420 asiannl

Page 1

EDITIE 420

2017年9月14日 新 天地 華僑

B13

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

C H I N A 2 0 2 5 . N L

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Heeft China afscheid genomen van contant geld? Er is heel wat beweging geweest in de markt van mobiel betalen in China sinds ik er in 2015 voor het laatst over schreef. Destijds had Alipay een marktaandeel van 77% en WeChat 14%. WeChat heeft echter een flinke opmars gemaakt en heeft momenteel al 40% procent van de markt in handen, terwijl Alipay’s aandeel is geslonken naar 54% (bron: Analysys). Overigens is het gemiddelde bedrag bij WeChat lager, maar het aantal transacties hoger. Dit is eenvoudig te verklaren: Alipay is sterk gerelateerd aan e-commerceaankopen op Alibaba’s Tmall en Taobao, die tegenwoordig grotendeels via de mobiele telefoon worden gedaan, terwijl WeChat vaker gebruikt lijkt te worden voor de kleine betalingen in het dagelijkse leven. Betalen met het scannen van QR-codes is in China helemaal ingeburgerd; het is snel en gemakkelijk en verkopers hebben niet noodzakelijk dure point of sale-systemen nodig, want ze kunnen betalingen ontvangen via een QR-code op hun eigen smartphone. Sinds de komst van mobiel betalen in China drie jaar geleden is de ontwikkeling ontzagwekkend geweest. Hierbij een aantal statistieken uit een recent onderzoek van Tencent (het bedrijf achter WeChat), Ipsos & Renmin University: •

• • • •

• •

Tencent had eind 2016 600 miljoen gebruikers van haar mobiele betaalsysteem met in totaal meer dan 600 miljoen mobiele betalingen per dag. 52% van de Chinezen gebruikt contant geld voor minder dan 20% van hun maandelijkse bestedingen. 92% van de mobiele-telefoongebruikers geeft de voorkeur aan mobiel betalen als betaalmethode. 40% van de Chinezen heeft minder dan 100 RMB op zak. 14% heeft zelfs helemaal geen contant geld bij zich. 70% beweert meer dan een week vooruit te kunnen met dit bedrag aan contant geld en 84% gaf aan probleemloos zonder contant geld het huis te kunnen verlaten. 84% van de consumenten zou het niet erg vinden om helemaal van contant geld af te stappen. In de eerste helft van 2017 werd 42% van alle winkelaankopen mobiel betaald.

Andere recente statistieken: •

• •

Redenen om te kiezen voor mobiel betalen zijn: het is snel (60% van de respondenten) en gemakkelijk (55%). Financiële voordeeltjes in de vorm van kortingen (16%) en spaarpunten in loyaliteitsprogramma’s (5%) zijn ook redenen om te kiezen voor mobiel betalen (bron: China Tech Insights). In China wordt momenteel jaarlijks $5,5 triljoen aan mobiele betalingen gedaan; bijna 50 keer zoveel als in de Verenigde Staten (bron: iResearch). 30% van de Chinezen gelooft dat het land binnen 10 jaar geen gebruik meer maakt van contant geld (bron: YouGov). Penetratie van de verschillende mobiele betaalsystemen: Alipay 83%, WeChat Pay 64%, UnionPay QuickPass 7%, Apple Pay 3% (bron: Financial Times).

‘Cashless Society Week’

De eerste week van augustus was door Alipay aangekondigd als ‘cashless society week’. Alipay deelde in deze week als beloning bij elke mobiele transactie kleine bedragen uit (minder dan 1 RMB). Die bedragen konden worden opgespaard en later gebruikt worden voor betalingen. Ook verlootte Alipay grotere prijzen en goud onder gebruikers die de app meer dan eenmaal per dag gebruikten. Tencent riep op haar beurt 8 augustus uit als ‘cashless day’ en heel augustus als ‘cashless month’. In haar WeChat-app werden ook beloningen uitgedeeld voor het gebruik van WeChat Wallet en verkopers werden aangespoord kortingscoupons en beloningen uit te delen bij mobiele betaling. Cashless Society Week is onderdeel van een plan van Alipay om van China binnen 5 jaar een samenleving te maken die hoofdzakelijk mobiel betaalt. Een stad kan zich volgens Alipay ‘cashless’ noemen als 90% van de winkels, transportmethoden en openbare diensten mobiel betaald kunnen worden. Grote steden als Beijing, Shenzhen, Guangzhou en Shanghai mogen zich al ‘cashless’ noemen. Ik twijfel niet aan deze beweringen: ook in Chongqing, waar ik enkele weken geleden was en billboards zag ter promotie van ‘Cashless Society Week’, probeerde ik al mijn betalingen mobiel te doen met WeChat of Alipay en ik kan me geen beperkingen herinneren. Integendeel, in de grote shopping malls zag ik dat diverse producten inmiddels ook door het scannen van een QR-code betaald kunnen worden: grijpmachines, massagestoelen, jus d’orange machines, telefoonopladers, karaoke booths, etc. Ik was zelf echter erg benieuwd naar de situatie in minder ontwikkelde gebieden. Dus ik besloot de proef op de som te nemen tijdens mijn rondreis in de zuidelijke provincie Guizhou, een van de minder ontwikkelde delen van China waar nog veel dorpjes te vinden zijn met diverse minderheden als de Miao en de Dong. De provinciale hoofdstad van Guizhou, Guiyang, was een van de deelnemers in ‘Cashless Society Week’. Op de meeste plekken in Guiyang konden we mobiel betalen, met uitzon-

dering van een van de hotels waar we verbleven (dat ironisch genoeg ‘Modern’ in haar naam had). Wel liepen we in Guiyang eigenlijk direct tegen een praktisch probleem aan. In bussen in China kun je normaliter betalen met een OV-pas of met 2 RMB aan contant geld. Die OV-passen zijn echter plaatsgebonden, dus een pas uit een andere stad is in Guiyang onbruikbaar. Je bent direct aangewezen op contant geld. Omdat de buschauffeur geen wisselgeld heeft loop je vervolgens tegen het probleem aan dat je voor elk ritje 2 RMB gepast geld nodig hebt. Als je altijd mobiel betaalt heb je dus geen ‘busgeld’, en word je al snel gedwongen om kleine aankopen toch met contant geld te betalen, zodat je kleingeld voor de bus hebt. Zolang het openbaar vervoer in de diverse steden niet meewerkt is die ‘cashless society’ nog een eind weg.

Van stad naar platteland

Toen we Guiyang achter ons lieten was ik benieuwd of we met Alipay en WeChat Pay in kleinere steden en dorpen nog uit de voeten zouden kunnen. In eerste instantie bleek het vrij goed te gaan. In de zogenaamde 3e– en 4e-categorie-steden konden we in de meeste gevallen nog vrij goed mobiel betalen. Wel merkte je dat het in kleinere steden iets minder ingeburgerd is. Soms moest een winkelier even tussen wat papieren zoeken naar zijn uitgeprinte QR-code, terwijl anderen deze prominent aan de muur hadden geplakt. Een keer moesten we een restauranthouder zelfs uitleggen waar hij in de app zijn persoonlijke QR-code in WeChat kon vinden. Het werd pas problematisch toen we in de echt kleine dorpjes van minderheden kwamen die nog niet zo heel toeristisch zijn. Bewoners hadden in sommige gevallen nog geen smartphone dus gebruikten geen WeChat. Ouderen moesten van die poespas überhaupt niets weten. En in een aantal gevallen waren winkeliers afhankelijk van jongere gezinsleden en hun WeChat- accounts om te helpen bij mobiele betalingen. In Dimen, een Dong-dorpje met zo’n 500 huishoudens, probeerden we ook te betalen met de smartphone, maar daar bleek dat men dat liever niet had. Men vroeg ons of we echt geen cash bij ons hadden. De medewerkers van twee Taobao

Cun-zaakjes – waar een bordje aangaf dat je met verschillende mobiele betaalmiddelen kon afrekenen – vertelden ons, dat in dit dorpje eigenlijk alleen mobiel werd betaald door dorpelingen die in de steden werkten en dus meer ervaring hadden met mobiel betalen. Verder viel het ons ook op dat er buiten de grote steden een voorkeur bestaat voor WeChat. Kortom, hoewel mobiel betalen een enorme vlucht heeft genomen in de afgelopen jaren is er nog geen sprake van een volledige ‘cashless society’ op zeer korte termijn. Buiten de grote steden, onder minderheden en ouderen is het nog niet altijd even goed ingeburgerd. Deze bevindingen worden bevestigd door Tencent, wiens recente onderzoek aangaf dat de penetratie van mobiel betalen op het platteland slechts 17% is.

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Bezoek chinatalk.nl voor Ed's e-books en videos van lezingen en colleges. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B14 華僑 新 天地

EDITIE225 420 EDITIE

F O O D

2017年9月14日 2006年04月06日

Wegwijs in de Aziatische keuken "Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok Hoe te maken?

Laksa (pittige kokos noedelsoep) Hoe heet het?

Laksa, curry laksa, curry mee, Singapore laksa, coconut curry noodle soup.

Wat is het?

Laksa is een klassieker uit de Nyonya Keuken, een mix van Chinese, Indonesische, Maleisische en Indiase smaken en gerechten, ontstaan in Maleisië en Singapore. Geliefd en verspreid over de hele wereld zijn er vele variaties, maar in de basis is het als volgt opgebouwd: • de soep: op basis van laksa currypasta, water en kokosmelk. Meer is het niet, (meestal) geen bouillon. • de vulling: meestal vis (grote garnalen, visballetjes, fishcake, kokkels, mosselen etc), soms vlees (meestal kip, soms spek en in Penang bijvoorbeeld blokjes gestold

varkensbloed), bijna altijd tofu puffs (of tofu in ander vorm) en vaak ook nog een hardgekookt eitje. de groenten: vaak taugé, maar alles is mogelijk, een beetje paksoi, kousenband, peultjes, wat je maar lekker lijkt, maar niet teveel, het is geen groentensoep. de noodles: vaak tarwenoedels (egg noodles) en rijstvermicelli tegelijk, maar een van de twee kan ook, of met alleen dikkere rijstnoedels, wat je wilt de garnering: verse kruiden (het liefst Vietnamese koriander, ook bekend als “daun laksa”, maar bij gebrek daaraan is kemangi of koriander ook lekker), geroosterde chilipasta of sambal, gefrituurde uitjes, etc. Wat vissaus en limoensap voor de finishing touch kan ook geen kwaad.

Het principe is redelijk simpel: warme noodles verdelen over soepkommen. Daarop jouw keuze aan (warme) groenten, daarop jouw keuze aan (warme) vis/vlees/tofu/ei, daarover de warme kokossoep en je maakt het af met wat verse kruiden en sambal naar smaak. De combinaties en variaties zijn praktisch onbeperkt. In Azië is dit fastfood, als je het thuis maakt gaat er (bij mij) nog aardig wat tijd in de mise-en-place zitten maar moeilijk is het niet. Het vreemde is dat verreweg de meeste recepten voor laksa uitgaan van een kant-en-klare currypasta en

de weinige recepten voor zelfgemaakte laksa pasta verschillen onderling behoorlijk. Dit is er eentje: van Rick Stein.

Tips, weetjes & recepten •

Naast de “curry laksa” beschreven in deze post is er nog een tweede laksa-variant, namelijk de “asam laksa”. Een friszure vissoep op smaak gebracht met tamarinde en petis udang. Niet erg bekend in Nederland, maar op nummer 7 in CNN’s Top 50 van Most Delicious Foods.

Let op: in Indonesië kan laksa ook glasnoedel betekenen. Ze kennen ook wel laksa als soep, maar die is toch net weer anders dan de Singapore laksa waar we het in deze post over hebben.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.


EDITIE 420

2017年9月14日 新 天地 華僑

B15

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

T R AV E L Hotel Plataran

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Ontbijt met een uitzichtje kun je wel zeggen. We hebben een paar nachtjes mogen slapen in dit mooie hotel in Ubud.

Coffee Pison

Het stikt van de koffie hotspots op Bali en Coffee Pison hoort in het rijtje thuis, met een lekker ontbijtje erbij.

Wonderful Indonesia II In de vorige editie had ik het eerste deel van mijn geweldige reis in Indonesië vastgelegd, waar we naar Jakarta en Padang zijn gegaan met het Indonesische toerismebureau. In dit tweede deel gaan we door met de laatste bestemmingen Yogyakarta en Bali. Beide niet nieuw voor me, maar uiteraard weer heerlijk gegeten en nieuwe hotspots ontdekt. Sterker nog, ik had het zo naar mijn zin dat ik mijn reis had verlengd met vijf extra dagen op Bali!

Yogyakarta Midden op het eiland van Java bevindt zich Yogyakarta, kortweg Yogya. Het leuke van Yogya is dat veel oude tradities en gewoontes zijn behouden. Zo zie je bijvoorbeeld ook veel Nederlandse invloeden terugkomen. Naast de mooie toeristenattracties als Boroburdur is het tevens een centrum voor Javaanse kunsten zoals batik, ballet, drama, muziek etc. Ondanks dat het mijn tweede keer hier was, heb ik nog steeds het idee dat ik niet genoeg heb gezien. Zover ik het heb mogen beleven is dit mijn favoriete Indonesische bestemming tot nu toe.

Koffie hotspots bezoeken met bloggers is één groot Instagram feest. Genoeg eten en hulp voor de perfecte flatlay als deze bij Seniman met heerlijke koffie.

The Balé Nusa Dua

Afscheidsdiner werd gehouden in dit mooie boetiek hotel.

Kynd Community Locavore

Mijn favoriete fine dining (lunch) van de reis was bij Locavore. Dit zegt veel na zoveel overheerlijke culinaire hoogstandjes die we hebben mogen proeven.

Hotel Royal Ambarrukmo

Dit hotel was bijzonder omdat het bij één van de voormalige paleizen van de koning gelegen is. Bij het grote zwembad hebben Kurt (@ bloggers_boyfriend) en ik een mooie set up gemaakt voor ons ontbijt.

Seniman Koffie

Een gezonde bowl met je naam met mango’s letters geschreven. #instagrammable

Kookklas

Indonesisch leren koken bij Sasanti restaurant met ‘team mini’ @thatfoodcray & @lilyrose.

Sawa

Een klassieke Ubud uitzicht naast ons hotel, rijstvelden bij zonsondergang.

Epic schommel

Eén van de bekendste Airbnbs op dit moment vanwege de beroemde schommel in Ubud. Niet geheel zonder risico en kriebels in je buik kan je zeggen, en dat voor 400 euro per nacht te huur.

Koninklijke theeceremonie

Bij het hotel hebben we genoten van een traditionele theeceremonie. Vervolgd met traditioneel boogschieten verkleed in batik.

Bali Dit eiland is uitgegroeid tot één van de meest bezochte toeristenparadijzen op aarde. Een perfecte mix van natuur, cultuur en de hipste hotspots, voor ieder wat wils op Bali. We werden getrakteerd op culinaire hoogtepunten en mooie zonsondergangen. Dit eiland verveelt niet, zelfs niet na mijn vijfde keer.

Indigo Tree Villa

Secret Garden

De Secret Garden is een vrij nieuwe attractie in Bali. Het is een grote designtuin gebouwd voor educatie en recreatie. Je kunt hier koffie drinken, lunchen/dineren, wandelingen maken etc.

Ratu Boko

Wij bezochten Ratu Boko tijdens zonsondergang. Het is een archeologische plek, waar de legendarische koning Boko een paleis had.

Greenhost Boutique hotel

Helaas verbleven we niet in dit boetiek hotel, maar we waren op bezoek voor een drankje. Hoe mooi is deze semi indoor zwembad midden in het hotel!

Sunday’s beachclub

Met een lift wordt je naar beneden gebracht om bij deze beachclub met privé strand te komen. Je kan een dagkaart kopen hiervoor. Paddle boarden, kanoën, snorkel set en handdoeken zijn hierbij inbegrepen.

De laatste dagen verbleef ik bij Indigo Tree Villa om tot rust te komen na een intense reis. Een mooie afsluiter.


B16 華僑 新 天地

EDITIE225 420 EDITIE

E N T E RTA I N M E N T

2017年9月14日 2006年04月06日

Van onhandige keukenprins naar Pop-Up restaurant eigenaar Door: Melvin (volg @mistermakannl)

Eind vorig jaar wisten Rick en ik niet wat we moesten verwachten van ons foodtruck avontuur. We hadden de romantische gedachte om een foodtruck te bouwen, van Mister Makan een sterke brand te maken, een achterban te creëren en alle organisaties die er toe doen aan te schrijven.

Wat ik niet wist was dat honderden of misschien zelfs duizenden ondernemers hetzelfde idee hadden. Door collega’s en organisaties werd zelfs geadviseerd om er beter niet aan te beginnen als wij in 2017 nog een food truck wilden starten. Dan ben je namelijk té laat. Na keer op keer “nee” ontvangen te hebben van bijna elke organisatie, begonnen we te begrijpen wat men bedoelde met onze timing. Na slapeloze nachten, veel brainstorm sessies en hulp van vrienden & familie, hebben we uiteindelijk een oplossing gevonden. Hetgeen wat ons heeft geholpen is altijd in jezelf te blijven geloven, weten wat jouw sterke kanten zijn, kritisch blijven naar je eigen product en werkwijze, en weten waar jij het verschil kan maken.

We zijn enorm dankbaar voor de steun van de early adopters die in ons geloofden, het hechte team die elke boeking in weer en wind klaarstond, en natuurlijk onze vrienden en familie die ons gesteund hebben in de zware tijden. We hebben de eer gehad om bijzondere boekingen te doen naast de foodtruck evenementen, zoals: Taste of Amsterdam, 24Kitchen, Terrassen festival, bedrijfsfeesten en muziekfestivals. We hebben geprobeerd om onze volgers mee te nemen op avontuur en de bijzondere momenten vast te leggen in on-the-road verhalen. Nu het einde van de zomertoer in zicht is staat er een nieuwe uitdaging op ons te wachten. We mogen twee dagen lang ons eigen pop-up restaurant openen in Amsterdam Oost. Nooit verwacht dat we hiermee onze agenda konden vullen. We mochten op de mooiste en grootste festivals staan, we werden genomineerd als beste Foodtruck door 24Kitchen, en gaan we zelfs onze eigen Pop-Up restaurant openen.

Nu komt de droom om ooit een eigen restaurant te openen weer een stap dichterbij. Maar voorlopig genieten we nog met volle teugen van het leven als een foodtrucker. We zijn nu al in gesprek voor leuke boekingen voor volgend jaar en een derde kar staat al in de planning. We weten nog niet wat de toekomst gaat brengen, maar we hebben er voldoende vertrouwen in en bereiden ons nu al voor op een geweldig avontuur!

Op vrijdag 15 september en zaterdag 16 september gaan we in Bar Sue een 3-gangen menu serveren met Gado Gado, bami met geroosterde kip, onze bekende saté en pandan crème brulee. Wil je liever iets kleins bestellen, dan is het ook mogelijk om à la carte te bestellen.

AsianNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Hardwell & Henry Fong ft. Mr. Vegas Badam

K-pop

2

Asian Drama

1

Flowsik ft Kang Min Kyung

Higher Plane

1

Criminal Minds

KR

2

Suran

Where Are You

2

Falsify

KR

3

Lee Gikwang

What You Like

3

Binggoo

KR

4

Junho ft Cheeze

Bye Bye

4

Save Me

KR

5

B.A.P.

Honeymoon

5

Strongest Deliveryman

KR

6

DAY6

I Loved You

6

Manhole

KR

7

PENTAGON

Like This

7

Deserving Of The Name

KR

8

HyunA

Babe

8

Bride Of The Water God

KR

9

EXO

Power

9

Man Who Dies To Live

KR

10

Jay Park ft Double K x Boi B

Reborn

10

Reunited Worlds

KR

Lady Bee ft. Tropkillaz & Oktavian Murder

3 N.O.R.E. ft. Pharrell Williams Uno Mas (Have a Drink)

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 420

2017年9月14日 新 天地 華僑

B17

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

C O L U M N

Regels en Wetten

door

Arend van Rosmalen

Hoe krijgt u een verblijfsvergunning als ondernemer? Men weet vaak niet dat men als ondernemer een verblijfsvergunning in Nederland kan krijgen. De Nederlandse overheid wil graag enthousiaste en innovatieve ondernemers naar Nederland halen. Als de Nederlandse overheid van oordeel is dat een wezenlijk Nederlands belang wordt gediend door uw onderneming, kunt u als ondernemer in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Deze vergunning is in de eerste plaats geldig voor twee jaar. Vervolgens kan de vergunning met vijf jaar worden verlengd. Bij beantwoording van de vraag of een wezenlijk Nederlands belang wordt gediend, hanteert de Nederlandse overheid een puntenstelsel. Iets vergelijkbaars met de systemen in Australië en Canada. De belangrijkste toetsingscriteria zijn o.a. vooropleiding, werkervaring, ondernemerschapservaring, inkomen over de laatste twaalf maanden, band met Nederland (bijv. Heeft u eerder in Nederland gestudeerd en/of gewerkt?), marktpotentie van uw producten/diensten, de organisatie van uw onderneming, omzetprognose, innovatie, arbeidscreatie enz. Vanwege de complexiteit zendt de IND de aanvraag door aan het

Ministerie van Economische Zaken. Het Ministerie van Economische Zaken bestudeert het ondernemingsplan en adviseert daarover. Aan de hand van het advies van het Ministerie van Economische Zaken zal de IND de aanvraag inwilligen of afwijzen. Als de IND van mening is dat uw aanvraag duidelijk onvoldoende is, kan de IND de aanvraag afwijzen zonder advies van het Ministerie van Economische Zaken.

De aanvraag ‘zelfstandige’ is ingewikkelder dan andere soorten aanvragen. De behandeling vergt meer tijd en aandacht. De leges zijn ook veel hoger (ad. 1319 EUR). In principe heeft u tijdens uw aanvraag rechtmatig verblijf in Nederland.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

g Lulu Wan

Het leven is één grote 'wedstrijd' Hard werken is al een doel op zich. We streven naar een uitstekend CV, we leggen druk op onszelf om beter te presteren en buiten werktijd staan we ook nog eens standby op onze smartphones. In een vorige editie schreef ik over hoe je kunt uitblinken op een sollicitatiegesprek, maar deze keer sta ik er even bij stil dat het leven zojuist één grote wedstrijd is geworden. Hoe blijf je nog overeind in deze prestatiemaatschappij? Oftewel, hoe win je in het leven?

Iedere dag voldaan zijn

Dagelijkse voldoening is het geluk dat je ervaart door de je dingen die je dagelijks doet. At least your outfit/make-up is on fleek today. Je haalt sowieso geen voldoening uit het leven door alleen maar te presteren voor het eindresultaat. We worden gelukkiger tijdens de weg er naartoe: de verkregen inzichten om beter te worden en de mensen die je steunen. Studies hebben bevestigd dat je gelukkiger kan worden door zo vaak mogelijk je dankbaarheid te tonen.

Privéleven

Kijk maar eens op social media. We laten aan onze vrienden de beste versie van ons leven zien, het aantal likes en volgers, we willen het lekkerste eten op Snapchat delen en we willen ook zoveel mogelijk leuke gebeurtenissen vieren om het vervolgens te gaan delen op Facebook - uiteraard met de mooiste foto's en de juiste woorden. Allemaal torenhoge verwachtingen

die wij (generatie Y en Z) voor elkaar hebben gecreëerd. Je moet alles uit het leven halen en jouw beste kant laten zien.

Wie is nou de winnaar?

Zoals je hebt gemerkt is er altijd wel iemand die knapper is dan jij, iemand die meer verdient dan jij en iemand die alles voor elkaar heeft. Het gras lijkt groener aan de overkant, dus hoe succesvol je ook bent, er is altijd wel iemand om tegenop te kijken. Waar droomde je als kind van? Geniet van de kleine goals die je tot nu hebt bereikt. Jouw unieke huisdier bijvoorbeeld.

Eindeloze ladder

Tot slot, besef dat je niet de enige bent die maatschappelijke druk ervaart. Terwijl je de succesladder beklimt, wil je alleen maar meer. Behoeften zetten ons in beweging. Soms vergeten we te genieten van onze succesvolle prestaties. Blik even terug naar die obstakels of kom eens voor jezelf op en stop met het continu over te werken. Deze 'wedstrijd' win je niet zo snel, maar de verliezers, dat zijn de burn-out patiënten van onze prestatiemaatschappij. Liefs, Jessica

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

‘Adam en Eva in China’ Feuilleton Pragmatische Chinees

Hoewel Chinese vrouwen destijds in het duister tastten over wie in hemelsnaam een vrucht in hun schoot geworpen had, was er geen sprake van onbevlekte ontvangenis. Want ze hadden toch iets gedaan wat niet doordeweeks was. Hetzij een vogelei/de zon verorberen, hetzij in het kielzog varen van een reusachtige man – dat was vragen om een beurt, of niet soms? Naïef, rein of de onschuld zelve waren ze niet bepaald.

Vredestichten

Complimenteuze historici noemden die vrouwen vredestichters of geboren diplomaten; minder rooskleurig ingestelde geschiedkundigen vonden hen geraffineerd, uitgekookt zelfs. Toentertijd was het vrijheid blijheid. Elke avond kwam er een andere man bij een vrouw over de vloer. Door het drukke verkeer zag ze door de bomen het bos niet meer. Hoe kon ze bijhouden wie op welke nacht een schot in de roos had? Zelfs als ze het wel bij kon houden, iets wat sommige historici vermoedden, durfde ze het niet hardop te zeggen. Iedere man wilde zich op de borst kloppen dat hij het kind verwekt had. Als het anders bleek te zijn, werd hij pissig op de echte held. Om strijd over het vaderschap tussen warmbloedige en heethoofdige mannen te voorkomen, verzonnen vrouwen verhalen over het zwaluwei of de zon die ze ingeslikt hadden. Vrede in de tent.

Uit Adam en Eva in China, non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang U kunt het als papieren boek (€9,95) of als e-book (vanaf € 3,99) bestellen in webshop www.luluwang.nl


B18 華僑 新 天地

25 jaar Lowlands

F E S T I VA L

EDITIE225 420 EDITIE

2017年9月14日 2006年04月06日

Door: Jill Tjon (Volg @asn_online & @ttshoots)

25 jaar Lowlands… Dat is even oud als ik. Dat zijn al heel wat jaartjes, een kwart eeuw, een zilveren huwelijk. Het jubileum van LL, dat laten ze niet zomaar voorbij gaan en wij mogen er weer bij zijn! Het is nu al mijn derde LL en ik voel me vereerd. Mensen met tassen vol tenten en kussens, gekleed in regenlaarzen of bergschoenen halen ons in. De weersvoorspelling is regenachtig, maar dat mag de pret niet drukken. Het festival is uitverkocht. Dat is ook te merken aan alle tenten die op de meest onmogelijke plekken opgesteld staan. Langs de greppel, half schuin, naast de paden, tegenover de urinoirs?! Men is in ieder geval niet van plan veel te slapen. Ook het festivalterrein is afgeladen, iedereen loopt in stromen het festivalterrein over. Het terrein is vernieuwd. Gelukkig kan ik de weg nog vinden, want de tenten staan nog steeds op dezelfde plek. De grootste tenten Alpha en Bravo hebben een facelift gehad en zijn nu geen kleurige circustenten meer, maar een stalen constructie in de vorm van een zwarte en mintgroene koepel. Melvin mist de kleuren, maar de 18 meter hoge constructie is zeer imponerend. Niet heel chill in de regen, waar het water zo hard van het dak afglijd dat je aan de zijkanten kan douchen. Om alvast in de dansstemming te komen beginnen wij bij Sean Paul. Alsof je weer 16 jaar bent en voor het eerst uit mag gaan. Heerlijk fout. En hij doet het goed. Het publiek gaat uit zijn dak. Van buitenlands succes naar Nederlands succes, want Chef ’s special mag daarna de Alpha op zijn kop zetten. In 2011 stonden ze nog op een klein podium, maar nu gewoon in de grootste tent! Het ultieme festival liedje ‘Amigo’ liet het publiek los gaan en de stelletjes zwijmelden weg bij ‘In your arms’. Solange kalmeerde ons met haar mooie stem. Met een soort Japanse vlag op de achtergrond en helemaal gekleed in rood was ze beeldschoon. Tussendoor even van microfoon wisselen, ooh nu komt ze wel boven de bas uit. Haar stem was prachtig. Even helemaal wat anders was MHD. De Franse Afrotrap rappers die beroemd werden door te rappen op de straat en dit te posten op YouTube.

De filmpjes gingen viral en nu zijn ze beroemd, en staan ze op LL. Het dak ging eraf en het publiek was vrijwel de hele tijd aan het springen. Al helemaal toen ze hun hit Champions League aftrapte. And the crowd went wild! Onze lieve oude vriend Melvin vindt altijd net iets anders leuk dan wij. Hij eindigde zijn avond bij the XX, wij wilden nog even dansen op de stoute beats in de Hacienda en de housedeuntjes in de X-ray. Nog snel een ijsje onderweg naar huis en LL dag 1 was een feit.

Selfies en een IG Story maken op Lowlands Het was eindelijk zover! Het ASN Online team was thuis op het volledig vernieuwde Lowlandsterrein. De vertrouwde schoorstenen stonden op een andere plek en het festivalterrein was deels gewijzigd. De festivaltenten zijn groter geworden en het duurde even om te wennen. Wij hadden besloten om naast een artikel ook selfies te maken met de leukste mensen die we tegenkwamen, alle leuke momenten live te delen (IG Story: asn_online) en natuurlijk een leuk video verslag te maken.

Selfie #1: Het team is compleet

Selfie #6: Surfend met een polaroid op zak

trek gekregen en duurde het nog even voordat we iets konden eten.

Selfie #9: Even op familiebezoek Familie is alles! Wat als je geen tijd hebt om op familiebezoek te gaan, maar je wilt wel je nichtje zien? Dan Facetime je met haar. Elise geniet van de gekke bekken die we trokken vanaf de Alpha tent.

Selfie #10: Weer terug

Selfie #4: hap patatje, hap Ze hebben dit jaar alle techno festivals bezocht: Catch, Peach en Strafwerk. Nu hebben ze gekozen voor Lowlands omdat ze hier naast techno ook andere muziek en acts konden checken.

Misschien wel de laatste keer in deze formatie (vlnr): Jill, Dylan, Melvin & Thitiphol (TTshoots)

Selfie #7: Even een dutje doen...

Selfie #2: Je moeder bellen om te zeggen dat je niet thuis slaapt

Je hebt niet genoeg munten voor een pizza of een warme maaltijd, maar wel trek in iets warms. Wat eet je dan? Een patatje!

Elke dag liepen we langs dezelfde telefooncel en hoorden we mensen conversaties voeren in de telefooncel. We weten niet met wie, maar het was leuk genoeg om er een foto van te maken.

Selfie #5: hun eerste meerdaagse festival…

Yong Yong en Noelle waren vorig jaar voor het eerst op Lowlands en waren dit jaar weer terug gekomen. Om 16:30 uur kwamen we hun tegen en ze vertelden dat ze net wakker waren aangezien zij het gisteren te laat hadden gemaakt. De reden om terug te komen? De sfeer en de line-up. Hun favoriete acts waren Mumford & Sons, Bastille, Halsey, Flume en Chef Special.

Selfie #11: Het zit er weer op :

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk bandjes zien, maar als je té vroeg bent opgestaan dan is een dutje in de hangmat noodzakelijk!

Selfie #8: Toasten op de 25e editie

Selfie #3: Zin in Koreaans eten

Als je vooraan staat bij een artiest moet je soms al een uur van tevoren aanwezig zijn. Na een kwartier heb je alles besproken en is het soms fijn om even tv te kijken om de tijd te doden. Na alle eet video’s bekeken te hebben hadden we

Ze hadden al een heel jaar lang in hun hoofd om naar een festival te gaan en toen de groepstickets beschikbaar waren heeft één van de jongens als verrassing kaarten gekocht. Eindresultaat, ze staan als vriendengroep voor het eerst op een festival!

Niet geslapen, te veel gegeten en vooral veel bandjes en acts gezien. En als je ons vraagt wat we het leukst vonden, hebben we allemaal een ander antwoord. Maar zó kunnen we Lowlands het best omschrijven: gezellig, altijd vernieuwend en een grote verscheidenheid aan acts.

Aan alle moois komt een einde en zo ook aan de 25e editie van Lowlands! Onze hoogtepunten? The XX (Melvin), Dolf Jansen ( Jill) en MHD (Dylan). Het weer was goed, de acts ook en de sfeer was als vanouds top. Hopelijk hebben jullie er ook van genoten en mogen we volgend jaar weer langskomen om een geweldig foto en video verslag te maken. Wij kijken nu al uit naar de 26e editie. Zien wij jou daar ook? Ben je benieuwd naar het live verslag? Bekijk onze avonturen dan terug via: Instagram (www.instagram.com/asn_online) Facebook (www.facebook.com/asnonline)


EDITIE 420

2017年9月14日 新 天地 華僑

B19

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

E V E N T S

TOUCH Music Live presenteert Eason says C’mon in~ Tour Eason Chan komt weer naar Nederland, op 24 oktober staat hij met zijn album promotie tour “Eason says C’mon in ~ Tour” in de Melkweg! Nog nooit kan je zo dicht bij hem zijn en zijn muziek live voelen. Kaartverkoop is nu beschikbaar. In oktober brengt Eason zijn nieuwste album “C’mon in~” uit en start hij zijn allereerste wereldwijde album promotie tour, bestaande uit 19 shows in 18 verschillende steden, waaronder 5 in Europa: Amsterdam, Berlijn, Parijs, London en Manchester. In de aanloop naar het uitbrengen van zijn nieuwe album, heeft hij tegen alle tradities in vier singles uitgebracht: 放 [Relax], 披風[Soar], 海膽 [Sigh], 誰來剪月光 [Miss]. Deze vier singles hebben al meer dan 60 “nummer 1” plekken veroverd in the hitlijsten in Azië. Alleen al met de verkoop van deze vier nummers, heeft hij al 4 miljoen exemplaren in China verkocht. Eason wordt niet voor niets de King of Pop van de nieuwe generatie na Samuel Hui en Jacky Cheung genoemd. Eason’s Europese promotie tour wordt gepresenteerd door TOUCH Music Live. TOUCH Music Live is een nieuw live music, concertervaring ontworpen door Orientouch Entertainment voor de Aziatische gemeenschap in Europa. Bij TOUCH Music Live draait het allemaal om eenvoud, back to basic. Met zorg zijn er zowel iconische als intieme zalen gekozen voor de concerten en kunnen fans dichter bij hun idool zijn door o.a. de staanplaatsen die bij Aziatische concerten niet altijd aanwezig zijn. Een mix van de Europese stijl van concerten met de meest populaire zanger van Azië, dat mag je niet missen!

Eason says C’mon In ~ Tour by TOUCH Music Live - Data Tue

24 October

MELKWEG

Amsterdam

The Netherlands

Sat

28 October

TEMPODROM

Berlin

Germany

Mon

30 October

CASINO DE PARIS

Paris

France

Sat

04 November

COPPER BOX ARENA

London

United Kingdom

Mon

06 November

O2 APOLLO

Manchester

United Kingdom

Kaartverkoop nu beschikbaar!

Ticketprijs: €100,- (excl. administratiekosten) Inclusief het nieuwste album van Eason Chan, op te halen met jouw concertkaartje bij het concert. First come first serve – Alleen staanplaatsen in de Melkweg Official website: www.touchmusiclive.eu

PARTYAGENDA Asian deLux XXL Vrijdag 22 september 23:00-05:00 Escape deLux, Amsterdam G-Dragon Act III, MOTTE World Tour Dinsdag 26 september 20:00-23:00 Ziggo Dome, Amsterdam Rrrollend Rotterdam XXL Vrijdag 29 september – zondag 1 oktober 12:00-22:00 Kralingse Bos, Rotterdam Eason says C’mon in ~ Tour Dinsdag 24 oktober Vanaf 18:30 uur Melkweg, Amsterdam

Kijk voor de laatste agenda updates op onze website en/of mobile app: WWW.ASN-ONLINE.NL

Colofon Hoofdredactie: Eindredactie: Vormgever:

Lamita al Akabi Lai Yuen Kin Wei Hsien

Redactie: Jessica Chu, Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jill Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.