04.2010 - Tursejleren

Page 1

4 | 2010 - Danske Tursejlere

Tursejleren

De grønne gaster

- Debutanter til søs

EBA i arbejdstøjet

Tag vandrestøvlerne

- For større sikkerhed

Klassiske linjer fra Als

- Følg sporene i landskabet

Med andres øjne

- VTS Storebælt


DANSKE TURSEJLERE

Tilsluttet Søsportens Sikkerhedsråd Søfartsstyrrelsens Fritidsbådsudvalg Søfartsstyrrelsens Uddannelsesudvalg Friluftsrådet samt Komiteen Blå Flag European Boat Association (EBA)

FORMAND

Poul Erik Jakobsen Kærvej 17, 4270 Høng Tlf: 24 85 50 20 · Fax: 58 85 35 40 poulerik@tursejleren.dk

Forretningsfører

Leif Nielsen Mariehønevænget 8 5260 Odense S Tlf. 40 16 30 09 leif@tursejleren.dk

Sekretariatet

Danske Tursejlere Odensevej 197 A 5600 Fåborg info@tursejleren.dk www.tursejleren.dk

Sekretariatets åbningstider: Alle hverdage kl. 10.00-13.00 Torsdage kl. 17.00-19.00 Tlf. 70 21 42 42 Spørgsmål vedrørende DT, forsikring, adresseændringer, medlemskab, kontingent, udebleven medlemsblad skal rettes til sekretariatet.

TURSEJLEREN

Udgives af Danske Tursejlere ISSN : 1603-3329 - Oplag: 9.000 stk Ansv. i henh. til Presseloven: Leif Nielsen

REDAKTION

Redaktør: Frank Flemming Pedersen Søndermarksvej 64, 4200 Slagelse redaktionen@tursejleren.dk Tlf: 20 44 12 39

ANNONCESALG

Burchardt Reklamebureau Ndr. Ringgade 74, 4200 Slagelse Tlf: 58 37 05 50 · info@burchardt.as www.burchardt.as

TILRETTELÆGGELSE OG LAYOUT

FFP Kommunikation · www.ffpkom.dk Tlf: 20 44 12 39 Burchardt Reklamebureau

TRYK

PE offset A/S Udgivelsesdato for næste nummer Nr. 01/11 - 17. februar 2011

2 www.tursejleren.dk

Skipperen har ordet Vi har gjort det godt i år. Vi har holdt sikkerheden i hævd, og vi har passet på os selv og hinanden. Det har resulteret i, at vi ikke har haft nævneværdige ulykker til søs og heldigvis ikke drukneulykker. Jeg tillader mig at se det som et resultat af den fokus, DT sætter på sikkerheden til søs. Danske Tursejlere arbejder målrettet for at øge sikkerheden, når vi er til søs, og når vi er i havn. Det gør vi i de relevante sejlersammenslutninger, vi er repræsenteret i i Danmark og på Europæisk plan. Den Europæiske Bådassociation (EBA) er ved at kigge nærmere på, hvordan vores havne kan gøres mere sikre, for der opstår faktisk mange farlige situationer og sker mange ulykker i havnene. Dette arbejde er Danske Tursejlere med i, og vi skal nok fortælle mere om dette spændende projekt. I sæsonens løb har jeg tit tænkt over, hvor trist det er at se både, der sejler helt anonymt uden navn og hjemhavn stående på siden eller agter. Mange sejlere har en glæde ved at kunne identificere andre sejlere. Og ofte dukker der mange gode minder og historier op, når man fanger en kendt båd ind i kikkerten, eller træffer den i en havn. Jeg har selvfølgelig forståelse for, at nogle sejlere ikke vil være genstand for al for megen opmærksomhed. Men igen er der et sikkerhedsmæssigt aspekt i at være synlig og identificerbar. Opstår der en nødsituation til søs, så er det vigtigt at kunne identificere båden, og her er navnet og hjemhavnen meget afgørende for at hjælpen kan nå frem til rette sted. Så nærmer vinteren sig, men det betyder ikke, at vi skal undvære at beskæftige os med vores fritidsinteresse. Prøv at tage et kig i Danske Tursejleres kursuskatalog. Her finder du masser af tilbud, hvor du kan dygtiggøre dig, så du kan få fuldt udbytte af sejladsen, når sæsonen igen er over os. Og så lige en lille opfordring til de mange sejlerildsjæle blandt vores medlemmer. Har du appetit på at gøre en indsats for Danske Tursejlere, så skal du ikke holde dig tilbage, for der er plads til flere med ideer og lyst til at føre dem ud i livet. For at understøtte arbejdet i de mange sejlklubber, som er medlem af DT, så arrangerer DT en klubkonference i februar 2011, hvor vi vil sætte fokus på klubudvikling. Det kan du også læse lidt mere om i dette nummer og meget mere i næste nummer af Tursejleren.


INDHOLD

2 Skipperen har ordet 4 De grønne gasters sejlerferie 6 De har et godt øje til dig 9 Kort nyt 10 Med kurs mod karneval i Caribien 12 Klassiske linjer fra Als 13 Klubkonference 2011 14 EBA: I arbejdstøjet for større sikkerhed 16 Ta’ på kursus med danske tursejlere 18 Havet venter de gamle både fra han herred 20 Tag vandrestøvlerne på 21 Sporet ved Fiskbæk 24 Medlemsservice 24 Tursejlertræf i 2011 25 Kort nyt 26 Tursejlershop 27 Stem på Årets havn 2010 28 Spørg eksperterne 30 Søkrammarked 31 Tinas Tips & Tricks 32 I Feggesund

10

Kurs mod karneval i Caribien

18

Kystkultur i Han Herred

14

EBA i arbejdstøjet

13

danske tursejleres klubkonference 2011

20

Tag vandrestøvlerne på www.tursejleren.dk 3


Skipperparret Søren og Jette (th.) samt de tre grønne gaster Cecilie, Tobias og Rasmus er klar til afgang fra Skælskør havn.

De grøn n e ga st e r s

sejlerferie D e t va r farvel til Faceb o o k o g fj e rn sy n me n t il g e ng æld goddag til vand , v in d o g fo rbav se n d e fl o t natur f or ungt treklø v e r p å fø rst e se j l e rfe rie . Af Frank Flemming Pedersen Skælskør havn en lørdag i juli. Den 37 fod lange Bavaria står ud med kurs mod Korsør havn. Vinden er N.NV. og blæser 6 sekundmeter, og det afstedkommer 1,5 til 2 meter høje bølger. Skipperparret Søren, far til 21 årige Tobias og 18 årige Cecilie, og Jette mor til 18 årige Rasmus, har motiveret de 3 unge mennesker til at påmønstre som gaster på det ugelange togt rundt om Fyn. For alle 5 ombord er det deres første ferie, hvor havet, havnene og sejlerevnerne skal testes. - Det lød bare godt, da vi hørte om planerne og fik tilbuddet om at tage med.

4 www.tursejleren.dk

Efter mere end en uge på Roskildefestivalen kunne det være meget rart at få lidt ro på. Og være sjovt at prøve en anden måde at holde ferie på. Desuden var vi blevet lovet, at hvis det var for kedeligt, kunne vi komme i land og tage toget hjem, nikker de 3 debutanter.

unge gaster. Med en snigende, begyndende søsyge allerede et par timer inde i den ugelange tur, var der tid til at tænke alvorligt på, hvor sjovt det egentlig er at sejle. Toget hjem fra Korsør lokkede, men udsigten til nye eventyr fik dog overtaget.

Med udsigten til at bruge denne kattelem, hvis sejlerlivets strabadser blev for meget, og savnet af MTV, Facebook og alle vennerne uoverstigeligt, så var det bare på med røjserne og af sted.

- Ingen ombord var rutinerede sejlere, så vi brugte lørdagens sejlads til Korsør på at lære mere om båden. Det havde vi faktisk rigelig tid til, for om søndagen var det blæst op, og så var der dømt familiehygge, lyder det fra trekløveret.

Grønne gaster Ud gik det fra Skælskør med kurs mod Korsør og en frisk kulør, der snart skulle gå over i en grønlig nuance hos to af de

Mandag var det tid at stikke mod nord under Storebæltsbroen. Destination: Bogense. Fuld sol og 4 sekundmeter vind gjorde turen både behagelig og afslap-


Cecilie holder kursen.

pende. Det er noget, ungdommen sætter pris på. - Det var så fedt at sejle under Storebæltsbroen, og efterhånden som solen fik fat, var der også tid til at springe på hovedet i vandet. Midt i Bæltet. Skræmmende og spændende på én gang. Lag på lag Efter at have nydt en fantastisk solnedgang i Bogense, blev stævnen vendt mod Assens. Igen en smuk dag, hvor skipper og besætning møder flere gamle sejlskibe, som har været samlet i det fynske for at sejle kapsejlads. I Assens havn er der trængsel og Bavariaen må ligge i 3. position, hvilket bringer besætningen på randen af mytteri. ”Man kan da ikke trænge sig sådan på og ulejlige andre sejlere, lyder det fra oprørerne”. - Det er altså, sådan man gør. Vi følte, at vi trådte vores naboer alt for nær, men alle var utrolig hjælpsomme med at finde ledige pladser og med alt det praktiske. Men vi skulle da lige lære, hvad de skrevne og især de uskrevne regler sagde om at færdes på egen og andres båd, når man er i havn, konkluderes det. Og videre fortæller novicerne: - Der er bare superfedt at komme til en ny havn, hvor man kan gå på opdagelse i butik-

Der blev tid til både aktivt sejlerliv og meningsfyldt tidsfordriv på det ugelange togt rundt om Fyn.

kerne og i byen. Når man kommer til en havn fra vandet, så føler man sig ligesom en del af det. Og det er så anderledes at se byen komme imod sig. Tal ordentligt Det var en del af aftalen med skipperparret, at gasterne skulle lære lidt sømandskab og tage del i arbejdet ombord. - Vi havde nogle faste opgaver med at have tovene klar og lægge de sorte badebolde ud, forklarer Tobias energisk, og bliver korrekset at Cecilie. - Fenderne, retter hun på brormand. Og hun fortsætter: - Det var både irriterende og noget stressende at skulle bruge de maritime udtryk såsom ”styrbord og bagbord”, ”stævn og agter”. Hvorfor kan man ikke bage sige ”højre, venstre, for og bag”. Det var svært at huske, hvad der var hvad, når vi skulle lægge til i havnen, og så kunne det godt blive lidt febrilsk. De grønne gaster havde også indarbejdet nogle ritualer, der skulle gennemgås, når havnene blev anløbet. Først skulle grillbaren tjekkes og burgerudvalget diskuteres og bedømmes. Derefter skulle der havbades.

Mere vind Assens til Rantzausminde i blandet vejr med en stigende vestenvind. Gasterne føler sig nu mere trygge og nyder livet. De hilsner på andre både, betragter marsvin og nyder at være i det fri. Ingen savner nævneværdigt de moderne elektroniske nødvendigheder fra civilisationen. Rasmus brugte noget tid på, at sætte sig ind i bådens elektronik og kommunikationsudstyr og fik smag for den del af opgaverne ombord. Men mere basale behov pressede sig nu også på. - Man kan jo komme til at trænge til pandekager midt ude på det åbne hav. Men så går man bare i kabyssen og svinger panderne. Og i havnen kan man også grille sine egne kæmpeburgere. Det er et god måde at holde ferie på, griner de i kor. Rantzausminde til Skælskør. Med udsigten til vind op til 13 sekundmeter stikker Bavaria og besætning til Skælskør lidt før planlagt, men med målet opfyldt: at sejle Fyn rundt og dele sejlerferien med hinanden. - Fed ferie! En total anderledes oplevelse, som vi alle gerne gør igen. Vi har da fået mere rutine, og det gør alt sjovere. Så kommer tilbuddet igen, så er vi til at forhandle med, lyder det muntert fra de knapt så grønne gaster.

www.tursejleren.dk 5


MED ANDRES ØJNE

VTS operatør Palle Horndrup og kollegerne holder godt øje med skibstrafikken på Storebælt 24 timer i døgnet året rundt.

De ha r et g o d t ø je t i l dig Storebælt Vessel Traffic Service– i daglig tale Storebælt VTS– beskytter både Storebæltsbroen, havmiljøet og dig mod kollision og andre sejlende farer. ”Vessel Traffic Service afværgede lørdag den 19. juni 2010 ved midnatstid, at det 132 meter lange stykgodsskib Vechtborg løb på grund syd for Samsø. Skibet havde ikke lods om bord. Klokken ca. 23:45 blev skibet kaldt op af den vagthavende ved Storebælt Vessel Traffic Service. På skærmen med overvågningsbilledet over skibstrafikken kunne den vagthavende se, at Vechtborg var faretruende tæt på at gå på grund. Med en dybgang på 7,6 meter styrede Vechtborg mod en grund på kun 7 meter vand sydøst for vindmøllefarmen syd for Samsø. Storebælt Vessel Traffic Service fik ledt Vechtborg på ret kurs, da skibet var omkring en sømil fra grunden”.

skibstrafikken i Storebælt fra Sjællands Odde i nord til Langeland i syd. Storebælt VTS har til opgave, at beskytte broerne mod påsejling fra de 21.000 skibe der årligt sejler under Øst- og Vestbroen. Østbroen har en fri gennemsejlingshøjde på 65 m. Alle skibe, som er højere end 18 m eller som har en tonnage på over 1.000 BRT, skal derfor passere under Østbroen. Vestbroens markerede sejlløb har en maksimal frihøjde for sejlads under broen på 18 meter, og det er her, de fleste fritidssejlere passerer. VTS overvåger årligt tusindvis af lystsejlere på deres færd nord og syd gennem Bæltet.

Sådan lyder den korte besked fra Søværnets Operative Kommando den 23. juni i år og illustrerer på fineste vis, hvor vigtigt det er, at overvågningen af skibstrafikken i Storebælt er til stede 24 timer i døgnet.

Holder reglerne - Det er rigtigt, at vi holder øje med lystsejlerne. Men generelt udgør de ikke noget problem for den øvrige skibstrafik eller for sikkerheden omkring broerne. En del kalder os op og spørger, hvor de kan passere under broerne. Vi spørger til bådens dimensioner og giver så vores anbefaling. De sejlere fleste kender reglerne og følger dem. Nogle endda pinligt nøjagtigt efter søvejsreglernes bogstav, fortæller en vagtholdsleder Palle Horndrup fra Storebælt VTS.

Tusindvis af lystsejlere Storebælt Vessel Traffic Service – som til dagligt kaldes Storebælt VTS – er det radarsystem, der døgnet rundt overvåger

Hvad han spøgefuldt sigter til, er reglen om at motor viger for sejl, som det populært hedder. Men i Storebælt relativt snævre farvand, kan de store tank- og stykgods-

6 www.tursejleren.dk

skibe ikke komme at vejen for sejlbådene. De må følge deres kurs, og så må sejl altså vige for motor. Søvejsreglerne siger da også, at både under 20 meter og sejlskibe, skal vige for og vise hensyn til store skibe, med nedsat manøvreringsevne. - Vi får af og til opkald fra sejlere, der er lidt fortørnet over, at de store skibe ikke er gået uden om dem, smiler Palle Horndrup.


Fra lokalerne på Flådestation Korsør har Storebælt VTS 1. klasses udsyn til broen og bæltet.

Effektiv overvågning Dag og nat sidder Palle Horndrup og hans 24 kolleger på vagt. Fysisk er Storebælt VTS placeret på Flådestation Korsør, hvor VTS Operatørerne betjener sig af den nyeste og mest avancerede teknik i deres overvågning af skibstrafikken. Og de ser gennem natten, gennem tåge og regn. De elektroniske øjne følger opmærksomt med. - Hver operatør har foran sig 4 radarskærme, som er koblet op på fjernbetjente radarstationer ved Enebjerg på Fyn, på Sprogø, ved Hov på Langeland, på Røsnæs og på Sjællands Odde. Desuden har vi VHF radioer, VHF radiopejlere og online kameraer fra 6 forskellige positioner fra Romsø i nord til Hov i syd. Kamera benyttes i forbindelse identificering af skibe samt måling af højde og længde på skibene, og flere af dem er infrarøde kameraer, som er beregnet til brug om natten, forklarer chefen for Storebælt VTS Jørgen Brandt.

den til søredning og i forbindelse med identifikation af skibe, der ikke har meldt til VTS. Ved en særlig lejlighed havde en speedbåd, vi ikke kunne komme i kontakt med, lagt sig midt i sejlrenden for at fiske. VTS 4 blev sendt af sted, men speedbåden tog flugten nord om Romsø og ind i Kerteminde havn. Mit gæt er, at de troede sig i sikkerhed i det fynske, men vi kunne jo følge dem på radaren hele tiden. Det var altså ikke nogen stor opgave for VTS 4 at gå ind i Kerteminde havn og tale med de hurtiggående lystfiskere, beretter Palle Horndrup. VTS operatøren på plads Døgnets 24 timer følger VTS operatørerne utrætteligt trafikken gennem Storebælt. På deres skærme optræder de mange skibe som små lysende prikker. Hver især rummer prikkerne informationer om skibets position, kurs og hastighed. Operatø-

ren kan simulere skibets bevægelser over tid og derfor også forudse, hvad der sker, hvis kurs og hastighed forbliver uændret. Og er der en potentiel faresituation under opsejling, så tages der action. - Vi kalder skibet op over VHF-radioen og meddeler vores observationer. Vi foreslår også, hvordan de eventuelt kan korrigere kursen og/eller farten, så de kommer ud af den farlige situation, siger Palle Horndrup. Den procedure satte Storebælt VTS i gang omkring 150 gange sidste år. Vil du vide mere om, hvilke regler der gælder for passage under Øst- og Vestbroen i Storebælt så læs Bekendtgørelse 488 af 31. maj 2007, som du finder på Storebælt VTS hjemmeside www.beltrep.org.

VTS fartøjet fra Slipshavn ved Nyborg skyder 33 knob og er hurtigt fremme, hvis der er behov for assistance.

På jagt efter lystfiskere Og det virker. Ikke blot som i tilfældet med Vechtborg, som blev varskoet i tide. Også i andre situationer, hvor et skib eller en båd er til fare for sig selv eller andre, træder Storebælt VTS hjælpende til. Det er ikke tilladt at ankre op i sejlrenden ved broen. Ej heller at fiske fra sin båd samme sted. Alligevel er der af og til nogle, der skal udfordre skæbnen og prøve lykken. De både får Storebælt VTS øje på, kalder dem og beder dem på en pæn måde om at forføje sig. Men det er ikke altid nok. - I de tilfælde hvor vi ikke kan kalde skibet, sender vi vores VTS fartøj, der er stationeret i Slipshavn ved Nyborg, af sted. Båden går 33 knob, og vi benytter

www.tursejleren.dk 7


IKKERHEDOMBORD! OMBORD! SSIKKERHED

godttilbud tilbudpåpådine dineforsikringer! forsikringer! FåFåetetgodt - Sendkuponen kuponeni dag i dagsåsåkontakter kontaktervividig digsnarest snarest - Send GAMMEL KONGEVEJ · DK-1790 KØBENHAVN · TELEFON 70 100 · TELEFAX 70 100 GAMMEL KONGEVEJ 60 ·60 DK-1790 KØBENHAVN V ·V TELEFON 70 100 380380 · TELEFAX 70 100 388388 kundeinfo@trekroner.dk · INTERNET: www.trekroner.dk E-MAIL: kundeinfo@trekroner.dk · INTERNET: www.trekroner.dk E-MAIL: Gammel Kongevej 60, 1790 København Gammel Kongevej 60, 1790 København V V

HØRE MERE HØRE MERE OM:OM:

A TAK! eg gerne vil gerne have et tilbud på mine forsikringer JAJTAK! JegJvil have et tilbud på mine forsikringer

Førerpladsdækning Førerpladsdækning Fordele og rabat Fordele og rabat

navn:navn:

FORSIKRINGER: FORSIKRINGER:

adresse: adresse:

Lystfartøjsforsikring Lystfartøjsforsikring

postnr./by: postnr./by:

Hus-/fritidshusforsikring Hus-/fritidshusforsikring Bilforsikring Bilforsikring

telefon: telefon:

Campingvognsforsikring Campingvognsforsikring

e-mail: e-mail:

Medlem af Danske Tursejlere? Medlem af Danske Tursejlere?

Ja Ja NejNej

Kunde i Trekroner? Kunde i Trekroner?

Ja Ja NejNej

8 www.tursejleren.dk

Kunde aftalen Kunde aftalen

Ulykkesforsikring Ulykkesforsikring Indboforsikring Indboforsikring Andet: _________________ Andet: _________________

Trekroner Forsikring Trekroner Forsikring + 11354 + ++++11354 + ++++ + 0893 Sjælland 0893 Sjælland usf usf B B Salgssupport att. att. N4 N4 Salgssupport


kort nyt Haderslev Sejlklub 75 år

I sommeren 1935 gik Chr. Holst og P. J. Schultz og barslede med tankerne om at oprette en sejlforening i Haderslev. Tankerne blev ført ud i livet den 3. august 1935 blev Haderslev Sejlforening stiftet. Af jubilæumsskriftet fremgår det bl.a., at man i efteråret 1935 byggede klubbens første slæbested og udgifterne til 76 jernbanesveller, brædder og søm samt lidt vognmandskørsel beløb sig til hele 23,- kr. Efterfølgende er udviklingen gået stødt og HSF tæller i dag ca. 120 mdlemmer, hvoraf ca. en 1/3 også er DT’ere. Klubben har i dag sit klubhus smukt placeret helt inde i bunden af fjorden med gode anløbsforhold og faciliteter. 75 årsdagen blev markeret ved en jubilæumsreception lørdag den 7. august 2010.

Tursejlertræf ved Limfjorden

I dagene den 13. – 15. august var der samlet ca. 60 forventningsfulde Tursejlere fra forskellige havne i Limfjorden til lokalt træf i Nykøbing Mors. Næstformanden Erik Holm repræsenterede bestyrelsen ved dette træf, der blev festligt indledt med trompetfanfare til standerhejsningen fredag eftermiddag. Hyggelige indslag både fredag og lørdag godt understøttet af lækker mad gjorde træffet til en succes. Ligeledes var der megen ros til lørdagens opgave, hvor der blev dystet i disciplinen ”kaste blomster i vase”. Resultaterne var fantastiske. Søndag formiddag blev der takket af og standeren blev spillet ned til endnu en dejlig trompetfanfare. Tak til de lokale ildsjæle for et godt arrangement.

Dansk Søredningsselskab (DSRS)

Borgmester J. C. Gjesing siger tillykke til HSF’s formand Flemming Erntsen

Gæstesejler i Sverige

Flere af vore medlemmer har haft kedelige oplevelser i år når de har forsøgt at ligge til i en svensk gæstehavn. Skiltet med ”Privat havn” eller ”Forhürede pladser” ses mange steder specielt når man kommer nord for Varberg ved vestkysten og op omkring Stockholm på østkysten. I skrivende stund har vi ikke fået nogen formel reaktion fra de svenske sejladsorganisationer på vores henvendelse. Brevet kan læses i sin helhed på DT’s hjemmeside.

I efteråret 2009 indgik Danske Tursejlere en samarbejdsaftale om fordelagtigt medlemskab af DSRS for DT’s medlemmer. Desværre mener DSRS ikke, at tilgangen af ”nye abonnenter” lever op til forventningerne, hvorfor DSRS har opsagt samarbejdsaftalen pr. den 31.12.2010. Årsagen til den udeblevne succes er efter DT’s opfattelse, at et medlemskab af DSRS ikke er attraktivt så længe DSRS kun har etableret 4 stationer i Danmark. DT støtter naturligvis fortsat DSRS’s initiativ og indsats mod bedre ”søsikkerhed” men forudsætningerne for succes er, at det vil lykkes for DSRS, at skaffe de nødvendige økonomiske midler fra fonde og lignende således man kan tilbyde en bedre dækning af det danske søterritorium end man kan i dag.

Bådudstilling

Den flydende bådudstilling – Århus Flydende Fritid – blev afholdt i weekenden den 13. – 15. august. Danske Tursejlere var naturligvis til stede med en stand i det store udstillertelt. Vi fik talt med mange af vore medlemmer selvom vi var lidt svære at få øje på idet vor standplacering ikke var som tidligere aftalt. Udstillingen blev besøgt af ca. 7.000 gæster, hvilket arrangøren Danboat fandt tilfredsstillende. Vi glæder os til at vise DT flaget næste gang og håber, at mange af vore medlemmer kikker forbi enten til Fredericia Boatshow 25. –27. februar og 3. – 6. marts 2011 eller til Både i Bella 12. – 20. marts 2011.

Mangler din klub en god ide til et aftenforedrag i vinter?

Forfatteren til ”Vandvejen til Berlin” Christian Frederiksen og hans gode ven Henning Jensen har endnu engang foretaget denne skønne rejse til Berlin. Samtidig har de også udarbejdet et spændende foredrag om denne unikke mulighed for at prøve de indre tyske vandveje. Mangler jeres klub en god ide til et vinterarrangement kan du kontakte Henning på telefon 20 16 27 30. Foredraget er gratis men de herrer skal naturligvis have deres rejseudgifter refunderet.

Mullerup Havn renoveret

Mullerup Havn er nu restaureret og fremstår igen som en dejlig Havn for sejlerne. Havnefoged Søren Samuelsen har gjort et stort stykke arbejde for at havnen og omgivelserne igen er i en god og servicevenlig kvalitet. Foto: DSRS

www.tursejleren.dk 9


Med k ur s m o d k arn e val i

Carib ie n

Oplevelserne står i kø i havområdet mellem Syd- og Nordamerika. På de pop ulære ø-hop i Antillerne kommer øjne, ører og smagssansen på en farverig rejse i et af verdens bedste sejlerområder. Drømme får god næring, når man som ægteparret Laila og Stig Førsting fra Ishøj, drager på en 2 måneders sejlerferie til Caribien. Når man ikke er ude af sommertøjet i så lang tid, og sanserne bliver positivt udfordret hver dag, så er hjemlængsel absolut et fremmedord. For Laila og Stig Førsting var turen til Caribien i 2009 et foreløbigt højdepunkt i en lang og begivenhedsrig sejlerkarriere. - Vi startede i syd fra Port of Spain på Trinidad, og foran os lå 2 måneders sejlads i det ørige hav. Vores nordligste destination var Martinique, hvor vi ville vende og sejle tilbage til Trinidad. Afstandene mellem de mange øer er overkommelig – vel mellem 30 og 50 sømil – så der er god tid til både at sejle og at gå på opdagelse, fortæller ægteparret, der havde lejet sig ind som gaster på S/Y Avalon, der er en slooprigget 39 fods Gecco – Swan-type. Første ben på turen til den grønne og frodige Grenada, var dog på 80 sømil, så Laila og Stig Førsting fik god lejlighed til at blive bekendt med Avalon. Den videre færd til Union Island og Tobago Cays bød på snorkling, havskildpadder og mange utrolig flotte fisk.

10 www.tursejleren.dk

For svaj Sejlads mellem Antillernes mange øer er fantastisk populært blandt de tusindvis af sejlere, der færdes i farvandet mellem Syd- og Nordamerika. Selv om der er mange gode havne og faciliteterne er ok, så er det meget brugt at ligge for svaj. Der er mange fine ankerpladser forholdsvis tæt på land, så gummibåden bliver tit sat i vandet, hvilket Laila havde meget glæde af, når hun hver anden morgen tøffede i land til sin 10 kilometers løbetræning. Men al det ø-hopperi har da også sine besværligheder, for det er jo forskellige nationer, man går i land hos. - Vi brugte en hel del tid på ind- og udklarering, men det er ganske normalt når man sejler mellem alle de øer, der har forskellig nationalitet. Så møder man op hos myndighederne med diverse papirer og pas, og så væbner man sig med tålmodighed, lyder det fra sejlerne. På øerne Øerne er forskellige i både kultur, natur og levestandard. Til sammen giver det jo en meget stor palet af oplevelser og farverige indtryk. På St. Vincent er f.eks. 95% af befolkningen efterkommere af sorte

slaver, som Danmark i øvrigt var med til at sejle til Caribien. Øen byder også på regnskov med varierede vandrerruter – blandt andet til et vandfald, hvor en 1.000 trin langtrappe fører ned til foden af vandfaldet. Op igen skal man jo også, så det er godt at den smukke natur afleder opmærksomheden fra strabadserne. - St. Lucía er også en smuk ø, men desværre plaget af en kæmpe arbejdsløshed, der ligger på 80 %. Befolkningen er fattig, og de, der er i arbejde, tjener omkring 2.000 danske kroner om måneden. Der er et hav af sælgere, som prøver at prakke turisterne souvenirer på. Men vi følte os på ingen måde utrygge ved at færdes på nogen af øerne, siger Laila og Stig. Forskellene i levestandard ses mest markant på Martinique, som hører til Frankrig. Møntfoden er Euro, og støtten fra moderlandet ses tydelig på husbyggeri og levevis. På Martinique var Førstings på tur. Blandt andet til en by, der var blevet totalt ødelagt af vulkanudbrud i begyndelsen af det 19. århundrede. Samtlige indbyggere var omkommet på nær en enkelt mand, der sad i fængsel. Fængslets tykke mure havde beskyttet mod varmen. Og så siger man, at forbrydelse ikke betaler sig.


Retur til karneval Martinique markerede også vendepunktet for Laila og Stig, og tilbageturen på nogle hundrede sømil kunne starte. Turen var præget af regn og vind mellem 10 og 20 sek/m. GPS´en kunne fortælle at højdeforskellen mellem bølgetop og –dal var mellem 5 og 9 meter. - Vi sejlede det meste af turen med 2 timer i cockpittet og 4 timer i kahytten, hvor enten sov, lavede mad eller læste. Vi er dog begge enige i, at vi hellere vil have 20 sek/m i Caribien end 10 sek/m i Køge Bugt, nikker sejlerne fra Ishøj.

t-shirt og tørklæde samt maling i ansigtet. Og endnu mere maling skulle komme til i dagens løb, så vi til sidst lignede omvandrende kunstværker. Dagen efter var hele byen på stikkerne til det kæmpemæssige optog, hvor 40-50.000 deltagere i flotte kostymer dansede og spillede musik. En fantastisk finale på en fantastisk tur, siger Laila og Stig.

Vel ankommet til Trinidad efter i alt 600 sømils sejlads og sanserne udspilet og mættet, var det blevet tid til det store finale: Karnevallet i Trinidad, som langt hen ad vejen kan måle sig med det berømte af slagsen i Rio. - Vi havde arrangeret os med et lokalt rejsebureau og fulgte med i løjerne på tætteste hold iført det udleverede tøj:

2 måneder varede Laila og Stig Førsting tog til Caribien, og det blev en oplevelse for livet. Ikke mindst minderne fra kulturen og karnevallet har bidt sig fast, fortæller ægteparret.

www.tursejleren.dk 11


Dansk båddesign:

K l a s s i s ke linje r f r a A l s Nordborgbådene er sejlbåde med klassiske former: slanke linjer, dækspring og udfaldende stævn. Sådan har det været fra værftets start i 1937.

Nordborgbådene er dansk design, der trodser tidernes og modens luner. Ud gangspunktet er altid de slanke, kønne linjer, der nu i mere end 70 år har været det alsiske bådebyggeris kendetegn. Af Frank Flemming Pedersen Det var en god ide Jakob Jensen fra Nordborg på Als fik i midten af 1930´erne, da han startede en lille produktion af kanoer og kajakker. De små slanke fartøjer skulle snart blive eftertragtet og efterspurgt i en grad, så fundamentet til et af Danmarks ældste værfter, der bygger bådtyper i serieproduktion, kunne lægges. Nordborg Baadebyggeri A/S ejes og drives i dag af grundlæggerens søn, Holger Bladt Jensen, der er garant for, at de stolte designtraditioner holdes i hævd. Der er selvfølgelig rendt meget vand i åen, siden Jakob Jensen startede sine træbåde op. Tiden og moden har ændret branchens og kundernes syn på, hvordan både i dag skal se ud. Det raffinerede har i nogen grad

12 www.tursejleren.dk

måttet vige for det smarte. Og det funktionelle for det, der er fancy. Men Holger Bladt Jensen står fast på, at en båd skal ligne en båd i klassisk forstand. - For mig betyder det, at en båd skal have slanke linjer, dæksspring, udfaldende stævn og lavt fribord. Det giver en køn båd. Alt sammen skal det jo kombineres med gode sejlegenskaber og komfort, forklarer Holger Bladt Jensen, som opskriften på en Nordborg. Fra motor til sejl Sådan var det også tilbage i Jakob Jensens tid. Kanoerne og kajakkerne blev suppleret med en 15 fods sejljolle ” NORDBORG-Jollen”, som er solgt i imponerende 1.500 eksemplarer. Med mere fritid og velstand til danskerne gennem 50´erne

og 60´erne, voksede efterspørgslen efter motorbåde også, hvilket fik Nordborg Baadebyggeri til at starte en produktion af speedbåde og motorbåde op til 45 fod. Og igen var den håndværksmæssige udførsel og de udsøgte træsorter i fokus. - Vi byggede den sidste motorbåd i 1975 og koncentrerede indsatsen 100 % på sejlbådene. Sådan har det været siden, siger Holger Bladt Jensen, der med sine både kan tegne sig for betydelige eksportsuccesser. - Vores både er solgt til nære europæiske markeder som Tyskland og England. Men også i Canada, USA, Syd- og Mellemamerika sejler der både fra Nordbo g, fortæller han.


Tilpasses ønskerne Et kig i Holger Bladt Jensen scrapbog viser med al tydelighed, at kundernes – og mediernes – interesse for de fine både fra Nordborg, har holdt ved. Avisudklippene fortæller også, at Holger Bladt Jensen overtog firmaet i 1983. På det tidspunkt havde han allerede skabt sig et navn i branchen med bygningen af NORDBORG 26, som for mange er bådklassens klassiker. Senere er der kommet flere NORDBORG-både til, og i dag bygges 5 bådstørrelser: NORDBORG 32, 40, 40 DS og 900. Alle med glasfiberskrog og overbygning i valgfrit glasfiber eller mahogni. Al aptering er udført i mahogni med dørken i teaktræ. - Vi bygger bådene håndværksmæssigt og kan tilpasse bådens udstyr og indretning fuldt ud til kundernes ønsker og behov, understreger bådebyggeren. Sejlerikon Mens NORDBORG-bådene tydeligvis er meget klassiske i designet, så er bådene fulgt med tidens krav til sikkerhed og komfort. Prisen er fulgt med op, men så er det også et stykke sejlende dansk kulturhistorie, man har investeret i. For mens der for bare 30 år siden, var mange bådebyggere i Danmark, så er antallet i dag svundet kraftigt ind. Als eneste bådebyggeri ligger nu i Nordborg, og de holder stadig stand mod tidernes ugunst og modens luner. - Vi har en pæn opmærksomhed fra nye og gamle kunder og et fornuftigt antal nybygninger årligt. Desuden har vi en del renoveringer og reparationer, fordi mange

Holger Bladt Jensen betragter færdiggørelsen af endnu en NORDBORG-båd, som alle er udført med aptering i mahogni og dørken i teaktræ.

NORDBORG ejere går op i bådens vedligeholdelse. Alt i alt giver det beskæftigelse til 9 ansatte, konkluderer Holger Bladt Jensen. Dansk designtradition har med NORDBORG-bådene leveret endnu et vare-

mærke, som er kendt og anerkendt i indog udland. Det lille bådværft har siden starten i 1937 leveret en række klassikere, som i kraft af sine fine linjer, idéen om enkelthed og om kvalitetens holdbarhed stadig er sejlende ikoner for sejlentusiaster.

danske tursejleres

K l u bk o n f erenc e 2011 Bestyrelsen og sekretariatet er jævnligt i dialog med vore klubber om forskellige problemstillinger. Vi har derfor besluttet, at afholde en egentlig klubkonference lørdag den 19. februar 2011. Klubkonferencen vil blive afholdt på Hotel Nyborg Strand fra kl. 9.30 – kl. 16.00. Programmet er ikke endeligt endnu, men følgende elementer vil indgå i det endelige program: Kommunikation med medlemmerne Bestyrelsesansvar ● Klubbens forsikringspakke ● ●

Hvordan kommer vi i dialog med vore lystbådehavne omkring, miljøindsats, tildeling af havnepladser, vinteropbevaring, takstpolitikker ● Hvordan ser vore havne ud om 10 år? ● Overraskelser! ●

Som det fremgår planlægger vi et meget spændende program og det er vort håb, at rigtig mange af vore klubbers bestyrelsesmedlemmer vil deltage denne dag. Der udsendes endeligt program og tilmeldingsblanket i begyndelsen af januar 2011 men reserver allerede dagen nu.

www.tursejleren.dk 13


E uropean Boati ng A s s o c i ati o n

i a r bejdst øj et fo r

større sikkerhed Sikkerheden til søs har høj prioritet i European Boating Assiciation (EBA), og den skal læres fra starten af ens sejlerkarriere, mener Danske Tursejlere.

De Europæiske sejlsportsorganisationer i EBA vil have ensartede regler for sikkerheden og miljøet til lands og til vands. På sit netop overståede møde i Dublin slog medlemmerne i EBA til lyd for, at den europæiske lovgivning vedrørende miljø og sikkerhed til søs, skal harmoneres i større grad, end tilfældet er i dag, hvor der er stor forskel på landenes regler og love.

LED lys For danske sejlere er der flere initiativer i gang, som vi skal være opmærksomme på. Blandet andet arbejdes der på at lave en standard på navigationslys for både under 20 m. I dag er der regler for, hvordan lysene skal virke, men ikke for hvor

DTs formand Poul Erik Jakobsen (tv.) og Hartvig Rasmussen på plads på EBAs møde i Dublin i oktober.

14 www.tursejleren.dk

kraftige de skal være. Efterhånden som der er kommet LED lys på markedet, er der behov for en standard for disse, da LED lys kan lyse meget forskelligt. Blandt andet er der hvide LED lys, der på lidt afstand lyser enten blåt eller brunt. Det er jo i sagens natur ikke ønskeligt og er ikke med til at højne sikkerheden til søs. EBA har nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder for en regel på området, og for at lyset som minimum skal kunne ses på en afstand på 2 sømil. Dispensation udløber Bundmalinger er stadig et problem i Europa- Den 31.12.2011 udløber dispensationen for den bundmaling vi bruger i dag. Kommer der ikke en ny dispensation eller en ny bundmaling, kan vi i realiteten ikke sejle med vores både i danske farvande efter 01. januar 2012. Der arbejdes med at udforme et sæt EU-regler på dette område, men det tager lang tid endnu inden disse er på plads.


EBA slår til lyd for, at reglerne for sejlads og for sejlermiljøet får mere ensartede regler. Det gælder f.eks. vedrørende VHF og AIS og ikke mindst for farvet diesel.

Eksempler på forskellig lovgivning: • I Norge må man åbne for holdingtanken blot man er 300 m fra land. • I Tyrkiet må man åbne 5 sømil fra land, hvis man har en kværn på tanken, og 12 sømil hvis man ikke har. • I Tyrkiet er der ingen regler for bundmaling for både under 40 BRT. • I USA skal man i nogle søer og floder vaske båden, rense tankene samt have et certifikat på, at båden er ren, inden man går til en anden sø eller flod.

Sikkerheden i front Kanaler og AIS er et programpunkt på hvert eneste møde, og der har været tvivl om, hvad man skal og ikke skal. Nu ligger det imidlertid fast at: Alle både på 20 m eller derover skal udsende AIS på den østrigske del af Donau samt fra 1. januar 2011 i de belgiske havne. De tyske og hollandske myndigheder giver tilskud til installation af AIS transpondere på erhvervsfartøjer, samt til fritidsfartøjer over 20 m. Lystfartøjer under 20 m kan udsende AIS signal på forsøgsbasis. Anvendelse af VHF og specielt de bærbare er også et område, hvor der arbejdes på ensartede regler. EBA anbefaler at der laves en form for opslagsværk, hvor man kan se, hvilke regler der gælder for det land, hvor man nu agter at sejle hen. Her skal bemærkes, at det også er vigtigt, at den udøvende myndighed i landet er bekendt med reglerne, hvilket ikke altid er tilfældet.

• I Spanien er man ikke omfattet af spanske regler, såfremt man fører andet end spansk flag.

EU-kommissionen som slår fast, at man kan købe farvet diesel i England, betale den engelske afgift og indføre det i skibets tanke til et hvilket som helst EU-land uden problemer. Dog har der i Belgien og Tyskland været eksempler, på at man ikke anerkender EU-kommissionens beslutning. I EBA prioriteres dette stadigt højt, og på et eller andet tidspunkt kan vi håbe, på at der findes en løsning. Et andet punkt, der blev drøftet, er biodiesel. Her skal man være opmærksom på, at i visse lande kan man have op til 10% bio-diesel iblandet den almindelige diesel. Dette kan i visse tilfælde give problemer i brændstofsystemet, såfremt dette ikke er forberedt for bio-diesel. Især de ældre bådmotorer kan have problemer.

Vedrørende ”Indre vandveje” (kanaler) blev det oplyst, at der planlægges en kanalforbindelse fra Antwerpen via Berlin, Bydgoszcz, Malbork til Kaliningrad. Forbindelsen forventes færdig i 2015. I Tyskland har ministeriet for transport præsenteret et udkast med retningslinjer for, hvordan sluserne med specialinstallationer kan gøres bedre og mere sikre for fritidssejlere i forhold til erhvervstrafikken. Af alle dødsulykker i USA i 2008 havde 48 % af de implicerede personer ingen sejladsuddannelse. Af de 48 % brugte 87 % ikke redningsvest. Det giver da stof til eftertanke. Danske Tursejlere opfordrer alle til som minimum at tage et duelighedsbevis og huske redningsvesten.

Sikkerhed i havnene et tema som vi også i Danske Tursejlere vægter meget højt. Rædslen er en video, der ligger på Youtube, hvor en hel havn med lystbåde brænder. Det kan og skal vi alle være med til at forhindre. I EBA er spørgsmålet rejst, så man på tværs af landene kan udveksle erfaringer og dermed højne sikkerheden i også danske havne. På EBA blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe til at arbejde med dette tema. Danske Tursejlere er med i denne arbejdsgruppe og vil naturligvis varetage tursejlerens interesse. Dieseldebat Farvet diesel er et stadigt og tidssvarende problem. EBA har været i kontakt med

Til glæde for kanalsejlerne så forventes der åbnet ny kanal mellem Antwerpen og Kaliningrad i 2015.

www.tursejleren.dk 15


Ta’ på kursus med Danske Tursejlere Radarkursus – grundkursus

Kanalskipperbevis (CEVNI Certificate of competence)

Formål: Gøre deltagerne fortrolige med anvendelse af en radar samt anskueliggøre de muligheder radaren giver for mere sikker sejlads.

Formål: Gøre deltagerne fortrolige med reglerne for sejlads på de indre europæiske vandveje og indlære disse regler med henblik på aflæggelse af teoretisk prøve i disse.

Forudsætning: Du skal have et elementært kendskab til en radar.

Forudsætning: Du skal min. have ”Duelighedsbevis i sejlads”

Underviser: Kåre Nielsen fra Navico Danmark, som bl.a. forhandler mærkerne Simrad, Lowrance m.fl.

Undervisere: Hartvig Rasmussen og Keld Baardesø som begge har mange års sejlererfaring samt tidlige har undervist i Kanalskipperbevis gennem de sidste mange år.

Undervisningen omfatter følgende elementer: ● Radar typer –lidt teori omkring radar ● Hvordan indstiller jeg optimalt min radar i forskellige situationer? ● Hvordan tolker jeg informationerne på radarskærmen? ● Hvilke muligheder indebærer anvendelsen af radaren? ● Radar contra AIS Kurset afholdes på følgende steder: ● 15.02.2011 i Ishøj (Søhesten - Ishøj Havn) ● 17.02.2011 i Skælskør (Skælskør Baadelaug) ● 26.01.2011 i Kerteminde (Motorbådsklubben Amanda) ● 27.01.2011 i Kolding (Kolding Motorbådsklub) ● 19.01.2011 i grenå (Grenå Bådeklub) ● 20.01.2011 i Struer (Struer Sejlklub) Alle aftener starter vi kl. 18.30 og slutter kl. 22.00. Der serveres kaffe og en ostemad. Pris: Undervisningen er gratis men der beregnes et deltagergebyr på kr. 100 til dækning af forplejning og lokaler.

Undervisningen omfatter følgende elementer: Gennemgang af regelsæt bag CEVNI kravene ● Vandvejenes færdselstavler og deres betydning ● Kanalsejlads og vigepligt på kanalerne ● Slusning og lanterneføring ●

Kurset afholdes på følgende steder: Den 12.03.2011 i Præstø (Præstø Bådejer Klub) ● Den 13.03.2011 i Kolding (Kolding og Omegns Strand­ jægerforening) ● Den 26.03.2011 i Struer (Struer Sejlklub) ●

Vi starter kl. 10.00 og slutter kl. 16.00. Der serveres passende forplejning i løbet af kurset. Pris: Kurset koster kr. 650,00 pr. deltager, der dækker udgift til undervisning, kursusmaterialer, prøvegebyr, udstedelse af certifikat samt forplejning i dagens løb.

PROFESSIONELLE WEBLØSNINGER

web

PROFESSIONELLE WEBLØSNINGER

web

cms webdesign e-handel visuel ide

cms webdesign e-handel visuel identitet

Ndr. Ringgade 74 · 4200 Slagelse · Tlf. 58 37 05 50 · www.burchardt.as

16 www.tursejleren.dk


Ta’ på kursus med Danske Tursejlere Kursus i Pigesejlads

Kursus i SRC-certifikat (Short Range Certificate)

Formål: Gøre deltagerne fortrolige med hvordan båden sejles og reagerer i forskellige situationer.

Formål: Gøre deltagerne fortrolige med betjening af VHF-radioanlæg med DSC (Digitial Selective Calling) og aflægge praktisk prøve i betjening af samme med udstedelse af SRC-certifikat

Forudsætning: Du skal have et elementært kendskab til sejlads. Undervisere: Stig Førsting i Ishøj og Kaare Black i Kolding. Begge undervisere har mange års erfaring i tursejlads. Undervisningen omfatter følgende elementer: Gennemgang af båden og dens udstyr ● Sejlads med motor og med sejl ● Hvordan ligger vi fra og hvordan ligger vi til ● Hvad skal vi tjekke inden vi sejler ud af havnen ● Hvad gør vi i en kritisk situation ● Mand over bord manøvre ● Gennemgang af bådens sikkerhedsudstyr ● Hvordan ”læser vi” vind og strøm ●

Kurset afholdes på følgende steder: Lørdag den 4. Juni og søndag den 5. Juni 2011 i Ishøj (Søhesten – Ishøj Havn) ● Lørdag den 18. Juni og søndag den 19. Juni 2011 i Kolding (Kolding Sejlklub) ●

Begge dage starter vi kl. 09.00 og slutter kl. 17.00. Der serveres passende forplejning om bord i løbet af kurset. Pris: Kurset koster kr. 1.500,00 pr. deltager som omfatter udgift til forplejning, leje af båd, forsikring samt undervisningen. Max. 4 deltagere pr hold. Husk du skal medbringe din egen redningsvest.

Forudsætning: Der kræves ingen forudsætninger for at deltage Undervisere: Jørgen Sørensen og Erik Petersen i Holbæk (Holbæk Tursejlerklub & Holbæk Sejlklub). Poul Erik Jakobsen i Skælskør (Skælskør Bådelaug) og Frede Schjerning i Kerteminde (Kerteminde Maritime Aftenskole) Undervisningen omfatter følgende elementer: ● Gennemgang af VHF radioen ● Teori ● Betjening af udstyret ● Øvelser i opkald og samtale ● Praktisk prøve (aflægges normalt i Ballerup) Undervisningen strækker sig over 6 aftener Kurset afholdes på følgende steder: Holbæk (start 25.01.2011 og herefter 01.02.201108.02.2011-22.02.2011-01.03.2011-08.03.2011. ● Skælskør (start 25.01.2011 og herefter følgende 5 tirsdage) ● Kerteminde (start formentlig i marts. Se de endelige datoer på DT’s hjemmeside) ●

Alle dage starter vi kl. 19.00 og slutter kl. 22.00. Pris: Kurset koster kr. 475,00 incl. bøger hvortil kommer prøvegebyr til Søfartsstyrelsen kr. 525,00. (Med forbehold for prisændring)

Tilmelding Tilmelding til alle kurser sker til sekretariatet på telefon 70 21 42 42 senest 3 uger før kursets afvikling.

• Alu-, rustfri stål- og smedearbejde på erhvervs- og fritidsbåde • Ilægning og reparation af bådmotorer, skrueaksler m.m. • Glasfiberarbejde - reparation og nybygning armet tor opv Aut. forhandler af:

TP

Smede- & Maskinservice

S al og maskinhted s k vær

Vinter eftersyn

SPAR 15% Gælder i nov. & dec.

v/Thomas Pedersen

Havnevej 6 · Langø · 4900 Nakskov · Tlf. 54 94 35 25 · 20 46 31 72 www.tursejleren.dk 17


Foto: Han Herred Havbåde

Kys tkultur En lille kilometer fra land kommer fiskerbåden til syne i det urolige vand. Kursen er sat direkte mod land, og om få øjeblikke vil fartøjet sætte sig tungt på grund i det lave vand ved stranden. Hvis altså ikke skipper får bragt båden på en anden kurs. På læberne kan man smage det salte havvand, der

18 www.tursejleren.dk

som store dråber føres over land af blæsten. Bølgerne bruser og brydes i et hvidt skum, da havet skyller op på den sandede kyst. Skipper holder stadig kursen hen over revlerne og ret mod stranden. Man kan ane ham i styrehuset. Han har taget sin beslutning og fundet det rette sted at sætte

båden. Bølgerne og bådens motor skubber godt bagpå. Den skurrende lyd fra båden, der glider hen over havbunden, hører brat op og markerer, at fartøjet er kommet vel i land med sin fangst og sin besætning. Landingen på stranden er endnu engang lykkedes, som utallige gange før.


H av e t v ent e r de g aml e b å d e fra Han He r r e d Havbådene fra Jammerbugten har fået nyt liv gennem projekt, der skal genskabe bådene og traditionerne fra tiden, hvor man landede direkte på stranden.

Særegne både Det er Han Herred Havbådes ambition at færdiggøre 10 forskellige bådtyper på de 10 år, projektet foreløbig løber. Hver enkelt både repræsenterer noget unikt og særegent for enten byggeteknikken, anvendelsen eller for egnen, den er skabt i.

Bådebygger Peter Madsbøll foran Nordvest – en 12 meter lang fiskekutter fra 1962. Der venter Nordvest en omfattende renovering. Selv om væsentlige dele af skroget er intakt, så vil de tage op mod et år inden den gamle fiskekutter atter sejler ud fra Han Herred.

I århundreder har scener, som beskrevet på forrige side, været en dagligdags begivenhed for fiskerne langs den jyske vestkyst, hvor bådene er gået ud og ind på havet direkte fra stranden. Når ellers vejrliget har været til det. Sandskuderne, som man kaldte dem i gammel tid, var bygget til den hårde medfart de blev udsat for, når de skulle skære sig gennem brændingen, lægge sig til ro i havstokken og trækkes i sikkerhed på stranden. Skuderne, bådene, kutterne, havbåden eksisterer endnu, om end mange af dem er i en sølle forfatning. Derimod er kulturen omkring havbådene med tiden slumret ind, således at Thorup Strand er det eneste sted i Danmark, hvor der stadig fiskes direkte fra stranden. Kultur i live Men kulturen kan vækkes til live igen. Interessen for at se de gamle skibe i deres rette element er nemlig spillevende. Foreningen Han Herred Havbåde – stiftet som en almennyttig forening i 2007 – har nemlig sat sig for at genskabe og renovere eksempler på de bådtyper, som engang var så udbredte på disse kanter. - Han Herred Havbåde har fået midler stillet til rådighed af kommunen, EU og

fonde, således at vi de næste 10 år kan restaurerer og vedligeholde havbåde af forskellig alder, størrelse og art. Og selvfølgelig også være med til at videreudvikle de kulturmiljøer, der hører kystkulturen til, fortæller bådebygger Peter Madsbøll. For ud over at skulle tage sig af de gamle både, skal Han Herred Havbåde også tage sig af formidlingen af historien og kulturen, som havbådene har været – og fortsat er – en del af. To i vandet Foreløbig har to både forladt bådebyggeriet på Slettestrand. Elbo og Jammerbugt er alle fine eksempler på, hvad projektet går ud på. Elbo er 7 meter lang, bygget i norsk gran i 1919. Den er bygget til at kunne sejle for sejl men har senere fået indsat motor. Elbo er oprindeligt bygget til Lildstrand, men har også været hjemmehørende i Thorup Strand og i Slettestrand. Jammerbugt er 8 meter lang og fra 1938. Den er bygget som motorskib, men har sejlskibets karakteristiske slanke undervandslinjer i for- og agterskib. Jammerbugt har været hjemmehørende i Slettestrand, Thorup Strand og Lild Strand.

- Bådene er altid bygget til en bestemt lokalitet – f.eks. Thorup Strand – og tager i sin form og kvalitet, hensyn til de specielle forhold, der hersker hér. Bådebyggerne havde hver deres måde at bygge på, så de både vi hen over årene renoverer giver en godt billede af traditionerne inden for kystkulturen, siger bådebyggeren fra Slettestrand. Robust og fleksibelt Der skal robuste og fleksible fartøjer til at stå mod de barske forhold, der hersker i Han Herred. Bådene skal kunne besejle brændingen og holde til at blive sat ind og ud fra stranden måske 150 eller flere dage om året. Karakteristisk er de bredbugede, manøvredygtige, stærke og fleksible. Faktisk har det taget flere hundrede år, at udvikle det sublime fartøj, som havbåden er. - Der går historiske tråde tilbage til vikingetiden, hvor de også dengang klinkbyggede skibe sejlede på vandet. Gennem de mange år er havbåden som type blevet udviklet – ofte på baggrund af tragiske erfaringer – til den sødygtige og holdbare båd, vi kender i dag, beretter Peter Madsbøll. Oplevelse for alle Og havet venter på de gamle både, for de hører til dér. Ikke kun som dokumentation for en svunden tid; men som aktive indslag i kulturen i Han Herred. Og som oplevelsesværdi for os alle. Projektet med at bringe de gamle havbåde tilbage i havet sigter på at blive økonomisk bæredygtigt og selvfinansierende med årene. Man kan kun ønske projektet god vind.

www.tursejleren.dk 19


Tag vandrestøvlerne på

Lad din næste vandretur gå langs læhegn, over enge eller marker, ved åen eller ad markvejen. Du finder inspiration til turen i den smukke danske natur hos Spor i La ndskabet. Af Leif Nielsen I det sene efterår og i vinterens løb er der mange af Danske Tursejleres medlemsklubber, der arrangerer ”fællesskovture”, så den sociale del af klublivet også kan trives i de mørke måneder, inden vi igen skal have båden gjort klar til sommerens togter. Så hvis I lige står og mangler ideer til, hvor vandreturen kan gå hen så læs videre her, for her er inspiration til ture, der er spændende og anderledes. Tag et spor Hvis du følger den slagne vej, får du oplevelser, der svarer dertil. Slår du derimod

20 www.tursejleren.dk

et smut af et ukendt spor, så venter der nye indtryk. Men hvis du ikke ved, hvor disse spor er placeret, så findes der hjælp at hente på hjemmesiden www.spor.dk. Hjemmesiden er en del at projekt Spor i Landskabet, som Friluftsrådet, en række andre interesseorganisationer, landbruget og myndigheder startede i 1997 for at etablere vandrestier i det åbne landskab. ”Sporene”, som vandrestierne kaldes, giver mulighed for rå og anderledes naturoplevelser og kulturoplevelser og øger kendskabet til naturen. I dag finder vi disse spor, som er tilgængelige for alle, overalt i Danmark. I det åbne land går

sporene ofte langs læhegn, over enge eller marker, ved åen eller ad markvejen. Til hvert spor udgives en folder, der beskriver ruten og alt det man kan opleve undervejs af dyr, planter, træer, søer og lokale seværdigheder undervejs. Folderne findes på hjemmesiden - www.spor.dk – hvor de kan printes ud eller bestilles gratis for alle Prøv at gå på www.spor.dk. Du bliver rig på inspiration til din næste vandretur i landskabet. Enten som en fælles klubtur eller bare som en dejlig familietur. Klik ind og se alle mulighederne – du bliver ikke skuffet. God tur!


© Kort & Matrikelstyrelsen (G. 21-01)

tyrelsen (G. 21-01)

© Kort & Matrikels

) n (G. 21-01

kelstyrelse

© Kort & Matri

21- 01) lsen (G. tyre trikels t & Ma © Kor

t ved Spore pkoret ved S Fiskbæ k et ved æor Sp Fiskb sk Fi bæk

. Den Gråsten rkm fra rtet på inde sten. Den ca. 1 km fra Grå ko gger til ruerte ca. 1 på inderk ligg de kbæ en rutekortet Fis ar til ed de snit sv er udsnit svaren60121°. 1 km fra Gråsten. Den vis ca. 9. r °, ligge rkant t ved Fiskb æk 1°. på inderSpore et: 54.93981 012 9.6 til °, 981nde rutekortet svare it 93 udsn 54. t viser tpunkte firkan unktet: argrønn rtp inater til sta og ord siderne. sninGer e ejendomt:, 54.93981°, 9.60121°. er unkte ly at p startp inG iv til r o sn og inate , pr ly e . koord skGPSensop e ejendom ejerke til fodsprivatrfo dstis prloak rdse sejl erer,nsog de tilr fods. fælod forpå æst på gæ el Ger et st snin eror steie oply Dusp færds pe for tisk r om, og m . ret prak traspo og de åbnet harvæ ejend te rfo renet agen åb s priva sslodse estier, jeren pa han tramp på evæ lvis Dupå re gæst rk er de vi n. lvis n ge de ka OR kst færdsel til fods. passa t kan t for orevæ virke spore Spes åbne har kstt på han s væ og derfor rne anteHrn nte R I S N Opla være trampestier, U N Dog delvis kan t stiden Spore passagen. ernes vækst påvirke kan årstiden og plant

“ skabet et. i Land le landdsk abet“ „Spor i he or i Lan ere: „Sp Projekt re det. sptor Pro dejek i helfoerelan sparr tn ning ejdspo arke arbe t t“ re: samred Skovejd de skabe k bner m åbnlgerenma de rke aa spa ns srrtne „Spor kt arb ibrLand ug · Da Proje gend e sam ening t. vforlande t har fø et LandDan renin følg · te fo har sk iSko hele g jek gs ro ninenin g · rsspor nin åbnesfo erede Pro resfor tyrelsen edjekt r mark ugsraadet rfr

nd ing og Natu ning · ive Lant dbr artnere: Laedn Natu rkserNat - dsfore rks Dan nesurfr ov luftsl bejdsp Sk lsen frisamar Lan · tet følgentilde mun nes har mma ådner Naturstyre Skovforening sr mu lleProjek mid·ler v- og · Kom et · Ko toråd Sko åde ning · Dansk vet ftsrer gsfore nest Fæ tip lles rednin rd Frilu Fælot Naturf s- og es arks ler til friluftsli rugsraadet sgaamid Danm Ry distrikt lotto ddi d fratern -ldog Landsforening · Landb Lan kustrik Ke es tips unern tils fra og Komm · ud d ed rådet tilsk ar m d ga gaa s:rdNaturstyrelsen Frilufts me og et Støttet Rys rsen d·“ Skovte s ho Kel råd få ogab r Dam istrikte Fælles l Pe rd rnes et de ae gaa Pe Landd ich Dam sk Petog nn V idler til friluftslivet : Mer nd lottom erse Tekst: st:erPed Lafra Teking l nh av : r iMic haetipshos tilskud po med fås tom Tegn er: be t“ „S Støtter Teg ning Kø i Landskabe Rysgaard 1609 or 41 3,om „Sp ninge 61og Keld aard Damg orver Peder enhavn V elting Tekst: e oplysere ysn 33v39 t, Ax 1609 Køb en Peters deopl erligerYderlig Faxltor ger:3,Michael Axe 61 det·,Tegnin ugsraa ugs raa 40 00 33 39i 41 dbr Fax„Spor Landskabet“ fås hos: Landbr Lan 33 39 00 · om 39 40inger gere33oplysn TelefonYderli V Telefon r.dk o rv 3, 1609 København p Axelto .s adet, Landb wwrugsraw.spor00 .dk w 33 39 41 61 Fax · 40 39 33 wwn Telefo 2006

sen . 09/

tte Lar

78 . Ane

SPOR02

SPOR0278

r.dk www.spo n . 09/2006

. Anette Larse

SPOR0278 . Anette

Larsen . 09/2006

S p oret v e d Fi skbæ k

Sporet ved Fiskbæk ligger ca. 1 km fra Gråsten. Den grønne firkant viser udsnit svarende til rutekortet på inderSporet ved Fiskbæk ligger ca. 1 km fra Gråsten. 6 - Roden Skov siderne. Den gule rute er ca. 4 km lang, og den røde rute er ca. 2 km Den store »Hesselholmeg« står ved sporets indgang til Roden lang. God tur. Skov, som hører under Gråsten Statsskovdistrikt. Roden Skov GPS-koordinater til startpunktet: 9.60121°. er på54.93981°, 146 ha. På grænsen mellem skov og mark ses ofte ræv og 1 - Gråsten Landbrugsskole Sporet er beliggende omkring Gråsten Landbrugsskole, og udgår fra skolens p-plads. Skolen åbnede i 1924. Gården ”Fiskbæk”, hvortil der hører ca. 200 ha jord, ejes af landbrugsskolen. Gården har 140 malkekøer og 400 grisesøer som årligt producerer 9.600 smågrise.

råvildt. I skoven er planten tandrod ret almindelig. Tandrod, der har lyslilla blomster, er karakteristisk ved at have mørke yngleknopper på stænglen.

praktiske oplysninGer 7 - Græsningsskov I en del af skoven, på højre side af sporet, græsser landbrugsDu er gæst på lodsejerens private ejendom, og skolens kreaturer. Skoven er i 1995 udlagt til såkaldt græsnings2 - Gylletanke skov. Formålet er at skabe et eksempel på en driftsform og en Ved et vandhul er placerethan to gylletanke, til opbevaring af ca.sporet har åbnet for derfærdsel tiludbredt. fods. skovtype, tidligere var meget 6000 Omkring tankene er der plantet en H Um3 N Dstaldgødning. I SNOR 6-rækket vildtremise. Her Sporet drejer sporet til enstre markvej 8 - Husmandssteder kanad endelvis være trampestier, og derfor imod syd. »Husmandsleddet« afslutter turen gennem statsskoven. Sporet passererpåvirke nu nogle af de 25passagen. husmandssteder, som omkring 1924 årstiden og planternes vækst 3kan - Fiskbæk Gods blev udstykket fra Fiskbæk. Her lå indtil omkring 1608 den første landsby Fiskbæk. Ved landsbyens nedlæggelse dannedes godset Fiskbæk med ca. 300 ha jord.

4 - Vildtremise De små udyrkede arealer i agerlandet er af stor betydning for vildtet. Denne lille vildtremise indeholder også en mindre sø. I den ene side er bevoksningen lav, så der er indflyvningsmulighed for ænder. Vildtremisse og diger indgår som en del af gårdens overordnede naturplan. 5 - Herregårdsdige Sporet krydser her et gammelt herregårdsdige. Det fungerede tidligere som skel mellem Fiskbæk og Gråsten Hovedgård. (Sporet går på marken parallelt med skoven).

9 - Udsigt Her er en fin udsigt over Nybøl Nor. Bemærk teglværkernes skorstene, som er meget karakteristiske for området. 10 - Fiskbækken Sporet følger og krydser flere steder Fiskbækken, der løber ud i Nybøl Nor. I regionplanen ønskes bækkens vandkvalitet så god, at der kan leve laksefisk i den. Dette er nu nået, og lystfisker organisationer udsætter yngel derfra. 11 - Karpesøer Fra sporet er der godt udsyn over Adsbøl Dam, der også drives som græsningsskov. To steder langs Fiskbækken kan der ses rester af stemmeværker, der tidligere dannede to søer. Søerne blev oprindeligt etableret til karpedrift.

www.tursejleren.dk 21


Hva d øn s k e r d u o g d i n b åd j er

til jul? Inden længe er julen over os, og så er det tid til at tænke på at glæde sine kære med gaver. Selv om sejlersæsonen 2011 ligger lidt ude i fremtiden, så er det måske alligevel værd at tænke på, om du kunne glæde dig selv og din båd med en lille present. På disse sider finder du forskellige ideer, som uden tvivl vil bringe fryd og fornøjelse til båden. Og du finder gaver, som passer under det lille og under det store juletræ. Hvis du ikke lige finder, hvad du søger så prøv også at kigge på vores Tursejlershop. Her er altid åbent. God fornøjelse og glædelig jul.

Danmarks bedste priser på 4-takt motorer fra 2.6 til 25 HK 3.995,-

Elmotor Nyhed

400 watt 5 gear frem 3 gear bak

1.995,-

2.6HK

5HK

5.995,-

Nyhed - lav vægt Venus

Priser fra 44.995,-

11.495,-

SPAR op til 3.700,Motorerne fås både med kort og langt ben.

9.8HK

Mange modeller af RIB og gummibåde

Priser fra 3.495,-

230 cm airmat bund

Udstyr til sejlerfolket

4.995,-

ODENSE · SVENDBORG · Tlf. 6395 5500 · www.apmotorcenter.dk


Julegaveideer til Julepriser Bovpropeller Pris incl. tunnelrør og betjening

Kun

GILL undertøj base layer dame el. Herre.

8.999,-

Pris

Incl. forsendelse

Op til 32 fod. 12V Normalpris 10999,-

Kun

10.999,-

Incl. forsendelse

Sæt 60 - 5,4 Hk 25-39 fod. 12/24V Normalpris 12999,-

Kun

GILL heavyweight Normalpris 169,-

Kun

119,-

14.999,-

Kun

Incl. forsendelse

Redningsflåder i taske 4 pers. Normalpris 8499,-

Kun

7.499,-

Incl 1. service værdi 1499,-

Marine kikkerter Watersport 7 x 50

Kun

799,-

99,-

GILL lightweight

Sæt 80 - 5,8 Hk 28-46 fod. 12/24V Normalpris 16999,-

339,-

Normalpris 558,-

Sæt 45 - 3 Hk

Normalpris 139,-

Cobb grill incl. Bog og rist Normalpris 1199,-

Kun

849,-

Redningsflåder i container 4 pers. Normalpris 9595,-

Kun

8.599,-

Minelygte orginal

Incl 1. service værdi 1499,-

Normalpris 1199,-

Marine kikkerter

High Sea 7 x 50 RC Plus

Kun

1.999,-

Kun

999,-

Dockline fortøjninger i den kendte kvalitet

15mm 10mtr. 4 farver. Normalpris 395,19mm 10mtr. 4 farver. Normalpris 539,-

terne k u d o r p e l Al si e l l i t s e b n ka op h s b e w s e vor center.dk

249,Kun 359,-

Kun

Udstyr til sejlerfolket

otor www.apm ODENSE · SVENDBORG · Tlf. 6395 5500 · www.apmotorcenter.dk


MEDLEMSSERVICE MEDLEMSKAB

T u r s ej l ert r æ f i 201 1

Navn:

I 2010 blev der afholdt stort centralt Tursejlertræf i Kerteminde samt lokaltræf i Limfjorden. Bestyrelsen har indstillet, at der afholdes decentrale træf i 2011. Flere klubber har allerede henvendt sig og forespurgt om muligheden for at være vært ved et lokalt træf. Vi påregner, at afholde 4 – 6 lokale træf med en geografisk placering, der dækker Danmark bedst muligt. Såfremt din klub kunne tænke sig at være vært ved et af disse træf, bedes I rette henvendelse til DT’s sekretariat på telefon 70 21 42 42 senest den 20. december 2011. Bestyrelsen vil herefter beslutte fordelingen af Tursejlertræffene, så der kan arrangeres planlægningsmøde i løbet af februar måned 2011.

i Danske Tursejlere

Adresse: Postnr.:

By:

Cpr-nr.: Tlf.: Email: I hvilken havn ligger din båd? Navnet på din klub?  Jeg ønsker medlemskab og ansvarsforsikring  Jeg er medlem i DT evt. medlemsnr.  Jeg ønsker tilbud på bådkaskoforsikring Jeg har mindst duelighedsbesvis:  Ja  Nej  Jeg ønsker bladmedlemskab Bådfabrikat ________________________________ Bådlængde

_______________________________

Byggeår ________ Topfart i knob _______________ Forsikringssum kr. ____________________________ Byggemateriale:  Glasfiber  Stål  Træ  Andet Bådtype:  Mast & sejl

 Motorbåd

 Andet

Skrog-, bygge eller sejlnr _______________________ Motorfabrikat

HK

 Indenbords motor/fast skrue  Indenbords motor/udenbords drev (z-drev)  Påhængsmotor  Jeg ønsker at blive kontaktet af en assurandør fra Trekroner med mulighed for tilbud på bådkaskoforsikring. Klip tilbudsblanketten ud og send den til

Høj stemning ved Tursejlertræffet i 2010.

Danske Tursejlere.

Alle fritidssejlere kan blive medlem af DT. Det kan ske på to måder: Gennem din klubs medlemskab eller som enkeltmedlem. Klubmedlemskab: Hvis din bådklub er medlem af Danske Tursejlere, så betaler du kun 285,- kr. i årligt kontingent, som dækker ansvarsforsikring og alle medlemsfordele. Vi har faktisk 150 klubber, som nyder godt af denne ordning for deres medlemmer. Enkeltmedlemmer: Som enkeltmedlem betaler du 335,- kr. i årligt kontingent. Også her får du ansvarsforsikring og alle medlemsfordele. Dette tilbud gælder særligt for de fritidssejlere, hvis klub ikke er medlem af DT. Bladmedlemskab: 185 kr.

24 www.tursejleren.dk

nye klubber I farvandet Endnu 1 klub har meldt sig under standeren hos Danske Tursejlere: Troense Bådelaug Landingen 4 Troense 5700 Svendborg Formand: Lars Hansen Telefon: 62 22 50 64


kort nyt

Fotograf: Geir Haurkursson

Anvendelse af farvet diesel i lystbåde

Anvendelse af farvet diesel i lystbåde er som bekendt forbudt i Danmark. Flere medlemmer har dog spurgt til den problemstilling som opstår, når man har købet en båd i udlandet, hvor det stadig er tilladt i enkelte lande, at anvende farvet diesel og man efterfølgende bringer denne båd til Danske farvande. DT har tilskrevet SKAT om denne problemstilling og SKAT har oplyst hvilke bagatelgrænser der gælder samt hvorledes man kan kontrollere dette. Se DT’s henvendelse til SKAT samt SKAT’s svarbrev i sin helhed på DT’s hjemmeside.

Foto fra Svendborg Classic Regatta’s hjemmeside

Svendborg Classic Regatta

I dagene den 12. – 14. august 2010 duftede der af nostalgi i Svendborgsund. Rammerne var sat for dette års Svendborg Classic Regatta, hvor omkring 50 gamle klassiske træbåde dystede. Regattaen arrangeres af Danmarks Museum for Lystsejlads og stævneleder Martin Stockholm var godt tilfreds med deltagerantallet, der talte både fra Danmark, Tyskland og Sverige. Udover de flotte gamle sejlskibe deltager der nu også gamle stolte motorbåde som dystede i pålidelighedsløb.

Alle reparationer udføres

bOVPrOPeller F.ekS

Fritz J. Pichler

Sæt 45 - 3 Hk Op til 32 fod. 12V

tlf:

10.999,-

26 22 51 93

Sæt 60 - 5,4 Hk 25-39 fod. 12/24V

Møllevangen 12 - 4220 Korsør fritz@drkm.dk - www.drkm.dk

12.999,kaleche - fortelt til camping - læhegn - solsejl - windbreaks - vinter- & boompresenning

Sæt 80 - 5,8 Hk 28-46 fod. 12/24V 16.999,-

Brandsikring FIRETRACE til motorrum, oliefyr m.m.

Pris incl. tunnelrør og betjening

Trådløs fjernbeTjening Til bovpropeller/ankerspil

Dania Brand & Miljøteknik Tlf. +45 5616 9100 www.firetrace.dk

2.499,spar 500,-

Nærmeste forhandler henvises på 75 88 13 02

.dk

www.tursejleren.dk 25


tursejlershop SALG AF SØKORT Sejlsæsonen er igang og husk nødvendigheden af at have opdaterede søkort ombord. Husk at ”papirkortene” ledsages af en CD-rom, som du kan installere på din computer. Kortene er stadigvæk fra ”Nautische Veröffentlichungen” - NV. Kontakt sekretariatet på tlf 70 21 42 42 Husk at oplyse medlemsnummer. info@tursejleren.dk

Campingpas Hvis du camperer, kan DT udstede et campingpas til dig. Vi har brug for følgende oplysninger: Indehavers fornavn, efternavn, adresse, postnr., samt fødselsdato og fødested, pasnummer, udstedelsesdato og sted, nationalitet, og endelig dit medlemsnr. i DT. Skal du til Sverige har du også brug for et tillægspas. Selve passet koster kr. 100,- og tillægspasset koster kr. 35. Henvendelse i sekretariatet. Bådcertifikat DT udsteder bådcertifikater til vores medlemmer og deres både. Du kan rekvirere en bestillingsblanket på www.tursejleren.dk eller via sekretariatet. Ved indsendelse skal du huske pasfoto af ejer samt kopi af slutseddel for bådhandlen. Certifikatet koster kr. 200,Velklædt med tursejlerlogo Hvis du er glad for DT, bør du også reklamere for vores organisation. Det kan du og din besætning gøre ved at købe vore flotte nye poloer i lækker kvalitet med broderet logo på venstre ærme. Herrepoloer fås i klar blå i størrelserne L-XL-2XL til kr. 140,Damepoloer fås i ceriserød i størrelserne S-M-L-XL til kr. 140,Henvendelse i sekretariatet.

26 www.tursejleren.dk

Vandvejen til Berlin En spændende rejsebeskrivelse for dig der gerne vil gøre turen til den tyske hovedstad til vands. Rejsebeskrivelsen er også god læsning, selv om du ikke har aktuelle planer i den retning. Bestilles i DT’s sekretariat. Pris: 90.00 kr. Kontakt sekretariatet på telefon 7021 4242 Eller på mail: info@tursejleren.dk

Nyt spændende tilbud i Tursejlershoppen Som medlem af Danske Tursejlere kan du handle på fordelagtige vilkår, idet du får 15 % rabat på alle vejledende udsalgspriser – dog ikke nedsatte varer. Klik dig ind på www.apmotorcenter.dk, og find dine varer. Ring derefter til Jette Bruun i Marineafdelingen på tlf. 63 95 55 00. Hun vil være dig behjælpelig med dine indkøb. Husk at oplyse dit DT medlemsnummer. Vi får på et senere tidspunkt en adgangskode, så vi kan handle direkte gennem AP Motorcenters hjemmeside. Det vender vi tilbage med oplysninger om i Tursejleren og på www.tursejleren.dk. Det store udvalg dækker over følgende produkt­grupper Have- og parkprodukter Fejemaskiner Havefræsere Havetraktorer Hækkeklippere Kantskærere Legetøj Løvsugere Markiser Motorsave Plæneklippere Plæneluftere Trimmer & buskryddere Brugte maskiner

Marineprodukter Anker Ankerkæder Batterier Benzindunke Borde Bundmaling Både Flag Karabinhager Kikkerter Kompas Måtter Påhængsmotorer Redningsveste Toiletter VHF Vandhaner Vandski Våddragter Årer


Stem på Årets havn 2010 og vind fine præmier Ikke mindre end 350 havne er med i kapløbet om at blive Årets havn 2010. Du kan være med til at bestemme hvilken havn, der skal løbe med hæderen og vinde fine præmier fra Palby Marine. DT kårer hvert år Årets havn på baggrund af de stemmer, som du og øvrige medlemmer har afgivet, og den havn med den højeste score får overrakt DTs fine pris på bådudstillingen i Bella. Blandt de indkomne svar trækker vi lod om to gevinster. I samarbejde med Palby Marine udlodder vi 2 stk. Yeah cykler til en pris af 2.999 kr. pr. stk. Vi beder dig vurdere havnen ud fra 10 spørgsmål, som du kan give karakteren ”God”, Bedre” og ”Bedst”. Send kuponen til DTs sekretariat senest den 1. januar 2011.

Jeg stemmer på denne havn som Årets havn 2010

God Bedre Bedst

___________________________________ Kommentar: __________________________

 1. Er der et synligt havnekontor med brugervenlige åbningstider?  2. Er der mulighed for køb af diesel og benzin?  3. Er toilet- og badeforhold gode og renholdte?  4. Er der aktivitetsforhold for både børn og voksne ?  5. Er der gode indkøbsmuligheder i nærheden af havnen?  6. Er der el og vand i tilstrækkeligt omfang på broerne?  7. Er der fair gæstepriser pr. døgn?  8. Er der bådpladser i alle aktuelle bredder/længder mellem pæle?  9. Er havnens personale flinkt og hjælpsomt?  10. Er der trådløs adgang til internet?

___________________________________

___________________________________

Burchardt leverer alle former for transportable udstillingssystemer. Bestil brochurer på info@burchardt.as eller telefon 58 37 05 50

BUD TIL895,inkl.

t og

prin

e task

ROLL-UP SQUARE SILVER • Kvalitet til lavpris • Elegant og professionelt • Velegnet til kampagnebrug • Opstilles på få sekunder Inkl. print og taske Ekskl. moms og levering 85 x 200 cm

___________________________________ ___________________________________

Navn: ______________________________ Adr: _______________________________ Postnr.: By: __________________________ E-mail: _____________________________ Medlemsnr: __________________________ Sendes til: Danske Tursejlere, Odensevej 197 A, 5600 Fåborg

Lystbådehavne Sydvestsjælland har nogle af Danmarks flotteste lystbådehavne, hvor Korsør, en moderne marina med 450 pladser, ligger smukt ved Storebæltsbroen. Skælskørområdet har en række lystbådehavne, alle med charmerende havnemiljø. Øerne Agersø og Omø har begge hyggelige lystbådehavne og er oplagte stoppesteder på en fredfyldt ferie. I sæsonen har Korsør og Skælskør flere arrangementer i forbindelse med kapsejladser. Blandt andet sommerens store fest i Korsør, hvor stribevis af oplevelser med maritimt islæt præger byen. Svinger man fra landevejen mellem Næstved og Skælskør, ender vejen i det gamle fiskerleje, Bisserup, i dag et blandet samfund, der består af de oprindelige fiskerfamilier og tilflytterne. Agersø er et roligt og uspoleret øsamfund med en spændende natur. Omø er stedet, hvor du selv bestemmer tempoet, hvor den skønneste natur venter lige uden for døren?

Mad med udsigt

Det er altid dejligt at nyde sin mad, imens man kigger på havet. Sydvestsjælland har en del restauranter og caféer med udsigt til havn, hav og horisont f.eks. Agersø Kro, Hos Morfar på Omø, Lodskroen og Fiskebaren i Bisserup, Solsikken i Skælskør, restaurant Lystbådehavnen og Café Bæltstedet samt Fiskehuset v/Broen i Korsør.

Fås i flere størrelser: 100 x 200 cm · 120 x 200 cm

www.tursejleren.dk 27


Spørg eksperterne MOTORDOKTOREN svarer

Kære Motordoktor Med stor interesse læser jeg ”Tursejleren”, hver gang jeg modtager bladet med posten. Nu har jeg et spørgsmål til Motordokteren vedr. min motor i min speedbåd. Motoren er en Mercruiser, 8 cylindere, 5,0 - 240 hp. Jeg har lige fået skiftet manifoldene i begge sider. Den ene var revnet og pakningerne i den anden side var meget utætte, så de skulle udskiftes. Udskiftningen er sket hos et autoriseret værksted for Mercruiser motorer, og da båden er 10 år gammel, så var det en udskiftning, der var meget relevant. Jeg har købt båden i oktober måned 2009, og har fået båden repareret i august måned 2010. Jeg har efterfølgende henvendt mig til sælgeren, som er et stort båd firma, og mener, at de har et erstatningsansvar, da det efter udsagn fra værkstedet, som udførte udskiftningen, var gamle skader. Men sælger siger, at sliddele som en manifold ikke er omfattet af garantien. Jeg har svært ved at forstå, at en manifold, som er en stationær del af motoren kan være en sliddel, så det er det mit spørgsmål går på. Jeg efterlyser ligeledes en instruks på, hvordan jeg vinterkonserverer min motor? Min båd kommer op på båd vogn hver vinter og står i uopvarmet bådhal. Med venlig hilsen Johnny Rudnicki Hej Johnny Jeg har godt hørt, at Mercruiser kan revne i manifolden. Jeg ved ikke hvorfor, men en mulighed kunne være, at der ikke har været kølevand nok, så den er blevet overvarm. En anden mulighed kunne være frostsprængning. Normalt er en manifold ikke en sliddel , men hvis den er saltvands kølet og lavet af aluminium eller støbejern, er der en stor risiko for, at den tærer op tid efter anden. Især hvis der ikke er monteret tærezink. Lidt det samme som en 10 hk Sabb motor med saltvandskøling, der tærer topstykket efter ca. 10 år + manifold / lydpotten. Så man skal huske at lægge lidt penge (1500 kr.) til side hvert år. Om din reparation er en garanti sag kan jeg ikke udtale mig om på det foreliggende grundlag. Vinter- og sommer klargøring er vigtigt med kontrol af kølervæske, olie skift samt zink. Det er også vigtigt at skylle motoren gennem med fersk vand, så saltet kommer ud. Det samme gælder for påhængsmotorer. Det vil også være en god ide at blande noget kølervæske i skyllevandet. Det forhindrer at aluminium irrer (så meget). Med venlig hilsen Alan

28 www.tursejleren.dk

BÅDKONSULENTEN

CARSTEN LUND Risikoen for at tabe penge på bådkøb er stor, så overvejer du at købe ny båd, er det måske være en rigtig god ide at kontakte en bådkonsulent. DT har lavet en aftale med en professionel bådkonsulent, Carsten Lund fra Beder i Jylland. Carsten Lund kan tilbyde at bistå ved bådkøb ved at gennemgå skibet fra mast til køl og derefter udarbejde en syns- og vurderingsattest ud fra et visuelt fagligt synspunkt. Hvis DT’s medlemmer ønsker at få Carsten Lund til at besigtige en båd, koster det 489,- kr + moms + kørsel. Han kommer gerne over hele landet og er på Sjælland ca. en gang om ugen. Carsten Lund kan kontaktes på 4057 2727 eller ved at sende en mail til ship.consult@mail.dk. Derudover er han også en del af vores ekspert-brevkasse, og hvis du har spørgsmål, der muligvis også kunne interesse andre, skal du bare maile dem til redaktionen@tursejleren.dk.

MOTORDOKTOREN

ALAN CHRISTIANSEN Alan Christiansen er Tursejlerens faste motordoktor, som man kan skrive eller ringe til, hvis man vil have gode råd om, hvordan man tackler problemer med motoren eller andre mekaniske dele på båden. Siden Alan blev udlært som mekaniker i 1984, har han stået på hovedet i en motor, både som sejlende maskinmester og skibssmed. Hvis du har spørgsmål, du gerne vil have svar på, så send en mail til redaktionen@tursejleren.dk. Man kan også ringe til Alan på 6087 7791 mellem 18 og 20.


www.tursejleren.dk 29


SØKRAMMARKED SÆLGES

Både sælges 1973910: LM 27, årg. 1979, m/nyrenoveret 20hk Bukh diesel, ferskvandskølet. Ny sommer og vinterkaleche årg. 2008. Båden er udstyret med en ekstra køl, som giver båden ekstra gode sejlegenskaber. En f lot og velsejlende familiebåd, som skal ses. Pris kr. 215.000,Henvendelse: Carl Chr. Hansen Tlf.: 62651158 - Mob.: 20440011 Mail: cc.hedegaard@gmail.com

1963910: Bavaria 38 Ocean 2000, med center cockpit, master bedroom, separat bad/bruserum, meget f lot træaptering, kun sejlet 6000nm. Pris kr. 800.000,Henvendelse: Irvin Bøgild, Egå Tlf.: 40546565 Mail: boegild@adslhome.dk 1943810: Luna 26 motorbåd årgang 1977. Ny 42 hk Solé motor, aksel, propel og instrumenter. GPS, Ekkolod, VHF, kompas. Nyt toilet, ny kaleche. Bådvogn mm. Kr. 198.000,Henvendelse: Finn Henriksen, Skjern Tlf.: 97362206 Mail: ma-f h@privat.dk

30 www.tursejleren.dk

1673010: Katamaran Type:Catalac 9 m Hjemhavn:Bork,Ringkøbing Fjord Navn: Brisen Pris:250.000 kr. Mål: 9 m lang, 4,10 m bred, dybgang 0,9 m Med sine to skrog er den meget pige/ konevenlig, da den ikke krænger. Med to motorer er den let at manøvrere, og man kan sejle den alene. Rullefok og storsejl kan betjenes fra cockpittet, der er meget rummeligt. Al styring foregår fra et lukket styrehus. Båden sejlede sin første tur i 1977/78. Vi har haft den siden 1992. Henvendelse: Thomas Kjær, Snerlevej 60, 6880 Tarm. Tlf.: 4040 8632 / 9737 3268 Mail: snerle60@privat.dk

1903610: Nordfisk 21 sælges. Båden er med kahyt og lukket styrehus. Der er god plads agter både til tursejlads og fiskeri. Der ligger en 48 hk Perkins motor i. Pris kr. 40.000. Henvendelse: Bent Pedersen, Svendborg Tlf.: 26552737 Mail: hannewinther@thuromail.dk 1913610: 16 fod styrepultbåd sælges med ny 30 hk Suzuki motor. Båden er godkendt af norsk Veritas til 7 personer. Der medfølger en 750 trailer, ekstra 25 l. tank, anker og fortøjninger. Pris 42.000 kr. Henvendelse Bent Pedersen, Svendborg Tlf.: 26552737 Mail: hannewinther@thuromail.dk 1813610: 36 fods Z-yacht fra 1987, utrolig f lot og velholdt, velegnet til beboelse eller kanalsejlads. Nyt: el-toilet, hynder, kaleche, gardiner, generator og forbrugsbatterier. Foto sendes på anmodning. Mindre båd tages evt. i bytte. Pris kr. 529.000 Henvendelse: Flemming Maimann, Føllenslev Tlf.: 40542130 Mail: f.m.@paradis.dk

1833610: Bavaria 36 med 3 kabiner. År 1999 en ejer, Motor Volvo 29 hk. Rullesejl, m. m. meget pæn. Kr. 695.000,Henvendelse: Gitte Nielsen, Sønderborg Tlf.: 20781235 Mail: gitten6400@gmail.com 1773510: Polar 29 årgang 1975,i virkelig god stand med meget udstyr bl.a. bovpropel, f lybridge og kortplotter. Motoren er nyrenoveret i 2002. Prisidé kr. 298.000. Henvendelse Hans Adamsen, Fredericia Tlf. 24419182 Mail: lodo@mail.tele.dk 1793510: Polaris Drabant 26 nr. 213 med indenbordsmotor sælges med alt udstyr bl.a. galvaniseret bådstativ og vinterpresenning mv. Henvendelse: Tom Pedersen. Tlf. 60123723 for fremvisning, båden ligger i Brejning Mail: tptp@mail.dk 1803510: Ramin 785/Skagerak 800 søsat 1988, 77hk Yanmar diesel m/turbo, holding tank, div. udstyr meget velholdt båd kr. 295.000 Henvendelse: Børge Huscher, Skælskør Tlf.: 58192946 Mail: huscher@mail.dk 1743310: Bianca 27 nr. 346 årgang 1974 Comp nye fald - Windex, VHF radio ny. HPFI relæ m. special lader. Renoveret 10 hk Buch diesel m/comp. Udstødning. Nye salon aluvinduer og meget mere kr. 135.000,Henvendelse: Niels Ebbesen Tlf.: 40141944 Mail:nicoeb@mail.tele.dk 1713110: Fiskekutter 21 fods Faaborg. Motor Volvo Penta 2001 18 hk. Glasfiber klinkbygget. Sejler godt, har meget udstyr. Pris kun kr. 75.000,Henvendelse: Günther Horst Tlf.: 21424007 Mail: jegu@nyraad.net


SØGES - KØBES Bådudstyr sælges 2004010: Hardtop/fast vindspejl. Glasfiber m. 5 ruder i alurammer. Lgd. 150 cm, br. 205 cm. Henvendelse: Ole Olsen, Struer Tlf.: 40792961 Mail: oline@olsen.mail.dk 1994010: Gear. Borg Warner 1,9:1 Brugt kr. 5.000 Gear. Volvo Penta. HS 45 2.03:1 Pris kr. 12.500 Henvendelse: Flemming Jørgensen Tlf.: 40269042 Mail: bfjoerg@yahoo.dk 1984010: Ankre sælges - 4 forskellige ankre sælges 6 – 14 kg. Priser fra kr. 125 til kr. 300 Henvendelse: Niels Mosberg, Svendborg Tlf.: 62205510 Mail: niels@team-mosberg.com 1933810: Eagle Sea and Fishfiner 320 df sælges. Transducer mangler. Velholdt kr. 250,Henvendelse: Kristian Jacobsen, Føvling Tlf.: 24667203 Mail: tholund@post.tele.dk 1863610 - Gummibåd: Viking RescYou redningsf låde 6 UKSL i container m/ tilhørende rustfrit stativ. Prof. udgave, der ikke er genmonteret efter servicebesøg hos Viking. Ca. 7 år gl. Nypris ca. 19.000 kr. sælges for 8.000 kr. Henvendelse: Leif Nielsen, Odense Tlf.: 40163009 Mail: leifnielsen@tdcadsl.dk 1873610: Ny Volvo oliekøler (3825938) passer til TAMD61A og lignende. Pris kr. 900,Henvendelse Leif Nielsen, Odense Tlf.: 40163009 Mail: leifnielsen@tdcadsl.dk 1883610: Ny Quicksilver M250 Airdeck. I originalemballage. Aldrig brugt. 3 luftkamre og oppustelig dørk i airdeck. Nypris ca. 6.500 kr. sælges for 3.500,00 kr. Henvendelse: Leif Nielsen, Odense Tlf.: 40163009 Mail: leifnielsen@tdcadsl.dk Som medlem af Danske Tursejlere (DT) kan du få en gratis annonce under ”MEDLEMMERNES SØKRAMMARKED” i Tursejleren og på foreningens hjemmeside - www.tursejleren.dk SÅDAN GØR DU Gå ind på www. tursejleren.dk under knappen SØKRAMMARKEDET og klik på ”Tilmeld din annonce”.

Tinas Tips & Tricks 1843610: Garmin GPS 126/128 kr. 800,Navico VHF RT1200/ RT1400 kr. 500,sælges. Samlet for kr. 1.000,- God stand. Henvendelse: Gitte Nielsen, Sønderborg Tlf.: 20781235 Mail: gitten6400@gmail.com 1763410: Garmin Quest fra 2005 nypris kr. 7.000,- Sælges for kr. 1.500,- med Bluechart Atlantic V7 – Africa, Europa og Middle East. Også Garmin Geko 201 kr. 400,- Som nyt. Henvendelse: Hans Aage Jensen, Tlf.: 30888988 Mail: Bj@cafeer.dk 1753410: AQ gummibåd sælges pris kr. 2.500- Bådservice Navigare sælges aldrig brugt: 8 stk. vinglas, 8 stk. 27 cl. glas, 8 stk. 20 cl. glas, 2 stk. krus, 2 stk. 18,5 cm skåle, 2 stk. dybe tallerkner, 2 stk. f lade tallerkner, 2 stk. dessert tallerkner. Samlet pris kr. 750,Henvendelse: Lars Jensen, Horsens Tlf.: 75658153 Mail: laj77@privat.dk 1733310: Yanmare 3 GM. 30. 27 HK. Brugt. Diverse reservedele for samme, nye. 1 sejldrev Yanmare nyt. 1 Gori 18x12-30. 3 blade, 2 gear. 1 varmluft, 5.kv. ny model S. Webasto fyr. Henvendelse: Leif Pedersen Tlf.: 40966642 Mail: sti.lei@nyraad.net 1723110: Vinterstativ, galvaniseret originalt til Lm 28, kun brugt få gange. Kr. 2.000,Henvendelse: Kjeld Larsen, Kruså. Tlf. 51294425 Mail:lkl@bbsyd.dk Bådudstyr købes 1853610: Starter til Yanmar GM 30 købes. Henvendelse: Niels Malund, Struer Tlf.: 97422763 eller 23430342 Mail: malund@youmail.dk Diverse søges 1923810: Følgeskab med én eller f lere både der sejler til Paris og Sydfrankrig i 2011. Vi er et ægtepar og efterlønnere. Vil bruge 4 - 5 måneder på turen. Henvendelse: Gorm Holten, Aabenraa Tlf.: 23435838 Mail: gorm.holten@gmail.com

Sejlerlivet er rigt på praktiske opgaver og udfordringer. Ofte opstår der situationer, hvor man kan komme til kort og savner en livline eller at kunne spørge publikum til råds. Det råder Tursejlerens Tina Meier nu bod på, ved at bringe spændende og gode Tips & Tricks, der kan gøre hverdagen lettere for sejlerne. Har du et godt råd, et tips eller et tricks så send det til tina@tursejleren.dk. Måske er det lige det tips, dine sejlerkolleger venter på. For en ordens skyld gør vi lige opmærksom på, at det er på eget ansvar at følge rådene.

Fjern alger på kalecher Det er vigtigt, at du lader kalechen blive siddende udspændt på båden, når den skal i kontakt med vand. Ellers risikerer du, at kalechen kryber med helt op til ti centimeter. Brug en neglebørste til at skrubbe på algedannelsen og spar ikke på kræfter. Børst derefter det løsnede algestøv bort. Med en stiv børste gnider du nu brun sæbe på de algeangrebne steder, og vasker derefter med rent vand. Gentag behandlingen med den brune sæbe - gerne tre eller fire gange, hvis det er nødvendigt. Mellem hver behandling skylles efter med rent vand.

Vedligeholdelse af træ karme og gerigter Afvask med almindelig skyllemiddel til tøjvask. Det gør karme og gerigter smudsafviserne.

Hold muggen i båden væk under vinteropbevaring Hvert efterår, når båden kommer på land, vasker jeg den indvendig med 1/3 Rodalon og 2/3 varmt vand. Jeg bruger en klud og tørrer hele båden over - træ såvel som glasfiber. Det holder stor set alt mug væk vinteren over, så jeg kommer til en fin båd til foråret.

www.tursejleren.dk 31


UMM Magasinpost 46610

Fra molerklitten Feggeklit regerede Kong Fegge og hans bror Horvendil på skift i 3 år. Mens den ene var konge ernærede den anden sig som sørøver.

Syn for sagn

i Feggesund Vælger du, at din sejlrute gennem Limfjorden skal gå nord om Mors, så passerer du Feggesund, som er det smalle stræde mellem Thy og Mors. Der er ikke meget dramatik ved selve sundet, som det kun tager bilfærgen mellem Mors og Arup i Thy 5 minutter at passere. Dramaet udspiller sig på land, nærmere betegnet på den østlige side af nordspidsen af Mors. Her møder du et af naturens smukke kunstværker og et af egnens markante vartegn: Feggeklit. Videnskaben har slået fast, at den 25 meter høje, 1 kilometer lange og 300 meter bredde er skabt af 146 lag moler og vulkansk aske. Feggeklit er sammen med Hanklit og Skarrehage en del af Limfjor-

dens molerlandskab. De lærde har også fastslået, at odden, som klitten ligger på, i stenalderen var en ø. Troldkvinden fra Dybhav Men andre vil vide, at Feggeklit blev skabt, da troldkvinden fra Dybhav skulle besøge familie i Thy. Hun ville ikke have våde fødder, så derfor fyldte hun forklædet med jord, som hun ville smide i vandet for at skabe en fast forbindelse mellem landsdelene. Men forklædet gik itu. Derfor rejser klinten sig i dag brat op af Limfjorden. Sådan siger sagnet om Feggeklit. Kong Fegge og Hamlet Et andet sagn fra egnen fortæller om

kongerne Fegge og Horvendil, der havde deres kongsgård på klinten. De to konger regerede på skift tre år ad gangen, og den, der ikke regerede, drog til søs som sørøver. Horvendil var gift med den smukke Geruth, med hvem han havde sønnen Hamlet. Kong Fegge forelskede sig i Geruth, og slog Horvendil ihjel, da han vendte hjem efter tre år til søs. Fegge kunne nu gifte sig med Geruth, og Prins Hamlet blev sendt væk. Men en skønne dag vendte han tilbage og dræbte kong Fegge som hævn. Han blev begravet på vestsiden af Feggeklit med sit gyldne sværd. Det er ganske vist - på de kanter.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.