-Jag kan i dagsläget inte direkt se någon positiv utveckling när det gäller elförsörjningen. Problemet är att vi är vår framgångs fånge. Vi har blivit lata feta katter som glömt bort vad armod innebär. Vi har bara förutsatt att elen kommer från två hål i väggen och fattat politiska beslut därefter. Men kanske att nuvarande läge kan leda till en tillnyktring. Att man inser hur viktig energin är för ett väl utvecklat samhälle och inte spelar rysk roulette med den. Men att ta oss ur den här situationen blir inte lätt och om vi lyckats göra det på tio års tid blir jag positivt överraskad.

Anna Borg, vd för Vattenfall, sa nyligen i SVT-programmet 30 minuter att elpriserna eventuellt skulle vara lägre idag om inte kärnkraftsreaktorerna Ringhals och Oskarshamn hade lagts ner. Detta då södra Sverige i så fall skulle haft mer elproduktion där.

Något de flesta är överens om är att det behövs mer elproduk tion och mer kraftnätskapacitet. Därtill att Europa bör vara energioberoende, det vill säga inte vara beroende av energislag utifrån som exempelvis olja och gas. En fråga som ställts på sin spets, inte minst i belysningen av kriget i Ukraina och dess påverkan på energisystemen.

I klartext betyder det att mer el ska komma från förnybara energikällor som vind, sol, vatten samt kärnkraft. Samt att över föringskapaciteten behöver byggas ut kraftigt. Dessa åtgärder är dock inget som görs i en handvändning, vare sig det handlar om att bygga kärnkraft eller stora vindkraftsparker. Tidigast kring 2030 kan sådana satsningar börja leverera.

-En viktig förutsättning för en omfattande utbyggnad är acceptans från samhället, säger Lina Bertling Tjernberg. Till exempel att man kan tänka sig vindkraftparker på flera platser eller

för den delen ny kärnkraft. Jag menar att havsbaserad vindkraft har stor potential.

EU-kommissionen arbetar med en övergripande plan, RePo werEU, för att möta svårigheter och störningar på den globala energimarknaden, bland annat orsakade av Rysslands invasion av Ukraina. Planen fokuserar tre områden: spara energi, fossilfri energiförsörjning samt att diversifiera energiförsörjningen.

-Elefanten i rummet, själva orsaken till de höga elpriserna i dag, är valet av gas som planerbar basenergi framför andra alternativ. Detta gäller för Europa som helhet eftersom energimarknaden prissätts där efterfrågan finns, säger Jan Blomgren. I Sverige har kärnkraften gjorts olönsam genom att förnybara energikällor i den ena änden subventionerats medan kärnkraften i den andra änden straffbeskattats.

Enligt Lina Bertling Tjernberg går det även att effektivisera elanvändningen genom så kallade smarta elnät och olika digitala lösningar.

-Det kan exempelvis handla om lokala lösningar där hushåll och företag kan få rollen av ”procumer”, alltså att vid vissa tillfällen vara konsument av el, vid andra vara producent, förklarar hon. Även batterilösningar för lokal energilagring kan komma att prövas. Det går också att använda fjärrvärmesystemet bättre för att balansera elsystemet vid behov.

Jan Blomgren har sin bild av lösningen:

-Problemet bottnar i bristen på planerbar el. Om vi då inte vill satsa på något av de fossila alternativen och vi inte ska bygga ut de kvarvarande älvarna, vilket politikerna varit överens om i ett halvt sekel, så kan man välja att satsa på kärnkraft.

I det kortare perspektivet, nu närmast den kommande vintern, finns påtaglig risk för brist på el, och fortsatt mycket höga priser.

24 _ BRÖD
TEMA / EL
Lina Bertling Tjernberg talar på Sveriges bagare & konditorers styrelsemöte i september.

Svenska kraftnät bedömer att risken för effektbrist i södra Sverige har ökat. Något som innebär att även risken för planerade bortkopplingar ökar.

Normalt är Sveriges egen kraftproduk tion, enligt Svenska kraftnät, otillräcklig under cirka 36 timmar per år, men hittills har aldrig några elkunder behövt koppas bort.

Enligt Anna Borg ser prognoserna för vinterns elpriser mörka ut. I vissa fall kan elpriserna bli dubbelt så höga jämfört med förra vintern. Temperaturen i vinter kommer att spela roll men även vad som händer i världen. Därtill spelar det roll hur mycket el som produceras i Sverige och i Europa.

-Priserna kommer att vara fortsatt höga och fortsatt volatila (svängiga), säger hon.

Nu, i och med att bland annat kärn kraftverket Ringhals 4 har fått ett förlängt stopp, så ökar beroendet av import av el. Skulle Ringhals 4 vara bortkopplad hela vintern kan det bli cirka 150 timmar då Sverige kan behöva importera el. Om Sverige inte får in tillräcklig import, finns en risk att förbrukningen måste minskas med tvång genom bortkoppling av vissa abonnenter.

Det finns ett system för detta som kallas styrel. I det prioriteras främst verksamheter där liv och hälsa riskeras inom timmar eller dagar, eller där samhällets funktioner snabbt skulle påverkas av ett elavbrott.

Det är länsstyrelser och kommuner som har ansvaret för prioritering och planering av verksamheter inom sina områden.

Länsstyrelserna sammanställer listorna, som är sekretessbelagda. Det kan vara både offentliga verksamheter, exempelvis sjukhus och försvar, och privata, liksom stora distributionscentraler för livsmedel.

Listorna matchas mot hur elledning arna sträcker sig, och det är då det framgår vilka delar av elnätet som kan stängas av om det skulle behövas. Det finns åtta klasser av prioriteringar (se ruta härintill). Hushåll och vanliga bostäder är lägst prioriterade.

*Lina Bertling Tjernberg besökte Sveriges bagare & konditorers styrelsemöte den 27 september, och höll en presentation om utma ningar och möjligheter med Sveriges elnät.

Styrel och bortkoppling

• Prioritering av el till de viktigaste användarna kallas styrel. Det regleras av en förordning. Styrel har funnits i flera år, men aldrig testats skarpt. Nu pågår arbetet i kommuner och länssty relser med att göra prioriteringar och sammanställa listor inför vintern.

• Elnätsbolagen redogör för hur elnäten går.

• Kommuner listar sin egen verksamhet längs ledningarna, och det som de känner till finns inom kommunen.

• Länsstyrelserna tar in uppgifter från myndigheter och regioner.

• Länsstyrelserna sammanställer listorna och lämnar dem till elnätsbolagen.

• Om elen inte räcker, eller om det händer något med kraftproduktionen så att tillgången minskar, ger Svenska kraftnät elnätsbolag i uppdrag att stänga av ledningar. Svenska kraftnät anger då hur mycket el som behövs tas bort. Elnätsbolaget stänger av utifrån prioriteringslistorna från länsstyrelsen.

• Hur stora områden som blir utan beror både på hur mycket som behöver tas bort och hur ledningarna går. I städer är det fler abonnenter längs ledningarna, på landsbygden färre. Om det finns högt prioriterade verksamheter längs en ledning, som sjukhus, så stängs inte elen av där.

• Bortkopplingen kan ske med viss framförhållning, så att elnätsbolagen

hinner informera innan, men det kan också behöva ske mycket snabbt. Då har elnätsbolagen bara 15 minuter på sig att koppla bort elen.

Källor: Energimyndigheten, Eon, Länsstyrelsen i Skåne

Prioriteringsklasser inom styrel

I förordningen om så kallad styrel finns olika prioriteringsklasser för verksamheter:

1. Elanvändare som redan på kort sikt (timmar) har stor betydelse för liv och hälsa.

2. Elanvändare som redan på kort sikt (timmar) har stor betydelse för samhällets funktionalitet.

3. Elanvändare som på längre sikt (dagar) har stor betydelse för liv och hälsa.

4. Elanvändare som på längre sikt (dagar) har stor betydelse för samhäl lets funktionalitet.

5. Elanvändare som representerar stora ekonomiska värden.

6. Elanvändare som har stor betydelse för miljön.

7. Elanvändare som har stor betydelse för sociala och kulturella värden.

8. Övriga elanvändare.

Källa: Energimyndigheten

BRÖD _ 25
TEMA / EL

”Rätt storlek på ugn viktigast”

Sveba Dahlens 3 bästa elspartips:

1. Bli medveten om elförbrukningen, hur mycket och vid vilken tid på dygnet - mät.

2. Baka så fokuserat och koncentrerat som möjligt, undvik att ha ugnen i standbyläge.

3. Se till att ha rätt storlek på ugnen i förhållande till hur mycket du bakar!

Ugnen är hjärtat i bageriet. Samtidigt en betydande energislukare. Vi kollar med ugnsleverantören Sveba Dahlen vad man kan göra för att få till en så effektiv elanvändning som möjligt i sin ugn.

-Först och främst tycker jag man ska skaffa sig en klar och tydlig bild av hur elanvändningen och förbrukningen ser ut i bageriet, var och när går det åt el, säger Peter Wistemar, ansvarig för Sveba Dahlens försäljning i Stockholm, Mälardalen, Gotland och Norra Sverige.

Sveba Dahlens nyare ugnar är försedda med en touchpanel där det går att se förbrukningen, exempelvis per dag, per vecka eller per bak.

-För den som har de här funktionerna på sin eller sina ugnar är det ett bra sätt att få medvetenhet om hur elförbrukningen ser ut, menar Peter. Och på så sätt kan man undvika onödig elkonsumtion.

Om man har ett elavtal där man betalar per timme kan det också vara idé att tänka till kring vilken tid på dygnet man tar ut den mesta förbrukningen. Dyrast är det vanligtvis på morgonen mellan klockan 7 och 9, och på eftermiddagen mellan klockan 17 och 19. Vid klockan 22 på kvällen inleds prissänkningen och från 5.30 på morgonen höjs priset sedan successivt. Mellan klockan 2 och 4 på natten är elen som regel billigast.

-Många bagerier börjar ju kring 4-5-tiden, så jag tror de är medvetna om detta, säger Peter. Ett tips är att ställa ugnens klocka så att ugnen är varm till exempelvis vid klockan 4 när det är dags för första baket. Glöm inte heller att ställa klockan på stopptid, det är lätt att missa!

Sedan är det bra att försöka fokusera bakningen så att man kan köra så mycket som möjligt sammanhängande, då utnyttjar man energin bäst. Och blir man klar tidigt är det förstås bästa att stänga av.

-Försök att undvika att ha ugnen på standby, menar Peter, det drar onödigt med energi. Om man ändå behöver ha ett standbyläge för att kanske baka en omgång till senare på dagen, går det på vissa ugnar att använda ett ”ecomode”, som innebär att ugnen går ned i temperatur, men inte slår av helt.

Som mest drar ugnen förstås när den startas från att vara kall.

-Men även när man öppnar och stoppar in ett bak, när kalla grejer kommer in försvinner en del av värmen och ugnen måste jobba upp temperaturen igen.

Att hålla grejerna i bra skick och trim kan också löna sig.

-Se över så att ugnen är väl servad och har fräscha packningar och tätningar så att det inte läcker värme i onödan, framhåller Peter.

Och har man riktigt gamla grejer kan det löna sig att byta till nytt.

-Moderna ugnar bakar framför allt fortare, de drar ungefär lika mycket el, men baket går snabbare, säger Peter och därmed blir elanvändningen effektivare. En nyare ugn har också bättre isolering i golv och dörrar, så förlusterna blir mindre.

Det kanske viktigaste rådet av alla från Peter är att se till att ha rätt storlek på ugnen!

-Jag har sett exempel på bagerier där man kanske bara använder en fjärdedel av en ugns kapacitet, men förbrukar el för många gånger mer. Det är så klart väldigt onödigt. Tänk igenom hur mycket man faktiskt bakar och anpassa maskinparken till det, en åtgärd som ger den största besparingen.

26 _ BRÖD
TEMA / EL
Peter Wistemar, Sveba Dahlen

VAD SÄGS OM 26 GRADER OCH KLARBLÅ HIMMEL I OKTOBER?

Palma Bread fortsätter att växa på Mallorca och söker fler förstklassiga hantverksbagare. Volymerna ökar och fler butiker står för dörren och även etablering på det spanska fastlandet.

Vi söker dig som har driv, energi, är kvalitetsmedveten och lösningsorienterad och gillar surdegsbröd, bullar och kavlat och sätter en ära i att bara producera på topp! Vi arbetar med de bästa råvaror och gör allting från grunden. Att kunna konditori är meriterande.

Vi lovar goda villkor och ett spännande uppdrag i en under bar miljö samt stora möjligheter till en rejäl utveckling som bagare. Palma Bread samarbetar med Robin Edberg, bagare, entreprenör som tävlat för Svenska Bagarlandslaget. Ansö kan till Robin på robin.edberg@gmail.com.

FÖR FRÅGOR

Jeff +46705520505

Robin +46707404604

Se mer på vårt Instagram @palmabread

mer

08-534 102 40 info@bageriprodukter.se | www.bageriprodukter.se Trygghet, enkelhet & serviceglädje - sedan 1955Förgyll dina bakverk
med
produkter av högsta kvalitet! Kontakta oss och
köp ditt
saffran utav oss
idag!
Annons_175x117mm.indd 1 2022-10-19 12:20:09
ÄR DU REDO FÖR EN INTERNATIONELL KARRIÄR DÄR INGEN DAG ÄR DEN ANDRA DAGEN LIK?
Läs
om tjänsten genom att skanna QR koden

Varje kilowattimme räknas

Dimensionering är också en viktig faktor. Av inventeringen framkom att flera storkök har överdimensionerad utrustning i förhållande till behoven.

Om man står i begrepp att skaffa ny maskinutrustning kan det vara idé att ha koll på en standard som kallas DIN 18875. Genom att använda maskiner i den standarden kan så mycket som 50 procent av effekttopparna reduceras.

5 – 15 procent av energiförbrukningen kan även sparas genom beteendeföränd ringar, och om matsvinnet minskas med 45 procent, sänker det energiförbrukningen med mellan 10 och 20 procent.

Spara pengar, konkurrensförde lar, bättre arbetsmiljö och att bidra till en bättre värld. Det finns många positiva saker med att energieffektivisera i sin verksamhet. Det framkom nyligen vid ett webbinarium arrangerat av Energikontoret Storsthlm*, som vände sig specifikt till bagerier, restauranger och storkök.

Bland annat presenterades ett exempel från Olofssons bageri i Överkalix, som med hjälp av en energikartläggning lyckats spara så mycket som 30 procent på sina energikostnader. Kartläggningen ledde bland annat fram till åtgärder som att justera ventilation, ta tillvara värme från varmluftsugnarna, byta filter på värme växlarna och – kanske lite typiskt lång uppe i norr – installera timer för företagets motorvärmare! Dessutom försöker Olofs sons köpa Bra miljömärkt-el och handla lokala råvaror.

Bageriet på Ica Maxi i Häggvik, strax norr om Stockholm, har kompletterat med att stänga av ugnarna så fort de inte används samt se över hur timern är inställd, instal lera LED-belysning och rörelsevakter där man kan använda det, alltid vara noggrann med energiåtgången på de inventarier och maskiner man köper samt ha dörrar på

kyldiskar och stänga av kyldiskar som inte används på kvällar och nätter.

Andra konkreta tips som nämndes var att skaffa ordentlig koll på energiåtgången och styra utrustningen smartare för att på så sätt kapa effekttoppar samt att fördjupa samarbetet i energifrågor med fastighetsä garen, om man inte äger sin fastighet själv.

Via energikontoret går det också att få tips på olika stöd man som företagare kan söka för energieffektivisering, samt även utbildningar.

En inventering av energiförbrukningen i ett antal storkök i Stockholm visade att det kan finnas mycket att vinna – spara –genom att förändra olika beteenden kring hur man använder elförbrukande utrust ning. Till exempel konstateras att stekbord och diskmaskiner är stora elslukare. Genom att alltid diska fulla maskiner, och använda stekbord restriktivt och om möjligt på andra tider, kan mycket el sparas. Man kanske inte behöver köra i gång stekborden precis klocka 7 varje morgon, då elen är som dyrast. Och inte allt på en gång – det blir varmt, och då kan man behöva köra fläktar för att kyla ned… Går det att koppla disken till fjärrvärmesystemet, kan behovet av att värma diskvattnet minskas.

Bra är också att byta gamla gjutjärns plattor mot moderna med induktionsteknik.

*Energikontoret Storsthlm är ett samarbetsorgan inom energifrågor för de 26 kommunerna i Stockholms län.

Detta är energikontoren

• Energikontoret Storsthlm är ett av Sveriges 15 energikontor. Energikon torens verksamhet täcker hela landet och verkar som pådrivande kraft för ett mer klimatsmart och hållbart samhälle. Verksamheten är politisk obunden och drivs utan vinstintresse.

• Energikontoren jobbar för ett hållbart energisystem i samverkan med kom muner, näringsliv och andra typer av organisationer i hela regionen. Genom samarbetet med den kommunala energioch klimatrådgivningen når energikonto ren ut till länets medborgare.

• Energikontorets verksamhet främjar kommunernas arbete med energief fektivitet och användning av förny bara energikällor, med särskilt fokus på fastigheter och transporter.

• Energikontorens uppgift är att bidra till att de lokala, regionala och nationella energi- och klimatmålen nås. Det görs genom initiativ till, och drivande av, projekt som hjälper länets olika aktörer att ställa om till en hållbar verksamhet.

28 _ BRÖD
TEMA / EL
Complete your desserts, cakes, pies and pastries with fillings that are as easy to use as they are delicious. From FRUIT FILLINGS, to versatile DRY FILLINGS, to ready to use SUGAR BASED FILLINGS FILLINGS www.dawnfoods.com ÄR BAGERI DIN PASSION? Läs mer om tjänsten genom att skanna QR koden Vi har i mer än 40 år marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner LUNDVALLS AB ESCHER vispmaskiner 20 - 400 liter Bageriservice Snabb leverans ! Lundvalls Bageriservice AB, Skaraborgsvägen 35 C, 506 30 BORÅS Tel: 033-13 67 00, sales@lundvalls.se, www.lundvalls.se

Uppdämt behov att träffas

Trevlig stämning och många värdefulla möten. Så kan ”minimässan” i Högbo Bruk, i regi av distrikt DalaHälsinge-Gästrike inom Sveriges bagare & konditorer (SBK), som hölls nyligen sammanfattas.

Kring 17 utställare fick ta hand om cirka 130 besökare från ett 30-tal branschföretag, under den eftermiddag mässan var öppen.

Huvudsakligen lokala besökare, men även några riktigt långväga, hade letat sig fram till den lilla pärlan Högbo Bruk strax utanför Sandviken.

Mässgeneral var Anders Hansen, som till vardags driver Hansens Café & Bageri i Sandviken, och även är distriktsord förande.

-Det här är ett bra och enkelt format på mässa, som verkar uppskattas av både besökare och utställare, det är smidigt att bara kunna komma över dagen, kolla på grejer och prata med kollegor och leverantörer, säger Anders.

Han tror att det här är framtidens modell för branschmässor.

-Absolut! De större mässornas tid verkar vara förbi, den här är mycket smidigare, och så kan arrangemangen rotera mellan de olika distrikten i SBK

Distrikt Dala-Hälsinge-Gästrike har genomfört liknande mässor tidigare, men då i samband med distriktets årsmöte.

-Det här var första gången mässan står på helt egna ben, förklarar Anders.

Många av företagen som besökte mässan har etablerade kundre

lationer med de utställande leverantörerna, och handlar regelbundet från dem.

-Det viktigaste med ett sånt här arrangemang är därför just möjligheten att mötas och bygga vidare på relationerna, menar Anders. Och för leverantörerna är det effektivt – här kan de möta flera av sina kunder på en och samma gång, i stället för att åka runt till var och en.

Responsen från leverantörerna var också positiv.

-Det här var trevligt, och kul att komma ut och träffa folk, sa Johan Olsson från Panea. Det finns fortfarande ett stort uppdämt behov av att mötas efter pandemin. Och det här är ett väldigt bra format. Mindre mässor är helt klart framtiden!

Björn Ringdahl, Ringdahls Bageriutrustning, höll med:

-Rätt kunder och fin uppslutning och roligt att träffa kolle gorna, sa Björn, som bland annat visade upp sin Magic Temper, en chokladtempererare som fungerar på ett nytt och annorlunda sätt.

-Nu ska vi utvärdera den här mässan, det tar alltid lite tid när man kommit hem igen, konstaterade Peter Vistemar, Sveba Dahlen, som hade önskat att det varit lite mer av kundkontakt.

-Kul och god uppslutning, sammanfattade Jonas Olsson från KåKå. Vi har verkligen behov av att träffas!

I samband med mässan kunde även intresserade besökare delta i en snabbkurs i recept- och kalkylsystemet Falvour, som hölls av Eva Skottsberg från PCS.

30 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / OKTOBER
Anders Hansen, mässgeneral i Högbo Bruk.
NYHETSSVEPET / OKTOBER

HEMMA HOS

På Sveriges ambassad i Peking arbetar ett 60-tal personer i en organisation uppdelad på fem team: Fred och säker het, Migration, Omställning, tillväxt och handel, Sverigefrämjande och kultur samt Verksamhetsstöd och konsulära frågor.

32 _ BRÖD HEMMA HOS / MATTIAS LUNDAHL
Dessert på rödbeta, hallon och choklad.

@M.LUNDAHL

gör succé i Kina

Mattias Lundahls yrke har fört honom kors och tvärs i världen. Han har tävlat i Årets Konditor fyra gånger, varit privat kock åt en av världens mest välbärgade familjer och jobbat på Michelinkrog i England. Sedan nästan tre år är han kökschef på svenska ambassaden i Peking och serverar bland annat kanelbullar och Biff Rydberg till ambassadörens gäster.

text > Lo Bäcklinder & foto > Privat

BRÖD _ 33
HEMMA HOS / MATTIAS LUNDAHL

Förutom att behärska både kock- och kondi toryrket till fullo, finns det ytterligare en sak som Mattias Lundahl har en riktigt stor insikt i. Det är vilka möjligheter till varie rande arbetsuppgifter som de båda yrkena medför. Via en helt klockren uppkoppling på videolänken berättar han om det liv han fått i den kinesiska huvudstaden som ett resultat av jobbet på svenska ambassaden.

– Jag bor i en egen lägenhet bara fem minuter från ambassaden och trivs otroligt bra, mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag hade bara tänkt vara här i ett år, men nu har jag snart varit här i tre år.

Att han hamnade just i Peking var verkligen en slump. Han har en varierande bakgrund som innefattar både fyra deltagande i Årets Konditor, anställning som privatkock hos en förmögen egyptisk familj med både flygplan och stor båt samt som både kock och konditor på många ståndsmässiga restauranger och hotell. Men när han hörde att tidigare kocken på ambassaden i Peking skulle sluta sin anställning, var han förhållandevis fast förankrad som kökschef på Hotell Gässlingen i Skanör Falsterbo. Han sökte och med sina goda kvalifikationer blev han inbjuden till intervju på plats i Peking och fick flyga dit. Under en veckas intervjuer och arbetsprover avgjordes det att jobbet var hans om han ville.

I december 2019 tillträdde han och bara en kort tid senare drabbades landet av coronapandemin vilket ändrade alla arbetets omständigheter med ens. Karantän och nedstäng ningar begränsade inresorna till landet vilket har gjort att alla statsbesök har uteblivit. Men trots detta har Mattias redan fått hantera hela kock- och konditoriyrkets bredd.

– Jag gör allt från att laga tre- eller fyrarätters middagar och mingel för upp till 800 personer som mest, till att baka kanelbullar och göra praliner. Jag är ensam svensk kock, men har en butler till hjälp som serverar och om det är stora event tar man in extrapersonal. Det är väldigt varierande intensitet på jobbet, ingen dag är den andra lik.

Just denna dag har han lagat Biff Rydberg till ett sällskap som bjudits in för att äta lunch på residenset, där alla bjud ningar äger rum. Oftast får gästerna ta del av karaktäristiska,

34 _ BRÖD
”Jag skulle lätt göraom den här resan. Får jag chansen kanske jag tar jobb på någon annan svensk ambassad ute i världen”
HEMMA HOS / MATTIAS LUNDAHL
2019
– NU: Köks
chef
på Svenska ambassaden i
Peking 2013
2019:
Hotell
Gässlingen 2012: 2:a-plats Årets Konditor 2014 OS-silver i Culinary Olympics med Skåne Kulinar 2010
– 2011: Privat kock i Karibien, England och Frankrike
2010:
Silver i Matlagnings-VM med Skåne Kulinar
2009
- 2010: Chefskonditor, Hotel Fort Royal, Guadaloupe, Karibien.

Bergamott- och

med italiensk maräng

Blanda alla ingredienser snabbt. Låt stå kallt en stund.

Kavla sedan ut degen och fodra portionsformar och frys i 30 min. Detta för att hålla degen på plats under gräddningen.

• Grädda botten i 180 grader i ca 10-15 minuter.

BERGAMOTTE-/CITRONKRÄM

• Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda bergamott, citronsaft och skal, ägg och socker i en kastrull. Låt sjuda upp och sjuda i 2 minuter. Rör hela tiden.

• Krama ut vatten ur gelatinbladen och lägg i tillsam mans med smöret, rör runt och låt svalna. Sila lemoncurden och fyll sedan det bakade pajskalet. Låt svalna i kyl.

ITALIENSK MARÄNG

• Koka socker och vatten. När sockerlagen har nått 110 grader, börja vispa vitorna till en maräng. När sock erlagen är 122 grader, häll ner den i en fin stråle i de vispade vitorna. Vispa på tvåans växel tills marängen är kall/rumstempererad.

• Dekorera citronpajen med maräng och oxalis.

HEMMA HOS / MATTIAS LUNDAHL
sichuanpeppartarte
Recept: Mattias Lundahl SOCKERDEG MED SICHAUANPEPPAR 270 g vetemjöl 100 g florsocker 90 g smör 1 äggula Zest av 1 citron 5 g malen sichuanpeppar BERGAMOTT 75g bergamottpuré 75g citronsaft 75g strösocker 200g smör 300g ägg 50g socker 1 gelatinblad ITALIENSK MARÄNG 150 g äggvita 250 g strösocker 50 g vatten SOCKERDEG •

svenska smaker på typiskt svenska teman. Några dagar efter vårt videosamtal är 300 gäster inbjudna till ett Alfons Åberg-event där det ska serveras prinsesstårta och glassdesserter samt kanel- och vinbärsmuf fins bland annat.

Planeringen gör Mattias tillsammans med ambassadören, men han har väldigt fria händer när det gäller hur han ska lägga upp bjudningarna. Han har ett välutrustat restaurangkök med all tänkbar utrustning till sitt förfogande och i mån av tid så lagar han så mycket som möjligt från grunden. När det kommer till råvaror kan det dock krävas lite extra tankemöda.

– I Peking kan det vara ganska svårt att få tag i nordiska råvaror, men i till exempel Shanghai finns det mycket större utbud och även en svensk leverantör. Jag brukar utgå från det jag får tag på för tillfället och bygga menyerna utifrån det.

Staden erbjuder en del större affärer, där det går att hitta internationella produkter, så genom att blanda lokala och importerade råvaror, lyckas han variera

sina menyer och ge dem en lokal touch emellanåt.

– Jag försöker laga så mycket klassiskt svenskt och modernt nordiskt som det går. Det blir också en hel del kanelbullar, som brukar vara populära och jag har även bjudit på både vanliga semlor och bao-semlor inspirerade av de kinesiska bao-bröden.

Mattias har gått flera kurser i lokal matlagning och utvecklat sina kunskaper kring det kinesiska köket och hanterar nu både nudlar, soppor och chilikryddningen utan problem. Han har också passat på att se sig om både i Peking och övriga Kina, för att låta sig influeras när han är på plats. Karantänsreglerna har gjort att han inte

har varit tillbaka i Sverige under de två pandemiåren, utan i stället försökt resa runt i landet så gott det går, när reglerna tillåtit.

Visst längtar han efter, den friska luften i Sverige, familj och vänner härhemma, men videolänkarna utnyttjas flitigt och när hemlängtan blir för stor, finns både ett svenskt litet kafé att besöka och en stor dansk kedja som bakar både surdegsbröd och rågbröd.

– Jag skulle utan tvekan göra om den här resan igen och vem vet, får jag chansen så kanske jag tar jobb på någon annan svensk ambassad ute i världen.

36 _ BRÖD HEMMA HOS / MATTIAS LUNDAHL
”Jag försöker laga så mycketklassiskt svenskt och modernt nordiskt som det går”

2007: Årets Konditor. 2006 Årets mötesmåltid.

2001: 2:a i Årets Konditor. 2003: 2:a i Årets Konditor.

2002: Kallskänks-SM. 1997 - 1998: 2-stjärniga Le Manoir Aux Quat Saisons, England

Mattias 5 bästa tips på matupplevelser i Peking:

1. Pekinganka – Världsberömd maträtt från Peking.

Det här är jag

Mattias Lundahl

Gör: Kökschef på svenska ambassaden i Peking.

Bakgrund: 3-årig hotell- och restau rangutbildning i Malmö och diverse kurser i dessert, bröd och praliner, fyra Årets Konditor-finaler, två OS-delta gande och ett VM med Skåne Kulinar.

Favoritbakverk: Croissant.

Favoritverktyg: Kniv och palett. Oanad talang: Nyfiken och kreativ.

Fritidsintresse: Resa, fotografera och träning.

Längtar mest efter i Sverige: Familj och vänner.

2. Jianbing – Kinesiska pannka kor som säljs som streetfood och ofta äts som frukost.

3. Mooncake – Klassiskt kinesiskt bakverk som serveras i oktober.

4. Restaurang Refer – Fine diningrestaurang som drivs av en kanadensisk kock, med kinesiska råvaror i skandina visk tappning och med dansk design i inredningen.

5. Ninini Dessert Kitchen – Ett favoritkonditori i Peking som serverar fantastiskt te och moderna bakelser.

Kuriosa om Kina:

Tdessert: är en av Kinas högst rankade

1996: SM Årets dessert 1997 Seger i Modern Husmanskost.

1993 – 1996: 3-årig hotell- och restaurangskola i Malmö.

konditori- och bageriskolor, som både finns i Peking och Xiamen i södra Kina. Där är jag den andra svensk som haft kurser. Den första är Bedros Kabranian som nyligen öppnat Socker Sucker med Frida Bäcke i Stockholm.

The Hutong: Jag har hållit en hel del gästspel för att främja svensk mat på The Hutong, som är kulturellt center som anordnar matlagningskurser, resor, te-provningar med mera. Där har jag haft allt från nordiskt chef-table, cocktail- och tapas-pairing samt bakkurser.

Nobelmiddag : Varje år i december gör vi en Nobelmiddag för cirka 55 gäster på ambassaden med temat ”In The Spirit of Nobel”. Till den försöker jag hitta Nobelmenyer från olika årtal och menyer som går att anpassa med råvaror som finns lokalt i Kina.

BRÖD _ 37 HEMMA HOS / MATTIAS LUNDAHL
2008: OS Brons I Culinary Olympics med Skåne Kulinar.

Kriserna hopar sig, det är inte så svårt att känna sig modfälld. Vi längtade alla efter att komma ur pandemin men så följdes den av krig i närområdet och elkris, samtidigt som den pågående klimatkrisen hela tiden finns där.

Och då har jag ännu inte nämnt folk hälsokrisen. 90 procent av alla dödsfall i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, vissa cancerformer och lungsjukdomar, oftast i samband med övervikt/fetma. Modfälld var ordet.

Men, flera saker kan vi göra någon ting åt, låt oss göra positiva saker kring just dem! Det ger energi och det påverkar oss positivt på riktigt. Utan att på något sätt banalisera de vidriga händelser som sker några hundra mil bort eller de minst

till hoppfullt

sagt stora utmaningarna med elpriserna, har de det gemensamt att åtgärderna inte finns hemma hos mig själv. Hälsan beror till dominerande del på vår livsstil, ja faktiskt så mycket som upp till 50 procent.

I mitten av oktober hade Brödin stitutet webbinariet Vikt & viktigt med fokus på att just folkhälsan inte får plats i samhällsdebatten och vilka framtida utmaningar det innebär. Bra vikt är inget självändamål utan mer en kompass på hur hälsan är. Viktnedgång hos flertalet handlar numera inte lika mycket om kosmetiska önskningar utan om ett mål att må bättre. Och vid normalvikt mår kroppens funktioner enormt mycket bättre, i längden.

Inom kort går Mack-SM av stapeln och där dignar det av både läckra och bra mackor som är bra för klimatet och ger bra energi. Och för dem som har insett betydelsen av att använda fullkornsmjöl är bidraget till bättre folkhälsa riktigt stort.

Det finns mycket vi, det vill säga du och jag, kan bidra med, varje dag i våra små och stora val.

Pssttt…

Webbinariet Vikt & viktigt finns att se på Brödinstitutets Youtu bekanal.

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

STOCKHOLM

Gunnarsons Specialkonditori är ett klassiskt hantverkskondi tori grundat 1931. VI har tillverkning, butik och café i samma lokaler på Götgatan i Stockholm. Här tillverkar vi allt från matbröd och kavlade degar till tårtor, macarons, praliner och gelato. Vårt stora sortiment varierar dagligen och efter sä song. Vi tillverkar allt från grunden, med förstklassiga råvaror och i små serier. Som konditor får du därmed stor variation i arbetsuppgifterna.

Nu söker vi en skicklig, ambitiös och kreativ konditor med flera års arbetslivserfarenhet. Du är allround i din yrkesroll och behärskar det mesta som kan tillverkas på ett kondis bord. Vi ser gärna att du också har erfarenhet inom chokladoch pralintillverkning.

Vi är i dagsläget ca 25 fast anställda, varav sju bagare och konditorer. Vi erbjuder anställning i ett mycket väl fungerande företag med grymt trevliga kollegor och engagerade chefer. Tjänsten är heltid. Självklart har vi kollektivavtal.

Vi kan erbjuda en fin tjänstebostad på Södermalm.

Välkommen med din ansökan eller frågor till: jobb@gunnarsons.se eller Caroline Otto, 0733-530658

38 _ BRÖD
Maria Sitell talesperson för Brödinstitutet.
Från dystert
0221-101 00 Valdéngårdens Ekologiska Mandelmassa 50% Spansk Ekologisk Sötmandel 50% Ekologiskt Strösocker En av två Ä-märkta produkter i vårt sortiment! www.valden.se info@valden.se KONDITOR
SPECIALKONDITORI I
MARIAS KRÖNIKA / OKTOBER

11/11!

KOM OCH HEJA PÅ ÅRETS MACK-SM!

Den fartfyllda och spännande tävlingen som utser årets bästa, matigaste, godaste och smartaste macka arrangeras den 11 no vember under Bak- & Chokladfestivalen/Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan, Älvsjö.

På bara 45 minuter ska finalisterna få fram 20 mackor var. Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan.

www.macksm.se

Arrangör

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%.
Sponsor tävlingsdags

Heltid som norm och regler för inhyrning

Följetongen om LAS och Huvudavtalet fortsätter! I det här numret av BRÖD kommer arbetsrättsjurist Alexander Iliev fokusera på de nya reglerna om att heltid ska vara norm och vad som gäller vid inhyr ning från bemanningsföretag.

Enligt en ny bestämmelse i LAS är utgångs punkten att en anställning ska anses vara på heltid. Det är dock viktigt att betona att detta inte innebär någon begränsning vad gäller möjligheten att anställa på deltid i förhållande till vad som gäller i dagsläget. Inte heller innebär regeln någon rättighet för arbetstagare att kräva en heltidsanställning. En arbetstagare som blir anställd på annat än heltid har däremot en möjlighet att få information från arbetsgivaren om vad skälet till att arbetsgivaren valt deltid är.

Inhyrning från bemanningsföretag

När ett företag hyr in arbetskraft från ett bemanningsföretag kommer företagen i fortsätt ningen bli skyldiga att erbjuda inhyrd personal en tillsvidareanställning. Den skyldigheten uppkom mer då en arbetstagare varit inhyrd i sammanlagt mer än 24 månader under en ramtid av 36 månader. Det måste alltså inte vara en sammanhängande period om 24 månader utan den kan vara uppdelad på flera kortare perioder under ramtiden. Erbjudan det om en tillsvidareanställning ska lämnas senast en månad efter det att den inhyrda arbetstagaren kvalificerat sig för detta. Om personen i fråga accepterar erbjudandet så har ett anställnings avtal ingåtts. Om personen i fråga tackar nej

till erbjudandet har det inhyrande företaget likafullt fullgjort sin skyldighet och något ytterligare erbjudande behöver inte lämnas.

Kundföretaget kan, i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning, välja att betala en ersättning till den anställde motsvarande två månadslöner. Om man väljer det alternativet måste ersättningen betalas ut inom en månad från det att arbetstagaren kvalificerade sig för en tillsvidareanställning. För arbetsgivare som är bundna av Huvudavtalet i förhållande till ett LO-förbund gäller att ersättningen till den anställda ska motsvara tre månads löner.

Psssttt…

vill du ha mer utförlig infor mation om de nya reglerna så finns det på Livsmedelsföretagens hem sida: www.livsmedelsforetagen.se

40 _ BRÖD Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
JURISTEN / OKTOBER
Klipp ur och spara!

BAGARLANDSLAGET

WANTED COACH TILL SVENSKA
Självklart är du yrkeskunnig, brinner för branschen och har känsla för ledarskap och utveckling. Har du dessutom någon egen tävlingserfarenhet är det extra bonus! Skicka din intresseanmälan till: martin@bageri.se eller ring Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, på 08-762 67 94 om du vill veta mer! Svenska Bagarlandslaget drivs av Sveriges bagare & konditorer. 0, 20, 100, 15 0, 0, 0, 100100, 68, 21, 5 COLOURS FOR PRINTING REFERENCE ONLY. DO NOT USE FOR MATCHING PURPOSES. FONTS WILL NOT BE SUPPLIED WITH THIS ARTWORK. CUSTOMER: PROJECT: DATE: JOB NO: PRINTED SIZE: DESIGN VERSION NO: FORMAT Sveriges bagare & konditorer Bagarlandslaget 2 0 11 05 13 SBK004 1 0 0% 1 N/A BAKERSCAPE AB SURBRUNNSG 10 114 27 STOCKHOLM gail@bakerscape.com M 0761 710707 VAT SE556807662301 USE THESE COLOURS FOR CMYK: 2022 2012 2013 PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. www.bagarlandslaget.se Nu söker det framgångsrika Svenska Bagarlandslaget en ny coach som kan leda lagets satsning mot kommande VM och Nordiska Mästerskap. ArrangörSponsorer

HÄNT EXTRA!

Bagerigasell i Tidaholm

Nohrbergs Bageri & Konditori i Tidaholm är utnämnt till Gasellföretag av affärstidningen Dagens Industri, DI. Gasell är ett pris som sedan 2000 årligen delas ut av DI till Sveriges snabbast växande företag. Tidningen arrangerar under hösten gasellfester i varje län och där uppmärksammas de företag som uppfyller kriterierna. Vid den avslutande Gasellgalan, som i år hålls den 5 december i Stadshuset, Stockholm, koras Supergasellen, det företag som har vuxit snabbast i Sverige de senaste tre åren.

Öppnar nytt i Stockholm

Välmeriterade branschprofilerna Frida Bäcke och Bedros Kabranian har slagit sina mjölpåsar ihop och öppnat ett nytt ställe på Drottninggatan i Stockholm - Socker sucker! Och man kan förvänta sig hög nivå. Konditorn Frida Bäcke tog hem titeln Konditorernas konditor 2022 och bagaren Bedros Kabranian har varit medlem av Svenska Bagarlandslaget, och även rest världen över och hållit kurser och utbildningar inom bageri. Stig in och du möts av en stor inglasad ”smyckesbox” där lövtunna tusenlagrade croissanter, glansiga desserter och saftiga kanelbullar lockar till sig blickar. Interiören är stilren och går i trä och sten och glasfönster tillåter såväl gäster på plats som förbipasserande att snegla på produktionen.

Årets brödavdelning finns…

…hos Ica Maxi Alingsås! Utmärkelsen delades ut nyligen vid Dagligvarugalan som hölls i Stockholm, i regi av tidningen Fri Köpenskap. Juryns motivering löd: ”En komplett och inspirerande brödavdelning, full av bröd och bakverk i attraktiva och varierade exponeringar som möter kundernas behov på ett hållbart sätt. Brödavdelningen utvecklas starkt med hjälp av medarbetare och leverantörer som ständigt vill framåt, för att skapa inspiration och upplevelser för butikens kunder. En brödavdelning som ligger i framkant helt enkelt.”

Priset delades ut av bland andra Sveriges bagare & konditorers vd, Martin Lundell.

En hedersman och en gentleman har gått ur tiden.

Bosse Dolk var valberedningens ordförande under mina år som ordförande i Sveriges bagare & konditorer, SBK. En uppgift som han tog på största allvar och engagemang. Varje årsmöte gick valbered ningen, tillsammans med distrikten, igenom vilka som var aktuella för kommande styrelsearbete. Bosse deltog till och med på styrelsemöten under året och höll koll om man bidrog med något. Hög frånvaro, då blev man inte kvalificerad till nästa styrelseperiod. Resultatet blev en mycket aktiv och engagerad styrelse där vi bland annat ändrade namnet från Sveriges Bageriförbund till Sveriges bagare & konditorer. Det blev en process som tog mycket energi i styrelsearbetet, då var det viktigt med kreativitet och engagemang. Där bidrog Bosse med sin valberedning till att få rätt styrelsemedlemmar på plats.

Ambitionsnivån och noggrannheten var alltid hög. Personligen glömmer jag inte årsmötet i Rom där mötet hölls i en gammal fantastiskt vacker kyrka. Bosse presenterade valberedningens förslag på ett högtidligt och andligt sätt som passade bra in på platsen. Och med sin mjuka, vänliga stockholmska blev årsmötet ett av många fina minnen och ett fint samarbete med honom.

Jag säger som Bosse nästan alltid sade: ”Hej din gamle rev”, på stockholmska.

Tack Bosse för en fin tid tillsammans!

Text: Mats Rosén, ordförande i SBK 2001-2009

Ny ägare på Bella Mi

Café Bella Mi i Lidköping byter ägare. Anna-Lena Johansson tar över den 1 oktober efter Michelle Vesterback, som drivit stället i nästan nio år.

Det mesta kommer att vara sig likt på Bella Mi också efter ägarbytet, även namnet behålls. De fem anställda blir kvar, liksom konceptet med sallader, toast och bakverk.

42 _ BRÖD
REGIONALT / OKTOBER

Duvanders minskar

Elen har blivit mer än fyra gånger så dyr. Samtidigt stiger priset på nödvändiga ingredienser som smör, mjöl och socker. Därför tvingas Conditori Duvander i Kristianstad att säga upp fyra anställda. Nu är det bara en bagare kvar i produktionen, utöver Jens Duvander själv som äger och driver stället.

I augusti förra året hade företaget en elräkning på 27 000 kronor för både förbrukning och fast avgift. I augusti i år hade notan stigit till totalt 116 000 kronor, varav 97 000 kronor för förbrukningen.

Men problemen gäller inte bara elen utan även priserna på smör, socker och mjöl. Till exempel kostar ett kilo smör nu en bit över 100 kronor, jämfört med 65 kronor tidigare.

För några veckor sedan höjde konditoriet priserna. Än så länge märker de inte att kunderna handlar mindre, men risken finns att det kan bli så.

Polarbröd köper ”Smörgåshuset”

Strax efter den stora branden hos Polarbröd 2020 fick företaget hyra det så kallade Teliahuset av kommunen för att producera polarklämmor. Kommunen hade köpt fastigheten av företaget USP Toolings för att göra om det till datahall, men ett misslyckat projekt som lämnade miljonskulder efter sig medförde att det inte blev något datacenter där. I stället blev det alltså smörgåsverkstad.

Att Polarbröd fick hyra huset var viktigt för att snabbt komma i gång med produktionen igen.

Nu får Polarbröd köpa fastigheten genom dotterbolaget Polarmek. Kommunstyrelsen har godkänt affären och kommunfull

Mer Bröd & Salt i stan

Bagerikedjan Bröd & Salt fortsätter att expandera i attraktiva lägen i Stockholms innerstad. Nu har kedjan skrivit hyres kontrakt i fastigheten Lagern 4 som ligger hörnet Vasagatan/Kungsgatan.

Där tar man över de lokaler som Kebab House haft i 37 år. Lokalen ligger två kvarter ifrån klassiska Vete-Katten.

Kedjans målsättning är att öppna under första hälften av oktober.

Stigs Konditori i Skellefteå oroas

När Sörböle Torg i Skellefteå växer fram kommer den södra delen i absolut

mäktige förväntas säga ja. Polarbröd ser ett långsiktigt behov av att nyttja lokalerna för koncernens verksamheter.

När kommunen förvärvade fastigheten i juli 2017 var köpeskil lingen cirka 8,8 miljoner kronor. Lokalen är i dag värderad till 9,7 miljoner kronor och Polarbröd kommer att förvärva fastigheten för 9,5 miljoner kronor.

Fabrique öppnar i Gamla stan

Bagerikedjan Fabrique fortsätter att expandera i Stockholm. Efter årsskiftet öppnar kedjan ett nytt bageri på Slussplan 5-9 i Gamla stan, Stockholm. Lokalen omfattar cirka 240 kvadratmeter och kommer delas upp i en butiks- och en bageridel.

Fabrique är ett Stockholmsbaserat stenugnsbageri där affärsidén är att baka surdegsbröd i stenugn med rena, naturliga råvaror på ett traditionellt sätt med hantverket i fokus. Fabrique grundades 2008 av David och Charlotta Zetterström och idag har företaget ett 20-tal enheter i Stockholm, London, New York och på Gotland.

Satsar i Borgholm

Hotell Borgholm utökar verksamheten med bageri. I en av hotellets tre butikslokaler håller en ny verksamhet på att växa fram. Här ska det bli ett ”boulangerie”, som man uttrycker det. Bageri på ren svenska! Utöver bageriet blir det delikatessbutik, försäljning av lunchrätter, picknickkorgar och annat. Genom skyltfönstren kommer förbipasserande att se in i bageriet när verksamheten är i gång. Den varmare tiden på året blir det sittplatser utanför men det kommer inte bli några inomhus.

närhet till Skellefteälven att förändras där planen är att utvidga Skellefteås centrum - något som oroar Stigs Konditori. Nya fastigheter ska byggas intill konditoriet. Problemet är att det byggs på den parkering som besökare nyttjat sedan årtionden tillbaka.

Med en huskropp där bilar vanligtvis parkerat försvinner de flesta parkeringsplat serna för det klassiska konditoriet, något som oroar ägarna mycket.

Risken är att 90 procent av kundflödet kan strypas till följd av byggplanerna, enligt Stigs Konditori.

Konditoriet har åtta parkeringsplatser som finns på deras tomt. Dessa åtta platser kommer att vara de enda som de själva förfogar över och inom dessa ska såväl personal som kunder parkera.

Stigs konditori har funnits sedan 1956.

1991 flyttades konditoriet till de nuvarande lokalerna.

Bakelse firar Ölandsbron 50 år

Fredriks Bröd & Bakverk, Färjestaden på Öland, firar Ölandsbrons 50-årsjubileum med en särskilt framtagen Ölandsbroba kelse. Det är en bakelse med en Ölandsbro i choklad på toppen. Smakmässigt är det en ”höstig” bakelse med havtorn och äpplen. Den har mandelbotten med äppel- och havtornskräm, karamelliserade mandlar och vanilj.

Nu hoppas Fredrik att även kronprin sessan Victoria dyker upp och vill smaka på bakelsen i samband med firandet av bron!

BRÖD _ 43 REGIONALT / OKTOBER

RECEPTEN

Mandelnougat på konditorns vis

Den här gången bjuder Fredrik Borgskog, tidigare Konditorlandslaget, på en mandelnougat med crunch av cornflakes. Flingorna duger tydligen till annat än bara frukostfilen!

Receptet uppges räcka till 18-20 bitar om cirka 50 gram styck.

DET HÄR BEHÖVER DU:

500 g Valrhona paraliné mandel 200 g Valrhona Jivara mjölkchoklad 7 g salt

30 g Valrhona kakaosmör 100 g cornflakes

Mjölkchoklad till doppning

GÖR SÅ HÄR:

• Värm på praliné, kakofett och choklad till 48 grader. Temperera massan. När den är klar går du i med resten. Gjut i ram. Låt kristallisera.

• Stryk sedan ut tempererad choklad på toppen och botten.

• Skär i önskad form. Doppa i mjölkchoklad.

BRÖD _ 44
Foto: Znapshot.se

Lasagnemackan

Plocka fram kött- eller vegfärssåsen från igår och vispa ihop en tjock bechamelsås. Montera sen färsen och såsen i lager i en havrefralla eller annat bröd. Det är extra gott med tre brödskivor som ger mackan lite höjd. Gratinera i ugnen och servera med många basilikablad.

Recept och styling: Camilla Pérez

Fotograf: Lina Eidenberg Adamo

BRÖD _ 45
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%. or GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte. Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige! Ring oss: 0302-174 30 www.ringdahls.se info@ringdahls.se ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN! Kontakta Per Hansson 070-747 42 82 per@bageri.se

Kundresan ska vara enkel

4. Bageriet tar emot beställningen

När ordern är klar och betalningen godkänd, skickas beställningen till bageriet - betalat och klar och med all information som behövs.

Den så kallade kundresan ska vara så enkel som möjligt, så att det är enkelt för alla typer av kunder att beställa. Och då allt sker automatiskt, kommer bageriet att spara mycket tid. Hur mycket tid som sparas beror på hur bra nätbutiken är.

en fördel att kunden redan har betalat, så att ni inte behöver lägga tid på betalning. Enklare för kunden, tid sparad för er!

4. Enkelt att ändra en order

Om en kund vill ändra i en beställning, så gör ni det med några enkla knapptryck. Om ni tar bort något från ordern går det en automatisk återbetalning till kunden. Och om ni lägger till något, får kunden ett SMS med en betallänk. All stress kring orderändring och betalning är borta.

I förra lektionen av e-handelsskolan gick vi genom grunderna i en e-handel. Nu kikar vi lite mer i detalj på kundresan och hur en bra nätbutik kan hjälpa er att spara både tid och pengar.

Nätbutikens viktigaste uppgift är att ta emot beställningar. Det är vad en nätbutik egentligen är - ett enklare och effektivare sätt att ta emot beställningar.

Så här funkar det normalt när en kund beställer en tårta i en nätbutik:

1. Kunden hittar en produkt Nätbutiken fungerar som er produktkata log, där kunden i lugn och ro kan kika på de produkter ni erbjuder, hitta information och välja vad de önskar.

2. Kunden väljer när de vill ha produkten

De val som kunderna kan göra bör styras utifrån de stopptider ni har, och bageriets öppettider. Om ni erbjuder hemleverans, kan kunden välja utifrån de leveranstider och priser ni sätter.

3. Kunden betalar

Kunderna förväntar att kunna betala på ett snabbt och enkelt sätt. En bra nätbutik bör erbjuda olika betalmetoder - som exempel vis kort, Swish eller Klarna.

1. Tydlig produktöversikt

Kunderna ska inte behöva ringa er eller komma in i butiken mitt i lunchrushen för att fråga vilka storlekar och priser ni har på er prinsesstårta. Då är det bättre både för er och för kunden att de själva i lugn och ro kan hitta den informationen på nätet. En bra nätbutik fungerar därmed även som er produktkatalog.

2. Enkel orderhantering

Beställningar på telefon eller i butik kräver en person som tar emot ordern. Och då måste beställningen vara begränsad till bageriets eller butikens öppettid. En nätbutik är däremot alltid öppen, och låter kunderna själv göra allt jobb med att beställa. Varje beställning blir också 100 procent rätt, då de alltid styrs utifrån ert sortiment, de tillval som är möjliga på respektive produkt, och de stopptider som gäller för den produkten kunden vill beställa. Med en bra grundstruktur på detta, kommer ni kunna frigöra väldigt mycket tid.

3. Mindre kötid i butik

Kunder som har beställt och ska hämta upp varorna har ofta en tendens att komma samtidigt - mitt i lunchruschen! Då är det

Om ni räknar på hur mycket tid varje del av dessa aktiviteter tar under en hel vecka, blir det också tydligt hur mycket tid ni kan spara för er personal. Den tiden kan i stället läggas på viktigare saker - som försäljning, produktion och kundvård.

Välj rätt lösning

För att få full effekt av en nätbutik, så är det en fördel att använda en produkt som är anpassad för bageriets behov. De flesta nätbutiker på marknaden är byggda för postorder, och har svårt med exempelvis olika stopptider för olika produkter, att kunderna själva ska kunna välja vilken dag de vill hämta upp varorna, eller att kunna ha olika tillval beroende på produkt eller storlek på en tårta.

Nästa lektion:

I nästa nummer av BRÖD ser vi på hur en nätbutik inte bara kan hjälpa er att spara tid och pengar, utan även hur den kan hjälpa er att sälja mera och öka er förtjänst per order. Vi går bland annat igenom hur ni bör tänka kring merförsäljning och kampanjer. Väl mött i nästa nummer!

Pssst...

Som samarbetspartner till Sveriges bagare & konditorer kan ni alltid prata med oss om ni har frågor om hemsidor eller nätbutik, oavsett om ni önskar använda vår lösning eller inte. Hör av er till oss på post@cakeiteasy.se eller telefon 010 205 00 13.

46 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP
4 sätt som en bra nätbutik sparar tid och pengar för bageriet:
E-handelsskolan, del
2:

Första kurstillfällena klara

Nu har de första kurstillfällena i den stora utbildningssatsningen Kondis i omställning genomförts. Och det har handlat om kursen ”Service i världsklass”, en utbildning för bage riets/konditoriets personal i service, kundbe mötande och hur man bäst bemöter varandra på arbetsplatsen. Kursen leds av Caroline Murray Carlsson som har 20 års erfarenhet av att hålla i serviceutbildningar. Utbildningen arrangeras fysiskt på sju platser i Sverige, en i varje distrikt, och sedan även digitalt.

På tur att dra i gång är också kurserna PCS Flavour och Ledarskap för mellanchefer.

Mer information om kurserna, datum och platser för kurstillfällena, finns på www.bageri. se/medlem/kondis-i-omstallning/

Vill du veta mer kan du även mejla Julia Forsberg på Sveriges bagare & konditorers kansli: julia@bageri.se

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare

Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan

Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpas sade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring

Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspre mien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leveran tör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvit ton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försälj ningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem

Beräkna innehållsförteckningar och näringsvär desdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknads föring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmän hetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen

Enkla och anpassade tolkningar av livsmedels lagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl

Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd

Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschper soner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 47 DITT MEDLEMSKAP PMS
130
C PMS 294 C Svart
Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. Första kurstillfället i Kondis i omställning – Service i världs klass – hölls i Stockholm i slutet av september.
SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 PMS 294 C PMS 4625 C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 PMS 4625 och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 PMS 294 C Black multiplicerat 100%. or
48 _ BRÖD A ARBETSKLÄDER B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER BRANSCH branschregister från A till Ö Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden www.femtorp.se 040-94 90 00 ALLTID TILL ER TJÄNST IREKS KONSULENTER: Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. Följ oss på Facebook och Instagram. Stolthuvudsponsorav www.dawnfoods.com Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796 AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY

BAGERI-

KONDITORI-

BRÖD _ 49 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE 08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI! AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN. LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90. www.DYNATEC.se Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se LUNDVALLS ABBageriservice 2E Råvaruhantering Silosystem Råvaruhantering Esher Mixers Visp & degblandning Bago-Line Stickugnar / Jäs Haas Meincke Industrilinjer Arca Brödbackar Telme / CRM Grädd-/glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Gasparin Brödsågar Flamic Kavlingsmaskiner FOOD IS OUR PASSION Blandningar Ingredienser Innovation Tel 031-709 17 00 Telwww.engelhardt.se 031-709 17 00 www.engelhardt.se Maskiner, service och automatiseringar till: ROULETTE BAGERISYSTEM Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss. Receptet för bättre affärer.
OCH
UTRUSTNING Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen. www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00 www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com
50 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE To talleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk www.praegel.dk Erik H. Andersen MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR

CHOKLAD/PRALINER

Välj dina professionella maskiner

BRÖD _ 51 C
Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com ab@pcs.se. www.pcs.se BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE DONUT-/MUNKMASKINER G GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se DISKMASKINER GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920
från onbart. Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter. Gräddblåsare Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min. Diskmaskiner för all slags diskgods. Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tun nel- och banddiskmaskiner. 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82
52 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE J JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR 08-590 006 00 info@revent.se K KARTONGER KYL- OCH FRYSANLÄGGNING HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK +46 (0)156 67 57 00 colia.se www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00 M MJÖL Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se info@lhv.se046-238832 Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00 FÄRSK SVENSK JÄST ...OCH RÖTT FÖR SÖTT! TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD... jastbolaget.se PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! vi förverkligar dinar ideer URBAN GUDMUNDSSON Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:
BRÖD _ 53 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92 Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTT produkter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102 Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD T TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920 Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet Mjöl till hela Sverige 042-29 51 50 order@abdonfood.se
UTE I SLUTET PÅ NOVEMBER BRÖD _ 54 Dags förÅrets Konditor! 11-12 november, Stockholmsmässan BRÖD #11 TÄVLING ÅRETS KONDITOR OCH MACK-SM AVGJORDA FORTBILDNINGSDAGAR ÄMNESBETYG, YRKESPROV – OCH SKOLMÄSTERSKAP!

Det är vi som jobbar för dig på Sveriges bagare & konditorer

VD Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86 E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Eventassistent/Kondis i omställning Nora Hattar Tel: 08-762 67 93

E-post: nora@bageri.se

Dietist- och kommunika-tion schef Brödinstitutet Maria Sitell Tel: 08-762 67 95 E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör Tel: 08-762 67 82 E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD Annonsansvarig Per Hansson Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande

Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson

Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin

Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal

Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal

Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%. or BRÖD _ 55

Tack alla ni som kom och besökte oss på bagerimässan i Högbobruk

När Dala-Hälsinge-Gästrikes bagare & kondi torer ordnar en mässa brukar det vara en glad och trevlig tillställning och så blev det även i år.

Vi fick möjlighet att träffa både nya och gamla kunder samt kollegor i branschen under triv samma former.

Stort tack även till arrangörerna och ett jättest ort grattis till Robin Delselius som blev vald till ”Årets Företagare i bageribranschen 2022”

Glöm inte bort att gå in på www.panea.se för att se vem som vann presentkortet och håll samtidigt utkik efter andra nyheter. Bland annat kommer vi att bjuda på enkla och bra tips på hur man kan spara energi i bageriet samt säsongserbjudanden på grädd- och choklad maskiner.

OBS! Nu kan ni även göra felanmälan till Paneas Service Direkt på hemsidan via den oranga knappen längst upp till höger som hänger med på alla sidor.

Gör som Robin Delselius - kontakta Panea om du vill förnya och effektivisera ditt bageri eller konditori.

Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Kontakta Panea för att komma igång med utvecklingen av er verksamhet: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.