Magasinet Eftermarkedet nr. 6

Page 1

Eftermarkedet AUTOBRANCHEN DANMARK Medlemsmagasin

Nr. 6 November 2023

TEMA: BÆREDYGTIGHED

To unge lakerere vil forandre branchen ved at tænke grønt side 8

Greenwashing:

Efter haglskader:

Husk:

side 5

side 10

side 12

Pas på med at kalde din virksomhed for grøn eller bæredygtig

Værksted kæmper for at bevare godt samarbejde med forsikringsselskaber

Krav om SERMI-certificering fra 1. februar

Medlemsmagasin for AutoBranchen Danmarks medlemmer


Hvis du også vil klare én dags slibning på én time

Sensationel tidsbesparelse med BigBoxBlower kabine • Tidsbesparende: Brug 5 minutter i stedet for 40. • Perfekt kvalitet: Helt ned til mindste detalje udføres arbejdet med en perfekt kvalitet – samme resultat kan simpelthen ikke opnås manuelt. • Bedre lakvedhæftning: Metoden afværger ujævne slibespor, hvilket garanterer en bedre lakvedhæftning samt bedre korrisionsbeskyttelse til ny belægning. • Større omsætning: Flere lakeringsdele igennem på en dag – uden at bruge mere personale. • Omkostningsbesparende: Spar tid samt lønomkostninger.

INDUSTRIPARKEN 3-5, LIND 7400 HERNING 97 12 86 77 / MAIL@RASDAM.DK RASMUSDAMSGAARD.DK


Indhold

Har du en god historie? Har du en historie eller et emne, som du synes, vi skal tage op i magasinet, så kontakt os på mail:

info@abdk.dk

10

4 8

Indhold 4 Leder: Gitte Seeberg: På AutoBranchen

Læs meget mere på abdk.dk - Eftermarked

Danmarks årsdag i slutningen af september var skadesbranchens fremtid et af de dominerende temaer

5

Pas på med at kalde din virksomhed for grøn eller bæredygtig

6 Forsikringsselskaber bør skelne ben-

hårdt mellem brugte dele og kopidele

7

Forsikringsselskabet dikterer, men kunden vil gerne selv vælge værksted

8 To unge lakerere vil forandre branchen ved at tænke grønt

10 Efter haglskader: Værksted kæmper for at bevare godt samarbejde med forsikringsselskaber

Om AutoBranchen Danmark: AutoBranchen Danmark er en brancheorganisation, som repræsenterer bil­forhandlere. bil­værksteder og auto­ lakererier. Vi har ca. 1.200 medlemmer over hele landet og magasinet læses af knap 18.000 ansatte hos vores medlemmer.

12 Krav om SERMI-certificering fra 1. februar

13 Nye krav til håndtering af isocyanat 14 Har du styr på reglerne for julegaver til medarbejdere?

15 Kursuskalenderen

Redaktører: Chef for medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation Charlotte Brix Andersen og eftermarkedschef Nicky Bobak. Redaktion: Kommunikations- og klimakonsulent Rune Langhoff Sørensen, politisk konsulent & direktionsassistent Nicolai Fiil-Søby, kommunikationskonsulent Rebekka Knudsen og grafiker & marketingkoordinator Lene Søbo.

Udgivelse: November 2023. Oplag: 1.200 ex. Billeder: AutoBranchen Danmark, Colourbox og private. Kontakt: AutoBranchen Danmark . 33314555 Langebrogade 3 b . 1411 København K info@abdk.dk . autobranchendanmark.dk

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

3


Leder

På AutoBranchen Danmarks årsdag i slutningen af september var skadesbranchens fremtid et af de dominerende temaer Særlig tragikomisk er det, når der samtidig nærmest ingen grænser er for godheden, når forsikringsselskaberne skal gøre sig til over for deres kunder: Selvfølgelig kan kunden selv vælge værksted. Kvaliteten i reparationen har altid højeste prioritet. Lånebilen? Ja, den er gratis – naturligvis. Og prisen – så lav, at det næsten ikke er til at tro. De glemmer bare at fortælle hele sandheden.

Jeg startede min tale på årsdagen med at slå helt fast, at kampen for fair afregning for skadesbranchen er en prioritet for hele AutoBranchen Danmark – og at vi kommer til at skrue yderligere op for indsatsen her i efteråret og i det nye år. For situationen, som den er lige nu, er ikke holdbar. Den er ikke holdbar for forsikringsselskaberne – hvor især de store og dominerende – er ved at save den gren over, de selv sidder på, når de med hårdt indkøbspres og andre urimeligheder presser skadesbranchen helt i bund. Og situationen er i den grad heller ikke holdbar for branchen selv, sådan som vores rentabilitetsanalyse af skadesbranchens økonomi viste tidligere på året, og som det også dokumenteres i statusrapporten Danskernes Biler, der udkom i forbindelse med årsdagen, og som viser, at indtjeningen i branchen falder markant. Det er som om, at forsikringsselskaberne har glemt, at de uden os – uden skadesbranchen – ikke kan tjene milliarder på at forsikre danskernes biler. Det, der burde være et samarbejde, er i stedet alt for et diktat. Det, der burde være til gavn for begge parter, ender alt for ofte med, at det er forsikringsselskabet, der ler sidst. Det kan ikke blive ved med at gå. Det kan simpelthen ikke blive ved med at gå.

4

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

For kunden kan kun vælge det værksted, han eller hun foretrækker hvis og så fremt i fald. Og nå ja, det kan godt ske, at reservedelene, som bilen repareres med, ikke er nye og originale. Måske er de brugte, men de kan endda også være simple kopidele. Af og til af særdeles tvivlsom kvalitet. Og lånebilen, ja, den får kunden som regel kun fordi værkstedet – og ikke forsikringsselskabet – tilbyder det. For værkstedets egen regning. Som en af de mange gratis ydelser, som værkstederne mere eller mindre frivilligt er tvunget til at yde for allernådigst at få lov til at udføre opgaver for forsikringsselskaberne. I dette magasin stiller vi skarpt på samarbejdet med forsikringsselskaber og på bæredygtighed, som fylder mere og mere - også hos forsikringsselskaberne, men desværre ikke altid af de rigtige grunde. Jeg ved, at mange af jer oplever, at vores indsats for fair afregning fra forsikringsselskaberne virker, men jeg vil også sige, at vi er meget langt fra at være i mål. Så vi får brug for hjælp til at kæmpe kampen også i det nye år. Men tak til alle jer, der allerede har engageret jer – hvad end det er ved at svare på vores medlemsundersøgelser, ved at stille jer op og fortælle jeres historie eller ved at deltage i vores debatmøder om skadesbranchens fremtid. Det gør en verden til forskel.

Gitte Seeberg Adm. direktør i AutoBranchen Danmark


Jura

Pas på med at kalde din virksomhed for grøn eller bæredygtig Af Abid Khan, Juridisk chef og advokat

Forbrugerombudsmanden har fokus på at bekæmpe greenwashing. Derfor er det vigtigt at træde varsomt med grøn markedsføring på eftermarkedet. Greenwashing har myndighedernes og mange forbrugeres store opmærksomhed. Man kan nemt komme galt af sted, og dagene hvor man måske kunne kalde sig et grøn, fordi man af og til sælger en elbil, er for længst forbi. Det gælder om at have styr på dokumentationen og ikke markedsføre sig på noget, der ikke holder i retten. Derfor bør eftermarkedet og resten af autobranchen være opmærksomme på at overholde reglerne for greenwashing. Det er vigtigt at slå fast, at man skal selvfølgelig kunne markedsføre sig med de grønne tiltag, man tager, hvis de rent faktisk er grønne, men selvom det er tilfældet gælder det virkelig om at holde tungen lige i munden for at overholde lovgivningen.

Strenge krav til for brug af generelle udsagn som klimavenlig, miljørigtig, grøn mv. Denne slags fritstående generelle udsagn vil af de fleste kunder blive opfattet som udtryk for at produktet/virksomheden ikke har nogen form for negativ indvirkning på miljøet/klimaet. Da alle

virksomheder/produkter påvirker miljøet/klimaet, vil denne type af generelle udsagn let blive anset for at være vildledende markedsføring. Derfor er der meget strenge dokumentationskrav for denne type af markedsføring. Blandt andet skal denne type udsagn kunne dokumenteres ved en livscyklus-analyse, der klarlægger den samlede miljøbelastning ud fra produktets fremstillingen brug samt efterfølgende bortskaffelse. Dokumentationen skal desuden kunne bekræftes af uafhængige eksperter. Har I iværksat konkrete tiltag for at nedsætte jeres klimaaftryk, må I selvfølgelig gerne fortælle herom, så længe I har en plan og denne ikke kun marginalt nedsætter jeres klimaaftryk. I jeres beskrivelse af jeres konkrete tiltag er det imidlertid vigtigt, at I ikke bliver fristet til at pynte jer med lånte fjer.

At blive 100 procent bæredygtig er svært i vores branche I juridisk forstand er en bæredygtig udvikling, at de nuværende generationers behov ikke må bringe fremtidige gene-

rationers mulighed for at opfylde deres behov i fare. Det er udgangspunktet, når I skal dokumentere, at jeres værksted er bæredygtigt. Dokumentationen for jeres bæredygtighed skal derfor baseres på en livscyklusanalyse, der viser, at virksomheden ikke forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov. Hvis I ikke har foretaget denne analyse, bør I ikke kalde jeres virksomhed for bæredygtig. Derfor er det meget vanskeligt med rette at kalde en virksomhed eller et produkt for bæredygtigt uden at vildlede, især i vores branche hvor der forbruges knappe ressourcer. Forbrugerombudsmanden har stort fokus på at stoppe greenwashing, hvilket blandt andet har givet BMW Danmark problemer. Derfor er det min klare anbefaling, at eftermarkedsvirksomheder sætter sig grundigt ind i reglerne på området, før man begynder at markedsføre sin virksomhed som grøn eller bæredygtig. Alternativet kan være rigtigt store bøder.

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

5


Lak | Karrosseri

Forsikringsselskaber bør skelne benhårdt mellem brugte dele og kopidele Af Rune Langhoff Sørensen Kommunikations- og klimakonsulent

Forsikringsbranchen går galt i byen, hvis man sidestiller brugte dele og kopidele. Der er afgørende forskelle, både når det kommer til kvalitet og til klimapåvirkning, lyder det fra AutoBranchen Danmarks eftermarkedschef. Fra mange forsikringsselskaber kommer der i dag hyppige krav til skadesbranchen om, at skader repareres med alternativer til nye, originale reservedele. Men ofte skelnes der ikke mellem alternativerne til de nye originale dele – og reservedelene går under den samlede betegnelse alternative dele. Eksempelvis i Autoflex, som både indeholder brugte reservedele og billige kopidele. Og det er dybt problematisk, fastslår Nicky Bobak, der er eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark. For hvor der er en klimagevinst ved at bruge brugte, originale reservedele, er det samme langt fra tilfældet, når det kommer til kopidele, der jo er nye dele, ligesom der ofte også er store kvalitetsmæssige forskelle. Brugen af de forskellige dele påvirker også driften og forretningen på meget forskellig vis. “Jeg forstår godt, at forsikringsselskaberne har fokus på grøn omstilling, men det går helt i sort for mig, når man bruger kopidele med det formål. Man skal

6

skille skidt og kanel. Der er utrolig stor forskel på brugte dele og kopidele, og det bør afspejles i forsikringsselskabernes ageren overfor skadesbranchen,” siger Nicky Bobak. Samtidig påpeger Bobak, at det er afgørende, at afregningen skal følge med, når det kommer til brugen af brugte dele, som ofte tager længere tid at bruge end nye, originale dele, hvilket også er dokumenteret i undersøgelser blandt AutoBranchen Danmarks medlemmer: “Der er både spørgsmålet om øget tidsforbrug, hvor der skal sikres, at der betales for eksempelvis tilpasning og rensning af brugte dele, men også spørgsmålet om at sikre den avance, som værkstederne har på nye, originale dele følger med, når forsikringsselskabet ønsker brug af brugte dele,” “Brugen af brugte dele handler om at sikre genbrug og gøre noget godt for klimaet. Det er kun godt, men det skal afspejles i betalingen. For ellers er det bare en spareøvelse, og så skal man stå ved det fra forsikringsselskabernes side,” siger Nicky Bobak.

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023


Lak | Karrosseri

Brug af kopidele har konsekvenser Når det kommer til kopidele, er det – udover at det er vigtigt, at de adskilles fra brugte, originale reservedele – dels vigtigt, at forsikringsselskaberne ikke sælger det som et bæredygtighedsinitiativ, og samtidig er det vigtigt, at de er åbne om og forstående over for, hvilke konsekvenser brugen af kopidele har. Det gælder både i forhold til kvaliteten, som ofte halter og kommunikationen med kunden om dette, men det gælder også i forhold til processen omkring leveringer, som ganske hyppigt også lader en del tilbage at ønske, påpeger Nicky Bobak: “Der er utroligt mange udfordringer og ja, problemer, ved brugen af kopidele.

Det vigtigste er naturligvis kvaliteten, men også kundehåndteringen fylder, ligesom leverandørerne af kopidelene ofte ikke har styr på processerne,” siger Nicky Bobak. Han opfordrer derfor til, at man stopper med at bruge samlebetegnelsen alternative dele om brugte dele og kopidele. “Der bør skelnes benhårdt mellem brugte, originale dele og kopidele. De har intet med hinanden at gøre. Og hvis man ikke anerkender det, har man for mig at se et problem. Vi skal som branche blive bedre til at skelne mellem, hvornår vi tager miljøhensyn, og hvornår vi tager økonomiske hensyn, og det gør Autoflex desværre ikke i dag,” siger Nicky Bobak.

Kvalitet er afgørende for danskerne En befolkningsundersøgelse foretaget af Voxmeter for AutoBranchen Danmark viser, at danskerne primært går op i kvalitet, når det kommer til brug af reservedele.

Det mener danskerne: Forestil dig, at din bil skal repareres. Forsikringsselskabet bestiller en reparation, hvor der ikke anvendes nye, originale reservedele men kopidele eller brugte, originale reservedele (der ikke er ældre end bilen selv). Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?

Forsikringsselskabet dikterer, men kunden vil gerne selv vælge værksted Oftest er det forsikringsselskaberne, der beslutter, hvor en skadet bil skal repareres, men langt de fleste kunder vil helst selv vælge, hvor deres bil skal repareres, viser meningsmåling. Forsikringsselskaberne har som skadesbranchens største kunde en meget stor magt over, hvordan branchen udvikler sig. De kan lukke værksteder og få andre til at blomstre, når de henviser bilerne til nogle værksteder frem for andre. Men hvis man spørger bilkunderne, vil de faktisk ønske, at de selv – og ikke forsikringsselskabet – besluttede, hvor bilen bliver repareret, når skaden er sket.

Det viser en meningsmåling foretaget af Voxmeter for AutoBranchen Danmark blandt et repræsentativt udsnit af danskerne. Kun hver fjerde dansker svarer nemlig, at det er fint, at forsikringsselskabet vælger, hvor bilen repareres, mens næsten to ud af tre svarer, at de gerne selv vil vælge, hvor deres bil skal repareres. Og det sender et klart signal til forsikringsbranchen, mener Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark. “Selvom forsikringsselskaberne gerne vil skalte og valte mellem værkstederne og spille dem ud mod hinanden, så har et stort flertal af deres kunder en helt anden holdning og vil gerne selv bestemme over deres bil, hvilket jeg som bilejer selv har meget stor forståelse for. Man plejede at tale om det frie værkstedsvalg, men det har forsikringsselskaberne defacto undergravet. Det er brandærgerligt,” siger han.

Jeg accepterer brugte originale reservedele og kopidele, hvis kvaliteten er den samme, som hvis der blev anvendt nye originaldele

42,7%

JEG ACCEPTERER brugte originale reservedele og kopidele, hvis det betyder, at reparationen bliver billigere

15,5%

JEG ACCEPTERER ikke brugte originale dele eller kopidele - uanset kvalitet og pris

30,0%

VED IKKE

11,8%

Kilde: Voxmeter for AutoBranchen Danmark, august 2023.

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

7


Portræt

Emil Olsen og Morten Sonne Faigh insisterer på at nytænke lakerer-branchen. Både for at være forrest i feltet, men også for at ændre branchens image.

To unge lakerere vil forandre branchen ved at tænke grønt Af Rune Langhoff Sørensen Kommunikations- og klimakonsulent

Mere miljø- og klimavenlige arbejdsprocesser handler om meget mere end at gøre noget for planeten. Det handler om at tiltrække arbejdskraft og fremtidssikre branchen, lyder det. Da lakleverandøren Glasurit efterspurgte et autolakereri til at introducere deres nye 100 Line på det danske marked, var de ikke et sekund i tvivl hos Kalundborg Autolakering. “Vi ville gerne være prøveklude. For vi elsker at prøve ny ting,” siger Morten Sonne Faigh, der sammen med Emil Olsen er indehavere af Kalundborg Autolakering, der ligger i Ugerløse i oplandet til Kalundborg.

8

Og for de to unge lakerere, der har arbejdet sammen, siden de blev udlært i Køge, er der da også én ting, der er lige så konstant, som strømmen af biler, der kører ind og ud af hallen: Og det er ønsket om hele tiden at udvikle sig. Det handler om innovation, om at prøve nyt og om at forsøge at forandre branchen til det bedre.

forretning i 2017 og i dag beskæftiger de 9 medarbejdere foruden dem selv. Det er gået så godt, at de sidste år blev belønnet med en gazellepris fra Dagbladet Børsen for deres imponerende vækst.

Det er dna’et for Emil Olsen og Morten Sonne Faigh, der startede deres egen

Netop overrækkelsen af gazelleprisen blev startskuddet til et nyt fokusområde

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

Du bliver overhalet, hvis du ikke tænker nyt


Portræt

for de to iværksættere, for til prisoverrækkelsen var budskabet, at de skulle satse grønt - altså mere klimavenligt og med større omtanke for miljøet - hvis de skulle fortsætte de høje vækstrater. “Hvis ikke du tænker nyt og fornyer forretningen, bliver du overhalet. Så simpelt er det”, siger Morten Sonne Faigh. Som sagt så gjort. De to autolakerere har udvidet med en ekstra kabine, men har takket være kortere tørretider på den nye lak - og med mere intelligent brug af kabinerne ved brug af eftervarmen og justering af temperatur - halveret deres gasforbrug. Samtidig har de skiftet til LED-pærer og har fokus på at slukke lyset i hallen, når den er tom – eksempelvis når der spises frokost og de arbejder dertil på at få mere klimavenlig gas. Deres VOC-forbrug er i første halvår, siden de skiftede til Glasurits nye laktyper, faldet med 45 procent, ligesom de på samme tid har sikret en CO2-besparelse på 844 kilo CO2. Det svarer ifølge Glasurit til, hvad en gennemsnitlig europæisk bil udleder på at køre næsten 7500 kilometer. Emil Olsen og Morten Sonne Faigh vil bevise, at det at tænke grønt ikke står i modstrid til at være autolakerer – eller til at drive en sund forretning, for den sags skyld.

noget andet: Om at ændre branchen – og ikke mindst ændre, hvordan omverdenen ser på det at være autolakerer. “Selv konen siger jo, det er noget svineri at være autolakerer,” konstaterer Emil Olsen. “Ja, og når lille Søren siger, han vil være autolakerer, så kan du være sikker på, at forældrene prøver på at tale ham fra det, fordi branchen har det ry, som den har,” supplerer Morten Sonne Faigh med henvisning til branchens til tider blakkede ry og påvirkning på miljøet. Selv kommunen var skeptisk, da den nye kabine skulle sættes op, selvom den ville betyde mindre miljøpåvirkning, fortæller de. Derfor gør de to kompagnoner også en stor indsats for skabe et andet billede af branchen. De holder hallen ren og pæn og sikrer gode arbejdsforhold. En gang i kvartalet inviteres alle medarbejdere på en fælles middag, og de har netop også ansat en kvindelig lærling. Den tykke dunst af maling og fyller, som de fleste malere kender, er her heller ikke. “Vi skal være her mange år endnu. Så tingene skal være i orden,” siger Morten Sonne Faigh, inden Emil Olsen supplerer:

“Vi kører hverken i elbiler eller er veganere, men vi vil bevise, at man godt kan arbejdere grønnere og samtidig have en god forretning,” siger Emil Olsen.

“Der er ikke mange i vores alder, der er malere. De fleste er ældre og ikke mange unge starter op selv, fordi det både er dyrt og hårdt. I de første tre år var det da også med hiv og sving for os og med begge hænder på kogepladen. Men vi vil vise, at der også er en fremtid i det for vores generation og dem der kommer efter,” siger Emil Olsen.

Det handler om klima og miljø, ja, men det handler faktisk i højere grad om at

Og det må man sige, at de indtil videre har bevist.

Vil ændre synet på autolakerere

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

9


Lak | Karrosseri

Efter haglskader:

Værksted kæmper for at bevare godt samarbejde med forsikringsselskaber Af Rune Langhoff Sørensen Kommunikations- og klimakonsulent

Haglskaderne udfordrer samarbejdet med forsikringsselskaber, hvor flere forventer gratis hjælp til opgørelser og salgsmateriale til totalskadede biler. Hos CB Auto i Ribe kæmper man ligesom mange andre steder med reparation af haglskader, efter det voldsomme uvejr i Norditalien, der blandt andet ramte og ødelagde mange danske turister biler. “Vi får altid haglskader her efter sommerferien, men det plejer at være små buler. I år er det rigtig slemt. Meget, meget værre,” siger pladesmed Benny Møller, der er en af de medarbejdere hos CB Auto, der står for at reparere de skadede biler. Hos CB Auto har man fået en del haglskadede biler ind. En af bilerne har kun kørt 3400 kilometer, men er formentlig blevet totalskadet i uvejret. På en anden bil har hagl lavet en fodbold-stor fordybning midt i forruden. Den er fundet totalskadet. “Om ikke andet er det godt for bilsalget,” konstaterer Benny Møller, der efter de skadede biler er dukket op, har oplevet, at han må kæmpe for at bevare et godt samarbejde med forsikringsselskaberne.

10

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

Der arbejdes på en haglskadet bil hos CB Auto i Ribe. Årets voldsomme haglskader har givet store udfordringer mange steder i branchen.


Lak | Karrosseri

“Vi vil gøre rigtig meget for at få samarbejdet med selskaberne til at køre godt, og det gør vi også, men der kommer også nogle gnidninger,” siger Benny Møller. Skaderne er større end normalt, og forsikringsselskaberne bliver presset. Hos CB Auto oplever man ligesom på andre værksteder eksempelvis, at forsikringsselskaberne forventer, at værkstedet gratis opgør bilen, selvom den allerede er fundet totalskadet i Italien. Alt i alt en opgave, der inklusiv salgsbilleder og klipning af nummerplader kan løbe op i halvanden times arbejde. Indtil videre har selskaberne været uforstående overfor problematikken, men Benny Møller håber, at man kan finde en mindelig løsning, der er til gavn for alle parter: “Vi prøver at passe godt på samarbejdet, men vores chefer her på stedet kan jo heller ikke bare se på, at vi går og arbejder gratis.” Derfor håber Benny Møller, at man i branchen kan lave nogle retningslinjer, så værkstederne kan fakturere et beløb for opgørelsen af biler og produktion af

!

Læs mere her

AutoBranchen Danmark har efteråret igennem haft fokus på de problemer, som haglskaderne har skabt på værkstederne. Omfanget er blandt andet blevet undersøgt i flere medlemsundersøgelser, og du kan løbende læse om resultaterne i vores nyhedsbreve.

salgsmateriale til biler, der allerede er fundet totaltskadede. Det kunne fx være efter, hvor stort beløb bilen er skadet for, foreslår han. “Det vil være meget dyrt for selskaberne at sende en mand her ud for at tage billeder og klippe plader af hver enkelt bil, så jeg synes da kun, det er rimeligt, at vi får et beløb for at løse den opgave og belønnes for den tid, vi bruger,” siger han. “Selskaberne har jo også brug for at vide, hvor meget bilen kan sælges videre for og nyder godt af, hvis vi gør et godt og grundigt stykke arbejde,” siger Benny Møller videre. Hos AutoBranchen Danmark er man enig. Eftermarkedschef Nicky Bobak opfordrer forsikringsselskaberne til at betale for opgørelsen af totalskadede biler fra haglvejret i Norditalien. “Det er ikke længe siden, at F&P garanterede, at selskaberne vil betale for opgørelsen af alle totalskadede biler, hvis det var aftalt på forhånd. Det må de stå ved. Man kan ikke bare forvente, at værkstederne arbejder gratis,” siger Nicky Bobak.

Haglskader kræver stort materialeforbrug Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark påpeger, at reparation af haglskader ofte vil kræve et større materialeforbrug end normale lakskader. Derfor gælder det om at sikre, at man får korrekt og fyldestgørende betaling for skadesarbejdet, siger han: “Der skal tit bruges langt flere materialer til haglskader, fx til spartling. Det skal man selvfølgelig have betaling for. Fra AutoBranchen Danmarks side er vi klar til at bistå med hjælp til taksering af haglskadede biler, så vores medlemmer får den afregning, de har ret til,” siger Nicky Bobak. AutoBranchen Danmarks Autotaks-support kan kontaktes på telefon 33251433 eller support@abdk.dk.

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

11


Uddannelse

Krav om SERMIcertificering fra 1. februar Af Nicolai Fiil-Søby Politisk konsulent & direktionsassistent

Vil du foretage reparationer på sikkerhedsrelateret udstyr efter 1. februar 2024? Så gælder det om at blive SERMI-certificeret inden længe. Den 1. februar 2024 træder SERMI i kraft i Danmark og Finland. Det betyder, at man skal være SERMI-certificeret, før man som værksted lovligt kan få adgang til bilernes sikkerhedssystemer, hvis du ikke er autoriseret mærkeværksted – og vurderingen er, at det vil omfatte ganske mange reparationer, idet adgang til sikkerhedssystemer er en forudsætning for mange reparationer. De danske værksteder har dermed godt og vel tre måneder til at sikre sig certificeringen. Egentlig skulle de nye SERMI-krav være trådt i kraft i hele EU den 1. august, men udrulningen blev udskudt på ubestemt tid i sommers, fordi en lang række lande ikke var klar til at implementere per. 1 august. Sverige blev det første land, som fik implementeret SERMI i oktober og efter ønske fra AutoBranchen Danmark bliver kravet om certificering en realitet den 1. februar 2024, hvor kravene også træder i kraft i Finland.

SERMI kan blive mere omfattende på sigt AutoBranchen Danmarks europæiske organisation, CECRA, har sammen med bilproducenernes organisation, ACEA, ledet processen med at oprette SERMI. Ifølge Cecras projektleder for

12

SERMI vil certificeringen på sigt kunne udvikle sig til også at skulle beskytte bilernes cybersikkerhed mere generelt. Der er også allerede set eksempler på, at visse bilproducenter misbruger systemet til at gemme oplysninger, der kun kan tilgås med SERMI-certificering. Derfor kan SERMI på sigt blive essentielt for værksteder, der i dag ikke har behov for certificering.

Certificeringsproces Ifølge AutoBranchen Danmarks eftermarkedschef, Nicky Bobak, er det en god idé at få sat gang i certificeringsprocessen inden længe. “Det gælder om at få sat gang i certificeringen så snart som muligt. Der er

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

formentlig flere tusinde værksteder, der skal certificeres, så jo længere man venter, jo længere kø risikerer man at komme i,” lyder det fra Nicky Bobak. Efter en online certificeringsproces med tjek af bl.a. straffeattester bliver den pågældende virksomheds ejer og udvalgte medarbejdere certificeret for en femårig periode. I denne periode foretages der bl.a. en uanmeldt kontrol hos virksomheden. Der er pt en leverandør, der er godkendt til at udrulle SERMI-certificeringen herhjemme. Det drejer sig om Teknologisk Institut i Danmark samt to svenske leverandører. Det er muligt at få yderligere oplysninger om processen hos de forskellige udbydere.


Uddannelse

Nye krav til håndtering af isocyanat Af Nicolai Fiil-Søby Politisk konsulent & direktionsassistent

I august trådte de nye isocyanat-krav i kraft. Dermed er der krav om efteruddannelse til både personer, der arbejder med eller overvåger arbejde med isocyanater. Den 24. august kom der nye krav til landets autolakerere, værksteder eller skadecentre, der arbejder med produkter, der indeholder isocyanat. Kravene omfatter bl.a. uddannelse af medarbejdere, der enten overvåger arbejde med eller selv arbejder med isocyanat. En række uddannelsessteder tilbyder de relevante kurser, og du kan bl.a. se en oversigt på voksenuddannelse.dk Herunder har vi samlet en oversigt over ændringerne.

Sænket vægtgrænse – flere blandinger er omfattet EU-kravet betyder, at grænsen for hvornår produkter indeholdende monomere isocyanater omfattes af reglerne om uddannelse er sænket fra 0,5 vægtprocent til 0,1 vægtprocent.

Krav til tekst på emballagen   Ifølge forordningen er der krav om, at emballagen på produkterne skal mærkes med følgende oplysning: ”Fra den 24. august 2023 kræves der passende uddannelse før industriel eller erhvervsmæssig brug”.

Personer der overvåger arbejdet med isocyanater – også omfattet De personer, der fysisk overvåger iso-

cyanat-arbejdet, er også blevet omfattet af uddannelseskravet. Ved personer, der overvåger arbejdet med isocyanater, menes der de personer, der oplærer og instruerer de ansatte, der udfører arbejde med isocyanater, og de personer, der fører tilsyn med arbejdet. Uddannelsen skal være gennemført senest d. 24. august 2023.

Fornyet uddannelse hvert 5. år Der indføres krav om gentagelse af undervisningen mindst hvert 5. år. De personer, der havde gennemført uddannelsen, da de nye regler trådte i kraft 24. august, skal først forny deres uddannelse i 2028, uanset hvor gammel uddannelsen er. Dette krav gælder også for personer, der overvåger arbejde med isocyanater.

Supplerings-kursus for visse anvendelser Der indføres en én-dags suppleringsuddannelse for personer, der udfører og overvåger isocyanat-arbejde, hvor arbejdsopgaverne indebærer en øget risiko for udsættelse. Den supplerende uddannelse skulle være gennemført senest d. 24. august 2023.

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

13


ABAF

Har du styr på reglerne for julegaver til medarbejdere? Af Nicolai Fiil-Søby Politisk konsulent & direktionsassistent

Vi nærmer os juletid, og derfor er det tid at se på, hvordan det er med skattefri gaver til medarbejderne. Der er nemlig nogle regler at holde sig for øje. En julegave fra arbejdsgiver til medarbejderne er skattefri, såfremt den ikke overstiger en værdi på 900 kroner, som advokat hos ABAF Louise Flyger fortæller: “I år må en arbejdsgiver give fysiske gaver og andre mindre personalegoder til en samlet værdi af op til 1.300 kroner uden, at medarbejderen skal beskattes af værdien af disse goder. Heraf må værdien af julegaven maksimalt udgøre op til 900 kroner.”

Hvis værdien af alle årets gaver og øvrige mindre personalegoder fra arbejdsgiveren overstiger 1.300 kroner, vil værdien af det modtagne være skattepligtigt. I dette beløb indgår også julegaven, som dog stadig er skattefri, hvis blot den holder sig indenfor beløbsgrænsen på 900 kroner. Hvis julegaven har en værdi svarende til det maksimalt tilladte – altså 900 kroner, kan der således kun gives øvrige gaver/goder for 400 kroner. Har

14

Herudover er det også muligt at udbetale skattefri jubilæumsgratiale og lejlighedsgaver.

Kontakt ABAF

Om ABAF Formålet med AutoBranchens ArbejdsgiverForening er at tilbyde medlemmerne fuld arbejdsgiverservice til absolut konkurrencedygtige priser. AutoBranchens ArbejdsgiveForening anser det som sit hovedformål,

julegaven en værdi på 600 kroner, kan arbejdsgiveren skattefrit give øvrige gaver/goder for de resterende 700 kr. Øvrige gaver kan dække over en æske chokolade til påske, billetter til fodboldkampe, koncerter eller biografture.

at samle de virksomheder, som ikke allerede er medlem af en arbejdsgiverforening. AutoBranchens ArbejdsgiverForening har til formål at skabe de bedst mulige erhvervsmæssige forhold for medlemmerne.

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

Louise Flyger Advokat Tlf: 2259 3937 Mobil: 3374 6044 lfl@danskerhverv.dk Mads Willer Skytte Advokatfuldmægtig Tlf.: 2261 5073 Mobil: 3374 6048 mws@danskerhverv.dk


Kurser & events

Kursuskalenderen Vi planlægger hele tiden nye kurser, events og webinarer, som kan være til gavn og glæde for jer som medlemmer af AutoBranchen Danmark. Alle afholdte webinarer bliver lagt op på hjemmesiden autobranchendanmark.dk, så hvis der er et emne du gik glip af eller du gerne vil se et webinar igennem igen, kan du altid finde det under ”Kurser & events”, hvor de ligger nederst på siden. Følg med i vores onsdagsnyhedsbrev ”Kursus­nyt” og på autobranchendanmark.dk

15. november

5. december

7. december

kl. 13.00 - 14.00

kl. 9.00 - 16.00

kl. 9.00 - 16.00

Webinar: Jura:

Kursus, Næstved: Skadesberegning i

Kursus, Kolding: Skadesberegning i

Tilmelding via autobranchendanmark.dk under ”Kurser & events”

Tilmelding via autobranchendanmark.dk under ”Kurser & events”

Tilmelding via autobranchendanmark.dk under ”Kurser & events”

Ferieloven

Autotaks

Autotaks

møder ens­ s n e t f a r y f is t a Gr r gratis fyr­aft e kr -afdeling tilbyde

at si keds Vores eftermar kererne og deres kunder, for la møder til auto g af opgaverne. korrekt takserin værks­ teds­ række af sine en r vi r re te vi in e og så gennemgå r Lakerern et ød m på ge nå lta d, kunder til at de e tips og tricks og gode rå kk ræ en en s. m ak m ot sa taksering i Aut ge i det kommer til holde eller deltail­ at lv se i et er nV ress Hvis du er inte e, kan du kontakte Lars Bau ød sm k .d en ft dk v@ab et fyra 62 11 54 eller lb helm­sen på 53

Eftermarkedet - AutoBranchen Danmark - nr. 6, november 2023

15


SATA QMR

Oplev den revolutionerende SATA QMR - Quick Material Regulator

CLICK!

SATA QMR er en tids- og pengebesparende hjælp til arbejdsprocesser, der kræver hyppige skift mellem reducerede og maksimale materialemængder. Den smarte regulering gør det muligt at forudindstille og gemme mængden af materiale, som så kan hentes frem igen, hurtigt og præcist, med et enkelt tryk. Med release-funktionen kan lakereren på få sekunder nemt skifte mellem de forskellige materialeflows.

FORDELER

Materialemængdereguleringen og dermed materialeflowet kan styres med et tryk. Gør det muligt for brugeren at indstille den nødvendige materialemængde hurtigt og nemt. Eftermonterbar, vedligeholdelsesfri og nem at betjene. Anvendes i arbejdsprocesser, hvor der gentagne gange kræves en reduceret materialemængde. Release-funktion: Med blot et enkelt tryk gøres den maksimale materialemængde tilgængelig igen.

SATA QMR er vedligeholdelsesfri og nem at betjene og kan eftermonteres på både SATAjet X 5500 og SATAjet 5000 B.

INFO www.sata.com/qmr


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.