Magasin Juni, juli, augusti 2021

Page 1

Tips och inspiration för en kul och avslappnande sommar.

1


TA DIG HIT

I SOMMAR?Hallandd RES FRITT I HELA HALLAND

695 KR MED SOMMARBILJETTEN

Ja, Ja, du du kan kan få få den den på på plastkort plastkort också. också.

2

15 JUNI-15 AUGUSTI


dstrafiken

3


FRUKOST & MORGONSPA Från 545 kr

LUNCH & VINGÅRDSVANDRING Från 360 kr

www.astadvingard.se


å

Semester - en tid att läka

Vare sig du är på besök eller hemestrar i Halland är det den ultimata platsen att återhämta sig och ladda inför det som kommer. Välkomna till Juni Juli Augusti.

Det är självaste f**n att läkarna ska behöva göra en demensutredning på mig för att jag ska ge mig själv en paus. Den tredje januari väcktes jag av min fru Catharina jag hade mått dåligt de senaste dagarna men nu var det illa. Ambulanspersonalen som befann sig i sovrummet frågade om jag visste vem personen bredvid mig var och i stället för att säga ”Catharina” eller ”Kattis”, sluddrade jag fram namnen på mina bortgångna föräldrar. Efter ett antal dagar på sjukhus stod det klart att jag fått hjärnhinneinflammation som en följd av Covid-19, som vi båda fick i slutet på november. Det blev början på en ny resa i livet, en resa där spåren av hjärnsjukdomen enklast kan förklaras som en rejäl hjärntrötthet och det alltför kända uttrycket – utbränd. Nu, ett halvår senare, kan jag äntligen arbeta cirka 50%. Med påtvingade pauser från jobb och digitala möten ges tid till att ge min hjärna läkande syre genom promenader och joggingturer. Som Halmstadsbo är en av favoriterna Prins Bertils stig, speciellt en plats vid Västra stranden där ett ensamt träd i sanden påminner mer om en söderhavsö än Sverige. På en vinterpromenad gick jag förbi Grötvik och mindes somrarnas bad och kunde känna smaken av vin och räkor från restaurangen vid bryggorna. Längre fram på Prins Bertils stig, vid Svärjehålan, tänkte jag på initiativet ”Halmstad Kallbad”, där mängder av orädda vinterbadare har anslutit. Snacka om att skapa positiva möjligheter för både gemenskap och bättre hälsa under pandemin! En annan favorit är promenader i kvarteren där vi bor. Det finns så mycket vi inte ser när vi alltid är på väg mot ett slutgiltigt mål, allt på vägen dit blir på något sätt ogiltigt. Vi missar äppelträdens blomning, grilldoften och alla härliga barnskratt, som får en att tänka på Olle Adolphsons låt ”Det gåtfulla folket”. Att snegla in i trädgårdar har blivit riktigt kul, kanske för att jag är halvvägs mot gubbe, rent åldersmässigt? Som ett exempel kändes det väldigt uppfriskande att se en kvinna stå vid grillen och vända på den stora köttbiten, samtidigt som mannen dukade i trädgården, en välbehövlig balans i vårt annars så inrutade samhälle!

När vi stänger ner datorn och ger ut oss ut på äventyr upptäcker vi en helt ny värld, så se till att tvinga dig själv till en paus – innan en läkare gör det åt dig. Daniel Sanjay Affärsutvecklare och kulturnörd

Medverkande Amanda Hajney Chefredaktör

Niklas Andersen Säljare

Viktor Dunér Ansvarig utgivare viktor@bobobox.se

Henrik Persson Säljare

Anders Jauring Formgivning

Foto Halmstad City

Intresset för att utveckla mig och min hälsa har blivit en stor del av mitt liv just nu. I skrivande stund är jag extra stolt över mig själv då jag idag joggat fyra kilometer utan stopp i Svarvareskogen i Skummeslövsstrand! Från att knappt fått luft och nästan hamnat i fosterställning efter 300 m känns det stort! Slingorna på Galgberget ligger nära hemmet och ger samtidigt en tyst och lugn stund vid utkiksplatsen. Förbi sjukhuset påminns jag om varför jag joggar och kämpar på. På tal om att kämpa på, i min roll som affärsutvecklare på Connect har jag på nära håll fått se vilka enorma utmaningar pandemin inneburit för entreprenörer. Därför är jag så otroligt imponerad över hur man lyckas ta sig an motgångar och ge sig sjutton på att det ska gå. Restaurangägare som kör hem mat, uppfinningar för kösystem vid dörren, stora beställningar av varor trots sviktande kundunderlag och trots all oro kunna ge ett varmt leende till oss kunder. Initiativ som ”Sveriges största picknick – Hela Halland äter ute”, Destination Halmstad inspirationshjälp för ”Hemester” och andra insatser, skapar viktiga möjligheter för entreprenörer att synas för oss kunder. För min del tar jag min nyfikenhet med mig till Halmstad City och ser vad butiksägarna (also known as entreprenörerna) har på gång framåt. När suget efter andra platser än Halmstad blir stort tar jag mig till andra städer längs med vackra Kustvägen. I Falkenberg får jag möjlighet att uppleva en fantastisk matkultur och varför inte ta en sväng till Varberg, där marknaden på torget kokar och förändringens vindar sveper förbi med tullen och alla nybyggnationer, Vännerna i Hylte kommun ger även de aldrig upp, i skogarna planeras det för festival och i vid alla hundratals sjöar bokas stugor och campingplatser upp i detta nu.


Den lilla resan till de sommarupplevelsern

Ta en sommartur och upplev Danmarks Riviera: Hornbaek, Gilleleje och Rågeleje ligger som ett pärlband längs kusten norrut. Allt inom 35 km från färjan. Vi seglar hela tiden – välkommen ombord. Boka på forsea.se

6


e stora na.

Billigast biljett online!

n

7


Kungsbacka s.10 Varberg s.16 Falkenberg s.22

Hylte s.30

Halmstad s.36 Laholm s.60av hav, kultur, shopping och stadsliv. På sommar- halvåret är Varberg något av ett surfmecka och ett ställe dit folk vallfärdar för att få uppleva det sköna livet runt surf, hav och kust. Men även årets andra månader har Varberg något spännande att erbjuda hela familjen. Här kommer några härliga Varbergs tips från oss, gå gärna in på visitvarberg.se för fler tips och mer inspiration.

Foto Göran Assner

Kungsbacka

Varberg är kuststaden med nära till allt och med en härlig blandning


FRÅN VATTNET, MARKEN OCH LUFTEN

Foto: Reisegutta

destinationhalmstad.se/EnjoyHalmstad


Kungsbacka Din guide till

- ett gäng fina tips

Kungsbacka har länge varit en av Västsveriges viktigaste handelsplatser. Och så är det än idag. Strosa runt bland kullersten och pittoreska hus, köp frukt och grönt på en av Sveriges äldsta torgmarknader, handla delikatesser i en lanthandel från 1940, shoppa på Sveriges bästa citygalleria, promenera länga Kungsbackaån eller pröva fiskelyckan och få en lax på kroken. Vi har samlat några av våra Kungsbacka-tips, men det finns såklart mycket mer. Gå gärna in på visitkungsbacka.se för mängder av tips och inspiration.

Botanisera bland design på Cosa Home Stories Interiörbutiken Cosa home stories är något alldeles extra. Här är möbler och design det bästa man vet och det finns ett noga utvalt sortiment där bara det bästa är gott nog. Du hittar både designklassiker, välkända varumärken och mindre möbelföretag från både Skandinavien och resten av världen. … och ät skandinaviskt mathantverk på Cosa Table Rakt över innergården från Cosa Home Stories, på Kyrkogatan 13 i gamla stan ligger Cosa Table. Här står det skandinaviska hantverket i fokus både för mat och inredning. Tillsammans med små influenser från jordens alla hörn blir resultatet en tidlös och njutbar upplevelse. På menyn hittar du välkomponerade rätter tillagade på lokala råvaror allt efter vad säsongen erbjuder. Riktigt matintresserad? Boka Köksbordet där du får inblick i både köket och den kreativa andan. Bröd & bakverk i gamla stationshuset I gamla stationshuset i Kungsbacka ligger Bröd & Bakverk. Här bakas mängder av bullar, baguetter, croissanter och surdegsbröd på lokala råvaror. Här är det närproducerade viktigt och mjölken kommer från Wapnö gård och mjölet mals i antingen Berte Qvarn eller Limabacka kvarn. Mer än Potatis på Potatiskällaren Potatiskällaren är en matbutik med lanthandelskänsla. Hyllorna är fyllda med mängder av te, kaffe, honung, ägg, pasta, oljor och i den manuella disken hittar du ost, salami, oliver och andra delikatesser. Det är bara att välja och vraka bland alla godsaker. På potatiskällaren gillar man lokala odlare och leverantörer men du hittar också noggrant utvalda råvaror från Italien, Spanien och Grekland.

Luncha på Storgatan 1 På Storgatan 1 kan du njuta av härlig husmanskost i mysig 1800-talsmiljö. Med finess, kärlek och ett leende på läpparna lagas smakrika lunchrätter med de bästa råvarorna. Klassiker som kåldolmar, spätta och köttfärslimpa syns ofta på menyn och på fredagar är det finlunch. Med tillhörande fredagsdessert såklart. Handla som förr hos Bröderna Nilsson När du kliver in genom dörren till Storgatan 16 är det som att färdas tillbaka till en lanthandel från 1940. Du handlar fortfarande över disk och expediterna är välklädda i vita rockar och de räknar ut vad du ska betala för hand. I nästan 80 år har du kunnat handla ost, te och andra delikatesser hos Bröderna Nilsson och historian sitter i väggarna. Shoppa på Sveriges bästa citygalleria Visst är det smidigt att hitta allt man behöver på ett och samma ställe. Och ännu smidigare är det när det ligger mitt i stan. En kort promenad från stadskärnan ligger köpcentret Kungsmässan. Här hittar du över 90 butiker, caféer och restauranger och det har flera år i rad blivit utsett till Sveriges bästa citygalleria. Så när du strosat runt i den mysiga stadskärnan kan du promenera bort till det prisbelönta köpcentret för ännu mer shopping. Pröva fiskelyckan mitt i stan Efter en dag med shopping och stadsliv kan det vara läge för en promenad längs Kungsbackaån. Varva ner med en promenad i rogivande natur eller pröva fiskelyckan mitt i stan. Barn under 12 år fiskar gratis och fiskekort för både stora och små finns på Kungsbacka Turistbyrå. Kungsbackaån är ett av Hallands bästa havsöringsvatten men du kan också få en lax, gädda, abborre eller sik på kroken. Vidunderlig utsikt över Kungsbacka En liten promenad från centrum ligger Kungsbackas första vattentorn – och troligen även Kungsbackas bästa utsiktsplats. Det tar ett tag att promenera den vindlade trappan upp till tornet, men det är mödan värd. När du tagit dig upp för de 179 trappstegen har du en storslagen utsikt över både Kungsbacka och Kungsbackafjorden.

Text: Visit Halland

Kaffe och bowls på Kaffebaren Mitt inne i Kungsbacka ligger mysiga Kaffebaren. Här är man inte bara duktiga på kaffe utan här serveras även ljuvliga sallader, bowls, avocadomackor, juicer, fika och massa annat gott. Det finns också finfina alternativ till den som vill äta glutenfritt eller veganskt.


h Hemligheten ligger i att inte vara en ”turistort”. Så du slipper känna dig som en.

Bonustips! Vill du uppleva mer av Kungsbacka kan du ta en åktur med Hop On-Hop Off bussen ”Hemesterbussen” som under sommarveckorna 29-32 tar dig till tre kända platser i Kungsbacka Kommun. Bussen avgår torsdag-söndag från Kulturhuset Fyren och du väljer själv var och när du vill hoppa av. Bussen stannar vid Tjolöholms Slott*, Äskhults by** och Naturum Fjärås Bräcka***. Du förbokar din biljett på Ticketmaster genom att söka efter ”Hemesterbussen”.

* Se nästa sida! **I Äskhult får du uppleva genuin historia. Här kan du strosa runt bland timrade stugor och uråldriga stengärdsgårdar i en 1800-talsby med rötter i 1600- och 1700-talen. Hållplats: Bussen stannar och avgår från parkeringen.

***Naturum ligger mitt på Fjärås Bräcka, vilket är en israndsbildning som skapades av inlandsisen för 13 000 år sedan. Högt där uppe på Bräckan kan du se ut över Fjäråsslätten, Lygnern och Kungsbackafjorden. Hållplats: Bussen stannar och avgår vid parkeringen.


Eleganta

kungligheter

på Tjolöholms Slott

På en halvö i Kungsbackafjorden tornar det pampiga slottet Tjolöholms upp sig. Inne i det välbevarade slottet finns bland annat ett självspelande piano, rundspolande duschar och en av Sveriges första dammsugare. Tjolöholm slott beskrivs ofta som en av Sveriges märkligaste byggnader och slottet stod klart 1904. Slottet ritades i Tudorstil av Lars Israel Wahlman och det är vackert beläget på en halvö, omgiven av havet. På godset finns också en slottskyrka i skotsk stil, en allmogeby och en storstuga där det serveras hemlagad mat gjord på halländska råvaror från lokala producenter. Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och de stora gräsytorna är perfekta för en härlig picknick. Det finns också mängder av promenadstigar bland ekskogar och strandängar och i många generationer har besökare njutit av salta bad precis nedanför slottet. Sedan många år anordnas varje år en större utställning på slottet. Just nu pågår ”Queen Victoria- Dressed to Rule an Empire”. Den här utställningen får alla vi som älskar kostymdrama en extra kick av, för besökaren tas tillbaka till Storbritannien och 1800-talets mitt, det som har kommit att kallas för den viktorianska eran. Det var en tid

då nyfikenheten blandades med strikt moral. En tid då den lilla ö-nationen utvecklades till ett världsomfattande imperium och där drottning Victoria kunde se en fjärdedel av jordens befolkning som hennes undersåtar. Drottning Victoria var en superkändis och blev därmed även en stilikon. Det är Victorias många världskända kreationer som utställningen är baserad på. Just de dräkter som visas i utställningen är hämtade från den brittiska TVserien Victoria, som gick mellan 2016-2019, då idealet var numera klassiska prinsessklänningen med stora puffärmar och vida kjolar och där moderniteten krinolin precis lanserats. I utställningen får vi bland annat se den välskräddade riddräkter, eleganta sidenklänningar och naturligtvis även den storslagna kröningsdräkten. Medan kvinnorna bar stora, yviga plagg, så bar männen tighta byxor, skräddarsydda rockar och hög hatt. Även Victorias stora kärlek, Prins Albert och hans ståtliga kläder finns representerade.


c

Champagnekorkar kan vara dödliga, lär dig hur under en rundvandring på slottet.


Varberg är kuststaden med nära till allt och med en härlig blandning

Varberg

av hav, kultur, shopping och stadsliv. Under sommarhalvåret är Varberg något av ett surfmecka och ett ställe dit folk vallfärdar för att få uppleva det sköna livet runt surf, hav och kust. Men även under övriga månader har Varberg något spännande att erbjuda hela familjen. Här kommer några härliga Varbergs tips från oss, gå gärna in på visitvarberg.se för fler tips och mer inspiration.

16


TUDORKLINIKENS VÅRDCENTRAL FINNS I HALMSTAD, GULLBRANDSTORP, OSKARSTRÖM OCH SKUMMESLÖVSSTRAND

Tudorkliniken, en vårdcentral nära dig. För alla åldrar och stadier i livet - från nyfödd till gammal. Vi finns med vårdcentral i Halmstad city och tre satellitmottagningar i Gullbrandstorp, Oskarström och Skummeslövsstrand. På vårdcentralen har vi allmänläkarmottagning, astma-KOL mottagning, arbetsterapi, barnavårdscentral, distriktssköterskemottagning, diabetsmottagning, hälsokontroller, KBT-terapeut, psykolog, kurator, prickmottagning, ortopedi, rehabkoordinator, sjukgymnastik, vaccinationer och äldremottagning.

Nyheter & tips

Stötvågsbehandling

KBT & psyk distansmottagning

Äldremottagning

En behandlingsform för dig som t ex har benhinneinflammation, golfarmbåge, hälsporre, hälseneinflammation, löparknä och tennisarmbåge.

Nu kan du även få hjälp på distans vid t ex sömnsvårigheter, stress, ångest och depression.

För dig som är 75 år eller äldre. Möt vårdpersonal med lång erfarenhet inom äldrevården. Du blir sedd och mer delaktig i din vård.

Sjukgymnastik i Skummeslövsstrand

Distansmottagning via telefon & video

Hantera dina ärenden i 1177.se

Nu finns det möjlighet för dig som bor i Skummeslöv med omnejd att besöka vår sjukgymnast på plats i Skummeslövsstrand. Inget remisstvång.

Under pandemin har vi utökat möjligheten att besöka oss på distans. Du kan besöka oss på plats, via telefon eller i ett videobesök.

Det är ofta många som ringer till oss. Boka, omboka eller avboka din tid och förnya recept via 1177.se så slipper du vänta i telefonkö. Om du behöver nå vårdcentralen på telefon, ring 035-22 75 23.

Tudorkliniken har också två specialistmottagningar. En mottagning för gynekologi och en för hud. För att besöka gynmottagningen ringer du 035-12 15 30 och bokar en tid. För att besöka vår hudmottagning krävs en remiss från läkare alt. en egenremiss eller egen vårdbegäran, läs mer på 1177.se. För dig som har fått en tid på våra specialistmottagningar och som av någon anledning behöver avboka eller omboka hänvisar vi till 1177.se, för att du ska slippa vänta i telefonkö.

tudorkliniken.se 17


Text: Amanda Hajney Foto: Natalie Greppi

Ett avkylande dopp Det är inte svårt att förstå att Kallbadhuset i Varberg är ett av Hallands mest fotade byggnader. Vackert tronar det upp sig längs med strandpromenaden med havet som bakgrund. Här samlas kallbadare året om, men frågan är om alla vet vilken historisk byggnad de vistas i och hur nära det var att den inte fanns där överhuvudtaget? Det var redan på 1700-talet som man runt om i Europa började inse att det här med havsbad, det var kanske inte så dumt. Havsvatten i kombination med den salthaltiga luften ansågs vara hälsosam. Först ut var havsbadet i Heiligendamm i Tyskland som öppnade 1793. Men det dröjde inte länge, historiskt sett, tills man hade öppnat sitt första havsbad även i Sverige, 1811 närmare bestämt, vid Svartekällan i Varberg. Det visade sig vara populärt. Så under 1820-talet byggde man en flytande bassäng, så kallad badflotte, för kalla havsbad i hamnen istället, som i sin tur ersattes av fasta bassänger byggda på pålar under 1850-talet. Senare, 1864, började det första kallbadhuset byggas. 1866 stod det klart, men1884 förstördes det i en storm. Och stormar har kommit att bli kallbadhusets antagonist i historien om kallbadhusets vara eller icke vara. Men man gav inte upp. Varbergs andra kallbadhus färdigställdes 1886, och i och med det kunde Varberg på allvar börja konkurrera med andra kurorter. Fram tills dess att även denna byggnad förstördes i ”julstormen” 1902. Men bara ett år senare byggdes ett nytt kallbadhus, och gissa vad, det är samma byggnad vars prakt vi idag kan åtnjuta med ett besök i Varberg. Även om byggnaden tagit något olika skepnader genom åren, så renoverades

exteriören under åren 1994-96 till sin ursprungliga design med hjälp av gamla bilder och ritningar. Men du tror väl inte att allt är frid och fröjd sedan dess? Nej, kallbadhuset har fått utså dels stormen Gudrun 2005, med en förstörd brygga ut till badhuset som blåste sönder tillsammans med vatten och avlopp. Och på både dam- och herrsidan rasade bryggorna helt och som resultat man tvingads stänga verksamheten för reparationer. 2011 blåste det in en ny storm och denna gång blåstes pålarna till badhuset omkull. Så kallbadhuset har verkligen fått utstå en hel del prövningar genom åren, men just nu står det lyckligtvis kvar där i all sin prakt. Öppet året om för dig att besöka. Badhuset (som för övrigt är ett nakenbad) är indelat i två sidor, en för herrar och en för damer. Varje sida har två stycken bastu, en liten och en stor, med omklädningsrum och duschar. I bastun har du utsikt över Kattegatt. Det går även att privat boka gemensamt bad och bastu på en av sidorna under en särskild tidsperiod. Och får du inte nog av bad i Kallbadhuset eller den intilliggande stranden, så finner du Asia Spa bara en liten bit bort. Mer info om det, och annat man kan göra under ett besök i Varberg, hittar du på nästa sida!


VI HAR FÖRT IN HUMMERN I VARDAGEN OCH TAGIT MED OSS DET BÄSTA KÖTTET.

bordsbokning på

/hummeor

telefon & hemsidan

Storgatan 23 | 035 - 295 22 95 | info@hummeor.se | hummeor.se

Tillsammans håller vi humöret uppe! VARMT VÄLKOMMEN TILL VÅR SYSTERKROG VID NISSAN

Ingen

bokning, bara

droppa in

Hamngatan 37 | 0733 - 30 05 05 | info@hummeor.se |

/hummeorbytheriver


Vackra Varberg

Promenera längs Strandpromenaden Är du i Varberg är det nästintill ett måste att ta en stärkande promenad längs strandpromenaden. Härifrån har du en fantastiskt utsikt över havslinjen oavsett årstid. Utgår du från Fästningen har du 2.5 km härlig promenad framför dig med sandstrand, klippor, nakenbad, bryggor och sköna caféer. Strandpromenaden är dessutom det perfekta stället att slå sig ner för lite medhavd fika eller lite strandbus.

Besök Fästningen och Hallands kulturhistoriska museum Varbergs fästning står som en stolt beskyddare precis vid hamninloppet och är en mäktig byggnad som inte går någon besökare förbi. Här griper historiens vingslag tag i dig och för dig tillbaka till en tid när Varberg behövde strida för sin sak. Nuförtiden går det betydligt lugnare till även om medeltidsdagarna några dagar om året för medeltidsvindar med sig. Inne på borggården finns ingången till Hallands kulturhistoriska museum där bland annat Bockstensmannen, som är en av Europas bäst bevarade medeltidsmän, finns. Här finns också mörka fängelsehålor att besöka på guidade turer eller så kan man helt enkelt bara slå sig ner på ett krön högst upp och njuta av den magiska utsikten. Strosa runt i socitétsparken Mitt i socitétsparken ligger socitétshuset som byggde redan 1883 och som numera är byggnadsminnesmärkt. Huset har fått sitt namn ifrån sina tidiga år då detta var en klubb för välbärgade personer. Numera finns här två olika restauranger, nattklubb, utomhusscen och i resten av parken finns en rosenträdgård, en populär lekplats samt minigolfanläggning med två 18-hålsbanor. Detta är helt enkelt en park med något att upptäcka för alla. Upplev torghandeln på Varbergs Torg Varbergs torg är stadslivets bultande hjärta och precis som de flesta andra torg väl värt ett besök. Här frodas torghandeln och varje onsdag och lördag – året om – fyllt torget med färgsprakande blommor, frukt, grönt och ett myller av människor. Varbergs torg är vida känt över landet och är ett av Sveriges största till ytan och har dessutom flest torghandlare i Västsverige.

Mat lagad över öppen eld på Johns Place Mitt på Apelvikens strand ligger Johns Place. Här tillagas maten över öppen eld och menyerna är säsongsbaserade så råvarorna tas tillvara när de är som allra bäst. På sommaren bjuder terrassen in till härligt häng och brasan värmer gott när vinden viner utanför fönstret. Här finns alla ingredienser för att nå en riktigt lyckad kuststadskänsla med havets vinande, öppen eld och äkta mat. En karibisk pärla – Hotell Havanna kök & bar Hotell Havanna är en helt unik upplevelse, en karibisk pärla mitt på västkusten. Här kan du blossa på cubanska handrullade cigaretter, provsmaka någon av de 120 olika sorters rom som finns att tillgå, njuta av vällagad mat eller slå dig ner för att läsa någon bok från den digra samlingen. I själva restaurangen blandas hotellgäster med spontanbesökare och även till vardagsrummet är alla som vill slå sig ner en stund och njuta av atmosfären, varmt välkomna. Njut kurbad på Asia Spa Inget besök i Varberg utan en härlig spa-upplevelse. På översta våningen på Varbergs stadshotell ligger Asia Spa med en 2300 kvm rogivande atmosfär med fantastisk utsikt över havet och fästningen. I denna unika asiatiska atmosfär kan du njuta av sköna kurbad, och välgörande behandlingar. Sjunk ner i de japanska källorna, vila blicken på horisonten och Varbergs fästning och njut av friden. Frasiga croissanter på Kustbageriet På Skeppsgatan 10 nere vid hamnen i Varberg, ligger det numera välkända Kustbageriet. Det är hit du ska gå för att köpa frasiga croissanter, rustika surdegsbröd, saftigt fruktbröd och söta vaniljbullar med egenkokt vaniljkräm. Här bakas allt från grunden med kärlek och noggrannhet på ekologiskt mjöl från trakten. Fyll en påse med godsaker att ta med till strandpromenaden eller parken för att uppleva Varberg med alla sinnen.


K Vi kan fortfarande behöva åka till en kurort. Varberg är en drömskt skön.


Falkenberg 22

Foto Caroline Andersson

av hav, kultur, shopping och stadsliv. På sommar- halvåret är Varberg något av ett surfmecka och ett ställe dit folk vallfärdar för att få uppleva det sköna livet runt surf, hav och kust. Men även årets andra månader har Varberg något spännande att erbjuda hela familjen. Här kommer några härliga Varbergs tips från oss, gå gärna in på visitvarberg.se för fler tips och mer inspiration.

Text: Visit HallandFoto: Natalie Greppi

Varberg är kuststaden med nära till allt och med en härlig blandning


HÄRPRODUCERAT FRÅN WAPNÖ GÅRD ®

Du hittar våra produkter i din lokala butik!

LANTBRUK • MEJERI • BRYGGERI • CHARKUTERI • VÄXTHUS • BESÖKSMÅL

WAPNÖ

WAPNÖ

Gårdsbutik

Wapnö Slott

ÖPPETTIDER

SLOTTSCAFÉ ÖPPETTIDER FR. VECKA 26

FR. VECKA 26

SLOTTSRESTAURANG ÖPPETTIDER FR. VECKA 26

ons-fre kl 10-18, lör kl 10-15 tis-fre kl 10-18, lör kl 10-15, sön kl 10-13

Gårdens alla produkter I Wapnö Gårdsbutik hittar du gårdens alla produkter; mejeriprodukter, öl, lemonad, grönsaker, mjöl samt kött & charkprodukter av gårdens nötkött. Här har vi även massor av läckra färdigrätter såsom pajer, piroger, soppor, ratatouille, potatisgratäng, röror och såser av olika slag. Du hittar även kakor, sylter och annat gott från vårt kök.

Eller köp ett presentkort så kan mottagaren själv välja.

Handla online på www.wapno.se I vår webbutik hittar du gårdens alla produkter. Hämta din färdigpackade kasse inne eller utanför gårdsbutiken.

Presenttips Letar du efter presenttips så hittar du det hos oss! Vi sätter ihop fina presentkorgar med gårdens delikatesser, i olika prisklasser.

tis-sön kl 11.30-16

tis-lör kl 18-22 (prel.)

En öppen gård Välkommen till en öppen gård du kan besöka! Titta på kor kalvar, mjölkningskarusell och mejeri. Gå vår trevliga och lärorika tipspromenad runt gården. Talonger finns på andra våningen i mejeriet. I slottparken ligger även vår minigolfbana. En klurig 18håls bana perfekt för att utmana dina vänner. Öppen samma tider som restaurangen.

Gårdshotell Wapnö Gårdshotell är ett enkelt och bekvämt boende. Vi har fem twin-rum och 16 enkelrum med extra utdragssäng. Rummen är döpta efter kor som funnits på Wapnö. Varje rum har egen utgång direkt till gårdsmiljön och naturen. Promenader i parken och kunskapsstigen ger avkoppling eller varför inte en löprunda runt ängar och fält.

Slottscafé & restaurang I slottet serverar vi god mat och fika. Självklart gjorda på gårdens goda produkter. Njut av god mat i enastående vacker miljö! www.wapno.se • 035-299 03 00

23 www.wapno.se • 035-299 03 00


Varje år delar restaurangguiden White Guide ut priser till Sveriges bästa caféer, främsta restauranger och största matupplevelserna. Och 2018 tog en hel destination för första gången någonsin emot ett av priserna! Om du någonsin tvekade om Falkenberg är värt ett besök eller ej, kan vi meddela att jo, det är det! 2018 kammade nämligen hela staden hem segern i kategorin ”Värt en resa” av restaurangguiden White Guide. Och med alla kreativa matentreprenörer, mysiga caféer och unika restaurangupplevelser är det inte svårt att förstå varför. Ät napolitansk pizza på Lilla Napoli, njut av Damn Fine Social Dine på Köket, hälsa på hos Lisa Lemke på idylliska Prostens pizza eller ta del av hela härliga mat-destinationen under Falkenbergs matdagar. Åk på utflykt till vackra Solhaga stenugnsbageri, fika på ljuvliga Borgmästargården eller ät lunch på anrika Stålboms konditori.

Motiveringen: För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurangdestination I Falkenberg är det alltid nära till bra mat och många av traktens restauranger och caféer har förstått det fina i att använda lokalproducerade råvaror. Så bli inte förvånad om grönsakerna odlats precis utanför dörren, mjölet levererats från kvarnen ett par mil därifrån eller om köttet kommer från gården intill. Så besök Falkenberg och räkna med matkoma!

Foto Caroline Andersson

Falkenberg är Sveriges mest spännande matdestination


Älskaratt attspika spika Älskar

Allt från fönsterbyte till Totalentreprenad. Tack vare vår långa erfarenhet inom snickaryrket är inget projekt för litet eller stort. Från idé till färdigt resultat skapar vi den perfekta lösningen för ditt byggprojekt. Hos oss är det högt i tak, vi har glimten i ögat men utför ett proffsigt jobb. Kontakta oss gärna med dina frågor, vi utgår ifrån Hyltebruk på gränsen mellan Småland och Halland.

mikaelekman@live.se • 070-214 86 53 • mikaelekmansbygg.se


tio

SAKER du inte får missa när du besöker

Historisk oas mitt i stan Gamla stan i Falkenberg är en historisk oas mitt i stan som ger en skön konstrast till stadens puls och kallas ibland av Falkenbergarna för stadens hjärta. Här vandra du kullerstensbelagda smågator fram kantade av sneda trähus och taggiga rosenbuskar som får historiens vingslag att gripa tag i en. Ett måste när du är i Falkenberg och glöm inte att ta med kameran, för dessa gulliga små gator kommer du vilja föreviga. Falkenbergs äldsta konditori Stålboms konditori är ett av Falkenbergs äldsta och är numera också en lunchservering, ett bageri. Här är det lätt att bli sittande länge med söt fika, mättande lunch eller en riktigt god kopp kaffe antingen i den goa inomhusmiljön eller utomhus under bar himmel. Historiska Tullbron Sedan 1756 har Tullbron i Falkenberg tryggt böjt sig över Ätran och är numera Falkenbergs mest kända byggnadsverk. Då, i brons tidiga historia fick man betala tull för att passera, därav namnet. Numera är det ett gratis nöje att vandra upp på bron och titta ut över Ätrans glittrande vatten och känna historiens vingslag ta tag i en. Egentillverkat & handgjort på Suseå Choklad & Deli På Nygatan 38 ligger butiken Suseå Choklad & Deli. Här säljs handgjorda chokladpraliner tillverkade av de finaste kakaobönor, närodlade ingredienser och mycket kärlek. Utöver de egentillverkade pralinerna säljs här även handplockade delikatesser, lakrits, konfektyr och dryck. Naturnära mitt i stan Under ståtliga träd och frodigt lövverk slingras sig Doktorspromenaden fram utefter Ätran. Här prövas fiskelyckan under fiskesäsongen och är turen framme kanske du även får se pigga laxar hoppa i ån. Två km lång är vandringen och trots närheten till centrum är naturupplevelsen påtaglig med det rinnande vattnet, de vackra rhododendron och trätaket som ger skugga soliga dagar. Vacker natur och roliga aktiviteter på Vallarna Vallarnas friluftsområde är Falkenbergs största park. Här finns mängder av vacker natur och aktiviteter för både stora och små. Eller vad sägs om ett utegym, parkourpark, skatepark, stor lekplats, äventyrsbana eller ett mini-zoo med höns, getter, får och grisar.

Blomsterprakt i badhusparken Badhusparken ligger på ett härligt läge precis mitt emellan Gamla stan och centrum. Hit går du för att njuta av blomsterprakten och den lugnande vattenljudet från fontänen Ätran. Här finns härliga gröna ytor med träd, buskar och massor med blommor samt roliga små lekytor för barn. Napolitansk pizza mitt i Falkenberg Lilla Napoli är numera Falkenbergs populäraste pizzeria och har på kort tid byggt upp ett rykte som sträcker sig långt utanför Hallands gränser. Här har pizzabakandet förvandlats till en konstart och pizzan är mjuk, fluffig, lättsmält och inte särskilt lik den svenska varianten. I jämförelse med en svensk pizza är Pizza Napoletana mycket spartansk och du kommer bara hitta ingredienser som fyller ett tydligt syfte. Så kom med ett öppet sinne och du kommer få en helt ny pizzaupplevelse. Glöm dock inte att boka in dig i tid för att garanterat få den där pizzan du drömmer om. Rian Designmuseum I det över 150 år gamla korsvirkeshuset vid ån Ätran ligger Hallands designmuseum. Den charmiga interiören med takbjälkar och murväggar vittnar om husets historia som spannmålsmagasin. I de tillfälliga utställningarna visas bland annat industridesign, arkitektur, modedesign och konsthantverk och nyskapande design blandas med folkkär formgivning. I den tillhörande designbutiken säljs bland annat böcker, presentartiklar, affischer och vykort. I anslutning till designmuset finns Café Rekommenderas där bland annat Falkenbergssmörgåsen serveras med lokala råvaror från producenter som Gudmundsgården, Korshags och Skrea ost. Borgmästargården I den gamla Borgmästargården mitt i Falkenbergs centrum finns numera ett mysigt och genuint café och konditori där du kan hitta allt från söta bullar till lättare luncher. På Borgmästargården vill man slänga så lite som möjligt så utbudet varierar från dag till dag beroende på säsong och vilka råvaror som finns för dagen. Men du kan vara säker på att allt är bakat med omtanke, kärlek och passion.

Foto Caroline Andersson Källa Visit Halland

Falkenberg!


u Listor i all ära men det du egentligen vill göra är att upptäcka det som är ditt. Det kan vara en viss plats vid en specifik tidpunkt, mitt i vattnet.
Foto Hylte Kommun

Hylte

Dold pärla och undangömt smultronställe. Välkommen till Hylte, Hallands fastlandskommun.


Irving Penn, Large Sleeve (Sunny Harnett), New York, 1951 © Condé Nast

22.5 - 29.8 MODETS FOTOGRAFI Malin Griffiths Denise Grünstein Irving Penn 30.3 - 9.1 2022 VILL HA - Flärdfullt ur samlingen 12.6 - 26.9 SMÅ TING, OCH STORA Birgit Allen, Bernard Andersson, Mona Johansson hallandskonstmuseum.se


Säg hej till Hylte!

Njut färsk fisk hos Tiraholm På en udde i Bolmen ligger Tiraholms fisk. Här kan du njuta av färsk och rökt fisk från Bolmens rena vatten, både i fiskrestaurangen och i gårdsbutiken. Genom finaste mathantverk blir insjöfisken till delikatesser av färsk, rökt, gravad och filead fisk som går att köpa i gårdsbutiken. I den sommaröppna fiskrestaurangen serveras hemlagade rätter av gös, regnbågslax, gädda, ål och lake. Restaurangen ligger i gårdens gamla tröskloge och bjuder på en härlig och genuin atmosfär. För den som vill bo över i den natursköna miljön så finns här även ett hotell med rymliga och bekväma rum.

På cykel genom Hyltebygden Att upptäcka en bygd via cykel är ett perfekt sätt till motion, frisk luft och oslagbara naturupplevelser. Om du vill tar dig Hylteslingan på en 165 km lång cykeltur genom vackra Hyltebygden där du tar dig fram längs små ringlande vägar i ett härligt omväxlande landskap genom både Hylte och Halmstad kommun. På vägen kommer du upptäcka och uppleva ett omväxlande landskap och en levande landsbygd med röda stugor, öppna hagar med betande djur och mäktiga skogar men också små charmiga byar och tätorter som erbjuder det du kan behöva i form av logi och hemlagad mat.

Text Visit Halland Foto Pixabay och Hylte Kommun

Hylte som är Hallands enda inlandskommun har ett fantastiskt vackert landskap med små sjöar, finfina fiskevatten, goa vandringsleder och vackra cykelturer. Här blandas aktivt friluftsliv med ett härligt lugn och oslagbart vacker natur med genuin mat såsom hemlagade delikatesser av insjöfisk, gofika på närproducerade råvaror och rustikt vedugnsbakat bröd. Här finns även en spännande inredningsbutik, en ekologisk livsstilsbutik och ett nationellt kulturarv. Dessa små tips är bara några på din resa att upptäcka Hylte, fler hittar du på hylte.se. Glöm inte att kika in på varje aktörs hemsida för att hålla er uppdaterade om öppettiderna nu i pandemitider.


Vacker sjöutsikt hos Alebo pensionat Längtar man efter ett idylliskt lantligt boende med vacker utsikt över sjö och vatten så är det till Alebo Pensionat man ska ta sig. Till detta gamla kurhotell har människor åkt sedan slutet av 1800-talet för att njuta hälsobad och dricka mineralrikt vatten. Numera åker många hit för den vackra utsikten, den fridfulla naturen och den härliga maten gjord på årstidens råvaror.

Vedugnsbakat bröd och maffiga mackor På gränsen mellan Halland och Småland ligger Bäckhästens Bageri & Café där bröd och bakverk bakas med ekologiska råvaror och i vedeldad stenugn. På menyn som ändras från dag till dag samsas morotskaka, lyxchokladpajer, prickiskakor och chokladbollar med maffiga mackor i spännande smaker som du kan njuta av i det nybyggda caféet som är öppet onsdag till lördag under sommaren.


Butik Paletti På Torget mitt i centrala Unnaryd ligger livsstilsbutiken Paletti, en butik som värnar om både människor och miljö. I den charmiga lilla butiken hittar du bland annat naturliga kläder, giftfria träleksaker och svensktillverkade hudvårdsprodukter. Detta är butiken som gör det enkelt att för dig att bli en medveten konsument. Bonustips! Paletti hittar du även i Halmstad och Eksjö i Småland om du skulle ha vägarna förbi där. Till fots genom Halland Hallandsleden är ett perfekt äventyr för dig som vill upptäcka Hallands vackra natur till fots. Genom Hylte kommun tar dig Hallandsleden från Simlångsdalen till Rydöbruk och vidare mot Kinnared. Oavsett om du är erfaren vandrare som vill bo i vindskydd, laga mat över öppen eld och vandra i flera dagar, eller om du hellre känner för ett lagom dagsäventyr i naturen passar Hallandsleden perfekt. Hela Hallandsleden är mer än 43 mil lång, men den är uppdelad i 25 del-etapper så det är enkelt att själv bestämma hur långt du vill vandra.

Besök ett nationellt kulturarv I Unnaryds hembygdspark ligger Sveriges enda Bonadsmuseum, bonadsmålningarna är välbevarade och tillhör en del av Sveriges nationella kulturarv. Målningarna ger en inblick i hur dåtidens bönder levde och tänkte. Hembygdsparken är omgiven av vacker natur och fina promenadstråk och i parken finns också flera andra spännande byggnader. Stedsans in the woods Mitt ute i djupaste hallandsskogen ligger Stedsans in the woods. Maten lagas över öppen eld och gästerna bor i beduintält eller i trähyttor vid sjön. New York Times och The Wall Street Journal och många andra världsmagasin har hyllat satsningen och det är inte svårt att förstå varför. Stedsans in the woods är något alldeles extra. Stedsans låg tidigare i Köpenhamn och var en av Danmarks populäraste restauranger. Men nu har de alltså flyttat till Halländska Hyltebruk och erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.Halmstad

Foto Akhil Yadav

Välkommen till Hylte, Hallands fastlandskommun.

36


37


Hitta dina älsklingsställen i staden med tre hjärtan

Kullersten och mysiga hus längs Vallgatan Att strosa längs Vallgatan är som att promenera i Halmstad för 500 år sedan. Kullersten, mysiga hus, klätterrosor och färgglada dörrar. Husen längs den smala gatan är några av få byggnader som är kvar efter den stora stadsbranden 1619. Det är egentligen bara de små husen längs Vallgatan, slottet och kyrkan som klarade sig när elden härjade. När du går längs den smala gatan kan du passa på att leta efter rester från den gamla fästningsvallen som gick runt Halmstad. Handla med hjärtat på Paletti I utkanten av Halmstad centrum ligger den ekologiska livsstilsbutiken Paletti. Om du är i Halmstad centrum, tar du bron över Nissan och vandrar förbi teatern, så dyker Paletti snart upp på din vänstra sida. Hos Paletti hittar du produkter som tillverkas på ett sätt som är bra för både människa och miljö och du hittar allt från naturliga kläder och svensktillverkade hudvårdsprodukter till giftfria träleksaker och inredning. Bonustips! Butik Paletti har dessutom precis öppnat upp en butik i Unnaryd. Värd ett besök om du har vägarna förbi!

Havet känns närvarande även om det egentligen är en bit ifrån centrum. Det är något med ljuset.

H

Historiska Norre Port Norre Port är en av Sveriges få bevarade stadsportar. Förr hade Halmstad fyra stadsportar – en i varje vädersträck, men idag finns bara en kvar. Norre Port stod klar 1601 då Halmstad fortfarande var danskt – på uppdrag av den danska kungen Christian IV. Porten leder till Storgatan och är vinklad på ett sätt som skulle förhindra beskjutning in mot staden. Norre Port står mot Galgberget som var en naturlig plats att attackera ifrån. Precis utanför muren ligger Norre Katts park och där kan man se rester från den gamla stadsvallen. Parken passar även perfekt för en picknick. Mysiga Drottning Kristina-passagen Det finns många gågator i centrum som kantas av butiker, restauranger och caféer. Mitt mellan Köpmansgatan och Storgatan ligger Drottning Kristina passagen. Bland kullersten och rött tegel hittar du unika butiker, mysiga caféer och trevliga lunchrestauranger. Promenera i lövskog på Galgberget En kort promenad från centrum ligger natursköna Galgberget. När du befinner dig bland slingrande stigar och grönskande bokskog kan det vara svårt att tänka sig att det inte alltid varit lika fridfullt som idag. Berget har använts av båda angripare och som avrättningsplats. Men det är svunna tider och idag är det en härlig oas med promenadstråk, naturlekplatser och motionsspår. Upp till berget leder en lång trappa, men när du väl kommer upp har du en fantastisk utsikt över Halmstad.

Källa: Visit Halland

Charmiga kullerstensgator och mysig shopping. Stadsnära bokskog, vatten och kustnära vandring. Mysiga caféer och en gårdsbutik mitt inne i stan. I Halmstad finns allt och lite till. Och dessa 10 tips är bara en liten, liten bråkdel av allt du kan se, göra och uppleva i Halmstad. Gå gärna in på destinationhalmstad.se för mer tips och förslag på vad du kan hitta på.


ET PÅ SA M H Ä LL IL T S H C O R E D – N Ö JD A K U N

Vi underhåller er trädgård och vinterförvarar er Automower I SERVICEAVTALET AV AUTOMOWER INGÅR

Hämtning och lämning Vinterförvaring De senaste uppdateringarna Elektronisk diagnostik (autotest) Rengörning/tvättning/smörjning Knivbyte Vi har många års erfarenhet av olika underhållsarbeten. Vi hjälper er gärna med att hålla er trädgård i toppskick. Vi är gokända för F-skatt för ROT/RUT. Här nedan ser du ett axplock av vad vi servar er med.

Häckklippning  Lukning  Trimning  Röjning  Ogräsbekämpning

Automower service

Funktionstest av batteri (autotest) Batteriladdning Test av säkerhetsfunktioner Funktionell kontroll

P P P P P P P P P P

Ord. pris 1 895kr, ange junijuliaugusti vid bokning och få 200kr rabatt!

Automower installation  Vinterförvaring av gräsklippare inklusive service

Gräsklippning

Prästgårdsvägen 9, 314 41 Torup | tfn 073 374 84 29 | info@tpfservice.se |www.tpfservice.se

MÄRKESPORTALEN UPPHÖR! ALLT SKALL BORT! MÄRKESPORTALEN UPPHÖR! ALLT SKALL BORT!

TOTAL UTFÖRSÄLJNING JUNI, JULI & AUGUSTI!

KLÄDER & SKOR FÖR MILJONTALS KRONOR SKALL BORT! UTFÖRSÄLJNINGEN VARAR HELA SOMMAREN!

– DAM, HERR & BARN – 99:1000-TALS PAR SKOR BORTVRÄKES!!! Pris från:1

TOTAL UTFÖRSÄLJNING JUNI, JULI & AUGUSTI!

Handla på nätet till outletpriser, 365 dagar om året!

factorystore.se - 2-5 dagars leveranstid - Frifrakt vid köp över 600:- Betala smidigt med Klarna ®

FACTORY STORE ACTORY STORE

factorystore.se

-80%

UPP TILL:

ÖPPETTIDER

VARDAGAR 10-18, LÖR 10-16, SÖN 11-16

Norra infarten till Båstad bredvid Willab

BILLIGARE!

HITTA HIT: MÄRKESPORTALEN | TOMTAHOLMSVÄGEN 1, ÖSTRA KARUP ENDAST 500 METER FRÅN E6:AN | AVFART 39 MOT BÅSTAD | markesportalen.se


Fler älsklingsställen i staden med tre hjärtan

Ett hantverksbageri utöver det vanliga – Feldts Bakom den solgula fasaden på Kasten Rönnowsgatan 10 i Halmstad ligger det lilla hantverksbageriet Feldts där allt görs från grunden med naturliga ingredienser och ekologiska råvaror. Sittplatserna är få, men bullarna är desto fler. Hyllorna är fyllda med surdegsbröd, kakor, marmelader, hemkokt kola, glass och såklart mängder av bullar. Bageriet är omåttligt populärt, så passa på att kila hit redan på förmiddagen för att vara säker på att just dina favoriter finns kvar. Bonustips! Gänget på Feldts har även öppnat Feldts Tivolikiosk - lunch, fika och liten butik i knasig, fantastisk miljö på Nygatan 1. ”Ett tivoli för själen” som de själva säger. Chokladverkstad och café på Skånskan Skånskan ligger i ett korsvirkeshus från 1700-talet och är ett av Halmstads äldsta caféer. Här är det charmigt, mysigt och lite snett och vint. Det doftar hembakat så fort du kliver innanför dörren och det är fullt av kanelbullar, finfina kakor, fräscha sallader och ståtliga bakverk. Som om inte det vore nog har de även en alldeles egen chokladverkstad där det tillverkas handgjorda praliner, tryfflar och ljuvliga chokladkakor.

Små överraskningar i Norre katts park.

En gårdsbutik mitt i stan Gudagott är något så ovanligt som en gårdsbutik mitt inne i stan. Bland mysiga små hus och smala gränder ligger denna lilla charkuteributik som är fylld av kött och delikatesser av alla de slag. Köttet kommer från Gudmundsgården i Slöinge och de andra råvarorna kommer från producenter i närheten. Så kom in och botanisera bland korvar, viltkött, ostar, chips, lammkött, honung och mycket mer. Familjärt och gött käk på Söderfamiljen Om du följer Nissan söderut, förbi slottet och ner mot havet, kommer du slutligen till charmiga Söderfamiljen. Det ligger lite utanför stadskärnan men är väl värt ett besök. Här är det tätt mellan borden och miljön bjuder in till sköna samtal med bordsgrannarna. Maten som serveras varierar efter säsong och humör, men det finns alltid flera goda rätter att välja på. Fikat är hembakat och spännande drycker finns det gott om. På Söderfamiljen är kärlek till varandra och till mat det allra viktigaste. Vandra längs kusten på Prins Bertils stig Prins Bertils stig är en lättvandrad led som slingrar sig längs kusten, hela vägen ut till Tylösand. Den startar vid slottet inne i stan och redan efter en kilometer är nu nere vid havet och sanddyner som passar perfekt för picknick, korvgrillning och bad. Hela leden är 18 kilometer lång, men det går såklart bra att bara gå en liten del av den.


eat like a kingster at the burger palace

färsk brioche från bageri

Vi maler själva marmorerad högrev

99 krurger

The Chmeeses&eaioBli inkl pom

egenvispad mayo

picklad rödlök

klammerdammsgatan 24 halmstad - eat no

w: 035-101780


Foto: Wapnö AB

Besök Wapnö – en äkta gårdsupplevelse

Gårdsbutiken har öppet onsdag-fredag kl. 10-18 lördag kl.10-15 Från vecka 26 sommartider i butiken tisdag-fredag kl. 10 - 18 lördag kl. 10 - 15 söndag kl. 10 - 13


W Från v 26 Wapnö Slottscafé Tisdag – söndag kl. 11:30 -16 Wapnö Slottsrestaurang Tisdag - lördag kl. 18 - 22 (Detta är ordinarie tider som anpassas till myndigheternas pågående restriktioner)


Foto: Johan Adermalm

Foto: Malin Johansson


Rastlös? Det är i city det händer. Kolla in någon av de här aktiviteterna vetja!

Axels Tivoli besöker City Datum Prel: 2/7 – 15/8 Plats: Österskans

Barnvecka Datum: 5 – 11 /7 City kommer fyllas med roliga barnaktiviteter. Håll utkik för mer information på våra sociala medier.

Utebio Datum: 15/7, 22/7. 29/7 Plats: Norre Katts park

Bloppis Datum: 20/7 Tid: 15.00 – 20.00

Foto: Anders Sällström

Utökad torghandel – Halländsk matkultur flyttar in på Stora torg När: Lördagar jämna veckor Tid: 11 – 15 Plats: Stora torg

Street Shoppingdag i City Datum: 7/8 Tid: 10 – 16 Plats: Halmstad City

Föreningsdag

Lördagar jämna veckor kommer Stora torg gästas av lokala producenter som dukar upp ett smörgåsbord av säsongens delikatesser från våra Halländska gårdar. Du kommer ha möjlighet att handla närproducerade råvaror av bästa kvalité i Halmstad centrum.

Datum 21/8 Tid: 11 – 16 Plats: Halmstad City

Shop and Dine i Halmstad City

Smaka på Halmstad

Datum: 9/6 & 30/6 Tid: 10 – 19

17 -18/9 Plats: Stora torg

Medverkande butiker, salonger, caféer och restauranger i City bjuder på härliga erbjudanden, tävlingar och stylingtips inför sommarens tillställningar. Ta en drink med kollegor efter jobbet eller en shoppingrunda med kompisgänget och avsluta gärna kvällen med något gott att äta på någon av våra restauranger. Njut av att det är lillördag och unna dig en riktig trevlig dag och kväll i city.

Foto: Johan Adermalm

Foto: Linus Castlin


Halmstadtips

Lokala profiler om sina speciella ställen

Vi ses i Halmstad City

Namn: Minna Elisa Ålder: 45 Yrke: Fotograf och IT-konsult, driver även blekast.se Hur länge har du bott i Halmstad: Inte född här på pappret, men i själen. Min favoritplats i Halmstad City är: Lilla Torg Bästa maten äter jag på: il Grillo Butiken jag aldrig lämnar tomhänt: MOOD Bästa utsikten: Rotundan Det lyssnar jag på just: Khalid Bästa drinken beställer jag: på Asian Bank Office Mitt guldkorn i city är: Bastun på takterassen på Spa Halmstad - wow! Mitt senaste cityfynd: Present i form av det smarta Citypresentkortet till en vän

Namn: Elisabeth Widell Ålder: 28+ Yrke: Specialistsjuksköterska Hur länge har du bott i Halmstad: Född och uppvuxen i Halmstad. Varit på vift i över 30 år, hittade hem igen för 10 år sedan! Min favoritplats i Halmstad City är: Drottning Kristina Passagen Mitt guldkorn i city är: Köpmansgården och Zancottis för italiensk glass. Här köper jag alltid frukostfrallorna: Hos Engdahls vid Lilla Torg. Bästa kaffet köper jag: Från Fogarollivagnen, men dricker mest the! Här promenerar jag helst: Längs med Nissan, Prins Bertils stig eller gärna i stans parker. Stans coolaste väggmålning är: Muralen på Brogatan samt garagedörrarna på Klammerdammsgatan. Butiken jag aldrig lämnar tomhänt: Nicco. Bästa utsikten: Från mitt hus, med utsikt över Sinnenas park, Slottet och Nissan.

Öppettider: Måndag – fredag 10 - 18 Lördag 10 – 16 Söndag 12 - 16 (några butiker har öppet)

Följ oss på sociala medier. @halmstadcity www.halmstadcity.se #halmstadcity

46

Namn: Christofer Bengtsson & My Bengtsson Maan Ålder: 44 & 4 Yrke: Kock Hur länge har du bott i Halmstad: Christofer lämnade Halmstad -98, men flyttade tillbaka igen för tre år sedan. Vår favoritplats i Halmstad City är: Lilla torgs lekplats på sommaren. Här äter vi den bästa glassen: Där det finns Sia-Glass. Här leker vi mest: Djungel lekplatsen (gamla Pippi lekplatsen) Vårt senaste cityfynd: Leksak på Leka Lycka Lära. Här köper vi den godaste fikan: Feldts. Butiken som är svår att lämna tomhänt: Butik Paletti. Vår favoritlåt i sommar är: Come As You Are med Nirvana. Strandleksakerna införskaffas hos: Sportringen, My älskar att spela fotboll.


Behöver du måla om? Vi målar alla typer av fasadmålning såsom trä, tegel och puts. Vi lägger lika mycket omsorg och fokus på förarbetet/grundarbetet som på slutresultatet som skall vara av högsta hållbara kvalitet. Ska du måla om ditt hus eller någon annan fasad är du varmt välkommen att kontakta oss.

Utvändigt måleri och lokal målare samt bra priser och kvalitet utlovas.

www.sandbergsmaleri.se

47


Svemester när den är som bäst

Var hittar du västkustens mjukaste sandstrand, det mest svalkande saltvattnet och de varmaste solstrålarna? I Tylösand såklart, västkustens kanske kändaste badstrand. Bara ett stenkast därifrån, precis bakom sanddynerna, gömmer sig ännu ett guldkorn, Hotel Tylösand. Ett hotell som är så mycket mer än bara ett hotell, och där gästerna och besökarna har vant sig vid att det alltid är något skoj på gång. För är det någonstans man vet att de tar sommaren och alla dess nöjen på allvar, så är det på Hotel Tylösand.

Sommar & Nöjespaketet Sommaren är kort, så passa på att njuta! Varför inte unna dig några dagar i på Hotel Tylösand tillsammans med älsklingen eller polarna? Allt detta ingår i Sommar & Nöjespaketet: Övernattning Frukost Entré till The Spa i mån av plats med två våningar spa, träning och stor solterrass mot havet. Gym och träningspass Lån av badrock - tofflor att ta med hem Barnklubb Tuffers Club Fri tillgång till Sveriges största konstgalleri Trådlöst internet i hela hotellet Du bokar enkelt via tylosand.se/boka.

Äta! Du har väl koll på att Hotel Tylösand erbjuder mat i världsklass, oavsett plånbok? De har inte mindre än fyra restauranger som bjuder på allt från svenska klassiska rätter till tapas, grillat, pizza, sushi och självklart (eftersom vi befinner oss på västkusten) skaldjur! Lyssna! Oavsett vilka restriktioner som råder i sommar så planeras det för heta kvällar med musik, somriga drinkar och en hel del utehäng. Pianobaren eller Sommarchill med livemusik på Solgården, vad väljer du? Leka! För de allra minsta gästerna finns Tuffers Club. I barnklubben kan barnen roa sig med skattjakt, bakning, femkamp och en massa annat skoj tillsammans med Tuffersvärdarna. I sommar har man dessutom tagit fram ett helt nytt sommarlovspaket som roar hela familjen. Kort sagt har den som tänkt besöka Hotel Tylösand i sommar något alldeles extra att se fram emot. Vem behöver en utlandssemester, när du kan hemestra i Tylösand?

Foto Pamela Hanné

Sommaren 2021 är kanske inte som alla andra, men det är inget som hindrar Hotel Tylösand att ändå göra det bästa av situationen och planera för den perfekta mixen av avkoppling, nöjen, god mat, allmänt välbefinnande och sju kilometer solvarm sandstrand.


S Svemestern upplevs från sin bästa sida i Tylösand under Juni, Juli ach Augusti. Närexotism!


Hallands Konsmuseum

2021

Det är nu snart två år sedan som Hallands Konstmuseum åter slog upp portarna efter sin omfattande renovering. En om- och tillbyggnation som gjort att museet numera har kapacitet till fler, och större utställningar. I sommar visar de under en period inte mindre än fyra konstutställningar parallellt med varandra, vilket verkligen garanterar att det finns något för alla! – Förutom vår utställning Gränsland, som är ett stående inslag på museet, men där vi naturligtvis byter ut delar av utställningsobjekten titt som tätt, så pågår också VILL HA och Modets fotografi. Samt att vi 12 juni öppnar Små ting, och stora, förklarar Annelie Tuveros, utställningsintendent på Hallands Konstmuseum. Gränsland är en samlingsutställning som består av bitar ur museets egna samling, uppdelade i fyra delar. VILL HA-utställningen lyfter kläder och accessoarer, som även de finns i museets egna samling. Denna utställning visar klädesplagg och accessoarer från slutet av 1890-talet till mitten av 1960-talet som medarbetare på museet själva valt ut och tycker är extra fina, sådant de ”vill ha”, och skulle kunna använda även idag. Men sommarens två stora satsningar är just Modets Fotografi och Små ting, och stora, två till synes helt skilda utställningar men som båda lockar till eftertanke och reflektion. Text: Amanda Hajney

Modets Fotografi 22 maj - 29 augusti Det pågår ett modeår i Halland. Modets fotografi är en del av det regionala samarbetet Mode: Yta med djup – Halland 2021. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; svenskt och internationellt. – Är man modeintresserad så får man inte missa denna utställning, säger Annelie och fortsätter: Här får man se foton som man annars sällan kommer i kontakt med. Till utställningen har man valt tre olika fotografer som har sin egen fotoidentitet och som därmed visar tre olika ingångar till vad modefotografier kan vara och se ut, Malin Griffiths, Denise Grünstein och Irving Penn. Annelie berättar om fotograferna: – Irving Penn har fotat för de flesta modemagasinen runt om i världen. Han var bosatt i New York och var gift med svenska modellen Lisa Fonssagrives, som ofta benämns som världens första supermodell. Under sin långa karriär hann han prova på diverse fototekniker, men hans konstnärliga förhållande till fotografiet bidrog till att Penn, under 1940-talet, förvandlade fotot från att vara ett kommunikationssätt till att bli en självständig konstform. – Malin Griffiths bor på Särö och gick ut Valands fotokonstskola för fem år sedan. Hon har länge fascinerats av hur människor speglar varandra och reagerar på sin omgivning. Hennes foton i utställningen kom till efter att hon fått uppdraget av oss att titta på mode utifrån sin egen bakgrund. Det resulterade i fotosamlingen ”Dogwalk” där bilderna gestaltar olika iscensatt akter. – Denise Grünstein kommer från Helsingfors men utbildade sig i USA islutet på 1970-talet. När hon flyttade till Sverige på 1980talet blev hon något av en förebild för kvinnliga fotografer eftersom hon gav sig i kast med en helt annan stil än vad som då var kutym. Hon bryter mot fotografiets realistiska komponenter skildrar istället en högst subjektiv verklighet. Här kan man inte vänta sig några klassiska modefotografer, menar Annelie.

Malin Griffiths


Denise Grünstein

Irving Penn

Fortsätter på nästa sida


Hallands Konstmuseum

2021

Små ting, och stora 12 juni - 26 september I denna utställning utgår man från verk av tre olika konstnärer, Birgit Allen, Bernard Anderson och Mona Johansson. – Det hela började med en donation på ett verk av Birgit Allen. Vi visste att hon var född i Halmstad, och blev nyfikna på henne utifrån det, berättar Annelie. Birgit Allen utbildades i Göteborg och Stockholm under 1930och 40-talen, och kanske fann hon sin konstidentitet genom läraren Mollie Faustman, som likt många andra kvinnliga konstnärer målade sin närmsta – Vi hade också fått in en donation där det ingick ett måleri av Mona Johansson, som ofta skildrade Varberg i sin konst genom att måla innegårdar från 1950 till 1970-talet som skulle rivas. Mona Johansson sågs ofta på Varbergs torg där hon sålde sina verk som hon låtit tryckas upp, berättar Annelie och fortsätter: Sedan började vi fundera kring vem mer vi har som är folkkär, men som vi kanske inte hör om så ofta nuförtiden, och valet föll på en skulptör som även han var Halmstadsbo och hette Bernard Andersson. Bernard Andersson bodde en längre tid i USA, men fick sitt amerikanska genombrott precis innan han flyttade hem till Sverige igen, då med verket Tegelbäraren. Gemensamt för dem alla tre är att de alla skildrar vardagens motiv i sina respektive konstformer. Bernard Anderson, Moder jord, utan årtal

Birgit Allen, utan titel, utan årtal Mona Johansson, Tjuvkil, 1963

Passa på att besöka någon av de övriga utställningarna i samarbetet Mode: Yta med djup. De övriga medverkande är Tjolöholms slott, Kungsbacka konsthall, Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs Konsthall, Galleri Hamnmagasinet, Falkenbergs hembygdsmuseum, Rian designmuseum, Unnaryds bonadsmuseum, Friluftsmuseet Hallandsgården, Halmstads konsthall, Teckningsmuseet och Konsthallen Hishult.


it h a t Hit

Torekov Boarp Båstad

HÄR HITTAR DU ALLT OCH LITE TILL... 3000 kvm 30 000 artiklar

Hos oss hittar du skor från Tretorn, Rieker, Skechers, Puma, Tamaris, Copenhagen shoes, Merrell, Scholl m.fl.

Inredning.

Husgeråd.

• Massor av inredningsdetaljer för hus, hem och trädgård. • Kläder och väskor • Djur- och fiskeavdelning • Konstnärsmaterial • Leksaker pch pyssel och mycket mer...

Grillar och tillbehör.

Mattor.

VI HAR ÖPPET ALLA DAGAR! Ladan i Boarp Italienska vägen 279 269 35 Båstad Tel. 0431 -73375 info@ladaniboarp.se www.ladaniboarp.se 073


Hummër ute i sommar

Var går du om du är sugen på stans bästa skaldjur- och kötträtter? Till Hummër såklart. Restaurangen Hummër på Storgatan i Halmstad har kommit att bli det självklara valet för den som är sugen mat och dryck i världsklass. Dessutom firade de nyss fem år, och nu får vi anledning att säga Grattis igen, för i sommar får Hummër tillökning! Under lite drygt två decennier har krögaren och en‐ treprenören Micke Wallin sysselsatt sig med sin stora pas‐ sion Restaurang, och allt som det innebär. Han driver bland annat FoodMarket på Hallarna samt eventbolaget MWM-events, men också Hummër i centrala Halmstad, som han äger tillsammans med sin bror Magnus Wallin. Micke har, liksom de flesta andra krögare, självklart märkt av pandemin, men det hindrar inte honom från att satsa ytterligare. Planerna växte fram redan förra året, men då var läget så pass osäkert att de tvingades skjuta på det hela ytterli‐ gare ett år. Men i år blir det alltså av, restaurangen Hum‐ mër får en lillasyster, ”Hummër by the river”! Hummër by the river hittar du på Hamngatan 37, och trogna Hummërgäster kommer känna igen sig, även om det nya konceptet blir något mer avskalat. – Hummër by the river är som en förlängning på vår ordi‐ narie restaurang Hummër, fast enklare, förklarar Micke och fortsätter: – Tanken är att du ska kunna komma som du är, slå dig ner, och avnjuta en svalkande drink med tilltugg. På Hum‐ mër by the river skippar vi bordsbokning och erbjuder en lättare mat- och drinkmeny, men utan att för den sakens skull tumma på kvalitén. Vi kommer också erbjuda vissa saker på menyn som är exklusivt för just Hummër by the river. I en tid när restaurangbranschen lider som mest, så sat‐ sar alltså Micke och expanderar, hur vågar han det? 54

– I och med det rådande läget får vi inte servera lika många samtidigt, som vi är vana vid, så är det ofta full‐ bokat på Hummër. Med vår nya uteservering på Hamn‐ gatan så har vi möjlighet, med våra 80-100 platser, att servera ännu fler gäster, säger Micke. Men han medger också att det är just den här sortens utmaningar han dras till. Att få se något växa från idé till handling, och samtidigt kunna erbjuda dels fler jobbmöjligheter och dels ett större utbud för Halmstadborna och gästande turister, det är sånt som ger kickar och får honom att vilja fortsätta år efter år. Att nya uteserveringen hamnade just på Hamngatan var ingen slump. Det vackert belägna området, alldeles intill Nissan, har de senare åren vuxit som restaurang- och barscen. – Totalt är vi 4-5 olika restaurangverksamheter som samsas om gästerna på Hamngatan, vilket är jättebra. Ju fler aktörer, desto större anledning för gäster att ta sig till denna delen av city, förklarar Micke. Ni är ju kända för att ha riktigt smarriga skaldjurs- och kötträtter, men hur är det med et vegetariska utbudet? Er‐ bjuder ni något sådant? – Ja, men självklart. Jag vågar lova att även vegetarianer garanterat hittar något spännande på vår meny och kan lämna restaurangen eller uteserveringen mätta och belåtna efteråt, säger Micke med ett hjärtligt leende. Text Amanda Hajney Foto Anders Jauring


Prova Hummër by the river’s goda Berry Lemonade. Ingredienser: Hallonlikör, Gin, Citron‐ juice, socker, sprite Glas: Vinglas Garnityr: Citron och hallon

55


Vårdspecialisterna tipsar:

Ta dina sommarbesvär på allvar Det började med en specialistklinik inom gynekologi, men har nu har Tudorkliniken vuxit till ett litet vårdimperium, med flera olika mottagningar och specialistenheter, och dit alla är välkomna - även turister! Text Amanda Hajney Foto Viktor Dunér

När Juni Juli Augusti kliver in genom dörrarna är korridorerna på Tudorklinikens vårdcentral är fulla av liv och rörelse. Fast på behörigt avstånd såklart. – Vår prio redan från början av pandemin har varit att motverka smittspridningen. Vi satte som mål att ingen, varken patienter eller personal, ska smittas i våra lokaler, och det målet har vi uppnått, säger Andreas Dobrescu, specialistläkare inom allmänmedicin. – Vi var också tidigt ute med att ha speciella öppentider enbart för människor +75 år på våra mottagningar i Halmstad och Gullbrandstorp, fyller Irena Ceke i, som är verksamhetschef på vårdcentralen. I dagsläget har de en vårdcentral på fyra olika orter, Halmstad, Gullbrandstorp, Oskarström och Skummeslövsstrand. Därtill finns en hudmottagning i Halmstad samt två specialistkliniker inom gynekologi i Falkenberg och Halmstad med barnmorskemottagning och fertilitetsklinik. På grund av pandemin hålls nu dörrarna till de olika mottagningarna låsta utifrån, detta för att undvika att för många tar sig in i lokalen samtidigt, vilket naturligtvis påverkat Drop-in-mottagningen på vårdcentralerna. Men Irena är snabb med att påpeka att ingen nekas vård, men säger samtidigt att det är bästa är att ha en förbokad tid innan man kommer. – Ja, det gäller särskilt på specialistklinikerna. Vill du exempelvis träffa en hudspecialist så måste du ha en remiss från en vårdcentral först, säger Jennie Wijk, VD för Tudorkoncernen. Varför ska man då välja att besöka just Tudorklinkerna vid behov av vård? – Förutom att vi har en bred kompetens som täcker många vårdområden, så har vi det också väldigt trevligt här, säger Andreas glatt, och påpekar att styrkan ligger i personalen, som tillsammans blir ett fantastiskt och lojalt team. Lite som en familj, och det känner patienterna av vid sina besök. – Vi får inte glömma att vi i och med vår mångkulturella personal också hanterar runt cirka 27 olika språk, vilket verkligen kan komma till nytta när Halland fylls av turister, fyller Jennie i. – Sen har vi ju också det faktum att många utbildar sig hos oss, säger Tudor Dobrescu, grundare och ägare till

Tudorklinken, och fortsätter: Läkare kan ta sin specialistlicens här och vi har för närvarande fyra utbildningsläkare hos oss. Det finns besvär som folk oftare söker vård för på sommaren, och som kan lindras genom tidig behandling. – En vanlig åkomma är sårskador. Har du ett sår så måste du ta hand om det snabbt för att undvika infektion. Särskilt nu i rötmånader och om såret sitter på foten. Fötterna är extra känsliga och de blir lätt smutsiga, vilket ökar risken för infektioner. Om du har ett sår som inte läker på foten och du plötsligt får ont i exempelvis ljumsken, så kan infektionen ha spridit sig dit och du riskerar få en sepsis, säger Anderas. – Allergier, tillexempel av Getingstick, är också vanligt, säger Irena. Där ska man vara uppmärksam så att man inte får stora utslag kring munnen, för då kan det sprida sig till tungan och det i sin tur kan leda till sväljbesvär. Känner man av det ska man genast söka vård. Har du antihistamin hemma, så ta det så fort du fått sticket för att undvika ytterligare komplikationer. – Det finns också folk som kommer in och undrar om de fått borrelia för det blivit biten av en fästing, men det syns inte direkt. Så var uppmärksam på att du inte får erytema migrans, alltså en röd ring kring bettet som sedan sprider sig. Har du fått en röd ring, sök för borrelia, så du kan påbörja en antibiotikakur, säger Andreas. – Urinvägsinfektioner är också vanliga, och det beror oftast på att människor dricker för lite. Det är viktigt att inte bara dricka kranvatten, särskilt inte om du svettas mycket eller tränar. Då måste du få i dig salt och socker också, så en Resorb eller liknande kan vara bra att ta, säger Irene. Sen finns de andra bekymmer som inte nödvändigtvis är sommarrelaterade. Herr Tudor himself, specialist inom gynekologi på specialistkliniken, har mångårig erfarenhet av att arbeta med människor som lider av infertilitet. Väl medveten om att inte alla kan bli gravida på egen hand, så har han ändå ett råd till de som kämpar med att få barn: Älska minst två till tre gånger i veckan, men inte bara på lördagar! Ha en skön sommar, önskar Tudorkliniken! www.tudorkliniken.se


Tudorklinikens verksamheter Tudorkliniken vårdcentral med tillhörande satellitmottagningar Tudorklinikens gynmottagning specialistmottagning Tudorklinikens hudmottagning specialistmottagning (krävs remiss)

v Du vet aldrig när du behöver uppsöka hjälp, Tudorkliniken är redo att ställa upp.


ALLA FAMILJER ÄR OLIKA - därför är varje Willa Nordic unikt! Vi är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Ett hem ska spegla dem som lever i det. Hur ser ditt drömboende ut? Vi formar det så som du vill ha det. Välkommen till Willa Nordic i Halmstad och Helsingborg! Kontakta Anders Unosson på 070 320 33 24 eller på anders.unosson@willanordic.se www.willanordic.se 58


59


Laholm

Hallands södra gräns slutar vid Hallandsåsen, här kan du uppleva stränder, åkrar, skog och åsens brant. Downhill mountainbike på Vallåsen, SUP I havet, sällan har vi en anledning att åka någon annanstans.

60


Måndags – Onsdag

11.00 - 14.00

Torsdag

11.00 - 21.00

Fredag

11.00 – 22.00

Lördag

12.00 – 22.00

Söndag

12.00 – 21.00 Semesterstängd v29 -31

Kött, fisk, pasta och pizza som tilllagas med färska råvaror och mycket kärlek. valvetrestaurang.se Br oväg e n 17 A Ki n nar e d. Te l .0 3 4 5- 51 5 5 5 5 . i n f o @val vet r es t au r an g . s e

Frukostklubben ”Before Work”

Hallands största affärsnätverk med föreläsare i världsklass. Bli medlem: www.mih.nu, canita@mih.nu

Johnny Sundin 24 nov

FrukostGalan Runar &Sögaard Årets Hallänning 25 mars 16 dec

Magdalena Forsberg 7 okt

Näringslivsdag 20 okt

Micke Darmell 2 sept 61


Lagom av allt i Laholm I Laholm hittar du Hallands äldsta stadskärna som charmar sina besökare med kullerstensgator, slingrande gränder och små charmiga korsvirkeshus. Här finns en prisad stadspark och Nordens enda museum för teckningskonst. Här kan du promenera utmed Lagan, prova på fiskelyckan i de fiskrika vattnet eller njuta av nyfångad fisk på en bra restaurang. Laholm har mycket härligt att bjuda sina besökare på och dessa tips från oss är bara några i mängden, gå gärna in på visitlaholm.se för fler tips på saker att göra, hitta på och upptäcka.

Återbrukat och ekologiskt hos Wilda ekologiskt På Östertullsgatan 9 i Laholm ligger butiken Wildas Ekologiskt som brinner för det ekologiska, lokalt producerade och det som är återbrukat. Här finns ett helt rum fyllt med second-hand barnkläder, hyllor med spännande hudvårdsprodukter och bord som dignar av lokalt hantverk, böcker, kryddor och choklad. Här säljs nötter och frukt i lösvikt som är lätt att bära med sig i väskan om hungern skulle falla på.

Nybakat fikabröd på Conditori Cecil Mitt på Stortorget ligger anrika Conditori Cecil i rustika tegelstenslokaler sedan starten 1946. Att detta är ett mycket poppis ställe bland både laholmare och turister är inte så svårt att förstå, här är det nybakta fikabrödet tillverkat med kärlek och lokala råvaror. Laxfiske i Lagan Efter en dag på stan kan det vara härligt med en promenad ner till Lagan för att testa på laxfisket där. Här har sportfisket sedan länge varit en populär fritidsaktivitet för såväl Laholmsbor som turister, fiskesträckan är på ungefär 8 km där en mindre sträcka är upplåten för flugfiske. Barn under 18 år fiskar gratis och för alla vuxna finns det fiskekort att köpa på bland annat Laholms turistbyrå. Lagan erbjuder ett fantastiskt höstfiske med laxfångster på upp till 14 kg och där många fångster ligger på 7-8 kg.

Teckningskonsten i centrum Teckningsmuseet i Laholm är Nordens enda museum för teckningskonst och här har man både tillfälliga utställningar och verk ur den egna samlingen. Ambitionen är att lyfta fram teckningen som konstart samt erbjuda workshops, konserter och föredrag. I samma hus huserar även Café Lagan, en butik med presentartiklar och Laholms keramikmuseum.

Njut färsk fisk på Rökeriet Är du i Laholm är det såklart ett måste att smaka av den färska, lokala fisken och ett perfekt ställe för just detta är Rökeriet som ligger vackert beläget utmed Lagan och Laholms småbåtshamn. Här finns både butik, servering och catering och allt beroende av säsong så erbjuds det rökta och gravade fiskar och skaldjur men även härliga röror, såser, sillinläggningar och även rökta köttprodukter av hjort och kyckling ifrån närliggande gårdar.

Ät gott på Delihallen I centrala Laholm på Hästtorget ligger Delihallen, en härlig blandning av delikatessbutik, restaurang, café och inredningsaffär. Här finns mycket att välja på, och delikatessdisken innehåller många lokalproducerade godsaker, allt från ost till glass. Ett mysigt ställe med gott om inspiration för både öga och gom.

Den centrala mötesplatsen På Stortorget i Laholm har det vackra rådhuset en framträdande roll och bär på en historia som sträcker sig tillbaka till sent 1700-tal. Som i så många andra städer så är torget ett härligt ställe att mötas och umgås på, här ligger också många butiker och restauranger och mitt på torget tar Lagafontänen sin självklara plats.

Slingrande gränder och kullerstensgator i Gamleby Laholms gamla stadskärna Gamleby charmerar sina besökare med kullerstensgator, slingrande gränder, små charmiga korsvirkeshus och idylliska trädgårdar. Den oregelbundna stadsplaneringen och det gamla gatunätet har kvar sin historia från medeltiden då södra Hallands småstäder levde av handel, genuint hantverk och det jorden gav.

Cykla Laholmsrundan Laholmsrundan är en härlig cykelrunda på drygt 6 mil som både startar och slutar i Laholm. Från centrum cyklar du ut mot kusten för att njuta av kustlandskapet längs västkustens längsta sandstrand, rundan tar dig sedan vidare in i inlandet utmed Hallandsåsens norra sluttning för att sedan avsluta i Laholm. Och vad passar väll bättre efter en lång cykelrunda än att njuta en go fika eller en vällagad middag på något av Laholms alla schysta matställen.

Text: Visit Halland

Den härliga stadsparken På den tidigare banvallen i centrala Laholm ståtar numera en stadspark som 2013 vann priset som Sveriges vackraste nyanlagda park, ett pris som såklart har lockat många turister som vill njuta av allt det härliga som parken har att erbjuda. Under sommaren och hösten anordnas öppna guidningarna som tar dig runt i parkens olika avdelningar och bland de olika träskulpturerna som står utställda på olika ställen i parken.


Sveriges bästa köpcentrum. 80 butiker, caféer och restauranger under samma tak.

Våra öppettider Vardagar 10–20 Helg 10–18

Ladda ner vår nya app – Hallarna Plus. Appen som belönar din shopping.

hallarna.se Vinnare av Sveriges bästa köpcentrum 2019, NCSC Sweden Awards.


Kultur är den gröna tråden Det blommar för fullt just nu i den 3000 kvm stora trädgården till det gemensamma huset i Ysby, parets idyll. I skrivande stund håller man just nu på med att installera en pump för att få till det perfekta vattenfallet som ska mynna ut i den lilla dammen. Det diskuteras om huruvida porlandet kommer låta för mycket eller för lite, men det återstår att se när pumpen är monterad. I trädgården är det ständiga projekt på gång, men å andra sidan är det lite av parets melodi. De tycker om att ha mycket att göra och verkar jaga efter att ha så många bollar i luften som möjligt. Till vardags driver de bland annat Dramalogen i Halmstad, som är ett paraplykoncept för fria kulturutövare där tanken är att medlemmarna ska kunna stötta och hjälpa varandra och agera med inspiration, kunskap och arbetstillfällen. – På så sätt bevaras den halländska kulturen och kulturskaparna blir kvar i regionen, menar Maggan. – Vi använder helt enkelt kultur som ett redskap för att på ett kraftfullt och härligt sätt hjälpa till att göra samhället lite bättre, fyller Peter i och fortsätter: Ett stort fokus är motverka utanförskap och psykisk ohälsa och det försöker vi göra genom att underlätta dialoger i samhället. De har också under det senaste pandemiåret kört dagliga livesändningar lagom till 11-kaffet på Dramalogens Facebooksida där de filmar sin vardag med trädgårdsbestyr och annat som kan vara värt att diskutera. – Detta gör vi för att inkludera alla de som av olika anledningar sitter ensamma eller isolerade på grund av pandemin. Vi hoppas det kan ge dem lite sällskap och något att se fram emot varje dag, säger Maggan. – Sen hörs vi ju i Radio Halmstad på måndagar och torsdagar också, i programmet Radiokakan som Dramalogen producerar tillsammans med

Hemvårdsförvaltningen. Så är man inte så ”datorisk” av sig så kan man ratta in 88,6 på radion istället och lyssna på ”gammelmedia för äldre”. Här riktar vi oss till pensionärer, men fortfarande med syftet att motverka ensamhet, säger Peter. Förutom detta är paret kreativa på alla de sätt. Det målas, det regisseras och produceras, man föreläser, anordnar kulturkvällar och skapar film. Allt med en grön tråd som mynnar ut i en om möjligt ännu mer kreativ trädgård. ”Tråkigt” är nog inget som varken Maggan eller Peter kan stava till, för det hinner de ändå inte ha. Särskilt inte nu när semestern är kommen och de åter öppnat upp sin trädgård, Stilla dagar, för såväl vänner och bekanta, som för familj och turister. Här kombinerar de sina intressen konst och trädgård till ett allkonstverk, som alla är välkomna att beskåda. – Det är en totalupplevelse att besöka oss. Här kan barnen springa fritt och gå på upptäcktsfärd medan föräldrarna kan sitta på gräset och känna doften av jasmin och rosor som blommar, säger Maggan. Var hittar man er trädgård? – Den ligger precis mitt emot kyrkan, i downtown Ysby. Svårt att missa, svarar Peter och fortsätter: Det är verkligen vårt paradis. Växthusen är fulla av godsaker och än är det många ljumma sommarkvällar framför oss, som vi tänkt fylla med mjuka, runda, jazztoner, kluriga quiz och poesi, säger Peter. Men om det regnar då? Peter rycker på axlarna. – Äsch, då flyttar vi bara in i ladan istället, kulturen tar inte paus bara för att det regnar. Om bara pandemin ger med sig så blir vi återigen en samlingsplats där vi alla kan vara tillsammans. Vi lever i kulturens tjänst och har vårt otroliga ställe och vårt stora hus som en bas för kulturell verksamhet, det är det vi lever för, avslutar Peter.

Text: Amanda Hajney

För den som rört sig inom de kulturella svängarna i Halland de senaste åren är Peter & Maggan redan bekanta namn. Peter Bengtsson och Margareta Ek, eller ”Fru och Herr Kultur” som de också brukar kalla sig, är diversehandlare inom kultur men har också ett stort trädgårdsintresse, som de får utlopp för i sin trädgård ”Stilla dagar”.


e Här finns ingen energikris,

snarare tvärtom – hur hinner de med allt?

Tips! Vill du höra Radiokakan i efterhand, sök Radiokakan i din poddspelare eller på Spotify. Vill du höra mer trädgårdssnack? Lyssna på trädgårdspodden Blommar det? som Peter driver tillsammans med Tony Johansson. Sök Blommar det? i din poddspelare eller på Spotify. Vill du höra allmänt fredagssnack med Maggan och Peter (spelas in varje fredag live), sök Fredagsprat i din poddspelare, på Spotify eller på Youtube.

I sommar planeras som vanligt en massa underhållande aktiviteter. Här är några exempel. Håll koll på stilladagar.se eller @stilladagar på Instagram för att få mer exakt info om datum och tid. • Vernissage - Maggan Ek ställer ut mustigt måleri • Podden Blommar det? gör livepodd med tillhörande trädgårdsvisning och föredrag. • Josefin Johansson bjuder på musikaliska godsaker samt Tävla mot Josefin (en frågesportsmanöver med publikmedverkan) • Johan Rosenlind och Lotta Fritzdorf håller föredrag om sitt deckarskrivande och uppkomsten av TV-serien Vår tid är nu • Lotta Virack och Rebecca Sellergren håller oefterhärmligt musikquizz kring nu och då


Livet på Ladan i Boarp Något märkvärdigt hände i Boarp häromdagen som förmodligen aldrig kommer att upprepas. Det började med att Johan ringde sin Mamma i Torekov medan han satt i bilen på väg att hälsa på henne. Han sa sig ha en överraskning till henne, och undrade om de kunde träffas kvart i sex vid entrén till Ladan i Boarp. Efter de lagt på tyckte han att hon låtit lite väl exalterad, började hon bli förvirrad? Text & Foto Anders Jauring

Tanken var att Johan skulle köpa en Weber-grill till henne, och hon skulle få bestämma vilken hon ville ha. Han inbillade sig att en gasgrill var vad hon behövde. Fast ända sedan hon blivit änka verkade hon fatta märkliga beslut, tyckte Johan. Kanske ville hon ha en kolgrill, eller ingen grill alls? I så fall tänkte han föreslå en helt ny matsalsgrupp istället, med bord och stolar, där både sits och rygg bestod av flätad läder. Han plockade upp sin lillasyster på tågstationen i Båstad på vägen till Boarp, hon undrade varför de skulle träffa mamma där? – Jag vill göra något för henne, ge henne något fint. Systern såg närmast förskräckt ut och utbrast: – Men det är ju bara skräp på Lågprisladan!? Johan svarade inte, men undrade när systern blivit så snobbig? Vem umgås hon med egentligen? De körde i tystnad genom Båstad, först på “Italienska vägen” svarade Johan: – Jag skulle inte kalla det “Lågprisskräp”, bara sjyssta priser. Stämningen var inte på topp då de anlände till Boarp. De gick i tystnad mot entrén. Systern låg några steg efter Johan då hon först gått mot utgången. De skulle snabbt glömma den spända stämningen då de möttes av en märkvärdig och oväntat syn vid entrén. Som en uppenbarelse från det glada 20-talet (nittonhundra tjugo), i en ljusblå vadlång klänning står deras mamma. Elegant till tänderna. Uppspelt och glad går hon före dem in genom entrén till den del av Ladan som påminner om en filmkuliss, som en gata i en gammal by fast inomhus med med små hus, en blomster-handel och en klädbutik. Där, runt hörnet, ligger entrén till själva ”Ladan”. Mamman skyndade tre steg före tills hon var inne. Där stannade hon upp och såg sig förvånat omkring. Johan och systern utbytte oroliga blickar, men innan de hann säga något gick hon vidare. Plötsligt stannade hon till och pekade på skoavdelningen, och Johan frågade: – Mamma, hur är det? – Där var scenen. Klämde hon ur sig. Grey gardens* tänkte Johan oroligt och sneglade mot sin syster, som också såg helt förstummad ut då hon närmade sig sin mamma. Mamman sa då något som verkligen förvånade, hon pekade på lampavdelningen och sa: – Där fick din pappa veta att du fanns. Medan de tillsammans gick fram emot en snurrig ljusskapelse klarnade bilden något. Mor berättade att de varit på ett julbord i den här lokalen, hon mindes att LillBabs uppträtt och att hon inte drack för hon var gravid. 66

Lillasyster såg plötsligt ut att nästan svimma, tog tag i hyllan med lampor men skrattade lite för sig själv då hon hörde sin mamma låta som en karaktär ur en gammal pilsnerfilm när hon sa: – Kära barn, hur är det fatt? Leende svarade systern: – Vi kunde inte vara på en bättre plats… Mamma, du ska bli mormor! Glädjefnatt utspelade sig, tårar fälldes, gratulationer och frågor haglade. Då de lugnat ner sig något fann de sig plötsligt vid hörnan med grillar. Johan försökte lirka ur sin mamma om och i så fall vilken grill hon ville ha. Han fick inga ordentliga svar trots att personalen var sitt mest charmiga jag, något som normalt brukade få mamman att köpa andra, ofta helt onödiga saker. Hon verkade fortfarande inte riktigt vara med i matchen, något bekymrade henne. Till slut kröp det faktum fram att hon trodde hon utsatts för något sorts “practical joke”. Något upprörd frågade hon till slut: – Men Johan, varför sa du att vi skulle se Thomas Petersson? Till allas förvåning börjar Johan att skratta hejdlöst, och mannen som gjort sitt bästa för att berätta om de olika grillarna tittar upp och säger: Men det är ju jag! Spänningen lättade efter det, då alla skrattat klart fick de höra Ladans historia. Hasses Lada var en underhållningsinstitution på Bjärehalvön. Lågprisladan öppnade i en intilliggande liten lokal sent 90-tal. Thomas berättade att de expanderat stegvis och att den senaste satsningen, under 2017, var den största. Det som tidigare var Hasses Lada, där krogshower och julbord för flera hundra sittande ägt rum, var avdelningen de just nu stod i. Varje gång de expanderat har Thomas frågat sig om det skulle fungera, men han lever efter mottot ”Gör man inga fel – gör man för lite rätt”. Hittills har det gått bra. Nu finns det få varor kvar som kan kallas ”lågpris”, även om det så klart är bättre priser än på fina gatan i stan. Det blev ingen grill, istället köptes det konstmaterial för nu skulle mamma börja måla i olja. Efter att ha hört Thomas livliga och entusiastiska berättande, på väg ut till bilen, hon. – Tänk att vara så engagerad, det är något att sträva efter. ”Ja, förvirrad är hon i alla fall inte” tänkte Johan då han satte sig i bilen. Thomas vägrar erkänna att han minns något av den här historien, men säger att liknande scener ofta förekommer, vilket naturligtvis beror på att det finns något för hela familjen på Ladan i Boarp.

*Grey Gardens är en doku‐ mentär som sedermera blev en spelfilm med Drew Barrymore. Mamman var inte helt klar i huvudet.


Köpcentrum blandat med lanthandel det är Ladan I Boarp. Det ligger mellan Båstad och Torekov. För mer information besök www.ladaniboarp.se

Thomas innanför entrén.

67


Att bejaka sin kreativa sida är som balsam för själen. Halland är ett mycket kreativt landskap och det finns mängder av sätt att låta skaparglädjen få blomstra. Här ger vi några exempel på var du kan besöka kreatörer och/eller skapa själv i sommar: Landskapsmåleri på Tjolöholm I denna endagskurs arbetar du med akvarell utomhus i Tjolöholms slotts vackra omgivningar. Kursen anordnas av Folkuniversitetet, och ni bokar er plats på folkuniversitet.se. Var: Tjolöholms Slott När: 22 juni kl. 09–16 Färgblandningskurs på Steningesmycket Med de tre grundfärgerna som bas blandar vi fram hela färgcirkeln. Med hjälp av olika övningar lär vi oss att arbeta endast med dessa färger. Kunskaper som kan användas i vårt dagliga liv, som till exempel färgval vid inredning när det kommer till komplementfärger. Allt material ingår. Inga förkunskaper krävs. 2 dagar x 6 timmar. Se hela kursutbudet, pris och mer info om hur du bokar kurs och eventuell övernattning på steningesmycket.se. Var: Beckasinvägen 11, Steninge När: Enligt överenskommelse Skinndesign och stickning på Ateljé Eliza Design Kurserna i skinndesign hålls över en helg. Du kan ta med dig eget material eller köpa material på plats till ett rabatterat pris. Stickkvällar. Stickkvällarna sker i ateljén på tisdagkvällar jämna veckor. Under sommaren sitter vi ute om vädret tillåter. För pris och mer info om hur du bokar din plats besök ateljeeliza.com. Var: Åsa Stationsväg 15 B, Åsa När: Enligt överenskommelse

Lär dig gjuta i betong på Åh! Åh! arrangerar workshops och events året runt. För dig som letar efter en inspirerande paus eller är sugen på att lära dig att gjuta i betong. Här erbjuds både kortare kurser som passar som en afterwork och mer djupgående kurser under flera tillfällen. För att se hela utbudet, priser och bokning, besök åhbetong.se. Var: Sturevägen 8, Onsala När: Enligt överenskommelse Bildretreat på Bildsmedjan Bildsmedjan anordnar flertalet kurser för dig som vill mer. Som vill utmana dig själv och växa som människa. Det erbjuds bland annat workshops, stressrealease, barnkalas, meditation, bildterapi och kurser i målningens grunder, allt med mottot: Alla kan måla. För hela kursutbudet och prisuppgifter, besök bildsmedjanmunther.com. Var: Lärlingsvägen 8, Steninge När: Enligt överenskommelse Lär dig dreja i Drejarstugan Skapa något du verkligen kan få användning av. Kvalitetshantverk för dagligt bruk helt enkelt. Maxantal per drejarkurs är 4 personer, så boka ditt besök i tid. För pris och bokning, besök skottorps-stengods.se. Var: Marbäcksvägen 23, Skottorp När: Lördagar 9.00-10.45 eller 11.00-12.45


Häng med oss till Västindien!

M

ayreau är en liten paradisö, granne med den världsberömda nationalparken Tobago Cays belägen i St Vincent and the Grenadines. Här driver vi Tribu Beach Club dit vi arrangerar resor från Sverige under perioden oktober till maj, då vi har stängt våra svenska verksamheter. Vi har bott i Västindien sedan 1991, så när ni reser med oss får ni ta del av unika upplevelser i en fantastisk miljö där tiden stått stilla. Vi välkomnar er med ett underbart klimat och naturupplevelser utöver det vanliga. Välkommen hem till oss! Margit & Lars ps. besök oss på Flip Flop i Olofsbo så berättar vi mer. För mer info: info@flipflopfun.se www.flipflopresor.se I samarbete med:


Surfś up Halland

Foto Alexander Hall


Foto Pilstrand

S Från lugn SUP för hela familjen till att loopa med en windsurfingbräda, allt kan ses och upplevas i Halland.


Sola och bada i

piña colada…

Text: Visit Halland

…eller så nöjer vi oss med ett dopp vid några av Sveriges härligaste stränder! För det är ingen hemlighet att många av just Sveriges finaste stränder finns just här i Halland. Tylösand, Apelviken och Skrea strand är välkända och populära favoriter som bjuder på fantastiska badupplevelser. Men i sommar, när vi ska fortsätta sprida ut oss, tipsar vi även om andra guldkorn där du, om du har tur, kan få en hel sandstrand för dig själv. Här listar vi de mest välbesökta stränderna, familjestränderna, hundvänliga stränder, handikappanpassade badplatser och fina insjöar! För fler tips, ladda ner Visit Hallands app "A day in Halland”. Tylösand Tylösand är en av Sveriges mest välbesökta stränder. Varje dag, från midsommar till mitten av augusti, finns det livräddare på plats för att alla som badar ska känna sig trygga. Här är sanddynerna böljande och vattnet långgrunt. Oftast är det också mängder av sommarglada människor på stranden – en varm dag kan det vara upp emot 50 000 badgäster, så tänk på att hålla avstånd i sommar. Och blir det för fullt – välj en strand med färre besökare. Apelviken Apelviken är en vidsträckt strand med en blandning av klippor, sanddyner och badbryggor. Det är också en välkänd strand för surfare och nämns ofta som ett av Sveriges bästa ställen för surf. Längs stranden finns mängder av restauranger, lounger och caféer som bjuder in till gött strandhäng. Precis vid stranden slingrar sig en gång- och cykelbana in till Varberg centrum som inte ligger mer än 3 kilometer bort. Skrea strand Skrea Strand är en av Sveriges mest populära stränder. Stranden är 2 kilometer lång och kantas av mjuka, härliga sanddyner. Här är vattnet långgrunt och barnvänligt, men se upp för att det kan bli trångt med folk. Gå ut på den karaktäristiska badbryggan och ta ett dopp i det blå, eller ät lunch på någon av de sommaröppna serveringarna. Lagaoset Mellbystrand

Mellbystrand och Skummeslövsstrand På Sveriges längsta sandstrand finns det plats för hela familjen och de skyddande dynerna är perfekta för picknick, avkoppling och lek. Den fina sandstranden sträcker sig så långt ögat når och när vinden ligger på är både Mellbystrand och Skummeslövsstrand perfekta för vindsurfing.

Familjevänliga stränder Smarholmen, Kungsbacka På Smarholmen finns härliga klippor perfekta för krabbfiske och en långgrund barnvänlig sandstrand. Här finns bryggor, flotte och toalett. Vita Sand i Åsa, söder om Kungsbacka En härligt långgrund sandstrand med fin ljus sand, sanddynor att leka i och möjligheter till massor av aktiviteter. Här kan du hyra SUP, Surfbräda, Kajak, fiska krabbor eller spela beachvolleyboll. Stråvalla strand, Varberg En barnvänlig långgrund sandstrand. Här finns gungor för den som vill ha en paus från badet. Getterön På Getterön finns flera badstränder med både sandstränder och klippor, perfekta för både bad och krabbfiske. Välj bland Första, Andra, Tredje, Fjärde eller Femte vik. Barnens Badstrand i Varberg Precis vid Kallbadhuset ligger Barnens Badstrand som är en barnvänlig sandstrand. Perfekt för barn som vill bygga sandslott, plaska och leka. Olofsbo strand, norr om Falkenberg Den långa stranden i Olofsbo är mycket omtyckt av barnfamiljer. I den södra delen finns höga sanddynor. Barnen tycker det är kul att klättra och hoppa i den varma, mjuka sanden. Det finns bra krabbfiskarställen i de steniga ändarna eller i småbåtshamnen precis söder om stranden. Långasand strand, söder om Falkenberg Långasand blir lätt en favorit. Här är det riktigt långgrunt och barnvänligt. Stranden är inramad av klippor i både norr och söder. Härifrån har du en fantastisk utsikt över kusten. Vilshärad och Haverdal, norr om Halmstad Detta är en tre kilometer lång sandstrand kantad med stora stolta sanddyner. Stranden är bred och långgrund. Här finns även en av Skandinaviens högsta sanddyner – Lynga sanddyna. Påarp och Laxvik, söder om Halmstad Påarp och Laxvik är två trevliga familjestränder med både klippor och strand.


ä Där lugnet och äventyret möts. Närsomhelst på många stränder i Halland

Foto Anders Jauring

Insjöbad Lygnern, Kungsbacka Det går en stig och trappor från Fjärås Bräcka ner till sjön där du kan ta ett dopp vid den fina och populära sandstranden.

Hundstränder Getterön - Tredje vik, Varberg Getteröns Tredje vik erbjuder en mindre sandstrand med inslag av klippor. Den ligger i nära anslutning till Getteröns Camping. Tredje vik är Varbergs enda hundbad. Skrea strand, Falkenberg Skrea strand är en av Hallands finaste och populäraste stränder. En 2 km lång sandstrand med höga sanddyner hela vägen. Här hittar du den kända badbryggan som är 250 meter lång och har handikappramp. I den södra änden finns en hundbadzon.

Skällingesjön, Varberg Det här är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljen. Här kan barnen leka på sandstranden och lekplatsen, och hoppa i vattnet från både bryggor och hopptorn. Hålsjön, Falkenberg Drängsereds badplats vid Hålsjön är en riktig idyll med en lång brygga ut i sjön, grönområde, grillplats, bord, bänkar och toalett. En lugn och mysig badplats för hela familjen. Skärhultssjön, Hylte Vid Skärhultssjön hittar du en mysig strand med brygga som passar perfekt för hela familjen.

Västra stranden, Halmstad Västra stranden är inget officiellt bad. Därför är stranden populär även för hundägare året om. Stranden ligger nära Halmstad centrum och du når den enkelt med en promenad på exempelvis Prins Bertils stig.

Brearedssjön, Halmstad Breareds badplats är ett utflyktsmål för att uppleva naturen på nära håll. Här omges du av skogens rofyllda miljö och kan njuta av fågelsång, vilda djur och frisk luft. Det finns en badvik med grillplats, bryggor, gräsytor, parkeringsplats, livboj och handikappanpassad torrklosett. Sandstranden är lugn och barnvänlig.

Skummeslövsstrand Vid Kattvägen i norra Skummeslöv finns kommunens hundstrand. Här kan din hund bada under perioden 1 maj–15 september när övriga delar av strand och dyner är stängda för hundar.

Glänninge sjö, Laholm Sandstrand, klart vatten, gungor, brygga, bänkar och bord är några av de saker som Glänninge sjö i Laholm har att bjuda på. Till bryggan kan alla ta sig då den är utrustad med handikappramp.


Vandra i HALLAND Foto Alexander Hall

Den halländska naturen är verkligen fantastisk. Här finns djupa skogar, häftiga vattenfall, trolsk strandskog och öppna ängar. Dessutom är den lättillgänglig, har dygnetruntöppet och är alldeles gratis. Passa på att äta picknick i det gröna. Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Snöra på dig skorna och packa ner termos och ett par bullar och ge dig ut i naturen. Vi har guiden till några av Hallands vackraste vyer och finaste vandringsleder. Vattenfall och vandring vid Danska fall Vill man väva in spännande historia och ett mäktigt vattenfall i sin vandring med barnen så är Danska Fall strax utanför Simlångsdalen ett perfekt utflyktsmål. Här finns flera vandringsstigar att välja på och Hallandsleden löper genom reservatet. För den som har barnvagn med sig är det perfekt att stanna vid parkeringen som ligger c:a en km från Danska Fall, därifrån finns det en fin grusväg som leder fram till vattenfallet. Är barnen lite större med spring i benen finns det längre stigar att skutta fram på genom de gamla bokskogarna, bergsbranter och nötta gångstigar. Då lederna går i historisk miljö finns här mycket spännande att berätta för barnen om sägner som sägs härröra ända från slaget vid Fyllebro i kriget mellan Sverige och Danmark 1676. Fina stigar i Hökafältet Längsmed Laholmsbukten ligger naturreservatet Hökafältet. Promenera över de öppna sanddynerna eller genom den vackra tallskogen innan det är dags för fika. Förutom ett myller av fina skogsstigar finns här också en 2,5 kilometer lång led som passar sig extra bra för barnvagnen, rullatorn eller rullstolen. Och när du går genom strandskogen kan du lyssna lite extra efter fågelkvitter, för här finns både näktergal och svarthätta. Livfulla Strandpromenaden Utmed havet i centrala Varberg slingrar sig den 2,4 kilometer långa Strandpromenaden från Varbergs fästning ner till Kusthotellet. Härifrån har du en fantastiskt utsikt över havslinjen oavsett årstid och promenaden tar dig förbi mjuk sandstrand, karga klippor, nakenbad, bryggor och härliga caféer. Här promenerar invånare och turister både sommar och vinter tillsammans med skejtare, cyklister, joggar och barnfamiljer. Strandpromenaden är lika uppskattad av alla och sjuder av liv och rörelse. En perfekt blandning av havsvindar och stadspuls.


Bestig Sveriges högsta sanddyn i Haverdals naturreservat Strandskogen i Haverdals naturreservat är fylld av myllrande stigar som lämpar sig väldigt bra för både längre och kortare vandring med familjen. Här är träden vindpinade och böjda av vinden med slingrande stammar, en slags trollskog som med sin märkliga form och lustiga utseende är en perfekt spelplats för barnens fantasivärldar. Här flyter även ån Skintan fram och om du tar följe med den så tar den dig ner till det brusande havet och den flera kilometer långa sandstranden. Avsluta gärna promenaden med att vandra upp till Sveriges högsta sanddyn som på toppen erbjuder ett perfekt picknickställe och en fin utsikt över skogen, havet och stranden.

Där du ser denna symbol kan du räkna med familjevänlig vandring.

Vackra vyer i Grimsholmen Promenera bland strandängar, ljunghed, klippor och tallskog i natursköna Grimsholmen söder om Falkenberg. Det öppna landskapet bjuder på en fantastisk vy över havet och betande får och kossor ser till att området behåller sin öppna horisont. Kustnära vandring längs Prins Bertils stig SYMBOL En av Hallands kanske finaste vandringar är Prins Bertils stig. En 18 kilometer lång vandringsled som börjar vid det 400 år gamla slottet mitt inne i Halmstad. Stigen bjuder på en härlig blandning av natur, kultur, spektakulära vyer, vackra badvikar och mäktiga naturupplevelser. Leden är lättvandrad vilket gör att den passar hela familjen. Stigen slingrar sig längs med kusten, hela vägen ut till Möllegård. Här i Möllegårds naturreservat ligger Riccardos glassfabrik, ett charmigt och mysigt glasskafé som tillverkar och serverar italiensk glass efter traditionella familjerecept. Ett perfekt avslut på en härlig familjedag.

Hallandsleden bjuder på vandring i Hallands inland Hela Hallandsleden är mer än 43 mil lång, men den är uppdelad i 25 del-etapper så det är enkelt att själv bestämma hur långt du vill vandra. Landskapet är omväxlande och varierat och ena stunden vandrar du genom djupa skogar och i nästa befinner du dig i ett öppet landskap med hästhagar och röda, små stugor. Oavsett om du har äldre barn som vill gå en lite längre sträcka med spännande övernattning i vindskydd och matlagning över öppen eld eller om du vill gå en lättare och betydligt kortare promenad med dina mindre barn för några timmar härligt skogsäventyr så passar Hallandsleden perfekt. Havsnära natur i Särö Västerskog I nordvästra delen av Kungsbacka kommun ligger Särö Västerskog, ett reservat med ett myller av stigar där du vandrar bland hundraåriga ekar och tallar. Förutom att upptäcka den spännande skogen så finns här bergsknallar med ett bra utsiktsläge över skogen och skärgården. För familjens badsugna finns här många olika badmöjligheter där ni kan välja mellan sandstrand, klippor eller stenblock. En familjevänlig vandring upp till Smörkullen Strax söder om Falkenberg ligger Smörkullen. Det finns tre stigar att välja på upp till toppen och de är väl upptrampade och lätta att följa. Det här är en promenad som lämpar sig för de lite större barnen då man sista biten får ta hjälp av trästegar för att ta sig upp på berget. Smörkullen bjuder inte bara på vacker utsikt över havet utan på berget finns också skålgropar vilket är en typ av hällristningar.


OBS! Tänk på att ta hand om naturen

och följa allemansrätten när du rör dig i skog och mark. Den viktigaste grundregeln är att du inte får störa och såklart inte

Text: Visit Halland

heller förstöra.

Skogar, sjöar och stigar i Åkulla Bokskogar SYMBOL Magisk bokskog och ljuvlig natur. Utanför Varberg ligger Åkulla bokskogar som bjuder på fina möjligheter för vandring. Området består av 12 olika naturreservat, ett 20tal sjöar och sammanlagt 66 km vandringsleder. Bokskogarna ligger i Hallands inre mellan Varberg, Falkenberg och Ullared och här finns något för alla. Förutom böljande landskap, mängder av sjöar och trolsk skog är Åkulla även fyndplats för en av modern tids mest spektakulära mordgåtor, Bockstensmannen. Virsehatt Berget Virsehatt ligger i Hallands äldsta naturreservat och sträcker sig 70 meter över havet. Här finns både fina leder och vackra vyer. För den som vågar sig på en lite tuffare vandring med barnen så tar du trapporna upp till berget där ni kan uppleva den fantastiska utsikten. I reservatet hittar du även en spännande digital skattjakt anpassad för barn där ni får följa karaktären Virse som berättar en spännande historia om några bröder som har gömt tre skatter. Du lyssnar på de spännande historierna via QR-koder, så ta med telefonen och följ berättelsen. Har du tur så lyckas du även hitta både Virse och ett troll uppe på berget. Fjärås Bräcka 60 meter över havet ligger Fjärås Bräcka. Härifrån har du en fantastisk utsikt över både havet och Hallands största sjö, Lygnern och det finns många fina vandrings- och promenadstigar. Uppe på höjden ligger också Naturum Fjärås Bräcka med fina utställning och ekologiskt café. Utsikt över hallandsåsen från Hjörnered Naturen runt Hjörneredssjöarna bjuder på fin och variationsrik natur och längs den gröna leden ligger Spishall som är området högsta punkt. Här finns både eldstad, vindskydd och toalett och om du har tur kan du se ända till Hallandsås. Gör upp en eld och grilla lite korv innan du fortsätter längs vandringsleden.

Foto Alexander Hall

Steninge Sagostig Utmed havet, norr om Halmstad hittar du den lilla orten Steninge som verkligen är en pärla vid havet, lugnt och vackert. Här hittar du Steninge sagostig som är inspirerad av Alf Hambes dikter, visor och boken Sagan om Ingeland med sin värld av alver, troll och magiska stenar. Vandrar du i lagom tempo så har du ungefär en timmes promenad framför dig där du med kartans hjälp letar upp speciella platser som har små sagor skrivna till sig, som du antingen kan lyssna på via telefonen eller själv läsa sagorna tillsammans med barnen. Stigen börjar och slutar på Steninge Kuststation, här hämtar du ut kartan över stigen när du kommer och förslagsvis avslutar du promenaden med ett besök på Kuststationens plätteri, fik eller restaurang, där det serveras lokalproducerad, klimatsmart mat som garanteras uppskattas av alla efter en äventyrlig vandring. Stättareds Gård och friluftsområde Mitt på den halländska landsbygden hittar du Stättareds 4H-gård, här finns det mängder av glada hästar, grisar och getter att hälsa på. Här kan du njuta av omgivningarna och hälsa på djuren året om och du kan, när du vill, gå runt och kolla på djuren i både ladugården och ute i hagarna. På sommaren anordnas mängder av aktiviteter som ponnyridning, djurguidning, grismatning och getyoga. På gården finns också vandrarhem, helgöppet gårdscafé och Kungsbackas största friluftsområde som bjuder in till vandring, fiske och kanot. Lederna är i olika längd på alltifrån barnvänliga slingor på 2,5 km upptill 2 mil.

Biskopstorp Biskopstorps naturreservat ligger nordost om Kvibille och söder om Slättåkra och är med sina 900 hektar ett av Sydsveriges allra största och dessutom ett av Halland mest tillgängliga. I områdets många sluttningar och branter växer några av Hallands äldsta och mest värdefulla gammelskogar av bok och ek och det finns många markerade och välpreparerade leder att välja på. Här finns mycket spännande för barnen att upptäcka såsom porlande bäckar, sjöar, skogsbetande får, nötdjur och hästar och mäktiga gamla träd. Har du barnvagn med dig finns här lättillgängliga stigar att gå på och även mysiga grillplatser att stanna ta på för att kalasa på medhavda matsäcken.

Lättvandrat längs Särö strandpromenad I nordvästra delen av Kungsbacka kommun ligger reservatet Särö Västerskog. Strandpromenaden är en fortsättning från naturreservatet och går längs med havet och de mäktiga disponentvillorna, från herrbadet, förbi Gövik, över Snäckstrand, runt Västerskog och fram till Ålvik. Här tillbringade Gustav V Adolf 35 år i sitt älskade sommarhus. Är du badsugen så finns här både sandstrand eller klippor och stenblock att bada ifrån och från bergsknallarna får du en fin utsikt över både skog och hav.

Bland ljunghedar och klapperstensfält Precis utmed havet några kilometer utanför Åsa ligger naturreservatet Näsbokrok. Här har havets vindar format ett karg och vackert landskap med vackra ljunghedar, klippor och klapperstensfält. Här finns en härlig, lättvandrad slinga på 1,4 kilometer som passar bra för barnvagnar, rullstolar och rullatorer med flera rastplatser längs vägen. Vill man vandra mer fritt över klapperstensfälten så finns det andra, lite tuffare stigar att välja.

Bokskogar och utsikt i Skipås naturreservat Det är inte svårt att förstå varför Skipås ibland kallas för Guds gröna ängar. Här blandas böljande betesmarker och härliga ängar med grönskande bokskog och slingrande stigar. Naturen är omväxlande och på ängarna står fåren och tittar nyfiket på alla som tar sig fram i naturreservatet. Det finns lite olika vandringsleder men bästa stället för picknick är utkiksplatsen Klippekull där du ser långt ut över havet.

76


Öppet

7:00 - 22:00 Vi finns nära dig, för dig. Vardag som helg, kalas eller fest. Hos oss hittar du alltid de bästa råvarorna, noga utvalda efter säsong. I många av våra butiker kan du finna manuella fisk- och köttdiskar och kunniga och duktiga kockar, kallskänkor och matinspiratörer som gärna ger dig tips till helgens middag eller den större festmåltiden. Varmt välkommen till oss.

Brogatan 14-16, 302 42, Halmstad Telefon: 035-218345

PRESENNINGSIKONER Slitet och förgyllt

Hej! Detta och mycket mer kan du uppleva i Halmstads församling i sommar. Läs mer på: svenskakyrkan.se/halmstad

EN UTSTÄLLNING AV MATS HERMANSSON

S:T NIKOLAI KYRKA | 30 MAJ–30 AUGUSTI

77


Halländsk

sommarlitteratur

Även semestern kan bli till en sorts vardag. Då är det skönt att kunna koppla av med en bra bok. Här tipsar vi om fyra olika Halländska författare och deras senaste verk.

För unga

Stella och Kyrkogården (2018) Stella är med om en bilolycka och hamnar på den gamla kyrkogården på andra sidan staden. Men hon vill därifrån. Hon och hennes mamma har bråkat och hon vill hem och ställa allt tillrätta igen, men kyrkogården vill inte släppa henne ifrån sig. Dessutom visar det sig att olyckan inte var någon olycka. Någon körde på henne med flit. Någon som egentligen var ute efter Stellas mamma. Nu måste Stella använda all sin uppfinningsrikedom och all den hjälp hon kan finna på kyrkogården för att rädda sin mamma innan det är för sent. Jerker Hultén är född och uppvuxen i Partille men bor numera i Halmstad med sin familj. Han har alltid tyckt om att läsa men började skriva först när han insåg att hans egna barn snart skulle börja läsa böcker. Våren 2014 debuterade han med ”Drakhjärta & Hamnskiftare”, den första delen i en fantasyserie för barn 9 till 12 år.

Riddarens borg (2021) Monsterjägarna-böckerna handlar om de tre barnen Siri, Erik och Viktor som är bästa vänner och monsterjägare. I de första böckerna Grevens slott, Varulvens spår och Mumiens skatt avslöjar barnen en vampyr, fångar en varulv och hittar en försvunnen mumie. I fjärde delen är det jullov och barnen besöker julmarknaden på den gamla borgen. Någon har gjort inbrott och saboterat på julmarknaden. Men är det en tjuv eller är det ett spöke? De tre barnen blir återigen monsterjägare. Monika Häägg bor i Halmstad och har skrivit böcker för både barn och vuxna. Hon debuterade 2009 med den historiska bokserien Solbarnet som utspelar sig i bronsålderns Halland. Hon har tidigare arbetat som regissör och teaterpedagog. Nu är hon aktuell med Riddarens borg, den fjärde boken i barnboksserien Monsterjägarna som riktar till till barn mellan 6 och 9 år.

78


Eelex 8000 Eelex 8000 2021 Edition 2021 Edition

www.westshoreboats.se info@westshoreboats.se @westshoreboats.se www.westshoreboats.se info@westshoreboats.se @westshoreboats.se

0431 70031 79

0431 70031


Halländsk

sommarlitteratur För vuxna

Kupade händer (2020) Den nittonårige Fredric står på perrongen och väntar på tåget som ska ta honom till Paris. Hans enda sällskap är en ryggsäck. Han hade kunnat bära femtio kilo på ryggen, ingenting skulle kunna få honom att känna tyngd eller ta ifrån honom känslan av frihet. Resan blir början på en historia om en familj med starka band som får uppleva livets oförutsägbara vändningar Ulrika Ingemarsdotter bor i Halmstad och har en utbildning inom psykologi och psykoterapi bakom sig. En erfarenhet som nu har präglat hennes författarskap. Kupade händer är hennes första bok och följer en familj som upplever både värme, kärlek, sorg och förlust. Boken handlar om uppoffring, rädsla och mod.

I väntan på kometen (2020) Det är sextiotal i Halland och på första skoldagen blir Anna och Stefan bänkkamrater, eftersom de blir över. Stefan bor med sin mamma hos gammelmorfar Petrus, 2 meter och 4 centimeter lång, han som har bott i Amerika, men sedan många år nu snickrar dörrar och fönster i hembygden medan Stefan sover på hans rock i kutterspånshögen. Anna bor på Villagatan, har en städande starkt religiös mor och en pappa som älskar en annan. I barnens liv finns också den unga lärarinnan Ella, som bär på en stor hemlighet. Och Neil Armstrong som Stefan skriver brev till. En roman om uppslukande kärlek och försoning. Ingrid Kampås är född i Veddige och är utbildad sjuksköterska. 2011 flyttade hon till Lübeck i Tyskland och arbetar nu enbart som författare och litterär översättare från tyska, norska och danska till svenska. Ingrid debuterade som författare 2002 och släppte 2020 sin åttonde roman, I väntan på kometen.

80


Tempranillo med toppbetyg! MUNSKÄNKARNA 5/20

Fynd i sin prisklass!

Fyllig och kraftfull Tempranillo från Rioja. Orube Crianza 2017

Artnr: 76920, pris: 119 kr, 750 ml, alk.halt: 14,5%

Alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada barnet.

81


Vill du uppleva semesterkänslan och känna vinden i håret och solen i ansiktet, samtidigt som du kisar mot ett klarblått vatten och sippar på något gott? Ja, det låter härligt, eller hur? Men är det möjligt, undrar du? Ja, med ForSea kan du välja om du vill gör just det, sitta på däck med en kaffekopp, eller kanske äta en smakrik middag, shoppa till Taxfree-priser eller bara njuta av en rød pølse och en kall pilsner i caféet. Eller varför inte göra alltsammans, om och om igen? Text Amanda Hajney Vi är många som ser färjeresan över Öresund som en nostalgisk tripp. Som barn var det alltid lika spännande att kliva ombord på ”den stora båten”, gå upp längs de smala trapporna till önskat våningsplan och sen äntligen få besöka den spännande Taxfree-shoppen där det fanns unika reseförpackningar med godis som inte fanns att få tag på hemma i den lokala matbutiken. De vuxna gladde sig troligen mest åt andra delar av utbudet, men en sak hade vi alla gemensamt, den där känslan av att vara på resa. Semestern hade börjat. Idag, trots att barnen idag blivit vuxna och har egna barn, så är känslan fortfarande densamma. Men även om semesterkänslan består så har självklart mycket har förändrats och utvecklats med tiden, och det till det bättre. – Vi har framförallt satsat mycket på miljön och tänker nu på hållbarhet i allt vi gör, säger Anne-Sofie Svantesson, head of marketing på ForSea och fortsätter: Vi har en vision om att bli ett av världens mest hållbara transportföretag. Idag har vi bland annat två färjor i batteridrift. Du kan naturligtvis fortfarande köpa vår røda pølse men vi har också läckra vegetariska och veganska alternativ. Utöver det satsar vi bland annat på att minska matsvinnet och mäter hur mycket koldioxidutsläpp i allt vi tillagar. På så sätt kan man som gäst göra ett aktivt val i det man beställer. Dessutom är vi det första rederiet i hela världen som enbart serverar MSC- och ASC-märkt fisk och skaldjur. Vid sidan av vad som händer på färjorna så jobbar vi också aktivt med att samla upp skräp, framförallt mikroplast, som hamnar i Öresund genom att ha tre så kallade Sea Bins, eller havspapperskorgar. Vi har en i Helsingborg och två i Helsingör.

För den som fått båda sina doser av vaccin mot covid-19 är det fritt fram att kliva av i Helsingör och ta del av något av Danmarks alla fantastiska sevärdheter och aktiviteter. Genom din färjebiljett får du dessutom rabatt på flertalet attraktioner. Men när det kommer till ForSea är det lite som talesättet säger, ”det viktigaste är inte målet utan resan dit”, eller så är det kanske snarare så att resan är själva målet. För att ”tura” är något som har kommit att bli synonymt med just ForSea. – Med Turabiljetten stannar du så länge du vill. Det är ett populärt och förhållandevis billigt nöje. Du åker fram och tillbaka, och passar på att äta gott i restaurangen, sola på däck, hänga i baren och kanske avslutar allt med en shoppingtur innan du går av. Biljetten är densamma som en enkelbiljett, du går alltså av på samma sida som du hoppade på. Du kan även välja att köpa en parkera ombord-biljett med bil, om syftet med resan är att handla lite mer i vår Taxfree-shop, med en tur fram och tillbaka, förklarar Anne-Sofie. Vem passar den här sortens nöje och resande då? Jo, alla, om du frågar Anne-Sofie. – Eftersom turandet inte begränsas av några restriktioner så får alla åka med. Självklart har vi begränsade platser nu under pandemin och alla över 12 år måste bära munskydd, men du behöver inte tänka på att boka plats eller så, och under högsäsongen avgår vi var 20e minut. Så skulle det råka vara fullt när du kommer, behöver du inte vänta särskilt länge på nästa färja. Vi seglar alla dagar i veckan, året om, så det är bara att dyka upp när det passar dig. Att åka med ForSea är helt enkelt ett enkelt och trevligt sätt att få en paus i vardagen och samtidigt passa på att insupa lite semesterkänsla, avslutar Ann-Sofie.


DK T&R


Välkommen till

Sveriges Toscana! I Halland bubblar det kring maten och Sveriges mest levande matlän gör verkligen skäl för sitt smeknamn ”Sveriges Toscana”. Här finns en uppsjö av lokala producenter och förädlare som arbetar året runt för att ta fram de riktigt bra råvarorna. Några som jobbar för att det som odlar och förädlas i Halland i slutändan ska nå din och min tallrik, är Hallands Matgille. Vi kanske inte kan lova fint väder under ditt besök i Halland, men bra mat från våra lokala producenter, det kan vi i alla fall garantera! Några som jobbar för att det som odlas och förädlas i Halland i slutändan ska nå din och min tallrik, är Hallands Matgille. Hallands Matgille är ett pågående EU-projekt vars syfte är att bygga flera hållbara företag inom livsmedelssektorn. Kort och gott kan man säga att de arbetar för att Hallands unika matkultur ska nå så många som möjligt, så hållbart som möjligt. – Vi har så många enormt duktiga och drivna producenter här i Halland, som faktiskt kan leva på sitt mathantverk. Det är lite av ett exceptionellt landskap på det sättet, berättar Caroline Liljedahl, projektledare för måltidsturism på Hallands Matgille, som jobbar lite extra för att lyfta människorna bakom maten. I år är det Hallands Matgille, med Caroline Liljedahl i spetsen, som projektleder satsningen Skördetid i Halland. Det är nämligen så att när skörden är som bäst, mellan augusti och oktober, då öppnar Halland upp portarna och välkomnar hela Sverige att ta del av allt det goda. – Skördetid i Hallands syfte är att göra det möjligt för företagen att förlänga säsongen och öka chansen till fler besökare även efter sommaren, vilket leder till att fler vill besöka Halland för maten, förklarar Caroline.


Är du nyfiken på vilka som är en del av den Halländska matkulturen? Här är några exempel.

S En skön detalj med att besöka Halland är att du inte behöver kunna italienska.

Foto Caroline Andersson

HamraGård Namn: Johan Sten & Camilla Sten Bor: Åsa Det här är vi: Ekologiska HamraGård i Åsa är en liten lamm- och utegrisgård. I Gårdsbutiken hittar du varor från vår gård, styckdetaljer, grillmat, korvar m.m. samt mathantverk vi själva tycker smakar bra från små producenter vi känner lite extra för. Vi föder själva upp alla våra djur, vi odlar fodret de äter själva och vi rekryterar själva våra avelsdjur. Kort sagt arbetar vi långsiktigt och hållbart. Bin, flugor och blommor är hjärtligt välkomna hos oss och ogräs behandlas med respekt. Vi gör vad vi kan för att hålla vattnet rent och minska utsläppen. Kort sagt, vi driver vårt jordbruk med naturen som ledsagare. Varje lördag i Juli har vi guidade gårdsvisningar under namnet Bonden Berättar. Har du vägarna förbi Norra Halland? Hjärtligt Välkommen till oss på HamraGård i Åsa! Under sommaren 2021 ser vi mest fram emot: Vi bygger vårt eget styckeri och charkuteri, som kommer stå klart i slutet på sommaren. Äventyret som börjar då, är det vi ser fram emot mest! Vårt bästa halländska smultronställe: Halland är ju mycket kust och hav. Men vi slår gärna ett slag för det vackra inlandet, sjöarna och skogarna. Ramhultafallet är vårt smultronställe! Härligt vattenfall med utlopp i Lyngnern och vackraste lövkogen. Verkligen ett härligt picknickställe!

Lis Mejeri Namn: Johan Blidberg Bor: Lis i Stafsinge i Falkenbergs norra delar. Det här är vi: Jag och min fru Rina Ratell driver hemma hos-krogen Lis Mejeri i Stafsinge ett stenkast norr om Falkenberg där vi tänkt skapa det absolut trevligaste man kan göra i sommar. Till den här sommaren har vi i vanlig ordning försökt bli ännu lite bättre på att vara oss själva. Råvarorna är som vanligt hämtade från inom nästan en armlängds avstånd och inspirationen kan komma från precis vem eller vad som helst, det är det man aldrig riktigt vet och också själva tjusningen med mat. Vi utlovar hursomhelst väldigt gott, väldigt trevligt och lite mer rött än vanligt. Är man nyfiken på detta så har man verkligen anledning att packa liten kappsäck och besöka oss. Under sommaren 2021 ser vi mest fram emot: Att det där gamla härliga livet då fina saker som ”finns det hjärterum så finns det stjärterum” äntligen få komma tillbaka. Det har saknats så. Vårt bästa halländska smultronställe: Nya Solhaga Kök & Salonger i ganska gamla Solhaga Stenugnsbageri är verkligen fantastiskt.


Foto Daniel Börjesson

Gårdsbageriet i Idala Namn: Stina Björk Bor: I huset bredvid bageriet på Gällingevägen 1153 i Idala söder om Kungsbacka och 1 mil in i landet från Frillesås. Det här är vi: Jag driver sedan 2011 ett litet surdegs/ hantverksbageri i vår ombyggda lada med tillhörande café, där allt görs från grunden och vi till största delen använder ekologiska råvaror. Vår passion är surdegsbröd men vi gör en hel del annat också t.ex. bullar, kakor, wienerbröd och ibland pizza. Kort och gott, allt vi gillar. Nytt för i år är att vi även har börjat göra lite bakelser. Sen har vi utökat sittplatserna ute med en lite mer avslappnad del, byggd av lastpallar, och som fått namnet ”jäshörnan”, ett namn framröstat från förslag av våra kunder. Under sommaren 2021 ser vi mest fram emot: Åh, en lagom varm sommar, med glada, härliga kunder som kan få njuta av mycké fika utomhus och självklart lite goa lediga dagar för egen del också. Vårt bästa halländska smultronställe: Halland överlag är ett gigantiskt smultronställe med alla fina platser både vid hav och sjö. Så ut på landet och träffa människorna där, så får ni se så vackert det är!

86

Sveriges Toscana!

Foto Björn Sige

Danlarn Namn: Daniel Larsson Bor: Falkenberg (nära Vinbergs samhälle) Det här är jag: I min bakstudio är det upplevelsen av riktigt, riktigt bra bröd som allting handlar om! Jag bakar och säljer ett begränsat utbud av exklusivt surdegsbröd och bullar. Ofta är det aldrig samma meny från bak till bak. Är du sugen på att smaka? Det gör du smidigast genom att boka ditt bröd via dansarn.se/order eller så kan det köpas hos några av mina partners i Falkenberg (se samma länk för info). En ännu större del av verksamheten är de kurser i hantverket jag anordnar för både hemmabagare och proffs. Kurserna är tänkta att ge inspiration att skapa vackra, hållbara och riktigt goda bröd med schyssta råvaror. Kurserna kan man läsa om på danlarn.se/workshop (och det finns faktiskt några platser kvar till hösten). Önskar man en privat temabaserad lektion helt själv eller med en vän så kan jag alltid ordna det med! Sedan jobbar jag med att skapa inspirerande innehåll på nätet också, spana mig på Instagram under @danlarn.

Under sommaren 2021 ser jag mest fram emot: Att få njuta av allt vad Halland har att erbjuda. Det blir mycket friluftsliv i form av tältande med barnen och besök hos många av de fantastiska kreatörer inom mat som finns här omkring. Jag spenderar hellre semesterkassan på vardagsnjutning i form av mat än på en resa och då känns Falkenberg som helt rätt plats att leva på. Mitt bästa halländska smultronställe: Swerl coffee club på stranden i sommar. Så gott kaffe, fika och underbara människor i den ombyggda och vackra folkabussen!


NY CYKEL TILL SEMESTERN? Njut av sommarens turer på en cykel från Skeppshult. Vi har cyklar på lager. Välkommen in!

27.800:-

8.895:-

SKEPPSHULT NOVA EL, 7 VÄXLAR

SKEPPSHULT NATUR, 7 VÄXLAR

Tillverkad i Skeppshult, försedd med bästa drivpake-

Frampakethållare med AVS-funktion, fotbroms bak,

tet (motor, batteri, nav) från Shimano. Fotbroms bak,

rullbroms fram, lås, navdynamo LED fram/LED bak.

rullbroms fram, lås, navdynamo LED, ställbar styrstam,

Komplettera gärna med väska eller korg till paket-

korg.

hållaren. Finns även som damcykel.

8.895:-

11.200:-

SKEPPSHULT NOVA PREMIUM, 7 VÄXLAR

SKEPPSHULT ELIT, 18 VÄXLAR

Klarar vardagen året runt. Fotbroms bak, rullbroms

En snabb och sportig cykel. Skivbromsar fram och bak,

fram, lås, navdynamo LED fram/LED bak, ställbar

lås, navdynamo LED fram/LED bak, ställbar styrstam.

styrstam, korg.

Finns även som damcykel. Alla våra cyklar är gjorda med omsorg här hos oss i Skeppshult. Med närheten till dig och vår natur. Så enkelt är det.

Brogatan 30, Halmstad • Tel: 035-21 01 17 • www.levin-nilsson.se • est. 1908

87


Hallands Matgille är ett EU-projekt som medfinansieras av Region Halland och ägs av Signerat Halland. Läs mer om Hallands Matgille och Skördetid i Halland på hallandsmatgille.se och skordetidihalland.se. Häng med i vad som händer i ”Mathalland” följ @hallandsmatgille på Instagram.

Knystaforsen Namn: Eva H. Tram och Nicolai Tram Bor: Rydöbruk Det här är vi: Vi är ett danskt par, kock och sommelier, som har öppnat en restaurang med plats för ganska få gäster i vårt hem. Vi serverar en 15-rätters meny och ett dryckespaket till, med eller utan alkohol. Vi vill att vår restaurang ska visa upp det bästa av Halland; naturen som vi har runt knuten och råvaror från lokala odlare. Vi serverar främst svenska drycker, och maten lagar vi över eld och med kärlek. Vi vill att våra gäster skal känna sig som vänner på besök i vårt hus, och att en kväll på Knystaforsen ska bli en kväll att minnas. Under sommaren 2021 ser vi mest fram emot: Allt det vackra naturen har att bjuda på. Man vet aldrig helt vad det blir, varje år är olika, och det är alltid en överraskning. Vilket precis är skälet att vi tycker så mycket om att bo här så nära intill naturen. Vårt bästa halländska smultronställe: Ett ställe som vi är säkra på att vi kommer att hänga mycket under sommaren är en ny mexikansk restaurang i Haverdal, Agave Glocal. Där vi ska äta tacos gjorde på lokala råvaror till vi spricker och dricka gott öl till.

VJ Vilt Namn: Caroline Engvall och Jonas Carlsson Bor: Nissaryd, Hyltebruk Det här är vi: Nystartad gårdsbutik och café/servering med inriktning på viltkött. Vi styckar och förädlar även vilt som vi köper in från traktens jägare och gods. Under sommaren 2021 ser vi mest fram emot: Att få se hur vår nystartade verksamhet tas emot av besökare och turister. Vi hoppas på fint väder så våra kunder och besökare kan njuta av våra delikatesser i naturskön miljö på landet. Vårt bästa halländska smultronställe: Förutom VJ Vilt? Tiraholms Fisk.

88

Sveriges Toscana!

Foto Eva H. Tram

Foto Magnus Carlsson

Prostens Pizza & Skrea Matbruk Namn: Lisa Lemke Bor: Skrea Backe Det här är vi: Jag driver med ett superteam här på Skrea Backe Prostens Pizza hemma i trädgården samt Skrea Matbruk 400 meter bort. Där har vi också en liten vinodling och nyöppnade Skrea Backe Destilleri. På prostens kör vi smårätter och krispig tunn pizza á la romersk stil och på matbruket är det smårätter och hemgjord pasta gjord helt på halländskt mjöl. På matbruket har vi också en dygnet runt-öppen pastakiosk där man kan köpa pastakit med färs pasta och tillbehör som fylls på varje torsdag.

Under sommaren 2021 ser jag mest fram emot: Jag hoppas och tror att vi tillsammans har kämpat på med Corona så pass att de lättnader av restriktioner som nu kommit faktiskt kommer kunna hållas fast vid. Jag längtar efter att få träffa familj jag inte fått umgås med på länge och att få umgås med vänner. Och att få driva krogarna på riktigt - det längtar vi efter! Sen älskar jag det faktum att vi nu blivit så pass mycket bättre generellt på att upptäcka allt ljuvligt vi har i Sverige och Halland såklart. Vårt bästa halländska smultronställe: Mängder!! Men det jag vill uppmuntra till mest är att tänka utanför boxen och försök hitta de kanske inte alltid så givna smultronställena. Det är så lätt att man tipsar om några och att folk generellt gör samma sak, och då blir det köer och risk för att det blir för mycket folk på en och samma plats. Testa istället att så att säga ”trampa upp dina egna stigar”! Personligen älskar jag att få njuta av natur, hav och sjö på lite mer öde stränder och platser och där är Halland perfekt. För även om det finns många klassiska smultronställen här i Halland finns det mängder av outforskat som bara väntar på oss! A day in Halland är en smart app att ha i telefonen i sommar!


Brogatan 20 Halmstad 89


Kattegattleden

längs Sveriges västkust

Cykla genom fiskelägen och mysiga städer. Stanna till vid gårdsbutiker, caféer och konstateljéer. Duka upp fikakorgen på någon av Sveriges finaste sandstränder, eller välj en lite mer avskild badvik. Kattegattleden bjuder på 390 kilometer havsnära cykling i fantastisk miljö - från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och en stor del av leden är bilfri. Vackra åkrar varvas med vidsträckt utsikt över havet och överallt längs leden hittar du härliga utflyktsmål, fina vyer och spännande sevärdheter. Hela leden är indelad i 8 kortare delsträckor, vilket gör det enkelt för dig som önskar cykla vissa utvalda delar.

Etapp 2. Höganäs – Ängelholm Efter Höganäs cyklar du förbi små hamnar och mjuka badstränder för att sedan komma till vackra Kullahalvön med naturreservatet Kullaberg där du både kan vandra och klättra i klippor. Sedan passerar du en massa små samhälle som passar sig bra för fika eller lunch innan du når Ängelholm med sina långa sandstränder och mysiga hembygdspark. Etapp 3. Ängelholm – Båstad Efter Ängelholm passerar du skog, vacker natur, långa sandstränder och pittoreska småbyar. Du korsar Rönne å som passar sig för ett stopp om du är sugen på att testa på att paddla kanot eller SUP-brädan. På din väg sveper du förbi många små byar innan du når fram till Torekov som har ett härligt utbud av caféer och restauranger. Sedan tar leden dig vidare Bjärehalvöns jordbrukslandskap innan du passerar Norrvikens trädgårdar och tillslut når Båstad hamn. Etapp 4. Båstad – Laholm – Halmstad Från hamnen i Båstad följer du havet och kustlinjen tills du passerar gränsen mellan Skåne och Halland. Här kommer du fram till Laholmsbukten långa, vackra sandstrand och du kan njuta av det öppna landskapet och glittrande havet. Ungefär 20 minuter från leden ligger charmiga Laholm med Hallands äldsta stadskärna, Sveriges enda teckningsmuseum och en härlig stadspark. Leden tar dig vidare från Skummeslövsstrand till badorten Mellbystrand som är ett perfekt ställe att stanna på för en glass i solen eller en paus på någon strandnära uteservering. Sedan väntar karg strandskog, vackra sanddyner och spännande naturreservat innan det öppna jordbrukslandskapet breder ut sig söder om Halmstad.

Etapp 5. Halmstad – Falkenberg När du kommer till Halmstad passerar du Östra stranden med minigolfbanor, pizzerior och uteservering. Väl i Halmstad passerar du Halmstad slott och på andra sidan ligger Stora torg som erbjuder härlig shopping, uteserveringar, restauranger och mysig stadsvandring. Här hittar du också cykelcaféet Feldts socker & cykel. Från centrala Halmstad cyklar du västerut mot välkända Tylösand som sedan följs av många långa, härliga sandstränder som Frösakull, Ringenäs, Villshärad med långgrunt vatten och härliga badmöjligheter. Du cyklar förbi pittoreska Steninge vidare mot Ugglarps havsbad, för att sedan göra en sträcka inåt landet innan du åter ser kusten vid populära Skrea strand strax utanför Falkenberg. Etapp 6. Falkenberg – Varberg Efter Falkenberg kommer ett pärlband med mysiga stränder och badplatser såsom Stafsinge strand, Petters brygga, Olofsbo och Björkäng som passar perfekt för bad och strandhäng. När du närmar dig Varberg ser du surfarna utmed Apelviken innan du kommer till Strandpromenaden som leder dig till Varbergs fästning, hamnen och det vackra kallbadhuset som du absolut inte får missa. Etapp 7. Varberg – Kungsbacka Efter Varberg börjar landskapet så sakta förändras. Från mjuka sandstränder till karga klippor. Här tar dig leden förbi Bua hamn, genom Frillesås till havsbaden i Åsa som passar perfekt för ett glasstopp. Vill du så kan du här göra en avstickare till Tjolöholms slott som är Sveriges enda slott i Tudorstil eller till naturum Fjärås Bräcka där du kan njuta av det vackra hedlandskapet och den fantastiska utsikten över Kattegatt och sjön Lygnern. Åter på leden cyklar du genom ett härligt åkerlandskap innan du når Kungsbacka. Etapp 8. Kungsbacka – Göteborg Från Kungsbacka leder leden dig vidare längs Kungsbackafjorden vidare till Särö och Säröbanans banvall utmed havet där det finns gott om badplatser. I Göteborg kommer du till Järntorget där du tar dig vidare till centrala Göteborg där leden slutar vid Centralstationen. Om du känner att nästan 40 mil är lite väl långt går det alldeles utmärkt att ta med cykeln på tåget och på så sätt välja vilken del av sträckan du vill cykla. Du känner igen dig på de rödvita skyltarna märkta med nummer 1 och det går fint att cykla leden i båda riktningarna.

Text Visit Halland

Etapp 1. Helsingborg – Höganäs Kattegattleden tar sin början, eller sitt slut, beroende på hur man ser det, i kuststaden Helsingborg i Skåne. Från stadskärnan och norröver cyklar du förbi de populära badplatserna Gröningen och Fria bad, vidare förbi Sofiero slott och dess gård med både gårdsbutik och café. Sedan passerar du pittoreska fiskelägen och småbåtshamnar innan du kommer till Höganäs.


Foto Alexander Hall

Foto Ron Johansson

C Gå in på Kattegattleden.se för mer information, tips och idéer.

Foto Oskar Albrektsson


Foto Asia Spa

Foto Falkenbergs Strandbad

med en spavistelse

Upplev lugnet, njutningen och lyxen - långt ifrån den stressiga vardagen. I Halland har vi en lång historia av hälsa och välmående och längs Hallandskusten ligger några av Sveriges bästa spahotell.Upplev lugnet, njutningen och lyxen - långt ifrån den stressiga vardagen. I Halland har vi en lång historia av hälsa och välmående och längs Hallandskusten ligger några av Sveriges bästa spahotell. Redan i mitten av 1900-talet öppnade de första hotellen vid havet och redan då låg fokus på avkoppling, hälsa och havets lugnande kraft. Unna dig en helg utan måsten och koppla av med lyx i fantastisk miljö, med Kattegatt utanför fönstret. Thalassospa på Varbergs Kusthotell Femtiotvå steg från havet ligger Varbergs Kusthotell. Kryp ner i ett tångbad med havsvatten från Kattegatt, testa Sveriges enda Thalassospa eller promenera längs den härliga strandpromenaden. Upplev det bästa av asien på Asia spa Mitt på torget i centrala Varberg ligger Varbergs stadshotell & Asia spa. Här har man skapat en helt egen värld av njutning med det bästa från Asien. Njut av stillhet, värme och sköna dofter. Boka in dig på en välgörande behandling, njut av de sköna baden eller prova på en stunds meditation. Avkoppling och eldrelax på Strandbaden Där havet möter Skrea strand ligger Falkenbergs Strandbad. Hotellet har funnits sedan 1937 och sedan dess har människor kommit för att koppla av, njuta av stillheten och den vackra naturen. Strandbadens The Retreat Club är en plats för avkoppling med bland annat eldrelax, hamam och utomhusbastu.

Naturnära på Säröhus Uppe på Säröudde ligger Säröhus på en härlig plats mitt mellan hav och naturreservat. Med anor av badhistoria som går tillbaka till mitten av 1800-talet har Särö en härlig spahistoria att luta sig tillbaka på. Här kan du njuta av bad både inomhus och utomhus, dessutom finns det flera olika sorters bastu att välja mellan och här finns även fotbad, regndusch och isfontän för den modige. Med utsikt över havet på Hotel Tylösand Hotel Tylösand bjuder på upplevelser som överraskar och inspirerar. Här är det okej att skratta, umgås och ha roligt samtidigt som du njuter av lugnet och omgivningarna. Havet ligger precis utanför dörren och panoramavyn över sanddynerna gör att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Mata dina sinnen på Sinnenas Spa i Ästad Sinnenas Spa plockar smaker, dofter, material, ljud och idéer från naturen omkring vingården. Varje spamiljö har fått sin egen doftkomposition av till exempel varm skogsjord, fuktiga höstlöv och nysågat virke, som valts ut för att följa eller bryta mot förväntningar och känslolägen. Passa också på att besöka undervattensbastun, där du värmer dig framför den sprakande vedkaminen medan regnbågsforellerna långsamt simmar förbi utanför glasrutan.

Text: Visit Halland

Varva ner


Foto Kristian Sahlberg

Foto Asia Spa

Foto Pamela Hanné


Källa: mittkok.expressen.se

grill nåvå*

Det du väljer att lägga på grillen ikväll, är troligtvis vad du valde att lägga där sist också, eller hur? Men hur vore det att krydda tillvaron lite, bokstavligt talat, och testa något nytt? Har du testat att grilla något av detta? Pizza Att grädda pizza på grillen blir allt mer populärt. Det bästa med pizza är ju att alla kan välja sin egen topping. Med allt från klassiska tomatsås och mozzarella, till vita pizzor (pizza bianco) med crème fraiche blandat med pressad vitlök som toppas med rödlök, svamp

Fyllda grönsaker

och skivor av kokt potatis, ost och

En köttfärsfylld paprika,

valfri krydda. Tänk på att

rykande het ur ugnen, var

pensla lite olja på

riktigt hippt på 80-talet.

pizzabotten först och

Men har du testat att grilla

grädda den på

dem? Fyll paprikor eller

båda sidor på

tomater med köttfärs,

en pizzasten

ris och kryddor, eller

på grillen,

med linser, spenat

innan

och fetaost och

ni

lägg dem på grillen istället för i

Frukt Alltså, har du provat att grilla

Frulle

skivad ananas

Tillhör du dem

någon gång? Om

som vill dra ut

inte, gör det bums!

grillen dygnet runt?

Grillen ger

Jamen gör det då. Varför

ananasskivorna en

inte göra Fattiga Riddare på

karamelliserad yta som är

grillen? Eller ge granolan en

svårslagen. Perfekt att stoppa

extra smakskjuts? Värm granola

mellan hamburgerbröden, ovan på

och bär på ett ark med

burgaren eller ensam för sig. Vid

aluminiumfolie, och är den sedan

sidan av äter du grillade skivor av

direkt tillsammans med grekisk

vattenmelon med salt och citron

yoghurt eller kvarg. Gott!

och till dessert väljer du grillade päron- eller persikohalvor som ätes

Musslor

med vispad grädde eller glass.

Här har ni en riktig snabbrätt.

Mums!

Två till tre minuter på en varm grill är allt som behövs. Se till att musslorna är ordentligt rengjorda först och låt dem gärna ligga en stund i marinad innan de läggs på grillen, förslagsvis på ett grillnät eller i en wokpanna för grillar. Så fort skalen öppnar sig är de färdiga att serveras.

94

*

Egentligen stavas det nouveaux och betyder nytt på franska men vi tycker att det kan stavas på svenska och stå för nytt på grillen också.


Följ oss på Instagram Din digitala Cityguide!

halmstadcity

4560

9800

402

inlägg

följare

följer

VI ÄLSKAR CITYLYX || 430 verksamheter i en härlig mix av butiker, restauranger, salonger, caféer m.m. Varmt välkommen till Halmstad City Stadens hjärta, där känslor lever, drömmar föds och minnen skapas!

95


Grilla burgare som

grillmästaren Hallå alla ni som gillar hamburgare! Här kommer något för er. Den okrönte hamburgerkungen himself, Salih Kabashi, från Mr Vinck Burger i Halmstad ger sina bästa tips för att grilla den perfekta burgaren. Följ dessa steg och du kan omöjligt misslyckas! Hot, hot, hot! Temperaturen är det viktigaste när du ska flippa perfekta burgare. Pannan eller grillen ska vara väldigt varm då hamburgaren behöver ”stängas” så att saften inte rinner ut. Då får burgaren även en karamelliserad yta som ger en härlig smak. Satsa på en innetemperatur på 50 grader så får du en god mediumburgare. Försök mala färsen själv Har du inte möjlighet att mala själv så kan du köpa grovmalen färskt högrevskött, gärna med en fetthalt på cirka 20% eftersom det är bra för balansen i burgarna. Ta höjd Burgarna får gärna vara 3 cm höga för mer saftighet.

Salta 20-30 minuter innan grillning, se till att salta burgarna rikligt på bägge sidorna. 3 minuter När du väl lagt burgaren i pannan eller på grillen. Vänd den bara en gång, och det efter cirka 3 minuter. När du väl har vänt burgaren ska du peppra rikligt med grovmalen svartpeppar av hög kvalitet. Lägg därefter på din favoritost och efter ytterligare 3 minuter så är burgaren klar och osten har smält. Servera Servera med ditt favoritbröd, sås och annan topping. Njut!

Mr Vinck Burger är en Gastropub med fokus på Hamburgare. Hos oss är bästa möjliga kvalitet och upplevelse det viktigaste. Vi arbetar bara med dem bästa råvarorna, kombinerat med många års erfarenhet. Hos oss kan ni också köpa med lyxiga burgare, bröd, kryddor och annat, som ni kan tillaga hemma.


Hallå där! Har ni saknat oss? Vi längtar i alla fall efter er, och gissa vad? Vi ses i höst igen! I oktober är vi tillbaka med ett nytt nummer, som vanligt fullproppat med det senaste som händer i Halland. Intressanta reportage, spännande möten och roliga tips. Vi kan knappt bärga oss! Ses snart!

Följ oss så länge på www.vame.se

Vamé är ett stilsäkert magasin för den nyfikna, den som är intresserad av möten mellan intressanta människor och gillar att upptäcka nya saker i Halland. Det handlar om trender, design, nöje, företagande, hälsa samt mat och dryck.


Språklexikon

- Så dunte sa ble så vekommen.

Har du koll på det Halländska lingot? Vi vet att det ibland kan vara lite klurigt att förstå allt som en hallänning kläcker ur sig. Särskilt som både skånskan och småländskan ibland ger sig till känna även i Halländskan. Så för att hjälpa er på traven kommer här en liten språkguide. Vassego! Gronna/Grunna - Fundera

Bangen - Rädd

Gularödder - Morötter

Bagbå - Återbud

Hålsolten - Utsvulten

Ble - Bli

Hång - Hagalen

Bloa - Blöda

Håsa - Strumpa

Boa - Affär

Hialös - Hejdlös

Bonn - Botten

Hinn dan - Häromdagen

Brige - Besvär

Hong - Hund

Byring - Skräp

Hua/Hia sig - Lugna ner sig

Bålna - Svälla av fukt eller väta

Hylle - Fläder

Bås - Halm

Illavåren - Otymplig, ful

Dabba sig - Klanta sig

Illtyg - Rackartyg

Dunte - Du inte, t.ex. Det kan dunte ha på dig!

Jams - Dumt prat

Dratta - Ramla

Junte - Ju inte

Dura au - Svimma

Jämte - Bredvid

Dura te - Somna

Jirig - Tidig

Flabb - Mun

Jisses - Jösses

Flua - Fluga

Kante - Kan inte

Fånte - Får inte

Keligt - Tråkigt

Fälleben - Krokben

Kjänning - Bekant

Gaorboar - Granne

Kläga - Behandla orättvist

Gloffa - Stort hål, t.ex. en grop i en väg

La - Väl

Glytt/Glutt/Glått/Glött - Barn

Ladder - Innetofflor

Gohällig - Trevlig

Laj - Trött, Utled

Grina - Skratta

Lanscha - Eka

Källa: hallandia.se

Alleredan - Redan


# Dags att ta in det dialektala i

vår moderna kommunikation. #jams

Laungavi - Långsint

Redig - Rejäl, duktig

Lava - Stapla

Schossta - Andas häftigt

Lig - Bra, utsökt

Sjabba - Gräla, pladdra

Löske - Lös och ledig

Sjane - Tokstolle

Luda - Liten byggnad, skjul

Sjanne meg - Usch då

Luna - Lynne

Sickebå - Sändebud

Ly - Lugn, Skydd

Skrauen - Illa

Måckligt - Bekvämt

Skräppa - Skryta

Marne - Morgon

Slabb - Slask, söl

Milla pau - Töa

Slabbespann - Slaskhink

Mög - Smuts, av dålig kvalitet

Snottra - Något som är svårt att reda ut, t.ex. garn

Näst - Stygn

Stölleter - Tokig

Nokk - Nog

Störna - Stulna

Ohällig - Otrevlig

Sviskon - Katrinplommon

Ongafyle - Barn i negativ betydelse

Tarabba - När något försämras eller magrar märkbart

Orkehull - Överskottsfett i positiv bemärkelse

Tocka deg - Flytta dig

Ormatyg - Sånt som är besvärligt

Tradig - Tråkig

Pannejärn - Stekpanna

Tvärbugad - Väldigt mätt

Plada - Fläck

Uhällig - Elak

Pötta - Skål

Vapelan/Vaplar - Var nånstans

Praden - Pratsam

Vase - Slarver

Puda - Kudde

Vära - Världen

Raddet - Dålig

Ve - Vid

Rälig - Ful, äcklig

Vekommen - Villrådig

Rättså - Ganska


…regnet bara öser ner… Visst hejar vi på solen och hoppas den inte lyser med sin frånvaro allt för ofta i sommar, men en regnig innedag då och då brukar för det mesta bara vara mysigt. Det är då man med gott samvete kan sitta kvar i soffan och titta på en spännande film eller passa på att rensa garderoben. Men om regnet blir kvar ett tag, och man tröttnat på både film och garderobsrensning, vad ska man hitta på då? Vi ger tips på aktiviteter för både stora och små, som passar i både villan och husvagnen. Föredrar du slime eller troll?

Det är en generationsfråga. Kidsen lär de vuxna att göra slime, och de vuxna lär i sin tur barn att göra trolldeg båda en klassiker från sin tid. Trolldeg 4 dl vetemjöl 2 dl salt 2 dl vatten 2 msk rapsolja Eventuell hushållsfärg och hobbyfärg. Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer vatten eller mjöl för rätt konsistens. Testa gärna om degen är bra genom att låta en degbit dingla ner från handen, om den töjs ut är degen för lös. Färgsätt med hushållsfärg om du vill. Forma degen till valfria figurer. För mer hållbara figurer, grädda dem i mitten av ugnen 2–4 timmar på 100°C tills de är helt torra (tiden varierar beroende på storlek och tjocklek på figurerna). Låt svalna. Måla gärna figurerna med hobbyfärger. Källa: ica.se

Baka, baka, liten kaka

Även de mest vanliga recepten kan lyxas till genom att ändra eller lägga till någon ingrediens. Vad sägs till exempel om de här? Lakritsbollar Gör en vanlig sats med chokladbollar men addera 2-3 tsk lakritspulver och rulla sedan bollarna i lakritsflakes eller lakritsströssel. Yum! Muffinstårta Baka eller köp 12 muffins. Dela dem i tre delar på höjden. Lägg topparna av muffinsarna på ett fat. Bre på totalt 3,5 dl vaniljkräm över alla toppar (som nu är bottnar). Lägg ett mellan lager av muffins. Bred på totalt 3 dl jordgubbssylt på det andra lagret muffins. Lägg på tredje och sista lagret av muffins och spackla sedan med totalt 8 dl vispgrädde. Dekorera med färska jordgubbar. Mums!

Slime 1 dl raklödder 1 dl lim (t ex skollim, hobbylim) Linsvätska Blanda ihop raklödder och lim. Tillsätt lite linsvätska i taget och rör om till en bra slimekonsistens. Droppa i lite hushållsfärg eller glitter om du vill för att den ska se festligare ut. Eller Slime (på sånt du har hemma) 3 dl kallt vatten 2 1/2 msk potatismjöl några droppar olja några droppar karamellfärg Mät upp kallt vatten i en kastrull och häll i potatismjölet. Vispa ihop det och starta plattan. Låt det sjuda upp och koka till en tjock smet ( det går fort ) ta bort från plattan och vänd ner olja och lite karamellfärg. Ställ in i kylskåpet och låt svalna. Källa: indasbakskola.se och amelia.se

Naturligtvis finns det inget som hindrar oss från att emellanåt passa på att njuta av sommarvarma regnet.


…mer och mer. Fågel, fisk eller mittemellan? En kul lek eller tävling roar de flesta. Hur länge sedan var det du lekte kurragömma? Det kan förvisso vara lite klurigt i en husvagn, men om det är svårt att hitta gömställen för en människa, så är det betydligt enklare att gömma ett föremål som i den klassiska leken ”Gömma nyckel”.

r

Om vi aldrig får regn kommer vi inte att uppskatta de soliga dagarna lika mycket.

Här är fler lekar som passar i de allra flesta miljöer: Charader - Alla skriver ett ord eller en mening på ett papper som sedan viks ihop. Sedan drar man lapparna i turordning och försöker agera det som står på pappret, medan de andra gissar vad det är man försöker gestalta. Pussa grodan - som Sätt svansen på grisen fast man ska med förbundna ögon och med läppstift på läpparna försöka pricka munnen på en groda (eller valfritt djur man ritat på ett papper och satt fast på väggen.

Snigelpost När fick du senast ett brev eller vykort med posten? Tänk vad glad du skulle bli! Varför inte göra någon annan lika glad? Skriv ett brev eller ett vykort till någon du tycker om. OBS! Ett frimärke kostar hela 12 spänn nuförtiden, så skriv inte så många brev att du inte har råd med en svalkande glass när solen väl tittar fram igen.

Introtävling - Spela introt på en låt, den som snabbast gissar rätt låt får en poäng. Inbrottstjuvar - En person lämnar rummet och de övriga gömmer t.ex. tre saker. När personen sedan kommer tillbaka in i rummet ska hen gissa på vad som blivit ”stulet”. Knasiga Sagan - Alla har varit papper och penna. Alla skriver en mening högst upp på pappret och viker för så den inte syns. Sedan skickar man pappret åt höger och fortsätter skriva på det nya pappret för att sedan vika ihop även det och skicka vidare. När pappret är fullt har alla varsin knasig saga. Det är lika roligt med teckningar, men då får man se till att lämna lite, lite av sin teckning ovikt, så personen som tar över pappret ser var hen ska fortsätta rita. Kändisen - Tänk på en känd person och låt någon annan gissa vem det är genom att bara ställa frågor som kan besvaras med Ja eller Nej. Källa: kalasguiden.se

Au, Ag och Obi Om du brukar lösa korsord är det värdefulla ord att ha till hands. Har du inget korsord? Jodå, bläddra fram till 110 så har du plötsligt massor av tidsfördriv. Är de redan lösta? Jamen, varför inte skapa ett eget korsord och låta grannen lösa det senare? Det är också kul att göra egna labyrinter eller rita konturerna av något och låta barnen färglägga ditt motiv. Make Over Gå loss på sminklådan, hårsprayen eller gummibanden och ge varandra en make over. Varför inte passa på att lära dig den där håruppsättningen du alltid drömt om att kunna göra?


Evenemang Sommaren 2021, till skillnad från förra året, verkar trots allt bjuda på en hel del evenemang och tillställningar. Hur kul?! Men för säkerhets skull, kolla in hemsidan eller de sociala medierna tillhörande respektive arrangör eller scen före varje tilltänkt event så ni säkert vet att det blir av, de flesta aktiviteterna kräver även föranmälan. Vissa event saknar exakt tidpunkt i skrivande stund, så dubbelkolla det också när du ändå är igång!

20 Juni

11 Juli

13:00, Naturum Fjärås Bräcka

12:00-15:00 Naturum, Fjärås Bräcka

Nyfiken på: Träd

Nyfiken på: Origami

Upptäck Särö Västerskogs naturreservat

13 Juli

Växtvandring i Lintalunds naturreservat

Lily Arbor

11:15-14:00, Gustav V:s väg Särö, Kungsbacka

16:00-18:00 Lintalunds naturreservat

29 Juni

Rotundan, Halmstad

14 Juli

Lily Arbor

Van de Boel Nöbbelin

19:30 Gunnagård, Falkenberg

Familjeföreställning: Förvandling

15 Juli

Rotundan, Halmstad

16:30-17:00, Mjellby Konstmuseum, Halmstad

Jill Johnsson på Majas vid havet 21:00 Varberg

30 Juni Quiz

17 Juli

Rotundan, Halmstad

1 Juli

Selma & Hugo

Rotundan, Halmstad

3 Juli

Full Moon Anxiety Rotundan, Halmstad

3 Juli

Ekoxar vid Lygnern

19:30-23:00, Naturum Fjärås Bräcka

4 Juli

Gårdstrampet

Heldag, med start från Haverdals Camping

5 Juli

The Cold Stares & Hannah Aldridge 17:00, Hwitans Trädgård, Falkenberg

7 Juli

Jens Hult

Molly Hammar

Rotundan, Halmstad

18 Juli

Nyfiken på: Småkryp i förnan 13:00, Naturum Fjärås Bräcka

21 Juli

Anna Bergendahl

10:30, Gunnagård, Falkenberg

19:30 Gunnagård, Falkenberg

Lasse Stefanz

9 Juli

25 Juli

Rotundan, Halmstad

12:00-16:00 Apelvikens Strand, Varberg

Jens Hult

19:30 Gunnagård, Falkenberg

Guardians OCR Kids


SKINTABY

SMEDJA! DESIGNADE TRÄDGÅRDSMÖBLER & BRUKSPRODUKTER

I INSPIRERANDE MILJÖ!

Bodil & Kenth 070-783 44 49 070-819 88 84

TORS 12–18 • FRE-SÖN 12-16 VARMT VÄLKOMMEN! www.strandskatorna.com


Evenemang 28 Juli

14 Augusti

Heldag, med start från Ugglarp Camping

11:00-16:00 Tvååker

Susedalsrundan

Timo Räisänen sjunger Ted 20:00, Gunnagård, Falkenberg

Smaka på Tvååker

15 Augusti

Smaka på Tvååker

29 Juli

11:00-16:00 Tvååker

Rotundan, Halmstad

Spåra djuren

Charad

20 Augusti

30 Juli

12:00-16:00, Naturum Fjärås Bräcka

11:00 Naturum Fjärås Bräcka

Halmstad Arena

Funnet i håven

Skärgårdssång

31 Juli

21 Augusti

09:00-17:00 Tylön Naturreservat, Halmstad

11:00, Start vid Varbergs Stadshotell

Fyrdagen Tylön 2021

Moveat food

Actiontur utmed kustlinjen 2021

Skärgårdssång

Mot okänt mål - musikalisk berättarföreställning i Eldsberga

22 Augusti

12:00-15:00 Tylön Naturreservat, Halmstad

13:00-14:00, Perstorp 379, Eldsberga

1 Augusti

Brummare - ett snurrigt instrument 12:00-15:00, Naturum Fjärås Bräcka

Mot okänt mål - musikalisk berättarföreställning i Kvibille 18:00-19:00, Kvibille

5 Augusti

Halmstad Arena

Nyfiken på: Orientering

10:00-13:00 Naturum Fjärås Bräcka

27 Augusti

Eggstone + the Mommyheads på Majas vid havet 20:00, Varberg

28 Augusti

Nisse Hellberg Band

Smith & Thell

19:00, Gunnagård, Falkenberg

6 Augusti

Arvingarna 30 år, i takt med tiden

Rotundan, Halmstad

29 Augusti

Foto Art by Esse

19:30 Gunnagård, Falkenberg

Essa Cham

7 Augusti

Mot okänt mål - musikalisk berättarföreställning i Söndrum

11:00-12:00, Bergsgårdsvägen 342, Halmstad

19:30, Halmstads Teater

Världens Historia, Özz Nûjen & Måns Möller 16:00 Halmstads Teater

Nyfiken på: Fladdermöss

20:00-23:00 Naturum Fjärås Bräcka


gällande pris, kvalitet och även i storlek på uppdraget..

Att skapa en professionell tavelinramning kräver engagemang och hjärta..

e m a r f afference t a h w What a di e k a m a frame makes! e c n e r diffe

Vi arbetar med privatpersoner och företag och vår mångåriga erfarenhet borgar för att din inramning ska få det resultat du önskar.

Vi erbjuder måttbeställda och specialtillverkade kvalitetsramar för alla slags konstverk. Allt utförs professionellt i vår verkstad.

What a difference a frame makes U Öppettider Norra 5 | 10 – 13 Vardagar | 08 – 16 Vägen lördagar 25 Tel.035 55, 0733-24 Norra vägen 5, 035-10 Halmstad. 10 25 51 55 /990737-08 70 05 www.halmstadinramning.se instagram: #halmstadinraming

il apr s/

llning mar ä t ts

JOAKIM NILSSON crownpoi nts.se # artifack ts


Längre Evenemang Det händer mycket på Rotundan i Halmstad i sommar

HAVoHOJ - cykla, smaka och lära om havets goda mat

Cykla längs vackra Kattegatt och smaka på havets mat. Det dukas upp 6 depåer längs vägen med mat baserad på tång, mussla, kräftor i spännande kombinationer med goda tillbehör. Lätt cykling ca 20 km i njutningsfart som avslutas vid sista depån på Joels Brygga med möjlighet att beställa goda drycker som passar till smakproverna. Start på Kusthotellet i Varberg, mål Joels Brygga i Träslövsläge. Anordnas under 8 tillfällen: 19/6, 26/6, 3/7, 10/7, 14/7, 21/7, 28/7 och 4/8.

Veteranfordonsträff

Tisdagsträffar hela sommaren för alla som älskar veteranbilar. Pågår mellan 4 maj - 31 augusti. 17:00-19:00, Glassbo Våffelstuga, Hylte

Internationella Gatuteaterdagarna

För 26e året i rad arrangeras Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad. I vilken form årets festival kommer utspela sig beror helt på det aktuella ”coronaläget". Alla föreställningar är gratis! 4-7 augusti 10:00-23:00, Picassoparken, Halmstad

Sommaryoga på bryggan

Ett lugnt och stärkande hathayoga pass som både nybörjare och erfarna kan delta i. Om vädret tillåter. Vi ses på bryggan vid Söderfamiljen. Håll koll på Lotusblommans facebooksida. Ta med egen matta eller handduk. Lördagar från 12 juni till 14 augusti kl 09:00-10:00.

Bröderna Lejonhjärta 2021

Teatergläntan sätter upp Bröderna Lejonhjärta under utvalda datum 20 juni - 22 augusti. En fantastiskt föreställning för hela familjen. Teatergläntan, Falkenberg

Ölprovning - Halmstads Brygghus

Passa på att prova öl från lokala producenten Halmstad Brygghus. Varje provning anpassas utifrån de förkunskaper och intressen som finns inom besöksgruppen. Utvalda torsdagar, fredagar och lördagar i juli och augusti kl 18:00.

Per Gessle på Solgården

Halmstads egna popkung Per Gessle gör inte mindre än 8 akustiska spelningar på Solgården, Hotell Tylösand. 7, 8, 13, 14, 21, 22, 28 och 29 juli kör han intima framträdanden med ett fåtal sittande gäster.

Den lysande teatergruppen

Kom och se den oefterhärmliga gruppen 123 Schtunk, bestående av Bortas Josefine Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson i deras sommarshow: "Den lysande teatergruppen"! Efter lång tid i karantän är de åter på scen igen! Nytt och gammalt från Schtunk. Om tiden i karantän via nya och gamla påhitt. Shakespeare, Molière, Strindberg, Moberg och C O Evers blandas med 123 Schtunk och massor av musik av Dick Karlsson! 14-25 juli 2021 på Arena Varberg.


g

ROTUNDAN 2021 TISDAG

ONSDAG

Van de Boel Nöbbelin Jazzduo

QUIZ

20:00

29

STICKCAFÉ

JUNI

9 + 23 JUNI, 7 + 21 JULI samt 4 AUGUSTI

20:00

30

TISDAG

ONSDAG

TORSDAG

Selma & Hugo

29

kl 20

Erik Jonasson

6

kl 20

30

kl 20

QUIZ

kl 20

Lily Arbor

13

kl 20

Per Thornberg Trio

20

kl 20

14

GATUTEATERFESTIVALEN 4–7 AUGUSTI

med RebLot

QUIZ

kl 20

ONSDAG 28

kl 20

Eyescream

3

10

24

kl 20

15

OA, Mika & Pellepennans LivemusikQUIZ

22

kl 20

PunkQUIZ med Pierre Rosén

2 Headons

Jens Hult

29

9

16

Från kl 21

23

25

AUGUSTI

kl 20 kl 22

Welander Pikes

30

SÖNDAG

kl 20 kl 22

Full Moon Anxiety

3

Peach Baby

kl 20 Amanda kl 22

Ginsburg

10

IZHAV

kl 20 kl 22

Molly Hammar KEV

17

kl 20 kl 22

Hadi Ali

24

Från kl 22

kl 15 kl 20

Visklubben Skeppet

4

kl 15

Albins Drängar

11

kl 15

Miryu Manabe

18

Mollie Minott Sebastian Lara

kl 20

Wittmar

25

Livebandskaraoke

31

FREDAG

6

kl 20 kl 22

Essa Cham SAIKZ

BEER WEEKEND 30–31 JULI

LÖRDAG 31

kl 22

Benedict Firemonkey

7

SÖNDAG

kl 20

1

Five Bridge Jazz Group kl 18

Land of Trees

8

ROTUNDAN FESTIVAL 12–14

kl 20

18

kl 20 kl 22

Sam Florian Nadja Evelina

30

5

med RebLot

QUIZ

kl 20 kl 22

Chuck Berry Mania Joe & The Anchor

TORSDAG 29

kl 20 kl 22

Coral the Color

Charad

QUIZ

11

kl 20

LÖRDAG

Från kl 20

Varité kl 20

kl 20

Midway Park

No Suits in Miami

QUIZ

4

kl 20 Samuelsson Björnberg Gerhardsson Karlsson Quartet

17

kl 20

28

TISDAG 27

kl 20

QUIZ

21

kl 20

River Band

med Halmstad Brygghus

JULI

8

QUIZ

Paola

27

1

med Super-Ingrid

7

FREDAG

kl 20

kl 20

Visklubben Skeppet

19

26

20

27

Nined Feelium

kl 20 kl 22

kl 20

Honeyburst

21 BARTÖMNING

31 28

Öppet

22 Bakisdagen

29


Sommarquiz Dags att plocka fram papper och penna och tävlingsinstinkten. För nu är det dags för quiz! Ett tips: Teama upp dig med både mormor och barnet, så ska du se att ni löser det här galant. 1.Barn har haft sommarlov ända sedan folkskolan blev obligatorisk på 1800-talet. Idag innebär sommarlov oftast lek och stoj men från början hade lovet ett helt annat syfte, vilket? a. Barnen skulle vila upp sig, helst sängliggande, för det ansågs nödvändigt för att deras kroppar skulle klara av ett helt år. b. Lärarna skulle få tid att planera nästa läsår. c. Barnen behövde hjälpa till hemma på gården med jordbruket. 2. Sommar i P1 är ett kärt program som trots att det sänts ända sedan 1959, bara blir allt mer populärt för varje år. 26 juli 2014 sändes ett program med musikern och producenten Christian Falk. Vad var det som gjorde just detta program speciellt? a. Det är första gången i Sommars historia som ett program sänds postumt eftersom Christian avled i cancer några dagar före sändningen. b. Christian sänder programmet på vers som rimmar. c. Programmet tvingades avbrytas mitt i sändning på grund av nyheten av påven Benedictus XVI's död. 3. Låten Sommarnatt med Snowstorm är en klassisk sommarmelodi. ”Rosa lack och kromad list i '59 års modell. Jag öser på för fullt i stan som en 50talsrebell. Jag sveper över landsvägar ja jag…” Ja, hur fortsätter texten? a. …sveper över lacken b. …sveper genom natten c. …sveper som katten

5. Under midsommarnatten säger traditionen att man ska samla 7 (ibland 9) blommor och lägga under huvudkudden, detta för att man ska drömma om en viss person på natten sen. Vem är det som ska visa sig i drömmarna? a. Vem du ska leva ihop/gifta dig med b. Vem du var i ett tidigare liv c. Din/dina framtida barn

4. Sommarlov är ett populärt barnprogram på SVT. En välkänd, och för vissa lite läskig figur är Sommarskuggan. Varje år gömmer sig en känd person i dräkten, som avslöjas i slutet av varje säsong. 2019 spelades Sommarskuggan av musikern Hasse Andersson. Men vem gömde sig i dräkten 2020? a. Malin Olsson b. David Sundin c. Samir Badran

6. Gyllene Tiders gamla klassiker ”Sommartider” spelas nog av en och annan sommarfirare just nu. Men visste du att låten även spelades in på Engelska, fast att den aldrig släpptes? Vad var den engelska titeln? a. Summer Times b. Summer City c. Summer Beach

7. Lavendel är en växt som förgyller många trädgårdar och krukor med både sin doft och färg. Hur många olika sorters lavendel har vi i Sverige? a. Ca 10 b. Ca 20 c. Ca 30 8. Ingen sommar utan härliga sommarbär! Jordgubbar, hallon och björnbär är alla läskande goda. Ett annat mumsigt bär heter cloudberry på engelska, men vad heter det på svenska? a. Krusbär b. Hjortron c. Vinbär Rätt svar: 1-c, 2-a, 3-b, 4-b, 5-a, 6-b, 7-c, 8-b

108


Lyssna pa oss digitalt

www.radiohalmstad.se

88,6MHz

109


Sommarpyssel

korsord korsord

DE HÖRS SPELA I STADEN HÅGLÖSA

KAN FÖRTÄLTET VARA MED STÄLL FÖR HUSBIL

VANN I BLIR DET "MELLO" OFTAST MED SAVID TELLIT KROCK

Har ni i verktygslådan? Vad kallas instrumentet?

FARMACEUTSTÄLLE INVITERA SKÄL ELLER SKARV FARKOST SOM FÅ SETT FÖR

STOJ TILSITER

VOLYM

SÄGS VINDEN VARA IBLAND STOR FLOTT FLOTTA

KORSORD

HALA VÄGAR ELLER RINKAR

76

FÖRGRÄDDAS I UGNAR INNAN FYLLNING I MOSSE VASKA

FRI FRÅN ALKOHOL FYNDPLATSEN

FÖRSÅTLIG LADDNING FEJS

BOLL SOM GÅR TILLBAKA I TENNIS

SJÖ I ÅRE KOMMUN

INPRÄGLAR

ZOLAROMAN BESTOD PROVET

DEN ÄR UNIK

MER OHYFSAD GER RÄTTVISARE KOSTNAD I HÖRN FÖR HUS- PÅ KORT BILSSKIDORT ÄGARNA

HAR GULLEFJUN PÅSKYNDA

KAROSSERI AB ELIT

SÅ GOTT! HAR VÄL LÄCKA I VAGNEN

DELTÄVLING FN FÖR MÅNGA

EDERAR

STÅHEJ

ÄMNAR

KÄRLEKSBEVIS KEDJESPELARE

FY FÖR DEN . . . . =HEMSKT

RÖDFISK

ÖVERFYLLNAD

KNOP SITTSTÄLLNING

SVENNINGSSON RUSAS

GERSHWIN FÅR DU DE SMÅ GAMMAL VOLVOMODELL

KRAV

VID GOD HÄLSA TAPPA HÖJD FORM AV HYRA

HAR HÖGRE VÄRDE BOR I STIA

VÄXER I LERUMS KOMMUN ? HAR GULA BLOMMOR

SPOTTAR LAVA IBLAND

FOLKDANS FÖR KELTER

6/20 Vinn halvårsprenumeration på Husvagn & Camping! 1:a pris är en halvårsprenumeration på Husvagn

HÄR BESÖKER DU LEKOSEUM

BEHÖVER NI DÅ OCH DÅ PÅ RESAN

KYLIG KVINNA

TENNISTOUR FÖR MANLIGA PROFFS

PLÖTSLIGT UTSLÄPP

KONSTRUKTÖR: LEIF JOHNSSON E-mail: lfj1280@hotmail.com

FÖRE EU SJÄLVFALLET!

BESÖKER NI I MOLIDEN

TEATER

HJÄLPORGANISAT. FÖRSÄLJNINGSTYP

SETDEL SILVERGHOST ANGÅR ÄR KANSKE MAKRILLEN

MÄTS VÄGLÄNGD I

DEN FYLLER (TANK)

LÖVVIRKE

GRÖNT PÅ KOPPAR

MONIKA KAN SKAPA KAOS I TRAFIKEN

SKÄMTTECKNARE

STORMAKT 19221991 JÄKTIGA STOR MÄNGD VATTEN

POPULÄR RAPIDOPLÅTIS

INDISK FURSTE

VIKT FÖR MUSIKER?

STÅR KON I?

ANTAL KUNGAR I KÅKEN? AREAN

Skicka ditt ifyllda korsord till: Egmont Publishing AB, Husvagn & Camping, 169 91 Solna. Senast den 22/6 -20 vill vi ha lösningen. Märk kuvertet ”Korsord 6”.


© Ulf Fransson 1997 BÄR

DROSKA

POLIS

ÄR

VARAN

HAR OFTA

MÅTT

STÅR FÖR

ÄR ÖKEN

SJÄLENS

MED RO

ENERGI-

BILAR GJORT

DEN ÄR

TA DET

GAMLA

LITEN OCH

RIK PÅ

MOTSATS

LITER SMUGGELLETARE FÖRSTA GÅNGEN NORR-

FÖLJA MED TILL

TALLRIK

DÖRREN

LÄNDSK

FÅGEL-

MAT

SLÄKTE

Michael Jordan dribblar

KRING

SMYCKE

VÄRDE-

MED BILD

LÖSA

VÄGSPÄRR

KVALSTER SKÅNSKT SAMHÄLLE

TALA OTYDLIGT KLÄDFIRMA

ÄR

STÅR SOM

R

STJÄRNA

FÖRTYD-

U

MED SIN

LIGANDE

M

HJÄRNA

ÅK IVÄG KÄNNER

UTTALAS AV

FOTO-

KOSTSAM T FÖRRÅD

BETYDER MYCKET FÖR EN TAVLAS

STUDENT

VÅGLÄNGD

SÄGARE

TILL FÅR

PÅ SAMMA

SANNINGS-

GRAF

DJUR MED

SKA BIFF

UTSEENDE

SKÄGG

VARA

TILLFREDSSTÄLLANDE FÖR BÅDA SIDOR

PC-

SÄGS

KON-

VARA

KURRENT

RENANDE

ORDFORM

Michael Jordan hoppar

BESÖKER HYPOKONDRIKER OFTA

DEL AV

AV BE-

BIL-

SLÄKTAD

TÄVLING

SKA DEN

FINNS DET

GUD-

MÅNGEN I

FRUKTIGE

SCHWEIZ

RÄKNAS STORA EFFEKTER I

TEMPEL ELLER KYRKA FORTSÄTT-

KOMMER

NING PÅ

FRÅN

SAMMA VIS

ENGELSK FAVORIT SERVITÖR-

BÅDE RADIO

BÖR HUSSE

OCH

HA PÅ

VATTEN

SIN HUND

BESTYR

BLIR MAT

INFEKTION SOM DRABBAR DE FLESTA

OTREVLIG HUSRUM FÖR EN

TYP SVAG

PRAKTISKT

GE EN ORRE

ÄR OFTA

MÅTT VID

MUSLIM

TRANS-

LEVER I

GREVLIGT

HAGE

FÖRNAMN

PORT

VISS

LÄSER MÅNGA VAR DAG

FICK MAN

SORTS

PÅ ÄLDRE

HUSDJUR

KRANAR KILOPOND

UTFORMAT PÅ SAMMA SÄTT

ÄR INTE LÖGNHALSAR

Kryss 23


TILLFÄLLIG BOSTAD

OPER-

VINNA

KAN

SONLIG

ÖVER

MAN TID

OCH UTAN FINESS

ÄR VAT-

VINNA ÖVER

GREPPA

MINSTA

BLIR KVAR

TENRIKT

EFTER

PITEMÅL

FISKETUR FLER ÄN EN, FÄRRE ÄN MÅNGA

HELT

LITET

OKEJ

KYFFE

VIOLETT KAN MAN

ETT TACK-

RUM

SAMT

BE

HUSDJUR

BLIR VARULVAR ÄR AV

DEN

LÄDER

BOCKAR

YRKES-

STOLS-

GRUPP

BEN

INTE

OCH

ALLS

SNICK-

GLES

RAR IHOP BOK-

FÖLJSAM

HYLLOR

STÅR PÅ

SER DUM

BLOM-

KUVERT

UT

HÅLLARE

HÄLSINGE-

LÖSNING

BLOMMA

PÅ ETT

FÖRSÖKT

PROBLEM

SÄLJA

TAR UPP DET VIKTIGASTE HANTVERK

FÖR-

ATT

ÄR TAXI-

HÖJNING

SOMNA I

CHAUFFÖR

EDER

SÅNG TILL FRACK TIO ST. UNDER HUNDRA

FINNS

SÄNKA SIG

DET I

GICK UT

ATEN

ÖVER

NEDKLOTTRAD OCH OLÄSLIG

PUST

PLATS

MED KRAFT

EMOT

KAN BERO

SKÅDE-

UTTALAS

TVÄRT-

ARTIKU-

PÅ SOLEN

LERA

MÅTT

ÄR VI ALLA

INTE HELT

RÄCKA

ENKELT

FRAM TIL

KAN VARA BÅDE

GÖR RENT

OCH

BARN

HALV

BOKSTAV-

GENERAL

GRAV-

HEL

HAR ALLA

INTE

UTDELAR

KAMMARE

TUNISIEN

LIGEN VILL

FN LJUDFÅNGARE

INGEN

KLOTSPEL

ANNAN

FRÖKEN

SURRARE ÄR DET TVÅ I

ÄN BUDDISTISKA

KID-

INTE

NAPPADE

ILLA

MUNKAR LEVA I HOLMEN HAR SMAK FÖR DEN GODA SMAKEN

DET HANDLAR OM VATTEN

TÄNDA EN

LYRISK

BRASA

HYLLNING


KAN DU HITTA ALLA ORD? Buddy Boy, aka ”Buddy The Word Nerd” har gömt 8 ord nedan. Orden kan stå lodrätt, horisontellt eller diagonalt. Lycka till!

ANNONS HEMSIDA INNEHÅLL INFORMATION REKLAM REPORTER SKRIBENT SYNTOLKNING TELEFONVÄXEL VOICEOVER Buddy Boy är ordexperten som löser dina ordbehov. Texter och röstinläsningar till alla dina kanaler. Säg hej på buddyboy.se

Baby Trista typer göra sig icke besvär! Baby Haj är bloppen med humor. Här finns inga krussiduller och gulligull, utan bara skoj prylar. Här hittar du bland annat: • Barnkläder med roliga tryck • Annorlunda barnböcker • Coola barnskor • Accessoarer till husdjuren • Fidget Toys till rastlösa Vi ses på babyhaj.se!

Psst! Skriv in ”junijuliaugusti” som kod i kassan så får du 15 % i rabatt på hela ditt köp! Det är minsann inte trist, eller hur?

S V L V Ä X E

K I B I N N E F O S O R Y R E N M P T A O

T S Y E H Å N E B E M Ä P S O O I I R D N

L

O

T

R

T

H L E K M N S I I N D G Å T

I O N Y N H E

F O R I C R H Å L N T O E H E E M S L E F

C E R L I A N T N L X N K M O I R Ä V O I

N O L B B X C

N V O I C E O

E R Ä X N I N

S Y N T O L K

A N N O N S

B

V

F

T

R E R I O P O R T E K I D A V K L B N E L M A M R B E N M X N V Ä X E

E R E K L A L

O I N C M T A O T L I A O M

H E Å L L I O

N L E S R X Ä

KLURIGA ”KNEP OCH KNOP”-LABYRINTEN Om man är haj har man såklart en massa tänder man måste ta hand om.

Hjälp Baby Haj hitta sin tandborste genom att lösa labyrinten.


Foto Göran Stjierna

Det var det hela! Vi hoppas er vistelse i vårt vackra sommarHalland blir fantastisk. Välkomna tillbaka, vi finns här och väntar på er nästa år också. Allt gott, Redaktionen


Öppet dagligen maj till september

Välkommen till Norrvikens trädgårdar Möt sommaren i vår blomstrande trädgård som överraskar med konst och upplevelser i skogens tema. Njut av lunch i Orangeriet eller en kopp kaffe med praliner i Chocolaterian. Låt själen grönska på Norrvikens trädgårdar i Båstad. Läs mer på www.norrvikenbastad.se

FOTO: EA CZYZ

Världen i en trädgård

I gläntornas ljus

Surr i Bigården

Rudolf Abelinutställning av Eva Canebro 14 maj – 19 sept

Bea Szenfeld, Gunnar Kaj & Karin Wiberg 28 maj – 19 sept

Njut av Hanna Wendelbos blomsterflor i Bigården 4 juni – 19 sept

TRÄDGÅRD • UTSTÄLLNINGAR • RESTAURANG • BUTIK • CHOCOLATERIA


Nytt Flagship Showroom i Båstad med många uterum och växthus för utelivet i trädgården. Vi har dessutom öppnat restaurang Gardeners, med fokus på nordisk matkultur, ekologiskt och närodlat. Välkommen på dagens lunch eller en fika!

Välkommen till restaurang Gardeners

Båstad • Bromma • Munkedal • Köpenhamn • Oslo

Öppettider showroom i Båstad Mån-Fre 10.00-18.00 Lör 10.00-14.00 Tomtaholmsvägen 11, Östra Karup, 269 41 Båstad Vid infarten till Båstad från E6 (Avfart 39) 116 Telefontider: Mån–Fre 09.00–17.00 Telefon 0431-686 00

uterum • växthus • willabgarden.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.