Øjeblikke 2022

Page 1

ØJEBLIKKE på Halvorsminde 2022

3 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

”Øjeblikke 2022” udgives i samarbejde med Elevforeningen på Halvorsminde og udsendes til Elevforeningens og Skolekredsens medlemmer i december 2022.

HALVORSMINDES ELEVFORENING

HALVORSMINDEVEJ 107 - 109 9800 HJØRRING

4 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Elevholdet 2021-22 6 Skituren 8
71 Iværksætteri
71
72
73 Linjefag 74 MedieFabrikken 75 Badminton 76 BageFabrikken 76 Bordtennis 76 Challenge 76 Dans 77 E-sport 77 Fitness 77 Fodbold 77 Håndbold 77 Krea 77 Musik 79 Psykologi 79 Ridning 79 Spring 79 Svømning 80 Træ og metal 81
levende
84 En
86 Nu er det
siden 87 Nye
88 Velkommen
90 Tak
92
93
94 INDHOLD 42 32
Koncert & kagetapas 12 Søskendeweekend 14 Foredrag & tapas 16 Gallaaften 18 Forret til 75 personer 20 Bevægelsesglæde 26 SommerCAMP 28 HåndboldCAMP 32 En lille bid af verden flytter ind 36 Halvordøgn 37 Color Run 38 Vesterhavstur 42 Grønlandsk dag 46 Pigestreger 48 Én følelse ad gangen 50 Anna fra Tyskland 56 Han har fulgt hjertet uforfærdet 58 Vi planter fremtiden 62 8 unikke studieretninger 66 Care - på Fri Fagskole 68 GastroEvent - på Fri Fagskole 68 Håndværk - kloge hænder 69 Idræt - på Efterskole 70 Håndværk - på Efterskole
- på Efterskole
Naturvidenskab - på Efterskole
Samfundsvidenskab - på Efterskole
Den
Halvorsmindelegende
dejlig forårsdag
længe
medarbejdere
til 3-dobbelt jubilæum
for samarbejdet
Elevmøde 2023
Jubilar billeder
5 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 50 84 26 38 46 36 91
Fie Kokko Møller Holst Simon Gaba Camilla-Diana Kristensen Erik Thor Badertscher Sahand Zadeh Josefine Mørk Jørgensen Maya Enchill Nielsen Sigrid Lund Pedersen William Frank Warming Magnus Yde Plauborg Dicte Constance Lausten Lucas Kjelgaard Barnabas Sasi Szabo Noah Ledermann Gustav Nørhave Thomas Knudsen Victor Esko Møbjerg Tobias Elkjær Rasmussen Oliver Theil Nørgaard Alex Warner Laura Vejby Wæhrens Victor Gustav Mouritzen Tobias Nielsen Binjamin Pilo Oskars Varnavics Emil Walsøe-Blaabjerg Anders Kudahl Thomsen Nikolaj Stagsted Hansen Tobias Bom Oliver Rytter Dorthea
Christensen Heba Abdel Sayed
Sarah Mohammadi Nikolaj Hessellund Nigel Juelsgaard Mumm Kasper Kroer Johansen
Andrea Høst Nielsen Selma Fagerberg Anton Schultz Inunnguaq Erik Geraae Liva Keis Christensen Arthur Kjær Dinesen Mikkel Møller Esmark
Gustav Lyngshede
Liva Segel Emil Boll Niviaq Knudsen Jiahongrui Li Lærke Hesselborg Freja Jørgensen Mads Peter Norman Casper Fjeldsted Majse Hesselborg Freja Bergstedt Nielsen Balder Both Nielsen Patrick Hoffmann Seirup Casper Skoven Poulsen Michael Tesfaldet Tekle Martine Aaen Jens Christian Vils-Klindt Patricia Graversgaard Thea Toft Sørensen Arthur Nielsen Radoor Magnus Mortensen Sebastian Wiesneck Cecilie Vedel Hansen Anton Kjeldgaard Welid Sied Victor Frandsen Andreas Guldhammer Niklas Nybo Thomsen Christian Pape Christoffer Thomsen
2021-22 Ida Bundgaard Larsen Malou Huss Anton Jespersgaard Mille Andersen
Steen Albertsen Magnus
Philip Gotfredsen Augusta Cheri Pedersen Sofie Felicia Skov Cille Kjærsgaard Darja Koropenko Emil Walsøe
Ditte Cortz Petersen
ELEVHOLDET
Tobias
Guldhammer

Skituren

TIL KVITFJELL, NORGE

Årgang 21/22 var i uge 10 på skitur i Kvitfjell. Vi skulle møde ind på skolen lørdag aften, så vi var pakket og klar til at køre søndag morgen.

Vi tog færgen til Sverige og kørte fra Sverige til Norge, hvor vi mandag aften ankom til Kvitfjell. Vi samarbejdede alle om at få pakket tasker og mad ud af busserne, så vi hurtigt kunne komme op i vores lejligheder, så vi var klar til 1. dag på ski dagen efter.

Lejlighederne var super lækre, og det var rigtigt dejligt, da vi brugte en masse tid i dem. Vi boede ca. 5 mennesker sammen i hver hytte.

Jeg var helt vild med at stå på ski, men de bedste minder jeg har fra den tur, hvis ikke hele året, blev lavet i lejlighed erne. Vi kom rigtigt tæt ind på hinanden både på tværs af lejlighederne, men især med dem vi boede sammen med. Jeg er sikker på at den tur var med til at støbe det fællesskab, vi endte med at have.

Vi var et flertal af elever som aldrig havde stået på ski før, og derfor blev børnebakken brugt af mange elever de første par dage. Der var dog rigtigt mange, som endte med at blive utroligt gode til at stå på ski hurtigt, nogle endte endda på de røde baner.

Hver aften mødtes vi nede i en kælder, hvor vi holdte “Morgensang”. Der blev sunget, leget og danset. Der blev også kåret “dagens helt” alle dagene. Det kunne enten være dagens bommert, dagens helt eller noget helt andet.

Vi fik også muligheden for at kunne fortælle resten af elevholdet om vores sjoveste historier fra dagen. Der blev fortalt nogle super sjove historier alle dagene. Der var ek sempelvis en gruppe drenge, som var faret vild inde i en skov i 2 timer, og en elev som var hoppet ud fra en lift 2 meter over jorden. Vi fik grinet en masse af og med hinan den.

Vi kørte for det meste i små hold, som vi de fleste dage selv måtte bestemme. Langt de fleste af lærerne stod på ski med os, og det var super sjovt og hyggeligt at tilbringe tid med dem på den måde. Det var en stor hjælp at havde dem med til at guide og hjælpe, hvis ikke man havde stået på ski før, og hvis ikke man lige havde styr på, hvordan man skulle rejse sig op igen efter et fald, var de altid klar til at række en hånd ud.

Det var en utroligt fed, og nærmest surrealistisk oplevelse, at være på skitur med efterskolen, da man får nogle vanvit tigt fede og unikke oplevelser med folk som man er utroligt tætte med.

10 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
11 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Kagetapas & koncert

På GastroEvent fik vi til opgave, at lave kagetapas til Mathilde Falch koncerten. Ugen op til koncerten brugte vi vores gastrotimer på at forberede det. Vi fandt ud af hvilke kager, vi ville lave og fik fordelt dem, så alle havde en kage at lave. Vi gik så småt i gang med at lave de ting, der kunne forberedes et par dage inden.

På dagen fik vi lavet kagerne færdige og pyntet dem fint. Vi hjalp alle hinanden, da nogle havde mere end andre, der skulle laves lige op til at det skulle serveres. Vi hyggede os rigtig meget i timerne, og syntes det var en fed opgave.

Mens de andre var til time, havde vi fri et par timer, da vi i stedet skulle stå og servere vores kagetapas om aftenen til koncerten.

Om aftenen mødtes vi så og fik anrettet kagerne og lavet lidt kaffe. Da gæsterne begyndte at komme, stod vi klar til at servere kagerne. De var alle rigtig søde og roste vores kager meget. Koncerten gik i gang og alle havde været forbi at få lidt kage, derefter var vi så heldige at vi fik lov til at komme med ind og høre kon certen, hvilket var en virkelig god oplevelse.

13 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Mathilde Falch besøgte Halvorsminde den 10/2 2022 - arrangeret i samarbejde med Landsforeningen SIND.
14 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
APRIL
SØSKENDEWEEKEND
15 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
16 Øjeblikke på Halvorsminde
2022
Jens Boesen Jens Stig Olsen

Sang, fortælling og lidt lækkert

GastroEvent fik mange forskellige opgaver, hvor vi skulle servere noget lækkert, vi havde lavet i løbet af ugen. Den 23. marts 2022, havde vi igen et event, hvor vi lavede både mad fra det salte køkken men også det søde. Eventet var et foredrag og fælles sang - Jens Boesen talte om mod, værdier og drømme og Jens Stig Olsen lektor fra UCN sang fællessange med gæsterne.

Da vi fik at vide at, vi skulle lave mad til eventet, begyndte vi at tænke over, hvad vi skulle lave til gæsterne, der kom. Eftersom der både skulle laves mad og dessert, delte vi os lidt op. Det betød at, drengene tog sig af det salte køkken, mens pigerne tog den søde del. Selvfølgelig hjalp vi hinanden, så alle kom i mål med deres servering til tiden.

På selve dagen havde vi lidt fritid midt på dagen, for om aftenen skulle vi mødes, og lave det sidste færdigt, og sætte det hele på fade, så det var klar til servering. Da gæsterne var ankommet, og havde fundet deres pladser, skulle vi præsentere hver vores del af menuen for dem. og derefter stå og servere det for dem, og sørge for alt så fint ud.

Da Jens og Jens var færdige, blev vi kaldt op på scenen, hvor vi fik en kæmpe klapsalve, og masser af ros for vores arbej de og hjælp til eventet, hvilket var en dejlig afslutning på sådan en aften, hvor man havde været i ”skole” i stedet for at være sammen med de andre elever på skolen.

FORÆLDREFORTÆLLING:

“GastroEvent linien og Halvorsminde er et bevidst valg, truffet af vores dat ter, ud fra skolens seriøse tilgang til det praktisk-faglige islæt. Det er fedt at opleve hvorledes rammerne (ak tiviteter/lærere) på skolen udfordrer vores datters muligheder for at af prøve, fordybe sig og nørde igennem med gastronomien.

Dét faglige og sociale fællesskab, som Halvorsminde Fri Fagskole har været med til at skabe, er ret unikt og vi er sikre på at opholdet har givet vores datter et bedre grundlag for at vælge en ungdomsuddannelse.”

Mange hilsner fra Claras forældre, Søren og Maria

“En aften, hvor man havde været i “skole” i stedet for at være sammen med de andre elever på skolen.

17 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

For mig var galla højdepunktet for efterskoleåret, og jeg havde glædet mig helt vildt meget, til vi skulle holde galla. Vi startede med, at vi alle gjorde os klar nede i hallen, hvor os piger lavede hår og lag de makeup allesammen sammen. Det var sindssygt hyggeligt.

Da galla startede, så kom alle drengene ned i hallen, og der hentede de så deres gallapartner, og fulgte dem over til foredragssalen, hvor det hele startede. Vi havde temaet Las Vegas, så i foredragssalen start ede flyveturen mod Las Vegas, hvor lærerne havde fundet på noget underholdning.

Herefter skulle vi ned og have noget lækkert mad, som eleverne helt selv havde bestemt. Her fik vi en treretters menu, og det smagte helt utroligt godt! Vi sad med vores gallapartner og vores bedste venner. Her stod det bare på maks. hygge. Efter vi havde spist mad, tog alle ud for at tage billeder, inden vi skulle ind i hallen, for opleve det rigtige Las Vegas. Hele hallen blev lavet om til et kasino. Her kunne vi spille poker, blive gift med vores bedste venner/ veninder og en masse flere fede aktiviteter.

Festudvalget havde stået for et show til om aften, og her blev der lavet en nomineringsvideo. Her havde alle eleverne været med til at bestemme, hvem der skulle vinde de forskellige nomineringer. Det var helt vildt sjovt at sidde med alle, og lave de sidste minder sammen.

Efter alt galla var slut sad alle nede i spisesalen, og skrev i hinandens mindebog. Vi fik også no get natmad, som var hotdog. Så småt begyndte folk at gå i seng. Denne nat var den allersidste på efter skolen, så alle sov nede i hallen. Det var også den eneste dag på hele året, hvor os elever ikke havde en sengetid. Vi måtte helt selv bestemme hvornår vi gik i seng.

Galla var nok den bedste aften på hele efterskoleopholdet og en helt vildt god afslutning på vores al les rejse!

18 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
19 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Jeg bliver da lidt nervøs

Når man ikke er uddannet kok, kan det være noget af en presbold at skulle lave mad til gourmetgæster på den anerkend te restaurant, Bryghuset Vendia. Og spe cielt, når der faktisk møder 75 gæster op.

Men det virker umiddelbart ikke til at tynge 16-årige Klara Bonnerup Nielsen nævneværdigt:

- Jeg bliver da lidt nervøs, for man skal jo selvfølgelig gerne præstere. Men jeg synes jo også, at det er megafedt, at vi på den her måde er ude og få rigtige erhvervsoplevelser. Klara Bonnerup Nielsen er én af syv elever på linjen GastroEvent på Halvors minde i Hjørring.

Eleverne skulle bidrage med hver sin ret til en velgørenhedsmiddag, der fandt sted torsdag aften - og Nordjyske var på besøg, da eleverne gjorde de sidste forberedelser i køkkenet på Bryghuset Vendia.

- Vi får jo noget viden om, hvordan en normal arbejdsdag forløber i det her fag. Så jeg håber virkelig, at jeg kommer til at lære noget om tempoet og om at have overblik, når det går stærkt, siger Klara Bonnerup Nielsen.

- Og hvis jeg kan lave en forret til 75 mennesker, så kan jeg da noget, tilføjer hun med et smil.

Vi får jo noget viden om, hvordan en normal arbejdsdag forløber i det her fag. Så jeg håber virkelig, at jeg kom mer til at lære noget om tempoet og om at have overblik, når det går stærkt, siger Klara Bonnerup Nielsen.

20 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Af: Claus T. Kræmmergård, Nordjyske - den 17. juni 2022

VIL SKABE BROBYGNING

Der er en god grund til, at eleverne fra Halvorsminde på den måde er kastet ud i en stor udfordring.

Den gamle efterskole Halvorsminde - der ligger i Hjørring-bydelen Bagterpoprettede i 2015 en såkaldt fri fagskole. De frie fagskoler vil gerne motivere flere unge til at søge i retning af erhvervsud dannelserne. Og det sker blandt andet ved brobygning.

Ved starten af dette skoleår introducere de Halvorsminde den nye linje, Gastro Event, hvor eleverne både skal blive dygtigere i et køkken - men også arbejde med afvikling af events.

- Der er mange af eleverne her, som går og overvejer, om de eventuelt skal arbejde indenfor køkkenfagene. Og vi vil selvfølgelig gerne være med til at inspirere og motivere dem til at gå videre ad den vej, fortæller underviseren Louise Bødker Lindkvist.

- Men det er ikke sådan, at vi nødven digvis synes, at de skal videre indenfor branchen. De får mulighed for at prøve det af - og også fordybe sig i det - og så er de måske mere afklarede med, hvad de skal næste skoleår.

Louise Bødker Lindkvist tilføjer, at fem ud af de syv elever på GastroEvent faktisk

nu planlægger at uddanne sig indenfor køkkenfagene efter sommerferien. En enkelt vil være beklædningshåndværk er, mens den sidste tager en gymnasial uddannelse.

Selve velgørenhedsmiddagen på Bryghuset Vendia fungerede faktisk samtidig som elevernes fagprøve. Råva rerne var på forhånd sponsoreret - og overskuddet ved arrangementet går til Red Barnets Sommerlejr i Hjørring. Billet prisen var 495 kroner at deltage - og det førte ikke bare til, at samtlige 75 biletter blev revet væk. Flere interesserede var også på venteliste for at komme med til arrangementet.

Så både begivenheden og erfaringerne med den nye GastroEvent-linje har været positive, fastslår Louise Bødker Lindkvist:

- Det har været en kæmpe succes. jeg havde slet ikke turdet drømme om, at vi kunne stå her og lave sådan en event for 75 mennesker.

- Eleverne har jo før prøvet at servere i spisesalen på skolen for de andre elever. Men med den her begivenhed bliver de “vist frem” på en helt anden måde. Det her kan noget helt andet. Det giver dem noget stolthed og en oplevelse, som de kan se tilbage på i lang tid bagefter, siger Louise Bødker Lindkvist.

Der er mange af eleverne her, som går og overvejer, om de eventuelt skal arbejde indenfor køkkenfagene. Og vi vil selvfølgelig gerne være med til at inspirere og motivere dem til at gå videre ad den vej, siger Louise Bødker Lindkvist, der er underviser på GastroEvent linjen på Halvorsminde.

22 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

For mig er det jo helt åbenlyst, at vi skal engag ere os i det her. Det her er den næste gener ation af kokke. Vi vil gerne have fat i dem i en ung alder - og vi vil også gerne være med til at give dem en god oplevelse, siger Kristian Rise, direktør på Bryghuset Vendia.

BEKRÆFTET I SIT VALG

For 16-årige Klara Bonnerup Nielsender oprindeligt kommer fra Århus - har det være positivt at gå på GastroEvent i Hjørring.

- Jeg går her, fordi jeg mente, at det ville være interessant at komme ud og lave mad. Og jeg er blevet bekræftet i, at det er det, som jeg gerne vil. Hun ser nu en fremtid som konditor for sig.

- Jeg kan godt lide, at der er rigtigt meget håndværk i konditorfaget. Og nu kan jeg se en vej for, hvordan jeg skal arbejde videre med at blive det.

KIGGER EFTER EN “MASTERCHEF”

Samtidig med at GastroEvent for et års tid siden blev oprettet, indledte Halvorsminde også et samarbejde med Bryghuset Vendia. Derfor var det også

naturligt, at restauranten lagde rammer til selve velgørenhedsmiddagen.

- Eleverne har været ekstremt motive rede og fokuserede. De vil gerne have en professionel vurdering fra os på de ting, de laver. Og samtidig så suger de selvfølgelig til sig fra vores faglærte kokke, siger direktør på Bryghuset Ven dia, Kristian Rise.

- For mig er det jo helt åbenlyst, at vi skal engagere os i det her. Det her er den næste generation af kokke. Vi vil gerne have fat i dem i en ung alder - og vi vil også gerne være med til at give dem en god oplevelse.

- Det er svært at finde gode folk i den her branche, så jeg har da delt visitkort ud til alle eleverne fra Halvorsminde, siger han med et stort smil.

- Vi skal jo sørge for, at det er os, der får fat i den næste “masterchef”.

23 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

HALVORSMINDE EFTERSKOLE OG FRI FAGSKOLE

Skolen er en af de 20 ældste efterskoler i Danmark, idet den blev grundlagt i 1903. Skolen var dengang for 13-17-årige drenge, og på det første elevhold var der tre elever og fire lærere.

I sommeren 1920 druknede forstanderparrets ældste søn. Da der i 1923 blev bygget en ny fløj, fik fløjen en frise med navnet Halvorsminde - til minde om sønnen. Bagterp Efterskole hed fremover Halvorsminde Ungdomsskole. Samme år kunne piger også blive elever - der var nu 40 drenge om vinteren og 40 piger om sommeren.

I 2015 blev Halvorsminde en kombinationsskole, idet man start ede en fri fagskole. I dag er der plads til 150 elever fordelt på 9., 10. og 11. skoleår. Sammenlagt tilbyder Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole en lang række forskellige indgange til undervisning.

På efterskole-delen kan man vælge 9. og 10. kl. i disse fem studieretninger : “Håndværk”, “Idræt”, “Iværksætteri”, “Naturvidenskab” og “Samfundsvidenskab”. Studieretningerne er gymnasieforberedende.

På “Halvor Fri Fagskole” er studieretningerne erhvervsrettede. Her kan man i dette skoleår vælge mellem disse linjer : “Care”, “GastroEvent” og “Håndværk - kloge hænder”.

På den fri fagskole trækker eleverne flere gange om ugen i arbejdstøjet og får smagsprøver på forskellige erhvervsud dannelser. Formålet er at introducere eleverne for de mange muligheder, erhvervsuddannelserne åbner op for. De er flere gange om året i erhvervspraktik og i brobygningsforløb på EUC Nord - samtidig med at de har de boglige fag. Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole

GASTROEVENT-ELEVER LAVER VELGØRENHEDSMIDDAG

Eleverne på GastroEvent på Halvor Fri Fagskole har lavet en velgørenhedsmiddag i samarbejde med Bryghuset Vendia. Ar rangementet fandt sted torsdag 16. juni, og prisen var 495 kro ner per person (inklusiv drikkevarer). Råvarerne var på forhånd betalt af sponsorer og overskuddet går til Red Barnets Som merlejr i Hjørring.

ELEVERNES MENU VAR SOM FØLGER:

• Eksklusive snacks med lokale råvarer

• Vendia-brød og Ryå-smør

• Kystfisk fra Strauss med rødder, hummersauce og dildolie

• Carpaccio md bøgehatte, trøfler og små urter

• Gris fra Rosenbeck med kartofler og nye løg fra Markliv

• Chokolademousse, syltede pærer og rugbrødsis

• Små chokoladebrud til kaffen

24 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
25 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

fokus på bevægelses-glæde

På Halvorsminde har vi både fællesgymnastik og opdelt gymnastik. I gymnastiktimerne har vi meget fokus på bevægelsesglæde, hvilket betyder, at de skal blive glade og trygge ved at bevæge sig.

Af:NadjaKaaeFrederiksenogStineSælgen,lærere

I drengetimerne får drengene mulighed for at tumle, springe, en masse mandehørm og rytmiske øvelser. I pigetimerne ar bejder vi med rytme, smidighed, teknik og spring.

Vores vigtigste mål er, at det skal være sjovt at bevæge sig. Derudover arbejder vi med forskellige elementer for at styrke elevernes store fællesskab.

For os gymnastiklærere er det fedt at opleve eleverne i no gen helt andre rammer end i de faglige timer. Vi har alle eleverne i løbet af en uge, hvilket gør, at vi får en relation til alle eleverne. Vi får rig mulighed for at følge med i elevernes udvikling i løbet af året – nogen har fx. aldrig prøvet at bevæge sig til musik, når de starter på efterskole.

Det allervigtigste for os er, at eleverne har det godt, føler sig set, hørt og forstået. Det er ikke vigtigt for os, at eleverne bliver helt vildt dygtige gymnaster - Det er blot en bonus, når det sker.

Vores største ønske er, at de finder glæden ved bevægelse, hinanden og det store fællesskab.

Vi glæder os meget til marts, hvor vi skal lave en masse opvisninger, her kommer de virkelig til at mærke fælless kabet, og hvor vigtige det er, at alle sammen er med for at det hele kan lykkes. En succesfuld gymnastiktime for os in deholder en masse smil, grin og leg.

27 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

SommerCAMP 2022

Et år på kun tre dage

Hvordan giver man en flok unge et indblik i at gå på Halvorsminde? Og kan man nå det på tre dage? Det var udgangspunktet, da vi skulle planlægge Halvor SommerCAMP.

Af:LouiseBødkerogIngeChristiansen,lærere

Vi arbejdede efter devisen; at tage på camp handler ikke nødvendigvis om at blive bedre til det, man i forvejen er god til, men mere om at prøve noget nyt og finde ud af, om det er sjovt - og måske lige frem blive god til det.

Vi rystede posen og fandt frem til vores bud på, hvilke aktiviteter og værdier vi gerne ville præsen tere de unge for. Aktiviteter som de måske senere kan komme til at møde her på Halvorsminde.

Vi kørte på MTB og teambuildede i skoven, lavede lagkager og smukke postkort, løb ind og ud af bun kers på stranden, kravlede rundt i trætoppe på gohigh-bane, lavede mad over bål og lærte hinanden at kende med Me&We aktiviteter.

Programmet blev rundet af med en omgang fælles gymnastik og en lille ”opvisning” for forældre, hvor der blev filmet flittigt.

Vi havde lavet en begrænsning på 20 deltagere, hvilket gav en intens og nærværende stemning på campen.

Men samtidig sydede hele skolen af aktivitet, da Halvorsminde i samme uge afviklede Halvor Hånd boldCAMP og en International Camp med elever fra Sverige - så der var gang i den ved måltiderne.

Det var en flok meget trætte unge vi kunne sende hjem - mange oplevelser og indtryk rigere. Vi håber, at de fik et lille indblik i vores ”HALVOR-DNA” og vi følte selv, at vi nåede det - og så kun på tre dage.

Det bedste af det hele: VI GØR DET IGEN TIL NÆSTE ÅR.

Tak til Sille og Katinka for hjælpen - ellers var vi ikke nået i hus med Halvor SommerCAMP.

29 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
30 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
31 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

halvor håndbold camp

Er du glad for håndbold, og synes du, at den bedste måde at bruge sin ferie på er ved at være aktiv og social?

Så er HALVOR håndboldcamp lige noget for dig!

På HALVOR håndboldcamp i sommer ferien danner Halvorsminde Efterskole ramme for en uge, der er spækket med håndbold, sociale aktiviteter og mulighed for skabelse af en masse nye venskaber. Der er både plads til dig, der har store ambitioner for din håndbold, og dig, som blot synes, at håndbold er sjovt og giver dig smil på læben.

Vi stiller en masse glade, dygtige og engagerede trænere til rådighed, som glæder sig til at give lige netop dig en uforglemmelig sommerferie med hånd bold og hygge på programmet!

32 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 Sommer 2022
34 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

camp er meget mere end bare håndbold

Sommer 2022 var første gang jeg stod i spidsen for Halvor HåndboldCAMP, og selvom jeg har været med til at afvikle Camp de sidste 5 år, var jeg mere spændt, end jeg nogensinde havde været!

Jeg havde håbet på en Camp med 60 tilmeldte og lækkert som mervejr, og jeg havde lavet programmet derefter. I år endte jeg med 32 tilmeldte og en 1. dag med regnvejr. Men vejret blev bedre og de 32 friske unge mennesker, som alle delte samme passion til håndbold som mig, fik mere med end bare nye hånd bold egenskaber, de blev hurtigt en samlet gruppe, som tog hånd om hinanden. Det var med til at gøre deltagerholdet til et af de bedste, jeg har haft i de 5 år, jeg har lavet håndboldCamp på Halvorsminde

Jeg havde selvfølgelig ikke kunne gennemføre en håndbold camp uden hjælp. Hjælperne på campen kommer fra nær og fjern. Tidligere elev, Frederik Fleischer, tog turen hele vejen fra Aarhus for at hjælpe med at afholde Camp. Derudover var der spillere fra andre nordjyske klubber, som var med til at få afviklet campen.

CITAT WILLIAM MOSELUND DELTAGER

“Jeg fik masser af gode venner og min håndbold er blevet meget bedre - og så fik jeg også brugt meget tid sammen med nye men nesker og lærte at snakke med andre end mine venner.”

CITAT MIKKEL LOMHOLT DELTAGER

“Jeg blev mere moden til campen, da jeg selv skulle have styr på mine ting. Jeg skulle holde styr på, hvor og hvornår jeg skulle være diverse steder.

Ikke nok med jeg blev mere moden, så fik jeg nye venner og blev selv mere imødekommende og en “bedre” ven.

Jeg blev selvfølgelig også en bedre håndboldspiller - jeg lærte ting af de andre spillere, men især af de dygtige trænere, som jo selv spiller på højt niveau, og som var gode til at rose en, når man gjorde det godt. Jeg synes også, at det var en god ide at invitere (spillere/trænere) fra andre steder i landet som fx. Frederik fra AGF, han lærte i hvertfald mig, hvor det er en god ide at skyde, og hvad der er svært som målemand at tage i de forskellige situationer. Så alt i alt pisse god Camp, man lærer meget både som person men også som håndboldspiller.”

35 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

en lille bid af verden flytter ind

Halvorsminde deltager igen i European Solidarity Corps, som er et EU-finansieret volontørprogram, hvor unge fra EU-medlemslandene og andre lande i Europa kan komme ud og arbejde som frivillig i op til 12 måneder. Det er en vigtig kultur- og sprogudveksling for skolens elever, idet vores volontører er med til at invitere verden indenfor på Halvorsminde.

I år har vi budt Yamila Fernández fra Spanien og Berkan Yüce fra Tyrkiet velkommen. De er begge 25 år, og Yamila har læst historie på universitet i Spanien, og drømmer om at blive lærer. Berkan har en kandidatgrad i Computer Sci ence, og vil gerne kombinere sin uddannelse med arbejdet med unge mennesker og ungdomskultur.

De fortæller begge, at de havde læst om Danmark, og var meget nysgerrige efter at opleve den danske kultur og skoleformen på en efterskole, da der ikke findes noget tilsvarende i deres hjemlande. De deltager begge i under visningen på skolen, og vi nyder godt af deres gåpåmod og imødekommenhed over for eleverne.

Yamila interesserer sig meget for sprog og kultur, og Ber kan spiller på det tyrkiske strengeinstrument, Baglama. De siger begge, at de intet vidste om Nordjylland, før de kom til skolen, men de elsker landskabet og den vilde natur i Vendsyssel, omend det kan være lidt mørkt og koldt i for hold til derhjemme.

Med Yamila og Berkan på Halvorsminde er en lille bid af verden flyttet ind på skolen.

36 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Berkan Yüce fra Tyrkiet Yamila Fernández fra Spanien

HALVORDØGNET

Af:MadsThomasbergPedersen,elevårgang2022-23

Før jeg skulle derop, var jeg meget i tvivl om hvad for nogle mennesker, der var heroppe. Jeg var meget nervøs og bange for, at eleverne heroppe ikke ville have samme humor eller humør som mig. Men da jeg mødte ind til Halvor døgnet, blev jeg mødt med smilende og imødekommende menne sker. Alle var klar på, at vi skulle få det bedste ud af dagen, selvom ingen kendte hinanden. Derfor gjorde det hele dagen mere lærerig og sjov. Aktiviteterne vi lavede på dagen, var der blandede meninger omkring. Ikke alle syntes, at det var det sjoveste at danse og andre former for aktiviteter. Men alligevel deltog alle, og det gjorde det hele meget sjovere, og man følte allerede, at der var blevet skabt en form for fællesskab.

37 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

HALVOR COLOR RUN - AUGUST

Der var perfekt løbevejr, da vi sluttede en fremragen de startuge af på Halvorsminde med vores helt egen version af Halvor Color Run. Eleverne blev udstyret med hvide t-shirts og farverige solbriller og sendt ud på en 5 kilometers rute i nærområdet.

39 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
40 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

vesterhavsturen uden telefoner

Efterfølgende gik vi i klitterne i laaang tid. Og det begyndte at blive en lille smule hårdt, mest af alt fordi det var op og ned hele vejen. Solen begyndte at skinne, så derfor var vi mange der tog noget af vores tøj af.

Vi gik og gik, og så ankom vi endelig til Nørre Lyngby hvor kokkene tog imod os med lasagne. Det smagte så godt og det var lige hvad man havde brug for. Lige overfor det sted vi spiste, var der også en lille købmand, hvor de fleste lige fik kigget ind. Da vi havde spist, begav vi os alle videre på vores vej mod Løkken. Fra Nørre Lyngby til Løkken gik vi kun langs strandkanten, så heldigvis ikke flere klitter. Efter lidt tid kunne vi endelig se Løkken, og det var en fantastisk følelse der gik igennem kroppen på det tidspunkt.

Dagen startede ud med, at vi blev hentet med to busser, som skulle køre os til Lønstrup. Inden vi tog mod Lønstrup, skulle alle aflevere mo biltelefoner til kontaktlærerne. Da vi trådte ud af bussen, var luften kold, men vi havde heldigvis godt med tøj på, mange af os havde halvorsmindehoodien på.

Vi begyndte at bevæge os mod Løkken, som var vores afslutningsdestination, og der gik ikke lang tid, før vi havde vores første pause. Vi stoppede ved fyret, og allerede der var folk trætte i benene og sultne. Det gjorde dog ikke noget ved humøret, alle var glade.

Da vi ankom til Løkken satte vi os på sandet nede ved vandet, og ventede på at de resterende kom i mål. Vejret var helt igennem fantastisk, solen skinnede og der var ikke en sky at se på himlen. Da alle var ankommet, gik nogle i vandet og andre gik op til Løkken, hvor vi kunne få en is ved Is Kom pagniet GRATIS.

Det var den perfekte afslutning oven på en meget hård, men meget god dag. Jeg synes dagen var helt vildt god, det var hårdt, men man var glad da man endelig kom i mål. Jeg synes også, at det var helt fint, at vi ikke måtte have vores telefoner med på turen, da det ligesom tvang os til at snakke med hinanden. Man fik snakket med en masse forskel lige mennesker den dag, og turen gjorde virkelig noget for fællesskabet, da vi var sammen om det.

43 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
44 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
45 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

backstage interview med nanook

Af: Maya Mathiassen og Orpa Filemonsen, eleverårgang22-23

“Grønlandsk dag” den 27. oktober 2022 start ede med almindelige timer om formiddagen. Til middagsmad skulle vi spise “grønlandsk mad”... men det var altså ikke rigtig “grønlandsk mad”, fordi det er ikke helt sådan noget, vi spiser på Grønland. Der var både skaldyr og forskellige fiskeretter sponsoreret af Royal Greenland - det smagte dejligt.

Men ja, da NANOOK kom, var vi meget spænd te, for vi hører altid Nanook. De kom kl. 16:00 - 17:00, hvor alle på elever på skolen hørte dem spille, og kl. 19:00 var der gæster i huset, der skulle høre Nanook og Renee spille i foredrags salen.

Vi skulle oversætte, hvad forstander Jens Beer mann sagde, fordi der også var grønlændere, der var kommet for at se og høre Nanook. Det var første gang, at vi snakkede foran så mange mennesker - og det gik godt.

BACKSTAGE I B-KLASSEN

Imens Renee spillede på scenen, snakkede vi med Christian og Frederik fra Nanook i B-klas sen. Det var hyggeligt, vi spurgte, hvor længe de har spillet? Nanook har spillet musik siden 2009, og det er næsten 15 år. Det var sjovt, og det var dejligt at se Nanook.

Efter Renee spillede, så startede Nanook igen, og det lød FANTASTISK. Da de var færdige med at spille, sagde vi farvel til Nanook.

46 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
47 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Drengestreger &

pigestreger

– hvor fører de blyanten hen?

Blyantens leg på papiret kan være kraftfuld, legende, livlig, usikker, hård, temperaments fuld, rytmisk eller blød. Uanset hvilken streg der trækkes, så er stregen med til at skabe og udvikle formen.

Tegning er en klassisk afbildningsmetode, som traditionelt bevæger sig inden for om råderne iagttagelses- og frihåndstegning. At tegne er at opleve og sætte spor. Men det kræver vilje og et bevidst arbejde at udvikle sine tegnefærdigheder og på den måde formidle visuelle oplevelser til andre.

Tegning er heldigvis stadig et fedt, hurtigt, langsomt, lige-ved-hånden, enkelt, mang foldigt, fordybelses- og kommunikations middel, hvor både krop og hoved er med.

48 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Tegninger fra: Mille Liljendal Smidstrup, elev 2022-23

Øjeblikke på Halvorsminde 2022

49

Performanceuge november 2022

Èn følelse ad gangen

Efter vi i en håndfuld år, af forskellige indefra og udefra kommende hændelser, ikke har haft en stor forestilling i hallen, mente vi, at nu var det tid igen. Det kan noget helt særligt, når det sorte gulv bliver lagt i hallen, og der bliver bygget scene, sat lys og inviteret forældre, søskende og venner af huset til show på Halvorsminde. Tidligere elever vil helt sikkert huske, hvad der blev lavet præcis det år, de var elever her.

I år hed forestillingen ”Èn følelse ad gangen”, og under det tema blev der underholdt i godt en times tid fredag aften. Eleverne havde på forhånd valgt sig ind i forskellige grupper og startede mandag morgen med at forberede det store show. Jeg har snakket med nogle elever om, hvad deres rolle i ugen var.

Det kan noget helt særligt, når det sorte gulv bliver lagt i hallen og der bliver bygget scene, sat lys og inviteret forældre, søskende og venner af huset til show på Halvorsminde.

50 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

EMMA

”Jeg er med i gruppen, der hedder PR, medier og SoMe. Vi startede ugen med at lave en masse interviews med andre elever om forskellige følelser. Det handlede om tristhed, sorg, glæde, kærlighed og jalousi. Det var lidt svært for nogle at tale om, men jeg synes, at vi fik nogle rigtig gode interviews. Meningen er, at de skal spilles, mens publikum går ind i hallen inden showet.

Èn af vores andre opgaver er at tage billeder til vores Tiktok, Instagram og facebook. Vi bruger de medier til at gøre reklame for vores show, så vores forældre og venner kan følge med i, hvad vi laver. Jeg synes, at ugen har været rigtig sjov og anderledes i forhold til en almindelig skoleuge. Min mor, moster og onkel kommer på fredag, og jeg glæder mig til, at de skal se, alt det vi har lavet”

CELINA

“Jeg har lavet mad hele ugen i Gastro, og det har været pissesjovt. Jeg kan godt lide at lave mad til andre og lave sådan noget sjov mad. Ikke bare koge pasta!

Vi laver noget mad, der snyder hjernen. Altså noget der ligner noget andet, end det det er. Det bliver en del af showet, at der kommer forskellige serveringer ind til publikum, som så skal prøve at gætte, hvordan det smager, inden de spiser det.

Det har været rigtig sjovt i den her uge, og jeg tror helt sikkert, at jeg skal vælge Gastro, næste gang vi skal vælge valgfag.”

52 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

LAURA OG TOBIAS

”Vi valgte at være med i scenebyggergruppen.

Vi kan rigtig godt lide håndværk og er ikke så meget for at skulle optræde.

Vi har været med til at bygge alt det, du kan se. Scene, lysbom, podier, gulv og stole.

Vi kunne faktisk godt have bygget en hel masse mere, for det er ret sjovt. Ud over det skal vi også styre alt lyset under showet.

Der er 32 lamper og 2 følgespots, der skal lyse forskelligt igennem hele showet, så det er vigtigt, at vi er koncentrerede”.

53 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

AUGUSTA, KARLA OG ANDREA

”Vi er med i dansegruppen. Vi startede mandag morgen med at høre den sang, vi skulle danse til. Derefter lavede vi nogle øvelser for ikke at komme til at grine. Vores dans handler nemlig om frygt, så det er selvfølgelig vigtigt, at vi ikke står og griner.

Vi har selv været med til at lave dansen sammen med Nadja, og den er vi faktisk klar med. Den an den dans, som Stine har lavet, skal vi øve rigtig meget i morgen. Den handler om, at man skal være glad og blive glad for sig selv. Vi er 17 piger i dansegruppen og vi har det rigtig sjovt, selvom det faktisk også er lidt hårdt at danse så meget.

Vi glæder os rigtig meget til at vise vores danse til showet, og vi har inviteret hele vores familie”.

54 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Augusta Karla Andrea

FARID

”Jeg er med i gruppen scenekunst. Vi skal lave sådan noget, hvor vi danser og laver figurer på gulvet, og så bliver det filmet ovenfra, så det ligner vi går normalt. Vi har haft ret travlt, fordi vi jo først skulle finde ud af, hvad vi skulle lave, og hvem der skulle arbejde sammen. Vi har arbejdet ud fra, at der skulle en masse humor ind i vores optræden.

Vi skal nok blive helt klar, selvom vi ikke er færdige med at øve endnu. Min far kommer og ser showet, og jeg glæder mig til at vise ham det, vi har lavet”

ANNABELLA

”Jeg har været med i kunstgruppen, og jeg har lavet et maleri. Jeg kan godt lide at være kreativ - især at male. Jeg skulle prøve at få følelsen ”sorg” ind i mit billede.

Mit maleri skal være med i showet på fredag sammen med alle de andre kunstværker.

Det har været en sjov opgave, men også svært. Man er jo selv lidt kritisk, og det kan være vanskeligt at vurdere, om det er godt nok”

55 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

hvordan er anna endt på efterskole?

På Halvorsminde har vi i en del år nu haft en dejlig tra dition for at have elever fra mange forskellige steder i verden. Vi tror på værdien i at have en mangfoldig elevgruppe, og at vi igennem mødet med menne sker fra andre steder i verden og mennesker fra an derledes kulturel opvækst bliver klogere på verden, som den ser ud.

Vi har i de seneste år både været i Sydamerika og fjernøsten for at hente elever, og i år nåede vi så tildet nordlige tyskland! Jeg har talt med Anna om, hvor dan hun endte på Halvorsminde, og om hvordan det er at rejse væk fra familien og gå på skole i et andet land.

”Jeg kommer fra en lille landsby i Schleswig Holstein, hvor jeg bor med min mor og min bror. Jeg er 17 år og har afsluttet 10. kasse i Tyskland, og nu går jeg i 10. klasse igen her i Danmark. Lige siden jeg var lille, har min mor lavet summer camps i Danmark for tys ke børn, og jeg har været med hvert år. De sidste par år har jeg arbejdet som leder på campen. Hver gang jeg krydser grænsen til Danmark, føles det som om alt stress forsvin der og alting bliver rart og dejligt. Jeg elsker virkelig dette land”.

Jeg er nysgerrig på at vide lidt mere om, hvordan Anna er endt på en efterskole i Dan mark. Alle somrene i Danmark var på Sjælland, så hvor dan Søren blev det lige til Halvorsminde i Vendsyssel?

Når man vælger at gå på efterskole, betyder det jo også, at man for en periode flytter væk fra de trygge rammer derhjemme.

De fleste bor dog ikke længere væk, end at hvis savnet bliver for stort, kan man altid ringe efter mor og tage en lille pause fra det pulserende efterskoleliv. Jeg spørger Ind til disse udfordringer med savn, sproglige ud fordringer, nye venner osv.

”Den første måned lavede vi så mange spændende og anderledes ting, at jeg måtte knibe mig i armen nogle gange. Det var ikke helt til at forstå, at jeg rent faktisk boede i et andet land og gik på en så anderledes skole.

”Da jeg kom til Halvorsmindes hjemmeside, rundvisningen på Youtube og samtidig tjekkede Insta gramprofilen, var jeg helt sikker”

”Da jeg var færdig med 10. klasse i Tyskland, vidste jeg at jeg skulle prøve en ny skole, hvor jeg havde mulighed for at arbejde mere kreativt. Det var der slet ikke mulighed for på min gamle skole. Oveni det ønske fik jeg den idé, at jeg kunne tage et år i udlandet. Jeg er, som før nævnt, vild med Danmark, så jeg søgte på skoler og kunst, og med det samme poppede en masse efterskoler op. Jeg kend te ikke til den slags skoler før, men blev med det samme meget interesseret. Jeg tror, at jeg har været på samtlige efterskolers hjem mesider, men da jeg kom til Halvorsmindes hjemmeside, rundvisningen på Youtube og samtidig tjekkede Instagramprofilen, var jeg helt sikker - Det skulle være her!”

Desværre forstod jeg ikke rigtig noget dansk, så det var også svært, når der var så mange ting, der blev sagt, uden jeg forstod det. Heldigvis taler de fleste udmærket engelsk, men det var også vanskeligt for de andre elever at vænne sig til. Nu forstår jeg held igvis næsten alt, hvad der bliver sagt på dansk, så det er virkelig dejligt. Jeg er dog ikke helt tryg ved at begynde at tale dansk endnu”, griner Anna.

Anna har været hjemme et par gange siden skolestart, når vi har haft forlængede week ender, men lige nu glæder hun sig også rigtig meget til at komme hjem og holde juleferie og bruge lidt længere tid med familien.

57 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Han har fulgt hjertet uforfærdet

Halvorsmindes venner mødte efterskolemanden og entertaineren Per Krøis Kjærsgaard

For Per Krøis Kjærsgaard blev et tilfældigt møde på Storebæltsfærgen igangsæt ter til et skifte i karrieren. Fra at arbejde med international handel blev han efter skolelærer. Dét skifte blev det helt rigtige for ham. I dag er han leder af Osted Fri- og Efterskole nær Roskilde.

Ofte er Per Krøis Kjærsgaard i Hjørring, for her er han vokset op. Familien flyttede dertil, da faren i 1979 blev forstander for VUC.

- Mine forældre ligger på kirkegården, men min bror og hans familie bor i byen. Når jeg siger, jeg skal hjem, så er det Hjørring, jeg mener, forklarer han.

Ofte kan besøget i Hjørring kombineres med et besøg hos kollegerne på Halvors minde Efterskole og Fri Fagskole. Her var skolekredsen, naboer og venner af skolen i oktober inviteret til sangaften med Per Krøis Kjærsgaard. Det blev en særdeles underholdende aften med sjove underspillede fortællinger om sangene og menneskene omkring dem.

Når jeg siger, jeg skal hjem, så er det Hjørring, jeg mener, her er jeg vokset op - min bror og hans familie bor i byen.

58 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
60 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Vejen til at blive foredragsholder og vært ved syng-sam men-aftener har ikke været helt lige.

- Da jeg gik i skole i Hjørring, var jeg bydreng hos isenkræm mer Søren Holm, og da jeg ville være der et års tid efter gym nasiet, spurgte de, om jeg ikke lige så godt kunne komme i lære og blive udlært. Så jeg blev isenkræmmer. Efter handelsuddannelsen flyttede Per Krøis Kjærsgaard til Sjælland. Først som isenkræmmer siden i en produktions virksomhed, hvor han efter planen skulle til at arbejde med salg i USA. Men så kom mødet på Storebæltsfærgen.

- Jeg mødte nogle gamle FDF-venner som nu arbejdede på en efterskole. De manglede en musiklærer og spurgte, om det ikke var noget for mig, da de vidste, at jeg kunne spille. Jeg havde spillet klaver i mange år. Jeg begyndte tidligt at optræde med Hammondorgel til fester. I begyndelsen kørte min far mig rundt, siden kørte jeg selv. Nå men jeg blev helt solgt, da de engageret fortalte om deres arbejde, så jeg sag de ja tak.

- Da jeg sagde op i mit job, sagde min chef, at jeg skulle huske at få en uddannelse. Det råd fulgte jeg heldigvis, selvom jeg måske dengang mente, det var noget pjat, for jeg havde jo fået job uden. Men uden min læreruddannelse var jeg aldrig blevet leder.

NY VERDEN ÅBNEDE SIG

For Per Krøis Kjærsgaard blev det en helt ny verden, der åbnede sig, da han kom til efterskolen.

- Tænk at kunne leve af at spille. Det var simpelthen den ultimative lykke i forhold til mine interesser. Jeg boede på skolen, Midtsjællands Efterskole, og det var som at være i en osteklokke. Heldigvis blev alle tvunget til at høre radioavis hver mor gen for at blive gjort opmærksom på verden udenfor.

man i folkeskolen har smidt morgensangen ud, mener Per Krøis Kjærsgaard, der selv har skrevet tekst og musik til flere sange og salmer.

Mest kendt er sangen ”Kære Linedanser”, som er blevet sær deles populær og synges ved vidt forskellige lejligheder. Den er med i mange sangbøger – for eksempel i Højskolesang bogen.

”Kære Linedanser” er som så mange andre sange skrevet som en lejlighedssang.

- Den er skrevet til min niece Kirstens konfirmation. Da jeg fik invitationen til festen, var jeg ude at sejle på langfart. Jeg fik at vide, at hun ønskede sig en discman, men det havde jeg ikke råd til, så jeg tænkte, jeg ville skrive en sang. Det blev så en sang med alle de råd, en onkel kan give sin niece. Den gang blev hun ikke specielt glad for den, for hun ville hellere have haft discman’en, men i dag er hun vist godt tilfreds.

Under sin optræden på Halvorsminde kom komponisten ind på andre sange, der er skrevet til en speciel lejlighed. Blandt andre Jens Rosendals ”Du kom med alt det der var dig”, som er en kærlighedserklæring, og Margrethe Vestagers (ja dén Margrethe Vestager) ”Solhverv”, som har melodi af hendes bror Jacob Vestager Tybjerg. Den er skrevet til deres forældres bryllupsdag.

- Mange af de gode sange er skrevet til bestemte begiven heder, men rækker ud over tid og sted og bliver stående. Jeg er særlig stolt, når ”Gi’ os lyset tilbage” synges ved Efterskole foreningens årsmøde, hvor flere hundre de synger den – og kan den udenad, siger Per Krøis Kjærsgaard.

”Tænk at kunne leve af at spille. Det var simpelthed den ultimative lykke i forhold til mine interesser”

Per Krøis Kjærsgaard oplevede et utroligt engagement på efterskolen:

- Når man lykkes som efterskole, så er det, når man lykkes med at skabe en hjemlighed. Det skal være et sted, hvor de ansatte ikke kun går på arbejde, men investerer sig selv i det. Jeg oplevede det samme blandt de ansatte på Hospice Vendsyssel, da min far tilbragte sin sidste tid der. Jeg har fun det ud af, at jeg selv har mit engagement i efterskolen med blandt andet fra dygtige ledere i FDF i Hjørring.

Per Krøis Kjærsgaard kom siden via job som leder på Viby Friskole til et konsulentjob i Undervisningsministeriet.

- Det var spændende, men det der med at administrere var ikke mig.

FÆLLESSANGEN VIGTIG

I dag er han så leder på Osted Fri- og Efterskole, hvor man flittigt bruger Højskolesangbogen.

- Man kan sige, at vi laver højskole for efterskoleelever. De skal ikke kun bo på skolen og lære matematik og dansk, men vi skal være livsoplysende. Det er Danmarks fremtidsborg ere, og derfor skal de også vide, hvilket samfund de er født ind i. Jeg har selv Højskoletime en gang om ugen. Her hører eleverne om alt muligt fra Odysséen over den franske revo lution til Struense. Af og til siger de, at de ikke forstår, hvorfor de skal høre om det, men når året er gået, falder brikkerne på plads. Man skal jo kende fortiden for at kunne skabe fre mtiden. Forstanderen står også for morgensangen på hhv. friskolen og efterskolen flere gange om ugen. - Det er særdeles vigtigt med fællessangen. Det er synd, at

HVORFOR SYNGER VI?

Per Krøis Kjærsgaard er stor tilhænger af fællessangen, som han mener giver os en anden vinkel på vores eget liv. Han er godt på vej med en bog, der beskriver, hvorfor vi synger. Den udkommer senere på året og får titlen ”Være en, men én iblandt”, som er en linje fra netop ”Kære Linedanser”. Jeg har fået tyve vidt forskellige menneskerskuespillere, musikere, politikere, erhvervsledere, TV-værter - til at fortælle, hvori de ser værdien af fællessang. Jeg synes, at det er godt at synge sammen, fordi man kan synge det, man ikke kan sige, og ofte sætter sange ord på den fælles puls, vi har som folk. Det er fællesskabsskabende at synge med andre. I det mindste burde de, der administrerer vores uddannelsessystem synge hver dag, før de går i gang med at administrere. Så ville vi nok få en anden administration, smiler Per Krøis Kjærsgaard.

Han erkender dog, at det ikke altid er så let at indføre fælles sang på arbejdspladser, fordi mange er blufærdige, når de skal synge.

- På min kones arbejdsplads begyndte de at synge en gang om ugen, men det måtte de simpelthen opgive. Det viste sig, at de ikke havde et fælles sangkatalog, de kunne bruge til at synge efter.

STOR SANGGLÆDE

Der var ingen blufærdighed eller manglende sangglæde ved sangaftenen på Halvorsminde. Alle deltagere sang med glæde og begejstring med på såvel kendte som ukendte sange blandt de valgte.

Og Per Krøis Kjærsgaard selv? Ingen tvivl om, at han er på rette hylde. Det var godt, at han fulgte hjertet uforfærdet og blev efterskolemand.

Komponist, forfatter, foredragshold er, pianist og efterskolelærer.

Har skrevet tekst og musik til en lang række sange i blandt andre Højskolesangbogen. En af de mest populære er ”Kære Linedanser”.

Leder af Osted Fri- og Efterskole siden 2017.

Konsulent i Undervisningsministeriet 2016-17.

Skoleleder på Viby Friskole fra 2008 til 2016.

Efterskolelærer på Midtsjællands Efterskole 1989 til 2008.

Product Manager i produktionsvirk somhed 1987-89.

Master i ledelse af uddannelsesinsti tutioner fra Aarhus Universitet 2015 til 2017.

Lærer fra Holbæk Seminarium 1989.

Udlært isenkræmmer hos Søren Holm i Hjørring 1986.

Født i 1965 i Aalborg.

Flyttede i 1980 til Hjørring, da hans far, Kresten Kjærsgaard, blev for stander for det senere VUC.

Bor i Lejre udenfor Roskilde.

Gift med Tina og har døtrene Kirstine og Alma.

61 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Vi planter FREMTIDEN

MARKEN

For os, der har vores daglige gang på Halvorsminde, er ”Marken” blevet et begreb vi bruger på linje med Bjælkeloft og Vævehus. Begrebet dækker over de 18 hektar, der ligger ved siden af skolen på den anden side af Henriksvej. Grund en til, at den er blevet en del af det daglige vokabularium, er enkel nok. Vi har nemlig købt marken, og den er nu en del af Halvorsminde. Men hvad skal Halvorsminde med et stykke land, der har gjort skolen til landets største efterskole - i hvert fald arealmæssigt. Det er forstander Jens Beermann måske nok den bedste til at give en forklaring på.

”Marken er købt for at skolen også om 20-30-40 år har natur og albuerum rundt omkring og ikke ligger midt i et parcelhuskvarter. Derfor skal vi plante 44.444 træer og anlægge en skov med 4 km stisystem, sø, plads til shelters, måske en hytte til undervisning og ellers alle de andre skønne aktivitetsmuligheder en skov kan give, når den er vokset op”, siger Jens,

62 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

HVORFOR MARK?

”Første gang vi i bestyrelsen talte om det var for 8 år siden. Vi ville helst ikke risikere at skolen kom til at ligge midt i en bydel, i stedet for at ligge på kanten mellem by og land, som er fedt for en efterskole. Det eneste område vi synes gav mening og overhovedet kunne være interessant, var netop den mark, vi nu har købt. Landmanden var dog ikke interesseret i at sælge hverken en del af marken eller hele marken, så projektet blev egentlig skrinlagt igen, og var ikke noget vi talte meget om de følgende år. For 3-4 år siden begyndte udstykningen herude omkring for alvor, og snakken om marken kom op i bestyrelsen igen. Det sce narie vi havde ”frygtet” for 8 år siden, var nu reelt i gang. Det lykkedes os at få et møde med landmanden, som nu var lidt nemmere at tale med. Nu blev det lige pludselig alvor, og der var mange ender, der skulle nå sammen, for at købet kunne blive en realitet. Finansieringen skulle på plads, og der skulle en god forklaring til overfor under visningsministeriet, der var ret interesserede i, hvad en skole skulle bruge sådan en stor mark til, når vi hverken

driver landbrug eller er ejendomsspekulanter. Alt lykkedes heldigvis, og vi kunne skrive købsaftalen under”, siger Jens Beermann.

HVORFOR SKOV?

Nu blev marken vores, og så meldte det næste spørg smål sig jo meget naturligt. Hvad skal marken bruges til? ”Marken er købt for at skolen, også om 20-30-40 år, har natur og albuerum rundt omkring og ikke ligger midt i et parcelhuskvarter. Derfor skal vi plante 44.444 træer og anlægge en skov med 4 km stisystem, sø, plads til shel ters, måske en hytte til undervisning og ellers alle de an dre skønne aktivitetsmuligheder en skov kan give, når den er vokset op”, siger Jens, der godt er klar over at planen er langsigtet og de fleste af os, der er her nu, ikke når at få glæde af den færdige skovs potentiale. ”Det er fedt at være med til at sætte noget i værk og træffe nogle beslut ninger, som er helt fantastisk om 50 år. Når man planter så meget skov, bliver det nemlig til fredskov, og er for altid beskyttet mod rydning”, fortæller Jens.

For at få plantet 44.444 træer på marken er der indgået et samarbejde med organisationen Growing Trees. De sæl ger træer til virksomheder og andre, der ønsker at gøre noget godt for miljøet og være med til at bevare smuk skov og natur.

”Desuden kunne jeg godt tænke mig, at det kunne lyk kes os at få elever, tidligere elever, skolekreds, naboer og andre til at få interesse for projektet og eje et træ. Der for holder vi et område frit til håndplantede træer af alle mulige slags. Dvs. vi laver et certifikat, så man får et bevis på at have været med til at anlægge skoven på marken”, siger Jens Beermann.

I 2028 har skolen 125-års jubilæum. På det tidspunkt har skoven haft 5 år til at vokse og udvikle sig, og det er Jens Beermanns drøm, at vi til den tid allerede har et smukt naturområde med en 2-3 meter høj skov med alle mulige slags flotte træer.

65 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Otte unikke

i to skoleformer

8studieretninger

fri fagskole efterskole

På Halvorsminde vælger eleverne mellem 8 forskellige tilgange til undervisning og læring.

På Fri Fagskole er studieretningerne erhvervsrettede og eleverne vælger mellem tre forskellige tilgange til undervisning:

• Care

• GastroEvent

• Håndværk - kloge hænder

På Efterskolen vælger eleverne 9. og 10. kl. i en af de fem studieretninger. Studieretningerne er gymnasieforberendeher vælger eleverne mellem:

• Håndværk

• Idræt

• Iværksætteri

• Naturvidenskab

• Samfundsvidenskab

67 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
STUDIERETNINGSTUR I UGE 36 TIL KØBENHAVN, AARHUS OG GØTEBORG

CARE - PÅ FRI FAGSKOLE

VIL DU GERNE:

• at mennesker omkring dig har det godt?

• lære, hvordan du kommunikerer med forskellige målgrupper?

• lave aktiviteter for børn, unge og ældre?

• arbejde med sundhed, omsorg og pædagogik?

Så passer Care perfekt til dig

På Care er den praktiske undervisning i centrum, så hænderne er med, når du lærer nyt. I løbet af året får du bl.a. kommunikationskursus, førstehjælpskursus og trænerkursus, så du er godt rustet til at møde både børn, unge og ældre i virkeligheden.

Care er studieretningen for dig, der gerne vil arbejde med men nesker!

BØRN OG UNGE - SUNDHED I BØRNEHØJDE

Kan man løbe og hoppe, når man går i dagpleje, og hvordan fanger du 2.a’s opmærksomhed, når du skal sætte en aktivitet i gang? Du lærer at arrangere forskellige aktiviteter for dagpleje-, børnehave- og skolebørn, så du får en fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde med børn i alle aldre.

ÆLDRE - ET VÆRDIGT ÆLDRELIV

“Olle Kolle”, virtual reality og stolegymnastik er nogle af de ting, som du kommer til at arbejde med på Care. Du bliver klogere på, hvordan den nyeste teknologi anvendes i arbejdet med ældre, og du får en forståelse for, hvordan du indgår i en professionel rela tion med et andet menneske.

SAMARBEJDE MED VIRKELIGHEDEN

Når du vælger et år på Care, møder du også vores mange loka le samarbejdspartnere (børne- og ældreinstitutioner, SOSU-Nord, Regionshospital Nordjylland). I løbet af året kommer du også i er hvervspraktik, som ruster dig til at træffe den rette beslutning om, hvilken uddannelse du kunne tænke dig.

GASTROEVENT - PÅ FRI FAGSKOLE

BRÆNDER DU FOR AT:

• snitte, hakke og stege?

• planlægge, koordinere og arrangere forskellige events med maden i fokus?

• nørde og eksperimentere med madlavning?

Så er “GastroEvent” lige noget for dig

På GastroEvent bliver du med garanti dygtigere i et køkken. Du er også med til at idegenerere, planlægge og afvikle forskellige events. GastroEv ent er studieretningen for dig, der får tingene til at ske!

Vælg GastroEvent og bliv klogere på, hvad du kan opnå, når dine hænder og dit hoved arbejder sammen. Du kommer tættere på de uddannelser, der har mad som udgangspunkt. Vi hjælper og guider dig, så du finder præcis den uddannelsesretning, som du ønsker.

GASTRO

Stege, brase, piske og sautere. Har du lyst til at tilbringe masser af tid i køkkenet? På GastroEvent får du grundlæggende kendskab til sæson ens råvarer, tilberedningsmetoder og nye “food trends” - alt sammen i et bæredygtigt perspektiv. Du lærer om sundhed, fødevareproduktion og udvikling af retter efterhånden, som du får din basisviden på plads - du bliver klogere i vores køkken.

EVENT

Koordinering, værtskab og et veldækket bord. Er du klar til at gå forrest, når forskellige events med mad som omdrejningspunkt skal arrangeres og gennemføres? Som elev på GastroEvent får du en smagsprøve på - og indblik i alle de processer, der er involveret i at skabe et fedt event fra planlægning til udførsel.

DET

ER FÆLLES - HÅND I HÅND

Når du vælger studieretningen GastroEvent kommer du til at arbejde med begge dele i profilen. Du lærer om gastronomi, service og værtskab. Udover den teoretiske viden om tilberedning, råvarer og service besøger vi også lokale producenter, restauranter og erhvervsskoler. På profilen er der plads til alle - uanset om du er erfaren i køkkenet eller ej.

68 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

HÅNDVÆRK - KLOGE HÆNDER -

PÅ FRI FAGSKOLE

ER DU VILD MED AT:

• ideudvikle, designe og bygge?

• bruge dine hænder til praktisk arbejde?

• skrue, hamre og svejse?

• arbejde med træ og metal?

Så skal du vælge Håndværk - kloge hænder

Håndværk er studieretningen for dig, hvis du kan lide at bruge hovedet, mens du udfører godt håndværk i træ og metal. Du kommer til at lære om forskellige håndværksmæs sige opgaver, værktøj, maskiner, byggestile- og metoder.

Et år på Halvor Fri Fagskole giver dig indsigt i, hvilken håndværksmæssig uddannelse som passer til dig. Vi hjælper og guider dig, så du finder præcis den vej, som du ønsker.

KAN DU LIDE AT BRUGE DINE HÆNDER?

Essen, tykkelseshøvl og kapsav. Du bliver undervist i vores moderne træ- og metalværksted, hvor du skal have hæn derne op af lommen. Vores undervisning foregår nemlig ved svejseapparatet, på byggepladsen eller med det pro jekt, som du helt selv designer. I løbet af året får du også et §17-bevis til værkstedet. De sidste år har Håndværk-pro filen bl.a. bygget shelters, cykelværksted, træhytte til un dervisningslokaler og renoveret værelser på skolen.

Vælger du et år på Håndværk, så kommer du altså til at ideudvikle, konstruere og bygge, og vi vil gøre alt for, at du kommer til at tilhøre den næste generation af stolte hånd værkere.

ERHVERVSPRAKTIK - EN DEL AF UNDERVISNINGEN

På Halvor Fri Fagskole er erhvervspraktik et must. Du kan komme i erhvervspraktik internt på skolen og hjælpe med renovering og nybyggeri. Vores store netværk giver dig også mulighed for at afprøve forskellige håndværksfag sammen med vores lokale samarbejdspartnere. Vi til rettelægger en hverdag, der passer til dig.

69 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

IDRÆT - PÅ EFTERSKOLE

Idræt som studieretning er for dig, der kan, eller som gerne vil, lære at gå forrest, arbejde projek torienteret, dig der vil motivere og udvikle andre.

Du opbygger stærke faglige og sociale kompe tencer, der rækker langt ud over din egen sports gren, og du vil få et solidt fundament til at videreud danne dig inden for sportens verden.

Er du idrætsnørd, kan du lide at blive udfordret fagligt, og har du mod på at opleve dine primære skolefag, dansk, engelsk, samfundsfag og matem atik i en sammenhæng, hvor initiativ, events og fremfor alt idræt er omdrejningspunktet.

Ud over den praktiske træning vil du også blive undervist i bl.a. anatomi, fysiologi, styrke- og ud holdenhedstræning, programlægning, instruktion steknik, idrætspsykologi og motivation.

• Bliv en del af et fedt og inspirerende træningsmiljø.

• Få en værdifuld værktøjskasse af viden og er faringer med dig, som du kan bruge resten af livet.

• Vær med til at planlægge og afholde: Events, kurser, Camps, træningslejre, turneringer og meget mere.

• Få førstehjælpsbevis

• Få et dommerkort

• Trænerkurser

Idræt som studieretning vil være et naturligt spring bræt for dig, der tænker på en uddannelse inden for idræt, fysiologi eller undervisning. Idræt som studieretning er gymnasieforberedende.

Idræt som studieretning er et 10. klasses tilbud med 10 prøver.

70 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

HÅNDVÆRK - PÅ EFTERSKOLE

Håndværk er studieretningen for dig, hvis du kan lide at bruge dine hænder og kombinere teori med praktisk arbejde.

Vi arbejder med den praktiske genvej til faglige kompetencer og gør alt for at du brobygges til en erhvervsuddannelse.

IVÆRKSÆTTERI - PÅ EFTERSKOLE

Iværksætteri er studieretningen for dig, hvis du kan lide at arbejde med innovation, ideudvikling og samskabelse.

Vi fantaserer, laver projekter, pitcher ideer og gør alt for at du bliver klædt på til enhver ungdomsud dannelse og kan indgå aktivt i foreningslivet.

71 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

NATURVIDENSKAB - PÅ EFTERSKOLE

Naturvidenskab er studieretningen for dig, som er nysgerrig på natur og videnskab. Vi arbejder ud fra de 17 verdensmål og beskæftiger os med klima og natur - lokalt og globalt.

Vi prioriterer at se ting i virkeligheden og tager derfor på mange ture. Vi besøger f.eks. land brug, genbrugsstationer og bæredygtige tiltag i lokalsamfundet.

Studieretningen “naturvidenskab” er gym nasieforberedende.

72 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

SAMFUNDSVIDENSKAB - PÅ EFTERSKOLE

TIL DIG DER:

• interesserer dig for verden omkring dig

• kan lide at debattere og tør have en holdning

• er nysgerrig på kultur- og samfundsforhold

• gerne vil fremlægge – og blive endnu bedre

Samfundsvidenskab er studieretningen for dig, der er interesseret i samfundsforhold, politik, kunst og kultur. Vi tager ud af huset og oplever samfundet og mærker kulturen, når vi besøger teater, museer, foreninger og andre kulturinstitutioner.

Du kan lide at blive udfordret fagligt og har mod på at opleve dine skolefag i en ny sammenhæng. Un dervisningen tager ofte udgangspunkt i projektar bejde, der munder ud i varierede fremlæggelses former. Undervisningstimerne indeholder desuden kurser, der giver mulighed for faglig fordybelse.

Du er nysgerrig på verden omkring dig og synes, at det er interessant, hvad andre gør og mener. Gennem sammenligning af nationale og globale forhold kan du udbygge din viden om forskellige kultur- og samfundsforhold.

Du kommer til at arbejde med udtryksformer som f.eks. lyrik, drama, musik, kunstbilleder, foto og film.

Studieretningen “samfundsvidenskab” er gymnasie forberedende.

73 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

MedieFabrikken

MedieFabrikken er for dig, der har interesse for so ciale medier, fede fotos og fængende videoer. Du kommer med helt ind i maskinrummet, hvor du bl.a. lærer at arbejde på de sociale medier.

Du kommer til at stå både foran og bagved kameraet. Vi går nemlig i dybden med analyser, teknik og teori samt forskellige redigeringsprogrammer.

De nuværende elever fra MedieFabrikken har taget billeder af alle linjefag, som de præsenterer her i ma gasinet på de følgende sider.

75 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Linjefag

badminton

Vil du krydre dit efterskoleophold med et slag badminton? Så er Halvorsminde lige noget for dig. På Halvorsminde kan du kombinere badminton på alle niveauer med et in spirerende efterskoleophold med fællesskab, venskaber og oplevelser for livet.

Badminton er bare et af vores mange linjefag. Hos os møder du badmintonspillere på alle niveauer fra let øvet til elite - og der er udfordringer nok til alle. Fælles for os alle er, at vi er vilde med at træne og spille badminton. Lin jefaget er fyldt med træning og muligheder for at deltage i efterskolestævner og andre fede arrangementer.

MASSER AF TRÆNING

Du får mulighed for at træne badminton flere gange om ugen. Træningen er af høj kvalitet, og med masser af varia tion. Du kan træne med andre dygtige spillere i vores loka le badmintonklub. Foruden træningen i badmintonklubben kan du også gøre brug af vores fitnesscenter på skolen. Alt dette giver dig de bedste betingelser og rammer for din træning og personlige udvikling både teknisk, taktisk og personligt.

BAGEFABRIKKEN

Har du en lille konditor skjult i dig, eller er du bare inter esseret i bagning som håndværk? Så er BageFabrikken lige noget for dig.

Vi slipper kreativiteten løs, når vi eksperimenterer, dekore rer og skaber fantastiske smagsoplevelser til os selv, men også til resten af skolen i linjefaget BageFabrikken. Bagning er blevet et populært håndværk, og du kommer til at arbejde med konditorkager, flødeboller, croissanter, surd ej og mange andre typer bagværk.

... OG vi afslutter selvfølglig linjefaget med “Den store Bage Fabrik-dyst“.

Undervisningen er stærkt præget af dig og dine interesser inden for bagning og konditori. Vi planlægger undervisnin gen ud fra det, du og dine kammerater allerhelst vil arbejde med. På vores linjefagsdage er vi ude at besøge lokale pro ducenter, caféer og bagerier.

I BageFabrikken lægger vi stor vægt på at hygge os i under visningen. Vi har det sjovt, både når vi står i køkkenet, og når vi samles om bordet for at spise og smage.

bordtennis

Bordtennis er linjefaget for dig der spiller bordtennis på motions- eller eliteniveau. Her kommer du til at træne både teknik, fysik og taktik.

Træningen foregår i moderne bordtennisfaciliteter og fit nesscenter. På bordtennislinjen har du muligheden for at deltage i træningslejre og turneringer. Bordtennis på Hal vorsminde er noget udover det sædvanlige.

challenge

Challenge er linjefaget for dig, der kan lide at træne udendørs med høj puls.

Vi cykler, løber, sejler, surfer, klatrer og laver mange andre vilde ting. Vi vil vise hinanden, andre, men især os selv, at teamspirit, forberedelse og rigtig indstilling er med til at skabe fantastiske fælles oplevelser. Det handler kort og godt om at flytte din mentale og fysiske styrke under kon trollerede forhold – at træde ud af Comfortzone.

Vi deltager som hold I forskellige løb og arrangementer.

76 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

dans

Dans er linjefaget for dig, der kan lide at danse.

Vi vil i årets løb komme til at stifte bekendtskab med en masse forskellige stilarter. Vi vil arbejde med teknik, grounding og udtryk. Find din danseglæde frem og kom og vær åben for at lære en masse nyt.

Fitness

Linjefaget Fitness er for dig, der vil bruge din krop, træne mere, udfordres, se og mærke udvikling. Vi træner med høj intensitet, og arbejder med varierende og funktionelle øvelser gennem interval, HIIT, tabata, løbetræning, out door og andre træningsformer.

Uanset hvilket udgangspunkt du har, når du starter, kom mer du til at rykke dig helt vanvittigt meget på dit efter skoleår! Vi ved, hvad der virker og kan sammensætte træningen, så både du og dine kammerater oplever, at I når lige præcis jeres mål. Du får forbedret din sundhed, dit velvære og får en flottere fysik.

Du kommer bl.a. til at træne i vores topmoderne fitness center med fede maskiner og masser af vægte.

E-sport

Drømmer du om at oppe dit nuværende niveau?

Drømmer du om at få kvalificeret træning af en kompetent lærer?

Kunne du tænke dig at få træning i et splinternyt e-sportslokale, hvor faciliteterne sikrer dig den bedste udvikling?

Så er Halvorsmindes e-sportslinje den helt rigtige for dig!

Her vil DGI-uddannet e-sportstræner stå for din træning. Der vil som udgangspunkt blive undervist i CS:GO og LOL, og derudover vil vi arbejde med individuel målsætning i andre e-sportstitler – så vi hele tiden sørger for, at du bliv er dygtiggjort!

fodbold

På Halvorsminde kan du kombinere fodbold på alle niveauer med et inspirerende efterskoleophold med fæl lesskab, venskaber og oplevelser for livet.

Fodbold er en holdsport, og det holder vi fast i. Men vi går også meget op i at udvikle dig fysisk, teknisk og tak tisk. Linjefaget er fyldt med træning og muligheder for at deltage i efterskolestævner og andre fede arrangementer. Du træner fodbold flere gange om ugen på egne baner. Men du har også mulighed for at træne med andre dygtige spillere i vores lokale fodboldklubber bl.a. Fortuna Hjør ring og HI Fodbold, som vi samarbejder med.

håndbold

Synes du, som vi, at håndbold er verdens fedeste boldspil, og har du samtidig lyst til et år eller to på efterskole, så er du havnet det rette sted. Hos os går håndbold og efterskole hånd i hånd, for dem der ønsker det. Ved at vælge at spille håndbold på Halvorsminde får du mange muligheder for at styrke det håndboldspil, du allerede har lært. Med op til 5 ugentlige haltræninger med dig og holdet i centrum, får du rig mulighed for at udvikle dig som menneske og som hånd boldspiller.

Halvorsminde har et holdfællesskab med Hjørring Håndbold og vi stiller fælles hold i både U15 og U17, vi forventer at vi hvert år har hold med i divisionsrækkerne, men vi har turn eringshold til alle.

krea

Krea finder sted i skolens ældste hus, Vævehuset - med udsigt til parken og omgivet af et væld af forskellige materialer, skal du nok blive inspireret.

I timerne kommer du til at arbejde med forskellige teknik ker og materialer i vores billedkunstlokale. Du får mulighed for at arbejde med mange forskellige udtryksformer og lære forskellige teknikker som du kan bruge i dine kreative pro jekter.

Vi arbejder bl.a med akrylmaling, ler og brænding, skulptur er og grafisk tryk. I krea kan vi også benytte vores systue og arbejde med strikning, quiltning, vævning, broderi og frem stilling af brugsgenstande i stof.

77 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

musik

Musik er linjefaget for dig, der kan lide at spille sammen med andre og bruge din stemme.

Vi lærer at spille efter gehør og efter becifringer. Vi lægger stor vægt på din vilje til at øve og til at indgå i sammenspil med andre. Det er os, der går forrest, når der skal være optræden med musik.

Vi har musiklokale med eget lydstudie.

ridning

Ridning er linjefaget for dig, der elsker heste.

Ridelinjen samarbejder med Kallmayer Isheste, der holder til på Gl. Klitgaard Camping i Nr. Lyngby. Her rider vi på islandske heste.

Vi rider i naturen, på stranden og i vandet. Kallmayer Ish este har heste til alle, så uanset om du er nybegynder eller øvet, kan du blive udfordret og undervist på dit niveau.

På ridelinjen hjælper vi selvfølgelig også med den daglige pasning af hestene.

spring

Spring er linjefaget for dig, der kan lide spring, uanset om du er nybegynder eller øvet.

Drømmer du om DGI’s Verdenshold eller at lære at lave en salto eller stå på hænder, så er denne linje noget for dig. I timerne med springgymnastik har vi fokus på grundtræning og tekniktræning, som er basis for de flotte, færdige spring, vi stiler efter.

Desuden vil vi i timerne lege med kreative og eksperimen terende former for spring.

Psykologi

Psykologi er linjefaget for dig, der kan lide at blive udfor dret intellektuelt og blive klogere på dig selv og andre.

I en verden, med mulighed for stor frihed og indflydelse for den enkelte, stilles der hver dag krav om, at du skal vælge og tage ansvar for dit eget liv. I linjefaget psykologi giver vi os tid til samtale, diskussion og eftertanke. Du vil blive udfordret på både følelser og fornuft, du vil lære at tænke dig om, blive bedre til at kommunikere og argumentere. Vi vil arbejde med personlig udvikling, så du er bedre stillet, når du skal træffe både små og store valg for din fremtid. Vi vil i litteraturen og mange andre steder mellem himmel og jord søge svar på livets store spørgsmål.

79 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

svømning

Svømning er linjefaget for dig der svømmer på motionseller eliteniveau.

Vi samarbejder med svømmeklubben S68 i Hjørring, som har 50 m. baner i Park Vendia. Sammen med trænerne fra S68 arbejder du med at udvikle din teknik, og under visningen vil bestå af både konditionstræning og smi dighedsøvelser. Du får udviklet dit eget træningsprogram.

Du har mulighed for at deltage ved flere af landets svøm mestævner, og under hele efterskoleopholdet har du fri afbenyttelse af svømmehallen i fritiden. Vi arrangerer kørsel til og fra skolen til træning.

træ & metal

Træ og metal er linjefaget for dig der kan lide at få sorte fingre.

Vi udfører i begyndelsen en række faste opgaver og lærer at udforme arbejdstegninger til udarbejdelse af emner du selv har valgt i både træ og metal.

Som en del af liniefaget modtager du den lovpligtige §17 sikkerhedsuddannelse. Med kursusbeviset i hånden vil du kunne dygtiggøre dig indenfor bl.a. CO2- og lysbuesvejsning.

Vi har moderne sløjdlokale med nye drejebænke og metalværksted, hvor du har mulighed for at smede og svejse.

den levende Halvorsmindelegende lars måløe

Jeg har sat den levende Halvorsmindelegende Lars Måløe stævne en onsdag eftermiddag i hjemmet lidt uden for Tårs. Planen og forhåbningen var at få nogle minder og tanker fra 35 år i efterskolens tjeneste og selvfølgelig gerne en god historie eller to, om nogle sjove, pudsige, livsbekræftende eller bøvlede episoder fra et arbejdsliv omringet af unge mennesker og kolle gaer på Halvorsmindevej 107-109. A, B, C og D. og alt det andet…

Bevæbnet med en kande kaffe af anseelig størrelse og ditto por tionsbagværk, får jeg startet båndoptageren uden på forhånd at være helt klar over, hvilken fontæne af fortællinger, jeg har slup pet løs. Alle planer om at se den tidlige CL-kamp, Ajax-Napoli, blev glemt, da Lars gik i gang med endnu en fortælletime.

”Jeg vidste tidligt, at jeg gerne ville være lærer, og startede på Blaagårds seminarium i 1966. Jeg kendte ikke det store til efter skoleverdenen, men efter vi havde været på græs, kom én fra seminariet hjem og fortalte om sit praktikophold på Flakkebjerg efterskole. Det lød helt vildt spændende, og jeg var sikker på, at det skulle jeg prøve,” fortæller Lars.

Efter et par års ansættelse i Høje Tåstrup kommune og en knap så interessant klasselærertjans i 3.A, var det tid til at aftjene vær nepligt. 16 måneder var det dengang! Det blev i Lars´ tilfælde til civil militærtjeneste, også kaldet militært nægteri, som blev aftjent i Danmarks Radio og på skolehjemmet Ålykkegården i Odense for adfærdsvanskelige unge.

Jeg vidste tidligt, at jeg gerne ville være lærer, og startede på Blågård Seminarium i 1966.

Jeg kendte ikke det store til efterskoleverdenen, men efter vi havde været på græs, kom én fra semi nariet hjem og fortalte om sit praktikophold på Flak kebjerg efterskole. Det lød helt vildt spændende, og jeg var sikker på, at det skulle jeg prøve.

82 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

”Mens jeg var i Odense, så jeg at Halvorsminde Ung domsskole i Hjørring søgte en lærer. Vi kørte den lange tur til Vester Bagterp, talte med Finn og Anna og så var det sådan det blev. Jeg blev lærer på Halvorsminde i 1973. 28 år gammel og et frisk pust til skolen, hvis jeg selv skal sige det”. Og det gjorde han med et glimt i øjet.

”Det var krævende at være efterskolelærer. Man var op taget af weekendvagter, som man selvfølgelig også er nu til dags. Så havde man sin vagtaften - og et hobbyfag, som ikke kunne ligge på sin vagtaften. Derudover var der oftest et foredrag hver onsdag, som det var meget velset man deltog i og drak kaffe med foredragsholderen bage fter. Altså 3 aftener om ugen. Ud over det skulle vi måske i teateret en aften - og selv betale billetten! At man over hovedet kunne have lærere dengang, er ret ufatteligt. På et tidspunkt talte jeg op, at jeg havde været på arbejde 13 aftener i træk”, griner Lars. ”Hov for søren, vi havde jo også lørdagsundervisning til langt op i 80´erne. Sikkert som den sidste skole i landet, tror jeg. Men selve skole formen var bare mig. Det var det helt rigtige, og det var også det rigtige for unge mennesker, og det mener jeg stadig”, siger Lars

LÆRERVÆRELSET

”Noget af det jeg især husker fra den første tid på skolen, var at jeg synes vi havde et fantastisk stærkt lærerværelse. Finn var en patriarkalsk forstander, som overordnet bestemte ALT. Men på samme tid nærmest dækkede han også af for os lærere og tog skraldet. Fx havde vi sjældent forældrekontakt ud over det almindelige. Det gav os plads til at undervise, som vi synes var rigtigtnærmest lidt anarkistisk nogle gange. Vi havde et fantas tisk sammenhold os lærere.

og holde dem fanget i en halv time, men det var virke lig også noget der rykkede. Jeg synes virkelig, det var dejligt at bruge alt det, man havde i værktøjskassen for at give noget videre og virkelig være lærer. Jeg fortalte om alt muligt, som jeg jo selv synes var spændende og interessant. Jeg fortalte Odyséen, klassiske eventyr, om polarforskning, klassisk musik og meget andet. Jeg be stræbte mig virkelig på at formidle fortællingen, af det jeg var fyldt op med, og forsøge at tænde en glød i dem der lyttede”, siger Lars. ”Et godt minde”.

FILMMAGERIET

Allerede et års tid efter Lars var blevet ansat, var han på et Super 8 filmkursus. Det var grundstenen til en lang periode, hvor Halvorsminde var blandt de førende inden for filmproduktion.

”Allerede det første år lavede vi en spillefilm med det mest primitive kamera du kan forestille dig - Mordet på Halvorsminde!!! Kameraet måtte jeg selv købe, i øvrigt. Til 3500 kr., og det var mange penge dengang. Det kunne der ikke blive til”, griner Lars. ”Jeg lavede også film fra vores skitur, og det var en stor ting, når alle forældre sid ste dag skulle komme og se den smalfilm”

”Jeg fortalte om alt muligt, som jeg jo selv synes var spændende og interessant. Jeg fortalte Odyséen, klassiske eventyr, om polarforskning og klassisk musik”

”Da Svend og Kim kom til lavede vi jo medielinjen, og så tog det virkelig fart. Vi lavede flere film der vandt priser. Vi deltog i en in ternational filmkonkurrence med en miljøfilm der hed ”Gunther og Gunnar i røg og møg”. Den vandt vi og fik filmudstyr for 135.000 kr. i præmie. Vi vandt også to andre konkurrencer med en salmevideo og ”en sandhed om sundhed”, der var med i en konkurrence arrangeret af TV-Nord. Det var meget tidskrævende arbejde, der foregik på alle tider af døgnet, men det var utrolig sjovt”, fortæller Lars.

Når undervisningsplanen skulle dækkes, var det også tit noget vi bare gjorde på lærerværelset. Hvem tager det fag og hvem tager det fag? Senere blev det jo selvføl gelig lederens opgave. Vi havde det så godt sammen, at vi kunne mærke en misundelse hos andre skoler, når vi var sammen”, mindes Lars om den første tid.

FORTÆLLETIMERNE

”Da jeg blev ansat, fik Finn lynhurtigt smidt faget Ung domsorientering over på mine skuldre. Det var et fag, som blandt andet indeholdt en grad af seksualoplysning. Det var han meget glad for at slippe af med”, griner Lars. ”Det var med til at starte min involvering i skolens fortælletimer. Det var noget jeg kom til at holde meget af. Det er en stor opgave at stille sig op foran hele skolen

DEN GLEMTE FORSTANDER - OG DEN KONSTITUEREDE

Da historien om Halvorsminde nåede 1992, var det slut for Finn og Anna som forstanderpar, og dermed var det også slut for Nielsen-slægten som ledere af skolen. I an sættelsesrunden til en ny forstander blev lærerne hørt og de havde lyst til at prøve en fyr med en anden ledelsesstil end Finn, og sådan blev det.

”Han havde sin kone med, der blandt andet stod for sang. Hun var et skønt menneske og sangtimerne var fantastiske. Jeg var lærerrådsformand på det tidspunkt og pludselig en dag efter 3 måneder sagde han til mig, at konen var rejst! Det var jo noget rod, men vi måtte lige se tiden an, om ikke hun kom tilbage, sagde jeg. Det viste sig så, at det hele var en del af en masterplan. Den nye

84 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
FAKTABOKS Lars Maaløe-Jørgensen 1966-1970 Blågård Seminarium 1970-1972 Lærer Høje Tåstrup Kommune 1972-1973 Civil militærtjeneste Danmarks Radio Skolehjemmet Ålykkegården i Odense 1973-2007 Halvorsminde Ungdomsskole

forstander havde nemlig en kæreste som han ville have installeret som ny køkkenleder. Aftalen var så at konen skulle rejse med i 3 måneder, da det jo var et forstander par, der skulle ansættes. Efter de 3 måneder skulle konen rejse, køkkenlederen skulle fyres og kæresten skulle an sættes i stedet. Det fandt vi ud af, og sammenholdt med nogle andre uheldige episoder, endte det med en fyring først i 1993. Jeg blev konstitueret forstander og skulle meddele, at han var fyret og selvfølgelig ikke kom tilbage. Vi havde fået mundkurv på og måtte ikke fortælle noget som helst om forløbet, så det var meget mærkeligt”, siger Lars. ”Jeg synes, at jeg klarede forstandertjansen fint, men det var slet ikke mig. Jeg ville ende med mavesår, hvis jeg skulle fortsætte i den stilling, så da jobbet blev slået op igen i foråret, søgte jeg den ikke. Det gjorde Ole til gengæld, og han indtog jo så skolen sammen med Annemette.

TALE VED 100 ÅRS JUBILÆUM

I 2003 havde Halvorsminde som bekendt 100-års jubi læum. På daværende tidspunkt havde Lars været ansat på skolen i 30 år, Og han blev spurgt, om han ville holde

tale ved den officielle fejring. Det takkede han ja til, og følgende er et uddrag af talen.

Vores fælles råstof er selvfølgelig først og fremmest elev erne. Mødet med de unge er både opløftende og bes værligt. Opløftende er det at være omgivet af unge, og for en kort tid, at tage del i deres tilværelse, at se det fæl lesskab, der vokser frem, og som er i stand til at rumme alle, også de skæve, at se smil og høre latter, at se unge, der vil noget med deres skole og deres uddannelse og senere liv, og som tør udforske sider og talenter hos sig selv, og endelig som medarbejder, at være respekteret for den man er, og en de gider at høre på bare en gang imellem. Besværligt er det at se, nogle af de unge ikke bruge de talenter de har fået i livet og spilde deres chan cer. At møde manglende forståelse hos de unge og deres forældre for, at det at blive voksen af og til vil forårsage sommerfugle i maven, og derfor ikke stikke halen mellem benene og stikke af, når det bare gør lidt ondt. Besværligt er det også at se de få, som vælger at pakke sig ind i sygdom som værn mod større udfordringer og de nød vendige livtag med tilværelsen. Besværligt er det også,

når nogle få elever ikke kan overbevises om, at forskel ligheden hos os mennesker er et af de smukkeste træk ved menneskelivet. Jeg skal skynde mig at sige, at det opløftende så absolut er i overtal og langt hen ad vejen driver værket.

AFSLUTNING

Vi skænker en kop kaffe mere og smider en pind i brændeovnen. Jeg kigger på min optager, der godt og vel har passeret 1,5 time.

”Er der noget du synes, du mangler at få fortalt”, spørger jeg. ”Ja det er der faktisk”, siger Lars. ”Du må godt skrive, at jeg føler mig privilegeret ved at have fået lov at arbejde og leve på en efterskole. Vi havde elever, der stort set selv havde ønsket at komme der, og det gør altså en stor forskel. Jeg mener, at vi er privilegerede i dette land, at vi har denne slags skoler, og 98% af alle unge vil have godt af at gå et år på efterskole og opleve at verden er stor, der er højt til loftet og vi er alle forskellige - og det er helt OK”.

Julemanden Out!

85 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Nu er det længe siden

Sådan starter en høstsalme af Jeppe Aakjær, og der er også livlig aktivitet på markerne da jeg ringer til Jenny, og spøger, om hun mon kunne have lyst til at fortælle lidt om dengang hun var elev på Halvorsminde i sommeren 1952.

Af:HansBilde,lærerpåHalvorsminde

Efter at være mødt med den sædvanlige velkomsthilsen ’Goddav Hans, og velkommen her’ som man bruger her i Vendsyssel, siger jeg, at jeg kan komme forbi onsdag for middag kl 9:30, hvis det kan passe? ’Det er fint – så kan vi også få kaffe’, siger Jenny. Og så er det en aftale.

Jeg dukker op som aftalt, og Jenny og hendes mand Carl Pe ter, kommer ud og tager imod i indkørslen. Det er gæstfri folk.

Jenny stammer fra området omkring Tylstrup, og har gået i en lille skole med 2 klasser, og efter 7. klasse kom hun hjem og hjælpe til på gården. ”Men det var sådan en skik, at når man blev de der 15-16 år, så skulle vi på Halvorsminde både mine søskende og fætre og kusiner. Det var ikke noget snak om det, det var bare noget vi skulle. Og vi cyklede altid derop. Dengang jeg kom på Halvorsminde, så kunne jeg begynde at skrive med Carl Peter – vi var allerede kærester dengang – og jeg kunne jo ikke få brev derhjemme.

Jeg er eneste pige i søskendeflokken, så jeg blev pakket godt ind. Jeg kan huske, at jeg var cyklet ud til Vildmosen –det måtte jeg ikke, men det gjorde jeg alligevel, og så skrev han adressen på et stykke cigaretpapir. Jeg havde en por celænskat, hvor der var hul i bunden, og så gemte jeg sedlen der og tog katten med på skolen.”

Vi var der i sommerhalvåret vi startede i maj, og når vi kom til høst skulle vi holde høstfest, hvor de drenge der havde gået på skolen i vinterhalvåret før vi kom. Det var spændende. Vi skulle pynte gymnastiksalen op, og vi dansede og alt muligt. Vi var der et halvt år, og så kom der et drengehold igen.

Vi var også i Norge med drengene. Vi sejlede fra Hirtshals til Kristianssand, og så kørte vi rundt i to busser. På det tid spunkt var der grusveje i Norge, og de var smalle og der var ingen autoværn. Det var ikke så rart – det er mest det, jeg kan huske fra den tur.”

Snakken går lystigt, imens vi sætter de fine stykker smørre brød til livs, som Jenny har smurt. Hun fortæller undervejs, at de selv har lavet den leverpostej vi får, og at det er en opskrift hun har lært på Halvorsminde og brugt lige siden. Carl Peter har lavet kaffen, og sørger for at der altid er noget i de fine gamle kopper. I det hele taget emmer hjemmet af gæstfrihed og varme.

”Vi lavede også gymnastikopvisninger dengang” siger Jen ny. ” Jeg kan huske at vi skulle til Brønderslev, og at min mor var cyklet fra Tylstrup for at se os. Hun havde en kiksekage med, som vi kunne dele på værelset, når vi kom hjem, men

det var en varm dag, så den var smeltet, da vi kom hjem til skolen. Heldigvis kunne vi få den på køl hos pigerne i køk kenet, og så kunne vi godt spise den, selvom den havde fået en lidt anderledes form”

Jenny har fundet billeder og stilehæfter frem fra tiden på Halvorsminde. Der er også en poesibog med hilsner fra de andre elever. En skriver f.eks. ”Mange tak for sommeren på Halvorsminde 1952. Tak for regnetimerne.” Jenny mener, at de nok har siddet ved siden af hinanden.

Vi kigger lidt på billederne i albummet, og Jenny peger på en klokke på muren og fortæller, at den blev der ringet med, når de skulle spise, og vi dvæler lidt ved de ting, der ikke har ændret sig. Klokken bruger vi jo stadig – ligesom Jenny har billeder fra en vesterhavstur til Råbjerg Mile.

”Der var også noget der hed væverpiger deroppe. Det var en uddannelse man kunne tage, og de var ovre i et hus for sig. Jeg skulle på et tidspunkt sy en nederdel, og der købte jeg et stykke stof af dem. Jeg tror nok jeg har den endnu.

Der er mange minder gemt i albummet og historierne dukker op lige så stille. Et billede af en musiklærer minder Jenny om, at han skrev en del melodier til tekster som blandt andet den tidligere forstander Frode Nielsen havde skrevet. Hun finder et lille hæfte, hvor hun selv har skrevet teksterne ind i. ”Der er jo ingen noder, og jeg var ved at prøve, om jeg kunne huske melodierne, men det kan jeg altså ikke” siger hun.

På forsiden står der med sirlig skrift: ”20. Jenny Andersen, sange”, og Jenny fortæller, at hun havde nummer 20, og at det var fordi hun var blandt de højeste elever. ”Vi fik numre efter højde”, husker hun. ”Der var mange elever fra Vendsys sel, og så nogle få fra Sydslesvig. De var meget fattige”.

Vi er efterhånden kommet frem til kogebogen, hvor Jen ny selv har skrevet alle opskrifterne ind. ”Vore børn og børnebørn bruger jo også kogebogen, og jeg har selv brugt den hele tiden” siger Jenny, mens vi bladrer forsigtigt igennem den flittigt brugte, gamle bog.” Her er leverpostejen” Siger Jenny, og finder en side, der er ekstra slidt ” Den er rigtig god. Jeg lærte at lave den på skolen, og jeg har lavet den lige siden. Mine piger bruger den også.”

Vi når lige en tur ud og se haven, der ligesom huset vidner om flittige hænder og et godt øje for at passe på ting, og jeg belaver mig på at tage afsked. Men inden laver vi en aftale om, at vi skal prøve at finde en dag, hvor de kan komme på besøg. Det er jo en god tid at tænke tilbage på.

86 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

EN DEJLIG FORÅRSDAG

Det begyndte en dejlig forårsdag først i halvtredserne. Mor og jeg fandt vore cykler frem, læssede de beskedne kuffert er og drog afsted mod “Halvorsminde“ efterskole, en skole som i mange år blev ledet af samme familie. Nu var det “Mor Ellen“ som var forstanderinde, hendes mand døde kort før.

Jeg fik sammen med to søde piger værelset “Synderjylland“

Om aftenen blev vi stillet op på en lang række og fik num mer.

Vi vaskede os i koldt vand, men der duftede nu dejligt af Palmolive ude på gangen. Fredag aften måtte vi tage varmt brusebad.

Vi holdt af vores lærere, selv om de listede rundt efter kl. 22 og skottede om vi havde lys - det måtte vi ikke.

Vi havde også time om aftenen, det kunne være med Rektor Brodersen eller med Provst Hermansen, som senere blev kirkeminister. En aften om ugen havde vi sang med Åge Lund, en blind organist fra Randers. Han var dygtig - men ret streng. Han blev vred når han kunne høre vi vendte bladene i sangbogen.

Vi havde gymnastik, folkedans, kjolesyning og skolekøk ken. Vi havde fire lærere til fin middag. Så måtte vi servere meget korrekt, serverer fra højre osv.

I haven var der en lille dam med guldfisk samt et lille have hus. Der var vi inde en af gangen og lærte at væve. Vi væ vede alle et pænt uldent tørklæde.

En aften blev vi inviteret i Skt. Knuds Kilde, hvor der var fri luftsteater. Begge mine kjoler var til vask, men jeg vaskede den ene og strøg den tør, så kunne man jo stå og misunde dem som havde skabet fuldt af kjoler.

Jeg mindes en cykeltur til Tornby - det har sikkert været et flot syn indtil vi blev drivvåde, heldigvis blev vi inviteret ind i Rektor Brodersens sommerhus, hvor vi blev til vi var tørre.

Alt for hurtigt var den dejlige sommer forbi og vi måtte give plads til 100 drenge. Der blev krammet og grædt og sagt farvel, det var sommeren 1950 - nu sidder jeg her som en gammel 90årig og mindes de dejlige dage.

En stor hilsen fra Bodil Kristiansen (Jacobsen) elevnummer 10

TakTak til Bodil for det fremsendte brev.

Alle kan bidrage med artikler til magasinet. Hvis du har en god idé, så send os en mail - eller som Bodil et brev med posten.

87 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Bodil Kristiansen (Jacobsen), elev på Halvorsminde i 1950 har sendt os brevet om en dejlig forårsdag

ANNE TOLLERUP NIELSEN

Mit navn er Anne Tollerup Nielsen. Jeg er 24 år og bor i Hjørring. Til daglig går jeg på læreruddannelsen og er lige nu i gang med 5. semester, og derfor lidt over halvvejs med uddannelsen. På Halvorsminde er jeg svømmetræner og nyder tiden hvor jeg kan undervise i svømning.

Det kommer sig af, at jeg selv er tidligere konkurrencesvømmer og derfor selv har brugt mange timer i vandet. Svømningen har givet mig en masse gode oplevelser, som jeg gerne vil være med at skabe for og med elever på efterskolen.

ANDREAS

Halløjsa, mit navn er Andreas Birkbak Højen og jeg er 22 år gammel. Jeg er opvokset lidt udenfor Hjørring i en lille by ved navn Skibsby, hvor jeg stadig er bosat. Jeg er ansat som timelærer i gymnastik og spring.

Jeg har hele mit liv lavet gymnastik, på alt fra juniorhold, efterskole, rep-hold og højskole, og de sidste par år har jeg også trænet hold. Min passion til gymnastikken oplevede jeg første gang på efterskole i 16/17, hvor jeg mærkede det fælleskab og sammenhold som gymnastikken skaber, og det er den følelse, jeg håber på at kunne give videre til eleverne.

Jeg kommer direkte fra et år på gymnastikhøjskolen Ollerup nede på Sydfyn, men er endelig tilbage i Nordjylland, så jeg er mega klar til at give den gas på Halvorsminde.

ASK ØSTERGAARD

Jeg hedder Ask og er gymnastiklærer på Halvors minde. Jeg har altid lavet gymnastik og gjorde det selv meget på efterskole. Efter jeg kom hjem, var jeg blevet endnu mere bidt at fællesskabet ved gymnastikken og har siden da selv lavet en masse af det.

Jeg startede på Halvorsminde for at prøve at være gymnastiklærer på en efterskole, da den opvisning vi ender ud i, forhåbentlig kan give eleverne en vild oplevelse og det sus i maven, man kan få af at stå på gulvet foran en masse andre.

DANIEL JENSEN

Jeg hedder Daniel - Jeg bor i Jerslev tæt ved Brønderslev sammen med min kone og to børn.

Jeg er ansat som kok her på Halvorsminde. Jeg startede i praktik, og det blev til en ansættelse som har vist sig at være det helt rigtige for mig. Både arbejds mæssigt men helt sikkert også stedet, med en masse nye kollegaer, som har taget rigtig godt imod mig. Og det har givet mig en rigtig god fornemmelse af, at det er det helt rigtige for mig.

DANIEL KØSTER

Mit Navn er Daniel Bahne Køster Larsen. Jeg er en 17 årig dreng, som er i lære som ernæringsassistent i Halvorsminde Efterskoles køkken. Jeg er frisk, smilende og udadvendt, så jeg er altid i humør til en hyggelig snak. Jeg har tidligere haft en kort periode som kokkeelev, men da arbejdsdagen som ernæringsassistent var mere for mig, så valgte jeg at skifte. Jeg er altid frisk på en god udfordring… især når det kommer til madlavning.

Hver dag står jeg tidligt op, for at cykle 11 kilometer på arbejde. Det er helt bestemt det hele værd for at kunne møde på arbejde i Halvorsmindes fantastiske køkken. Grunden til jeg har valgt at være i lære på Halvorsminde, er først og fremmest køkkenets utroligt dygtige personale, men også på grund af det fantastiske køkkenmiljø. For det at jeg kan stå op hver dag og vide, at jeg skal lave mad, som er min passion, samtidigt med, at jeg omgås en masse skønne unge mennesker, det er lige mig.

88 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Nye medarbejdere

MAGNUS RASMUSSEN

Hej! Jeg hedder Magnus Rasmussen. Jeg er 22 år gam mel, og bor i Hjørring. Når jeg ikke er på Halvorsminde som enten håndboldtræner eller vagtlærer, så spiller jeg selv helt vildt meget håndbold i Elitesport Vendsyssel. Derudover studerer jeg til lærer på UCN i Hjørring.

Jeg er en Hjørringdreng, som er opvokset i Højene. Jeg har boet i Højene hele mit liv på nær 2 år. Første gang jeg var væk hjemmefra, var da jeg selv var på efterskole. Jeg var et år på Ingstrup Efterskole, hvor jeg også fik spillet en masse håndbold. Anden gang var sidste år hvor jeg var på et udlandseventyr i Sverige, hvor jeg oplevede det at være professionel håndboldspiller i Skåneklubben OV Helsingborg.

Selvom jeg først er blevet ansat på Halvorsminde i år, så har jeg været her på skolen de sidste 5 år, hvor jeg har været med til at stå for håndboldcampen hver sommer og hver vinter.

NIKOLAJ KNUDSEN

Mit navn er Nikolaj Knudsen, jeg er 26 år og bor i Aabybro med min kæreste, hund og vores 2 uger gamle søn.

Gymnastikken har altid været omdrejningspunkt for min gøren og laden og når det så er sagt, så er jeg generelt bare helt pjattet med efterskoleverdenen. De seneste 6 år har jeg floreret på flere forskellige efterskoler, primært som gymnastiklærer, men jeg er for nyligt også sprunget ud som pedel. Hurra for det.

Udover en dagligdag på diverse efterskoler, holder jeg utroligt meget af at rejse, hvilket blandt andet har result erede i 8 måneder med rygsæk, og forhåbentlig mange flere i fremtiden.

Jeg er helt tosset med sport, men har ikke det der minder om et konkurrencemenneske gemt i mig. Om det er volley, fodbold, badminton eller noget helt fjerde, så har jeg stadig til gode at blive godt og grundig frustreret over et nederlag (og jo bevares, jeg taber da tit).

Jeg stod uden job og blev inviteret til kaffe på Jens Beer manns kontor, og bum 1, 2, 3, så blev jeg en del af Halvor - og tak for det da!

En broget elevflok med mange nuancer og forskelligheder, er noget man med sikkerhed kan finde på Halvor, og dét er noget jeg kan lide! Sport har altid været fællesnævneren på mine tidligere arbejdspladser, men nu får jeg lov til at lege med alle slags elever, og det er fedt!

THOMAS BAK JØRGENSEN

Fra Bruxelles til Nordjylland

En vendelbo vender tilbage til sin hjemstavn.

Jeg er 46 år, og flyttede for et års tid siden til en landejen dom lidt uden for Vrå i Vendsyssel, hvor jeg bor sammen med mine tvillingepiger, Ella & Frida. Jeg elsker naturen, og er netop gået i gang med at etablere en større skovhave.

Jeg nyder til fulde livet som efterskolelærer. Her er jeg er del af en hverdag, hvor gensidig anerkendelse og tillid til hinanden er vigtige ingredienser i et menneskesyn, hvor det enkelte menneske både har værdi i sig selv og for andre.

Jeg er uddannet i nordisk sprog og litteratur samt æstetik og kommunikation ved Århus Universitet, og har været heldig at få lov til at kombinere det kreative med det boglige. Således drev jeg i mange år et musikbookingbu reau i Århus, og var i en årrække leder af en årlig, interna tional musikfestival. Jeg bruger meget min baggrund inden for musik og kultur i undervisningen på Halvorsminde, og elsker at udfordre den gængse skoleundervisning med kreative og praktiske forløb, som gør det sjovt at lære boglige fag som dansk og engelsk.

Før jeg kom til Halvorsminde, var jeg efterskolelærer på Himmerlands Ungdomsskole i to år.

Udover at undervise, er jeg også personlig assistent for forstander, Jens Beermann.

Før jeg blev efterskolelærer, boede jeg i mange år i Bruxelles i Belgien sammen med min tidligere hustru fra England og vores tvillingepiger. I Bruxelles var jeg ansat på det danske kulturinstitut, og var sprogkonsulent på den danske ambassade. Som lærer på Halvorsminde, forsøger jeg at bygge bro mellem min internationale erfaring og min baggrund inden for kulturlivet.

Jeg nyder den nære kontakt med eleverne, og i det hele taget af være en del af et fællesskab baseret på værdier, som tager udgangspunkt i det hele menneske.

89 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

Velkommen til 3-dobbelt jubilæum

Fantastisk at se så mange medlemmer af Halvorfamilien har fundet vej til Hjørring i dag, nu hvor det ikke har været muligt i et par år. Det betyder også, at vi i dag har 72 års jubilarerne, der dimitterede tilbage i 1950, og for jer der har svært ved at forestille jer, hvordan verden så ud den gang, så kan jeg fortælle jer, at det bl.a. var i 1950, at Korea-krigen startede. Den europæiske menneskerettighedskonvention blev underskrevet i Eu roparådet og Walt Disney tegnefilmen Askepot havde verdenspremiere. Men allerede dengang havde skolen jo en del år på bagen.

Skolen blev grundlagt i 1903 og var Vendsyssels første efterskole. Grun dlæggeren var lærer Andreas Nielsen - en ung lærer på Bagterp Skole. Han slog til, da sognerådet i Sct. Olai sogn bestemte sig for at bygge en helt ny og større skole ved siden af.

Andreas Nielsen købte sammen med sin hustru Anna den nedlagte skole for at starte en efterskole.

Skolens vigtigste opgave skulle være, at gøre det muligt for unge drenge at komme godt gennem overgangsårene fra 14 til 17 år. Der var tre elever på det første hold.

Undervisere var Andreas Nielsen, som også passede sin undervisning for børnene i den nye skole, og Anna Nielsen, som ganske vist også var uddannet lærer, men som også skulle tage sig af familiens børneflok og husholdningen. Endelig var der tømrersvend Kristian Hansen, som un derviste i sløjd, tegning og gymnastik - og det gjorde han i øvrigt helt frem til 1963.

De første tyve år var der kun vinterskole for drenge, men fra 1924 blev der pigeskole om sommeren.

I 1923 havde man bygget en ny bygning med køkken, skolestue og flere værelser. På gavlen satte med navnet ”Halvorsminde” efter Anna og An dreas Nielsens ældste søn Halvor, som i 1920 under en badetur ved Rub jerg druknede.

I 1935 overtog Anna og Andreas’ søn Frode, ledelsen af skolen. Han fik opført hovedbygningen på skolen og fik sat gang i en voldsom udvikling af elevtallet, der nåede op over 90 elever på hvert hold. Frode var i som meren 1931 blevet gift med Ellen Marie, som stammede fra Sulsted.

I 1949 døde Frode Nielsen helt uventet, og Ellen blev overtalt til at fortsætte ledelsen af skolen, der på det tidspunkt var Danmarks største efterskole - hvilket hun gjorde med succes op gennem 50’erne.

Da skolen i 1958 fik brug for et nyt lærerpar, sendte Ellen Nielsen bud eft er sønnen Finn, der var læreruddannet og i 1955 var blevet gift med Anna, som var kommet til Halvorsminde første gang i 1946 som elev. Anna blev uddannet indenfor gymnastik, håndarbejde og formning. Anna og Finn blev forstanderpar fra 1965 og frem til de gik på pension i 1992.

Ole og Anne Mette Bjerring var forstanderpar fra 1993 – 2007, og også i deres tid udbyggede man skolen i takt med nye behov, bl.a. med gode faciliteter til udendørs idræt og en ny bygning med naturfagslokale.

Fra 2007 til 2011 var Anne og Allan Schrøder ansat som det kun femte forstanderpar i skolens lange historie.

90 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
Velkomsttalentil3-dobbeltelevmødeafviceforstanderLiseMikkelsen

I 2012 blev Søren Wilken ansat som forstander på Halvorsminde Efter skole.

I 2013 blev Jens Beermann ansat som forstander på Halvorsminde Efter skole, som nu hedder Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole.

Mange af de værdier alle I jubilarer har oplevet og taget med jer fra Hal vorsminde, er de samme, som skolen blev bygget på og som den også hviler på i dag.

Her er stadig højt til loftet og plads til såvel kloge hoveder som kloge hænder – her laves stadig fællesgymnastik, som I vil opleve senere i eft ermiddag og her synges stadig fællessang, som vi netop har gjort og vil gøre igen flere gange i løbet af dagen – Alt sammen for at eleverne skal føle sig som en del af et større fælless kab

– alt sammen for at eleverne skal opleve, at JEG bliver til OS. Både gym nastikken og sangen binder os sammen om noget – uden at ekskludere nogen.

Alle kan deltage med de forudsætninger de nu har – hver fugl synger med sit næb.

– dette års elevhold kan li’ at synge, det kan høres, når vi mødes i fore dragssalen og synger sammen, både sange som I alle har sunget, uanset om I gik på Halvorsminde for 72 eller 5 år siden og nye sange, som er kommet til.

Højskolesangbogen er Danmarks bedst sælgende bog, og den er solgt i mere end 2,8 millioner eksemplarer, siden den blev udgivet første gang i 1894.

Der har altid været en god tradition for fællessang på efter- og højskoler, i mange kirker og i foreningslivet. Men det at synge sammen har bredt sig, og fællessangen fylder nu også sendefladen på TV.

Fællessangtraditionen går næsten 200 år tilbage i Danmark og er blom stret op i særlige historiske perioder for eksempel under 2. Verdenskrig, da Danmark var besat.

Og i de seneste 2 år under Corona pandemien, der har vi i den grad kunne mærke fællessangens evne til at samle folk foran tv-skærmene, når der har været fællessang på DR. Der er skabt en bevidsthed om fæl lessangens styrke og dens afsæt for mødet mellem mennesker. Derfor er det en glæde, at vi nu endelig kan invitere Jer indenfor på Hal vorsminde og synge sammen igen: Når vi synger sammen her i dag, sange som I alle kender fra jeres tid på Halvorsminde, så ophæves både forskelle og alder…

Vi hører sammen, når vi synger sammen, man mærker at man er en del af en større helhed, når ens stemme smelter sammen med andres. Når alle giver det, de har, genopdager vi fællesskaber og bliver samtidig en del af nye.

Fællessang er den hurtigste måde man kan knytte en gruppe mennesker sammen på, det er ovenikøbet videnskabeligt bevist at oxytocin og betaendorfin niveauet stiger når vi synger – det er de hormoner, der gør os glade og får os til at samarbejde.

Så tak fordi I er kommet i dag og vil synge sammen med os og hinanden, jeg håber, I får en rigtig dejlig dag, hvor I kan mindes den tid I havde sammen her på Halvorsminde, I må endelig give jer tid til at gå rundt og se skolen – hvis I har spørgsmål eller brug for hjælp til noget, så spørg elevhold 21/22, de kan kendes på det store H og er nogle skønne unge mennesker, som har stået på hovedet for at gøre alt klar til I skulle komme.

Og nu skal vi synge igen – denne gang er det ”Velkommen i den grønne lund”

Endnu engang: Velkommen!

91 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

eLEVforeningen takker for samarbejdet

Efter 2 gange at have aflyst elevmødet på grund af corona, var det med stor spænding at elevforeningen sammen med skolen inviterede til elevmøde for de sidste 3 års jubilarer.

Af:SørenPeterRahbek,formandforelevforeningen

Halvorsminde er en rummelig skole på mange måder, og selv om vi var rigtig mange samlet, var det egentlig kun ved fotograferingen af de en kelte jubilarhold, at vi havde lidt kødannelse. Vi havde dog lidt forvirring om man nu som 50 års jubilar var her for 50, 51 eller 52 år siden, men ved at bytte rundt på mærkerne, fandt alle frem til de rigtige jubilar årgange.

Ved den store frokostbuffet i hallen håndterede køkkenet bespisningen af de godt 500 jubilarer på bedste vis - det hele forløb så fint. Rigtig dejligt endelig at kunne samles igen og mærke stemningen af et rigtigt fællesskab. Vi glæder os til næste år, hvor vi håber på et normalt elevmøde med kun et enkelt års jubilarer.

Stor tak til elevholdet for den store indsats med at gøre klar og rydde borde væk i hallen, så vi kunne afslutte dagen med en flot gymnastik opvisning.

“Halvorsminde er en rummelig skole på mange måder, og selv om vi var rigtig mange samlet, var det egentlig kun ved fotograferingen af de enkelte jubilar hold at vi havde lidt kødannelse.

92 Øjeblikke på Halvorsminde 2022

eLEVMØDE 2023

Skolen og Elevforeningen indbyder tidligere elever til elevmøde: LØRDAG DEN 13. MAJ 2023

PROGRAM

Kl. 11:00 Velkomst og frokost for jubilarer Kl. 13:30 Kaffe og kage for alle tidligere elever Gymnastikopvisning

Elevforeningens generalforsamling

Alle, der ønsker at deltage i jubilarmødet kl. 11:00, bedes tilmelde sig senest den 1. maj 2023.

For deltagelse i jubilarmødet betales 100,- kr. Dette er inkl. elevmødet om eftermiddagen. For deltagelse i elevmødet fra kl. 13:30 betales 30,- kr.

Tilmelding: halvorsminde.dk/elevmoede Vi håber at se rigtig mange af jer.

INDBUDTE ÅRGANGE TIL ELEVMØDET 2023

• 5 års jubilarer (2017-18)

• 10 års jubilarer (2012-13)

• 20 års jubilarer (2002-03)

• 25 års jubilarer (1997-98)

• 30 års jubilarer (1992-93)

• 40 års jubilarer (1982-83)

• 50 års jubilarer (1972-73)

• 60 års jubilarer (vinter 1962-63 & sommer 1963)

• 65 års jubilarer (vinter 1957-58 & sommer 1958)

• 70 års jubilarer (vinter 1952-53 & sommer 1953)

• Alle ældre årgange er også meget velkomne

93 Øjeblikke på Halvorsminde 2022
94 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 10 ÅRS JUBILARER 11 ÅRS JUBILARER 12 ÅRS JUBILARER 5 ÅRS JUBILARER 6 ÅRS JUBILARER 7 ÅRS JUBILARER
95 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 25 ÅRS JUBILARER 26 ÅRS JUBILARER 30 ÅRS JUBILARER 20 ÅRS JUBILARER 21 ÅRS JUBILARER 22 ÅRS JUBILARER
96 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 41 ÅRS JUBILARER 42 ÅRS JUBILARER 50 ÅRS JUBILARER 31 ÅRS JUBILARER 32 ÅRS JUBILARER 40 ÅRS JUBILARER
97 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 60 ÅRS JUBILARER 60 ÅRS JUBILARER 61 ÅRS JUBILARER 51 ÅRS JUBILARER 52 ÅRS JUBILARER 57 ÅRS JUBILARER
98 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 65 ÅRS JUBILARER 65 ÅRS JUBILARER 66 ÅRS JUBILARER 61 ÅRS JUBILARER 62 ÅRS JUBILARER 62 ÅRS JUBILARER
99 Øjeblikke på Halvorsminde 2022 71 ÅRS JUBILARER 72 ÅRS JUBILARER 77 ÅRS JUBILARER 67 ÅRS JUBILARER 70 ÅRS JUBILARER 70 ÅRS JUBILARER 67 ÅRS JUBILARER 67 ÅRS JUBILARER 67 ÅRS JUBILARER
Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole Halvorsmindevej 107 - 109 9800 Hjørring www.halvorsminde.dk

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.